ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Habitatele de stridii dispar din Florida pe măsură ce statul american devine din ce în ce mai „fierbinte”

26 September 2022 at 13:00
image

Imaginile aeriene din 1938 până în 2020 arată că 83% din recifele de stridii din Golful Tampa s-au transformat complet în insule de mangrove.

Odată cu creșterea temperaturilor la nivel global, extremele de vreme rece și înghețurile din Florida sunt în scădere, un indicator că clima din Florida se schimbă de la subtropical la tropical. Tropicalizarea a avut un efect în cascadă asupra ecosistemelor din Florida. În Golful Tampa și de-a lungul coastei Golfului, cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud au găsit dovezi ale omogenizării ecosistemelor estuariene.

În timp ce desfășura lucrări de teren în Golful Tampa , autorul principal Stephen Hesterberg, proaspăt absolvent al programului de doctorat în biologie integrativă al USF, a observat că mangrovele depășeau majoritatea recifelor de stridii, o schimbare care amenință speciile dependente de habitatele recifelor de stridii. Aceasta include stridionul american, o pasăre pe care Comisia pentru Conservarea Peștilor și a Vieții Sălbatice din Florida a clasificat-o deja drept „amenințată”, indică Eurek Alert.

Lucrând alături de studentul doctorand Kendal Jackson și Susan Bell, distins profesor universitar de biologie integrativă, Hesterberg a explorat câte insule de mangrove erau anterior recife de stridii și cauza conversiei habitatului.

Conversia habitatului de stridii

Echipa interdisciplinară a descoperit că scăderea înghețurilor a permis insulelor de mangrove să înlocuiască vegetația de mlaștină sărată dominantă anterior. Timp de secole în Golful Tampa, țărmurile rămase și apele de coastă puțin adânci au susținut habitate marine subtropicale tipice, cum ar fi mlaștinile sărate, paturile de iarbă marine, recifele de stridii și nămolurile. Când mangrovele de-a lungul țărmului au înlocuit vegetația de mlaștină sărată, ele au preluat brusc habitatele de recif de stridii care au existat de secole.

„Schimbarea globală rapidă este acum o constantă, dar măsura în care ecosistemele se vor schimba și cum va arăta exact viitorul într-o lume mai caldă este încă neclară”, a spus Hesterberg. „Cercetarea noastră oferă o imagine despre cum ar putea arăta estuarele noastre subtropicale, pe măsură ce devin din ce în ce mai tropicale odată cu schimbările climatice.” Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, arată cum schimbările climatice dintr-un ecosistem pot duce la schimbări în altul.

Folosind imagini aeriene din 1938 până în 2020, echipa a descoperit că 83% din recifele de stridii urmărite din Golful Tampa s-au transformat complet în insule de mangrove, iar rata de conversie s-a accelerat de-a lungul secolului al XX-lea. După 1986, Golful Tampa a cunoscut o scădere vizibilă a înghețurilor, un factor care anterior ucidea în mod natural mangrovele.

Efecte ale schimbărilor climatice

„Pe măsură ce se schimbă clima, vedem dovezi ale tropicalizării, zonele care aveau odată tipuri temperate de medii și organisme devin din ce în ce mai tropicale în natură”, a spus Bell. Ea a spus că acest studiu oferă o oportunitate unică de a examina schimbările în ecosistemele de coastă adiacente și de a genera predicții privind viitoarele conversii ale recifului de stridii.

În timp ce tranziția către insulele de mangrove este bine avansată în estuarul Tampa și estuarele din sud, Bell a spus că managerii ecosistemelor din Florida din zonele de coastă și de nord se vor confrunta cu

„Rezultatul acestui studiu reprezintă o situație dificilă, dar interesantă pentru managerii de coastă, deoarece atât recifele de stridii, cât și habitatele de mangrove sunt considerate specii importante de fundație în estuare”, a spus Bell.

Recifele de stridii îmbunătățesc calitatea apei

îmbunătățesc calitatea apei și oferă simultan protecție de coastă prin reducerea impactului valurilor. Deși mangrovele oferă, de asemenea, beneficii, cum ar fi habitatul păsărilor și captarea carbonului, alte funcții ecosistemice unice pentru recifele de stridii se vor diminua sau se vor pierde cu totul pe măsură ce recifele vor trece la insulele mangrove. Pierderea habitatelor recifelor de stridii va amenința în mod direct pescuitul de stridii sălbatice și speciile dependente de recif.

Deși tropicalizarea va face din ce în ce mai dificilă menținerea recifelor de stridii, intervenția umană prin restaurarea recifului sau îndepărtarea activă a puieților de mangrove ar putea încetini sau preveni omogenizarea peisajelor subtropicale – permițând atât recifelor de stridii, cât și zonelor umede de maree de mangrove să coexiste.

Hesterberg intenționează să continue să examineze implicațiile unei astfel de tranziții de habitat asupra pescuitului în noul său rol de director executiv al Gulf Shellfish Institute, o organizație non-profit de cercetare științifică. El își extinde cercetările pentru a investiga cum să proiecteze restaurarea recifului de stridii care va prelungi durata de viață a ecosistemului sau va evita transformarea totală a mangrovelor.

articolul original.

Care este diferența dintre fructe și legume?

24 September 2022 at 08:00
image

Care este diferența dintre fructe și legume – și de ce roșia este considerată un fruct?

Care este diferența dintre fructe și legume? La o primă vedere, răspunsul la această întrebare poate părea destul de simplu. Evident, chiar. Dacă este dulce și suculent ca o căpșună, trebuie să fie un fruct. Iar dacă este savuros și fibros ca un morcov, trebuie să fie o legumă. Dar așa sunt definite oficial aceste două grupe de alimente? Sau mai sunt și alte aspecte care trebuie luate în considerare?

Poate ați auzit că unii oameni consideră roșia un fruct. Dar roșia poate fi clasificată uneori ca un fruct, iar uneori ca o legumă. Acest lucru se datorează faptului că definițiile exacte vor varia dacă ești grădinar sau bucătar, așa cum a explicat Consiliul European pentru Informații Alimentare (EUFIC), indică Live Science.

Mai mult, limba și țara de origine pot afecta, de asemenea, modul în care percepeți această problemă. Aici, vom explica ce constituie un fruct și ce este considerat o legumă, conform diferitelor definiții. S-ar putea să fii surprins!

Diferența dintre fructe și legume

Majoritatea oamenilor vor analiza problema din punct de vedere culinar. În acest caz, fructele și legumele sunt separate în funcție de gustul și aroma lor. Conform acestei definiții, sau acrișoare, în timp ce legumele sunt mai moderate și mai savuroase. Aceste două grupe de alimente vor avea, de asemenea, utilizări culinare diferite. Fructele vor fi adăugate predominant la deserturi, smoothie-uri sau sucuri, în timp ce legumele vor face parte dintr-o garnitură copioasă sau felul principal.

Cu toate acestea, ceea ce reprezintă fructele și legumele va arăta complet diferit pentru un botanist. Potrivit cărții Postharvest Physiology and Biochemistry of Fruits and Vegetables, fructele sunt structuri purtătoare de semințe care se dezvoltă din ovarul unei plante cu flori. Aceasta înseamnă că „legume” precum roșiile, castraveții, ardeii, dovleceii, dovleceii, vinetele, boabele de porumb și păstăile de fasole și mazăre sunt de fapt fructe.

În timp ce o legumă este orice parte comestibilă a unei plante care nu se întâmplă să fie un fruct, cum ar fi frunze (spanac, salată verde, varză), rădăcini (morcovi, sfeclă, napi), tulpini (sparanghel), tuberculi (cartofi), bulbi (ceapa) si flori (conopida si broccoli).

O problemă ce ține de percepție

Modul de percepție asociată cu imaginea poate depinde și de locul de unde vii și de limba pe care o vorbești. În 2011, revista Public Health Nutrition a publicat un sondaj care a relevat amploarea acestor diferențe culturale. Conform constatărilor lor, orezul a fost considerat a fi o legumă de 20% dintre respondenții adulți din SUA.

În comparație cu vorbitorii de engleză, vorbitorii de spaniolă erau mai predispuși să numească orezul o legumă. Pe de altă parte, vorbitorii de chineză erau mai puțin probabili să facă acest lucru. Fasolea, care este adesea grupată în categoria legumelor, a împărțit părerile. În comparație cu vorbitorii de spaniolă, vorbitorii de engleză erau mai predispuși să le eticheteze drept legume.

Dezbaterea asupra diferenței dintre fructe și legume poate ajunge uneori la o astfel de febră, încât legea trebuie să intervină. În cazul Nix din 1893, Curtea Supremă a Statelor Unite. c. Hedden, instanța a decis în unanimitate că o roșie importată ar trebui să fie impozitată ca legumă, mai degrabă decât ca un fruct (mai puțin impozitat), așa cum este descris în Mercer Law Review. Instanța a recunoscut, dar a urmat ceea ce ei au numit definițiile „obișnuite” ale fructelor și legumelor, cele folosite în bucătărie.

articolul original.
  • There are no more articles
❌