ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Marele părinte Arsenie Boca a lovit cu crucea pe o enoriașă: ” Arză-te Sfânta Cruce”

25 November 2022 at 13:24
image

Pr. Sofonea Ioan, din Sibiu povestește un episod din viața părintelui Arsenie Boca. La un moment dat, duhovnicul românilor a bătut cu crucea o femeie. Ce s-a întâmplat, vă lăsăm să descoperiți în rândurile care urmează:

…” MINUNI ALE PĂRINTELUI ARSENIE BOCA PE CÂND TRĂIA „…FĂ, MĂRIE, CRUCE!!!…NU FAC PĂRINTE.”
…”La Mănăstire la Sâmbăta de Sus, a venit o femeie care era adventistă. Părintele Arsenie Boca o cunoştea şi i-a spus să-şi facă cruce.
” Fă, Mărie cruce!”
Ea a început o rafală de cuvinte la adresa Sfintei Cruci. Părintele i-a spus din nou să-şi facă cruce. Dar ea mai vehement vorbea cuvinte de hulă împotriva Sfintei Cruci.
Atunci Părintele a luat crucea şi a lovit-o peste gură, spunând:
„Arză-te Sfânta Cruce!“.
În acel moment femeia a căzut jos ca leşinată.După câteva momente s-a ridicat. În acest timp s-a văzut o dihanie care a trecut pe lângă ea şi a dispărut. Toţi au rămas încremeniţi.
Părintele a zis:
„Vedeţi cine a oprit-o pe femeie să-şi facă Sfânta Cruce?“.
Primul lucru pe care l-a făcut femeia după ce s-a ridicat a fost Sfânta Cruce.
Într-o altă zi de Paşti, prin 1943 (eram copil), mergeam pe o alee cu Părintele Arsenie şi ne apare în faţă o bătrână, Maria, pe care Părintele o cunoştea ca fiind vrăjitoare. Îi spune „Hristos a înviat!”, dar ea nu-i răspunde. Îi spune de 3 ori, dar ea nu a răspuns.
Atunci îi spune: „Marie, cu adevărat, hristos al tău n-a înviat; e diavolul la care tu slujeşti”.
Apoi îi spune: „Uite ce m-am gândit, Marie. Te primim aici la mănăstire, cu o condiţie: să te laşi de vrăji. Noi îţi dăm casă şi masă până la sfârşitul vieţii tale.
Alege: ori vrăjile, ori mânăstirea“.
Ea a spus: „Eu nu mă pot lepăda de vrăji“. Atunci Părintele i-a spus:
„Nu mai ai ce căuta aici. În momentul acesta să pleci”.
Dar ea era ca împiedicată, nu mai putea merge. În acel moment, lângă noi a apărut un băieţel de 12 ani, Ilie, care avea vedenii de la 6 ani.
Îl întreabă Părintele: „Ce vezi?” şi îi răspunde băiatul: „Văd un şarpe încolăcit în jurul picioarelor ei şi nu o lasă să plece”.
Părintele a adus patru bărbaţi, care au luat-o pe sus şi au scos-o în afara mânăstirii.
(Povestește Pr. Sofonea Ioan, Sibiu)

articolul original.

Petru Movilă, președintele PMP Iași: Dacă votează împotriva intrării României în Schengen, toate investițiile celor trei țări trebuiesc blocate

22 November 2022 at 13:48
image

Președintele PMP Iași, Petru Movilă, explică într-o postare publicată pe o reţea de socializare faptul că investițiile celor trei țări, Austria, Olanda, Suedia, trebuiesc blocate în intern dacă acestea votează împotriva aderării României în spațiul Schengen. Președintele PMP Iași explică faptul că acestea nu pot avea investiții într-o țară pe care o consideră nesigură:

Dacă Austria, Olanda şi Suedia vor vota împotriva admiterii României în spaţiul Schengen, toate investiţiile lor actuale în ţara noastră trebuie îngheţate şi cele viitoare blocate până vor avea un vot corect faţă de România. Că va fi rezoluţie a Parlamentului României sau o altă decizie instituţională, aşa trebuie procedat cu aceşti antieuropeni. Nu pot avea investiţii după cum afirma ei, într-o ţară nesigură. Cu atât mai contradictorie este poziţia investitorilor austrieci de la OMV care vor să dezvolte noi investiţii în România. După cât sunt de ” ciuruite” frontierele Italiei, Greciei şi Franţei, în viziunea Olandei, Austriei şi Suediei, ar trebui ca cele 3 ţări să fie excluse din spaţiul Schengen.
Olanda, Austria şi Suedia, ar trebui sancţionate de Comisia europeană pentru că au o poziţie contrara celei prezentate de Comisia Europeană în 24 mai 2022 în Raportul privind starea spaţiului Schengen pentru anul 2022. În acest raport se recomanda clar admiterea României în Schengen. Dacă nu iau în considerare acest punct de vedere al unei instituţii europene, înseamnă că interesele lor nu au nici o legătură cu Uniunea Europeană şi poate ar trebui să se mai retragă aceste ţări din zonele de decizie europeană. Diplomaţia românească, preşedintele şi Parlamentul trebuie să lase orice elegantă deoparte şi să aibă reacţiile corespunzătoare şi fata de intrarea în Schengen şi fata de cele 3 ţări cărora le plac banii, muncitorii şi investiţiile în România, dar nu şi romanii şi România. explică președintele PMP Iași, Petru Movilă.

articolul original.

Eugen Tomac, președintele PMP: Majorarea pensiilor prin furt

22 November 2022 at 08:56
image

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, explică faptul că mare anunța făcut de PSD și PNL, referitor la majorarea pensiilor, este doar un furt. Acesta arată că există o lege a pensiilor care îi obligă pe guvernanți să indexeze pensiile cu inflația, plus încă 35%:

Marele anunț prezentat de către PSD și PNL drept o mare favoare făcută pensionarilor este, de fapt, un furt.
Legea pensiilor obliga Guvernul să indexeze pensiile cu inflația plus 35% (pentru 2023) din creşterea salariului mediu pe economie (în septembrie 2022, majorarea este de 13,8%). Având în vedere că avem o inflație de minimum 16%, iar 35% din creşterea salariul mediu înseamnă încă 5%, PSD și PNL trebuiau să iasă și să anunțe măcar o majorare a pensiilor de 21% (ca să respecte legea) – dacă nu 25% cât a solicitat PMP.
Tot circul legat de cifră privind majorarea pensiilor cu doar 12,5% este de fapt o mare minciună. Ba mai mult, au furat aproape aproape 8,5% din ceea ce avea dreptul fiecare pensionar. explică europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP.

articolul original.

Reacția unui preot la declarațiile lui Vasile Bănescu: O împărăție dezbinată nu poate dăinui

13 November 2022 at 08:31
image

Preotul Sorin Croitoru, preot la o parohie din Italia, are o reacție la declarațiile făcute de purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu. Acesta scrie, în postarea publicată pe o rețea de socializare despre faptul că purtătorul de cuvânt a avut o reacție nepotrivită la incidentul în care a fost implicat părintele Calistrat punând accentul pe denigrarea duhovnicului, nicidecum pe ideea de adevăr. Redăm declarațiile făcute de preotul Sorin Croitoru:

Îmi pare rău că domnul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, nu ia în serios cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „O împărăție dezbinată în sine NU POATE DĂINUI”. În loc să insiste pe circumstanțele atenuante ale regretabilului moment de furie al Părintelui Calistrat, în loc să atenueze prin cuvinte înțelepte ambele atitudini greșite, a Părintelui ieromonah și a celor două femei recalcitrante, domnia sa ce face?.. Începe cu o șarjă de aluzii grosolane la adresa acestui neobosit propovăduitor al adevărului evanghelic, nicidecum luându-i apărarea, în virtutea apartenenței la aceeași chemare la slujirea Mântuitorului nostru, ci acuzându-l de o prelungită în timp imoralitate și grosolănie. Domnule Bănescu, degeaba vă ascundeți în spatele provizoriei dregătorii pe care ați primit-o de la Întâi-Stătătorul Bisericii Ortodoxe Romăne, nu-i frumos cum îl ponegriți pe Părintele Calistrat! Omul ca iarba, roata se învârte, acum ești sus, acum ești jos. Cândva veți primi și dumneavoastră în inimă pumnalul trădării de la propriul coleg! Cuvintele pe care le-ați folosit în comunicatul referitor la gestul Părintelui Calistrat au descoperit un soi de invidie mai veche pe care o nutriți demult la adresa sa, pentru că aceste cuvinte sunt retroactive, în loc să fie strict la obiectul faptei comise zilele acestea. Mi-ați dat impresia că așteptați de multă vreme un bun prilej ca să întinați imaginea duhovnicului moldovean, stricandu-i bunul nume, ca să folosesc terminologia îndreptarelor de spovedanie. Dacă în loc să ne apărăm reciproc, precum soldații falangei macedonene, noi ne mușcăm unii pe alții, instituția Bisericii Ortodoxe Romăne nu va putea dăinui. Va cădea sub loviturile vrăjmașilor ei exteriori. În încheiere reînnoiesc declarația mea de TOTALĂ SOLIDARITATE cu duhovnicul nostru iubit Calistrat. Dacă aș putea, aș lua jumătate din povara Sfinției Sale pe umerii mei, sau i-aș duce crucea grea a calomniei la fel cum Simon Cirineul a dus-o pe cea a Domnului Hristos. Domnul să ne dea după inimile noastre tuturor! Preotul Sorin Croitoru. arată preotul Sorin Croitoru.

articolul original.

Națiunile Africane sunt revoltate de o lege din SUA: Suntem națiuni suverane, nu putem accepta asta. Suntem amenințați – VIDEO

31 October 2022 at 10:51
image

În Camera Reprezentanților SUA a apărut o lege extrem de controversată. Legea a stârnit furia națiunilor Africane care spun că prin această directivă, li se încalcă dreptul al suveranitate și le limitează capacitatea de a fi independente.

Legea la care se face referire este: „Legea de combatere a activităților maligne ale Rusiei în Africa”.. În lege se arată faptul că SUA va trage la răspundere orice guvern african care are legături cu Federația Rusă. Redăm un pasaj al legii:

” Să îndrume Secretarul de Stat să elaboreze și să prezinte Congresului o strategie și un plan de implementare care să sublinieze eforturile Statelor Unite de a contracara influența și activitățile maligne ale Federației Ruse și ale împuterniciților săi în Africa și în alte scopuri.

Este sentimentul Congresului că Statele Unite…

(1) ar trebui să evalueze în mod regulat amploarea și amploarea influenței și activităților Federației Ruse în Africa care subminează obiectivele și interesele Statelor Unite; și

(2) determinați cum—
(A) să abordeze și să contracareze astfel de influențe și activități în mod eficient, inclusiv prin programe de asistență externă adecvate ale Statelor Unite; și

(B) să tragă la răspundere Federația Rusă și guvernele africane și oficialii acestora care sunt complici în sprijinirea unei astfel de influențe și activități maligne. (…)” se arată în textul legii care poate fi consultat pe site-ul oficial al SUA la adresa: https://www.congress.gov/bill/117th-congress/house-bill/7311/text

Ministrul sud african, replică dură pentru SUA: Ni se încalcă demnitatea și libertățile

Într-o întâlnire cu secretarul de stat Antony Blinken, ministrul sud-african al relațiilor internaționale, Naledi Pandor, arată că legea este una oribilă și speră să nu treacă de votul Senatului. Ba mai mult, prin această lege și se încalcă dreptul guvernelor africane la libertate. Aceasta a dezvăluit faptul că a fost amenintață de diverși miniștri occidentali că dacă nu face un lucru, atunci nu va fi de bine:

Dar în ceea ce privește interacţiunea noastră cu unii dintre partenerii noştri din Europa și din alte părți, a existat, un sentiment de intimidare tutelară la modul ”accepţi asta, atunci…” iar în legislaţia recentă adoptată în SUA de Camera Reprezentanților, am găsit cel mai nefericit proiect de lege despre care am sperat că mass-media va spune mai multe. Pentu că atunci când credem în libertate, cum spuneam, este libertate pentru toată lumea, nu poți să spui, pentru că Africa face asta, vei fi apoi pedepsit de Statele Unite. Deci, aceasta a fost o adoptare dezamăgitoare de legislație de către o Cameră, şi sperăm că cealaltă cameră nu va fi de acord cu o astfel de legislație ofensatoare. Așadar, într-adevăr, este foarte important ca noi toți să acceptăm capacitatatea noastră de a avea opinii diferite. Suntem, la urma urmei, națiuni suverane, care sunt considerate egale în ceea ce privește Carta Națiunilor Unite. Putem diferi în ceea ce privește puterea economică și capacitatea economică de a influența dezvoltarea în diferite părți ale lumii, dar ceea ce va face ca lumea să funcționeze este dacă ne respectăm reciproc. Acest lucru este foarte important! Și, un lucru care îmi displace total este să mi se spună ”dacă nu accepți asta, atunci…”. Când un ministru îmi vorbește așa, ceea ce secretarul Blinken nu a făcut niciodată, dar unii au făcut-o, cu siguranță nu mă voi lăsa intimidată în acest fel. Și nici nu mă aștept ca orice altă țară africană, care-și merită numele, să accepte a fi tratată astfel. a vorbit Naledi Pandor.

articolul original.

Gigantul Pfizer este anchetat pentru ascunderea unor profituri de peste 1,2 miliarde de euro

28 October 2022 at 05:40
image

Pfizer face obiectul unei anchete a fiscului italian, care suspectează gigantul farmaceutic american că a ascuns profituri de cel puţin 1,2 miliarde de euro pentru a evita o taxare care poate ajunge la 26% în Italia, transmite AFP, preluând agenţia Bloomberg, potrivit Agerpres.

Pentru a ocoli fiscul italian, filiala italiană a Pfizer ar fi transferat fonduri către filialele din SUA şi Ţările de Jos, au declarat surse apropiate anchetei, citate de Bloomberg.

Acestea au precizat că ancheta a început în februarie şi acoperă anii 2017, 2018 şi 2019.

‘Autorităţile fiscale italiene procedează cu regularitate la audituri şi anchete cu privire la impozitele Pfizer, iar Pfizer cooperează cu aceste audituri şi anchete’, a declarat joi pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului american.

‘Pfizer se conformează legilor şi exigenţelor fiscale ale Italiei’, a adăugat el.

Vânzările de vaccinuri şi pilule împotriva COVID-19 au majorat substanţial rezultate financiare ale Pfizer în trimestrul al doilea, când cifra de afaceri a laboratorului american a crescut cu 47%, ajungând la 27,74 miliarde de dolari, arată France Presse.

articolul original.

Ion Cristoiu: Al cui Cot îl simt jurnaliștii cînd vor să scrie despre Războiul din Ucraina?

28 October 2022 at 04:35
image

1. Decembrie 1940. Ștefan, ziaristul din Delirul lui Marin Preda, a fost angajat la Ziua, marea lovitură a vieții sale. Pentru numărul de Crăciun 1941 el lucrează împreună cu Niki, secretarul general de redacție. Cum a luat gratificația, proaspătul ziarist îi face cinste lui Niki la o cîrciumă numită Tunelul norvegian, de pe Bulevardul Elisabeta. Are loc o discuție despre libertatea presei:

„— Ştefane, zise Niki, în statul român au fost patru puteri: legiuitorul, adică parlamentul, executivul, adică guvernul, justiţia şi a patra, ghici!
— Presa, zise Ştefan.
— Ei, nu mai e, zise Niki coborând glasul fiindcă tocmai atunci orchestra se oprise şi membrii ei puneau instrumentele pe scaune, trebuie să-ţi temperez puţin entuziasmul tău de novice. Nu mai suntem ce-am fost! În septembrie, după ce a luat puterea, generalul ne-a chemat la el şi ne-a spus: s-a terminat cu dezmăţul presei (aşa a numit el libertatea noastră!). Trebuie să serviţi interesele poporului român şi nu ale jidanilor! Trebuie să simţiţi cotul! Cotul cu cine? Nu ne-a spus, dar era clar, cu el, cu armata! Presa îşi pierde dreptul de a mai fi în mod direct în serviciul opiniei publice! Dar să nu ne pierdem speranţa! Într-o zi s-ar putea să ne recăpătăm libertatea pierdută! Într-un viitor îndepărtat pe care nu-l întrevăd cu claritate. Când? După terminarea războiului? Se vor întoarce frumoasele zile din Aranjuez ale presei libere? Tu eşti tânăr, s-ar putea să le apuci, eu s-ar putea să mor în acest război al cărui sfârşit e nebulos… Să bem pentru această speranţă, în sănătatea ta!”

Presa de azi simte un Cot alături în ceea ce scrie și comentează despre Războiul din Ucraina.
Cînd dai să scrii ceva despre Război simți imediat un cot. Nu al Armatei, ci al Serviciilor. Și atunci devii deosebit de atent ca nu cumva să deranjezi, cu cotul tău de om liber, care poate da din mîini cît vrea, Serviciile. Și scrii așa cum îți cere cei al căror cot îl simți lîngă tine. Cine i-a chemat pe patroni ca să le spună despre Cot?

2. O fotografie des invocată pe Internet are drept explicație următorul text:

„Maria Tănase cântînd la spectacolul dat pentru sărbătorirea Cuceririi Crimemeii și strîngerea de fonduri dedicate răniților de pe front. iul. 1942”

Fotografia, revendicată de Foto Agerpres, o surprinde pe marea artistă în ținută civilă ( nu în costum popular) cîntînd pe o scenă în aer liber, improvizată avînd în spate orchestra, în ținută civilă, costum și cravată.

M-am grăbit să găsesc în Rampa, revista spectacolului din vremea Războiului Sfînt, amănunte despre acest spectacol, dovadă zdrobitoare că Maria Tănase a cîntat- vorba lui Mihai Beniuc-și pentru fasciști, nu numai pentru comuniști.

N-am găsit nimic, cum n-am găsit nici în marile cotidiane ale Răboiului Sfînt.
De altfel, Maria Tănase nu e una dintre favoritele revistei. Se știe că, înainte de 1945, revistele în genul Rampei erau simple tribune de publicitate pentru autori, actori și mai ales pentru teatre. Nu de puține ori contracost și pe sub mîn

Rampa e o publicație dedicată spectacolului, pentru asta intitulată complet Rampa teatrală și cinematografică. Director e George Gregorian. George Gregorian era autorul mai multor cărți de poezii. CV-ul îl prezintă ca avînd numele real de George Ionescu Bruciu, născut în 1866, mort în 1962. Pe Okazii ro dau de multe oferte din poeziile sale. În Rampa din 28 iunie 1942 el publică pe prima pagină poezia Închinare Mareșalului Desrobitor. Citez doar debutul, deoarece poemul e lung, ca orice poem de închinare:

„El s’a născut din bacii de granit,
Străjeri ai înălţimilor Carpate.
— Odraslă de străvechi voievodate —
In ceasul ce-L aduse, clocotit
Un bucium de pe-o culme L-a vestit,
Şi-a fost pe-atunci o tresărire ‘n toate.
In frunza lor L-au înfăşat gorunii,
L-au legănat cavalul şi dumbrava
Şi a crescut de-o seamă cu străbunii
In frunte cu pecetea din Suceava ! ”

Parcă poemele dedicate lui Ceaușescu erau mai bune!
Pe prima pagină, dreapta sus, o reclamă din seria celor care țin revista în viață:

„De peste 100 de ani în serviciul viniculturei. Nectar Mott peste tot.”

Sub același semn, pagina a treia tipărește în spațiul dreapta sus, cu litere cît mai săritoare în ochi versuri de cîntare a produselor Mott. Ceva în genul textului publicat în 5 iulie 1942:

„Enescu-i prințul partiturii,
Storin e şambelanul gurii,
Iar în domeniul săraturii
Sunt suverane peste tot
Pelinul şi Nectarul Moft.
BACHUS ”

Revista e plină de informații despre arta și cultura din Germania. Lucru normal. Germania era partenerul nostru strategic. După venirea rușilor, e plină de informații despre arta și cultura din URSS.
Lucru normal. Uniunea Sovietică e noul nostru partener strategic!

editorial publicat de jurnalistul Ion Cristoiu pe propriul blog

articolul original.

Ion Cristoiu: ”Un fals istoric: Sărbătorirea Zilei Armatei pe 25 octombrie ”

26 October 2022 at 04:35
image

Cu prilejul Zilei Armatei, sărbătorite la noi pe motiv că la 25 octombrie 1944 a fost eliberată ultima palmă de pămînt de sub ocupația horthistă, Agenția Mediafax a lansat o amplă dezbatere prin care se contestă sărbătorirea Zilei Armatei pe 25 octombrie.

În postdecembrism s-a mai încercat o punere la îndoială a sărbătoririi Zilei Armatei pe 25 octombrie.
Mare lucru n-a ieșit.
Și nu pentru că n-ar fi fost solide argumente din punct de vedere istoric potrivit cărora 25 octombrie e o sărbătoare comunistă stabilită de pe vremea cînd România se afla sub influență sovietică, o sărbătoare menită a elogia frăția de arme dintre sovietici și români în lupta împotriva fascismului.

Motivul a fost altul.
Un motiv ținînd de folosirea Regelui Mihai de către Dreapta în confruntarea cu Ion Iliescu și cu FSN.
Mai precis s-a lansat teza că 25 octombrie 1945 e strîns legată de Regele Mihai. Acesta își serba Ziua de naștere pe 25 octombrie. Și cum o narațiune falsă atribuia eliberarea ultimei palme de pămînt românesc drept cadou făcut de Armata Română Regelui Mihai cu prilejul Zilei sale de naștere, s-a justificat Ziua de 25 octombrie ca Zi a Armatei drept omagiu adus de Armata Română Regelui Mihai.

Datele de istorie dovedesc în chip zdrobitor că narațiunea asta e un fals istoric.
Ziua de 25 octombrie a fost stabilită drept Zi a Forţelor Armate ale Republicii Populare Române prin decretul numărul 331 din 1 octombrie 1959.

Cu prilejul primei sărbătoriri Leontin Sălăjan a dat pe 25 octombrie 1959 următorul Ordin de zi:

„Astăzi, poporul muncitor împreună cu militarii armatei noastre populare sărbătoresc «Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române».
La 25 octombrie 1944, prin lupta comună a glorioasei armate sovietice eliberatoare şi a eroicei armate române, s-a terminat izgonirea de pe teritoriul patriei noastre a cotropitorilor fascişti. Această însemnată victorie a fost întîmpinată cu bucurie şi entuziasm de către întregul nostru popor muncitor.

Ţinind seama de semnificaţia acestei zile, în scopul cinstirii trecutului de luptă al armatei noastre pentru libertatea şi independenţa naţională a României şi, îndeosebi, a contribuţiei aduse de ea la eliberarea ţării de sub jugul fascist şi la zdrobirea Germaniei hitleriste, Comitetul Central al Partidului Muncitoresc Român, guvernul şi Prezidiul Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române au hotărît ca ziua de 25 octombrie să fie sărbătorită ca «Zi a Forţelor Armate ale Republicii Populare Române».

Evocînd faptele de arme săvîrşite de ostaşii români alături de glorioşii ostaşi sovietici în lupta împotriva fascismului german, să ţinem minte că avem datoria nobilă de a fi urmaşi demni ai celor ce s-au jertfit pentru eliberarea patriei, să cultivăm vitejia şi eroismul de care au dat dovadă părinţii şi fraţii noştri în războiul antihitlerist, să întărim şi să dezvoltăm neîncetat frăţia de arme româno-sovietică.

Creată şi condusă de către Partidul Muncitoresc Român, armata noastră populară este apărătoarea de nădejde a cuceririlor revoluţionare ale poporului muncitor, împreună cu glorioasa armată sovietică şi armatele celorlalte ţări socialiste frăţeşti, armata noastră stă de strajă securităţii lagărului socialist.

Tovarăşi soldaţi, sergenţi şi subofiţeri I Tovarăşi ofiţeri, generali şi amirali I Vă salut şi vă felicit cu ocazia «Zilei Forţelor Armate ale Republicii Populare Române».

Urez tuturor militarilor noi succese în pregătirea de luptă şi politică în cunoaşterea, întreţinerea şi mînuirea la perfecţie a armamentului şi tehnicii de luptă, în întărirea ordinii şi disciplinei militare,

În cinstea «Zilei Forţelor Armate ale Republicii Populare Române»,
Ordon
Astăzi, 25 octombrie, la ora 21,00, în Bucureşti, Capitala patriei noastre, se vor trage în semn de salut 21 salve de artilerie.

Trăiască Forţele Armate ale Republicii Populare Române! Trăiască guvernul Republicii Populare Române! Trăiască Partidul Muncitoresc Român, forța conducătoare şi îndrumătoare a poporului nostru!
Trăiască scumpa noastră patrie – Republica Populară Română!

Ministrul Forțelor Armate ale Republicii Populare Române, General de armată LEONTIN SĂLĂJAN”

Sub acest Comunicat, Scînteia publica Telegrama adresată lui Leontin Sălăjan de Ministrul Apărării al Uniunii Sovietice, mareșal al Uniunii Sovietice, R. Malinovski:

„Vă felicit cu căldură, stimate tovarăşe ministru, şi pe toţi militarii Forţelor Armate ale Republicii Populare Române, cu ocazia marii sărbători – Ziua Armatei Populare Române.

În această zi, militarii sovietici trimit fraţilor lor de arme – militarii români – un fierbinte salut frăţesc şi dorinţa de a obţine cele mai bune succese în pregătirea de luptă şi politică, în ridicarea necontenită a capacităţii de luptă a Forţelor Armate ale Republicii Populare Române, care stau de strajă cuceririlor revoluţionare istorice ale oamenilor muncii din patria lor.

Să se întărească şi să înflorească prietenia veşnică şi de neclintit a militarilor sovietici şi romîni, cimentată prin sîngele vărsat în lupta comună împotriva inamicului comun — fascismul german.”

Peste un an, România liberă din 25 octombrie 1960 scria în editorialul dedicat Zilei Forţelor Armate ale R.P.R:

„Astăzi întregul popor muncitor sărbătoreşte ziua forţelor noastre armate. Cu 10 ani în urmă, la 25 octombrie 1944, prin luptele glorioasei armate sovietice şi ale vitezei armate române, odată cu alungarea trupelor hitleriste din Satu Mare şi Carei, a fost eliberat întregul teritoriu al patriei noastre. Ziua de 25 octombrie are astfel o deosebită semnificaţie pentru poporul nostru, ea marcînd încheierea unei etape importante în lupta împotriva cotropitorilor hitlerişti, pentru eliberarea şi independenţa ţării noastre. Această zi a devenit Ziua Forţelor Armate ale R.P.R.”

Sub acest semn al semnificației comuniste date zilei de 25 octombrie 1944, conducătorii comuniști au văzut în 25 octombrie Ziua Armatei Comuniste. În cuvîntarea la sărbătorirea lui 23 august din 1974 Nicolae Ceaușescu spunea:

,,Ca urmare a bătăliilor eroice purtate de ostaşii români şi sovietici, în numai două luni de la victoria insurecţiei, întregul teritoriu al ţării a fost curăţat de armatele fasciste. Ziua de 25 octombrie 1944, cînd a fost eliberată ultima localitate românească, a devenit simbolul naşterii armatei noastre noi Ziua Armatei Republicii Socialiste România. Fie ca această zi să reamintească permanent armatei şi întregului popor că trebuie să facem totul ca niciodată nici un petic de pămînt să nu mai cadă sub dominație străină!”

Decretul 381 din 1 octombrie 1959 suna astfel:

„DECRET NUMĂR: 381 DIN 01/10/59
pentru declararea zilei de 25 octombrie ca Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Romîne;

EMITENT: MAREA ADUNARE NAȚIONALĂ
APARUT ÎN BULETINUL OFICIAL NR. 27 DIN 05/10/59

ART. 1
Ziua de 25 octombrie se declară Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Romîne.

ART. 2
Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Romîne este sărbătoare militară si populară. Ea este zi de repaus pentru militari si se sărbătorește în armată potrivit regulamentelor militare și ordinelor Ministrului Forțelor Armate ale Republicii Populare Romîne.

ART. 3
Decretul nr.125 din 27 iulie 1951 se abrogă.”

Pînă atunci din 1951 Ziua Armatei Populare se sărbătorea, prin Decretul 125 din 20 iulie 1951, pe 2 octombrie drept dată cînd în 1943 Stalin a aprobat constituirea pe teritoriul URSS a Diviziei de voluntari Tudor Vladimirescu.

Cu prilejul primei sărbătoriri comuniste a Zilei Forțelor Armate ale RPR Scînteia din 3 octombrie 1951 publica ampla relatare intitulată Sărbătorirea Zilei Forțelor Armate ale RPR. Textul debuta astfel:

„Ziua Forţelor Armate ale R.P.R. a fost
sărbătorită în Capitală Marţi după amiază, în sala Teatrului Armatei, printr-o mare adunare festivă, organizată de Comitetul Orăşenesc Bucureşti al P.M.R. şi de Sfatul Popular al Capitalei.

Adunarea a prilejuit o caldă manifestare de dragoste şi încredere a poporului muncitor în Armata R.P.R., apărătoare a cuceririlor revoluţionare ale poporului şi a independenţei naţionale, armată a păcii.

Prin ovaţii nesfârşite, asistenţa a exprimat adânca recunoştinţă a poporului nostru faţă de marele Stalin, cu al cărui sprijin şi înaltă aprobare s-a constituit, acum 8 ani, la 2 octombrie 1943, pe teritoriul Uniunii Sovietice, cea dintâi unitate de voluntari români, care a luptat, alături de glorioasa Armată Sovietică, pentru eliberarea patriei noastre de sub jugul fascist — eroica divizie „Tudor Vladimirescu”.
Festivitatea a început prin intonarea Imnului R.P.R. şi a Imnului Uniunii Sovietice.

Indreptându-şi primul lor gând spre genialul dascăl al omenirii muncitoare, cel mai iubit prieten al poporului nostru, oamenii munci prezenţi au ales prin aclamaţii entuziaste, ca preşedinte de onoare al adunării festive, pe Generalissimul Iosif Vissarionovici Stalin”.

Istoria ne arată că la 25 octombrie 1944 n-a avut loc eliberarea Ardealului de sub dominația horthistă, ci cucerirea de către ruși a Ardealului în cadrul Campaniei din Vest.
Armata Română după 23 august 1944 n-a acționat de una singură în Războiul zis și din Vest. Iată ce scriu autorii lucrării de referință Armata Română. 1941-1945, editura R.A.I. București 1996:

„La 7 septembrie, deși Marele Stat Major insistase ca eliberarea Transilvaniei să revină unui grup de armate român creat în acest scop, comandamentul suprem sovietic a ordonat Frontului 2 ucrainean să preia comanda generală a forțelor româno-sovietice aflate pe teritoriul României. Ca urmare, Armata 4 a fost subordonată Armatei 27 sovietice, comandată de generalul-colonel S.G. Trofimenko, iar Armata 1, Armatei 53 sovietice, comandată de generalul-colonel M.I. Managarov.”

Generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a patra, era subordonat comandantului Armatei Roșii. Dacă a ținut să se angajeze în luptă pe 25 octombrie 1944 a făcut numai și numai cu acceptul rușilor și evident în cadrul operațiunilor conduse de ruși.

Da, luptele duse de Armata Română pînă la Tisa sînt și de eliberare a Ardealului, deziderat asumat și de Mareșalul Antonescu. Numai că din punct de vedere militar Armata Română s-a înscris în Războiul dus de Armata Roșie împotriva nemților. Am luptat în Ardeal sub comanda rușilor în cadrul Războiului dus de ei în Vest, așa cum între 1941-1944 am luptat sub comanda nemților în cadrul războiului dus de ei în Est. Din acest punct de vedere, am putea sărbători Ziua Armatei și pe 25 iulie ca recunoaștere a eliberării ultimei palme de pămînt românesc din Basarabia.

După venirea lui Nicolae Ceaușescu la putere ziua de 25 octombrie 1944 a fost văzută ca zi a victoriei față de trupele horthiste. În realitate, sub comanda Armatei Roșii, Armata Română a luptat și împotriva nemților. Dacă 25 octombrie 1944 ar fi fost o victorie exclusiv românească Armata noastră ar fi trebuit să se oprească la Tisa. Ea a mers mai departe, sub comanda Armatei Roșii. Nu de alta, dar ea lupta acum în cadrul Națiunilor Unite, după ce luptase pînă nu demult în cadrul Axei.

După eliberarea ultimei palme de pămînt românesc, Ardealul a trecut sub administrație militară rusească. Dovadă că rușii n-au văzut în eliberarea Ardealului recucerirea de către români a unui teritoriu ocupat de unguri, ci pur și simplu o nouă cucerire teritorială a Armatei Roșii în drum spre Vest. Am eliberat Ardealul ajutați de ruși nu pentru că aceștia ar fi vrut să fie băieți simpatici cu noi, ci pentru că drumul Armatei roșii spre vest trecea prin Ardeal. Nu se putea ajunge la Budapesta decît dacă treceai prin Ardeal.

Legătura făcută după 1989 între 25 octombrie 1944 din punct de vedere militar și Ziua de naștere a Regelui, legătură care ar justifica păstrarea zilei comuniste a Armatei și după Căderea comunismului, pentru că vezi Doamne! ea ar fi un omagiu adus Regelui nu se justifică istoric. Toate articolele care susțin menținerea Zilei de 25 octombrie 1944 drept Zi a Armatei, deoarece eliberarea ultimei palme de pămînt s-a făcut de către generalul Avramescu, al armatei ca un cadou înaintat Regelui stau sub semnul propagandei politice:

1. Nici unul dintre ordinele de zi din perioada respectivă nu pomenesc de vreun cadou făcut Regelui de ziua sa de naștere. Nici cel semnat de Generalul Gheorghe Avramescu:

„La chemarea Țării pentru dezrobirea Ardealului răpit prin dictatul de la Viena ați răspuns cu însuflețire și credință în izbînda dreptății poporului român. Tineri și bătrîni ați pornit spre hotarele sfinte ale patriei și cu piepturile voastre ați făcut zăgaz neînfricat dușmanului care voia să ajungă la Carpați. Apoi, alături de marea armată sovietică, ați trecut la atac și după lupte grele de zi și noapte, fără răgaz, ați înfrînt dîrza apărare a Mureșului! Zdrobit de focul năprasnic al artileriei și de necontenitele asalturi, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump. Prin ploi, prin noroaie și drumuri desfundate, zi și noapte, ați luptat cu un dușman dîrz și hotărît și l-ați învins. Azi, cînd avangărzile trec pe pămînt străin, pentru desăvîrșirea înfrîngerii definitive a dușmanului, gîndul meu se îndreaptă către voi cu dragoste și admirație pentru faptele voastre de arme. Peste veacuri veți fi slăviți, voi, ofițeri și ostași care ați eliberat Ardealul. Pe cei care au căzut la datorie îi vor preamări urmașii și numele lor va fi înscris în cartea de aur a poporului nostru. Luînd pildă de la cei care au pus patria mai presus decît viața continuăm lupta!”

2. De altfel nici presa vremii nu suflă un cuvînt despre asta. Scînteia se afla, ca și Partidul comunist, într-o fază de giugiuleală cu Majestatea Sa. Dacă ar fi fost vorba de un cadou făcut Regelui de Armata română, mai mult ca sigur Scînteia ar fi consemnat. Despre eliberarea ultimei palme de pământ românesc Scînteia scrie pe larg în numărul din 27 octombrie 1944. Pe prima pagină, dreapta sus, e reprodusă Telegrama trimisă de colonelul Cambrea, comandantul Diviziei de Panduri Tudor Vladimirescu generalului C. Vasiliu-Rășcanu, comandantul Corpului 5 teritorial prin care se mulțumește pentru felicitările primite cu ocazia citării de către Stalin a Diviziei Tudor Vladimirescu. Urmează editorialul Ardealul a fost desrobit:

„Ardealul a fost desrobit

Ardealul a fost desrobit. Comunicatul special al Marelui Stat Major al Armatei din ziua de 25 octombrie 1944 anunţă această mare bucurie poporului român.
Ne amintim zilele cernite din toamna lui 1940, cănd Ardealul de Nord a fost smuls din inima ţării noastre, zilele acelea sumbre cînd cîţiva trădători au semnat dictatul de la Viena şi au dispus samavolnic de soarta popoarelor român şi maghiar.
Ele au coincis cu aservirea completă a României faţă de prădalnicul imperialism german, ele au coincis cu invazia armatelor naziste la noi.

Robirea Ardealului în 1940 a dus la robirea României. Au urmat anii de ocupaţie germană, anii războiului de jaf şi asuprire, anii cei mai trişti din istoria poporului român.
Dar lupta muncitorilor uniţi şi a ţăranilor, a tuturor patrioţilor n’a încetat. Şi prin luptă şi jertfe, cu ajutorul hotărîtor al eroicei Armate Roşii Eliberatoare, am izbutit la 23 August 1944 să răsturnăm dictatura sîngeroasă a criminalului de război I Antonescu.

Armata Română a întors apoi armele contra asupritorilor germani, arme cari, de la început, ar fi trebuit să se îndreptate spre duşmanul secular al poporului român: neamţul cotropitor.
Am izgonit acest duşman de pe pământul Patriei noastre. Apoi l-am încercuit şi nimicit ajutînd Armatei Roşii glorioase şi învingătoare, în Transilvania şi Banat. Divizia de voluntari «Tudor Vladimirescu» şi comandantul ei col. Cambrea s’au acoperit de glorie în această luptă.

Eliberarea României în 1944 a dus la eliberarea Ardealului.
În patru ani de «alianţă» cu Germania hitleristă am pierdut Ardealul şi şase sute mii de oameni în U.R.S.S.
În două luni de prietenie şi luptă comună alături de Uniunea Sovietică şi ceilalţi aliaţi am eliberat România şi Ardealul întreg.

Dar războiul nu s’a terminat. Trebuie să luptăm mai departe, să nimicim în bîrlogul său fiara hitleristă, să nimicim din rădăcină imperialismul german şi uneltele sale criminale maghiare, de felul lui Szállási, înainte spre Budapesta, spre Berlin! Să piară asasinii popoarelor, jefuitorii hitlerişti!
Ardealul desrobit să fie pe veci liber, iar întreaga Românie – eliberată de jugul nazist şi de năpârcile legionare din lăuntru – să devină realmente democratică.

Trăiască Uniunea Sovietică şi Naţiunile Unite . Trăiască Armata Română ce luptă pentru nimicirea hitlerismului!
Trăiască Armata Roşie Eliberatoare şi Comandantul ei Suprem, Mareşalul Stalin!”

Pe ultima pagină sub titlul Tansilvania a fost desrobită, Careii și Satu-Mare au fost eliberate, se publică Comunicatul Marelui Stat Major al Armatei asupra operațiunilor din ziua de 25 octombrie 1944. Documentul debutează astfel:

„În Transilvania de Nord-Vest, trupele române de sub comanda Generalului de Corp de Armată Avramescu Gh., în strînsă legătură cu cele sovietice, au ocupat oraşele Carei şi Satu-Mare, după care au depăşit frontiera româno-maghiară, desrobind astfel Întreaga Transilvanie.”

De ce sărbătorim Ziua Armatei pe 25 octombrie?
Ca să elogiem azi, după 32 de ani de la căderea comunismului, frăția de arme sovieto-române în Războiul din Vest!

editorial publicat de jurnalistul Ion Cristoiu pe propriul blog

articolul original.

Ion Cristoiu: Vasile Dîncu a refuzat să fie complice la aventura iresponsabilă în care vrea Klaus Iohannis să tîrască România?

25 October 2022 at 04:35
image

Abordînd la emisiunea lui Ionuț Cristache de la Evz evenimentul numărul unu al zilei și, după opinia mea, al anului – demisia lui Vasile Dîncu din Guvern – am pariat că presa de partid și de stat îl va ocoli cu dibăcie preferînd să discute din nou (a nu știu cîta oară) despre Cum va da Vladimir Putin cu bomba nucleară sau în cel mai bun caz despre cine îi va lua locul demisionarului.

Realitățile nu m-au contrazis.
Demisia lui Vasile Dîncu n-a constituit subiectul numărul unu al site-urilor și televiziunilor de știri.

De opt luni, de la declanșarea Războiului din Ucraina, presa de partid și de stat de la noi urmărește cu maximă atenție întîmplările de la Kremlin. Bine ar fi – am mai zis – să urmărească la fel de atentă întîmplările de la Palatul Cotroceni. Se petrec mult mai aproape de sediile principalelor instituții de media de la noi față de cele de la Kremlin și, în plus, sînt mult mai importante pentru poporul român decît întîmplările de la Moscova.

Să ne imaginăm că la București ajungea știrea demisiei lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării. O demisie argumentată în scris de către ministru ca fiind urmarea unor grave neînțelegeri între el și Vladimir Putin.
Ce tărăboi ar fi fost în presa noastră de partid și de stat!
Burtierele ar fi dat în clocot:

  • Haos la Kremlin.
  • Lupta pentru putere de la Kremlin.
  • Zilele lui Putin ca președinte sînt numărate.
  • Lovitura dată de Șoigu lui Putin.

Dacă informația ar fi fost adevărată tărăboiul din presa noastră de partid și de stat ar fi fost justificat:

  1. Demisia ministrului Apărării al Federației Ruse în plin război avea semnificația unui cutremur politic.
  2. Denunțarea neînțelegerilor cu Vladimir Putin dezvăluia o fisură uriașă în conducerea Federației Ruse.
  3. Gestul de a-l ataca pe Vladimir Putin mărturisea o luptă acerbă pentru putere.

Diferă prea mult demisia lui Vasile Dîncu de cea ipotetică a lui Șoigu?
Evident, nu.

  • a) Vasile Dîncu n-a fost un ministru oarecare al guvernului Ciucă. A fost ministru al Apărării.
  • b) Vasile Dîncu n-a fost un ministru al Apărării oarecare. A fost deosebit de activ, atît în plan extern, cît și în plan mediatic. A fost și este o vedetă a vieții noastre publice.
  • c) Vasile Dîncu a fost ministru din partea PSD. Nu însă un reprezentant oarecare al PSD în Guvern, ci unul dintre liderii PSD.

Suficiente date pentru a considera demisia lui Vasile Dîncu un eveniment.
Un eveniment ieșit din comun o face însă felul în care a fost dată.

Vasile Dîncu nu s-a mulțumit să-și anunțe demisia pe rețelele sociale. A postat și textul demisiei.
Puțini sînt cei care în postdecembrism au ținut să-și justifice public demisia.
Și mai puțin sînt cei care și-au publicat textul demisiei.

Textul demisiei lui Vasile Dîncu sună astfel:

„În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al Apărării Naționale.
Redau, mai jos, textul integral:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României
Nicolae-Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul, Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului Apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.

Vasile DÎNCU
București, 24 octombrie 2022”

La emisiunea lui Ionuț Cristache am ținut să atrag atenția asupra importanței deosebite a textului.
Vasile Dîncu a scris chiar în Demisie (document juridic și pentru Istorie) că pleacă din fruntea ministerului „prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, Comandantul Suprem al Armatei”.

Cum adică?
În plin Război Rusia-Occident, într-o țară cu graniță cu Ucraina, membră NATO, aflată în prima linie a conflictului cu Federația Rusă, ministrul Apărării demisionează pe motiv că nu se înțelege cu președintele României, care președinte e prin puterea discreționară, prin autoritarismul evident, un fel de Vladimir Putin al României?

Vasile Dîncu își justifică demisia prin faptul că nu vrea să prejudicieze procesele de decizie în chestiuni care țin de Armata României și să blocheze o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea Armatei.

Vasile Dîncu era ministru al Apării.
Klaus Iohannis era și este Comandant Suprem al Armatei.
Orice decizie vizînd Armata are nevoie de colaborarea dintre Președinte și Ministrul Apărării.
Vasile Dîncu lasă să se înțeleagă că în legătură cu o serie de decizii privind Armata între el și Klaus Iohannis s-a ivit un război.

Cum suna o vorbă de pe vremea Ducăi-Vodă?
Vodă da, Hîncu ba.
Vorba poate fi adaptată la vremurile noastre:
Iohannis da, Dîncu ba.

Despre ce decizii era vorba?
Ce susținea Președintele și ce susținea ministrul?
Cine s-a opus la o decizie?
Ministrul n-a fost de acord cu deciziile președintelui sau președintele n-a fost de acord cu deciziile ministrului?
Întrebările acestea vizează domeniul Siguranței naționale.

Poate fi vorba de decizii în chestiuni privind cumpărarea de arme.
Vasile Dîncu voia să cumpărăm de la o Mare putere, iar președintele de la alta.
Poate fi vorba însă și de decizii privind implicarea României în Războiul din Ucraina.

Declarația lui Vasile Dîncu despre cum se poate ajunge la pace cu Ucraina l-a deranjat pe președinte, prin însuși faptul că ministrul Apărării vorba despre pace.
Klaus Iohannis n-a vorbit și nu vorbește despre pace.
Klaus Iohannis, purtătorul de cuvînt al americanilor, vorbește numai și numai despre Război.
E unul dintre cei mai belicoși lideri NATO.
El a impus României ham-ham-ismul zgomotos, agresiv și nesăbuit față de Federația Rusă.

Să fie vorba de o diferență radicală de viziune asupra Conflictului între Klaus Iohannis și Vasile Dîncu?
Să fie Vasile Dîncu purtătorul de cuvînt al unor forțe interne care se opun politicii belicoase a lui Klaus Iohannis?

Am scris și am vorbit că Klaus Iohannis a acceptat ca România să fie baza de lansare a unui atac NATO împotriva Rusiei.
Sub pretextul că ajută armata Ucraineană să-și elibereze teritoriile naționale.
Și m-am întrebat cine mai știe despre această intenție a lui Klaus Iohannis de a tîrî România într-o aventură iresponsabilă.
Cine mai știe și n-a luat atitudine publică pînă acum riscă să fie acuzat de complicitate la aventura lui Klaus Iohannis.
Să se fi gîndit Vasile Dîncu la această perspectivă cînd a decis să denunțe public imposibilitatea de a mai colabora cu Klaus Iohannis?

Fie și această întrebare ar fi trebuit să facă din demisia lui Vasile Dîncu subiectul numărul unu al presei noastre.
Presa noastră e presă de partid și de stat.
Se înțelege de ce a evitat subiectul.
Ar fi fost obligată să se intereseze în ce aventură iresponsabilă a decis Klaus Iohannis să tîrască România.

articolul original.

Nereguli grave descoperite la restaurantul Spartan din București de către ANPC. Horia Constantinescu: Carne înghețată – VIDEO

24 October 2022 at 04:59

Horia Constantinescu, șeful ANPC a interprins un control la restaurantul Spartan Orhideea, București. Șeful ANPC a fost șocat de ce a găsit. Carnea era îngheţată, pregătită pentru a fi gătită clienților.

Restaurantele Spartan nu sunt la primile incidente, în trecut, o angajată Spartan Iași a dezvăluit că angajatorul nu a dorit să-i dea concediu medical.

Nereguli grave descoperite la restaurantul Spartan București, ce spune Horia Constantinescu

Într-un clip postat pe contul de Tik Tok, Horia Constantinescu, șeful ANPC a arătat faptul că la un restaurant Spartan din București nu se respectă normele legale în ceea ce privește alimentația:

” Avea gheață pe ea acum 3 minute. Aici are gheață. A fost ținută peste noapte ce a rămas de ieri? De unde sunt? Uitați că are gheață, dacă dumneavoastră spuneți că a avut 6 kilograme. E o problemă cu aparatul. Asta este de 10 kilograme. Ok.” se aude în filmulețul postat de șeful ANPC România.

Angajații susțin că bucățile de carne sunt proaspete, și că nu au fost înghețate cu o zi în urmă. Totuși, clipul video este însoţit și de un comentariu: ” Minciuni, minciuni, minciuni Carnea se “salvează” noaptea, în congelator şi este din nou proaspătă, a doua zi. ”

În comentariile postării, oamenii sunt împărţiţi în două tabere. Unii utilizatori îi cer lui Mandachi un răspuns oficial, iar alții consideră că nu s-a greșit cu nimic. În schimb, un utilizator a arătat că a fost angajat la un restaurant Spartan și că făina avea viermi:

Da am lucrat la Spartan în Timișoara și făina era cu viermi la un moment dat, carnea era băgată la congelator de pe o zi plus multe altele. susține utilizatorul.

imagine cu Spartan Bucuresti dupa control ANPC
La un restaurant Spartan din București, inspectorii ANPC au făcut controale

La Spartan Iași, altele sunt problemele

La Spartan Iași există probleme de altă natură. O fostă angajată și-a rupt mâna, iar angajatorul i-a refuzat concediul medical. Ba mai mult, aceasta a fost dată afară de la job. Adina Rodica Cernescu, fosta angajată de la Spartan care și-a rupt mâna în timpul programului și a fost dată afară înainte de a intra în concediu medical, a contestat în instanță decizia de concediere. Dosarul este înregistrat la Tribunalul Iași, cu numărul 4219/99/2022. Femeia spune că o va reprezenta în instanță soțul său:

M-am angajat la Spartan pe 4 mai 2022. Mi-au spus că voi sta în probe 90 de zile. Lucram 12 ore într-o zi, de la 9:00 la 22:00, două zile la rând, apoi eram liberă două zile. Am observat faptul că nu se respectă orele de muncă și am vrut să discut cu șefii mei despre asta. Însă duminică, pe 5 iunie 2022, am alunecat la muncă și am căzut pe mâna dreaptă. Eu eram în bucătărie, unde eram angajată ca lucrător în bucătărie. Postul meu presupune să fac cartofi prăjiți, crispy, șnițele. (…) spunea tânăra.

Ba mai mult, în loc să cerceteze toată chestiunea, Ștefan Mandachi a atacat prin avocați. Așadar, jurnaliștii BZI.RO au fost amenințat într-un mod golănesc de avocata lui Ștefan Mandachi care a declarat că ”o să vă distrug”:

„Scoateți mizeria de articol de pe site cât mai repede. Nu ați avut ce scrie ieri (13 iunie 2022), de Rusalii, și ați publicat articolul acesta. Nu mă interesează, vreau să vorbesc cu un șef să scoată articolul cât mai repede! Dați-mi urgent numărul de telefon al șefului!”, a țipat avocata Ancuța Bianca Greu.

Așadar, au fost semnalate nereguli la restaurantul Spartan București, nereguli descoperite chiar de Horia Constantinescu, șeful ANPC. Vom vedea cu cât a fost sancționat restaurantul respectiv.

articolul original.

Ion Cristoiu: România bază de lansare a atacului NATO împotriva Rusiei sub pretextul că ajută Ucraina să-și recapete teritoriile pierdute

24 October 2022 at 04:35
image

Mi-am intitulat Jurnalul meu video de duminică, 23 octombrie 2022:
NATO trimite tot mai multe trupe și armament în România, pentru că de aici va fi atacată Rusia?

Unii telespectatori s-au întrebat de ce n-ar fi atacată Rusia de pe teritoriul polonez sau al țărilor baltice?
De ce de pe teritoriul României?

Răspund:
Pentru că va fi vorba de o alăturare a trupelor NATO la trupele ucrainene care vor să recucerească Donbasul și Crimeea.
Se va spune că NATO nu atacă Rusia, pentru că teritoriile respective nu sînt rusești.

În ultima vreme, pe fondul escaladării Războiului din Ucraina (lovirea de către Rusia a infrastructurii energetice a Ucrainei a reaprins emoția populară față de agresiunea Rusiei) se discută această variantă, socotită și ca un mijloc de a încheia Războiul prin înfrîngerea Rusiei.

Pe 21 octombrie 2022, postul Tv CBC a difuzat sub titlul The US Armyʼs 101sf Airbone is practicing for war with Russia just miles from Ukraineʼs border materialul realizat de o echipă de reporteri de la o simulare de război cu Federația Rusă a Diviziei 101 aeropurtată, venită în România. Reportajul are elemente mai mult decît semnificative:

Exercițiul a fost unul de luptă și nu de antrenament, cu muniție de război, și a fost un fel de repetiție pentru un asalt aerian asupra trupelor rusești din Ucraina și nu o repetiție a apărării României în caz de atac din partea Rusiei.
Unitatea americană e de atac și nu de apărare.
Presa noastră, devenită din ordine superioare presă de război, în genul celei care a contribuit la Războiul sfînt al lui Ion Antonescu, a publicitat pe larg această știre.
Toate respirînd mândria că țara noastră găzduiește nu un grup de medici americani veniți să facă operații dificile, ci un grup de militari, veniți să tragă cu pușca.

Duminică seara, o nouă știre, publicată cu urale de presa noastră:
Primul convoi cu tehnică militară franceză ajunge în România. Entuziasmul cu care sînt primite tancurile franceze, salutate și de Klaus Iohannis pe Twitter, se apropie de cel cu care națiunea a primit camioanele cu vaccinul Ursulei de la Bruxelles.

Spre România se îndreaptă trupe NATO: oameni, avioane, tancuri, echipamente Radar.
Spre Ungaria lui Victor Orban se îndreaptă investiții străine. Nu e săptămînă în care ungurii să nu inaugureze combinate, terminale feroviare de ultimul răcnet, șosele, chiar și porturi, e drept la marea altora. Terminalul feroviar de la Fenyestlitke uimește prin modernitatea sa. Guvernul ungar finanțează portul maritim de la Trieste. La Budapesta vin manageri de mari firme occidentale pentru a găsi terenul unor investiții uriașe. La București vin și iar vin lideri occidentali pentru a-și vizita trupele sau pentru a anunța un nou lot de trupe și armament. Nici unul nu vorbește de investiții în țara noastră. Cu nici unul nu s-a inaugurat o investiție în ultima vreme.

Pe teritoriul României se află din belșug trupe și armament din aproape toate statele NATO. Ucraina a devenit un uriaș tîrg de arme unde marii producători de armament își etalează și mai ales își prezintă exersînd (cu prețul a mii de morții și răniți ucraineni) ultimele producții. Volodîmîr Zelenski cere zi de zi arme, noi arme. Liderii ucraineni îndeamnă deschis pe occidentali să-și experimenteze armele noi, pînă acum expuse doar la expoziții internaționale sau abia ieșite din producție, pe seama ucrainenilor, deveniți nu atît carne de tun, cît mai ales carne de publicitate a armamentului din toată lumea. Liderii occidentali expediază arme în Ucraina nu de dragul ucrainenilor, ci pentru că marii producători de armament fac presiuni asupra lor să trimită arme produse pe plan local, pentru a le putea face publicitate.

La București, Klaus Iohannis cere noi și noi trupe străine, noi și noi arme. Și liderii occidentali se grăbesc să trimită, presați și de lobyul militar, care vede în aceste deplasări un moment de publicitate gratuită. Pentru a face publicitate la tancurile Leclerc Franța ar fi avut nevoie de sume imense plătite presei noastre și presei internaționale. Știrile date de toate televiziunile românești, angajate în Războiul Sfînt al Presei, fac publicitate pe gratis ultimilor tipuri de arme. Pe gratis le face publicitate și Klaus Iohannis. Ați văzut venind la București investitori străini? Ați văzut vreun lider occidental venit în România pentru a vorbi și despre altceva decît despre trupele și armele pe care urmează să le trimită. La fiecare astfel de Declarație Klaus Iohannis rînjește satisfăcut. România merge înainte sub conducerea sa pe drumul transformării într-o bază militară străină de proporțiile unei țări. Niciodată în istoria noastră modernă n-am primit pe teritoriul național atîtea trupe și atîta armament străin ca în ultima vreme.

De la începutul Războiului, Klaus Iohannis, cu complicitatea PSD, gata să-și vîndă și mama numai pentru a putea împărți și el din Prada numită România, susține că năvala trupelor străine în România ține de întărirea Flancului estic al NATO pentru apărarea în fața rușilor.

Doar atît?
Răspunsul ni-l dă o scenă din Delirul lui Marin Preda. Cu geniul său de a surprinde neliniștea colectivă, marele satiric dezvăluie, prin Achim, semnele că România se pregătea de ceva în primele luni ale lui 1941:

„Achim ştia că din moment ce eşti dat la trenuri, trenuri vezi. Nu lua seama la ele. Le întîlnea în gări, se încrucişa cu ele pe cîmpii şi prin munţi pe unde linia era dublă, unele lungi, nesfîrşite, de marfă, dar a dracului marfă, bălţată, îndreptată în sus cu ţevi care nu puteau fi acoperite: trenuri antiaeriene. Dar şi tunuri cu ţeava scurtă şi groasă. Şi parcă tancurile nu erau şi ele o marfă? Unde mama dracului erau duse? Îl vezi că merge încolo, spre Bucureşti, dar parcă poţi să spui că aia e destinaţia?”

Care era destinația?
Bulgaria, unde Germania susținea că pregătește Operațiunea Marița:

„O armată uriaşă de aproape 700 000 de oameni fu adusă şi masată la noi în România, acele trenuri cu trupe pe care avea să le vadă în februarie Achim Moromete trecînd necontenit spre sud… Treceau în Bulgaria, care, asemeni nouă, acceptase la 8 februarie 1941 ca această masă formidabilă de oameni înarmaţi pînă în dinţi să treacă peste teritoriul ei şi printr-un nou Dunquerque, de astă dată neşovăitor, englezii să fie nimiciţi şi aruncaţi în mare.”

Istoricii arată că Operațiunea Marița a fost un pretext de a aduce în România forțe germane pregătite de atacarea Rusiei. O parte au trecut în Bulgaria. Alta a rămas la noi. Operațiunea Barbarossa era pregătită pentru mai 1941. A fost întîrziată de atacarea Iugoslaviei. În prima parte a lui 1941 funcționa încă Pactul Ribbentrop Molotov. Nemții nu putea să pregătească pe față Războiul cu Uniunea Sovietică. Mareșalul Antonescu, deja înțeles cu Hitler pentru participarea României la Campania din Est, a acceptat venirea în țara noastră a Armatei Germane. În februarie 1941 în România erau aproape 400 000 de militari germani. Mulți s-au întrebat de ce a apelat Hitler la români despre care avea o părere proastă. Dincolo de petrolul de pe Valea Prahovei a contat – și nu puțin – posibilitatea de a declanșa atacul de pe teritoriul României care avea o graniță însemnată cu Uniunea Sovietică.

Klaus Iohannis ne vorbește zi și noapte de apărarea flancului estic în cazul unui atac din partea Federației Ruse.
Pe seama acestei apărări pune el venirea în România a trupelor străine într-o proporție pe care țara n-a cunoscut-o de la plecarea trupelor sovietice.
În realitate, așa cum s-a văzut și din reportajul CBC, grămădirea de trupă și armament NATO vizează trecerea în Ucraina și atacarea rușilor pentru a fi aruncați în mare.
România devine o bază de plecare pentru Războiul NATO cu Armata rusă alături de armata ucraineană.

Ca și în iunie 1941, din România se poate trece rapid granița în Ucraina pentru a lua poziție de luptă alături de armata ucraineană.
Klaus Iohannis a acceptat ca România să fie bază de plecare pentru atacarea Rusiei.
Dintre toți liderii NATO e cel mai agresiv în atacarea Rusiei.
La ordinele sale Sistemul a impus presei o poziție antirusească pe care nici măcar presa Războiului sfînt n-a atins-o.

Românii vor fi alături de trupele ucrainene?
E o întrebare inutilă:
Ce nu face Klaus Iohannis ca să devină secretar general NATO?

editorial publicat de jurnalistul Ion Cristoiu pe propriul blog

articolul original.

Nicolae Ciucă, preș în fața Olandei pentru aderarea la Schengen. L-a chemat pe ministrul olandez de Interne în România

21 October 2022 at 10:20
image

Premierul Nicolae Ciucă pare să fi ajuns preș în fața Olandei pentru a le ne fi asigurată aderarea la Schengen. Acesta a anunțat că Lucian Bode l-a invitat pe ministrul de Interne din Olanda în România pentru a se asigura personal că țara îndeplinește condițiile de aderare.

Asta în condiţiile în care în urmă cu o săptămână, în România a venit, în vizită oficială, premierul olandez. Chiar cu câteva zile înainte de vizite, țara noastră a cumpărat câteva lucruri de la o companie olandeză.

Nicolae Ciucă, preș în fața Olandei pentru aderarea la Schengen

Nicolae Ciucă a adoptat poziția de preș în fața Olandei pentru ca țara noastră să fie primită în Schengen. Premierul a explicat faptul că țara face tot ce stă în putință pentru a putea să fie primită în spațiul comunitar. Ba mai mult, acesta a declarat că a discutat cu Klaus Iohannis și au căzut de comun acord că olandezii pot veni în țară pentru a face verificări asupra respectării condițiilor de aderare.

” (…) În Parlamentul Țărilor de Jos a fost adoptat un raport care nu e o decizie de respingere, ci care cere clarificări pe temele care au geenerat discuții între România și UE, vorbim de justiție, criminalitate organizată. În discuția cu Klaus Iohannis ne-am decis să punem la dispoziție toate datele. Domnul Bode a transmis o scrisoare către omologul din Țările de Jos pentru a veni să facă verificări. Cert este că țara noastră îndeplinește criteriile de aderare și avem disponibilitatea să punem datele necesare pe masă, ca să aderăm la Schengen”, a declarat Ciucă.

În Parlamentul Olandei s-a votat o rezoluție de respingere a aderării României la spațiul comunitar pe motiv că țara mai are multe probleme de rezolvat.

Olanda ne acuză de corupție, dar țara lor este putredă

Unul dintre motivele oficiale pentru care Olanda nu dorește că România să adere la spațiul Schengen este corupția din interiorul țării. Mulți oficiali olandezi s-au arătat îngroziţi de faptul că țara noastră incă nu a depăşit ideea de corupţie.

Desigur, cum olandezului îi stă bine să se uite la gunoiul din ochiul celuilalt, nu la barbă din propriul ochi, nu a observat faptul că Olanda este una dintre cele mai corupte țări. Așadar, vă aducem aminte că unul dintre cele mai mari scandaluri în care au fost implicate firmele olandeze a avut loc în 2018 în momentul în care colosul bancar ING a fost amendat cu suma de 900 de milioane de euro pentru că le-ar fi permis utilizatorilor să ”spele bani” prin conturile băncii.

Procurorii în domeniul criminalității financiare au declarat că ING a încălcat legile privind prevenirea spălării banilor și finanțarea terorismului „structural și de ani de zile”, necontrolând în mod corespunzător proprietarii efectivi ai conturilor clienților și neobservând tranzacții neobișnuite prin intermediul acestora. Ba chiar cumpărarea a două nave pentru ISU în valoare de 44 de milioane de euro poate trezi suspiciuni mai ales ales că tranzacția s-a făcut cu câteva zile înainte ca premierul olandez să vină în România. Așadar, întrebarea care urmează este una extrem de interesantă. Până când Nicolae Ciucă și românii vor sta preș în fața Olandei care pare că șantajează țara noastră. Să le dăm și portul?

articolul original.

Deputat Vasile Toma: Comunitățile județului Iași continuă să beneficieze de finanțările europene datorită implicării echipei social democrate ieșene (P)

21 October 2022 at 09:52
image

158 milioane de lei pentru 52 de proiecte esențiale destinate dezvoltării comunităților ieșene!
Acesta este doar unul dintre rezultatele respectării angajamentului echipei social democrate ieșene, a cărui prioritate este și rămâne aceea ca toate comunitățile să beneficieze de investiții, iar locuitorii lor să se bucure de condiții bune de viață prin servicii și infrastructură la standarde moderne, o piață a muncii stabilă și siguranță socială.
Astfel, prin finanțările disponibile via Planul Național de Redresare și Reziliență al României, în județul Iași:
• 13 comune, orașe și municipii au 30 de proiecte aprobate în cadrul Componentei 5- Valul Renovării în valoare totală de 132.213.804,54 lei pentru reabilitare termică și energetică
• 22 de proiecte în valoare totală de 26.140.890,36 lei au fost declarate eligibile în cadrul Componentei 10- Fondul Local pentru eficientizare energetică, sisteme de supraveghere video, actualizarea planurilor urbanistice generale, infrastructura pistelor de biciclete sau stații de încărcare electrică
În acești ani, beneficiem de o șansă unică privind finanțările și este necesar să ne asigurăm că gradul lor de absorbție este cât mai mare. Atragerea fondurilor europene disponibile atât prin PNRR, cât și prin Programele Operaționale aferente Cadrului financiar multianual european este și trebuie să fie o prioritate atât la nivelul guvernării locale, cât și la nivelul celei naționale!

Vasile Toma
Deputat al Județului Iași

articolul original.

Deputatul Marius Ostaficiuc: ”Soluții urgente pentru a depăși criza lemnului. Nu trebuie să riscăm o escaladare a situației” (P)

21 October 2022 at 07:41
image

În ultima perioadă, în urma plafonării prețurilor la lemne și peleți, aceste materii prime au dispărut din depozite, iar mii de locuințe riscă să nu mai poată fi încălzite suficient la iarnă. În aceste condiții, statul este obligat să găsească soluții pentru ca lucrurile să nu se complice, iar românii să poate trece peste iarnă.

De altfel, și unii demnitari au arătat că se impun soluții, iar Ministerul Mediului, Romsilva și nu numai trebuie să vină cu măsuri pentru ca rezervele să poată fi refăcute. Deputatul ieșean PSD Marius Ostaficiuc a menționat că lipsa materiei prime din sectorul lemnului poate duce chiar la o creștere a furturilor, riscul fiind unul evident. ”Nu vorbim doar de faptul că produsele au dispărut din depozite. Faptul că nu se mai găsesc materii prime în stocuri poate duce la o creștere a furturilor din păduri, lucru pe care dorim cu toții să-l evităm. Nu vorbim doar de scumpiri, ci și de lipsa lemnului de foc, aspecte care conduc inevitabil către alte lucruri. Iar statul trebuie să vină cu soluții”, a arătat deputatul social democrat.

Acesta a arătat că odată cu plafonarea prețului se impune și o altă măsură ce va duce la limitarea comerțului ilicit. ”Sezonul rece se apropie cu pași repezi, iar mii de gospodării au rămas deja fără o sursă de încălzire. Cum electricitatea s-a scumpit, cum prețurile au crescut exponențial, unii caută să se reorienteze rapid. Este o situație neplăcută, dar care este reală. Prin urmare, trebuie găsite urgent soluții pentru ca acest fenomen al defrișărilor ilegale să nu ia amploare. Știm că trecem printr-o etapă dificilă, știm că trebuie să strângem rândurile, dar nu trebuie ca lucrurile să escaladeze. Pentru a evita comerțul ilicit cu material lemnos, pentru a se evita defrișările necontrolate, cred că se impun unele măsuri urgente”, a mai spus deputatul PSD Marius Ostaficiuc.

articolul original.

Studentul care a anulat obligativitatea măștii, a pornit un război cu Guvernul pentru anularea liberalizării

21 October 2022 at 07:11
image

Adrian-Cristian Secu, studentul care a obținut anularea obligativității măștii în pandemie pornește un nou război cu Guvernul României. Acesta dorește să anuleze liberalizarea pieței energiei și a acționat statul în judecată.

Vă aducem aminte faptul că și CCR a constatat faptul că este neconstituțională obligativitatea măștii de protecție în pandemie.

Se dorește anularea liberalizării, iar un student a dat în judecată Guvernul

Așadar, Adrian Secu, student la Facultatea de Drept dorește o nouă victorie în fața statului după ce a obținut, printr-o decizie a judecătorilor, anularea obligativității măștii de protecție. Din aceste considerente, într-un nou proces intentat statului român, Secu vrea să oblige guvernanții să anuleze liberalizarea pieței energiei.

Adrian Secu le-a explicat judecătorilor faptul că, potrivit datelor sale, Engie i-a majorat prețul din contract de la 0,12392 lei/kWh plus TVA la 0,15524 lei/kWh plus TVA din iulie 2021, iar ulterior la 0,21413 lei/kWh plus TVA de la 1 noiembrie 2021. Adică de la un preț final de 0,147 lei/kWh cu tot cu TVA în iunie 2021 la unul de 0,255 lei/kWh cu tot cu TVA în noiembrie anul trecut. Prețul plafonat pentru casnici din prezent, de 0,31 lei/kWh, este cu peste 21% mai mare.

În opinia acestuia, în aceste momente, față de luna iunie 2021, s-a observat o creștere a prețului de peste 70%, asta în contextul în care veniturile românilor au rămas la fel. În opinia studentului, această majorare este greu de suportat pentru consumatorii casnici de gaze naturale. În documentele procesului se mai arată faptul că plafonarea făcută de Guvern nu poate impune un stavil în fața scumpirii din cauza liberalizării. O soluție la probleme este anularea legislației referitoare la liberalizarea pieții de profil care a făcut posibilă această creștere.

Studentul dorește anularea ordinului emis de ANRE în 2020 dar și recalcularea facturilor achitate pe baza vechiului preț reglementat. Acesta a sesizat și Curtea Constituțională a României pentru a judeca o excepție de neconstituționalitate referitoare la măsurile fiscal-bugetare.

Cum poate plăti un pensionar facturile mari la utilități?

Este de domeniul penibilului creșterile din ultima perioadă a utilităților. Politicienii pune în cârca războiului din Ucraina aceste creșteri, asta în condițiile în care țara își produce aproape în totalitate necesarul de gaze naturale și curent electric. Ca un exemplu, sunt țări din blocul comunitar care plătesc mult mai puțin, deși nu au producția țării noastre.

Desigur, cu aceste creșteri spectaculoase vin și profiturile fabuloase înregistrate de către companiile care, în marea majoritate, sunt deținute de statul român. Așadar, Hidroelectrica, companie de stat românească, a înregistrat venituri substanțiale pe dramele românilor, pensionarilor care se crucesc când văd facturile. De exemplu, un pensionar a afirmat că încasează aproximativ 400 de lei pensie, iar pentru un bec funcțional, factura i-a venit 320 de lei, fiind imposibil să plătească o asemenea sumă din venitul său. Ca acest pensionar sunt alte câteva mii ce se află fix în aceeași situație. În timp ce parlamentarii își votează legi de majorare a veniturilor, iar alte câteva zeci de mii de pensionari au pensii speciale. Așadar, vom urmări procesul intentat Guvernului de către studentul de la Facultatea de Drept în care se cere anularea liberalizării.

articolul original.

Un pensionar cu un venit de 400 de lei pe lună, cu lacrimi în ochi: ”Măriţi pensia sau daţi-mi piciorul înapoi ca să mă pot descurca” – FOTO, VIDEO

21 October 2022 at 05:00
image

Pensiile unor români sunt la un nivel care nu permite nici măcar strictul necesar. Este și cazul unui pensionar care a rămas fără picior și care îi cere ministrului să-i mărească venitul, sau măcar să îi pună un picior pentru că se va descurca. Bătrânul spune cu lacrimi în ochi că mai are doar 30 de lei, din cei 395 de lei, până la următoarea pensii.

Asta în timp ce zeci, sute de mii de români încasează pensii speciale de zeci de mii de lei. Statul pare să nu îi pese de faptul că alții mănâncă doar mămăligă și ceapă, iar în zilele bune, pâine.

Pensionar cu venit de 400 de lei: Măriți pensia sau dați-mi piciorul înapoi

Venit tocmai din Bacău, pensionarul povestește cu lacrimi în ochi cum încasează doar 395 de lei în fiecare lună și îl roagă pe ministru să îi mărească pensia sau să-i pună piciorul la loc pentru că s-ar putea descurca dacă nu ar sta în scaunul cu rotile. Domnul Radu a fost miner toată viața sa până când, din cauza unor probleme medicale, a rămas fără picior. Pensia după ani buni de muncă este de 395 de lei, insuficient pentru ”pretențiile” bătrânului, cum ar fi mâncare sau medicamente. Acesta susține că nu poate să-și asigure nici minimul necesar, iar din puținul lui și-a cumpărat un bilet de tren pentru a veni la București să protesteze. Acesta a arătat că, până la următoarea pensie, mai are doar 30 de lei, bani de cheltuit.

Acesta a ajuns la limita suportabilului povestind că în toată casa arde doar un bec, iar factura la energie a ajuns la 320 de lei, aproape cât pensia.

„Este greu! Acasă arde doar un bec şi a venit factura 320 de lei. Să îmi mărească pensia sau să îmi dea piciorul înapoi ca să mă pot descurca. Este foarte greu. Mai am doar 30 de lei până la sfârşitul lunii”, a spus, în lacrimi, pensionarul.

În schimb vedem faptul că parlamentarii îşi votează măriri de venituri, guvernanții adoptă ordonanțe favorabile, iar responsabilii cu ținerea în frâu a speculei, par să fie prezenți la muncă doar în ziua de salariu.

Votați legi pentru voi, pentru că noi, prostimea, putem suporta totul

Sunt mii de pensionari care se află în aceeași situație ca domnul Radu. Au muncit toată viața, iar la bătrânețe, statul își bate joc de ei. Medicamente, mâncare, facturi, sunt trei cuvinte pe care bătrânii noștrii, atunci când le aud, tremură din toate încheieturile. În schimb, politicienii noștri votează legi pentru ei pentru că, nu-i așa, prostimea poate suporta totul.

Recent, parlamentarii au votat prelungirea mandatelor președintelui și vicepreședintelui ANRE pentru incă 6 luni. Asta în condiţiile în care instituția nu face mai nimic pentru protejarea consumatorilor casnici de prețurile care au atins cote alarmante. Desigur, președintele ANRE va mai încasa 12.000 de euro pe lună pentru o perioadă de 6 luni pentru a nu face nimic și pentru a pleca în vacanță de lux în Dominicana fix în perioada în care românii erau inghenunchiați de băieții deștepți din energie. La nivel de alimentație, lucrurile stau la fel de prost ca în energie. Deși reprezentanții supermarketurilor recunosc că există o speculă în piață, nimeni nu face nimic! Revenind la pensionarul nostru care încasează o pensie de 400 de lei, putem spune doar că nu vă vom ierta niciodată!

articolul original.

PSD consideră că este nevoie de stabilitate la ANRE! Președintele instituției va mai încasa câteva zeci de mii de euro

20 October 2022 at 09:08
image

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD susţine că este nevoie de stabilitate la ANRE în contextul în care pe piața energiei din România există o creștere a prețului. Desigur, declarațiile pesedistului s-ar putea traduce prin necesitatea ca șeful instituției să mai încaseze câteva zeci de mii de euro.

Vă aducem aminte faptul că mandatele președintelui Dumitru Chiriță, a vicepreședintelui și a altor doi membri din comisie au fost miercuri prelungite. Asta înseamnă că Dumitru Chiriță va mai încasa 12.000 de euro pe lună pentru o perioadă de 6 luni.

PSD vrea stabilitate la ANRE! Stabilitate la 12.000 de euro pe lună

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD a motivat gestul social democraților care au susținut prelungirea mandatelor de la ANRE prin nevoia de stabilitate. Acesta este de părere că votul de ieri a fost dat pentru a proteja economia și consumatorii casnici, pentru a avea predictibilitate dar și pentru ca să existe liniște socială.

Revenirea temporară la piața reglementată de energie este cea mai bună Soluție pentru a proteja economia și consumatorii casnici, declară la RFI purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea. El spune despre prelungirea mandatului șefului ANRE că ”într-o astfel de perioadă ai nevoie de stabilitate”.

” Într-o astfel de perioadă ai nevoie de stabilitate, pentru a putea veni cu această reglementare a pieței și aceasta este cauza pentru care s-a luat decizia de prelungire a mandatelor. (…) În ultima perioadă, am constatat că lucrurile, în momentul în care s-a schimbat și cadrul legislativ și a dat competențe sporite ANRE-ului, pentru că de foarte multe ori s-a făcut o confuzie referitoare la competență, lumea vorbea despre prețul energiei și acest preț era stabilit pe Bursă, pe piața zilei următoare.(…). explică Radu Oprea.

Șase luni, atât este perioada cu care au fost prelungite mandatele președintelui, vicepreședintelui și a doi dintre cei șapte membri ai Comitetului de reglementare al ANRE.

Românii sunt în culmea fericirii pentru că ANRE își face treaba, iar directorul pleacă în concediu de lux

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, atenționa asupra faptului că există o înțelegere de tip cartel în eșalonul doi al ANRE, unde mai mulți oficiali se arătau deranjați de posibilitatea că furnizorul de energie să iasă în pierdere în raport cu consumatorii:

Am o relație foarte bună cu președintele ANRE, discutăm, să nu se înțeleagă greșit. Dar acolo, în spate, se pare că, de-a lungul timpului, pentru că sunt oamenii foarte vechi, s-au făcut diverse încrengături care nu se mai dezlipesc. Să nu uităm că am mai avut discuții când a fost cu liberalizarea în decembrie, ianuarie. Ne-am pus la masă în Consiliul Concurenței și au fost discuții. Noi am solicitat atunci că tuturor clienților să le vină automat cea mai bună ofertă din piață, dacă vă aduceți aminte. Asta am vrut. Ei bine, nu! Tot din eșalonul 2 al ANRE s-a spus nu se poate așa face. Chiar cineva a adăugat: păi pierd furnizorii. Păi asta e problema noastră?!” explica Virgil Popescu.

Pare că la ANRE merge totul ca uns, iar românii sunt atât de fericiți, șeful instituției, Dumitru Chiriță, a plecat în urmă cu câteva luni, chiar atunci când există un dezastru pe piața energetică, într-un concediu de odihnă de lux în Republica Dominicană.

articolul original.

Toți prefecții băgați în şedinţa de premierul Nicolae Ciucă, în contextul venirii iernii

20 October 2022 at 07:29
image

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va băga toți premierii în ședință în contextul iernii care urmează să vină. Șeful executivului a dat asigurări că există suficiente cantități de energie și gaze naturale pentru a păși cu bine peste iarnă.

Asta în condiţiile în care la nivel de Uniune Europeană există temeri asupra unui colaps în ceea ce privește furnizarea de energie din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunile impuse Rusiei.

Prefecții băgați în ședință de premierul Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va avea o ședință cu toți prefecţii din România în contextul iernii care urmează. Șeful Executivului a declarat că în ședință se vor discuta despre măsurile pregătitoare și despre elementele prioritare pe care Guvernul trebuie să le rezolve în perioada următoare:

” Este nevoie ca în perioada imediat următoare să avem elementele de prioritate pe care putem să le rezolvăm de la nivelul Guvernului și să continuăm cu structurile din teritoriu astfel încât să putem să intervenim punctual acolo unde este nevoie… Există planuri la fiecare prefectură… trebuie să fie verificate.” a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat faptul că România deține cantități suficiente de energie și gaze naturale pentru a trece peste iarnă și că se fac în continuare demersuri să se suplimenteze stocurile. Acesta a mai arătat că va exista garanția rezervelor de energie chiar și în cele mai negre scenarii meteorologice. În cadrul ședinței vor participa și mai mulţi miniștri din cabinetul Ciucă. Totuși, Guvernul pare să nu găsească formula optimă pentru ca cetățenii să facă față mai ușor avalanșei de scumpiri. Vorbim despre scumpiri din sectorul energiei care s-au transpus în scumpiri în toate domeniile, inclusiv pe piața de alimente.

Iarnă grea pentru Europa, arată un raport

Un raport recent arată faptul că Europa va avea parte de o iarnă grea în condițiile în care Rusia, prin vocea Gazprom, a anunțat că va sista în totalitate livrările de gaze naturale. Sunt stocuri pline în proporție de 80% în majoritatea țărilor din blocul comunitar, dar acest lucru nu înseamnă automat că nu va exista o penurie de gaze naturale.

În continuarea raportului se arată faptul că Europa ar putea intra în colaps din mai multe cauze. Așadar, este vorba despre faptul că, pentru a nu exista o lipsă de resurse naturale, consumatorii casnici trebuie să reducă consumul cu 13%. Asta în contextul în care, prin această reducere, în depozite ar putea să rămână 25-30% gaze naturale.

Dacă reducerea nu se aplică, atunci depozitele vor rămâne cu o capacitate de doar 5%, iar statele ar putea să raționalizeze gazele naturale. Problema apare și în contextul în care, cantități mici în depozite, înseamnă automat un flux mai mic de gaze naturale pentru că condițiile de transport ar putea suferi. Așadar, vom vedea ce măsuri vor fi luate la nivel intern după ce prefecții vor avea o ședință cu premierul Nicolae Ciucă. La nivel extern, lucrurile nu sunt tocmai pozitive.

articolul original.

Golaniada lui George Simion

20 October 2022 at 05:20
image

De cateva săptămâni, generalii SIE, care au creat fenomenul anti românesc și anti național denumit partidul AUR, cu un individ George Simion ca șef de clan, au declanșat operațiunea golanul de Ferentari.

Deja cunoscut pentru obrăznicia analfabetă a lui George Simion, partidul extremist si pro legionar AUR s-a mutat în evul mediu. Este stilul recunoscut al SIE. La numerele de telefon la care de obicei răspundea individul cu numele de George Simion, acum răspund sau reușesc să scrie corect gramatical, niște golani de stradă. Niște ăia cu mucii naționaliști pe pieptul lor de daci fără bacalaureat, indivizii de la AUR sunt niște obraznici. Nu am nimic cu mulțimea analfabetă de la AUR. Pot să pună manele și să bată hore căt vor, lipsa de școală și civilizație nu formează o națiune și un stat. Deci nu mă impresionează. Facem parte din lumi diferite. AUR cu legionarismului lui de partid produs de SIE, eu cu românismul meu real și naționalismul statal. Suntem două lumi diferite, diferența de cărți citite este dată de creșterea primită acasă. AUR și George Simion să fie la ei, să își bată nevestele, să cînte noi suntem români printre bețiile pe care le organizează cu ajutorul celebrului lor idol de colț de stradă. Să accepte femeile din AUR să primească ordin, prin curier, ce număr de copii vor bărbații lor daco romani,  așa cum a făcut-o ipochimenul denumit Simion la nunta sa cu cearșaf (fie-i amintirea pierdută în golănia de tip OTV). Nu am probleme cu lumpen naționalismul de tip George Simion. Fenomenul acultural și anti național al acestor băutori de bere nu mă impresionează. Dar atacurile nemernice ale unui angajat al lui Simion, prin mesaje de Ferentari, la adresa lui Anca Alexandrescu, eu nu le pot accepta.

De aceea scriu aceste rânduri. În primul rînd să îi scriu celebrei soții a lui George Simion, individ cu Ferentariul în inimă și cu obrăznicia plină de naționalism de tip SIE în pieptul lui de tradiționalist pierdut în praful asfaltat de Codreanu și compania. DoamnA Simion, dacă accepți ca angajații SIE ai soțului tău să se comporte cu o femeie așa cum scriu analfabeții AUR ziaristei Anca Alexandrescu, să nu mai ceri să te numești româncă. Înseamnă că vei accepta să te bată golanul de Simion și că Ferentariul invadează grobian căsnicia ta. Acest naționalism doamnă Simion să fie la tine acasă, cu cei șase copii pe care soțul tău tradiționalist  și fără de carte ți i-a comandat prin Glovo.

România nu are nevoie de golănia denumită Simion și nici de analfabeții care o insultă pe Anca Alexandrescu. Dumneata tânăra doamnă Simion, măritată de nebunii din SIE, cu un bărbat din Groapa lui Eugen Barbu nu ai dreptul să te numești civilizată până când nu ii dai două palme nemernicului care a insultat-o pe Anca Alexandrescu cu aprobarea golanului tău de soț. Până cînd nu văd un ochi învinețit al lui Simion de la pumnul dumitale, doamna Simion să nu îndrăznești să ne dai lecții de naționalism, civism, civilitate sau suveranitate. Dacă taci în fața insultelor la adresa unei femei, provenite de la golanii AUR înseamnă că ești la fel cu ei.

Vă scriu și vouă, generalilor crescuți cu SIE. Nu prea aveți școală și nici educație. De decenii, SIE este recunoscut în Occident ca un serviciu de informații ciudat, care a produs tot felul de indivizi care au trădat Romania și civilizația României la orice colț de lume. Acum, la pensie, acești generali sovietici și analfabeți de la SIE au creat un golan de stradă denumit George Simion. Au atașat acestui neica nimeni de București, pe un ziarist care o căuta pe Elodia și au creat aberația nunții cu cearșaf, ca formă de tradiționalism legionaroid, în care un episcop, cu multe bube în cap, a reușit să provoace greață prin ortodoxismul său fundamentalist. Vi s-a transmis un mesaj clar printr-un șef de serviciu de informații român că Europa și SUA cunosc numele și gradele celor care stau în spatele lui George Simion. Încetați să creați un partid de tip sovietic. George Simion este finalul vostru intelectual și este vizibil un eșec. Atât ați putut, să scoateți un golan de prin praful microbic al Bucureștilor și să îl faceți suveranist. Sunteți deja cu nume, prenume și cu poza lipită pe un perete de profil de anchetă din lumea civilizată. Lăsați-vă de jocurile astea de trei parale. Cînd va ieși la suprafață, murdăria secretului lui Simion, voi generalii pensionați din SIE veți fi neant. Diaspora nu o să vă salveze, oricâte manele vor cânta de Paște și de Crăciun, după culesul căpșunilor de pe pământurile unor țărani occidentali leneși.

Aștept scuze din partea AUR și naționalistului cu mucii pe piept cu numele de George Simion, pentru modul abject și golănesc prin care angajații AUR au vorbit doamnei Anca Alexandrescu. Mărlănia și golaniada de tip Simion, a partidului său creat de generalii SIE trebuie să înceteze. Dacă acceptăm violența promovată de membrii AUR, înseamnă că acceptăm analfabetismul și prostia legionaroidă să ne invadeze viața și societatea. Iar România nu are nevoie de lumea plină de obrăznicie a lui George Simion.

Sorin Roșca, eu așteptam să iei poziție publică împotriva lui George Simion. Nu accept ca Sorin Roșca să tacă atunci cînd, în secolul XXI, produse primitive SIE, îmbrăcate în hainele golăniei naționaliste de tip legionar, amintind de crimele lui Zelea Codreanu, Horia Sima sau Ion Antonescu, atacă o femeie. Tăcerea în fața mizeriei morale și infecției bactereologice denumită AUR/Simion, ție, nașule, în special, îți este interzisă.

articolul original.
❌