ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Agenda Constructiilor

PWC: Investitorii europeni, ingrijorati de lipsa resurselor si costurile de constructie

Investitorii imobiliari din Europa sunt pesimisti in ceea ce priveste evolutia sectorului in 2023 si estimeaza ca preturile ridicate ale energiei si o recesiune vor duce la scaderea gradului de ocupare si a chiriilor, chiar si in sectoarele anterior solide, si implicit la reducerea profiturilor si a investitiilor, reiese din raportul Emerging Trends in Real Estate 2023 realizat de PwC impreuna cu Institutul Urban Land. O redresare in sectorul imobiliar nu este probabila mai devreme de inceputul anului 2024.

”Izbucnirea razboiului in Ucraina si consecintele acestuia aduc un nou val de pesimism in randul investitorilor europeni din sectorul imobiliar, dupa ce iesirea din criza sanitara le-a dat pentru scurt timp incredere. Liderii din industrie anticipeaza ca 2023 va fi un an dificil, in care lichiditatile vor scadea, pe o piata in care volumul investitiilor, chiriile si gradul de ocupare vor fi din ce in ce mai mici. Ingrijorarile legate de inflatie, ratele dobanzilor si evolutia economica sunt in crestere fata de anul trecut cand deja incepeau sa alarmeze mediul de afaceri. Oportunitatile de crestere si de obtinere a unui randament bun al investitiilor exista in continuare, dar ecuatia a ceea ce reprezinta o afacere buna s-a schimbat din nou", a declarat Francesca Postolache, Partener, PwC Romania.

Disponibilitatea capitalului pentru investitii in 2023 a ajuns la cel mai mic nivel de la criza financiara globala din 2008, fiind preconizata o scadere puternica a activitatii de dezvoltare, dupa o incetinire in 2022.

Pesimismul privind evolutia pietei reiese si din intentia scazuta a respondentilor de a achizitiona proprietati imobiliare: 51% dintre participantii la sondaj se asteapta sa fie cumparatori neti de active imobiliare in 2023, in scadere fata de anul trecut (59%). Datele sunt mai pesimiste chiar si fata de cele din 2020, cand 55% dintre participantii la sondaj declarau ca intentioneaza sa achizitioneze proprietati imobiliare in 2021.

Dincolo de incertitudinea generala pentru viitorul apropiat, investitorii semnaleaza si alte motive de ingrijorare cu privire la evolutia sectorului. Astfel, 92% dintre respondenti arata ca disponibilitatea resurselor si costurile de constructie sunt principalele lor ingrijorari pentru 2023, cat si pentru urmatorii 3-5 ani, pe fondul deficitului de materiale si al fortei de munca, precum si a presiuni inflationiste. Alte ingrijorari enuntate se refera la cresterea economica europeana (76%), dobanzi (73%) si evolutia economica globala.

Totusi, anul 2023 ar putea sa aduca si oportunitati pentru investitorii bine capitalizati, atat pentru achizitii, avand in vedere scaderea evaluarilor, cat si pentru dezvoltari viitoare, fiind asteptata o scadere a preturilor la terenuri, dar si un declin accentuat al concurentei intre dezvoltatori.

Evolutia pe sectoare

Sectorul rezidential ramane in topul preferintelor fiind considerat mult mai stabil din perspectiva veniturilor decat sectoarele comerciale. Totusi, cresterea brusca a costurilor de constructie si a costurilor fortei de munca afecteaza si dezvoltatorii rezidentiali, limitand oferta in contextul in care cererea ramane ridicata.

Deloc surprinzator, infrastructura pentru energie noua ramane in topul sectoarelor promitatoare, pe fondul uneia dintre cele mai mari provocari globale - tranzitia catre energia verde. Aceasta este urmata de sectorul de life sciences (cercetare/dezvoltare in domeniul farmaceutic, alimentar, biotehnologie, etc) si de centrele de date. Contrar editiei de anul trecut, logistica a coborat in clasamentul general de pe locul al treilea pe locul al optulea, in timp ce se remarca un interes crescut pentru o serie de subsectoare cu o componenta sociala (camine pentru batrani, case sociale, etc).

Top orase: Londra ramane pe primul loc

Clasamentul anual al celor mai atractive orase europene pentru investitiile imobiliare arata ca investitorii vor continua sa-si plaseze banii in orasele importante ale Europei, in ciuda faptului ca perspectivele au scazut in toate cele 30 de orase analizate in raport. Pentru al doilea an consecutiv, Londra ramane principala metropola in clasamentul preferintelor investitorilor pentru 2023, Paris urca pe locul al doilea, in timp ce Berlin coboara pe pozitia a treia a clasamentului. De altfel, se remarca o scadere a scorurilor pentru toate orasele germane incluse in top pe fondul dependentei de gazul produs in Rusia si potentialul impact asupra economiei europene.

1. Londra

2. Paris

3. Berlin

4. Madrid

5. Munchen

6. Amsterdam

7. Frankfurt

8. Hamburg

9. Barcelona

10. Milano

articolul original.
✇Agenda Constructiilor

VESTRA: Crestere de 60% a cifrei de afaceri din primele 9 luni, la 23 milioane euro

Vestra, primul cluster specializat in industria utilitatilor si echipamentelor de automatizare, a incheiat al treilea trimestru al anului 2022 cu o cifra de afaceri de peste 23 milioane euro. Pana la finalul anului, compania previzioneaza o crestere cumulata a vanzarilor de 65% si o cifra de afaceri de 30,64 milioane euro.

„Desi premisele pentru a doua jumatate a anului 2022 nu au fost cele mai optimiste, avand in vedere contextul geopolitic actual, Vestra a inregistrat o crestere consolidata a cifrei de afaceri de 61% fata de primele noua luni ale anului 2021. Planurile strategice ne-au ajutat sa avem o performanta solida la nivel de companie, in linie cu prognozele trasate la inceputul acestui an, iar expansiunea in domeniul digitalizarii, in special in Truix - brandul care ofera solutii in tehnologia informationala si smart cities, a reprezentat un pilon important in strategia noastra. Astfel, in aceasta perioada, focusul nostru a fost in jurul comunitatilor si oraselor SMART, iar aditional serviciilor care ne-au consacrat, foarte important pentru business-ul nostru, a fost ca acesta sa se dezvolte si in alte directii - digitalizarea.”, a declarat Vlad Iftime, Managing Partner Vestra.

Doar pentru trimestrul trei, rezultatele financiare arata o cifra de afaceri de 9 milioane de euro, o crestere de 61% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Complexitatea, calitatea si diversitatea serviciilor oferite, precum si parteneriatele solide cu furnizorii sunt principalii factori care contribuie anual atat la majorarea veniturilor cat si la consolidarea portofoliul de clienti. In plus, principalul domeniu de activitate al companiei - departamentul echipamente si utilitati - au contribuit anul acesta la accelerarea proiectelor axate pe partea de utilitati publice si de contorizare inteligenta prin comunicatii de tip SMART, in special pentru retelele de apa si energie termica.

”Desi la nivelul volumului de tranzactii nu resimtim un impact negativ, remarcam ingrijorari din partea clientilor si furnizorilor cauzate de scumpirile generalizate asupra puterii de cumparare. Astfel, in contextul inflatiei si al cresterii preturilor la energie, cea mai mare provocare este mentinerea costurilor cu furnizorii, astfel incat sa putem atenua acest impact in pretul de vanzare al serviciilor fiind, in continuare, un partener de incredere pentru clientii nostri.”, puncteaza Vlad Iftime, Managing Partner Vestra.

Cresterea vanzarilor si a portofoliului de clienti reprezinta un vot de incredere din piata care certifica si reitereaza calitatea produselor si serviciilor oferite de companie. In plus, cu ajutorul partenerilor, lideri de piata la nivel mondial, Vestra reuseste sa ofere clientilor cele mai eficiente solutii menite sa controleze pierderile de apa.

In ultimul an, activitatea clusterului a fost axata pe dezvoltarea brandului care ofera solutii in tehnologia informationala si smart cities, Truix, care vine in sprijinul comunitatilor si le ajuta sa devina competitive din punct de vedere economic, prin oferirea solutiilor SMART.

articolul original.
✇Agenda Constructiilor

HFHR: Noua campanie pentru constructia de locuinte pentru familii vulnerabile

Organizatia Habitat for Humanity Romania lanseaza, la finalul acestui an, un apel de mobilizare catre publicul larg, prin intermediul campaniei de strangere de fonduri „Construieste-i un loc al sau. Construieste-i un acasa”, pentru accesul familiilor vulnerabile la conditii adecvate de locuire.

Romanii pot contribui prin donatii lunare sau, in cazul companiilor, prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit pana la finalul anului.

De peste 26 de ani, Habitat for Humanity Romania construieste locuinte decente pentru familii cu venituri reduse si ridica de la zero sau reabiliteaza centre de utilitate publica in comunitati vulnerabile.

Campania se adreseaza atat mediului business, unde companiile pot ajuta prin redirectionarea gratuita a 20% din impozitul pe profit, in baza unui contract de sponsorizare, cat si persoanelor fizice, care pot alege sa doneze lunar suma de 2 euro prin trimiterea unui SMS cu textul „HABITAT” la numarul 8845.

Cu fondurile securizate in decembrie 2021, organizatia a construit de la zero, anul acesta, 14 case si a continuat lucrarile la alte 8 locuinte cu sprijinul voluntarilor, in 3 judete ale tarii (Bacau, Prahova si Constanta). Insa nevoia nationala de locuire decenta si accesibila ramane in continuare o problema ce necesita actiuni imediate.

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, un sfert dintre romani locuiesc in case fara grup sanitar propriu in interior, iar 1 din 10 romani traieste zi de zi intr-o casa in care ploua prin acoperis, apa curge prin pereti si respira igrasie.

In acelasi timp, aproape jumatate din populatia tarii (45,8%) traieste in locuinte supraaglomerate, conform Eurostat. Foarte multi sunt copii, care sunt si cei mai afectati de lipsa unui loc al lor, de un acasa.

„De cele mai multe ori, nu realizam ca o casa, o locuinta, reprezinta mai mult decat un spatiu de locuit. Este primul pas catre normalitate, catre increderea in sine si catre integrarea reala in societate. Credem cu tarie ca fiecare dintre noi merita un loc in societatea din care facem parte si ca, uneori, depinde si de noi, ceilalti, sa ii ajutam sa si-l gaseasca. De aceea, va cerem ajutorul pentru a putea continua sa construim acest loc numit acasa pentru familiile care au nevoie de noi”, spune Roberto Patrascoiu, directorul national Habitat for Humanity Romania.

Campania este dezvoltata impreuna cu agentia TheNEW, iar povestea este ilustrata si printr-un video-manifest care arata o zi obisnuita din viata unui copil ce simte lipsa unei case decente, a unui loc al lui.

„Am pornit de la gandul ca acasa inveti ca ai un loc al tau. Acasa inveti cine esti si ce poti deveni, acasa este spatiul de siguranta, vital pentru dezvoltarea armonioasa a fiecaruia dintre noi. Realitatea cruda arata ca majoritatea copiilor care se confrunta cu probleme de locuire in Romania intampina probleme similare in interactiunile sociale si ca le este mai greu sa-si gaseasca locul si in celelalte contexte ale vietii de zi cu zi. Aceasta este povestea pe care o spune campania Habitat for Humanity Romania prin filmul campaniei de anul acesta”, explica Maia Stefanescu, Senior Copywriter TheNEW.

Pe langa strangerea efectiva de fonduri, absolut necesara pentru construirea caselor, Habitat for Humanity Romania urmareste, prin aceasta campanie, si cresterea gradului de constientizare cu privire la conditiile precare in care locuiesc foarte multe familii vulnerabile din Romania.

articolul original.
✇Agenda Constructiilor

MDLPA: Guvernul aproba Strategia de reducere a riscului seismic (SNRRS)

La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, Strategia nationala de reducere a riscului seismic (SNRRS).

Adoptarea SNRRS constituie un pas important in ceea ce priveste consolidarea cadrului strategic privind gestionarea eficienta a riscului seismic. SNRRS promoveaza cresterea rezilientei la cutremure a comunitatilor si a fondului construit din Romania pana in 2050 si trateaza, dintr-o perspectiva sectoriala, problematica riscului seismic la nivelul cladirilor civile publice si private, inclusiv a celor pentru serviciile publice esentiale si a celor cu valoare de patrimoniu cultural.

Principalele obiective ale SNRRS sunt reprezentate de:

- transformarea, pana in 2050, a fondului construit al Romaniei intr-un fond construit rezilient la seisme;

- reducerea riscului seismic la nivel national prin salvarea de vieti, reducerea vatamarilor si protejarea fondului construit, prin investitii prioritizate si eficiente;

- promovarea bunastarii prin crearea de beneficii conexe prin imbunatatirea conditiilor de eficienta energetica si sanitare, printre alte aspecte functionale;

- cresterea rezilientei prin integrarea considerentelor de risc seismic/multirisc in planificarea teritoriala si sectoriala si asigurarea unor procese reziliente de recuperare si reconstructie post-seism;

- mobilizarea participarii si actiunii incluzive prin cresterea nivelului de constientizare publica cu privire la managementul riscului seismic si cresterea nivelului de asumare in implementarea masurilor de reducere a riscului;

- consolidarea capacitatii institutionale in domeniul managementului riscului seismic si al calitatii si numarului de resurse umane implicate in activitatile legate de gestionarea riscului.

Strategia propune o foaie de parcurs detaliata a actiunilor pe termen scurt, mediu si lung, pentru asigurarea unui cadru adecvat de implementare, prin mobilizarea si planificarea strategica a investitiilor, prin dezvoltarea unor mecanisme de monitorizare si evaluare, instrumente de comunicare pentru cresterea nivelului de constientizare a cetatenilor si autoritatilor si consolidarea cadrului de guvernanta.

Ministrul dezvoltarii, Cseke Attila, a reamintit ca, prin Componenta C5 - Valul Renovarii din PNRR, sunt alocate 2,82 miliarde de euro, suma care permite eficientizarea energetica a 1.733 blocuri si 2.600 cladiri publice. Din aceasta suma, 130 milioane de euro sunt alocate pentru consolidarea seismica a aproximativ 130 de blocuri, iar 230 milioane de euro sunt pentru blocurile din comunitatile expuse riscului de saracie si excluziune sociala. De asemenea, 152 milioane de euro sunt destinate consolidarii seismice a 325 de cladiri publice.

articolul original.
✇Agenda Constructiilor

KEYSFIN: Afacerile industriei de software vor atinge 11 miliarde euro in 2022

Cifra de afaceri a companiilor din industria de software din Romania a crescut cu aproximativ 14,5 % fata de 2020 si a fost cu 246 % mai mare decat in 2012, pana la nivelul record de aproape 10 miliarde de euro in 2021, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.

„Estimam continuarea tendintei neintrerupte de crestere din ultimii 10 ani si atingerea unui nou maximum istoric in acest an, de peste 11 miliarde de euro, si am ales sa publicam rezultatele ultimei editii a studiului privind evolutia industriei de software in apropierea zilei de 1 decembrie, deoarece observam cum software-ul isi consolideaza rolul cheie in dezvoltarea si digitalizarea economiei si transforma Romania intr-un hub regional, dupa unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere, daca nu chiar cel mai rapid din ultimii 10 ani, de aproape 250%”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

In 2021, in Romania activau peste 30 de mii de companii in industria de software, cu 12% mai multe decat in 2020 si cu 112% peste nivelul din 2012. Dintre acestea, aproape 29 de mii erau microintreprinderi, 1,1 mii companii mici, 356 companii medii si 25 companii mari.

Rocade in top 10 companii* de software din Romania

„In linie cu estimarile din editia anterioara a studiului privind evolutia industriei locale de software, in 2020 UiPath SRL a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri pana aproape 250 de milioane de euro si a devenit liderul pietei locale de software dupa cifra de afaceri, pozitie pe care estimam ca si-a mentinut-o in 2021”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

BITDEFENDER SRL a ajuns pentru prima data in istorie pe locul al doilea, cu o cifra de afaceri de aproape 220 milioane de euro in 2021, detronand IBM ROMANIA SRL, care dupa o crestere anuala de 1,7% a coborat pe pozitia a treia, cu o cifra de afaceri de 199 milioane de euro in 2021.

Cele mai mari 10 companii din industrie au cumulat afaceri de aproximativ 1,8 miliarde euro, reprezentand 18% din total.

Rezultat net record in 2021

Rezultatul net inregistrat de companiile din industria de software a crescut substantial la aproape 1,6 miliarde de euro in 2021, cu 57% mai mult fata de 2020 si de peste 7 ori mai mare comparativ cu 2012.

De asemenea, companiile din industria de software au generat 77% din rezultatul net inregistrat de intreg sectorul IT&C si peste 5% din rezultatul net al tuturor companiilor non-financiare din Romania in 2021.

Dublarea contributiei industriei de software in economia locala

Ponderea cifrei de afaceri generate de companiile de software din Romania in sectorul IT&C a crescut de la 36% in 2012, la peste 60% in 2021 prin prisma avansului mult mai rapid al componentei de software, cresterea fiind de 3,5 ori fata de dublarea cifrei de afaceri din sectorul IT&C, comparativ cu 2012.

La nivelul cifrei de afaceri totale generate de companiile non-financiare din Romania, ponderea industriei de software a crescut de la 1,2% in 2012, la aproape 2,5% din total in 2021.

Companiile care au avut consultanta si/sau management in descrierea domeniului principal de activitate in 2021

Aproximativ 62,2 mii de companii au avut in descrierea domeniului principal de activitate raportat la Ministerul de Finante consultanta si/sau management in 2021, respectiv codurile CAEN: 6202, 6203 (Activitati de consultanta in tehnologia informatiei, Activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul) ambele parte din industria de software, sector IT&C, 6920 (Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal), 7021 (Activitati de consultanta in domeniul relatiilor publice si al comunicarii), 7022 (Activitati de consultanta pentru afaceri si management), 7112 Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea, ultimele 4 coduri CAEN facand parte din sectorul Activitati profesionale si 7830 (Servicii de furnizare si management a fortei de munca, din sectorul Servicii administrative & suport).

Acestea au avut o cifra de afaceri cumulata de 38,8 miliarde de lei, 130 mii de angajati si au inregistrat un profit net de 10,3 miliarde de lei. Dintre acestea peste jumatate, respectiv aproape 32 mii de companii, nu au avut niciun angajat in 2021.

Pe de alta parte, aproape o treime, respectiv 31,5% dintre companiile profitabile care au avut in descrierea domeniului principal de activitate consultanta si/sau management si au avut o cifra de afaceri cuprinsa intre 500 de mii si 2 milioane de euro erau platitoare de impozit pe profit in 2021.

articolul original.
✇Agenda Constructiilor

FACIAS va actiona in judecata persoanele din cauza carora se vor pierde finantari PNRR

Romania este responsabila ca stat pentru continutul PNRR. Acest proiect de tara nu a fost impus de vreo entitate superioara, ci chiar de reprezentatii Guvernului Romaniei. Tot ei si-au asumat ca vor pune in aplicare ceea ce au scris.

In acest moment sunt probleme pe mai multe paliere:

- reforma pensiilor speciale

- respectarea procentului de 9,4% din PIB pentru bugetul de pensii

- legea decarbonizarii

- legea privind avertizorii de integritate

Inregistrarea unor intarzieri mai mari de 6 luni in implementarea jaloanelor va conduce automat la pierderea unor sume importante de bani.

Autoritatile nu si-au indeplinit obiectivele, iar Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a semnalat disfunctionalitatile in cadrul proiectului “Transparenta si Responsabilitate - Monitorizare PNRR”. In ciuda semnalelor de alarma, atat cu privire la gestionarea defectuoasa a PNRR cat si cu privire la posibilele pierderi financiare, reprezentantii statului nu au facut nimic pentru a remedia deficientele.

In consecinta, FACIAS va actiona in judecata pe cei care se fac responsabili de banii pierduti din PNRR si va cere acoperirea prejudiciului ce va rezulta in urma neimplementarii proiectelor din PNRR la termenele stabilite.

Din cauza modului in care a fost redactat si negociat Planul National de Redresare si Rezilienta, Romania s-a confruntat cu intarzieri in aprobarea acestuia de catre Comisia Europeana si implicit primirea surselor de finantare. In timp ce alte tari europene intrau in posesia sursei de pre-finantare, Romania abia primea aprobarea Planului National de Redresare si Rezilienta, iar cand statul roman transmitea prima cerere de plata in urma indeplinirii tintelor si jaloanelor aferente trimestrului IV al anului 2021, alte tari primeau banii pentru cea de a doua cerere de plata transmisa.

Planurile aprobate de Uniunea Europeana au fost propuse de autoritatile romane, prin specialistii desemnati, si nu impuse, asadar acestia sunt responsabili de continut, care in urma aprobarii, de catre forurile europene, a devenit obligatoriu.

Din cauza modalitatilor ineficiente de negociere si derulare a PNRR-ului, ministerul investitiilor si proiectelor europene a anuntat deja ca din suma maxima de care ar fi putut sa beneficieze Romania - 29,2 miliarde de Euro, in urma unor recalculari, se vor pierde 2,1 miliarde de Euro.

Alte aproximativ 4 milioane de euro se vor pierde din neindeplinirea jaloanelor care privesc pensiile. Avand in vedere traseul legislativ si data la care ne aflam, sansele de reusita sunt minime, deoarece proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale ar trebui sa fie adoptat de Guvern pana la 31 decembrie 2022, iar noua lege privind sistemul de pensii sa intre in vigoare la data de 31 martie 2023.

Conform Comisiei Europene este exclusa posibilitatea inlocuirii plafonului de pensii de 9,4% din PIB (media europeana fiind de aproximativ 11%) cu un alt mecanism de referinta, iar Romania trebuie sa continue sa lucreze la implementarea acestei reforme, care va fi evaluata in contextul viitoarelor cereri de plata.

Actiunea in instanta va fi depusa de FACIAS dupa ce Romania va primi raspuns din partea Comisiei Europene referitor la a doua cerere de plata, atunci cand prejudiciul va fi cert si efectiv.

articolul original.
✇Agenda Constructiilor

SYMMETRICA: Crestere de 30% a capacitatii de productie, datorita investitiilor

Producatorul de pavele si borduri vibropresate Symmetrica a investit, in 2022, 11,5 milioane de euro in inaugurarea fabricii din Solca (Suceava) si in retehnologizarea celei din Veresti (Suceava). De asemenea, in aceasta toamna, compania va pune in functiune cea de-a noua unitate de productie din portofoliu, la Ovidiu, Constanta. In total, pana la finalul acestui an, conducerea companiei va aloca un buget important de investitii, ce vor majora capacitatea de productie cu aproximativ 30%, de la 5 milioane de metri in 2021, la 6,5 milioane de metri.

In primele noua luni ale acestui an, Symmetrica a inregistrat o crestere de 20% a cifrei de afaceri raportat la perioada corespunzatoare din 2021, avans ce ar urma sa se mentina pana la finalul anului in curs. Anul trecut, businessul Symmetrica a obtinut un plus de 10%, atingand 180 milioane de lei (circa 36 milioane de euro).

Interviu cu Sebastian Bobu, director executiv la Symmetrica si manager cu o experienta profesionala de 20 de ani in industria materialelor de constructii.

 

- Ce tipuri de produse din oferta companiei au fost preferate de clienti si pentru ce categorii de investitii?

- In aceasta perioada am putut observa un interes tot mai mare al clientilor pentru produsele premium, din gama Select. Asistam in mod clar la o maturizare a pietei si la un context in care accentul cade pe avantajele tehnice si vizuale ale produselor de acest tip. Este clar ca incepe sa primeze calitatea, cu o pondere semnificativa pentru achizitia de game superioare de produse. Clientii sunt mult mai dispusi sa investeasca in materiale fiabile, rezistente, premium, cu design si forme deosebite. Daca in urma cu 5 ani circa 60% din vanzari erau reprezentate de produse clasice, gri, iar colectiile de design, in diverse culori sau chiar in mixuri de nuante, insemnau doar 25% din piata, acum asistam la o crestere constanta pentru a doua categorie, la peste 35%.

- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?

- Inceputul acestui an a fost unul ingrijorator si mai ales impredictibil, pe fondul cresterilor semnificative de preturi ale materiilor prime si energiei, raportate inca din 2021. In cazul materiilor prime, in primele noua luni din acest an ne-am confruntat cu majorari de pana la 30% pentru agregatele minerale si circa 30% pentru ciment. De asemenea, in ceea ce priveste tarifele la electricitate, acestea s-au majorat cu aproximativ 250% fata de finalul lui 2021. Dar situatia nu pare a se echilibra, preturile la energie si ciment fiind in crestere. Acest context ne-a ridicat provocari, insa gama larga de produse, investitiile permanente in retehnologizare si in extindere au avut un impact pozitiv in business. In plus, am fost nevoiti sa ne repliem si sa aliniem preturile produselor noastre aplicand o majorare care sa acopere doar putin partial cresterile tarifelor pentru utilitati si materii prime.

- Cum vedeti evolutia cererii de pavele si borduri, in perioada urmatoare?

- Anul 2022 a stat sub efectul reactiilor in lant provocate de cresterile preturilor energiei si materiilor prime. Dar piata de profil va putea absorbi aceste majorari, fiind pe un trend ascendent. Astfel, pentru anul in curs, estimam un avans de minimum 5% al segmentului, dupa ce in 2021 vanzarile totale de pavele si borduri la nivelul pietei locale au ajuns la circa 165 milioane de euro. Piata de prefabricate mici este sustinuta, acum, in special de proiectele rezidentiale, dupa ce ultima parte din 2021 a adus cu sine o scadere a fondurilor pentru proiectele de infrastructura. Astfel, cum pavelele si bordurile nu impacteaza semnificativ bugetul unui proiect rezidential, consideram ca scumpirile aplicate de jucatorii din piata pe care activam nu vor avea un impact negativ. In ceea ce priveste proiectele publice, majorarea preturilor prefabricatelor din beton va avea o influenta destul de importanta in bugetele alocate, alaturi de celelalte produse ce au la baza materii prime precum agregatele minerale, bitumul si cimentul.

- Care sunt cele mai importante proiecte pentru la care participati, in prezent si ce lucrari de referinta ati realizat, in ultimii ani?

- Avem in derulare contracte pentru livrari in zona de infrastructura rutiera in Bucuresti, Ilfov, Suceava, Iasi, Brasov si Arad. De asemenea, livram pentru proiecte rezidentiale in majoritatea oraselor mari din Romania, datorita prezentei noastre echilibrate, cu fabrici in toate zonele tarii.

Symmetrica pune la dispozitia partenerilor o gama larga de solutii cu o rezistenta probata in timp si cu eficienta dovedita, atat din punct de vedere al montajului, cat si al costurilor. In ultimii ani, am fost implicati in lucrari pentru care am adus un plus de creativitate, de calitate si de integrare perfecta in spatiu, cu respect si grija pentru natura si mediu, o dovada ca suntem un partener cu un portofoliu masiv de lucrari ce furnizeaza o paleta foarte larga de produse pentru cele mai variate amenajari. De exemplu, un proiect important din ultimii ani este cel legat de amenajarea pietei Independentei din Municipiul Iasi, utilizand cele mai performate si calitative produse Symmetrica. Ovidius Park, din Constanta, este un alt proiect marca Symmetrica, construit de la zero pe un teren viran care ofera unul dintre cele mai frumoase spatii verzi din oras si unde am integrat perfect in natura pavajul Retta Mix Color, un model cu un design special adaptat pentru acest obiectiv.

Un alt proiect recent din portofoliul Symmetrica a fost pavarea esplanadei Costache Negri din Municipiul Iasi, finalizata in acest an. Pentru aceasta lucrare, designul inedit a fost realizat prin utilizarea dalelor Immagia din gama Symmetrica Select care, prin diversitatea nuantelor si designul elegant, s-au incadrat perfect in liniile arhitectonice existente. Un proiect de suflet a fost amenajarea curtii interioare din cadrul bisericii Sfanta Mahrama a Domnului si Sfintii Martiri Brancoveni din cartierul Dimitrie Cantemir, Iasi. Lucrarea a fost executata de echipa Symmetrica, iar pavajul selectat a fost Arco Mix Color.

La Symmetrica, am dezvoltat o pasiune pentru lucrurile care dureaza. Insa pentru a crea produse trainice, dar si in conformitate cu proiecte arhitectonice cat mai variate, ne-am perfectionat si dispunem si de tehnologia necesara pentru a dezvolta solutii personalizate. O astfel de provocare a venit din partea municipalitatii Iasi, unde pavajul a fost realizat special pentru a fi folosit in lucrarile demarate in 2020 pentru modernizarea trotuarelor, parcurilor, aleilor si cailor de acces. Am proiectat si produs un pavaj hexagonal pentru care a fost necesara crearea unei matrite dedicate in fabrica Symmetrica de prelucrare metale din Suceava. Modelul a fost inspirat din decoratiunile Manastirii Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, un monument arhitectural unic in Romania. Am prezentat aici o mica selectie din proiectele anului trecut.

- Ce probleme intampinati in derularea activitatii, in aceasta perioada?

- Cresterea accelerata a preturilor materiilor este una din problemele principale cu care ne confruntam. In plus, efectele razboiului din Ucraina sunt resimtite in toate sectoarele economice. Teama si lipsa unei prognoze pe termen scurt si mediu reprezinta motive pentru incetinirea investitiilor private. Provocarile vin din schimbarile rapide cu care se produc majorarile de preturi, care impun si pentru noi un ritm accelerat de adaptare a deciziilor de business. Oricum, ultimii ani de pandemie au fost un bun exercitiu de recalibrari continue ale businessului si, astfel, am reusit de fiecare data sa inregistram si cresteri ale afacerii, sa ne reorientam rapid in functie de necesitatile pietei si, mai mult, sa investim pentru a ne retehnologiza, a opera la nivel performant, a ne extinde si a deschide noi unitati de productie. Ceea ce aparent e mai dificil in contexte dure, pentru Symmetrica s-a dovedit a fi un standard de lucru care ne-a propulsat in aceasta piata.

- Care sunt cele mai noi produse incluse in oferta companiei?

- Am continuat, in acest an, investitiile in fabricile de tuburi si camine din beton, unde am venit cu solutii complete, de la elemente de canalizare - camine, inele din beton, placi de acoperire cu capac din fonta, pana la accesorii - trepte, garnituri, piese de trecere etc. 

articolul original.
✇Agenda Constructiilor

LEGRAND: Crestere masiva de vanzari si de profitabilitate in primele 9 luni 2022

Instalatii Electrice & Automatizari
Vanzarile Legrand in primele noua luni din 2022 au depasit 6 miliarde de euro, in crestere cu +19,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Avansul organic al incasarilor a fost de +10,1%. Pe plan european, vanzarile au sporit cu 10,5% in intervalul analizat, la nivelul trimestrului al treilea acestea inregistrand o ajustare pozitiva de 8,9%. In pofida numerosilor factori externi negativi care au afectat activitatea operationala si au fost legati, in special, de inflatia generala ridicata, profitabilitatea Lagrand s-a mentinut la cote optime, cu o marja operationala ajustata de ...
articolul original.
✇Agenda Constructiilor

HOCHTIEF: Proiecte in curs de executie in valoare de aproape 53 miliarde euro

Antreprenori & Dezvoltatori
Antreprenorul german Hochtief a inregistrat o performanta solida in primele noua luni ale anului 2022, cu o crestere sustinuta a profitului si o majorare solida a fluxurilor de numerar, insotite de un indicator de backlog ridicat. Practic, incasarile au sporit cu 23%, pana la 19,1 miliarde euro si au fost cu 11% mai mari, in termeni ajustati. Profitul net nominal s-a ajustat pozitiv cu 21% sau 61 milioane euro, cumuland 355 milioane euro. Toate diviziile au contribuit la aceasta evolutie, de exemplu aportul Albertis, la care Hochtief are o participatie de 20%, a crescut cu 10 milioane de euro, la 53 milioane de euro. Fluxul de numerar din activitatile de exploatare s-a plasat la 122 milioane de euro, cu ...
articolul original.
✇Agenda Constructiilor

AKZO NOBEL: Majorare sustinuta a incasarilor, in pofida provocarilor pietei

Izolatii & Finisaje
Incasarile AkzoNobel au crescut in trimestrul al treilea a.c. cu 19% pe fondul preturilor care s-au situat pe un trend puternic ascendent si sfidand efectele adverse generate de dezechilibrele macroeconomice. Astfel, cifra de afaceri din intervalul iulie – septembrie 2022 a fost de 2,86 miliarde euro, in conditiile in care preturile de comercializare s-au ajustat pozitiv cu 13%. Valoarea ajustata a indicatorului EBITDA a ajuns la la 283 milioane euro. In ceea ce priveste volumele livrate, acestea au suferit o contractie de ...
articolul original.
✇Agenda Constructiilor

RELIANS si-a propus sa atinga un business de 10 milioane de euro in 2030

Relians, grup de companii specializate in servicii de consultanta si asistenta tehnica in managementul proiectelor cu finantare rambursabila si nerambursabila, si-a dublat cifra de afaceri in primele 6 luni ale acestui an, fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la un milion de euro. Conducerea companiei estimeaza mentinerea aceluiasi ritm de crestere pana la finalul anului, cand rulajul ar urma sa depaseasca doua milioane de euro, in conditii de profitabilitate. Planurile Relians pentru urmatorii doi ani vizeaza o noua dublare a veniturilor fata de nivelul din 2022, acestea urmand a ajunge la 4 milioane de euro la finalul anului 2024, cu un profit de peste un milion de euro. Pana in 2030, obiectivul companiei este de a ajunge la un business de 10 milioane de euro.

Infiintata in anul 2000, Relians s-a alaturat grupului ROMCAPITAL Invest in anul 2008, diversificand astfel paleta de servicii prin solutii integrate de consultanta. In anul 2014 Relians a primit premiul National Champion of Romania in cadrul competitiei Constantinus European Award si a fost nominalizat in cadrul finalei competitiei europene. Compania acopera riscurile de corectie financiara in timpul implementarii proiectelor finantate de UE in Romania (asigurare de malpraxis cu Allianz), avand o rata de succes de 100% a aplicatiilor in Romania. In cei 22 de ani de activitate, compania a obtinut finantare pentru peste 1.000 de proiecte cu o valoare totala ce depaseste doua miliarde euro.

Interviu cu Ovidiu Eugen Rata (46 de ani), Managing Partner la Relians si manager cu o experienta profesionala de 22 de ani in domeniul consultantei.

 

- Ce obiective aveti privind businessul, pe termen mediu si lung?

- Obiectivul major de business este sa depasim in anul 2030 cifra de afaceri de 10 milioane de euro, cu o profitabilitate mentinuta la peste 25%. In acest moment, suntem in curs de extindere a echipei interne si a celei de colaboratori permanenti externi. Ne intarim birourile din Bucuresti, Iasi si Cluj.

- La ce proiecte lucrati, in aceasta perioada?

- In aceasta perioada, lucram la proiecte in domeniul eficientei energetice pentru companii industriale mari, proiecte pentru cresterea si diversificarea capacitatilor de productie in domeniul productiei industriale si proiecte pentru capacitati de productie a energiei din surse regenerabile (solar, eolian). Toate acestea au termenele de finalizare a etapei de proiectare la finalul acestui an sau inceputul lui 2023.

- Cum se resimt, in cadrul companiei, cresterile de preturi din domeniul constructiilor si de pe piata de energie?

- Suntem afectati indirect, doar prin cresterea cheltuielilor operationale, inclusiv nevoia de ajustare a salariilor pentru a acoperi inflatia.

- Cum vedeti evolutia viitoare a proiectelor industriale? Ce perspective sunt in acest domeniu?

- Sectorul industrial, caruia ne adresam cu preponderenta prin proiectele pe care le abordam, are perspective de dezvoltare sustinuta in anii urmatori, avand in vedere numarul mare de investitii noi in infrastructura si posibila accelerare a atragerii de finantari prin programele de finantare externe si interne. In ultimele luni din 2022, dar si in anii urmatori, investitiile in infrastructura vor continua, in special cele sustinute din programele de finantare aferente perioadei de programare 2014-2020. Contextul geopolitic si-a pus si isi va pune amprenta indirect, prin presiunea inflationista pe care o genereaza. Cu siguranta, asistam si la o intarziere a investitiilor din acest motiv, mai ales a celor in curs, dar odata ce se vor pune la punct mecanismele de ajustare a preturilor in contractele aflate in derulare, aceste investitii vor fi finalizate. Probabil vom vedea o accelerare anul viitor, datorita necesitatii de a mari gradul de absorbtie aferent exercitiului financiar anterior.

- Ce impact credeti ca vor avea marile programe de finantare asupra proiectelor de infrastructura si care considerati ca ar fi impedimentele care ar putea infrana absorbtia fondurilor si dezvoltarea proiectelor?

- Programele de finantare comunitare vor avea un impact major asupra proiectelor de infrastructura datorita faptului ca, in acest moment, sunt principala sursa de finantare a acestor investitii. Majoritatea investitiilor importante au fost transferate in aceste programe, in special in PNRR, pentru a reduce presiunea pe bugetul de stat, mai ales in conditiile in care suntem obligati sa tinem deficitul bugetar sub control. Mai mult, in PNRR avem jaloane negociate si asumate in fata Comisiei Europene, ceea ce ar trebui sa fie o garantie suplimentara ca investitiile sustinute prin acest program vor fi prioritare si se vor intampla.

Cel mai mare impediment, in acest moment, care ar putea frana absorbtia fondurilor si dezvoltarea proiectelor, este lipsa de capacitate administrativa a institutiilor statului desemnate sa gestioneze aceste fonduri. Asistam la o lipsa acuta de personal, la o lipsa de experienta specifica in randul personalului existent, ceea ce conduce la intarzieri vizibile in construirea si derularea programelor de finantare. Din pachetul de finantare 2021-2027 in anul 2022 abia au fost lansate primele apeluri din cadrul PNRR, urmand ca programele operationale sa fie deschise cel mai devreme anul viitor. In cazul Fondului de Modernizare avem deja o intarziere de aproape 3 ani. Speram ca si in cadrul acestui program sa avem primele apeluri deschise in ultimul trimestru al acestui an, insa nu exista o siguranta in acest sens.

- Care sunt cele mai mari proiecte realizate, pe care le puteti considera referinte ale activitatii Relians?

- Printre cele mai valoroase proiecte la care am lucrat se afla eficientizarea consumului energetic prin investitii in procesul de fabricatie a ambalajelor din sticla pentru Stirom Bucuresti (investitie de 41,6 milioane de euro), constructia parcului eolian Albesti (46,5 milioane de euro), modernizarea retelei de distributie a gazelor naturale in municipiul Cluj-Napoca (13,7 milioane de euro) si multe altele. 

articolul original.
✇Agenda Constructiilor

TOPOCOM: Afacerile nu pot supravietui fara tehnologie, mizele sunt tot mai mari

Complexitatea tot mai mare a structurilor arhitecturale, impreuna cu cresterea investitiilor in infrastructura, reprezinta factorii principali care incurajeaza implementarea aplicatiilor software CAD de catre companiile medii si mari, in activitatea lor. Afacerile nu pot supravietui fara tehnologie, asadar mizele pentru achizitia de software sunt mari, potrivit opiniei lui Nicolae-Silviu Manda, director general al Topocom, companie ce dezvolta aplicatii software dedicate companiilor care activeaza in domeniul topografiei si cadastrului.

"Numarul ridicat al diverselor tehnologii, furnizori si optiuni disponibile din piata duc la posibilitatea ca, fara informatiile corecte, antreprenorii, persoanele de decizie dintr-o companie sau compartimentele de achizitii sa ia decizii gresite. Se asteapta, de asemenea, ca initiativele de extindere a afacerilor din partea liderilor de piata sa stimuleze cresterea pietei. Se urmaresc beneficii diverse, cum ar fi flexibilitatea, automatizarea proceselor, eficienta, rentabilitatea, mobilitatea si servicii post-vanzare de o calitate cat mai buna. In general, toata lumea isi doreste un software ieftin, simplu, intuitiv, care sa creasca productivitatea si eficienta si sa reduca timpul necesar elaborarii unei lucrari, indiferent de domeniul in care activeaza", a declarat reprezentantul Topocom.

La fel ca in celelalte domenii, piata software este foarte dura, cu o concurenta puternica, in continua dezvoltare si adaptare si, pentru a rezista pe piata si a se impune, fiecare companie producatoare trebuie sa isi imbunatateasca permanent produsele. Aplicatiile din domeniul proiectarii si arhitecturii au multe facilitati si functii comune, dar difera prin modul de conceptie, tipul de licentiere si pretul pentru fiecare modul pe care il includ.

"In mod normal, fiecare utilizator va alege sa achizitioneze varianta actualizata a software-ului cunoscut - avantajele date de familiarizarea cu modul de lucru respectiv si pretul pentru upgrade (mai mic fata de cel aferent achizitiei unei licente noi) justificand alegerea. Acesta este trendul si in domeniul proiectarii. Totusi, avand in vedere ca in ultimii ani sunt companii dezvoltatoare de software in acest domeniu care au ales sa renunte la licentierea perpetua in favoarea abonamentelor anuale, tot mai multi profesionisti din domeniu - in special din companii mici si mijlocii, au optat pentru schimbarea programelor cunoscute cu unele similare (si, pe alocuri, chiar mai bune), ale caror preturi pentru o licenta lifetime este mai mic decat abonamentul pe un an al software-ului concurent. Pentru reusita oricarei afaceri, timpul este un element extrem de pretios si un arhitect stie ca, desi un software nu ii va inlocui niciodata talentul, intr-o lume in care competitia este cuvantul de ordine, iar termenele agreate cu clientii trebuie respectate, durata executiei unei lucrari este foarte importanta. Bineinteles ca un software CAD (BricsCAD) nu rezolva automat toate problemele, insa munca proiectantului si a arhitectului poate fi usurata in mod considerabil", a explicat reprezentantul Topocom.

Un interviu pe larg cu Nicolae-Silviu Manda poate fi citit aici.
articolul original.
✇Agenda Constructiilor

EATON: Majorare organica de 15%, compensata de impactul valutar si de cesiuni

Instalatii Electrice & Automatizari
Compania de management inteligent al energiei Eaton Corporation a anuntat pentru a treilea trimestru din 2022 vanzari de 5,3 miliarde USD, in crestere cu 8% fata de perioada similara din 2021. Incasarile au crescut cu 15% din punct de vedere organic, iar achizitiile au avut un impact de 1%, care a fost compensat de scaderea de  4% generata de cesionarea diviziei de solutii hidraulice, respectiv de cea de 4% data de  conversia valutara negativa. Marja veniturilor operationale a fost de 21,2%, reprezentand un record trimestrial si o imbunatatire cu ...
articolul original.
✇Agenda Constructiilor

TRIMBLE aplica strategia Connect and Scale si obtine rezultate-record in 2022

Digitalizarea in Constructii & Industrie
Trimble a reusit venituri recurente anuale record, situate la 1,55 miliarde USD, ceea ce constituie o crestere de 16% pe o baza organica. In trimestrul al treilea, incasarile au cumulat 885 milioane USD, fiind cu 2% mai mici fata de anul precedent, dar in crestere organica de 6%, dupa eliminarea impactului negativ generat de fluctuatiile cursului de schimb valutar, precum si de activitatile de cesionare si achizitie. Revenind la venitul anual recurent (ARR) acesta a fost cu 13% mai mare fata de 2021, avansul organic situandu-se la 16%. Venitul operational GAAP a fost de ...
articolul original.
✇Agenda Constructiilor

MELNY: Perspective bune pentru 2023, datorita proiectelor de infrastructura

Melny, grup de companii specializate in executia de lucrari de topografie, geodezie, scanare 3D, fotogrammetrie si cadastru, a traversat cu bine un an 2022 provocator, marcat de inflatie puternica si efectele negative ale razboiului din Ucraina. Compania estimeaza ca va incheia anul in curs cu o cifra de afaceri similara celei realizate in 2021, perspectivele pentru 2023 fiind, insa, mai bune, in contextul in care este asteptata o crestere a activitatii in domeniul scanarii 3D/Lidar, cu precadere pe piata lucrarilor de infrastructura rutiera.

In cei 15 ani de activitate, grupul Melny, cu sediul in Cluj-Napoca, a inregistrat o crestere continua a businessului, vizibila mai ales in evolutia echipei de angajati, atat calitativ, cat si cantitativ. In prezent, compania are un efectiv de 30 de ingineri, care acopera toate domeniile topografiei. Din anul 2017, compania deruleaza activitati specifice si in Suedia, atat in domeniul topografiei ingineresti, cat si in cel de scanare 3D.

Melny acorda o atentie deosebita persoanelor cu dizabilitati, iar pentru a promova egalitatea de sanse si tratament, asigura accesibilitate tuturor cetatenilor la serviciile, spatiile si infrastructura care sunt furnizate sau deschise publicului. Principalul document strategic in domeniul egalitatii de sanse si tratament adoptat de companie este Strategia europeana 2010-2020 pentru persoanele cu handicap: un angajament reinnoit pentru o Europa fara bariere.

Interviu cu ing. Petru Melniciuc, CEO la Melny Grup si manager cu o experienta profesionala de 17 ani in domeniul de cadastru, masuratori topografice si geodezie.

 

- Ce proiecte aveti in lucru, in acest moment?

- In aceasta perioada realizam masuri topografice pentru aproximativ 300 de kilometri de retele de transport al gazelor naturale, pentru Delgaz Grid, asiguram asistenta de specialitate pentru 5 santiere din Romania si participam la diverse proiecte de scanare si modelare 3D (de la hale industriale, la biserici si case). De asemenea, asiguram servicii de cadastru pentru diverse institutii, cadastru sistematic pentru 6 UAT-uri din judetele Cluj si Iasi, precum si lucrari de ridicari topografice pentru diverse proiecte (reabilitari de drumuri, parcuri fotovoltaice, emiterea de autorizatii de construire etc.).

- Cum a evoluat activitatea companiei in 2022 si ce estimari aveti pentru ultimele luni ale acestui an? Ce tendinte se prefigureaza pentru 2023?

- Anul 2022 este un an al provocarilor. Asteptarile noastre au fost mai ridicate, dar dupa Covid-19, anul a inceput cu problema preturilor materialelor de constructii si cu razboiul din Ucraina. Astfel, activitatea din primele 6 luni a fost afectata destul de mult de aceste evenimente, dar din iulie ne-am restructurat activitatea si ne-am orientat mai mult spre proiectele de infrastructura rutiera. Cred ca majoritatea companiilor s-au obisnuit deja cu inflatia ridicata, cu lipsa personalului, posibil cu un blocaj sau intarzieri la plata facturilor. Astfel, ultimele luni ale anului se vor mentine in acelasi trend de incertitudine ridicata. Pentru grupul Melny, estimam ca vom incheia cu o cifra de afaceri asemanatoare celei din 2021. Pentru anul 2023 ne asteptam ca domeniul scanarii 3D/Lidar si cel al proiectelor de infrastructura rutiera sa-si mentina trendul crescator. Pentru santierele de constructii civile, estimam o scadere a cererii. De asemenea, credem ca inflatia, lipsa personalului si intarzierile la plata facturilor vor continua.

- Cu ce echipamente si sisteme lucrati si care sunt tendintele tehnologice din acest domeniu?

- In proiectele implementate zi de zi lucram cu scannere 3D, drone, senzori lidar, statii totale robotice, tehnologii GPS, diverse aplicatii software (de la programe CAD, la Revit si Cyclone), statii grafice si altele. In acest domeniu se investeste de ceva timp in automatizarea proceselor, de la partea de teren si cresterea productivitatii (prin diferite echipamente de scanare, drone dotate cu sistem lidar si alte sisteme care permit ridicarea detaliilor intr-un timp cat mai scurt si cat mai precis).

- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?

- In urmatoarea perioada o sa integram echipamentele (scanner 3D, drona, camera Lidar etc.) in proiectele pe care le avem, pentru a creste productivitatea si calitatea serviciilor. Vom face investitii in tehnologie, prin achizitionarea de noi echipamente si softuri si, de asemenea, vom investi in pregatirea personalului pentru folosirea acestora.

In ansamblu, ne axam pe cresterea productivitatii si calitatii serviciilor pe care le avem deja in portofoliu.

- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in lucru? Cum rezolvati problema fortei de munca?

- In prezent, in piata este o lipsa generala de personal cu experienta, iar oamenii nu mai sunt dispusi la deplasari. Cred ca o solutie pe termen lung este sa investim in tehnologie, pentru a reduce deplasarile si pentru a acumula cat mai multa informatie din teren intr-un interval de timp mai scurt si cu mai putine resurse.

- Cum vedeti evolutia activitatii in domeniul constructiilor in anii urmatori si cum va va influenta activitatea?

- Prognoza pe urmatorii ani presupune o crestere in sectorul constructiilor, iar daca se adevereste, putem beneficia atat pe partea de santiere civile, cat si in zona proiectelor de drumuri si poduri. Avand in vedere ca, in ultimul an, s-au depus peste 600 de proiecte pentru instalarea de panouri fotovoltaice prin PNRR, consider ca aici avem o piata unde putem aplica si deja aplicam serviciile noastre, folosind drone cu sisteme lidar pentru ridicarile initiale si generare de ortofotoplan, iar pentru mentenanta se pot folosi senzori montati pe drona pentru a verifica starea panourilor.

- Ce obiective aveti stabilite pentru 2022 si in perspectiva?

- Obiectivele noastre pentru anul 2022 sunt de a reusi sa implementam tehnologia pe care o avem in dotare in proiectele actuale, pe care le realizam pana acum prin metode clasice. In urmatorii ani, vom continua sa cautam si sa aplicam noi tehnologii la serviciile pe care le prestam. Pe langa acestea, avem in plan o extindere pe verticala sau orizontala, in functie de cum evolueaza piata si in ce directie ne permite sa actionam.

articolul original.
✇Agenda Constructiilor

NEXTUP: Focus pe actualizarea solutiilor pentru firme cu noile modificari fiscale

Interesul companiilor pentru digitalizare a crescut in ultimele luni, in contextul inflationist actual si al schimbarilor fiscale care au un impact major asupra businessurilor, potrivit Roxanei Epure, Managing Partner la NextUp, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii software pentru companii, aplicabile inclusiv in sectorul de constructii. Compania investeste anual in produse noi si in adaugarea de automatizari si functionalitati noi si practice din produsele actuale. Anul 2022 se va termina pentru NextUp cu rezultate spectaculoase, cu un plus de 40% fata de anul anterior, iar pentru 2023 este targetata o crestere de 50%. 

"Am observat mai multe initiative de digitalizare si antreprenori convinsi ca se pot baza pe sistemele informatice moderne, in demersurile lor de adaptare la contextul acesta instabil. Pe langa inflatie, pe umerii antreprenorilor romani mai sunt si schimbarile fiscale anuntate anul acesta, care ii vor pune la munca mai multa si le vor scoate mai multi bani din buzunar. Softurile vin acum si mai mult in ajutorul companiilor si antreprenorilor si preiau acea munca in plus. De aceea, in industria IT anul acesta provocarea a fost sa intelegem schimbarile legislative, in lipsa unor norme de aplicare detaliate. In acest fel, incercam sa fim de real ajutor pentru ce va urma, mai ales din 2023, pentru mediul de afaceri", a declarat Roxana Epure.

In 2022, specialistii de la NextUp s-au ocupat, astfel, de schimbarile legislative, precum declaratia SAFT, e-factura si roTransport, pentru a facilita relatia cu statul si raportarile lunare obligatorii ale antreprenorilor, precum si de automatizari, care sunt constant in focusul companiei.

"Credem ca in contextul acesta, in care statul ne incarca cu mai multa munca si birocratie, preluarea unor taskuri de catre soft prin automatizari este vitala pentru supravietuirea businessului. Pana la finalul anului, vom anunta si un produs nou, al carui plus de valoare este exact acesta: sa scutim timp si resurse pe sarcini zilnice care se repeta. Focusul nostru este sa crestem numarul automatizarilor din produsele noastre, sa punem la indemana antreprenorilor inteligenta artificiala, construind produse si functionalitati care sa le preia din fluxurile interne, pentru o eficienta si profitabilitate mai buna, de la an la an", a precizat reprezentanta NextUp.

Noi provocari legate de modificarile legislative si presiunea timpului

Principalele provocari pe care NextUp le intampina in activitate in aceasta perioada sunt legate de implementarea modificarilor legislative, care nu au norme de aplicare suficient de explicite. De asemenea, exista si presiunea timpului, pentru ca utilizatorii softurilor trebuie sa raporteze la stat lunar, cu data limita, fara exceptie. "Ne-am dori colaborare cu institutiile statului, legi care sa fie usor de aplicat si, desigur, automatizare cand vine vorba de birocratia inutila pentru antreprenor, dar, din pacate, necesara si dorita de institutiile statului. Preturile tin si ele pasul cu evolutia pietei. Resursa umana e din ce in ce mai scumpa, taxele la stat din ce in ce mai mari, birocratie din ce in ce mai multa. Antreprenorii din industria IT au aceleasi provocari ca si ceilalti legate de utilitati si presiuni pentru cresteri salariale. Propunerile noastre de eficientizare a resursei umane si de tool-uri de control in timp real al costurilor sunt testate intai de noi, in propriile organizatii", a subliniat Roxana Epure.

NextUp are o experienta de 3 decenii pe piata locala de IT&C si are, in prezent, peste 30.000 de useri. Compania a incheiat anul 2021 cu o cifra de afaceri de 1,6 milioane de euro, in crestere cu 15% fata de nivelul din 2020.

articolul original.
✇Agenda Constructiilor

KOMATSU: Majorare de 25% a incasarilor din primul semestru al anului fiscal

Utilaje & Echipamente
Furnizorul nipon de echipamente pentru constructii Komatsu a anuntat recent rezultatele financiare consolidate pentru primele sase luni ale anului fiscal care se va incheia la 31 martie 2023. Pentru intervalul analizat, constituind prima jumatate a celui dintai an al planului de management pe termen mediu, vanzarile nete au totalizat...
articolul original.
✇Agenda Constructiilor

EIFFAGE: Majorare de peste 8% a cifrei de afaceri in primele noua luni ale anului

Antreprenori & Dezvoltatori
In al treilea trimestru din 2022, grupul francez specializat in constructii, inginerie civila si concesiuni, Eiffage, a inregistrat incasari consolidate de 5,2 miliarde de euro, in crestere cu 7,3% fata de perioada similara a exercitiului financiar precedent (+8,5% in activitatile de antreprenoriat si +2,0% in concesiuni). Cifra de afaceri pentru primele noua luni ale anului a fost de 14,6 miliarde euro, cu 8,1% mai mare, in termeni reali, fata de 2021. Pe segmentul de constructii, activitatea a crescut cu 7,1%, generand incasari de 12,1 miliarde euro. Astfel, operatiunile de construire a imobilelor au generat rezultate de ...
articolul original.
✇Agenda Constructiilor

RAP Invest: Finantare si expertiza pentru dezvoltarea de hale si birouri, in Brasov

Cum poti sa-ti construiesti hale de productie, centre logistice si birouri, fara sa investesti vreun ban, in cea mai buna zona industriala din Brasov

De multe ori, dezvoltarea unor afaceri performante este blocata de lipsa unor spatii adecvate pentru productie sau depozitare. Pentru a trece la un alt nivel, companiile trebuie sa atraga resurse financiare importante pe care sa le foloseasca in a-si construi infrastructura necesara expansiunii. In plus, este nevoie de multa expertiza in domeniu pentru a gestiona un asemenea proiect. Pentru toti cei care vor sa scape de asemenea griji, RAP Invest finanteaza si asigura dezvoltarea proiectului pe terenurile pe care le are in portofoliu in zona industriala cu cel mai mare potential din judetul Brasov. 

"Aceasta solutie raspunde unei nevoi fundamentale a partenerilor nostri: aceea de a utiliza capitalul propriu pentru dezvoltarea afacerii si nu pentru a-l imobiliza in active de valori insemnate, cum ar fi cladirea si terenul. Pe langa asigurarea finantarii, noi punem la dispozitia partenerului toata expertiza noastra in dezvoltarea proiectelor, garantand cea mai buna calitate si termene de executie fara concurenta", explica Daniel Moise, director general RAP Invest. Compania poate sa ofere tot acest know-how deoarece este parte a RAP Group, un holding romanesc de anvergura globala, cu un portofoliu ce contine proiecte in 40 de tari de pe 6 continente. 

Fiecare companie din grup se concentreaza pe un domeniu de activitate, de la lucrari generale de constructii, la instalatii electrice, termice, sanitare si tehnologie de proces pentru industria alimentara, farmaceutica, a tutunului, a ingrijirii personale sau chimica. "Unul dintre principalele avantaje ale colaborarii cu RAP Invest este reprezentat de vasta experienta in proiectarea, optimizarea si dezvoltarea la standarde inalte de calitate a oricarui proiect, lucru dovedit pe parcursul a peste 20 de ani de experienta si a peste 50 de obiective industriale realizate in colaborare cu firmele din grup. Pe toata durata elaborarii proiectului, specialistii nostri vor oferi cele mai bune solutii tehnico-economice pentru realizarea unui proiect de succes", sustine Daniel Moise.

Prin urmare, indiferent de solicitarile partenerilor, RAP Group ofera solutiile optime, de cele mai multe ori dezvoltand si implementand tehnologii proprii. Astfel, se construieste la cheie o intreaga unitate de productie, intr-un termen scurt si cu un raport pret-calitate imbatabil. Partenerii RAP Invest au astfel sansa sa aleaga varianta care li se potriveste cel mai bine modelului de busines: ori o achizitie, ori o un contract de inchiriere pe termen lung. 

RAP Invest, focus pe cea mai buna zona industriala din Brasov

RAP Invest este una dintre cele mai noi companii din RAP Group si a aparut ca raspuns la nevoile pietei. Astfel, pe langa serviciile complete de antrepriza generala, asigurata de companii ale grupului precum RAP Development si RAP Instal, de-a lungul timpului s-a solicitat de catre parteneri si identificarea locatiilor necesare dezvoltarii proiectelor. Acestea trebuiau sa raspunda principalelor criterii: existenta PUZ-ului, amplasament optim fata de caile de acces si prezenta utilitatilor in zona. 

Odata infiintata compania RAP Invest, aceasta si-a concentrat atentia asupra zonei industriale din judetul Brasov care urma sa aiba cea mai spectaculoasa dezvoltare: cea din apropierea Aeroportului International Brasov. Astfel, in acest moment, in portofoliul companiei se gaseste un teren disponibil pentru investitii de 35.600 de metri patrati in Ghimbav, cu PUZ si cu utilitati, la doar 1,8 kilometri de aeroport. De asemenea, tot in zona, compania mai dispune de un teren de peste 18.000 de metri patrati in Codlea, cu deschidere la DJ 112, in apropierea sediilor si unitatilor logistice ale DRAXLMAIER, Intercars, Vectra si ERTEX. De altfel, ultima companie, un cunoscut producator de tesaturi fine, parte a Grupului Peppermint, a beneficiat de serviciile RAP Development in dezvoltarea infrastructurii de productie si de logistica. 

"Operationalizarea aeroportului de la Ghimbav va reprezenta un important pas in eficientizarea si dezvoltarea afacerilor din zona, iar pentru RAP Invest si partenerii sai este un punct cheie tinand cont de amplasamentul extrem de favorabil al terenurilor propuse spre dezvoltare. Toate terenurile au fost pregatite pana la nivelul la care, in urma proiectarii specifice, se vor solicita avizele si autorizatia de construire conform destinatiei finale", spune Daniel Moise. 

Personalizate pe cerintele beneficiarului, proiectele pot raspunde unei game largi de destinatii din industrii dintre cele mai diverse: hale industriale, de productie, de depozitare, logistice cladiri administrative si alte tipuri de cladiri si structuri industriale, spatii de productie variate, cu corpuri de birouri si zone de depozitare, centre de afaceri, unitati logistice sau depozite. "Suntem deschisi oricarei oportunitati de business care sa vina in completarea numeroaselor domenii acoperite de RAP Invest si de RAP Group. Orice partener serios si orice directie de business cu potential reprezinta pentru noi un element de interes si o premisa a unei colaborari", incheie Daniel Moise. 

articolul original.
❌