ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 November 2022Ultimele Stiri

Fostul primar din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, reținut pentru mărturie mincinoasă

28 November 2022 at 18:28
image

Fostul primar din Târgu Jiu Florin Cârciumaru a fost reţinut, luni, pentru 24 de ore de procurorii gorjeni pentru mărturie mincinoasă.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a confirmat, pentru agenția News.ro, că fostul primar din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a fost reţinut luni pentru 24 de ore, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit presei locale, reţinerea ar avea legătură cu o faptă de pe vremea când Florin Cârciumaru era primar şi ar fi hotărât spălarea cu jet de apă a Porţii Sărutului .

Florin Cârciumaru a fost primar în Târgu Jiu între 2000 şi 2016, iar apoi a fost senator PSD între 2016 şi 2020.

Sursă HotNews.ro

articolul original.

Bărbat încătușat, călcat pe cap de un polițist din Cluj

28 November 2022 at 17:35
image

Un echipaj de poliție a fost filmat, în noaptea de 25 spre 26 noiembrie, în timpul unei intervenții de reținere a unui bărbat. În imagini se vede cum unul dintre agenți îl calcă pe cap pe bărbatul încătușat.

”După cum se vede, în noaptea dintre 25 – 26.11.2022 în jurul orei 04:22, Calea Turzii, aproape de sensul giratoriu de lângă Sigma, 3 agenți de poliție încearcă sa aplaneze o situație unde un domn pare a fi în stare de ebrietate.

După ce unul dintre agenți îl lovește cu piciorul (0:15), un al treilea (la 0:47) vine și îl calcă pe cap de doua ori.

Mi se pare un gest neprofesionist și inuman de care au dat dovadă. Indiferent de situație nu procedezi într-un asemenea fel”, a spus un martor pentru Știri de Cluj.

Având în vedere imaginile apărute în spațiul public, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a dispus verificări interne cu privire la intervenția în cadrul unui eveniment din data de 26 noiembrie a.c., produs în municipiul Cluj-Napoca.

Din primele informații, la data menționată mai sus, în jurul orei 04.10, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre o stare conflictuală, izbucnită la un local de pe strada Republicii din municipiu.

Agenții de pază ar fi solicitat unui grup de persoane aflate în interior să părăsească localul, întrucât acesta s-a închis. 

În acel moment, un tânăr ar fi devenit recalcitrant, provocând scandal.

Având în vedere aceste aspecte și pentru a putea evacua persoanele aflate în interior, agenții de pază au folosit spray lacrimogen și au sesizat polițiștii.

La fața locului, polițiștii au identificat persoana responsabilă de scandal, această refuzând să se legitimeze, fugind de la fața locului.

Polițiștii au procedat la urmărirea acestuia, iar la un moment dat, tânărul s-ar fi împiedicat, căzând la pământ.

Polițiștii au folosit forța pentru a-l încătușa, ulterior stabilind că este vorba despre un tânăr, de 20 de ani, din Cluj-Napoca.

Cel în cauză a fost sancționat contravențional pentru provocarea de scandal și refuz de legitimare.

De asemenea, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă, întrucât în timpul evacuării persoanelor din local, agenții de pază ar fi   agresat o femeie.

După analizarea elementelor relevate, se vor dispune măsuri în consecință“, a transmis IPJ Cluj.

articolul original.

Program special la Starea Civilă cu ocazia minivacanței de Ziua Națională

28 November 2022 at 15:17
image

Comunicat.

Primăria Municipiului Arad prin Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor anunță faptul că săptămâna aceasta Serviciul Stare Civilă va avea un program special având în vedere că zilele de 30 noiembrie, 1 și 2 decembrie sunt zile declarate libere.

În aceste condiții la Serviciul Stare Civilă va fi asigurată doar înregistrarea deceselor după următorul program:

  • miercuri, 30 noiembrie 2022 – închis
  • joi, 1 decembrie 2022 – 09:00 – 12:00
  • vineri, 2 decembrie 2022 – închis
  • sâmbătă, 3 decembrie 2022 – 09:00 – 12:00
  • duminică, 4 decembrie 2022 – închis

 

articolul original.

Invitații pentru concertul Coralei Armonia la Arad

28 November 2022 at 15:11
image

Comunicat.

Pentru a evita aglomerația și situațiile neplăcute, intrarea la concertul de colinde programat să aibă loc vineri, 2 decembrie, începând cu ora 19.00, la Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” Arad, se va face pe bază de 𝗶𝗻𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁̦𝗶𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮̆ (𝗰𝘂 𝗹𝗼𝗰).

Invitațiile se pot lua de casieria Teatrului Clasic ”Ioan Slavici” Arad, după cum urmează:

Luni, 28 noiembrie, orele 17.00 – 19.00
Marți, 29 noiembrie, orele 10.00 – 16.00
Miercuri, 30 noiembrie, orele 09.00 – 15.00

articolul original.

Zeci de sancțiuni aplicate de polițiștii arădeni în acțiuni „fluger”

28 November 2022 at 15:08
image

Într-o lume în care profitul și pragmatismul devin noii noștri zei, unde mai este loc pentru frumusețe? Unde mai este loc pentru proiecte care au, aparent, un rol strict decorativ? Estetica pare să fie tot mai mult un moft, fiind aruncată la capătul listei priorităților noastre. Însă departe de concepția multora, frumusețea are un rol terapeutic, ne poate – fără exagerare – salva sufletul, într-o lume care devine tot mai rece și uniformă.

E greu să explici cuiva care este „calibrat” să gândească strict matematic, analizând schematic, în tabele și diagrame, profituri și pierderi, cauză și efect, care sunt beneficiile unor investiții a căror valoare este chiar inestimabilă. Cum poți cuantifica sufletul? Cum poți pune un preț pe dăinuire? Societatea actuală, fiind axată pe profit și consum, pe „obiecte de unică folosință”, are nevoie de simboluri mai mult poate ca niciodată. Fără o valoare mai înaltă, care să ne dea însemnătate vieții, nu e de mirare că întreaga generație actuală e asfixiată de anxietăți, frustrări și tensiuni…

Orașul e mai mult decât o simplă aglomerație de oameni, e chiar un microunivers în care ne perindăm pe bandă rulantă, iar aspectul străzilor, clădirilor, parcurilor, piațetelor, toate au un efect asupra noastră la nivel subconștient. Printre toate proiectele imobiliare parcă trase la indigo, apariția unui element distinctiv, original, atipic, ne mișcă, ne scoate din rutina robotică care ne anesteziază. Ne amintește că suntem fiecare indivizi unici, nu doar un alt punct dintr-o mulțime…

Poate cea mai elocventă explicație asupra acestei nevoi a omului pentru ceva mai mult decât simpla utilitate a lucrurilor aparține – culmea – unui biolog care și-a dedicat întreaga viață rațiunii. Richard Dawkins notează: „Dacă judecăm totul după cât de «folositor» este – folositor pentru a supraviețui, adică – suntem puși în fața unei circularități futile. Trebuie să existe o valoare adăugată. Cel puțin o parte a vieții trebuie să se dedice trăirii acelei vieți, nu doar efortului de a-i întârzia finalul. Astfel, justificăm în mod corect cheltuirea banilor publici pe opere de artă. Este una dintre justificările oferite în mod adecvat pentru conservarea speciilor rare și a clădirilor frumoase. Este modul în care le răspundem acelor barbari care cred că elefanții sălbatici și casele istorice ar trebui salvate numai dacă «își scot banii»” (Richard Dawkins – Destrămarea Curcubeului, 1998).

De asemenea, menționez aici și un articol excepțional, o analiză complexă a impactului urbanismului asupra vieții și sănătății mintale a comunității, semnat de dr. arh. Eugenia Greceanu, într-un articol numit „Înaintașii noștri”, în revista „Arhitectura” din 1980.

„Constatarea reacției de înstrăinare pe care o suferă omul de rând, în al cărui subconștient este înrădăcinată de secole tradiția unei locuințe individualizată spațial și decorativ, atunci când este confruntat cu un ansamblu funcțional modern, în care atât tehnica de construcție, cât și uriașa comandă socială impun repetarea aceleiași travei pe un front extins uneori la lungimea unei întregi străzi de tip tradițional. În contrast cu aceste ansambluri, în care repetiția devine obsesivă, zonele istorice cu personalitate clar definită devin factori de echilibru psihic, permițând regăsirea continuității de cultură, de viață și – implicit – de scară umană între prezent și trecut”, constata  dr. arh. Eugenia Greceanu.

Platoul din fața Palatului Administrativ, gândit și proiectat de arhitectul Miloș Cristea, amplasat tocmai într-o perioadă în care estetica în arhitectură era redusă la zero, reprezintă exact acest fel de liant care ne leagă atât de frumos pe noi, oamenii ai acestor timpuri, de vremurile trecute ale orașului pe care îl numim „casă”.

La prima vedere, imaginea bidimensională din marmură și granit ne poate părea acum un lucru banal, un „desen” costisitor de care se poate lipsi Aradul în vremuri de criză, însă el a devenit mult mai mult decât un simplu „tablou pietonal”. El este deja un real simbol al orașului, ce se contopește cu însăși imaginea centrală, cu sufletul său. Gândindu-ne la Primărie, la turla cu ceas a Palatului Administrativ, ne vine în gând automat și platoul care pare acolo de o eternitate, „născut” deodată cu orașul, chiar dacă are doar 34 ani de existență. Nevoia oamenilor de estetică, de identitate culturală sunt aspecte din viața și psihologia umană pe care le-a înțeles perfect Miloș Cristea, cel pe care generațiile următoare trebuie să-l alăture marilor arhitecți ai Aradului.

Maestrul Cristea a fost înainte de toate un vizionar, născut într-o perioadă extrem de nefastă pentru persoane care clocotesc de creativitate și simț inovator. Cu toate acestea, chiar și în uniformizanta epocă comunistă, a reușit să creeze ceva care să dăinuie, să ajungă la sufletul oamenilor.

„Dacă am avea conștiința atitudinii civice asumate, pe care o avea el și pe care încerca să o inoculeze oricărui arădean, poate că am afla că urbea nu este doar un loc comun, ci un acasă ademenitor din cauza conviețuirii. Dacă vom avea vreodată amploarea viziunii sale urbanistice despre potențialul de dezvoltare a unui oraș, poate că Aradul va avea și un destin și nu va rămâne un loc prin care se trece cu geamul portierei coborât, ca să poți înrteba care e direcția spre o altă destinație”, scria Ovidiu Balint în prefața unei cărți extrem de valoroare pentru urbea noastră, „Arad, dragostea mea – Dialoguri cu arhitectul Miloș Cristea”.

Iată, o autentică personalitate a Aradului a cărei moștenire are toate calitățile să devină un adevărat simbol, într-un oraș care e tot mai văduvit de ele!

„Sunt oameni care după ce mor realizezi adevărata dimensiune a personalității lor. Despre aceștia românul spune că n-au trăit degeaba, făcând umbră pământului, fiindcă au lăsat ceva durabil în urma lor. Ceva ce constituie un dar făcut unei întregi comunități (…) Da, Miloș era un visător, își iubea enorm orașul său, îi cunoștea ca nimeni altul frumusețile”, scria Horia Medeleanu în postfața cărții lui Ovidiu Balint.

„Dincolo de meserie, mi-l amintesc ca pe un membru activ al societății civile, într-o perioadă în care implicarea benevolă în soarta comunității era un fapt rar. El era gata oricând să contribuie la proiecte pentru reabilitarea și înfrumusețarea orașului în mod autentic, pentru că disprețuia kitschul și ineficiența. Îmi amintesc, de exemplu, ce eforturi mari a făcut pentru reconstruirea elementelor decorative ale Palatului Administrativ, din atelierul săi improvizat în subsolul clădirii, reconstruirea elementelor decorative la clădirea Teatrului sau sediul Direcției Finanțelor Publice. În domeniul arhitecturii monumentale era inegalabil”, nota Gheorghe Seculici în postfața cărții menționate.

„Miloș Cristea avea puse deoparte idei originale, de multe ori salvatoare urbanistic și potențioatoare estetic, pentru fiecare cartier arădean, fie el vechi sau nou(…). Cunoștea Aradul atât în partea lui vizibilă cât și în cea invizibilă, scufundată în istorie. Îi părea cunoscută fiecare piatră a lui”, nota poetul Vasile Dan în aceeași carte.

Platoul din fața Palatului Administrativ a rămas astfel una dintre neprețuitele moșteniri lăsate de marele arhitect orașului pe care atât de mult îl iubea. Călcat cu roțile mașinilor, străpuns de scheleturi metalice ale târgurilor și scenelor, mulți ani a fost însă uitat de cei care l-au moștenit. Reabilitarea lui, anunțată să se întâmple la începutul anului viitor, se înțelege astfel ca un act absolut necesar. Dar o reabilitare, sperăm noi, care să se ridice la exigențele celui care l-a creat.

articolul original.

„Steaua fără nume” – ultimul spectacol din FITCA 2022

28 November 2022 at 11:10
image

În această seară se pune punct celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Clasic. Ultimul spectacol din program este „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Vlad Zamfirescu, producție Cortina AG București. Reprezentația este programată de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.

„Într-un oraș de provincie de pe Valea Prahovei, o necunoscută este coborâtă din tren în gară pentru că nu are bilet. Aceasta vine de la cazinou și are asupra ei doar fisele câștigate. Profesorul Miroiu, care se afla în gară în așteptarea unei cărți foarte scumpe de la București, se oferă să o găzduiască peste noapte, perioadă în care între cei doi apare o relație afectivă. Miroiu a găsit o stea invizibilă, in spatele altei stele de langa Ursa Mare, necunoscută pe bolta cerească și nu știe ce nume să îi dea. Când află că pe necunoscută o cheamă Mona se gandeste sa-I dea numele ei. Dimineața apare Grig, cel cu care Mona are o relație de 3 ani. Se va reîntoarce în cele din urmă în lumea lui, părăsindu-l pe astronomul visator?” – spun creatorii spectacolului.

Spectacolul, a cărui scenografie este semnată de Mădălina Marinescu, îi are în distribuție pe Diana Roman, Vlad Zamfirescu, Adrian Titieni, Andi Vasluianu, Valentin Teodosiu, Luminița Erga, Gabriel Vatavu și Eva Cosac.

Biletele, care costă 80 de lei (în stal, lojă și la etajul I), 60 de lei (la etajul II) și 40 de lei (la etajul III), pot fi achiziționate fie de la casieria Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, fie online, de pe www.eventim.ro.

articolul original.

Cum să îți decorezi casa cu oglinzi

28 November 2022 at 10:22
image

Nu este suficient să ai acasă oglinzi spectaculoase dacă nu știi cum și unde să le amplasezi. Cu aceste sfaturi, vei ști cum să îți decorezi casa cu ele.

Decorarea casei cu oglinzi este una dintre cele mai comune modalități de a da mai multă profunzime, amploare și lumină anumitor spații din casă, datorită efectelor vizuale care se obțin cu ajutorul acestora.

Cu toate acestea, decorarea cu oglinzi nu este atât de simplă pe cât pare. Uneori, oglinzile sunt amplasate în spații nepractice și nu reușim să le valorificăm la maximum.

Prin urmare, împărtășim câteva idei pentru a decora fiecare spațiu din casa ta.

În hol

Holul este un spațiu extrem de important, deoarece reprezintă prima impresie a casei noastre. O oglindă în această zonă ajută la crearea unui sentiment de spațialitate, fiind în același timp practică, deoarece îți poți verifica ținuta înainte de a ieși din casă.

Coridoarele caselor sau ale apartamentelor sunt înguste, așa că decorarea acestui spațiu cu oglinzi perete va ajuta să dea o senzație de spațialitate, profunzime și lumină.

Pentru aceasta, cel mai bine este să plasezi o oglindă de lungime întreagă, deși merg, de asemenea, și oglinzi perete circulare sau dreptunghiulare de dimensiuni medii, plasate deasupra mesei.

Cea mai frecventă este plasarea unei oglinzi de lungime întreagă pe peretele de la capătul holului, deși o altă opțiune este plasarea unor oglinzi perete mici alternând cu tablouri pe unul dintre pereții holului.

În camera de zi

Oglinzile din camera de zi sunt o modalitate excelentă de a decora pereții, mai ales dacă le combini cu niște tablouri. De asemenea, aceste oglinzi perete acestea ajută la multiplicarea luminii în spațiile care nu primesc prea multă lumină naturală.

Un sfat este să plasezi două oglinzi dreptunghiulare, una lângă alta, deasupra fotoliilor. Acest lucru va da lumină și o senzație de spațialitate spațiului.

În sufragerie

Plasarea oglinzilor în sufragerie are adesea rolul de a reflecta peisajul de afară, deoarece acest spațiu este de obicei situat lângă o fereastră cu vedere spre grădină sau, în cazul apartamentelor, spre stradă sau clădire.

Unul dintre cele mai bune trucuri vizuale este plasarea mesei de luat masa lângă un perete cu oglindă, dând impresia că masa este mai mare decât este în realitate.

Pe scări

Scara este un alt spațiu care poate fi folosit pentru a fi decorat cu oglinzi de perete. Poți crea o mini galerie de tablouri și oglinzi perete cu rame vechi, în diferite forme și nuanțe, pentru a-i conferi un stil unic.

În dormitor

Deși unii designeri de interior recomandă amplasarea oglinzilor în garderobă sau în baie mai degrabă decât în dormitor, acestea sunt foarte utile și adaugă o notă unică acestui spațiu intim din casa noastră.

O oglindă pe toată lungimea unui perete din dormitor poate fi o opțiune excelentă dacă o așezi pe un perete neîngrădit și o poți completa cu un covor și un fotoliu mic sau un taburet. O altă opțiune este de a plasa o oglindă cu ramă ovală deasupra patului.

În baie

Oricât de evident ar părea, oglinzile sunt de cea mai mare importanță într-o baie. Cu toate acestea, există modalități mai creative de a le amplasa decât simpla lipire pe perete. Poți căuta rame cu stiluri diferite sau oglinzi plutitoare, pentru a da o notă diferită acestui spațiu.

Alte sfaturi pentru a decora cu oglinzi

Oglinzile decorative nu numai că arată foarte bine, dar reflectă lumina și măresc spațiile, așa că, dacă le folosești, vei face ca încăperile să pară mai luminoase și mai spațioase. Înainte de a începe să le agăți peste tot, mai există câteva sfaturi pentru decorarea pereților cu oglinzi de care ar trebui să ții cont.

1. Reflecție

Înainte de a agăța oglinda, uită-te la ceea ce este în fața ei. Poți folosi oglinda pentru a evidenția un element arhitectural din cameră, un fototapet, un tablou sau o piesă de mobilier. De asemenea, ori de câte ori este posibil, agață o oglindă în fața unei ferestre, aceasta va crește semnificativ cantitatea de lumină din încăpere, iar dacă ai o priveliște frumoasă, poți reflecta frumusețea acesteia în spațiul tău.

2. Locație

Pe lângă plasarea oglinzii în fața a ceva atrăgător din punct de vedere vizual, va trebui, de asemenea, să alegi înălțimea potrivită pentru a o atârna în funcție de ceea ce vrei să reflecte. Așezarea lângă o fereastră sau sprijinită de un perete îi conferă mai multă lumină, profunzime și vitalitate. Evită reflectarea luminii pe canapele, pe televizor sau în alte locuri pe care le folosești frecvent.

3. Spațialitate

Oglinzile creează iluzia de profunzime și spațiu, ajutând la mărirea unei camere mici. Poți sprijini o oglindă pe tot corpul pe peretele unei camere mici sau poți agăța câteva oglinzi perete pe holuri.

4. Dimensiune

Dimensiunea este, de asemenea, relevantă atunci când decorezi pereții cu oglinzi. Evită să plasezi oglinzi mici pe pereți mari, cu excepția cazului în care plasezi mai multe oglinzi în perechi sau te joci cu aranjamentul încorporând două sau mai multe piese. De asemenea, poți folosi oglinzi mici dacă adaugi mai multe elemente decorative potrivite pentru a te ajuta să obții efectul dorit.

5. Stil

În plus față de dimensiuni, poți găsi, de asemenea, o varietate de modele și forme de rame pentru oglinzi perete. Profită de această caracteristică pentru a conferi personalitate și stil spațiului tău. Poți găsi oglinzi moderne, tradiționale, avangardiste, clasice, vintage.

articolul original.

UVVG – un sfert de veac de învățământ superior la Satu Mare

28 November 2022 at 09:17
image

Comunicat. În perioada 23-25 noiembrie, Filiala Satu Mare a universității UVVG a organizat mai multe activități, pentru a marca 25 de ani de existență.

Seria de evenimente a debutat în sala de festivități a Instituției Prefectului Județul Satu Mare, unde, reprezentanții partenerilor antreprenoriali, ai instituțiilor publice, administrației publice locale și centrale, precum și ai universităților partenere din Ucraina și Slovacia, au luat cuvântul pentru a transmite mesaje de „La mulți ani”.

În continuare, au fost prezentate lucrările conferinței internaționale “Economie-Istorie-Societate” (editția a II-a) și s-au comemorat 100 de ani de la trecerea în neființă a lui Vasile Lucaciu, care, împreună cu Vasile Goldiș, au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri.

Pe toată perioada evenimentelor, au fost evocate numele rectorului fondator al U.V.V.G. Arad, Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, precum și cel al ctitorului celei mai mari filiale a universității noastre, Prof. Univ. Dr. Gavril Ardelean.

Alături de sătmăreni, la acțiuni au luat parte jurnaliști din Satu Mare și Arad, conducerea universității noastre mulțumindu-le și pe această cale.

Rectorul UVVG, Prof. Univ. Dr. Habil. Coralia Cotoraci: “Participând activ la dezvoltarea comunității locale și regionale cu o calitate crescută a învățământului superior, cu o echipă bine sudată și formată în toți acești ani, în spiritul lui Vasile Goldiș dar și a lui Vasile Lucaciu, filiala Satu Mare a U.V.V.G. Arad a crescut treptat, ajungând actual un reper de calitate, deschidere, inovare și cercetare, în special în aria economică și socio-umană. Aducând un omagiu fondatorilor profesorilor Aurel Ardelean și Gavril Ardelean, adresez o mare mulțumire autorităților locale și guvernamentale. Sunt mândră de echipa pe care o avem aici și îi felicit la 25 de ani de Filiala Satu Mare. Vivat! Crescat! Floreat!”

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ziua și incendiul! De data aceasta la Cicir

27 November 2022 at 15:12
image

În această după-amiază, în jurul orei 15:30, pompierii militari ai Detașamentului Arad au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case din localitatea Cicir. La sosirea echipajelor incendiul se manifesta la nivelul acoperișului din tablă pe o suprafață de aproximativ 50 de mp.

Intervenția promptă a pompierilor a făcut că incendiul să fie lichidat în limitele găsite, în aproximativ 45 de minute, salvând astfel casa. Din fericire nu s-au înregistrat victime. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost stabilită ca fiind: jar, scântei provenite de la un mijloc de încălzit lăsat nesupravegheat.

articolul original.

Trenul Regal, închiriat pentru o petrecere de 1 Decembrie cu „șpriț și lăutari”

27 November 2022 at 10:52
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că nu vom mai avea o problemă de sănătate publică aşa cum s-a întâmplat în anul 2021, deoarece acum majoritatea a trecut prin boală sau s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

Rafila a precizat că a semnat o comandă de 3 milioane de doze de vaccin anti-COVID pentru cei care doresc să se protejeze împotriva noii tulpini.

Întrebat, sâmbătă seară, la TVR Info, dacă va reveni numărul mare de cazuri de COVID-19, Alexandru Rafila a precizat că şi virusul e altul acum.

Nu cred că vom mai avea o problemă de sănătate publică similară ca şi magnitudine cu ceea ce s-a întâmplat în 2021, nici măcar cu ceea ce s-a întâmplat în valul 5, în 2022. Dar e un virus cu o mare variabilitate genetică, aşa sunt toate virusurile ARN, nu e numai coronavirusul şi virusul HIV şi virusul hepatic tip C, toate sunt virusuri cu variabilitate mare. Noi, cu toţii, am trecut prin boală, ne-am şi vaccinat şi am trecut prin boală. Nu mai suntem, în faţa acestui virus, descoperiţi, cum eram în urmă cu doi ani, nu mai suntem la fel. Noi suntem alţii. Şi virusul e altul că vedeţi, el se modifică”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că a semnat o comandă de 3 milioane de doze de vaccin.

Mai rămăseseră de achitat în acest an 11,2 milioane de doze şi am avut o negociere intensă cu Comisia şi producătorii, pentru că dacă nu făceam o comandă nu primeam formula nouă a vaccinului. Şi ne găseam într-un paradox, eram obligaţi să cumpărăm 11 milioane de doze dintr-un vaccin care nu se mai foloseşte, din care avem deja câteva milioane pe care le aruncăm. Am avut perseverenţă şi am semnat o comandă de 3 milioane de doze care dau posibilitatea persoanelor care au făcut 2 sau 3 doze cu vaccinul vechi să îşi facă un rapel. Avem 8 milioane, 8 milioane şi jumătate de persoane care s-au vaccinat cu două doze şi aproape 3 care s-au vaccinat cu 3 doze”, a mai subliniat Rafila

articolul original.

Alexandru Dabija semnează spectacolul penultimei seri a Festivalului Internațional de Teatru Clasic 2022

27 November 2022 at 10:50
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că nu vom mai avea o problemă de sănătate publică aşa cum s-a întâmplat în anul 2021, deoarece acum majoritatea a trecut prin boală sau s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

Rafila a precizat că a semnat o comandă de 3 milioane de doze de vaccin anti-COVID pentru cei care doresc să se protejeze împotriva noii tulpini.

Întrebat, sâmbătă seară, la TVR Info, dacă va reveni numărul mare de cazuri de COVID-19, Alexandru Rafila a precizat că şi virusul e altul acum.

Nu cred că vom mai avea o problemă de sănătate publică similară ca şi magnitudine cu ceea ce s-a întâmplat în 2021, nici măcar cu ceea ce s-a întâmplat în valul 5, în 2022. Dar e un virus cu o mare variabilitate genetică, aşa sunt toate virusurile ARN, nu e numai coronavirusul şi virusul HIV şi virusul hepatic tip C, toate sunt virusuri cu variabilitate mare. Noi, cu toţii, am trecut prin boală, ne-am şi vaccinat şi am trecut prin boală. Nu mai suntem, în faţa acestui virus, descoperiţi, cum eram în urmă cu doi ani, nu mai suntem la fel. Noi suntem alţii. Şi virusul e altul că vedeţi, el se modifică”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că a semnat o comandă de 3 milioane de doze de vaccin.

Mai rămăseseră de achitat în acest an 11,2 milioane de doze şi am avut o negociere intensă cu Comisia şi producătorii, pentru că dacă nu făceam o comandă nu primeam formula nouă a vaccinului. Şi ne găseam într-un paradox, eram obligaţi să cumpărăm 11 milioane de doze dintr-un vaccin care nu se mai foloseşte, din care avem deja câteva milioane pe care le aruncăm. Am avut perseverenţă şi am semnat o comandă de 3 milioane de doze care dau posibilitatea persoanelor care au făcut 2 sau 3 doze cu vaccinul vechi să îşi facă un rapel. Avem 8 milioane, 8 milioane şi jumătate de persoane care s-au vaccinat cu două doze şi aproape 3 care s-au vaccinat cu 3 doze”, a mai subliniat Rafila

articolul original.

Peste 9000 de ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore

27 November 2022 at 09:33
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că nu vom mai avea o problemă de sănătate publică aşa cum s-a întâmplat în anul 2021, deoarece acum majoritatea a trecut prin boală sau s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

Rafila a precizat că a semnat o comandă de 3 milioane de doze de vaccin anti-COVID pentru cei care doresc să se protejeze împotriva noii tulpini.

Întrebat, sâmbătă seară, la TVR Info, dacă va reveni numărul mare de cazuri de COVID-19, Alexandru Rafila a precizat că şi virusul e altul acum.

Nu cred că vom mai avea o problemă de sănătate publică similară ca şi magnitudine cu ceea ce s-a întâmplat în 2021, nici măcar cu ceea ce s-a întâmplat în valul 5, în 2022. Dar e un virus cu o mare variabilitate genetică, aşa sunt toate virusurile ARN, nu e numai coronavirusul şi virusul HIV şi virusul hepatic tip C, toate sunt virusuri cu variabilitate mare. Noi, cu toţii, am trecut prin boală, ne-am şi vaccinat şi am trecut prin boală. Nu mai suntem, în faţa acestui virus, descoperiţi, cum eram în urmă cu doi ani, nu mai suntem la fel. Noi suntem alţii. Şi virusul e altul că vedeţi, el se modifică”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că a semnat o comandă de 3 milioane de doze de vaccin.

Mai rămăseseră de achitat în acest an 11,2 milioane de doze şi am avut o negociere intensă cu Comisia şi producătorii, pentru că dacă nu făceam o comandă nu primeam formula nouă a vaccinului. Şi ne găseam într-un paradox, eram obligaţi să cumpărăm 11 milioane de doze dintr-un vaccin care nu se mai foloseşte, din care avem deja câteva milioane pe care le aruncăm. Am avut perseverenţă şi am semnat o comandă de 3 milioane de doze care dau posibilitatea persoanelor care au făcut 2 sau 3 doze cu vaccinul vechi să îşi facă un rapel. Avem 8 milioane, 8 milioane şi jumătate de persoane care s-au vaccinat cu două doze şi aproape 3 care s-au vaccinat cu 3 doze”, a mai subliniat Rafila

articolul original.

Trei milioane de doze de vaccin anti-Covid, pegătite pentru români: „Şi virusul e altul”

27 November 2022 at 08:24
image

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, este de părere că nu vom mai avea o problemă de sănătate publică aşa cum s-a întâmplat în anul 2021, deoarece acum majoritatea a trecut prin boală sau s-a vaccinat împotriva coronavirusului.

Rafila a precizat că a semnat o comandă de 3 milioane de doze de vaccin anti-COVID pentru cei care doresc să se protejeze împotriva noii tulpini.

Întrebat, sâmbătă seară, la TVR Info, dacă va reveni numărul mare de cazuri de COVID-19, Alexandru Rafila a precizat că şi virusul e altul acum.

Nu cred că vom mai avea o problemă de sănătate publică similară ca şi magnitudine cu ceea ce s-a întâmplat în 2021, nici măcar cu ceea ce s-a întâmplat în valul 5, în 2022. Dar e un virus cu o mare variabilitate genetică, aşa sunt toate virusurile ARN, nu e numai coronavirusul şi virusul HIV şi virusul hepatic tip C, toate sunt virusuri cu variabilitate mare. Noi, cu toţii, am trecut prin boală, ne-am şi vaccinat şi am trecut prin boală. Nu mai suntem, în faţa acestui virus, descoperiţi, cum eram în urmă cu doi ani, nu mai suntem la fel. Noi suntem alţii. Şi virusul e altul că vedeţi, el se modifică”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că a semnat o comandă de 3 milioane de doze de vaccin.

Mai rămăseseră de achitat în acest an 11,2 milioane de doze şi am avut o negociere intensă cu Comisia şi producătorii, pentru că dacă nu făceam o comandă nu primeam formula nouă a vaccinului. Şi ne găseam într-un paradox, eram obligaţi să cumpărăm 11 milioane de doze dintr-un vaccin care nu se mai foloseşte, din care avem deja câteva milioane pe care le aruncăm. Am avut perseverenţă şi am semnat o comandă de 3 milioane de doze care dau posibilitatea persoanelor care au făcut 2 sau 3 doze cu vaccinul vechi să îşi facă un rapel. Avem 8 milioane, 8 milioane şi jumătate de persoane care s-au vaccinat cu două doze şi aproape 3 care s-au vaccinat cu 3 doze”, a mai subliniat Rafila

articolul original.

Nici nu au apucat bine să stingă un incendiu, că pompierii din Ineu și Târnova s-au pus să stingă altul la câțiva metri depărtare

26 November 2022 at 19:07
image

În această seară, în jurul orei 19:00, Detașamentul de Pompieri Ineu a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, cu sprijinul unui echipaj SAJ și al SVSU Târnova, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Chier.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta prin ardere generalizată la nivelul întregii anexe, pe o suprafață de aproximativ 80 de mp, cu posibilitate de propagare la casa de locuit lipită de anexă cât și la imobilele învecinate. Intervenția promptă a pompierilor arădeni a făcut ca incediul să fie localizat în limitele găsite, limitând astfel propagarea flăcărilor.

Incendiul a fost stins în aproximativ o oră iar în urma flăcărilor a ars anexa gospodărească și bunurile aflate în interior. Echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale proprietarului casei (un bărbat în vârstă de 51 de ani) care a suferit arsuri la nivelul membrului superior stâng și la nivelul scalpului. Bărbatul, conștient și cooperant a fost transportat la spital de către echipajul SAJ. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul termic, cauzat de coșul de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.

*Pe timpul intervenției pompierii au observat un alt incendiu izbucnit la coșul de fum al unei case învecinate. Astfel, o altă autospecială de stingere cu apă și spumă a intervenit pentru lichidarea flăcărilor care s-au manifestat în interiorul coșului de fum. Observarea incendiului în fază incipientă și intervenția promptă a pompierilor au salvat acoperișul și casa. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind coșul de fum necurăţat de funingine. În acest sens, vă reamintim că necurăţarea coşului de fum duce la înfundarea acestuia cu funingine şi alte reziduuri rezultate în urma arderilor, iar uneori poate duce la autoaprinderea coşului de fum.

Un coş de fum înfundat creşte riscul intoxicării cu monoxid de carbon din cauza faptului că fumul nu poate fi evacuat. Deoarece sezonul rece și-a făcut simțită prezența, vă reamintim principalele măsurile pe care trebuie să le respectați pentru a preveni declanșarea incendiilor la coșurile de fum:

Coșurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de către persoane specializate şi autorizate în acest sens;

În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc;

Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad recomandă tuturor cetăţenilor să execute activităţile de verificare, reparare, izolare termică şi curăţare periodică a coşurilor de evacuare a fumului.

articolul original.

Tânără agresată sexual de controlorul din tren: „M-a înghesuit spre geam şi a încercat lucruri greu de descris”

26 November 2022 at 12:05
image

O călătorie cu trenul, pe ruta Craiova-București, s-a transformat pentru o tânără într-un adevărat coșmar. Fata a fost agresată sexual de controlor și i s-a propus să petreacă o noapte cu el la Brașov. Speriată de cele întâmplate, victima a depus plângere, atât la CFR, cât și la Poliție, relatează gds.ro.

În dimineaţa zilei de 18.11.2022, la orele 4.47, am plecat cu trenul IRN 79 din gara Craiova spre Bucuresti, urmând ca în Gara de Nord să schimb trenul spre destinaţia mea finală – Braşov. Când mi-am căutat locul, am constatat că era într-un compartiment gol dar, având în vedere că nu era prima dată când mergeam cu trenul spre Bucureşti, stiam că se va aglomera până acolo, aşa că nu am căutat un alt loc. La scurt timp după ce trenul s-a pus în mişcare a venit controlorul să îmi verifice biletul”, se arată în plângerea făcută de victimă.

În momentul în care a sunat alarma m-am trezit şi am văzut că trenul era oprit. Buimacă de somn, am sărit în picioare crezând că am ajuns în gară. În acel moment, l-am văzut pe controlor în uşa compartimentului venind spre mine şi spunând că a venit să mă trezească. M-am întins după bagaj, iar el m-a apucat de mână, m-a înghesuit spre geam şi a încercat lucruri greu de descris în cuvinte. Am încercat să scap, dar mă ţinea strâns de mână şi îmi spunea că „mergem amândoi cu trenul la Braşov şi petrecem o noapte împreună”, a povestit tânăra.

articolul original.

Urmărire ca în filme! Polițiștii au tras peste 20 de focuri de armă

26 November 2022 at 10:42
image

O călătorie cu trenul, pe ruta Craiova-București, s-a transformat pentru o tânără într-un adevărat coșmar. Fata a fost agresată sexual de controlor și i s-a propus să petreacă o noapte cu el la Brașov. Speriată de cele întâmplate, victima a depus plângere, atât la CFR, cât și la Poliție, relatează gds.ro.

În dimineaţa zilei de 18.11.2022, la orele 4.47, am plecat cu trenul IRN 79 din gara Craiova spre Bucuresti, urmând ca în Gara de Nord să schimb trenul spre destinaţia mea finală – Braşov. Când mi-am căutat locul, am constatat că era într-un compartiment gol dar, având în vedere că nu era prima dată când mergeam cu trenul spre Bucureşti, stiam că se va aglomera până acolo, aşa că nu am căutat un alt loc. La scurt timp după ce trenul s-a pus în mişcare a venit controlorul să îmi verifice biletul”, se arată în plângerea făcută de victimă.

În momentul în care a sunat alarma m-am trezit şi am văzut că trenul era oprit. Buimacă de somn, am sărit în picioare crezând că am ajuns în gară. În acel moment, l-am văzut pe controlor în uşa compartimentului venind spre mine şi spunând că a venit să mă trezească. M-am întins după bagaj, iar el m-a apucat de mână, m-a înghesuit spre geam şi a încercat lucruri greu de descris în cuvinte. Am încercat să scap, dar mă ţinea strâns de mână şi îmi spunea că „mergem amândoi cu trenul la Braşov şi petrecem o noapte împreună”, a povestit tânăra.

articolul original.

Vasile Dan despre Daniel Vighi (1956 – 2022)

26 November 2022 at 10:31
image

Aflând despre moartea lui Daniel Vighi, l-am întrebat pe poetul Vasile Dan dacă știe că a murit prietenul său. În speranța, desigur, să ne scrie câteva cuvinte:

„… nu știu. Și refuz să cred. Daniel Vighi era un apropiat de-al meu încă din anii aceia cînd am fost metodist cultural la Casa de cultură din Lipova (1974-1978), iar el elev peste drum, la Liceul teoretic Atanasie Marienescu. Era un copil blînd și sensibil. Scria pe atunci poezie. Una am reușit să o strecor, prin complicitatea lui Cătălin Ionuțaș, redactor la ziarul Flacăra roșie, în pagina duminicală a foii. Nu era cu mesaj, așa cum se cerea. Așa că apariția ei m-a uimit și pe mine. Era un triplu succes: al elevului debutant Daniel Vighi, al meu care am făcut trafic de influență pe lîngă redactorul Cătălin Ionuțaș, și al acestuia din urmă. Daniel a ajuns apoi student eminent la filologia din Timișoara. Literar, trecut la proză. Dar și la un activism civic periculos. Zilele din decembrie 1989 îl prind pe străzi alături de Vasile Popovici, criticul literar eminent de astăzi omonim. După revoluție, Daniel Vighi devine o adevărată voce a noii Timișoare, a părții de vest, a țării înseși prin Societatea Timișoara. În mare măsură și-a sacrificat scrisul în favoarea unei influențe spre democrație a atmosferei intelectuale, și nu numai, din Timișoara, și aș zice și din Arad. Dispariția lui emoționează cu atît mai mult în cele două mari orașe din Vest. Mă voi împăca greu cu ideea că nu-l mai întîlnesc. Că bonomia și tonusul lui hîtru, ironic, dar niciodată agresiv și revanșard nu va mai fi întîlnit. Dormi în pace, spirit viu și neliniștit!” – Vasile Dan, scriitor, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Arad.

articolul original.

Scriitorul și profesorul Daniel Vighi a murit

26 November 2022 at 08:27
image

Daniel Vighi, profesorul universitar, scriitor și important membru al societății civile din Timișoara, a încetat din viață. Acesta a primit titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei în urmă cu doar două zile, atunci când, din cauza stării de sănătate, soția lui a fost cea care s-a întâlnit cu primarul Timișoarei.

Născut la Lipova, Daniel Vighi avea 66 de ani și a trăit toată viață în strânsă legătură cu locul în care își avea rădăcinile.

Profesorul, scriitorul și militantul civic Daniel Vighi a intrat în rândul cetățenilor de onoare ai Timișoarei. Rareori titlul acesta prestigios a fost mai binemeritat. Daniel Vighi lasă o amprentă adâncă asupra timpului și locului prin care trece. A intrat cu adevărat în conștiința timișorenilor încă din perioada Revoluției, apoi ca fondator al Societății Timișoara, și a militat timp de câteva decenii pentru valorile democratice și pentru educație civică în spiritul Timișoarei”, scria Adevărul în urmă cu două zile.

articolul original.

Iarna își face simțită prezența. Meteorologii anunță temperaturi tot mai scăzute

26 November 2022 at 07:58
image

Vremea se strică în toată țara, iar un nou val de aer polar va pune stăpânire pe România. Meteorologii anunţă temperaturi sub pragul de îngheţ.

Sâmbătă, 26 noiembrie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), regimul termic va fi caracterizat de valori în marea lor majoritate apropiate de cele normale datei. Cerul va fi variabil, cu înnorări în nord, centru şi nord-est, iar noaptea şi în restul zonelor. Cu totul izolat şi trecător vor fi precipitaţii slabe; fulguieli în zona de munte şi mai ales ploi îndeosebi în centru şi nord-est.

La Arad, avem în acest moment, ora 10.00, aproximativ 2° Celsius, iar pe tot parcursul zilei nu ne putem aștepta la valori cu mult crescute peste cele de acum.

Conform prognozei ANM, în săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

articolul original.
❌