ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇B1TV

Mărturii sfâșietoare din Turcia: Româncă cu doi copii, în câmp, fără apă și mâncare: „Este foarte frig, iar cei mici nu au unde să doarmă”

By: Constantinovici Dora
image

O româncă din Turcia și-a pierdut locuința în urma cutremurelor devastatoare, iar acum este nevoită să doarmă, împreună cu cei doi copii ai săi, în câmp, fără apă și mâncare.

O româncă din Turcia descrie calvarul prin care trece, împreună cu cei doi copii ai săi

Femeia și cei doi copii, în vârstă de 10 și 11 ani, se îndreaptă, pe jos, spre Adana, iar frigul și lipsa hranei le îngreunează și mai mult drumul. „Suntem într-un câmp, acum 10 minute iar a fost cutremur, ne este foarte frig.

Mai sunt și alți cetățeni turci aici, ei ne-au luat cu ei, nu avem unde să mergem. Este foarte frig, nu avem mâncare, nu avem apă, iar cei mici nu au unde să doarmă”, a spus Mihaela Ayaz, pentru Antena3.

Femeia a dezvăluit că a fost contactată de Ambasada României, însă i s-a spus să vină singură până în Adana, de unde va putea pleca cu un avion.

„Acum ne îndreptăm spre Adana. Am fost contactată, acum două zile, de cei de la Ambasada României. Mi-au spus să vin până în Adana, iar de acolo vom fi transportați cu un avion.

Mergem pe jos până la Adana, sunt 220 de kilometri. Suntem pe drum de luni dimineață. Copiii s-au odihnit pe câmp, avem doar o geacă, pe care o pun pe jos. Nu avem unde să ne ducem, nu avem pe nimeni!”, a mai adăugat femeia.

Unul dintre copiii femeii a fost salvat dintre ruine

Mai mult, băiatul cel mare al femeii a fost salvat dintre ruine, iar în grupul care se îndreaptă spre Adana se află și alți copii.

„Eu am plecat fără încălțăminte, băiatul cel mare a fost prins sub ziduri și a fost scos a doua zi.
Ambasada României din Ankara știe de noi, dar pentru că drumurile sunt foarte rele și închise, nimeni nu se apropie.

Din cauza morților care sunt pe asfalt, nu se poate intra în oraș. Aseară am avut o pâine și le-am împărțit-o copiilor. Seara este foarte frig.
Suntem în jur de 60 de persoane pe câmp, dintre care și 30 de copii”, a încheiat românca.

articolul original.
✇B1TV

Joe Biden, ovaționat de membrii Congresului într-un discurs despre solidaritatea americană: „Nu este niciodată un pariu bun să pariezi împotriva Americii“

By: Burdujan Codrut
image

„Nu este niciodată un pariu bun să pariezi împotriva Americii, iar cei care au făcut acest lucru află acum “cât de mult se înșeală”, a transmis marți președintele Statelor Unite, Joe Biden, în discursul său privind Starea Uniunii.

Acesta a subliniat că unitatea bipartizană dintre democrați și republicani reprezintă cheia supremă în înfruntarea provocărilor războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, în competiția strategică cu China sau în consolidarea alianțelor SUA în lume.

La 80 ani de ani, după aproape cinci decenii în care a servit interesele politicii externe americane din Senatul american și ca vicepreședinte al SUA, și deci pe cele ale Alianței Transatlantice, o pre-condiție a Europei unite, Joe Biden a susținut marți noaptea al doilea său discurs privind Starea Națiunii al cărei nucleu a fost reprezentat de scurtarea faliilor între democrați și republicani și promovarea unei unități bipartizane, fiind primul discurs SOTU pe care l-a susținut în fața unui Congres parțial ostil din punct de vedere politic, după ce republicanii au dobândit majoritatea în Camera Reprezentanților – relatează Calea Europeană.

Biden, ovaționat la Capitoliu

Într-o rară demonstraţie de unitate pentru o Americă extrem de divizată, intrarea liderului de la Casa Albă în hemiciclul Capitoliului a fost, cu câteva excepţii, întâmpinată de ovaţii ți aplauze în picioare.

“În ultimii doi ani, am dovedit că cinicii și cei care ne-au criticat s-au înșelat. Da, am fost de multe ori în dezacord. (…) Dar, de fiecare dată, democrații și republicanii s-au unit. Ne-am unit pentru a apăra o Europă mai puternică și mai sigură“, a spus Biden.

Discursul său a fost centrat prioritar pe chestiuni interne precum relansarea economiei, reducerea inflației, dezvoltarea infrastructurii “Made in America”, protecția socială sau sistemul fiscal și profiturile marilor companii petroliere.

SUA nu consolidează alianțe doar în Europa

Liderul american a transmis că Washingtonul nu construiește alianțe doar în Europa, ci peste tot în lume, cerând americanilor și legiuitorilor de pe ambele părți ale eșichierului politic să fie uniți, mai ales în competiția strategică cu China sau în privința invaziei ruse în Ucraina.

“Înainte de venirea mea în funcție, se vorbea despre cum Republica Populară Chineză își sporea puterea, iar America scădea în lume. Acum nu mai este așa. Am clarificat cu președintele Xi că noi căutăm competiția, nu conflictul. Nu mă voi scuza că investim pentru a face America puternică. Investim în inovația americană, în industrii care vor defini viitorul și pe care guvernul Chinei intenționează să le domine. Investim în alianțele noastre și lucrăm cu aliații noștri pentru a ne proteja tehnologiile avansate, astfel încât acestea să nu fie folosite împotriva noastră. Modernizăm armata noastră pentru a proteja stabilitatea și a descuraja agresiunea”, a spus președintele SUA.

“Împreună, am făcut ceea ce America face întotdeauna când este în cea mai bună formă. Am condus. Am unit NATO și am construit o coaliție globală. Ne-am ridicat împotriva agresiunii lui Putin. Am fost alături de poporul ucrainean”, a spus Biden, promițând că SUA vor continua să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie.

SUA, în cea mai puternică poziție din ultimele decenii pentru a concura cu China 

Biden a abordat și incidentul creat de balonul de spionaj al Chinei doborât recent pe teritoriul SUA.

“Dacă China ne amenință suveranitatea, vom acționa pentru a ne proteja țara. Și am acționat.

Și să fim limpezi: câștigarea competiției cu China ar trebui să ne unească pe toți.

Ne confruntăm cu provocări serioase în întreaga lume. Dar, în ultimii doi ani, democrațiile au devenit mai puternice, nu mai slabe. Autocrațiile au devenit mai slabe, nu mai puternice”, a spus el.

“Se formează punți între partenerii din Pacific și cei din Atlantic“, a apreciat liderul SUA referindu-se la faptul că NATO și partenerii din Asia Pacific – Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelendă – își întăresc cooperarea.

“Iar cei care au pariat împotriva Americii învață cât de mult se înșeală. Nu este niciodată un pariu bun să pariezi împotriva Americii“, a conchis  Biden, ovaționat de membrii Congresului.

articolul original.
✇B1TV

Turcia s-a deplasat cu 3 metri după valul de cutremure: „Totul s-a întâmplat în câteva zeci de secunde”

By: Cretu Andreea Roxana
image

Un expert italian în seismologie, pe nume Carlo Doglioni, a oferit o serie de detalii șocante despre cutremurului puternic din Turcia, în cadrul unui interviu acordat publicației italiene Corriere.

„Totul s-a întâmplat în câteva zeci de secunde, din cauza energiilor dislocate de acest cutremur”, a explicat acesta.

Deplasarea plăcilor tectonice care a provocat cutremurele din Turcia a făcut ca țara să se miște cu aproximativ trei metri

Profesorul Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a declarat că deplasarea plăcilor tectonice care a provocat cutremurele din Turcia a făcut ca țara să se miște cu aproximativ trei metri.

„Ceea ce numim placa arabă (placă tectonică – n.r.) s-a deplasat cu aproximativ trei metri de-a lungul direcției nord-est-sud-vest în raport cu placa anatoliană. Vorbim despre o structură în zona de graniță dintre cele două plăci”. O mare parte din Turcia se află pe placa anatoliană, dar sud-vestul Turciei trece în placa arabă, alături de Siria. El a dezvăluit că pe cel puțin 150 de kilometri a fost o deplasare de peste trei metri”, scrie romaniatv.ro.

Totul s-a întâmplat în câteva zeci de secunde, din cauza energiilor dislocate de acest cutremur cu magnitudinea 7,8-7,9, un cutremur care se numește mare. El a mai spus că este „o mișcare de alunecare, planul de falie este vertical, prin urmare în timpul unui cutremur se observă o deplasare orizontală a blocurilor de rocă. Două granițe care se mișcă una față de cealaltă într-o manieră dependentă. Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-ar fi mutat la sud-vest și Arabia la nord-est”.

Evenimentele de acest tip pot fi urmate de evenimente la fel de importante

Profesorul de seismologie, care a făcut cercetări intense în zona mediteraneană, susține că e o „zonă foarte seismică, una dintre cele mai periculoase zone din Mediterana. În secolele trecute au avut loc cutremure extrem de violente. Ar fi un scenariu care are legătură cu mările din jurul Turciei.

Evenimentele de acest tip pot fi urmate de evenimente la fel de importante, dacă nu mai importante. S-a întâmplat în Turcia la cutremurul care a lovit țara în 1999. Ce pot spune este că sunt mișcări care nu se opresc niciodată”, a încheiat Carlo Doglioni.

articolul original.
✇B1TV

Cod galben de ger în 13 județe în următoarele trei zile. Unde vor fi -25 de grade Celsius

By: Constantinovici Dora
image

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ger, valabilă până sâmbătă, în 13 județe. Potrivit specialiștilor, în aceste zone vremea va fi deosebit de rece, cu temperaturi care se vor situa în general între -25 și -18 grade Celsius.

Mai ales noaptea și dimineața va fi ger

Astfel, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureșului și Moldovei, vremea va fi, de miercuri până sâmbătă, deosebit de rece. Mai ales noaptea și dimineața va fi ger, iar temperaturile minime se vor situa în general între -25 și -18 grade.

Potrivit avertizării ANM, nopțile și diminețile vor fi local geroase și în restul țării, astfel că temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -18 și -8 grade.

Județele vizate sunt Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Sibiu, Botoșani, Iași, Bacău și Vaslui.

Prognoză meteo București. Urmează 4 zile cu temperaturi de minus 10 grade Celsius

Vremea va fi foarte rece, de miercuri până sâmbătă, în București, cu temperaturi ce scad până la minus 10 grade. În intervalul miercuri ora 10.00 – duminică ora 10.00, vremea va fi rece, geroasă în timpul nopților și dimineților.

Vor fi temperaturi maxime de 0…4 grade și minime de -8…- 6 grade, mai coborâte în zona periurbană până în jurul valorii de -10 grade.

Cerul va prezenta înnorări pe parcursul zilei de miercuri (08 februarie) când trecător va mai ninge slab, apoi va deveni mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat.

articolul original.
✇B1TV

O fetiță siriană prinsă sub dărâmături și-a protejat frățiorul cu propriul corp timp de 36 de ore: „Scoateți-mă de aici, voi face orice pentru voi. Voi fi servitoarea voastră”. Momentul în care cei doi sunt salvați (VIDEO)

By: Anghelina Elena
image

O fetiță de 7 ani din nordul Siriei și frățiorul ei mai mic, prinși sub resturi de beton în cutremurul de luni dimineață, au fost salvați după 36 de ore. Întreaga familie e acum bine. În tot acest timp, copila a acoperit fața fratelui ei și l-a mângâiat ușor pe cap.

Fetiță siriană și frățiorul ei, salvați după 36 de ore

„Scoateți-mă de aici, voi face orice pentru voi. Voi fi servitoarea voastră”, le-a spus Mariam celor care se chinuiau să-i scoată de sub dărâmături. „Nu, nu”, i-a răspuns unul dintre salvatori.

The little girl said to the rescuer that, sir, if you rescue me and my brother … we will become your slaves for the rest of our lives 😥#TurkeyEarthquake #Turkey #earthquake pic.twitter.com/PUBXyiKYgH

— Shehr Bano Official (@OfficialShehr) February 7, 2023

După 36 de ore, în urale și aplauze, cei doi au fost scoși de sub betoane și transportați la spital, unde primesc îngrijiri medicale, informează CNN.

Numele frățiorului e Ilaaf, care înseamnă protecție.

Syrian forces celebrating after rescuing a little girl 🥰❤️

Priceless moment 😌

#زمان_پارک_پہنچو #Turkey #TurkeyQuake #Syria #PSLAnthem #HelpTurkey #ذلزال pic.twitter.com/RN04QyDPu1

— Muhammad Arslan Zafar (@content_Smm_seo) February 8, 2023

Mărturia unui sirian care a supraviețuit cutremurelor

De altfel, întreaga familie a fost salvată. Mustafa Zuhir Al-Sayed a povestit că, sub dărâmături, au recitat Coranul și s-au rugat ca cineva să îi găsească.

„Am simțit cum se zguduie pământul și au început să cadă bucăți peste noi, iar două zile am stat sub dărâmături.

Am trăit un sentiment pe care nu-l doresc nimănui”, a spus bărbatul, care a mulțumit salvatorilor.

Nu a fost norocoasă și o familie din nord-vestul Siriei. Fetița nou-născută a fost scoasă de sub dărâmături și salvată, dar nimeni altcineva din familia ei nu a supraviețuit. Mama ei intrase în travaliu la scurt timp după cutremur și a născut înainte de a muri.

Numărul celor decedați în cele două cutremure majore produse luni a sărit de 8.000 în Siria și Turcia și e de așteptat ca bilanțul să crească semnificativ. Salvatorii depun eforturi supraomenești să scoată oamenii de sub dărâmături.

articolul original.
✇B1TV

Andreea Esca nu este de acord cu nunta dintre fiica ei și Mario Fresh: „Mi se pare foarte forțată”

By: Basalau Fabian
image

În ciuda faptului că Andreea Esca l-a plăcut întotdeauna pe Mario Fresh, iubitul fiicei sale, nu este de acord cu nunta dintre cei doi deoarece sunt prea tineri.

Alexia Eram, fiica prezentatoarei, și Mario Fresh sunt împreună de mult timp și încă se iubesc după șase ani de relație.

Este forțată

Andreea Esca consideră căsătoria cuplului forțată deoarece se vor plictisi în curând.

„Cel mai important lucru pe care ți-l dorești pentru copiii tăi e să fie fericiți. Atâta timp cât ei sunt fericiți ești și tu fericită.

În cazul lor, ideea de căsătorie și de copii mi se pare foarte forțată, la 20 de ani. Pe mine dacă m-ar întreba cineva la vârsta lor de căsnicie și de copii, chiar m-aș plictisi și cu siguranță deja s-au plictisit și ei”, a declarat prezentatoarea de știri, potrivit adevărul.ro.

articolul original.
✇B1TV

Milioane de oameni au fost îndemnați să șteargă aplicația TikTok / Care sunt riscurile la care se expun

By: Scurtu Teodor Valentin
image

Milioanele de oameni din UK au fost îndemnați de președintele comitetului de afaceri Externe al Marii Britanii să șteargă TikTok de pe telefoane, din cauza riscurilor de securitate.

ByteDance, compania care deține TikTok are sediul la Beijing și a negat că datele ar fi vreodată predate guvernului chinez.

Oamenii, avertizați să șteargă TikTok de pe telefoanele mobile

Deputatul conservator și șefa Comisiei de Afaceri Externe, Alicia Kearns, a spus că platforma reprezintă un risc serios de date și că „suntem naivi” cu privire la amenințarea pe care o reprezintă. Ea a mai spus că „Nu merită să ai această vulnerabilitate în telefon. Este sursa supremă de date pentru oricine are intenții ostile”.

În momentul în care Kearns a fost întrebată dacă aplicația TikTok ar trebui ștearsă de pe telefoanele mobile, ea a răspuns: „Fără îndoială”.

După ce angajații ByteDance au folosit datele culese de la TikTok pentru depistarea unor surse ale unor jurnaliști din Occident, îngrijorările în privința datelor personale au crescut, potrivit dcnews.ro.

În urma unei actualizări a politicii de confidențialitate a platformei s-a dezvăluit faptul că unii angajați ai companiei ar putea obține datele cu caracter personal în anumite circumstanțe. Desigur, Kearns a continuat că: „Toată lumea ar trebui să fie îngrijorată de asta”.

Cum au răspuns reprezentanții TikTok

„TikTok este utilizat de milioane de oameni din Marea Britanie și vrem să fim clari că pot avea încredere. Luăm măsuri cum ar fi stocarea datelor utilizatorilor din Marea Britanie în operațiunile centrelor noastre de date din Irlanda, începând cu acest an; reducerea în continuare a accesului angajaților la date și minimizarea fluxurilor de date în afara Europei. I-am scris dnei Kearns de mai multe ori pentru a ne asigura că are toate faptele și informațiile disponibile și așteptăm cu nerăbdare să avem un angajament constructiv cu ea cu privire la aceste probleme importante în viitorul apropiat”, a spus un purtător de cuvânt al platformei.

Alicia Kearns a spus că ar trebui să „devenim mult mai serioși în ceea ce privește protecția noastră” atunci când ne referim la TikTok.

articolul original.
✇B1TV

Argentina, Chile, Paraguay și Uruguay, candidatură comună pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030, ediția centenară: „Este visul tuturor sud-americanilor”

By: Ionescu Vladimir
image

Argentina, Chile, Paraguay și Uruguay au depus oficial o candidatură comună pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030, marți, cerând să fie readus turneul „acolo unde s-a născut fotbalul” la 100 de ani de la momentul în care Montevideo găzduia prima competiție de acest gen, transmite Reuters.

Argentina, Chile, Paraguay și Uruguay, candidatură comună pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030

În cadrul unei ceremonii desfășurate la Asociația argentiniană de fotbal (AFA), oficialilor din cele patru țări li s-a alăturat și președintele Confederației sud-americane de fotbal (CONMEBOL), Alejandro Dominguez, care și-a exprimat speranța că FIFA va da dovadă de un „gest de măreție” și va permite regiunii să organizeze cel mai important turneu din fotbal.

„Cupa Mondială din 2030 nu este doar o altă Cupă Mondială, ea merită o celebrare cu recunoaștere pentru 100 de ani”, a subliniat Dominguez.

„Suntem convinși că FIFA are obligația de a onora memoria celor care au fost înaintea noastră și au crezut în măreție, și au făcut prima Cupa Mondială”, a adăugt șeful CONMEBOL.

Șeful AFA, Claudio Tapia, a transmis la rândul său un mesaj puternic.

„În calitate de campioni mondiali, realizăm această lansare care este visul tuturor sud-americanilor. Nu numai cu ocazia centenarului primei ediții, ci datorită pasiunii cu care trăim fotbalul”, a punctat oficialul.

Uruguay a găzduit prima Cupă Mondială din istoria fotbalului, în 1930, în timp ce Argentina a organizat ediția din 1978, iar Chile pe cea din 1962. În schimb, Paraguay nu a trăit niciodată un astfel de moment.

Candidatura sud-americană va concura cu cea depusă de Spania și Portugalia, care au semnat un acord în acest sens, însă în cursa ar putea să intre și Maroc, și Arabia Saudită.

articolul original.
✇B1TV

Presupusa iubită a liderului de la Kremlin susține că informația are aceeași putere ca un Kalașnikov. Alina Kabaeva conduce cel mai mare grup de presă din Rusia

By: Tibirnea Beatrice
image

Presupusa iubită a liderului de la Kremlin a susținut într-un discurs că informația funcționează ca o armă de luptă și are aceeași putere ca un Kalașnikov, potrivit Newsweek, relatează adevarul.ro.

Alina Kabaeva compară presa cu un Kalașnikov

În vârstă de 39 de ani, Alina Kabaeva, președinta Grupului Național de Media, a sărbătorit cu angajații săi 15 ani de la fondarea trustului de presă.

În cadrul evenimentului, presupusa iubită a lui Vladimir Putin a purtat un sacou negru, cu o broșă în forma literei Z, simbolul agresiunii militare a Kremlinului împotriva Ucrainei și a vorbit despre rolul presei ruse în război.

„Oamenii au nevoie de succesul nostru, pentru că informația funcționează, în condițiile în care trăim azi și luptăm pentru țara noastră, ca o armă de luptă.

Este la fel de valoroasă ca o mitralieră Kalașnikov. Iar corespondenții de război știu asta. Să trecem la muncă!”, a declarat Kabaeva fața angajaților.

Putin’s alleged lover, Alina Kabaeva, said that Russian media is a weapon of war, equal in importance to Kalashnikov rifle. pic.twitter.com/A5ZNrhN5rf

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 6, 2023

Înainte de a obține o poziție importantă pe piața media din țara sa, fosta medaliată cu aur la gimnastică ritmică a făcut parte din Duma de Stat din Rusia, între anii 2007 și 2014, ca deputat al partidului lui Putin, Rusia Unită.

articolul original.
✇B1TV

Momente grele pentru principalul marcator străin din istoria fotbalului românesc. Eric: Există posibilitatea să îmi fie amputat piciorul

By: Ionescu Vladimir
image

Eric de Oliveira (37 de ani), principalul marcator străin din istoria campionatului românesc, a declarat într-un interviu pentru GSP că a intrat în depresie când a aflat că nu va mai putea să joace fotbal, precum și că există posibilitatea să îi fie amputat piciorul stâng dacă situația se agravează în perioada următoare.

Eric spune că a intrat în depresie

Au trecut aproape doi de la ultimul său meci, iar Eric se află în prezent la Mediaș și spune că a intrat în depresie din cauza modului în care s-a lăsat de fotbal.

„Mă așteptam să merg la doctor și apoi să revin la fotbal, însă n-a fost așa. Un medic mi-a pus un stent la picior și din momentul ăla eu n-am mai putut să joc! A fost finalul. Acum, de exemplu, nu pot să fac nici măcar 50 de metri pentru că mă dor picioarele, se umflă. Când mi-am dat seama că nu voi mai putea juca fotbal am intrat în depresie!”, spune brazilianul.

Eric a explicat că familia a fost pilonul său „principal” în această perioadă și că soția sa „a suferit foarte mult.

„- Mulți pe care-i consideram prieteni au uitat de mine. Mergem înainte, nu e nicio problemă, asta e”, a adăugat el.

Întrebat care este riscul principal în acest moment, Eric a spus: „Dacă situația de la piciorul meu stâng se agravează în următoarea perioadă, există posibilitatea să-mi fie amputat! E greu… Sunt în lumea mea și uneori cred că e mai bine să fiu singur. Merg înainte, încerc să nu mă plâng prea mult. Dumnezeu mi-a dat atâtea, iar dacă acesta este modul prin care trebuie să trec ca să revin, o să trec!”.

Pe de altă parte, Eric consideră că depresia prin care trece este „din cauza fotbalului 100%”: „Eu eram Eric, cel mai mare străin din istoria României, și dintr-o dată s-a terminat totul. Nu mai puteam să dau în minge, să fac ceea ce iubesc! Nu pot să mă uit la videourile mele, nu pot să mă uit la meciurile mele. Nu am stare…”.

articolul original.
✇B1TV

Un bărbat din Satu Mare s-a sinucis! Și-ar fi pus ștreangul la gât în timp ce vorbea la telefon cu cumnata sa

By: Ionescu Vladimir
image

Un bărbat în vârstă de 55 de ani s-a sinucis marți seară în locuința sa din municipul Satu Mare, transmite PresaSM, care notează că victima și-ar fi pus ștreangul la gât chiar în timp ce vorbea la telefon cu cumnata sa.

Un bărbat de 55 de ani, din Satu Mare, s-a sinucis

Potrivit PresaSM, bărbatul și-ar fi pus ștreangul la gât în timp ce vorbea la telefon cu cumnata sa. Totuși, publicația a precizat că această informație nu a fost confirmată din surse oficiale.

„Astăzi, la ora 19.22, Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Someș» al județului Satu Mare a fost solicitat să intervină la deblocarea unei locuințe în municipiul Satu Mare, str. Arinului. La fața locului s-au deplasat o autospecială cu apă și spumă, cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD TIM cu 8 cadre militare, din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare. Forțele militare ajunse la locul solicitării au intervenit pentru deblocarea ușii, facilitând accesul personalului medical în apartament. Victima, o persoană de sex masculin cu vârsta de 55 ani, a fost găsită cu semne incompatibile cu viața”, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență Satu Mare.

Potrivit portalsm.ro, poliția a confirmat că a fost vorba despre o sinucidere: „La data de 7 februarie a.c., în jurul orelor 19.30, polițiștii sătmăreni au fost sesizați prin apelul unic de urgență 112 despre faptul că, într-un apartament situat pe strada Arinului din municipiul Satu Mare, s-ar afla o persoană decedată. Polițiștii sosiți la fața locului au identificat un bărbat de 55 de ani, care ar fi recurs la un gest suicidal, prin spânzurare. Corpul bărbatului a fost depus la Prosectura Spitalului Județean Satu Mare, în vederea efectuării necropsiei. În cauză, nu există suspiciuni.”

articolul original.
✇B1TV

Armata română și-a testat noul sistem de rachete sol-aer de ultimă generație împotriva rachetelor balistice și de croazieră

By: Basalau Fabian
image

Angel Tîlvar, ministrul Apărării Naţionale, a explicat, marți, că dotarea Forțelor Aeriene cu sisteme PATRIOT reprezintă ”o capabilitate de apărare aeriană robustă, credibilă, interoperabilă şi flexibilă, destinată îndeplinirii misiunilor Armatei României”.

El împreună cu Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, au vizitat Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu, precizează MApN.

Instruirea personalului

”Cele patru sisteme constituie prima etapă a realizării unei capabilităţi de apărare aeriană cu baza la sol de ultimă generaţie, cu posibilităţi testate în luptă de apărare împotriva rachetelor balistice tactice şi a rachetelor de croazieră, complet integrabilă în sistemul NATO”, a mai spus ministrul, potrivit ziare.com.

Nivelul instruirii personalului de operare şi mentenanţă al unităţii a fost prezentat de comanda Regimentului 74. Soldații o să aibă parte și de cursuri organizate la Şcoala de artilerie antiaeriană (Air Defense Artillery School) din Statele Unite ale Americii, pe lângă pregătirea în ţară, pentru configuraţia specifică a echipamentelor primite de România.

„Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) PATRIOT” este numele programului de dotare. Conducerea MApN a făcut cunoștință cu militarii care se ocupă de cele două sisteme.

articolul original.
✇B1TV

Suceava: Două TIR-uri încărcate cu floarea-soarelui, răsturnate pe E85, la Grănicești / Unul dintre șoferi a ajuns la spital

By: Scurtu Teodor Valentin
image

Două TIR-uri încărcate cu floarea-soarelui s-au răsturnat în zona localității Grănicești, din Suceava. Unul dintre șoferi a ajuns la spital, potrivit ISU Suceava.

Un șofer a ajuns la spital, după ce două TIR-uri încărcate cu floarea-soarelui s-au răsturnat în afara carosabilului

TIR-urile au derapat și s-au răsturnat în șanț, în zona localității Grănicești din Suceava.

Unul dintre șoferii răniți a fost preluat de un echipaj medical care l-a transportat la UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava, cel de-al doilea șofer fiind monitorizat la fața locului, după ce a refuzat transportul la spital, potrivit g4media.ro.

La locul accidentului au intervenit pompierii militari de la Garda de Intervenţie Siret cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă dotată cu modul pentru descarcerare şi o ambulanţă SMURD B2. În sprijinul acestora a fost și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean Suceava.

Autoritățile sunt în proces de cercetare a împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

articolul original.
✇B1TV

Un vicepreședinte PSD pune stagnarea dosarului Schengen pe seama lui Iohannis, Ciucă, Aurescu și Bode. Zetea spune că ministrul de Interne ar putea să devină o vulnerabilitate în cadrul negocierilor

By: Ionescu Vladimir
image

Deputatul Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD, a pus stagnarea dosarului Schengen pe seama președintelui Klaus Iohannis, a premierului Nicolae Ciucă și a miniștrilor de la Externe și Interne, Bogdan Aurescu și Lucian Bode, iar despre acesta din urmă a spus că ar putea să devină o vulnerabilitate în negocierile pentru aderarea la spațiul de liberă circulație, având în vedere controversele în care e implicat, transmite Stiripesurse.ro.

Zetea (PSD) pune stagnarea dosarului Schengen pe seama lui Iohannis, Ciucă, Aurescu și Bode

Social-democratul reclamă că nu a văzut „nicio schimbare de strategie” după eșecul suferit de România la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie, când a fost respinsă aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

„Sper să aderăm la Schengen, dar nu am văzut nicio schimbare de strategie” a statului român după vetoul Austriei, a declarat Gabriel Zetea, marți seară, la Antena 3.

El a pus stagnarea dosarului pe seama mai multor politicieni din dreapta spectrului politic, numindu-i pe președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și miniștrii Bogdan Aurescu (MAE) și Lucian Bode (MAI).

Mai mult decât atât, Gabriel Zetea a atras atenția că actualul ministru de Interne, Lucian Bode, ar putea să devină o vulnerabilitate în negocierile pentru aderarea la spațiul Schengen, având în vedere multiplele controverse în care este implicat secretarul general al PNL.

articolul original.
✇B1TV

Noi reguli pentru montarea panourilor fotovoltaice. Ce trebuie să știe românii despre programul „Casa Verde”

By: Tibirnea Beatrice
image

Se pare că se vor schimba regulile în privința panourilor fotovoltaice, pe care românii și le pot instala cu ajutor de la buget.

Începând cu luna martie, doritorii vor avea nevoie doar de buletin pentru a se înscrie într-o aplicație.

Ce trebuie să știe românii despre programul „Casa Verde”

O firmă le va instala persoanelor care își doresc sistemul și va obţine finanţarea de la stat, imediat ce va dovedi că lucrarea este terminată. Această idee este descrisă într-un ghid al proiectului „Casa Verde”, prezentat parlamentarilor.

Potrivit reprezentanţilor companiilor de instalaţii, măsurile anunţate vor scumpi sistemele care produc energie verde.

În 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a fost depăşită de numărul mare de cereri venite din partea cetăţenilor, care au vrut să îşi monteze pe case panouri fotovoltaice.

Astfel, pentru acest an, reprezentanţii instituţiei au hotărât ca analiza şi aprobarea dosarelor să fie trecută în responsabilitatea firmelor care montează sistemele.

„Se va adresa direct Administraţiei Fondului pentru Mediu prin intermediul unei aplicaţii. Având nevoie doar de buletin, va completa un chestionar foarte simplu, cinci, șase întrebări, în cadrul acelei aplicaţii informatice. Acele firme vor fi acreditate de AFM, iar evaluarea propriu-zisă o vor face aceste firme”, a transmis Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, pentru stirileprotv.ro.

Cei care vor dori să acceseze banii se vor înregistra într-o aplicaţie

Persoanele care vor dori să acceseze cei 25.000 de lei puşi la dispoziţia fiecărei gospodării se vor înregistra într-o aplicaţie, iar în termen de 90 de zile, vor primi pe mail numele mai multor companii acreditate să instaleze sisteme fotovoltatice și vor alege cu cine vor să lucreze.

„În momentul în care instalatorul va încărca în aplicaţie factura şi certificatul de racordare, care reprezintă un proces verbal de terminare a lucrării, Administraţia Fondului pentru Mediu va face plata într-un termen de 45-60 de zile”, a mai specificat Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Reprezentanţii acestor companii susțin că modificările nu vor face decât să crească preţul sistemelor

„Ne uităm ce rată de dobânzi avem pe piaţa bancară şi toate aceste costuri se transpun în costul sistemului fotovoltaic. Nu vedem foarte mulţi jucători importanţi în piaţă ca să susţină financiar sute de sisteme pe care să le susţină din fonduri proprii, şi apoi să aştepte 60, 90 sau un termen nedefinit”, a adăugat Dan Tudose, reprezentantul unei companii de instalare de panouri fotovoltaice, mai notează sursa citată.

Autorităţile estimează că, în 2023, ar putea fi până la 200.000 de oameni care se vor înscrie în programul „Casa Verde”.

articolul original.
✇B1TV

Elena Mateescu, ANM: „De duminică, vremea va intra într-un proces de încălzire, din nou” / Cum vor evolua temperaturile în săptămânile următoare (VIDEO)

By: Ionescu Vladimir
image

Vremea va intra într-un proces de încălzire de duminică, a anunțat directoarea generală a Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, marți, la Știrile B1 TV.

Elena Mateescu (ANM), pe B1 TV, despre evoluția temperaturilor în săptămânile următoare

În zilele următoare, vremea va fi „geroasă noaptea și dimineața”, spune Elena Mateescu.

„Regimul de temperaturi, și în următoarea perioadă, va caracteriza o vreme geroasă noaptea și dimineață, pentru că dacă în această dimineață am înregistrat deja -18 grade la Petroșani, mâine dimineață cu siguranță valorile vor fi unele mai coborâte, -21 de grade în depresiuni, de asemenea, vineri dimineață, -18 grade”, a precizat directoarea generală a ANM, care a vorbit pe B1 TV și despre fenomenele meteo extreme.

Vremea va intra de duminică într-un proces de încălzire.

„De duminică, vremea va intra într-un proces de încălzire, din nou. Vorbim de temperaturi mai ales la niveul celor diurne, pe parcursul zilelor, când maximele vor putea atinge din nou 10-11 grade Celsius, adică de la maxime astăzi și în următoarele zile cel mult -4 până la 6-7 grade, de duminică și săptămâna viitoare vom putea vorbi din nou de maxime mult mai generoase. Chiar și actualizarea estimărilor pentru cea de-a doua parte a lunii februarie și prima săptămână din martie arată un semnal ca în fiecare săptămână să avem în medie temperaturi ușor mai ridicate”, a mai spus Elena Mateescu.

articolul original.
✇B1TV

Cristina Cioran a făcut noi declarații cu privire la Alex Dobrescu: „M-am gândit să îi mai dau o șansă, dar a picat testul”

By: Cretu Andreea Roxana
image

Cristina Cioran și Alex Dobrescu au format un cuplu doi ani. Au împreună o fetiță, iar anul trecut vedeta a fost cerută în căsătorie. Din păcate, în cele din urmă s-au despărțit.

Mai mult, fosta prezentatoare TV spune că i-a mai dat șanse de împăcare fostului iubit, însă el a picat testul.

„S-a terminat și aia e”

„Ce să spun? Da, mă gândesc că-și iubește copilul că ar fi culmea să nu-l iubească. În legătură cu mine, nu se poate nimic, adică s-a terminat și aia e”, a mărturisit vedeta, potrivit Libertatea.

„El mi-a făcut cadou un inel. În legătură cu relația aceasta, nu, ea nu se poate reface, odată ce s-au stricat niște lucruri. M-am gândit să-i mai dau o șansă, doar că a picat testul.

„Nu înțeleg dacă face sau nu lucrurile în glumă”

Am încercat să avem o relație civilizată și prietenoasă de dragul fetiței, nu o relație între noi doi, o relație normală”, a mai adăugat ea.

„Nici eu nu înțeleg dacă face sau nu lucrurile în glumă, habar nu am, mie nu-mi spune lucrurile pe care le-a spus în presă. M-a cerut în căsătorie, dar acum ceva vreme, noi vorbim de acest interviu. Eu știu că mă iubește, dar mă iubește în felul lui”, a declarat actrița.

articolul original.
✇B1TV

Germania cere deschiderea granițelor dintre Turcia și Siria pentru misiunile de salvare. Există teama că ar putea urma și alte seisme devastatoare

By: Burdujan Codrut
image

Ministrul german de externe de la partidul Verzilor, Annalena Baerbock, a solicitat deschiderea tuturor punctelor de trecere a frontierei dintre Turcia și Siria, pentru a permite ajutor umanitar rapid în Siria.

În prezent, există un singur punct de trecere a frontierei deschis dar avariat în urma cutremurului.

În prezent, transportul nu este posibil din cauza drumurilor avariate și problemelor logistice, a declarat purtătorul de cuvânt al Oficiului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, Madevi Sun-Suona: „Nu putem spune când va continua”, a subliniat oficialul.

Este deja dificil să se asigure provizii și ajutoare pentru populație în nord-vestul Siriei

Livrările cu ajutoare ONU din Turcia către Siria au fost întrerupte pentru moment:

„De aceea, toți actorii internaționali – inclusiv Rusia – ar trebui să-și folosească influența asupra regimului sirian, pentru a se asigura că și ajutorul umanitar pentru victime poate ajunge acolo”, a subliniat Baerbock, potrivit Tagesschau.de.

Ministrul a atenționat „să nu fie create obstacole suplimentare, deoarece fiecare minut contează”.

Potrivit lui Baerbock, guvernul federal german oferă organizației Malteser International un milion de euro pentru a ajuta victimele seismului din zona amintită, de aceea, trebuie să se asigure că organizațiile umanitare au acces în nordul Siriei.

Mii de victime iar urmările pot provoca altele

Decesele din cutremurul din Turcia și Siria au înregistrat peste 5.000 victime umane.

Doar în Turcia au fost înregistrate 3.419 deceseși 20.534 de răniți., a declarat vicepreședintele țării, Fuat Oktay.

În Siria, autoritățile și salvatorii din zonele controlate de guvernul de la Damasc și din zonele controlate de rebeli au raportat peste 1.600 de morți.

Pericolul altor cutremure amenință zonele afectate

Sud-estul Turciei și regiunile din Siria, luni dimineața, ar putea fi afectate de cutremure la fel de mari în regiunile din apropiere, în viitorul apropiat, consideră un expert german.

„Probabil nu a fost ultimul cutremur puternic din această regiune. S-ar putea să urmeze mai multe, mai ales în nord-est, mai în interior”, a declarat Marco Bohnhoff, de la Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ) Potsdam, pentru agenția de știri, dpa.

Cauza ar putea fi redistribuirea stresului la limita plăcii, ca efect a cutremurului de luni: „Din păcate, pericolul pentru regiune nu a fost evitat”, avertizează Bohnhoff.

articolul original.
✇B1TV

Mihai Daraban: România trebuie să devină nu numai o piață ci și un hub comercial pentru investitorii coreeni

By: Ionescu Vladimir
image

București, 7 februarie 2023: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie din Republica Coreea (KCCI), a organizat marți, 7 februarie, Sesiunea de Afaceri România – Republica Coreea, în scopul dinamizării relațiilor comerciale bilaterale.

Evenimentul a făcut parte din strategia guvernamentală de consolidare a relațiilor bilaterale România – Republica Coreea și s-a desfășurat în marja vizitei în România a delegației KCCI, condusă de către domnul Woo Taehee, Vicepreședintele organizației.

Sesiunea de afaceri a fost urmată de o serie de întâlniri Business to Business (B2B) la care au participat reprezentanții a peste 20 de companii românești și coreene, care activează în diferite sectoare economice, precum: IT&C, industria apărării, industria producătoare de electrocasnice, infrastructură.industria aeronautică și aerospațială.

„CCIR apreciază foarte mult relația pe care o are cu omologii coreeni, în misiunile noastre economice pe care le-am întreprins în această țară am învățat foarte multe despre cum putem îmbunătăți relația economică dintre cele două state. În ceea ce privește consumatorul român, putem spune, uitându-ne peste cifrele de la import, că există o adevărată dependență față de produsele coreene. Din păcate, acestea nu sunt fabricate în România, ci în alt state din Uniunea Europeană. România are mare nevoie de deschiderea unor linii de producție în țară, lucru pentru care CCIR militează constant de mai mulți ani. Evident, investitorii coreeni trebuie să aibă în vedere și faptul că România este o țară aparținând UE și NATO, având o poziție geografică privilegiată. Toate mărfurile care vin din Coreea pe cale navală trec prin Canalul Suez, iar de aici până în Portul Constanța sunt numai trei zile și jumătate de navigație, față de 11 zile cât ar dura până să intre în Portul Rotterdam, ceea ce înseamnă în final costuri mai reduse. România trebuie să devină nu numai o piață ci și un hub comercial pentru investitorii coreeni”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

„România și Republica Coreea au stabilit relații diplomatice și economice încă din anul 1990. De-a lungul timpului, această cooperare a crescut constant, astfel, dacă la nivelul anului 1994 schimburile comerciale se situau în jurul sumei de 25 de milioane de dolari, la sfârşitul lui 2022 valoarea acestora a atins 1,3 miliarde de dolari. În peste 30 de ani de cooperare economică, din ce în ce mai multe companii coreene au intrat pe piața din România, mai ales din zona IT&C, industria apărării și tehnologie nucleară. În mod evident, războiul dintre Federația Rusă și Ucraina a dus la un interes sporit pentru industria apărării și vă reamintesc că în luna septembrie a anului trecut România și Republica Coreea au semnat un acord cadru de cooperare în domeniul apărării, devenind astfel nu numai parteneri comerciali, ci și parteneri militari. Avantajele economice ale României sunt determinate de poziția geografică, la granița dintre Europa și Asia, de numărul mare al populației și de costul redus al forței de muncă. Considerăm astfel că România poate deveni un hub pentru companiile coreene care își doresc să pătrundă pe piața europeană”, a declarat Dl. Son Jae-il, CEO, Hanwha Aerospace.

„Acest eveniment are ca scop materializarea vizitelor oficiale întreprinse anul trecut de către reprezentanții Guvernului României în Republica Coreea. În mod clar, valoarea record a schimburilor comerciale, înregistrată la sfârșitul lui 2022, ne bucură, dar nu dorim să ne oprim aici. Considerăm că piața din România are un potențial de dezvoltare foarte mare, iar ca Ambasador al Republicii Coreea în România am identificat mai multe sectoare economice în care putem investi, cum ar fi: IT&C, industria apărării, produse electrocasnice sau infrastructură. De aceea, evenimentul de astăzi reprezintă primul pas în ceea ce privește dinamizarea relațiilor economice bilaterale. Si, după cum bine știți, orice călătorie, cât ar fi de lungă, începe cu un prim pas”, a declarat E.S. dl. RIM Kap-soo, Ambasador al Republicii Coreea în România.

Birou Comunicare Publică

Tel.: 0374474373; 0213190085

e-mail: [email protected]

articolul original.
❌