ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 January 2023Ultimele Stiri

Zeci de utilaje au acționat pentru menținerea drumurilor naționale din județ în stare de viabilitate. Circulația se desfășoară normal pe un carosabil umed cu porțiuni acoperite cu zăpadă frământată de 0-1cm

28 January 2023 at 06:13

Pe toate sectoarele de drum național din administrarea Secției de Drumuri Naționale Suceava circulația a fost asigurată pe parcursul nopții în condiții normale. Toate sectoarele de drum au partea carosabilă ”la negru”, cu excepția DN2 limita cu județul Iași și DN15 C limita cu județul Neamț, zone unde ninge și la acest moment.

S-a acționat pe parcursul zilei de ieri și a nopții cu 30 ATB și 7 multifuncționale, fiind răspândite circa 450 tone material antiderapant.

Pe căile de circulație rutiere administrate de Secția Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc circulația este asigurată de asemenea în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, în pofida precipitațiilor sub formă de ninsoare care s-au înregistrat pe tot parcursul nopții și continuă și acum. Carosabilul este umed pe toate sectoarele de drum administrate, cu porțiuni acoperite cu zăpadă frământată 0-1cm.

S-a acționat pe toate sectoarele de drum național din administrare cu 35 utilaje dotate cu lamă și răspânditor și s-au consumat circa 570 tone material antiderapant.

Situația este monitorizată permanent, se intervine în funcție de starea vremii și condițiile de trafic.

articolul original.

Rogojinschi despre prima acțiune a teatrului sucevean dedicată lui Vișniec: ”Am avut sentimentul unui moment și al unei atmosfere de comfort spiritual de o rară practică , când Oamenii au vorbit despre un Om”

28 January 2023 at 05:46

Vineri după amiază în spațiul expozițional al Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” Suceava alexandru marina debutat prima acțiune din cadrul proiectului ”Dramaturgi români din toate timpurile” dedicat marelui dramaturg rădăuțean Matei Vișniec. Conferința „Întâlnire cu prietenii lui Matei Vișniec și operele sale” a adus la dezbatare invitați de marcă precum profesorul de limba și literatura română Gheorghe Cîrstian de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava și poetul Vlad Sibechi. Actorii teatrului sucevean au participat la această conferință cu momente originale și autentice, lecturând diverse texte ale dramaturgului Matei Vișniec. Printre participanții la acest  eveniment s-au mai numărat Luana Popa, de la Asociația „Un Concept Luna”, și Marius Rogojinschi, managerul Teatrului „Vasilache” Botoșani, într-un dialog prin care publicul a fost invitat să descopere universul dramaturgic creat de Matei Vișniec.

Despre această primă seară dedicată lui Matei Vișniec actorul Marius Rogojinschi a așternut câteva rânduri emoționante:

”Am avut onoarea de a fi fost invitatul doamnei manager al Teatrului ,,Matei Vișniec” din Suceava , Angela Zarojanu și ai minunaților colegi din teatrul sucevean , care împreună cu prieteni culturali ,artiști , persoane importante reprezentând decidența tutelară locală precum și cititori – cunoscători într-ale literelor și operelor în proză și poezie și nu în ultimul rând , ai prietenilor necondiționați ai teatrului si iubitori ai săi , am încercat să spargem paradigma colocviilor academice și să vorbim omenește și sufletește despre un om care se numește Matei Vișniec. Mă opresc aici , pentrun că nu intenționez să vă prezint CV-ul lui Matei Vișniec.

Nu are nevoie ! Vreau doar să vă împărtășesc sentimentul unui moment și al unei atmosfere de comfort spiritual de o rară practică , când Oamenii au vorbit despre un Om deschizând un flux de sinceritate și emoționalitate într-un interval de timp de două ore și ceva , flux prin care amintirile , respectul , eleganța și elocința vorbirii au dat magnificență Proiectului teatrului sucevean , intitulat DRAMATURGI ROMÂNI DIN TOATE TIMPURILE și al cărui primă ediție a fost dedicată lui Matei Vișniec , așa cum firește consider că se și cuvenea !

De fapt dincolo de cuvinte , vreau să vă spun că a fost o seară de neuitat , o atmosferă de teatru superbă , un spațiu fizic mic care brusc s-a transformat într-un univers (desigur imaginar) , în care doar teatrul și oamenii acestei arte , vocații , pasiuni , profesii și sacrificii dedicate ei … au contat ! Chiar că a fost o seară de magie sau poate cu adevărat magică !”.

Sâmbătă, 28 ianuarie, la ora 19:00 se organizează cel de-al doilea eveniment dedicat distinsului dramaturg Matei Vișniec, spectacolul Caragiale e de vină! al cărui text este semnat de autor în regia lui Mihai Lungeanu – o producție a Teatrului „Vasilache” București. Biletele sunt puse în vânzare la casieria teatrului și online, pe www.blt.ro.

În încheierea evenimentului, duminică, 29 ianuarie, Teatrul ”Matei Vișniec” invită publicul să marcheze împreună aniversarea a 67 de ani a dramaturgului Matei Vișniec cu spectacolul „Întoarcerea acasă”, regizat de Botond Nagy. Programat la ora 19:00, acesta este un spectacol despre război, despre morţii patriei, dar și despre absurdul sacrificării inutile de vieţi umane. Spectacolul a fost foarte apreciat în cadrul Festivalul Național de Teatru 2022 atât de critica de specialitate, cât și de public. Biletele sunt puse în vânzare la casieria teatrului și online, pe www.blt.ro. Librăria Cărturești Suceava va fi prezentă în cadrul acestui eveniment. Astfel, în foaierul teatrului va fi amenajat un stand de carte de unde spectatorii pot achiziționa cărți ale dramaturgului Matei Vișniec, atât sâmbătă cât și duminică, înainte de intrarea la spectacol.

Rogojinschi despre prima acțiune a teatrului sucevean dedicată lui Vișniec: ”Am avut sentimentul unui moment și al unei atmosfere de comfort spiritual de o rară practică , când Oamenii au vorbit despre un Om”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Moartea sosește la cel mai mare împărat al Europei (814)

28 January 2023 at 05:00
image

Limba lui era germana, capitala o avea la Aachen, iar germanii îl consideră primul împărat german, precum și cel mai mare dintre aceștia. Francezii îl consideră francez, arătând că el a fost rege al francilor, iar capitalei lui îi spun Aix-la-Chapelle, ca referință la frumoasa capelă octogonală pe care a construit-o acolo. Și ei îl consideră primul lor împărat și, probabil, cel mai mare.

Carol cel Mare, cunoscut și sub numele lui francez, Charlemagne, a fost un suveran care a cucerit vaste teritorii pentru a clădi un imperiu ce cuprindea teritoriile de astăzi ale Franței, Belgiei și Olandei, practic întreaga Germanie și Austrie, jumătate din Italia, o parte din Ungaria și câteva provincii din nord-estul Spaniei.

A întemeiat dinastia carolingiană, care a domnit neîntrerupt până în anul 987, iar în câteva limbi slave (precum și în turcă), cuvântul „rege” derivă din versiunea germană a numelui său (Karl), de exemplu král în cehă și król în polonă. În felul acesta, împărtășește o distincție cu Iulius Caesar, al cărui nume s-a aflat la originea cuvintelor Kaiser din germană și țar din rusă.

Carol cel Mare a murit în această zi, în urmă cu aproape 1200 de ani, probabil de gripă. Mormântul lui se află în capela catedralei din Aachen. El poartă inscripția: „Sub hoc conditorio situm est corpus Karoli Magni et orthodoxi imperatoris, qui regnum francorum nobiliter apliavit, et per annos XLVII felicites rexit.” (Sub această piatră funerară odihnește trupul lui Carol, mare și ortodox împărat, care a condus regatul francilor cu măreție vreme de patruzeci și șapte de ani).

Cu toate că a fost un sprijinitor loial al Bisericii și a ajutat la răspândirea credinței, Carol cel Mare a fost canonizat abia în 1165, deoarece, după cum a afirmat istoricul Norman Davies, „procesul a fost împiedicat timp de trei sute cincizeci și unu de ani de relatările conform cărora cuceririle sale sexuale au fost la fel de extinse ca și cele teritoriale”.

Din păcate pentru Carol cel Mare, acesta n-a devenit niciodată un sfânt în toată puterea cuvântului, din cauza faptului că a fost canonizat de către Pascal al III-lea, un antipapă numit de Frederic I Barbarossa, împărat al Sfântului Imperiu Roman, ca o replică la papii legitimi ai Bisericii Catolice de la Roma.

Tot la 28 ianuarie:

1457: Se naște Henric Tudor, viitorul rege Henric al VII-lea al Angliei și primul rege al dinastiei Tudor.

1521: Se deschide Dieta de la Worms, prilej cu care Martin Luther este excomunicat de către Biserică.

1547: Henric al VIII-lea al Angliei moare.

1921: Se naște pictorul american Jackson Pollock.

1935: Islanda devine prima țară europeană în care se legalizează avorturile.

Geo Alupoae, critic de teatru

Moartea sosește la cel mai mare împărat al Europei (814), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.
Ieri — 27 January 2023Ultimele Stiri

Claudiu Cazacu, XTB: Prețul aurului și argintului a crescut semnificativ pe final de 2022. Va continua trendul ascendent în 2023?

27 January 2023 at 17:54
image
 • Aurul a recuperat 20,1% în ultimul trimestru al anului 2022.
 • China a importat 1345 tone de aur în 2022, iar nivelul exporturilor totale de aur ale Elveției, cel mai important centru de rafinare, au ajuns la 1700 tone anul trecut.
 • Argintul a avut un randament chiar mai ridicat, de 35,4%,  având o utilizare industrială mai pronunțată și fiind în legătură mai strânsă cu dinamica economiei.
 • Potrivit estimărilor Silver Institute, panourile fotovoltaice au ajuns să reprezinte 11,52% din cererea argintului în 2022, în creștere de la 10,84% în 2021, constată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe burse internaționale.

Aurul s-a „trezit la viață” în Q4 2022. De la minimul de 1614 dolari din 28 septembrie 2022, până la 1940 dolari, pe 25 ianuarie 2023, (ora 20:00), aurul a recuperat 20,1%.

Motivele creșterii par a fi atât tendința de depreciere a dolarului american (indicele dolarului a pierdut 11,5% în aceeași perioadă), cât și dorința de acumulare de rezerve de către participanți importanți la piață.

Unele bănci centrale și-au majorat, de asemenea, semnificativ achizițiile de aur.

Elveția: exporturile de aur spre China și Turcia, principalele destinații, cresc în 2022

China a importat anul trecut 1345 tone de aur, în creștere vizibilă față de 821 de tone în 2021. Este anul cu cea mai mare ,,sete” de importuri de după 2018, când au fost aduse 1506 de tone.

Nivelul exporturilor totale de aur ale Elveției, cel mai important centru de rafinare, au ajuns la 1700 tone anul trecut, cel mai înalt nivel de după 2016, China fiind un factor esențial în creșterea volumelor.

În ultima lună a anului care tocmai s-a încheiat, China și Turcia au condus în topul exporturilor elvețiene. Turcia a importat 188 de tone, un record pentru seria de date care începe în 2012.

Banca centrală a Chinei a acumulat 62 de tone în noiembrie și decembrie, aducând nivelul total al deținerilor la 2010 tone. Achizițiile sunt primele raportate oficial după 2019.

În toamna anului trecut, prima de tranzacționare a aurului în Shanghai față de Londra a depășit frecvent 30 de dolari/uncie, ajungând chiar și la peste 50 de dolari/uncie.

Deși cotele impuse de banca centrală pentru importuri și deficitul acumulat în pandemie – când importurile s-au redus drastic, adăugând volumul ridicat al importurilor și acțiunile băncii centrale, semnalul venit dinspre a doua economie a lumii sugerează un apetit în creștere pentru metalul prețios.

În mod tradițional, India și China sunt cei mari consumatori mondiali de aur. Aprovizionarea tinde să fie mai ridicată, de asemenea, înaintea sărbătorii noului an.

Speranța domolirii inflației, și, implicit, a ratelor de dobândă, a ajutat, de asemenea, aurul. Spre deosebire de depozitele bancare, aurul nu oferă dobândă, și chiar implică costuri de stocare în siguranță.

Nivelul general al incertitudinii a jucat de asemenea un rol, însă metalele prețioase par să-și fi schimbat comportamentul, fiind mai puțin sensibile la factori geopolitici decât în trecut.

Pe termen scurt, o retragere chiar și de scurtă durată de la cumpărare, de așteptat din Asia după Anul Nou Lunar, sau a unor cumpărători precum băncile centrale ar putea permite corecții consistente.

În perspectivă, în special pe un orizont multi-anual, trendul ascendent ar putea fi susținut de fragmentarea est-vest, acumulările în rezervele băncilor centrale, temperarea dobânzilor și costurile de extracție și procesare în creștere.

Un randament încă și mai ridicat a oferit în ultimele luni un alt metal prețios: argintul.

Piața a adus, față de minimele din septembrie, un randament de 35,4% pentru argint (din 1 septembrie anul trecut până pe 25 ianuarie 2023, la ora 20:00).

Argintul, având o utilizare industrială mai pronunțată, este în mai strânsă legătură cu dinamica economiei.

Pe de altă parte, chiar dacă regiuni întregi se confruntă cu încetinire sau risc de recesiune, argintul este un element utilizat pe scară largă în industria energiei regenerabile, iar creșterile de preț ale energiei au accelerat migrarea spre soluții alternative. Într-un automobil electric, spre exemplu, cantitatea de argint utilizată e de 25-50 de grame, aproape dublă față de cea dintr-un motor cu combustie internă.

Potrivit estimărilor Silver Institute (organizație internațională nonprofit cu membrii din întreaga industrie a argintului), panourile fotovoltaice au ajuns să reprezinte 11,52% din cerere în anul trecut, în creștere de la 10,84% în 2021.

Potrivit sursei menționate, deficitul pieței, dat de oferta totală din mine, reciclare și vânzări ale sectorului public, minus cererea totală inclusiv industrie, lingouri și monede, ar fi estimat la 71,5 milioane de uncii, de la 51,8 milioane de uncii anul trecut.

Aceste valori sunt calculate chiar înaintea investițiilor financiare, în produse listate pe burse. Cu acestea, deficitul este estimat la 96,5 milioane de uncii anul acesta, în scădere de la 116,7 milioane de uncii în 2021.

Deși unele prognoze ale observatorilor pieței sunt foarte optimiste, precum cea de 30 de dolari/uncie a ABC Bullion, care ar duce la un vârf al ultimilor 10 ani, este de reținut că argintul este cunoscut pentru volatilitatea sa foarte ridicată.

În privința producătorilor, marjele de profit ale industriei permit absorbirea unor șocuri de preț.

Pe de altă parte, e adevărat că producția din mine e cu aproximativ 57 milioane de uncii sub nivelul de 900 milioane din 2016, iar argintul, obținut ca produs secundar din mine aurifere, de cupru sau de plumb-zinc, nu răspunde foarte repede la fluctuațiile cererii. În plus, perioadele de inflație ridicată tind să ofere argintului o performanță mai ridicată decât a aurului.

Asemenea aurului, argintul are o perspectivă relativ limitată pe termen scurt, însă și elemente favorabile pe termen mai lung.

Un factor important este tendința de electrificare a transportului și mișcarea spre resurse de energie regenerabilă. În plus, pentru ambele metale prețioase, Rusia e un producător important, aflat pe locul 3 mondial pentru aur și 4 pentru argint.

Producția de argint a Rusiei este pe un trend de scădere pronunțat, fiind în 2021 la 55% din nivelul din 2014. În cazul aurului, declinul de 3% din 2018 până în 2021 pare neglijabil.

Cu toate acestea, în cazul prelungirii sau amplificării conflictului din Ucraina, se pot înregistra presiuni suplimentare, de sensuri diferite, pe ofertă și cerere, care ar putea acționa suplimentar în sens favorabil prețurilor metalelor prețioase.

articolul original.

3.000 de elevi de gimnaziu vor descoperi lumea finanțelor, prin proiectul Sensul banilor

27 January 2023 at 17:44
image
 • Junior Achievement (JA) România și Asirom continuă parteneriatul educațional început în anul 2021 cu proiectul JA Sensul Banilor.
 • Profesorii și elevii vor beneficia de training și materiale educaționale pe teme de Educație economică și financiară, pe o platformă interactivă de învățare.
 • La ediția precedentăa proiectuluiau participat 3.000 de elevi, coordonați de profesori din 42 de instituții de învățământ, din 27 de localități din țară, atât din mediul urban, cât și din cel rural.

„Unul dintre obiectivele noastre este susținerea educației și sprijinirea comunităților în care ne desfășurăm activitatea, construind împreună un viitor mai simplu și mai sigur pentru tinerele generații. Credem cu tărie că educația financiară, înțelegerea nevoii de prevenție și gestionarea resurselor sunt elemente importante în dezvoltarea abilităților sociale ale copiilor, reprezentând bazele pentru o societate modernă și un viitor prosper.’’, afirmă Cristian Ionescu, Președinte al Directoratului Asirom.

În acest an școlar, până în luna iunie, alți 3.000 de elevi din toată țara, din medii defavorizate economic,  își vor îmbunătăți, cu sprijinul profesorilor, cunoștințele financiare, de la noțiuni economice simple legate de bani, bugetul familiei, resurse, la consum și economii, și vor fi motivați, prin exerciții atractive și simulări, pentru a putea lua în viitor decizii raționale legate de finanțele proprii în diferite situații.

Elevii vor fi provocați, lucrând în echipă cu colegii lor, dar și cu membrii familiei, să analizeze diferiți factori care pot influența din punct de vedere financiar și să descopere care sunt răspunsurile potrivite la întrebările:

 • Cum ne putem administra corectbanii?
 • Cum luăm cele mai bune deciziifinanciare?
 • Cum putem economisi inteligent?
 • Cum putemgestiona riscurile apărute?

„Elevii clasei mele au fost încântați de platformă și resursele din proiectul Sensul banilor, pentru că au avut posibilitatea să învețe lucruri noi despre finanțe și să își dezvolte abilități esențiale pentru viață, simulând situații reale, devenind mai responsabili și luând decizii privind utilizarea banilor.” – profesor coordonator clasă gimnaziu, Colegiul Național Pedagogic Ștefan cel Mare din Bacău

articolul original.

12.200 lei – tutun pentru narghilea confiscat de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița

27 January 2023 at 17:28

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița – Direcția Regională Vamală Iași, ca urmare a controlului vamal amănunțit efectuat asupra unui autoturism înmatriculat în Bulgaria, au descoperit ascunse în vederea sustragerii acestora de la vămuire, 610 pachete a câte 40 grame de tutun pentru narghilea.

Valoarea mărfurilor  dacă ar fi fost comercializate la valoarea bunurilor originale este de aproximativ 12.200 lei.

Întrucât există suspiciuni că sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracțiuni, bunurile au fost predate organelor de cercetare penală competente.

12.200 lei - tutun pentru narghilea confiscat de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

În Luna Iubirii, romantismul și acțiunea își dau întâlnire doar la Film Now 

27 January 2023 at 17:25
image

În februarie, Film Now invită, deopotrivă, îndrăgostiții și pasionații de senzații tari să celebreze împreună Luna Iubirii, în propriul stil: fie el exteriorizat sau interiorizat. Indiferent de alegeri, Film Now oferă producții mult așteptate pentru toate genurile, în doze echilibrate de acțiune și stare de bine.

Duminică, 5 februarie, de la ora 20:00, ai o comedie de acțiune cu nume mari: Hitman’s Bodyguard 2: Nevasta asasinului/ The Hitman’s Wife Bodyguard (2021) îi aduce împreună pe Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Salma Hayek, Tom Hopper, Antonio Banderas, Frank Grillo și Morgan Freeman. Bodyguardul Michael Bryce (Reynolds) vrea doar să se odihnească, dar e forțat să intre, din nou, în acțiune de soția asasinului Darius Kincaid (Jackson). Sonia (Salma Hayek) este și mai instabilă decât bărbatul ei, pe care, acum, trebuie să-l salveze. Apoi, cei trei intră într-un complot global ce amenință întreaga Europă.

În premieră TV, Odihnă absolută/ Bed Rest (2022) este filmul serii pe 8 februarie, de la ora 22:15. Producția o urmărește pe Julie Rivers, în timp ce învață să îmbrățișeze maternitatea iminentă în noua casă, în care tocmai s-a mutat împreună cu soțul ei (Guy Burnet). După ce medicul îi prescrie Juliei odihnă obligatorie la pat, până în momentul nașterii, încep, de asemenea, și experiențele terifiante care o fac să-și pună la îndoială propria sănătate mentală, să se întrebe dacă ar putea exista forțe supranaturale care să-i rănească copilul nenăscut. Misterul și drama fac echipă, din nou, la Film Now, dar vă provocăm să descoperiți ce se întâmplă în noua realitate a Juliei: este casa, într-adevăr, bântuită sau  totul se întâmplă în imaginația ei?

Vineri, 10 februarie, de la ora 20:00, Film Now te invită să descoperi O schemă de milioane/ The Comeback Trail (2020), cu Robert De Niro, Tommy Lee Jones, Emile Hirsch și Morgan Freeman. Max Barber este un producător de film care nu se dă înapoi de la nimic. După ce ultimul său film se dovedește a fi un mare eșec privind încasările, acesta riscă să-și piardă viața dacă nu-și plătește rapid datoria imensă către un mafiot de temut. Fără scrupule, Max gândește o schemă prin care să-și poată ucide actorul principal al următoarei producții, astfel încât să încaseze banii pe asigurarea lui. Dar Duke Montana, o glorie apusă înecată în băutură, refuză să moară indiferent cât de periculoase sunt cascadoriile pe care și le face singur.

De Sf. Valentin, de la ora 20:00, Film Now îți aduce o producție de Oscar: La La Land (2016), cu Emma Stone și Ryan Gosling în rolurile principale. Mia, o actriţă aspirantă, şi Sebastian, un tânăr muzician, încearcă din răsputeri să atingă succesul făcând ceea ce iubesc – în Los Angeles, oraşul în care toată lumea visează să devină vedetă și doar foarte puțini reușesc. Sunt îndrăgostiți unul de celălalt și trăiesc momente magice împreună, dar, pe măsură ce își urmează carierele, relația lor are de suferit. La La Land a fost distins cu 6 premii Oscar (printre altele, pentru regie, muzică și cea mai bună actriță), precum și cu 4 premii BAFTA.

În premieră TV, duminică, 19 februarie, de la ora 21:55, Film Now îți aduce thrillerul de acțiune Dispărută fără urmă/ Last Seen Alive (2022), cu Gerard Butler în rolul principal. Pe Will Spann soția îl anunță că vrea să se despartă. Dar, imediat după aceea, femeia dispare brusc la o benzinărie. Will o va căuta disperat, mai întâi alături de autorități, dar apoi pe cont propriu. Ancheta sa îl va conduce pe o cale întunecată, pe care e hotărât să meargă până la capăt pentru a-și face dreptate.

Multe filme îndrăgite de public și premiate de juriile unor festivaluri de renume sunt disponibile abonaților Digi TV care au pachetul Digital și aleg să își „amenajeze” acasă propriul cinematograf, activând extraopțiunea Film Now, cu doar 3 lei/ lună. Mai mult, odată activată extraopțiunea, programul Film Now poate fi urmărit și în platforma Digi Online.

# Odihnă absolută

BED REST/ 2022

În premieră TV, miercuri, 8 februarie, la ora 22:15

Regia: Lori Evans Taylor

Cu: Melissa Barrera, Erik Athavale, Guy Burnet

# Hitman’s Bodyguard 2: Nevasta asasinului

THE HITMAN’S WIFE BODYGUARD/ 2021

Duminică, 5 februarie, la ora 20:00

Regia: Patrick Hughes

Cu: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson,

Salma Hayek, Tom Hopper, Antonio Banderas,

Frank Grillo, Morgan Freeman

 

# La La Land

LA LA LAND/ (2016)

Marți, 14 februarie, la ora 20:00

Regia: Damien Chazelle

Cu: Emma Stone, Ryan Gosling, J.K. Simmons

# O schemă de milioane

THE COMEBACK TRAIL/ 2020

Vineri, 10 februarie, la ora 20:00

Regia: George Gallo

Cu: Robert De Niro, Tommy Lee Jones,

Emile Hirsch, Morgan Freeman

# Dispărută fără urmă

LAST SEEN ALIVE/ 2022

În premieră TV, duminică, 19 februarie, la ora 21:55

Regia: Brian Goodman

Cu: Gerard Butler, Ethan Embry, Jaimie Alexander,

Michael Irby, Russell Hornsby

articolul original.

Sesiuni de informare în domeniul drogurilor, desfășurate de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava

27 January 2023 at 17:08

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Suceava din cadrul Agenției Naționale Antidrog au organizat, în perioada 26 – 27 ianuarie a.c., sesiuni de informare și diseminare de date în domeniul drogurilor, având ca beneficiari reprezentanți ai autorităților de aplicare a legii de pe raza județului Suceava.

La aceste activități au participat 60 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean “Bogdan Vodă” Suceava, având ca beneficiar personalul de serviciu de la subunitățile operative din municipiile Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și Fălticeni, cu atribuții pe linia menținerii ordinii și liniștii publice, pază și patrulare.

Tematica abordată în cadrul acestor sesiuni de informare și diseminare de date a vizat modalităţile de prevenire şi asistenţă a consumului de droguri, principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, factorii de risc şi de protecţie în domeniul reducerii cererii de droguri, semnele consumului de droguri, profilul consumatorului de droguri, cadrul legislativ și instituțional, moduri de abordare a situațiilor de contact cu consumatorii de droguri etc.

Astfel de demersuri vor continua, urmând a fi pregătiţi şi alţi specialişti care activează în cadrul instituțiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și în alte structuri partenere de la nivel local.

articolul original.

Casă de cultură cu arhitectură unică în orașul Liteni. Primarul Tomiță Onisii: ”Este cea mai mari investiție de care va beneficia localitatea noastră” (FOTO)

27 January 2023 at 12:34

Primarul orașului Liteni, Tomiță Onisii, a anunțat că în această săptămână a semnat contractul de finanțare pentru realizarea celei mai mari investiții de care va beneficia localitatea respectiv construcția unei noi Case de Cultură și modernizarea Corpului B al Liceului Tehnologic Iorgu Vârnav Liteanu.

”Am mai făcut un pas în dezvoltarea urbanistică a orașului nostru. Am semnat contractul pentru realizarea celei mai mari investiții de care va beneficia localitatea noastră respectiv construcția unei noi Case de Cultură și modernizarea Corpului B al Liceului Tehnologic Iorgu Vârnav Liteanu. Valoarea cumulată a acestei investiții este de 20.407.120 lei și este parte componentă a proiectului ”Măsuri integrate de regenerare a spațiilor publice urbane și de îmbunătățire a serviciilor educaționale și cultural-recreative din orașul Liteni” cu finanțare din fonduri europene Programul Operațional Regional –axa prioritară 13, proiect ce mai conține modernizarea a 8 Km de drumuri și amenajarea a două parcuri”, a spus Onisii.

El a arătat că noua Casă de Cultură va avea o arhitectură deosebită, cu intrări de pe strada Viei, nr.1, și se va integra armonios cu proiectele aflate în derulare Corp C nou de școală și Sală Sporturilor dar și cu cele existente reabilitate deja: Sală de sport și Grădinița cu Program Normal. Durata de realizare a proiectului este de 12 luni.

articolul original.

A nins în zona de munte a județului iar circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă

27 January 2023 at 10:46
image

Prefectura Suceava a transmis că pe căile de circulație rutiere administrate de Secția Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc circulația este asigurată în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, neînregistrându-se blocaje. Se înregistrează precipitații sub forma de ninsoare pe majoritatea sectoarelor de drum național, carosabilul fiind umed. Se acționează permanent cu 15 utilaje echipate cu lamă și răspânditor, fiind răspândite circa 150 tine material antiderapant.

„Situația este monitorizată permanent, se intervine în funcție de starea vremii și condițiile de trafic”, a informat Prefectura.

articolul original.

Zborul din Londra la Suceava a fost deviat la Cluj, iar cel de la București a fost anulat

27 January 2023 at 10:38
image

Cursa Wizz Air Londra Luton-Suceava programată să aterizeze astăzi la ora 02.40 pe Aeroportul de la Salcea a fost deviată la Cluj din cauza ceții. Pasagerii au fost transportați la Suceava cu autocarele. Aceeași aeronavă urma să opereze zborul Suceava-Londra Luton de la ora 06.45, Însă, echipajul aeronavei Wizz Ar care aștepta îmbunătățirea condițiilor meteo pentru a veni la Suceava a hotărât să aterizeze la Iași. Tot din cauza ceții, cursa Tarom București Otopeni-Suceava-București Otopeni a fost anulată. Informațiile au fost transmise de directorul Aeroportului de la Salcea, Ioan Măriuța. Decizia anulării, reprogramării sau devierii unui zbor spre alt aeroport aparține strict companiei aeriene.

articolul original.

Două ocoale silvice din județ au la dispoziție 6.700 de metri cubi de lemn pentru populație

27 January 2023 at 10:33
image

Prefectura Suceava a anunțat că în vederea informării cu celeritate a populației referitor la posibilitățile de achiziționare a lemnului pentru foc necesar încălzirii locuințelor, Direcția Silvică Suceava a comunicat instituției noastre în data de 27.01.2023 faptul că sunt disponibile următoarele cantități:

Ocolul Silvic Broșteni (volume disponibile până la data de 10.02.2023):

1925mc rășinoase, lemn de lucru la capătul gros mai mic de 24cm, la prețul de 260lei/mc (cu TVA);

2959mc rășinoase, lemn de foc, la prețul de 150lei/mc (cu TVA).

70mc diverse moi, lemn de foc, la prețul de 150lei/mc (cu TVA).

Ocolul Silvic Falcău (volume disponibile până la data de 10.02.2023):

218,5mc rășinoase, lemn de lucru la capătul gros mai mic de 24cm, la prețul de 260lei/mc (cu TVA);

1395,27mc rășinoase, lemn de foc, la prețul de 150lei/mc (cu TVA).

14,92mc diverse moi, lemn de foc, la prețul de 150lei/mc (cu TVA).

Persoanele interesate pot depune solicitări la ocolul silvic sau la primărie.

articolul original.

Lucrările la axa strategică Suceava – Iași ar putea fi reluate în această primăvară

27 January 2023 at 10:30
image

În primăvară s-ar putea relua lucrările de modernizare a axei rutiere strategice 1 Suceava-Iași pe tronsoanele Suceava-Dolhasca și Suceava-Dărmănești. Asta, dacă nu vor apărea contestații la licitația organizată de Consiliul Județean pentru desemnarea noului constructor. Șantierul a fost abandonat pe cele două tronsoane în lungime de 75 de kilometri, după ruperea înțelegerii dintre administrația județeană și constructor. La actuala licitație au participat patru consorții de firme. Într-o emisiune la Radio Top, vicepreședintele Consiliului Județean, inginerul Vasile Tofan, a declarat că evaluarea ofertelor se află în ultimul stadiu, la Serviciul Achiziții al instituției. El a adăugat că în cazul în care totul va fi în regulă și vor reporni lucrările în primăvară, până la sfârșitul anului investiția va fi gata în mare parte. Vicepreședintele Tofan a spus: „Cu o organizare inginerească la modul real și cu o vreme bună aproape că o vom scoate la capăt”. Vasile Tofan a menționat că gradul de execuție este de 43% pe tronsonul Suceava-Dolhasca și de 23-27% pe tronsonul Suceava-Dărmănești.

Lucrările la axa strategică Suceava – Iași ar putea fi reluate în această primăvară, 5.0 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Ceața deasă ar putea cauza noi întârzieri sau anulări ale zborurilor de pe Aeroportul Suceava

27 January 2023 at 06:33
image

Conducerea Aeroportului a anunțat că în cursul zilei de astăzi, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ceață pentru zona joasă a județului Suceava în intervalul orar 06:20 – 10:00, avertizare ce include și raza localității Salcea, implicit zona Aeroportului Suceava. Se vor semnala: local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200m, izolat sub 50m, asociată cu burniță ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea poleiului.

Directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuța, a spus că în urma acestei avertizări, pe parcursul zilei de astăzi sunt preconizate întârzieri/devieri/anulări ale curselor programate pe Aeroportul Suceava. „Ne cerem scuze pasagerilor pentru disconfortul creat. Menționăm, încă o dată, că decizia anulării, reprogramării sau devierii unui zbor spre alt aeroport aparține strict companiei aeriene; de altfel, compania se ocupă de toate formalitățile legate de transport și acomodare ale pasagerilor afectați de întârzieri/anulări/reprogramări ale zborurilor. De asemenea, reamintim pasagerilor că vor fi informați prin toate mijloacele disponibile din partea operatorilor aerieni (sms, e-mail, etc.), cât și de către personalul de la check-in prin informări atât la ghișeele check-in, cât și prin sistemul audio”, a spus Ioan Măriuța

articolul original.

A fost sfințit sediul din Suceava al Uniunii Polonezilor din România (foto)

27 January 2023 at 05:18

Joi, 26 ianuarie 2023, preotul Alois Farțadi- decan de Bucovina și paroh al bisericii Sfântul Ioan Nepomuk din Suceava, împreună cu preotul vicar Leon Pișta au sfințit sediul Uniunii Polonezilor din România rostind următoarele cuvinte: „Pace acestei case și tuturor celor care lucrează aici”. Au fost întâmpinați de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher împreună cu soția, Victoria Longher, angajații instituției, precum și câțiva membri ai organizației locale din Suceava.

A fost sfințit sediul din Suceava al Uniunii Polonezilor din România (foto), 6.5 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Dramaturgul Matei Vișniec, Doctor Honoris Causa al Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” București

27 January 2023 at 05:08
image

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” București va acorda titlul de Doctor Honoris Causa lui Matei Vişniec, dramaturg, poet, romancier, jurnalist şi personalitate culturală recunoscută la nivel internaţional. Evenimentul va avea loc luni, 30 ianuarie, la Sala „Ileana Berlogea” din sediul pe de Strada Matei Voievod, nr 75-77,  când UNATC va sărbători 73 de ani de existenţă. Amintim că remarcabilul dramaturg va fi sărbătorit și de teatrul din Suceava care îi poartă cu cinste numele în  cadrul proiectului ”Dramaturgi români din toate timpurile – care va avea loc în perioada 27 – 29 ianuarie. Matei Vișniec împlinește duminică 67 de ani.

Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în nordul României. A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai târziu, stabilit la Bucureşti unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere intitulată „La noapte va ninge”. Matei Vişniec este autorul a şapte volume de poezie, șapte romane dintre care menționăm: „Sindromul de panică în orașul luminilor”, „Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă” și „Un secol de ceață”; o carte de nuvele şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului în 1989, activitatea lui Matei Vişniec s-a derulat între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi s-au aflat pe afiş în peste 30 de ţări. Numeroase premii i-au răsplătit actvitatea, începînd cu Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumul „Înţeleptul la ora de ceai”. El a mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER (Uniunea Teatrală din România) pentru întreaga activitate. În Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet.

articolul original.

Traian devine împărat la moartea lui Nerva (98 d.Hr.)

27 January 2023 at 04:13

Împăratul Nerva avea 62 de ani, dar părea mai bătrân când a murit de apoplexie în această zi de 27 ianuarie în anul 98 d.Hr., la Roma, după o domnie de numai 16 luni. Moartea lui a adus la putere pe unul dintre cei mai mari conducători romani, Marcus Ulpius Traianus, în vârstă de 44 de ani, mai cunoscut sub numele de Traian.

Un bun administrator și un destoinic „secundant”, dar nu un lider, Nerva a fost propulsat la vârf de către Senat atunci când răuvoitorul său predecesor Domițian a fost asasinat. Deși urât de Senat și temut de populație, Domițian a fost popular printre militari, mai ales în rândurile gărzii sale pretoriene. Așa că, abia instalat la putere, Nerva a fost forțat de către membrii gărzii să-i execute pe ucigașii lui Domițian, adică tocmai pe oamenii cărora Nerva le datora tronul.

Umilit astfel în public, Nerva a căutat să-și restabilească autoritatea și să-și recâștige sprijinul armatei adoptându-l pe popularul general Traian. În consecință, când Nerva a murit, Traian a fost cel care a devenit noul împărat. Traian a fost tot ceea ce n-a fost Nerva – înalt, sever și un comandant de primă clasă, care știa din instinct cum să câștige sprijinul populației.

Prima oară când a intrat în Roma ca împărat, a pășit printre oamenii de rând și l-a îmbrățișat pe fiecare senator în parte. Dar, în același timp, știa să fie de o autoritate rece; unul dintre primele sale gesturi a fost să-i convoace pe membrii gărzii care-l amenințaseră pe Nerva și să ordone executarea lor. Cu toate că Traian provenea dintr-o familie din Umbria, se născuse în Italica, în apropiere de Sevilla zilelor noastre, devenind astfel primul împărat roman născut în afara teritoriului Italiei.

Avea să rămână la putere 19 ani, 6 luni și 15 zile, timp în care a adus imperiul la cea mai mare întindere a sa, cucerind teritorii din Parția (acum Irak și Iran) și Dacia (acum România). Chiar și în zilele noastre, românii susțin că sunt descendenți ai soldaților ocupanți conduși de Traian și că limba pe care o vorbesc se datorează acestei cuceriri.

Traian a fost și un constructor extraordinar, unele dintre creațiile sale, precum piața care-i poartă numele din Roma și celebra sa columnă înaltă de peste 30 de metri, putând fi admirate și în zilele noastre. Totodată, a pus în practică ideea lui Nerva de alimenta, un sistem de folosire a fondurilor de stat pentru ajutorarea copiilor sărmani din Italia.

Atât de mare a fost popularitatea lui Traian încât, la peste două secole după moartea lui, Senatul Roman continua să ureze fiecărui nou împărat să fie „felicior Augusto, melior Traiano” („mai norocos decât Augustus, mai bun decât Traian”).

De asemenea, Traian ocupă un loc special în ochii Bisericii Creștine, iar toleranța lui față de creștini este binecunoscută, odată poruncindu-i prietenului său Pliniu cel Tânăr (pe atunci guvernator de provincie) să nu-i mai urmărească la nesfârșit, ci să-i condamne doar dacă tulburau liniștea publică. Pentru aceasta, Dante l-a inclus în Paradis, caz unic printre împărații precreștini, și relatează cum Papa Grigorie cel Mare s-a rugat pentru primirea sa în ceruri.

Traian a murit în urma unui atac cerebral pe 8 august 117, jelit de poporul lui, care vedea în el un conducător desăvârșit; într-adevăr, istoricul din secolul al II-lea Cassius Dio afirmă că singurele sale vicii au fost vinul și băieții.

Tot la 27 ianuarie:

1756: Se naște compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart.

1837: Poetul rus Alexandr Pușkin este ucis într-un duel.

1859: Se naște kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei.

1901: Moare compozitorul italian de operă Giuseppe Verdi.

Geo Alupoae, critic de teatru și impresar artistic la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

România are o nouă destinație ecoturistică: „Băile Tușnad și Împrejurimile”

26 January 2023 at 18:35

Destinația «Băile Tușnad și Împrejurimile» îmbină cu succes puterea tămăduitoare a apelor minerale, un cadru natural nealterat și sate în care, în mare parte, s-a păstrat modul tradițional de viață. Toți acești factori au contribuit la dezvoltarea unui produs ecoturistic deosebit de atractiv, care începând de astăzi beneficiază de recunoașterea Ministerului Antreprenoriatului si Turismului.

Conceptul de „Destinație Ecoturistică” a fost dezvoltat începând din anul 2012 de autoritatea publică centrală pentru turism, în parteneriat cu alte instituții și organizații reprezentative la nivel național, având la bază Strategia Națională de Ecoturism, Criteriile Globale pentru Turism Durabil și Standardul European de Ecoturism, iar la momentul respectiv, România a fost prima țară din Europa care a lansat un astfel de sistem de recunoaștere a destinațiilor ecoturistice.

articolul original.

Publicare proiecte de ordin ale președintelui ANAF, conform Legii 52/2003

26 January 2023 at 16:48
image

Vă informăm că pe pagina de internet a Agenției Nationale de Administrare Fiscală, www.anaf.ro, la rubrica Transparență decizională, au fost publicate proiecte de ordin ale președintelui ANAF, conform Legii 52/20003, privind  transparenţa decizională în administraţia publică.

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la proiectele de acte normative pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării, în scris, la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice și Mass-Media – cu menţiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese:

• Prin scrisori, la adresa poștală: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucureşti 050741 – la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media.
• Electronic, la adresa de mail: presa@anaf.ro
• Prin fax, la numarul: 021-319.98.57.

Transparenta decizionala

articolul original.
❌