ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Reducerea deșeurilor electronice. Parlamentul European impune încărcătorul universal

4 October 2022 at 11:11
image

Parlamentul European şi-a dat marţi, 4 octombrie, acordul final pentru introducerea unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa în 2024, informează Agerpres.

Propunerea referitoare la un singur port de încărcare pentru dispozitivele mobile a fost lansată de Comisia Europeană în urmă cu mai mult de un deceniu, după ce utilizatorii de telefoane iPhone şi Android s-au plâns că trebuie să utilizeze încărcătoare diferite pentru telefoanele lor. În timp ce telefoanele iPhone se încarcă prin intermediul unui port de tip Lightning, dispozitivele de tip Android sunt alimentate pe baza unor conectori de tip USB-C.

Până la sfârşitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele şi camerele digitale vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C. Începând cu primăvara anului 2026, obligaţia se va extinde la laptopuri. Noua lege, adoptată marţi în plen cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă şi 8 abţineri, face parte dintr-un efort mai amplu al Uniunii Europene de a reduce deşeurile electronice şi de a le permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile.

Potrivit noilor norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziţionează un nou dispozitiv, deoarece vor putea utiliza un singur încărcător pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici şi mijlocii.

Indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căştile şi căştile cu microfon, consolele video portabile şi difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigaţie, căştile intraauriculare şi laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcţionează cu o putere de alimentare de până la 100 de waţi, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.

Toate dispozitivele care permit încărcarea rapidă vor avea acum aceeaşi viteză de încărcare, permiţându-le utilizatorilor să le încarce la fel de repede, indiferent de încărcătorul utilizat, atâta timp cât este compatibil.

„Încărcătorul comun va deveni, în sfârşit, o realitate în Europa. Am aşteptat peste zece ani adoptarea acestor norme, dar putem, în cele din urmă, să lăsăm în urmă multitudinea de încărcătoare. Această lege adaptată exigenţelor viitorului permite dezvoltarea unor soluţii inovatoare de încărcare în viitor şi va aduce beneficii tuturor – de la consumatori frustraţi la mediul nostru vulnerabil. Trăim vremuri dificile pentru politică, dar am demonstrat că UE are în continuare idei şi soluţii pentru a îmbunătăţi vieţile a milioane de oameni din Europa şi pentru a inspira alte părţi ale lumii să îi urmeze exemplul”, a declarat raportorul Parlamentului, Alex Agius Saliba (S&D, Malta).

Pe măsură ce încărcarea fără fir va deveni mai răspândită, Comisia Europeană va trebui să armonizeze cerinţele de interoperabilitate până la sfârşitul anului 2024, pentru a evita un impact negativ asupra consumatorilor şi a mediului. Astfel, va dispărea aşa-numitul efect de „blocaj” tehnologic, prin care un consumator devine dependent de un singur producător.

Etichete speciale vor informa consumatorii despre caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive şi le vor permite să vadă mai uşor dacă încărcătoarele lor existente sunt compatibile. De asemenea, cumpărătorii vor putea să aleagă în cunoştinţă de cauză dacă să cumpere sau nu un nou dispozitiv de încărcare împreună cu un produs nou.

Aceste noi obligaţii vor conduce la reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare şi vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an la achiziţiile inutile de încărcătoare. În Uniunea Europeană, încărcătoarele aruncate şi neutilizate reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deşeuri electronice pe an.

Consiliul va trebui să aprobe în mod oficial directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Aceasta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Ţările Uniunii vor dispune apoi de 12 luni pentru a transpune normele în legislaţia naţională şi de alte 12 luni după sfârşitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piaţă înainte de data aplicării. 

articolul original.

[P] Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor IMM-uri cu activitate economică

4 October 2022 at 11:00
image

COOL TOP EVENT SRL anunță finalizarea proiectului cu titlul „Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor IMM-uri cu activitate economică în unul din domeniile de activitate prevăzute în anexa nr. 2” proiect  nr.RUE18859  înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri/ AIMMAIPE , respectiv 21.03.2022  

Obiectivul proiectului a reprezentat sprijinirea financiara a COOL TOP EVENT SRL, in contextul depășirii crizei provocate de COVID 19.

Proiectul a avut printre principalele rezultate, următoarele:

-menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,

-menținerea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului a fost de 116.399,3775 lei (valoarea totala) din care: 101.216,85 lei grant si 15.182,5275 lei cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020].

articolul original.

[P] Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor IMM-uri cu activitate economică

4 October 2022 at 10:29
image

BRIMOTAS COM S.R.L, anunță finalizarea implementării proiectului cu titlul „Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor IMM-uri cu activitate  economică în unul din domeniile de activitate prevăzute în anexa nr. 2”, proiect  nr RUE 21944, înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.

Proiectul s-a  derulat pe o perioadă de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri/ AIMMAIPE , respectiv 30.03.2022.

Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea financiară a BRIMOTAS COM S.R.L ȋn contextul depășirii crizei provocate de COVID 19.

Proiectul are principalele rezultate, următoarele:

-menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,

-menținerea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului este de 167,686.9050 (valoarea totala) din care : 145,814.700 lei grant si 21,872.2050 lei cofinanțare. Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020]

articolul original.

Societatea civilă îi cere Ligiei Deca să-și publice lucrarea de doctorat

4 October 2022 at 07:39

Societatea Academică din România (SAR) îi solicită noului ministru al Educației, Ligia Deca, publicarea voluntară a tezei sale de doctorat, ca și tezele tuturor secretarilor de stat, respectiv ale secretarului general din Ministerul Educației și ale tuturor celor care dețin funcții de conducere la nivelul instituțiilor aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Educației. Solicităm ca această măsură să fie implementată până la finalul lunii octombrie, fiind o măsură necesară pentru redresarea încrederii în sistemul de învățământ românesc.” se arată într-un apel publicat de România Curată.

Ligia Deca a fost numită ministru al Educației luni, 3 octombrie, după ce Sorin Cîmpeanu, acuzat de ziarista Emilia Șercan că ar fi plagiat pasaje ale altor autori în lucrarea sa de doctorat, a demisionat.

„Îi mulțumesc domnului Președinte Klaus Iohannis pentru încrederea acordată! La momentul la care m-am alăturat echipei de la Administrația Prezidențială, eram cel mai tânăr consilier al Preşedintelui. Probabil nu o alegere simplă, însă am primit multă încredere şi apreciere, autonomie şi responsabilitate. Iar provocarea de a demara o reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social, a constituit o onoare.”, a transmis Ligia Deca, la plecarea de la Cotroceni.

După nenumăratele scandaluri de plagiat în care au fost implicați oficiali ai statului român, reprezentanții societății civile spun că „Transparența și integritatea academică trebuie probate de la vârful Ministerului Educației, dacă într-adevăr se dorește o reformă profundă a sistemului de învățământ românesc.”, amintind că „și doamna ministru Deca, dar și președintele României, Klaus Iohannis, au reiterat nevoia ca reforma educațională să includă respectarea principiului toleranței zero față de plagiat.”

„Având în vedere aceste declarații, considerăm că nu există un moment mai prielnic pentru a trece de la declarații de bune intenții la exemplul personal. E momentul ca liderii sectorului educației să arate drumul celorlalți prin transparentizarea lucrărilor lor științifice care nu au caracter public. De la ministru la secretari de stat, de la directori și președinți de agenții la inspectori școlari generali, toți cei care dețin funcții de conducere în învățământ trebuie să își facă publice lucrările de doctorat, ca ci și celelalte lucrări cu caracter științific listate în biografii care nu pot fi găsite în spațiul public. Deși nu se află în subordinea Ministerului Educației, la fel ar trebui să procedeze și toți rectorii dacă sunt aliații reformei, și nu complicii unui sistem corupt.

În prezent, următorii secretari de stat din conducerea Ministerului Educației au obținut titlul de doctor:

Antoneta Bolchiș – Doctor în științele educației (UBB Cluj-Napoca);
Ionel Lixandru – Doctor în științele educației (Universitatea din București);
Gigel Paraschiv – Doctor în inginerie mecanică (Universitatea Politehnica din București)

Ne exprimăm speranța că putem trece în sfârșit de la vorbe la fapte și solicităm de asemenea o consultare separată, alături de partenerii noștri din societatea civilă privitoare la creșterea măsurilor privind integritatea academică și prevenirea conflictului de interese în noul pachet de legi al Educației, pentru ca acesta să își poată atinge întregul potențial.

Invităm societatea civilă și cetățenii să se alăture acestui demers.”, transmit semnatarii apelului publicat de România Curată.

Lunga luptă dusă de Ligia Deca cu plagiatul

Într-un comentariu publicat de siteul InPolitics, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob amintește parcursul noului ministru al Educației și estimează că „misiunea prioritară a noului ministru al Educației, cotrocenista Ligia Deca, nu va fi pachetul legilor educației moșite de demisionarul Cîmpeanu, ci execuția premierului plagiator Nicolae Ciucă.”

Deși admite că nu are informații certe în acest sens, autorul spune că aceasta este o concluzie logică având în vedere „backgroundul noului ministru, care o obligă la asta.”

Redăm mai jos comentariul publicat de InPolitics:

Deci, să o prezentăm pe Ligia Deca, eroina fără pată și fără de prihană a luptei antiplagiat din învățămînt.

Ce ar recomanda-o pe Ligia Deca drept ministru al Educației?

Pregătirea academică de exepție? Nici în glumă: doamna e nici mai mult, nici mai puțin decît căpitan de vas, în urma absolvirii uneia dintre cele două facultăți ale universității maritime din Constanța. Cea mai slabă dintre ele: Facultatea de Navigație și Transport Naval. Dacă doamna e intelectuală, atunci și Băsescu era. Sau Onedin. Sau piratul Barbăneagră.

Activitatea rodnică de consilier prezidențial, timp de șapte ani? Să fim serioși, doamna a fost o ilustră anonimă, ieșind rar în față, precum anul trecut, cînd asociațiile de elevi din România i-au cerut demisia public, la pachet cu cea a lui Cîmpeanu „pentru a stopa malpraxisul educațional pe care îl comit”, mai precis neincluderea de fonduri pentru transportul gratuit al elevilor în bugetul de stat.

Și totuși, CV-ul Ligiei Deca e solid din alt punct de vedere, după cum vom releva în rîndurile care urmează.

La începutul mandatului lui Băsescu, tînăra studentă era președintele extrem de activ și de incisiv al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
În vara anului 2007, ANOSR intrase într-un război feroce cu unul dintre cele mai grele personaje post-decembriste din Învățămînt, Ecaterina Andronescu – de patru ori ministru al educației, în acea perioadă rector al Politehnicii -, pe care o acuza că pune pumnul în gura studenților și le îngrădește libertatea de exprimare în chestiuni precum condițiile din cămine șamd.

„În data de 14 iunie 2007, dna Ecaterina Andronescu a comis un abuz în serviciu asupra dreptului la libertate de exprimare a studenţiilor printr-o atitudine securistă de tip intimidare, o imixtiune în procesul de evaluare instituţională a Politehnicii Bucureşti şi o încălcare a statutului studenţilor de parteneri în procesul educaţional”, declara public tînăra Ligia Deca.
ANOSR îi cerea lui Andronescu, extrem de dur, să îşi ceară scuze oficial pentru presiunile exercitate şi să îşi dea demisia din funcţiile publice pe care le ocupă, ameninţând că în cazul în care cererile nu le sunt soluţionate, vor recurge la proteste stradale. Mai mult de atît, asociația condusă de Ligia Deca recurgea la un demers de-a dreptul neobișnuit, cerînd oficial CNSAS verificarea Ecaterinei Andronescu, pentru a vedea dacă aceasta a făcut poliţie politică. În lupta ei, Deca nu ezita să se adreseze și Comisiilor de Învățămînt ale Parlamentului, adică rezbel în toată regula.

În anul următor, masteranda, viitoare căpităneasă universitară de vas, era aleasă preşedinte al Adunării Generale a Uniunii Studenţilor din Europa(USE), organizaţie care reprezenta peste 10.000.000 de studenţi, din 38 de ţări.
O premieră onorantă pentru România, fiind primul român în asemenea funcție.

La acea vreme, Deca nu mai era președintele ANOSR, locul ei fiind luat de soțul actual, Cezar Haj.

Însă, foarte important de menționat, în CV-ul Ligiei Deca apăruse în 2007 o funcție nouă, foarte interesantă. Aceea de coordonator al Coaliţiei pentru Universităţi Curate, un organism nășit de Societatea România Academică a Alinei Mungiu, amintind izbitor de Coaliția pentru un parlament curat care avusese un rol extrem de greu în alegerile din 2004, prin luarea la mînă a personajelor dubioase de pe listele electorale. Inutil să amintim că cei mai mulți pătați fuseseră găsiți la PSD.

Grupul de inițiativă al Coaliției pentru Universități Curate era format din organisme precum Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Asociația Pro Democrația, Centrul pentru Jurnalism Independent, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academică din România șamd.

Ce își propunea noul organism: nimic altceva decît să asaneze mediul universitar, să lupte împotriva plagiatului, pentru transparență și corectitudine administrativă, pentru combaterea nepotismului, pentru corectitudine academică, incluzînd performanţă în cercetare, pentru transparența managementului financiar etc.

Un raport publicat doi ani mai tîrziu după cercetări în 40 de universități de stat scotea la lumină tarele grave ale sistemului: plagiat, falsificare gravă de diplome, restricţionarea accesului la informaţii de interes public, prezenţa extinsă a nepotismului etc.

Coaliția condusă de Ligia Deca și creată de Alina Mungiu cu banii ambasadei Olandei la București stabilise fără echivoc: învățămîntul românesc suferea grav și avea nevoie de măsuri urgente de însănătoșire.

În 2009, Deca era realeasă la șefia USE, iar un an mai tîrziu devenea șefa Secretariatului Procesului Bologna, pentru perioada 2010 – 2012. Pînă în 2015 nu s-a mai aflat mare lucru despre ea, în acel an devenind consiliera lui Iohannis.

În 2016, aflam că Deca avea onoarea de a participa la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, unde avea să se lanseze ediția în chineză a monumentalei creații iohannesiene „Pas cu pas”. (Ironia sorții face ca soțul Ligiei Deca să fie consultant al unei asociații intitulate „Pas cu pas”, înființată în 2019. Probabil o coincidență.) E vorba de un tîrg organizat fix în acea țară de care acum un apropiat al președintelui, deputatul Alexandru Muraru, cere imperios să ne ținem cît mai departe.

În 2019, consiliera Ligia Deca, ieșea la atac, tăios, din nou, împotriva ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, în urma unei declarații în care aceasta părea să fi sugerat că plagiatul este o problemă minoră.
„Această declarație este una care arată că nu înțelege efectele negative ale fenomenului de plagiat. Personal cred că nicio problemă nu poate fi remediată fără să acceptăm efectele ei negative pe de-a-ntregul”, declara Ligia Deca.

Apriga luptătoare, ani de-a rîndul, împotriva plagiatului, a falsificării de diplome, a lipsei de transparență în educație este acum subalterna unui premier plagiator, ceea ce înseamnă un doctorat în fals, și care a luat măsuri pentru blocarea anchetei, adică lipsă de transparență.

Ligia Deca nu are decît două variante. Fie declanșează imediat lupta pentru demascarea plagiatorului Ciucă, în virtutea cărții de vizită care, cel mai probabil, a adus-o în funcții universitare interne și internaționale înalte.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Spionaj și scandal româno-sârb la nivel înalt. Nu lipsesc rușii

3 October 2022 at 18:48

Procurorii DIICOT au descins astăzi, 3 octombrie, la sediul principal și la punctele de lucru (din București și Timișoara) ale NIS Petrol, o companie sârbească controlată de Gazprom.

UPDATE Toate persoanele aduse la audieri au părăsit sediul DIICOT Timișoara au părăsit sediul DIICOT Timișoara în jurul orei 22.00. Nimeni nu a fost reținut.

Știrea inițială Potrivit comunicatului DIICOT, motivul celor 9 percheziții ale procurorilor îl constituie suspiciunea de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transferul neautorizat de date informatice. În urma perchezițiilor, 8 persoane au fost duse la audieri. Dintre acestea, patru persoane sunt acuzate de spionaj.

„La data de 03.10.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu D.C.C.O. și B.C.C.O. Timișoara au efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza municipiilor București și Timișoara, parte din acestea la sediul și punctele de lucru ale unei companii multinațională, într-o cauză ce având obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice.
În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe documente și medii de stocare a datelor, 8 persoane fiind conduse, în vederea audierii, la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetățeni străini și români), procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au formulat acuzații sub aspectul comiterii infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice reținându-se că, în calitate angajați ai unei filiale a unei companii multinaționale (având responsabilități de natură managerială sau de altă natură în cadrul firmei ori, dimpotrivă, neavând autorizarea necesară desfășurării anumitor operațiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale și au transmis date nedestinate publicității privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România către firma din același consorțiu din Serbia.
Cercetările sunt continuate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara.”, se arată în comunicatul DIICOT.

NIS Petrol operează în România de mai mulți ani și deţine 19 benzinării Gazprom. Compania sârbească a concesionat de la Agenția Națională a Resurselor Minerale șase perimetre de petrol și gaze: două în județul Bihor, iar celelalte patru, în județul Timiș. Concesiunile au fost făcute pentru o perioadă cuprinsă între 20-25 de ani.

Compania NIS Petrol era obligată, potrivit contractului cu statul român, să anunțe Agenția Națională pentru Resurse Minerale de orice descoperire pe care o face în subteranul României. 

Potrivit unor surse apropiate anchetei, acest fapt nu s-ar fi întâmplat, iar informații, considerate sensibile, despre zăcămintele din vestul țării au ajuns la sediul central al companiei din Belgrad.

În ultimul deceniu, NIS Petrol a făcut prospecțiuni și în județul Bihor, în baza unor acorduri încheiate cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale în anul 2010. Activitatea firmei a fost blocată de mai multe ori, prin proteste ale bihorenilor, care s-au temut că NIS caută gaze de șist care, ulterior, vor fi exploatate prin metoda fracturării hidraulice.

Însuşi preşedintele NIS Petrol, Vadim Smirnov, a venit atunci la Oradea pentru a da asigurări că nu se caută gaze de şist, ci resurse convenţionale.

Mai mult, NIS Petrol a acționat ilegal, demarând prospecțiuni într-unul dintre perimetre, EX-1 Tria, înainte de a avea acordurile necesare din partea autorizațiilor locale.

În 2019, compania a anunțat că a identificat zăcăminte petroliere în partea de vest a țării, iar surse ale ziarului „Bihoreanul” au arătat că cel puțin unul este în Bihor. NIS urma să demareze și exploatarea zăcămintelor, însă informații privind această activitate nu au mai fost făcute publice.

Nu este pentru prima dată când numele companiei NIS Petrol este implicat într-un scandal. În urmă cu opt ani, în 2014, un geolog sârb ar fi fost împiedicat de poliţiştii de frontieră să scoată din țară date și informații legate de zăcămintele de petrol și gaz ale României. După ani, cauza a fost clasată.

Reacția președintelui Serbiei: Asta ne mai lipsea!

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a comentat evenimentele din România și a spus că tot ceea ce s-a întâmplat este rău pentru Serbia și că evenimentul nu are nicio legătură cu războiul pentru energie, ci cu un război politic și de spionaj.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić

„Va apărea acum peste tot în mass-media europeană și mondială, NIS este din Belgrad. (…) Nu exclud deloc posibilitatea unei vinovății a NIS, dar nu știu care este cazul, nu m-am ocupat de asta. Este important să subliniez că nu există cetăţeni sârbi, nu are nimic de-a face cu noi. Sunt în mare parte ruşi, dar vom cere mai multe informaţii de la poliţia română. Ei acuză pe una dintre companiile subsidiare ale NIS de scurgere de date sau ceva. Oricum, acesta e singurul lucru care ne lipsea, de parcă în fiecare zi luăm o piatră și tragem în Dumnezeu. Hai acum, explică tu că asta nu are nicio legatură cu statul sârb, când va fi anunțat în toate știrile lumii că este vorba de o companie din Belgrad”, a spus el adăugând „Și suntem foarte bine protejați de prietenii noștri din NIS”.

După cum a declarat un reprezentant al NIS din Belgrad pentru Euronews Serbia, principiul de bază al afacerii companiei NIS este respectarea strictă a reglementărilor legale aplicabile.

„Compania a cooperat și va coopera pe deplin cu toate autoritățile competente pentru a clarifica toate aspectele legate de activitățile companiei și ale angajaților săi din România”, a precizat NIS.

articolul original.

Avarie la Barajul Tăul Mare. Sute de persoane au fost evacuate din Roșia Montană

2 October 2022 at 06:54
image

Patru mesaje RO-ALERT au fost transmise populaţiei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce a fost semnalată o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Potrivit ISU Alba, pe parcursul nopţii, 268 de persoane (aflate în zone cu potenţial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunţarea acestora a fost făcută prin emiterea a patru mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunţarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, poliţişti, jandarmi şi reprezentanţi ai administraţiei locale, care au explicat populaţiei importanţa evacuării preventive.

„În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localităţile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace şi în spaţii asigurate de autorităţile locale (oraşele Abrud şi Cîmpeni), iar restul persoanelor au refuzat evacuarea”, a precizat sursa citată.

În prezent, se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere şi vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenţie, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

În zonă au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min.

Concomitent, un expert care a întocmit documentaţia ce a stat la baza obţinerii autorizaţiei de funcţionare a barajului vizat, împreună cu alţi specialişti ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor şi a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

Conform ISU Alba, în total, la această misiune au fost angrenate următoarele forţe şi mijloace: de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – 71 de militari, două camioane cu două motopompe, două microbuze, opt autoturisme, două autospeciale de intervenţie (pentru gestionarea situaţiei, ISU Alba a alertat întregul personal operativ); a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU Hunedoara, ISU Mureş, ISU Cluj şi ISU Bihor; de la IIJ Alba sunt 60 de jandarmi cu 15 auto, iar de la IPJ – 16 poliţişti cu 7 auto.

Duminică dimineaţa, de la ora 6,00, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a ajuns la faţa locului, având o şedinţă de lucru cu reprezentanţii tuturor instituţiilor şi operatorilor economici implicaţi în această misiune.

El a explicat că trebuie scăzut nivelul apei cu 5 metri, iar dacă această operațiune va reuși, atunci oamenii se pot întoarce în locuințe în cel mult două-trei zile.

„Am discutat cu primul ministru, care este și șeful Comitetului pentru situații de Urgență, am discutat și cu ministrul de Interne, cu domnul Bode și am decis să nu ne asumăm absolut niciun risc. Am decis să începem evacuarea populației, iar pentru a securiza zona trebuie să scădem nivelul apei cu cel puțin 5 metri. Avem trei motopompe care pot ajunge aici, dar sunt pregătite și altele din județele limitrofe.

Întreaga operațiune ar trebui să dureze cel mult două, trei zile, iar dacă vom reuși să scădem nivelul apei cu 5 metri, atunci populația se va putea întoarce acasă în siguranță”, a spus Raed Arafat.

Centrul Judeţean Alba de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei a fost activat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

„Ca urmare a informării primite prin apel 112 de la primarul comunei Roşia Montană, prin care ni s-a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, au fost dispuse până în aceste momente, următoarele măsuri: a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Roşia Montană; s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba; s-a activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei”, a anunţat ISU Alba. 

articolul original.

Erdogan face plângere penală împotriva vicepreședintelui Bundestagului pentru sintagma „mic şobolan de canalizare”

30 September 2022 at 10:49
image

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a înaintat plângere penală împotriva politicianului german Wolgang Kubicki, vicepreşedinte al Parlamentului german, care l-a descris pe liderul turc drept „şobolan de canalizare”, informează Agerpres.

Avocatul Mustafa Kaplan a informat dpa că a depus plângere penală în numele lui Erdogan către Parchetul din Hildesheim, pentru insultă şi defăimare.

Kubicki, membru al Partidului Liber Democrat (FDP), l-a numit pe Erdogan „mic şobolan de canalizare” în comentarii asupra politicii de imigraţie a liderului turc.

Întrebat de dpa, Wolgang Kubicki a spus că nu este îngrijorat în legătură cu o posibilă dispută legală cu Erdogan.

Potrivit unei informaţii publicate de Spiegel, în plângerea înaintată de Kaplan se spune că afirmaţia lui Kubicki este „dispreţuitoare la adresa persoanei vizate” şi constituie „un atac ilegal la adresa onoarei altei persoane”.

Ministerul Afacerilor Externe turc l-a convocat deja marţi pe ambasadorul german din cauza afirmaţiei lui Kubicki.

„Faptul că Erdogan are în jur de 200.000 de astfel de proceduri iniţiate de la începutul mandatului său, în 2014, spune de fapt totul”, a declarat Kubicki vineri. El a adăugat că şobolanii de canalizare sunt drăguţi, dar de asemenea „isteţi şi vicleni”. „În orice caz, aştept liniştit o posibilă dispută juridică”, a adăugat el.

Ankara adresează frecvent Berlinului plângeri despre afirmaţii lipsite de respect formulate în Germania faţă de Erdogan. Un astfel de caz a provocat grave tensiuni diplomatice în anul 2016, când umoristul german Jan Böhmermann a prezentat pe postul ZDF un „poem” scris de el, în care îl trata pe preşedintele turc drept pedofil şi zoofil. 

articolul original.

StarT la Teatrul Metropolis!

30 September 2022 at 09:15

La împlinirea a 15 ani de existență, Teatrul Metropolis din București lansează, joi, 15 septembrie, programul „StarT”, dedicat tinerilor creatori de teatru, absolvenți ai facultăților de profil (actori și regizori).

Programul „StarT” se adresează absolvenților de Regie și Actorie provenind din toate centrele universitare din țară, care și-au finalizat studiile de Licență și/sau Master în anii 2018 – 2022 (fără limită de vârstă).

Textele propuse pot aparține dramaturgiei clasice sau contemporane, obținând un punctaj mai mare proiectele care au incluse momente muzicale și/sau coregrafice.

Înscrierea la concurs este până în data de 14 octombrie 2022.

Comisia de selecţie a proiectelor absolvenților de Regie Teatru este compusă din următorii membri: Andrei Huțuleac – actor și regizor, Andreea Vulpe – regizor și profesor, Raluca Moisan – teatrolog, Cristian Moțiu – actor, Viorel Păunescu – manager interimar al Teatrului Metropolis și un reprezentant al Direcției Cultură, Învățământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului București.

Proiectele câştigătoare vor face parte din stagiunea Teatrului Metropolis 2022-2023. Anunțarea câștigătorilor se va face la data de 20 octombrie 2022.

Materiale necesare înscrierii în cele două secțiuni ale programului START pot fi consultate aici.

articolul original.

DNA, percheziții la baza Mihail Kogălniceanu

30 September 2022 at 08:01
image

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în colaborare cu autorităţile din Statele Unite ale Americii, au efectuat, joi, percheziţii în mai multe locuri din ţară într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupţie, se arată într-un comunicat al DNA.

UPDATE Potrivit stiripesurse.ro, potrivit procurorii DNA alături de o echipă de anchetă de la baza Ramstein din SUA, formată din procurori și ofițeri, ar cerceta potențiale fapte de abuz în serviciu și de fals sau uz de fals pretins a fi fost comise de militari americani staționați la Baza militară Mihail Kogălniceanu.

Se pare că în timpul perchezițiilor ar fi fost descoperite – la persoane fizice, nu la baza militară – ștampile falsificate cu sigla US ARMY.

Știrea inițială Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că printre locurile vizate de percheziţii s-ar fi aflat şi Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu.

Potrivit comunicatului DNA, procurorii efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie.

„În cursul zilei de joi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, s-au efectuat 26 de percheziţii domiciliare în câteva zeci de locaţii reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale”, se precizează în comunicat.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea autorităţilor judiciare SUA.

În noiembrie 2021, procurorii DIICOT au făcut 6 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Potrivit comunicatului DIICOT din acel moment, în perioada 2017 – 2021, gruparea infracțională a a sustras combustibili lichizi aparținând guvernului S.U.A., în special motorină, din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum și din zonele dedicate efectuării unor exerciții tactice militare situate pe raza județului Constanța.

Prejudiciul reclamat de guvernul federal al SUA era de aproximativ 2 milioane de dolari.

articolul original.

Avertismentul Comisiei Europene. Plafonarea prețurilor la gaz, un risc

29 September 2022 at 08:36
image

Comisia Europeană a atenţionat ţările membre ale Uniunii Europene că o plafonare generală a preţului gazului ar putea fi dificil de lansat şi implică riscuri pentru securitatea energetică, pe fondul apelurilor capitalelor europene către Bruxelles de a lua măsuri privind ţinerea sub control a preţurilor carburanţilor, informează Agerpres.

Executivul UE a prezentat statelor membre un document care analizează diferitele opţiuni pe care UE le ia în calcul pentru a reduce preţul gazului, după ce 15 dintre cele 27 de ţări membre au solicitat o plafonare la nivelul UE a acestui preţ.

Potrivit documentului, lansarea unei plafonări generale a preţurilor pentru toate tranzacţiile cu gaz – acoperind atât livrările de gaz natural lichefiat, cât şi pe cele prin conducte – ar putea compromite fluxurile transfrontaliere de gaz între ţările UE.

În cazul unei scăderi masive a livrărilor, numeroase ţări ar putea atinge plafonul preţului gazului, ceea ce ar însemna că semnalele date de preţ nu vor mai putea să ajute la direcţionarea fluxurilor către regiuni unde cererea este ridicată sau oferta este scăzută, a explicat Comisia.

Aceasta a sugerat că o asemenea plafonare a preţului ar putea funcţiona numai dacă ar fi lansată o nouă entitate care să aloce şi să transporte combustibilul deficitar între diferite ţări.

În cazul în care UE ar plafona preţul gazului, ea va trebui să găsească şi ”resurse financiare semnificative” pentru a garanta că ţările vor putea continua să atragă livrări de gaz de pe piaţa concurenţială globală unde cumpărătorii pot fi dispuşi să plătească preţuri peste plafonul UE, a adăugat Comisia Europeană, care însă nu a precizat de unde ar putea proveni aceste resurse.

Între statele UE există divergenţe asupra posibilităţii ca plafonarea preţului gazului să contribuie la eforturile de reducere a dependenţei de gazul rusesc, după ce Moscova a redus livrările către ţările UE.

Franţa, Italia, Spania, Polonia şi încă 11 ţări membre i-au cerut marţi Comisiei Europene să propună o plafonare a preţului asupra tuturor tranzacţiilor cu gaz, în special pentru a ţine în frâu inflaţia.

Germania, Ţările de Jos şi Danemarca se află printre statele care se opun unei asemenea plafonări.

Discuţiile vor continua vineri, 30 septembrie, la o reuniune a miniştrilor energiei din UE. 

articolul original.

Efectele rețelelor sociale asupra tinerilor: sunt instabili, obosiți și demotivați. Studiu

27 September 2022 at 18:00

Într-o perioadă dominată de instabilitate, lipsa motivației (64%), oboseala (50%) și stările emoționale fluctuante (46%) sunt principalele provocări cu care se confruntă tinerii, după cum arată studiul național Insights PulseZ, aflat la a treia ediție în 2022.

Tinerii își doresc independență financiară

Specialiștii programelor naționale „Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și ”Insights” – parte a organizației Romanian Business Leaders (RBL), în colaborare cu agenția pentru studii de piață IZI data – au colectat și analizat răspunsurile a peste 1.200 de tineri din România pentru a elabora studiul Insights PulseZ. Scopul este de a surprinde stările și comportamentele în mediul online sau de consum ale tinerilor, precum și nevoile, motivațiile personale și preferințele lor. Din Generația Z se consideră că fac parte toți tinerii născuți între 1995 și 2010.

„Problemele din societatea noastră se oglindesc imediat în viața tinerilor. Este ceea ce constatăm în urma studiilor Insight PulseZ. Anul acesta am adăugat în chestionarul adresat tinerilor mai multe elemente pentru a identifica și mai bine dificultățile cu care se confruntă aceștia. În topul acestora se mențin pe primele poziții lipsa resurselor financiare și consilierii în carieră, cărora se adaugă bullying-ul și lipsa oportunităților de dezvoltare”, a declarat Alin-Claudiu Apostu, Project Manager pentru Insights și Vreau sa fiu Antreprenor.

Peste jumătate dintre respondenți simt nevoia de educație financiară și organizare personală, gestionare a emoțiilor și de dezvoltare a abilităților sociale. În comparație cu băieții, fetele sunt sensibil mai mult afectate de provocări precum lipsa motivației (68% vs 58% băieții), oboseala (55% vs 45%), stările emoționale fluctuante (53% vs 37%) și anxietatea (50% vs 35%). Vocea Generației Z devine mai puternică de la an la an, iar nevoile acestora trebuie să fie adresate de către instituțiile guvernamentale, corporații și angajatori, cât și părinții și prietenii tinerilor deoarece această generație este viitorul.

68% dintre tineri își doresc să aibă mai multă încredere în sine, iar 60% dintre ei își doresc să își poată gestiona mai bine timpul.

Acestea sunt principalele două dorințe ale tinerilor, pe lângă acestea un nou trend emergent în rândul tinerilor de 16-18 ani este de a deveni cunoscuți precum o celebritate. Mediul digital este un catalizator al acestui fenomen, datorită prezenței influencerilor pe care tinerii îi iau drept exemplu. Aproape 1 din 5 tineri își dorește această popularitate în mediul online, comparativ cu 5% sau 3% din rândul grupelor de tineri de 18-24 ani.

Tinerii alocă studiului circa 3 ore pe zi

Pentru a-și susține dorințele și scopurile în viață tendințele în modul de învățare diferă în funcție de vârsta respondenților. 37% din tinerii din grupa de vârstă 16-18 ani preferă să învețe mai mult într-un sistem formal (la școală, ore de curs private și biblioteci publice), în timp ce jumătate dintre tinerii de 22-24 de ani aleg în egală măsura atât sistemul formal, cât și cel non-formal (în format online, pe platforme precum Google, Wiki, Youtube, Tik Tok, podcasturi și alte tipuri de surse).

În medie tinerii ar aloca circa 3 ore pe zi studiului, liderii grupelor de vârstă fiind cei de 19-21 de ani cu 2,93 ore pe zi. Și aici apar diferențe între mediul urban și rural: tinerii din mediul urban alocă în medie mai mult timp studiului, comparativ cu cei din mediul rural. Tinerii de la profilul uman alocă mai mult timp studiului comparativ cu cei de la profilul real, însă nu depășesc 3 ore de studiu pe zi.

99% dintre tinerii generației Z folosesc YouTube, cu o medie de peste 2 ore pe zi

Youtube este cea mai menționată platformă, având o medie zilnică de 2.3 ore, urmată de Instagram (2.3 ore), Facebook/ Messenger și TikTok (1.6 ore).

„Utilizarea atât de populară a Youtube este una dintre veștile bune care reies din acest studiu. De ce? În primul rând pentru că tinerii generației Z folosesc acest spațiu pentru a învăța, a urmări diverse cursuri, a se informa și, mai ales, pentru a-și dezvolta personalitatea. Astfel, utilizarea rețelelor creează tendințe noi de învățare, inovative, pe care tinerii le încorporează în procesele lor de informare și învățare. Acest comportament va trebui preluat și integrat de instituțiile educaționale și companii ca un mod nou de a preda și a capta atenția Generației Z”, a declarat Monica Muscă, Managing Partner First PR Agency.

Băieții folosesc Youtube și Discord semnificativ mai mult decât fetele, în timp ce fetele petrec mai multe ore pe TikTok, în comparație cu băieții.  De asemenea, se observă că utilizarea WhatsApp crește o dată cu vârsta, asemenea emailului.

BT Pay și Revolut ocupă primele poziții

Cele mai populare moduri de transfer bancar în rândul tinerilor sunt de transfer direct prin aplicația băncii către clienții aceleiași bănci (49%), urmate de Revolut (40%) și de transfer prin IBAN (36%). Grupa de vârstă 22-24 de ani este cea care efectuează cele mai multe tranzacții, iar 36% din tinerii de 16-18 ani nu transferă bani de obicei, ca o concluzie fiind că astfel de nevoi apar odată cu vârsta majoratului.

În cadrul aplicațiilor bancare folosite de tineri pentru a-și gestiona resursele financiare, Revolut  ocupă primul loc în topul platformelor bancare având ca utilizatori 40% dintre tineri. Cei doi competitori menționați, Revolut și BT Pay, rămân lideri detașați în top, urmați de George România, Google Pay și Raiffeisen Mobile. După grupele de vârstă, 25% din tinerii de 16-18 ani nu folosesc aplicații bancare, 46% dintre tinerii de 19-21 de ani folosesc Revolut, iar pentru grupa de vârstă 22-24 platformele BT au cea mai mare pondere de 36%. 

Studiul „Insights PulseZ” surprinde starea Generației Z în 2022

Aflat la cea de-a treia ediție, studiul „Insights PulseZ” a fost conceput și coordonat de specialiștii programelor naționale antreprenoriale „Vreau să Fiu Antreprenor” (VSFA) și „Insights” – din cadrul organizației Romanian Business Leaders (RBL) în rândul a aproximativ 1.200 de tineri din România cu vârste cuprinse între 16-24 de ani, fiind reprezentativ la nivel național din punct de vedere al distribuției pe sexe, regiunii și mediului urban-rural. Cercetarea s-a axat pe surprinderea stărilor, comportamentelor, intereselor și dorințelor tinerilor din România, în noul context pandemic, membri ai generației Z.

Studiul poate fi consultat aici.

Studiul a fost realizat cu sprijinul partenerilor de cercetare IZI data și susținerea partenerilor: Banca Transilvania, CAT Music, Chilli Ideas, Aegon, KRUK România, Bursa de Valori București, BDO. Parteneri media: AGERPRES, Curs de Guvernare, IQads, Revista Cariere, Adservio, New Money, Economistul, România Durabilă, Club Economic. Partener pe partea de comunicare este First PR Agency, iar pentru monitorizarea presei: Klarmedia.

Vreau să fiu Antreprenor (VSFA) este programul Fundației Romanian Business Leaders care sprijină tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 ani să își împlinească potențialul prin antreprenoriat, intraprenoriat și inovație, pornind de la convingerea că succesul lor contribuie mai departe la creșterea economică și socială a țării.

VSFA în cifre: 5 proiecte (Vreau să fiu AntreprenorInsights – unul dintre primele 10 programe globale pentru dezvoltarea unui ecosistem de inovație (ITU, 2019), Tinerii în Arenă – inițiativa europeană a anului pentru capacitarea tinerilor (Emerging Europe, 2022), 

Studiul PuseZ și Highflyers) care au influențat viețile a peste 35.000 tineri, au condus la dezvoltarea a peste 70 de afaceri pornite de tineri și au sprijinit peste 15 companii românești.

Mai multe pe vsfa.ro.

Fundația Romanian Business Leaders este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Români în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbare și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare.

articolul original.

Preotul Visarion Alexa rămâne sub control judiciar

26 September 2022 at 09:11
image

Tribunalul Bucureşti a respins, luni, 26 septembrrie, cererea procurorilor de arestare preventivă a preotului Visarion Alexa, acuzat că agresat sexual o femeie, acesta urmând să stea sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Visarion Alexa a fost reţinut de poliţişti în urmă cu o săptămână pentru agresiune sexuală, fiind dus apoi la Judecătoria Sectorului 6 cu propunere de arestare preventivă. Un magistrat a dispus atunci eliberarea sa şi plasarea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, cu mai multe interdicţii.

Preotul a făcut contestaţie la tribunal, la fel au procedat şi procurorii, care doreau să fie arestat preventiv, însă ambele contestaţii au fost respinse luni de Tribunalul Bucureşti.

Anchetatorii susţin că agresiunea a avut loc pe 23 aprilie, în altarul de vară al unei biserici din Bucureşti, victimă fiind o enoriaşă venită la spovedanie.

Între timp, alte femei ar fi depus plângeri împotriva preotului, au declarat surse judiciare.

Visarion Alexa era parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Militari, fiind unul dintre cei mai populari preoţi din Capitală, cu prezenţe la emisiuni radio şi TV.

Patriarhia Română a anunţat, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, că preotul Visarion Alexa a recunoscut, în faţa unei comisii a Arhiepiscopiei Bucureştilor, fapta de care este acuzat, fiind suspendat de la slujire şi retras din funcţia de paroh.

Măsurile luate de Arhiepiscopie până la pronunțarea sentinței de instanța judecătorească sunt următoarele: 

– suspendarea de la slujire (oprirea totală de la săvârșirea celor sfinte, adică interdicția de a oficia orice serviciu religios)

– retragerea funcției de paroh (nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparține și de a se implica în niciun act administrativ)

– obligația de a informa constant, cu celeritate și sinceritate Centrul eparhial (Arhiepiscopia) despre evoluția cercetărilor judiciare cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse.

articolul original.

Zelenski, șocat. „Conversaţiile mele cu conducerea israeliană nu au ajutat cu nimic Ucraina”

25 September 2022 at 07:53

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului pentru a ajuta la contracararea atacurilor ruseşti, potrivit unui interviu acordat mass-media franceză.

Volodimir Zelenski a cerut sprijin la scurt timp după începerea războiului, în luna februarie. El a menţionat sistemul Iron Dome al Israelului, folosit deseori pentru a intercepta rachetele trase de militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.

„Nu ştiu ce s-a întâmplat cu Israelul. Sincer, sincer, sunt în stare de şoc pentru că nu înţeleg de ce nu ne-a putut oferi apărare antiaeriană”, a spus Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat miercuri reporterilor francezi. Biroul său a dat publicităţii sâmbătă o înregistrare a interviului.

Comentariile sale au avut un ton mai puternic decât cele pe care le-a făcut în luna martie, când a reproşat Israelului reticenţa de a trimite arme. La acea vreme, Israelul nu a avut o poziţie angajantă, spunând că va ajuta Ucraina cât poate de mult.

Israelul, care a condamnat invazia rusă în Ucraina, este atent să nu tensioneze relaţiile cu Moscova, un pion de putere în Siria vecină, unde forţele israeliene atacă frecvent miliţiile pro-iraniene.

„Înţeleg – au o situaţie dificilă în ceea ce priveşte situaţia cu Siria şi Rusia”, a spus preşedintele Zelenski, adăugând că nu aduce acuzaţii.

„Exprim fapte. Conversaţiile mele cu conducerea israeliană nu au ajutat cu nimic Ucraina”, a precizat liderul de la Kiev. 

Ca o consolare, președintele Ucrainei se află pe prima poziție în topul celor mai influenți evrei în 2022 realizat de ziarul israelian The Jerusalem Post Foto President of Ukraine

Trebuie precizat că în Israel trăiesc peste 1.500.000 de evrei cu origini în Rusia, mulți având încă familii acolo, iar liderii israelieni nu doresc să își ostilizeze această populație importantă. În plus, câțiva dintre miniștrii actualului Cabinet israelian sunt ruși, cu unele vulnerabilități pe care serviciile de informații de la Moscova le cunosc în detaliu, fapt valabili și în cazul unor membri ai Knesetului și ai IDF.

Relațiile ruso-israeliene sunt mult mai complicate decât poate înțelege Volodimir Zelenski și Israelul va pune întotdeauna înainte propriul său interes național, pe care nu-l va fragiliza nici măcar de dragul Ucrainei.

articolul original.

Înalta Curte a furat un grad de jurisdicție

23 September 2022 at 10:04
image

O anomalie existentă la Înalta Curte de Casație și Justiție, care pune in pericol principii care ar trebui să guverneze actul de justiție, a fost sesizată public de Lumea Justiției.

Înalta Curte a ajuns să judece pe interpretări, corelări, raportări și analogii o fază extraordinară de atac care, potrivit legii, este supusă apelului, dar care la instanța supremă se judecă într-o singură fază procesuală.

Un exemplu recent este cazul Elenei Udrea care a sesizat această problemă instanței supreme – mai exact judecătorilor Daniel Grădinaru, Andrei Claudiu Rus, Eleni Cristina Marcu, Rodica Cosma și Laura Soane, membri ai Completului care soluționeaza apelul la contestația în anulare din dosarul Gala Bute, respinsă în 7 aprilie 2022 – prin avocatul Veronel Radulescu, apărator al fostului ministru al Turismului Elena Udrea în apelul formulat împotriva „Deciziei” de respingere a contestatiei în anulare.

Decizie despre care avocatul Veronel Rădulescu precizează ca este în mod greșit încadrată de către ÎCCJ ca fiind definitivă. Mai mult, însăși Înalta Curte de Casație și Justiție recunoaste în clar faptul că „sentinta dată în contestația în anulare este supusă apelului, iar decizia data în apel este definitivă”, astfel cum prevede art. 432 alin. 4 din Codul de procedură penală, interpretarea potrivit căreia contestația în anulare nu este supusă apelului fiind aplicabilă doar în cazul hotărârilor pronunțate în cauzele în care nu a fost depășit momentul admisibilitpții in principiu.

Art. 432 alin. 4 Cod procedura penala stabileste ca: „Sentința dată în contestația în anulare este supusă apelului, iar decizia data în apel este definitivă”.

Or, in cazul Elenei Udrea vorbim despre o contestație în anulare (intemeiată pe art. 426 lit. d CPP – „când instanța nu a fost compusă potrivit legii”) care a fost admisă în principiu în 20 decembrie 2018 și judecată efectiv în prima faza procesuală a fondului cauzei odată cu pronunțarea deciziei din 7 aprilie 2022.

Ar urma, firește, ca prin aplicarea dispozițiilor art. 432 alin. 4 CPP să fie supusă și judecării apelului, când ar trebui să se pronunțe și decizia definitivă, astfel cum prevede articolul din Codul de procedură penală mai sus enunțat și cum solicita în instanță și avocatul Veronel Rădulescu.

Ce nu știu, ori nu își amintesc probabil judecătorii supremi, este faptul ca această chestiune a fost tranșată deja de Înalta Curte de Casație și Justiție, însă tot instanța supremă este cea care nu aplica, invocând practica! 

Vorbim despre Decizia nr.5/2015 pronunțată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al Înaltei Curți – format din judecătorii Mirela Sorina Popescu, Marius Dan Foitoș, Aurel Gheorghe Ilie, Lavinia Valeria Lefterache, Francisca Maria Vasile, Simona Daniela Encean, Silvia Cerbu, Ilie Iulian Dragomir, Leontina Șerban – în dosarul nr. 169/1/2015 în data de 4 martie 2015, pe care Lumea Justiției o aduce în actualitate, prin care s-a statuat ca art. 432 alin. 4 Cod procedura penala „reglementează procedura de judecare a contestației în anulare după parcurgerea procedurii prealabile”. Caz în care se află și contestația formulată de avocatul Veronel Rădulescu în dosarul Gala Bute pentru Elena Udrea, contestație în anulare care a trecut de procedura prealabila, adică admisa în principiu.

Înainte de a prezenta argumentele perfect întemeiate și admisibile, credem noi, aduse de avocatul Veronel Rădulescu în fața instanței supreme în susținerea admiterii apelului împotriva deciziei de respingere a contestației în anulare, pentru a evidenția poziția deja exprimată de Înalta Curte față de modul de judecare a căii extraordinare de atac a contestației în anulare, vom sintetiza Decizia nr. 5/2015 a Completului pentru dezlegare unor chestiuni de drept.

În esență, Decizia nr. 5/2015 vizează solicitarea de clarificare de către Înalta Curte a situației în care o „hotărârare pronunțată în soluționarea căii de atac extraordinare prevăzute de art. 426 din Codul de procedură penală și împotriva unei sentințe pentru care nu este prevăzută de lege o cale de ataca poate fi supusa apelului, conform art. 432 alin. 4 din Codul de procedură penala”.

Concret, se pune în discuție posibilitatea exercitării căii de atac a apelului pentru contestațiile în anulare, aflate în etapa admiterii în principiu, care au fost respinse de către instanță.

Față de această chestiune, Înalta Curte a arătat că o hotărâre care a fost respinsă ca inadmisibilă în etapa admiterii în principiu nu poate fi atacată cu apel, procedura prevăzuta la art. 432 alin. 4 CPP – „sentința dată în contestația în anulare este supusă apelului, iar decizia data în apel este definitivă” – fiind aplicabilă doar pentru situațiile în care contestațiile în anulare au trecut de faza admisibilității în principiu:

„De asemenea, în practica Secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a reținut că este adevarat că dispozitiile art. 432 alin. (4) din Codul de procedura penală stabilesc faptul că sentința dată în contestația în anulare este supusă apelului, iar decizia data în apel este definitivă (…), dar aceste dispoziții reglementează procedura de judecare a contestației în anulare după parcurgerea procedurii prealabile, și anume admiterea în principiu, reglementată in art. 431 din Codul de procedură penală. Așadar, dispozițiile art. 432 din Codul de procedură penală nu sunt aplicabile speței, nefiind depăsit momentul procedural al admisibilitatii în principiu. Chiar dacă speța invocata privește o decizie prin care s-a respins, ca inadmisibilă, contestația în anulare, în etapa reglementata în art. 431 din Codul de procedură penală, considerentele privesc sfera de aplicare a dispozițiilor art. 432 din acelasi cod, indiferent dacă instanța se pronunță prin sentință sau decizie în etapa admiterii în principiu.

ÎCCJ nu supune apelului soluțiile date pe contestațiile în anulare pe motiv că nu are cine să judece

Practic, din parcurgerea textului de lege de la 432 alin. 4 Cod procedură penală, din interpretarea dată de Înalta Curte care afirmă că sunt supuse apelului doar soluțiile pronunțate în cazul contestațiilor în anulare care au trecut de faza admisibilității în principiu (cum este si cazul Elenei Udrea) putem concluziona că inclusiv așa numita „Decizie” pronunțata în fond în cazul Elenei Udrea pe contestația în anulare este supusă căii apelului, după parcurgerea și a acestei etape urmând ca soluția să rămână definitiva.

Argumentația oferită însă de-a lungul vremii, care a permis împământenirea practicii rămânerii definitive a soluției pronunțate efectiv la fondul judecării unei contestații în anulare admise în principiu a fost aceea că, în genere, contestațiile în anulare de la Înalta Curte sunt soluționate de completele de 5 judecători, peste acestea nemaiavând cine să judece efectiv apelul. Cât de tare afectează această interpretare drepturile procesuale și fundamentale ale unui inculpat, ar urma să stabilească instanțele internaționale sau chiar Curtea Constituționala a României, care este deja chemată să soluționeze acest conflict în cadrul dosarului Gala Bute.

În prezent, judecătorii Daniel Grădinaru, Andrei Claudiu Rus, Eleni Cristina Marcu, Rodica Cosma si Laura Soane au pe masa apelul la contestația în anulare din dosarul Gala Bute, în cadrul acestuia punându-se în discuție tocmai aplicabilitatea art. 432 alin. 4 CPP pe care Înalta Curte deja, credem noi, a trasat o direcție, în sensul supunerii căii apelului a unei contestații în anulare trecute de faza admisibilității în principiu, cum este cazul contestației în anulare formulată de Elena Udrea prin avocatul Veronel Radulescu.

„Legiuitorul a identificat doar două situații în care completul de soluționare a contestației în anulare se pronunță printr-o decizie penală și anume situația când instanța de judecată consideră contestația în anulare întemeiată”, a spus avocatul Veronel Radulescu.

De altfel, în acțiunea sa, avocatul Veronel Radulescu arată că, în mod impropriu, instanta supremă a catalogat soluția pronunțată în 7 aprilie 2022 drept „Decizie”, întrucât aceasta, conform art. 432 alin. 4 CPP ar fi trebuit să fie încadrată drept „Sentință”, care odată respinsă ca nefondată (cum este în acest caz) să poată fi atacată cu apel.

În acest sens, avocatul Veronel Radulescu a arătat ca Decizia ÎCCJ din 7 aprilie 2022 nu este pronunțată în vreuna dintre situațiile prevăzută la art. 370 alin. 2 CPP. 

„Hotărarea prin care instanța se pronunță asupra apelului, recursului în casație și recursului în interesul legii se numește decizie. Instanța se pronunță prin decizie și alte situații prevăzute de lege” – astfel încât nu se putea utiliza denumirea de „decizie penală”, fiind evident că teza a II-a din art. 370 alin. 2 CPP se referă la alte situații prevăzute de lege.

Mai mult, avocatul Radulescu a punctat si faptul ca „legiuitorul a identificat doar două situații în care completul de soluționare a contestației în anulare se pronunță printr-o decizie penală și anume situația când instanța de judecată consideră contestația în anulare întemeiată, caz în care desființează prin decizie penală hotărârea a cărei anulare se cere”. Or, în acest caz, instanța de judecată nu a constatat întemeiată contestația în anulare și prin aceasta nu a fost invocată autoritatea de lucru judecat, ci a dispus respingerea ca nefondată a contestației în anulare, ÎCCJ neconstatând că aceasta este întemeiată pentru a se putea pronunța prin decizie penală.

În fața acestei situații, este oare suficient pentru Înalta Curte să apeleze la analogii pentru a acoperi o lacuna care nu face decât să creeze o situație defavorabilă unei persoane acuzate de săvârșirea unei infracțiunii, privând-o de accesul la justiție?

Este drept că au fost rare cazurile în care o instanță a admis căi de atac pe contestații în anulare. Este de altfel o misiune grea pentru judecătorii Înaltei Curți să admită ca în mod greșit, cu neaplicarea dispozițiilor legale, au format o practică pe modul de soluționare a contestațiilor în anulare, însă pe de altă parte apreciem că această situație suscită clarificări din partea specialiștilor, atât asupra formei în care este redactată legea, cât și asupra modului de interpretare a acesteia.

Articol preluat de pe siteul lumeajustitiei.ro

articolul original.

Vânzările online de produse alimentare vor crește semnificativ până în 2030

23 September 2022 at 08:38
image

Nouă din zece (90%) retaileri şi specialişti europeni din domeniul retail se aşteaptă ca vânzările online de produse alimentare să devină profitabile până în 2030, arată datele unui sondaj realizat de o companie de consultanţă.

În acelaşi timp, estimările incluse în cercetarea PwC relevă faptul că ponderea vânzărilor online de produse alimentare va creşte semnificativ până în 2030, de la 11% în prezent până la 26% în Marea Britanie, de la 8% la 25% – în Olanda, de la 9% la 23% – în Franţa, de la 4% a 11% – în Germania, respectiv de la 3% la 10% – în Turcia.

De asemenea, pe termen şi mai lung, până în anul 2050, cota de piaţă a cumpărăturilor online ar urma să crească până la 35% şi chiar 50% în statele menţionate.

„Comerţul cu amănuntul de produse alimentare, aşa cum îl cunoaştem astăzi, va continua pentru câţiva ani, ancorat de magazinele tradiţionale care oferă alimente proaspete, interacţiune senzorială şi umană, precum şi de capacitatea lor de a acţiona ca showroom. Dar veniturile şi profitabilitatea acestora ar putea fi erodate pe măsură ce consumatorii vor profita de confortul noilor servicii digitale şi de dezvoltarea segmentului online: magazine specializate de alimente, magazine nişate pe anumite categorii de produse, platforme agregatoare, servicii de click&colect şi companii specializate în livrări la domiciliu. Magazinul fizic, însă, nu va dispărea, doar se va reinventa pentru a răspunde cerinţelor consumatorilor, iar dezvoltarea vânzărilor online, denumite şi eGrocery, va fi o modalitate de a încetini pierderea de cotă de piaţă în faţa concurenţilor de servicii exclusiv online. Deja, multe reţele tradiţionale de magazine au făcut paşi în acest sens, implementând livrarea la domiciliu şi/sau serviciul click & collect”, susţine Ruxandra Târlescu, partener PwC România.

Potrivit sursei citate, pe segmentul tradiţional, în cei opt ani până în 2030, cea mai rapidă creştere este aşteptată pentru segmentul livrărilor la domiciliu, urmată de serviciile click & collect, în timp ce numărul de mini-marketuri automate este, de asemenea, probabil să crească. Pe acest fond, vânzările din magazinele tradiţionale vor continua să scadă.

„Conceptele eGrocery au două modalităţi pentru a deveni profitabile: trebuie să vândă mai mult, cu marje mai bune, şi trebuie să găsească modalităţi de a reduce costurile. Fără excepţie, companiile vor trebui să se adapteze şi să modernizeze toate operaţiunile, dezvoltând un sortiment de reduceri flexibil şi ambalaje adaptate pentru livrarea comenzilor online, o livrare eficientă din punct de vedere al costurilor şi automatizată, o infrastructură de click & collect automatizată şi eficientă, precum şi soluţii de plată cu costuri reduse. Automatizarea, robotica şi analiza datelor vor juca un rol esenţial în transformarea profitabilităţii cumpărăturilor online de produse alimentare. Deşi camioanele care se conduc singure şi utilizarea pe scară largă a dronelor de livrare rămân o perspectivă îndepărtată, există multe lucruri pe care managerii le pot face astăzi pentru a creşte vânzările, a îmbunătăţi eficienţa operaţională şi a reduce costurile. Evoluţiile tehnologice, cum ar fi depozitele automate, vor permite o creştere a numărului de magazine online, a ofertelor de produse alimentare şi o creştere a cotei de piaţă, facilitând operaţiunile profitabile”, notează compania de consultanţă.

Analiza s-a bazat pe răspunsurile a 57 de companii şi experţi din industria alimentară, cu sediul în principal în Germania, Franţa, Marea Britanie, Turcia, Olanda, Spania, Elveţia, Austria şi Belgia. 

articolul original.

Un grec la București. Din nou

22 September 2022 at 15:33
image

Fascinat iremediabil de România, pasionat de tradițiile și gastronomia locale, pe care a avut ocazia să le experimenteze pe parcursul mai multor ani, Nikos Vertis este un artist îndrăgit în toată lumea, care se dedică artei sale cu pasiune.

Hiturile sale și prezența scenică electrizantă sunt rezultatul talentului și muncii pe care o face cu dedicare și cu dorința de a fi de fiecare dată mai bun. Spectacolele sale sunt adevărate show-uri complexe, explozii de jocuri de lumini și aranjamente scenice gândite în cel mai mic detaliu, cu un band ales cu grijă și backing vocals care completează perfect vocea să caldă și vibrantă.

De 6 ani, România se află constant pe harta turneelor lui Nikos Vertis, care revine aici împreună cu o echipa de profesionișți impecabil pregătiți, pentru a oferi spectacole unice, în care muzică, dansul și atmosfera unei autentice petreceri grecești se împletesc armonios.

Pentru iubitorii muzicii bune și pentru cei care simt grecește nu doar în vacanțele însorite pe plajele aurii ale Egeei, Nikos Vertis revine și anul acesta în România, pentru două concerte speciale.

Pe 6 și 7 octombrie, superstarul Greciei te așteaptă la cea mai mare petrecere bouzoukia, condimentată din plin cu bună dispoziție, muzică de calitate și o surpriză specială pregătită de artist exclusiv pentru fanii din România.

Nikos Vertis, supranumit „Noul mare interpret Laïka”, mix-ul de muzică tradițională grecească cu pop și dance, ambasador în toată lumea a modului de a simți grecesc exprimat în muzică, te invită și anul acesta la 2 evenimente unice, concepute special pentru publicul din România.

Show-urile spectaculoase vor avea loc pe scenă Sălii Palatului, unde vocea specială, plină de emoție și pasiune a lui Nikos Vertis, te va transporta într-o lume a muzicii de calitate și a unei atmosfere electrizante.

Biletele pentru concertul Nikos Vertis pot fi cumpărate aici.

articolul original.

Israelul nu vinde Iron Dome, deci România nu-l poate cumpăra

22 September 2022 at 13:35
image

Presa din Israel vorbește din nou despre posibilitatea unui acord privind vânzarea sistemelor de apărare antiaeriană Iron Dome. 

Cunoscutul site israelian Haaretz a publicat în această săptămână un interviul cu Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, în care a abordat subiectul încheierii unui acord între România și Israel cu privire la Iron Dome, sub titlul „România ar putea fi prima țară europeană care cumpără sistemul israelian Iron Dome”.

Precizăm însă că acest lucru e aproape imposibil. Nu doar că vânzarea Iron Dome, un sistem dezvoltat de israelieni împreună cu SUA, ar necesita acordul americanilor, ci mai ales pentru că Israelul, din motive de securitate, nu vinde sistemul. Pe scurt, vânzarea Iron Dome poate fi comparată cu cea a F-22 în SUA.”, arată analiștii militari de la DefenseRomânia.

Cel mai probabil acest fapt s-ar putea întâmpla în momentul în care Iron Dome ar fi înlocuit ori ar fi dezvoltată o versiune de export. Israelul nu vinde sistemul și nu dă acces codului sursă. Se poate vorbi maximum de vânzarea unor componente, precum radarul Iron Dome, lucru care s-a mai întâmplat.

În pofida titlului materialului din presa israeliană, care poate avea ca scop și promovarea Iron Dome, cei de la Haaretz precizează în text că ministrul „Dîncu a refuzat să discute despre Irone Dome, dar a spus că țara sa este nerăbdătoare să semneze acorduri de cooperare cu industria israeliană privind securitatea”, vorbind de drone și sisteme radar.

DefenseRomania amintește că asemenea informații cu privire la achiziția sistemului Iron Dome de către România au apărut încă din 2018. Atunci, Balkan Insight a publicat un material cu privire la această posibilă tranzacție, care, desigur, nu s-a concretizat.

Se poate vinde sistemul Iron Dome şi altor state?

Până nu de mult sistemul israelian de apărare antirachete Iron Dome nu era disponibil la vânzare către alte state, Israelul aplicând sistemului Iron Dome acelaşi „tratament” pe care SUA îl aplică în cazul avionului F-22.

Dar, în cazul sistemului Iron Dome lucrurile s-au mai schimbat. Israelul este interesat să vândă sistemul Iron Dome în străinătate, dar fără a oferi acces la tehnologiile care îl fac să funcționeze, deoarece astfel de informații ar putea fi folosite de inamicii țării pentru a învinge sistemul.

Rapoartele din ultimii ani au indicat intenția de a vinde acest sistem către alte țări cu ar fi: Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Azerbaidjan. Aceste rapoarte nu s-au concretizat sau au fost repede negate de Israel.

Datorită faptului că Iron Dome este un proiect comun israeliano-american, o vânzare către o terță parte nu poate avea loc fără aprobarea ambelor țări dezvoltatoare.

articolul original.

Impactul negativ al atacurilor cibernetice asupra sănătății pacienților

22 September 2022 at 08:12

Atacurile cibernetice împotriva organizațiilor din domeniul sănătății fac ca peste 20% dintre acestea să înregistreze rate de mortalitate crescute, sugerează o nouă cercetare a Institutului Ponemon de la Proofpoint.

Raportul, care a chestionat 641 de profesioniști din domeniul IT și al securității din domeniul sănătății, a constatat, de asemenea, că 89% dintre aceștia au suferit în medie 43 de atacuri în ultimele 12 luni, peste 20% suferind unul dintre următoarele tipuri de atacuri: compromiterea datelor din cloud, atacuri de tip – ransomware, sau phishing. Tipul de atac cel mai probabil să aibă un impact negativ asupra îngrijirii pacientului a fost ransomware-ul, ceea ce a dus la întârzieri ale procedurilor sau testelor în 64% din cazuri și a unor șederi mai lungi ale pacienților (59%).

Raluca Săceanu, CEO Smarttech 247

„Infractorii cibernetici sunt foarte inventivi când vine vorba de specularea vulnerabilităților sistemelor de sănătate publică. Am observat o creștere de aproximativ 4.000% a atacurilor de tip phishing și spear phisghing numai în perioada februarie – decembrie 2020. De asemenea, în creștere sunt și atacurile care vizează sistemele industriale și de IoT (Internet of Things), unde hackerii vizează sectoarele esențiale, precum companiile farmaceutice și medicale, instituțiile de cercetare științifică”, a declarat Raluca Săceanu, CEO Smarttech 247.

Aceste riscuri se adaugă unei serii de provocări cu care se confruntă organizațiile din domeniul sănătății, precum deficitul de  personal,  dispozitive / terminale și rețele vulnerabile, sisteme învechite și de multe ori depășite și uzate moral. Aceste elemente le transforma in ținte-cheie pentru infractorii cibernetici care doresc să perturbe operațiunile (de exemplu, prin lansarea de atacuri ransomware), să fure informații cu caracter personal, date medicale, de natura proprietății intelectuale și să compromită infrastructura de asistență medicală critică, care poate avea un impact devastator asupra îngrijirii pacienților.

În acest context, pe 29 septembrie se vor reuni la București o serie de experți de top din domeniul medical și al securității cibernetice, în cadrul Conferinței „Cybersecurity Healthcare Summitt – 2022”, organizată de Smarttech 247. Experții, reprezentând atât sectorul privat cât și pe cel public și institutional vor dezbate în jurul tendințelor și capcanelor / lipsurilor cheie ale securității cibernetice din sănătate, precum și despre diferite modalități de abordare a deficitului de competențe al industriei. Printre participanții la Conferință se numără, Excelența Sa Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România Dr. Michael Connolly, Group CIO Irish State Hospital Group, Raluca Săceanu, CEO Smarttech 247, Mihai Matei, Președinte ANIS, Lucian Făiniș, consilier al Ministrului Inovării, Cercetării și Digitalizării, Octavian Popa, manager al Direcţiei Generale Parteneriate Instituţionale din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) și mulți alții.

În România, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a identificat multiple acțiuni ostile îndreptate asupra instituțiilor guvernamentale, inclusiv împotriva celor din domeniul sănătății, dar și asupra unor firme din sectorul energiei, sau transporturilor.  Potrivit DNSC, atacatorii continuă scanările neautorizate ale infrastructurilor IT din România, pentru identificarea de echipamente, sisteme și servicii vulnerabile sau insuficient protejate.

articolul original.

Biden acuză Rusia, dar e conciliant cu China. „Acest război nimiceşte dreptul Ucrainei de a exista!”

21 September 2022 at 20:19
image

Preşedintele SUA Joe Biden a acuzat miercuri Rusia de „încălcarea într-o manieră neruşinată” a principiilor fondatoare ale Cartei Naţiunilor Unite, în jurul cărora el a cerut tuturor ţărilor, democratice sau nu, să se unească.

Biden a evocat „interdicţia clară de apropriere prin forţă a teritoriului unei ţări vecine” şi a adăugat, de la tribuna Adunării Generale a ONU: „Acest război nimiceşte dreptul Ucrainei de a exista, pur şi simplu”.

În contextul invaziei declanşate de Rusia, stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU (la fel ca SUA, Regatul Unit, Franţa şi China), liderul de la Casa Albă a estimat că a sosit timpul pentru reforma acestui organism, adesea paralizat prin recurgerea la dreptul de veto. Astfel, Joe Biden a cerut „creşterea numărului de membri permanenţi şi nepermanenţi” ai Consiliului de Securitate astfel încât ţări din Africa, America Latină şi Caraibe să fie reprezentate.

El şi-a concentrat acuzele asupra Rusiei, dar a adoptat un ton mai conciliant faţă de marele rival economic, China.

„Permiteţi-mi să fiu foarte direct. Statele Unite nu caută conflictul. Statele Unite nu caută un război rece cu China”, a spus Joe Biden afirmând încă o dată că poziţia ţării sale faţă de Taiwan, un subiect extrem de controversat, nu s-a schimbat.

După ce preşedintele rus a ameninţat cu utilizarea armei atomice, declaraţii „periculoase” potrivit lui Joe Biden, acesta din urmă a spus: „Este imposibil să câştigi un război nuclear şi el nu trebuie să aibă loc”.

„Să declarăm împreună, din nou, fără echivoc, că naţiunile lumii sunt întotdeauna unite. Nu suntem martori pasivi ai Istoriei. Noi suntem autorii Istoriei. Putem ajunge acolo”, a încheiat preşedintele Biden.

Liderul de la Kremlin a anunţat miercuri dimineaţă o „mobilizare parţială” a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. „Dacă integritatea teritorială a ţării noastre este ameninţată, atunci vom folosi toate mijloacele disponibile pentru a ne proteja poporul – aceasta nu este o cacealma”, a spus Vladimir Putin, care a ameninţat că Rusia posedă „numeroase arme pentru a riposta”. 

articolul original.
❌