ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 January 2023Ultimele Stiri

Vor schimba tancurile soarta războiului? Momentul perfect și riscurile

27 January 2023 at 22:05
image

Mastodonții din metal cu putere letală de foc pe care îi va primi Kievul sunt vitali pentru a lovi trupele ruse cu toată forța. Intrarea lor în luptă va avea un impact major pe front, dar acesta nu se va produce curând. Până atunci, ucrainenii trebuie să se descurce cum pot.

La scurt timp după începerea războiului, părerea generală era că apogeul tancurilor trecuse de mult, iar acest vehicul de luptă ce părea vetust era vulnerabil la atacurile dronelor și ale rachetelor de tip „fire-and-forget” („trage și uită” – rachete fără ghidaj suplimentar care nu sunt vizibile pentru țintă, n.r.).

S-a dovedit că părerea generală era greșită atunci când a devenit destul de clar că supremația blindată într-un teatru de război precum cel din Ucraina ar putea răsturna dramatic cursul conflictului.

Însă pentru ca Ucraina să aibă șansa de a folosi această supremație, Occidentul trebuie să aducă la fața locului cât mai repede ultima generație de tancuri, se arată într-o analiză publicată de CNN.

"Ceea ce încearcă Rusia să facă acum este să se regrupeze. Încearcă să câștige timp și să facă o altă mobilizare", a spus Andrei Zahorodniuk, ministru al Apărării din Ucraina în anii 2019-2020, într-un interviu telefonic pentru CNN, la scurt timp după ce Germania a anunțat că va trimite tancuri în Ucraina.

Zahorodniuk, cofondator al organizației Center for Defense Strategies, crede că rușii vor încerca să creeze o armată mai mare și să atace din nou. "Ne așteptăm la o nouă ofensivă în primăvară", a spus el.

E timpul ca Ucraina să se înarmeze. Și, așa cum cred Zahorodniuk și experții în Apărare din Occident, tancurile vor fi armele decisive pentru Ucraina în următoarea bătălie.

Momentul perfect pentru zdrobirea tancurilor rusești

Occidentul are acum ocazia să-și testeze cele mai avansate tancuri într-o situație reală de război. E cel mai potrivit moment, întrucât adversarul său a fost multă vreme îngrozitor de prost pregătit pentru un asemenea scenariu, arată corespondentul american de război David A. Andelman.

Acesta povestește că a întâlnit un tanchist sovietic în anii '80, la apogeul Războiului Rece, când NATO se pregătea de o confruntare militară cu Moscova în Fulda Gap. Aceasta este o zonă din Germania, între Hesse-Thuringia și Frankfurt pe Main, ce include două coridoare de șes prin care tancurile ar fi putut lansa un atac surpriză al sovieticilor și al aliaților lor din Tratatul de la Varșovia pentru a reuși traversarea râului Rin.

Rusul a izbucnit în râs când a auzit la ce se aștepta NATO. El i-a spus lui Andelman că tanchiștii ruși aveau în dotare un baros greu cu care să izbească transmisia când se blochează din cauza utilizării intensive. Înăuntru nu exista sistem de încălzire sau de răcire, așa că echipajul îngheța iarna sau se sufoca vara.

După patru decenii, unele dintre aceste probleme persistă, iar tancurile rusești încă sunt vulnerabile. În special erorile de design sunt insurmontabile - de exemplu, în cele mai multe din tancurile rusești muniția se află chiar lângă echipajul care pilotează, încarcă și trage, o încărcătură de până la 40 de focuri puternice.

Tancurile sunt apărate de blindaj în față, dar mai puțin în lateral și în zona turelei, astfel că o lovitură directă cu rachete antitanc americane Javelin sau cu cele britanico-suedeze NLAW spre motorul încins poate străpunge zona cu blindaj mai subțire, aruncând în aer toată muniția de la bord și pulverizând echipajul.

În modelele occidentale, echipajul este izolat cu atenție de muniție prin pereți rezistenți la explozie.

Rușii au și ei un tanc nou, T-14 Armata, considerat un rival de talia lui M-1 Abrams și Leopard 2. Problema Moscovei este că s-au produs doar câteva bucăți și doar trei au defilat în mai anul trecut, la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, după ce primele au rămas înțepenite la parada din 2015. Ultimele date obținute de serviciile secrete vestice arată că producția și dezvoltarea acestui model au fost oprite din cauza costurilor și a complexității proiectului.

Dacă războiul din Ucraina se va îndrepta spre o confruntare între tancuri, iar Abrams și Leopard vor ajunge față în față chiar și cu cele mai bune tancuri ale trupelor ruse, forțele Kievului vor avea prima șansă.

Însă dacă tancurile nu vin la timp, lupta se va da între tancurile modernizate, moștenite de Ucraina din era sovietică, și unele similare, poate mai numeroase, ale trupelor ruse. Iar ucrainenii au dovedit că se descurcă și în aceste condiții:

"Totul depinde de cum le folosești, ce fel de concept de operarare ai, cât de eficient ești. Și așa cum ne-a arătat 2022, Ucraina e mai eficientă, așa că ne putem descurca mai bine cu echipament mai puțin", este de părere Zahorodniuk, deși nu este jocul de noroc pe care și l-ar dori cineva.

Același lucru, să se descurce mai bine cu mai puțin, ar putea fi nevoiți să facă și rușii. Potrivit blogului Oryx, care urmărește deplasarea arsenalului și stocul de echipament, Rusia a pierdut cel puțin un sfert din inventarul de 3.000 de tancuri pe care îl deținea înaintea războiului.

Oficialii ucraineni cred că au nevoie de 300 de tancuri moderne care să suplimenteze efectivele și să egaleze chiar nivelul rușilor. Însă pe cât de decisive sunt tancurile Occidentului, pe atât de lungă va fi așteptarea momentului în care acestea vor avea impact pe front. Va fi nevoie de cel puțin trei luni de acum înainte pentru a instrui echipajele, tehnicienii și mecanicii, astfel că timpul este un factor esențial.

Leopard, cel mai bun tanc pentru Ucraina

Cei care speră ca tancurile donate de țările NATO să aibă impact rapid în război vor trebui să-și ajusteze așteptările. Chiar și cei mai optimiști experți estimează că vor trece câteva luni până când tancurile vor intra în luptă într-un număr care să facă diferența, iar în cazul Abrams ar putea dura chiar mai bine de un an, subliniază CNN.

Secretarul de presă al Pentagonului Sabrina Singh a declarat joi că Statele Unite nu au suficiente tancuri "în plus" în stocuri, adăugând că transferarea lor în Ucraina va dura câteva luni.

Mulți analiști spun că ar fi fost mai ușor pentru Ucraina să se bazeze pe un singur tip de tanc. Tancurile moderne sunt elemente complexe. Pe dinafară arată formidabil și puternice, dar cea mai mare parte a eficienței lor vine din sistemele electronice și computerizate pe care le încorporează. Aceste sisteme identifică țintele și le ochesc.

Întreținerea tancurilor, repararea lor și furnizarea pieselor de schimb necesită o pregătire detaliată, de la echipaje până la traseul logistic care le sprijină la sute sau poate mii de kilometri de linia frontului din estul Ucrainei.

"Tancul pe care ei îl pot folosi și întreține mai eficient ar fi opțiunea corectă, poate fi unul disponbil în număr mare cu mai puține sisteme complexe, care merge cu cel mai accesibil combustibil și folosește muniție disponibilă - iar acesta ar fi Leopard 2", a spus Blake Herzinger, de la American Enterprise Institute.

The Leopard II tank is one of the most feared tanks in the world because of its high mobility and armour.

Analysts have said that it would give Ukraine an edge in battles as it outclasses Russia’s T-72 tanks and is close to being the world’s “gold standard” tank.🇺🇦 pic.twitter.com/xSWZ7RFf6s

— ajit4g (@ajit4g1)
January 25, 2023

Nicholas Drummond, fost ofițer britanic și analist în Apărare specializat în războiul terestru, e de acord: "Aș spune că abilitatea de a instrui soldații ucraineni pentru a folosi orice tancuri li se dau e mai importantă decât tipul de tanc pe care îl folosesc".

Acesta a spus că tancurile germane au fost concepute pentru a fi utilizate de armate de recruți, precum cea a Ucrainei, iar Leopard ar fi mai indicat decât Abrams și Challenger, cu echipaje de militari profesioniști. Recruții nu au suficient timp pentru pregătire, astfel că tancurile germane ar reduce șansele unor erori de întreținere.

Coada nevăzută din spatele fiecărui tanc

Păstrarea tancurilor în luptă nu implică doar pregătirea echipajelor, ci și a echipelor de întreținere. Mark Hertling, analist militar, fost comandant al Diviziei Mecanizate 1 a armatei americane, cunoaște bine punctele forte și pe cele vulnerabile ale tancurilor Abrams.

"Cei care spun 'dați-le odată nenorocitele de tancuri!' n-au văzut niciodată coregrafia necesară pentru punerea acestei munci pe câmpul de luptă. În luptă e nevoie de numai câteva lucruri care să meargă prost ca să provoace dezastru și eșec. Tancurile letale se transformă în cutii de pastile care nu se mișcă și nu trag", a explicat el.

We train! Fun is just part of the job. Watch these soldiers complete a tank live-fire exercise in Smârdan, Romania 🇷🇴. The soldiers exercised the firing and maneuvering capabilities of their M-1 Abrams tanks. #KnowYourMil pic.twitter.com/JdvgllCCu1

— Department of Defense 🇺🇸 (@DeptofDefense)
October 8, 2020

Întrucât tancurile Abrams sunt eminamente americane, au "o coadă logistică foarte lungă care duc înspre Statele Unite", arată Drew Thompson, de la Universitatea Națională din Singapore. Componentele cheie care se defectează sau sunt distruse în luptă trebuie înlocuite cu piese originale, fabricate în SUA, care trebuie trimise la un depozit în Ucraina sau, poate, în Polonia.

Pentagonul se pricepe să rezolve probleme logistice, "dar riscul e prea mare atât pentru SUA, cât și pentru Ucraina", apreciază Thompson. Ar fi o mare victorie de propagandă a lui Vladimir Putin dacă ar apărea imagini cu tancuri americane defecte pe front, la care oamenii Moscovei au încercat deja să ajungă prin fake news:

Thompson spune că tancurile Leopard sunt mai ușor de sprijinit de la o bază logistică din Europa, mai ales că în prezent sunt în funcțiune 4.000 de astfel de vehicule și există piese de schimb din mai multe surse.

Oficialii spun că echipajele ucrainene ar putea începe în curând instruirea pe tancurile care vor fi livrate. Însă intrarea lor în luptă ar putea dura aproximativ trei luni. Totuși, chiar dacă Abrams și Leopard vor mai întârzia până vor ajunge pe front, experții spun că utilitatea lor trebuie privită și pe termen lung.

"Vedem cum armata ucraineană se modernizează și se occidentalizează în timp ce duce un război existențial", spune Herzinger, adăugând că acest proces o va proteja de orice tentativă de răzbunare a unei viitoare Rusii revanșarde. Poate că Ucraina nu va intra curând în NATO, dar va fi înarmată ca o țară NATO, conchide expertul.

articolul original.
Ieri — 27 January 2023Ultimele Stiri

Protest al comuniștilor în Piața Roșie: Critică războiul și cer o revoluție împotriva „regimului fascist al lui Putin” (Foto)

27 January 2023 at 10:15
image

Vladimir Putin este contestat nu numai de organizațiile care militează pentru democrație, ci chiar și de adepții comunismului. Aceștia acuză incompetența Puterii și amenință că „poporul va schimba Guvernul”.

O manifestație organizată la Moscova, la sfârșitul săptămânii trecute, de comuniștii ruși a trecut neobservată de presa occidentală.

Chiar dacă în Piața Roșie s-au strâns doar vreo 100 de oameni "înarmați" cu drapele sovietice și pancarte cu chipurile lui Lenin și Stalin, aceștia au avut un mesaj tăios la adresa Kremlinului și nu s-au ferit să-l transmită: Vladimir Putin trebuie înlăturat de la putere din cauza războiului din Ucraina.

Publicația independentă rusă SOTA a discutat cu unul dintre participanții la manifestația care a marcat 99 de ani de la moartea liderului politic Vladimir Lenin și a aflat care sunt nemulțumirile acestora.

Lenin died Jan 21st,1924. To mark the Day of Remembrance of V.I. Lenin, communists, Komsomol members, supporters of the KPRF laid flowers at the Mausoleum on Red Square. The funeral procession was led by G.A. Zyuganov, Chairman of the Communist Party of the Russian Federation. pic.twitter.com/AEEO9nUy7S

— Party of Communists USA (@PCUSA2016)
January 24, 2023

Înregistrarea video a dialogului a fost postată pe Twitter de Igor Sușko, directorul Wind of Change Research Group, un ONG din Washington, relatează Newsweek.

"#Rusia: Comuniștii au apărut în Piața Roșie, cerând o revoluție împotriva regimului fascist al lui Putin. Bine ați venit în 2023", a scris acesta.

Membrul Partidului Comunist din Rusia cu care au stat de vorbă cei de la SOTA nu a criticat deschis decizia lui Putin de a declanșa invadarea Ucrainei în februarie 2022, dar a acuzat incompetența celor de la putere și modul în care este executată ceea ce președintele rus continuă să numească "operațiunea militară specială", termen pe care protestatarul îl contestă.

"Oamenii se trezesc și vor să înțeleagă ce fel de război au început. O 'operațiune militară specială' continuă de un an. Acum, în februarie, se va împlini un an. Poate să dureze o astfel de operațiune un an? Ăsta e deja un război deschis", a spus el.

"E clar că eliberarea poporului are deja loc. Trebuie să fie justificată politic, să i se dea un statut. Guvernul trebuie schimbat", a adăugat el.

Cameramanul l-a întrerupt, întrebându-l: "Și cine să schimbe Guvernul?".

"Oamenii vor schimba Guvernul sub conducerea Partidului Comunist din Rusia", a venit răspunsul.

Partidul Comunist al Federației Ruse, înființat în 1993 și condus de Ghenadi Ziuganov, se declară continuatorul comunismului din fosta Uniune Sovietică, dar nu se bucură de influența partidului lui Putin, Rusia Unită. La alegerile parlamentare din septembrie 2021, comuniștii au obținut 57 de locuri în Duma de Stat, cu 18,9% din voturi. Rusia Unită a luat peste 300 de locuri.

În noiembrie, Volodimir Ohrizko, fostul ministru de externe al Ucrainei în perioada 2007-2009, a dezvăluit că un grup de oameni din jurul lui Putin a discutat despre înlăturarea lui Putin de la putere. Într-un articol publicat de New Voice of Ukraine, Ohrizko a scris că aceste discuții secrete au scopul de a scăpa de Putin pentru a proteja interesele participanților la complot.

"Se fac multe pe la spatele lui Putin, despre care, desigur, el nu este informat. Dar mai mulți oameni care stau de partea sau deasupra sau sub Putin (nu contează), care vor pierde foarte mult din actuala situație absolut catastrofală pentru Rusia, se vor gândi cu siguranță cum să-l schimbe pe Putin pentru siguranța lor, pentru câștiguri financiare suplimentare și să se întoarcă la viața lor anterioară de paradis din Occident", a scris fostul șef al diplomației ucrainene.

Contactat atunci de Newsweek, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a calificat afirmațiile ca fiind "fără temei care n-au nicio legătură cu realitatea".

Revista americană The Hill a scris recent despre un complot eșuat, pus la cale de generalul Maslov, care urma să-l elimine pe Vladimir Putin în timpul unei vizite la o fabrică de tancuri din orașul Nijni Taghil. FSB a dejucat planul, iar liderul de la Kremlin a anulat călătoria de 1.700 de kilometri de la Moscova.

Potrivit publicației citate, deși nu se cunosc multe detalii despre tentativa de lovitură de stat, există indicii că în armata Rusiei există ofițeri care nu sunt de acord cu războiul și cu pierderile suferite de trupele Moscovei.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Tancurile Abrams față în față cu tancurile T-90 ale rușilor: Cine câștigă?

27 January 2023 at 05:09
image

Cele 31 de tancuri Abrams pe care le va primi Ucraina au o putere de foc letală și blindaj îmbunătățit. În schimb, şi modelul de tanc folosit de ruși se numără printre primele zece din lume.

Armata americană descrie tancul Abrams ca un vehicul militar de asalt pentru luptă terestră, cu profil redus, care poate domina adversarul „prin putere de foc letală, supraviețuire de neegalat și manevre îndrăznețe”. Poate atinge o viteză de până la 67 de kilometri pe oră, scrie Newsweek.

Abrams se află în dotarea armatei americane de peste 35 de ani, fiind conceput în anii '70, și a trecut prin mai multe revizuiri tehnice. Este echipat cu un motor cu turbină cu 1.500 de cai putere, o mitralieră de 120 de milimetri și un blindaj special.

M1A2 Abrams este o versiune modernizată, cu două sisteme optice - pentru trăgător și pentru comandant - ceea ce îi conferă o eficiență letală, întrucât permite tactica de vânare-lovire.

Camera independentă cu termoviziune pentru comandant reprezintă un mare pas înainte - în trecut doar artileristul avea un astfel de echipament, dar acum şi comandantul tancului are unul, ceea ce îi permite să ajute la scanarea şi identificarea ţintelor. "În timp ce trăgătorul distruge țintele, comandantul poate supraveghea câmpul de luptă pentru a depista următoarea amenințare", arată armata SUA.

Diferența dintre un telefon cu disc şi un iPhone

Versiunea M1A2 a tancurilor Abrams are un upgrade semnificativ faţă de cea iniţială M1A1, în principal datorită faptului că A2 funcţionează pe un sistem digital, spre deosebire de sistemul analogic al A1.

Sistemul digital permite echipajului tancului să ruleze propriile diagnostice la bord, a mai spus Abrams, în loc să aştepte ca mecanicii să efectueze teste pentru a determina orice problemă care apare.

Este "diferenţa dintre un telefon cu priză - un telefon cu disc - şi acel iPhone pe care îl aveţi în mână", a explicat generalul în retragere Robert Abrams, fost comandant al forţelor americane din Coreea. Tancul de 70 de tone poartă numele tatălui său, menționează CNN.

Blindajul foarte rezistent al acestor vehicule poate face diferența pe câmpul de luptă. Calitatea acestuia a fost certificată în teste:

With Biden’s decision to send 31 of our INVINCIBLE Abrams tanks into Ukraine, Kiev will surely defeat Russia! Just look at how well Abrams tanks deflect incoming missiles ⬇️ pic.twitter.com/Gw7zgTq2IR

— Jackson Hinkle 🇺🇸 (@jacksonhinklle)
January 25, 2023

Inițial, s-a stabilit că Ucraina va primi 31 de tancuri Abrams din versiunea anterioară - M1A1, potrivit CNBC News.

Politico scrie, însă, că Statele Unite iau în calcul să trimită Kievului modelul avansat M1A2, în locul versiunii mai vechi A1, citând trei persoane apropiate de discuțiile de la Washington. Acestea au precizat că tancurile M1A2 ar urma să fie livrate fără blindajul secret care include și elemente din uraniu sărăcit, rezervat doar pentru armata SUA. Această măsură este aplicată la fiecare lot de M1A2 livrate la export, a spus o a patra sursă.

Adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat pentru CNN că SUA vor trimite în Ucraina tancul M1A2 Abrams, dar a precizat că SUA nu "au aceste tancuri disponibile în exces în stocuri" şi va dura "luni de zile pentru a transfera" echipamentele către Ucraina.

Încă nu este clar ce variantă din cele trei al tancului A2 va fi aleasă.

Rușii au un bestseller

De partea cealaltă, armata rusă și Grupul Wagner folosesc tancuri T-90. Acestea au fost adoptate oficial de guvernul rus în 1992, iar producția a început în același an, ca o evoluție de la modelul anterior, T-72, potrivit Military Today. Este ultimul tanc de luptă principal produs în masă în Rusia, celelalte tancuri fiind recondiționate sau versiuni îmbunătățite ale designului original.

T-90 este un bestseller pe piața mondială, fiind considerat unul dintre cele mai bune zece tancuri din lume. "Aici contează calitatea a ceea ce avem. Dacă întâlnești un T-90, ai nevoie de trei din ale noastre (tancuri - n.red.) pentru a-i face față — sau de foarte mult noroc", a spus locotenentul Oleksander Romanciuk, comandantul unei companii ucrainene.

Un raport din 2015 publicat de The National Interest citat de Newsweek a comparat tancurile Abrams și T-90, arătând că primele au un design superior, dar și un preț mai mare. "Doctrina armurii americane pune preț pe a vedea mai întâi inamicul și pe obținerea primei lovituri - rezultat al analizei de zeci de ani. Abrams este conceput în jurul acestui concept", arată documentul.

Se estimează că un tanc Abrams costă aproape dublu față de un T-90, prețul fiind aproximat în 2016 la aproape nouă milioane de dolari.

Rusia a pierdut, însă, multe din tancurile sale T-90 în Siria și în Ucraina. Potrivit Forbes, armata rusă a început să resimtă scăderea numărului de tancuri chiar după prima lună de la începerea invaziei în Ucraina.

De la începerea războiului rușii au pierdut 36 din cele 400 de tancuri T-90, arată Newsweek. Cel puțin 50 de tancuri din cele aproximativ 360 rămase aparțin batalioanelor care apără zona din jurul Svatove, la 80 de kilometri de Bahmut.

articolul original.

Propagandiștii ruși au „dovedit” că tancurile Abrams iau foc și nu pot să urce pe un deal înghețat (Video)

26 January 2023 at 05:54
image

Confruntarea dintre armata rusă și tancurile americane a început înainte ca Abrams să tragă prima salvă pe frontul din Ucraina. Propagandiștii ruși au lansat o campanie de dezinformare și „au demonstrat” că tancurile Abrams nu sunt bune de nimic.

În timp ce Statele Unite și aliații occidentali analizau problema trimiterii mai multor tancuri în Ucraina, numeroase informații nedovedite despre temutul M1A2 Abrams s-au răspândit pe rețelele de socializare, susținând că acest model nu poate face față luptelor în care va fi implicat. Newsweek a demontat aceste versiuni, demonstrând că sunt false.

Conform uneia dintre teoriile lansate în mediul online, tancurile Abrams ar acționa deja în Ucraina, deși decizia Washingtonului de a trimite aceste vehicule de luptă abia a fost anunțată oficial.

Tancul care arde, "plimbat" prin toate războaiele lumii

Pe rețelele de socializare este prezentată, în schimb, o realitate paralelă. O fotografie care se presupune că ar arăta un tanc Abrams distrus undeva în Ucraina a fost distribuită pe canalele pro-Kremlin pentru a promova versiunea că Statele Unite furnizează în secret Kievului cele mai bune echipamente militare.

"Și ziceau că Abrams nu ia foc", este mesajul postat pe un grup închis de Telegram, intitulat WAR_VIDEO_TELEGRAM. "Surse spun că unități ale armatei ruse de lângă Soledar au distrus azi primul tanc Abrams. A fost nevoie de numai trei lovituri de 'Muscă' (lansatorul de rachete RPG-18 - n.red.). Sursa spune că era condus de un afro-american care nu a supraviețuit", se arată în postare.

❗️ACHTUNG❗️#Russians 🇷🇺👇
„Und sie sagten, die Abrams brennen nicht.
Quellen behaupten, dass Teile
RF-Streitkräfte heute in der Nähe von #Soledar zerstörte den ersten amerikanischen Panzer
☠️ Vor allem aus ganz normalen РПГ-18 «Муха»…#RussiaSick #Abrams 🤣 pic.twitter.com/ExyUcx3N0S

— Vic (@vic_010100)
January 20, 2023

Prima problemă: inițial sunt pomenite "surse", apoi este menționată o "sursă". Apoi, postarea oferă un link spre o înregistrare video de pe un alt canal, dar acest clip nu arată o lovitură asupra unui tanc Abrams. Indiciile observate de Newsweek dau de înțeles că ar fi, de fapt, un material de promovare de tip cross-promotion sau o reclamă.

Postarea respectivă, precum și capturile de ecran ale acesteia, s-au răspândit pe Twitter, Telegram și alte platforme alături de subtitrări înșelătoare și a fost, de asemenea, semnalată de conturile care monitorizează propaganda rusă.

Potrivit Newsweek, fotografia pare să arate, într-adevăr, un Abrams distrus, dar este veche de cel puțin cinci ani și a fost etichetată greșit.

O postare de pe Reddit din mai 2018 localizează scena în Irak și susține că "M1A1 Abrams" a fost făcut "knock out" de ISIS. Alte pagini care au preluat fotografia cu tancul arzând duc și mai mult înapoi în timp, unele spre anul 2014 sau mai devreme, dar conținutul a fost șters între timp.

Imaginea a reapărut în contextul altor conflicte, din Siria până în Yemen. De fapt, poza e atât de veche, încât a fost transformată într-o glumă.

Newsweek nu a reușit să depisteze sursa originală a imaginii, un lucru e sigur - a fost făcută cu mult înaintea conflictului din Ucraina. Chiar cu două decenii înainte, dacă tancul a fost distrus în războiul din Irak, cum sugerează una dintre explicațiile foto.

Tancul care o ia la vale făcea un test special

Tancurile Abrams sunt și subiectul unei înregistrări video cu scop manipulator care susține că un astfel de vehicul nu a reușit să urce pe un deal înzăpezit din Ucraina. Imaginile au stârnit comentarii ironice în presa rusă și pe platformele de socializare. Și acest clip a fost, însă, scos din context.

Clipul original de pe TikTok a fost postat prima oară în ianuarie 2021.

Postarea de pe canelele rusești nu precizează locul în care a fost filmat tancul și nu oferă contextul. Pe YouTube sunt însă disponibile clipuri similare cu tancuri Abrams participând la un exercițiu militar comun SUA - Norvegia și e posibil ca înregistrarea să fi fost extrasă de la aplicații mai recente, desfășurate în 2020-2021 la Centrul de Testare din Regiunile Reci al U.S. Armu (CRTC) pentru verificarea funcționării în condiții de iarnă.

Înregistrarea prezentată pe canalele rusești a fost tăiată scurt, câțiva utilizatori estimând că ar prezenta o testare prin comparație a plăcuțelor de cauciuc montate pe șenile și a celor din aliaj metalic, concepute special pentru condiții de iarnă. Numai că în clip sunt prezentate doar primele.

Publicația americană nu a putut verifica imediat această teorie, însă există înregistrări militare care arată că "încălțările de iarnă" ale tancurilor includ tije cu vârf din carbură de wolfram, un compus chimic sub formă de pudră gri care poate fi prelucrat pentru a fi transformat în blocuri solide, de aproximativ două ori mai rigide decât oțelul. Aceste elemente din wolfram au fost folosite pentru adaptarea modelului M1s la condiții de iarnă încă din anul 1982.

"Trenurile-fantomă" pline cu Abrams care bântuie prin Ucraina

Alte teorii despre folosirea sau sosirea iminentă a tancurilor Abrams în Ucraina s-au răspândit înainte de reuniunea de la baza militară NATO de la Ramstein unde s-a discutat despre livrarea acestor arme.

De exemplu, o înregistrare video a unui tren cu vagoane-platformă transportând zeci de tancuri Abrams sugerează că "este cel mai mare export de tancuri americane de la Al Doilea Război Mondial", iar acest lot se îndrepta spre Ucraina. Autorul postării nu oferă, însă, nicio dovadă, în condițiile în care zeci de tancuri Abrams sunt transportate în fiecare an în Statele Unite.

Alte înregistrări video cu tancurile americane transportate în Polonia au fost atribuite eronat Ucrainei.

Polonia a devenit prima țară din Europa care a primit tancuri Abrams, în baza unui acord cu Pentagonul, și în cadrul eforturilor acestui stat de a-și întări apărarea în fața amenințării crescute din partea Rusiei.

Ministrul polonez al Apărării a precizat, însă, că doar un număr mic de astfel de tancuri a fost livrat pentru aplicații, celelalte 250 urmând a fi livrate în următorii ani.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a confirmat în aprilie că ţara sa a trimis tancuri în Ucraina, dar nu a precizat câte. În niciun caz nu a fost vorba de tancuri Abrams, presa poloneză scriind că au fost trimise 40 de tancuri T-72, informație pe care guvernul de la Varșovia nu a confirmat-o.

articolul original.

5 lecții pe care Ucraina le-a învățat din tentativele de a negocia cu Putin

25 January 2023 at 10:51
image

Șansele ca războiul să se încheie în acest an printr-o rezolvare militară sunt foarte mici, consideră experții. Kremlinul și-a declarat deschiderea către negocieri, dar a precizat că nu există condiții pentru discuții, iar Kievul și-a învățat lecțiile după încercările eșuate de a trata cu Putin. Între cele două părți e un abis.

Războiul din Ucraina a intrat marți în a 11-a lună. Deși armata rusă a dat înapoi în ultimele luni, niciuna dintre cele două tabere nu pare capabilă să obțină victoria în următoarea perioadă, notează Newsweek.

Generalul american Mark Milley, președintele şefilor de Stat Major din Statele Unite, a declarat vineri că va fi "foarte, foarte dificil" din punct de vedere militar scoaterea trupelor ruse din Ucraina anul acesta. El crede, de asemenea, că războiul se va încheia mai degrabă prin negocieri decât pe câmpul de luptă.

O soluționare diplomatică este susținută și de alți oficiali, precum președintele francez Emmanuel Macron, care a spus în mai multe rânduri că va fi nevoie de negocieri pentru a pune capăt conflictului.

Însă și această cale este spinoasă: deși Rusia s-a declarat deschisă la negocieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că acestea sunt acum imposibile, "întrucât nu există condiții, nici de facto, nici de drept". Iar Kievul are mari rețineri, bazate pe experiența tentativelor anterioare de a trata cu Moscova.

Dincolo de obiectivele diametral opuse, cele două părți n-au încredere în această soluție și, deocamdată, nici Moscova, nici Kievul n-au ajuns în punctul de a avea nevoie disperată de a negocia.

Într-un articol de opinie publicat marți de Politico, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a scris că cei care fac apel la negocieri de pace în Occident "or fi având intenții bune, dar nu par să recunoască faptul că Rusia nu a propus deloc discuții semnificative și rămâne concentrată pe distrugerea militară a Ucrainei".

Ucraina și Rusia și-au prezentat listele cu cereri pentru încheierea războiului. Moscova a formulat condiții vagi, dar și una foarte precisă:

 • "denazificarea și demilitarizarea" Ucrainei.
 • cedarea de către Ucraina a patru regiuni: Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, anexate anul trecut de către Rusia.

De cealaltă parte, Ucraina are cereri clare:

 • garanții de securitate.
 • retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul său.
 • sancționarea Rusiei pentru declanșarea războiului.
 • refacerea integrității sale teritoriale, inclusiv recăpătarea peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Dmitro Kuleba a scris că Ucraina a purtat negocieri cu Rusia timp de peste opt ani, citând Acordul de la Minsk din 2014 prin care s-a încercat să se pună capăt conflictului separatist din estul Ucrainei. Din acești ani de negocieri, Kievul a extras cinci lecții importante:

1.E o greșeală să oprești războiul și să renunți la căutarea unei soluții pentru problemele teritoriale pe viitor. Kuleba arată că în procesul de stabilire a acordului de la Minsk, Rusia a pregătit declanșarea războiului la scară largă împotriva Ucrainei, în timp ce reprezentanții săi "mimau diplomația". Acest proces de negociere a dus la un "dezastru" pentru Ucraina, scrie Kuleba.

2.Rusia nu negociază "cu bună credință". Putin urmărea de mult timp dezmembrarea statului ucrainean și a privit negocierile de la Minsk ca pe o potențială cale de a-i distruge suveranitatea prin mijloace politice și diplomatice. El a plănuit tot timpul să recurgă la forța militară dacă nu reușea să-și îndeplinească obiectivele cu Acordul de la Minsk, arată șeful diplomației ucrainene.

3.Subiectul unei eventuale eliberări a Crimeii nu poate fi lăsat deoparte. "Una dintre cele mai grave greșeli de la Minsk a fost să i se permită Rusiei să creadă că problema Crimeii a fost dată la o parte", scrie Kuleba.

4. Rusia nu răspunde cu "limbaj constructiv și politici constructive", de vreme ce Putin consideră că orice compromis ar fi privit ca o slăbiciune. "Rusia lui Putin a născocit combinații complexe pentru a-i înșela pe ceilalți, nu pentru a găsi interesul comun, chiar și pe cel mai pragmatic", subliniază ministrul de Externe ucrainean.

5.Rusia, nu Ucraina, ar trebui obligată la concesii. Kuleba scrie că în timpul negocierilor de la Minsk unii dintre partenerii Kievului au încercat să preseze diplomația ucraineană "să fie constructivă", ceea ce a făcut ca țara lui să adopte "o aşezare transparentă şi o pace dreaptă". În schimb, Rusia nu a îndeplinit nici măcar un punct din Acordul de la Minsk, subliniază acesta, arătând că discursul actual al Moscovei despre potențiale negocieri urmărește obținerea unei pauze în conflict, nu a unei păci reale.

Reprezentanții ruşi şi ucraineni au purtat mai multe runde de discuţii la scurt timp după ce trupele ruse au lansat invazia, în februarie 2022. Negocierile nu au dus la rezultate notabile, iar din martie anul trecut nu au mai avut loc întâlniri între cele două părți, acestea acuzându-se reciproc pentru întreruperea contactelor diplomatice.

Ucraina a anunțat în iunie că intenționa să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august, după desfăşurarea contraofensivei, pentru a discuta de pe o poziție favorabilă. În iulie, Moscova a transmis că vrea să impună condiţii mai dure Ucrainei în cazul unor negocieri, însă nu a anunțat care ar fi noii termeni.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că Ucraina este dispusă să se angajeze în discuţii diplomatice cu ruşii. Cu toate acestea, el a semnat un decret la începutul lunii octombrie prin care exclude orice negocieri cu Vladimir Putin.

articolul original.

Amendată pentru un like! Ce-a pățit mama unui tânăr din Rusia care a povestit că l-a visat pe Zelenski

25 January 2023 at 05:27
image

Tribunalul din orașul siberian Cita a amendat o femeie cu 30.000 de ruble (aproximativ 402 euro) pentru „discreditarea” armatei ruse, după ce a dat like la o postare despre războiul din Ucraina.

Femeia, al cărei nume este Nelli Loseva, a primit amenda după ce a dat like acestei postări: „Începem să vedem știri despre moartea soldaților mobilizați; vor fi din ce în ce mai multe. Ei nu protejează Patria Mamă, patria însăși a atacat o țară vecină. Oamenii mor fără motiv.”

Potrivit publicației Sibir.Realii, citată de Meduza, Loseva este, de asemenea, cercetată altă contravenție după ce a dat like la o postare asemănătoare: "Pentru vizitatorii paginii mele: Putin este un prost, Crimeea este Ucraina și Rusia poartă război împotriva Ucrainei."

În decembrie anul trecut, același tribunal l-a amendat pe fiul acestei femei pentru că a povestit pe o rețea de socializare că a avut un vis ciudat cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Am visat că fusesem mobilizat și trimis într-o tabără de instrucție. Dintr-o dată, armata ucraineană, condusă de Zelenski, a atacat. Toți am fost prinși. Urmau să ne împuște, când Zelenski a arătat spre mine. 'Ți-am văzut postările de pe Instagram. Slavă Ucrainei!', a spus el. 'Slavă eroilor!', am răspuns eu", a povestit Ivan Losev, în vârstă de 26 de ani.

Ivan Losev from Chita is incriminated “discrediting military of Russia” for sharing his dream featuring Volodymyr Zelensky at his instagram stories. https://t.co/xs9vFWnuDg

— Michael Vokabre (@Vokabre)
December 3, 2022

După ce a scris despre visul lui pe rețelele de socializare și a făcut și alte comentarii despre "operațiunea militară specială", Ivan a fost reținut și a primit o amendă de 30.000 de ruble pentru "discreditarea forțelor armate ruse".

"Cu cât se apropie mai mult căderea imperiului, cu atât mai tâmpite devin legile. Cred că asta va duce la prăbușirea Rusiei lui Putin", a spus Losev.

"Patriotismul înseamnă să-ți iubești țara, dar și să o critici ca să aduci schimbarea. Patriotismul înseamnă să-ți dorești binele orașului tău pentru a prospera. Pentru ca oamenii să rămână și să trăiască aici, s-o ducă bine. Dar patriotismul rus înseamnă să bombardezi Ucraina până o faci fărâme. Ei vor doar ca oamenii dintr-o altă țară să trăiască mai rău", a explicat tânărul.

articolul original.

Poveștile rudelor celor uciși de „ultimul naș” al mafiei siciliene. Ce au simțit când a fost arestat

23 January 2023 at 12:07
image

Matteo Messina Denaro, liderul clanului Cosa Nostra capturat la Palermo, a marcat istoria modernă a Italiei cu crimele sângeroase pe care le-a coordonat și comis la începutul anilor ’90. Rudele victimelor sale nu au uitat teroarea care le-a schimbat viața.

Joi, în ziua în care anchetatorii italieni au descoperit o a treia ascunzătoare folosită de Messina Denaro (60 de ani), magistratul Paolo Borsellino ar fi împlinit 83 de ani. Un erou al luptei antimafia, acesta a fost asasinat pe 19 iulie 1992, în Palermo, cu o mașină-capcană, la mai puțin de două luni după uciderea într-un atentat a celui mai bun prieten al său, judecătorul Giovanni Falcone.

Arestarea lui Denaro după 30 de ani de căutăre fără succes a creat un val de emoție și un interes mediatic paroxistic în Peninsulă. Însă descoperirile pe care le fac în fiecare zi anchetatorii - printre care și cele despre viața lui amoroasă, haine elegante, bijuterii scumpe și posterul cu Marlon Brando în filmul "Nașul" - pălesc în comparație cu ororile pe care le-a lăsat în urmă acest bătrânel amabil și zâmbitor, cum îl știau cei care au avut de-a face cu el în ultimii ani.

Cei care n-au uitat nicio clipă acele tragedii au fost oamenii cărora el le-a distrus viața pentru totdeauna. Trei dintre urmașii zecilor de victime pe care le-a făcut Messina Denaro în anii '90 și un supraviețuitor al unui atentat organizat de liderul mafiot au povestit pentru cotidianul italian La Stampa prin ce au trecut și cum privesc arestarea lui.

Un om incomod, ucis în fața soției

Giuseppe Montalto avea 30 de ani când a fost ucis la periferia orașului Trapani, pe 23 decembrie 1995. Montalto era agent la penitenciarul Ucciardone de lângă Palermo, unde legea o făceau șefii mafiei. Pentru că a îndrăznit să blocheze transferul unui deținut mafiot, aceștia au cerut eliminarea sa, iar Matteo Messina Denaro s-a ocupat imediat: Peppe Montalto a fost ucis în mașină, în fața casei socrilor săi, cu soția lui, Liliana, care avea atunci 26 de ani, alături. Ea o ținea în brațe pe fiica lor de numai zece luni și era însărcinată cu a doua fetiță.

Luni, când a auzit știrea arestării lui Denaro la radioul din mașină, Liliana a ascultat ca și cum n-o interesa informația, apoi a încercat să metabolizeze durerea. "Am auzit și citit despre bolile lui, sunt sigură și mulțumită că va fi tratat, îi doresc să trăiască mult în spatele gratiilor, gândindu-se la cei mulți pe care i-a ucis sau a făcut să fie uciși, la rude. Eu, fiicele mele, familia, suntem, cum era și Giuseppe, departe de lumea lui malefică", a spus ea.

Liliana nu-i poartă ranchiună lui Denaro, dar o doare să vadă că el are în închisoare condiții pe care unii oameni nu le au în libertate: "Mă gândesc cu amărăciune că el e protejat astăzi de acest Stat care totuși nu mi-a protejat soțul, mă gândesc la memoria lui Giuseppe care s-a stins aproape imediat. Boss-ul e tratat în închisoare pentru problemele de sănătate în timp ce în orașul nostru sunt atâția cetățeni cinstiți care poate nu-și permit tratamente asemănătoare. El, șeful unei Cosa Nostra care a sărăcit acest pământ și care este și cauza pentru care atâția tineri trebuie să plece."

Fiicele Lilianei au trăit diferit vestea arestării lui Denaro: cea mare nu a comentat subiectul, cealaltă a fost mulțumită văzându-i pe acei oameni care exultau pe stradă.

"Gata cu jumătățile de adevăr despre delicte, despre arestări, cum e și cea a acestei persoane. Încă dinaintea capturării lui paharul era plin. Am senzația că l-au lăsat descoperit, pentru că această Cosa Nostra trebuie să revină la viață. Eu aș vrea, însă, ca în aceste zile toți cetățenii liberi de costrângeri și de omertà (legea tăcerii în clanurile mafiote, n.r.) să-și reia viețile în mâinile lor", a mai spus femeia.

"Când toți fugeau din Sicilia, el s-a dus"

Edna Cosina își rezumă existența în câteva vorbe apăsătoare: "Destinul meu a fost să-i spun mamei mele care acum nu mai e că ai noștri, cei pe care îi iubeam cel mai mult, nu mai sunt. S-a întâmplat cu tata, care s-a simțit rău acasă, a făcut câțiva pași și s-a prăbușit. S-a întâmplat și cu Eddie, eu i-am dat vestea."

Edna e sora lui Eddie Cosina, polițistul care a murit lângă Paolo Borsellino în via D’Amelio, cu doar câteva zile înainte de a împlini 31 de ani. Un bărbat falnic, care avea 1,87 metri înălțime, simpatic, sociabil, cu mulți prieteni, de o generozitate incredibilă, un om care credea în cuvântul "patrie" fără să fie fanatic. "Când toți fugeau din Sicilia, el s-a dus", îl descrie Edna.

Femeia vede arestarea lui Denaro, cel care a coordonat uciderea lui Borsellino și a fratelui ei, ca pe "un semn că Statul există și va exista mereu" și ca pe o victorie a femeilor și bărbaților din forțele de ordine, a magistraților care au reușit să-l captureze pe șeful mafiot fugitiv timp de 30 de ani, "sacrificându-și familia, timpul și liniștea".

Pe de altă parte, nu-i vine să creadă că acest om "pe jumătate mort" s-a lăsat prins. "E îngrijorător că se plimba liniștit prin Sicilia lui, protejat, apreciat de o parte a comunității, șef respectat al unei organizații de binefacere, care oferea locuri de muncă și prosperitate. Dar nu vreau să văd totul în negru, am speranță în generațiile viitoare, vreau să cred că acest Stat va reuși să se schimbe", a spus ea.

Întrebată ce își amintește despre fratele ei, Edna subliniază că îl simte alături: "Fratele meu trăiește în mine, nu ține de trecut, e prezent, e mereu viu. Îmi rămâne ultima lui întrebare, când îl duceau la spital, cu picioarele retezate de explozie: 'Ce fac copiii?'. Așa era el, se gândea mereu la ceilalți."

"De 30 de ani stau în închisoarea mea și voi rămâne mereu prizonier"

Angelo Corbo avea 27 de ani și se afla în fața lui Giovanni Falcone când acesta a murit. Era în mașina din fața celei cu care călătorea migistratul când s-a produs explozia. "L-am văzut ridicând capul, privind spre noi ca și cum ne implora să-l ajutăm și înclinând capul spre fereastră. Nu voi uita niciodată ochii lui", povestește fostul agent de poliție. Angelo a fost singurul care a scăpat cu viață din acel atentat.

Și acum, după 30 de ani și o viață în care a continuat să lucreze la Poliția Judiciară din Florența, e bântuit de fantasmele acelei zile. E mulțumit "așa și așa" de arestarea lui Messina Denaro. "Îmi spun că a fost arestat unul dintre criminali, unul dintre cei care mi-au provocat suferința", arată el.

Corbo se așteaptă ca Denaro să colaboreze cu autoritățile și să dea vina pe corupția din structurile statului care au sprijinit mafia. "Mă lasă un pic perplex faptul că a putut să trăiască 30 de ani acolo unde este cazarma carabinierilor, unde e și o secție de poliție în apropiere. Pare incredibil, nu pot să nu mă gândesc că a fost vreo implicare a unor atentate suprastatale", își exprimă el dubiile.

Fostul polițist speră că boala de care suferă Denaro (cancer de colon) nu va fi considerată un motiv pentru a fi eliberat din închisoare. "Eu de 30 de ani stau în închisoarea mea și voi rămâne mereu prizonier", subliniază el.

Povestea singurei polițiste căzute la datorie în Italia

Claudia Loi a plâns mult când a auzit că Denaro a fost prins. "Am simțit numai durere, nicio ușurare, nicio dreptate", spune sora singurei polițiste din Italia căzută la datorie. Emanuela Loi avea 24 de ani când a murit, pe 19 iulie 1992, în explozia de pe via D’Amelio.

"M-am întors înapoi, acum 30 de ani, m-am gândit la tot ce ne-a făcut acest asasin familiei mele și multor altora", mărturisește Claudia.

Acum există o altă Emanuela Loi care poartă uniforma de poliție. Nepoata sa, fiica fratelui său, Marcello, s-a născut în noiembrie 1992, la patru luni după masacru. Urmau să o boteze Azzurra, dar i-au dat numele Emanuela. A crescut dintr-o comemorare în alta și, inspirată de memoria mătușii sale, a spus mereu că vrea să se facă polițistă.

Claudia speră și ea că Denaro o să vorbească și o să spună adevărul despre asasinatele comise. "Eu nu cred că oamenii nu l-au recunoscut în toți acești ani, eu cred că l-au recunoscut și l-au acoperit. Citesc despre medicii lui de familie și asta mă deranjează", spune ea.

Crima care i-a umbrit viața a fost începutul unei serii de tragedii: "Tatăl meu, un om dintr-o bucată care nu s-a plâns niciodată, s-a stins în 1997, distrus de durere. La puțin timp după aceea s-a îmbolnăvit și mama, a murit în 2006 după o lungă suferință, dar susținută de o credință de nezdruncinat, aceeași pe care o simt și eu în sufletul meu. Pe urmă a murit tânăra soție a fratelui meu și în cele din urmă și fiul fratelui meu, într-un accident…"

Camera Emanuelei a rămas intactă, ca atunci cum era când a dormit acolo cu doar trei zile înainte de a muri. Nu se simțea bine și ai ei i-au zis să nu se mai ducă la muncă și să rămână să se odihnească. Dar Manuela le-a răspuns că n-ar fi corect față de colegi: a luat calmante și i-a salutat. "Nu ne-am fi gândit că nu o vom mai revedea, nici vie, nici moartă", spune Claudia.

"Când am intrat în camera mortuară a Palatului de Justiție din Palermo erau acolo trei sicrie, toate închise. Mama era convinsă că trebuia să-i cumpărăm Emanuelei o rochie de mireasă, așa se obișnuiește prin locurile noastre când moare cineva tânăr. Dar nu mai era un trup care să o îmbrace", explică ea.

articolul original.

Cele 3 arme care ar putea schimba soarta războiului din Ucraina, dar pe care SUA ezită să i le dea (Video)

21 January 2023 at 05:38
image

Forțele militare ucrainene ar face progrese majore dacă ar deține trei sisteme de arme puternice din dotarea armatei SUA, consideră fostul comandant al forțelor militare americane din Europa, generalul Ben Hodges.

Unul dintre sistemele militare care ar ajuta forțele armate ucrainene este ATACM, abrevierea de la Army Tactical Missile Systems, a declarat Ben Hodges pentru Newsweek.

Aceste rachete ghidate cu rază lungă de acțiune "le oferă comandanților operaționali puterea de foc imediată pentru a câștiga bătălia adâncă", potrivit producătorului Lockheed Martin.

Rachetele care ar face Sevastopolul insuportabil pentru flota rusă

Folosite de armata americană de la începutul anilor '90, rachetele ATACM au o autonomie maximă de 300 de kilometri și oferă "capacitatea de a viza atât ținte de mare valoare punctuală, cât și zonală, cu focuri de precizie de la această distanță maximă", arată Centrul de sprijin pentru achiziții al armatei SUA.

ATACM ar face diferența în favoarea armatei ucrainene, consideră Hodges: "Sunt 300 de kilometri în linie dreaptă de la Odesa la Sevastopol. Deci chiar acum ucrainenii ar putea face deja Sevastopolul insuportabil pentru flota rusă de la Marea Neagră (…)."

Acesta a adăugat că forțele Kievului ar putea să lovească orașul strategic Djankoi, un important centru logistic al armatei ruse, iar ATACM ar afecta capacitatea inamicului de a folosi Crimeea pentru a sprijini operațiuni militare sau "a lovi cetățeni ucraineni nevinovați".

Cu toate acestea, în ciuda cererilor repetate ale Kievului, Statele Unite evită trimiterea acestui sistem în Ucraina, în principal din cauza riscurilor privind escaladarea războiului. "Noi credem că ucrainenii pot schimba dinamica pe câmpul de luptă și să obțină tipul de efecte pe care le doresc împingându-i înapoi pe ruși fără ATACM", le-a spus, miercuri, reporterilor subsecretarul Apărării SUA Colin Kahl.

Bomba care poate lovi și în mijlocul unui cauciuc de mașină

Al doilea sistem despre care Hodges crede că ar întări puternic rezistența Ucrainei este o bombă cu diametru redus. Inițial lansată aerian, GLSDB - Ground Launched Small Diameter Bomb (Bombă cu diametru mic lansată la sol) are o rază de acțiune de aproximativ 100 de mile (160 de kilometri) și reunește bomba cu diametru mic GBU-39 (SDB) și motorul rachetei M26.

Pentagonul a analizat posibilitatea furnizării acestei arme Kievului, la propunerea Boeing, a transmis Reuters pe 28 noiembrie anul trecut.

GLSDB a fost dezvoltată în colaborare cu SAAB, care o descrie ca fiind "excepțional de flexibilă, foarte eficientă și precisă pe distanțe lungi". "Precizia GLSDB este atât de ridicată încât poate lovi în diametrul unei anvelope auto", arată producătorul.

GLSDB trades payload for range & speed. They don't cause massive explosions but they will strike ammunition & fuel dumps which will then ignite & explode. They are affordable - only $55k USD. 20 of these is equal cost but significantly more destructive than 1 ATACM missile! pic.twitter.com/6sdURGX07V

— Stepan Gronk (@StepanGronk)
January 19, 2023

Precizia e foarte importantă în războiul modern, iar în Ucraina s-a dovedit un element decisiv. Hodges spune că deși GLSDB nu este "un focos gigantic", precizia acestei arme contează pe câmpul de luptă. "Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat din acest conflict este că precizia poate învinge cantitatea", a subliniat el.

Chiar și fără autonomia asigurată de ATACM, "câtă vreme știi că ai destul timp, poți să distrugi cu precizie centre de comandă, depozite de muniție, noduri vitale de transport", a explicat generalul american în rezervă.

Elementul-cheie este distrugerea bazelor logistice și a centrelor de comandă, iar GLSDM este foarte ieftin și posibil ușor de livrat ucrainenilor, a adăugat acesta.

Vulturul cenușiu ar opri refacerea podului Kerci

Echiparea forțelor ucrainen cu Gray Eagle (Vulturul cenușiu) ar fi a treia alegere, consideră Hodges.

MQ-1C Gray Eagle Unmanned Aircraft System (UAS) este o dronă concepută pentru un zbor mai lung, cu o rază de acțiune mai mare și capabilități de altitudine mai mari în comparație cu modelele anterioare, potrivit Centrului de sprijin pentru achiziții al armatei SUA.

Gray Eagle are un motor mare cu combustibil încorporat în fuselajul cu o lungime de 8,5 metri și cu o anvergură a aripilor de 17 metri.

Potrivit producătorului, General Atomics Aeronautical Systems, drona poate zbura cu o viteză de până la 310 kilometri pe oră. Are o autonomie de 25 de ore și poate opera la o altitudine de 8.840 de metri, cu un arsenal de până la patru rachete Hellfire.

Hodges arată că Gray Eagle "ar oferi o rază extinsă și o rază de acțiune care ar permite Ucrainei să împiedice Rusia să mai repare Podul Kerci (din Crimeea, n.r.) și ar putea, de asemenea, să caute locuri din care Rusia lansează rachete împotriva țintelor civile".

Pe 22 noiembrie 2022, un grup bipartizan alcătuit din mai mulți senatori americani a semnat o scrisoare adresată secretarul Apărării SUA, Loyd Austin, cerând reconsiderarea refuzului anterior de a expedia drone Grey Eagle în Ucraina, potrivit The Wall Street Journal.

articolul original.

Povestea tragică a bancherului care a salvat Kievul. Ucrainenii l-au executat și apoi l-au decorat

19 January 2023 at 16:03
image

În martie 2022, membrii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) l-au ucis pe Denis Kireev, un fost bancher și participant la prima rundă de negocieri pentru pace cu Rusia.

Inițial, s-a anunțat că a fost împușcat în timp ce era arestat sub suspiciunea de trădare. Ulterior, s-a aflat că el colabora cu Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina și a fost ucis dintr-o „neînțelegere”.

Denis Kirev și-a început cariera în finanțe la începutul anilor 2000, lucrând cu structurile locale ale unor importante bănci occidentale precum Credit Lyonnais, Citibank și ING, scrie Wall Street Journal citat de Meduza. El a fost atras de spionaj în 2003, când o rudă a devenit adjunctul serviciului de informații al Ucrainei.

După mai mulți ani petrecuți în sistemul bancar, Kireev a început să colaboreze cu oamenii de afaceri din regiunea Donețk, Andrii și Serghei Kliuev. Cei doi frați făceau parte din anturajul lui Viktor Ianukovici, care ulterior a devenit președintele Ucrainei.

Un bancher fascinat de spionaj

În primii ani ai mandatului lui Ianukovici, Andrii Kliuev a deținut funcția de vicepremier al Ucrainei (2010-2012) și secretar al Consiliului Național de Securitate și de Apărare al Ucrainei (2012-2014). În aceeași perioadă, Kireev a fost membru al Consiliului de Supraveghere al Ukreximbank și prim-adjunct al Consiliului Băncii de Economii de Stat a Ucrainei.

După înlăturarea de la putere a lui Ianukovici, în 2014, frații Kliuev au părăsit Ucraina. Colegii lui Kireev au spus că acesta i-a ajutat să-și retragă o parte din bunurile pe care le dețineau în țară. În același timp, bancherul a început să dezvolte legături cu oameni de afaceri și membri ai serviciilor secrete din Rusia.

În primăvara lui 2021, când Rusia a început să-și adune trupele la granița Ucrainei, șeful Direcției Principale de Informații a armatei l-a convocat pe Kireev la sediu și i-a propus să înceapă să lucreze cu spionajul ucrainean.

"Avea cercul necesar de cunoștințe. Tranzacțiile financiare treceau pe la el, așa că avea legături cu toată lumea, inclusiv cu oameni foarte influenți", a explicat Kiril Budanov pentru WSJ.

Fascinat de lumea spionajului, Kireev a acceptat propunerea și a început să călătorească frecvent în Rusia. "Avea informații despre orice. Lumea spionajului și lumea afacerilor sunt mereu conectate", a spus Budanov.

"Dacă nu era Kireev, Kievul ar fi căzut"

Șeful spionajului din armata ucraineană a povestit că Denis Kireev a aflat despre planurile de invazie ale rușilor în vara lui 2021 și a fost primul care a tras semnalul de alarmă.

În februarie, când războiul părea inevitabil pentru mulți, Kireev urma să plece cu familia în vacanța pe care o făcea anual în Alpi, dar pe 19 februarie s-a răzgândit. "Dacă mă duc în vacanță, n-o să mă mai pot privi în oglindă", i-a spus soției atunci.

Cinci zile mai târziu, pe 23 februarie, Kireev i-a transmis lui Budanov un mesaj extrem de important: președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. În același timp, bancherul a avertizat că rușii plănuiau un desant al trupelor de parașutiști lângă aeroportul Antonov, cunoscut ca Hostomel, situat la 25 de kilometri de Kiev, pentru a-l folosi ca rampă de lansare a asediului asupra capitalei Ucrainei.

Budanov a spus că mesajul lui Kireev a contribuit la apărarea îndârjită a Kievului, întrucât ucrainenii au avut destul timp să transfere trupe care să apere aeroportul. "Dacă nu era Kireev, Kievul ar fi căzut", este convins Budanov.

Când planurile rușilor pentru cucerirea rapidă a Ucrainei au eșuat, Kievul și Moscova au început negocierile.

Prima rundă a avut loc pe 28 februarie. Cum Kireev avea relații în ambele tabere și îi cunoștea personal pe unii dintre membrii delegației ruse, Budanov l-a invitat să participe la negocieri. Bancherul nu dorea, fiindcă și-ar fi deconspirat astfel legătura cu serviciile de informații ucrainene, dar până la urmă a acceptat. "La naiba. Dacă patria o cere, o să mă duc", a spus el, potrivit unui membru al gărzii sale de protecție.

The murder of Denis Kireev by SBU agents on March 5, 2022 was the result of the confusion of the first days of the conflict and the uncoordinated work of the special services

This was stated by the adviser to the head of the office of Vladimir Zelensky Mikhail Podolyak. pic.twitter.com/RXd0YBvXAQ

— Dagny Taggart (@DagnyTaggart963)
January 19, 2023

După negocieri, Kireev a avut o lungă discuție cu Budanov. Acesta l-a avertizat pe bancher că, întrucât activitățile sale de spionaj au fost dezvăluite, era în pericol. Cu toate acestea, i-a cerut lui Kireev să ia parte și la a doua rundă de negocieri cu rușii, programată pe 3 martie.

Întâi trădător, apoi erou

Într-un interviu pentru WSJ, Budanov a spus că în ajunul întrevederii Kireev a primit un telefon de la șeful contrainformațiilor din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) care i-a cerut să se întâlnească cu el. Motivul pentru care această întâlnire nu a mai avut loc nu este precizat.

Ceea ce se cunoaște este că a doua zi, când Kireev s-a dus la sediul SBU, de unde urma să plece în Belarus pentru negocierile cu rușii, el și-a avertizat echipa de protecție că ofițerii SBU ar putea încerca să-l rețină și să nu opună rezistență.

Kireev a fost reținut în centrul Kievului, lângă Catedrala Sf. Sofia. O oră și jumătate mai târziu, cadavrul lui zăcea pe o stradă. Presa ucraineană a scris că a fost împușcat în cap în timpul arestării, însă echipa lui de securitate a declarat că nimeni nu a opus rezistență în fața agenților SBU.

Ulterior, agenția a anunțat că incidentul s-ar fi putut petrece din cauza unei "confuzii" între serviciile de informații ucrainene. Cei de la SBU îl suspectau pe Kireev de trădare, fiindcă nu li s-a spus că el era autorizat să mențină contactele cu spionajul rus.

Totuși, nu se știe de ce Kireev a fost lichidat după ce arestare, când contraspionajul ucrainean l-ar fi putut interoga pentru a extrage informații.

Interesting WSJ report on Denis Kireev, the member of the Ukrainian negotiating team who was assassinated by his own side early in the war for being too pro-Russia, that is, favoring a peace settlement. https://t.co/Vi5pOHYdC3

— Helen Andrews (@herandrews)
January 19, 2023

Pe 5 martie, Direcția Principală de Informații a Ucrainei a scris într-un comunicat de presă că Denis Kireev a murit într-o misiune specială.

Președintele Ucrainei l-a decorat, printr-un decret, cu Ordinul Bogdan Hmelnițki gradul III pentru "merite speciale în apărarea suveranității statului", iar după câteva zile acesta a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Baikove din Kiev.

articolul original.

Robotul cu care se laudă rușii nu poate schimba cursul războiului: Un paznic care a devenit soldat

19 January 2023 at 09:31
image

În ciuda calităților promovate de oficialii ruși, vehiculul robotizat Marker care va fi trimis în Ucraina are câteva vulnerabilități și este tributar deficiențelor sistemului de producție specific Rusiei, ceea ce îi limitează eficiența.

Dmitri Rogozin, fostul șef al agenției spațiale ruse Roscosmos, a anunțat duminică, pe Telegram, că robotul Marker, un vehicul autonom cu șenile, cu o greutate de aproximativ trei tone, dotat cu sisteme de recunoaștere și arme de foc, va acționa în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Descriind această manevră drept "botezul focului" pentru noua armă din dotarea armatei ruse, Rogozin a spus că platforma poate repera și trage în mod autonom asupra țintelor inamice cu propriile arme, de la o distanță de aproximativ 15 kilometri.

Ideea folosirii robotului cu Inteligență Artificială este de a înlocui un soldat în misiuni periculoase și de a eficientiza operațiunile militare, explică Samuel Bendett, expert militar la Center for Naval Analyses, pentru Newsweek.

Bazându-se pe capabilitățile acestui vehicul, el consideră că sunt șanse mici ca unitățile robotizate de luptă Marker să fie trimise în mijlocul luptelor intense care se dau în Ucraina.

De la pază, la război

Armata rusă încearcă de multă vreme să-și înlocuiască soldații cu arme autonome, însă Rusia și alte țări care fac cercetări în această direcție, precum Statele Unite și China, au rămas în faza incipientă a acestui proces, arată Bendett.

Rogozin a scris că Marker a fost folosit inițial cu succes în operațiuni de pază la cosmodromul Vostocini din estul Rusiei, "oferind control asupra perimetrului de securitate". Această funcție se potrivește cu rezultatele testelor din ultimii ani, robotul având funcții defensive pentru paza unei baze militare, asemenea unei camere video montate pe un camion, explică Bendett.

Deși producătorii ruși au susținut că Marker a făcut teste în pădure pentru verificarea capacității de a se deplasa autonom pe teren accidentat, a existat tot timpul convingerea că tehnologia nu a avansat suficient, a spus analistul american.

"Acest tip de UGV (vehicul terestru fără echipaj) nu este pregătit să navigheze singur într-un câmp de luptă. Deci, chiar dacă dezvoltatorii lui Marker au susținut că aceste vehicule pot merge singure și pot să îndeplinească o serie de sarcini relativ complicate, nu sunt neapărat gata pentru mediul foarte complicat al spațiului de luptă din Ucraina", subliniază Bendett.

Acest spațiu în care ar urma să acționeze Marker va prezenta tiruri adverse, interferențe și alți factori care vor întrerupe comunicațiile dintre robot și operatorul său. Rușii nu au anunțat exact cum a fost testat Marker, dar este greu de crezut că s-a confruntat cu condițiile apropiate de cele din Ucraina.

În plus, judecând după design, este puțin probabil ca Marker să atace pozițiile forțelor ucrainene, întrucât are câteva elemente vulnerabile. "Una dintre problemele interesante legate de dezvoltarea vehiculelor precum Marker de la zero, spre deosebire de adaptarea sistemelor deja existente, este că Marker e un sistem relativ mic și fragil – nu-i foarte bine protejat", arată Bendett.

În ciuda avantajelor sale, vehiculul robotizat al rușilor este slab echipat pentru a face față atacurilor unor mitraliere de calibru mare și rachetelor antitanc, spre deosebire de vehiculele grele ale armatei ruse. "De aceea am îndoieli despre trimiterea lui Marker în luptele de acum, așa cum susține Rogozin", a spus expertul american.

O altă problemă este numărul de vehicule disponibile. Deși Rogozin a anunțat că "mai mulți" roboți vor fi trimiși în estul Ucrainei, Bendett spune că există doar câțiva, iar pierderea chiar și a unui singur vehicul va fi resimțită de industria de apărare a Rusiei: "Aceasta este problema cu dezvoltarea celor mai multe vehicule autonome rusești. Au mai multe proiecte diferite. Au multe concepte diferite. Dar ele există ca prototipuri sau, în cazul Marker, sunt cinci, nu unul. Nu e ca și cum dezvoltatorii ruși ar avea, să zicem, 20, 30 sau 50 și ar putea folosi o duzină în misiuni militare. Așa că eu cred că acest test va fi relativ controlat în Rusia".

O "mașinuță" scumpă pentru PR

Expertul american arată că anunțul aruncării în război a noii arme ar putea fi consecința presiunii care apasă pe sectorul Apărării din Rusia de a dezvolta noi tehnologii în timp ce războiul din Ucraina continuă: "Poate e un element de PR, pentru a demonstra că Rusia are roboți tereștri care pot intra în luptă și îndeplini unele sarcini. Dar, încă o dată, este un sistem scump. Cred că vor începe prin a-l folosi în misiuni limitate, dar fiecare misiune va deveni mai sofisticată, până la un anumit punct, desigur".

Oleg Martianov, șeful Centrului Național pentru Dezvoltarea Tehnologiilor și Elemente de bază ale Roboticii din cadrul Fundației Ruse de Cercetare Avansată, a declarat pentru TASS că Marker a nimerit la teste nu doar în ținte fixe, ci și mobile. Potrivit acestuia, robotul a lovit discuri aruncate de o mitralieră Kalașnikov de mai multe ori mai rapid decât o pot face oamenii.

Oficialul a mai declarat că robotul dotat cu sistem de recunoaștere bazat pe Inteligența Artificială ar putea face distincția între civili și militari pentru a-i viza pe cei care reprezintă "o amenințare directă".

Ria Novosti a anunțat în noiembrie 2021 că Marker a fost dezvoltat pentru a fi "un curier autonom" și ca transportor pentru evacuarea de pe câmpul de luptă a soldaților răniți.

În decembrie anul trecut, TASS a relatat că platforma robotică va putea să distrugă dronele cu impulsuri electronice. Conform unui comunicat al producătorului Android Technics, robotul va fi capabil să distingă dronele neautorizate, militari și vehicule.

articolul original.

Pentagonul are o mare problemă cu navele de luptă ale chinezilor: Flotele mai mari câștigă mereu războiul și americanii nu au nicio șansă să îi prindă din urmă

18 January 2023 at 11:09
image

Cea mai mare flota militară din lume, cea chineză, continuă să se extindă, iar acest lucru reprezintă o provocare pentru conducerea Pentagonului: în bătăliile navale, cea mai mare flotă câștigă aproape întotdeauna, arată un expert american.

Profesorul Sam Tangresi scrie în numărul din ianuarie al revistei US Naval Institute’s Proceedings că una dintre lecțiile istoriei arată că avantajul numeric al Chinei e pe cale să surclaseze marina americană în orice confruntare, relatează CNN.

Tangredi, profesor la Institutul pentru Studiile Războiului Viitorului de la U.S. Naval War College și fost căpitan al marinei militare americane, a analizat 28 de războaie maritime, de la războaiele greco-persane până la conflictele proxy și operațiunile din timpul Războiului Rece. El a descoperit că în doar trei ocazii tehnologia a învins avantajul numeric.

"Toate celelalte războaie au fost câștigate de superioritatea numerică, iar când forțele au fost egale, au fost câștigate de o strategie superioară sau de deciziile amiralilor", scrie expertul.

"Adesea, toate aceste trei calități au acționat împreună, fiindcă operarea unei flote mari facilitează în general o pregătire extinsă și de multe ori este un semn că liderii sunt preocupați de necesitățile strategice", explică el.

Cele trei excepții de la regula avantajului superiorității numerice - războaie din secolele al XXI-lea, al XVI-lea și al XIX-lea - sunt cunoscute doar de cei mai pasionați oameni de știință, dar celelalte exemple confirmă că avantajul numeric îl depășește pe cel al tehnologiei superioare.

Profesorul face referire la războiele napoleoniene de la începutul anilor 1800: "Navele de război franceze erau superioare ca tehnologie, design și construcție, dar, până la urmă, numărul mai mare de nave britanice l-a împiedicat pe Napoleon să treacă peste Canalul Mânecii", scrie Tangredi.

Marina SUA nu mai poate ține pasul cu cea chineză

Liderii de la Pentagon au declarat deja China drept o amenințare. Datele privind mărimea flotelor arată clar că marina americană nu poate ține pasul cu expansiunea navală chineză.

Marina Armatei de Eliberare a Poporului, cunoscută și sub numele de Marina Populară, cum este denumită oficial flota militară a Chinei, a depășit ca mărime US Navy prin 2020, iar acum deține 340 de nave, potrivit datelor pe 2022 din China Military Power Report, publicat de Pentagon în noiembrie. Documentul estimează că flota chineză va ajunge la 400 de nave în următorii doi ani.

În schimb, flota americană are mai puțin de 300 de nave, iar obiectivul Pentagonului este de a avea 350 de nave cu comandă umană până în 2045, valoare mult inferioară Chinei, potrivit planului de dezvoltare al US Navy, dat publicității în vară.

"Lumea intră într-o nouă fază a războiului, una în care integrarea tehnologiei, conceptelor, a partenerilor și a sistemelor, mai degrabă decât flota de una singură, va determina victoria în conflict", se arată în documentul întocmit de Pentagon.

Pentru a concura cu viteza de dezvoltare a flotei Beijingului, conducerea marinei militare americane mizează, așadar, pe tehnologie.

Tangredi arată, însă, spre confruntările navale din Al Doilea Război Mondial, când marina japoneză a început războiul cu o tehnologie superioară Americii, pentru a explica de ce concluziile Pentagonului nu sunt neapărat corecte.

"Armata imperială japoneză a început războiul cu tehnologii superioare: avioanele de vânătoare Zero, torpila Long-Lance și torpile aeriene care puteau lovi în ape puțin adânci. Cu toate acestea, puterea generală a industriei americane și dimensiunea flotei americane (în special logistica și navele amfibii) au fost cele care au determinat victoria asupra marinei imperiale japoneze", explică autorul.

Nu doar flota contează, ci și forța industriei de apărare

Alessio Patalano, profesor la King’s College din Londra, îmbrățișează concluziile lui Tangredi. "Cercetarea lui este o modalitate foarte bună de a respinge presupunerea stupidă că masa nu contează în războiul pe mare", spune el.

Patalano subliniază două elemente:

 • O dimensiune mai mare înseamnă mai mulți lideri care doresc să câștige avantaj în comenzile lor. "O flotă mai mare tinde să fie mai competitivă în dezvoltarea pregătirii personalului și în capacitatea operațională", explică el.
 • O bază industrială este esențială, în special pentru a fi capabilă să construiască noi unități care să suplinească pierderile suferite în luptă. "Într-un război, uzura e un lucru real, iar capacitatea de înlocuire este vitală", arată Patalano.

Pentru a ilustra cât de mult contează capacitatea industriei navale de a livra rapid pe timp de război, Tangredi a analizat flotele de portavioane ale Statelor Unite și Japoniei din Al Doilea Război Mondial. Ambele tabere au început conflictul cu câte opt vase. "În timpul războiului, Japonia imperială a mai construit 18 nave echivalente, în timp ce Statele Unite au mai construit 144. Cu excepția cazului în care Statele Unite ar fi decis să nu lupte, Japonia nu a avut niciodată o șansă", scrie el.

Construcția de nave a fost un avantaj al Statelor Unite din anii '40, când era gigantul industrial al planetei. Acest titlu a fost preluat acum de China.

🇨🇳⚡️A diesel-electric submarine of project 877EKM of Russian production, which underwent repairs and modernization at the Hudong-Zhonghua Shipyard in Shanghai, during the exercises of the diverse forces of the Eastern Fleet of the PLA Navy. December 2021.#China #Military pic.twitter.com/lu1ssGFrfv

— The Rage X (@theragex)
December 30, 2021

"Cei mai mulți analiști se îndoiesc că industria de apărare americană - care s-a consolidat și s-a redus de la încheierea Războiului Rece - ar putea să se extindă suficient de rapid pentru a face față cererii din timpul războiului", subliniază autorul analizei.

Un adversar cum America n-a mai văzut

Îndoielile la care face referire Sam Tangresi au apărut pe fondul războiului din Ucraina. Există temeri că industria de armament din SUA nu poate furniza sprijin militar Kievului și să mențină totodată la un nivel adecvat stocurile armatei americane.

Amiralul Daryl Caudle, comandantul flotei militare a Statelor Unite, a făcut săptămâna trecută un apel către furnizorii armatei să mărească ritmul de producție. "Nu livrați muniția care ne trebuie. Este foarte importantă pentru a câștiga. Și nu pot să fac asta fără muniție", a spus acesta, la un simpozion organizat la Washington, adăugând că Statele Unite au un concurent și un potențial adversar "cum n-am mai văzut".

Și superiorul lui Claude, amiralul Mike Gilday, șeful Operațiunilor Navale, a atras atenția asupra provocărilor pe care SUA le-ar avea într-un potențial conflict în Pacific. "Marina Statelor Unite nu va putea să se măsoare rachetă cu rachetă cu marina chineză", a spus el.

Iar dacă US Navy nu se poate măsura rachetă cu rachetă sau navă cu navă cu marina Chinei, Tangredi nu crede că America poate câștiga un război pe mare cu Beijingul.

"Liderii americani trebuie să se întrebe în ce măsură sunt dispuși să parieze pe superioritatea tehnologică – fără cea numerică – în această luptă", scrie el.

"Nu spun că o flotă mai mică, superioară tehnologic n-ar putea vreodată să înfrângă o flotă mai mare, spun doar că - cu cele trei excepții din ultimii 1.200 de ani - nimeni nu a reușit", conchide expertul.

articolul original.

Ceasul Apocalipsei va fi potrivit pentru prima oară după invazia lui Putin: Omenirea va afla cât de aproape e de autodistrugere

17 January 2023 at 14:18
image

În fiecare an, cercetătorii stabilesc cât de aproape este omenirea de punctul în care își poate curma existența. Actualizarea din acest an va lua în calcul și războiul din Ucraina.

Anul trecut, Ceasul Apocalipsei s-a oprit la 100 de secunde de miezul nopții, acolo unde a rămas din 2020. Conflictul dintre Rusia și Ucraina ar putea aduce, însă, minutarul mai aproape de momentul fatal al autodistrugerii, relatează Newsweek.

Această reprezentare vizuală simbolică a ceasului este folosită de decenii de comunitatea ştiinţifică pentru a arăta cât de aproape este omenirea de autodistrugere, miezul nopții fiind considerat momentul în care se va produce o catastrofă globală.

În 1947, la începutul Războiului Rece, când Ceasul Apocalipsei a fost prezentat pentru prima oară, mai erau șapte minute până la miezul nopții. După semnarea Tratatului pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice, în 1991, ceasul a fost dat înapoi, la 17 minute de miezul nopții.

În ultimele decenii, minutarul s-a îndreptat tot mai mult spre miezul nopții.

Cum a evoluat Ceasul Apocalipsei în ultimii ani:

 • 2007 - de la 7 la 5 minute de miezul nopții, degradarea catastrofală a climei fiind considerată un factor decisiv.
 • 2018 - de la 5 la 2 minute, din cauza riscului nuclear și a schimbării climatice.
 • 2020 - de la 2 minute la 100 de secunde, cel mai apropiat punct în care s-a ajuns de când se face măsurătoarea.

De atunci, ceasul a rămas în acest punct, însă este de așteptat ca războiul declanșat de Vladimir Putin să apropie și mai mult minutarul de miezul nopții.

The Doomsday Clock has been a powerful symbol for communicating existential threats for over 75 years.

Tune in January 24 at 10:00AM EST to hear what leading scientists have set the Doomsday Clock to for 2023.

Learn more: https://t.co/SlWeXEROGW pic.twitter.com/SdWZGwaRMO

— Bulletin of the Atomic Scientists (@BulletinAtomic)
January 10, 2023

Evoluția Ceasului Apocalipsei este determinată de membrii Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic, un grup din Chicago format din experți în risc nuclear, schimbarea climatică, bioterorism și tehnologie, printre care se numără şi 17 câştigători ai Premiului Nobel.

Ceasul a fost fixat ultima oară pe 20 ianuarie 2022, cu aproape cinci săptămâni înaintea începerii războiului din Ucraina, pe 24 februarie. Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic a condamnat pe 7 martie 2022 invazia Rusiei. "Timp de mulți ani, noi și alții am avertizat că cel mai probabil mod în care armele nucleare ar putea fi utilizate este printr-o escaladare nedorită sau neintenționată a unui conflict convențional. Invazia Rusiei în Ucraina a adus la viață acest scenariu de coșmar", a transmis organismul într-un comunicat.

Ulterior, Vladimir Putin a pus și mai multă presiune pe minutarul imaginar al Ceasului Apocalipsei, lansând amenințări repetate cu folosirea arsenalului nuclear. "Nu este o glumă", a spus el în septembrie. "Iar cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că girueta se poate întoarce spre ei", a adăugat liderul de la Kremlin.

Cercetătorii vor anunța pe 24 ianuarie dacă războiul declanșat de Putin și amenințările lui cu armele nucleare au împins omenirea mai aproape de momentul autodistrugerii.

articolul original.

Ucrainenii au aflat cine a bombardat blocul din Dnipro: Lista cu numele vinovaților a fost publicată

17 January 2023 at 12:12
image

Serviciul de securitate al Ucrainei a dezvăluit numele unor militari ruși pe care îi acuză că sunt implicați în atacul de sâmbătă, care a vizat un bloc de apartamente din Dnipro.

Agenția de informații de la Kiev a publicat numele a șase dintre aceștia. Toți fac parte din regimentul de bombardiere 52 al Rusiei, relatează Novaya Gazeta.

Cei șase suspecți sunt:

 • Colonel Oleg Timoshin
 • Maior Alexey Ivanenko
 • Dmitri Golenkov, ofițer
 • Denis Grigoriev, pilot de orientare
 • Dinar Nazirov, pilot de orientare
 • Ievgeni Poțeluiev, inginer de arme aviație

Serviciul de securitate a declanșat procedura penală împotriva suspecților pentru încălcarea legilor războiului.

Rusia a lansat sâmbătă un val masiv de bombardamente în Ucraina. Explozii s-au produs în regiunile Kiev, Liov, Vinița, Nikolaiev, Odesa, Dnipro, Ivano-Frankivsk și Hmelnîțkîi.

O rachetă rusească Kh-22 a lovit atunci un bloc din Dnipro și a ucis cel puțin 41 de persoane. Până în prezent, echipele de salvare au găsit 39 de oameni teferi și cel puțin 75 de răniți, printre care și 14 copii. Alți 30 de locatari ai blocului cu nouă etaje sunt căutați în continuare.

Look at the woman standing on the 5th floor of this apartment block in #Dnipro shortly after it was ripped apart in a Russian missile attack

It sometimes feels like the world's getting too used to the suffering in 🇺🇦 & starting to see it as 'normal'

🎥@voynareal (with swearing) pic.twitter.com/pXVQ0gUTlE

— Sarah Rainsford (@sarahrainsford)
January 16, 2023

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a susținut că Rusia nu a fost implicată în acest atac. "Forțele armate ale Rusiei nu țintesc clădiri rezidențiale sau infrastructuri sociale. Loviturile noastre vizează doar ținte militare, deghizate sau nedeghizate. Puteți vedea declarații făcute de unii reprezentanți ucraineni că dezastrul a fost provocat de o rachetă antiaeriană", a declarat el.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovici a demisionat după ce a făcut declarații controversate despre racheta care a lovit blocul din Dnipro. El a spus inițial că sistemul ucrainean de apărare antiaeriană a doborât racheta rusească Kh-22.

Aceste comentarii au fost rapid preluate de propagandiștii ruși, care au susținut că blocul a fost lovit de o rachetă de apărare antiaeriană trasă de armata ucraineană. Ulterior, Arestovici a spus că Ucraina nu avea capacitatea de a anihila tipul de rachetă lansat de Rusia.

articolul original.

Ucraina a devenit „poligonul” pentru testarea celor mai noi arme: Aliații Kievului văd acum unde mai au de lucru

21 January 2023 at 09:02
image

Armele pe care aliații le-au furnizat ucrainenilor nu sunt infailibile – unele și-au demonstrat eficiența, altele nu s-au dovedit atât de utile pe cât anticipau. Lecțiile războiului nu pot fi deprinse decât pe câmpul de luptă, astfel că Ucraina a devenit un imens „poligon” pentru testarea celor mai noi arme occidentale.

Vara trecută, când armata ucraineană a recucerit teritorii întinse printr-o contraofensivă impresionantă, „a tocat” unitățile ruse cu lovituri de artilerie și rachete de producție americană. Unele atacuri au fost ghidate de un sistem conceput de ucraineni pe câmpul de luptă. O parte din softul ucrainean a transformat orice laptop, tabletă sau smartphone într-un instrument sofisticat de țintire, folosit acum pe scară largă de militarii ucraineni.

Rezultatul este o aplicație mobilă care introduce imagini din satelit și alte informații într-un algoritm de țintire în timp real, ajutând unitățile din apropiere să tragă direct asupra țintelor specifice. Fiind o aplicație, nu o piesă hardware, e ușor de actualizat și este disponibilă pentru o gamă largă de personal.

Oficialii americani care cunosc aplicația spun că aceasta este foarte eficientă în direcționarea focului asupra țintelor rusești. Aplicația reprezintă unul dintre zecile de exemple în care Ucraina a adus inovații pe câmpul de luptă, deseori găsind soluții simple și ieftine pentru a rezolva probleme scumpe, relatează CNN.

Dronele mici din plastic care bâzâie deasupra capului aruncă grenade asupra inamicului. Imprimantele 3D produc piese de schimb pentru ca soldații să poată repara echipamentul greu pe front. Tehnicienii au transformat camionete obișnuite în lansatoare mobile de rachete. Inginerii au descoperit cum să monteze rachete americane sofisticate pe avioane de luptă sovietice mai vechi, cum ar fi MIG-29, contribuind la menținerea forțelor aeriene ucrainene în zbor după atâtea luni de război.

Ucraina și-a dezvoltat chiar și propria armă antinavă, racheta Neptun, bazată pe modelul unei rachete sovietice care poate ținti flota rusă de la o distanță de aproximativ 320 de kilometri.

Această ingeniozitate i-a impresionat pe oficialii militari americani, care au apreciat abilitatea ucrainenilor de a adopta soluții pentru nevoile sale tactice, acoperind golurile lăsate de armamentul occidental, mai greu și mai sofisticat.

Dronele Switchblade n-au avut efect, dar HIMARS a făcut prăpăd

Oficialii și analiștii americani spun că Ucraina a devenit un veritabil poligon de teste pentru soluții militare ieftine, dar eficiente. "Inventivitatea lor e incredibil de impresionantă", a spus Seth Jones, directorul programului de securitate la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din SUA.

Însă războiul din Ucraina le-a oferit Statelor Unite și aliaților săi ocazia rară de a studia modul în care se comportă propriile sisteme de armament în condiții de utilizare intensă și ce arsenal folosesc cele două tabere pentru a obține victorii în acest război. Ofițerii și alți oficiali militari americani au urmărit și felul în care Rusia a folosit cu succes drone ieftine care explodează la impact, furnizate de Iran, pentru a decima forțele terestre ucrainene.

"Ucraina este clar un poligon de testare în adevăratul sens pentru că niciunul dintre aceste echipamente nu a fost, de fapt, folosit într-un război între cele două națiuni dezvoltate industrial. Aceasta este o testare de luptă în lumea reală", a spus o sursă din spionajul occidental.

Pentru armata americană, războiul din Ucraina a fost o sursă incredibilă de date referitoare la utilitatea propriilor arme. Unele sisteme oferite Kievului, precum drona Switchblade 300 și o rachetă concepută pentru a ținti sistemele de radar inamice, s-au dovedit mai puțin eficiente pe câmpul de luptă decât se anticipa, potrivit unui ofițer american, concluzie confirmată și de studiul recent al unui grup britanic de analiză.

Însă lansatorul american de rachete M142, sau HIMARS, a avut un succes decisiv, chiar dacă oficialii au învățat lecții importante despre numărul mare de reparații de întreținere pe care acele sisteme le-au impus în condiții de folosire atât de intense.

The beautiful M270 MLRS works on the occupier in eastern Ukraine. Let me remind you that this system, as well as HIMARS, very effectively destroys both the positions of the russians and targets located in the enemy rear for tens of kilometers.#Hungary #Ukraine 🇭🇺❤️🇺🇦 pic.twitter.com/YduxUt2Enj

— Dénes Törteli 🇪🇺🇭🇺🇺🇦 (@DenesTorteli)
January 13, 2023

Modul în care Ucraina și-a folosit stocurile limitate de rachete HIMARS pentru a slăbi centrele de comandă și control ale rușilor, lovind posturile de comandă, centrele și depozitele, a fost revelator, a spus un oficial din domeniul apărării, adăugând că liderii militari vor studia ani la rând acest lucru.

O altă descoperire crucială a fost obuzierul M777, element de artilerie esențial al puterii de foc ucrainene. S-a observat că țeava își pierde ghinturile dacă se trag prea multe obuze într-un timp scurt, iar tunul devine mai puțin precis și mai puțin eficient.

Ofițerii de operațiuni americani spun că o lecție pe care Statele Unite o pot învăța din acest conflict este că artileria remorcabilă, precum sistemul de obuziere M777, ar putea aparține trecutului. Aceste sisteme sunt mai greu de mișcat repede pentru a evita focul de răspuns, iar într-o lume în care dronele nu ratează nimic, "e foarte greu să te ascunzi acum", a spus un expert.

Soldiers of the🇺🇦406th Artillery Brigade of the Marine Corps of Ukraine are🔥firing from 🇺🇸American M777 155mm long-range high-precision howitzers at enemy artillery located on the left bank of the Dnieper River in the Kherson direction, trying to push the enemy away from Kherson pic.twitter.com/9q4UNl4GCj

— Ukraine War (@AlexeyKovalen10)
January 7, 2023

Ucrainenii au făcut și inovații tactice care i-au impresionat pe experții militari occidentali. În primele săptămâni de război, comandanții ucraineni și-au adaptat operațiunile pentru a folosi elemente mici de artilerie în timpul înaintării rușilor spre Kiev. Înarmați cu lansatoare portabile de rachete Stinger și Javelin, soldații ucraineni au reușit să lovească tancurile rusești care nu erau protejate de infanterie.

Un kamikaze de 10.000 de dolari

Contractorii armatei americane iau, de asemenea, notițe urmărind războiul din Ucraina. BAE Systems a anunțat recent că succesul Rusiei în folosirea dronelor kamikaze a influențat modul în care sunt proiectate noile vehicule blindate ale armatei, adăugând blindaj suplimentar pentru a proteja soldații de atacuri aeriene.

Totodată, diferite zone ale guvernului și industriei de armament din SUA au căutat să testeze noi sisteme și soluții într-o luptă în care Ucraina are nevoie de orice ajutor posibil.

În primele zile ale conflictului, Agenția Națională de Informații Geospațiale a trimis cinci drone ușoare de supraveghere la înaltă rezoluție la Centrul de Comandă al Operațiunilor Speciale SUA din Europa - în caz că ar fi nevoie de ele în Ucraina. Dronele produse de o companie denumită Hexagon nu făceau parte dintr-un așa-zis program de înregistrare la Departamentul Apărării, ceea ce indică natura experimentală a conflictului.

Amiralul de Marină Robert Sharp, șeful de atunci al Agenției de Informații Geospațiale, a declarat că Statele Unite au instruit un "partener militar" din Europa în privința utilizării sistemului. "Ceea ce îți permite acesta este să te ridici sub nori și să-ți aduni datele", a spus el, într-o conferință desfășurată în primăvară la Denver.

Nu se știe dacă aceste drone au fost implicate în război, menționează CNN.

Între timp, oficialii din spionajul și armata SUA au spus că speră că realizarea unor drone de unică folosință a devenit o prioritate pentru contractorii Pentagonului. "Mi-aș dori să putem face o dronă de atac pentru un singur drum, de 10.000 de dolari", a spus unul dintre aceștia, subliniind cât de eficiente pot fi aceste arme și cât de mult contează să devină foarte ieftine.

articolul original.

Cel mai căutat șef al mafiei siciliene a fost arestat. Era dat în urmărire de peste 30 de ani (Video)

16 January 2023 at 09:16
image

Poliția italiană a anunțat luni că l-a arestat pe Matteo Messina Denaro, conducătorul organizației mafiote Cosa Noastra, în timp ce se afla într-o clinică medicală privată din Palermo.

Era cea mai căutată persoană din Italia și se ascundea de autorități de mai bine de 30 de ani, relatează Corriere della Sera.

"Astăzi, 16 ianuarie, carabinierii… l-au arestat pe fugarul Matteo Messina Denaro într-o unitate medicală din Palermo, unde se dusese pentru tratament", a declarat Pasquale Angelosanto, șeful poliției italiene, pentru agenția de presă AGI.

Bărbatul în vârstă de 60 de ani este acuzat că a condus Cosa Noastra după arestarea celebrului lider mafiot Toto Riina. El a fost condamnat în lipsă la închisoare pe viață pentru rolul său în asasinarea procurorilor antimafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, în 1992.

Messina Denaro a mai primit o sentință similară pentru implicarea în atacuri cu bombă la Florența, Roma și Milano, soldate cu uciderea a zece persoane.

Anunțul capturării sale a fost salutat cu aplauze de locuitorii din Palermo, orașul sicilian în care Cosa Nostra a făcut ravagii în deceniile trecute:

Supranumit "Diabolicul" sau U Siccu ("Slăbănogul"), Messina Denaro era ultimul șef mafiot important aflat încă în libertate. Pentru arestarea sa au fost mobilizați în ultimii ani sute de oameni din forțele de ordine italiene, relatează La Stampa.

Dopo 30 anni di latitanza, catturato dai #Carabinieri il boss di Cosa Nostra Matteo Messina Denaro. Si trovava all’interno di una struttura sanitaria dove si era recato per sottoporsi a terapie cliniche pic.twitter.com/4oO4xNCIjf

— Arma dei Carabinieri (@_Carabinieri_)
January 16, 2023

În august 2021, televiziunea publică italiană RAI a difuzat o înregistrare din martie 1993 în care vocea lui Denaro a fost identificată pentru prima oară în cadrul unui proces la care fusese chemat ca martor. După câteva săptămâni, el a dispărut și nu a mai fost văzut de atunci.

Cel care a susținut cândva, cu o mândrie care îi trăda sadismul, "am umplut un cimitir, de unul singur", și-a păstrat stilul de viață luxos și după ce a trăit ascunzându-se, cu ajutorul banilor de care dispunea, potrivit The Guardian.

Arestarea lui Denaro a fost salutată de premierul italian Giorgia Meloni. "E o mare victorie a statului, care demonstrează că nu se oprește în fața mafiei", a scris ea pe Twitter.

Una grande vittoria dello Stato che dimostra di non arrendersi di fronte alla mafia. All'indomani dell'anniversario dell'arresto di Totò Riina, un altro capo della criminalità organizzata, Matteo Messina Denaro, viene assicurato alla giustizia. pic.twitter.com/8d6sHaDloK

— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni)
January 16, 2023

"Mare satisfacție pentru rezultatul istoric în lupta contra mafiei", a declarat, la rândul său, ministrul de Interne Matteo Piantedosi.

articolul original.

Rusia trimite în Ucraina o armă nouă, bazată pe Inteligența Artificială: Robotul Marker e gata de „botezul focului” (Video)

16 January 2023 at 09:04
image

Moscova va arunca în luptă un vehicul autonom care poate schimba dramatic modul în care se desfășoară confruntările cu forțele ucrainene.

La scurt timp după ce Marea Britanie a decis să-i ofere Ucrainei tancuri puternice pentru a sparge liniile frontului, Rusia contraatacă cu o armă nouă. Mai mulți roboți Marker vor fi desfășurați în estul Ucrainei, a anunțat, duminică, pe Telegram, Dmitri Rogozin, fostul șef al agenției spațiale ruse Roscosmos.

Rogozin a spus că aceste unități robotice de luptă acționează autonom pentru a îndeplini misiuni de luptă, precum și identificarea și lovirea țintelor cu propriile arme de la o distanță de aproximativ 15 kilometri, relatează Newsweek.

Robotul Marker este un vehicul cu șenile, cu o greutate de aproximativ trei tone, dotat cu sisteme de recunoaștere și arme de foc, testat la cosmodromul Vostoșnîi.

Agenția rusă de presă Ria Novosti a anunțat miercuri că Marker include "cele mai avansate capacități autonome de luptă din Rusia, cu recunoaștere a obiectelor bazată pe tehnologii de inteligență artificială".

Testele finale au fost anunțate de presa rusă în iunie 2020, iar conducerea proiectului a confirmat atunci că acesta va intra în dotarea Ministerului Apărării din Rusia.

Oleg Martianov, șeful Centrului Național pentru Dezvoltarea Tehnologiilor și Elemente de bază ale Roboticii din cadrul Fundației Ruse de Cercetare Avansată, a declarat pentru TASS că au reușit să-l facă pe Marker să tragă nu doar în ținte fixe, ci și în cele mobile. Potrivit acestuia, robotul a lovit discuri atuncate de o mitralieră Kalașnikov de mai multe ori mai rapid decât o pot face oamenii.

The "Marker" project was successfully completed in Russia. It was developed by the company "Android Technics" together with the Advanced Research Foundation.

The robotic complex weighing about 3 tons can be equipped with various weapons.#Robotics #Robot #WWIII pic.twitter.com/bhD5egNN3r

— T (@Krommsan)
January 26, 2022

Martianov a adăugat că robotul ar putea face disticția între civili și militari pentru a-i viza pe cei care reprezintă "o amenințare directă", evitând prin urmare obiectele care se găsesc pe traiectoria focului.

Ria Novosti a anunțat în noiembrie 2021 că Marker a fost dezvoltat pentru a fi "un curier autonom" și ca transportor pentru evacuarea de pe câmpul de luptă a soldaților răniți.

În decembrie anul trecut, TASS a relatat că platforma robotică va putea să distrugă dronele cu impulsuri electronice. Potrivit unui comunicat al producătorului Android Technics, robotul va fi capabil să distingă dronele neautorizate, militari și vehicule.

articolul original.

Omul care înfruntă cea mai temută organizație mafiotă din Italia: A renunțat la o viață normală pentru cea mai bună meserie din lume

14 January 2023 at 22:08
image

Nicola Gratteri, procurorul care conduce lupta statului italian împotriva mafiei, s-a obișnuit să trăiască cu pericolul planând deasupra sa. Permanent însoțit de gărzi de corp, el luptă cu una dintre cele mai puternice organizații interlope din lume: ‘Ndrangheta.

„Trăiesc cu acest nivel de securitate din 1989, când s-a tras în casa logodnicei mele și cineva a sunat-o în toiul nopții ca să-i spună că se mărita cu un om mort. Și a tot escaladat până a ajuns la acest nivel sufocant de control”, îi explică el reporterului BBC care l-a întâlnit în regiunea italiană Calabria.

Ținând cont de ceea ce s-a întâmplat acum 30 de ani, nici nu are de ales. În 1992, legendarul procuror Giovanni Falcone a fost spulberat de o bombă plasată sub autostrada de lângă Palermo de către mafia siciliană, Cosa Nostra. Falcone, soția lui și trei ofițeri de poliție au murit.

Colegul acestuia, Paolo Borsellino, a fost ucis și el două luni mai târziu, la Palermo, într-un atentat cu o mașină-capcană.

Acele asasinate și imaginile dureroase ale autostrăzii devastate după atacul asupra lui Falcone sunt încă vii în memoria colectivă a italienilor. Magistrații sunt prețuiți pentru eroismul lor, iar brutalitatea crimelor rămâne un simbol puternic al terorii pe care o impune mafia.

Gratteri se gândește adesea la judecătorii uciși și la modul în care ei au devenit ținte pentru crima organizată. "Vorbesc des despre crimă, fiindcă trebuie să înțelegi teama ca să mergi mai departe. Altfel n-aș fi putut face munca asta", mărturisește el.

Captură după captură, proces după proces

'Ndrangheta a apărut în secolul al XIX-lea. Acest sindicat al crimei se bazează pe clanurile de familie ('ndrine cum li se spune) care controlează în mod tradițional sătucurile din regiunea muntoasă Calabria, și pe loialitatea neclintită, forjată prin legături de sânge.

Cosa Nostra, din Sicilia, și Camorra, mafia din Napoli, sunt mai cunoscute pe plan internațional, în mare parte datorită asasinatelor cu bombă, însă ambele au fost slăbite de operațiunile poliției. 'Ndrangheta s-a ridicat în locul lor și a devenit cea mai puternică organizație mafiotă, cu ramificații în toată lumea, din America de Sud în Australia, și o cifră de afaceri estimată la 60 de miliarde de dolari.

"Moneda" sa este cocaina. 'Ndrangheta domină piața mondială și se crede că ar controla până la 80% din tranzacțiile de droguri din Europa.

Cea mai mare parte a mărfii intră prin Gioia Tauro, o comună de 18.808 locuitori din Calabria, unde se află cel mai aglomerat port de containere din Italia. O parte din cocaina adusă aici intră pe piața italiană, iar restul e trimis spre Balcani și Marea Neagră. Și spre est nu pleacă doar droguri - în Gioia Tauro a fost interceptat și echipament militar destinat Rusiei.

Recent, o operațiune a Poliției vizându-i pe angajații portuari suspectați că ar fi implicați într-o rețea de trafic a 'Ndrangheta s-a soldat cu 35 de arestări și confiscarea a șapte tone de cocaină, cu o valoare de stradă de 1,4 miliarde de dolari.

Cocaina ridicată de Guardia di Finanza în ultimii doi ani în portul Gioia Tauro depășește cu mai bine de jumătate toată cocaina confiscată în ultimele două decenii. Ceea ce arată că activitatea de contrabandă pe care o desfășoară 'Ndrangheta e în creștere, dar și eficiența poliției care și-a întărit colaborarea cu forțele din străinătate.

O masivă operațiune internațională condusă în 2019 de agenți din Italia, Germania, Elveția și Bulgaria a condus la arestarea a 335 de suspecți, printre care avocați, contabili și un fost parlamentar. Toți aveau legături directe sau tangențiale cu familia Mancuso, unul dintre cele aproximativ 150 de clanuri nemiloase care fac parte din 'Ndrangheta.

În urma acestei acțiuni, cea mai mare lovitură primită de organizația mafiotă în istoria sa, acum doi ani a început în Calabria cel mai mare proces împotriva mafiei din ultimii 30 de ani. Spațiul unui fost call-center de la periferia orașului Lamezia Terme a fost transformat într-o sală încăpătoare pentru cei 600 de avocați și 900 de martori, mulți dintre aceștia depunând mărturie video, de la distanță. Acuzațiile au inclus crime, extorcare și trafic de droguri. Peste 70 din cei acuzați au fost deja condamnați.

Al maxi processo Rinascita-Scott contro i clan del Vibonese continua la deposizione del pentito Mantella. Il testimone ricostruisce la trasformazione della #ndrangheta da rurale a imprenditrice e i collegamenti con il mondo istituzionale e i “colletti bianchi”@TgrRaiCalabria pic.twitter.com/oqaKUWcppm

— Tgr Rai (@TgrRai)
May 4, 2021

Acesta este cel mai mare proces din cariera lui Nicola Gratteri. Doar pentru a fi citite numele acuzaților a fost nevoie de peste trei ore, potrivit BBC. Arestările au lăsat 'Ndrangheta fără 70% din controlul asupra provinciei Vibo Valentia, unul dintre fiefurile sale rodnice.

Mancuso e doar una dintre familiile puternice ale 'Ndrangheta, iar acesta e fără îndoială începutul sfârșitului lor. Pentru că Gratteri știe deja ce urmează: "Dacă toți sunt condamnați, pentru comunitate înseamnă un spațiu respirabil. Cum termin cu procesul ăsta, trec la altul."

Hidra care nu poate fi ucisă

Nicola Gratteri și-a dedicat viața, ba chiar și-a sacrificat-o, în acest scop. "Eu nu am o viață. Ca să intru într-o cafenea, trebuie să mă opresc și să discut cu echipa mea de protecție. Cineva intră să plătească și apoi merg să beau cafeaua. Trebuie să oprim și să discutăm unde să folosesc toaleta. N-am mers niciodată la cinema sau într-un restaurant în 25 de ani. Frizerul meu vine aici la birou când trebuie să mă tundă. Îmi văd rar și familia. Dar în mintea mea, eu sunt un om liber", se destăinuie el.

Întrebat dacă merită, procurorul oftează. "Merită dacă crezi în asta, iar eu cred. Cred că fac ceva important. Sunt mii de oameni care cred în mine și pentru care sunt ultima soluție, ultima speranță de schimbare. Nu pot să-i dezamăgesc", răspunde acesta.

Sara Scarpulla și soțul ei, Francesco, se numără printre cei pentru care luptă Gratteri. În 2018 și-au îngropat singurul fiu, Matteo, ucis de o bombă plasată sub mașina lui. Asasinii lui sunt din familia Mancuso, clanul judecat acum, și au avut o dispută îndelungată cu cei doi părinți îndoliați asupra limitei dintre terenurile lor.

În cimitirul din Limbadi, la numai câțiva pași de mormântul lui Matteo se află cripta familiei Mancuso: victima și rudele ucigașilor săi sunt aproape unii lângă alții în acest teritoriu răvășit de dispute sângeroase.

"Sunt mândră că am fost mama lui Matteo și mândră că l-am avut ca fiu. Viața noastră nu mai e viață. Uneori îl întreb pe Dumnezeu: 'Unde ai fost când a murit Matteo?'. Iar iubita lui îmi spune: 'Era acolo, l-a luat pe Matteo cu el'", spune femeia cu ochii plini de lacrimi.

Limbadi e sufocat de 'Ndrangheta, spune ea. Ei controlează afacerile locale, dețin pârghiile puterii și transmit teamă prin atitudinea lor de bătăuși. Când disputa cu ei asupra pământului a escaladat, au început să-i omoare animalele și să-i arunce găini decapitate pe acoperișul casei.

"Până când mentalitatea se va schimba, lucrurile nu se vor schimba. Trebuie să plantăm semințele schimbării, ca Gratteri și alți procurori ca el. Până când o vom lua pe urmele acestor oameni, vom fi prinși aici cu 'Ndrangheta la conducere", subliniază Sara.

Dar pentru eliberarea din jugul sufocant al 'Ndrangheta e nevoie de mai mult decât o schimbare de mentalitate: e nevoie de mafioți care să vorbească împotriva mafiei, să încalce "omerta", legea tăcerii.

Și se găsesc și astfel de oameni dispuși să înfrunte răzbunarea pentru trădarea familiei.

Luigi Bonaventura depune mărturie împotriva familiei Mancuso. A început să colaboreze cu poliția acum 16 ani, ca să le ofere copiilor săi libertatea de care el n-a avut niciodată parte. De atunci, face parte din programul de protecție a martorilor. Nu-și ascunde numele, dar nu-și dezvăluie chipul, pe care îl acoperă cu o cagulă ca să nu fie recunoscut de cei pe care i-a ridicat împotriva sa.

Bonaventura explică cum funcționează mafia: "'Ndrangheta e un trib, iar dacă te-ai născut într-o familie în timp ce are loc un război, nu poți decât să crești cu incitarea la ură și violență. Cuvintele care mi se repetau mereu erau: 'Ucide, ucide, ucide'."

Colaborarea sa cu autoritățile a dus, spune el, la condamnarea sau arestarea a peste 500 de suspecți. "'Ndrangheta nu are doar un cap, nu este Cosa Nostra din Sicilia, cu un boss sau mai mulți care atunci când se prăbușesc trag tot după ei. 'Ndrangheta e un monstru, o hidră cu mai multe capete, iar dacă unul e tăiat, sunt multe altele. E o chestiune de timp, poate zece ani, dar clanul Mancuso se va regrupa și se vor întoarce mai puternici ca oricând", explică fostul membru al organizației.

Cum se va termina meciul dintre lege și fărădelege

Tentaculele mafiei sunt prea lungi și atât de adânc infiltrate în societatea italiană, încât până și Nicola Gratteri, autoritatea numărul unu a luptei împotriva 'Ndrangheta, spune că Italia nu va scăpa niciodată de această caracatiță. "Poate fi restrânsă mult, dar va fi nevoie de o revoluție pentru a lupta cu ea. Încă ne trebuie un sistem mai puternic - și mai presus de toate, trebuie să investim în educație și în cultură", arată magistratul.

Aceste lucruri au făcut diferența când el era un copil, iar mulți dintre prietenii lui din copilărie au fost înrobiți de 'Ndrangheta. "Dacă mă nășteam la câteva sute de metri mai încolo, aș fi fost un boss mafiot acum", mărturisește Gratteri. "Dar am fost norocos, fiindcă m-am născut într-o familie de oameni cinstiți. Mulți dintre colegii mei de clasă au fost uciși cu o pușcă cu țeava tăiată; alții au fost arestați pentru trafic de arme sau droguri."

Întrebat cine va câștiga până la urmă bătălia pentru sufletul Italiei, mafia sau statul, magistratul zâmbește și dă un răspuns de microbist italian: "O să fie remiză." Apoi explică: "Ca să câștigăm, trebuie să schimbăm regulile jocului, cu un sistem penitenciar suficient de puternic ca să-i descurajăm pe criminali."

Erou pentru mulți, dușman pentru alții, Nicola Gratteri pare o figură izolată, care nu se teme să lupte și să întoarcă piatră cu piatră până la cel mai înalt nivel. Întrebat dacă are vreun regret, la 64 de ani, magistratul spune deschis: "Poate aș fi putut face mai mult - chiar dacă nu era omenește posibil. Am făcut cea mai bună meserie din lume și o s-o fac cât voi putea."

"Totul în viață are un preț, nu? Ca să am o viață normală, ar fi trebuit s-o iau mai ușor. Poate ar fi trebuit să muncesc mai puțin. Dar m-aș fi simțit ca un laș. Și să trăiesc ca un laș n-are niciun sens pentru mine."

articolul original.

Cum ar putea tancurile britanice să-i deschidă Ucrainei calea spre victorie

12 January 2023 at 14:45
image

Pentru prima oară în istorie, tancurile britanice le-ar putea înfrunta pe cele rusești. Dacă Londra va trimite în Ucraina tancuri Challenger 2, situația pe câmpul de luptă va evolua simțitor în favoarea Kievului.

Marea Britanie intenţionează să-i livreze armatei ucrainene tancuri pentru a face față trupelor ruse, o decizie care ar încuraja și alte state să ofere Kievului astfel de vehicule. Discuțiile au loc de câteva săptămâni, însă nu s-a luat încă nicio decizie. Guvernul condus de Rishi Sunak ar putea oferi zece tancuri Challenger 2, suficiente pentru a echipa un escadron, a spus o sursă citată de Sky News.

Challenger 2, pentru care armata britanică pregătește deja a trei generație, va fi cel mai puternic vehicul blindat oferit Ucrainei dacă Marea Britanie decide să-l trimită Kievului. Protecția oferită de blindajul Chobham and Dorchester îi permite să supraviețuiască loviturilor directe ale tancurilor rusești T-72, scrie The Telegraph.

E drept, există riscul ca unele tehnologii militare secrete ale armatei britanice să cadă în mâinile rușilor, dar rezistența îndârjită și abilitatea forțelor ucrainene au convins mai mulți factori de decizie că această țară are nevoie de echipament mai avansat, trecând astfel de la asigurarea că Ucraina nu pierde războiul la asigurarea că îl va câștiga. Iar Challenger 2 este o armă care poate face diferența în luptă.

Deși analizele militare din ultimul deceniu prevesteau reducerea importanței tancurilor în războiul modern și mulți le considerau vulnerabile în era supremației dronelor și a perfecționării rachetelor și minelor antitanc, acest vehicul care a făcut istorie în două războaie mondiale a revenit în forță în războiul din Ucraina. Nu întâmplător, e în fruntea listei de dorințe pentru ajutor militar pe care Kievul o trimite aliaților.

Pentru fiecare vulnerabilitate incontestabilă a unui tanc există o contramăsură. De obicei, aceasta implică colaborarea cu alte direcții ale armatei - de pildă, constituirea unor unități proprii de operatori sau de protecție antiaeriană.

Dincolo de aceasta, capacitatea de a folosi o putere de foc precisă și mortală în contact direct cu forțele ruse rămâne o capacitate extrem de căutată. Nu degeaba există o zicală în armată: "Tancurile sunt ca ținutele de gală; n-ai nevoie de ele foarte des. Dar când vei avea, nimic altceva nu va fi mai bun."

Întreaga lume a fost surprinsă în vară, de contraofensiva de la est de Harkov, când forțele ucrainene au pus pe fugă trupele ruse care s-au retras într-o harababură generală. Sunt șanse mari ca acest lucru să se repete dacă tancuri grele precum Challenger II și tancurile germane Leopard II oferite de Polonia și Finlanda ar fi reunite cu blindatele de infanterie promise de SUA, Franța și Germania.

Câtă vreme Ucraina poate conta pe arme combinate, cu tancuri, infanterie, artilerie și putere aeriană, toate lucrând împreună, forțele armate ale lui Putin nu vor reuși să oprească o nouă ofensivă a Ucrainei.

Tancurile Challenger II și Leopard II au fost concepute pentru a lupta exact împotriva unui adversar pe care îl înfruntă acum Ucraina. Tancurile rusești, în special T-72, aflate și în serviciul armatei irakiene, au fost decimate de vehiculele blindate Bradley americane în timpul Operațiunii Furtună în Deșert din 1991. Și apropo, Washingtonul va trimite 50 de vehicule Bradley în Ucraina.

De atunci, vehiculele de luptă occidentale au fost îmbunătățite de câteva ori, cu sisteme optice mai bune, protecție și arme superioare. Despre tancurile rusești nu se poate spune același lucru.

Competiția atât de dezbătută de-a lungul deceniilor Războiului Rece, când industriile militare occidentale și ruse au ridicat cursa înarmării la cote paroxistice, iar armele celor două blocuri militare rivalizau aproape în fiecare detaliu, ar putea avea, în sfârșit, loc.

Însă această confruntare dintre două arme emblematice prinde armata rusă pe picior greșit. De la începutul invaziei, sunt puține lucruri arătate de acest "uriaș cu picioare de lut" care să indice că ar fi capabil să reziste unui atac al combinației dintre armura occidentală și forța spiritului ucrainean.

Principalele caracteristici ale tancului Challenger 2

 • Blindaj clasificat de nivel 2 Chobham (Dorchester), un blindaj compozit dezvoltat în anii '60.
 • Greutate totală: 75 de tone.
 • Echipajul este format din 4 persoane.
 • Dotare: un tun L30A1 de 120 mm cu 47 de proiectile și, ca armament secundar, o mitralieră coaxială L94A1 EX-34 de 7,62 mm și o mitralieră L37A2 calibrul 7,62 mm amplasată la trapa din dreptul operatorului de încărcare tun.
 • Motor diesel Perkins CV12-6A V12 de 26,1 litri de 1.200 CP (890 kW).
 • Rezervor de combustibil de 1.592 litri, care îi asigură o rază operațională de 550 km pe șosea și 250 km pe teren off-road.
 • Viteză maximă: 59 km/h pe șosea și 40 km/h off-road.
 • Challenger 2 a intrat în serviciul militar al armatei britanice în 1994.
 • În total, 447 de tancuri Challenger 2 au fost fabricate între 1993 și 2002.
 • Principalul tanc de luptă britanic are un preț per unitate de 4,2 milioane de lire sterline (4,76 milioane de euro).

Sursa: Defence Database

articolul original.

Un alt fel de primar: Ia cina acasă cu alegătorii (Foto & Video)

14 January 2023 at 09:39
image

Niciun subiect nu este ocolit atunci când primarul unui orășel din Spania își vizitează alegătorii care îl invită la masă. Edilul spune că acesta e cel mai bun mod de a afla ce-și doresc oamenii.

Totul a început în octombrie cu o postare pe Twitter. „Mi-ar plăcea să iau cina la dumneavoastră. Eu aduc desertul.”

A urmat o avalanșă de invitații, iar Michel Montaner a ajuns să bată aproape în fiecare seară la ușile unor oameni pe care nu-i cunoștea.

"Sun la ușă și spun: 'Salut, sunt primarul'. Mă duc singur, fără poliție, fără consilieri", a povestit Montaner pentru The Guardian.

Discuții până noaptea târziu

Politicianul, care este primarul orășelului Xirivella din estul Spaniei din 2015, a venit cu această idee în speranța că va putea afla mai ușor ce așteptări au cei mai mulți din cei 31.000 de locuitori înaintea alegerilor locale din luna mai.

Însă după ce a luat cina cu peste 60 de persoane în ultimele săptămâni, a fost surprins să constate cât de nerăbdători sunt oamenii să-i împărtășească bucuriile și necazurile lor, în timp ce umplu mesele cu tortilla cu cartofi și platouri cu jambon marmorat.

🤝 CENA CON EDU, LUISA, JOSEP Y TERESA

Un encuentro enriquecedor y lleno de propuestas.

❤️ Tomo nota de sus ideas y agradezco públicamente su cariño y atenciones

🎥 Gracias también a @informativost5 por venir, es bueno que se hable de las cosas de Xirivella#HoyCenoConMichel pic.twitter.com/anVsKXq4E2

— Michel Montaner/❤️ (@MichelMontaner)
January 11, 2023

"De fapt, masa e mai degrabă simbolică, de obicei mănânc doar o salată și un sendviș. Însă lucrul important este că ei mă invită în casele lor. Și odată aflați în acest cadru de încredere și intimitate, zidurile se dărâmă și oamenii îmi spun ce au cu adevărat în minte", a spus Montaner.

În fiecare luni și vineri, dacă programul îi permite, primarul se duce la gazdele sale la ora 21:00 cu un platou cu prăjituri preparate prin rotație de patiseriile locale. Pornind de la obiectivul anunțat în prima postare ("Vreau să vorbesc cu tine și cu familia ta despre Xirivella. Niciun subiect nu este evitat"), discuțiile ajung, câteodată, să se întindă dincolo de miezul nopții.

Unii dintre localnici au rădăcini adânci în oraș, alții au emigrat din Ucraina sau Bulgaria. Primarul este servit de gazdele sale cu diverse preparate, de la potârnichi murate la pork Wellington. Uneori, formula se schimbă - recent, un grup de tineri pe la 20 de ani "l-a convocat" într-un bar. Luna viitoare, el are de gând să viziteze un preot.

Un politician care vrea să afle adevărul

Montaner ascultă cu atenție ce-i spun oamenii și ia notițe într-o agendă. Localnicii vin cu propuneri, de la un nou auditoriu la extinderea unei săli de sport municipale, dar nici nu-l scutesc de critici exprimate politicos, în privința îmbunătățirii curățeniei de pe străzi și a întreținerii spațiilor verzi.

"Chiar apreciez. Și nu vreau să aud numai lucruri plăcute, știm bine că nu sunt adevărate", a spus edilul.

De multe ori, discuțiile nu se rezumă numai la problemele locale. "Oamenii îmi povestesc despre problemele lor personale, despre problemele de familie sau de educație. Cu toată sinceritatea vă spun că niciodată nu știu ce o să găsesc, dar m-am întâlnit cu niște familii minunate", a explicat el.

Inițiativa a ajuns atât foarte populară, încât calendarul primarului este plin până în martie. Și ce este la fel de remarcabil, el merge singur în vizite. "Sunt oameni care m-au întrebat: 'Dar nu te temi să te duci așa, singur, fără pază, fără consilieri?'", a spus el, precizând că alegătorii nu s-au dovedit influențați de polarizarea care a dominat în relatările presei din Spania.

În schimb, Montaner a devenit convins că inițiativa lui poate juca un rol important în clădirea unor punți cu oamenii: "Imaginați-vă dacă cei 8.600 de primari din Spania - sau primarii din Anglia ori Franța - ar merge toți la cină, nu în fiecare seară, dar poate o dată pe lună, în casa unui vecin. Asta ar reduce tensiunea, furia, iar oamenii chiar și-ar cunoaște reprezentanții", a explicat el.

articolul original.
❌