ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Suceava News

Numărul câinilor abandonați în creștere în municipiul Suceava. Harșovschi face apel către cetățeni să sesizeze orice caz de abandon. Amenzi între 1.000 și 3.000 de lei pentru trei suceveni

By: Suceava News Online

Numărul câinilor abandonați a crescut de la an la an în municipiul Suceava, a anunțat viceprimarul Lucian Harșovschi. El face apel către cetățeni să sesizeze orice caz de abandon. ”Ne dorim reducerea cazurilor și, prin intervențiile de capturare, am reușit să prindem în Suceava 653 de exemplare în 2021 și 677 în 2022 iar în doar 38 de zile din 2023 au fost capturați deja 167 de câini, numărul crescând de la zi la zi. Prin această cale apelez la toți cetățenii din municipiul Suceava pentru a sesiza orice abandon prin apel la 0230212696, int. 254, sau în scris pe e-mail adoptiicatei@primariasv.ro”, a transmis Harșovschi.

El a mai spus că trei câini din Suceava au fost identificați cu microcip, iar Poliția Animalelor a fost sesizată. ”Stăpânii acestora care i-au avut în “grijă” vor suporta consecințele legale, aceste contravenții fiind cuprinse cu amenzi între 1000 și 3000 lei. Numai cu eforturi comune vom putea să rezolvăm problema abandonului. Mai nou, Poliția Locală va însoți echipa de ecarisaj la intervențiile de capturare”, a încheiat Lucian Harșovschi.

Numărul câinilor abandonați în creștere în municipiul Suceava. Harșovschi face apel către cetățeni să sesizeze orice caz de abandon. Amenzi între 1.000 și 3.000 de lei pentru trei suceveni, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.
✇Suceava News

Biosfera în mișcare – bune practici în implicarea copiilor în problemele de mediu, în februarie și martie la Râșnov

By: Suceava News Online

Lunile februarie și martie aduc comunității din Râșnov proiectul comunitar de educație artistică și de mediu Biosfera în mișcare, ce își propune să creeze un context artistic pentru discutarea problemelor de mediu cu copiii. În perioada următoare vor avea loc o serie de de spectacole-atelier, urmate de un dialog cu copiii participanți, între 7 și 10 februarie, la Cinema Amza Pellea, o serie de ateliere experiențiale între 6 și 10 martie la Liceul Tehnologic și un performance deschis întregii comunități din oraș pe 18 martie.

Biosfera în mișcare a adus în atenție relația cu mediul înconjurător văzută și povestită prin filtrul a 12 copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani. Gândit pentru a completa informația pe care copiii o primesc în cadrul orelor de științe ale naturii, demersul a antrenat un grup de elevi din clasele primare ale școlilor din Râșnov pentru realizarea unui spectacol de dans contemporan alături de trei dansatori profesioniști și un educator de mediu.

Astfel, dincolo de explicarea efectului de seră și a potențialelor consecințe dezastruoase ale creșterii temperaturii globale, perspectiva artistică din care se discută problemele de mediu îi ajută pe cei mici să își conștientizeze aportul în imaginarea de soluții în ceea ce privește criza climatică și îi încurajează să le pună în practică.

„Este fascinantă interacțiunea dintre adulți și copii într-un mediu non-formal. Observ cum atitudinea lor jucăușă le deschide oportunități de învățare autentică prin mișcare, chiar dacă purtăm dialoguri lejere despre lucruri serioase. Învățăm împreună cum să navigăm teme actuale prin curiozitate și ascultare, apoi exprimăm soluțiile prin mișcare. Mă bucură mult experiența de bine de la Râșnov și cred că Biosfera în mișcare poate fi un parcurs inovator și pentru restul orașelor din jurul Brașovului.” spune Oana Băluță, performer și co-facilitator

Încă din luna decembrie, copiii au colaborat cu facilitatorii în cadrul unor ateliere de cunoaștere și introducere în lumea dansului și a educației de mediu pentru a crea narativul și coregrafia spectacolului a cărui scenografie este creată de un artist vizual din materiale reciclate. Proiectul le-a oferit elevilor participanți șansa de a își pune în practică soluțiile identificate la provocări actuale și care îi afectează în mod direct, cum ar fi poluarea râului Ghimbășel, într-un context plin de speranță, responsabilitate, grijă și solidaritate.

“Printre amenințările identificate s-au numărat deșertificarea, impactul folosirii îngrășămintelor chimice, braconajul, folosirea plasticului în exces, aruncarea gunoaielor în apă și poluarea aerului. În cadrul descoperirii de soluții s-a vorbit foarte mult despre reciclare și reutilizare, despre cât de important este să înțelegem care este impactul acțiunilor noastre în mediul înconjurător și cel mai important, concluzia cu care și încheiem reprezentația noastră – soluția nu poate veni decât în contextul lui ÎMPREUNĂ. E nevoie să ne unim energiile pentru a schimba cu adevărat ceva.”-  Anamaria Guguian, performer și co-facilitator.

Pornind de la 4 tablouri: litosfera, biosfera, hidrosfera și atmosfera, copiii au aflat despre fiecare în parte în 3 etape: descrierea mediului, amenințările în contextul actual și potențiale soluții pentru a proteja aceste sfere. Apoi participații au explorat corporal imaginile din tablouri, dar și cele pe care le-au adus în discuție și au întrupat diverse elemente din natură:  flori și fluturi care zboară printre acestea, straturi de litosferă care se mișcă în slow-motion, animale vesele și animale în pericol, valuri etc.

“Sunt încântat de copii, spectacolul nostru s-a transformat din a fi perceput ca o joacă într-un spectacol pentru care copiii au implicare și pasiune. Ne susținem toți pe toți și suntem mândri de munca noastră.” –  Amar Romașcan, performer și co-facilitator.

În cadrul reprezentațiilor, inclusiv elevii spectatori  și restul comunității vor fi implicați într-o manieră ludică la dialoguri despre eco-responsabilitățile și eco-oportunitățile ce derivă din faptul că Râșnovul se află în vecinătatea unor arii protejate.

Biosfera în mișcare este creat și implementat de grupul de inițiativă Biosferele, format din Anamaria Guguian, performer, coregraf și fondatoarea I Dance You, proiect de educație prin mișcare și dans-terapie, Luminița Tănăsie, educator de mediu, specialist comunicare și educație, cu o experiență de 18 ani în organizații și proiecte de conservarea naturii și Oana Băluță, performer & director artistic pentru asociații culturale, fondatoarea Madira, proiect de susținere a mamelor artiste.

Parteneri media: Radio România Cultural, Kiss FM Brașov, IQads, Spotmedia, PRwave, Iqool, Happ.ro, clopotel.ro, suntparinte.ro, Qbebe, Biz Brașov, brasovstiri.ro, NewsBV, La pas prin Brașov, danielurda.ro, fwdBV.

Proiectul este finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Brașov.

articolul original.
✇Suceava News

România, de două ori mai expusă decât Turcia în caz de dezastru. Cum poți salva viitorul familiei tale cu 10 euro pe lună?

By: Suceava News Online
image

Puțini știu, dar România și Turcia sunt singurele țări din Europa care au un sistem de asigurări obligatorii de calamitate bazat pe existența unui Pool de Asigurare. Cutremurul devastator din Turcia ne amintește cât de vulnerabili suntem, chiar și atunci când ne numărăm printre cei norocoși care scapă cu viață și nevătămați.
Peste 10.000 de victime într-un scenariu optimist, peste 20.000 într-o proiecție moderată și între 50.000 și 100.000, în cel mai prost scenariu posibil. Așa arată dezastrul provocat de cutremurele repetate din Turcia, rezumat în cifrele seci ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Institutului american de geofizică USGS. Dincolo de aceste aspecte tragice, există încă o parte foarte serioasă. Este vorba despre felul în care decurge viața celor mai mulți, adică cei care au supraviețuit nevătămați, dar și-au pierdut locuințele ori au suferit pagube majore. Pentru aceștia din urmă există o soluție care, în România, presupune costuri suportabile.

Alături de Turcia, România este singura țară din zona europeană unde asigurarea de calamitate (inclusiv cutremur) este obligatorie și este emisă de un Pool de Asigurare dedicat. Spre deosebire de Turcia, însă, unde una din două clădiri este asigurată la calamitate ca rezultat al introducerii obligativității, în România abia dacă se asigură două din zece locuințe.

Mai grav, statistica asigurărilor de locuință pe zone arată că regiuni expuse semnificativ la cutremur, în principal Moldova, au un grad foarte redus de asigurare și că gradul de cuprindere în asigurare (circa 20%) este dat mai degrabă de o parte a orașelor mari, în principal București și cele din Ardeal, media pe restul țării fiind undeva între 10 și 15%. Este, de altfel, cel mai mic grad de asigurare din Europa, în condițiile în care un studiu EIOPA relevă că media UE este undeva la 63% locuințe asigurate.

Altfel spus, suntem total expuși la pierderi financiare masive, în caz de dezastru. Mult mai expuși decât Turcia, unde pierderile din evenimentele recente sunt evaluate la circa 20 de miliarde de dolari, la prima vedere.

Sub 2 de euro pe lună pentru asigurare obligatorie de calamitate și maximum 10-15 euro pentru asigurarea completă, care îți garantează toată valoarea locuinței și bunurilor

Așa cum arătam mai sus, sistemul din România presupune că toți proprietarii de locuințe din România sunt obligați să se asigure împotriva dezastrelor. Pentru că nimeni nu aplică și amenzile stabilite prin lege, însă, cuprinderea în asigurare rămâne cea mai mică din Europa. Palierul de asigurare obligatoriu presupune achiziționarea unei polițe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), o entitate creată prin lege, dar controlată de acționari privați, societăți de asigurare. Polița PAD, emisă de PAID, poate fi cumpărată de la oricare dintre acționarii companiei, de la societățile care au acorduri cu PAID sau chiar de la PAID direct.

Aceasta costă 20 de euro pe an pentru locuințele din materiale moderne și 10 euro pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente. Ar însemna , așadar, sub 2 euro pe lună. Pentru acești bani primiți protecție pentru daunele provocate de cutremur, inundație (fenomenul natural, nu cele de conductă) și alunecări de teren, în limita unor daune de 10.000 de euro pentru casele din chirpici și 20.000 de euro pentru locuințele din materiale moderne.

Aproape întreg portofoliul PAID- potențialele daune aferente unui număr de 1,8 milioane – 2 milioane de polițe, în funcție de moment- este reasigurat. Aceasta înseamnă că, în cazul unui eveniment major, sarcina pentru plata daunelor va reveni unor companii gigant, care se ocupă cu reasigurarea riscurilor de catastrofă la nivel global. În prezent, contractul de reasigurare semnat de PAID cuprinde daune de până la 1 miliard de euro și cel mai probabil va mai crește la următoarea reînnoire trimestrială.

Totuși, așa cum este construită în prezent, polița PAD este prea puțin acoperitoare, mai ales pentru locuințele din orașele mari, unde prețurile imobiliarelor depășesc cu mult limita asigurată prin PAD. Mai mult, PAD nu acoperă și valoarea bunurilor din locuință, care în unele cazuri ajunge la sume substanțiale.

Soluția pentru o protecție completă stă în al doilea palier de asigurare, polițele facultative. Acestea pot fi achiziționate de la orice societate autorizată să vândă asigurări generale în România. Condițiile de asigurare sunt diferite de la firmă la firmă, însă, referitor doar la riscurile de calamitate, toate produsele acoperă o sumă apropiată de întreaga valoare a locuinței, așa cum reiese din evaluările de specialitate. Altfel spus, suma de 20.000 de euro acoperită de PAD este suplimentată până la o valoare care să permită păgubitului să își refacă locuința, în caz că se mai poate face ceva, sau să își cumpere una similară sau aproape similară.

Costul unei astfel de asigurări este, în general, undeva între 0,1 și 0,2% din valoarea asigurată. Pentru o locuință din București, de exemplu, evaluată la un preț de 100.000 de euro, asigurarea facultativă costă între 100 și 150 de euro pe an, adică în jur de 10 euro pe lună. Menționăm că acest cost este pentru o poliță care acoperă și bunurile din locuință, într-o anumită limită, facilitate care nu există în cazul poliței obligatorii.

În afară de riscurile catastrofale acoperite și de PAID, la care se pot adăugă și furtuna sau grindina, polițele facultative acoperă și alte cauze relativ frecvente de daună cum ar fi incendiul sau iniundația de conductă și poate include și o clauză de răspundere față de terți, în cazul în care proprietarul provoacă daune vecinilor, de exemplu.

Mai multe detalii pe  www.studiifinanciare.ro.

articolul original.
✇Suceava News

O nouă generație de 30 de muzicieni și artiști vizuali, sprijiniți să își dezvolte o carieră artistică prin programul Tinere Talente 2023

By: Suceava News Online

Programul național Tinere Talente, proiect derulat de Fundația Regală Margareta a României, are o nouă generație de bursieri. 30 de tineri talentați, proveniți din familii cu venituri modeste, au fost selectați la categoriile muzică și arte vizuale, pentru a face parte din ediția 2023 a proiectului.

15 muzicieni și 15 artiști vizuali, aflați la începutul drumului artistic, vor primi, pe parcursul unui an calendaristic, sprijin pentru a urma și a dezvolta o carieră artistică, prin acordarea de burse individuale, în valoare de până la 2000 Euro, prin sesiuni de mentorat și stagii de masterclass intergeneraționale, precum și oportunități de promovare a talentului lor artistic prin evenimente organizate de Fundație și parteneri ai programului. Cei 30 de tineri talentați au vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, studiază la licee și universități de arte și muzică din București, Iași, Suceava, Galați, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, iar acum vor putea să își conceapă și să își urmeze propriile idei artistice prin implicarea și susținerea unor artiști consacrați și a multor oameni cu viziune, resurse și dragoste pentru artă.

144 de tineri foarte talentați, un juriu de elită, cei mai buni 30 muzicieni și artiști vizuali selectați

144 de tineri muzicieni și artiști vizuali cu vârste între 14 și 24 de ani, elevi și studenți la instituțiile de învățământ vocațional din toată țara, care provin din familii cu venituri modeste, și-au exprimat, pe parcursul lunii noiembrie a anului trecut, intenția de a deveni bursieri. Procesul de selecție a constat în analiza dosarelor depuse, selecția candidaților de către juriul de specialitate și anchete sociale. Evaluarea de către un juriu, compus din personalități din mediul artistic și academic, a reprezentat etapa decisivă.

Nivelul ridicat de pregătire al 74 de tineri înzestrați, la categoria Arte Vizuale, cu lucrări extraordinare de pictură, grafică sau arte textile și 70 la categoria Muzică, specializări precum canto clasic, pian, instrumente de suflat sau instrumente cu corzi, au făcut mai provocatoare ierarhizarea lor de către juriu. În funcție de talentul și potențialul artistic demonstrate în 6 zile pline de emoții, membrii juriului celei de-a 15-a ediții a selecției Tinere Talente i-au desemnat pe cei mai buni 30 de candidați.

”Din punctul meu de vedere, selecția din acest an a constituit – în primul rând – o mare bucurie. După doi ani de mijlocire, prin felurite dispozitive, a comunicării cu candidații, în sfârșit i-am avut în imediată apropiere, având șansa de a ne privi în ochi, de a dialoga și de a înțelege de la fiecare emoții și gânduri pe care ecranele nu le pot transmite. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât numărul mare de înscriși a însemnat și un număr mare de tineri foarte înzestrați și bine pregătiți, unii de-a dreptul excepționali.

Ierarhizarea lor a fost dificilă, dar atmosfera în toate cele trei zile de audiții a fost extrem de favorabilă luării celor mai echilibrate decizii. Meritul a fost deopotrivă al modului exemplar de organizare și al componenței juriului de selecție, astfel încât rezultatele să contribuie la atribuirea justă a burselor care vor însemna, ca de fiecare dată, un sprijin imens pentru drumul celor 15 muzicieni în devenire”, a declarat Verona Maier, pianistă, membru al juriului – categoria Muzică.

Lista celor 15 tineri muzicieni și 15 artiști vizuali, care au devenit bursierii programului Tinere Talente 2023, poate fi consultată aici.

Fundația Regală mulțumește membrilor juriului pentru implicare și generozitate:

Categoria Muzică: Verona Maier – pianistă, Iulia Isaev – soprană, Tiberiu Soare – dirijor, Rafael Butaru – violonist, Florin Pane – trombonist și Zoli Toth – artist conceptual

Categoria Arte Vizuale: Ileana Dana Marinescu – artist vizual, prof. univ. dr. Carmen Apetrei – grafician, Andrei Tudoran – pictor și lect. univ. dr. Sergiu Chihaia – artist vizual

România are nevoie de artă! 

In 2022, pentru a 4 oară, Tinere Talente a fost recunoscut ca cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile. Știm că talentul se poate naște și într-un copil provenit dintr-o familie cu venituri bune, la fel de bine și într-un tânăr lipsit de sprijin financiar. Iar Tinere Talente este programul care creează oportunități egale pentru artiștii în devenire, oferindu-le șansa de a-și dezvolta potențialul, de a-și exprima talentul și de a-și îndeplini visul. Până în prezent, 380 de burse au fost acordate tinerilor talentați, aflați la început de drum, care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România, fiind ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică. Pentru mulți tineri la început de drum, bursa a reprezentat o treaptă esențială în evoluția și afirmarea lor, o oportunitate de cunoaștere și de explorare artistică, dar și posibilitatea de a relaționa cu oameni de cultură recunoscuți la nivel național și internațional, care i-au îndrumat în carieră. În susținerea bursierilor, au fost organizate 110 recitaluri și concerte, 77 de expoziții, 114 sesiuni de mentorat sau masterclass. De-a lungul anilor, mai bine de 1.800.000 de euro au fost investiți în viitorul artistic al României.

Partener program: Kaufland România

Sponsori program: Kultho, Oskar, Dedeman, PEPCO, PSC Group, Sofmedica, Enayati Medical City, Hotel Siqua, Easy Print Services, Foto Experience, Emotion Philms.

Parteneri media ai programului de-a lungul timpului: TVR, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Magic FM, RFI România, Radio Trinitas, Agerpres, Forbes, Forbes Life, BIZ, Historia, Zile și Nopți, Revista Cultura, The Institute, Radio Clasic, Phoenix Media, Nine O’Clock, Societatea Muzicală, Revista Cariere, Insight TAROM, IQads, SMARK, The Diplomat, Financial Intelligence, Bucharest Journal, Capital Cultural, MediaTrust Romania, Zenith Romania.

articolul original.
✇Suceava News

Publicare proiecte de ordin ale președintelui ANAF, conform Legii 52/2003

By: Suceava News Online
image

Vă informăm că pe pagina de internet a Agenției Nationale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro, la rubrica Transparență decizională, au fost publicate proiecte de ordin ale președintelui ANAF, conform Legii 52/20003, privind  transparenţa decizională în administraţia publică.

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la proiectele de acte normative pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării, în scris, la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice și Mass-Media – cu menţiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese:

• Prin scrisori, la adresa poștală: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucureşti 050741 – la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media.

• Electronic, la adresa de mail: presa@anaf.ro

• Prin fax, la numarul: 021-319.98.57.

Transparenta decizionala

articolul original.
✇Suceava News

Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise

By: Suceava News Online
image

„Jurnalul de Științe”, o emisiune unică în România, aniversează șase ani în care s-a conectat cu publicul român prin mii de subiecte livrate în 10 minute de inovație. Astfel, Teodora Safta prezintă vineri, 10 februarie, de la ora 20:00, pe Digi World, o ediție aniversară și restrospectiva celor șase ani, alături de momentele-cheie din evoluția emisiunii.

Luna februarie aduce vești bune în media românească, deoarece „Jurnalul de Științe” – singurul buletin de știri substanțiale din România, din zona științelor – împlinește 6 ani în care a stins toate curiozitățile telespectatorilor, indiferent de domeniul de interes. Pasionații de tehnologie sunt invitați, vineri, 10 februarie, de la ora 20:00, pe Digi World, să revadă interviuri unice și cele mai interesante ediții filmate încă din 2017, dar și să descopere noi progrese ale științei românești.

„Jurnalul de Științe este un concept unic în media românească și afirm acest lucru observând impactul tehnologiei, al cercetării, al transformărilor pe care le trăim zi de zi și înțelegând nevoia uriașă de informație proaspătă și țintită. Este evidentă nevoia de informare masivă asupra trendurilor care ne schimbă viața. Jurnalul de Științe tocmai asta face, informează și conectează cu subiecte și fenomene de care avem nevoie. Cu toții va trebui să comutăm pe „programul de învățare continuă” și, astfel, să facem pasul logic cerut de schimbarea de paradigmă pe care o trăim, având informație și reflexe noi adaptate fiecărei nișe de interese. Emisiunea va evolua permanent, încercând să devină o sursă majoră de informare, dar și un catalizator de idei, opinii și proiecte. Și asta este o promisiune!”, a declarat Bogdan Chirițoiu, Director de Programe Digi World.

În cadrul ediției de vineri, Teodora Safta va prezenta noul proiect al cercetătorilor români Radu Mihalache și Ionuț Popa, pentru misiunea Artemis a NASA, un nou program spațial de revenire pe Lună. Cei doi ingineri, coordonatorii proiectului realizat de Institutul COMOTI, vor prezenta un mecanism extrem de important, fără de care misiunea care va duce astronauții, din nou, pe Lună nu poate avea loc.

„În urmă cu exact 6 ani, Digi World lansa pe piața românească un proiect unic și îndrăzneț. O ocazie pentru toți românii să ajungă mai ușor la descoperiri care îi afectează în mod direct și care, în cele din urmă, îi mențin în același ritm cu schimbările lumii. Pentru că nu sunt puține. Jurnalul de Științe, proiectul meu de suflet, s-a născut fix din această dorință – de a recupera din avansul tehnologic pe care îl au ceilalți. Și am demonstrat că este un jurnal așa cum oricine și-ar dori să aibă – cu informații în doze precise, care ne ajută să devenim mai buni, mai conștienți de evoluție. Putem spune că emisiunea va continua să fie un fel de „hub” de idei și inovații”, a precizat Teodora Safta, producător și prezentator al emisiunii „Jurnalul de Științe”.

Telespectatorii care își doresc să descopere încotro se îndreaptă lumea uimitoare și în continuă schimbare a științei moderne nu trebuie să rateze această emisiune. Echipa „Jurnalul de Științe” mulțumește publicului român pentru încrederea acordată și promite să ofere, în continuare, doze precise de inovație, în doar 10 minute.

articolul original.
✇Suceava News

Charles Dickens, cel mai voios dintre bărbații de vârsta lui

By: Suceava News Online
image

Astăzi, în Portsmouth s-a născut cel mai mare – sau, cel puțin, cel mai prolific – dintre marii romancieri ai secolului al XIX-lea, Charles Dickens. Bucurându-se de celebritate în timpul vieții, încă venerat după aproape două veacuri, a creat un întreg panteon de opere unice prin stil și prin capacitatea de a portretiza și de a caricaturiza personaje, într-o asemenea măsură încât și astăzi folosim un derivat al numelui său – dickensian – pentru a descrie atât niște condiții de viață sordide, cât și oameni cu umor, chiar dacă uneori respingători.

În ciuda faptului că făcea parte dintr-o familie din clasa de mijloc, Dickens a fost retras de la școală și trimis la muncă într-un atelier de văcsuire a pantofilor când avea doar doisprezece ani, pentru că tatăl său își risipise banii și ajunsese la închisoarea datornicilor. Ulterior s-a întors la școală, dar la cincisprezece ani a abandonat orice formă de educație oficializată pentru a deveni funcționar la un avocat, apoi stenograf de tribunal, iar la 17 ani, reporter de ziar.

Totuși, până să împlinească douăzeci și patru de ani, Dickens începuse deja să-și clădească o carieră de scriitor, odată cu publicarea în foileton a cărții Documentele postume ale Clubului Pickwick, care a avut un imens succes de public.

În același an, s-a căsătorit cu Catherine Hogarth, care avea să-i nască 10 copii. Din acel moment, cel puțin așa cum se vedea din afară, Dickens a fost scriitorul de succes și mulțumit, care ducea o respectabilă viață victoriană (regina Victoria urcase pe tron în 1837).

Într-adevăr, după toate relatările, Dickens era, în același timp, fermecător și spiritual. Într-una din locuințe avea o ușă secretă ce dădea în cabinetul lui de lucru, care era făcută să arate ca un dulap de cărți, cu rafturi vopsite și cotoare de cărți pe care se puteau citi titluri fictive. Un set de asemenea cărți purta titlul „The Wisdom of Our Ancestors” (Înțelepciunea strămoșilor noștri) și includea câteva volume despre ignoranță, superstiție, butuc, țeapă, greblă, murdărie și boală.

Alături de el se afla un volum însoțitor subțire, intitulat „The Virtues of Our Ancestors” (Virtuțile strămoșilor noștri), atât de subțire încât titlul de pe cotor a trebuit scris vertical. După succesul repurtat cu Documentele postume ale Clubului Pickwick, Dickens a continuat să scrie romane lungi, de mare succes – Oliver Twist, urmat de Nicholas Nickleby și de Magazinul de antichități, o carte adorată de public îndeosebi pentru tratarea sentimentală a morții Micuței Nell.

Totuși, nu toată lumea a găsit-o atât de mișcătoare. Oscar Wilde a remarcat la un moment dat: „Ar trebui să ai o inimă de piatră ca să citești despre moartea Micuței Nell… fără să râzi”.

În 1843, Dickens  a publicat cea mai siropoasă operă a sa, Poveste de Crăciun, care a repurtat un succes instantaneu. Cartea preferată de autor, David Copperfield, un roman parțial autobiografic, a apărut în 1850, urmată în următorii patru ani de două romane de protest social, Casa umbrelor și Timpuri grele. Un public entuziast aștepta cu nerăbdare aproape toate aceste creații, iar Dickens a devenit o personalitate de nivel național.

Pe neașteptate, în luna mai a anului 1858, când Dickens avea 46 de ani, soția lui a părăsit domiciliul conjugal, deși secretul a fost foarte bine păstrat. Motivul? Cu 10 luni înainte, Dickens cunoscuse și se îndrăgostise de o frumoasă actriță pe nume Ellen (Nelly) Ternan, cu 27 de ani mai tânără decât el. Cu două luni înainte de prăbușirea căsniciei sale, Dickens îi scria unui prieten: „Nefericirea conjugală mă apasă atât de puternic încât nu sunt în stare să scriu”.

Totuși, după plecarea soției, Dickens și-a recăpătat în mod vădit energia creatoare, dând lumii capodopere precum Poveste despre două orașe, Marile speranțe și Prietenul nostru comun. Între timp, sora lui, Georgina, a venit să locuiască alături de el, având grijă de copiii mai mici și de gospodărie.

Odată cu înaintarea în vârstă, Dickens pare să fi devenit trist și preocupat în sinea lui, cu toate că în aparență a rămas la fel de exuberant ca întotdeauna. Editorul lui american spunea despre el că este „cel mai voios dintre bărbații de vârsta lui”. Acum muncea și mai mult, colaborând la diverse reviste și participând la turnee de lecturi din operele sale în întreaga Mare Britanie și în Statele Unite.

A pornit într-un nou turneu în 1869, dar a renunțat la el în aprilie, când n-a mai avut energie să-l continue. Chiar și atunci a continuat să lucreze, începând romanul Misterele lui Edwin Drood și susținând lecturi la Londra. Deodată, pe neașteptate, la 9 iunie 1870, a murit în locuința lui de la țară, Gad’s Hill din Kent. Națiunea l-a prețuit atât de mult, încât a fost înmormântat în Westminster Abbey (aici sunt încoronați și îngropați regii Angliei).

Tot la 7 februarie:

1478: Se naște omul de stat englez și martirul catolic Thomas Morus.

1807: Napoleon îi înfrânge pe ruși și pe prusaci în Bătălia de la Eylau.

1950: SUA îl recunosc pe împăratul Bao Dai al Vietnamului, spre deosebire de URSS, care îl recunoaște pe Ho Și Min.

Geo Alupoae, critic de teatru

articolul original.
✇Suceava News

Pârât de un vecin că deține în gospodărie un gater neautorizat. Comisarii Gărzii de Mediu Suceava l-au amendat cu 10.000 de lei

By: Suceava News Online

In urma verificarilor efectuate in data de 7 februarie de comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu Suceava si reprezentanti ai I.P.J. Suceava ca urmare a unor sesizari, la o persoana fizica din comuna Manastirea Humorului, s-a constatat ca aceasta detinea in gospodaria proprie o instalatie de debitare material lemnos care nu era autorizata pe linie de mediu. Pentru neconformitatile constatate persoana fizica in cauza a fost sanctionata cu 10.000 lei conform O.U.G. 195/2005 privind protectia mediului si sanctiune complementara de sistare a activitatii pana la obtinerea actelor de reglementare pe linie de protectie a mediului.

articolul original.
✇Suceava News

Bătălie între ținute la Premiile Grammy 2023! Iată cum au arătat vedetele pe covorul roșu

By: Click!
image

Ce seară istorică! Vedetele au defilat, duminică noapte, în rochii excentrice și opulente, la cea de-a 65-a ediție a premiilor Grammy, care a avut loc la Crypto.com Arena din Los Angeles. Click! îți arată care au fost cele mai frumoase ținute purtate de divele de peste Ocean.

Beyoncé (41 de ani) a devenit cel mai premiat artist din istoria Grammy. Ea a primit patru premii duminică și a ajuns să aibă 32 de trofee în total. Se pare că n-are de gând să se oprească aici și vrea să își păstreze recordul istoric. Cântăreața, care are o avere de 500 de milioane de dolari, a uimit și cu ținuta ei. Diva a purtat o rochie Gucci, în culorile argintiu și auriu, care i-a evidențiat formele și decolteul generos.

Bebe Rexha (33 de ani) a fost și ea o apariție senzațională pe covorul roșu. Vedeta americană a venit îmbrăcată într-o rochie Moschino, de culoare roz, cu un decupaj îndrăzneț în zona bustului. Artista, care are o avere de 5 milioane de dolari, a accesorizat ținuta cu mănuși lungi asortate și tocuri cu platformă.

Când vine vorba de stil, ne putem baza întotdeauna pe Jennifer Lopez (53 de ani). Diva portoricană a arătat spectaculos într-o rochie Gucci, albastră, cu aplicații strălucitoare și franjuri. Evident, nu a lipsit decolteul generos. J. Lo, care deține o avere de 400 milioane de dolari, a ales drept piesă de rezistență un colier cu diamante de la Bulgari.

Citește mai multe și vezi FOTO pe: https://click.ro/vedete/vedete-internationale/batalie-intre-tinute-la-premiile-grammy-2023-iata-2240090.html

articolul original.
✇Suceava News

Irina Margareta Nistor îi face praf pe criticii filmelor românești! Mesaj dur: „Nu mai fiți invidioși! La majorat se cântă Salam!”

By: Click!
image

Reputatul critic de film Irina Margareta Nistor și-a spus părerea și a închis gura criticilor filmului românesc, notează click.ro. Producții precum „Teambuilding” sau „Romina VTM” au avut încasări spectaculoase în cinematografe, dar și-au atras mulți critici care le-au catalogat ca fiind mediocre, dacă nu chiar dovezi clare de subcultură.

Cristian Tudor Popescu a desființat „Teambuilding”, fiind de părere că filmul lui BROmania și Micuțu „retardează” publicul. Și „Romina VTM”, filmul care a ajuns pe locul 9 într-un top mondial al încasărilor, a fost luat și el în răspăr pentru că are maneliști în distribuție.

Click!: Irina Margareta Nistor, ce-i cu efervescența asta a flmelor românești, la început de an? Deja se nasc controverse vis-a-vis de aceste filme. La „Teambuilding” au fost cele mai multe critici…

Irina Margareta Nistor: E grav când nu e împărțită lumea în pro și contra, înseamnă că există unanimitate. Eu cred că ne-a ajuns 50 de ani de unanimitate, așa că e perfect din punctul meu de vedere.

„Romina VTM” rămâne, totuși, pe primul loc la capitolul încasări. Cum explicați succesul acestui film, în care mai mult se cântă decât se joacă?

E simplu. Așa cum a existat dintotdeauna și un succes enorm al filmului indian. Într-un fel, au preluat rețeta asta după ani de zile și au adus-o aici, chiar dacă în paralel există și un festival de film indian, dar nu pe clasice. Multă muzică, multă iubire, deci s-a mers pe ceva pentru care erau niște cozi nesfârșite pe fostul bulevard al cinematografelor. Istoria se repetă.

E un film bun sau mai puțin bun?

Este în film pentru publicul lui. Eu nu mă numar printre adepții lui, dar am văzut că altfel nu puteam să vorbesc despre el. E conceput de așa natură ca să funcționeze pentru un public tânăr, care vrea să asculte muzică foarte ritmată. Reamintesc, însă, că indiferent din ce lume ar veni, la majorat se cântă acum melodia lui Salam!

Citește articolul complet EXCLUSIV pe: https://click.ro/interviurile-click/irina-margareta-nistor-ii-face-praf-pe-criticii-2240114.html

articolul original.
✇Suceava News

Arde o anexă la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Intervin pompierii cu opt autospeciale

By: Suceava News Online

Un incendiu de proporții a izbucnit în această dimineață la o constructie anexa, din complexul Manastirii Sihastria Putnei. Intervin pompierii militari si civili cu opt autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD. Nu sunt anuntate victime.
Incendiul se manifesta la interiorul acoperisului, cu degajari mari de fum.

Pompierii intervin pentru localizarea incendiului. Suprafata cladirii afectate este de aproximativ 200 mp. Clădirea nu este destinata cazarii, astfel incat nu s-a impus evacuare de persoane.

articolul original.
✇Suceava News

Ioan Balan atrage atenția că după ce societățile de asigurare au majorat tarifele pentru RCA, există multiple suspiciuni privind aspecte neconcurențiale în acest domeniu

By: Suceava News Online
image

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, le-a transmis o întrebare președintelui Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu și președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu prin care vrea să afle care sunt motivele creșterii tarifelor pentru polițele de răspundere civilă obligatorie. „Perturbările deosebit de puternice care au apărut în piața asigurărilor de răspundere civilă obligatorie, ca urmare a declarării falimentului Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance, au generat majorări substanțiale ale tarifelor pentru polițele de răspundere civilă chiar și pentru conducătorii auto care nu au înregistrat niciodată pagube/incidente auto”, a spus Ioan Balan. Acesta a atras atenția că majorările au ajuns, în multe situații să dubleze sau chiar să tripleze primele de asigurare, unele tarife fiind chiar mai mari decât în state dezvoltate din Uniunea Europeană. Balan a arătat că aceste majorări sunt foarte dificil de explicat din punct de vedere economic, deși noile tarife au influențat negativ nu numai deținătorii de autoturisme persoane fizice, ci, mai cu seamă, sectorul transportului de mărfuri și de călători.

El a mai spus că începând cu luna ianuarie a anului 2023 societățile de asigurare au aplicat noi majorări ale tarifelor pentru RCA, existând multiple suspiciuni privind aspecte neconcurențiale în acest segment de piață. „Din acest motiv vă solicit să precizați care sunt motivele obiective pe care s-au bazat noile tarife de referință pentru polițele RCA aprobate de ASF? Cum explicați faptul că tarifele RCA din România sunt comparabile cu tarifele polițelor complete (RCA + asigurarea facultativă) din alte state dezvoltate din Uniunea Europeană? Ce măsuri ați luat, la nivelul ASF, pentru a preîntâmpina un nou caz City Insurance în România, în condițiile în care conducătorii auto aleg deja societățile cu tarifele cele mai scăzute pentru polițele RCA?”, i-a întrebat Ioan Balan pe Nicu Marcu și Bogdan Chirițoiu. Deputatul PNL de Suceava a adăugat că în condițiile în care există unele indicii privind manifestări neconcurențiale în piața asigurărilor din România, vrea să afle care sunt concluziile investigațiilor Consiliului Concurenței în această privință. De asemenea, el a întrebat și care este motivul identificat de Consiliul Concurenței pentru care piața nu are tendința de autoreglare după șocul generat de falimentul Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance, dar și care sunt concluziile anchetelor derulate de Consiliul Concurenței în sectorul reparațiilor auto, în condițiile în care societățile de asigurare își fundamentează creșterile de tarife pentru RCA pe creșterile nejustificate ale tarifelor de manoperă din service și ale prețurilor pieselor auto.

articolul original.
✇Suceava News

Controversata moarte a regelui Carol al II-lea al Angliei (1685)

By: Suceava News Online
image

„Moartea mea a durat nepermis de mult, dar sper că mă veți ierta”. Conform tradiției, acestea au fost cuvintele cu care regele Carol al II-lea al Angliei s-a scuzat față de curtenii care-l înconjurau cu puțin timp înainte de a se stinge în această zi, după șase zile în care zăbovise nehotărât la granița dintre tărâmuri.

Rege timp de aproape un sfert de secol, Carol este unul dintre cei mai remarcabili monarhi din istorie, un om inteligent, curajos și generos, căruia îi păsa cu adevărat de supușii săi. Sportiv plurivalent, îndrăgea tenisul, vânătoarea, dresura de șoimi, îi plăceau plimbările lungi, înotul și vâslitul și era un marinar entuziast. Dar sportul pe care probabil că l-a îndrăgit cel mai mult a fost „galanteria”.

A avut cel puțin 14 bastarzi de la diferite amante și era un vajnic vizitator al caselor de toleranță londoneze. După cum observa Pepys: „El se află la bunul plac al oricărei femei, asemenea unui sclav, deși este cel mai bun soț din lume pentru Regină, foarte respectuos și niciodată nu pierde vreo noapte departe de ea; dar cu toate acestea, nu e în stare să se stăpânească în prezența unei femei pe care o place”. Pentru toate acestea, a fost supranumit Monarhul Vesel.

Întors din exil pentru a deveni rege după cei unsprezece ani grei de puritanism sub stăpânirea lui Cromwell, care a domnit după executarea tatălui său, Carol a fost întâmpinat de cetățenii lui la sosire și jelit de către aceștia la moartea sa. Așa cum scria istoricul Hesketh Pearson: „Lipsindu-i pasiunea [pentru politică], a fost adeptul toleranței. Lipsit de răutate, a personificat caritatea. Urând răzbunarea, și-a dorit reconcilierea”.

Carol s-a îmbolnăvit prima oară duminică, 1 februarie, la Palatul Whitehall din Londra. La 54 de ani, avea o condiție fizică excelentă, tulburată doar de gută și de o plagă purulentă la un picior. În dimineața acelei zile, s-a trezit nu tocmai în cea mai bună stare, durerile de la picior fiind atât de mari încât și-a amânat plimbarea obișnuită pe jos, alegând să facă o plimbare cu trăsura.

A doua zi, s-a trezit „palid la față ca cenușa”, cu vorbirea încetinită și șovăitoare. Pe neașteptate, la micul dejun, a scos un țipăt puternic și a leșinat. Mai târziu, a fost cuprins de convulsii și de febră. Era limpede pentru toți că era grav bolnav și astfel au început chinurile la care a fost supus de un lung șir de medici hotărâți să-l facă bine.

În următoarele patru zile, doctorii i-au luat în repetate rânduri sânge, chiar deschizându-i vena jugulară, i-au dat purgative, vomitive, i-au aplicat clisme cu săruri și sirop de crușin, i-au pus fiare fierbinți pe capul ras și pe tălpi, i-au pus ventuze, iar în final l-au făcut chiar să bea alcool dintr-un craniu al unei persoane care murise de moarte violentă. Cu totul, s-a estimat că a fost supus la 58 de tratamente diferite de către 14 doctori diferiți.

Carol a suportat cu stoicism toate aceste torturi, dar starea a continuat să i se înrăutățească. În seara de 5 februarie, cu îngăduința lui Carol, fratele său Iacob (care avea să devină Iacob al II-lea) i-a scos pe toți din încăpere, cu excepția a doi curteni, și l-a introdus în taină pe preotul catolic Huddleston, care cândva îl ajutase pe Carol în zilele sale de pribegie, când Cromwell se afla la putere. Acum catolicismul era disprețuit și, practic, ilegal în Anglia, dar Iacob, catolic fervent, era hotărât să pună în practică ceea ce considera a fi mântuirea fratelui său iubit. Regele a primit ultima împărtășanie și a devenit catolic cu mai puțin de o zi înainte de a muri.

Carol s-a trezit slăbit, dar lucid, la ora șase, vineri dimineața, pe 6 februarie. „Trageți draperiile să mai pot vedea măcar o dată lumina zilei”, a șoptit el, iar draperiile au fost trase. O jumătate de oră mai târziu, a rămas fără grai și a căzut în comă. A murit la prânz.

Controversa cu privire la ce anume l-a ucis pe Carol a durat mulți ani. În epoca lui, moartea a fost atribuită „apoplexiei” și firește că au circulat și obișnuitele zvonuri privind o posibilă otrăvire. Mai târziu, mulți au fost de părere că „tratamentele” aplicate de doctori l-au dat gata, pe urmă, teoria cea mai răspândită a avut în vedere un accident cardiovascular, dar astăzi cei mai mulți sunt de părere că a fost vorba de o formă de blocaj renal.

Tot la 6 februarie:

1286: Este încoronat Filip al IV-lea (cel Frumos) al Franței.

1508: Maximilian I devine împărat al Sfântului Imperiu Roman.

1564: Se naște scriitorul englez Christopher Marlowe.

1911: Se naște cel de-al 40-lea președinte american, Ronald Reagan.

Geo Alupoae, critic de teatru

Controversata moarte a regelui Carol al II-lea al Angliei (1685), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.
✇Suceava News

Safetech Innovations companie de securitate cibernetica s-a transferat pe Piata Reglementata a bursei la 2 ani de la debutul pe piata AeRO

By: Suceava News Online
  • Safetech Innovations, companie listata pe piata AeRO din ianuarie 2021, se transfera pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti.
  • 6 februarie este prima zi de tranzactionare a actiunilor Safetech Innovations pe Piata Reglementata sub simbolul bursier SAFE.
  • Din momentul listarii la Bursa, capitalizarea companiei a crescut de 3,4 ori ajungand la 216 milioane de lei.

Safetech Innovations (SAFE), companie romaneasca de securitate cibernetica, prezenta pe piata de capital din ianuarie 2021, a debutat astazi, 6 februarie, pe Piata Reglementata a Bursei sub simbolul bursier SAFE, ca urmare a transferului de pe piata AeRO. Safetech Innovations avea, la momentul transferului, o capitalizare de 216 milioane de lei. Compania este specializata exclusiv in furnizarea de servicii si solutii de securitate cibernetica companiilor locale si internationale. De asemenea, Safetech este prezenta in trei tari, prin birourile deschise in Bucuresti, Londra si Abu Dhabi, iar anul acesta isi propune sa deschida un birou si in Statele Unite ale Americii.

„Inca de la anuntul din 2020 cu privire la intentia noastra de listare pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti am mentionat ca piata de capital reprezinta un pilon important pentru noi si ca mecanismele acesteia ne vor sprijini in accelerarea planurilor noastre de dezvoltare. Suntem incantati ca doi ani mai tarziu, ne-am atins obiectivele transmise investitorilor si actionarilor – cresterea performantei financiare, extinderea in afara tarii, prin deschiderea de birouri in Londra si Abu Dhabi, precum si in curand in SUA si trecerea pe Piata Principala. Le multumim investitorilor, actionarilor si partenerilor nostri pentru increderea si sprijinul acordate in realizarea acestor tinte. Odata cu acest transfer, Safetech Innovations intra intr-o noua etapa, cea a unei companii solide si pregatita sa acapareze oportunitatile din domeniul securitatii cibernetice la nivel global,” a declarat Victor Gansac, Presedinte Consiliu de Administratie si CEO al Safetech Innovations.

„Safetech Innovations este una dintre povestile de succes scrise de curand la Bursa de Valori Bucuresti, o poveste care subliniaza potentialul pe care il au companiile listate pe Piata AeRO. Transferul pe Piata Reglementata reprezinta pentru echipa Safetech o noua oportunitate de a se dezvolta si de a continua cresterea accelerata pe care a cunoscut-o compania pe piata AeRO, de data aceasta cu ajutorul noilor oportunitati de finantare disponibile pe segmentul principal al bursei. De astazi, Safetech Innovations, companie care isi foloseste expertiza pentru a crea un ecosistem cibernetic mai sigur pentru companiile cu nevoi esentiale de securitate, isi continua traiectoria ascendenta intr-o noua liga si suntem nerabdatori sa vedem performantele pe care le va obtine in calitate de emitent al Pietei Reglementate. Felicitari intregii echipe pentru aceasta performanta si mult succes in continuare”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Safetech Innovations este a treia companie care face pasul pe Piata Reglementata, dupa debutul sau pe piata AeRO din 2021. Acest transfer arata faptul ca piata AeRO isi indeplineste obiectivul de rampa de lansare pentru companiile cu potential de crestere, care isi doresc sa foloseasca toate beneficiile pietei de capital si care vad piata AeRO ca pe o pepiniera unde se pot pregati pentru listarea pe segmentul principal al Bursei. Avem deja cateva companii listate pe piata AeRO care se bucura de premisele necesare pentru a deveni companii listate pe Piata Reglementata si speram ca vor urma in curand exemplul Safetech Innovations. Traiectoria parcursa de echipa Safetech este o poveste de succes la Bursa de Valori Bucuresti si o felicitam pentru demersurile care au adus-o in acest moment important al evolutiei sale pe piata de capital”, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

Transferul actiunilor Safetech Innovations pe Piata Reglementata a fost realizat cu sprijinul Alpha Bank Romania, in calitate de intermediar, Cornerstone Communications, in calitate de consultant in piata de capital si Baker Tilly Klitou and Partners, in calitate de auditor.

„O afacere “made in Romania” bazata pe ambitia unor antreprenori vizionari isi continua dezvoltarea pe plan local si abordeaza in paralel perspective globale, utilizand activ platforma Bursei de Valori Bucuresti si capitalul disponibil aici. Ne bucuram ca am fost alaturi de Safetech Innovations in acest proces, in calitate de intermediar al transferului pe piata reglementata a BVB, si speram ca accesul pe aceasta piata sa le sustina mai departe eforturile de a ajunge lider intr-un domeniu prioritar si atat de necesar in contextul actual“, a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investitii si Piete de Capital din cadrul Alpha Bank Romania.

„In ianuarie 2021, Safetech Innovations a dat peste cap orice calcule si analize cu privire la debutul unei companii pe bursa si in special pe piata AeRO. De la acel moment si pana astazi, compania s-a concentrat pe ce stie mai bine sa faca – sa furnizeze servicii si solutii de top in domeniul securitatii cibernetice si, in acelasi timp, a livrat ce a promis investitorilor si actionarilor, intr-un mod eficient. In prezent, Safetech este o companie a carei valoare de piata a crescut cu peste 1.600%, de la 12,5 milioane de lei in 2020, la o capitalizare bursiera de peste 200 milioane de lei in februarie 2023, iar transferul pe Piata Principala reprezinta o incununare a eforturilor uriase depuse de catre echipa Safetech in ultimii doi ani in dezvoltarea companiei. Totodata, sunt convinsa ca vestile bune aduse de aceasta companie nu se vor opri, deoarece aceasta are potentialul de a deveni un jucator semnificativ in domeniul securitatii cibernetice la nivel global in viitorul apropiat”, a declarat Zuzanna Kurek, fondator Cornerstone Communications.

Safetech Innovations a cunoscut un parcurs notabil pe bursa. In 2021, anul in care a debutat la bursa, actiunile companiei au fost cele mai tranzactionate de pe piata AeRO. In cei 2 de ani de la listare, capitalizarea companiei a crescut de 3,4 ori, ajungand la 216 milioane de lei. Luand in calcul si dividendele distribuite de companie in acesti ani, investitia realizata in actiunile SAFE a adus un randament de 269% de la listare pana in prezent. In plus, actiunile companiei au fost incluse in indicele BET AeRO inca de la lansarea acestuia, actiunea SAFE situandu-se in TOP 5 companii incluse, cu o pondere de 9%.

Safetech Innovations este detinuta de Victor Gansac – Presedinte Consiliu de Administratie si CEO al companiei, in proportie de 36,76% si de Paul Rusu, Director Financiar, care detine 36,74% din actionariat. Intr-un procent de 26,49%, capitalul social este detinut de alti investitori de la Bursa de Valori Bucuresti.

Safetech Innovations este a treia companie listata la Bursa de Valori Bucuresti care trece de pe piata AeRO pe Piata Reglementata, dupa Chimcomplex Borzesti (CRC), in ianuarie 2022 si Bittnet Systems (BNET) in iunie 2020.

articolul original.
✇Suceava News

În rezervația Dunele Marine de la Agigea a fost identificată o nouă specie de insecte în premieră pentru România

By: Suceava News Online

După ce în luna decembrie a anului 2022 a fost confirmată oficial prezența în Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” a speciei Aplocnemus jejunus pentru prima dată în România, specialiștii rezervației au identificat o a doua specie de insecte în premieră națională: Procas picipes steveni. Aceasta face parte tot din ordinul Coleoptera (insecte cunoscute popular sub numele de gândaci, fără a se confunda cu gândacii de bucătărie, care fac parte dintr-un ordin separat – Blattodea).

Noua specie de gândac a fost identificată pentru prima oară pe teritoriul țării noastre, în cadrul Rezervației de Dune Marine de la Agigea, în toamna anului 2021. De atunci și până acum au fost efectuate numeroase căutări pentru a identifica mai multe exemplare ale speciei, însă fără succes, deocamdată. Acest fapt se datorează modului de viață ascuns și aproape în totalitate necunoscut al acestei specii de insectă, biologia acesteia reprezentând o necunoscută pentru entomologii din întreaga lume.

Specia Procas picipes steveni nu are încă un nume popular românesc, fiind atât de recent descoperită pe teritoriul țării. Nu depășește 2 cm lungime și este de culoare cenușie, cu numeroși perișori albi pe corp și pe picioare. Face parte din familia gărgărițelor (Fam. Curculionidae, în termeni științifici), un grup de insecte cu numeroase specii distribuite peste tot în lume. Caracteristic acestei familii de gândaci este trompa lungă, care la unele specii depășește cu mult lungimea întregului corp. Trăiește în zone stepice, deschise, și cel mai probabil e activă noaptea (ca restul speciilor înrudiți). Nu se știe dacă zboară, fiind o specie care trăiește mai mult la nivelul solului, cu toate că are aripi membranoase funcționale. Este fitofagă (se hrănește cu plante), dar nu se cunosc speciile pe care le preferă. Astfel, biologia speciei este în general învăluită în mister, așteptând să fie deslușită de către oamenii de știință. În Europa, specia este prezentă în Moldova, Bulgaria, Ucraina și acum, și în România.

Această descoperire sugerează încă o dată necesitatea existenței și păstrării intacte a zonelor protejate din România, acestea adăpostind cu siguranță multe specii de nevertebrate ce așteaptă să fie descoperite, reprezentând printre ultimele refugii din Europa ale acestora. Studiile au demonstrat că sănătatea și stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai mari cu cât numărul de specii din habitatul respectiv este mai mare și mai divers. Astfel, este imperios necesar să cunoaștem cât mai bine speciile cu care împărțim planeta (mai ales când vine vorba de nevertebrate, care reprezintă elemente-cheie în funcționalitatea ecosistemelor) și relațiile dintre acestea.

Prin această descoperire, rezervația de Dune Marine de la Agigea se dovedește a fi o adevărată oază de biodiversitate și demonstrează încă o dată importanța zonelor verzi, fie ele și înconjurate de arii puternic modificate de către om. Prin urmare, conservarea zonelor verzi de lângă sau din localități pentru perioade lungi de timp vor asigura un refugiu pentru natură, permițând și generațiilor viitoare să se bucure de ea.

Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” poate fi vizitată zilnic între orele 08.00 – 18.00.

Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea se află în incinta Stațiunii biologice marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, care aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Începând cu luna aprilie 2022, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu UAIC implementează proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021. Proiectul își propune implementarea măsurilor de conservare activă identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea. Statutul ariei naturale protejate depinde în foarte mare măsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare întrucât acest sit a fost afectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanța, sistemul de apărare din al II-lea Război Mondial). De asemenea, având în vedere locația sa centrală, în rândul stațiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul își propune și elaborarea unei strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră.

articolul original.
✇Suceava News

12.200 bucăți țigarete reținute de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători

By: Suceava News Online

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Gr. I Otopeni Călători – Direcția Regională Vamală București, ca urmare a unei acțiuni specifice de control efectuate în vederea combaterii traficului cu țigări, au reținut 12.200 bucăți țigarete de la doi pasageri de origine vietnameză care călătoreau pe ruta Hanoi – Istanbul – Otopeni.
Pasagerii au fost selectați în vederea controlului vamal de pe culoarul verde ”NIMIC DE DECLARAT”, aceștia având intenția de a părăsi sala de vamă și de a se sustrage controlului vamal.

12.200 bucăți țigarete reținute de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.
✇Suceava News

GRAMMY 2023: Harry Styles şi Beyonce, marii câştigători ai galei

By: ContactMusic.com
image

Superstarul pop Beyonce a devenit duminică seară, la Los Angeles, artistul cu cele mai multe premii din istoria galei Grammy Awards (32 de victorii), informează contactmusic.com. Cu toate acestea, vedeta nu a reușit nici de această dată să se impună și la categoria ‘Albumul Anului’ – cântărețul britanic Harry Styles a fost cel care a plecat acasă cu acest prestigios trofeu.

Materialul discografic ‘Harry’s House’, cel de-al treilea disc solo al său, i-a adus fostului membru al trupei One Direction premiul categoriei ‘Albumul Anului’.

„La naiba! Am fost extrem de inspirat de fiecare dintre artiştii nominalizaţi în această categorie alături de mine. Ascult muzica voastră atunci când sunt singur.”, a declarat artistul britanic pe scena de la Crypto.com Arena din Los Angeles.

Harry Styles s-a impus şi la categoria ‘Cel mai bun album pop vocal’.

Duminică seară, Beyonce s-a impus la patru categorii:’ Cel mai bun album dance/electronic’ (‘Renaissance’), ‘Cea mai bună înregistrare dance/electro’ (‘Break my soul’), ‘Cea mai bună interpretare tradiţională R&B’ (‘Plastic off the sofa’) şi ‘Cel mai bun cântec R&B’ (‘Cuff It’).

Bonnie Raitt a triumfat la categoria ‘Cântecul anului” cu ‘Just Like That’, iar Lizzo s-a impus la categoria ‘Înregistrarea anului’ cu single-ul ‘About Damn Time’. Cântăreaţa de jazz Samara Joy a câştigat premiul Grammy la categoria ‘Cel mai bun artist debutant”, iar Kendrick Lamar a plecat acasă cu trei premii Grammy – ‘Cel mai bun album rap’ (‘Mr. Morale & The Big Steppers’), ‘Cel mai bun cântec rap’ (‘The Heart Part 5’) şi ‘Cea mai bună interpretare rap’ (‘The Heart Part 5’).

Cântăreaţa Adele a câştigat un premiu Grammy la categoria ‘Cea mai bună interpretare pop solo’ cu single-ul ‘Easy on Me’, iar Bad Bunny s-a impus la categoria ‘Cel mai bun album de muzică urbană’ cu materialul discografic ‘Un Verano Sin Ti’, un mare succes comercial al anului 2022. Starul portorican a deschis gala de duminică seară cu un microrecital plin de energie, susţinut pe ritmuri latino.

Cântăreaţa americană Taylor Swift s-a impus la categoria ‘Cel mai bun videoclip’ cu o versiune de 10 minute a cântecului ei din 2012 ‘All Too Well’, rockerul britanic Ozzy Osbourne a câştigat două premii – ‘Cel mai bun album rock’ (‘Pacient Number 9’) şi ‘Cea mai bună interpretare metal’ (‘Degradation Rules’ – featuring Tony Iommi), în timp ce Sam Smith şi Kim Petras s-au impus la categoria ‘Cea mai bună interpretare pop a unui duo/grup’ cu piesa ‘Unholy’.

Cele mai spectaculoase recitaluri susţinute la gala de duminică seară au avut loc în cadrul unui segment special al show-ului, care a celebrat cea de-a 50-a aniversare a muzicii hip-hop, potrivit sursei citate. Cu această ocazie au urcat pe scenă legende ale acestui stil muzical, precum Public Enemy, Grandmaster Flash, Rakim, Queen Latifah, LL Cool J, Run-DMC, Busta Rhymes şi Missy Elliott.

În prima parte a galei, actriţa americană Viola Davis şi-a înscris numele pe lista artiştilor de elită care au dobândit statutul „EGOT”, un acronim care desemnează personalităţile artistice recompensate de-a lungul carierelor lor cu toate cele patru premii majore din industria de divertisment – Emmy, Grammy, Oscar şi Tony.

Cea de-a 65-a ediţie a galei Grammy Awards, organizată de The Recording Academy, s-a desfăşurat la Crypto.com Arena din Los Angeles. Evenimentul, difuzat de postul CBS şi platforma de streaming Paramount+, a fost prezentat pentru al treilea an consecutiv de actorul şi prezentatorul TV sud-african Trevor Noah.

articolul original.
✇Suceava News

O enoriașă îi cere Înaltpreasfințitului Calinic să pună prescuri la vânzare la pângarul Mănăstirii „Sfântul Ioan” din Suceava

By: Suceava News Online
image

O enoriașă îi cere arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic,  să pună prescuri la vânzare la pângarul Mănăstirii „Sfântul Ioan” din Suceava. ”La pangarul Mănăstirii „Sfântul Ioan” nu se găsesc prescuri de vânzare? Dacă nu se găsesc, ar exista vreo șansă să se pună la vânzare? O Proscomidie trebuie făcută cu cea mai bună prescură, la care să se vadă pecetea bine. La unele parohii calitatea prescurii lasă de dorit. La mănăstire sunt sigur că prescura se face foarte bine”,a  întrebat femeia.

”La Mănăstirea Cămârzani se fac prescuri pentru toată Eparhia. Nu este nevoie să punem prescuri în vânzare la magazinul mănăstirii pentru că, pentru parohii, prescurile se distribuie prin patru protopopiate din cele cinci, preoții din Protopopiatul Câmpulung preferând prescurile făcute în regie proprie”, a răspuns ierarhul.

articolul original.
✇Suceava News

Polițiștii din Fălticeni i-au salvat viața unei tinere de 20 de ani care trăiește în concubinaj de la 16 ani și are un băiețel de 10 luni

By: Suceava News Online
image

La data de 5 februarie ora  19:48, Poliţia Municipiului Fălticeni a fost sesizată telefonic prin SNUAU 112 de către o femeie de 20 ani, cu privire la faptul că a fost lovită de concubinul său și a plecat de acasă. S-a constituit echipa operativă care a identificat apelanta care se afla împreună cu fiul său minor, în fața unui magazin din Fălticeni, str. 2 Grăniceri, jud Suceava. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că femeia are o relație de concubinaj de aproximativ 4 ani cu un bărbat de 23 ani, în urma relației rezultând minorul în vârstă de 10 luni și locuiesc împreună la o garsonieră închiriată din Fălticeni. La data de 05.02.2023, în timp ce aceștia se aflau la locuința comună, în urma unor discuții în contradictoriu, bărbatul a lovit-o pe concubina sa iar aceasta, în urma agresiunii a părăsit locuința sesizând evenimentul prin SNUAU 112. În urma producerii agresiunii persoana vătămată a suferit leziuni minore ce nu au necesitat internarea acesteia la vreo unitate medicală. Victima a fost condusă de către organele de poliție la sediul Poliției  Fălticeni. Cu această ocazie, în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului a rezultat un risc iminent asupra vieții și integrității femeii. Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu față de agresor, acesta fiind evacuat din locuință.  În prezent se efectuează cercetări  sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, faptă prev. de art. 199 alin.1 rap. la  art. 193 alin.1 din Codul penal.

articolul original.
❌