ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Dezvaluiri

Povestea Finanțării ILEGALE a PROTESTELOR anti-occidentale din Republica Moldova. Un telefon pierdut scoate la iveală noi dovezi

By: Redacția Dezvăluiri

Ziarul de Gardă (ZdG) din Republica Moldova a intrat în posesia unor discuţii dintre membri ai partidului ŞOR, una dintre formaţiunile care au organizat recentele proteste din Republica Moldova.

Jurnaliştii de la ZdG relatează că la jumătatea lunii noiembrie au fost contactați de o persoană necunoscută care s-a oferit să le dea informații despre implicarea ȘOR în protestele din Chișinău. Sursa le-a spus că a fost determinată să facă acest lucru după ce a citit o serie de articole publicate în ZdG despre protestatarii închiriați ai Partidului ȘOR și că informațiile oferite i-ar putea ajuta pe jurnaliști să își continue investigațiile privind circulația banilor în cadrul grupului politic condus de Ilan Șor.

A doua zi, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă s-au întâlnit cu sursa în apropierea redacției și au primit un telefon mobil. Li s-a spus că telefonul ar fi fost pierdut în august 2022 de către Dinu Țurcanu, șeful raionului Orhei al Partidului ȘOR și unul dintre organizatorii manifestațiilor de partid din centrul Chișinăului.

În urma cercetărilor ulterioare, s-ar fi stabilit că, într-adevăr, telefonul era al lui Dinu Țurcanu iar documentele găsite în el datau de la începutul lunii august.

Ce au găsit jurnaliștii în telefon

Pe parcursul anchetei, am întâlnit discuții între persoane publice despre evenimente desfășurate anterior precum și discuții privind finanțarea campaniilor electorale, demonstrații sau persoane implicate activ în structurile publice din raionul Orhei, care este fieful Partidului ȘOR.

Analizând informațiile de interes public din acel telefon am intrat într-o lume în care <colacii> și <benzina> te motivează să-ți <îndeplinești calitativ sarcinile>, patratistele, mahalistele și curatorii fac legea în campaniile electorale, la proteste sau la alte evenimente publice și în care salariile de la IM (Ilan Mironovici Șor) paralel cu cele primite de la stat, mențin vie dragostea pentru partid.

O lume în care persoane cu viziuni politice diferite în public sunt cumetri sau prieteni și discută despre cum se face politică sau business, dar mai presus de toate, o lume în care totul începe și se termină cu IM, adică Ilan Mironovici Șor – liderul suprem al grupării politice pe care o conduce ajutat de doi dintre oamenii în care are cea mai mare încredere: Marina Tauber și Viorel Melnic”, scriu jurnaliștii.

Telefonul a fost predat autorităților

După câteva zile în care au analizat documentele și mesajele din telefon, jurnaliștii de la ZdG au decis că trebuie să îl predea instituțiilor abilitate, considerînd că doar acestea pot decide ce ar trebui să se întâmple în continuare cu el. Drept urmare, pe 24 noiembrie au sunat la linia telefonică a Centrului Național Anticorupție (CNA), iar adoua zi un ofițer de la CNA a mers la redacția publicației și a preluat telefonul mobil.

Jurnaliștii ZdG anunță că vor publica informațiile secvențial, în perioada următoare. Primul articol din această serie poate fi accesat aici.

Șor este lăudat de la Kremlin

În urma protestelor din Chișinău, un important politician rus l-a lăudat pe organizatorul Ian Șor, pe l-a gratulat cu eticheta de „partener de nădejde pe termen lung” și a oferit un contract de gaze ieftine regiunii Orhei, condusă de partidul lui Șor, conform Washington Post.

Numit „Tânărul” de către serviciul de securitate al Rusiei, FSB, politicianul de 35 de ani este una dintre marionetele Kremlinului, în încercarea de răsturnare a regimul de la Chișinău, arată documentele consultate de publicația americană.

Cine este Ilan Șor și partidul pe care îl conduce

Oligarhul Ilan Șor este unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova și a intrat în atenția opiniei publice după scandalul „furtul miliadului” de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Operațiunea s-a desfășurat cu girul mai multor partide politice, între 2012 și 2014.

În 2017, Ilan Șor a fost condamnat la închisoare pentru escrocherie și dat în urmărire internațională. Se pare că se ascunde în Israel.

Deși e fugit din țară de aproape doi ani. El controlează Partidul Șor, care asigură majoritatea pro-rusă și anti-reformistă din Parlament alături de PSRM, partidul lui Igor Dodon.

Ilan Şor a fost condamnat în dosarul Furtului Miliardului de dolari şi se ascunde în Israel

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

 

articolul original.
✇Dezvaluiri

Informare RAJA – Se întrerupe apa în mai multe zone din municipiul Constanța

By: Redacția Dezvăluiri
image

În perioada 07 decembrie 2022, ora 22.00 – 08 decembrie 2022, ora 20.00, RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile pentru realizarea unor lucrări de investiții pe conducta de distribuție apă potabilă, cu diametrul de 1.000 mm, de pe bd. Aurel Vlaicu (zona Portofino) din Municipiul Constanța.

Intervențiile sunt executate în cadrul Contractului de lucrări CL33 – “Reabilitare conducte aducțiune și magistrale, stații de pompare apă uzată SP E20 și refulări aferente, în Municipiul Constanța” în valoare de aproape 76 mil. lei cu TVA, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Pe timpul desfășurării lucrărilor, vor fi afectați de lipsa apei consumatorii din următoarele zone:

  • B-dul Aurel Vlaicu, tronsonul delimitat de intersecțiile cu b-dul Alexandru Lăpușneanu și b-dul Tomis, precum și străzile adiacente;
  • Aleea Universității și străzile adiacente: Jadului, Granatului, Aviator Șerbănescu;
  • Consumatorii arondați PT 45 (b-dul Tomis/aleea Hortensiei)
  • Sat Vacanță – Complex Dobrogea;
  • Stațiunea Mamaia;
  • Mamaia Sat;
  • Mamaia Nord;
  • Zonele Tabăra de copii Năvodari, UM – Bateria de Coastă, Ecluza Năvodari și SP Midia (Stația de Interconectare Năvodari);

Vor avea presiuni scăzute consumatorii din:

– Perimetrul delimitat de străzile: b-dul Aurel Vlaicu – b-dul Alexandru Lăpușneanu – str. Suceava – Aleea Lotus – str. Cişmelei – Dispensarului – b-dul Aurel Vlaicu şi PT 140 și142;

– Cartier Tomis III și PT 118, 119 și 214;

– Zona Complex Dacia – PT 101;

– Cartier Faleză Nord;

– Zona Pavilion Expoziţional.

Ținând cont de lungimea instalațiilor, a diametrului acestora, dar și a debitului necesar, reluarea furnizării apei se va face treptat în fiecare sector afectat, în funcție de configurația rețelei în zona de distribuție.             

articolul original.
✇Dezvaluiri

Ziua Națională a României, sărbătorită la Tulcea

By: Redacția Dezvăluiri
image

Astăzi, 1 decembrie 2022, începând cu ora 9.00, Lucian Simion, consilier al președintelui Consiliului Județean Tulcea, a participat la ceremonialul militar și religios organizat de Instituția Prefectului – Județul Tulcea și Garnizoana Tulcea cu ocazia Zilei Naționale a României la Cimitirul Eroilor din municipiul Tulcea.

„La mare zi de 1 Decembrie, cu onoare și respect ne amintim și cinstim idealurile care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918 şi care stau mărturie generaţiilor tinere, fiind un reper pentru noi, ca naţiune. Ziua Naţională a României semnifică pentru fiecare dintre noi momentul unificării tuturor teritoriilor locuite de români în cadrul aceloraşi graniţe, cele ale României Mari. În prezent, la 104 ani de la istoricul moment al făuririi României Mari, datoria și conștiința națională ne îndeamnă să ne înclinăm în semn de respect în fața istoriei și a eroilor care au trăit și au scris acest moment cu sânge, sacrificiu dar și cu o nemăsurată bucurie izvorâtă din dragostea de țară. Nu în ultimul rând, trebuie să fim cu gândul la lucrurile care contează în viaţa noastră, lucrurile care ne unesc şi nu la cele care ne dezbină. Drapelul tricolor din faţa caselor noastre este un semn de normalitate care ne face să fim mândri că suntem români, oriunde am fi. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!“, a transmis Lucian Simion în cadrul evenimentului.

articolul original.
✇Dezvaluiri

Sistemul Regional Constanța – apă potabilă de cea mai bună calitate de la Medgidia la Vama Veche

By: Redacția Dezvăluiri
image

Două noi contracte de lucrări, CL 36 și 38, care privesc investiții în cadrul Sistemului Regional Constanța (SRC), au fost semnate astăzi la sediul central al RAJA SA. Prezenți la manifestare, alături de conducerea societății RAJA SA, au fost Președintele Consiliului Județean Constanța – Mihai Lupu, Primarul Municipiului Constanța – Vergil Chițac, Primarul Orașului Murfatlar – Gheorghe Cojocaru, Primarul Comunei Limanu – Daniel Georgescu, Primarul Comunei Agigea – Cristian Cârjaliu, Primarul Comunei Poarta Albă – Vasile Delicoti, Primarul Comunei Castelu – Nicolae Anghel, Primarul Comunei 23 August – Mugurel Mitrana, Primarul Comunei Albești – Gheorghe Moldovan și Viceprimarul Municipiului Mangalia – Dragoș Angelescu.  

Contractele semnate fac parte din „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Aria de Operare a RAJA SA Constanța” și se înscriu în ”Proiectul prioritar strategic privind Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”, sprijinit financiar de Comisia Europeană.

Prezent la eveniment, Președintele CJC – Mihai Lupu a declarat: „Ne-am angajat cu toții la cel mai mare proiect de dezvoltare a infrastructurii din județul Constanța și sunt convins că împreună îl vom duce la bun sfârșit. În calitatea mea de Președinte al Consiliului Județean Constanța m-am asigurat ca împreună cu toți consilierii să vă dăm întregul suport pentru realizarea acestor lucrări de anvergură, pentru a duce apă de calitate în zona de sud a județului, unde de la an la an se constată o deteriorare a calității”.

Având în vedere scăderea calității apelor subterane din sursele care captează apa din acviferul Sarmațian în partea de sud a litoralului, precum și creșterea accelerată a consumului de apă din această zonă, investiția Sistemul Regional Constanța este o necesitate pentru a putea face față cerințelor viitoare privind calitatea și cantitatea apei potabile. Proiectul constă în realizarea unui sistem regional de alimentare cu apă ce trece prin 24 de localități, având ca sursă principală de apă frontul de captare Medgidia, completată cu un aport de debit din sistemul Constanța. Având în vedere complexitatea investițiilor, proiectul a fost împărțit în trei contracte de lucrări: CL36, CL37 și CL38.

„Este un proiect foarte important pentru județul nostru și am convingerea că și aceste 3 contracte de lucrări vor fi implementate cu succes. Împreună cu ceilalți colegi, care fac parte din ADI, vom face toate demersurile necesare și ne vom asigura că  lucrările vor fi finalizate în termen” a declarat Florin Mitroi, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța, dar și primarul localității Valu lui Traian.

Contractul de lucrări 36, Sistemul Regional Constanța – Obiectul: Reabilitare sursă Medgidia; Aducțiune Medgidia – Gospodăria de Apă Constanța Sud, are o valoare de 178.135.602,25 lei cu TVA, iar termenul de execuție este de 24 de luni. Lucrările ce urmează să fie executate în cadrul contractului sunt reabilitarea sursei de apă Medgidia (cuprinde reabilitarea frontului de captare Medgidia și racordarea localității Castelu la conducta de aducțiune pentru alimentarea cu apă) și realizarea conductelor de aducțiune pe tronsonul Medgidia – Constanța Sud – Eforie Sud, pe o lungime totală de 31.756 m.

Contractul de lucrări 38, Sistemul Regional Constanța – Obiectul: Aducțiune Gospodăria de Apă Tatlageac – Gospodăria de apă Mangalia; Aducțiune Mangalia – Albești; Aducțiune Mangalia – Limanu; Reabilitare stație de pompare SP3 Palas, conductă de aducțiune ST Palas – SRC, este în valoare de 103.536.451,49 lei cu TVA și are ca termen de execuție 24 de luni.

Indicatorii acestui contract sunt:

Reabilitarea Stației de Pompare Palas;

Reabilitarea conductei de aducțiune Palas – SRC, care cuprinde o conductă de aducțiune cu o lungime de 8.221 m, pe tronsonul Medgidia – Constanța, în zona DN39E și SP3 Palas;

Extinderea conductelor de aducțiune de la Gospodăria de apă Tatlageac și Gospodăria de apă Mangalia, inclusiv executarea racordului la Gospodăria de apă Tatlageac, pe o lungime de 10,82 km;

Extinderea conductei de aducțiune Mangalia – Limanu cu 6,48 km;

Extinderea conductei de aducțiune Mangalia – Albești cu 11,93 km.

Primarul Municipiului Constanța – Vergil Chițac a subliniat importanța, dar și complexitatea acestor lucrări: „Cred că este printre cele mai mari proiecte din România care se execută acum și prin care veți putea să asigurați apă bună și de calitate în întreg județul. Vreau să subliniez că semnarea unui contract reprezintă doar 15% din realizarea unei investiții. Sigur că este greu, este decisiv să obții o finanțare, să o scrii bine, dar greul abia acum începe, pentru că vorbim de proiecte complexe, unde pot interveni  schimbări de soluții tehnice și să nu uităm că se mai ivesc și dificultăți financiare, generate de schimbările care apar, inclusiv ajustări de prețuri. Dar toate acestea nu pot fi depășite decât printr-o colaborare promptă și foarte bună, între antreprenor – beneficiarul proiectului – proiectant, pentru ca lucrările să avanseze și să respecte graficele de execuție”.

Lucrările executate în cadrul acestor contracte sunt extrem de importante pentru întreg județul, în special pentru zona de litoral. Apa extrasă din frontul de captare din zona localității Medgidia este o apă de calitate foarte bună și are un debit mare, care permite alimentarea prin noul sistem realizat a tuturor localităților, de la Medgidia până la Vama Veche (Constanța, Castelu, Poarta Albă, Murfatlar, Valu lui Traian, Eforie Sud, Eforie Nord, Topraisar, Biruința, Tuzla, Cumpăna. Agigea, Costinești, 23 August,  Albești, Vârtop, Arsa, Mangalia, Pecineaga, Moșneni, Dulcești, Limanu, 2 Mai, Vama Veche). Conducta de aducțiune ce pleacă de la Medgidia și ajunge la Mangalia va avea o lungime de peste 106 km. În urma finalizării acestui ambițios proiect, debitul de apă ce va fi asigurat este de 40.646 mc/zi, din care peste 22.000 mc/zi vor fi pentru orașul Mangalia și pentru stațiunile aferente.

Astfel, se va îndeplini nevoia populației de acces durabil la apă de calitate și în cantități corespunzătoare.

„Ne-am propus un proiect ambițios, atât din punct de vedere al lucrărilor, cât și al tehnologiilor folosite. La final, acest proiect va fi gestionat/controlat printr-un program SCADA și permanent vom avea date de la nivelul întregului sistem, de la Medgidia la Vama Veche, date legate de debite, presiuni, niveluri în rezervoare, tratarea apei, etc. Sunt convins ca vom reuși să finalizăm acest proiect, dar vom avea permanent nevoie de suportul autorităților locale, cărora le mulțumesc pentru sprijinul și ajutorul acordat până în acest moment”, a declarat Aurel Presură, director general RAJA SA Constanța.

articolul original.
✇Dezvaluiri

Azi începe runda a treia de vânzare a abonamentelor pentru UNTOLD 2023

By: Redacția Dezvăluiri
image

Fanii festivalului care nu și-au asigurat încă intrarea în tărâmul magic UNTOLD o pot face începând de astăzi, fără să se înregistreze pe site-ul festivalului. Începe cea de-a treia rundă de vânzare, iar prețurile pornesc de la 139 de euro plus taxe și sunt disponibile abonamente General Access, Risk-Free și VIP. Acestea se pot achiziționa de pe untold.com

Organizatorii au anunțat săptămâna trecută primele nume internaționale care vor veni în România vara viitoare. Trupa Imagine Dragons vine în premieră în România, la UNTOLD, iar Armin van Buuren revine pe scena principală a festivalului, cu un show creat special pentru cea de-a 8-a ediție.

În 2023, UNTOLD va avea loc între 3 și 6 august, în Cluj-Napoca. 

articolul original.
✇Dezvaluiri

Peste 100.000 de vizitatori în weekend-ul de deschidere ,,West Side Christmas Market’’, în parcul Drumul Taberei din București

By: Redacția Dezvăluiri
image

Un impresionant foc de artificii și un spectacol în aer liber de Gașca Zurli, la deschiderea oficială a celui mai așteptat parc tematic de Crăciun din București

Peste 100.000 de oameni au fost prezenți în Parcul Drumul Taberei, weekend-ul acesta, odată cu deschiderea oficială ,,WEST SIDE CHRISTMAS MARKET”, cel mai așteptat târg de Crăciun organizat de UNTOLD Universe în colaborare cu Primăria Sectorului 6 a

Municipiului București. Vizitatorii au luat parte la deschiderea târgului alături de Gașca Zurli, de la ora 18:00, unde au fost aprinse luminițele de sărbători împreună cu personajele de poveste din târg, creând o explozie de lumini în capitală.

Deschiderea oficială a târgului a fost marcată și de un impresionant foc de artificii din București, pregătit special de UNTOLD Universe. Jocul de artificii a fost cea mai

spectaculoasă deschidere a unui târg de Crăciun din România și a creat un moment cu adevărat magic, ce a putut fi surprins la zeci de metri deasupra Bucureștiului.

Deschiderea târgului a continuat cu primul moment artistic de anul acesta, susținut de Gașca Zurli, unde au fost prezenți mii de copii, părinți și tineri care și-au dorit să simtă magia sărbătorilor de iarnă. 

Până pe data de 27 decembrie, cei care vor trece pragul ,,WEST SIDE CHRISTMAS

MARKET” pot degusta zeci de delicii culinare tradiționale, dar și rețete noi de Crăciun, se pot distra alături de prieteni și familie în carusel și începând de săptămâna aceasta, pot admira târgul în roata panoramică amplasată în târg. În parc este prezent și Atelierul lui Moș Crăciun, unde elfii au pregătit ateliere creative și activități interactive pentru

copii. Printre atracțiile principale ale parcului se numără și patinoarul.

Accesul la patinoar este valabil în fiecare zi, de la ora 10:00. 

Program artistic dedicat copiilor, organizat de Primăria Sectorului 6 a Municipiului București, de Ziua Națională a României

În fiecare săptămână, de luni până vineri, parcul de Crăciun este deschis între orele 12:00 și 22:00. Pe data de 30 noiembrie și 1 decembrie, târgul va fi deschis între orele 12:00 – 23:00. Pentru data de 1 decembrie, Primăria Sectorului 6 a Municipiului București a pregătit un program special pentru Ziua Națională a României.

·       19:00 – Corul de copii Mlădițe Ilfovene

·       19:30 – Corul Nostalgia

·       20 :15 – Fuego

Pentru sâmbătă și duminică, programul artistic este următorul:

Sâmbătă, 03.12 :

·     19:00 – Alina Sorescu & Picii lu’ Soreasca

·     20:00 – Andra Gogan

Duminică, 04.12:

·  19:00 – Grupul Minisong

·  20:00 – Ingrid Boengiu

Eveniment recomandat de radio-ul lui Moș Crăciun, MAGIC FM.

Accesul la ,,WEST SIDE CHRISTMAS MARKET” este gratuit.

Pentru evitarea aglomerației în zona Drumul Taberei, organizatorii și Primăria Sectorului 6 a Municipiului București recomandă vizitatorilor să vină cu mijloacele de transport în comun.

articolul original.
✇Dezvaluiri

Programul casieriilor RAJA în perioada sărbătorilor de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României

By: Redacția Dezvăluiri
image

RAJA SA aduce la cunoștința tuturor abonaților că, în intervalul 30 noiembrie – 04 decembrie 2022, casieriile RAJA și compartimentele care desfășoară activități de lucru cu publicul vor fi închise.

Abonații pot folosi serviciile online pentru efectuarea plăților, precum contul de client RAJA (accesibil pe pagina web www.rajac.ro sau prin aplicația de mobil), transfer bancar sau direct debit. Clienții care nu au acces la soluțiile de plată la distanță pot achita facturile la punctele de plată Pay Point, Payzone sau Westaco.

Documentele, înscrisurile sau actele specifice pentru diferite servicii pot fi transmise pe adresele de e-mail comunicate pe pagina web a societății https://rajac.ro/contact/.  

În această perioadă, activitatea structurilor RAJA SA care asigură continuitatea serviciilor de alimentare cu apă și de preluare/tratare a apelor uzate se desfășoară fără întrerupere.

Pentru eventuale disfuncționalități survenite la nivelul infrastructurii de apă și canalizare, clienții societății pot apela numărul de telefon al Dispeceratului – 0241/924, accesibil 24 de ore din 24. Echipele de intervenție sunt pregătite să acţioneze cu promptitudine pentru remedierea în timp util a tuturor avariilor sau a problemelor apărute în sistem, astfel încât utilizatorii să poată beneficia de serviciile noastre la parametrii optimi.

Începând de luni – 05 decembrie 2022, RAJA SA va relua programul normal de lucru.

articolul original.
✇Dezvaluiri

Gudu: S-a semnat contractul pentru modernizarea Portului Sulina, din fonduri europene

By: Redacția Dezvăluiri
image

Deputatul liberal Michael Gudu anunță semnarea contractului de finanțare pentru lucrări ample de reabilitare și modernizare a Portului Sulina. Lucrările vor avea valoarea de 40 milioane de euro și se vor finanța din fonduri europene.

Azi am fost la Ministerul Transporturilor împreună cu primarul orașului Sulina, Dan Nicolcenco, unde s-a semnat contractul de finanțare pentru REABILITAREA ȘI MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII PORTUARE A PORTULUI SULINA, în valoare de aproximativ 40 milioane de euro, prin fonduri europene nerambursabile.

Astfel se vor asigura premisele dezvoltării orașului Sulina, portul fiind motorul principal de creștere a unui mediu durabil ce va produce efecte prin stimularea capacității industriei locale, turismului și a serviciilor conexe.

Prin această investiție vor fi puse în valoare resursele locale în dezvoltarea unui mediu economic sustenabil pe termen mediu si lung, diversificarea afacerilor, dezvoltarea IMM-urilor și a antreprenoriatului local, atragerea de noi investitori în orașul Sulina”, a transmis Michael Gudu.

articolul original.
✇Dezvaluiri

Noi echipamente medicale de ultimă generație, la Centrul de Sănătate Năvodari

By: Redacția Dezvăluiri

Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, anunță că Centrul de Sănătate Multifuncțional a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generație. E vorba de echipamente donate de către compania Rompetrol, pentru dotarea unui cabinet de Obstetrică-Ginecologie.

Împreună cu partenerul nostru Rompetrol, continuăm să dezvoltăm Centrul de Sănătate Multifuncțional Năvodari! Au ajuns la Năvodari cele mai performante echipamente medicale pentru dotarea unui Cabinet de Obstetrică-Ginecologie, pe care l-ați solicitat de nenumărate ori!

Mulțumesc managerului Spitalului Județean Constanța, dl Ionuț Ionescu, pentru sprijin și prietenului nostru Rompetrol – KMG International!”, a transmis Chelaru.

Investiţia, în valoare 410 000 lei, cuprinde:

– ecograf SAMSUNG HS60 dotat cu sonde de ultimă generație/de top,

– videocolposcop – Full HD sistem complet cu zoom optic integrat și sistem video,

– cardiograf – monitor fetal,

– aparat de măsurat tensiunea arterială,

– sterilizator/autoclav superior B cu osmoză,

– doppler fetal,

– masă ginecologică,

– reflector cu picior, pat tratament, suport perfuzii, instrumentar medical, dulap instrumentar și întreg mobilierul necesar desfășurării în bune condiții a actului medical din cadrul Cabinetului de Obstetrică–Ginecologie.

articolul original.
✇Dezvaluiri

Investițiile în infrastructură din Hațeg și Abrud vor genera dezvoltarea turismului VIDEO

By: Redacția Dezvăluiri
image

Consiliul Județean Constanța și-a propus să dezvolte un nou traseu turistic, ce va lega malul Dunării de monumentul triumfal de la Adamclisi (Tropaeum Traiani). În acest scop, se caută finanțare pe fonduri europene pentru asfaltarea drumului ce traversează două UAT-uri, Adamclisi și Rasova.

Asfaltarea acestui drum va ajuta și la dezvoltarea a două sate din componența comunei Adamclisi, Abrud și Hațeg, astăzi depopulate mai ales din cauza izolării.

Viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Adamclisi, Ion Dumitru, ne-a vorbit despre importanța acestui nou traseu turistic și despre alte investiții în infrastructura adiacentă celor două localități.

 

 

Related Items:
articolul original.
✇Dezvaluiri

Armin Van Buuren, unul dintre cei mai iubiți artiști de publicul din România, revine, după o pauză de trei ani, la UNTOLD

By: Redacția Dezvăluiri
image

Unul dintre cei mai iubiți artiști  din line-up-ul UNTOLD, Armin van Buuren, se întoarce pe scena principală a festivalului, în 2023. Artistul revine la festivalul său de suflet, așa cum a declarat în nenumărate rânduri, iar relația care s-a creat între el și publicul UNTOLD este unică. Armin van Buuren este unul dintre cei mai așteptați DJ din povestea UNTOLD și promite că show-ul lui de pe mainstage va fi unul memorabil.

Olandezul a fost prezent în line-up-ul festivalului încă de la prima ediție, din 2015. Armin van Buuren s-a aflat, pentru 21 de ani la rând, în lista primilor cinci DJ ai lumii si a reușit ca la fiecare apariție live pe Cluj-Arena să construiască o relație specială cu fanii festivalului UNTOLD. Este artistul care a scris cel mai frumos capitol din povestea UNTOLD.

La ediția aniversară din 2019, artistul a pregătit pentru fanii festivalului un show istoric de șapte ore și jumătate, în exclusivitate pentru UNTOLD, care a debutat cu Imnul României, ,,Deșteaptă-te Române”. Armin van Buuren i-a avut ca invitați speciali pe membrii Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

E unul dintre cei mai dedicați oameni de pe scena muzicii electronice, iubește România, iar fanii UNTOLD sunt îndrăgostiți de artistul care a dus live set-ul de festival la nivelul următor.

A intrat în industria muzicală cu o diplomă în avocatură, iar acum este cel mai bine cotat DJ trance în clasamentul oficial DJ Mag Top 100. Are o carieră impresionantă, de peste 21 de ani este headliner la cele mai mari festivaluri din lume, a fost nominalizat la premiile Grammy la categoria ,,Cea mai bună piesă dance”, are 12 trofee DJ Awards, 27 premii International Dance Music Awards, un show radio (A State Of Trance) cu peste 45 de milioane de ascultători săptămânal.

Armin van Buuren a fost votat de cinci ori DJ-ul numărul 1 al lumii, a lansat piese care au ajuns pe primul loc în diverse clasamente mondiale, are propriul MasterClass și este implicat în acțiuni de protecție a mediului. În decembrie 2019 a fost numit Ambasador Global al organizației WWF, în cadrul campaniei #BeatPlastic. Armin van Buuren a fost recompensat cu ,,Buma Cultuur Pop Award”, unul dintre cele mai prestigioase premii acordate în Olanda și este și personajul unei cărți, ,,Armin Only”, lansată în 2009 și scrisă de Coen Bom.

10.000 de abonamente la vânzare pe 28 noiembrie, ora 19:00, doar pentru cei care se înregistrează pe UNTOLD.COM

Pentru 10.000 de fani ai festivalului, înregistrați pe untold.com, călătoria spre UNTOLD 2023 începe pe 28 noiembrie, cu a doua etapă de vânzări. Doar cei care se înscriu până atunci pe site-ul festivalului pot cumpăra abonamente la prețuri speciale, luni, 28 noiembrie, ora 19:00, după cum urmează:

General Access Basic: 129 euro + taxe (preț final 250 de euro + taxe)

General Access Risk-Free: 149 euro + taxe (preț final 270 de euro + taxe)

VIP: 350 euro + taxe (preț final 500 de euro + taxe)

Festivalul UNTOLD va avea loc între 3 și 6 august 2023, în Cluj-Napoca.

articolul original.
✇Dezvaluiri

Unitățile de învățământ din Tuzla au asigurat combustibilul pentru încălzirea sălilor de curs

By: Redacția Dezvăluiri
image

În pragul sezonului rece, când toată lumea se îngrijește de asigurarea încălzirii atunci când temperaturile o impun, Reșit Taner, primarul comunei Tuzla a anunțat că administrația locală a asigurat necesarul de combustibil pentru unitățile de învățământ.

„Vă aduc la cunoștință faptul că primăria comunei Tuzla a achiziționat combustibilul necesar în vederea încălzirii în perioada rece a celor trei unități de învățământ: Școala Gimnazială numărul 1 Tuzla (cele două corpuri) și a celor două grădinițe din comună”, spune primarul.

De asemenea, Reșit Taner a dat asigurări tuturor părinților ai căror copii urmează școala sau grădinița în comună că a fost achiziționat combustibil suficient pentru încălzirea unităților de învățământ sus menționate. Acesta ajunge pentru încălzire până la începutul lunii mai 2023.  „Altfel încât elevii din comuna noastră să își poată desfășura activitatea în cele mai bune condiții”, adaugă primarul.

Vă reamintim că, la inițiativa lui Reșit Taner, Consiliul Local Tuzla a dezbătut și aprobat cuantumul burselor școlare. Astfel, bursa de performanță va fi de 500 lei; cea de merit 200 de lei (102 beneficiari); cea de studiu 150 de lei (21 de beneficiari), iar cea pentru ajutor social 200 de lei (86 de beneficiari).

Tot la nivelul Școlii Gimnaziale Tuzla, primăria a implementat proiectul „achiziționarea de Hardware TIC și tablete pentru uz școlar cu acces la internet, pentru Școala Gimnazială numărul 1 Tuzla”, în cadrul Programului Operațional Competitivitate, axa prioritară 2 „Tehnologia Informației și Comunicației (TIC) pentru o economie digitală competitivă, prioritatea de investiții 2C – consolidarea aplicațiilor TIC pentru e-guvernare, e-învățare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate.

articolul original.
✇Dezvaluiri

Comoara unică de la Topalu, cuprinsă într-un catalog de excepție

By: Redacția Dezvăluiri
image

Comuna Topalu este singura din România care se poate lăuda cu un Muzeul de Artă rural ce adăpostește o adevărată comoară culturală donată de doctorul Gheorghe Vintilă.

Cu ocazia Zilei Dobrogei, Muzeul de Artă Constanța a lansat Catalogul „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu”, publicat la Editura Monitorul Oficial, în anul 2022. Proaspăt scos de sub tipar, în condiții grafice excepționale, Catalogul prezintă cele 182 lucrări de pictură, 30 de lucrări de grafică și 16 sculpturi, semnate de mari maeștri ai artei moderne românești, aflate în patrimoniu grație generozității doctorului Gheorge D. Vintilă, care dona comunei natale Topalu, la data de 27 august 1960, lucrările de artă pe care le colecționase de-a lungul vieții sale.

De-a lungul timpului, muzeului din Topalu i-au fost dedicate mai multe publicații, primele trei cataloage apărând între 1967 – 1982. Lor li s-a adăugat, în 2007, o monografie, semnată de primul director al Muzeului de Artă Constanța, doamna Florica Cruceru. Următoarele cataloage au apărut în anii 2012 și 2016, sub coordonarea doamnei Doina Păuleanu, managerul instituției la acea vreme.

Cele mai valoroase lucrări din colecția de la Topalu definesc perioada interbelică a creației artistice românești. Între acestea se regăsesc lucrări care valorizează motivele orientale și exotismul spațiului dobrogean, precum și fascinantul Balcic, cu versanții săi albi calcaroși, străzi care coboară spre țărm, spații verzi, acoperișuri roșii și albastrul mării.

Lucrări precum „Stânci la mare”, semnată de Alexandru Satmary, „Tătăroaice la Silistra” de Iosif Iser, „Peisaj la Constanța” și „Natură moartă cu narghilea” de Theodor Pallady, „Pe malul mării” de Gheorghe Petrașcu, „Cafeneaua mică – Balcic”, „Tătăroaică cu copil”, „Geamie Balcic” și „Baia turcească” de Nicolae Tonitza, „Peisaj la Mangalia” de Francisc Șirato, „Ahmet Ali” de Jean Al. Steriadi, „Peisaj la Constanța” de Marius Bunescu, „Cimitir tătărăsc la Balcic” de Nicolae Dărăscu, „Pe plajă” de Samuel Mützner, „Turci la cafea” de Traian Cornescu, „Peisaj marin” de Dumitru Ghiață, „Tătăroaice la Balcic” de Petre Iorgulescu Yor, „Dunărea la Tulcea” de Lucia Ioanid, „Peisaj din Babadag”, semnat de Ion Bitzan, „Dunărea la Măcin” de Virgil Almășanu, „Peisaj din Techirghiol” de Constantin Crăciun, „Peisaj la Balcic” de Adam Bălțatu, „Moscheie – Constanța” de Eugenia Iftodi, sunt repere ale memoriei culturale dobrogene și compun un portret complex al multiculturalității peisajului dobrogean.

Prefața actualului catalog, semnată de managerul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus-Pîrvan, propune un interesant portret al colecționarului Gheorge D. Vintilă, al relației sale cu arta și artiștii, așa cum transpare dintr-o serie de manuscrise păstrate în arhiva Muzeului de Artă Constanța. Sunt relatate aspecte de jurnal privind întâlnirile colecționarului cu unii dintre cei mai reprezentativi artiști ai artei moderne românești, precum Oscar Han, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady sau Nicolae Dărăscu.

articolul original.
✇Dezvaluiri

Dumitru Enache, primarul comunei Stejaru, apel către fermieri: „Vă rugăm să vă achitați taxele”

By: Redacția Dezvăluiri
image

Dumitru Enache, primarul comunei Stejaru, județul Tulcea, a lansat un apel către fermierii din comună care au închiriate porțiuni din izlaz. Primarul i-a anunțat că APIA a început să facă plăți în avans pentru pășuni, astfel că fermierii pot să-și achite datoriile față de primărie.

„Vă rugăm să vă achitați taxa de închiriere pentru islaz pe anul 2022(parțial), dar, cel mai important, să achitați restanțele”, spune edilul.

El le reamintește fermierilor faptul că, în caz de neplată a restantelor, primăria este obligată să aplice  clauza din contractul de închiriere, prevăzută la Cap IX litera h: „încetarea contractului în caz de neplată la termenele stabilite prin contract a chiriei şi a penalităților datorate”.

„Sperăm că nu o să ajungem în această situație deoarece încetarea contractului va avea impact asupra bugetului familiei dumneavoastră raportul fiind de 10 la 1. Ce preferați? Să nu mai încasați subvenții de 1.000 de lei pe hectar sau să achitați 113 lei/ ha – taxa pe izlaz?”, întreabă Dumitru Enache.

El oferă și un exemplu de calcul făcut la o suprafață 25 de hectare pentru care un fermier încasează 25.000 de lei subvenție APIA și are de plătit o taxă pe izlaz, plus impozit, de 142 de lei/hectar.

„Dar, odată încetat contractul nu veți mai beneficia de chirie nici în anii următori conform legislației în vigoare. Veți putea doar să lăsați animalele la păscut pe izlaz”, mai spune primarul.

Comuna Stejaru are în patrimoniu 615 de hectare eligibile pentru pășunat. Dacă acum 15 ani, când a început acordarea de subvenții erau aproape 120 de fermieri și suprafața medie pe fermier era de aproximativ 5 hectare, la ora actuală sunt numai 40 de fermieri beneficiari și mulți dintre ei au 30-40-50 de hectare de izlaz închiriate, cu o subvenție de cel puțin 1.000 de lei/ ha.

„Cu respect vă spunem că noi, ceilalți 1.500 de locuitori ai comunei, care suntem proprietarii islazului și nu beneficiem de subvenție, așteptăm ca dumneavoastră să vă achitați datoriile pe islaz, în condițiile în care Consiliul Local al Comunei Stejaru a aprobat în ședință de consiliu local cea mai mică chirie pe islaz din țară: 113 lei/ha. Plata chiriei așteptata de noi toți se va cheltui pe suplimentare sursă de apă”, mai spune primarul.

El le reamintește fermierilor și faptul că administrația a asigurat alimentarea cu apă pentru animale pe timpul verii, pe pășuni ( localitățile Vasile Alecsandri și Stejaru).

articolul original.
✇Dezvaluiri

Campanii de suflet, în prag de Sărbători, în comuna Saraiu

By: Redacția Dezvăluiri
image

Pentru comunitatea din Saraiu, județul Constanța, a devenit o tradiție ca în prag de iarnă oamenii să fie puși mai presus de toate într-o serie de campanii de suflet inițiate de administrația locală condusă de Dorinela Irimia.

Astfel, cei mici se pregătesc de o experiență inedită deoarece 30 de copii vor beneficia de un cadou aparte adus de Moș Crăciun, ajutat fiind de Asociația ETI-PC din București. Ei vor primi câteun laptop, dulciuri și alte surprize.

„Pe această cale, permiteți-mi să vă aduc mulțumiri, recunoștință, bunul Dumnezeu să vă dea sănătate la întreaga echipă, oameni minunat, care știți să oferiți dragoste, bucurie în preajma Sfintelor sărbători  și nu numai”, s-a adresat Dorinela Irimia celor din Asociația ETI-PC .

La nivelul comunei Saraiu vor demara și campaniile anuale prin care se aduce bucurie în casele persoanelor în vârstă și în sufletele copiilor.

„caravana Împreună salvăm Crăciunul – Fii tu moș Crăciun” este un proiect de suflet pentru toți copiii,  indiferent de clasa socială din care provin. „Copilul e copil și merită să se bucure”, explică primărița Dorinela Irimia.

Ea arată că deja au început să sosească unele scrisori de la copii, iar ajutoarele Moșului lucrează la centralizarea acestora. Anul trecut pachetele au ajuns la 750 de copii, iar anul acesta administrația speră să ajungă la 1.000 de suflete.

„Pe urmele Sfântului Ierarh Nicolae” este o campanie ce se va derula pe 6 decembrie. 300 de pachete cu dulciuri, o masă caldă și torturi vor fi pregătite pentru a fi oferite în dar cu prilejul acestei sărbători a iubirii și dăruirii.

Campania „Adoptă un bătrân” presupune implicarea comunității și a oamenilor ci suflet mare. Se vor oferi alimente (carne de porc, ulei, orez, cozonac etc.)  pentru masa de Crăciun persoanelor în vârstă.

Toate aceste campanii sunt derulate la inițiativa primarului Dorinela Irimia în colaborare cu Asociația prin Dragi Părinți Teodor și Ioana Maica Tereza.

În luna noiembrie, Dorinela Irimia, în calitate de primar, a acordat bursele școlare elevilor din comună, burse stabilite de Consiliul Local Saraiu. „Sperăm ca prin intermediul burselor să-i stimulăm să învețe şi mai mult. În funcţie de posibilităţile bugetului local, valoarea burselor va fi majorată periodic. Proiectele privind susținerea educației îi vizează şi pe elevii de gimnaziu. Rezultatele dumneavoastră obținute la învățătură ne stimulează să fim într-o continuă competiție”, spune Dorinela Irimia.

articolul original.
✇Dezvaluiri

Noi decizii ale Consiliului Local Comana, județul Constanța

By: Redacția Dezvăluiri
image

Ion Adam, primarul comunei Comana, județul Constanța, a propus consilierilor locali, în ședința din luna noiembrie, o serie de proiecte importante pentru bunul mers al comunității.

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Comana s-a aflat proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local de venituri și cheltuieli și a Listei de investiții pentru trimestrul al IV-lea din acest an, precum și proiectul de hotărâre privind aprobarea execuției bugetului de venituri și cheltuieli al comunei Comana, aferentă trimestrului III, anul 2022.

Aleșii locali au avut de aprobat și inițiativa edilului de a se aloca suma de 20.000 de lei de la bugetul local pentru organizarea “Pomului de Crăciun”, cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Comana.

De asemenea, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind atribuirea denumirii de “strada Fermei ” drumului delimitat de strada Principală (DC13) și proprietatea privată a unui localnic, din satul Pelinu și completarea Nomenclatorului stradal în acest sens.

Inventarului bunurilor ce aparțin domeniului public și privat al comunei Comana a fost însușit, în aceeași ședință, de către Consiliul Local.

Și solicitarea parohiei Comana a fost dezbătută. Biserica a cerut administrației locale un ajutor în valoare de 702 lei pentru plata facturii de apă curentă emisă pentru Parohia Comana. Suma respectivă urmează să fie alocată de la bugetul local.

Nu în ultimul rând, aleșii locali au dezbătut proiectul de hotărâre privind actualizarea Regulamentului local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism sau de amenajare a teritoriului aprobat prin HCL nr.52/23.09.2011.

articolul original.
✇Dezvaluiri

Consiliul Local Cobadin a discutat actualizarea indicatorilor proiectului de reabilitare a străzilor din comună

By: Redacția Dezvăluiri
image

Consilierii locali ai comunei Cobadin au aprobat indicatorii tehnico economici ai obiectivului de investiții „Reabilitare şi amenajare străzi în Comuna Cobadin, județul Constanţa”, faza finalizarea lucrărilor.

„Prin acest proiect s-a urmărit amenajarea şi reabilitarea unor străzi din localitățile Cobadin şi Viişoara, în lungime de 8,660 km, lățimea proiectată 4,00-5,50 m, lățime acostamente 0,50-0,75 m, rigole betonate, rigole carosabile, podețe acces auto şi pietonal, cu suprafața construită totală de 68.024,81 mp, conform documentației tehnice”, spun reprezentanții primăriei.

Valoarea totală a investiției este de 10.155.517,46 de lei, inclusiv TVA. De la bugetul local a fost alocată suma de 314.459,82 de lei, iar de la bugetul de stat: 9.841.057,64 lei.

Prețul contractului de execuție lucrări, încheiat cu SC AUTOPRIMA SERV SRL, s-a ajustat în conformitate cu prevederile legale în vigoare aplicabile, prin raportare la obiectul contractului de achiziție publică de lucrări, respectiv prin respectarea prevederilor OG 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, art.2, alin 6 şi 7, dar ;i conform prevederilor art. 4 alin 6 din ORDONANTA DE URGENTA nr. 47 din 14 aprilie 2022 privind ajustarea preturilor contractelor de achiziție publica/contractelor sectoriale/ contractelor de concesiune/acordurilor-cadru.

Și în primăvara acestui an, consilierii locali ai comunei Cobadin au decis în ședință ordinară să aprobe modificarea HCL 1/2021 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului „Reabilitare şi amenajare străzi în Comuna Cobadin, jud. Constanţa”- faza execuţie lucrare, actualizați, precum și asigurarea finanțării pentru categoriile de cheltuieli care nu se finanțează de la bugetul de stat prin Program.

La acea vreme, valoarea totală a investiției era de 11.302.056 de lei (cu TVA inclus). Până la finalul anului 2020, valoarea totală decontată a fost de 2.845.597,58 lei cu TVA inclus, defalcată astfel: valoarea decontată de la bugetul local: 156.903,23 lei cu TVA inclus, valoarea decontată de la bugetul de stat: 2.688.694,35 lei cu TVA inclus.

articolul original.
✇Dezvaluiri

Lucrările la Sala de Sport Școlară din Cernavodă, în grafic

By: Redacția Dezvăluiri

Liviu-Cristian Negoiță, primarul orașului Cernavodă, a anunțat că în luna noiembrie lucrările la obiectivul de investiții „Construire Sală de sport școlară, strada Cazărmii numărul 6, oraș Cernavodă” au avansat, stadiul acestora fiind până în acest moment în grafic.

„Reamintim faptul că Primăria a predat cu titlu gratuit terenul pe care se realizează acest obiectiv, iar de pe data de 6 octombrie de când a fost emis ordinul de începere, au fost demarate lucrările de pregătire și de degajare a amplasamentului”, spune primarul.

Proiectul este realizat cu fonduri provenite de la Compania Națională de Investiții (CNI), valoarea lucrărilor ridicându-se la 6,6 milioane de lei. Asocierea Masterclass AG SRL & Project Office Studio SRL & Construzioni Generali Sud SRL va realiza obiectivul, perioada de execuție fiind de 10,5 luni.

Noua sală de sport cu regim de înălțime P+1 va avea o capacitate de 102 locuri în tribune și va putea găzdui, pe lângă orele de sport din programa celor două licee și a școlii gimnaziale și diverse competiții interne (handbal, baschet, volei)

„Lucrările realizate până în prezent sunt: execuția săpăturilor pentru realizarea fundațiilor; cofrarea, armarea și turnarea betonului în fundații; turnarea plăcii de beton de la parter, precum și pregătirea  lucrărilor de cofrare în vederea turnării plăcii din beton de la etaj”, adaugă Liviu-Cristian Negoiță.

De noua sală de sport vor beneficia circa 1.300 de elevi ce își desfășoară activitatea în incinta Campusului Școlar și care, în prezent, nu dispun de spațiul adecvat necesar pentru desfășurarea orelor de educație fizică.

Administrația publică locală a făcut demersuri de mai multă vreme pentru obținerea finanțării și realizarea investiției. La începutul acestui an Compania Națională de Investiții a semnat contractul de execuție al Sălii de sport in incinta Campusului Școlar, unde funcționează cele două licee și Școala gimnaziala Mircea Eliade.

articolul original.
✇Dezvaluiri

Lista străzilor din comuna Cerna, județul Tulcea, ce urmează să fie asfaltate

By: Redacția Dezvăluiri
image

Comuna Cerna a primit, prin Programul „Anghel Saligny” o finanțare de 30 de milioane de lei pentru două proiecte ce vizează modernizarea infrastructurii rutiere.  Conform documentelor tehnice, investiția propusă privește asfaltarea străzilor din localitățile Mircea Vodă, General Praporgescu și Traian, comuna Cerna, județul Tulcea.

„În momentul actual pe străzile ce fac obiectul prezentului proiect, starea tehnică afectează negativ modul de viață a riveranilor. În baza observațiilor din teren, precum și a celor menționate în expertiza tehnică și studiul geotehnic, se constată că străzile prezintă defecțiuni specifice drumurilor nemodernizate: gropi, făgașe, denivelări, praf, ceea ce face ca traficul rutier în această zonǎ sǎ se desfășoare cu mare greutate, mai ales în perioadele cu precipitații”, spun reprezentanții primăriei.

Starea tehnică a sectoarelor de drum investigate este necorespunzătoare și din punct de vedere al elementelor de siguranța circulației, determinată de absența indicatoarelor rutiere și a marcajelor rutiere.

Se constată lipsa acostamentelor pe anumite zone precum şi existenta acostamentelor neîntreținute. Scurgerea apelor în general este deficitară. Lipsa șanțurilor laterale și depunerile de material de pe carosabil, îngreunează scurgerea apelor meteorice. Cum pe acest traseu nu există un sistem de colectare și evacuare a apelor pluviale eficient, nu există niciun drenaj corespunzător al apelor de pe carosabil. Lucrările preconizate a se realiza au în vedere asigurarea accesului vehiculelor pe toată perioada anului.

În satul Mircea Vodă se vor asfalta: Strada Eternității, Intrarea Eternității, Strada Macului, Strada Măceșului tr. 1, Strada Măceșului tr. 2, Strada Măceșului tr. 3, Strada Măceșului tr. 4, Strada Câmpului, Strada Ulița Mare tr. 2, Strada Viilor (DS 635), Strada Gorjului, Strada Ciocârliei (DS 213), Strada Miron Costin (DS 189), Strada George Coșbuc, Strada Cișmelei (DS 181), Strada Răsăritului tr. 1, Strada Răsăritului tr. 2, Strada Răsăritului tr. 3, Strada Ion Creangă

În satul General Praporgescu se vor asfalta: Strada Sălciilor tr. 1, Strada Sălciilor tr. 2

În satul Traian se vor asfalta: Strada Lungă tr. 1 (DS 1282), Strada Vatra Satului (DS 1302), Strada Veteranilor (DS 928), Strada Prunilor (DS 927), Strada Duzilor, Strada Târgului (DS 814), Strada Lată (DS 773/1), Strada Răsăritului (DS 860), Strada Cimitirului tr. 1, Strada Cimitirului tr. 2 (DS 743), Strada Ion Creangă /Veche, Strada Nouă, Strada Grigore Ureche (DS 185), Strada Salcâmilor (DS 287), Strada Crinilor (DS 313), Strada Florilor (DS 358), Strada Cazanului, Strada Mircea cel Bătrân, Strada Traian tr. 1, Strada Traian tr. 2, Strada Liliacului (DS 477), Strada Razelor, Strada Rozmarin, Strada Bisericii, Strada Pârâului (DS 1211), Strada Lungă tr. 2 (DS 1011, DS 1072).

Comuna Cerna a primit, prin Programul „Anghel Saligny” o finanțare de 30 de milioane de lei pentru două proiecte ce vizează modernizarea infrastructurii rutiere.  Conform documentelor tehnice, investiția propusă privește asfaltarea străzilor din localitățile Mircea Vodă, General Praporgescu și Traian, comuna Cerna, județul Tulcea.

„În momentul actual pe străzile ce fac obiectul prezentului proiect, starea tehnică afectează negativ modul de viață a riveranilor. În baza observațiilor din teren, precum și a celor menționate în expertiza tehnică și studiul geotehnic, se constată că străzile prezintă defecțiuni specifice drumurilor nemodernizate: gropi, făgașe, denivelări, praf, ceea ce face ca traficul rutier în această zonǎ sǎ se desfășoare cu mare greutate, mai ales în perioadele cu precipitații”, spun reprezentanții primăriei.

Starea tehnică a sectoarelor de drum investigate este necorespunzătoare și din punct de vedere al elementelor de siguranța circulației, determinată de absența indicatoarelor rutiere și a marcajelor rutiere.

Se constată lipsa acostamentelor pe anumite zone precum şi existenta acostamentelor neîntreținute. Scurgerea apelor în general este deficitară. Lipsa șanțurilor laterale și depunerile de material de pe carosabil, îngreunează scurgerea apelor meteorice. Cum pe acest traseu nu există un sistem de colectare și evacuare a apelor pluviale eficient, nu există niciun drenaj corespunzător al apelor de pe carosabil. Lucrările preconizate a se realiza au în vedere asigurarea accesului vehiculelor pe toată perioada anului.

În satul Mircea Vodă se vor asfalta: Strada Eternității, Intrarea Eternității, Strada Macului, Strada Măceșului tr. 1, Strada Măceșului tr. 2, Strada Măceșului tr. 3, Strada Măceșului tr. 4, Strada Câmpului, Strada Ulița Mare tr. 2, Strada Viilor (DS 635), Strada Gorjului, Strada Ciocârliei (DS 213), Strada Miron Costin (DS 189), Strada George Coșbuc, Strada Cișmelei (DS 181), Strada Răsăritului tr. 1, Strada Răsăritului tr. 2, Strada Răsăritului tr. 3, Strada Ion Creangă

În satul General Praporgescu se vor asfalta: Strada Sălciilor tr. 1, Strada Sălciilor tr. 2

În satul Traian se vor asfalta: Strada Lungă tr. 1 (DS 1282), Strada Vatra Satului (DS 1302), Strada Veteranilor (DS 928), Strada Prunilor (DS 927), Strada Duzilor, Strada Târgului (DS 814), Strada Lată (DS 773/1), Strada Răsăritului (DS 860), Strada Cimitirului tr. 1, Strada Cimitirului tr. 2 (DS 743), Strada Ion Creangă /Veche, Strada Nouă, Strada Grigore Ureche (DS 185), Strada Salcâmilor (DS 287), Strada Crinilor (DS 313), Strada Florilor (DS 358), Strada Cazanului, Strada Mircea cel Bătrân, Strada Traian tr. 1, Strada Traian tr. 2, Strada Liliacului (DS 477), Strada Razelor, Strada Rozmarin, Strada Bisericii, Strada Pârâului (DS 1211), Strada Lungă tr. 2 (DS 1011, DS 1072).

articolul original.
❌