ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Guvernul a aprobat joi creșterea salariului minim brut la 3.000 lei de la 1 ianuarie. Salariul net va fi de 1.863 lei

8 December 2022 at 18:17

Guvernul a aprobat în ședința de joi majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2023, de la suma de 2.550 lei în prezent.

Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, această modificare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei.

Salariul minim net luat „în mână” va ajunge astfel la 1.863 lei, majorarea netă fiind de 339 lei, iar creșterea pe net de 22,2%.

De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariați, precizează ministerul.

Coaliția de guvernare a stabilit, de asemenea, că din cei 3.000 de lei, 200 de lei vor fi scutiți de taxe.

articolul original.

Actrița Toni Collette divorțează, după ce soțul ei a fost surprins sărutând o altă femeie

8 December 2022 at 17:52

Toni Collette („Little Miss Sunshine”, Knives Out”, „Nightmare Alley”) și muzicianul Dave Galafassi s-au despărțit după un mariaj de 20 de ani. Actrița în vârstă de 50 de ani a făcut anunțul pe contul ei de Instagram, la scurt timp după ce în presă au apărut mai multe fotografii cu Galafassi alături de o altă femeie. Muzicianul a fost surprins de către paparazzi pe o plajă din Sydney, în timp ce se săruta cu Shannon Egan, în vârstă de 41 de ani.

„Cu grație și recunoștință anunțăm că divorțăm. Suntem uniți în decizia noastră și ne despărțim continuând să avem respect și grijă unul față de celălalt. Copiii noștri rămân cel mai important lucru pentru noi și vom continua să prosperăm ca familie, deși vom fi într-o formă diferită. Suntem recunoscători pentru susținerea și dragostea pe care ni le acordați pe măsură ce evoluăm și trecem prin această tranziție în mod pașnic. Multe mulțumiri”, a fost postarea comună pe care Toni Collette și Dave Galafassi au făcut-o pe rețelele sociale.

Toni Collette splits with husband Dave Galafassi as pictures show him kissing woman at Sydney beach https://t.co/9bWisglkm9

— Daily Mail U.K. (@DailyMailUK) December 7, 2022

Conform elle.ro, Toni Collette și Dave Galafassi s-au cunoscut în 2002 la lansarea albumului de debut al trupei lui Galafassi, Metal Detector, în Sydney. Ei s-au căsătorit la un an mai târziu de la prima întâlnire, în ianuarie 2003, în cadrul unei ceremonii budiste. Aceștia au împreună și doi copii, Sage Florence, în vârstă de 14 ani și Arlo Robert, în vârstă de 11 ani.

articolul original.

Ministrul Bode: „Simțim că Rusia se va bucura de încă o nedreptate care i se face României”

8 December 2022 at 17:20

 Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, joi, după votul negativ primit de România pentru Schengen, că este un vot „împotriva Uniunii Europene”.

„Un moment de cumpănă nu doar pentru România, dar pentru UE în ansamblul ei. Am fost martorii modului în care principiile care stau la baza UE au fost umbrite de interese politice interne ale unui stat membru. Astăzi, Austria este singura țară care s-a opus aderării României la Schengen, după ce inițial a confirmat că susține această aderare. Este o decizie profund injustă pentru România și cetățenii români care au arătat un sentiment profund pentru consolidarea proiectului european. Este o decizie care desconsideră cu bună știință faptul că prevederile actului de aderare au fost îndeplinite și concluziile unor misiuni de aderare. Este o decizie care afectează credibilitatea noastră a tuturor ca uniune de reguli și principii. Este inaccetabil să schimbi reguli în timpul procesului. Problemele interne cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. Am demonstrat asta cu cifre. România nu poate fi sancționate nemeritat pentru situația internă din Austria. Am oferit soluții, sprijin, dar nu suntem noi responsabili de situația din Austria”, a declarat, la Bruxelles, Lucian Bode.

Acesta spune că „Rusia se va bucura” de o nedreptate făcută României. „Din păcate, aspirațiile a milioane de români, dar și normele juridice au fost puse pe locul doi. Cuvinte precum unitate, încredere, parteneriat, solidaritate sunt des folosite. Astăzi aceste principii au fost călcate în picioare. Votul împotrivă nu este un vot împotriva României, este un vot împotriva Uniunii Europene în ansamblul său. În istorie, României i s-au făcut multe nedreptăți. De cele mai multe ori a pus umărul Rusia și simțim că Rusia se va bucura de încă o nedreptate care i se face României”, a declarat ministrul român de Interne. Acesta spune că România va încerca să obțină aderarea la Schengen anul viitor. „Efoturile nostre nu se vor opri. Aderarea la Spațiul Schengen rămâne obiectivul de țară al României. Vom repara această imensă nedreptate pentru că principiile UE vor prevala intereselor izolate de moment. Ne vom recalibra pașii pentru demersurile din următorul Consiliu sub președinția Suediei și lucrurile merg înainte”, a mai declarat Bode.

articolul original.

Premierul Ciucă: Nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei. Vom relua procesul de aderare

8 December 2022 at 15:57

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu înțelege poziția inflexibilă a Guvernului de la Viena și că România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen, după ce candidatura ei a fost respinsă în Consiliul JAI.

„În calitate de premier şi cetăţean român aş dori să mulţumesc Comisiei Europene, Parlamentului European, dar şi celor din agenţiile europene care ne-au susţinut vocal pe baza unor fapte şi cifre solide şi care au insinstat să găsim împreună soluţii. Toate statele au fost de acord să ne deschidă porţile pentru Schengen, cu o singură şi nejustificată excepţie, Austria. Unanimitatea nu a fost posibilă pentru că un singur stat membru a refuzat”, a declarat Ciucă.

„Această decizie a fost bazată pe date pe care România le-a catalogat clar ca fiind profund incorecte. Am recunoscut dificultăţile statelor membre care se află sub presiuni migratorii şi am marşat pe găsirea unor soluţii. Regretăm şi sincer nu înţelegem poziţia inflexibilă adoptată de Austria”, a adăugat el. „Etapele parcurse în acest proces relansat de aderare au confirmat că cetăţenii români şi europeni pot avea încredere în cum România asigură protejarea frontierelor. România va continua să fie constructivă şi să lucreze pentru o veritabilă soluţie europeană. România va relua procesul de aderare la Schengen. Acesta rămâne obiectivul ţării noastre”, a mai spus premierul.

articolul original.

Șase motive pentru care iPhone 13 merită cumpărat

8 December 2022 at 14:36

iPhone 13 are succes pe piață, chiar și după aproape un an. Telefonul poate fi o oportunitate excelentă pentru fanii care visează să aibă un produs Apple compatibil cu internetul 5G. Modelul dispune, de asemenea, de o cameră foto puternică și de performanțe bune.

Iată șase motive pentru care ar trebui să alegi iPhone 13 drept următorul tău telefon:

  1. Cameră cu performanțe excelente

Setul fotografic al iPhone 13 este unul dintre principalele puncte forte ale dispozitivului și aduce multiple funcții utilizatorilor. Acest aranjament este compus din doi senzori de 12 MP, pe lângă camera pentru selfie-uri. În practică, modelul este organizat după cum urmează:

  • 12 MP principal (deschidere f/1.6)
  • 12 MP Ultra Wide (diafragmă f/2.4)
  • Cameră frontală de 12 MP (deschidere f/2.2)

Aparatele foto dispun de stabilizare optică prin deplasarea senzorului, ceea ce permite realizarea de fotografii mai puțin tremurate. În cazul iPhone 13, camera ultra-wide permite imagini cu amplitudine și poate oferi detalii chiar și în locuri întunecate, în timp ce senzorul principal captează cu 47% mai multă lumină decât cel prezent în iPhone 12.

În această generație, Apple a adus Cinema Mode ca o funcție care îți permite să schimbi focalizarea în timpul înregistrării video. O altă funcție utilă este Night Mode pentru înregistrări pe timp de noapte și în condiții de lumină slabă, precum și Photo Styles, care îți permite să capturezi aceeași imagine cu setări și lumini diferite.

Telefonul permite clipuri video înregistrate în 4K, în HDR cu tehnologia Dolby Vision și bazându-se întotdeauna pe autofocus.

Camera frontală, între timp, nu prezintă nicio diferență semnificativă față de generația anterioară.

  1. Internet 5G

iPhone 13 dispune de suportul necesar pentru a accesa rețeaua de internet 5G de foarte mare viteză. Principalele orașe au acces la această conexiune. Din acest motiv, modelul nu ar trebui să fie depășit în perioada următoare, deoarece vine pregătit pentru conexiunea viitorului.

Tehnologia 5G adice o viteză foarte mare de transmisie a datelor, de 20 până la 50 de ori mai mare decât în rețeaua 4G LTE.

  1. Biometrie prin Face ID (inclusiv cu mască)

Un beneficiu considerabil al iPhone 13 este Face ID îmbunătățit. Sosirea noului iOS 15.4 pe iPhone a permis noi funcții, cum ar fi, de exemplu, deblocarea prin Face ID cu mască. În acest fel, utilizatorul câștigă în agilitate și practicitate cu telefonul.

Inteligența artificială permite utilizatorului să nu mai îndepărteze masca de protecție de pe față pentru a face recunoașterea facială pe telefonul Apple. Tehnologia este disponibilă doar pentru iPhone 12 și iPhone 13.

  1. Prețul și oportunitatea de revânzare

Un avantaj al achiziționării unui iPhone este cererea mare de telefoane pe piața second-hand, produsul pierzând foarte puțin din valoarea de piață. Deoarece, în general, prețurile mărcii sunt mai mari, fanii și persoanele care își doresc să dețină un telefon de designer așteaptă adesea ocazia perfectă pentru a-și cumpăra sau schimba telefonul.

Și cum Apple își actualizează de obicei telefoanele timp de șase ani, iPhone 13 ar trebui să primească actualizări până în 2027.

  1. Performanță ridicată

Unul dintre punctele forte ale iPhone 13 este recentul cip Apple A15 Bionic. Deoarece procesorul companiei are o viteză mare, smartphone-ul se adresează mulțimii de gameri, deoarece și poate efectua sarcini grele fără prea mult efort. În plus, telefonul este eficient atunci când utilizatorul are mai multe aplicații deschise simultan.

Dispozitivul dispune de un procesor cu șase nuclee, două pentru performanță și patru pentru eficiență. Placa video, la rândul său, are patru nuclee. În ceea ce privește spațiul de stocare, iPhone 13 pornește de la 128 GB, cu opțiuni de 256 GB sau 512 GB.

  1. Tehnologia OLED

iPhone 13 dispune de un ecran Super Retina XDR de 6,1 inci și un panou OLED. Potrivit Apple, modelul dispune de o imagine cu până la 28% mai luminoasă, cu 800 de nits pentru a vedea în lumina soarelui și atinge un maxim de 1.200 de nits în conținut HDR. În ceea ce privește generația anterioară, este demn de remarcat faptul că, în ciuda faptului că este mai puternică, această linie de iPhone promite să consume mai puțină energie.

Dacă vrei totuși ceva mai performant, caută generația iPhone 14, care include iPhone 14 Pro Max, un telefon extraordinar de bun.

articolul original.

Ciolacu: „Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Putin”

8 December 2022 at 14:32

România rămâne la ușa Schengen din nou, după 11 ani de așteptare, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, nu și a României, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a postat la scurt timp după vot: „O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc!
Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană.
Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei.
Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european.
România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!”

articolul original.

Kelemen Hunor despre respingerea aderării României la Spațiul Schengen: „O decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român”

8 December 2022 at 14:24

„O decizie mizerabilă!”, a comentat Kelemen Hunor, președintele UDMR, respingerea României la votul de joi din Consiliul JAI privind extinderea Spațiului Schengen.

„Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi încălcate în picioare. România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei. În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a scris liderul UDMR joi, într-un mesaj pe Facebook.

articolul original.

Rusia o eliberează pe baschetbalista Brittney Griner, la schimb cu un traficant rus de arme

8 December 2022 at 14:21

Rusia o eliberează pe baschetbalista americancă Brittney Griner într-un schimb de deţinuţi cu traficantul de armament Viktor Bout, încarcerat în America de 12 ani, relatează BBC News.Schimbul de deţinuţi a fost aprobat de către preşedintele rus Vladimir Putin recent, potrivit unor surse citate de postul american CBS News.

Griner a fost reţinută pe un aeroport, la Moscova, în februarie, acuzată de faptul că avea ulei de canabis asupra sa, iar în octombrie a fost încarcerată într-o colonie penitenciară.

Preşedintele american Joe Biden anunţă într-un mesaj postat pe Twitter că a discutat cu Griner, că americanca este în siguranţă şi că se află în drum spre casă. Biden a publicat o imagine în care apare împreună cu soţia lui Griner, Cherelle, în Biroul Oval, alături de vicepreședintele Kamala Harris și de secretarul de stat Anthony Blinken. ”Acum câteva clipe am discutat cu Brittney Griner. E în siguranţă. Este într-un avion. Este în drum spre casă”, scrie în tweet şeful statului american.

Ministerul rus de Externe a confirmat schimbul de deţinuţi, iar presa rusă scrie că acesta a avut loc la Abu Dhabi, al doilea cel mai important oraş din Emiratele Arabe Unite (EAU). Biden a semnat un ordin de eliberare a lui Bout, prin care i-a comutat pedepsa de 25 de ani de închsioare.

Viktor Bout a vândut armament unor lideri de război şi unor guverne paria şi a devenit unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume. Supranumit ”Negustorul Morţii” din cauza traficului de armament după căderea fostei Uniuni Sovietice (URSS), Bout a inspirat filmul de la Hollywood ”Lord of War” (2005).

articolul original.

Mesaj VIDEO emoționant. Celine Dion își anulează concertele, inclusiv cel din București, din cauza unei „tulburări neurologice rare”

8 December 2022 at 11:54

Celine Dion a anunţat anularea concertelor din cadrul turneului european “Courage World Tour” programate să aibă loc în vara anului 2023, în perioada 31 mai – 17 iulie. Într-un mesaj video postat pe reţelele sociale, cântăreața a explicat că este victima unei „tulburări neurologice rare” care provoacă „spasme” şi dificultăţi la nivelul corzilor vocale.

Fanii artistei care şi-au achiziţionat bilete pentru show-ul ce ar fi trebuit să aibă loc pe 11 iunie, la Arena Naţională, sunt anunţaţi că li se va rambursa contravaloarea acestora.

„Mă doare să vă anunţ că nu voi fi pregătită să-mi reiau turneul în Europa. Mi-e dor să vă văd pe toţi… să fiu pe scenă… să cânt pentru voi. Întotdeauna mă dăruiesc 100% în show-urile mele, dar nu vă pot oferi asta acum. Ca să pot ajunge din nou la voi nu am altă variantă decât să mă concentrez pe sănătate şi să sper că sunt pe drumul cel bun spre vindecare”, a anunţat Celine Dion, citată de Agerpres.


Artista a onorat primele 52 de date ale turneului mondial “Courage World Tour” în America de Nord înainte de începutul pandemiei, când, în luna martie 2020, turneul a trebuit să ia o pauză. De atunci, Celine primeşte tratament şi se recuperează în urma unor spasme musculare persistente, care au împiedicat-o să mai concerteze. Este vorba de o tulburare neurologică rară, care afectează o persoană la un milion. . Echipa medicală a lui Celine Dion continuă să urmărească evoluţia afecţiunii şi să o trateze, precizează sursa citată.

Celine Dion încă se recuperează în urma problemelor de sănătate pe care le-a avut şi a anunţat că va fi nevoită să anuleze un număr de opt concerte programate să aibă loc în vara lui 2023, din care face parte şi spectacolul de la Arena Naţională Bucureşti. Valoarea biletelor achiziţionate pentru cele opt concerte din vară va fi rambursată, inclusiv pentru concertul ce urma să aibă loc la Bucureşti, transmite Emagic, potrivit Agerpres.

articolul original.

„Avatar 2” primește critici elogioase la lansare: „Copleșitor”, „O minune vizuală”, „Nu am văzut așa ceva din punct de vedere tehnic, vizual”

8 December 2022 at 11:00

La Londra, marţi seară a fost proiectat „Avatar 2”, cel mai aşteptat lungmetraj al anului de către proprietarii de cinematografe, care speră să facă uitate efectele pandemiei şi să obţină încasări spectaculoase, informează AFP.

„Avatar: The Way of Water”, regizat de James Cameron, va ajunge în cinematografele din Statele Unite pe 16 decembrie, cu o triplă ambiţie: să depăşească performanţa filmului precedent (cel mai profitabil lungmetraj din istoria box-office-ului mondial), să dezmintă „moartea” cinematografelor și să contribuie la naşterea unei francize la fel de legendare precum „Star Wars”.

„Avatar: The Way of Water” poartă publicul înapoi în lumea fermecătoare din Pandora, unde în primul film nativii albaştri Na’vi s-au luptat cu coloniştii umani pentru resursele naturale de pe această lună. „The Way of Water” îi readuce pe marile ecrane pe actorii Sam Worthington şi Zoe Saldana în rolurile Jake Sully, respectiv Neytiri, acum părinţii a cinci copii.

Viaţa lor tihnită în jungla paradisiacă este întreruptă de revenirea „Oamenilor Cerului”, numele dat de Na’vi celor care îl caută pe Sully. Pentru a-şi proteja familia şi tribul, Sully, Neytiri şi copiii lor fug în teritoriul îndepărtat şi caută refugiu la clanul oceanic Metkayina. Având corpurile şi aptitudinile adaptate vieţii în pădure, membrii familiei trebuie să înveţe rapid „calea apei” pentru a supravieţui în timp ce se confruntă cu iminenta ameninţare a inamicului lor.

Zoe Saldana a spus că revenirea la rolul său din „Avatar” a fost „emoţionantă”. „A fost incitant, a fost şi foarte înfricoşător pentru că, evident, Jim ridicase miza pentru el însuşi, iar asta însemna că toată lumea avea să aibă de-a face cu o nouă provocare”, a declarat ea referindu-se la James Cameron. Sigourney Weaver o interpretează pe Kiri, fiica adoptată de Neytiri şi Sully. Mama ei biologică este doctorul Grace Augustine, pe care Weaver a interpretat-o în filmul original. „Totul a fost o aventură atât de uimitoare”, a spus ea.

Patru filme „Avatar” sunt planificate până în 2028.

La 13 ani după primul film din seria „Avatar”, care a obţinut încasări de aproape 3 miliarde de dolari la nivel planetar, al doilea lungmetraj din această serie îşi invită încă o dată spectatorii pe planeta Pandora, situată la ani-lumină depărtare de Terra, într-o călătorie SF cu tonalitate ecologistă.

Turnat, ca şi primul film, în 3D, noul lungmetraj are o durată de 3 ore şi 12 minute. Contrar predicţiilor făcute de James Cameron în epocă, „Avatar” nu a dus la impunerea ca normă a cinematografiei 3D, care necesită purtarea unor ochelari speciali, însă cineastul canadian a continuat să folosească această tehnologie.

Al doilea film din seria „Avatar” reprezintă o miză uriaşă pentru regizorul canadian, regele incontestabil al box-office-ului mondial, care a stabilit recorduri de încasări mai întâi cu „Titanic” şi apoi cu „Avatar”. Miza este una importantă şi pentru studioul Disney: imaginile din al treilea opus sunt deja filmate şi un nou „Avatar” este prevăzut la fiecare doi ani, cel puţin până la al cincilea film din serie, programat să apară pe marile ecrane în 2028.

„Lansarea acestui film este un test important pentru industria mondială a cinematografiei, fiind aşteptat de toată lumea”, a declarat Eric Marti, directorul general al Comscore France, o companie ce măsoară audienţele filmelor.

„Timp de doi ani, au existat filme noi doar pentru platformele de streaming. Pentru cinematografe, această lansare reprezintă un fel de ‘Imperiul contraatacă’, dorind să reafirme superioritatea sălilor de proiecţii” asupra tuturor celorlalte canale de difuzare, a adăugat el.

Criticii de film din Statele Unite și din Regatul Unit și-au putut face deja o impresie, după premiera de la Londra și proiecțiile de presă din America. Iar pelicula pare a fi primită bine. Recepția fiind în mare parte destul de pozitivă.

I never doubted that #AvatarTheWayOfWater would deliver stunning visuals, and it does, but once again I can’t get past the generic story and cringy dialogue. It’s better than the first one, and I guess that counts as something. pic.twitter.com/XwlBwvqyPo

— Lando (@orlandoenelcine) December 7, 2022

Deși recenziile complete vor fi sub embargo până pe 13 decembrie – cu doar trei zile înainte de lansarea filmului pe 16 decembrie, criticii l-au lăudat pe Cameron pentru încă o capodoperă vizuală.

În timp ce unii s-au întrebat dacă această continuare va mai reuși să atragă atenția la box office, la acel nivel, la 13 ani după original, Mike Ryan de la Uproxx a spus poate cel mai bine: „Nu pariați niciodată împotriva lui James Cameron”. „Încerc să evit hiperbole, dar nu am văzut niciodată așa ceva din punct de vedere tehnic, vizual. Este copleșitor. Poate prea copleșitor, dacă se poate spune așa”, a adăugat el. Ryan a continuat spunând că „Avatar 2” este „mult mai bun” și vine cu o „dezvoltare mai profundă a personajelor”.

Yolando Machado de la Entertainment Weekly l-a numit pe Cameron „un maestru al tehnologiei”, în timp ce lăuda imaginile perfecte. „Direcția lui este precisă aici, absolută. Filmul în ansamblu, o minune pe partea tehnică, cu o lume uluitoare”.

Perri Nemiroff de la Collider a spus că „a avut încredere” că James Cameron va ridica ștacheta în ceea ce privește efectele vizuale, „dar cu toate acestea imaginile sunt uluitoare”. „Dar ce m-a interesat cel mai mult a fost cum partea tehnică a venit în serviciul personajului și al construirii acestei lumi”, a adăugat ea.

Jeff Nelson de la CheatSheet a numit continuarea „o minune vizuală cu o frumusețe fascinantă în fiecare cadru”. „Definiția cuvântului fantastic.”

filmnow

articolul original.

Familiile sinistrate din blocul avariat de explozie vor primi câte 25.000 de lei de la Primărie, pentru plata chiriei și a utilităților timp de un an de zile

8 December 2022 at 09:54

Municipalitatea va suporta și costurile legate de expertizarea tehnică a blocului de pe strada Rarău, avariat în urma exploziei care a avut loc luni dimineață.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat că, în urma discuțiilor avute în cursul zilei de joi, la Primărie, cu oamenii din apartamentele avariate în urma exploziei din cartierul Burdujeni și avand in vedere ca numai 6 familii au solicitat locuinte de la Primarie, care au dezavantajul că nu sunt mobilate, s-a convenit acordarea sumei de 25.000 lei fiecărei familii,  din bugetul Primăriei, reprezentând plata chiriei și utilităților pentru un an de zile.

”Toti cei prezenți, reprezentanții a 26 de familii, din 28 care au apartamentele avariate, au fost de acord cu aceasta modalitate de ajutor .
Salariații de la Directia Asistența Sociala, coordonati de secretarul municipiului Suceava, vor întocmi dosarele pentru fiecare familie in parte, avand la baza procesele verbale intocmite de ISU și Inspecția in Construcții. În momentul in care vom avea dosarele complete, voi convoca Consiliul Local pentru aprobare. Totodată s-a stabilit ca municipalitatea să suporte costurile legate de expertizarea tehnică a blocului avariat”, a mai anunțat primarul Ion Lungu. (O.S.)

articolul original.

Patru ucraineni s-au rătăcit pe munte, în Maramureș. Unul dintre ei a murit, ceilalți sunt la spital

8 December 2022 at 08:01

Patru ucraineni, trei bărbaţi şi o femeie, care au trecut frontiera ilegal prin Munţii Maramureşului s-au rătăcit miercuri din cauza condiţiilor meteo şi a terenului extrem de accidentat. După mai multe ore de căutări, cei patru au fost recuperați noaptea trecută și transportați la spital. Unul dintre ei a murit.

“Două dintre persoane, a căror stare era mai puternic alterată, au fost transportate la Spitalul din Vişeu de Sus cu ambulanţa. Celelalte două au fost transportate cu o altă ambulanţă la Spitalul din Sighetu Marmaţiei.

În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipele de salvatori, in jurul orei 05.30 am fost informaţi de către unitatea sanitară că unul dintre cetăţenii ucraineni a decedat”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Oana Pârcălab.

În momentul preluării celor patru persoane de la o altitudine de 1.400 de metri, una dintre acestea se afla în şoc hipotermic.

De asemenea, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont, Dan Benga, a precizat că cetăţeanul ucrainean a fost descoperit în şoc hipotermic sever. “S-au efectuat inclusiv manevre de resuscitare, dar din păcate nu a răspuns manevrelor. Acesta fost predat echipajelor medicale venite în sprijin”, a spus Dan Benga.

În zona unde se aflau cei patru ucraineni stratul de zăpadă era de aproximativ 80 de centimetri.

articolul original.

A fost prins individul care a ucis un cioban lângă drumul către Aeroportul de la Salcea

8 December 2022 at 05:30

Miercuri dimineață, polițiștii suceveni au reușit să-l prindă pe individul care a ucis, marți, un bărbat lângă o stână situată în apropierea Aeroportului. Cezar Vasile Popescu, un individ de 41 de ani, din Dumbrăveni, a fost capturat ieri dimineață în zona Pieței din Ițcani

Mieruri dimineață, polițiștii suceveni au reușit să-l prindă pe individul care a ucis, marți, un bărbat lângă o stână situată în apropierea Aeroportului. Cezar Vasile Popescu, un individ de 41 de ani, din Dumbrăveni, a fost capturat ieri dimineață în zona Pieței din Ițcani. El nu a spus ce l-a determinat să-l atace și să-l omoare pe ciobanul din Salcea, individul fiind extrem de confuz.

Reamintim că  marți, 6 decembrie, în jurul orei 15.45, Poliția Orașului Salcea a fost sesizată direct de proprietarul unei stâni situate la periferia orașului, spre Aeroport, cu privire la faptul că l-a găsit pe un  cioban decedat, cu urme de violență.

Stâna este situată pe drumul care duce către Aeroportul Internațional Suceava, iar în proximitatea acesteia a fost identificat cadavrul ciobanului care lucra acolo, un bărbat de 45 de ani, localnic.

Conform Poliției, administratorul stânii a declarat că, îndreptându-se către stână, s-a intersectat cu un bărbat care purta o glugă și care ar fi manifestat un comportament ciudat, îndepărtându-se în grabă într-o direcție necunoscută. Administratorul stânii bănuiește că acesta ar putea fi autorul infracțiunii. Persoana bănuită a fost de la început bărbatul de 41 de ani din comuna Dumbrăveni, capturat ieri dimineață.

Imediat după descoperirea crimei, au fost alcătuite mai multe echipe de căutare, inclusiv cu cooptarea efectivelor de jandarmi, fiind desfășurate activități complexe în zona adiacentă stânii, dar și în alte zone de interes pentru găsirea lui Cezar Vasile Popescu.

Interesant este faptul că, marți, în jurul orei 13.50, IPJ Suceava a transmis către mass-media un comunicat în care anunța că Poliția desfășoară activități de căutare și identificare a lui Cezar Popescu, domiciliat în municipiul Suceava, care la data de 03 decembrie 2022 a plecat de la locuința unchiului său din localitatea Sălăgeni, comuna Dumbrăveni (unde locuiește fără forme legale), fără a mai reveni până la acel moment.

Polițiștii suceveni au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor, cercetările fiind desfășurate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. (O.S.)

articolul original.

Fiul fostului deputat Petru Tărniceru, condamnat din nou după ce a bătut un bărbat. Tânărul a mai fost condamnat pentru viol, furt și ucidere din culpă

8 December 2022 at 05:25

Fiul fostului deputat dornean Petru Tărniceru a primit o nouă condamnare, după ce a bătut un bărbat, căruia trebuie să-i plătească și daune morale. Această ultimă faptă cu violență vine după un lung șir de infracțiuni comise de Lucian Tărniceru, în condițiile în care, începând din 2004, a fost acuzat pentru viol, răspândirea de materiale pornografice, furt, dar și ucidere din culpă, după ce s-a urcat băut la volan și a omorât un copil, a relatat, ieri, în exclusivitate,Gandul.ro.

Lucian Tărniceru. Foto: Gandul.ro

Lucian Tărniceru era încă elev la Colegiul „Ioan Luca” din Vatra Dornei, în 2004, când a fost acuzat de viol. Împreună cu alți colegi, ar fi sechestrat o colegă și ar fi supus-o la perversiuni sexuale. Acesta ar fi filmat siluirea fetei, cu un telefon mobil, după care ar fi trimis imaginile mai multor persoane.

Tânărul a fost acuzat atunci de viol, furt și răspândire de materiale obscene, fiind condamnat, în 2007, la 3 ani de închisoare. Problemele lui cu legea erau, însă, abia la început.

Lucian Tărniceru a fost prins, apoi, după ce ar fi spart mai multe mașini din Pojorâta, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, motiv pentru ca a mai luat opt luni de închisoare cu suspendare.

Fiul de deputat la acea vreme avea să ajungă în spatele gratiilor după ce, în toamna lui 2006, pe când avea numai 20 de ani, s-a urcat băut la volan și a accidentat mortal o fetiță în vârstă de 7 ani, în fața casei acesteia din comna Mihăileni, județul Botoșani. După comiterea faptei, fiul lui Petru Tărniceru a fugit de la locul accidentului. Dacă până atunci autoritățile îl trataseră cu mare blândețe, tânărul nu a mai scăpat de arestatul preventiv.

Cu acea ocazie s-a aflat și că Lucian Tărniceru era un pacient obișnuit al Spitalului de Psihiatrie Socola, în condițiile în care avocații angajați de tatăl lui intenționau să-l interneze din nou. Autoritățile nu au putut explica, la acea vreme, cum a fost posibil ca Tărniceru Jr. să fi fost considerat apt medical pentru a putea deține permis de conducere.

În cele din urmă, pentru moartea fetiței, Lucian Tărniceru a primit o condamnare de 3 ani și 8 luni de închisoare.

Numele său a reapărut pe portalul instanțelor de judecată abia în 2011, după ce s-ar fi stabilit, fără forme legale, în București, se arată în materialul publicat miercuri de gandul.ro.

Lucian Tărniceru ar fi bătut un bărbat în centrul Capitalei, iar victima a anunțat autoritățile. Polițiștii au întocmit un dosar, pentru loviri și alte violențe, care a fost instrumentat sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Trimis în judecată, Lucian Tărniceru a fost condamnat anul acesta, pe 26 octombrie, de magistrații Judecătoriei Sectorului 1, la un an de închisoare cu suspendare și trei luni de muncă în folosul comunității. În plus, instanța a hotărât că acesta trebuie să-i plătească victimei daune morale în valoare de 10.000 de lei și 1.000 de lei cheltuieli judiciare, cu titlu de daune morale.

Tărniceru a contestat decizia la Curtea Apel București, iar primul termen a fost fixat pentru data de 11 ianuarie 2023, informează Gandul.ro.

articolul original.

Flutur anunță un proiect de 15,9 milioane de euro pentru realizarea a 193 km de piste de biciclete în județul Suceava

8 December 2022 at 05:20
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, miercuri, convocarea în ședință extraordinară a Consiliului Judeţean Suceava în vederea depunerii unui proiect pe trasee cicloturistice – piste de bicicletă prin parteneriat între Consiliul Județean Suceava, împreună cu 20 de primării, CJ Bistrița-Năsăud, cu 15 primării și CJ Mureș, cu 9 primării. Proiectul va fi depus la finanţare pe PNRR, Componenta 11 – turism și cultură.
”Proiectul presupune amenajare de piste de biciclete, marcaje, indicatoare, lucrări de terasare si reabilitare drumuri și terenuri pe o lungime totală de 494 km, pe cele 3 județe, din care 193,1 pe teritoriul județului Suceava”, a declarat președintele CJ Suceava.
Conform acestuia, bugetul prevăzut pentru traseu în județul Suceava este în valoare de 15,9 milioane de euro, fără TVA.
”Pentru obținerea unui punctaj bun am avut în vedere legătură cu frontiera cu Ucraina și o bună parte din traseu, 71% se suprapune pe Via Transilvanica, adică 136,3 km. Localitățile parcurse sunt: Brodina, Straja, Vicovu de Sus, Putna, Sucevița, Vatra Moldoviței, Frumosu, Moldovița, Sadova, Câmpulung Moldovenesc, Fundu Moldovei, Pojorâta, Ciocănești, Iacobeni, Vatra Dornei, Dorna Arini, Șaru Dornei, Dorna Candreni, Poiana Stampei și Coșna”, a explicat Flutur.
El a subliniat faptul că un asemenea proiect, pentru a fi eligibil, trebuie să cuprindă trei județe. Astfel, în județul Suceava este vorba de 161,1 km traseu principal și 32 km trasee secundare (Vicovu de Sus – frontiera cu Ucraina, Sadova – Câmpulung Moldovenesc, Fundu Moldovei – Colacu). Bugetul total pe cele 3 județe este de 40,7 milioane de euro fără TVA, județul Suceava fiind lider de proiect.
”La nivel național, întregul proiect presupune implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice pentru care se alocă 247 milioane de euro.
Urmează o etapă de acorduri și parteneriate cu CNAIR și ROMSILVA pe traseele unde ei sunt administratori sau proprietari”, a  mai anunțat Gheorghe Flutur. (O.S.)
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cancelarul Austriei împinge aderarea României și Bulgariei la Schengen la primăvară

7 December 2022 at 17:59

Într-o conferință de presă comună, desfășurată miercuri la Viena cu președintele PPE, Manfred Weber, cancelarul austriac aevitat să răspundă tranșant la întrebarea dacă va exista un veto al țării sale la Consiliul JAI de joi în privința aderării României la Schengen, însă a vorbit de un nou calendar pentru aderarea României și Bulgariei, în primăvară: „Bulgaria și România vor avea votul împreună, e o procedură care trebuie continuată”

Cancelarul austriac Karl Nehammer a transmis că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen este o decizie de securitate, și nu una politică. „România și Bulgaria nu sunt momentan parte din Schengen. Nu este o chestiune politică, ci este chestiune de securitate. Este o chestiune care trebuie discutată”, a declarat Nehammer.

Întrebat dacă Austria va folosi dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei, cancelarul austriac nu a răspuns clar, ci a transmis că România și Bulgaria au nevoie de susținere în lupta împotriva migrației, iar o altă problemă este Ungaria, stat care este membru Schengen și care este punct de pornire pentru numeroși migranți care ajung în Austria. „Aceste țări au nevoie de sprijinul nostru. Trebuie să avem un control al granițelor eficient”, a subliniat cancelarul Austriei.

Oficialul austriac a evitat însă să spună cum va vota mâine reprezentantul Austriei la Consiliul JAI.

„Problema în Austria e că avem peste 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați nicăieri. Granițele UE nu funcționează. Acestea sunt faptele. Nu e o discuție politică, de partid, e o discuție pe fapte. Ministrul de Interne a avut un deadline și vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară”, a continuat Nehammer.

Cancelarul austriac a spus că imigranții ajung în Austria din mai multe țări, inclusiv Serbia, România și Bulgaria. „România și Bulgaria au nvoie de susținnerea noastră în combaterea migrației iegale. Trebuie să ne ocupăm și de Ungaria, care are graniță cu Serbia. Nu ar trebui să avem un război al vorbelor, ci un control la granițe eficient”, a continuat el.

Candidaturile României și Bulgariei nu vor fi decuplate, a mai spus Nehammer. „Bulgaria și România vor avea votul împreună, e o procedură care trebuie continuată”, a precizat el.

articolul original.

Grevă de Crăciun și în perioada 28 – 31 decembrie pe marile aeroporturi din Marea Britanice. Se așteaptă anularea unor curse

7 December 2022 at 15:59

Lucrătorii de la frontieră din Marea Britanie anunță o grevă majoră de Crăciun. Se anunță aglomerație în marile aeroporturi britanice – Birmingham, Cardiff, Gatwick, Glasgow, Heathrow (terminalele 2-5) și Manchester -, iar The Telegraph estimează chiar anularea mai multor zboruri.

Angajații de la frontiera aeroporturilor și porturilor britanice vor intra în grevă la date cheie din decembrie, în timp ce sindicatul cere guvernului să revină la masa negocierilor, anunță Mediafax.

Aproximativ 15.000 de membri ai sindicatului PCS (sindicatul funcționarilor publici – n.r.) au votat luna trecută în favoarea grevei, în cadrul unei dispute privind salariile, pensiile, locurile de muncă și disponibilizările, relatează AFP.

Sindicatul a confirmat miercuri că membrii săi vor ieși în stradă în perioada 23-26 decembrie și din nou în perioada 28-31 decembrie.

Conform Mediafax, acțiunea va avea loc în șase aeroporturi din Marea Britanie – Birmingham, Cardiff, Gatwick, Glasgow, Heathrow (terminalele 2-5) și Manchester – precum și în portul Newhaven.

Mark Serwotka, secretarul general al sindicatului PCS, a declarat că grevele vor avea un “efect major” asupra persoanelor care folosesc serviciile publice din Marea Britanie.

Acțiunea va avea loc în contextul în care s-au anunțat deja greve la trenuri și autobuze în perioada premergătoare Crăciunului.

“Am încercat de luni de zile să negociem, dar am fost ignorați”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă la Londra. “Nu a fost pus la dispoziție sau pus pe masă niciun ban”.

Marți, doi reprezentanți ai aviației au declarat la seminarul Abta’s Travel Matters că pasagerii ar trebui să se aștepte la aglomerație, dar sistemul va rezista. Cu toate acestea, The Telegraph – citând “un șef de aeroport” – a declarat că cel mai probabil vor fi curse anulate.

articolul original.

Volodimir Zelenski, desemnat „Persoana anului 2022” de prestigioasa publicație „Time”

7 December 2022 at 14:59

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost desemnat miercuri, 7 decembrie, “Persoana Anului 2022” de revista americană Time, care a omagiat, de asemenea, “spiritul Ucrainei”.

Refuzând să părăsească Kievul la începutul războiului, într-o perioadă marcată de bombardamente puternice ale Rusiei, fostul actor Volodimir Zelenski a reuşit să îşi unească compatrioţii prin intermediul unor transmisiuni televizate din capitala ucraineană şi prin călătorii întreprinse în întreaga ţară cuprinsă de război, notează publicaţia americană după anunţarea câştigătorului acestui premiu anual, informează AFP şi Reuters.

TIME’s 2022 Person of the Year: Volodymyr Zelensky and the spirit of Ukraine #TIMEPOY https://t.co/06Y5fuc0fG pic.twitter.com/i8ZT3d5GDa

— TIME (@TIME) December 7, 2022

“Indiferent dacă bătălia pentru Ucraina suscită speranţă sau teamă, Volodimir Zelenski a electrizat lumea întreagă într-o manieră pe care nu am mai văzut-o de decenii”, a scris redactorul-şef al revistei Time, Edward Felsenthal, care consideră că alegerea din acest an “nu a fost niciodată mai clară”. “Pentru că a dovedit că şi curajul poate fi la fel de contagios ca frica, pentru că a incitat oameni şi ţări să se unească în apărarea libertăţii, pentru că a reamintit lumii fragilitatea democraţiei – şi a păcii -, Volodimir Zelenski şi spiritul Ucrainei sunt personalităţile anului 2022 alese de revista Time”, a adăugat redactorul-şef al acestei publicaţii.

Anul trecut, „Persoana anului 2022” a fost desemnată Elon Musk. Revista Time a început tradiţia atribuirii acestui titlu anual în 1927.

articolul original.

Daniel Cadariu, ministrul Turismului, îi îndeamnă pe români să nu mai meargă la schi în Austria. ”Sunt țări unde condițiile ar putea fi chiar și mai bune”  

7 December 2022 at 14:20

Ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a declarat la Digi24 că numărul românilor care merg anual în vacanțe în Austria e în medie de 370.000, principala țintă fiind pârtiile de schi.

El a subliniat însă că “nu numai în Austria sunt condiții ideale” pentru schiat și a enumerat alte țări europene unde condițiile “ar putea fi chiar și mai bune”, transmițând astfel un mesaj românilor în contextul în care Viena se opune aderării României la Spațiul Schengen.

“Media numărului de turiști români în Austria este de 370.000. Anul trecut au fost doar 290.000, dar vorbim de un an cu restricții. Prin comparație, numărul de turiști care vin din Austria în România nu se depășește bariera de 40.000.  Anul acesta, potrivit statisticilor din primele 10 luni, din cei 1,3 milioane de turiști străini, doar 30.000 sunt din Austria. E clar că principala țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, însă știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a declarat ministrul Turismului.

Cadariu a calificat ca fiind “de neînțeles” atitudinea guvernului austriac care se opune aderării României la Schengen. “Nu sunt nici argumente tehnice, nici o explicație din punct de vedere a unor interese economice. Capitalul austriac e prezent pregnant în multe domenii în România – bancar, petrolier, exploatări forestiere. E datoria noastră să insistăm până în ultimul moment ca mâine să primim acel vot unanim care ar permite intrarea în Spațiul Schengen”, a conchis Cadariu. (Digi 24)

articolul original.
❌