ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

Parohia „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” Rădășeni și-a sărbătorit hramul

26 November 2022 at 20:48

În ziua pomenirii Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina și a Sfântului Mare Mucenic Mercurie, 25 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la biserica de lemn din Rădășeni, sfânt locaș care a împlinit anul acesta patru veacuri de la târnosire.

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care arhim. Ștefan Gușă, stareț al Mănăstirii Vadu Negrilesei, protos. Gabriel Gaman, stareț al Mănăstirii Râșca, și pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni.

La evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic au participat numeroși credincioși care au venit să îi cinstească pe ocrotitorii parohiei, dar și reprezentanți ai oficialităților locale.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat faptul că darul cuvântului cu putere multă, precum cel cu care a fost binecuvântată Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, se desăvârșește atunci când și purtarea celui care îl rostește este în concordanță cu trăirea lăuntrică. Totodată, ierarhul a vorbit despre faptul că roadele cele bune ale cuvântului se văd numai atunci când cel care le ascultă are sinceritatea inimii și aleg ca fapta să fie întocmai cu vorba, puterea exemplului fiind atât de importantă în zilele noastre.

„O pomenim astăzi pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, care în două rânduri a convertit, a schimbat mentalitățile oamenilor păgâni cu care a interacționat în momentele ei de mărturisire. (…) Sfânta Ecaterina a reușit să schimbe gândul a cincizeci de filosofi păgâni, înrădăcinați în credința lor, să devină și ei creștini și să devină la rândul lor mucenici. Împăratul a văzut că nu numai că nu au convertit-o, nu doar că nu i-au schimbat gândirea sfintei, ci s-au schimbat ei, au devenit creștini și atunci i-a condamnat pe toți la moarte. După aceea, Sfânta Ecaterina a fost întemnițată. Și acolo, pe două sute de gardieni, dimpreună cu mai marele lor, Porfirie, și pe aceia i-a convertit, i-a determinat să aleagă Creștinismul. (…) Cuvânt cu putere multă Dumnezeu le-a dat și sfinților mucenici, pe de-o parte pentru ca să nu se rușineze de învățătura, credința ortodoxă, iar pe de altă parte pentru că această putere multă pe care Dumnezeu o dădea omului respectiv venea și pentru faptul că acest cuvânt al lui era conform cu viața lui. Ce spunea aceea și trăia. (…) Să învățăm din viața Sfintei Ecaterina, din Sfintele Scripturi pe care le auzim, că trebuie să fim onești cu noi înșine. Și cuvântul nostru, pentru a fi autentic, trebuie să fie validat de viața noastră.”

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, ierodiaconul Mitrofan (Mihai) Mâțel a fost hirotonit preot, iar monahul Cleopa (Daniel) Frunză întru ierodiacon, ambii pe seama Mănăstirii Vadu Negrilesei.

La finalul Sfintei Liturghii au fost evidențiați o parte dintre cei care s-au implicat constant în activitatea Bisericii, prin oferirea unor ordine eparhiale din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost înmânat părintelui Constantin Rotaru de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, întrucât a urmat exemplul oferit de „tânărul înțelepțit de Dumnezeu, care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Distincția Ordinul „Mușatinii” a fost oferită primarului Comunei Rădășeni, Neculai Perju, și domnului Paul Buhlea, director în cadrul Primăriei Fălticeni, pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”.

La final, părintele paroh Georgian Rotar i-a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru această zi deosebită pentru întreaga comunitate, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, pentru binecuvântare, și tuturor închinătorilor și ostenitorilor. Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către Preasfințitul Damaschin Dorneanul, moment în care părintele i-a dăruit Preasfinției Sale o icoană cu chipul sfinților Ecaterina și Mercurie. Preasfinția Sa i-a mulțumit părintelui și comunității parohiale și a transmis gândul de binecuvântare și prețuire din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic.

La sfârșitul slujbei a fost săvârșit și parastasul pentru ctitorii sfântului locaș de la Rădășeni, considerată una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Moldova și chiar din țară.

Arhim. Ștefan Gușă i-a invitat pe toți cei prezenți la punerea pietrei de temelie pentru Mănăstirea Vadu Negrilesei, Comuna Stulpicani, unde a sihăstrit Părintele Cleopa. Evenimentul prilejuit de împlinirea a 125 de ani de la nașterea Părintelui Paisie Olaru și 110 ani de la nașterea Părintelui Cleopa va avea loc în data de 2 decembrie, începând cu ora 16:00. Slujba sfințirii locului va fi săvârșită de ierarhii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Damaschin Dorneanul.

Alături de binecuvântarea arhierească, un prilej de aleasă trăire duhovnicească pentru credincioșii prezenți astăzi la Rădășeni a fost și închinarea la racla care adăpostește fragmente din moaștele mai multor sfinți, între care Sfânta Mare Muceniță Ecaterina și Sfântul Mare Mucenic Mercurie.

Potrivit tradiției, Biserica parohială „Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina“ a fost construită pe un vechi altar din Rădășeni, sat de răzeși, de către domnul Ştefan Tomşa al II-lea, între anii 1611 şi 1622.

Irina Ursachi

Parohia „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” Rădășeni și-a sărbătorit hramul, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Activități cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului de limbă franceză desfășurate de Alianța Franceză Suceava şi Colegiul Tehnic ,,Petru Mușat’’  

26 November 2022 at 20:38

Vineri 25 noiembrie 2022, Alianța Franceză Suceava şi Colegiul Tehnic ,,Petru Mușat’’ Suceava au sărbătorit și împărtășit momente frumoase cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului de limbă franceză, desfăşurată anul acesta sub genericul  ,,Le professeur de français, créateur d’avenir”. Această activitate a reprezentat o bună ocazie pentru comunitatea suceveană de a onora şi a mulţumi profesorilor de la această disciplină pentru dăruirea şi implicarea lor în predarea limbii franceze.

La eveniment au participat Președinta de onoare AFS, prof. univ. DHC, Sanda Maria Ardeleanu, prof. dr. Mariana Ciupu, inspector școlar de limbi străine (franceză, germană, spaniolă, rusă), colaboratori şi membrii ai Alianţei Franceze din Suceava, profesorii din catedra de limbi moderne a colegiului, elevi şi diriginţi.

După cuvinte emoţionante adresate de directorul şcolii prof. dr. Maria Teodoreanu şi Președinta de onoare al Alianţei Franceze, prof. univ. DHC, Sanda Maria Ardeleanu, doamna profesor Daniela Sandu a prezentat exemple de bună practică în colaborarea dintre Colegiul Tehnic ,,Petru Mușat” şi Alianţa Franceză Suceava, proiectele frumoase de mobilitate şi experienţa învăţământului dual susţinut de firma S.C. AMBRO S.A. Un grup de elevi talentaţi, îndrumaţi de prof. Titiana Sevaciuc, au suţinut un mini-récital – „Sur les ailes de l’avenir”.

Evenimentul a continuat cu un interviu online, invitat fiind prof. Guillaume Delhommeau de la Liceul profesional Funay-Hélène Boucher din Le Mans. Tot online a intervenit cu tema, „Des racines et des ailes”, Adelina-Maria  Bocancea, masterandă la Sciences PO Paris. Tema profesorilor – creatori de viitor a fost abordată şi de doamna Alina Mery Hurubean, care a prezentat un proces de coaching transformaţional pentru profesori.

Lansarea numărului 6 al revistei de promovare a limbii franceze, a civilizaţiilor şi culturilor francofone „Rythmes, couleurs et paroles francophones” realizată de doamna prof. univ. DHC – Sanda Maria Ardeleanu a încheiat activitatea dedicată acestei zile, care a evidenţiat contribuţia profesorilor de franceză în cadrul comunităţii sucevene şi a pus în valoare frumusețea și importanța limbii franceze.

Ziua Internaţională a Profesorului de limba franceză este sărbătorită la sfârşitul lunii noiembrie începând din anul 2019 şi se doreşte a fi un moment dedicat valorizării profesorilor de franceză şi a consolidării legăturilor care există între profesori, între profesori şi elevi, dar şi între profesori şi comunitatea locală.

articolul original.

Poet sucevean laureat al Premiului Internațional de Poezie „Aco Karamanov” din Macedonia de Nord

26 November 2022 at 17:11

Poetul sucevean, Constantin Severin,  a luat Marele Premiu la  Premiul Internațional de Poezie „Aco Karamanov” din Macedonia de Nord. ”O veste incredibilă am primit aseară din Macedonia de Nord, țara în care poezia a devenit un fenomen de masă și în care marele poet Nichita Stănescu a câștigat în 1982 Premiul internațional pentru poezie la Struga. La cea de-a 49-a ediție a Premiul Internațional de Poezie „Aco Karamanov”, 2022, cartea mea de poeme„Viețile pictorilor” și cartea poetului portughez Jose Eduardo Degrazia „Orașele condamnate” au primit Marele Premiu ex-aequo și vor fi traduse și publicate în Macedonia de Nord”, a transmis Constantin Severin.

La această prestigioasă compețiție, la care au participat 179 de poeți din întreaga lume, cei doi cunoscuți poeți macedoneni Borche Panov și prof. dr. Daniela Andonovska-Trajkovska au desfășurat o muncă enormă timp de două luni pentru a realiza o selecție în trei etape a manuscriselor primite, mai întâi au fost alese cele mai bune 43 de lucrări în vederea realizării unei antologii în ediție bilingvă, macedoneană/engleză, apoi au fost selectați pe lista scurtă 16 poeți care vor fi premiați cu diplome pentru realizările lor în lumea literaturii: Adel Khozam (Emiratele Arabe Unite), Alvaro Mata Gullie (Costa Rica), Constantin Severin (România), Elizabeta Bagli (Italia – Spania), Emilio Paz (Peru), George Wallace (SUA), Jernail Annand (India), Jose Eduardo Degrazia (Portugalia), Juri Talvet (Estonia), Mansour Norbakahsh (Canada), Mariela Cordero (Venezuela), Murat Yurdakul (Turcia), Rudra Kinshuk (India), Shota Iatashvili (Georgia), Yin Xiaoyuan (China) și Zhang Zhi (China), iar în final au fost aleși anul acesta doi câștigători ex-aequo, poetul portughez Jose Eduardo Degrazia și Constantin Severin. Cărțile noastre vor fi traduse în limba macedoneană și vor fi publicate într-o ediție bilingvă, macedoneană-engleză.

Deși a trăit doar 17 ani, fiind ucis în luptele din cel de-al doilea război mondial,   talentatul poet-erou Aco Karamanov (1927 – 1944) este considerat unul dintre întemeietorii poeziei moderne macedonene. Sunt foarte onorat și bucuros că de acum înainte numele meu va fi alăturat celui al unui veșnic adolescent al poeziei macedonene și europene.

Anunțul oficial:

PREMIUL INTERNAȚIONAL DE POEZIE ACO KARAMANOV – LISTA CÂȘTIGĂTORILOR

25.11.2022

După anunțarea apelului deschis pentru Premiul Internațional de Poezie Aco Karamanov 2022 de către Consiliul celei de-a 49-a ediții a Întâlnirilor Internaționale de Poezie Karamanov și Centrul de Cultură „Aco Karamanov” – Radovish, Macedonia de Nord, Borche Panov și prof. d-r Daniela Andonovska-Trajkovska – ambii poeți și selecționeri, au avut o sarcină foarte dificilă și responsabilă de a selecta cei mai buni poeți dintre cele 179 de lucrări trimise pentru premiu din întreaga lume. În prima fază a procesului de selecție au fost alese 43 de lucrări – toate de la autori renumiți și excelenți din multe țări ale lumii. Prin urmare, Consiliul celei de-a 49-a ediții a Întâlnirilor Internaționale de Poezie Karamanov a decis să publice o Antologie de Poezie în limba macedoneană și engleză – o selecție specială de poezii ale acestor poeți extraordinari (prezentați în ordine alfabetică):

Adel Khozam (EAU)

Ali Al-Hazmi (Arabia Saudită)

Alicia Kuberska (Polonia)

Alvaro Mata Gullie (Costa Rica)

Anton Baev (Bulgaria)

Arjan Kalco (Albania)

Balazs Atilla (România)

Barbara Gruszka-Zych (Polonia)

Beatriz Saavadera (Mexic)

Constantin Severin (România)

Elizabeta Bagli (Italia – Spania)

Emilio Paz (Peru)

Ewith Bahar (Indonezia)

Florentina Loredana Dalian (România)

Fransico Munoz Soler (Spania)

George Wallace (SUA)

Hussein Habasch (Kurdistan – Germania)

Irma Kurti (Albania – Italia)

Jernail Annand (India)

Jose Eduardo Degrazia (Portugalia)

Juri Talvet (Estonia)

Kama Sywor Kamanda (Congo)

Mansour Norbakahsh (Canada)

Mariela Cordero (Venezuela)

Marlene Pasini (Mexic)

Masudul Hoq (Bangladesh)

Milica Milenkovikj (Serbia)

Murat Yurdakul (Turcia)

Pankuri Sinha (India)

Rei Berroa (Republica Dominicană)

Roberto Marzano (Italia)

Rudra Kinshuk (India)

Sankar Sarkar (Bengalul de Vest, India)

Shota Iatashvili (Georgia)

Sue Zhu (Noua Zeelandă – China)

Tin Lemac (Croația)

Tzemin Ition Tsai (Taiwan)

Uday Shankar Durjay (Bangladesh – Regatul Unit)

Viktor Radun Teon (Serbia)

Xosiyat Rustаmova (Uzbekistan)

Yin Xiaoyuan (China)

Yuray Tolentino Hevia (Cuba)

Zhang Zhi (China)

În cea de-a doua etapă a selecției celor mai buni autori, Borche Panov și prof. d-r Daniela Andonovska-Trajkovska au selectat 16 poeți care vor fi premiați cu diplome pentru realizările lor în lumea literaturii: Adel Khozam (Emiratele Arabe Unite), Alvaro Mata Gullie (Costa Rica), Constantin Severin (România), Elizabeta Bagli (Italia – Spania), Emilio Paz (Peru), George Wallace (SUA), Jernail Annand (India), Jose Eduardo Degrazia (Portugalia), Juri Talvet (Estonia), Mansour Norbakahsh (Canada), Mariela Cordero (Venezuela), Murat Yurdakul (Turcia), Rudra Kinshuk (India), Shota Iatashvili (Georgia), Yin Xiaoyuan (China) și Zhang Zhi (China).

În cele din urmă, selecționerii au decis ca Premiul Internațional de Poezie Aco Karamanov 2022 să fie acordat lui:

  1. 1. JOSE EDUARDO DEGRAZIA din Portugalia pentru cartea sa de poezie „Orașele condamnate” și
  2. 2. CONSTANTIN SEVERIN din România pentru cartea sa de poezie „Viețile pictorilor”.

Cărțile laureaților vor fi traduse în limba macedoneană și publicate de Biblioteca orășenească „Frații Miladinov” din Radovish.

Radovish,  noiembrie, 2022

CEA DE-A 49-A ÎNTÂLNIRE INTERNAȚIONALĂ DE POEZIE KARAMANOV

Premiul internațional de poezie Aco Karamanov 2022

Selecția:

Borche Panov și Daniela Andonovska-Trajkovska

http://www.bibliotekaradovis.org.mk/vest-statija/100700/international-aco-karamanov-poetry-award-list-of-winners

articolul original.

Rugăciune și colind în limbaj mimico-gestual

26 November 2022 at 17:01

Sărbătoarea Sfântului Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor, a fost astăzi, 26 noiembrie, prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz și de vorbire din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Membrii Asociației Naționale a Surzilor – Filiala Suceava s-au reîntâlnit în duh de rugăciune și comuniune la Biserica „Sfânta Vineri” din Municipiul Suceava, în mijlocul lor fiind prezent PC Pr. Ilie Mirel, slujitor al Comunității Surzilor din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ziua a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de un sobor de preoți, slujba fiind tradusă în limbaj mimico-gestual de către Pr. Ilie Mirel. La momentul rânduit, credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, după ce, mai înainte, în dimineața aceleași zile, au avut prilejul să se spovedească.

La finalul Sfintei Liturghii, PC Pr. Ilie Mirel a ținut un cuvânt de învățătură celor prezenți și a mulțumit organizatorilor pentru întreaga lucrare și inițiativă. A urmat apoi un scurt moment artistic oferit de elevii Liceului Tehnologic Special Bivolărie, care, sub îndrumarea domnișoarei Ana Cruț, profesor de religie, i-au colindat pe toți cei prezenți în limbaj mimico-gestual.

Întâlnirea s-a încheiat printr-o agapă frățească, oferită de Parohia „Sfânta Vineri”, gazda evenimentului, prilej cu care credincioșii și copiii cu deficiențe de auz și vorbire au socializat și au legat noi prietenii. La plecare, toți cei prezenți au primit daruri din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

În toamna anului 2021, prin Sectorul de Asistență Socială și Medicală al Centrului Eparhial Suceava, s-a încheiat un protocol de colaborare între mai multe instituții, dintre care amintim Asociația Națională a Surzilor- Filiala Suceava, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Asociația „Lumină Lină” – Suceava și Parohia ,,Sfânta Vineri”, pentru a veni în sprijinul comunității persoanelor cu deficiențe de auz și de vorbire. În baza acestui parteneriat, au avut loc mai multe slujbe religioase transpuse în limbaj mimico-gestual, întâlniri și activități menite să aducă o rază de lumina în sufletul membrilor comunității surzilor din județ.

Pr. Ștefan Mihalcea
Pr. Vasile Cruț

foto credit: Cristi Turculeț

articolul original.

Anunț important al primarului de Moara pentru cetățenii care locuiesc pe străzile Universității și Ion Irimescu

26 November 2022 at 16:29
image

Cetățenii comunei Moara care locuiesc pe străzile Universității și Ion Irimescu pot să se branșeze la  rețeaua de canalizare. Anunțul a fost făcut de primarul Eduard Dziminschi care a subliniat că cei care doresc acest lucru trebuie să meargă la Primărie, unde trebuie să completeze o cerere tip în acest sens sau să o trimită pe adresa de e-mail primariamoara@yahoo.com. Primarul a mai precizat că lucrările de  branșare vor fi efectuate ulterior de către o firmă agreată de ACET, operatorul de apă și canal. La rețeaua de canalizare se pot branșa și cetățenii care au sisteme proprii de alimentare cu apă, întrucât lucrările la rețelele publice de apă sunt în curs de desfășurare. ”Conform art.1, alin.2 al Hotărârii nr.714/2022 pentru utilizatorii persoane fizice sau juridice inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, pot fi autorizate sistemele individuale adecvate până la punerea în funcțiune a sistemelor publice de canalizare nou înființate la care au obligația de a se racorda. În vederea racordării la rețeaua de canalizare menajeră a comunei Moara având în vedere că stația de epurare a fost pusă în funcțiune este necesară completarea unei cereri în acest scop, în format fizic la sediul Primăriei Moara sau în format electronic pe adresa de e-mail primariamoara@yahoo.com”, a spus Eduard Dziminschi.

Cererea-tip o puteți regăsi și pe site-ul comunei Moara, la următorul link: https://www.comunamoara.ro/…/11/SKMBT_C20322112214020.pdf

articolul original.

Creștere a traficului de cetățeni ucraineni prin vama Siret

26 November 2022 at 11:18
image

Poliția de Frontieră a transmis că în cursul zilei de vineri s-a înregistrat o creștere a traficului de cetățeni ucraineni prin vama Siret. Astfel, în data de  25.11.2022, în intervalul orar 00.00 – 23.59, pe sensul de intrare în P.T.F. Siret, s-au înregistrat următoarele valori de trafic: 3.600 persoane din care 2.563 au fost cetățeni ucraineni și 1.322 mijloace de transport. În cursul zilei de joi prin vama Siret au intrat în țară 2.233 de cetățeni ucraineni.

articolul original.

Flutur: Traficul înregistrat prin vama Vicovu de Sus arată oportunitatea deschiderii vămilor de la Climăuți, Ulma și Izvoarele Sucevei

26 November 2022 at 10:37
image

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că traficul înregistrat până acum prin vama Vicovu de Sus arată oportunitatea deschiderii vămilor de Climăuți, Ulma și Izvoarele Sucevei. „Un lucru bine știut și mult așteptat pentru județul Suceava și regiunea Cernăuți a fost deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Vicovu de Sus – Crasna”, a spus Gheorghe Flutur. El a arătat că la două săptămâni de la deschiderea acestei vămi, la care au participat cei doi premieri din România și Ucraina, cifrele arată cât de așteptat era deschiderea acestui punct.

Astfel, Gheorghe Flutur a arătat că în intervalul 10.11.2022, ora 08:00 – 25.11.2022, ora 23.59, valorile traficului înregistrate în P.T.F. Vicovu de Sus au fost:

pe sensul de intrare în România:

– 3.821 persoane (din care 2.539 au fost cetățeni ucraineni);

– 1.364 mijloace de transport (din care 78 au fost camioane);

pe sensul de ieșire din România:

– 3.765 persoane (din care 2.023 cetățeni ucraineni);

– 1.849 mijloace de transport (din care 784 au fost camioane).

„Aceste cifre mai arată și faptul că este oportună deschiderea celorlalte 3 puncte de trecere cu Ucraina la Climăuți, Ulma și Izvoarele Sucevei”, a declarat Flutur.

El a spus că deschiderea punctului Vicovu de Sus dă o nouă perspectiva dezvoltării relațiilor transfrontaliere între primării, ONG-uri, unități școlare, firme private, mai ales dacă se are în vedere noul proiect transfrontalier INTERREG Next România-Ucraina 2021-2027 pentru care sunt prevăzuți 50 de milioane de euro. „Ne pregătim să accesăm fonduri pe domeniul social, mediu, cultural și pentru dotarea și modernizarea punctelor de frontieră. Primăria Vicovu de Sus pregătește deja proiecte comune cu primăria Crasna în domeniile unități școlare, cultură și sanitar.  Acum, când se apropie 28 noiembrie, Ziua Bucovinei, faptele vorbesc”, a transmis Gheorghe Flutur.

Flutur: Traficul înregistrat prin vama Vicovu de Sus arată oportunitatea deschiderii vămilor de la Climăuți, Ulma și Izvoarele Sucevei, 1.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Zeci de focuri de armă trase în Suceava pentru prinderea unui șofer beat. Polițiștii l-au urmărit pe șofer din Șcheia până în Suceava

26 November 2022 at 07:09
image

Zeci de focuri de armă au fost trase în noaptea de vineri spre sâmbătă în municipiul Suceava pentru prinderea unui șofer beat după o urmărire ca-n filme. Astfel, sâmbătă, 26 noiembrie, în jurul orei 05:20 un echipaj de ordine publica din  cadrul Sectiei 9 Politie Rurala Scheia-Poliția Municipiului Suceava, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza comunei Șcheia a observat în trafic un autoturism înmatriculat în județul Suceava despre al cărui conducător auto existau date ca a consumat băuturi alcoolice.

Echipajul de poliție a efectuat semnale acustice și luminoase pentru oprirea autoturismului, însă șoferul nu s-a conformat și a mărit viteza de deplasare, fiind efectuată o urmărire în trafic pe o distanță de cca. 4 km pe mai multe străzi din comuna Scheia, iar ulterior pe raza municipiului Suceava.

În momentul în care vehiculul urmărit a ajuns într-o intersecție principală de pe raza municipiului  Suceava, conducătorul auto a frânat brusc, iar polițiștii au coborât din autospecială pentru a-l intercepta. Șoferul a efectuat o manevră de mers cu spatele și a pornit din nou in viteză, moment in care cei doi polițiști au facut uz de arma, trăgând in anvelopele autoturismului, fără să se pună în pericol viața sau integritatea altor persoane sau bunuri.

Un echipaj din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale a intervenit, de asemenea, și a reușit blocarea autoturismului.

Conducătorul auto de 51 ani din comuna Scheia a fost extras din vehicul, iar in urma testarii cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,91 ml/l alcool in aerul expirat. În urma verificarilor s-a stabilit ca șoferul este posesor de permis de conducere valid.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de distrugere si conducerea unui vehicul sub influenta alcolului, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii evenimentului si pentru dispunerea masurilor legale față de conducatorul auto.

articolul original.

Premiere de vizionat din tolba Focus Sat în luna decembrie

26 November 2022 at 06:29

Numărătoarea inversă până la sfârșitul acestui an a început, iar Focus Sat TV anunță un program special pentru cea mai festivă perioadă a anului, deschide larg tolba și aduce patru noi seriale, producții Canal+ Original, premiere în România. Serile de luni și joi, aduc episoade din Poarta roșie (La Porta Rosa), ajunul Crăciunului pregătește un maraton cu Toate acele lucruri (All Those Thinghs We Never Said), în așteptarea revelionului vizionăm Regăsirea (Awake / Kljun) și anul se încheie cu difuzarea integrală a impresionantul serial Ridley Road.

Pe 12 decembrie se difuzează în premieră exclusivă serialul Poarta roșie (La Porta Rosa), iar primele două sezoane urmează să se transmită luni și joi, de la 21:30, câte două episoade. Povestea începe cu o anchetă în care comisarul Cagliostro (Lino Guanciale) cercetează o crimă: cadavrul este întins pe podea. Problema este că bărbatul decedat este chiar el și în prezent privește propria scenă a crimei. O viziune asupra viitorului îl oprește pe Cagliostro să părăsească această lume, el trebuie să rămână pentru a-și găsi ucigașul deoarece este singura modalitate de a salva viața soției sale, Anna (Gabriella Pession). Cu ajutorul Vanessei (Valentina Romani), o tânără de șaptesprezece ani care descoperă că este clarvăzătoare, Cagliostro pornește într-o investigație neobișnuită. Va reuși el să își separe prietenii de dușmani înainte ca premoniția să se adeverească și, în același timp, va putea să remedieze greșelile pe care le-a făcut în timpul vieții?

În seara de Ajun, pe 24 decembrie, de la ora 20:00, Focus Sat TV invită publicul să urmărească, într-un maraton, cele nouă episoade ale producției Toate acele lucruri (All Those Thinghs We Never Said). Actrița de origine română, Alexandra Maria Lara și legendarul actor Jean Reno aduc pe micile ecrane o producție sensibilă, despre o familie complicată, dar plină de iubire și umor. Julia (Alexandra Maria Lara) a avut o relație dificilă cu tatăl ei (Jean Reno). Cu câteva zile înainte de nuntă, ea primește un telefon prin care i se spune că tatăl ei nu poate participa. Pentru prima dată Julia trebuie să recunoască că el are o scuză foarte bună – tocmai a plecat dintre cei vii. A doua zi după înmormântare, sosește o cutie care conține un android, o replică în mărime naturală a tatălui ei. Androidul îi explică că deține memoria tatălui ei cu o durată de viață a bateriei de șapte zile. După o săptămână „Michel” se va închide automat. El o convinge pe Julia să pornească într-o călătorie împreună ca tată și fiică. Voiajul va deveni o aventură inițiatică în vederea găsirii primei iubiri a Juliei.

Din 27 decembrie Focus Sat TV a programat serialul Regăsirea (Awake / Kljun, 2021) care va fi fi difuzat câte două episoade, de marți până vineri, de la 23:00, cu ultimele două episoade programate în noaptea de revelion, începând cu ora 00:30. Pe parcursul a 10 episoade urmărim munca detectivului Sonja Kljun (Ivana Vuković), care a fost trimisă de la Belgrad la Subotica pentru a investiga o serie de sinucideri suspecte, inclusiv moartea fiului unui localnic influent. Nimănui nu i se pare un caz foarte complicat, cu excepția ei. Sosirea în Subotica va da viața Sonjei peste cap, mai ales când ea și fiica sa de 10 ani încep să aibă vise terifiante care uneori devin realitate. Acceptând darul ei neobișnuit, Sonja va descoperi o conspirație periculoasă ascunsă în spatele presupuselor sinucideri, dar și un secret adânc îngropat din propriul ei trecut.

O altă seară memorabilă alături de Focus Sat TV este programată și pe 31 decembrie, când sunt difuzate în premieră toate cele 4 episoade ale producției Ridley Road, de la 21:30. Bazat pe un caz adevărat, mini-seria prezintă povestea unei tinere evreice, Vivien Epstein (Agnes O’Casey), fiica unei familii tradiționale de evrei din Manchester, care decide să fugă de o căsnicie aranjată și să plece la Londra, unde își urmează iubitul Jack (Tom Varey) într-o lume periculoasă a disimulării și trădării. Când Jack este grav rănit și dat dispărut, ea nu ezită să se alăture mișcării clandestine “Grupul 62” din care acesta făcea parte și care încearca să oprească ascensiunea extremei drepte în Marea Britanie în 1962. Vivien ajunge să se infiltreze în NSM, o mișcare neo-nazistă de orientare național socialistă, deschis antisemită, care începea să prindă teren în Londra și care viza instituțiile evreiești și rezistența condusă de evreii britanici din Grupul 62.

Ea își asumă din ce în ce mai mult mentalitatea extremistă cu riscul trădării compatrioților săi și a principiilor în care credea cu tarie.

Alături de cele patru noi producții, în vacanța de iarnă, iubitorii serialelor europene producție Canal+ Original, pot explora tolba Focus Sat (biblioteca VOD) din Aplicația Focus Sat pentru a petrece sărbătorile în compania unor personaje aclamate internațional. „Ultimele pantere”, „Posedare”,  „Avocatul”, „Regele Varșoviei” „Planeta celor singuri”, „Pro și contra”,  „Paris Police 1900”, „Baron Noir”, „Pedagogul”, „ZeroZeroZero”, „Moscow Noir”, „Nox”, „Secretul celor cinci”, „Ai încredere în mine”, „Ostatici în subteran”, „Ani și ani”, „Klangor”, „Spirala crimei” precum și sute de alte filme din catalogul FilmBox OnDemand, documentare premium National Geographic și History ș.a. pot fi vizionate chiar și de cei care nu sunt clienți Focus Sat. Ei pot testa gratuit timp de 7 zile Aplicația Focus Sat.

Focus Sat TV este inclus în toate pachetele TV satelit Acces precum și în aplicația Focus Sat cu pachetele TV online Play TV.

Mai multe informații despre produsele Focus Sat pe:

Web: www.focussat.ro

Facebook: https://www.facebook.com/FocusSatRomania

articolul original.

George Washington proclamă Ziua Recunoștinței (1789)

26 November 2022 at 06:25

În 1789, primul său an ca președinte al SUA, George Washington a proclamat 26 noiembrie drept Ziua Națională a Recunoștinței, în onoarea noii Constituții americane. Făcând asta, a dat valoare unei zile pe care americanii o sărbătoriseră prima oară în 1621 și pe care continuaseră să o celebreze, sporadic, în anii următori.

Ziua Recunoștinței a fost întotdeauna o sărbătoare fără dată fixă.

Prima dată a fost sărbătorită la începutul lunii octombrie, de către 56 de coloniști pelerini, supraviețuitorii celor 102 care debarcaseră de la bordul lui Mayflower, în luna noiembrie a anului precedent. Aceștia au invitat 90 de membri ai tribului indian wampanoag să li se alăture într-o sărbătoare de trei zile, Festivalul Recoltei.

În anii următori, Ziua Recunoștinței nu a fost sărbătorită mereu, iar când a fost, s-a organizat local, la date diferite. În 1777, pentru prima dată, toate cele 13 state ale națiunii au convenit asupra unei singure Zile a Recunoștinței în octombrie, dar această zi a fost aleasă pentru a comemora victoria americană asupra britanicilor la Saratoga cu o lună înainte, mai degrabă decât ca un festival al recoltei.

În ciuda declarației lui Washington, Ziua Recunoștinței nu devenit o sărbătoare oficială americană, dar în 1827, o locuitoare din New England, în vârstă de treizeci și nouă de ani, pe numele său Sarah Josepha Hale, a inițiat o campanie pentru a fi recunoscută ca sărbătoare oficială.

În anul următor, ea a devenit prima femeie editor din America, atunci când a fost invitată să se ocupe de Ladies Magazine și, mai târziu, de Godey’s Lady’s Book. Ea a folosit publicațiile ca forumuri pentru a-și continua cruciada; în același timp, a scris poemul pentru copii Mary Had a Little Lamb („Mary avea un mielușel”), un poem care a devenit atât de celebru încât, în 1877, Thomas Edison s-a înregistrat în timp ce-l recita, pentru prima demonstrație publică a funcționării gramofonului.

În sfârșit, după 36 de ani în care a tot trimis scrisori președinților, senatorilor și guvernatorilor, Sarah Hale a fost recompensată, Abraham Lincoln proclamând Ziua Recunoștinței ca sărbătoare națională, precizând că aceasta trebuie să aibă loc în ultima zi de joi a lunii noiembrie.

Chiar și în aceste condiții, tot urma să aibă loc o schimbare. În 1939, SUA se găsea în mijlocul unei crize mondiale și se dorea creșterea consumului.

Așadar, președintele Franklin Roosevelt a mutat Ziua Recunoștinței cu o săptămână mai devreme – în a patra, nu în ultima joi a lunii – pentru a le oferi americanilor încă o săptămână de cumpărături înainte de Crăciun.

De atunci, această zi a fost sărbătorită în a patra zi de joi a lunii noiembrie.

Tot la 26 noiembrie:

1252: Moare regina Franței, Bianca de Castilia.

1504: Moare la Medina del Campo, Spania, regina Isabela I de Castilia și Aragon.

1607: Se năștea fondatorul Universității Harvard, John Harvard.

1909: Se năștea, la Slatina, Eugen Ionescu, întemeietorul teatrului absurdului.

Geo Alupoae, critic de teatru și impresar la Teatrul „Matei Vișniec” Suceava

George Washington proclamă Ziua Recunoștinței (1789), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Editura Librex lanseaza caseta de colecție cu jurnalul Reginei Maria a României

25 November 2022 at 16:24
  • Cu ocazia împlinirii a 147 de ani de la nașterea Reginei Maria, sâmbătă, 10 decembrie, ora 14.00, editura Librex va lansa aceste 4 carti împreună cu Caseta de Colecție în cadrul Târgului de Carte GAUDEAMUS București

În Anul Centenarului Încoronării, Editura Librex oferă cititorilor o casetă de colecție cu ediția aniversară a jurnalului Reginei Maria, „Povestea vieții mele”. Setul poate fi un cadou perfect pentru iubitorii Casei Regale și nu numai. Cartea a apărut în patru volume și respectă varianta originală a jurnalului așa cum au fost grupat de către Regină: Copilăria; Tinerețea și nunta; Începutul căsătoriei și 1906-1914. Jurnalul Reginei Maria a văzut pentru prima dată lumina tiparului în 1934 și a fost lansat simultan la Londra și New York.

Una dintre cele mai fascinante capete încoronate ale Europei, Regina Maria a României s-a născut în 1875, în Eastwell Park, Marea Britanie, nepoată a Reginei Victoria și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha sau ”Missy” a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, principesă de coroană și regină a României. În 1893 la vârsta de 17 ani, Maria a părăsit Curțile strălucitoare ale Europei de Vest pentru a se căsători cu prințul moștenitor al României, Ferdinand I, devenind astfel Principesă a României.

Cartea  în sine “cuprinde” viața Mariei de la naștere până la momentul în care ea ajunge regină. În cele 4 volume, însumând 30 de capitole, Maria povestește cele mai intime gânduri și trăiri, începând din copilărie, continuând cu episodul perioadei din Malta, unde tatăl său era detașat, apoi viața la Coburg, impresiile despre Carmen Sylva, nunta, căsnicia și imaginea capitalei României și a unei  societăți străine pe care o descoperă. Maria nu se ferește în acest “jurnal” să zugrăvească, cu tactul unei diplomații englezești exemplare, relația pe care ea a avut-o cu regele Carol I. Firește, cum era normal, Regina vorbește despre soțul său, regele Ferdinand, încercând să îi descrie prin exemple personalitatea, precum și despre copiii săi, punând accent pe viitorul rege, Carol al II-ea.

Ultimul volum din „Povestea vieții mele” se concentrează pe perioada dintre 1906 și până la trecerea în neființă a Regelui Carol, atunci când Maria și Ferdinand au devenit regi.

Despre acest episod memorabil, Maria consemna în jurnalul său: „În dimineaţa aceea devenisem regină, regina unui popor care învăţase să mă înţeleagă încetul cu încetul, regină, într-un moment în care toată Europa ardea, iar flăcările ne ameninţau toate frontierele. Eram regină, în faţa mea se deschidea o pagină nouă, înfricoşătoare, solemnă, cu noi posibilităţi, apăsătoare, cu temeri necunoscute.

Stăteam mai într-o parte, cu copiii în jurul meu, cu faţa acoperită de un voal de doliu. Bătăile inimii mele erau precum paşii destinului. Abia auzeam vocea regelui, nu-i desluşeam cuvintele, dar am auzit cum îl aclamau, era regele lor de mâine. A izbucnit un ropot îndelung de aplauze.

Apoi, brusc, s-a auzit numele meu:

— Regina Maria…

— Regina Maria…

În felul în care îmi rosteau numele se ghicea o undă de speranţă.

— Regina Maria!

Dintr-o dată, am simţit că trebuia să-mi arăt chipul în faţa întregii adunări, că trebuia să mă întorc să-i privesc, fără niciun voal de doliu între mine şi ei.

Un vuiet mare s-a înălţat spre boltă, o voce prelungă, copleşitoare, care venea nestăvilit din multe inimi!

— Regina Maria!

Eram faţă în faţă, poporul meu şi cu mine.”

Tot în ultimul volum, Maria dedică un capitol copiilor săi, consemnând: ”Copiii mei erau centrul existenţei mele. Femeile din neamul meu sunt mame pasionate, nu ne putem închipui o lume fără copii. Toată munca noastră, toate eforturile şi ambiţia au un singur scop, să-i creştem potrivit idealurilor noastre, să-i facem fericiţi şi să le pregătim un viitor frumos.”

Cu ocazia împlinirii a 147 de ani de la nașterea Reginei Maria, sâmbătă, 10 decembrie, ora 14.00, editura Librex va lansa oficial aceste 4 carti împreună cu Caseta de Colecție în cadrul Târgului de Carte GAUDEAMUS București, alături de istoricii Cristian Moșneanu și Ștefan Dumitrache, ce vor vorbi despre fascinanta viață a celei mai iubite regine a României!

„Povestea vieții mele. Set 4 volume + Caseta de Colecție” este disponibil pe site-ul librex.ro, în magazine online și în librăriile din toată țara.  De 12 ani ai liber la citit pe librex.ro!

articolul original.

Cum să imporți tutun dintr-un stat terț în România?

25 November 2022 at 16:20
image

Persoanele fizice sau juridice care intenționează să comercializeze și să transporte în România tutun brut sau tutun prelucrat provenit din operaţiuni proprii de import în România, din achiziţii intracomunitare proprii sau din producţia internă proprie trebuie să fie autorizate în calitate de importator și să aibe calitatea de antrepozitar autorizat în România să producă, să transforme, să deţină, să primească sau să expedieze produse accizabile într-un antrepozit fiscal. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept comercial și fiscal pentru a vă îndruma în demersurile necesare pentru obținerea autorizărilor corespunzătoare și îndeplinirea tuturor condițiilor cerute de lege pentru efectuare activității de import de tutun dintr-un stat terț în România.

Orice persoană fizică sau juridică care intenționează să importe produse accizabile, supuse marcării prin banderole sau timbre, precum tutunul, trebuie să aibe calitatea de importator autorizat în România. În vederea obţinerii autorizaţiei de importator autorizat de tutun din Romania, solicitantul trebuie să depună o cerere la Autorităţii Vamala Româna, alaturi de documentatia specifica: acte de constituire, cazierul judiciar al administratorilor, lista produselor accizabile și cantitățile estimate a fi importate, codul NC al produselor, acorduri, motiv pentru care Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept comercial și drept fiscal pentru a vă îndruma în demersurile necesare pentru obținerea autorizației de comercializare a tutunului.

Așadar, tutunul brut sau tutunul prelucrat poate fi comercializat către un operator economic din România numai dacă este antrepozitar autorizat pentru producţia de tutun prelucrat.

Orice transport de tutun brut sau de tutun prelucrat pe teritoriul României, realizată de operatori economici trebuie să fie însoţită de documentul comercial în care se înscrie numărul autorizaţiei operatorului economic.

Antrepozitarul autorizat din România este persoană fizică sau juridică autorizată de autoritatea competentă, în cadrul activităţii sale, să producă, să transforme, să deţină, să primească sau să expedieze produse accizabile în regim suspensiv de accize într-un antrepozit fiscal. În cazul cazul în care nu se respectă prevederile menționate anterior, sancţiunea care intervine este exigibilitatea accizelor.

Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat specializat în drept comercial și drept fiscal pentru a vă îndruma în legătură cu îndeplinirea tuturor condițiilor cerute de lege pentru efectuarea activității de import de tutun dintr-un stat terț în România.

********

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2022, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Coporate 2022. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.

articolul original.

Formația suceveană Sonniah lansează videoclipul piesei „Anger Divides”

25 November 2022 at 16:20

Grupul sucevean de heavy metal Sonniah lansează cel de-al doilea single al lor intitulat „Anger Divides”.

Membrii formației: ,,Versurile piesei Anger Divides vorbesc despre cum energiile negative pot afecta în mod direct relațiile interumane. Din păcate este un subiect foarte actual, deoarece oamenii s-au certat dintotdeauna între ei. Și noi am trecut prin ceva similar, atunci când single-ul era în stadiu embrionar, existau conflicte aproape zilnic în legătură cu direcția pe care o va lua piesa. Practic, sala de repetiție nu mai devenise un loc foarte prietenos, iar procesul de creație ajunsese o corvoadă. Totuși, după multe discuții, am reușit să transformăm această energie negativă în una fecundă pentru noi și astfel au apărut versurile piesei Anger Divides, compoziția definitivându-se într-un final. Mesajul nostru este unul simplu: Mai lăsați de la voi! ”

Instrumentalul a fost produs exclusiv de către membrii grupului, în cadrul studioului propriu, vocile fiind înregistrate la studioul LaRa Records. De partea de mix/master s-a ocupat Dragoș Geomolean, membru activ al formației E-an-na.

Trupa Sonniah s-a înființat în toamna anului 2019, la inițiativa lui Justin Curalariu (voce), a lui Șerban Medvichi (chitară), a lui Alex Rusu (chitară) și a Alessiei Manolache (tobe). În vara anului 2022 trupa l-a cooptat la bass pe Andrei Plecan, definitivându-și astfel componența. La momentul actual, formația lucrează la material nou, pregătind simultan și lansarea unor single-uri.

Song Link: (162) Sonniah – Anger Divides (Official Track) – YouTube

Band’s Social Media:
You Tube Channel: (107) Sonniah – YouTube
Facebook:(1) Sonniah | Facebook
Instagram: https://instagram.com/sonniah_band?igshid=YmMyMTA2M2Y=

articolul original.

Abonamentele medicale, o investiție în prevenție și beneficiu important pentru angajați

25 November 2022 at 16:14

În 2021, piața abonamentelor medicale se cifra la 140,5 milioane de euro, reprezentând 4,5% din piața serviciilor private de sănătate, în creștere cu 13% față de 2020. Acum, peste 1,8 milioane de români sunt beneficiari ai sistemului de abonamente medicale private.

Sistemul de abonamente medicale, dezvoltat în România de clinicile private în ultimii 25 de ani, a însemnat o reală investiție în prevenție și devine acum un element aproape obligatoriu pentru retenția personalului, au conchis reprezentanții autorităților din sănătate, alături de reprezentați de marcă ai mediului privat de servicii medicale, într-o dezbatere organizată la Parlament de Intact Media Group și moderată de Alessandra Stoicescu.

La evenimentul Health Forum: Abonamente medicale – Impact social și avantaj pe piața muncii au participat Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Florin Spătaru, Ministrul Economiei, Andrei Baciu, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Mihai Precup, Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor, Adela Cojan, Președinte, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Daniel Zamfir, Președinte, Comisia economică, industrii şi servicii, Senatul României, Cristina Dinu, Vicepreședinte, Comisia pentru sănătate şi familie, Camera Deputatilor, Iulius Firczack, Secretar, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaților, Grațiela Gavrilescu, Membru, Comisia pentru sănătate şi familie, Camera Deputaților, Remus-Gabriel Mihalcea, Membru, Comisia pentru sănătate şi familie, Camera Deputaților, Fady Chreih, CEO, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA, Dorin Preda, Director Executiv, MedLife Group, Cristian Hotoboc, Președinte,  Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

În condițiile în care post-Revoluție statul a abandonat sistemul ambulatoriu, sistemul medical privat s-a dezvoltat treptat și, prin sistemul de abonamente medicale, a acoperit pas cu pas acest segment. Dezvoltarea pieței abonamentelor medicale a început de la multinaționale și companiile mari, iar acum, pe măsura dezvoltării rețelei furnizorilor privați, începe să acopere și orașe mai mici sau chiar zone rurale.

Cât e piața abonamentelor medicale

Piața abonamentelor medicale a crescut constant în perioada 2016-2021, pe fondul creșterii numărului de abonați, odată cu introducerea, în 2016, a deductibilității fiscale pentru angajator pentru suma de 400 de euro pe angajat pentru abonamentele medicale. Impulsionată de aceste măsuri fiscale, și pe fondul investițiilor consistente făcute de furnizorii privați, piața abonamentelor medicale a crescut în medie cu 15% pe an.

Investițiile în sectorul privat de sănătate s-au dublat în perioada 2011-2020, ajungând să reprezinte 0,2% din PIB la nivelul anului 2020. În anul 2020, au fost realizate investiții de aproximativ 450 milioane Euro, reprezentând aproximativ 1,9% din totalul investițiilor din economie, conform un studiu realizat de EY pe piața abonamentelor medicale pentru Palmed, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

“La începutul acestui an, am lansat împreună cu EY analiza impactului economico – social al furnizorilor privați de servicii medicale din România. Sistemul de sănătate din România știm cu toții că e subfinanțat. România e pe ultimul loc în Uniunea Europeană la cheltuielile pe locuitor și procentul din PIB alocat sănătății. Un fapt foarte important e că sistemul de sănătate e orientat cu precădere spre tratare – cea mai mare pondere a cheltuielilor e cu spitalele, prevenția ocupă un loc secundar – și cu asta am spus tot. Noi trebuie să ne concentrăm și să mutăm atenția, ca și în statele vestice, spre prevenție. Iar prevenția se face cel mai simplu cu aceste abonamente medicale”, a spus Cristian Hotoboc, Palmed, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

Abonamentele medicale, o investiție în prevenție

Un român care are un abonament medical merge de două ori mai des la medic, comparativ cu cei neabonați, arată studiul EY. Astfel, statisticile arată că, în medie, în 2021, un abonat a efectuat 1,5 consultații și 5 analize de laborator.

Fady Chreih, CEO Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA: “Avem acum peste 755.000 de abonamente în rețeaua de sănătate Regina Maria, la nivel național, în absolut toate județele țării. Credem că am reușit să creăm o infrastructură în care am investit până acum peste 200 de milioane de euro, în ultimii ani, tocmai pentru a deservi nu numai “gulerele albe”, populația urbană, dar să ajungem din ce în ce mai mult la populația din rural. Ceea ce ne bucură extraordinar de mult e că, cu ajutorul marilor angajatori, reușim să creăm programe de educație medicală, de conștientizare a importanței prevenției și screening-urilor medicale, și să pătrundem în zone greu accesibile, în care există deșert medical, din perspectiva numărului de medici la mia de locuitori. Avem peste 70 de cabinete medicale on site, mici clinici în incinta marilor angajatori, cu 3-6 cabinete medicale”.

Fady Chreih a punctat importanța deductibilității fiscale a sumei de 400 de euro pe an de angajat, ceea ce s-a dovedit a fi o importantă investiție în prevenție, precum și tendința actuală a angajatorilor de a extinde beneficiile abonamentului medical la toată familia angajatului. De asemenea, furnizorii de servicii medicale private își doresc să se extindă și la companiile mai mici și la IMM-uri.

“OMS consideră că cea mai eficientă investiție în sănătate e prevenția. E o schimbare de paradigmă față de ce vedem azi, mergând pe prevenție, informare, screening, diagnostic precoce, cu acțiuni țintite pe anumite patologii, pe populația defavorizată. Lăsând la o parte chestiuni punctuale, daca ai acces la servicii medicale poți să și beneficiezi, dacă nu, nu poți beneficia de ceea ce oferă știința și medicina”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. El a punctat, ca exemplu, că 40% dintre cancere pot fi prevenite.

“Prevenția e un deziderat pe care îl urmărim în mod constant prin politici publice, campanii de educare, prin investiții masive, dar de fiecare dată suntem cu un pas în urmă. Trebuie să fim mai aproape și de felul cum percep oamenii prevenția. În ce privește abonamentele de sănătate, studii recente au arătat că cei care au abonamente de sănătate ajung de 2,5 ori mai des la un cabinet medical, și 71% din aceste abonamente vizează analize periodice, investigații, ceea ce înseamnă că abonamentele medicale fac în primul rând prevenție. Este unul dintre motivele pentru care abonamentele medicale sunt o cheltuială deductibilă. Ce servicii medicale cuprind, ce vor mai trebui să cuprindă probabil că va stabili piața, dar integrarea lor în sistemul de sănătate poate fi o discuție cu toți factorii implicați într-o dezbatere viitoare a unor următoare politici publice. Să nu ajungem să tratăm și să nu salvăm o viață, în loc de a preveni”, a spus Cristina Dinu, vicepreședinte, Comisia pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaților.

Concediile medicale, impact major asupra productivității companiilor

O analiză a PwC și MedLife Group a arătat că investițiile în prevenție și în sănătatea angajaților s-au reflectat direct în economii la nivelul companiilor.

“Dacă mâine un angajat se îmbolnăvește, e scos din producție, iar pe perioada cât e absent sau până cel care îl înlocuiește dobândește aceeași expertiză, productivitatea companiei scade în lanț până la nivel de economie națională. Din calculele făcute a rezultat că impactul concediilor medicale asupra economiei naționale se ridică la 240 de miliarde de lei anual. Dacă mergem mai departe, și din calculele noastre rezultă că 2,3 milioane de angajați se îmbolnăvesc anual, ceea ce reprezintă 27% din populația ocupată, asta se traduce în 24,3 milioane de zile de concediu medical anual, din care jumătate sunt cu spitalizare. Rezultă o presiune pe bugetul CNAS de 3,5 miliarde lei. Dacă adăugăm și ce plătesc companiile pentru a susține total sau parțial aceste concedii medicale, vorbim de un impact general de 32,5 miliarde lei anual”, a decalarat Dorin Preda, director executiv MedLife Group.

Oficialul MedLife Group a prezentat impactul financiar al concediilor medicale pentru trei companii diferite: pentru o companie de 3000 de angajați, impactul se ridică la 21 milioane lei anual, pentru o companie cu 7000 de angajați la 61 milioane lei anual, iar pentru o companie cu 800 de angajați la 2,2 milioane lei. Concluzia? “O companie care investește în angajați are de 11 ori mai puțin impact negativ din scăderea productivității determinate de aceste zile de concedii medicale”, a punctat Dorin Preda.

Abonamentul medical, un beneficiu aproape obligatoriu de oferit angajaților

În condițiile în care milioane de români buni de muncă au părăsit țara, forța de muncă a devenit foarte prețioasă pentru angajatori, iar oferirea de servicii medicale în cadrul pachetului salarial a devenit o necesitate. Ba chiar suntem la momentul rafinării acestor servicii în funcție de nevoile specifice ale unor categorii de angajați, precum și la nivelul familiilor, în primul rând al copiilor, dar și al bunicilor.

“Vorbind și de latura de educație medicală pe care abonamentul o are atunci când vorbim de familie, chiar dacă educația medicală a angajaților începe la job, ea se transmite în familie și se duce mai departe cu rădăcini adânci, pentru că femeia din casă administrează nevoile medicale ale familiei. Se extinde la copii, la bunici, se extinde la comunitatea la care angajații companiilor care investesc în sănătate au acces. Dincolo de cifre, partea asta de educație medicală este cea care, în perspectivă, va trage și mai mult în sus abonamentele medicale”, a punctat Dorin Preda, director executiv Medlife.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a subliniat importanța investițiilor în economie: “Este important să discutăm despre impactul pe care aceste servicii medicale îl au în economie – vorbim de reindustrializare, de măsurile luate pentru investiții. Companiile vor să investească, dar statul trebuie să asigure un pachet de servicii care să conducă la asta, pe termen lung. Un loc de muncă în industrie generează alte 8 în lanțul orizontal. Dispariția unui loc de muncă în industrie duce la dispariția celor 8.”

El a subliniat necesitatea investițiilor în sănătate și în prevenție, cu atât mai mult cu cât prognoza Băncii Mondiale referitoare la demografie prevede că în 2040 populația României va fi de 12-13 milioane.

Reprezentanții angajatorilor – companii mari precum BCR, Bosch România, Macromex, Mondelez International, GE Healthcare Financial Services – au subliniat, prin vocile directorilor de HR, cât de importante s-au dovedit a fi, în decursul anilor, beneficiile abonamentelor medicale pentru retenția personalului, pentru gradul de satisfacție al salariaților și, nu în ultimul rând, pentru rezultatele economice și dezvoltarea companiilor.

articolul original.

Primarul Cătălin Coman a semnat contractul de 8,2 milioane de lei pentru închiderea platformei de gunoi din Fălticeni

25 November 2022 at 13:50

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a semnat, joi, contractul de finanțare pentru proiectul de închidere a platformei de gunoi Antilești din acest municipiu. Cătălin Coman a spus că proiectul este finanțat din fonduri norvegiene nerambursabile. Coman a ținut să sublinieze faptul că proiectul municipiului Fălticeni a obținut al doilea cel mai mare punctaj la nivel național, după cel al Primăriei Cluj Napoca. Contractul a fost semnat la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în prezența domnului ministru Barna Tánczos.

Cătălin Coman a arătat că obținerea unui punctaj foarte mare pentru proiectul depus de Primăria Fălticeni s-a datorat faptului că tehnologia care va fi folosită la închiderea gropii de gunoi este una inovatoare. „Rezolvăm astfel o problemă spinoasă, de mediu, pentru că la Fălticeni am avut o groapă de gunoi care a fost închisă printr-un program cu finanțare europeană în anul 2015. Alături mai era o platformă de deșeuri. Din păcate a existat un decalaj mare de timp între deschiderea platformei de gunoi din Antilești și cea de la Moara, iar din acest motiv deșeurile au fost depozitate pe acel amplasament și acum a venit vremea să închidem acea platformă. Ne bucurăm că am reușit să obținem această finanțare norvegiană”, a spus primarul municipiului Fălticeni.

El a explicat că demersurile pentru acest proiect au început în anul 2020, cu realizarea studiilor necesare și s-au finalizat odată cu depunerea documentației pentru închiderea platformei de gunoi. Cătălin Coman a mai declarat că implicațiile pentru viitor sunt extrem de importante, pentru că „poluarea și riscul de incendii va fi eliminat complet prin acest proiect, ceea ce înseamnă impact zero asupra mediului”. El a arătat că după semnarea contractului de finanțare urmează licitația pentru lucrările de amenajare pentru închiderea depozitului de deșeuri, care vor dura 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

articolul original.

Mesaj de felicitare de la profesorul universitar doctor Sanda-Maria Ardeleanu, către profesorii de franceză, cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului de Franceză

25 November 2022 at 13:12
image

Președintele de onoare al Alianței Franceze din Suceava, profesorul universitar doctor Sanda-Maria Ardeleanu, le-a transmis un mesaj de felicitare profesorilor de franceză, cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului de Franceză. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, universitara a declarat: „Adresez felicitări colegilor profesori de franceză din școlile sucevene, din școlile din România, de peste tot de pe mapamond. Peste 900.000 de profesori de franceză există pe glob. Le mulțumesc profesorilor de franceză de la Alianța Franceză pentru că reușesc să aducă limba franceză prin cursuri în afara școlii. Ziua Profesorului de Franceză a fost inventată tocmai pentru a fi un moment al recunoașterii oficiale a rolului pe care profesorul de franceză îl joacă în întreaga lume, și anume, rolul de a transmite limba franceză tinerelor generații. Limba franceză este o limbă modernă, o limbă utilă, și constituie, alături de celelalte limbi de pe glob, un atu în exprimare și în comunicare. Ziua Profesorului de Franceză este una destinată diversității. Asta, deoarece franceza, francofonia, înseamnă în primul rând respectul pentru diversitate”. Sanda-Maria Ardeleanu a mai spus: „Profesorul de franceză este creatorul unei mișcări pro-democrație lingvistică și o figură ce rămâne întipărită în memoria celor care au avut șansa de a învăța limba franceză la școală. Au ceva deosebit, un inefabil care vine din cultura pe care o reprezintă, din civilizațiile pe care le reprezintă. Franceza nu înseamnă Franța, Hexagonul, ci înseamnă multe culturi și civilizații pe cinci continente”.

articolul original.

Muzeul Național al Bucovinei reia organizarea în școli a expoziției itinerante „28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România”

25 November 2022 at 12:18
image

Muzeul Național al Bucovinei reia inițiativa itinerării unei expoziții dedicată unirii Bucovinei cu România prin școlile din mediul rural din județ.

Expoziţia „28 Noiembrie 1918. Unirea Bucovinei cu România”, realizată de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, cuprinde 25 de panouri, care prezintă acte inedite adoptate de Consiliul Naţional Român, documentele Constituantei şi cele ale Congresului Naţional al Bucovinei, fotografiile unor personalităţi politice şi militare, sau ale unor eroi care s-au jertfit pe altarul idealului naţional, printre care: Iancu Flondor, Ioan Nistor, Sextil Puşcariu, generalul Iacob Zadik, Ion Grămadă, Lascăr Luţia, Teodor Turtureanu ş.a.

Astfel, timp de mai bine de o lună de zile, începând cu data de 28 noiembrie a.c., expoziţia va fi găzduită de Şcoala Gimnazială ”Constantin Blănaru” din Cornu Luncii, și de alte unități de învățământ din comună, cu acceptul şi sprijinul directorului acestei instituţii, profesor Maria Verdeș.

Expoziţia îşi aduce contribuţia la o mai bună înţelegere a contextului intern şi extern care a dus la realizarea Marii Uniri din 1918.

În urmă cu 104 ani, la data de 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a votat, în Sala Sinodală de marmură a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, Moţiunea istorică privind Unirea Bucovinei, în vechile ei hotare, până la Ceremuş, Colacin și Nistru, cu Regatul României.

Prin adoptarea Legii Nr. 250/2015 privind declararea zilei de 28 noiembrie, Ziua Bucovinei, care a fost promulgată la 28 octombrie 2015 şi apoi publicată, două zile mai târziu, în Monitorul Oficial, s-a urmărit consolidarea în memoria colectivă a națiunii noastre a acestui veritabil ”moment astral”, care a dus la reîntregirea Țării în hotarele sale legitime de la Nord-Est.

articolul original.

Primarul Ion Lungu a pus la punct un plan de colaborare cu școlile din Suceava pentru atragerea de fonduri europene în educație

25 November 2022 at 11:56
image

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a avut astăzi la sediul Primăriei o întâlnire cu toți directorii si contabilii șefi de la unitățile de învățământ preșcolar, gimnazial și liceal în cadrul căreia s-au pus bazele unei pentru atragerea de fonduri europene. ”Pe fonduri europene s-au purtat discuții în domenii precum: digitalizarea, reabilitare clădiri eficiență energetică, modernizare clădiri, învățământ dual, construire săli de sport și grădinițe noi. Au fost de față la discuții reprezentanți ai Direcției de Fonduri Europene din Primărie pe care i-am pus in contact cu reprezentanții școlilor, să lucreze împreună. În domeniul digitalizării vom face o platformă comună prin care să se faciliteze cât mai ușor colaborarea între unitățile de învățământ si Primărie. Pe PNRR s-au semnat deja contracte pe reabilitare eficienta energetică în valoare de peste 8 milioane euro, la Școala gimnazială nr.9 Obcini, Școala gimnaziala nr.3, la Școala gimnazială nr.7 Ițcani și Cantina Colegiului Național ”Petru Rareș”. Este aprobat proiectul si la Colegiul Național  ”Mihai Eminescu” și urmează a fi semnat. De asemenea pregătim proiecte la școli si pe Programul Operațional Regional 2021-2027, pe Prioritatea nr.2  Digitalizare si pe Prioritatea nr 6   Educație”, a declarat primarul Sucevei.

articolul original.

Expertul evaluator Georgeta Lazarovici – noua președintă a femeilor din PMP Suceava

25 November 2022 at 11:52
image

Organizația de femei a PMP Suceava are o nouă conducere în persoana doamnei Georgeta Lazarovici, care a fost numită, cu unanimitate de voturi, președinta Organizației Județene de Femei a PMP Suceava, în cadrul Consiliului Executiv Județean, întrunit statutar în data de 9 noiembrie 2022. De profesie expert evaluator, Georgeta Lazarovici are o temeinică pregătire profesională, fiind absolventa a doua facultăți și a unui masterat în domeniul „evaluarea societăților comerciale”. Este o persoană responsabilă, dinamică și cu inițiativă, are spirit organizatoric și este capabilă să revigoreze echipa organizației de femei a PMP Suceava. „Nu am fost implicată în viața politică până acum, sunt membră a PMP de circa 1 an și alături de echipa PMP Suceava îmi doresc o schimbare a vieții politice românești, am încredere în țelurile acestui partid, am cunoscut majoritatea membrilor organizației sucevene a partidului, sunt oameni de calitate și de valoare și sunt mândră că fac parte din rândurile lor. Am convingerea că vom forma o echipa puternică și unită și în mod sigur, doar împreună, vom reuși să aducem o schimbare în viața sucevenilor”, a declarat Georgeta Lazarovici, noua președintă a femeilor din PMP Suceava.

articolul original.
❌