ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Cei trei români care l-au ucis pe temutul interlop Joseph Rivas s-au predat poliției. Cine sunt aceștia și cum și-au justificat fapta

9 December 2022 at 08:48
image

Cei trei români care l-au omorât pe celebrul interlop din Constanța, Joseph Rivas, cunoscut sub numele de John Englezul, s-au predat poliției, după ce inițial au fugit de la locul faptei. Bărbatul a fost ucis, luni, pe o stradă din Malta, de trei membri ai clanului Chira, care acționează în partea de est a Capitalei.

Fapta s-a produs într-un cartier de lux din orașul maltez Saint Julien, acolo unde interlopul cu dublă cetățenie româno-engleză a intrat în altercație cu cei trei români, lucrurile degenerând, iar bărbatul afost ucis, fiind înjunghiat în inimă.

Cei trei suspecți de crimă, doi dintre ei frați, s-au filmat în timp ce au mers să se predea și au susținut că de fapt Rivas ar fi vrut să-i asasineze.

„Omul acela care a venit să ne omoare pe noi, a murit el. Pentru că ei au început, asasinii plătiți. Suntem toți trei aici, ne ducem să ne predăm. Suntem în față la Poliție aici, la poliția malteză, am venit să ne predăm pentru că noi doar ne-am apărat să ne apărăm viața. A plătit să ne execute. Noi ne-am apărat viața”, au spus suspecții când se filmau în timp ce mergeau la poliție, potrivit adevărul.ro.

Cine este Joseph Rivas, alias John Englezu

Joseph Rivas, zis și John Englezu, era căutat de autoritățile britanice, iar în România era cunoscut ca recuperator, dar și ca tâlhar, după ce a sechestrat un patron de plajă, pe care l-a torturat ca să-l determine să arate unde își ține banii.

John Englezu s-a lovit în viața lui de multe ori cu justiția din cele două țări mamă, fiind recunoscut ca un criminal extrem de periculos.

În 2008, la Londra a fost implicat într-un caz de omor din culpă a unui bărbat căruia i s-au fracturat oasele feței. Ulterior, a fugit din Anglia și s-a stabilit în Constanța.

El locuia într-un apartament pe strada Soveja și s-a angajat ca agent la societatea de pază „Save & Self”, care asigura serviciile în Portul Constanța. A provocat un scandal, și-a bătut un coleg, pe care l-a lăsat infirm și care, după doi ani, a decedat.

În 2013, Rivas a fost prins și arestat la Constanța. Rivas avea de executat o pedeapsă privativă de libertate, de 3 ani, pentru evenimentul în urma căruia colegul său a murit. Întrucât se sustrăgea executării pedepsei, el a fost dat în urmărire naţională şi internaţională. După doi ani de pușcărie, a fost eliberat pentru bună purtare.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Poll Marius Tucă Show: „Credeți că refuzul aderării la Schengen demonstrează că UE ne privește ca europeni de mâna a doua?”

8 December 2022 at 20:41

Întrebarea poll-ului de la emisiunea „Marius Tucă Show”, ediția de joi, 8 decembrie, a fost următoarea: „Credeți că refuzul aderării la Schengen demonstrează că UE ne privește ca europeni de mâna a doua?”.

Telespectatorii GÂNDUL au răspuns în număr covârșitor că DA (91%), UE ne consideră europeni de mâna a doua, în timp ce doar 8% sunt de părere că lucrurile nu stau așa.

România și Bulgaria rămân momentan în afara spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi. Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

MAE respinge ferm decizia Austriei de a bloca intrarea României în Schengen: ”Acest rezultat este complet injust şi lipsit de orice motivare obiectivă”/ Ambasadoarea Austriei, convocată la MAE

8 December 2022 at 20:22
image

Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm, ca total inadmisibilă, poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen, astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). ”Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene”, susține MAE într-un comunicat de presă emis joi seară.

”MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condițiile în care România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022.

Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne și celorlalte autorități din Austria argumente convingătoare, realiste și pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât și elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi seară, de MAE.

”Poziția Austriei este cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziție de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022, în condițiile în care cu numai două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal și oficial la reuniunea de la București a Forumului Salzburg, prin Declarația Comună a miniștrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menționează ,,sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei și Croației în decembrie 2022”, mai transmite MAE.

Potrivit sursei citate, invocarea de către partea austriacă a problemei creșterii fluxului migraționist, ca justificare a opoziției față de aderarea României la Schengen, este ”inacceptabilă, incorectă și injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenția Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraționistă și nu este o sursă de mișcări secundare migraționiste. Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiați ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toți partenerii europeni și euroatlantici”.

De asemenea, MAE transmite că ”regretă consecințele nedorite pe care votul negativ  exprimat astăzi de Austria le are asupra unității și coeziunii europene. Cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene, mai ales în condițiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acțiunii și integrării europene în baza principiilor solidarității și unității”.

În acest context, ambasadoarea Austriei a fost convocată, joi seară, la MAE, pentru a i se comunica protestul MAE ”faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale”.

”Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale. Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea”, mai transmite MAE.

În continuare, MAE va rămâne deplin angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne și celelalte instituții românești implicate, pentru realizarea obiectivului aderării României la spațiul Schengen, ca parte esențială a consolidării securității interne a Uniunii Europene în ansamblul său.

MAE reamintește faptul că în toată această perioadă partea română a acționat ferm, prin demersuri concrete și complexe, reușind cu succes înlăturarea obiecțiilor Regatului Țărilor de Jos și Suediei. În acest context, trebuie subliniat că votul Olandei din Consiliul JAI din 8 decembrie nu a fost dat împotriva României, așa cum a fost clar menționat de partea olandeză în cadrul reuniunii.

MAE își exprimă aprecierea deosebită pentru sprijinul de care România a beneficiat din partea Președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene și a Parlamentului European, a tuturor partenerilor europeni, precum și a partenerilor de cooperare din țara noastră care au sprijinit demersul României.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Guvernul a adoptat bugetul pe anul 2023. Ce instituții vor primi cei mai mulți bani

8 December 2022 at 19:58
image

Guvernul a adoptat în ședința de astăzi bugetul pe anul 2023. Acesta urmează să fie trimis către Parlament, iar săptămâna viitoare, cel mai probabil, va fi adoptat. 

Bugetul pentru anul viitor a fost construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 4,4% din PIB și deficit ESA estimat la 4,4% din PIB.

Ce instituții vor primi mai mlți bani de la buget

Astfel, potrivit proiectului de buget pe 2023, Administrația Prezidențială va avea un buget de 120 milioane lei, cu circa 35% mai mare decât cel din acest an, Camera Deputaților are alocată o sumă de 589,5 milioane lei, cu 7,33% mai mult.

Ministerul Afacerilor Interne: 25,5 miliarde lei (+12,17%)

Ministerul Agriculturii: 25,2 miliarde lei (+7%)

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului: 4 miliarde lei (+3%)

Ministerul Apărării: 35,2 miliarde lei (+52%)

Ministerul Cercetării: 3,189 miliarde lei (+69,7%)

Ministerul Culturii: 1,24 miliarde lei (+20,6%)

Ministerul Dezvoltării: 12,6 miliarde lei (+31,3%)

Ministerul Economiei: 702 milioane lei (+0,08%)

Ministerul Educației: 32,5 miliarde lei (+7%)

Potrivit ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, 37 miliarde lei este anvelopa totală la Ministerul Educației. El a precizat că Educația primește 3,2% dun PIB pentru că este prinsă în mai mulee bugete, respectiv și în cele locale pentru că e un proces de descentralizare din 2010. Acestea sunt cheltuieli în sarcina autorităților locale.

Ministerul Familiei: 620,7 milioane lei (+619%) – nu e o greșeală

Ministerul Finanțelor: 6,4 miliarde lei (+5%)

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: 11,7 miliarde lei (+29,7%)

Ministerul Mediului: 3,76 miliarde lei (+76,6%)

Ministerul Transporturilor: 23,3 miliarde lei (+16,6%)

Senat: 324,9 milioane lei (+47%)

Secretariatul General al Guvernului: 3,29 miliarde lei (+20%)

Serviciul de Informații Externe: 715,2 milioane lei (+18%)

Serviciul de Protecție și Pază: 442,5 milioane lei (+12%)

Servicul de Telecomunicații Speciale: 1,15 miliarde lei (+62%)

SRI: 3,92 miliarde lei (+21,7%)

TVR: 415 milioane lei (+1,8%)

Societatea Română de Radiodifuziune: 415 milioane lei (+8,6%)

Agerpres: 27,1 milioane lei (+9%)

Autoritatea Electorală Permanentă: 361,9 milioane lei (+14%)

ANSVSA: 1,54 miliarde lei (9,8%)

Avocatul Poporului: 26,9 milioane lei (+18,5%)

Consiliul Concurenței: 73,9 milioane lei (+9,4%)

Curtea de Conturi: 432,3 milioane lei (+18%)

Consiliul Superior al Magistraturii: 245,5 milioane lei (+18%)

Înalta Curte de Casatie de Justiție de 15 ori mai mare, respectiv de 2,67 miliarde lei.

Instituții cu bugete în scădere în 2023

Ministerul Afacerilor Externe – 1,286 miliarde lei, cu 2,88% sub bugetul din acest an.

Ministerul Energiei: 2,96 miliarde lei (-64%)

Ministerul Justiției: 2,9 miliarde lei (-51,7%)

*Potrivit lui Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a intrat în vigoare o lege privind salarizarea magistratilor, așadar vedem o creștere la Înalta Curte de Casatie de Justiție de 15 ori mai mare, respectiv de 2,67 miliarde lei. Adică suma respectivă s-a mutat de la Ministerul Justiției la ICCJ.

Ministerul Muncii: 60,9 miliarde lei (-4%)

Ministerul Public: 1,67 miliarde lei (-5,7%)

Ministerul Sănătății: 23,3 miliarde lei (-6,3%)

Ministerul Sportului: 580,9 milioane lei (-3,5%)

Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale: 56 miliarde lei (-3,18%)

În anul 2023 cheltuielile destinate investițiilor sunt de aproximativ 112,1 miliarde lei, reprezentând circa 7,22% în PIB.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

O fotografie din perioada comunismului stârnește controverse pe Facebook: „Când țara era independentă și cu adevărat bogată. Am vrut libertate”

6 December 2022 at 12:44
image

O fotografie din perioada comunismului, în care apar mai mulți tineri în jurul unei grămezi de saci cu cartofi, a stârnit un val de controverse pe Facebook. 

Fotografia, în alb și negru, este postată pe un grup de Facebook şi este însoțită de o explicaţie scurtă: „La practică agricolă în 1984”. În ea apar mai mulți tineri, în jurul unei grămezi mari de saci cu cartofi.

Poza a strâns sute de comentarii, unii dintre utilizatori își amintesc cu nostalgie de perioada tinereții, în timp ce alții se declară revoltați.

„Ce ne mai distram! Doamne, ce tinerețe frumoasă și vie am avut!”, „Așa am trăit eu, mă scuzați că am ales să trăiesc frumos – copilăria, adolescența, tinerețea, acum sunt bunica de 13 ani, am o familie veselă ca mine și tare ne e bine!”, sunt câteva dintre comentariile celor nostalgici.

„Când țara era independentă și cu adevărat bogată. Am vrut libertate și o avem. Ce am făcut cu ea? Dar cu țara?”

„Ce timpuri frumoase am trăit! Acum realizez când privesc în jurul meu și văd că oamenii au uitat să se mai bucure!” sau „Când țara era independentă și cu adevărat bogată. Am vrut libertate și o avem. Ce am făcut cu ea? Dar cu țara?”; „Parcă și acum când mă uit la poză am în nări mirosul cepei stricate pe care trebuia să o sortam undeva la un depozit în Chiajna”, sunt alte comentarii scrise la această fotografie.

„Lasă că e mai bine cu democrația acum! Tinerii sunt puturoși, needucați, tupeiști și nu mai avem economie! E frumos acum, nu-i așa!!?”, scrie un alt utilizator.

„Dacă vă e dor de vremurile alea, vedeți că mai găsiți așa frumusețe prin Coreea de Nord, poate și la ruși, cred că o să vă primească cu brațele deschise”, mai scrie altcineva.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

UE va permite folosirea telefoanelor mobile în timpul zborurilor. Când va intra în vigoare această măsură

6 December 2022 at 07:14
image

Pasagerii avioanelor din cadrul Uniunii Europene vor avea în curând permisiunea să utilizeze telefoanele mobile în timpul zborurilor fără a activa modul avion, au anunțat reprezentanții Comisiei Europene.

Comisia Europeană a hotărât că companiile aeriene pot furniza tehnologie 5G la bord, pe lângă  permiterea folosirii datelor mobile.

Acest lucru înseamnă că pasagerii sunt scutiți de utilizarea modului avion pe telefoane, deși detalii despre modul în care va funcționa acest lucru nu au fost făcute publice, potrivit Euronews.

Aprobarea Comisiei Europene înseamnă că companiile aeriene vor permite în curând pasagerilor să folosească datele de pe telefonul mobil la bordul avioanelor.

Statelor membre li s-a dat termen până la 30 iunie 2023 să introducă tehnologie 5G în aeronave.

Asta înseamnă că pasagerii vor putea să efectueze apeluri telefonice, să acceseze aplicații și să transmită în flux muzică și videoclipuri începând de anul viitor.

„5G va permite servicii inovatoare pentru oameni și oportunități de creștere pentru companiile europene”, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, într-un comunicat.

„Cerul nu mai este o limită când vine vorba de posibilitățile oferite de conectivitatea super-rapidă, de mare capacitate”, a spus el.

Companiile aeriene vor putea oferi internet de mare viteză cu frecvențele 5G, ceea ce le-ar permite pasagerilor să descarce un film în câteva minute.

De ce pasagerii trebuie să activeze modul avion în timpul zborurilor?

În prezent, pasagerii aerieni din UE sunt rugați în prezent să închidă telefoanele mobile sau să activeze modul de zbor pentru întreaga călătorie.

Acest lucru se datorează faptului că, din punct de vedere istoric, nu s-a înțeles prea bine modul în care datele mobile ar putea afecta comunicațiile de zbor, a declarat pentru BBC Dai Whittingham, directorul executiv al Comitetului pentru Siguranța Zborului din Regatul Unit.

„Exista o îngrijorare că ar putea interfera cu sistemele automate de control al zborului”, a spus el. „Ceea ce s-a descoperit odată cu trecerea timpului este că riscul de interferență este foarte mic”, mai spune acesta.

În SUA, au fost ridicate preocupări cu privire la modul în care frecvențele 5G ar putea împiedica sistemele de zbor și chiar ar putea cauza modificări ale măsurătorilor de altitudine.

Cu toate acestea, aceasta nu este o problemă în Marea Britanie și UE, a confirmat Whittingham.

„Există mult mai puține perspective de interferență. Avem un set diferit de frecvențe pentru 5G și există setări de putere mai mici decât cele care au fost permise în SUA”, a mai spus expertul.

„Publicul care călătorește vrea 5G”, a adăugat Whittingham. „Autoritățile de reglementare vor deschide această posibilitate, dar vor fi pași care vor trebui făcuți pentru a se asigura că este sigur.”

Deși măsura este considerată ca fiind un pas înainte pentru călătoriile cu avionul, nu toată lumea este fericită.

„Având în vedere modul în care oamenii se comportă cu telefoanele lor în toate celelalte mijloace de transport în comun, aceasta este o știre deprimantă”, a scris un utilizator pe Twitter.

„Încă un motiv să urăști zborul. Imaginați-vă că sunteți blocat într-un scaun lângă cineva pe telefon ore întregi”, a spus un altul.

„Nu există nici măcar un plan pentru o călătorie liniștită!”

Unii călători se bucură de faptul că în acest fel puteau să aibă parte de o pauză de la a sta întruna pe telefoane.

„Îmi place că într-un avion (și nu zbor foarte des) nu este absolut niciun contact […] Este o întrerupere totală”, a spus altcineva pe Twitter.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Sinaia: Obiective turistice, istorie și cel mai mare domeniu schiabil din România

5 December 2022 at 15:10

Sinaia este una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din România, precum și una dintre cele mai faimoase destinații de schi din țară. Astfel, împătimiții sporturilor de iarnă vor putea lua cu asalt pârtiile din Sinaia, de la Cota 2000, începând de vineri, 18 decembrie, a anunțat zilele trecute pimarul Vlad Oprea.

Fosta resedinta a regilor, poartă un nume sfânt, denumirea așezării provenind de la Muntele Sinai, care a fost dat pentru prima oară Mănăastiri Sinaia de către Spătarul Mihail Cantacuzino (sec XVII). Astfel, Sinaia îmbina frumusețea naturii cu cea a artei arhitecturale.

Zona în care se află azi orașul Sinaia era nelocuită în secolul al XVII-lea, primii locuitori care s-au stabilit în pădurea virgină de aici, aflată la poalele Bucegilor, fiind călugării mănăstirii Sinaia, ctitorită între 1690-1695 de către marele spătar Mihai Cantacuzino.

La începutul secolului al XIX-lea, întreaga Vale a Prahovei era organizată ca o singură comună, denumită Podul Neagului, cuprinzând întreaga vale, de la Predeal la Posada. La 5 august 1866 principele Carol I al României a ajuns la Mănăstirea Sinaia, situată pe atunci în comuna Podul Neagului. Acesta s-a implicat în organizarea regiunii și, în 1874, cătunele rămase în afara comunei Comarnic au primit numele de Sinaia, o comună cu reședința la Bușteni.

La 9 mai 1880 Sinaia a dobândit statutul de comună urbană și cuprindea cătunele Izvor, Furnica și Poiana Țapului. În 1884, cătunele Predeal, Azuga, Bușteni și Poiana Țapului s-au separat de Sinaia, formând comuna Predeal, în vreme ce comuna Sinaia a rămas cu cătunele Izvoru și Furnica. În aceeași perioadă, familia regală a României și-a stabilit la Sinaia reședința de vară, construind complexul castelului Peleș. Spre sfârșitul perioadei interbelice, Sinaia avea 3906 locuitori și era reședința plășii Sinaia din județul Prahova. În 1950, Sinaia a trecut în administrația raionului Câmpina din regiunea Prahova și, după 1952, din regiunea Ploiești. În 1968, județul Prahova s-a reînființat, Sinaia redevenind parte a acestuia.

Monumente istorice

Castelul Peleş

9 obiective turistice pe care să le vezi la Sinaia și în împrejurimi.Galerie Foto

Aceasta este o construcţie de referință nu numai pentru Sinaia, ci şi pentru România. Piatra sa de temelie a fost pusă în ziua de 22 august 1875. Locul construcţiei, respectiv suprafața din Valea Peleşului, fusese cumpărată de domnitorul Carol I ( 1866-1881) şi Rege între anii 1881-1914. În acelaşi timp se ridică şi alte construcţii anexa cum ar fi : Corpul de Gardă, Economat-ul, Casa de Vânătoare Foişor, Grajdurile, Uzina Electrică. Ceva mai târziu se va construi Vila “Şipot”, ce va fi pentru un timp locul de lucru al arhitectului Karel Liman şi la indicaţiile căruia se va desfășura construcţia Castelului Pelişor precum şi Vila Regelui Ferdinand de la Stâna Regală (actuala Poiana Stânii).

Mânăstirea Sinaia

9 obiective turistice pe care să le vezi la Sinaia și în împrejurimi.Galerie Foto

Mânăstirea ortodoxă Sinaia reprezintă unul dintre obiectivele cele mai importante care merită toată atenţia. Mânăstirea Sinaia, veritabilă catedrală a Bucegilor, este situată într-un cadru mirific. Aceasta datează de la sfârşitul secolului XVII şi reprezintă cartea de identitate a oraşului,deoarece este prima construcţie din spațiul actualei staţiuni.

Mânăstirea Sinaia este închinată Sfintei Fecioare Maria, iar, ulterior, denumirea de Sinaia s-a extins şi asupra localitaţii. Construcţia mânăstirii a durat 5 ani, din1690 pană in 1695. Scopul amplasării în acest loc a fost unul dublu : în primul rând trebuia sa fie o fortăreaţa de apărare şi de protecţie pentru drumul comercial existent de-a lungul Văii Prahovei, drum care făcea legătura între două mari oraşe ale epocii, Bucureşti şi Braşov, iar în al doilea rând de a asigura un adăpost numeroşilor pustnici existenţi în munţii Bucegi.

Ctitorul Mânăstirii este Spătarul Mihail Cantacuzino,comandantul armatei din Ţara Românească a secolului XVII. Acesta, însoţit de familia sa a efectuat un pelerinaj la locurile sfinte, Ierusalim, Nazaret, ajungând pană la Muntele Sinai,unde a vizitat o veche mănăstire ortodoxa cu hramul Sfânta Caterina, ce data din secolul IV. Întors în ţară şi impresionat de ceea ce a văzut, s-a hotărât să construiască în munţii româneşti o mânăstire care să poarte acelaşi nume ca şi muntele Sinai, dar într-o variantă romanizată, şi anume Sinaia.

Centrul Internaţional de Conferinţe CASINO Sinaia

Sursa FOTO: Facebook

Amplasat în partea nordică a parcului „Dimitrie Ghica”, „Casino”-ul din Sinaia reprezintă şi astăzi unul dintre edificiile simbol ale staţiunii. Clădire a fost construită în timp record, de numai un an (1912-1913), pe locul unde se afla cândva vila Ghica, prima vilă a staţiunii, înălţată de prinţul Dimitrie Ghica.

Casino-ul din Sinaia l-a avut ca principal acţionar pe baronul de Marçay, totodată acţionar la cazinoul din Monte Carlo. Tocmai de aceea s-a speculat că această clădire ar fi copia fidelă a edificiului francez. În realitate însă, există doar câteva elemente de arhitectură interioară care ar putea confirma asemănarea dintre cele două cazinouri.

La inaugurarea Casino-ului în anul 1913, autorităţile vremii i-au cerut lui Alexandru Davilla, personalitate marcantă în domeniu, să prezinte pe marea scenă un spectacol de înaltă ţinută, la care au asistat familia regală şi Titu Maiorescu, pe atunci prim ministru al ţării. Memorabila seară a continuat cu un concert sensibil susţinut de George Enescu şi s-a încheiat cu focuri de artificii.

Cimitirul Eroilor din Sinaia

9 obiective turistice pe care să le vezi la Sinaia și în împrejurimi.Galerie Foto

Acesta a fost amenajat în memoria ostaşilor căzuți pe aceste meleaguri, în luptele din Primul Război Mondial, în vara anului 1916. Aici sunt înmormântaţi atât soldaţi români, cât şi adversarii lor în luptă, maghiari şi germani. De asemenea, tot în cimitir se mai află şi o cronică dăltuită în piatră, în memoria celor 365 de soldaţi americani ucişi sau căzuţi prizonieri în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cimitirul se găseşte la câţiva paşi de hotelul Palace.

Centrul Cultural ,,Carmen Sylva”

9 obiective turistice pe care să le vezi la Sinaia și în împrejurimi.Galerie Foto

Acest centru cultural a fost inaugurat în 10 aprilie 2008 şi este găzduit de clădirea primei şcoli primare din Sinaia. Edificiul a fost construit înainte de 1898, an în care compania care asigura paza Castelului Peleş a părăsit mica lor cazarmă, mutându-se în noile spaţii special construite pentru a cuprinde viitorul Batalion al Vânătorilor de Munte, care se înfiinţa în localitate.

Clădirea eliberată va fi reconstruită şi amenajată în şcoală mixtă cu patru clase, cu ateliere de lucru pentru băieţi şi pentru fete şi cu locuinţă pentru învăţător, devenind Şcoala primară Carmen Sylva (1899).

În prezent, Centrul Cultural ,,Carmen Sylva” dispune de o bibliotecă care are peste 45.000 de volume, cărţi de specialitate (filosofie, istorie, matematică, chimie, geografie, astrologie, etc.), literatură română, literatură universală, albume de artă, literatură pentru copii etc. Aici se desfășoară diverse activităţi literare (lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, dezbateri, workshopuri, etc).

Stânca Sfânta Ana

9 obiective turistice pe care să le vezi la Sinaia și în împrejurimi.Galerie Foto

Stânca Sfânta Ana este un loc învăluit în legendele munţilor Bucegi. Aceasta a fost la un moment dat locaţia unui vechi schit, mica grotă şi cele câteva inscripţii de pe pereţi amintind azi de acest moment. Mai târziu, în 1897, Societatea Carpatină Sinaia, fondată de un grup de drumeţi entuziaşti precum Tache Ionescu, Bucura Dumbrava, arhimandritul Nifon şi Iosif Sângiorgian, a construit aici primul pavilion din lemn, dispărut azi. La baza acesteia, se afla o mica poieniţă. Pe platforma nivelată de la baza stâncii, care mai există şi astăzi, erau mai tot timpul rânduite trăsuri, iar vizitatorii, în ţinute elegante, îşi clăteau privirea cu panorama superbă a oraşului.

Casa memoriala “George Enescu”

9 obiective turistice pe care să le vezi la Sinaia și în împrejurimi.Galerie Foto

Aceasta se află situată în cartierul Cumpătu, cartier al oraşului Sinaia situat pe versantul drept al râului Prahova. În destinul strălucit al lui George Enescu, oraşul Sinaia şi vila “Luminiș” au o semnificaţie aparte. George Enescu şi-a organizat viaţa în aşa fel încât, în perioada dintre concerte, să-şi afle răgazul de a putea scrie, făcându-şi un refugiu din vila de la Sinaia.

Vila nu a fost construită întâmplător la Sinaia, deoarece Enescu a fost legat atât sentimental cât şi profesional de acest oraş, datorită sprijinului reginei Elisabeta, Castelul Peleş fiind pentru el o poartă de lansare în lumea culturală muzicală a momentului.

Vila a fost construită între anii 1923 – 1926 de arhitectul Radu Dudescu din banii aduşi de activitatea concertistică a maestrului. Realizată într-un stil autentic românesc şi integrată armonios în ambianţa inspiratoare a munţilor Bucegi, vila “Luminiș” avea să fie atât un loc de inspiraţie pentru o parte semnificativă a creaţiei enesciene, cat şi un loc de recreere, maestrul locuind aici timp de 20 de ani, între 1926 şi 1946. Întreaga vila este mobilată şi aranjată cu rafinament şi imaginaţie, reunindu-se în mod armonios şi original, elementele ornamentale şi de mobilier în stilurile româneşti şi orientale.

La Sinaia George Enescu a conceput şi “Concertul pentru pian, vioară, violă şi violoncel nr. 1 in Re Major, opus 16”, dar, înainte de toate, trebuie menţionată opera sa “Oedip” compusă în mare parte la vila “Luminiș” ,unde în anul 1927 a fost orchestrat un întreg tablou din actul al doilea. Premiera acestei opere a avut loc la 10 martie 1936. Bustul din marmură al lui George Enescu, aflat la intrarea în vilă, este realizat de Ion Iriminescu, moldovean fascinat de personalitatea marelui maestru.

Parcul Dimitrie Ghica

9 obiective turistice pe care să le vezi la Sinaia și în împrejurimi.Galerie Foto

Parcul “Dimitrie Ghica” din Sinaia a fost înfiinţat în anul 1881 şi amenajarea s-a făcut sub îndrumarea elveţianului Eder. Pe lângă suprafaţa sa mare, acesta adăposteşte mai mulţi arbori seculari iar în interiorul său se desfășoară, pe o scenă amenajată, numeroase concerte. Iarna se montează şi un patinoar. Bine plasat, la umbra copacilor se afla Muzeul Rezervaţiei Bucegi. Se mai pot admira, pe marginea aleilor ce străbat parcul, busturile unor personalităţi care au locuit sau doar au vizitat oraşul Sinaia: Mihai Eminescu şi Ion Creangă, Nicolae Bălcescu, renumitul pașoptist şi istoric în același timp,precum şi Dimitrie Ghica al cărui nume îl poartă parcul.

Stâncile Franz Josef

image Acestea sunt situate lângă cabana Poiana Stânii, acestea au fost amenajate în timpul familiei regale cu trepte şi cu balustrade, iar de pe terasa acestora se poate admira priveliştea superbă spre Valea Prahovei și spre masivele muntoase din jur. La stânci se poate ajunge din Poiana Stânii pe o potecă.

Muzeul orașului Sinaia

Muzeul orașului Sinaia este cel mai nou obiectiv turistic al stațiunii Sinaia. Fostul Castel Stirbey este una dintre cele mai vechi reședințe de vacanță construite în Sinaia, în perioada 1874-1875, de prințesa Alina Stirbey și soțul ei generalul Ioan Emanuel Florescu, după planurile arhitectului olandez Josef Jacob Schieffeleers. Domeniul Stirbey din Sinaia este considerat a fi fost unul dintre cele mai frumoase domenii aparținând familiei. Castelul care are arhitectura specifică stilului romantic german, tipic stațiunilor montane, era înconjurat de un parc natural, iar fațada se oglindea într-un mic lac natural alimentat de un pârâu. În apropierea castelului, în același parc, se afla și o capelă a familiei Stirbey, pictată de Gheorghe Tăttărescu.

Trasee montane din Sinaia

Sinaia este un adevărat paradis pentru iubitorii de trasee montane. Iată care sunt cele mai importante trasee turistice: Sinaia- Stâncile Sfânta Ana. Traseu nemarcat cu durata de o oră și jumătate. Traseu Sinaia – Hotel Alpin – Curmătura Vârful cu Dor – Valea Izvorului Dorului, Șaua Lăptici- Hotel Peștera. Marcaj – Bandă roșie. Traseul durează aproximativ 5-6 ore. Sinaia- Poaiana Stânei- Cabana Piatra Arsă -Șaua Cocora – Muchia Văcăriei – Hotel Peștera. Marcaj:bandă albastră. Timp: 6-7 ore Cabana Miorița – Muntele Furnica – Cabana Babele- Cabana Omul. Marcaj: bandă galbenă. Timp: 5 – 6 ore.

Telecabina și telegondola Sinaia

Telecabina Sinaia

Sinaia este stațiunea cu cele mai multe instalații de cablu de pe Valea Prahovei. Unele dintre acestea funcționează tot timpul anului, altele doar în sezonul de schi.

Telecabina Sinaia – Cota 1400 și Cota 2000

Telegondola Gondola Sinaia (1000-1400)

Gondola Carp (1400-2000)

Telescaunul Soarelui (deschis doar în sezonul de schi)

Babyski-ul (deschis doar în sezonul de schi)

Pârtii de schi în Sinaia

Sinaia deține cel mai întins domeniu schiabil din România. În total sunt 16 pârtii de schi omologate, cu peste 16 kilometri schiabili.

Valea Dorului 1 – medie, 775 m, deservită de telescaun Valea Dorului 2 – medie, 804 m, deservită de telescaun

Valea Dorului Varianta – medie, 895 m, deservită de telescaun – trasee de 500 m și 1000 m

Valea Soarelui – medie, 1190 m, deservită de telescaun Scandurari – medie, 505 m

Drumul de Vara – medie, 1800 m, deservită de telecabină – traseu, 1300 m

Târle – dificilă, 950 m, deservită de telecabină

Papagal – dificilă, 900 m, deservită de telecabină

Carp – dificilă, 1382 m, deservită de telecabină

Cota 2000 Începători – ușoară, 173 m, deservită de telecabină

Pârtia Nouă – medie, 2000 m, deservită de telegondolă

Valea Soarelui 2 – ușoară, 1200 m, deservită de telescaun

Laptici 1 – ușoară, 1900 m, deservită de telescaun

Laptici 2 – medie, 900 m, deservită de telescaun

Gondola – ușoară, 150 m, deservită de teleschi

Valea cu Brazi – medie, 400 m, deservită de telegondolă

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Niculae Bădălău a fost revocat de Parlament din funcția de consilier al Curții de Conturi și vicepreşedinte al Autorităţii de audit. Fostul parlamentar PSD a fost arestat preventiv pentru dare de mită

5 December 2022 at 12:55
image

Niculae Bădălău a fost revocat astăzi din funcţia de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de audit în urma unui vot în Parlament, cu 308 voturi „pentru”, unul „împotrivă” și o abținere.

Propunerea de revocare a lui Niculae Bădălău a fost dezbătută luni în plenul Parlamentului, iar la finalul ședinței aleșii au decis revocarea acestuia din funcție după ce fostul parlamentar PSD a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită şi trafic de influenţă.

„Reputația domnului Niculae Bădălău este iremediabil afectată” și nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru funcția de la Curtea de conturi, se arată în raportul Comisiilor parlamentare de buget-finanțe, care a fost citit în plenul Parlamentului.

Anterior, Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au avizat favorabil, luni, în unanimitate, revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de audit.

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi a fost arestat preventiv, luni, 28 noiembrie, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa a admis propunerea DNA de arestare preventivă a lui Niculae Bădălău, măsura fiind dispusă pentru 30 de zile.

Procurorii îl acuză pe Bădălău că i-ar fi promis unui primar din Giurgiu remiterea a 7% din valoarea unor contracte pentru a atribui lucrările firmei ginerelui său.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Horoscop luni 5 decembrie 2022: Leii vor avea parte de o zi cu mai multă vizibilitate

5 December 2022 at 04:00
image

Berbec

Poți aborda astăzi o chestiune financiară într-un mod mai diferit și chiar original tinzând să fii destul de reticent la ideile sau sfaturile cuiva dacă nu corespund cu propriile tale convingeri. Ești dornic să-ți satisfaci o anumită plăcere însă căută să fii precaut în privința gestionării banilor. Confortul propriu este important pentru tine.

Taur

Cu Luna conjunctă astăzi cu Uranus în propriul tău semn poți fi mai excentric în abordare, surprinzându-i pe ceilalți cu atitudinea rebelă pe care o manifești. Va fi o adevărată provocare să te conformezi unor reguli sau tipare mai convenționale familiale sau profesionale. Poți face o schimbare de look interesantă.

Gemeni

Ești mai retras și un pic mai introspect în privința unor chestiuni. În urma unei analize mai profunde poți avea parte de o reală conștientizare care te ajută să vezi lucrurile diferit. Aceasta poate fi de natură emoțională sau vizează propria valoare de sine. Provocarea rămâne în a reuși să te mobilizezi pentru a pune în practică ceea ce ai descoperit.

Rac

Ceva sau cineva te poate surprinde printr-o invitație sau propunere mai puțin obișnuită. Sau poate tu ești cel care are o revelație în privința unui chestiuni, însă oricât de tentantă ar fi ideea pe care o ai, va trebui să găsești o variantă pentru a o implementa. Pe de altă parte dacă simți că cineva nu este foarte sincer cu tine poți reacționa într-un mod destul de direct și radical.

Leu

O zi cu mai multă vizibilitate. În interacțiunea cu o persoană de sex feminin din mediul socio-profesional, nu va fi ușor să-ți păstrezi răbdarea sau diplomația atunci când consideri că îți sunt încălcate anumite limite. Cooperarea sau colaborarea nu sunt tocmai punctele forțe ale acestei zile întrucât perspectivele sunt destul de diferite.

Fecioară

O discuție sau un schimb de idei îți oferă o cu totul altă perspectivă asupra unor lucruri, practic îți deschide noi orizonturi. Sau poate invitația primită pe neașteptate la un eveniment te tentează mai mult decât crezi, rămâne de văzut cum te organizezi cu anumite sarcini pentru a-ți face timp și pentru ce te interesează.

Balanță

Reacția cuiva, care este departe de a fi ceea ce tu te așteptai, te ajută să conștientizezi că poate valorile sau interesele pe care le credeai comune cu acea persoană nu sunt deloc așa. Dacă nu te simți apreciat la adevărata valoare, nu căuta acolo unde celălalt nu știe sau nu are de unde să ofere. Fii atent la lecția de astăzi, este mai importantă decât crezi.

Scorpion

O conversație, o întâlnire, o postare de pe FB îți poate crea o stare de disconfort întrucât te forțează să te confrunți cu realitatea unei situații care nu este deloc nouă pentru tine. În loc să te lași descurajat de această experiență, profită de ocazie și eliberează-te de orice nu-ți mai folosește. Câteodată libertatea este cel mai frumos cadou pe care ți-l poți oferi.

Săgetător

O chestiune neașteptată fie de natură profesională fie în propria gospodărie îți poate da bătăi de cap. Pentru a o rezolva s-ar putea să fie nevoie să abordezi lucrurile într-un mod diferit de până acum. Dacă te confrunți cu o problemă de sănătate, un mod de gândire pozitiv va fi esențial pentru a depăși momentul.

Capricorn

Cu Luna în conjuncție cu Uranus astăzi în sectorul iubirii și al romantismului, îl poți suprinde pe celălalt cu asertivitatea și modul original în care îți exprimi personalitatea. Însă pentru a te asigura de succes ai nevoie să lași orice fel de dubii sau insecurități personale la o parte. Pe plan financiar ți se recomandă mai multă prudență.

Vărsător

O situație de natură practică care vizează un membru al familiei sau are treabă cu propriul cămin pune o presiune destul de mare asupra ta. Ești agitat și revoltat în interior întrucât aveai cu totul alte planuri pentru ziua de astăzi. Dacă încerci să te liniștești un pic, realizezi că există și alte variante mai ușoare de rezolvare a problemei.

Pești

Un sfat din partea cuiva, un schimb de idei cu cineva din anturajul apropiat, o informație pe care ai descoperit-o în urma unei cercetări poate să fie extrem de utila și interesantă, oferindu-ți noi perspective. Însă reticența la schimbare sau o teamă interioară te pot ține pe loc. Dacă primești o invitație neașteptată undeva, accept-o și lăsă viața să te suprindă plăcut.

Urmăriți horoscopul pentru carieră (5 – 11 decembrie 2022):

Urmăriți previziunile generale pentru săptămâna 5 – 11 decembrie 2022:

Urmăriți horoscopul general pentru luna decembrie:

Urmăriți horoscopul pentru carieră pentru luna decembrie:

articolul original.

Un bărbat de 60 de ani din București, surdo-mut, a amenințat că se sinucide. El a fost convins de un negociator al poliției să renunțe la acest gest. Ar fi prima negociere de acest fel din istoria Poliției Române

4 December 2022 at 16:01
image

Un bărbat în vârstă de 60 de ani din București, surdo-mut, s-a închis într-o cameră a locuinței sale din Sectorul 6 și a amenințat că se sinucide. Bărbatul a fost convins să renunțe la gestul necugetat în urma discuții cu un negociator din cadrul Poliției Capitalei.

Polițiștii au fost sesizați printr-un apel la 112 că un bărbat din Sectorul 6 al Capitalei, care este surdo-mut, s-a închis într-o cameră și amenință că se sinucide.

”La data de 4 decembrie 2022, în jurul orei 12.00, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 25 au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat s-a închis într-o cameră a locuinței din Sectorul 6 și amenință că se sinucide”, transmit reprezentanții Poliției Capitalei.

La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul secției pentru a lua primele măsuri. De asemenea, s-a solicitat prezența unui negociator și a unui echipaj medical.

Totodată, având în vedere condiția acestuia, a fost solicitată prezența unui interpret mimico-gestual.

În urma negocierilor purtate cu bărbatul, acesta a renunțat la gestul său, fiind preluat de un echipaj medical pentru a fi transportat la o unitate spitalicească.

Bărbatul în vârstă de aproape 60 de ani era deprimat că soția lui a luat banii din casă și a fugit cu un alt bărbat. Informațiile au fost oferite poliției de către fiica celor doi. Este pentru prima dată in istoria Poliției Române când s-a negociat cu un surdo-mut, potrivit unor surse judiciare.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

FOTO | Accident grav în Argeș. Mașină izbită de un cap de pod. O fetiță de trei ani a ajuns la spital

4 December 2022 at 14:44
image

O copilă de trei ani a ajuns la spital după ce mașina în care se afla a intrat într-un cap de pod. Accidentul rutier s-a produs în localitatea Bascov.

În zona Valea Ursului, din primele informații, autoturismul ar fi scăpat de sub control și ar fi izbit un cap de pod. La fața locului au intervenit pompierii și echipajul SMURD.

Echipajul medical a monitorizat și transportat la spital, pentru efectuarea de investigații medicale amănunțite, o minoră, în vârstă de aproximativ trei ani, care a suferit un traumatism cranio cerebral.

Cea de-a doua victimă, o femeie, a fost preluată și transportată la spital de către echipajul Serviciului Județean de Ambulanță.

articolul original.

Fostul mare fotbalist Pele se află în stare gravă într-un spital din Sao Paolo. Nu ar mai răspunde la tratament

3 December 2022 at 21:04
image

Marea legendă a fotbalului brazilian, Pele, se află în stare gravă într-un spital din Sao Paolo. În vârstă de 82 de ani, fostul fotbalist a fost diagnosticat cu cancer la colon, însă organismul său nu mai răspunde la chimioterapie.

Fostul mare fotbalist în vârstă de 82 de ani a fost internat marți la spitalul din Sao Paulo, spunând că este o vizită lunară de rutină.

Edson Arantes do Nascimento primește îngrijiri paliative, după ce chimioterapia nu ar mai fi dat rezultatele așteptate, informează publicația braziliană Folha de Sao Paulo.

Mesaje de susținere pentru Pele au fost trimise din întreaga lume. „Rugați-vă pentru rege”, a scris pe Twitter atacantul Franței Kylian Mbappe.

Sportivului care a câștigat de trei ori Cupa Mondială i s-a îndepărtat o tumoare de la colon în septembrie 2021 și de atunci a primit un tratament regulat.

Pele a fost diagnosticat cu o infecție respiratorie și vineri, 2 decembrie, Spitalul din Sao Paulo Albert Einstein a declarat că este într-o stare stabilă.

„Răspunsul a fost adecvat, iar pacientul internat într-un salon obișnuit este în stare stabilă, cu o îmbunătățire generală a stării de sănătate”, au precizat vineri reprezentanții spitalului „ Albert Einstein” într-un comunicat, preluat de AP.

Printr-un mesaj publicat joi pe pagina sa de Facebook, Pele le-a mulțumit fanilor pentru încurajările transmise.

„Prieteni, sunt la spital şi fac controlul meu lunar. Întotdeauna este plăcut să primesc mesaje pozitive. Mulţumesc Qatarului pentru acest omagiu şi tuturor celor care îmi trimit energii pozitive”, a scris Pele, pe Facebook.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Amendă uriașă pentru o fermă de păsări din Prahova. Ce au descoperit inspectorii Gărzii de Mediu

3 December 2022 at 20:02
image

O fermă de păsări din localitatea prahoveană Băicoi a fost amendată cu suma de 100.000 de lei, a anunțat sâmbătă Garda de Mediu Prahova.

Controlul la ferma de păsări a fost efectuat după ce localnicii au reclamat mirosurile greu de suportat emanate din zona fermei. În urma controlului, comisarii de mediu au constatat că firma nu avea autorizaţie de mediu.

”Garda de Mediu Prahova a sancţionat un operator economic cu amendă în valoare de 100.000 lei în urma controlului efectuat la hala de depozitare şi tratament dejecţii avicole cu activitatea desfăşurată în oraşul Băicoi. Controlul efectuat a vizat verificarea sesizărilor primite de la locuitorii oraşului Băicoi cu privire la disconfortul olfactiv produs de activitatea desfăşurată la hala de depozitare dejecţii avicole”, a transmis Garda de Mediu Prahova pe Facebook.

Conform sursei citate, verificările făcute în teren au arătat că operatorul economic nu a îndeplinit măsura trasată încă din faza de construcţie, de a solicita Autorizaţie de Mediu înaintea începerii activităţii.

Comisarii de mediu au dispus ca activitatea respectivului agent economic se fie reluată după obţinerea actelor de reglementare.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Zece grenade și mai mult elemente de muniție au fost găsite în peretele unei case din Bistrița-Năsăud

3 December 2022 at 19:23
image

Zece grenade ofensive și mai multe elemente de muniție au fost găsite în peretele unei case aflate în curs de demolare din județul Bistriţa-Năsăud. Echipajul pirotehnic al ISU Bistriţa-Năsăud a intervenit, sâmbătă, pentru asanarea elementelor de muniție. 

Pirotehnicienii au descoperit 10 grenade ofensive, 18 cartuşe şi trei arme localitatea Nimigea, din județul Bistrița.

Muniţia asanată este foarte periculoasă la manipulare, transport şi depozitare, iar din această cauză a fost luată decizia de a fi distrusă pe un teren din apropierea locului descoperirii acesteia, informează ISU Bistriţa-Năsăud.

Misiunea a fost executată cu sprijinul poliţiştilor şi jandarmilor din localitate. Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţie neexplodată, pirotehnicienii recomandă cetăţenilor să sune imediat la 112 dacă găsesc elemente de muniţie.

Acestea nu trebuie atinse, lovite, aruncate în foc ori duse la fier vechi, mai recomandă autoritățile.

De asemenea, se recomandă ca muniţiile neexplodate să nu fie introduse în clădiri, încăperi sau locuinţe şi totodată focoasele sau elementele componente să nu fie demontate, potrivit Agerpres.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

O șoferiță din Ucraina a intrat cu mașina în toneta de control de la punctul de frontieră Vicovu de Sus

3 December 2022 at 18:22
image

O şoferiţă din Ucraina a intrat cu maşina în toneta de control de la punctul de frontieră Vicovu de Sus. Incidentul s-ar fi produs din cauză că femeia ar fi încurcat frâna cu acceleraţia.

Șoferiţa, în vârstă de 44 de ani, a vrut să intre în România, sâmbătă, în jurul prânzului, prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Vicovu de Sus, judeţul Suceava, potrivit purtătoarei de cuvânt a Poliţiei de Frontieră, Alina Petraru.

La controlul de frontieră, poliţiştii au constatat că autoturismul nu corespundea normelor tehnice privind siguranța circulației rutiere pe teritoriul României şi i-au adus la cunoştinţă şoferinţei că îşi poate continua călătoria fără maşină, în caz contrar poate să se intorcă în Ucraina.

În cele din urmă, femeia a decis să se întoarcă în ţara vecină.

Persoanei în cauză i s-a adus la cunoștință acest lucru, inclusiv faptul că ìşi poate continua călătoria fără autoturism, aceasta a luat decizia de a se întoarce pe teritoriul ucrainean, deplasându-se pe sensul de ieșire din România. În momentul în care conducătoarea auto a ajuns la control în dreptul tonetei de pe sensul de ieșire din România, a pierdut controlul volanului, acroșând toneta de control aparținând Poliției de Frontieră și Autorității Vamale.  Femeia nu a suferit vătămări corporale, însă a fost monitorizată de un echipaj SM.U.R.D., ulterior refuzând transportul la spital”, a explicat Alina Petraru, potrivit adevărul.ro.

Din fericire, în momentul producerii incidentului, în respectiva tonetă nu se afla nicio persoană. Șoferiţa a fost testată cu aparatul etilotest, iar rezultatul a ieşit negativ. Femeia s-a ales cu un dosar penal pentru distrugere.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Filmul morţii judecătorului Gabriel Apostol. Ce l-ar fi determinat să-și pună capăt zilelor. Mărturiile apropiaților

2 December 2022 at 20:43
image

Ies la iveală detalii cutremurătoare după moartea judecătorul piteștean Gabriel Apostol, suspendat din magistratură în urma unor scandaluri, care și-ar fi injectat benzină în vene. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Judecătorul a devenit cunoscut în urma participării la show-ul culinar Masterchef.

Fostul magistrat Gabriel Apostol a recurs la gestul necugetat joi dimineața. El a fost găsit căzut pe podeaua din baie de către soția sa care a sunat imediat la 112.

Ajunși la fața locului, salvatorii l-au găsit pe bărbat zăcând pe jos, după ce își injectase în vene un lichid de culoare galbenă, cu miros specific de benzină.

Bărbatul a fost transportat de urgență la spital conștient, însă la scurt timp starea sa s-a înrăutățit, cel mai probabil din cauza lichidului injectat, care a ajuns în tot organismul, prin intermediul sângelui.

Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Pitești l-au intubat pe fostul magistrat și au primit acordul pentru a fi transferat la Spitalul de Urgență Floreasca, din Capitală. Din nefericire, pacientul a decedat pe drumul spre București.

În acest caz, anchetatorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Avocatul Florentin Sorescu: „A fost ca un glonț tras în copilăria lui care i-a pătruns în inimă după ani și ani”

Un apropiat al acestuia, avocatul piteștean Florentin Sorescu a povestit într-o postare pe o rețea de socializare cum l-a cunoscut pe magistratul Gabriel Apostol. Avocatul găsește o posibilă explicație a gestului suicidar al magistratului care și-a injectat benzină in vene.

”Pe Gabi Apostol l-am cunoscut în urmă cu câțiva ani când m-a contactat în urma unei poezii pe care o postasem pe FB și își găsise în el ecou. Desigur, ca judecător il știam mai demult, dar atunci am avut cu el pentru prima dată o întâlnire tet-a-tet. Auzisem deja de isprăvile lui de care vuia toată presa și anume de altercația dintr-o benzinărie cu niște polițiști, lucru care m-a mirat peste marginea mirării întrucât îl știam un om cuminte și la locul lui. 

Ne-am întâlnit la vechea Ceainărie din Pitești, moment in care am realizat că este foarte agitat. Sau, mai degrabă, surescitat. 

”Problemele lui se trag în mod special din copilărie”

Mi-a povestit, cu această ocazie, că problemele lui se trag în mod special din copilărie întrucât a avut un tată extrem de autoritar care, printre altele, nu l-a lăsat să urmeze cariera pe care și-o dorea. Printre altele mi-a spus că ar fi vrut să urmeze o carieră de șahist, în adolescență obținând chiar o remiză la un simultan susținut de Elisabeta Polihoniadre. Și că justiția este a doua nenorocire care s-a abătut asupra lui. 

Știam, pe de altă parte, că avea mari probleme cu unul dintre copii, fiind pus in situația de a se deplasa aproape zilnic la București pentru probleme medicale, context in care a avut loc și scandalul de care am pomenit mai sus. 

M-am mai întâlnit în câteva rânduri cu el, apoi l-am văzut făcându-și apariția într-un concurs de Master Chef. 

Pus în situația de a fi exclus din magistratură, colegii au adunat semnături în sprijinul lui arătând că în realitate este un judecător și un coleg cât se poate de capabil, dar pe care problemele au început să-l strivească sub greutatea lor. 

Din fericire, cei responsabili au înțeles acest lucru, motiv pentru care s-a ales doar cu o suspendare de câteva luni. 

Încet-încet a revenit în magistratură și lucrurile păreau că și-au reintrat pe făgașul normal. 

De o bună perioadă de timp nu am mai știut nimic de el pentru ca astăzi să citesc că a murit în ambulanța cu care era dus de urgență la București în urma înrăutățirii stării generale de sănătate. Aflu cu ocazia asta că, în urmă cu puțin timp, a avut o încercare de suicid care finalmente și-a produs efectul. Si m-a apucat o covârșitoare tristețe la gândul că acel ceva care i s-a întâmplat odată, demult, a fost ca un glonț tras în copilăria lui care i-a pătruns în inimă după ani și ani. 

Uneori nu avem habar ce se întâmplă cu oamenii de lângă noi și se vădește la un moment dat că cei care păreau puternici sunt, de fapt, mult mai fragili decât ne-am fi putut imagina. Și mă-ngrozesc la gândul că poate lucrurile ar fi stat altfel dacă am fi avut ochi să vedem și am fi știut să îi fim mai aproape. Pentru că o sinucidere nu este niciodată înfrângerea unui singur om, ci o înfrângere a aproapelui.

Dumnezeu să te ierte, Gabi! Pe tine și pe noi”, scrie avocatul Florentin Sorescu pe Facebook.

„Injectarea de benzină reprezintă o raritate în activitatea medicală. Sunt câteva cazuri la nivel mondial. Pacienţii respectivi nu mai pot respira normal, iar lipsa de oxigen va duce la un cerc vicios în care toate organele vor fi afectate”, a explicat medicul toxicolog Radu Țincu, scrie observatornews.ro.

Gabriel Apostol era căsătorit cu o colegă de breaslă cu care avea două fete. Acesta a fost președintele Secției Penale a Judecătoriei Pitești. El fusese suspendat din magistratură în luna mai 2014 după un incident pe Autostrada A1, când a lovit doi polițiști. O lună mai târziu, după un scandal într-un magazin din oraș, fostul magistrat a accidentat voit un angajat, luându-l pe capotă, notează presa locală.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, ar putea investiga persoanele și firmele care încalcă sancțiunile UE la adresa Rusiei

2 December 2022 at 18:22
image

Comisia Europeană a prezentat vineri o propunere de armonizare a infracțiunilor și a sancțiunilor pentru încălcarea măsurilor restrictive ale UE, în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei. Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi va avea de jucat un rol important în acest nou mecanism.

Propunerea Comisiei stabilește norme comune ale UE, care vor facilita investigarea, urmărirea penală și pedepsirea încălcărilor măsurilor restrictive în toate statele membre deopotrivă. Propunerea va fi acum discutată de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii colegislative ordinare.

Implementarea măsurilor restrictive ale UE în urma atacului rus asupra Ucrainei arată complexitatea identificării activelor deținute de oligarhi, care le ascund în diferite jurisdicții prin structuri juridice și financiare elaborate, potrivit unui comunicat al instituției.

Încălcarea sancțiunilor UE este o infracțiune gravă

Directiva propusă va stabili același nivel de sancțiuni în toate statele membre. Astfel, va închide lacunele legale existente și va crește efectul de descurajare al încălcării sancțiunilor UE, în primul rând. Principalele elemente ale propunerii includ:

O listă de infracțiuni, care încalcă sancțiunile UE, cum ar fi:

  • punerea la dispoziție a fondurilor sau a resurselor economice unei persoane, entități sau organism desemnate sau în beneficiul acesteia;
  • neînghețarea acestor fonduri;
  • să permită intrarea persoanelor desemnate pe teritoriul unui stat membru sau tranzitul acestora pe teritoriul unui stat membru;
  • încheierea de tranzacții cu țări terțe, care sunt interzise sau restricționate de măsurile restrictive ale UE;
  • comerțul cu bunuri sau servicii al căror import, export, vânzare, cumpărare, transfer, tranzit sau transport este interzis sau restricționat;
  • furnizarea de activități financiare care sunt interzise sau restricționate; sau
  • furnizarea altor servicii care sunt interzise sau restricționate, cum ar fi servicii de consultanță juridică, servicii de încredere și servicii de consultanță fiscală.
  • Infracțiunile vor acoperi eludarea unei măsuri restrictive a UE: aceasta înseamnă ocolirea sau încercarea de a ocoli măsurile restrictive prin ascunderea fondurilor sau ascunderea faptului că o persoană este proprietarul final al fondurilor.
  • Standarde de bază comune pentru pedepse: în funcție de infracțiune, persoana individuală poate fi pasibilă de o pedeapsă maximă de cel puțin cinci ani de închisoare; companiile ar putea fi pasibile de penalități de cel puțin 5% din cifra de afaceri globală totală a persoanei juridice (societății) în anul de afaceri anterior deciziei de amendare.

De la începutul războiului din Ucraina, UE a adoptat o serie de sancțiuni împotriva persoanelor și companiilor rusești și bieloruși.

”Implementarea măsurilor restrictive ale UE arată complexitatea identificării activelor deținute de oligarhi, care le ascund în diferite jurisdicții prin structuri juridice și financiare complexe. De exemplu, prin transferul dreptului de proprietate asupra proprietății sancționate către o terță parte nesancționată. Aceștia sunt ajutați de lacunele legale existente, deoarece dispozițiile de drept penal privind încălcările sancțiunilor UE variază de la un stat membru la altul. O aplicare inconsecventă a măsurilor restrictive subminează capacitatea Uniunii de a vorbi cu o singură voce”, se mai arată în comunicat.

În mai 2022, Comisia a propus să adauge încălcarea măsurilor restrictive ale UE pe lista infracțiunilor UE. În același timp, Comisia a propus noi norme consolidate privind recuperarea și confiscarea activelor, care vor contribui, de asemenea, la punerea în aplicare a măsurilor restrictive ale UE. Propunerile vin în contextul Grupului operativ „Înghețare și sechestrare”, înființat de Comisie în martie.

În urma adoptării, la 28 noiembrie, a Deciziei Consiliului de identificare a încălcării măsurilor restrictive ale Uniunii drept un domeniu al infracțiunilor grave care îndeplinește criteriile prevăzute la articolul 83 alineatul (1) din TFUE, Comisia prezintă acum această propunere de directivă. privind încălcarea măsurilor restrictive ale Uniunii, ca un al doilea pas.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Angel Tîlvăr: „Teoretic, nu este exclus ca Putin să folosească o armă nucleară tactică. Mi-ar plăcea să cred că nu se va întâmpla”

1 December 2022 at 21:47
image

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a afirmat, joi, în primul său interviu de când este în funcție, că România nu se teme că va fi atacată, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, însă sunt avute în vedere toate scenariile, iar folosirea armelor nucleare nu poate fi exclusă „teoretic”, dar i-ar plăcea să creadă că aşa ceva nu se va întâmpla.

„România nu se teme de un atac. În schimb, orice stat serios, aflându-se în zona geografică în care ne aflăm noi şi fiind în proximitatea unei zone de conflict, trebuie să fie pregătit pentru o astfel de situaţie, iar domeniu militar este un domeniu care operează cu variante. Să nu uităm, contextul este invadarea de către Rusia lui Putin a unui stat suveran, încălcând dreptul internaţional. O invadare neprovocată, profund ilegală, care generează automat reacţii. Sunt sigur că la nivelul la nivelul decidenţilor militari, al celor care elaborează felul în care un stat sau altul se poziţionează faţă de o situaţie sau alta, există variante luate în discuţie şi care fac şi obiectul preocupărilor pe care le au în mod obişnuit. Cu asta se ocupă, de fapt armata: să asigure faptul că o ţară, populaţia unei ţări, îşi poate desfăşura activitatea în condiţii de normalitate”, a declarat Angel Tîlvăr, joi la Antena 3.
Întrebat dacă este exclus ca Vladimir Putin să folosească arma nucleară tactică, ministrul Apărării a răspuns: „Unul din elementele care i se poate asocia (lui Vladimir Putin – n.r.) este impredictibilitatea. Deci, nu ştiu dacă există probabilitatea. Din punct de vedere teoretic, posibilităţile nu sunt excluse. Au fost evocate şi de experţi în analiza militară, şi de oficiali de rang înalt. Mi-ar plăcea să cred că nu o să se întâmple aşa ceva. Cred că decizia de a face pace aparţine la acest moment Ucrainei”.
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Poll Marius Tucă Show: ”Dacă s-ar organiza mâine referendum, ați vota pentru unirea României cu Republica Moldova?”

1 December 2022 at 21:29

Marius Tucă și Ion Cristoiu (publicist și scriitor) au dezbătut subiectul zilei, în cadrul ediției de joi, 1 decembrie, iar telespectatorii au putut răspunde și la întrebarea poll-ului: ”Dacă s-ar organiza mâine referendum, ați vota pentru unirea României cu Republica Moldova?”.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.
❌