ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Monitorul de Vrancea

Majoritarii din CL Focșani încearcă să predea din nou cheile ultimului apartament liber din Blocul Onasis

By: cristi

Saga ultimului apartament liber din Blocul Onasis, situat pe strada Măgura din Focșani, pare a se încheia odată cu un proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare la care au fost convocați aleșii locali focșăneni. Astfel, pe ordinea de zi a ședinței de vineri, 3 februarie, apare și un proiect inițiat de câțiva dintre aleșii grupului majoritar format din sânul PNL și USR, referitor la „aprobarea extinderii de spațiu pentru familia (…) din imobilul situat în strada Revoluției nr.16, bloc C2, ap.56, tronson II, în imobilul de locuințe sociale situat în strada Măgura nr. 123, ap. 4”. Inițiatori ai proiectului apar a fi Mirela Stroie (aripa USR) și Ionel Costea, Victor Dumitru și Liviu Macovei – aripa PNL-istă.

Una peste alta, prin proiect pare că se vrea a se repara nelegalitatea „scăpată” de majoritari în urmă cu câteva luni, când au dăruit apartamentul în discuție unei familii care nu îndeplinea criteriile. Doar pentru că pot tăia și spânzura după bunul plac. Nelegalitate în urma căreia și Prefectura Vrancea a intentat un proces, de altfel. Bineînțeles, până nu trece proiectul în forma anunțată și avizată, multe se mai pot întâmpla, dat fiind că există „antecedente”. În forma propusă și care ar putea intra la vot, dacă nu cumva majoritarii decid să mai modifice ceva pe ici pe colo astfel încât să își satisfacă unele interese, familia luată în discuție pentru extinderea de spațiu locuiește în prezent într-o garsonieră de 20,65 de metri pătrați, în timp ce apartamentul pus la dispoziție are 42,85 mp.

În documentație se precizează că este necesară revocarea ultimei hotărâri adoptate de majoritari, ceea ce înseamnă că „în blocul de locuințe sociale situat în Focșani, strada Măgura 123 rămâne disponibil din punct de vedere juridic apartamentul (…), este necesar reanalizarea solicitărilor de extindere spațiu locativ”. Acestea fiind spuse, „în urma reanalizării solicitărilor de extindere locuințe, dar și a anchetelor sociale întocmite pentru toate familiile (…), o familie ce deține contract de închiriere în vigoare pentru locuința socială (…) îndeplinește criteriile stabilite prin Regulamentul pentru repartizarea și închirierea locuințelor sociale aparținând Municipiului Focșani și poate beneficia de extindere de spațiu conform normelor minimale de spațiu”.

Membrii Comisiei sociale au analizat 705 de dosare care fuseseră depuse până pe 25 ianuarie anul acesta, dintre care doar 30 au fost admise, pentru restul constatându-se că „solicitanții nu au procedat la actualizarea dosarelor ori nu au îndeplinit criteriile”. Din cele 30 admise, cel mai mare punctaj a fost de 115 puncte, context în care s-a propus în același timp și inițierea unui proiect de hotărâre privind aprobarea listei de priorități pe anul în curs pentru repartizarea locuințelor din fondul locativ de stat.

Proiectul în sine este de asemenea propus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Focșani, fiind asumat sub semnătură de consilieri locali Stroie, Costea, Dumitru și Macovei, membri ai Comisiei sociale. Comisie din care ar face parte scriptic și Livia Marcu – aripa PNL-istă. Numai că aceasta din urmă nu s-a mai obosit să semneze și proiectul sau alte documente atașate, posibil din cauza altor oboseli pe care le resimte.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Guvernul a decis înfiinţarea unui registru unic al vehiculelor înregistrate la nivelul localităţilor

By: cristi

Guvernul a decis, marţi, printr-o ordonanţă de modificare a OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, înfiinţarea unui registru unic de către Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări, în vederea constituirii unei evidenţe unitare a vehiculelor înregistrate, care se ţine la nivelul primarilor comunelor, ai oraşelor, ai municipiilor şi sectoarelor Capitalei. Potrivit unui comunicat al MAI, de asemenea, prin acest act normativ, este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi în ceea ce priveşte proba practică susţinută pentru categoriile A1, A2 şi A, cu excepţia probei din poligon.

Mai mult, ordonanţa adoptată marţi reglementează şi competenţa DGPCI de a elibera permisul de conducere internaţional. „Modalitatea şi condiţiile de emitere urmează să fie stabilite, cât mai curând posibil, prin regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002, în conformitate cu prevederile Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980”, se precizează în comunicat.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Primarii vrânceni, convocați la Consiliul Județean pentru a discuta despre deszăpezire

By: cristi

Primarii localităților vrâncene au prezentat, ieri, problemele întâmpinate la intervențiile de deszăpezire realizate în ultimele zile. Întâlnirea a fost organizată în sala de ședințe a Consiliului Județean, la solicitarea Instituției Prefectului. La ședință au participat și președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, precum și inspectorii șefi ai Inspectoratelor Județene de Poliție și Situații de Urgență.

Conform statisticilor oficiale, săptămâna trecută au fost înregistrate cele mai puternice ninsori din ultimii zece ani iar viscolul a fost chiar mai puternic decât prognoza meteorologilor pentru zona de sud a județului. Cele mai mari probleme au fost la drumurile județene din partea de sud a județului, unde firma care a câștigat contractul de deszăpezire nu a intervenit la timp, ba chiar utilajele trimise să curețe zăpada au derapat și au blocat accesul altor utilaje. A fost nevoie de intervenția autorităților locale, cu utilajele proprii ale primăriilor, pentru a deszăpezi drumurile din fiecare localitate, inclusiv a celor județene. Din acest motiv, Consiliul Județean a și reziliat contractul cu firma în cauză, pentru nerespectarea obligațiilor contractuale.

Primarii prezenți la ședință au prezentat mai multe situații în care utilajele care trebuiau să intervină pe drumurile județene nu au ajuns la timp, din diferite motive și s-a ajuns la blocarea drumurilor în cauză. De exemplu, pe drumul județean Focșani – Suraia, unde viscolul a făcut ravagii, cele două utilaje cu lamă trimise de firmă au derapat și au blocat drumul, blocând practic intervențiile pentru deblocarea accesului către Biliești și Suraia. Abia luni dimineață a fost redeschis acest drum județean.

O altă mostră de „profesionalism” a fost la drumul județean către Cârligele, în punctul Bagana, unde un utilaj al firmei a rămas blocat 30 de ore iar șoferul a spus că a avut dispoziție să nu sune la autorități pentru a anunța că a rămas înzăpezit. Primarul comunei Cârligele, Ștefan Moscu, a arătat că este nevoie de o colaborare între firmele care prestează acest serviciu și primăriile localităților, care știu zonele cu probleme, unde se formează dopuri de zăpadă. „Ei nu au știut nici cum să ajungă la drum”, a spus primarul Moscu.

O situație similară a fost la Cotești, unde trebuiau repartizate două utilaje însă a ajuns doar unul care a intrat în șanț și a blocat drumul județean care asigură legătura cu E85. La fel, utilajele de deszăpezire au rămas blocate pe drumul județean de la Sihlea. Au fost și situații excepționale precum în zona Pufești, unde s-a intervenit cu utilaje suplimentare, inclusiv o freză, pentru că erau formate dopuri de zăpadă care aveau și la doi metri înălțime.

Probleme au fost și pe drumurile naționale, în special pe Valea Râmnicului unde este nevoie de utilaje suplimentare, precum volă și un 6X6 care să permită accesul în zonele cu pantă mai agresivă. De asemenea, la Nănești, primarul Nuți Balinca a arătat că nu a fost o colaborare foarte bună cu Secția de Drumuri Naționale Galați și firma care trebuia să facă deszăpezire de la podul de fier care asigură legătura între Vrancea și Galați. A fost nevoie de intervenția autorităților locale din cele două județe pentru a curăța drumul național și a asigura accesul locuitorilor. Majoritatea primarilor au arătat că nu mai sunt probleme deosebite și acum se intervine în special pentru transportul zăpezii sau pentru curățarea zonelor greu accesibile.

„În cadrul ședinței s-a stabilit ca fiecare primărie să întocmească și să transmită rapoarte operative cu intervenția din timpul stării de alertă, care vor fi trimise la Guvern în vederea solicitării de fonduri pentru UAT-uri, care să acopere cheltuielile suplimentare efectuate cu deszăpezirea”, au arătat reprezentanții Consiliului Județean Vrancea.

Vă reamintim că președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost reziliat contractul cu firma răspunzătoare pentru deszăpezirea zonei de sud a județului (SC Keyboard SRL). Această decizie a fost luată „ca urmare a gravelor deficiențe constatate în teren în aceste zile și a neîndeplinirii condițiilor contractuale”.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Ciucă a transmis că rotaţia guvernamentală se va face ca în protocolul coaliţiei (surse)

By: cristi

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a transmis, duminică, liderilor organizaţiilor liberale, reuniţi în şedinţă la Vila Lac, că partidul are mai multe procente în sondaje decât în momentul în care el a preluat conducerea, Guvernul a fost performant, iar rotaţia guvernamentală se va face ca în protocolul coaliţiei, arată surse din PNL. Conform surselor citate, Ciucă a spus că PNL este azi peste procentele de la preluarea mandatului său de preşedinte de partid şi a asigurat stabilitatea ţării şi a făcut ce a promis. De asemenea, liderul liberal a evidenţiat că PNL nu a provocat şi nu a răspuns provocărilor politice, mai arată sursele menţionate. Guvernul a fost performant, având cel mai bun procent de absorbţie a fondurilor europene, în context economic grav, a mai spus premierul. „Rotaţia se va face ca în protocol. Vă asigur”, a transmis Ciucă, potrivit surselor liberale.

Conducerea PNL i-a convocat, duminică, în şedinţă informală, pe liderii filialelor partidului pentru a discuta strategia politică şi priorităţile parlamentare la început de an, au precizat, pentru AGERPRES, surse din partid. Luni, Biroul Politic Naţional al PNL se va reuni, începând cu ora 11,00, în sala grupului PNL de la Camera Deputaţilor. De asemenea, grupurile parlamentare reunite ale PNL vor avea o şedinţă de la ora 18,00 în prezenţa preşedintelui partidului, premierul Nicolae Ciucă.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, la Brăila, după ce secretarul general al partidului, Paul Stănescu, a anunţat public că acesta este propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier care va reveni formaţiunii din luna mai, că nu îşi doreşte să fie „prim-ministrul unui guvern tras în căciulă”. „Noi lucrăm deja la programul de guvernare şi o să mergem cu el pe urmă în coaliţie şi o să-l uniformizăm. Sunt două partide, unul social-democrat şi unul liberal, şi trebuie să găsim calea de mijloc şi nu cred că vor fi foarte multe negocieri. Sunt ferm convins că va fi o schimbare foarte rapidă. Întotdeauna din trecut trebuie să învăţăm greşelile. Nu îmi doresc să fiu prim-ministrul unui guvern tras în căciulă. Îmi doresc un guvern eficient, cu oameni care ştiu să conducă ministere”, a declarat Ciolacu. Marcel Ciolacu a precizat că este mult prea devreme pentru a începe negocierile pentru formarea noului guvern şi că a fost o greşeală că s-a vorbit în spaţiul public despre această rotaţie care va exista la ministere.

„N-a început nicio negociere şi mi se pare şi un pic anormal. Cred că priorităţile Guvernului, ale miniştrilor, în momentul în care porneşti negocieri cu atâtea luni… de aceea pe mine m-a deranjat foarte mult faptul că s-a vorbit aşa de mult despre această rotaţie şi de schimburi de ministere în spaţiul public: este anormal, pentru că în acel moment eficienţa ministrului începe să scadă, într-un minister nu există numai ministrul, există un aparat întreg şi cred că a fost o greşeală, mai ales pentru cei care s-au trezit vorbind în spaţiul public”, a spus Ciolacu.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Vrancea, sub stare de alertă: „Când se ia câte-o măsură/Lumea-njură”

By: cristi

Ne place să credem că am evoluat de-a lungul câtorva milenii de istorie; ca specie, ca individ; de fapt, ne place să credem că suntem din ce în ce mai buni, din ce în ce mai deștepți, de la secol la secol, de la an la an, de la zi la zi. Dar ce ne dă credința asta? Cel mai probabil, evoluția tehnologiei; cu cât aceasta evoluează mai mult, avem credința că și noi o facem odată cu ea. Dar dacă e așa, de ce azi e fix ca în versurile lui Topârceanu, scrise în urmă cu vreo sută de ani:

Când se ia câte-o măsură,

Lumea-njură

Pe agentul sanitar

Şi-l întreabă fără noimă:

Ce-ai cu noi, mă?

Pentru ce să dăm cu var?…”.

Zilele astea n-a fost vorba despre var, ci despre zăpadă. Lumea a înjurat autoritățile, vecinii, drumarii, presa, pe meteorologi și pe mama Natură. Prea puțini au fost cei care au zis: hai să pun mâna pe lopată, să deszăpezesc trotuarul din fața casei sau magazinului, aleea din fața blocului, spațiul ăsta din zona mașinii, dar fără să arunc zăpada aiurea, peste alte mașini sau în mijlocul parcării. Nu destui au fost cei care aveau anvelope de iarnă, (că dacă n-a nins până acum, slabe șanse să mai ningă, asfaltu’ e uscat), sau lanțuri la ditamai tirurile, cu șoferi pistonați de patroni să intre neechipați corespunzător pentru condițiile de drum, pentru că, nah, timpul costă bani. Mulți au fost cei care au plecat la plimbare, fără să aibă vreo urgență, în ciuda apelurilor repetate ale autorităților de a rămâne acasă.

Ne-am învățat să înjurăm și să așteptăm să vină cineva să facă tot ce e de făcut în afara propriei locuințe, dar să facă acum, nu mai târziu și fiecare dintre noi vrem în același moment, nimeni nu vrea să fie lăsat pe mai târziu, nimeni nu e dispus să zică: e ok, mergeți prima dată la școli, la grădinițe, pe traseele autobuzelor, noi ne descurcăm aici. N-ai să vezi. Nu că autoritățile ar fi acționat perfect. Nu că pe drumari nu i-ar fi luat ninsoarea din nou cam pe nepregătite. Nu că unii politicieni n-ar fi profitat ca să mai adune ceva capital electoral. Adică, de exemplu, e ușor să fii viceprimar fără atribuții, să te plimbi prin oraș și să zici că nu se intervine, că tu n-ai văzut utilajele. E ca și cum ai zice că Muntele Everest sau planeta Marte nu există pentru că nu le-ai văzut tu.

Ca ziariști, astfel de zile sunt pline, presupun un volum de muncă extraordinar. Suntem, de dimineața până noaptea târziu, legătura dintre autorități și cetățeni, transmițând totul: de la prognoza meteo, la situația drumurilor închise, de la instituirea stării de alertă, la intervențiile pompierilor, polițiștilor, jandarmilor, militarilor, drumarilor, angajaților de la Ambulanță, Salvamont, Poliția Locală, Salubrizare și Servicii Publice, primării. De vineri până duminică, am văzut sute de imagini cu toți acești oameni care n-au stat în casă, au mers în viscol și au ajutat, de la scoaterea din nămeți a celor care necesită dializă, a copiilor și gravidelor care trebuiau să ajungă la spital, a zeci, dacă nu sute de mașini rămase înzăpezite.

Știu, știu, deja văd comentarii: Ce tot îi lauzi atâta, doar pentru asta sunt plătiți! Corect. Dar tu, cel care comentezi, ai făcut ceva? Nu, serios, ți-ai pus vreodată întrebarea asta? Să stai așa, fără televizor, fără telefon, să respiri aer rece și să te întrebi: Ce pot eu să fac pentru comunitatea mea? Am fost vreodată la vreo ședință de Consiliu Local? Că sunt publice. Am contribuit vreodată la vreo consultare publică organizată de orice autoritate? Mi-am dat vreodată interesul? M-am implicat vreodată? Ce pot să fac, unde mă pot informa, cum pot participa? Am ajutat vreodată un străin, pe cineva de la care să nu aștept nimic înapoi?

Zăpada se va topi, drumurile vor fi din nou uscate, dar chiar nu putem învăța niciodată, nimic?

iarnă (compunere). azi a venit iarna. iarna este un anotimp în care ninge cu zăpadă, care este o precipitație de fulgi albi alcătuiți din cristale de apă înghețată. am fost în trei comune de 2-4.000 de țărani și un oraș cu peste 200.000 de orășeni. țăranii aveau trotuarele curățate de zăpadă. orășenii nu. mulți orășeni nu și-au curățat nici mașinile. la ciorani am văzut o pisică plimbându-se relaxată pe trotuarul curățat. în oraș am văzut un băiat aproape plângând după ce o mașină i-a stropit bocancii din piele întoarsă. când mă fac mare mă mut la țară, să mă joc cu pisica”.

Compunerea asta despre iarnă e de pe pagina de Facebook a lui Bogdan Stoica, ziarist, colecționar de diverse, fotograf, scriitor, etc., un tip interesant și… mai greu digerabil.

-Oricum e o prostie…
Eu: – Ce? Zăpada?
– Situația în sine… Zăpada e genială. Oamenii nu o înțeleg. Mai degrabă o înțeleg copiii. Toate se întâmplă că așa suntem noi, ca nație. În alte țări e iarnă câte 6 luni, ăia cum trăiesc?! Mai mult de jum’ate din
tre mașini au cauciucuri de vară acum.
Eu: – Păi, normal, nu tre să dai vina pe autorități?
– Nicidecum…altă prostie. E un fenomen al naturii, ce contează că ești pesedist, galben și tot așa?”

Dialog pe care l-am purtat cu un tânăr, care m-a surprins și de la care nu așteptam atâta înțelepciune.

Dacă Dumnezeu a putut așterne zăpadă peste tot odată, noi reușim să o îndepărtăm treptat”

Frază dintr-o postare de pe pagina de Facebook a Primăriei Cârligele.

„Ne-am trezit peste noapte împotmoliți în frumos și primii care au protestat împotriva acestei estetici cam abuzive au fost automobiliștii de toate mărcile. Nici măcar tractoarele cu pluguri n-au putut împiedica să se piardă întâlniri; ceea ce n-ar fi fost lucrul cel mai grav din câte am putut reproșa avalanșelor. Și-atunci, orașele țării, cu oamenii săi harnici, cu ostași și ofițeri în primele rânduri, au pornit o bătălie veselă, dar mai ales obositoare împotriva zăpezii (…) Pe unde au intrat în acțiune și motorizatele, victoriile au fost remarcabile.”

Citat dintr-o filmare alb-negru intitulată „Zapada in Bucuresti 1966”, găsită pe canalul de youtube – Vederi din Trecut.

Poate că și trecutul ăsta, când așa zisa muncă voluntară era obligatorie, când totul era despre societate și popor, prea puțin despre individ, când colectivizarea forțată a silit oamenii să renunțe la ce era doar al lor, când neparticiparea la tot felul de mitinguri, ședințe, spectacole se lăsa cu sancțiuni, da, poate că și toate astea ne-au transformat în cine suntem acum, când respingem tot ce e în afara spațiului nostru.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial, susţine ministrul italian al apărării

By: cristi

Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al „Treilea Război Mondial”, a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema „Perspective europene pentru o apărare comună”, relatează EFE. Guido Crosetto a făcut această declaraţie, difuzată de media italiene, după o întâlnire cu omologul său francez Sebastien Lecornu în marja reuniunii care se axase pe sprijinul necesar Ucrainei şi pe apărarea flancului estic al NATO, conform unui comunicat publicat ulterior de Ministerul italian al Apărării. Potrivit ministrului italian, cel de-al Treilea Război Mondial ar putea începe „în momentul în care tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev” şi deci „la frontierele Europei”. „A ne asigura ca acest lucru să nu se întâmple este singura modalitate de a opri declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial”, a subliniat Crosetto.

În acelaşi timp, ministrul italian a ţinut să accentueze că ţările NATO nu fac decât să ajute Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse. Crosetto asigurase deja joi că ţara sa va trimite doar arme defensive care să permită apărarea Ucrainei de agresiunea rusă şi pentru a „opri” o escaladare a conflictului. „Trebuie să avem curajul de a lua decizii dificile pentru a evita situaţii mai grave. Ţările europene şi din NATO sunt primele care doresc să evite escaladarea. Cu toţi aşteptăm posibilitatea de a se ajunge la negocieri pentru pace”, a spus ministrul în cadrul unui interviu difuzat pe postul de televiziune La7.

Crosetto a profitat de intervenţia sa pentru a dezminţi informaţiile difuzate de publicaţia Il Corriere della Sera cu privire la un presupus transport de drone de ultima generaţie pentru Ucraina, care nu ar fi fost inclus în decretele aprobate de executiv. „Neg asta, dacă ar fi adevărat, ar fi o crimă pentru că Ministerul Apărării şi statul nu sunt la curent, iar cineva ar trebui să ajungă la închisoare”, a afirmat el, la o zi după ce detaliase faptul că Italia va colabora cu Franţa pentru a furniza Ucrainei rachete antiaeriene Samp/T. Pentru Ministerul italian al Apărării, noul transport de armament şi echipamente către Ucraina, al şaselea aprobat recent de Parlament, este „inexpugnabil chiar şi din punct de vedere pacifist”. „Ajutorul pentru Ucraina, inclusiv militar este ceea ce îndepărtează posibilitatea unei escaladări dramatice a conflictului”, a adăugat Crosetto, subliniind că „nu există niciun conflict între italieni şi ruşi”.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Adjud. Consultare a pieței pentru modernizarea sistemelor de iluminat public din municipiu și satele componente

By: cristi

Primăria Adjud este în căutarea celui mai bun preț pentru serviciile de elaborare proiect tehnic și servicii de asistență tehnică din partea proiectantului pentru proiectul privind modernizarea sistemelor de iluminat public din municipiu și satele componente. În acest sens, a inițiat pe SEAP o procedură pentru stabilirea valorii estimate, în condițiile în care până în acest moment autoritățile au elaborat deja documentația tehnică DALI. Potrivit acesteia, soluția propusă presupune montarea a 1.930 bucăți de aparate de iluminat tip LED și implementarea unui sistem de telegestiune pentru fiecare aparat de iluminat. Totodată, pentru toate corpurile de iluminat se vor executa lucrări de bază, necesare demontării și montării acestora și echiparea cu sistemul inteligent de management prin telegestiune, respectiv deconectarea de la rețea a sistemului de iluminat, demontarea corpurilor (aparatelor) de iluminat existente, împreună cu brațele de prindere, montarea noilor corpuri (aparate) de iluminat, bazate pe tehnologie LED cu accesoriile aferente, realizarea conexiunilor, instalarea sistemului de telegestiune, precum și testarea, verificarea și punerea în funcțiune.

Având aceste detalii, primăria ar dori să știe care ar fi prețul fără TVA al lucrărilor necesare în continuare, ofertele fiind așteptate la adresa de email achizitii@primariaadjud.ro. De menționat că în decembrie, primarul Adjudului, Florin Nechifor, anunța că trei noi cereri de finanțare au fost aprobate pentru investiții în municipiul pe care îl conduce, inclusiv Modernizarea sistemului de iluminat public cu becuri LED și sistem de telegestiune, care are o valoare de 1.096.949 euro.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

GALERIE FOTO: Excelența sa, Laurence Auer, ambasadoarea Franței, în vizită la Maressia Fashion

By: cristi

Stil, eleganță, rafinament… pe toate le găsești la Maressia Fashion care, de curând, a primit vizita privată a Excelenței Sale, doamna Laurence Auer, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Franței în România. Aflată în prima sa vizită oficială în județul Vrancea, cu ocazia activităților dedicate zilei de 24 Ianuarie, Excelența Sa, Laurence Auer a ținut să viziteze și atelierul brand-ului vrâncean Maressia Fashion. Ambasadoarea Franței s-a îndrăgostit de brand-ul Alinei Marica încă din vara anului trecut când a invitat-o să organizeze o prezentare de modă la sediul Ambasadei Franței din București.

Ne diferențiem prin eleganță, stil și atenție la detalii și suntem onorați să vedem că munca noastră este apreciată la adevărata ei valoare. Marți, pe 24 Ianuarie, a fost dublu motiv de sărbătoare pentru noi, Maressia Fashion, pentru că Excelența Sa, Laurence Auer, ambasadoarea Franței, a venit la sediul nostru din Vânători pentru a vedea creațiile și atelierul în care acestea iau naștere‟, ne-a spus Alina Marica, designerul brandului Maressia Fashion.

La Maressia Fashion, tradiționalul se îmbină cu modernul

Înființat în 2015 de designerul Alina Marica, Maressia este „un brand 100% românesc care îmbină materiale naturale, de calitate, atent alese, cu broderii de inspirație tradițională în modele unice, pline de farmec, realizate în propriul atelier, în serii limitate‟. Simțind nevoia unei schimbări, Alina Marica a renunțat la domeniul bancar în care a activat ani buni, și a investit toată pasiunea în „creații vestimentare inedite ce se deosebesc prin materiale naturale de calitate și broderii inspirate din simboluri tradiționale românești‟.

Recunoașterea muncii depuse nu a întârziat să apară, designerul fiind nominalizată la categoria „Artistul anului‟ din cadrul Galei Unica 2016. Deosebitele creații vestimentare ale Maressia Fashion au fost purtate și apreciate de cântărețele: Delia, Alina Irimia, Mira, prezentatoarele TV: Anca Lungu, Oana Tache, Gianina Corondan, scriitoarea și regizoarea Chris Simion, actrițele: Laura Cosoi, Olimpia Melinte, Crina Semciuc, Flavia Hojda, iar lista nu se oprește aici. Maressia Fashion impresionează prin bun-gust, grație și stil.

Am ales numele «Maressia» deoarece înseamnă «râu mare» în limba dacă, și consider că denumirea se potrivește perfect cu conceptul brandului: acela de a aduce simbolurile din tradiționalul românesc și de a le reînvia pe haine moderne, în tendințe, exact așa cum râul reprezintă trecutul și prezentul simultan. Am facut haine de când mă știu. Lucram la mașina de cusut a bunicii. Cursul de design vestimentar pe care l-am urmat a venit în mod natural, pentru a-mi completa pasiunea”, povestește designerul Alina Marica.

Numele Maressia Fashion a ajuns rapid cunoscut în țară și peste hotare și datorită faptului că a ales să fie partener și să se promoveze diferite evenimente culturale cum ar fi Festivalul Internațional de Film Transilvania TIFF, Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL, Festivalul Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD, Zilele Măiastra – Galeriile Galateca, Romanian Annual Fashion Showcase organizat de ICR New York. Despre Maressia Fashion s-a vorbit și în cadrul emisiunilor TV și radio, iar creațiile au putut fi admirate și în reviste de profil.

Deosebit la Maressia Fashion este și dorința de a transmite mai departe valorile și tradițiile românești tinerei generații. Așa se face că, prin intermediul unui ONG al Maressia Fashion, copii și tineri au învățat în decursul timpului cum să-și confecționeze propriile ii, să aprecieze și să prețuiască simbolurile românești.

Vrei să incluzi în garderoba ta ținute unicat create la Maressia Fashion?

Le găsești pe site: https://www.maressia.ro/,

Facebook: https://www.facebook.com/maressia.official/

și Instagram: https://www.instagram.com/maressia.official/.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Un focșănean cu datorii la bugetul local protestează de câteva zile în holul primăriei

By: cristi

Legea este una și aceeași pentru toți cetățenii

Urmare a faptului că în ultimele zile un cetățean nemulțumit a protestat în holul Primăriei Municipiului Focșani, vă facem cunoscut următoarele:
Cetățeanul în cauză are de plată o sumă de câteva mii de lei la bugetul local pentru bunurile mobile și imobile deținute, respectiv un apartament, un autoturism, o autoutilitară, un teren de 5.900 mp și o clădire de 80 de mp (utilizată drept casă de locuit, deși în autorizația de construire figura ca grajd).
Suma respectivă a rezultat în urma recalculării impozitului conform recomandărilor dispuse prin controlul Camerei de Conturi Vrancea și care au vizat anexele gospodărești ale exploatațiilor agricole situate în extravilanul Municipiului Focșani.
Recalcularea a ținut cont de prevederile Codului Fiscal care, la art. 495 litera a) din Legea 227/2015, în vederea stabilirii impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016, prevede că “persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 mai 2016 inclusiv’’. Astfel, legislația fiscală impune o cotă de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii în cazul impozitului pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice. De asemenea, la alineatul alineatul (4) art. 458 din Codul Fiscal se prevede că, dacă „proprietarul clădirii nu depune raportul de evaluare la organul fiscal competent până la primul termen de plată a impozitului, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile”.
În aceste condiții, toate persoanele care dețineau la momentul respectiv o construcție în extravilan aveau obligația de a depune documente doveditoare din care să rezulte destinația clădirii în cauză.
Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, Primăria Municipiului Focșani a notificat în scris toate persoanele respective de această obligație.
Urmare a notificării, în cazul în care la Serviciul de Taxe și Impozite nu a fost depus niciunul dintre documentele solicitate, s-a procedat la recalcularea impozitului pe clădire retroactiv pe ultimii 5 ani.
Astfel, unele persoane, printre care și cetățeanul în cauză, au ajuns, după recalculare, să aibă de achitat sume de până la câteva mii de lei. Acest lucru a stârnit reacții dintre cele mai diverse, precum cea a cetățeanului care a protestat zilele acestea în holul Primăriei Municipiului Focșani.
Pentru clarificarea situației, persoana în cauză a discutat, săptămâna trecută, cu angajații Serviciului Taxe și Impozite care i-au explicat procedura legală care trebuie urmată pentru a contesta suma suplimentară.
De asemenea, astăzi, a discutat cu Primarul Cristi Valentin Misăilă care i-a explicat că legea este una și aceeași pentru toata lumea și trebuie aplicată, chiar dacă acest lucru stârnește și nemulțumiri.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Focșani

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Liberalii și useriștii au spus NU lucrărilor la străzile din Bahne. Primarul Misăilă: Consilierii PNL și USR îi umilesc pe focșănenii din acest cartier

By: cristi

Prima ședință ordinară a Consiliului Local Focșani din acest an a fost una cu scântei. Disensiunile au început înainte, din timpul comisiilor de specialitate, în condițiile în care majoritarii PNL și USR au refuzat să discute anumite proiecte și, implicit, acestea nu au mai ajuns la vot. De altfel, pe acest subiect a cerut lămuriri imediat cum a început ședința și primarul Cristi Valentin Misăilă, în condițiile în care unul dintre proiectele care nu a fost discutat în comisii era legat de refacerea infrastructura străzilor, alei acces auto și parcări zona Bahne, str. Cezar Bolliac (tronson cuprins între str. Cuza Vodă și str. Lupeni), str. Doctor Telemac, st. Rarău, str. Dornei, str. Pictor Grigorescu (tronson cuprins între str. Alexandru Vlahuță și str. Panduri), Aleea Căminului, str. Alexandru Vlahuță, str. Lupeni (tronson cuprins între str. Cezar Bolliac și Aleea Căminului).

Și, cum proiectul a fost blocat în comisii, nu a intrat nici la vot, iar în acest context, edilul municipiului a cerut lămuriri grupului majoritar, însă de aici s-au stârnit o serie de discuții aprinse. PNL-istul Victor Dumitru, mai nou, președinte de ședință, a motivat că votul său și al colegilor va veni doar după ce vor fi terminate toate lucrările din oraș, calificând totul ca un „haos”. Discuția pe subiect a durat preț de câteva minute bune, aceasta însemnând că ședința propriu-zisă și discuțiile pe proiect au început destul de târziu față de ora anunțată. Aceasta în condițiile în care ceva probleme „existențiale” a avut și liberalul Ionel Costea, care nici până în acest moment nu a înțeles care sunt etapele care trebuie urmate la reabilitarea unor străzi.

Vă reamintesc că ați aprobat indicatorii acestor proiecte. (…) este aprobat un sistem de sensuri unice, pe care îl vom implementa în momentul în care vom da drumul și la proiectul cu sensuri unice mari pe strada Bucegi, Cuza-Vodă, Independenței și Bulevardul Unirii. Dar toate aceste lucruri se fac la timpul lor. Eu știu că focșănenii au înțeles despre ce este vorba și așteaptă cu nerăbdare finalizarea acestor investiții. Știu că o să vă pară rău în momentul în care se vor finaliza aceste investiții. Iar dumneavoastră, repet, ați votat indicatorii tehnico-economici, în care au fost cuprinse inclusiv termenele de finalizare”, a atras atenția primarul Misăilă.

În momentul în care s-a ajuns la proiectul propriu-zis, și consilierul Mihai Nedelcu – liderul de grup al PSD, a subliniat că focșănenii care locuiesc în Bahne „nu vor beneficia prea curând de o normalitate pe străzile lor. Sper ca cetățenii să conștientizeze ce greșeală au făcut când au votat pe cei din PNL și USR”. „Eu nu știu de ce vă opuneți, am văzut că la inaugurări veniți, la tăieri de panglici veniți, stați cu mâna la piept și spuneți că ați făcut. Haideți să votăm proiectele care sunt, să venim cu amendamentele care trebuie și să lăsăm oamenii să lucreze”, a fost și intervenția social democratului Radu Nițu. Acestea fiind zise, promisiunea majoritarilor a fost aceea că, undeva, cândva, proiectul va fi votat. Sau poate nu.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, primarul Misăilă a afirmat că aleșii locali PNL-USR „îi umilesc pe focșănenii care locuiesc în cartierul Bahne”. „Astăzi, în ședința Consiliului Local Focșani, consilierii PNL-USR au refuzat să aprobe proiectele prin care puteam trece la asfaltarea străzilor din Cartierul Bahne.

Dacă acum câteva zile, consilieri locali PNL-USR deplângeau soarta drumurilor din Municipiul Focșani, arătând cu degetul spre Primarul Cristi Valentin Misăilă, astăzi, consilieri locali nu au votat proiectul prin care propuneam modernizarea Cartierului Bahne. Curată ipocrizie a aleșilor PNL-USR cărora nu le pasă decât de interesele lor politice mici, meschine. Nu le pasă de focșăneni! Nu sunt interesați de cum trăiesc oamenii din Cartierul Bahne pentru care nu au făcut niciodată nimic. Știți că în Cartierul Bahne se află în derulare lucrările de amenajare a spațiilor verzi, a iluminatului public, de modernizare a zonelor pietonale și proiectul deja prinde contur! Acum, când ne apropiem de final, am dorit să continuăm cu modernizarea străzilor și cu amenajarea de noi locuri de parcare astfel încât cartierul să fie în întregime reabilitat. Tocmai de aceea am propus lucrări de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere pe străzile Cezar Bolliac (tronson cuprins între str. Cuza Vodă și str. Lupeni), Doctor Telemac, Rarău, Dornei, Pictor Grigorescu (tronson cuprins între str. Alexandru Vlahuță și str. Panduri), Aleea Căminului, Alexandru Vlahuță, Lupeni (tronson cuprins între str. Cezar Bolliac și Aleea Căminului) pe o lungime totală de 5,9 km. Din păcate, îi informez pe toți locuitorii Cartierului Bahne că proiectul prin care urma să vă asfaltăm străzile nu a fost votat de majoritatea PNL-USR din Consiliul Local.

PNL-USR a votat împotriva reabilitării străzilor din Cartierul Bahne! PNL-USR a votat împotriva amenajării locurilor de parcare solicitate de focșănenii din Cartierul Bahne! Prin votul de astăzi, PNL-USR nu a respins proiectul primarului Cristi Valentin Misăilă ci au respins modernizarea Cartierului Bahne. Consilierii PNL-USR au votat împotriva focșănenilor din Bahne! Vă reamintesc dragi cetățeni din Cartierul Bahne că nu este prima oară când se întâmplă acest lucru, când PNL și USR votează împotriva dumneavoastră. Consilierii PNL-USR au blocat, luni de zile, proiectul de modernizare a sistemului de termoficare și a rețelelor de apă caldă și căldură în Cartierul Bahne. Consilierii PNL-USR au blocat, luni de zile, intabularea terenurilor unde trebuiau realizarea lucrările de reabilitare și modernizare a spațiilor publice din cartierul Bahne.”.

Sursa foto: Facebook/Cristi Valentin Misăilă

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Doar 5% din suprafața cultivată în Vrancea este irigabilă. Cine e de vină?

By: cristi

Doar 5% din suprafața cultivată a județului Vrancea poate fi irigată din cauza lipsei de implicare a autorităților centrale de-a lungul timpului pentru finanțarea lucrărilor în amenajările de irigații. Aceasta este una dintre cauzele care au condus la dezastrul provocat anul trecut de secetă în agricultura vrânceană. Chiar dacă precipitațiile au fost de trei ori mai mici decât într-un an normal, pagubele fermierilor ar fi fost mai reduse dacă erau funcționale amenajările de irigații și curgea apă pe canale până la culturile agricole. În lipsa unor canale funcționale am ajuns ca în Vrancea să fie calamitate peste 70 de mii de hectare cultivate cu culturi agricole, din cele 90 mii înființate la nivelul județului. Pierderile provocate fermierilor sunt colosale. Iar despăgubirile acordate de stat acoperă doar o parte din daune. Până acum au fost acordate despăgubiri pentru o suprafață de 21 mii hectare cu culturi de toamnă și se lucrează la actul normativ prin care să fie acordate despăgubiri și pentru culturile de primăvară.

Situația sistemelor de irigații din județ a fost discutată, joi, la Colegiul Prefectural, unde prefectul Nicușor Halici și-a exprimat nemulțumirea față de lipsa de investiții din ultimii 10 ani din infrastructura canalelor de irigații, cerând accelerarea demersurilor legate de Canalul Siret-Bărăgan. „Sunt supărat pe ANIF în continuare! Dacă din fericire județul este traversat de cursuri mari de apă, cum nu sunt în multe județe, din nefericire nu a fost exploatată pozitiv această bogăție. Au fost culturi la care am avut pierderi de 100% (porumb și floarea soarelui), iar dacă ar fi fost funcționale canalele, ar fi permis asigurarea minumului de apă și nu am mai fi avut astfel de calamități! Am început din vară să mă ocup de această problemă, iar unele investiții deja au început să intre în lucru. La finele lunii decembrie, a fost contractată proiectarea pe un termen de 6 luni pentru Canalul Siret-Bărăgan și să sperăm că anul acesta va fi contractată și execuția, pentru începerea lucrărilor efective. Trebuie să finalizăm aceste investiții. Cu aceste lucrări vom putea iriga 4.000 de ha de pământ, pentru a preîntâmpina calamități similare anului trecut”, a spus prefectul Nicușor Halici.

Conform unei situații prezentate de ANIF Vrancea, la acest moment sunt în derulare mai multe investiții pentru pregătirea campaniei de irigaţii dar și la amenajările de desecare. Deja au fost încheiate actele adiţionale la Contractele multianuale pentru asigurarea nivelului optim al apei pentru irigaţii pentru beneficiarii din amenajarea de irigaţii Rugineşti-Pufeşti-Panciu şi în amenajarea de irigaţii Putna – OUAI Ţifeşti. A fost reluată procedura pentru obiectivul „Reabilitarea amenajării de irigaţii Bilieşti-Slobozia Ciorăşti – staţia de bază SPA Bilieşti, canalul CA şi canalele de distribuţie, staţia de repompare SRP Vânători şi refacere priză la rîul Siret” și va fi actualizată documentația pentru obiectivul „Reabilitarea amenajării de irigaţii Suraia – Vadu Roşca, judeţul Vrancea” urmând să fie reluată procedura pentru promovarea lucrărilor de modernizare a canalului de aducţiune în lungime de 14 km şi a construcţiilor hidrotehnice aferente.

Una dintre prioritățile ANIF va fi trecerea mai multor suprafețe din amenajările de irigații Rugineşti-Pufeşti-Panciu, Mărăşeşti și Gologanu-Năneşti din categoria neutilitate publică în utilitate publică ca urmare a constituirii organizațiilor utilizatorilor de apă și preluarea infrastructurii de irigații.

În ceea ce privește problemele ANIF, aceasta a început să resimtă acut dezinteresul administrației centrale pentru finanțarea acestui sector vital pentru agricultură. De exemplu, vârsta medie a angajaților este apropiată de cea de pensionare. De altfel, sunt vacante posturi la priza Canalului Magistral Siret-Bărăgan precum și la stațiile de la Haret și Mărășești ca urmare a ieșirii la pensie sau a decesului persoanelor. „Am solicitat în repetate rînduri înfiinţarea la nivel de Filială teritorială a unei formaţii de intervenţie formată din personal calificat ca agenţi hidro coordonaţi de un şef de formaţie (inginer cu pregatire tehnică din domeniu), dotată cu mijloc de transport, utilaj de mic dimensiuni (buldoexcavator) şi echipamente în vederea unor intervenţii rapide şi de efect (uneori preventive) în vederea executării lucrărilor de întreţinere curentă a amenajărilor de îmbunătăţiri funciare aflate în administrare”, se arată în raportul ANIF.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

VIDEO: Maratonul Unirii. Moment de reculegere, în Focșani, pentru femeia omorâtă de câini în București

By: cristi
image

Directorul cursei, Ilie Roșu, a trimis spre publicare un Comunicat referitor la desfășurarea Maratonului Micii Uniri, și despre organizarea căruia Monitorul de Vrancea a scris pe larg în numărul din 24 Ianuarie. Redăm din Comunicat:

”Startul a fost dat din Piața Unirii la ora 07:30. Înainte de start, maratoniștii s-au prins în Hora Unirii, dupa care s-a intonat Imnul României. Trecerile peste Râul Milcov de la Câmpineanca și Odobești au fost făcute pe ritmurile melodiei Hora Unirii. La Maratonul Unirii au participat 9 maratoniști care au venit din Focșani, Brăila, Galați, Adjud, Brașov, Codlea și Bistrița Bârgăului: Ștefan Sălăgean, din Bistrița Bârgăului, Ilie Victor, din Brăila, Stan Viorel, din Brăila, Moldoveanu Alexandru, din Brăila, Brăila Cătălin Doru, din Galați, Donos Constantin, din Codlea, Tiba Adrian, din Brașov, Chelaru Petrică, din Domnești Târg, Comuna Pufesti, Roșu Ilie, din Adjud.

În cadrul maratonului s-a constituit Ștafeta Unirii, formată din 3 copii veniți din Județul Bistrița Năsăud, conduși de profesorul de istorie Sălăgean Ștefan, fiecare alergând câte 14 km. Ștafeta a fost formată din frații Alexandru Sebastian Tomoroga și Robert Gabriel Tomoroga, și verișorul lor, Gabriel Tomoroga, toți trei de la Școala Gimnazială Mureșenii-Bârgăului, structură a Școlii Gimnaziale Tiha-Bârgăului. Participanții s-au prins în Horă alături de edilii comunelor Câmpineanca – Ivan Tudorel și – Mîrza Viorel, iar în orașul Odobești, Hora Unirii a fost jucată în fața Monumentului Eroilor.

La km 42, în fata Mausoleului Eroilor din Focșani, ni s-au alăturat copii din Focșani, Adjud și Adjudu Vechi, care au alergat cursa populară până în Piața Unirii. La Mausoleul Eroilor s-a păstrat un moment de reculegere pentru militarii care odihnesc în Mausoleu și pentru Daraban Oros Ana, maratonista care a sfârșit tragic în timpul unui antrenament. (Ana Oros Daraban, o femeie în vârstă de 43 de ani, a fost omorâtă de o haită de câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din București – n.r..)

În interiorul Mausoleului Eroilor… s-a aprins Torța Eroilor care a fost purtată până în Piața Unirii în semn de respect pentru eroii Armatei Române căzuți în Primul Război Mondial și pentru militarii eroi care și-au dat viața pentru România în misiuni de luptă și pe câmpurile de instrucție. La sosire, participanții au fost întâmpinați de reprezentanți ai administrației locale și județene și de locuitori ai Municipiului Focșani. Participanții au primit la final diplome, medalii și cupe oferite de sponsori și organizatori. Mulțumim Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea și Inspectoratului de Jandarmi Vrancea pentru sprijinul acordat în timpul evenimentului”.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Gunoi avem, căutăm groapă. Până va fi gata „Vrancea curată”, miile de tone de deșeuri din Focșani trebuie să ajungă undeva

By: cristi

Salubrizare și Servicii Publice (SSP) Focșani SA (fosta CUP Salubritate), compania de salubritate a municipiului, ar putea schimba destinația finală a deșeurilor pe care le colectează în baza contractelor încheiate. Recent, SSP Focșani a scos la licitație un contract pentru depozitarea deșeurilor menajere și asimilabile rezultate în urma procesului de colectare a acestora. Conform centralizatorului întocmit de societatea de salubrizare a municipiului, în total cantitatea minimă de deșeuri ar fi de 56.000 de tone, iar maxim – 64.000, valoarea totală calculată fiind de minim 8.960.000 lei și maxim 10.240.000 lei. Contractul cadru ar urma să fie semnat pe o perioadă de doi ani, defalcat, serviciile de depozitare deșeuri aferente fiecăruia dintre cele două contracte subsecvente însemnând o cantitate de minim 28.000 de tone și maxim 32 de mii tone, cu o valoare estimată minimă de 4.480.000 de lei și maximă de 5.120.000 lei.

Cu toate acestea, SSP Focșani a mai scos contractul la licitație de câteva ori și nu s-a prezentat niciun operator economic dispus să se „încarce” cu deșeurile focșănenilor. Drept urmare, de câțiva ani deșeurile sunt transportate la groapa de gunoi de la Muchea, Brăila, unde costurile ajung la 160 de lei pe fiecare tonă depozitată. „Cantitatea lunară de deșeuri descărcate la groapa de gunoi va fi decontată în baza bonurilor de cântar sau a avizelor emise de firma proprietară a gropii de gunoi în care se va evidenția tonajul deșeurilor. Facturile însoțite de acte justificative vor fi confirmate de personalul responsabil al Salubrizare și Servicii Publice Focșani SA. Decontarea se va efectua lunar și în limita fondurilor financiare disponibile, în baza facturilor emise. Plata serviciilor pentru depozitarea deșeurilor se va face în lei, prin virament, în contul de trezorerie pe baza facturii emise de prestator, în termen de maxim 30 de zile de la primirea facturii”, se arată în caietul de sarcini.

Mențiunea ar fi că transportul este asigurat de societatea de salubrizare, astfel încât distanța maximă de la punctul de lucru al societății și până la punctul de descărcare al deșeurilor să nu depășească 150 de kilometri. Ca distanță, ar mai fi variante de operatori economici, însă aceștia nu iau contracte decât în interiorul anumitor SMID-uri (Sistem de Management Integrat al Deșeurilor). Pe acest considerent, o opțiune ar fi într-adevăr groapa de gunoi de la Haret, în momentul în care va fi operaționalizată în cadrul proiectului Vrancea Curată, derulat de Consiliul Județean. „Din păcate au fost câteva contestații, câteva situații neplăcute care au îngreunat. Și colectarea datelor de către consultanți a fost un pic greoaie, dar cu toate acestea, în 2023 ar trebui să avem finalizate licitațiile, contractele semnate și acest proiect să fie operațional“, a precizat președintele Cătălin Toma.

Până atunci însă, cine va câștiga licitația trebuie să îndeplinească și o serie de condiții specifice, inclusiv să dețină o declarație de conformitate/ preformanță eliberată de un organism de control al calității, să aibă capacitatea de a primi, a depozita și de a elimina deșeurile nepericuloase colectate și să poată consemna în nota de înregistrare inclusiv tipul deșeurilor preluate, eventual proveniența acestora.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

VIDEO: Prefectura dă în judecată CL Focșani după ce aleșii PNL&USR au comis încă o nelegalitate

By: cristi
image

Instituția Prefectului – Județul Vrancea a chemat în judecată Consiliul Local Focșani, urmare a încăpățânării aleșilor majoritari PNL și USR de a menține o hotărâre nelegală. Hotărârea are legătură cu aprobarea extinderii de spațiu pentru o familie în blocul Onasis de pe strada Măgura, decizie impusă strict de PNL și USR, grup din CL Focșani care și-a asumat propunerea proiectului, modificându-l totodată decisiv în timpul ședinței, înainte de vot. În final, scopul a fost ca ultimul apartament rămas liber în blocul abia reabilitat de pe Măgura să fie dat „cui trebuie”, indiferent dacă aceasta a însemnat încălcarea flagrantă a legii. Nu o spunem noi, ci chiar Instituția Prefectului – Județul Vrancea, care în noiembrie transmitea că „referitor la Hotărârea 314/2022 privind aprobarea extinderii de spațiu pentru familiile (…) o apreciem ca fiind nelegală”.

Chiar și în aceste condiții, majoritarii PNL&USR din Consiliul Local Focșani nu au dat înapoi, deși prefectura scria totuși negru pe alb că ar fi indicat ca „Hotărârea Consiliului Local 314/14.10.2022 să fie supusă reanalizării, în vederea revocării, iar măsurile luate ne vor fi comunicate de îndată”. Cum deja ne-am obișnuit de peste doi ani, câți au trecut de la preluarea actualelor mandate, aleșii majoritari focșăneni au dat doar cu „seen” recomandării și au mers înainte. Vorba aceea, „din greșeală în greșeală, spre victoria finală”. Drept urmare, ca garant al legalității în ceea ce privește hotărârile adoptate de toate consiliile locale din județ, prefectura a făcut următorul pas logic, în conformitate cu dispozițiile clare din actele normative, care din fericire încă ne guvernează, indiferent de haosul în care vor să ne arunce PNL și USR: „Prefectul județului Vrancea a solicitat Consiliului Local al municipiului Focșani reanalizarea hotărârii nr. 314 din 14.10.2022, în vederea revocării. Până la această dată nu au fost comunicate măsurile luate. În condițiile în care Hotărârea nr 314 din 14.10.2022 nu a fost revocată, solicităm instanței de contencios anularea acesteia. În virtutea prerogativelor conferite prefectului de art. 255 alin. (2) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, vă rugăm să admiteți prezenta acțiune așa cum a fost formulată și să dispuneți anularea Hotărârea nr. 314 din 14.10.2022 adoptată de Consiliul Local al municipiului Focșani”, se arată în acțiune, cu mențiunea că „până la soluționarea cauzei, actul atacat este suspendat de drept, potrivit art. 3 din Legea nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare”.

Decizia prefecturii de a ataca în instanță hotărârea era previzibilă, dat fiind că motivele de nelegalitate invocate au fost aduse în atenția celor care și-au impus punctul de vedere în adoptarea actului inclusiv în acel moment al votului din octombrie, dat și ulterior, de secretarul general al municipiului, care a informat că apreciază „hotărârea ca nelegală, deoarece nu a fost respectată procedura de tehnică legislativă a actelor administrative adoptate – respectiv nu a fost fundamentată și întemeiată cu propunerea Comisiei sociale și avizul Comisiei de specialitate din cadrul Consiliului Local”. De aici, raportul de nelegalitate, împreună cu dosarul de ședință, a fost înaintat Instituției Prefectului – Județul Vrancea. Iar acum, este chemată și instanța de contencios să le „descâlcească” mințile majoritarilor din CL Focșani.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Produse româneşti, printre care prune afumate de Vrancea, promovate la expoziţia internaţională ”Săptămâna verde 2023” de la Berlin

By: cristi

Produse autentice româneşti vor fi promovate la expoziţia internaţională „Săptămâna verde 2023” de la Berlin, unde, anual, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) participă cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniu. Potrivit unui comunicat al MADR, remis AGERPRES, secretarul de stat Sorin Moise va participa la deschiderea oficială a celei de-a 87-a ediţii a expoziţiei „Săptămâna Verde 2023” (Grune Woche), ce se desfăşoară în perioada 20-29 ianuarie 2023, la Berlin, Germania. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale participă anual la expoziţie cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, în cadrul căruia experţi din MADR vor promova produsele agroalimentare româneşti recunoscute la nivel naţional şi european.

Astfel, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vor oferi spre degustare mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene, respectiv Magiun de prune Topoloveni – IGP, Salam de Sibiu – IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Ţara Bârsei – IGP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea – IGP, Salată tradiţională cu icre de crap – STG şi produse care urmează a fi înregistrate la nivel european: Plăcintă dobrogeană – IGP, Sardeluţă marinată – STG, Salinate de Turda (ceafă, cotlet, piept de porc şi pulpă de porc) – IGP.

De asemenea, la ediţia din 2023 a expoziţiei „Săptămâna Verde” de la Berlin se vor regăsi peste 60 de preparate din cele aproximativ 700 înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale, cum ar fi: sloi/tocan de oaie, brânză de burduf în coajă de brad de la Bran, păstrăv afumat în cobză de brad de la Suceava, caşcaval Brădet, prune afumate de Vrancea, care au potenţial de înregistrare pe sisteme de calitate europene.

Din categoria băuturilor spirtoase cu Indicaţie Geografică vor fi promovate: Pălinca din judeţele Satu Mare şi Maramureş, Ţuica Zetea de Medieşu Auriu, judeţul Satu Mare şi Ţuică şi Rachiu Sordony de Horezu, din Vâlcea, ce urmează etapele înregistrării europene. În plus, membrii Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale vor participa la eveniment cu produse tradiţionale şi materiale promoţionale aferente, din judeţele: Argeş, Bihor, Botoşani, Braşov, Cluj, Gorj, Hunedoara, Satu Mare, Tulcea, Vâlcea şi Vaslui.

Totodată, patronatele şi federaţiile din sectorul industriei alimentare vor fi prezente cu produse ale companiilor cu potenţial de export din judeţele Buzău, Constanţa, Vâlcea, Suceava, Tulcea şi vor expune în cadrul standului MADR produse de patiserie şi panificaţie, carne, lactate, procesare legume-fructe. Sortimente de vin alb, roze şi roşu, mere de Voineşti, diverse sortimente de miere şi uleiuri presate la rece din judeţele Giurgiu şi Alba, dar şi produse ecologice precum gemuri, dulceţuri, sucuri şi siropuri vor fi prezentate şi degustate la standul MADR, se arată în comunicat.

De asemenea, în marja expoziţiei Săptămâna Verde, în perioada 18 – 21 ianuarie 2023, are loc Forumul Global pentru Alimentaţie şi Agricultură (GFFA), cea mai importantă conferinţă internaţională pe probleme cheie pentru viitorul agriculturii şi industriei alimentare globale, organizată de Ministerul Federal al Agriculturii şi Alimentaţiei din R.F. Germania, la Berlin, ce are ca invitaţi, delegaţi la nivel înalt. (…)

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

VIDEO: Bulevardul Unirii devine pietonal de ziua Unirii Principatelor Române

By: cristi
image

Bulevardul Unirii din Focșani va fi deschis circulației pietonale în perioada manifestărilor organizate în Piața Unirii cu ocazia aniversării Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.
Astfel, începând cu ora 14.00 și până la 20.00, focșănenii și toți cei care doresc să participe la evenimentele din Piața Unirii vor putea circula pietonal pe tronsonul cuprins între intersecția cu străzile Unirea Principatelor și Maior Gheorghe Pastia (fostul Big) și intersecția cu Strada Ștefan cel Mare (magazinul Paco, fostul Lactobar).

Manifestările din Piața Unirii sunt organizate de către Primăria Municipiului Focșani, Instituția Prefectului, Consiliul Județean Vrancea și Garnizoana Focșani pentru a aniversa 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.

De la ora 16.00, cei prezenți vor asista la ceremonialul militar, urmat de un moment evocator pregătit de artiștii Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”, după care va avea loc o retragere cu torțe a militarilor focșăneni! La final, artiștii Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” îi vor invita pe toți focșănenii să se prindă în Hora Unirii.

Pe timpul manifestărilor ocazionate de 24 ianuarie, ordinea și liniștea publică vor fi asigurate de Poliția Locală Focșani, Poliția Municipiului Focșani și Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea.

Sursa: Facebook Cristi Valentin Misăilă

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Cristi Misăilă: Primăria Municipiului Focșani construiește, cu ajutorul fondurilor europene, un oraș ca afară

By: cristi

Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani:

Știu că proiectele pe care le implementăm în acest an pentru resistematizarea traficului din Municipiul Focșani generează supărare pentru mulți dintre dumneavoastră!Poate că mulți dintre cei supărați azi, ieri își doreau ”o țară ca afară!” Vă reamintesc că asta facem! Primăria Municipiului Focșani construiește, cu ajutorul fondurilor europene, un oraș ca afară, în care infrastructura rutieră să poată fi folosită de toți focșănenii – șoferi, bicicliști și pietoni! Un oraș în armonie cu mediul, în care vom reduce poluarea produsă de mașini și vom respira un aer mai curat! Un oraș în care transportul public intern va fi deservit doar de vehicule electrice! Un oraș în care stațiile de autobuz vor fi modernizate, iar informațiile legate de circulația autobuzelor vor putea fi accesate inclusiv într-o aplicație mobilă și, ulterior, în Google Maps! Un oraș în care oricine va putea merge cu bicicleta proprie sau cu cele peste 250 biciclete ale municipalității! Un oraș în care pistele de bicicletă vor putea fi folosite și de cei cu trotinetele electrice care acum riscă să fie accidentați, atunci când merg pe stradă, alături de mașini! Un oraș în care pietonii vor circula pe trotuare reabilitate și resistematizate! Un oraș în care traficul auto va fi mai bine gestionat dar, în același timp, și mai bine monitorizat!

Toate aceste lucruri vin și cu sacrificii! Primul este disconfortul creat șoferilor! Un alt sacrificiu este cel al locurilor de parcare care se vor desființa în zona B-dul Independenței și pe Strada Cuza Vodă! Vă asigur că vom căuta soluții, în așa fel încât să putem aloca locuri de parcare și celor care le-au pierdut!

Le transmit un mesaj tuturor focșănenilor: Facem aceste lucrări de investiții pentru ca împreună să ne putem bucura de un oraș mai modern! Am încredere că în momentul finalizării acestor proiecte, satisfacția tuturor va fi pe măsură! Focșani, un oraș ca afară!

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Castelul de apă de lângă unitățile militare din Focșani va fi demolat

By: cristi

Unitatea Militară 01333 a publicat pe SEAP un anunț de consultare a pieței pentru demolarea castelului de apă din Focșani, identificat ca fiind „pavilion W franco”. Situat între unitățile militare și blocurile de pe Bulevardul București, castelul de apă a fost construit în 1957 și de multă vreme este abandonat, fiind folosit nu de puține ori drept adăpost de oamenii străzii. Potrivit datelor publicate pe SEAP, castelul de apă are o înălțime de 42 de metri și o suprafață de 78 mp. Demolarea nu pare a fi tocmai floare la ureche, dat fiind că grosimea pereților de beton armat este de 20 cm, elementele orizontale ale sistemului structural sunt compuse din planșeu tip placă de beton armat de la cota 29 m, iar acoperișul este tip terasă de la cota +42 m. În plus, în anunț se mai arată că între cotele +32 m și +41 m se găsește înmagazinată rezervă de apă.

În urma examinării de către personal de specialitate, a fost constatat faptul că pavilionul prezintă fisuri și crăpături masive în pereții structurali, planșeul de beton este fisurat iar scările sunt degradate aproape în totalitate. În cadrul demolării se va avea în vedere recuperarea integrală/ parțială și refolosirea în cea mai mare măsură a materialelor rezultate din desfacerea lucrărilor de construcții, precum și colectarea selectivă a deșeurilor rezultate. Operațiunile de demolare se vor executa la lumina zilei. Executantul care va realiza operațiile de demolare va asigura împrejmuirea șantierului cu elemente demontabile, marcarea cu panouri avertizoare și paza permanentă. (…) Zona periculoasă din imediata apropiere a construcției va fi marcată cu indicatoare de avertizare și va fi supravegheată de personal instruit. (…) se va opta pentru două tehnologii de demolare:

1. Realizarea unei schele pe toată înălțimea castelului de apă, dispuse pe perimetrul acestuia și bine ancorate în structură. Demolarea se va realiza cu demolatoare ușoare, în spirală pe transoane de maximum 50 de cm înălțime cu evacuarea molozului rezultat în interiorul castelului de apă. După realizarea operațiunii de demolare pe o porțiune de 2,0 m, se va trece la evacuarea molozului;

2. Demolarea pe tronsoane, conform primei metode, cu nacele agățate de macara.

În mod suplimentar și obligatoriu se vor avea în vedere și următoarele aspecte: părțile de construcție care prezintă pericol de prăbușire vor fi sprijinite și asigurate corespunzător; mutarea din zona pavilionului, la cel puțin 10 m, a rețelelor aeriene de alimentare cu energie electrică, gaze și energie termică, dacă acestea au traseu sau legături cu această zonă; execuția lucrărilor se va face cu mijloace manuale și mecanice, de mică putere, pentru evitarea producerii de vibrații puternice și șocuri; introducerea de contraforți de lemn pe exterior; evacuarea pământului cu lopata; folosirea unui coș de evacuare a molozului din PVC sau alte materiale adecvate (pentru evitarea creșterii noxelor în zonă)”, sunt parte din cerințe, cu mențiunea că transportul molozului rezultat este în sarcina operatorul economic, iar după demolare spațiul rămas liber va fi acoperit cu pământ.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Guvernul ar putea da OUG pentru restituirea contribuţiilor de sănătate plătite de cei cu pensii de peste 4.000 de lei

By: cristi

Guvernul ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă care să stabilească modalităţile de restituire a contribuţiilor de sănătate plătite de către cei care au pensii de peste 4.000 de lei. Secretariatul General al Guvernului a elaborat o notă în care recomandă Executivului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie stabilite modalităţile de restituire a sumelor reţinute în temeiul OUG nr. 130/2021. „Apreciem că se impune adoptarea de către Guvernul României a unei ordonanţe de urgenţă care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute în temeiul OUG nr. 130/2021 cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”, se arată în nota semnată de secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

La rândul său, Guvernul transmite prin intermediul unui comunicat că, începând cu luna ianuarie 2022, veniturile din pensii au fost grevate de contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, reţinerea făcându-se la sursă de către Casele teritoriale de pensii, prin aplicarea unui procent de 10% pentru sumele ce depăşesc 4.000 de lei. Prin decizia nr. 650 din 15 decembrie 2022, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat neconstituţionalitatea unor prevederi din OUG nr. 130/2021.

articolul original.
❌