ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 5 December 2022Ultimele Stiri

Incendiu de proporții la pensiunea „La Filuță” din Mălini. Pompierii intervin cu 10 autospeciale pentru stingerea flăcărilor (FOTO)

5 December 2022 at 20:06

Un incendiu de proporții a izbucnit în această noapte la pensiunea „La Filuță” din Mălini, una dintre cele mai cunoscute unități de primire a turiștilor din această comună. Potrivit ISU Suceava, la fața locului intervin pompierii militari si civili cu nu mai puțin de 10 autospeciale de stingere si o ambulanta SMURD. Până în acest moment nu au fost raportate victime. Flăcările au cuprins acoperișul spațiului de cazare, corp comun cu camera centralei, pe aproximativ 300 mp. Incendiul este localizat și se lucreaza pentru lichidare. În momentul izbucnirii incendiului, în spațiul de cazare respectiv nu se aflau turiști.

Incendiu de proporții la pensiunea „La Filuță” din Mălini. Pompierii intervin cu 10 autospeciale pentru stingerea flăcărilor (FOTO), 4.9 out of 10 based on 7 ratings
articolul original.

Recital de colinde de Sf. Nicolae în centrul Sucevei susținut de Ansamblul Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu” și invitații săi

5 December 2022 at 18:34

Marti, 6 Decembrie 2022, începând cu ora 17:00, pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava, de ziua Sfântului Ierarh Nicolae, va avea loc un recital de colinde alături de soliștii vocali ai  Ansamblului Artistic Profesionist „CIPRIAN PORUMBESCU”, al Centrulului Cultural „Bucovina” dar și alături de tineri interpreți invitați.

articolul original.

Contul în care doritorii pot dona bani pentru ajutorarea sinistraților din blocul distrus de o explozie la Suceava

5 December 2022 at 17:10
image

Instituția Prefectului – județul Suceava, împreună cu Societatea Națională de Cruce Roșie – filiala Suceava și Inspectoratul Pentru Situații de Urgență ”Bucovina” al jud. Suceava inițiază o campanie umanitară în sprijinul persoanelor care au fost evacuate din locuințele afectate de explozia produsă în imobilul situat în mun. Suceava, strada Rarău nr. 4.

Persoanele fizice/juridice care doresc să contribuie cu sume de bani, o pot face prin depunerea în contul RO71RNCB0234020411980012, deschis de Crucea Roșie Filiala Suceava (contact: 0722342867, email: crucearosiesv@gmail.com ) la Banca Comercială Română.

Persoanele fizice/juridice care doresc să contribuie cu donații în produse (elemente de mobilier, electrocasnice de uz zilnic, îmbrăcăminte, încălțăminte etc.) se vor adresa ISU Suceava, contact: 0758232029, email: protectiacivila@gmail.com.

articolul original.

Cum ajuți un copil supradotat, cu dificultăți emoționale și sociale

5 December 2022 at 17:01
image

Cercetările avansate arată că IQ-ul reprezintă doar 20% din succesul copiilor supradotați, în timp ce inteligența emoțională reprezintă 80%

Fundația Dan Voiculescu și revista Psychologies vin în sprijinul părinților și profesorilor din România, cu o nouă conferință WEBDIDACTICA Educațional, care va dezbate rolul inteligenței emoționale în dezvoltarea copiilor supradotați.

Vor fi prezentate intrumente utile pentru părinții și profesorii care lucrează cu astfel de copii, pentru a-i ghida pe calea descoperirii de sine și a-i învăța modalități noi de exprimare și relaționare cu ceilalți.

Tema conferinței este: ”Rolul inteligenței emoționale în dezvoltarea armonioasă a copilului supradotat”.

Conferința va avea loc Miercuri, 7 decembrie, ora 17:00, pe platforma Zoom Webinars.

Inteligența emoțională este abilitatea unei persoane de a-și recunoaște și înțelege propriile emoții, dar și ale celorlalți, folosind informațiile emoționale, pentru a dezvolta și gestiona relații interpersonale, într-un mod empatic și eficient.

Pentru a avea succes în viață, pe lângă abilitățile cognitive de care dispun, copiii supradotați au nevoie să își dezvolte și să își îmbunătățească și abilitățile de relaționare.

”Prin intermediul acestei conferințe ne propunem să arătăm care este rolul inteligenței emoționale în dezvoltarea copiilor supradotați și să prezentăm intrumente utile părinților și profesorilor care lucrează cu astfel de copii, pentru a-i ghida pe calea descoperirii de sine și învăța modalități noi de exprimare și relaționare cu ceilalți”, a declarat psihologul Florentina Negrescu, speaker la conferință.

Conferința este organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Revista PSYCHOLOGIES România, în cadrul programului Conferințele WEBDIDACTICA Educațional și se adresează profesorilor, părinților și celor care își desfășoară activitatea în mediul educațional.

Participarea este GRATUITĂ. Se acordă certificat de participare.

Pentru înscriere, se completează un formular, disponibil pe www.fundatiadanvoiculescu.ro

articolul original.

Bunuri în valoare de 62.118 lei confiscate de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud

5 December 2022 at 16:54

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București, acționând în baza atribuțiilor de serviciu, au descoperit în cadrul efectuării controlului fizic 252 buc. mașinuțe din material plastic inscripționate sub marca figurativă ‘’ MERCEDES ’’, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală a mărcii susmenționate.

Mărfurile au fost descoperite într-un container sosit din China aparținând unei societați comerciale cu sediul in Ucraina.

Bunurile in discuție au fost reținute de către inspectorii vamali iar valoarea acestora, in situația în care ar fi fost comercializate pe piața la preț de vanzare cu amanuntul al unui produs original, este de aproximativ 62.118 lei.

articolul original.

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” un nou album de fotografie semnat de Răzvan Voiculescu

5 December 2022 at 15:51

La 12 ani de la debutul proiectului „Bucătăria Hoinară”,  fotograful Răzvan Voiculescu vă invită la lansarea albumului „Bucătăria Hoinară se gătește de plecare”, partea finală a trilogiei de albume foto dedicată călătorilor care au curiozitatea de a descoperi prin bucate aburinde, povești la gura sobei și personaje suspendate în timp, o altă dimensiune a României.

Evenimentul de lansare va avea loc luni, 12 decembrie, de la ora 19:00, la Teatrul Metropolis, sala Gloria (Str. Bucovina, nr 6).

În cadrul evenimentului moderat de jurnalistul Cătălin Ștefănescu îl veți putea întâlni pe fotograf, dar și o parte dintre personajele din album.

Cu această ocazie va avea loc proiecția scurtmetrajului „Bucătăria Hoinară se gătește de plecare”, semnat de Adriana Lucaciu și Razvan Voiculescu, iar seara se va încheia cu două scurte recitaluri susținute de Lorena Oltean, respectiv de Simion Bogdan-Mihai & Lăutarii de Mătase.

„Undeva, acum mult timp, mă declaram un căutător. Tărâmul pe care l-am tot hoinărit vreme de trei albume are gust de pâine coaptă în cuptor cu lemne și suflet de poveste. O lume plină de comori, dar care-ți amintește în fiecare clipă că adevărata bogație înseamnă spirit.

Bucătăriile mele hoinare nu au retețe, ci au povesti fără sfârșit. Ele sunt bine păzite de gardieni devotați autenticului și tradiției, eroii mei cărora le dedic un pic de imortalitate”, fotograful Răzvan Voiculescu.

„Bucătăria Hoinară se gătește de plecare” este un album foto care împletește gastronomia cu călătoria, fotograful și echipa lui mergând prin diverse colțuri ale țării pentru a descoperi bucătării străvechi în care bătrânii gătesc ca odinioară. Imaginile din album imortalizează această lume plină de gusturi și arome în povești de care să se bucure și generațiile care vin.

Primele două volume ale trilogiei sunt: „Bucătăria Hoinară” și   „Bucătăria Hoinară se întoarce”.

articolul original.

Bunuri în valoare de 946.560 lei confiscate de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud

5 December 2022 at 15:47

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București, acționând în baza atribuțiilor de serviciu, au descoperit în cadrul efectuării controlului fizic 1.100 buc. căști pentru telefoane mobile, inscripționate sub marca figurativă ‘’APPLE’’, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală a mărcii susmenționate.

Mărfurile au fost descoperite într-un container sosit din China aparținând unei societați comerciale cu sediul în Republica Moldova.

Bunurile in discuție au fost reținute de către inspectorii vamali iar valoarea acestora, in situația în care ar fi fost comercializate pe piața la preț de vanzare cu amanuntul al unui produs original, este de aproximativ 946.560 lei.

articolul original.

Zilele Biz 2022, festivalul de business preferat de companii pentru lansările din această toamnă

5 December 2022 at 15:42
image

Zilele Biz, conferința care de 21 de ani dă tonul tendințelor în mediul de afaceri, a adus timp de o săptămână mai bine de 100 de speakeri în fața publicului prezent în sală, cât și a audienței online care a urmărit live, într-un număr impresionant, festivalul de business al României, pe Facebook, YouTube, Instagram și LinkedIn.

Cei mai importanți lideri din antreprenoriat, inovație, management, media & marketing și CSR au luat parte la Zilele Biz, iar unele dintre cele mai importante companii prezente pe piața din România au ales să lanseze oficial noile produse și servicii la acest eveniment.

În ziua Antreprenoriatului, Edenred România a anunțat lansarea Edenred BIZTRO Club, o platformă pentru afacerile antreprenoriale și IMM-uri care oferă acces gratuit la resurse și informații pentru antreprenorii aflați la început de drum. Proiectul este dezvoltat alături de redacția revistei Biz.
„Întreaga comunitate de business aflată la început de drum și nu numai, are acum acces, la doar câteva click-uri distanță, de informații relevante. Informațiile sunt puse la dispoziție de experți din toate domeniile conexe antreprenoriatului”, a precizat Ovidiu Bîrsa, Director comercial Edenred România, în prezentarea susținută la ziua dedicată antreprenoriatului din cadrul Zilelor Biz.

Tot în premieră la Zilele Biz, Enel a prezentat oficial, la Ziua Media&Marketing, noua platformă de conținut Electripedia, cu informații legate de consumul de energie și eficiența energetică.
”Electripedia este o platformă cu conținut original, unde se pot găsi informații utile despre ce modul (real) de economisire a energiei; este un loc unde ne propunem să dărâmăm mituri, cu date bazate pe cercetări, pe calcule, totul pentru a răspunde clienților în căutarea de a fi eficienți energetic”, a declarat Raluca Teodorescu, Head of Media la Enel România.

Platforma Empath a fost prezentată, în premieră, la Zilele Biz de echipa Unlock Market Research. Adina Vlad, Managing Partner Unlock Market Research și Alexandra Cojocaru, Partner Unlock Market Research, au oferit informații din studiile complexe care ajută liderii din business să ia cele mai bune decizii și au anunțat o perioadă de trei luni de trial în care cercetările Empath pot să fie descărcate gratuit. Între studiile valoroase se află și Hunters Annual Trends –„Rebuilding Us | 2022 Summary” și Unlock Research Report – „Who’s taking care of employees’ mental health?”.

La Zilele Biz, Alpha Bank a lansat noile carduri ale băncii, un touchpoint extrem de important în relația cu consumatorul.

„Lucrurile se schimbă și astăzi vrem să spunem lucruri cât mai scurt, pentru că nu avem timp, dar storytelling-ul rămâne. Noile carduri Alpha Bank stau sub conceptul odiseea modernă. Aceasta este acea poveste celebră, adusă astăzi. Eroul principal al acestor carduri suntem noi. Noi suntem cei care explorează lumea, iar cardurile devin mijloacele care ne ajută”, a punctat Tiberiu Mercurian, Marketing Director la Alpha Bank.

Cel mai important instrument al profesioniștilor din MarComm, „Best 100+ Marketing”, s-a lansat la Zilele Biz

Anuarul „Best 100+ Marketing”, considerat reper în industria marcomm pentru că oferă o bază de date complexă a celor mai activi directori de marketing, s-a lansat oficial tot în timpul festivalului de business al României, Zilele Biz. Publicația oferă informații despre oamenii cheie din industrie și resurse utile sub forma unor interviuri cu unii dintre cei mai inovatori și activi directori de marketing de pe piața românească.

Directorii de marketing sunt prezenți în „Best 100+ Marketing” cu un profil care arată evoluția lor și permite conturarea unui tablou macro al oamenilor care iau cele mai importante decizii pentru sănătatea și evoluția brandurilor puternice de pe piața din România și din regiune. Anuarul „Best 100+ Marketing” are un cost de 85 lei (TVA inclus) și poate fi comandat la emailul andreea.toma@revistabiz.ro, dar este disponibil în cadrul evenimentelor organizate de Biz.

Zilele Biz, evenimentul care dă tonul în businessul românesc

De 21 de ani, Zilele Biz s-a transformat într-un reper pentru profesioniști, fiind supranumit de mulți dintre ei „festivalul de business al României”.

Pe lângă antreprenori, manageri și vizionari care au construit afaceri de la zero și au propulsat branduri în topurile naționale, regionale și internaționale, la Zilele Biz au oferit live din know-how-ul lor unii dintre cei mai bine cotați business coaches și consultanți care au ajutat sute de companii să treacă la un nivel superior.

„Ne bucurăm să vedem că Zilele Biz este evenimentul preferat de marile companii pentru lansări importante, dar în special pentru că festivalul de business al României este prezent an de an în agenda atâtor profesioniști. În mai bine de două decenii, am urmărit împreună cum se scrie istoria în businessul românesc, am asistat la nașterea și evoluția unor branduri de succes și am avut mereu o fereastră deschisă către viitor, cu ajutorul studiilor, analizelor și experților vizionari care au împărtășit cu generozitate informații mereu relevante de pe scena Zilelor Biz”, declară Marta Ușurelu, owner Biz.

Festivalul de business al României, Zilele Biz, revine cu o nouă ediție în noiembrie 2023, când va oferi din nou cele mai bune posibilități de networking alături de sesiuni concentrate de know-how și informații aplicate pentru antreprenori, profesioniști care doresc să continue să inoveze, manageri, specialiști din media&marketing și din echipele de CSR.

Informații complete despre Zilele Biz sunt disponibile la adresa zilelebiz.ro.

articolul original.

Creșterea economică a Guvernului Ciucă înseamnă sărăcie pentru milioane de români

5 December 2022 at 15:39
image
 • • Agricultura și industria alimentară din România, trase pe linie moartă de către Guvern;
  • Guvernul și-a bătut joc de aproximativ 10.000 de angajaţi din sectoarele ape minerale, sucuri din fructe şi legume, bere, care nu au beneficiat de salariului minim de 3.000 lei brut/lună stabilit pentru industria alimentară şi agricultură;
  • Guvernul omite majorarea salariului la 4.000 lei și pentru angajații din industria alimentară și agricultură;
  • Mulți fermieri vor să renunțe la creșterea animalelor din cauza prețurilor mari la energie și la combustibil;
  • Guvernul dă primele vești proaste pentru fermieri;
  • Prin “grija Guvernului”, din ciclul “lucrul bine făcut” românii vor găsi pe rafturi mai multe produse din import
  • România, țara cu cea mai mare creștere economică din UE este lovită de sărăcie;
  • Modelul de creștere economică bazat doar pe stimularea consumului, un eșec previzibil, mai puțin pentru Guvernul Ciucă;
  • Cum arată creșterea economică: deficitul comercial a explodat, inflația este greu de stăpânit, creșterea încasărilor bugetare este o poveste, costurile de împrumut au crescut.

Prestația Guvernului Ciucă se dovedește, pe zi ce trece, a fi un dezastru pentru România. Deși se laudă cu cea mai mare crește economică din UE, ea este inexistentă pentru români. Este doar o cifră statistică care nu a adus nimic bun pentru milioane de oameni. Ba din contră, în timp ce Guvernul Ciucă ne spune că economia duduie, tot mai mulți români se plâng că fac față din ce în ce mai greu cheltuielilor cotidiene. Dezastrul în care se află România este vizibil în toate domeniile.

Dacă este să vorbim despre agricultură, aici situația celor mai mulți dintre fermieri a ajuns dramatică. Agricultura României reprezintă baza aprovizionării cu materie primă pentru industria alimentară românească. Astăzi, când vorbim despre nevoile agriculturii, despre o criză a alimentelor la nivel mondial, nimeni nu ne ascultă, nimeni nu dorește un dialog constructiv, nepăsarea fiind la rang înalt. Ambele sectoare duc o lipsă cronică de forța de muncă datorită nivelului foarte scăzut al salarizării și al migrației forței calificate de muncă spre alte tări.

După un an greu, în care seceta a afectat peste un milion de hectare de culturi, mulți fermieri vor să renunțe la această ocupație. Site-urile de vânzări au fost începând din vară pline de anunțurile fermierilor care și-au scos la vânzare exploatațiile sau o parte din animale pentru că nu mai aveau ce să le dea să mânânce. În plus, ei au fost foarte afectați de pesta porcină africană la porci, gripa aviară la păsări, scrapia la ovine, de creșterile masive ale prețurilor la materiile prime și la utilități (energie electrică, combustibil, gaz).

Pe de altă parte, nici industria alimentară nu a dus-o mai bine din cauza creșterii tarifelor la utilități anul acesta, după ce Guvernul a uitat, într-o primă fază, să includă și acest sector în schemă de compensare a tarifelor.

Amintim ca în acest an Guvernul și-a bătut joc de aproximativ 10.000 de angajaţi din sectoarele ape minerale şi îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe şi legume, bere, precum şi angajaţiilor din domeniul pisciculturii care nu au beneficiat de salariului minim de 3.000 lei brut/lună stabilit pentru industria alimentară şi agricultură doar pentru că aceste sectoare sunt încadrate în Coduri CAEN diferite, iar legea făcea referire doar la un singur cod. O greșeală legislativă pe care Guvernul a refuzat în permamență să o corecteze, în ciuda sesizărilor și protestelor făcute de către Federația Sindicatelor din Industria Alimentară.

Aceasta este doar o parte a dezastrului în care se află Românie, el afectând majoritatea sectoarelor economice:

1. Criza energetică a prins România pe picior greșit din nou. Lipsa investițiilor în sectorul de producție a transformat țara noastră dintr-un exportator de energie, într-un importator. Nu a fost pusă în funcțiune nicio termocentrală în ultimii zece ani, au fost lichidate minele de cărbune, hidrocentralele începute înainte de 1989 nu sunt gata nici astăzi si am intarziat nepermis de mult exploatarea celui mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră (proiectul Neptun Deep). În fața actualei crize energetice, ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a făcut nimic până acum pentru schimba această reaitate, dar cu toate acestea continuă să fie tolerat de acest Guvern care tradeaza interesele României.

2. Romania este țara din UE cu cei mai puțini km de autostradă ( cu excepția Bulgariei), iar acest lucru ne costă foarte mult. Pe lângă mobilitatea scăzută, numărul mare de accidente rutiere și decese plasează România pe primul loc în UE. Nici pe cale ferată lucrurle nu arată mai bine, pe majoritatea linilor viteza medie de deplasare a trenurilor a ajuns să fie cu mult mai mică decât viteza de proiectare, adică cea de acum 50-60 de ani.

3. În timp ce populația și economia au avut de suferit din cauza exploziei prețurilor la energie, statul a fost principalul beneficiar al acestei crize. El a încasat în primele nouă luni ale acestui an între 10 și 15 miliarde de lei, exclusiv din suprataxarea companiilor energetice în contextul dereglementării pieței, indica analizele specialiștilor. Suma este completată cu cea obținută din dividende și impozite pe profit, o consecință a câștigurilor extraordinare realizate de sector, precum și venituri suplimentare din TVA și accize. Specialiștii apreciază că statul ar putea încasa aproximativ 50 miliarde de lei în 2022, venituri suplimentare din sectorul energetic.

4. Tabloul creșterii economice cu care se laudă guvernul este unul fals. Creșterea se bazează doar pe stimularea consumului, dar acest lucru vulnerabilizează puternic România în această perioadă în care suntem loviți de crize în cascadă.

5. Efectul acestei creșteri a însemnat explozia deficitului comercial. După primele opt luni ale lui 2022 deficitul a ajuns la 22 miliarde euro, cu 7,3 miliarde de euro mai mult decât anul trecut, România fiind țara cu cel mai mare deficit comercial din regiune, potrivit datelor Eurostat.

6. Datele comunicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflației a ajuns la 15,3% anulând practic orice majorarea salarială și creștere a pensiilor.

7. Efectul acestor derapaje a fost creșterea costurilor la care se împrumută România. Rata dobânzii la creditele pe termen lung a ajuns în luna octombrie la 9,13%, fiind depășiți doar de Ungaria. Creștere explozivă a costurilor de împrumut demonstrează reticiența finanțatorilor față de evoluția economică a României.

8. Veniturile bugetului general consolidat au fost de 378,80 mld. lei în primele zece luni ale anului, cu 22,7% peste nivelul încasat perioada similară a anului trecut, dar această creștere a fost generată preponderant de scumpiri, adică de inflație, și de încasărilor suplimentare din energie.

9. Cheltuielile de personal ale statului au fost în primele 10 luni de 97,51 mld lei, în creștere cu 6,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Deși taie finanțări de peste tot, Guvernul refuză din rațiuni politicianiste să treacă la restructurarea aparatului birocratic, aceasta fiind o componentă importantă a consolidării fiscale. Guvernul a anunțat o majorare salarială în sectorul bugetar de la 1 ianuarie, un lucru firesc în actualele condiții, dar măsura trebuia însoțită de declanșarea unui amplu proces de restructurare a personalului. Cum însă instituțiile statului s-au umplut în ultimii 3 ani de sinecuriști de partid, este de înțeles de ce Guvernul evită să treacă la reduceri de personal.

10.Cât despre domeniul cercetării și inovării, declarat o prioritate națională prin Legea 324/2003, Guvernul nu va respecta nici în acest an această lege conform căreia ar fi trebui să aloce 1% din PIB pentru acest domeniu. După ce anul trecut a alocat doar 0,12% din PIB (1,78 miliarde de lei) ne așteptăm ca și anul viitor suma să fie derizorie.

11. În timp ce găsiți pentru angajații vostri bani de majorări, pentru fermieri veniti cu vești proase în 2023 pentru că nu sunt bani la buget. Primele măsuri au fost deja anunțate, iar altele continuă să rămână priorități doar declarativ:

a) Nici anul viitor nu se va aplica Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură. Această lege nu s-a aplicat niciodată, ea fiind prorogată mereu din cauza constrângerilor bugetare. Schema de ajutor vizează acordare unor sume anuale cuprinse între 10.000 și 20.000 de euro producătorilor de legume, fructe, cereale, animale vii, pasari, lapte, oua, miere de albine, ciuperci de cultură, etc hamei care își vând producția către unitățile de procesare.

b) O altă lege pe care a decis să nu o aplicati anul viitor este și Legea nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional. Noua promisiune a Guvernului este data de de 1 ianuarie 2024, după ce aplicare ei a fost suspendată în 2015. Pe lângă acordarea unui produs sănătos și hrănitor elevilor, aplicarea legii era un spijin important și pentru apicultorii români care și așa se confruntă cu concurența agresivă a mierii contrafăcute importată la prețuri de dumping din țări non-UE, în special din China.

c) Sprijinirea înființării de ferme de reproducție în sectorul porc. conform legislației aprobate de Parlamentul României, zace probabil într-un sertar, fiind uitată cu bună știință, motivându-se în fiecare an lipsa banilor. Importăm anual aproximativ 2.000.000 de grăsuni și peste 85% din carnea de porc destinată consumului si industriei de procesare din Spania, Germania etc;

d) Finanțarea inființării fermelor de reproducție în sectorul pasăre, în acest sens existând o lege care, din păcate, nu se aplică. Circa 95% din puii de o zi provin din comerțul intracomunitar (Polonia).

e) Sectorul bovine de carne a fost uitat, de asemenea. Acesta trebuie să fie sprijinit printr-un program național de înființare a fermelor, cu predilecție în zona de deal și munte pentru a utiliza cele aproape 4,5 milioane hectare de pajiști.

f) Sectorul ovine trebuie sprijinit pentru comercializare pe piețele externe inclusiv în viu (trebuie construite urgent 2 nave pentru transportul maritim al animalelor vii), cât și finanțarea construirii unui abator de mare capacitate pentru exportul de carne în stare proaspătă.

g) Stimularea, în mod expres, a sectorului de legume protejate în sere și solarii, atât a suprafețelor existente prin măsura de sprijin cuplat, cât și a investițiilor pentru extinderea lor, în principal în forma asociativă, este tratată cu tăcere.

h) Stimularea suprafețelor ce produc materii prime destinate industrializării, cu precădere pentru realizarea produselor din roșii nu există. Necesitatea realizarii unui program național pentru cultivarea a minimum 5.000 ha anual cu roșii pentru industrializare reprezinta o urgență.

i) Creșterea substanțială și urgentă a fondurilor pentru cercetarea agricolă românească (care în prezent este subfinanțată), trebuie să existe, pentru a se putea crea noi soiuri de plante și rase de animale românești, alături de tehnologii noi, mai bine adaptate condițiilor climatice din țara noastră, prin utilizarea cărora fermierii noștri să poată asigura integral consumul intern de hrană pentru populație și disponibilitați pentru export.

DOMNILOR GUVERNANȚI,

• V-AȚI ASUMAT CONDUCEREA ACESTEI ȚĂRI ȘI CREDEM CĂ ESTE MOMENTUL SĂ ȘI DOVEDIȚI CĂ SUNTEȚI ÎN STARE SĂ FACEȚI ACEST LUCRU !

• SUNTEȚI DIRECT RĂSPUNZĂTORI DE DISTRUGEREA CU BUNE ȘTIINȚĂ A AGRICULTURII ȘI INDUSTRIEI ALIMENTARE ROMÂNEȘTI PENTRU CARE REFUZAȚI SĂ LUAȚI MĂSURI CARE SĂ ADUCĂ PREȚURI MAI MICI LA ALIMENTE;

• SUNTEȚI RĂSPUNZATORI DE ATITUDINEA LIPSITĂ DE INTERES FAȚĂ DE SITUAȚIA GREA PRIN CARE TREC MILIOANE DE ROMÂNI, DAR VĂ SPĂLAȚI PE MÂINI PROMITÂNDU-LE UN AJUTOR SOCIAL DE 25 DE EURO/LUNĂ;

• VA FACETI VINOVATI DE DISTRUGEREA ȘI VĂNZAREA ECONOMIEI ROMANESTI, TRANSFORMÂND ȚARA ÎNTR-O COLONIE !

• SUNTEȚI RĂSPUNZĂTORI DE SOARTA PENSIONARILOR DIN ROMÂNIA PE CARE ÎI AMĂGIȚI PERMANENT CU UN TRAI MAI BUN;

CREDEM CĂ ESTE MOMENTUL CA TOATĂ CLASA POLITICĂ SĂ LASE LUPTELE DIN SPATELE UȘILOR ȘI, ÎMPREUNĂ CU REPREZENTANȚII GUVERNULUI, SĂ VĂ PUNEȚI ÎN VALOARE TOATĂ PRICEPEREA – DESIGUR, DACĂ EA EXISTĂ – ÎN FOLOSUL ROMÂNILOR ȘI AL ROMÂNIEI.

Dragos Frumosu
PRESEDINTE SINDALIMENTA

articolul original.

Copiii români sunt victime directe ale sărăciei: 16,81 % dintre copiii de 15 ani nu merg la școală, de aproape șase ori mai mult față de media UE

5 December 2022 at 15:34

Festivalul Brazilor de Crăciun asigură accesul la școală pentru copiii vulnerabilizați de sărăcie și război.

Florentina are 16 ani și până la 12 ani nu a mers niciodată la școală. Cu ajutorul Salvați Copiii România, Florentina a fost înscrisă în programul A Doua Șansă și a fost ajutată să recupereze anii pierduți. Astfel a reușit, la sfârșitul fiecărui an școlar, să absolve doi ani într-unul singur. Anul acesta s-a înscris în clasa a VIII-a și este din ce în ce mai încrezătoare în forțele proprii.

 • 95% dintre familiile cu copii, beneficiari ai programelor Salvați Copiii România, se află în situația de a nu putea acoperi nevoi de bază, pe fondul crizei socio-economice;
 • Peste un sfert (26,2%) dintre copiii României cresc în locuințe fără toaletă, un procent similar (25,6%) neavând nici acces la baie sau duș în interiorul locuinței.
 • Gratie celor 21 de ediții ale Festivalului Brazilor de Crăciun, 144.627 de copii au beneficiat de sprijin socio-economic, pentru a putea fi integrați educațional și pentru a se preveni abandonul școlar.

Copiii români au fost cei mai vulnerabilizați de criza socială din ultimii ani, riscul de sărăcie și excluziune socială în rândul lor crescând cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce pentru adulți a scăzut cu 1,2 puncte procentuale, potrivit datelor oficiale Eurostat. Salvați Copiii România atrage atenția asupra fenomenului cronic al sărăciei educaționale: procentul adolescenților români necuprinși în educație este de 11,35% în cazul celor de 14 ani, media UE fiind de doar 2,17, și urcă la 16,81 % în cazul celor de 15 ani (2,88 media UE) și la 19,26% în cazul celor de 16 ani (5% media UE). Lor li se adaugă copiii vulnerabilizați de război, nevoiți să-și abandoneze casele din Ucraina și să se refugieze în România.  În acest context, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat în anul 2022 programele de prevenire a abandonului școlar, reintegrare școlară și sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei și ale războiului și dedică cea de-a 22-a ediție a prestigiosului Festival al Brazilor de Crăciun strângerii de fonduri pentru accesul egal la educație al acestor copii.

Astfel, pe parcursul anului 2022:

 • Echipele Salvați Copiii România, aflate în prima linie încă din prima zi a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, au acordat asistență umanitară complexă pentru aproape 220.000 de refugiați ucraineni, peste jumătate dintre ei fiind copii. O parte dintre aceștia sunt deja incluși în programul educational special, în care învață potrivit programei ucrainene, cu pedagogi de limbă ucraineană, luând în același timp lecții de limba română;
 • 12.000 de copii din medii socio-economice precare au beneficiat de sprijin direct în programul de prevenire a abandonului școlar astfel: 4.345 de copii au fost integrați în activități de tip Școala după Școală și Educație remedială; 7.145 de copii au beneficiat de sprijin educațional și social pentru a-și continua studiile; 360 de copii au beneficiat de suport în programul Grădinițe Estivale; 150 de copii au fost reintegrați prin programul A Doua Șansă;
 • 24.400 de copii au beneficiat de servicii educaționale îmbunătățite, ca urmare a formării cadrelor didactice (100 de specialiști formați), dotării școlilor cu tehnologie, materiale educaționale și asigurării transportului la școală al copiilor (40 de școli).

Robert are 9 ani și este în clasa a III-a, un copil greu încercat. Tatăl lui este în comă, cu șanse minime de supraviețuire, iar mama este recăsătorită și nu-și permite să-l îngrijească. Așa se face că Robert este crescut doar de o bunică a cărei grijă majoră este ca băiatul să învețe. În ciuda precarității socio-economice din familie, Robert este un elev bun, se străduiește să învețe foarte bine, anul trecut a fost chiar premiant. Vine zi de zi la Centrul Educațional și ar vrea tare mult să petreacă tot cu noi și Crăciunul.

De-a lungul celor 21 de ediții, prin intermediul Festivalului Brazilor de Crăciun au fost colectate fonduri în valoare de peste 7 milioane de euro, iar 144.627 de copii din medii sociale precare au primit ajutor pentru integrarea socio-educațională. Pentru cea de-a 22-a ediție, designeri și artiști români au creat brazi unicat, care vor fi licitați în seara de 9 decembrie, în cadrul unei Gale organizate în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României.

„Sărăcia afectează în mod direct dreptul copiilor la educație și la un viitor mai bun, iar lucrul acesta e cât se poate de concret: un copil vulnerabil nu este alimentat corespunzător, se îmbolnăvește din cauza condițiilor precare de trai și abandonează școala. Este o realitate dramatică, pe care încercăm să o corectăm prin programe complexe de reincluziune școlară, de sprijin educațional și de asistență socială. La toate edițiile de până acum, Festivalul Brazilor de Crăciun a reușit să fie un adevărat pol al solidarității sociale.”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

„Unul dintre cele mai rodnice parteneriate ale MNAR este cel cu organizația Salvați Copiii. Oferim cadrul pentru o excepțională expoziție de artă contemporană cu caracter caritabil dar și programe educative desfășurate la muzeu pe tot parcursul anului pentru copiii și tinerii aflați în grija acestei asociații. Considerăm, alături de conducerea Asociației Salvați Copiii, că educația și cultura fac parte din nevoile fundamentale ale ființei umane”, a adăugat Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Național de Artă al României.

Prin parteneriatul dintre Muzeul Național de Artă al României și Salvați Copiii, s-au facilitat, în anul 2022, 749 de vizite din partea copiilor sprijinți de Salvați Copiii, sub formă de ateliere, unui copil oferindu-i-se posibilitatea de a participa la 3 ateliere, cu durata de 2 ore, pe teme diverse.

Copiii și-au exprimat bucuria și admirația față de ceea ce au văzut, fiind dornici să revină și să aibă parte de experiențe similare. Pentru mulți dintre ei a fost prima oară când au vizitat Muzeul Național de Artă al României și au luat contact cu arta. Colaborarea va continua pe parcursul anului 2023.

Gratie celor 21 de ediții ale Festivalului Brazilor de Crăciun, educația s-a transformat în șansă reală și putere, astfel:

 • 345 de copii au beneficiat de sprijin socio-economic, pentru a putea fi integrați educațional și pentru a se preveni abandonul școlar;
 • 43.799 de copii au fost incluși în programul Școala după Școală și educație remedială;
 • 9.709 de copii au participat la Grădinițele Estivale;
 • 4.774 de copii au fost recuperați educațional, prin programul A Doua Șansă.
 • 102 biblioteci școlare au fost dotate cu 76.000 de cărți.

Maya a venit la Centrul educațional Salvați Copiii pentru că Vio, prietena ei, venea la centru încă din anii de pandemie. Iar Vio mereu se descurca perfect la școală! Din februarie 2021, Maya este prezentă zilnic în programul Școala După Școală. Timidă, cu voce abia auzită, evita la început să răspundă, de teamă că nu știe cel mai bine. Treptat, a căpătat încredere și vocea ei a început să răsune în clasă. Educația i-a dat putere.

FESTIVALUL BRAZILOR DE CRĂCIUN, UN FOND DE SOLIDARITATE PENTRU COPII

Pe fondul crizei sociale care pune copiii vulnerabili în situații ridicate de risc, Organizația Salvați Copiii România organizează cea de-a 22-a ediție a Festivalului Brazilor de Crăciun, fondurile colectate constituind sprijin direct pentru accesul la educație al copiilor aflați în situații          socio-economice vulnerabile. Un program special de integrare socio-educațională a copiilor refugiați din Ucraina a fost inclus pe agenda Festivalului, cel mai mare eveniment de caritate al anului.

Seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc în data de 9 decembrie la Muzeul Național de Artă al României.

Creatorii care au creat anul acesta brazi unicat sunt:

Ștefan Câlția & Mihaela Glăvan, Doina Levintza, Miruna Bălașa & Endorphin Lab, Arina Bican & Galeria Kulterra, Nicu Bocancea & Florăria Iris, Irina Dragomir, Gheorghe Fikl & artMoves, Lemon Interior Design & Summer Well, Omid Ghannadi & Victor Firan, Simona & Gabriel Gherasim – Gallantique Boutique, Laura Hîncu, Ana Mohonea & Maria Mohonea – Architectural Christmas, Dhaniel Nora & SEPHORA, Adela Pârvu, cu sprijinul DYPETY.RO & Eglo România, Mihai Popescu &Twins Studio, Studium on Space, cu sprijinul Lisa & Co, Iulia Totoianu & Libris.ro, Răzvan Luca & UNTOLD, Măriuca Istrătescu și elevii Liceului George Coșbuc & Dhaniel Nora. Acestora li s-a alăturat Salvați Copiii, cu sprijinul Ștefaniei Mircea.

Sponsorii care și-au anunțat până acum sprijinul pentru ediția 2022:

Diamond: Catena, Deutek, Kultho Forever Diamonds

Platinum: BCR, Kaufland România, MOL România, Renovatio, Smart Soft Power

Gold: Banca Transilvania, Beautik Haute Parfumerie, Clifford Chance Badea, Garanti Bank, Mastercard, NHood România, One United Properties, SKY XS Aircargo, Viatris, Wienerberger

Silver: Alumil, Austria Card, CIT ONE, Dexion România, INFORM, Macromex, Maresi Foodbroker, Maviprod, Oscar Downstream, PEPCO România, ASSA ABLOY.

Comitetul de organizare: Florentina Costea, Andreea Nicoleta Deliu-Pasol, Omid Ghannadi, Cristian Hordilă, Amalia Năstase, Dhaniel Nora, Andreea Raicu, Gabriela Alexandrescu.

CONTEXT

 • Peste un sfert (26,2%) dintre copiii României cresc în locuințe fără toaletă, un procent similar (25,6%) neavând nici acces la baie sau duș în interiorul locuinței, potrivit datelor furnizate de ultimul barometru Eurostat. Mai mult, la nivelul anului 2021, 1 din 10 familii din România nu își permitea să mențină locuința încălzită în mod adecvat, iar incidența crește în cazul familiilor cu trei sau mai mulți copii – 13,3% sunt în situația de a nu-și permite o încălzire adecvată a locuinței.
 • Riscul de sărăcie sau excluziune socială afectează de peste trei ori mai mult familiile care locuiesc în orașele mici sau în mediul rural: astfel, la nivelul anului 2021, rata acestui indicator atingea pragul de 16,1% în marile orașe, în timp ce, în urbanul mic (orașe mici și suburbii) rata a fost de 30,7%, iar în mediul rural peste jumătate din locuitori (50,1%) se confruntau cu riscul de sărăcie sau excluziune socială (Eurostat).
 • Majoritatea covârșitoare (95%) a familiilor vulnerabile se află în situația de a nu putea acoperi nevoi de bază, cum ar fi medicamente sau consultații medicale pentru o problemă de sănătate a copilului, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, facturile cu utilitățile locuinței (curent electric, gaze, telefonie, internet), cheltuieli legate strict de educația copiilor (transportul copiilor între casă și școală, rechizite, manuale), pe fondul crizei socio-economice. Datele celei mai recente anchete realizate de Salvați Copiii România arată că 96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocații, indemnizații, burse și ajutoare sociale); pentru mai mult de 1 din 10 gospodării (12%) aceste beneficii reprezintă unica sursă de venit. Organizația Salvați Copiii România consideră că este imperios necesar ca autoritățile să identifice și să implementeze de urgență măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiți factori de vulnerabilitate: 41,5% dintre copiii din România, adică 1,5 milioane de copii, sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copilului și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.
articolul original.

Dorin Goian dezvăluie că jucătorii de la Foresta Suceava nu și-au mai luat salariile de aproximativ două luni

5 December 2022 at 10:27
image

Jucătorii formației de fotbal de Liga a III-a, Foresta Suceava, nu și-au mai luat salariile de aproximativ două luni, chiar dacă echipa se află pe primul loc în seria I. Antrenorul Dorin Goian a declarat, la Radio Top, că băieții nu și-au primit salariile din 14 octombrie. De asemenea, sunt trei prime de joc restante. Tehnicianul a menționat că problemele financiare s-ar regla dacă municipalitatea virează cea de-a treia tranșă din suma de 2,5 milioane de lei prevăzută în bugetul local. Asta, ar trebui să se întâmple până la sfârșitul lunii. Dorin Goian a mai spus că nu vrea să dezvolte această chestiune, de finanțele clubului ocupând-se președintele Gabriel Clim. Antrenorul a mai declarat doar că în cadrul unei discuții cu Gabriel Clim acesta i-ar fi spus că dacă nu vin banii alocați de Consiliul Local, atunci este posibil ca în această iarnă „să se închidă prăvălia”. Duminică seara, conducerea Forestei le-a oferit jucătorilor și tuturor celor din club o masă festivă la restaurantul „Vivendi”, care îi aparține lui Gabriel Clim. Foresta este lider detașat în campionat. După disputarea a 15 etape, gruparea suceveană a acumulat 36 de puncte, cu nouă în plus față de ocupanta locului secund, Bucovina Rădăuți. Campionatul se va relua pe 11 martie.

Dorin Goian dezvăluie că jucătorii de la Foresta Suceava nu și-au mai luat salariile de aproximativ două luni, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

O cunoscută doctoriță din județul Suceava s-a stins din viață la doar 56 de ani

5 December 2022 at 10:20
image

Doctorița Irina Franciuc,  președinta Asociației Medicilor Generaliști din județul Suceava, s-a stins din viață la doar 56 de ani. Era medic de familie în orașul Dolhasca. În trecut a mai deținut funcțiile de vicepreședinte al Asociației Medicilor Generaliști la nivel național și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Suceava.  Corpul neînsuflețit va fi depus luni după-amiază la Biserica „Sfânta Înviere” din municipiul Suceava.

articolul original.

Distincții de la IPS Calinic pentru cei implicați în demersurile pentru începerea lucrărilor de construcție a Mănăstirii Vadu Negrilesei. Printre ei se numără și șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu

5 December 2022 at 10:13
image

La finalul slujbei de punere a pietrei de temelie pentru Mănăstirea Vadu Negrilesei, unde a sihăstrit renumitul duhovnic Ilie Cleopa  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit binefăcătorilor și susținătorilor implicați în demersurile pentru începerea lucrărilor de construcție a mănăstirii distincții de vrednicie, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești. Ordinul „Crucea Bucovinei” a fost oferit „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității” domnului Sorin Ciobanu, director Direcția Silvică Suceava. Distincția Ordinul „Mușatinii”, oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”, a fost înmânată domnilor Emanuel-Iuliu Havrici, șef al Ocolului Silvic Stulpicani, Valerian Solovăstru, director tehnic Direcția Silvică Suceava, și Vasile Zamcu, primarul Comunei Stulpicani. Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost oferit arhimandritului Ștefan Gușă, stareț al viitorului așezământ monahal, domnului Cezar Tulbure, de la Direcția Silvică Suceava, și domnului Vasile Popa, pădurar, întrucât au urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Distincții de la IPS Calinic pentru cei implicați în demersurile pentru începerea lucrărilor de construcție a Mănăstirii Vadu Negrilesei. Printre ei se numără și șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, 1.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Pompierii suceveni au început evacuarea bunurilor din apartamentele din blocul din Burdujeni afectat de explozie (FOTO)

5 December 2022 at 07:56

Pompierii suceveni au început evacuarea apartamentelor din blocul din Burdujeni afectat de explozie. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a trimis primele fotografii după explozia produsă la primele ore ale dimineții în urma căreia locatarii din două scări ale blocului de pe str. Rarău au fost evacuați sau s-au autoevacuat. În urma exploziei au fost înregistrate trei victime, cu diferite traumatisme, preluate de echipajele medicale si paramedicale și duse la spital. Explozia a provocat distrugeri si pagube materiale foarte mari.

Pompierii suceveni au început evacuarea bunurilor din apartamentele din blocul din Burdujeni afectat de explozie (FOTO), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Detalii de la explozia din Burdujeni: Un bărbat de 60 de ani a fost aruncat de suflul exploziei de la etajul 2, iar peste o femeie a căzut un tavan

5 December 2022 at 06:19
image

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, dr. Dan Teodorovici, a declarat că în urma exploziei din această dimineață dintr-un bloc de locuințe din Burdujeni la Unitatea de Primiri Urgențe au ajuns trei persoane. Este vorba despre un bărbat de aproximativ 60 de ani în stare gravă, politraumatizat și cu arsuri pe aproximativ 80% din suprafața corporală, de gr. 1, 2 și 3. Bărbatul a fost aruncat de suflul exploziei de la etajul doi. La spital a ajuns și soția acestuia, o femeie de 60 de ani, cu arsuri faciale și la nivelul toracelui posterior. În stare gravă a ajuns la spital și o femeie de aproximativ 60 de ani peste care a căzut tavanul, politraumatizată, cu traumatism toraco-abdominal și fracturi de bazin. Pacienții sunt momentan în curs de investigații și stabilizare.

Detalii de la explozia din Burdujeni: Un bărbat de 60 de ani a fost aruncat de suflul exploziei de la etajul 2, iar peste o femeie a căzut un tavan, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Explozie puternică într-un bloc din Burdujeni la ora 4 dimineața.Trei persoane rănite grav și distrugeri foarte mari. Locatarii din două scări au fost evacuați (foto)

5 December 2022 at 04:50

O puternică explozie s-a produs astăzi la ora 4 dimineața intr un bloc de locuinte situat pe strada Rarău din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Potrivit ISU Suceava, au fost evacuate si s-au autoevacuat persoanele din doua scari de bloc. Sunt inregistrate trei victime, cu diferite traumatisme, preluate de echipajele medicale si paramedicale și duse la spital. Sunt distrugeri si pagube materiale foarte mari.

Se intervine cu 3 autospeciale de stingere, o autoscara mecanica, o ajtospeciala pentru descarcerare si 2 ambuante SMURD, cu sprijinul a 2 echipaje SAJ.

Prefectul judetului, Alexandru Moldovan, s-a deplasat la locul exploziei din Burdujeni.

Update

Au fost evacuate și s-au autoevacuat în jur de 40 de persoane din două scări de bloc. Trei persoane au fost transportate cu ambulanțele SMURD și SAJ la Unitatea de Primiri Urgențe Suceava, una dintre ele fiind în stare gravă.

O a patra victima, care a plecat, inițial, de la fața locului, a revenit in zona si este preluată de ambulanșț SMURD. I se acordă îngrijiri medicale și va fi transportată la spital.

Explozie puternică într-un bloc din Burdujeni la ora 4 dimineața.Trei persoane rănite grav și distrugeri foarte mari. Locatarii din două scări au fost evacuați (foto), 6.8 out of 10 based on 4 ratings
articolul original.

Requiem pentru Mozart

5 December 2022 at 04:06

În 1791, cu numai cinci minute înainte de ora 1, în această noapte friguroasă și umedă de decembrie a murit compozitorul pe care mulți îl consideră cel mai important în istoria muzicii occidentale, Wolfgang Amadeus Mozart.

În ultimele luni de viață, Mozart a definitivat unele dintre marile sale opere. Concertul său pentru clarinet a fost publicat pe 29 septembrie, iar cea mai iubită dintre operele sale, Flautul fermecat, a avut premiera la Viena în ziua următoare.

În momentul morții terminase magnificul Requiem.

La sfârșitul lunii noiembrie, Mozart a fost dus în pat în apartamentul său din Rauhensteingasse din Viena, dar a continuat să lucreze la Requiem. În preziua morții, o parte din partitură i-a fost cântată la capul patului. Fără îndoială, conștient de sfârșitul său, compozitorul a remarcat: „Nu v-am spus că scriu Requiemul pentru mine?”. Nu peste mult timp, avea să pășească în neființă.

Cauza exactă a morții lui Mozart este controversată și azi. La acea vreme, moartea sa a fost pusă pe seama unei „febre miliare acute”, dar diagnosticele ulterioare au inclus insuficiența cardiacă, febra reumatică, tifosul, trichineloza, blocajul renal, bronho-pneumonia indusă de o infecție streptococică și sindromul cu denumire înfricoșătoare Schönlein-Henoch.

Poate că tocmai incertitudinea cauzei a generat speculația conform căreia moartea sa nu ar fi fost tocmai naturală, ci a survenit în urma otrăvirii de către compozitorul rival, Antonio Salieri. O sursă menționează că, în faza terminală, Mozart i s-ar fi plâns soției: „Cu siguranță cineva m-a otrăvit.” Majoritatea istoricilor consideră că afirmația dovedește cât de rău se simțea.

Se spune că Salieri, distinsul dirijor al împăratului, a recunoscut că l-a otrăvit pe Mozart din invidie profesională, dar în momentul presupusei confesiuni deja avea probleme psihice.

Mozart a murit cu două luni înainte de a împlini treizeci și cinci de ani.

A fost înmormântat, după o mică ceremonie funerară, într-o groapă comună nemarcată și, la cererea soției sale, Requiem-ul a fost terminat de către compozitorul austriac, mai puțin cunoscut, Franz Xaver Süssmayr.

Tot la 5 decembrie:

63 î.Hr.: Consulul roman Cicero îl denunță pe agitatorul Catilina Senatului roman.

1926: Moare pictorul impresionist francez Claude Monet.

1933: Prohibiția este revocată în SUA, după mai bine de 13 ani de privațiuni.

Geo Alupoae, critic de teatru 

Foto: Wikimedia Commons

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Accident grav în Bosanci. Un bărbat a murit după ce a lovit cu mașina un cap de pod iar apoi s-a răsturnat (FOTO)

4 December 2022 at 21:09

Un șofer a murit după ce a lovit cu mașina un cap de pod iar apoi s-a răsturnat. Accidentul a avut loc în această noapte în localitatea Bosanci. În autoturism se află doar un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, care a rămas încarcerat în stare de inconștiență. Bărbatul a fost extras din autoturism de către echipajul pentru descarcerare și predat personalului medical și paramedical de pe ambulanța SMURD TIM, care i-au aplicat manevre de resuscitare. În ciuda eforturilor personalului medical și paramedical, persoana aflată în stop cardio-respirator a fost declarată decedată la fața locului.
La locul accidentului au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Suceava cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM (Terapie Intensivă Mobilă).

articolul original.

Un pieton mort iar un altul rănit grav după ce au fost loviți în plin de o mașină la Drăgușeni. Șoferul nu a pățit nimic (foto)

4 December 2022 at 19:14

Unul dintre cei doi pietoni acroșați de o mașină la Drăgușeni a încetat din viață. Potrivit ISU Suceava, în ciuda eforturilor personalului medical și paramedical, o persoană aflată în stop cardio-respirator, un bărbat de 67 de ani, a fost declarată decedată la fața locului. Cealaltă persoană, un bărbat de 38 de ani) a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. De asemenea, conducătorul autoturismului a fost monitorizat la fața locului și ulterior a refuzat transportul la spital. Reamintim că în această seară, un autovehicul a lovit doi bărbați pe DN 2, la Dărgușeni. Traficul rutier a fost blocat pe ambele sensuri de mers.

articolul original.
❌