ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 3 February 2023Ultimele Stiri

Mare show mare, săptămâna viitoare la Suceava. Carla’s Dreams și Horia Brenciu vor concerta la 635 de ani de atestare documentară a orașului

3 February 2023 at 17:40

Manifestările dedicate împlinirii a 635 de ani de la prima atestare documentară a Cetății de Scaun se vor desfășura în perioada 10-12 februarie. Vineri, 10 februarie,  pe esplanada din fața Casei de Cultură, va avea loc un concert de muzică populară cu artiști din zona Bucovinei: Margareta Clipa, Andra Matei, Sorin Filip, Călin Brăteanu, Gabriel Temișan, Nicoleta Cojocaru. Sâmbătă, pe lângă concertele CARLA’S DREAMS și Horia Brenciu, alături de HB ORCHESTRA, vor mai concerta alți doi artiști consacrați: Iuliana Beregoi și Alexandra Cuza. Duminică va avea loc un concert cu tinere talente locale. Citiți mai jos detalii despre scenă, prezentare și artiștii care vor evolua la spectacole și când va fi și cât va dura focul de artificii!

CARLA’S DREAMS

S-a aflat pe ultima sută de metri cine vor fi artiștii cu care Primăria Suceava a încheiat deja contracte pentru a concerta la 635 de ani de la atestarea documentară a Cetății de Scaun: CARLA’S DREAMS și Horia Brenciu, acesta din urmă urmând să vină la Suceava alături de orchestra sa: HB ORCHESTRA. Procedura de achiziție a fost perfectată în SEAP la închiderea programului zilei de vineri, 3 februarie. Și poate nu întâmplător s-a lăsat „suspansul” definitivându-se procedura pe „ultima sută de metri”.

Serviciile de organizare a spectacolului susținut de CARLA’S DREAMS, cu ocazia prilejuirii împlinirii a 635 ani de atestare documentară a Sucevei și a Cetății de Scaun a Sucevei (aceasta este formularea utilizată de Primărie în SEAP – s.red.), costă municipalitatea puțin peste 20 de mii de euro fără TVA. În sumă sunt incluse „ toate costurile trupei” pentru un concert cu public larg în data de 11 Februarie 2023, cu o durată de minim 50 minute. În ceea ce privește concertul Horia Brenciu alături de HB ORCHESTRA, acesta va avea loc tot pe data de 11 februarie, va avea o durată de 60 de minute iar municipalitatea va achita puțin peste 17.500 de euro fără TVA, sumă în care „sunt incluse toate costurile trupei”.

Horia Brenciu

Împlinirea a 635 de ani de atestare documentară a Sucevei și a Cetății de Scaun a Sucevei are loc pe 10 februarie, dar fiindcă data respectivă cade într-o zi de vineri, primarul Ion Lungu a optat pentru varianta în care manifestările de celebrare a celor 635 de ani de atestare documentară să aibă loc în perioada 10-12 februarie, în Piața 22 DECEMBRIE. Și după cum de altfel a precizat edilul și, de altfel, a inițiat un demers în Consiliul Local materializat prin aprobarea unui proiect de hotărâre, nu mai puțin de 500 de mii de lei fără TVA au fost alocate pentru susținerea manifestărilor. Sumele pentru concertele CARLA’S DREAMS și Horia Brenciu alături de HB ORCHESTRA sunt contractate în lei, dar în SEAP este și o specificație cu privire la echivalentul în moneda europeană a fiecărei sume pentru serviciile contractate.

Și atunci, o întrebare logica este legată de diferența de peste 310.000 de lei fără TVA pe ce se va îndrepta? Ei bine, răspunsul se găsește în alte achiziții necesare. Concertele de sâmbătă sunt doar o parte a manifestărilor care, așa cum am arătat, încep de pe data de 10 și se termină pe data de 12 a lunii curente. Și fiindcă orice trupă care se respectă nu vine oricum, ci pe o scenă cât mai „cool”, iată că s-a ținut cont de asta. Iar firma cu care s-a făcut contractul pentru concertul CARLA’S DREAMS va asigura nu doar scena, ci și serviciile de prezentare alături de concerte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În suma de peste 44 de mii de euro fără TVA este inclusă și masa festivă pentru 100 persoane la Hotel Balada.

Iuliana Beregoi

De altfel, rețeta a fost aplicată și la ediția din 2022 a Zilelor Sucevei și la ultimul Revelion în aer liber: scena profesională de spectacol cu dimensiunea de 10 m X 12 m; ecrane LED – câte unul în stânga și în dreapta scenei cu dimensiune de 4 m x 3 m fiecare și un ecran LED de dimensiunea 6 m x 4 m pe spatele scenei, cu procesor pentru proiecție materiale foto-video și asistență tehnică pe toată perioada asigurată cu personal calificat; camere, procesor și producție video și grafică. De menționat că scena nu va fi doar pe 11 februarie, ci și pe durata celorlalte concerte, prezentator urmând a fi Ovidiu Rusu.

Cât privește concertele din cele trei zile, primul va fi unul de muzică populară cu artiști din zona Bucovinei: Margareta Clipa, Andra Matei, Sorin Filip, Călin Brăteanu, Gabriel Temișan, Nicoleta Cojocaru. Sâmbătă, pe lângă concertele CARLA’S DREAMS și Horia Brenciu alături de HB ORCHESTRA vor mai concerta alți doi artiști consacrați: Iuliana Beregoi și Alexandra Cuza. Duminică va avea loc un concert cu tinere talente locale.  În suma de peste 217 mii de lei fără TVA sunt incluse și Taxele UCMR – ADA.

Alexandra Cuza

Desigur, niciun eveniment de succes fără focuri de artificii. Cel puțin așa pare să fie rețeta servită publicului! Astfel, spectacolul pirotehnic organizat la cele trei zile de manifestări la 635 de ani de la prima atestare documentară a Cetății de Scaun a Sucevei se va desfășura începând cu ora 22:00 pe data de 11 februarie, în Piața 22 Decembrie din Municipiul Suceava. Primăria Suceava a inițiat deja demersurile cu o firmă de specialitate iar suma vehiculată – contractul încă nu este parafat la ora redactării acestui articol, dar foarte probabil spre asta se merge – este de cel mult 48.000 de lei fără TVA. Focul de artificii va cuprinde toată gama de efecte și culori, printre care: super coroana aurie cu roșu, sălcii curgătoare, ropot furtunos argintiu, globuri roșii colorate, mii de crizanteme aurii, tunet de tun, bujori multicolori, evantaie aurii și argintii, coadă de cal timp îndelungat aurie, valuri argintii cu albastru, bujori verzi sau în două culori, mine cu cap în trei culori, comete multicolore, peștișori aurii, coadă de cal super stufoasă, etc. Din câte se pare, deschiderea bateriei de artificii va fi în formă de evantai, cam tot cum a fost și la începutul spectacolului pirotehnic de la Revelionul în aer liber. Spectacolul pirotehnic va avea o durată de 8 minute iar cadența va fi de aproximativ 400 lovituri pe minut, calibrele folosite pentru artificii fiind diverse, cuprinse ca dimensiune între 0,8 și 1,2 țoli în diametru. (Dan PRICOPE)

articolul original.

Foresta a debutat cu o înfrângere în amicale

3 February 2023 at 16:26

Echipa antrenată de Dorin Goian a fost învinsă, cu scorul de 1-3, în meciul-test disputat vineri, în Copou, în fața Politehnicii Iași

Foresta a debutat cu o înfrângere în amicale, echipa antrenată de Dorin Goian fiind învinsă, cu scorul de 1-3 (0-1) în meciul-test disputat vineri, pe terenul sintetic din Copou, în fața divizionarei secunde Politehnica Iași.

Gruparea ieșeană s-a impus prin golurile marcate de Itu (’26 și ’51) și Mogoș (’78), reușita de onoare a sucevenilor fiind semnată de Marian Ilie (’60).

Foresta a început în următoarea formulă de joc: Niga – Tănasă, Cană, Botezatu, Cucoș – Samson, Mihalciuc – Netbai, Nechita, Codău – Martin. Au mai intrat: Cuciureanu – Grosu, Ionescu, Cimbru, Nițu, M. Ilie, Burlacu, Hagiu, Căinari, Filip și Chika. Makongo a fost menajat.

Începând de luni, “galben-verzii” își vor muta cartierul general la Gura Humorului, acolo unde vor sta cantonați vreme ce 12 zile.

În continuarea programul de pregătire, trupa lui Dorin Goian mai are meciuri amicale cu Gloria Bistrița (11 februarie), Şomuz Fălticeni (18 februarie și 1 martie), Aerostar Bacău (22 februarie), Rapid Brodoc (25 februarie) și Bucovina Rădăuți (4 martie).

Calificată deja în play-off, Foresta va relua campionatul pe data de 11 martie, cu un meci pe teren propriu în compania Ceahlăului Piatra Neamț. (Dănuț CHIDOVEȚ)

articolul original.

Zâmbet imaculat pentru întreaga familie la Dental Concept – Juniors & Family Suceava

3 February 2023 at 16:25
Advertorial

Sănătatea orală joacă un rol important în bunăstarea generală a fiecărei persoane. Medicii stomatologi recomandă efectuarea unui control de două ori pe an. Dacă este respectat acest sfat, atunci o mare parte din problemele dentare pot fi prevenite.

Cu cât o afecțiune dentară este depistată mai repede, cu atât și costurile pentru tratament se diminuează semnificativ. Zâmbetul imaculat reprezintă un obiectiv realizabil, având în vedere noile tehnologii minim invazive și aparatura performantă prin care se realizează orice tratament dentar.

Una dintre problemele frecvente în ceea ce privește estetica dinților este reprezentată de tartru. Acesta poate avea diferite culori, care împiedică bucuria de a avea un zâmbet strălucitor. În acest sens, există mai multe tehnici pentru a efectua un detartraj. În prezent, medicii stomatologi recomandă detartrajul cu ultrasunete.

Echipa Dental Concept – Juniors & Family

La clinica Dental Concept – Juniors & Family medicii stomatologi sunt specializați în tehnici moderne, utilizând o aparatură de ultimă generație. În plus, sucevenii se bucură și de o varietate de servicii, menite să înglobeze îngrijirea orală a întregii familii.

Serviciile stomatologice premium de la Dental Concept Juniors Family sunt asigurate de medici stomatologi cu experiență pe mai multe ramuri ale medicinei dentare și care contină să se specializeze constant, fiind mereu în pas cu noile metode de tratament.

Principalele servicii oferite de clinica Dental Concept Juniors & Family sunt:

 • Profilaxie și igienă: detartraj ultrasonic, airflow, periaj profesional, fluorizarea și sigilarea dinților proaspăt erupți;
 • Estetică dentară;
 • Endodonție;
 • Odontoterapie: tratarea cariilor dentare;
 • Chirurgie dentară;
 • Protetică dentară;
 • Ortodonție;
 • Implantologie.

Cu o locație accesibilă din Municipiul Suceava, fiecare sucevean se poate bucura de un zâmbet imaculat. Serviciile variate și echipa de medici stomatologi cu experiență asigură tratamente și tehnici de lucru moderne, astfel încât, orice problemă dentară, indiferent de complexitatea acesteia să fie realizată cu succes.

Pentru sucevenii care își doresc să simtă din nou bucuria de a zâmbi, un prim pas este detartrajul dentar. La clinica Dental Concept Juniors Family, detarajul dentar se efectuează cu ultrasunete. În continuare vor fi prezentate câteva idei despre ce înseamnă această procedură și care sunt avantajele detartrajului cu ultrasunete.

Detartrajul cu ultrasunete și avantajele acestei tehnici

Detartrajul cu ultrasunete este o tehnică medicală pentru îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene cu ajutorul unui aparat special. Îndepărtarea tartrului prin metode chimice sau mecanice reprezintă de multe ori o provocare. În plus, această metodă nu afecteză smalțul dinților. Procedura este una nedureroasă, nefiind nevoie de anestezie. Totuși, în cazurile mai complexe se poate recomanda anestezia locală.

Detartrajul cu ultrasunete este o procedură recomandată și ca metodă de prevenire a altor afecțiuni dentare. Placa bacteriană și tartrul este îndepărtat cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete ce funcționează pe bază de vibrații. O curățare profesională a dinților ar trebui efectuată o dată la 6 luni.

O procedură de detartraj cu ultrasunete aduce numeroase beneficii pentru menținerea sănătății orale. Unul dintre acestea este acela că previne dezvoltarea anumitor boli ale dinților. Pe lângă faptul că detarajul cu ultrasunete îndepărtează tartrul, această intervenție ajută și la păstrarea unei microflore sănătoase a cavității bucale.

La clinica stomatologică Dental Concept Juniors & Family sucevenii se pot bucura de un zâmbet strălucitor pe termen lung, datorită serviciilor moderne, bazate pe tehnologii de ultimă oră. În plus, medicii stomatologi oferă și o consultanță cu privire la modul corect de îngrijire a dinților, în funcție de afecțiunile particulare ale fiecărui pacient în parte. Pentru mai multe detalii, sucevenii sunt invitați să acceseze pagina web a clinicii DentalConceptSV.ro

articolul original.

Individ din Arbore, arestat pentru 30 de zile după ce a furat gresie, mobilă și o mulțime de scule, toate în valoare de 40.000 de lei, dintr-o curte din Volovăț

3 February 2023 at 14:39

Vineri, 3 februarie, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un bărbat, H. C. pentru săvârşirea infracțiunii de infracţiunii de „furt calificat”,  constând în aceea că, pe 25 ianuarie 2023, împreună cu alte persoane necunoscute, s-a deplasat cu o autoutilitară Ford Transit pe raza comunei Volovăț,  unde a pătruns prin efracție în curtea imobilului aparținând persoanei vătămate B. G. C., iar de aici, în intervalul orar 02.00-02.37 a sustras mai multe bunuri.

Indivizii sunt acuzați că au furat  circa 120 mp de gresie de culoare gri-maro marca Coem (circa 100 de cutii), 8 scaune tapițate, 7 scaune metalice, 5 scaune înalte tip bar, 2 chiuvete de culoare neagră, o chiuvetă de culoare alb, 20 de lustre de perete, 1 uscător de mâini marca HANDRYER- model HD28SLA, 2 toalete complete de culoare alb, 3 baterii de baie, o cutie de spoturi (25 bucăți), un recipient de 20 litri de motorină, 4 bormașini marca MAKITA, un motofierăstrău de beton marca STIHL, 1 tun de căldură de culoare roșu BM2- model BIEMMEDUE, 1 suflător de frunze marca STIHL, o rolă de hidroizolație, 2 role de cablu electric, 2 circulare manuale marca MAKITA de culoare albastru, 2 bormașini cu acumulator marca MAKITA de culoare albastru, 3 bormașini cu acumulator marca STAINLEY de culoare galben, o cameră de supraveghere video marca REOLINK, o cutie de becuri proiector, 10 cutii suruburi, 1 mașină de tăiat gresie marca SIGMA, bunuri pe care ulterior le-a transportat cu același vehicul la domiciliul său din comuna Arbore, județul Suceava, iar o parte le-a valorificat, fiind creat un prejudiciu în patrimoniul persoanei vătămate estimat la suma de 40.000 lei.

Față de inculpat, s-a propus de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți luarea măsurii arestarii preventive pentru o perioadă de 30 zile.

Judecătoria Rădăuți a admis solicitarea și a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile a inculpatului, începând cu data de 03.02.2023 şi până la data de 04.03.2023 inclusiv.

Precizăm că dispunerea punerii în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 

articolul original.

Ministrul Mediului: Trebuie să avem o reglementare specială pentru Via Transilvanica. Va dura câteva luni

3 February 2023 at 14:35

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, vineri, că în câteva luni cel mai de amploare proiect de promovare turistică a României, Traseul Via Transilvanica, ar putea dobândi un statut special, motiv pentru care au început consultările cu toate autorităţile locale prin zonele cărora trece acest traseu, relatează Agerpres.

“Refugiile de pe Via Transilvanica care trebuie să fie minimaliste, trebuie să fie din materialele care sunt acolo la faţa locului, trebuie să ofere un confort spartan turistului care vrea un adăpost, pentru a crea un acoperiş deasupra capului. Vreau un loc unde să-şi întindă o saltea, un sac de dormit, dar eu văd total diferit acest proiect, acest traseu, de tot ce s-a făcut până acum. Este un traseu lung de 1.400 de kilometri marcat, va trebui să fie un ajutor real pentru turistul care pleacă dintr-un punct aproape necunoscut şi vrea să ajungă într-un altul necunoscut. Trebuie să-l purtăm frumos prin păduri, să-l ducem frumos prin pădurile noastre, dar trebuie să avem mare grijă să nu transformăm într-o cursă de marcare, de asfaltare, de dotare (…) pentru că vom strica mai mult decât să oferim ajutor. Şi eu doresc să avem această reglementare specială pentru Via Transilvanica. Va dura câteva luni numai”, a declarat ministrul Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

Ministrul Tanczos Barna îi însoţeşte la discuţiile cu autorităţile locale pe iniţiatorii traseului Via Transilvanica, Alin şi Tibi Uşeriu.

“Este probabil cel mai frumos proiect pe care l-am întâlnit eu de când sunt la Ministerul Mediului. Un proiect super, pentru că dincolo de mesajul pe care îl transmite către cetăţenii români, că avem o ţară superbă, frumoasă, avem locuri unice care trebuie prezentate, este şi o carte de vizită către turiştii din afara ţării. Şi mi s-a părut absolut normal ca să parcurgem şi din punct de vedere instituţional judeţele care prin care trece Via Transilvanica, pentru că 60 % din traseele Via Transilvanica trec prin pădurile României. Suntem Ministerul Pădurilor, suntem ministerul care răspunde de modul în care se administrează, se exploatează sustenabil pădurile din România. Suntem responsabili de ariile protejate, suntem responsabili de protejarea pădurilor, acolo unde protejăm habitate, protejăm specii şi trebuie să asigurăm şi acea exploatare sustenabilă care oferă resursa regenerabilă pentru locuitorii din această ţară, din regiuni, din locaţiile unde trece şi Via Transilvanica, motiv pentru care, împreună cu iniţiatorii acestui proiect, împreună cu fraţii Uşeriu, am stabilit la începutul anului că vom trece prin toate judeţele prin care avem traseu Via Transilvanica”, a afirmat Tanczos, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului Mediului, la întâlnirile din judeţe sunt convocaţi administratorii fondului forestier, pădurarii, şefii de ocoale silvice, inginerii silvici, direcţiile judeţene din cadrul Romsilva, respectiv cei de la ocoalele silvice private care administrează pădurile private sau ocoalele care sunt în administrarea sau în subordinea autorităţilor publice locale.

“Pentru că modul în care va arăta Via Transilvanica depinde în mod hotărâtor de modul în care vor arăta pădurile pe traseul Via Transilvanica, trebuie să găsim o colaborare, o formă de conlucrare cu pădurari, ingineri silvici, şefi de ocol, turişti, agenţii de turism, cei care oferă serviciile turistice, de cazare sau serviciile de masa, care oferă produsele tradiţionale din zonă, ca să prezentăm acest proiect unic aşa cum trebuie. Cu siguranţă, Via Transilvanica a depăşit de mult hotarele României. O să fie probabil cel mai interesant produs din România care va apărea pe harta turistică mondială. Este un produs generat de fraţii Uşeriu, de Tăşuleasa Social, de echipa care este în spatele acestei iniţiative (…) Trebuie să îi sprijinim instituţional şi este motivul pentru care în toate locaţiile prin care trecem zilele acestea, vorbim şi cu unităţile administrativ-teritoriale, prin primarii care reprezintă comunităţile de acolo şi le explicăm care sunt provocările unei convieţuiri a turistului cu cei care lucrează în pădure, care sunt provocările mersului pe acelaşi drum forestier şi în momentul în care vine turistul şi în momentul în care se exploatează sustenabil pădurea în zonele respective, căutăm soluţii plecând de la soluţii locale”, a afirmat ministrul.

Tanczos Barna a arătat că va merge împreună cu Alin şi Tibi Uşeriu în acest “maraton instituţional”, care sâmbătă va ajunge la Mediaş, în judeţul Sibiu.

“Este foarte important să căutăm oameni pentru a realiza Via Transilvanica, însă pe drum ne-am dat seama că este nevoie şi de oameni, şi de funcţii. Deci este imposibil ca o organizaţie non-guvernamentală să poată să ţină în spate o infrastructură naţională turistică fără să fie ajutată de autorităţile locale, publice, centrale, cele care până la urmă controlează şi fac legile în ţara aceasta. Pot să dau exemple, este imposibil să ne batem noi cu stăpânii câinilor agresivi, de exemplu. De asemenea, este imposibil să fim noi acolo când se termină o exploatare forestieră, dacă a trecut un tractor forestier pe acolo, în 20 de ani s-ar putea să nu mai poţi să treci pe acolo ca şi turist. Sunt garduri electrice peste tot, pentru că proprietarul în sine, românul, România, a devenit o ţară de proprietari şi, câteodată, proprietăţile trec şi până pe partea cealaltă de gard. Sau există arendări care cuprind mii de hectare şi care bineînţeles au în componenţă şi drumuri publice sau composesorate, care au fost drumuri publice dintotdeauna şi dacă proprietarul în momentul de faţă sau arendaşul nu le înţelege, el te scoate de acolo de nu te vezi”, a declarat Alin Uşeriu.

El consideră că trebuie să fie o mediere permanentă între iniţiatorii proiectului, care au putere limitată, şi autorităţi, mai ales că acest proiect are deja o amploare internaţională.

“Este foarte clar că în acest moment nici măcar iniţiatorii lui, adică noi, nu mai putem să oprim acest proiect. Acest proiect se estimează că va avea în maxim 5 ani de zile, dacă totul merge bine, cel puţin 100.000 de oameni pe an pe el din toată lumea. Dacă este să mă iau după lucrurile care vin direct pe adresele noastre ale asociaţiei, cred că acest lucru ar putea fi chiar depăşit, dar ar putea fi privit ca oportunitate şi ca o şansă, dacă şi comunităţile sunt în stare să gestioneze acest proiect, care va fi imposibil să fie făcut de către fraţii Uşeriu de la Tăşuleasa Social din campusul de la Piatra Fântânele din judeţul Bistriţa-Năsăud. Deci concursul autorităţilor locale, naţionale, centrale, punerea laolaltă a câtorva ministere care trebuie să le rezolve, nişte probleme istorice din România pe care nu le-am rezolvat şi în care, câteodată, suntem în Evul Mediu, ca de exemplu problema câinilor agresivi. Este una dintre problemele cele mai mari pe care noi le vedem acolo. Este un lucru care trebuie făcut neîntârziat”, a mai spus Alin Uşeriu.

Iniţiatorul Via Transilvanica a mai arătat că, în luna ianuarie, Tăşuleasa Social a prezentat traseul turistic românesc la Stuttgart, la unul dintre cele mai mari târguri de turism alternativ din lume, unde standul românesc a fost intens vizitat.

“De curând ne-am întors de la Stuttgart, acolo a fost cel mai mare târg de turism alternativ din lume, cu 275.000 de participanţi. Ne-am uitat cu atenţie la standurile de lângă noi, standuri foarte cunoscute (…), cred că erau un pic invidioşi pe afluxul de oameni care au venit la standul cu Via Transilvanica, tocmai pentru că Europa de Est este foarte interesantă. Noi suntem o pată necunoscută în turismul acesta, pentru că trendul mondial, marea petrecere a turismului sustenabil prevede exact acest tip de experienţă şi pentru că Transilvania, de asemenea, este un brand foarte puternic, care ar putea atrage foarte mulţi oameni”, a mai spus Alin Uşeriu. (Agerpres)

articolul original.

Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia, reținut pentru abuz în serviciu

3 February 2023 at 14:00

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi reţinerea pentru o durată de 24 de ore, începând cu data de 03 februarie 2023, a suspectului Vasile Andriciuc, primar al comunei Şcheia, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu.

Procurorii suceveni îl acuză pe Andriciuc că, în perioada 30.06.2016- 31.10.2022, în calitate de primar al Primăriei Comunei Șcheia şi de ordonator principal de credite, cu încălcarea dispozițiilor legale, a aprobat și a plătit utilitățile pentru spațiul ce reprezintă Baza Sportivă multifuncțională din sat Sf. Ilie, str. Teilor nr. 27, comuna Şcheia, deși, printr-un contract de închiriere, încheiat de către Primăria Comunei Șcheia, prin primar şi numitul S.O., în calitate de administrator al SC S.C. SRL Suceava, obligația plății utilităților revenea chiriașului, suspectul efectuând un nr. de 27 plăți către ACET S.A. Suceava și 76 plăți către EON, cu consecinţa prejudicierii bugetului local al Primăriei Comunei Şcheia, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru societatea beneficiară, SC S.C. SRL Suceava, respectiv suma de 138.763,57 lei, reprezentând contravaloarea utilităţilor publice (apă potabilă, canal, energie electrică, salubritate) pentru perioada 30.06.2016- 31.10.2022.

„abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine, ori pentru altul, un folos necuvenit”, în formă continuată (3 acte materiale), constând în aceea că, în perioada 18.01.2019-04.01.2022, în calitate de primar al Comunei Șcheia, şi de ordonator principal de credite, fără a fi adoptată hotărâre de consiliu local privind închirierea imobilului şi, cu încălcarea dispozitiilor legale,a semnat un contract de închiriere încheiat de către Primăria comunei Şcheia prin primar, şi un medic, H.V. , privind închirirea unui spaţiu de 40,3 mp ce reprezintă doua (2) camere şi spaţiu de aşteptare, situat la mansarda Şcolii Gimnaziale Dimitrie Păcurariu Şcheia, localitatea Şcheia, cu destinaţia- cabinet stomatologic pe o perioadă de doi (2) ani, un  act adiţional  la același contract de închiriere privind prelungirea acestuia pe o perioada de un (1) an și un al doilea act  aditional la contractul de închiriere privind prelungirea acestuia pe o perioadă de un (1) an şi modificarea preţului chiriei de la 1 euro/mp la 0,25 euro/mp. Toate acestea ar fi prejudiciat  bugetul local al Primăriei Comunei Şcheia, concomitent cu obtinerea pentru numirul H.V. a unui folos în suma de 6.653,67 lei, reprezentând contravaloarea chiriei neachitate pentru perioada 18.01.2019-31.12.2022. Pentru aceleași fapte, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, sub aspectul comiterii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de „abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine, ori pentru altul, un folos necuvenit” și pentru suspectul H.V. 

Precizăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.         

articolul original.

Individ trimis în judecată pentru că, ani de zile, a violat și chinuit două fețite sub 14 ani. Și mama copilelor va fi judecată, pentru că știa de toate grozăviile și a tăcut

3 February 2023 at 13:55

La data de 31 ianuarie 2023, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului S.M. pentru săvârârşirea a două infracţiuni de viol în formă continuată, a două infracţiuni de agresiune sexuală în formă continuată şi a două infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului.

Bărbatul respectv este acuzat de procurori că în perioada cuprinsă între vara anului 2017 și  luna aprilie 2022, profitând de vârsta fragedă a victimelor, de situaţia materială precară a acestora, de situaţia familială dificilă, de imposibilitatea de a-şi exprima în mod liber şi conştient voinţa şi de faptul că minorele locuiau în acelaşi imobil cu acesta, în mod repetat, la diferite intervale de timp şi  în diferite locuri a întreţinut relaţii sexuale cu persoanele vătămate şi le-a agresat sexual; totodată, inculpatul comportându-se în fapt ca un părinte al celor două persoane vătămate minore cu vârste sub 14 ani, îngrijindu-se de creșterea lor, prin acțiunile sale de natură penală, a pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a acestora.

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatei C.C., mama minorelor, pentru săvârşirea a două infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, constând în aceea că, constând în aceea că  în perioada cuprinsă între vara anului 2017- luna aprilie 2022, în calitate de mamă, nu a luat măsurile necesare pentru a împiedica abuzurile de natură sexuală comise de către inculpatul  S.M. în aceeaşi perioadă asupra celor două fiice minore, sub 14 ani. Femeia este acuzată că, prin atitudinea sa pasivă, a permis continuarea abuzurilor sexuale de către inculpat asupra minorelor amintite, aceste omisiuni punând în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a acestora,

Precizăm că finalizarea urmăririi penale  reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.                            

articolul original.

VIDEO. Imagini rar întâlnite cu doi urși luptându-se într-o pădure din zona Broșteni

3 February 2023 at 13:19

Un videoclip cum rar se poate vedea surprinde o luptă înverșunată între doi urși într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Broșteni din cadrul Direcției Silvice Suceava. Imaginile extraordinare au fost surprinse de Ionel Moroșanu și postate pe pagina de Facebook a Romsilva.

”Urșii sunt animale teritoriale și au habitatul în pădurile întinse de munte și cele dese din zonele deluroase. În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile, în special cel olfactiv, foarte dezvoltat. Hrana lor este predominant vegetală, dar se hrănesc și cu pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte. Romsilva – Direcția Silvică Suceava administrează, prin intermediul celor 24 de ocoale silvice, peste 270 de mii de hectare păduri de stat”, scriu reprezentanții Romsilva pe pagina oficială de Facebook.

articolul original.

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

3 February 2023 at 11:07

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data de 15 februarie

Federația Română de Handbal a stabilit vineri programul meciurilor din primul tur al Cupei României la handbal masculin.

CSU Suceava va debuta în competiție pe terenul divizionarei secunde Universitatea Cluj, într-un meci programat miercuri, 15 februarie.

Programul meciurilor din primul tur:

CSM Sighișoara – CSM București

CSU Pitești – CSU Craiova

CSM Alexandria – CSM Vaslui

CS Medgidia – HC Buzău

Politehnica Timișoara – CSM Bacău

CS Sânnicolau Mare – CSM Reșița

CSU Târgu Jiu – Sporting Ghimbav

Politehnica Iași – HC Pietricica Neamț

CSM Făgăraș – CSM Odorhei

Universitatea Cluj – CSU Suceava

CSM Focșani – CSM Oradea

Dinamo București, Minaur Baia Mare, CSM Constanța, Potaissa Turda și Steaua București sunt calificate direct în optimile de finală ale Cupei României. (Dănuț CHIDOVEȚ)

articolul original.

“Pe urmele Domnișorului Țîprian”. CIPRIAN PORUMBESCU – 170 de ani de la naștere. Proiect educațional-concurs lansat de Muzeul Bucovinei

3 February 2023 at 11:02

Muzeul Național al Bucovinei marchează Anul CIPRIAN PORUMBESCU printr-o serie de programe culturale dedicate marelui compozitor, aducând mai aproape de publicul nostru viața și opera acestuia.

Proiectul educațional-concurs Pe urmele Domnișorului Țîprian. CIPRIAN PORUMBESCU – 170 de ani de la naștere, care se va derula în perioada  februarie –aprilie 2023,  îndeamnă publicul la crearea unor desene inspirate din viața și opera compozitorului Ciprian Porumbescu, inspirate fie din postările de pe pagina Muzeului de Istorie Suceava, sau a Muzeului Memorial „Ciprian Porumbescu”, fie din expozițiile permanente ale Muzeului Memorial și Casei Memoriale „Ciprian Porumbescu”, pe care publicul le-a vizitat sau vizualizat on-line.

Participanții sunt încurajați să redea prin desen, momente inspirate de opera și din viața personală a compozitorului (locul copilăriei, familia, casa părintească, școala, destinul romantic), cât și lucrări inspirate de Ciprian Porumbescu – patriotul, președintele Arboroasei, compozitorul și artistul care la Serbarea de la Putna a cântat Daciei întregi.

Pe parcursul celor trei luni de derulare, participanții la proiectul educațional-concurs vor putea accesa, pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Muzeul-de-Istorie-Suceava-History-Museum, informații despre viața compozitorului și se vor familiariza cu obiectele din expozițiile celor două muzee memoriale dedicate inegalabilului Ciprian Porumbescu, vor cunoaște viața, opera și personalitatea marelui compozitor și, mai apoi, inspirați de ceea ce le place, vor reda în desen frânturi din viața și opera lui Ciprian Porumbescu. Termenul limită de predare/transmitere a lucrărilor este 30 aprilie 2023.

Desenele/lucrările realizate vor fi aduse la Muzeul de Istorie Suceava, Biroul Educație, Marketing și Comunicare, sau, pentru cei care nu au posibilitatea să ajungă la noi, pot fi trimise, scanate cu rezoluție foarte bună, pe adresa [email protected] Acestea vor fi postate pe pagina de Facebook a Muzeului de Istorie.

IMPORTANT: Lucrările vor conține numele autorului, vârsta, clasa și școala! De asemenea, pe verso, vor fi înscrise, pentru participanții minori, numele părintelui și numărul de telefon, pentru a transmite contravaloarea premiilor în cazul în care lucrarea este selectată și anunțată ca fiind premiată.

Cele mai bune lucrări, jurizate de specialiști ai MNB, vor fi premiate astfel:

Premiile (premiul 1, 2, 3) se vor acorda pe trei categorii de vârstă:

 1. 7 – 11 ani
 2. 12 – 17 ani
 3. 18 ani și peste

Se va acorda și un PREMIU SPECIAL AL JURIULUI, pentru cea mai apreciată lucrare.

Valoarea premiilor:

Premiul I – Diploma și premiul în valoare de 200 lei

Premiul II – Diploma și premiul în valoare de 150 lei

Premiul III – Diploma și premiul în valoare de 100 lei

PREMIUL SPECIAL –  Diplomă de Excelență și premiu în valoare de 300 lei

Proiectul educațional-concurs este lansat online, pentru a da  posibilitatea tuturor celor doritori să participe, cât și din dorința de a promova cele două muzee memoriale, Casa și Muzeul „Ciprian Porumbescu”, din administrarea Muzeului Național al Bucovinei, oferind publicului informații despre viața și personalitatea marelui compozitor, se arată într-un comunicat transmis de Biroul Educație, Marketing și Comunicare din cadrul Muzeului Național al Bucovinei.

articolul original.

Bucovina Rădăuți și-a adus antrenor cu licența A

3 February 2023 at 09:40

Gruparea rădăuțeană l-a numit în funcția de antrenor principal pe Marius Lup (46 de ani), care revine pe Municipal după un sezon și jumătate.

Bucovina Rădăuți și-a numit un nou antrenor principal în persoana lui Marius Lup (46 de ani).

Posesor al licenței A UEFA, Lup revine astfel pe Municipal după un an și jumătate, perioadă în care a făcut parte din staff-ul celor de la Şomuz Fălticeni.

Acesta va colabora pe banca tehnică a grupării rădăuțene cu Ionuț Plămadă, Cristi Butnariu și Andrei Dumitraș.

“În primul rând aș vrea să mulțumesc conducerii echipei Şomuz Fălticeni și domnului primar Cătălin Coman pentru că m-a înțeles în ceea ce privește cea mai grea decizie a mea din ultima perioadă.

Am fost onorat să vin și să aduc un plus de experiență la Bucovina Rădăuți. Sunt foarte optimist deoarece eu am mai fost aici timp de patru ani și cunosc foarte bine colectivul. Căpitanul actual al echipei, Mugur Florescu a fost și căpitanul U19 de la LPS Suceava (jumătate din acea echipă era formată din rădăuțeni, sportivi crescuți de profesorul Viorel Stoica).

Am fost direct implicat și foarte aproape de cea mai frumoasă realizare din istoria recentă a clubului: la 30 de minute de Liga a II-a, eveniment petrecut sub tutela lui Iulian Ionesi.

Am răspuns afirmativ pentru o echipă în care voi avea alături un staff tânăr și profesionist cu un potențial deosebit: Ionuț Plămadă, Cristi Butnariu și Andrei Dumitraș, care au realizat lucruri memorabile cu o echipă atât de tânără. Locul 2 din acest moment demonstrează clar că staff-ul tehnic, conducerea, unitatea grupului de jucători dar și relația cu Primăria Rădăuți prin domnul Bogdan Loghin, funcționează la unison.

Discutând cu domnul președinte Corneliu Lucescu mi-am dat seama că proiectul și concepțiile dumnealui despre cum trebuie să arate o echipă din Bucovina sunt identice cu ale mele.

Practic se dorește promovarea tinerilor din zona noastră pe lângă câțiva jucători mai experimentați.

Îmi doresc să obținem cât mai multe puncte în următoarea perioadă, să aducem cât mai mulți spectatori la stadion și să ne bucurăm împreună de realizările acestor tineri minunați” a transmis Marius Lup pe pagina de facebook a Bucovina Rădăuți.

Aflată în plină pregătire de iarnă, Bucovina Rădăuți va relua campionatul pe data de 11 martie, cu un meci pe teren propriu în compania celor de la CSM Bacău. (Dănuț CHIDOVEȚ)

articolul original.

Învățătoarea Angelica Varvaroi, de la Liceul Tehnologic ”Vasile Cocea” Moldovița, victima accidentului petrecut ieri la ieșirea din Câmpulung

3 February 2023 at 08:46

Victima accidentului produs ieri, în jurul amiezii, pe DN 17, la ieșirea din municipiul Câmpulung Moldovenesc este Angelica Varvaroi, iubită și apreciată învățătoare în cadrul Liceului Tehnologic ”Vasile Cocea” Moldovița. Colectivul unității de învățământ este sfâșiat de durerea pierderii unui om valoros, o colegă cu suflet bun, care a atins sufletele multor elevi, de-a lungul carierei sale.

”Ninge cu lacrimi și durere în sufletele noastre. Vestea trecerii în neființă a dragei noastre colege, Angelica Varvaroi, este tulburătoare. Nu există cuvinte pentru a descrie ceea ce trăim și simțim acum. Angelica, ai fost și vei rămâne omul școlii, colega noastră dragă, DOAMNA ÎNVĂȚĂTOARE care ani la rând a dăruit din lumina sufletului ei și care, de astăzi, va dărui lumină din lumea celor drepți. Dumnezeu să te odihnească în pace, suflet bun și blând!”, este mesajul transmis de reprezentanții unității de învățământ.

Conform cercetărilor Poliției, joi, la ora 12.35, Varvaroi Angelica, de 56 ani, din Câmpulung Moldovenesc, în timp ce conducea un autoturism VW Up, în localitatea Sadova, ajungând la intersecția D.N. 17 cu D.N. 17 A, a pătruns în intersecție fără a se asigura și fără a da prioritate unui  ansamblu  de vehicule format din cap tractor IVECO și semiremorca, condus de S. D. G..

În urma accidentului, numita Varvaroi Angelica a suferit leziuni grave fiind transportată cu ambulanţa la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc unde a decedat.

Conducătorul auto S.D.G. a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ, după care i-a fost recoltată o mostră biologică de sânge.

S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de  „vătămare corporală din culpă”. (O. N.)

articolul original.

Cod galben de ninsori și viscol în zona montană a județului. Vremea devine geroasă de duminică

3 February 2023 at 08:00

Administrația Națională de Meteorologie a transmis vineri dimineață un Cod galben de ninsori și viscol la munte, în 26 de județe, valabil până duminică. ANM a transmis și o informare meteo, în care avertizează că ninsorile cuprind toată țara. Vremea devine geroasă de duminică.

Potrivit avertizării Cod galben, care vizează și jumătatea de vest a județului Suceav, de vineri, ora 20.00, până duminică ora 18.00 va ninge și vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m vântul va depăși 80…90 km/h, astfel încât va fi viscol și vizibilitate scăzută. În vestul Carpaților Meridionali se vor acumula peste 30…40 l/mp și se va depune strat consistent de zăpadă.  Codul galben va fi valabil pentru județele Maramureș, Sălaj, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea și Buzău.

Informarea meteo, valabilă în intervalul vineri ora 10.00 – duminică la ora 18.00, avertizează că aria ninsorilor se va extinde treptat din orele serii dinspre regiunile nord-vestice și va cuprinde cea mai mare parte a țării.  Local se va depune strat nou de zăpadă, care va fi mai consistent în zonele montane. Prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20…30 l/mp, cu precădere în jumătatea vestică a țării.

Vântul va prezenta local și temporar intensificări, cu viteze în medie de 50…60 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte cu rafale de 65…75 km/h. Vor fi perioade în care intensificările de vânt se vor asocia cu ninsoare.

De duminică, 5 februarie, vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice.

articolul original.

O femeie a murit în urma unui grav accident petrecut la ieșirea din Câmpulung spre Pojorâta

3 February 2023 at 04:29

Autoturismul condus de o femeie de aproximativ 55 de ani a fost lovit puternic de un TIR, ieri după-amiază, pe DN 17. Șoferița a fost găsită încarcerată, inconștientă, iar la scurt timp după ce a ajuns la spital a încetat din viață  

Joi, în jurul orei 12.30, pe DN17, la ieșirea din municipiul Câmpulung Moldovenesc spre localitatea Pojorâta a avut loc un grav accident rutier în care au fost implicate un TIR și un autoturism VW. La fața locului au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Câmpulung Moldovenesc cu modulul SMURD (autospecială pentru descarcerare și ambulanța SMURD B2) cu sprijinul unui echipaj SAJ.

În urma accidentului,  o femeie de aproximativ 55 de ani aflată în autoturism a rămas încarcerată.

După ce a fost extrasă dintre fiarele contorsionate, femeia, în stare de inconștiență, a fost transportată de urgență la spital. Din păcate, la scurt timp, aceasta a încetat din viață din cauza rănilor suferite.

Polițiștii au deschis dosar pentru omor din culpă și continuă cercetșrile pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs accidentul. (O.S.)

articolul original.

Până la finele anului, Aeroportul Sucevei va avea un gard perimetral și un drum de incintă

3 February 2023 at 04:25

Contractul, în valoare de 31.431.015,58 lei fără TVA, prevede construirea unui drum perimetral cu suprastructura din betonasfalt având lungimea de 6.388 metri; construirea unui gard din plasă metalică și stâlpi pe fundație continuă din beton pe o lungime de 7.700 de metri cu 6 porți de securitate; construirea unei clădiri (doar cu parter) pentru un Dispecerat de Securitate; echipamente și dotări aferente; sistem de securitate extins și armonizat constând în procurare și instalare echipamente de securitate aeroportuară.

Lucrările la gardul perimetral al aeroportului de la Salcea și la drumul aferent vor începe în această primăvară. Licitația este aproape de final, analiza propunerii financiare fiind finalizată și mai sunt câteva acte de finalizat și apoi o perioadă de contestații. Având în vedere că la licitație a fost depusă o singură ofertă – asocierea firmelor ieșene STEF INVEST SRL (Leader) și ACA ZOORK PROJECT – probabilitatea ca aceasta să fie descalificată sau să depună o altă contestație pe te miri ce motiv este mai degrabă microscopică. Cele două firme din Iași care au licitat pentru lucrările de “CREŞTEREA GRADULUI DE SECURITATE și SIGURANȚĂ LA R.A. AEROPORTUL Ştefan ce Mare – SUCEAVA” au și mulți subcontractanți declarați: ieșenii de la ANDIULIS și de la R.C.A. MOLDOTERM, firma ilfoveană N PRO ADV și bucureștenii de la BUSINESS ANALYSIS & STRATEGY CONSULTING (care sunt și terți susținători).

Categoriile de lucrări prevăzute sunt: construire drum perimetral cu suprastructura din betonasfalt având lungimea de 6.388 metri; construire gard perimetral din plasă metalică și stâlpi pe fundație continuă din beton pe o lungime de 7.700 de metru cu 6 porți de securitate; construire clădire regim parter cu funcțiunea Dispecerat de Securitate; echipamente și dotări aferente; sistem de securitate extins și armonizat constând în procurare și instalare echipamente de securitate aeroportuară. Derularea contractului specificată în documentația de atribuire pe durata a 10 luni. Prin urmare, dacă va fi atribuit contractul în februarie, va urma proiectarea și dacă aceasta se va face în termen, atunci până la finele lui 2023 va trebui să fie realizat gardul perimetral, drumul de-a lungul acestui gard și un nou dispecerat cu dotările specifice. Așa cum am precizat cu o lună și jumătate în urmă în cotidianul Obiectiv de Suceava (https://www.obiectivdesuceava.ro/local/nu-se-inghesuie-firme-de-constructii-pentru-proiectul-gardului-si-drumului-perimetral-al-aeroportului/) având în vedere că „aleargă de una singură” în această competiție, singura probabilitate ca să se împiedice asocierea respectivă este doar dacă documentația depusă nu este considerată conformă. Și din câte se pare nu este cazul. Valoarea estimată a proiectării și lucrărilor prevăzute în contractul de la licitație este de 31.431.015,58 lei fără TVA din care serviciile de proiectare și asistență tehnică sunt în valoare de 198.000 lei fără TVA – 160 de mii de lei fiind Proiect Tehnic și Detalii de Execuție iar 24 mii lei fiind Asistența tehnică din partea proiectantului, restul fiind certificarea performanței energetice a clădirii – 5 mii lei și Documentații tehnice în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor necesare execuției lucrărilor – 9 mii lei.

Lucrările și dotările incluse în licitația respectivă fac parte dintr-un proiect mai amplu cu finanțare europeană, semnat pe 24 noiembrie la Ministerul Transporturilor, valoarea totală fiind 64.724.061,19 (inclusiv TVA) din care 53.639.080,01 lei este valoarea totală eligibilă a proiectului. Diferența între suma sub 40 de mi­lioane de lei cu tot cu TVA pentru licitația deschisă care a avut loc pe 12 decembrie și valoarea întregului proiect care, cu tot cu TVA, se apropie de 65 de milioane de lei va face obiectul altor licitații pentru a fi achiziționată o autospecială de aerodrom pentru stins incendii; o autofreză de zăpadă pentru pistă; un grup electrogen și sursă neîntreruptibilă (UPS) de alimentare a balizajului de obstacolare clădiri și a terminalului existent; un echipament de întreținere a zonelor de siguranță (zonelor înierbate); un utilaj cu grup electrogen și pilon de lumină pentru deservire poziție izolată de parcare; alte lucrări la căile de rulare și platforme aeroportuare. De altfel, pentru autospeciala de incendii și pentru autofreza de zăpadă – estimate la circa două milioane de euro – au fost deja anunțate licitații, termene finale fiind în a doua jumătate a acestei luni. (Dan PRICOPE)

articolul original.

Deputatul Ioan Balan cere ca procedurile de atribuire a lucrărilor pentru Autostrada Pașcani – Suceava – Siret să fie finalizate în cursul anului 2023

3 February 2023 at 04:15

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, în care a solicitat mai multe informații despre includerea segmentului Pașcani – Suceava – Siret al A7 în finanțările disponibile prin Programul Operațional Transport 2021–2027, precum și despre cota de cofinanțare a statului român, cerând în același timp măsuri suplimentare astfel încât procedurile de atribuire a lucrărilor pentru această porțiune să fie finalizate în cursul anului 2023.

Deputatul liberal sucevean a arătat că în anul 2022, Guvernul României a făcut progrese semnificative în ceea ce privește demararea lucrărilor de construire la cea mai așteptată autostradă din România, Autostrada A7, cea mai mare parte a loturilor până la Pașcani fiind atribuite constructorilor, iar, pe unele segmente, progresul lucrărilor este satisfăcător. De asemenea, Ioan Balan consideră că, cu toate acestea, pe tronsoanele de la Pașcani și până la Siret, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii mai are de derulat proceduri importante, astfel  încât, până la finalul anului 2023, să fie atribuite contractele și demarate lucrările și pe această secțiune.

Dat fiind că lucrările de construire pentru Autostrada Pașcani – Suceava – Siret nu pot să fie finanțate din fondurile nerambursabile disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, parlamentarul liberal sucevean a cerut informații privind includerea acestui obiectiv de investiții în finanțările disponibile prin Programul Operațional Transport 2021–2027, precum și  care este cota de cofinanțare a statului român.

“Chiar dacă Parlamentul a operat, în ultimii ani, mai mult modificări legislative pentru a eficientiza termenele de atribuire a contractelor de lucrări pentru marile proiecte de investiții (contestații nefondate care blocau proiectele, întârzieri generate de obținerea unor avize sau realizarea unor studii etc), vă rog să precizați ce măsuri suplimentare aveți în vedere să implementați astfel încât procedurile de atribuire a lucrărilor pentru Autostrada Pașcani – Suceava – Siret să fie finalizate în cursul anului 2023”, i-a transmis ministrului Grindeanu deputatul liberal de Suceava Ioan Balan. (O.S.)

articolul original.

Peste un milion de euro în 2022 din taxele, abonamentele și amenzile la parcările publice din Suceava

3 February 2023 at 04:20

Viceprimarul Lucian Harșovschi este de părere că „pentru majoritatea sucevenilor parcările cu plată sunt de bun augur, întrucât aceștia găsesc cu ușurintă un loc de parcare, dar și pentru că sunt numeroase solicitări de a implementa acest sistem de autotaxare și în alte zone ale orașului”. O afirmația în acest sens a fost recent făcută de viceprimar, în condițiile în care parcările din municipiul Suceava au fost mereu un subiect controversat în rândul sucevenilor și, după cum chiar Lucian Harșovschi a recunoscut, „i-a pus pe aceștia în două tabere, pro și contra”.


În argumentarea importanței parcărilor, viceprimarul Sucevei s-a referit la încasările din taxele aferente acestora și care, în anul 2022, au fost de 3.940.275,82 lei inclusiv din abonamente. Valoarea sancțiunilor aplicate pentru locurile de parcare neplătite  a ajuns la 1.300.400 lei. Practic, dacă se adună ambele componente – pe de o parte taxele de parcare și abonamentele iar de cealaltă parte amenzile – încasările trec de un milion de euro.

Și în anul 2022, la fel ca în anii precedenți, parcarea aferentă magazinului Bucovina a fost cea mai solicitată, încasând 294.626,30 lei.

Îmbucurător este faptul că plățile achitate cu cardul au însumat un total de 352.680,61 lei, iar cele achitate prin SMS au fost de 282.536 lei.
„Plata parcărilor în care funcționează sistemul de autotaxare se poate face la parcometru, prin SMS, cu cardul bancar, dar și cu ajutorul aplicației Suceava Parking, disponibilă gratuit pe Android și iOS. De asemenea, reamintesc că anul trecut au fost montate noi parcometre pe bază de energie solară și plată tip contactless. Acestea funcționează în regim autonom, cu energie solară, fiind dotate cu acumulatori reîncărcabili, ce asigură funcționarea independentă 24 de ore din 24”, a mai spus Lucian Harșovschi. (D.P.)

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Femeie de 28 de ani, prinsă de jandarmi la Fălticeni cu un rucsac burdușit cu 120 de pachete cu țigări

2 February 2023 at 17:00

Joi, 2 februarie, în jurul orei 11.00, un echipaj de jandarmi, aflat în timpul serviciului de patrulare pe raza municipiului Fălticeni, a depistat o femeie, în vârstă de 28 de ani, care avea asupra sa un rucsac voluminos ce conținea țigări de proveniență extracomunitară.

120 de pachete cu țigări urmau să fie comercializate de către soțul acesteia în Piața Agroalimentară Fălticeni. Datorită jandarmilor, care au intervenit cu tact și în timp util, activitatea ilicită a fost stopată.

Jandarmii au dispus ridicarea celor peste 2000 de țigarete în vederea confiscării.

articolul original.

După aproape trei luni de scandaluri, directoarea Școlii Gimnaziale Zamostea, eliberată din funcție de IȘJ Suceava

3 February 2023 at 04:30

Directoarea Școlii Gimnaziale Zamostea, Dana Botezatu, a promovat concursul pentru ocuparea postului vacant de conducere a unității anul trecut și provine din colectivul școlii, însă foștii săi colegi de catedră nu au tolerat tipul de management pe care aceasta l-a adoptat. Cadrele didactice au reclamat la IȘJ că sunt urmărite pe camerele video din unitate și se simt hărțuite, că nu se ține cont de părerea lor, ci le sunt impuse tot felul de lucruri și decizii, iar atmosfera la locul de muncă este încordată, drept urmare actul didactic are de suferit. Mai mult decât atât, în luna noiembrie 2022, disensiunile au atins un punct maxim, când a fost chemată Poliția pentru a calma spiritele încinse. ”S-a decis eliberarea din funcție, în urma a 8 voturi pentru, 4 împotrivă și o absență. Urmează ca interimatul să fie asigurat de un membru al Consiliului de Administrație al școlii, până la numirea unui director, în funcție de recomandările consiliului din unitate”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, șeful IȘJ Suceava.

Dana Botezatu (foto: Facebook)

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava s-a întrunit de trei ori într-o singură săptămână pentru a lua o decizie în cazul directoarei Școlii Gimnaziale Zamostea, a cărei demitere a fost solicitată, încă din luna decembrie anul trecut, de către angajații unității, care au lansat o serie de acuzații la adresa acesteia, exprimând tot felul de nemulțumiri legate de modul în care sunt tratați (detalii AICI)

Săptămâna trecută, joi, CA al IȘJ Suceava a dezbătut situația conflictuală de la școala din Zamostea, însă au fost exprimate 5 voturi pentru păstrarea în funcție a directoarei, 5 împotrivă și o abținere, astfel că nu s-a luat nicio decizie la acel moment. Marți, 31 ianuarie a.c., CA s-a reunit din nou pentru a supune la vot eliberarea din funcție a directoarei, iar de această dată rezultatul a fost de 6 la 7, pentru menținerea în funcție. De menționat că cele două ședințe au avut la bază discuții centrate pe raportul de audit realizat de inspectorii școlari în urma evaluării reclamațiilor și acuzațiilor formulate de angajații școlii, în vederea transmiterii unui răspuns Consiliului Profesoral, care luase decizia demiterii directoarei Dana Botezatu. A treia ședință de CA, din data de 2 februarie, a fost organizată de IȘJ Suceava pentru a dezbate decizia eliberării din funcție a directoarei, luată de Consiliul de Administrație al unității de învățământ. ”În cadrul celor două ședințe de CA al IȘJ în care s-au analizat reclamațiile Consiliului Profesoral voturile au fost strânse, deoarece unele sesizări s-au confirmat, altele nu. În ședința de azi (joi, n.red.) s-a discutat votul acordat de Consiliul de Administrație al școlii, care a solicitat schimbarea directoarei. S-a decis eliberarea din funcție, în urma a 8 voturi pentru, 4 împotrivă și o absență. Urmează ca interimatul să fie asigurat de un membru al Consiliului de Administrație al școlii, până la numirea unui director, în funcție de recomandările consiliului din unitate”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, șeful IȘJ Suceava.

Șeful IȘJ Suceava: ”Nu am vrut să aprobăm demiterea directoarei de la  Zamostea imediat după decizia CA al școlii, pentru că riscam să creăm un precedent și să ne trezim cu alte situații de acest gen”.

Directoarea Școlii Gimnaziale Zamostea, Dana Botezatu, a promovat concursul pentru ocuparea postului vacant de conducere a unității anul trecut și provine din colectivul școlii, însă foștii săi colegi de catedră nu au tolerat tipul de management pe care aceasta l-a adoptat. Încă de la bun început situația dintre conducere și angajații școlii a fost tensionată și nu a existat o comunicare pașnică. Cadrele didactice au reclamat la IȘJ că sunt urmărite pe camerele video din unitate și se simt hărțuite, că nu se ține cont de părerea lor, ci le sunt impuse tot felul de lucruri și decizii, iar atmosfera la locul de muncă este încordată, drept urmare actul didactic are de suferit. Mai mult decât atât, în luna noiembrie 2022, disensiunile au atins un punct maxim, când a fost chemată Poliția pentru a calma spiritele încinse. Directoarea s-a luat la ceartă cu o profesoară, pe care a acuzat-o că o filmează cu telefonul, însă aceasta a explicat că doar își bea cafeaua și joacă un joc pe telefon. În acel moment, directoarea a solicitat prezența unui agent de poliție din comună, acuzând că este hărțuită. Până să ajungă agentul la fața locului, printr-un apel la 112, profesoara respectivă a solicitat prezența Ambulanței, pentru că i s-a făcut rău în timp ce se certa cu directoarea, acuzând probleme de tensiune, drept urmare a fost preluată pentru investigații medicale.

Problemele din școală au fost aduse la cunoștința IȘJ Suceava, care a efectuat atunci o inspecție la Școala Gimnazială Zamostea, fiind investigată și reclamația cadrelor didactice care cereau demiterea directoarei. Până să ia inspectoratul o decizie în acest caz, Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Zamostea a votat, la începutul lunii decembrie 2022, eliberarea din funcție a directoarei, însă IȘJ Suceava a decis să le dea răgaz atât conducerii, cât și colectivului unității de învățământ să găsească o modalitate de a colabora, în interesul elevului, mai ales că funcția a fost ocupată în urma unui concurs organizat de Ministerul Educației.

”Nu am vrut să aprobăm demiterea directoarei de la  Zamostea imediat după decizia CA al școlii, pentru că riscam să creăm un precedent și să ne trezim cu alte situații de acest gen. Noi am fi vrut să o lăsăm pe directoare în funcție măcar până la finalul anului școlar, să vedem cum se descurcă și dacă se schimbă ceva, apoi să decidem. Dar colectivul școlii a fost prea determinat să fie demisă, nu a mai fost cale de împăcare sau de soluționare a problemelor”, a explicat șeful IȘJ Suceava. (Oana NUȚU)

articolul original.
❌