ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Regândirea sistemului medical și o mai mare implicare a autorităților locale ar putea atrage medicii tineri în Buzău

28 November 2022 at 12:20

Este concluzia la care s-a ajuns în urma dezbaterii organizată la Buzău de Colegiul Medicilor din România, în cadrul căreia prof. dr. Daniel Coriu, președintele organizației profesionale, a subliniat că sistemul medical românesc trebuie complet regândit şi adaptat la resursa umană disponibilă, iar medicilor este necesar să li se ofere un anumit confort profesional și social.

O echipă a Biroului executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR), în frunte cu președintele organizației profesionale, prof. univ. dr. Daniel Coriu, s-a aflat astăzi la Buzău, unde a fost organizată o dezbatere privind dezvoltarea resursei medicale locale, problemele cu care se confruntă medicii din județ și înființarea unui centru de permanență în municipiu Buzău, împreună cu comunitatea medicală și autoritățile publice locale și județene.

Am venit aici pentru a înțelege realitatea activității medicale în județul Buzău, pentru a ne convinge că actul medical se defășoară echitabil, în mod corect și, mai ales, în deplină siguranță pentru pacienți, dar și pentru medici”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, în deschidrea discuțiilor avute de conducerea organizației profesionale cu medicii și cu reprezentanții sistemului medical buzoian.

Medicii prezenți la discuții au evidențiat problemele cu care se confruntă, în special din cauza numărului redus de specialiști care generează un volum de muncă epuizant, dar și din cauza lipsei infrastructurii și a finanțării corespunzătoare desfășurării unui act medical de calitate.

Prof. dr. Daniel Coriu

Președintele CMR a subliniat că un dezechilibru major în ceea ce privește resursa umană există deja la nivel național, iar județul Buzău se confruntă cu o lipsă cronică de specialiști la fel ca majoritatea județelor. Medicii tineri aleg să profeseze preponderent în spitalele din centrele universitare sau în mediu privat, iar pentru a fi atraşi să lucreze şi în alte zone este necesară o regândire și o adaptare a sistemului medical actual la condițiile financiare actuale și la resursa umană existentă.

Există un mare dezechilibru în ceea ce privește repartizarea resursei umane la nivel național. Majoritatea medicilor sunt concentrați în centrele universitare. Noi trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem, să ne adaptăm la resursa umană pe care o avem, pentru că, din nefericire, nu vedem o rezolvare în viitorul apropiat. Rezolvarea ar însemna să oferim medicului tânăr acele perspective, infrastructura profesională și socială pe care și-o dorește, dar lucrurile acestea țin de progresul țării, în general, și de implicare autorităților locale, în particular. Până atunci, sistemul medical trebuie să se adapteze la realitate, trebuie complet regândit – și aici vorbim de sistemul medical spitalicesc, de ambulatoriu, de spitalizarea de zi și de medicina de familie. Totul trebuie regândit și adaptat la resursa umană existentă și la posibilitățile financiare actuale”, a precizat prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Managerul Spitalului Județean de Urgență, Claudiu Damian, a menționat că deși medicilor care vin să profeseze în cea mai mare unitate medicală din județ li se oferă multiple facilități și bonificații consistente, în anumite specialitățim cum ar fi cardiologia, se menține o lipsă majoră de specialilști.

Cred că le oferim medicilor nou-veniți în spitalul nostru cele mai multe bonifiații și facilități, la nivel național. Le oferim 18.000 de lei timp de șase luni, le asigurăm cazarea și le decontăm cheltuielile de întrețiere, le plătim cursurile de obținere a competențelor cu care vor să-și dezvolte pregătirea în specialitate, aparatura medicală de care dispune Spitalul Județean de Urgență Buzău este de înaltă performanță, iar medicamentele și materialele sanitare de care au nevoie sunt asigurate în permanență. Cu toate acestea, în anumite specialități, cum este cardiologia, avem o mare problemă: deși am angajat permanent medici, fie au plecat în centre universitare, fie au optat pentru mediul privat, unde nu mai sunt nevoiți să asigure gărzi și unde nu se confruntă cu cazuri complexe. Am angajat, în ultimii 5 ani, peste 80 de medici, dar aproape 40 au plecat. Probabil că este nevoie și de o regândire a legislației, astfel încât să se poată asigura activitatea și în unitățile spitalicești din orașele care nu sunt centre universitare, pentru că altfel, ajungem în situația de a trimite toate cazurile grave în aceste centre, deși la noi există condiții ca pacienții să fie ajutați, și se va ajunge la o blocare a întregului sistem medical”, a spus managerul SJU Buzău.

Dr. Adrian Pană, cosultant în politici de sănătate publică și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, a subliniat că județul Buzău are o specificitate care se se manifestă și în funcționarea sistemului medical și a modului în care se desfășoară activitatea medicală. Pe de o parte, județul Buzău este tranzitat de „șoseaua morții”, cum mai este denumit DN2 E85, unde au loc numeroase accidente grave de circulație care necesită intervenții medicale urgente și complexe, care nu se pot rezolva decât în Spitalul Județean de Urgență, celelalte spitale din județ neavând speciaști. Pe de altă parte, județul Buzău „are o populație care îmbătrânește mai rapid decât media națională, ceea ce înseamnă că trebuie să ne așteptăm și la o prevalență mai mare a bolilor cronice. De aceea este necesară o regândire și o abordare mai intensivă și în ceea ce privește prevenția și nu doar punctual sau fragmentat, ca în momentul de față. Pe de  altă parte, și tinerii au nevoie de servicii medicale de calitate, este nevoie de aparatură modernă și acces facil la investigații, diagnostic precoce și prevenție, de condiții – aparatură și specialiști – pentru realizarea unor intervenții complexe”, a subliniat dr. Pană, care a sugerat că, pe de o parte, este necesară o concentrare a resursei umane înalt specializată în spitalele în care se pot realiza intervenții complexe, iar pe de altă parte, de o dezvoltare a unor secții sau chiar o transformare a unor unități medicale în spitale pentru boli cronice și dezvoltarea unor centre de spitalizare de zi care ar putea ajuta la creșterea gradului de sănătate în rândul populației active.

Președintele CMR consideră că dacă nu va fi regândit întregul sistem medical și nu va fi adaptat la condițiile financiare, profesionale, sociale și la resursa umană existentă, spitalele județene și orășenești se vor confrunta în continuare cu probleme.

Am avut aici o tânără echipă de la spitalul din Râmnicu Sărat, oameni tineri, foarte entuziaști, care au constatat cu mare amărăciune acest dezechilibru care există în sistemul medical românesc: marea majoritate a medicilor sunt concentrați în zonele universitare și nu vin aici. Dar tot ei au răspuns, nu există anumite perspective pe care și le dorește un tânăr medic. O persoană tânără are anumite doleanțe, anumite perspective, are nevoie de o infrastructură pe care nu o găsește în majoritatea orașelor, așa că trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem și la resursa umană existentă, pentru că din nefericire nu vedem rezolvarea într-un viitor apropiat. Rezolvarea ar însemna să oferim acelui medic tânăr acele perspective pe care și le dorește, dar lucrurile acestea țin de progresul țării în general și nu se va întâmpla prea curând. Până atunci, noi trebuie să ne adaptăm. Sistemul medical trebuie să se adapteze la realitate. Concret, trebuie să regândim sistemul medical spitalicesc,  ambulatoriu, spitalizarea de zi și medicina de familie. Totul trebuie regândit și adaptat la ceea ce avem acum, la resursa umană de acum și la posibilitățile financiare actuale. Restul depinde de autoritățile locale, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu.

E un cerc vicios, a apreciat profesorul Coriu, care a explicat că medicii din sistemul de stat sunt epuizați, în special cei tineri, și nu de puține ori își depășesc competențele, tocmai pentru că nu există suficienți specialiști.

Un tânăr medic din România are trei opțiuni: prima este să plece din țară, pentru că aici găsește un sistem medical neatractiv, a doua opțiune – își caută un loc în sistemul privat unde are condiții și posibilitatea de a supraviețui, iar a treia opțiune este să muncească în sistemul de stat, unde trebuie să se obișnuiască cu anumite lipsuri. Un sistem medical nu este perfect nicăieri în lume, cu atât mai mult în România. Peste tot sunt probleme, depinde doar de gradul fiecăruia de rezistență. Poate că noi, cei mai în vârstă, putem să rezistăm mai ușor la anumite presiuni, dar oamenii tineri sunt deja foarte obosiți de un sistem medical care nu le oferă ceea ce trebuie. Și nu de puține ori sunt obligați să își depășească competențele, ceea ce este foarte grav. Acești oameni vor reacționa migrând în privat sau în altă țară”, a concluzionat prof. univ. dr. Daniel Coriu, care întrebat dacă o modificare a Legii rezidenţiatului astfel încât medicii tineri să fie determinați profeseze, cel puțin o perioadă, în spitalele publice, a spus că se poate propune orice dar, personal, consideră că nu trebuie ca un om să fie ținut acolo unde acesta nu îşi doreşte să fie.

În ceea ce privește înființarea unui centru de permanență în municipiul Buzău, s-a ajuns la concluzia că demersul este o prioritate, iar Primăria Buzău și-a asumat asigurarea spațiului, dotarea, întreținerea și paza centrului, care ar urma să devină funcțional în prima jumătate a anului viitor.


articolul original.

Conducerea Colegiului Medicilor din România vine la Buzău pentru a identifica soluții de atragere a medicilor în județ

27 November 2022 at 10:19

În contextul în care județul Buzău se confruntă cu o criză acută de medici de familie, iar spitalele au dificultăți în asigurarea serviciilor medicale în anumite specialități, conducerea CMR se va întâlni cu reprezentanții medicilor, cu cei ai autorităților locale, dar și cu presa locală. 

Colegiul Medicilor din România (CMR) continuă organizarea în teritoriu de întâlniri cu autoritățile și comunitatea medicală de la nivel local, pentru a identifica soluții și oportunități de dezvoltare a resursei umane din domeniul sanitar în concordanță cu nevoile populației și ale  pacienților de la nivelul fiecărui județ.

Luni, 28 noiembrie, reprezentanții Colegiului Medicilor din România, alături de reprezentanți ai autorităților județene și ai comunității medicale din Buzău, vor discuta pe baza problematicii resursei umane, transmite Biroul de presă al CMR.

Acțiunile vor debuta la ora 10:30, la Sala Mare a Consiliului Județean, unde reprezentanții CMR se vor întâlni cu membri ai comunității medicale din județul Buzău și vor continua cu o întâlnire cu autorități de la nivel județean și local, la ora 12.00, la Sala Filipescu, după care, de la ora 13:30 se va organiza o întâlnire cu reprezentanții mass-media.

Prof. Dr. Daniel Coriu

Numărul resursei umane din sănătate la nivel local este o problemă generală a sistemului medical în România! Numeroase județe din țară se confruntă cu aceeași problemă: număr insuficient de medici pe anumite specialități. Adesea, personalul medical face alegerea de a-și desfășura activitatea cu precădere în marile orașe – de multe ori aceste localități sunt și importante centre universitare în medicină – sau să profeseze în sistemul privat ori chiar de a se muta în străinătate. Ca urmare, mai ales în teritoriu, apar scăderi ale resursei umane – medici –  în special în localitățile administrative de tipul satelor și comunelor, dar sunt situații când și la nivelul reședințelor de județ sunt probleme cu numărul insuficient de medici pe anumite specialități medicale. Pacienții nu ar trebui să fie nevoiți să caute diverse alternative de unități medicale în care să se trateze și diagnosticheze pentru problemele de sănătate la distanțe foarte mari și în afara județelor din care provin. Tocmai de aceea, unul din obiectivele CMR este reprezentat de implicarea în creșterea numărului de medici proporțional la nivel național pentru a gestiona cât mai eficient populația”, subliniază președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Președintele CMR consideră că întâlnirile, precum cea de la Buzău, au rolul de a explora alături de factorii locali posibilitățile aflate la îndemână pentru a asigura existența unui sistem sanitar calitativ și cât mai complet la nivel județean. De asemenea se va discuta și despre situația centrelor de permanență.


articolul original.

Crucea Alb-Galbenă Buzău, 19 ani de speranță și alinare. La mulți ani, „îngeri alb-galbeni”!

1 November 2022 at 05:00

Echipa inimoasă de asistente medicale coordonată de Cristina Vasile și Ștefania Alixăndrică oferă servicii medico-sociale și de consiliere la domiciliu cu profesionalism, dedicare, empatie, eficiență și mai ales cu mult suflet și omenie.

Aduc alinare buzoienilor cu boli grave sau aflați în imposibilitatea de a-și continua tratamentul la domiciliu după o intervenție chirurgicală majoră. Au rămas singura speranță pentru buzoienii cu boli grave care au nevoie de îngrijire la domiciliu. Sunt asistentele medicale ale Crucii Alb-Galbene Buzău care, la fel de neobosite și entuziaste ca acum 19 ani, făsuiesc speranță și alinare cu profesionalism și dedicare. La 1 noiembrie 2003, 4 asistente medicale urgentiste inimoase, coordonate de Cristina Vasile, au lansat la Buzău, cu sprijinul Guvernului Flandrei Orientale și a deputatului belgian Jean Pierre Van Der Meiren, conceptul de îngrijiri medico-sociale la domiciliu, după modelul belgian al Crucii Alb-Galbenă din Gent (Wit Gele Kruis Gent), unde au urmat un stagiu de pregătire și au învățat cum trebuie să funcționeze acest concept.

La acest proiect au pus umărul Adriana și Viorel Pietrăreanu – care au convins autoritățile locale ale momentului de necesitatea și beneficiile existenței unui astfel de serviciu pentru unitățile medicale și comunitățile locale, iar medicii Dorel Nicolescu (pe atunci director al Direcției de Sănătate Publică) și Stanciu Paraschiv (directorul Spitalului Județean Buzău), cu sprijinul Consiliului Județean au pus bazele primului serviciu de îngrijiri la domiciliu.

În 2003, în România nici nu exista legislația aferentă îngrijirilor medicale la domiciliu.Conceptul belgian a fost de oferire a serviciilor medicale de îngijire la domiciliu absolut gratuit. La început, Guvernul Flandrei de Est a oferit logistica (mașini pentru deplasare la pacienți, medicamente și materiale sanitare, calculatoare etc.) și finanțarea necesară acordării acestor îngrijiri. Am avut, la început, cinci pacienți. Oamenii au fost surprinși că pot beneficia la ei acasă de servicii medicale comparabile cu cele din spital. După multe insistențe și «lupte» cu autoritățile centrale, în 2004 a început să se aplice un Ordin de ministru din 2003, care legaliza îngrijirile medicale la domicliu. Astfel, în 2004 am fost acreditați și pentru îngrijiri medicale la domiciliu. Mulți dintre pacienții noștri sunt însă și cazuri sociale, așa că era nevoie de în 2007 ne-am acreditat și pentru astfel de îngijiri la domiciliu”, spune Cristina Vasile, directorul executiv al Fundației Crucea Alb-Galbenă Buzău, mergând pe firul poveștii care a adus atâta alinare pentru mii de buzoieni și pentru familiile lor.

În cei 19 ani de activitate, Cristina și colegele ei au reușit nu doar să-și atragă numele de „îngeri”, cum le spun adesea beneficiarii, pentru felul în care au oferit serviciile pentru care au acreditare, ci să implice filiala și în proiecte importante la nivel național și european, să atragă noi sponsori și să ajute zeci de mii de buzoieni aflați într-o situație medico-socială uneori disperată.

Îngerii alb-galbeni” oferă îngrijire la domiciliu buzoienilor cu boli grave și cu situații sociale delicate și nu se plâng niciodată că au obosit, că trebuie să răzbată prin zăpezi până la genunchi, să îndure arșița verii ori să „treiere” noroiul până la gezne.

Casa de Asigurări de Sănătate are fonduri limitate pentru îngrijiri la domiciliu, iar acestea sunt repartizate lunar, în vederea decontării unui pachet de servicii medicale care se acordă unui pacient timp de 90 de zile pe an, în urma unor recomăndari specifice de îngrijiri la domiciliu, împărțite în 3-6 seturi a câte 15, maxim 30 de zile. Sunt însă oameni care au nevoie de îngrijiri medicale pe termen lung și atunci pot beneficia doar de servicii contra-cost. Din păcate mulți au venituri mici, așa că singura soluție este găsirea unui sponsor. Uneori apelăm și la înțelegerea CJAS, pentru a ne devansa anumite sume care, evident, sunt reținute în luna următoare, dar pacientul nu poate aștepta și încercăm să-l ajutăm cum putem. Nu este ușor, dar dacă ești dedicat, poți depăși orice situație neconfortabilă, iar răsplata profesională este extraordinară. Nu-i puțin lucru să vezi cum un om pe care îl îngrijești se ridică din pat după ce prierduse orice speranță. Este emoționant să vezi că cineva îți mulțumește cu lacrimi în ochi că-l ajuți să îndure mai ușor suferința sau chiar să scape de ea. Eu cred că aceasta-i adevărata noastră menire și că în acest domeniu poți profesa doar dacă ai chemare pentru așa ceva”, explică directoarea CAG Buzău, Cristina Vasile.

La câteva zile după externare, pacienții care primesc recomandare pentru îngrijiri la domiciliu solicită ajutorul Crucii Alb-Galbene, telefonic sau la sediul Fundației. Chiar dacă ei au primit un set de informații la externare, nu le înțeleg și nu știu să le aplice când se văd puși în situația reală de acasă.

Între serviciile medicale oferite de Crucea Alb-Galbenă se numără: monitorizarea parametrilor fiziologici – recoltare de probe biologice, îngrijirea plăgilor suprainfectate, a escarelor, a fistulelor, îngrijirea stomelor (traheostomă, gastrostomă, ileostomă, colostomă, urostomă, traheostomă, nefrostomă), a piciorului diabetic, a  persoanelor cu accidente vasculare, insuficiență renală etc. și a complicaților acestor afecțiuni. Acestora li se adaugă serviciile sociale (mobilizare, masaj, toaleta parțială la pat pentru persoanele imobilizate etc.) și servicii de educație și de consiliere a pacientului și a familiei.

„Viziunea noastră asupra unui caz este una globală, deoarece îl observăm în mediul lui de viaţă, unde nu există numai problema de sănătate ci şi cea socială. De cele mai multe ori, acestea se întrepătrund, omul intrând într-un cerc vicios, de unde noi îl ajutăm să iasă. Personalul Crucii Alb-Galbene are experienţă în acordarea îngrijirilor medicale, pe care le aplicăm la domiciliu. Acest tip de servicii reprezintă o provocare permanentă pentru un profesionist, pentru că trebuie sa te adaptezi continuu la condiţiile oferite de locuinţa persoanei îngrijite și la specificitatea fiecărui caz în parte”, detaliază Ștefania Alixăndrică, director adjunct și unul dintre îngeriicare de 19 ani nu s-a dat la o parte din fața niciunei greutăți.

Asistentele medicale ale Crucii Alb-Galbene știu că acești pacienți și familiile lor au nevoie, pe lângă îngriji medico-sociale, de informare și de consiliere din partea unor persoane avizate, așa că le oferă consiliere, conform nevoilor individuale și recomandărilor medicilor.

„Degeaba există soluții performante oferite de medici sau de mediul on-line, dacă acești bolnavi nu au cum să și le achiziționeze. Degeaba li se oferă la externare multe informații într-un timp scurt, dacă acestea nu sunt oferite gradual, cu exemple concrete. Deși sunt consiliați în spital, acești bolnavi și membrii familiei lor sunt bulversați și nu înțeleg cum să se descurce acasă, în mediul lor de viață. Din păcate, fără informații referitoare la cum să se îngrijească, cum să se protejeze de infecții și să se adapteze noii situații date de afecțiunea cronică invalidantă, nu se pot descurca. În plus, durerea emoțională, care se accentueză în lipsa informațiilor corecte și a unui sprijin specializat, poate fi uneori mai greu de învins decât durerea fizică. Astfel de situații pot fi percepute ca traumatisme emoționale care pot debuta cu stări de panică date de teama de necunoscut și pot evolua ușor către depresie și complicații. Și aici intervenim noi, oferindu-le explicații, pliante cu informații, imagini și filmulețe din care să înțeleagă ce trebuie să facă și cum trebuie procedat, îi ajutăm să-și accepte boala și să depășească momentele de cumpănă. Ținem și legătura cu medicii, pentru a le putea furniza informații corecte, concise și adaptate evoluției pacientului, pentru a putea fi bine înțelese”, detaliază Ștefania Alixăndrică.

Desigur, legislația ar trebui îmbunătățită, activitatea de îngrijiri medico-sociale la domiciliu dovedindu-se benefică atât pentru pacienți și pentru sistemul medical și social, cât și pentru comunitate. De-a lungul timpului au încercat să acorde servicii medicale și alți furnizori, dar pentru că acestea sunt foarte costisitoare și nu se pot acoperi din decontările CJAS și din încasări, au renunțat.

Sunt servicii costisitoare, iar cheltuielile sunt imposibil de recuperat din sumele decontate de stat sau din încasări. Am rămas singurii care oferim astfel de servicii, dar chiar și așa, sumele decontate de CJAS sunt insuficiente, bugetul a rămas aproape același de ani de zile, în timp ce costurile au crescut foarte mult. Încercăm să ne descurcăm cu ajutorul unor sponsorizări, trăim și din economiile realizate în perioada în care aveam și finanțare de la prietenii noștri belgieni (Flandra Orientală a oferit finanțare până în 2020), avem și subvenție din partea Consiliul Județean Buzău pentru pentru persoanele vârstnice cu venituri mici, dar nevoile sunt cu mult peste fondurile disponibile”, detaliază Cristina Vasile, explicând că uneori, chiar dacă un pacient are recomandare de la medic și aprobare de la Casa de Asigurări de Sănătate, dacă nu există buget, nu poate primi serviciile de care are nevoie decât contra-cost sau din sponsorizări.

Îngrijirile la domiciliu s-au dovedit o adevărată  „binecuvântare” pentru mulți buzoieni aflați în impas din cauza unei boli grave sau a unei situații sociale delicate. Anual, aproximativ 400 de beneficiari primesc îngrijiri la domiciliu, iar anul acesta au fost acordate deja peste 3.000 de servicii celor aflați în nevoie.

După 19 ani de activitate, trăgând linie, echipa pe care o coordonează Cristina Vasile a crescut, are 12 asistenţi medicali cu experienţă (au fost ani în care a avut peste 20), dar și voluntari cu ajutorul cărora acordă îngrijiri medico-sociale la domiciliu (cu programare – activitatea fundației nu funcționează ca un serviciu de urgență), consiliere și ajutor în situații de criză.

O realizare extraordinară a fost construirea propriului sediu, inaugurat acum după ce ani de zile și-au desfășurat activitatea administrativă într-un spațiu pus la dispoziție de Spitalul Județean, care cu timpul a devenit insuficient. Cu ajutorul Consiliului Județean și al unor sponsori generoși au reușit să construiască actuala „căsuță din pădure” cum își numesc propriul sediu, îngerii alb-galbeni, să mărească parcul de mașini și să ajungă la ceea ce fac astăzi. „O contribuție substanțială au avut Consiliul Județean Buzău, Eximprod, Liciu Com, Aurora Inconstruct și Hoeganaes Corporation Europe, dar a contat enorm și sprijinul acordat de toți ceilalți sponsori, persoane juridice sau fizice care s-au implicat, fiecare cu ce și cum a putut, pentru a ne sprijini”, își amintește cu emoție Cristina Vasile, mulțumind tuturor pentru implicare și dăruire.

 

La mulți ani, Crucea Alb-Galbenă Buzău!  Să fiți sănătoși „îngeri” minunați! 


articolul original.

Clinica Laurus Medical din Buzău a împlinit 1 an. De anul viitor va oferi și servicii medicale decontate de CJAS

19 October 2022 at 13:15

Peste 3.000 de pacienți au apelat la clinica buzoiană în primul an de activitate, în special pentru sevicii medicale minim invazive în proctologie, afecțiuni ale sistemului venos și gastroenterologie, dar și pentru cele din domeniile dermato-venerologie, chirurgie sau ORL.

În urmă cu un an, Laurus Medical, lider pe piața medicală din România în domeniul flebologiei și proctologiei, deschidea la Buzău cea de-a 10-a clinică prin care activează la nivel național, după cele din București, Bacău, Cluj-Napoca, Deva, Focșani, Galați, Pitești, Ploiești și Suceava.

La ceas aniversar, alături de reprezentanții clinicii au participat dr. Anca Petca, director general al rețelei Laurus, iar din partea Medicover România, care a preluat rețeaua Laurus în această vară, au participat la eveniment Florentina Cîrstina, director general și Raluca Vericeanu Ștefan, director operațiuni.

Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate și medici buzoieni, cărora li s-au prezentat serviciile și tehnologiile de care dispune clinica privată buzoiană. Pe parcursul unui singur an, clinica Laurus din Buzău a evoluat atât prin diversificarea paletei de servicii, pentru a putea răspunde cât mai multor nevoi ale pacienților, cât mai ales prin calitatea serviciilor și a personalului medical, oferind servicii medicale minim-invazive de înaltă calitate.

Așa cum a subliniat astăzi, managerul zonal Marilena Trașcu, personalul clinicii „întâmpină cu competență și respect fiecare pacient, iar medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților noștri servicii medico-chirurgicale, diagnostice și terapeutice în domeniile flebologie, proctologie și gastroenterologie, dar și în alte specialități medicale, precum dermato-venerologie, endocrinologie, chirurgie generală, chirurgie plastică, chirurgie vasculară și ORL, prin cele mai noi metode de tratament minim invaziv, cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță de care dispunem”.

Mulțumind personalului medical pentru profesionalism, dedicare și loialitate, Marilena Trașcu a ținut să sublinieze că „ne exprimăm recunoștința pentru încrederea cu care pacienții noștri ne-au onorat în acest an și sperăm ca în continuare să demonstrăm că ne merităm poziția de lider de care Laurus Medical se bucură la nivel național și că pentru noi, interesul pacientului primează în tot ce facem”.

Peste 3.000 de pacienți au trecut pragul Laurus din Buzău, în primul an de funcționare, iar în ultimul timp, din ce în ce mai mulți buzoieni și chiar pacienți din județele limitrofe apelează la specialiștii clinicii.

Am venit la Buzău în urmă cu un an, pentru a veni în întâmpinarea pacienților buzoieni cu patologii în domeniul flebologiei și proctologiei, care se adresau clinicilor noastre din București, Focșani sau Ploiești, dar și pentru a întregi, cumva, arcul Carpatic,în jurul căruia sunt dispuse centrele Laurus Medical.În momentul actual avem aici 17 medici, dintre care șase sunt locali, iar 11 sunt din București sau Ploiești. Suntem în proces de recrutare de medici, asfel încât, în următoarele luni, vom fi capabili să acoperim întreg programul centrului, de 12 ore pe zi. Ne-am străduit să promovăm și să oferim servicii minim invazive moderne, iar recent am introdus și terapia prin laser. Sper ca prin serviciile pe care le oferim și care ne străduim să fie de cea mai bună calitate, ne-am adus contribuția la ridicarea nivelului de sănătate a pacienților, nu numai din orașul Buzău, ci din întregul județ”, a afirmat dr. Anca Petca, director general Laurus.

Cu același prilej, dr. Anca Petca a dat o veste bună pacienților buzoieni:De anul viitor vom intra și în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pe anumite servicii medicale, așa că vom putea ajuta și pacienții care dispun de mai puține resurse financiare și nu-și permit să acceseze servicii medicale private la costuri integrale”, a spus medicul chirurg, care a fost aprobat tacit și de conducerea CJAS Buzău, prezentă la eveniment.

Vreau să subliniez că la Buzău am găsit o deschidere extraordinară la ofialitățile locale, care apreciază serviciile noastre și ne-au oferit sprijin. Asta dovedește că le pasă de sănătatea locuitorilor acestui oraș și a județului și că își doresc, la fel ca și noi, să vină în sprijinul oamenilor, să-i ajute să prevină anumite boli și complicațiile pe care acstea le pot da, să-i scape de suferință. Împreună cu Medicover, avem acum posibilitatea de a le oferi acces și la alte servicii medicale de cea mai bună calitate”, a completat dr. Anca Petca.

Clinicile Laurus Medical oferă servicii medicale în flebologie, proctologie, gastroenterologie, endocrinologie, ORL, dermato-venerologie, urologie, obstetrică-ginecologie, caridologie, chirurgie etc. „Tehnologiile inovatoare, minim-invazive, de care dispunem, precum laserul endovenos cu fascicul radial de 360 grade pentru tratamentul hemoroizilor și al varicelor, tehnologia UGFS (scleroterapie ghidată ultrasonic), terapia bazată pe rezonanță magnetică MBST (unică în România), permit tratarea unui spectru larg de afecţiuni ale sistemului venos, afecţiuni cardiovasculare, gastrice, endocrine, dermatologice, cu acurateţe şi rate ridicate de succes. Pacienții noștri beneficiază de multiple facilități medicale și de experiența unor medici cu pregătire de nivel european, la care s-au adăugat expertiza medicală și de bussines ale Medicover. Astfel, pacienții noștri beneficiază de servicii medicale integrate de cea mai bună calitate, dar și educație medicală, prevenție și consiliere, oferite cu profesionalism și empatie. Unirea eforturilor noastre cu cele ale Medicovert înseamnă beneficii semnificative pentru pacienţi”, a mai spus dr. Anca Petca.

La aniversarea unui an de activitate a Laurus Medical Buzău, Florinela Cîrstina – CEO Medicover România a subliniat că „Medicover este singura companie privată de servicii medicale din România cu experiență internațională, iar în cei peste 27 de ani de activitate ne-am dezvoltat organic și prin achiziții, astfel că, la ora actuală, avem o rețea extinsă de clinici și spitale sub brandurile Medicover și Pelican, din care fac parte și centrele medicale Phoenix, Iowemed, Mediplus și Laurus Medical. În același timp suntem parteneri ai Synevo, liderul pieței de servicii  de diagnostic de laborator din România. Pot spune că Laurus Medical completează în mod fericit perspectiva mutidisciplinară a Medicover, prin excelenta evoluție atestată în domeniul proctologiei și flebologiei, venind în sprijinul pacienților cu supraspecializare în domeniu și cu tehnologii inovatoare. Misiunea noastră este de a îmbunătăţi și de a menține sănătatea și bunăstarea clienților noștri, având grijă de sănătatea pacienților la locul potrivit, la momentul potrivit, cu rezultatul corect și în cel mai eficient mod”, a subliniat la rândul său, dr. Florinela Cîrstina, director general Medicover România.

* Laurus Medical s-a lansat pe piața medicală românească de nișă în 2006, cu servicii de proctologie, fiind de fapt continuatoarea Proctomed, înființată în 2003. Primul centru a fost deschis în București, iar în timp, clinicile s-au înmulțit, paleta de servicii s-a diversificat, iar din 2013 s-au introdus și internările de zi. La ora actuală, rețeaua deține 10 clinici, deținute în București, Bacău, Buzău, Cluj Napoca, Deva, Focșani, Galați, Pitești, Ploiești, și Suceava, și se află în topul operatorilor privați de sănătate.

Pacienții clinicilor Laurus Medical au acces la tratamente revoluționare pentru hemoroizi și varice, dar pot beneficia și de terapia bazată pe rezonanță magnetică nucleară de rotație MBST – unică în România, folosită în tratarea afecțiunilor articulare și osoase, care răspunde nevoilor pacienților de ameliorare a durerii și a riscului de fractură, îmbunătățindu-le astfel calitatea vieții.

Rețeaua Laurus a finalizat 2021 cu afaceri de 7,3 milioane euro, în creştere cu 35% faţă de 2020, când a avut o cifră de afaceri de peste 5,4 milioane de euro.

Laurus Medical Buzău funcționează pe Bd. Stadionului, nr. 7, (langă Spitalul Județean de Urgență), în aceeași clădire cu Centrul de Dializă, având program de luni până vineri, între orele 8.00-20.00, iar sâmbăta între 8.00-14.00. Programările se pot face telefonic, la numărul 0371.478.888.

* Grupul Medicover, cu sediul central în Suedia, a pornit ca o afacere de familie în 1995 și a ajuns astăzi unul dintre cei mai importanți furnizori privați de sănătate din Europa, cu venituri anuale de 1,4 mld. EUR, fiind listat la Bursa de valori din Stockholm. Este furnizor specializat de servicii de diagnosticare şi asistenţă medicală, format din divizia de servicii medicale, sub brandul Medicover, cu o rețea extinsă de clinici, spitale, și divizia de servicii de diagnostic, din care fac parte laboratoarele Synevo. Dispune de o reţea de 39 de spitale, 133 centre medicale, 31 centre de fertilitate, 72 cabinete stomatologice, 99 de laboratoare și are peste 3.118 clinici medicale partenere, în special în Europa Centrală și de Est și în India.

Pe piaţa din România, Medicover acționează printr-o reţea de 4 spitale multidisciplinare în București, Cluj, Oradea și Craiova, 41 de clinici, 30 de cabinete on-site,  133 centre medicale, 184 de centre de recoltare și laboratoare Synevo și 180 de clinici partenere la nivel național. Portofoliul Medicover România include servicii medicale de prevenție, asigurări medicale, asistență medicală de specialitate și spitalizare.

Galerie foto:


articolul original.

La mulți ani, cu respect și recunoștință, medicilor și personalului ATI, de Ziua internațională a Anesteziei!

16 October 2022 at 04:42

Ziua Internațională a Anesteziei este marcată anual, pe data de 16 octombrie. În urmă cu 176 de ani, medicul american William Thomas Green Morton realiza, oficial, prima anestezie din lume. 

Este aproape imposibil de imaginat, în zilele noastre, medicina și mai ales chirurgia, fără anestezie. Aproape toate intervențiile chirurgicale, inclusiv cele de microchirurgie, sunt efectuate sub anestezie. Fie că vorbim despre anestezie generală, spinală, epidurală sau locală, importanța anesteziei este indiscutabilă, așa că este firesc să existe o zi dedicată celor care practică această profesie și progreselor înregistrate de medicină în jurul ei. Medicul anestezist este un membru important al echipei medicale, mai ales într-un spital de urgență, unde urgența presupune intervenții salvatoare de vieți.

În fiecare an, la 16 octombrie, lumea întreagă celebrează Ziua Internațională a Anesteziei, această dată fiind aleasă pentru că pe 16 octombrie 1846 a fost efectuată, oficial, prima anestezie generală de către medicul stomatolog american William Thomas Green Morton (1819-1868), după ce, la 30 septembrie, în același an, efectuase o extracție nedureroasă a dintelui administrând eter unui pacient. O demonstrație faimoasă a eterului a avut loc pe 16 octombrie 1846, în sala de operații a Spitalului General din Massachusetts (MGH), unde John Collins Warren a îndepărtat fără durere o tumoare de la gâtul unui pacient

Anul acesta, de Ziua Mondială a Anesteziei – „World Anaesthesia Day”, Federația Mondială a Societăților de Anesteziști (WFSA) a propus o campanie de sensibilizare a populației prin împărtășirea, pe rețelele de socializare, a expertizei pe care medicii anesteziști și de terapie intensivă o aduc îmbunătățirii practicilor de siguranță a medicamentelor și reducerea erorilor de medicație, postând exemple de practici și abordări în siguranță – #MedSafe.

Ca lideri recunoscuți în siguranța pacienților, profesioniștii în anestezie folosesc zilnic practici și tehnici personale și bazate pe echipă pentru a se asigura că pacienții lor primesc medicația corectă, la concentrația potrivită, la momentul potrivit și la locul potrivit. Tocmai de aceea, „conectându-se online prin #MedSafe și #WAD2022, profesioniștii în anestezie și echipele de anestezie și chirurgie vor împărtăși practicile pe care le folosesc pentru a se asigura că sunt #MedSafe. Exemplele distribuite includ: rutine preoperatorii, fotografii cu seringi cu coduri de culori, îmbunătățirea comunicării cu colegii, utilizarea listelor de verificare”, se subliniază pe site-ul WFSA, organizația profesională considerând că este importnt ca profesioniștii în anestezie să-și împărtășească experiența profesională și personală în utilizarea în siguranță a medicamentelor, considerând totodată că este important să se încurajeze o cultură „justă” a siguranței pacientului, prin raportarea de rutină a erorilor medicale, creând un mediu echitabil în care problemele sistemice pot fi distinse și rezolvate.

Deși cunoscută din cele mai vechi timpuri, proprietățile sedative ale macului fiind cunoscute încă de pe vremea persanilor, anestezia modernă s-a dezvoltat ca domeniu distinct începând cu mijlocul secolului XX și a evoluat pe patru piloni – anestezie, terapie intensivă, medicină de urgență și terapia durerii.

Specialiștii în anestezie și terapie intensivă (ATI) își însoțesc pacienții pe parcursul întregului proces de anestezie/narcoză și sunt alături de ei înainte, în timpul și după intervenția medicală. Aceștia asigură dozele necesare și adaptate individual în timpul intervenției, menținerea funcțiilor vitale în timpul intervențiilor chirurgicale și de diagnosticare, măsurile medicale intensive de urgență, precum și de terapie a durerii.

Progresele spectaculoase pe care le-a înregistrat această specialitate au lăsat în urmă vremurile de neimaginat când chirurgia era practicată fără anestezie. În zilele noastre, pacientul este consultat preanestezic, astfel încât medicul să poată aprecia riscul anestezic ca urmare a evaluarii sale din punct de vedere al istoricului medical, a examenului clinic și a examinarilor paraclinice, iar pacientului i se prezintă informații referitoare la tipurile de anestezie posibile și anestezicul pe care medicul îl consideră cel mai bun pentru cazul său și i se explică modul în care se va desfășura întreaga procedură.

De asemenea, pacienții sunt evaluați postanestezic, în primele 24 de ore rămânând, cel mai frecvent, într-un salon de Terapie Intensivă postoperatorie, sub supravegherea medicului anestezist, fiind externați doar atunci când substanțele anestezice au fost eliminate.

Dr Victor Ionita

Anesteziştii din ziua de astăzi pot recurge la proceduri mai sigure, mai blânde şi mai ușor tolerabile, care pot fi controlate mai precis şi care permit o aplicare personalizată. Odată cu evoluția științifică și tehnologică, lucrurile s-au schimbat mult în bine, atât pentru medici cât și pentru pacienți. În anestezia epidurală, de exemplu, tehnicile sunt aceleași, dar calitatea acelor și a cateterelor epidurale s-a îmbunătățit considerabil. Și în anestezia inhalatorie, tehnica a rămas aceeași, însă diferența este făcută de calitatea gazului anestezic administrat. O evoluție spectaculoasă a avut loc și în farmacologie, medicamentele folosite de medicii anesteziști oferind mult mai multă siguranță în succesul manevrei și în monitorizarea pacientului.

Această specialitate, deși mai dificilă decât altele, având în vedere complaxitatea și gravitatea cazurilor pe care trebuie să le gestioneze, este deosebit de frumosă, pentru că este dinamică, trebuie să reacționezi într-un interval foarte scurt de timp și în același timp este extrem de complexă, pentru că îngrijim pacienți cu probleme chirurgicale, medicale sau care au nevoie de anestezie”, explică dr. Victor Ioniță, șeful secției ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău care subliniază că unspecialiștii din acest domeniu nu au timp să se plictisească, pentru că au multe zone unde-și desfășoară activitatea și „nu în ultimul rând, faptul că acei oameni se zbat între viață și moarte și tu poți să le dai o șansă la viață reprezintă mulțumirea supremă”.

Pe lângă activitatea curentă, în ultimii 20 de ani, medicii anesteziști, împreună cu cei din Medicina de Urgență, și-au asumat și menținerea activității vitale a organelor pacienților care deși nu mai au nicio șansă de a fi salvați, pot deveni donatori de organe și pot salva alte vieți, prin transplant.

Cu cele mai mari provocări s-au confruntat însă medicii și întregul personal de la Terapie Intensivă în perioada pandemiei de Covid-19, când au fost nevoiți să facă față valului fără precedent de pacienți infectați, să le asigure o terapie specială, iar în același timp să-i ajute și pe pacienții cu alte boli grave. Cu toate acestea și în ciuda numărului insuficient de specialiști, la ATI s-a făcut aproape imposibilul și mulți bolnavi au fost salvați.

Dr. Victor Ioniță spune că „lucrurile s-au liniștit din perspectiva COVID și am revenit la patologiile pe care le cunoșteam dinainte de pandemie”. Subliniază însă că indiferent de dificultățile cu care s-au confruntat, echipa pe care o coordonează s-a mobilizat „pentru a face față tuturor urgențelor, nu doar celor cu COVID” și se declară „foarte mulțumit de întreaga echipă” care, așa cum se știe, într-un spital de urgență, este mereu solicitată. Consideră că „secretul reușitei în ATI” constă în faptul că „avem o echipă formată din adevărați profesioniști, bine sudată, suntem prieteni, suntem uniți, ne facem fiecare datoria și ne sprijinim reciproc la nevoie, nu contează că suntem medici, asistenți medicali, infirmiere sau îngrijitoare”, menționează dr. Victor Ioniță.

Specialiștii în „Anestezie și Terapie Intensivă” tratează pacienții aflați în stare critică, indiferent de cauza care i-a adus în această stare. Pe partea de anestezie, vorbim despre pacienții supuși unor intervenții chirurgicale, care trebuie să fie anesteziați și supravegheați intraoperator, medicul ATI gestionând și situațiile sau complicațiile care pot apărea în timpul intervenției chirurgicale.

În Terapie Intensivă, fie că discutăm despre cei care au o problemă chirurgicală, fie de pacienții cu o problemă medicală (accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare, boli digestive), în care pacienții care au anumite disfuncții de organ, adică, fie că plămânul nu funcționaează -insuficiență respiratorie acută, fie nu funcționează inima corespunzător -insuficiență cardio-circulatorie acută, fie ficatul -insuficiență hepatică sau rinichiul -insuficiență renală, disfuncțiile de organe sunt gestionate în secțiile ATI, prin mecanisme care asigură suportul acestor funcții, până când se vor recupera.

Responsabilitatea este foarte mare, dar și satisfacțiile sunt pe măsură”, susține dr. Victor Ioniță, care consideră însă că cea mai mare răsplată și în același timp o experiență care-l îmbogățește pe medic este atunci când pacientul aflat la limita dintre viață și moarte este salvat, dar și momentele în care pacienții care se luptă între viață și moarte le împărtășesc medicilor, pe patul de spital, toate problemele lor omenești, sufletești, emoționale, oferindu-le o perspectivă îmbogățită asupra vieții.

În ceea ce privește sănătatea românilor, în general, și faptul că mulți ajung la spital în stare gravă, dr. Ioniță consideră că România ar trebui să investească mai mult în prevenție și în îngrijiri paliative, pentru că doar în acest fel se poate face ceva până înainte ca oamenii să să îmbolnăvească, iar pentru cei care din păcate ajung în stări terminale, este normal să se asigure o viață decentă.

Medicul buzoian consideră că „este nevoie de politici sanitare de prevenție, de programe de educație sanitară a copiilor în școli, dar și de programe de educație a adulților, prin instituțiile/firmele în care aceștia lucrează și să li se explice, periodic, ce trebuie să facă pentru sănătatea lor, pentru că medicina viitorului va fi din ce în ce mai puțin una curativă și se va pune accent pe medicina preventivă. Trebuie să învățăm cu toții că unele boli pot fi prevenite și, astfel, vom fi mai sănătoși. Obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, depedența de alcool sau de tutun sunt boli care pot fi prevenite prin programe educaționale. În plus, să nu uităm că o serie de boli pot fi prevenite prin vaccinare”, mai spune medicul.

Acesta consideră că la fel de necesar este și suportul psihologic, care poate veni atât din partea profesioniștilor, cât și al preoților, pentru că „dacă pornim de la convingerea că devenind cu toții mai buni și mai iertători cu ceilalți și oferindu-le sprijinul ne ajutăm și pe noi înșine, ne va fi tuturor mai bine”.

De Ziua Internațională a Anestezistului îi felicit pe toți colegii, le doresc multă sănătate și sper să rămânem în continuare prieteni și să ne putem face datoria. La mulți ani tuturor!”, transmite dr. Victor Ioniță.


articolul original.

UMF „Iuliu Hațieganu”, singura universitate de medicină și farmacie din România listată în clasamentul World University Rankings 2023

13 October 2022 at 04:00

Universitatea de Medicină și Farmacie clujeană este listată pentru a patra oară între cele mai performante 1.000 de universități din lume și se situează pe locul al doilea în topul universităților din România.

UMF Cluj – Anca Buzoianu

Universitatea noastră se situează pe locul al doilea în topul universităților din România și este singura universitate de medicină și farmacie din țară listată între cele mai performante 1.000 de universități din lume, în clasamentul World University Rankings 2023, realizat de Times Higher Education (THE).

În clasamentul dat publicității miercuri, 12 octombrie 2022, sunt incluse 20 de universități din România, dar numai două se află printre primele 1.000 de instituții de învățământ superior din lume – Academia de Studii Economice București, care se află în intervalul 501-600 la nivel mondial și ocupă locul întâi la nivel național, și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, poziționată în intervalul 801-1000 la nivel mondial și pe locul al doilea la nivel național.

„UMF «Iuliu Hațieganu» Cluj-Napoca a obținut scoruri peste mediană la indicatorii de performanță care măsoară citările (poziția 623) și perspectiva internațională (poziția 628)”, subliniază rectorul Anca Dana Buzoianu.

Între universitățile românești cu specific medical sau medical-veterinar, în intervalul 1201-1500 la nivel glovbal și pe locul 7 la nivel național apare USAMV Cluj-Napoca, în intervalul 1501+ apar UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș  (locul 11 național) și UMF Grigore T. Popa (locul 13 național).

Prof. dr. Anbca Dana Buzoianu

Topul global este condus, anul acesta, de Universitatea din Oxford, Universitatea Harvard și Universitatea din Cambridge. Ediția din acest an a THE World University Ranking include 1.799 de universități din 104 țări și regiuni, fiind cel mai extins clasament realizat de Times Higher Education până acum. 

UMF «Iuliu Hațieganu» Cluj-Napoca este listată pentru a patra oară în acest clasament și ne bucurăm să constatăm că ne menținem pe aceeași poziție fruntașă în topul universităților din România și că ne situăm printre primele 1.000 cele mai bune instituții de învățământ superior din lume. Chiar dacă numărul universităților incluse în acest ranking a crescut de la an la an, cu 140 doar în ultimul an, universitatea noastră a reușit să se mențină pe aceeași poziție, cu un scor general crescut. Pe lângă prestigiul câștigat, o astfel de recunoaștere internațională reprezintă o oportunitate extraordinară de a dezvolta noi proiecte, în special în domeniul cercetării, precum și programe educaționale avansate, ce vor duce la creșterea valorii universității noastre”, afirmă prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF Cluj, care transmite „Felicitări întregii comunități academice pentru această performanță!

World University Rankings este cel mai mare și divers clasament internațional din domeniul academic, care reunește 1.799 de universități de elită din 104 țări și regiuni. Potrivit THE, clasamentul este bazat pe 13 indicatori de performanță grupați în mai multe categorii: predare (pondere 30%), cercetare/citări (câte 30%), perspectivă internațională (7%) și transfer de cunoștințe (2,5%), potrivit metodologiei anunțate.

În Top 10, inclusiv pe prima poziție, figurează 3 universități din Marea Britanie: University of Oxford – locul 1, University of Cambridge – locul 3 și Imperial College London – locul 10.

Clasamentul global este dominat de universitățile americane, care și-au revendicat nu mai puțin de 7 locuri în Top 10 THE World University Ranking 2023: Harvard University – locul 2, Stanford University – locul 3 (poziția a 4-a, cu punctaj foarte apropiat de Cambridge), Massachusetts Institute of Technology – locul 5, California Institute of Technology – locul 6, Princeton University – locul 7, University of California, Berkeley – locul 8 și Yale University – locul 9.

Cele 20 de universități românești incluse în clasament sunt: ASE București (501-600), UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca (801-1000), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (1001-1200), Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (1001-1200), Universitatea din București (1201-1500), Universitatea Transilvania din Brașov (1201-1500), USAMV Cluj-Napoca (1201-1500), iar în intervalul 1501+ regăsim, în ordine, Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Universitatea din CraiovaUniversitatea Dunărea de Jos, Universitatea George Emil Palade din Târgu Mureș, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, UMF Grigore T. Popa Iași, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, cărora li se adaugă două mențiuni – Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București și Universitatea Valahia din Târgoviște.

Față de anul trecut, România are anul acesta mai mult cu 4 universități incluse în clasament, dar și la nivel global sunt cu aproximativ 200 de universități în plus.

Clasamentul global complet poate fi consultat AICI:


articolul original.

Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Buzău ar putea fi funcțională în vara anului viitor

28 September 2022 at 07:09

Constructorul estimează că noul edificiu va fi predat „la cheie” în martie-aprilie 2023, iar conducerea Consiliului Județean și cea a unității medicale speră ca în câteva luni după aceea să  fie instalată toată aparatura medicală și să fie obținute aprobările de funcționare.

Stadiul lucrărilor de construcție a clădirii în care va funcționa noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgență (SJU) Buzău a fost evaluat de Preşedintele Consiliului judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, alături de managerul unității medicale, Claudiu Daniman, și reprezentantul constructorului, Victor Vasilescu. Investiția, realizată parțial cu bani europeni, iar în cea mai mare parte cu bani de Consiliul Judeţean (CJ), din fonduri proprii, a fost începută în primăvara anului 2022. Clădirea este deja ridicată şi, dacă nu ar fi fost întârzierile cauzate de licitaţiile pentru finisare, echipamente medicale şi birotică, provenite în cea mai mare parte din import, ar fi putu fi finalizată în acest an.

Nu suntem într-o perioadă foarte fastă din punct de vedere economic, dar acolo unde există profesionalism – şi mă refer atât la constructor, cât şi la managementul Spitalului Judeţean și la angajații Consiliului Județean care se ocupă de acest proiect -, uite că se poate. Practic, s-a construit o unitate spitalicească de la zero prin fonduri europene, dar şi noi, Consiliul Judeţean, am făcut eforturi financiare să putem concretiza acest edificiu. Este un lucru extraordinar deoarece practic, aici, s-a construit un spital de la zero. Este adevărat, prin fonduri europene, dar și noi, Consiliul Județean, și este normal să fie așa, am făcut eforturi financiare mari ca să concretizăm acest edificiu”, a spus Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău s-a declarat însă nemulţumit de politica sanitară la nivel naţional şi spune că nu este suficient să se investească bani în clădiri şi dotări cu aparatură medicală, ci este „vital” să se găsească și să se insttituie și o politică naţională coerentă și fezabilă în ceea ce priveşte personalul medical.

Autoritatea judeţeană investeşte în infrastructura de sănătate, chiar dacă lucrurile la nivel naţional nu sunt deloc în regulă. Nu e suficient să investim doar în clădiri şi aparatură. Este momentul, dacă ai curaj, bineînțeles, să se ia o hotărâre politică și în privința infrastructurii umane, chiar dacă se apropie alegerile şi poate unora nu le convine. Este vital să se facă ceva şi cu stabilitatea cadrelor medicale, pentru medici, pe diferite specialităţi. Dacă nu se reglementează acest lucru printr-o lege şi printr-o politică sanitară care ar trebui să fie prioritatea zero pentru România, nu o să rezolvăm nimic. Discuţiile sterile din mass-media nu duc la nimic bun. Este uşor să arunci pisica în curtea cuiva, dar România are o mare problemă cu cadrelor medicale, din cauza politicii defectuoase pe care o avem în domeniul sanitar. Dacă aceasta nu se schimbă, nu o să realizăm absolut nimic. Este, dacă vreţi, ca şi cum am da un antinevralgic şi rezolvăm durerea, dar nu şi cauzele ei. A venit momentul ca şi în politica de sănătate să se trateze cauzele care ne-au adus unde suntem astăzi. Dacă nu se vrea să se rezolve această problemă, înseamnă că vrem să avem un popor bolnav şi, la fel ca și în educaţie, vrem să avem un popor slab educat, bolnav, care să poată fi manipulat aşa cum vrem noi politicienii la alegeri. Este momentul să ne îndreptăm cu toții privirea şi să fim solidari cu toţi cetăţenii şi să vrem să ieşim din această poveste”, a punctat Petre Emanoil Neagu.

Petre Emanoil Neagu

Noul corp de clădire în care va funcționa Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău are regimul de înălțime S+P și o suprafața construită de 1.153,3mp, desfășurată pe o suprafață de 2.286,14mp, dublu față de Unitatea de Primiri Urgențe actuală, care va fi la rândul ei reabilitată și modernizată și va fi destinată Primirii Urgențelor Pediatrice, fiecare urmând să aibă intrare, circuite funcționale și dotări proprii.

Președintele CJ s-a arătat mulțumit de stadiul lucrărilor, ținând cont de greutățile întâmpinate din cauza crizei economice actuale, chiar dacă valoarea proiectului a crescut cu aproximativ 15% față de valoarea estimată inițial, iar autoritatea judeţeană a alocat mai mulţi bani – aproape 5 milioane de euro.

Investiţia, pe lângă construcţie va mai cuprinde şi dotări de la birotică şi aparatură medicală. Potrivit ultimei estimări, va costa undeva la 6 milioane de euro, iar noi, Consiliul Județean, vom face eforturi să aducem această clădire la standardele europene actuale. Am găsit resursele necesare şi le vom găsi în continuare, pentru că oricât ne-ar costa, sănătatea oamenilor nu are preţ. Probabil că în vara anului următor lucrarea va putea fi dată la cheie chiar dacă termenul de finalizare este decembrie 2023”, a afirmat Petre Emanoil Neagu.

C. Damian, P.E. Neagu, V. Vasilescu

Inginerul Victor Vasilescu, reprezentantul constructorului, a arătat că oricât şi-ar dori, construcția noii Unități de Primiri Urgenţe nu poate fi finalizată în acest an, așa cum își propusese inițial, din cauza întârzierilor procurării materialelor, multe din import, dar estimează că în martie-aprilie 2023 construcția va fi gata și se va putea începe dotarea cu aparatură medicală, care s-ar putea finaliza prin luna iulie.

Stadiul lucrărilor este, fizic, undeva la 80%, iar cel valoric, la aproximativ 50-60%, pentru că dotarea medicală costă probabil mai mult decât clădirea şi aceste echipamente se aduc foarte greu. Adică fac comandă astăzi şi am termene de livrare undeva la două luni. Unele licitaţii sunt în curs, altele sunt finalizate. Oricum, termenul este decembrie 2023, dar sper ca prin luna iulie să fie totul gata, adică unitatea medicală să fie funcțională”, a estimat Victor Vasilescu.

Până în prezent a fost finalizată structură de rezistenţă, s-au executat 85% dintre lucrările de zidărie pentru închideri + termoizolații, au fost efectuate tencuieli la pereţii de la subsol și parter (85%), au fost montate confecțiile metalice pe terasă, pentru susținerea utilajelor; a fost executată terasa (85%), s-au demarat lucrările de instalaţii, au fost executate lucrări de betonare cofrare și armare zid de sprijin rampă (70%) și au fost executate lucrări de terasamente rampă (70%).

Claudiu Damian

La rândul său, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian spune că angajaţii UPU sunt cei mai bucuroşi că vor putea lucra într-un spaţiu nou, adaptat normelor actuale, și își exprimă încrederea că în scurt timp acest vis va deveni realitate și cadrele medicale vor putea ridica standardele de calitate ale serviciilor medicale, iar pacienții vor fi mulțumiți. Compartimentarea spaţiului s-a realizat având în vedere exigenţele în domeniu, pentru optimizarea actului medical, prin asigurarea unor spaţii suplimentare pentru desfăşurarea activităţilor medicale şi spaţii pentru vestiarele personalului medical.

Angajaţii spitalului sunt foarte încântaţi, mai ales cei din UPU, care au acest vis de mult timp, iar acum a devenit aproape realitate. Este în plan de prin 2015, dar mai este puţin şi vom da noua UPU în folosinţă, iar acesta este un lucru extraordinar pentru pacienţi și pentru angajaţi, dar şi pentru confortul aparţinătorilor care pot aştepta în locuri bine delimitate, în condiții decente. Actuala Unitate de Primiri Urgențe are o suprafaţă de 650 de metri pătraţi şi o să mai avem încă 1.200 de metri pătraţi cu noua clădire. Este o suprafaţă generoasă pentru urgențe, gândită la standarde europene în tot ceea ce priveşte circuitele, distanţele şi spaţiile care trebuie respectate și care vor asigura o mai mare libertate de mișcare și se va elimina aglomerația. Vechiul UPU va fi modernizat cu fonduri de la Consiliul Județean și din venituri proprii ale spitalului și va fi destinat exclusiv Pediatriei. Va fi, practic, o completare a acestui UPU modern, iar Pediatria va dispune astfel de un spațiu mult mai generos, cu circuite separate”, a declarat managerul Claudiu Damian, care a ținut să-i mulțumească președintelui CJ pentru sprijinul constant pe care îl oferă Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Referitor la personalul medical și auxiliar care va deservi noul UPU, managerul Damian spune că la ora actuală „avem schema completă în ceea ce privește personalul mediu și auxiliar iar în medici avem jumătate din cei 21 prevăzuți pentru asigurarea funcționării noului UPU. Sperăm ca până la vară să găsim și alți medici urgentiști care să se alăture echipei actuale. Am anunțat, deja, în fiecare lună, de când s-a început construcția, locurile vacante, și vom continua să facem asta în continuare, iar în același timp, împreună cu medicii care profesează aici, facem eforturi pentru a găsi noi colegi, deși așa cum știți, Medicina de urgență este una dintre specialitățile deficitare în această țară”, spus Damian, convins că în final se va rezolva și această problemă.

Extinderea și dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău este un proiect finanţat prin POR 2014-2020, Axa prioritară: 8-Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, Prioritate de investiţie: 8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale.

Noul corp de clădire este amplasat în zona vechii parcări a unității medicale, care se transferă în subsolul clădirii proiectate, unde vor fi și vestiarele pentru personalul medical şi spaţii de depozitare și va dispune de un sistem modern de climatizare, încălzire, ventilație, aer condiționat, de instalație modernă pentru asigurarea securității la incendiu și va beneficia și de aparatură medicală de ultimă generație, astfel încât serviciile medicale să poată fi asigurate la standarde europene. Conexiunea se face cu un apendice independent structural plasat in zona imediat vecină rampei de acces în actuala Untate de Primiri Urgențe.

Lucrările de construcție au început în data de 21.02.2022, iar termenul de finalizare al proiectului este 31.12.2023.

GALERIE FOTO


articolul original.

S-a dat startul campaniei de depistare și tratare gratuită a bolilor hepatice în județul Buzău

27 September 2022 at 10:49

Timp de șase luni, buzoienii pot beneficia gratuit de un program integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor cu virusuri hepatice. 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi au lansat marți, 27 septembrie, în Sala „Gh. Filipescu” a Consiliului Județean Buzău, campania de informare, educare și conștientizare LIVE(RO)2-EST, care se va derula în județul Buzău timp de șase luni, prin intermediul a 17 medici de familie care s-au afiliat proiectului.

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. Dr. Anca Trifan, manager de proiect, care a declarat că „România ocupă primul loc în europa la infecția cu virusuri hepatice și bolie cauzate de acestea” și are o mortalitate crescută prin cancere hepatice, iar principala cauză este subdiagnosticarea, de aceea speră ca prin astfel de proiecte, de dipistare precoce și tratatare precoce a acestor boli să se reducă incidența, astfel încât până în 2035 să se atingă directiva OMS, de eradicare a acestei „pandemii”.

Până acum, prin campania LIVE(RO)2-EST au beneficiat de screenigul pentru depistarea hepatitelor virale B și C peste 92.000 de persoane și s-au depistat peste 4.000 de persoane cu boli hepatice, iar până la finalul proiectului se dorește ca numărul acestora să crească exponențial, în special în rândul persoanelor din categoriile defavorizate, care ajung cu greu la medic și, unele, nu au beneficiat niciodată de analize medicale.

Prezenți la eveniment, reprezentanții autorităților locale și județene, Colegiului Județean al Medicilor, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcției de Sănătate Publică, DGASPC și-au exprimat aprecierea pentru derularea proiectelor care vin în ajutorul oamenilor, în special în rândul persoanelor defavorizate.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat că se bucură „tare mult că acest proiect se va desfășura pe teritoriul județului Buzău” și a mulțumit „inițiatorilor proiectului și partenerilor implicați care au reușit, cu bani europeni, să materializeze un proiect important pentru sănătatea oamenilor. Atâta timp cât o mare parte a populației se confruntă cu probleme grave la nivelul sănătății, astfel de proiecte sunt extraordinare, mai ales pentru categoriile sociale defavorizate. Din păcate, chiar dacă risc să supăr pe unii, spun că nici politicile naționale de sănătate nu sunt cum ar trebui să fie, iar multă lume care ar trebui să se aplece asupra prevenției și educației pentru sănătate nu-și face treaba așa cum ar trebui. Sper însă că într-o zi să se găsească cineva care să fie cu adevărat preocupat de problemele reale ale oamenilor, să fie alături de ei și să considere că este normal să se întâmple astfel”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Președintele CJ Buzău a ținut să mulțumească și medicilor și ONG-urilor implicate în proiect, și-a exprimat convingerea că prin acesastă acțiune „mulți oameni vor primi o șansă în plus la sănătate și la viață” și le-a dorit succes tuturor, asigurându-i de tot sprijinul autorităților locale.

Prefectul Daniel Țiclea a subliniat că „specialiștii sistemului medical buzoian au dovedit, și în perioada pandemiei, profesionalism și devotament, demonstrând că pot depăși cu mult capacitatea normală de intervenție” și le-a mulțumit încă o dată că în ciuda dificultăților din sistem, au făcut față situației critice. Remarcând că solidaritatea personalului medical din perioada pandemiei, cât și solidaritatea cu pacienții a fost „mult peste așteptări”, prefectul și-a exprimat speranța că aceeași solidaritate va fi manifestată și în fața unei astfel de boli care face mai multe victime decât ne imaginăm, iar acum, că s-a intrat „într-o situație de normalitate, cred că medicii noștri vor demonstra cu atât mai mult că sunt profesioniști și sunt dedicați oamenilor și profesiei pe care și-au ales-o. Cred că desfășurarea unui astfel de proiect este o treabă foarte bună și sunt convins că medicii de familie, care văd că sunt cam aceiași care s-au implicat activ și cu rezultate extraordinare și în campania de vaccinare anti-COVID, vor da dovadă de aceeași dedicare. Am convingerea că mulți oameni li se vor adresa, pentru că au demonstrat că sunt medici în care oamenii au încredere”, a mai spus prefectul Daniel Țiclea, care i-a felicitat pe toți cei implicați, le-a urat succes și le-a promis tot sprijinul în acest demers.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian i-a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect, menționând că „de multe ori, pacienții cu afecțiuni hepatice grave ajung la spital în stadii avansate le bolii, când nu se mai poate face aproape nimic, deși medicii noștri fac tot ce este omenește posibil pentru a-i salva. În contextul în care acum există tratamente eficiente pentru aceste boli, este extraordinar să fie depistați la timp pacienții, să fie diagnosticați, stadializați și tratați”.

Managerul SJU Buzău a promis tot sprijinul unității medicale în derularea acestui proiect și al altor proiete de screening și a mulțumit „medicilor de familie care se implică în orice program de prevenție, pentru că dacă dânșii tratează pacienții așa cum trebuie în ambulatoriu, scade și presiunea pe spital. Noi suntem alături de dumneavoastră și pot spune că, la ora actuală, Secția de Gastroenterologie a SJU Buzău are trei medici gastroenterologi foarte competenți și aparatură de ultimă generație pe care încercăm să o folosim cu cât mai mare folos pentru pacienți”, a adăugat managerul SJU Buzău.

Aprecieri și susținere pentru campania LIVE(RO)2-EST și-au exprimat și directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu, directorul medical al CJAS Buzău, dr. Florentina Murariu, directorul adjunct al DGASPC Buzău, Maria Ioniță.

Președintele Colegiului Județean al Medicilor, dr. Dragoș Porumb, a subliniat că „screeening-ul este, în toate domeniile medicale, cel mai eficient mijloc prin care bolile cronice pot fi depistate și tratate la tip, cu costuri mult mai mici și cu eficiență de cele mai multe ori, maximă”.

Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a promis tot sprijinul administrației locale în derularea acestui proiect, în special prin informare și educare, în contextul în care în România nu se pune prea mult accent pe partea de prevenție. „Având în vedere că hepatita este o boală, din păcate, atât de asimptomatică, avem cu toții datoria să încurajăm populația să meargă către testare. Primăria Municipiului Buzău, vă asigur că va face tot ceea ce se poate pentru a duce mai departe informația către cetățeni, pentru a-i încuraja. Sper din suflet să nu mai avem aceste cifre dezastruoase care ne plasează pe primele locuri. Sper să avem, în sfârșit, educație sanitară în școli. Eu cred foarte mult că totul pornește totul de la educația pe care copiii o primesc, a spus Oana Matache.

În cadrul evenimentului, partenerii proiectului LIVE(RO)2-EST au prezentat modul în care se vor derula activitățile specifice de depistare, diagnosticare, stadializare și direcționare către tratament, precum și beneficiile pentru sănătate și chiar pentru viață ale populației care va participa la screening.

Este extrem de important ca în aceste șase luni în care se derulează campania de screening la nivelul județului Buzău, cât mai mulți oameni, mai ales din mediile vulnerabile, fie că sunt sau nu asigurați la sistemul de sănătate, să se adreseze medicilor de familie incluși în proiect și să beneficieze de testarea gratuită pentru depistarea virusurilor hepatitice B și C. Un alt câștig al acestor oameni este că odată ajunși la medicii de familie pentru această testare, vor fi consultați și li se vor putea depista și alte afecțiuni de care suferă, pentru care vor primi inidcațiile terapeutice necesare. Și dumneavoastră, medicii, veți avea satisfacții nebănuite în urma derulării acestui proiect, pentru că vă va ajuta să salvați multe vieți, trimițându-i pe cei bolnavi către specialiștii Spitalului Județean de Urgență. Am fost uimită să constat, nu de puține ori, că unii dintre cei care au ajuns la testarea pentru bolile hepatice, nu fuseseră niciodată la un medic”, a sbliniat prof. dr. Anca Trifam, coordonatorul proiectului.

Medicul Maria Georgescu, reprezentantă ARAS, a explicat că asociația se îngrijește de transportul pacienților depistați pozitiv către centrele de diagnostic și stadializare, ca și de direcționarea către tratament, care deși este scump, este gratuit și a dovedit o eficiență peste 80% în cazul virusului hepatic C și aproape total în cazul virusului B, dublu față de interferonul care se făcea în urmă cu câțiva ani. „Este dureros să vedem că unii dintre pacienții depistați pozitiv și i-am transportat la centrele de stadializare, cărora le-am oferit și câte un sandviș, pentru că nu puteau sta toată ziua nemâncați, preferau să nu-l mănânce, pentru a-l duce acasă, copiilor. Aproximativ 80% dintre persoanele care au beneficiat de screening proveneau din mediii defavorizate”, a mai spus dr. Georgescu, menționând că, de altfel, screeningul timpuriu al comorbidităţilor infecţioase şi neinfecţioase şi un management integrat şi multidisciplinar în tratarea acestora, garantează un nivel satisfăcător al calităţii vieţii persoanelor cu astfel de afecțiuni.

La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, și pe durata campaniei buzoiene, autoritățile publice, asistenții comunitari și ONG-urile implicate au promis că se vor implica în activități de informare și conștientizare, diseminare de materiale de informare, sub sloganul Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU! 

Obiectivul proiectului LIVE(RO)2-EST constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Până la acest moment, campaniile de screening au fost lansate în județele Iași, Constanța, Tulcea, Galați, Suceava, Bacău și Buzău.

Medicii de familie buzoieni implicați în proiect își desfășoară activitatea prin cabinetele medicale situate în 14 localități din județ: CMI Dr. Racu Diana Mirela – Viperești, CMI Dr. Tudose Ramona Carmen – Măgura, CMI Dr. Benga Alexandru Cristian – Cernătești, CMI Dr. Mosor Viorica – Mânzălești, CMI Dr. Marin Teodora – Smeeni, SC Animed SRL – Dr. Cazacu Aișoara – Buzău, SC Doctor Bun TG SRL (Dr. Stanciu Grigorescu Niculina) – Padina, CMI Dr. Pleșa Cristinela Oana – Vernești, CMI Dr. Dima Georgeta – Boldu, CMI Dr. Voicu Emanoel Cristian – Florica, CMI Dr. Toma Veronica – Glodeanu-Sărat, CMI Dr. Vlad Laurențiu Constantin – Buzău și Sărulești,  CMI Dr. Ciui Cosmin Marius – Podgoria, CMI Dr. Curcă-Dumitrache Ecaterina – Rușețu, SC Medira Sanum SRL – Dr. Pană Radu Șerban – Lopătari, CMI Dr. Salagub Adina Florica – Pătârlagele.

După conferința de lansare a evenimentului, reprezentanții proiectului LIVE(RO)2-EST și medicii de familie au avut loc o întâlnire de lucru, după care și-au primit tabletele și materialele de testare cu ajutorul cărora vor putea îndeplini misiunea de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice ce se desfășoară în județul Buzău.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 51.661.021,53 lei.

Detalii despre proiect și calendarul campaniilor județene sunt disponibile pe site-ul proiectului www.livero2-est.umfiasi.ro și pe pagina de Facebook Livero-2-EST


articolul original.

Se redeschide Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Buzău

23 September 2022 at 04:00

Conducerea unității medicale a găsit înțelegere la un doctor care a acceptat detașarea și la un fost șef de secție acum pensionar care vin să ajute unitatea medicală să repună secția de Cardiologie pe picioare. S-au arătat interesați să profeseze la Buzău și câțiva rezidenți.

Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, care în urmă cu o săptămână și-a suspendat activitatea pentru că ultimii doi medici care promiseseră că mai stau în spital până la 1 octombrie s-au răzgândit și au plecat mai devreme, se redeschide săptămna viitoare.

După o săptămână în care buzoienii cu boli de inimă care au ajuns la spital au fost tratați la Medicină Internă (cazurile ușoare) și la Neurologie (AVC), iar urgențele au fost trimise la spitale din București după cstabilizarea pacienților în UPU, conducerea unității medicale a găsit o soluție de avarie. Doi medici cardiologi au acceptat să ajute spitalul temporar, în speranța că se vor găsi între timp și specialiștii de care este nevoie.

Am găsit înțelegere la doi medici primari cardiologi care au acceptat să vină, unul prin detașare și altul prin colaborare, la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Sunt medici cu experiență, doamna dr. Geta Ștefănescu a fost chiar șefa Secției Cardiologie înainte de pensionare, iar doamna dr. Nadia Oprea de la Spitalul Municipal Rm. Sărat unde am găsit înțelegere, este de asemenea un medic apreciat, așa că sub îndrumarea lor vor putea profesa și medici rezidenți, avem și aici câteva promisiuni care sper să se concretizeze, curând. Sperăm să găsim și alți specialiști cardiologi care să dorească să facă aprte din echipa de profesioniști a spitalului nostru și să se bucure de condițiile și beneficiile pe care le oferim, pentru că avem dotări de ultimă generație și oferim medicilor nou angajați și alte facilități și bonificații care cred că se oferă în puține spitale din țară”, a declarat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Organigrama prevede şase specialişti pentru această secție, dar în ultimul an, doar trei medici și în ultima perioadă doi, au asigurat urgenţele medicale şi gărzile la Cardiologia spitalului. Ca să le reducă povara, conducerea unității medicale a scăzut numărul de paturi de la 80 la 40, cazurile mai ușoare au fost dirijate către secția de Medicină internă, iar cele grave, către Neurologie și ATI. Dar și așa, cei doi medici rămași până luna aceasta la spital au spus că nu mai pot face față volumului mare de muncă și au preferat să plece în privat, chiar mai devreme decât anunțaseră.

În ultimii ani am angajat opt medici cardiologi la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Unii au plecat către spitale universitare, iar alții au preferat să ofere servicii medicale în sistem ambulatoriu privat, în propriile cabinete sau la clinici unde afluxul de pacienți este mai mic. Au fost și câteva plecări prin pensionare, dar criza de medici s-a acutizat în perioada pandemiei când, din cauza condițiilor dificile cu care s-au confruntat toate spitalele COVID, mulți au preferat să plece către mediul privat sau către spitale mai mici, unde solicitarea nu era la fel de mare. De un an de zile ne străduim să găsim noi medici, dar se pare că această specialitate constituie o problemă pentru majoritatea spitalelor județene din țară, așa că eforturile noastre și concursurile de angajare pe posturile scoase la concurs nu au dat roade. Am bătut la toate ușile, am apelat și la sprijinul domnului ministru Rafila, și la universități, dar până acum nu am reușit să găsim specialiști dispuși să vină la Buzău”, a mai spus managerul Damian.

Dr Florin Matei

Secția a fost recent modernizată și dispune de aparatură de ultimă generație: ecograf cu sondă transesofagiană, angiograf, monitoare pentru funcții vitale, bandă pentru efort etc.

În plus, medicii nou veniți în spital primesc salarii motivante, li se decontează cheltuielile de cazare, timp de 6 luni li se oferă și beneficii financiare lunare în limita a două salarii minime brute și sunt sprijiniți în pregătirea medicală continuă, subliniază conducerea unității medicale.

Din cauza situației critice prin care a trecut secția, nici compartimentul de Cardiologie intervețională nu a mai putut funcționa în această perioadă. Medicul Florin Matei, care a profesat la Buzău în primii ani după rezidențiat dar a placat la București unde s-a specializat în Cardiologie intervențională, a păstrat colaborarea cu spitalul buzoian și vine aici de două ori pe săptămână pentru a ajuta pacienții care au nevoie de stenturi sau alte intervenții minim invazive. „Domnul doctor Matei, poate și pentru că este buzoian, dar cred că și pentru că are un caracter deosebit, chiar dacă a pacat la București, a rămas colaboratorul nostru și chiar i-a învățat pe toți medicii cadriologi care au trect prin această secție cum se face o intervenție cardiologică minim invazivă. Cei care au dorit să obțină competențe în acest domeniu au fost sprijiniți, le-am plătit și cursurile de specializare, dar din păcate au uitat repede”, a mai spus managerul Claudiu Damian. 

Presedintele CJ Buzau impreuna cu conducerea spitalului

Acum, conducerea spitalului și cea a Consiliului Județean speră că se vor găsi medici dispuși să vină să profeseze la Buzău la Congresul de Cardiologie, care are loc zilele acestea la Sinaia, unde directorul medical, dr. Ștefania Manolescu, împreună cu șefa secției Neurologie, Alina Diacenco, au mers cu speranța  că vor convinge câțiva medici să vină la Buzău, mizând și pe dotările de ultimă generație cu care a fost dotată secția în ultimii ani, ca și pe facilitățile și bonificațiile oferite medicilor de spital și de Consiliul Județean.

Sperăm să avem puțin noroc și să găsim colegi noi, care să vină la SJU Buzău. Doamna director medical și șefa secției Neurologie s-au dis la Congresul de Cardiologie care are loc în aceste zile la Sinaia, «înarmate» cu răbdare, cu flyere pe care să le ofere participanților pentru a le prezenta dotările și condițiile în care ar putea profesa la Buzău, pe care nici unele clinici universitare nu le au, dar mai ales cu speranța că vor găsi medici care să-și dorească să profite de ceea ce le oferim, a adăugat managerul Spitalului Județean Buzău, care spune că a discutat și cu câțiva medici rezidenți în ultimii ani care s-au arătat interesați să vină la Buzău, dar mai întâi trebuie să existe specialiștii sub îndrumarea cărora își vor putea desfășura activitatea, Spitalul Județean Buzău fiind autorizat și pentru formare de rezidenți.

Lipsa de medici cardiologi nu este însă doar locală, multe spitale județene din țară confruntându-se cu o criză acută de specialiști. Președintele Consiliului Județean, în subordinea cărui funcționează spitalul, subliniază că s-a deși s-a investit masiv în infrastructură, iar specialiștii nou-veniți și familiile acestora au fost și sunt sprijiniți, va fi dificil de găsit o soluție pe termen lung, dacă nu se modifică și legislația, în sensul în care medicii rezidenţi să lucreze măcar pentru o perioadă determinată în spitalele din țară, în ultimii ani de rezidențiat și după ce obțin gradul de specialist.

Este o criză acută de medici la nivel național, de aceea este dificil de acoperit nevoile reale din spitalele din țară. Această criză a fost adâncită de legislația care, în urmă cu câțiva ani, a fost modificată și le-a permis rezidenților pe post să nu se prezinte la spitalele care le-au plătit salariile în toți anii în care s-au pregătit în clinici universitare sau să plece după câteva luni după prezentarea la post. Am discutat și cu domnul ministru Rafila despre această situație, dar spune că deocamdată nu are ce face și că numai printr-o lege nouă s-ar putea schimba lucrurile, iar asta nu depinde numai de domnia sa, susține Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău.

Pe parcursul acestui an, Spitalul Județean de Urgență Buzău a organizat mai multe concursuri de ocupare a unor posturi de medici specialiști, dar doar trei medici şi-au arătat interesul.

La ora actuală sunt vacante peste 20 de posturi de medici, în specialitățile cardiologie, neonatologie, pediatrie, medicină de urgență, oncologie, ATI etc.


articolul original.

Începe vaccinarea antigripală. DSP Buzău a primit 18.000 de doze de vaccin

22 September 2022 at 11:41

 A început deja distribuția primei tranșe de vaccin către spitale, centre rezidențiale și medicii de familie. Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal pentru sezonul 2022-2023.

Cristina Ungureanu

Prima tranșă de vaccin gripal a ajuns la Buzău, iar Direcția de Sănătate Publică (DSP) a început deja distribuția, către primele categorii de persoane incluse în Programul Național de Vaccinare susținut gratuit de Ministerul Sănătății. În cadrul programului de imunizare antigripala pentru sezonul 2022/2023, DDSP Buzău a primit în prima tranșă de vaccin gripal 18.000 de doze, din care 150 de doze pentru Ministerul de Interne. Această primă tranșă reprezintă aproximativ 50% din totalul dozelor solicitate de DSP Buzău pentru acest sezon.

Am primit 17.850 de doze de Influvac Tetra pentru a fi distribuit cu prioritate pentru personalul medical din spitale, unităţile ambulatorii şi de la ambulanţă, pentru rezidenții și salariaţii instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici și pentru adulţii şi copiii rezidenți în instituţii de ocrotire socială şi pentru persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, precum și prin cabinetele medicilor de familie, care vor vaccina prioritar persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire (bolnavi cronici, persoane autoimune etc) care sunt mai vulnerabile în fața virusurilor și necesită vaccinare.  Am primit, de asemenea, 150 de doze pentru MAI, tot pentru categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire. Este îmbucurător faptul că persoanele incluse în categoriile cu risc înalt de îmbolnăvire se vor putea vaccina înainte de debutul sezonului gripal, care se anunță a fi unul agresiv. Cred că până la sfârșitul lunii octombrie vom primi și celelate doze de vaccin, astfel încât toată populația eligibilă să se vaccineze la timp”, a declarat pentru Sănătatea Buzoiană, Cristina Ungureanu, directorul executiv al DSP Buzău.

Dr Carmen Scîntei

Vaccinarea antigripală anuală este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere, iar vaccinul trebuie administrat, în mod ideal, înainte ca virusul gripal să se răspândească în comunitate, spun medicii „Sfârșitul lunii septembrie și toată luna octombrie sunt considerate cele mai bune perioade pentru vaccinarea împotriva gripei, dar nu este târziu nici în luna noiembrie sau mai târziu, gripa atingând de obicei vârful în luna februarie”, spune dr. Carmen Scântei, epidemiologil șef al județului. Sezonul gripal poate continua însă până la sfârșitul lunii martie și, uneori, chiar până în luna mai.

„Se recomandă vaccinarea cu prioritate a femeilor însărcinate, care vor fi astfel protejate atât ele cât și bebelușii, atât înainte de naștere cât și în primele luni de viață. Vaccinul le poate feri, de asemenea, de naștere prematură, de avort sau chiar de decesul fătului. Trebuie vaccinați și copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani, care nu au încă o imunitate bine dezvoltată și în cazul imbolnăvirii pot face complicații severe. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani prezină un risc crescut de a dezvolta afecțiuni grave, de a necesita spitalizare sau chiar de a deceda din cauza gripei. Persoanele cu afecțiuni medicale cronice și cele care lucrează în domeniul sanitar sau social sunt considerate, de asemenea, categorii de populație cu risc de îmbolnăvire, pentru că intră în contact cu foarte multe persoane de la care pot lua virusul, iar la rândul lor pot îmbolnăvi persoanele vulnerabile de care au grijă și cu care intră în contact”, a explicat medicul epidemiolog.

Pentru acest sezon,  Ministerul Sănătății a achiziționat vaccinul Influvac Tetra, suspensie injectabilă în seringă preumplută, care este un vaccin gripal tetravalent ce conține antigene de suprafață (inactivate) de virus gripal (hemaglutinină și neuroaminidază) din tulpinile:

• A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-tulpină similară (A/Victoria/2570/2019, IVR-215),

• A/Cambodgia/e0826360/2020 (H3N2)-tulpină similară (A/Cambodgia/e0826360/2020, IVR-224),

• B/Washington/02/2019-tulpină similară (B/Washington/02/2019, tip sălbatic),

• B/Phuket/3073/2013-tulpină similară (B/Phuket/3073/2013, tip sălbatic).

Acest vaccin corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (pentru emisfera de nord) și deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2022/2023. Campania de vaccinare antigripală gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie, unitățile sanitare cu paturi și unitățile de protecție socială și urmărește reducerea îmbolnăvirilor prin gripa sezonieră, transmite Ministerul Sănătății.

Dr. Dina Mergeani

Prin intermediul platformei www.atlasgripal.ro, populația se poate informa despre importanța prevenției prin vaccinarea antigripală în rândul copiilor și adolescenților, despre complicațiile bolii asupra organismului, precum și despre opțiunile de vaccin disponibile pe piața din România.

„În sezonul 2022-2023, imunizarea antigripală rămâne, extrem de importantă și eficientă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2). De asemenea, în acest mod putem preveni posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor, dar și al grupurilor de persoane vulnerabile, precum gravidele sau persoanele peste 65 de ani. Vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă, mai ales că sezonul gripal începe în luna octombrie și poate dura până în luna mai”, a declarat dr. Dina Mergeani, medic primar Medicină de familie, președintele Spcietății Naționale a Medicilor de Familie.

Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc crescut de complicații și pentru cele care locuiesc cu persoane cu risc crescut sau care au grijă de acestea. Persoanele care s-au vaccinat și intră în contact cu virusul gripal, pot fi ferite de îmbolnăvire, dar mai ales sunt ferite de complicațiile pe care le poate da gripa.

Dr Gindrovel Dumitra

Anul acesta, pe atlasgripal.ro a fost adăugat un nou conținut interactiv, reprezentat de animații, care explică pe întelesul tuturor, informații despre prevenirea gripei, precum și despre importanța imunizării prin vaccinarea antigripală. Platforma rămâne în continuare unul dintre cele mai relevante instrumente în procesul de informare, un spațiu digital ce oferă acces la informații sigure și esențiale în legătură cu gripa și prevenția acesteia.

Proiectul Atlas Gripal își continuă misiunea de a încuraja publicul larg și părinții să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților, informându-se din surse sigure. Recomandarea noastră este să începem vaccinarea cât mai devreme pentru copiii care trebuie să primească două doze, copii care sunt vaccinați gripal pentru prima dată pentru ca la sfârșitul lunii octombrie să putem finaliza schema de vaccinare. Este de dorit să administrăm acest vaccin începând cu a doua jumătate a lunii octombrie pentru gravide, persoane cu boli cronice și vârstnici astfel încât să avem o protecție asigurată pe întreaga perioadă în care poate să circule virusul în țara noastră”, a spune dr. Gindrovel Dumitra, medic primar Medicina Familiei, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Prof dr Victoria Arama

Evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe în sezonul 2021-2022, potrivit statisticilor publicate de INSP: în primele trei luni ale anului 2022, până la data de 13.03.2022, au fost vaccinate antigripal, 1.469.523 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, iar la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 509.488 – o creștere de aproximativ 35%, comparativ cu numărul de cazuri înregistrat în aceeași perioadă a sezonului precedent, 377.879. În contextul prelungit al pandemiei COVID-19, vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție recomandată de medici, reducând riscul coinfecției cu ambele virusuri.

Gripa debutează de obicei brusc cu febră, frisoane, dureri musculare, durere de cap, lipsa poftei de mâncare si ulterior tuse, nas înfundat, vărsături sau diaree.Complicațiile grave ale gripei pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta complicații în gripă. În această categorie de populatie la risc sunt incluși copiii mai mici de cinci ani, precum și persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă (astm bronsic, diabet zaharat, bolile de inimă, ciroza hepatică), femeile însărcinate și persoanele de peste 65 de ani. Eficiența vaccinului este una cât se poate de bună, fiind estimată între 70- 90%, în funcție de vârsta persoanei pe care o vaccinăm”, explică prof. univ. dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Dr Radu Rasinar – AstraZeneca

Odată cu migrația sezonului gripal din Emisfera Sudică, a decalării sezonalității acestuia pe fondul renunțării la măsurile de prevenție COVID-19, precum și a reînceperii anului școlar, obiectivele campaniei de informare asupra vaccinării antigripale rămân prevenția și reducerea severității bolii gripale, precum și posibilitatea reducerii vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor și a internărilor la unitățile de terapie intensivă, reducând astfel  presiunea asupra sistemului de sănătate din România, care rămâne în continuare, conform datelor, una dintre țările membre UE cu cele mai scăzute rate de vaccinare.

„Conform statisticilor, sezonul gripal 2022 – 2023, pare că o să aibă un impact mai mare asupra populației și asupra persoanelor la risc, impact care generează o presiune suplimentară asupra   sistemului de sănătate românesc. Platforma și campania educațională Atlas Gripal își continuă obiectivul de a informa corect și transparent populația, împreună cu sprijinul profesioniștilor din domeniul sănătății. Este important ca populația să aibă acces la informații corecte și sigure cu privire la ce este gripa, tipurile de gripă și opțiunile de vaccinare antigripală disponibile la noi”, afirmă Radu Rășinar, director general AstraZeneca România.

Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an unele noi. În rândul adulților sănătoși, vaccinul antigripal oferă protecție chiar și atunci când virusurile circulante nu se potrivesc exact cu virusurile vaccinate. În cazul vârstnicilor, vaccinarea antigripală poate fi mai puțin eficientă în prevenirea bolilor, dar reduce severitatea bolii și incidența complicațiilor și a deceselor.

Ministerul Sănătății transmite că vaccinul gripal este sigur, pentru că de mai bine de 60 de ani aceste vaccinuri au fost administrate la milioane de oameni din întreaga lume, iar efectele secundare sunt uşoare. Pot apărea senzații de durere, roşeaţă şi inflamare a locului în care a fost administrată injecţia, dureri de cap, dureri musculare şi oboseală, dar în câteva zile dispar de la sine. Foarte rar poate apărea reacţia alergică gravă – un caz dintr-un milion de persoane.

Trebuie știut însă, că vaccinul gripal nu oferă protecţie împotriva virusului COVID-19, de aceea medicii recomandă atât vaccinarea antigripală, cât şi împotriva virusului SARS-CoV-2, deoarece sunt cauzate de virusuri diferite.

Nu se recomandă vaccinarea antigripală a persoanelor care au prezentat o reacţie alergică gravă (reacţie anafilactică) la administrarea unei doze anterioare a acestui tip de vaccin sau la orice componentă a acestuia, nici celor cărora li se administrează combinaţii de inhibitori de punct de control utilizate în tratarea canceruluiși nici persoanelor care suferă de neutropenie severă. Dacă aveţi alergie la ouă, discutaţi cu medicul dumneavoastră de familie înainte de a face acest vaccin!

Pe lângă vaccinare, pentru a vă feri de gripă trebuie respectate și măsuri de protecție personală precum:

• spălarea regulată a mâinilor, uscarea adecvată și evitarea împrumutului de obiecte personale;

• igienă respiratorie bună – acoperirea gurii și a nasului atunci când tușiți sau strănutați, folosirea șervețelelor pe care apoi le aruncați;

• autoizolare în cazul în care vă simțiți rău și aveți simptome de gripă;

• evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave și evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii;

• igiena în clase: aerisirea frecventa a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor;

• purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, slab ventilate;

Amânarea vaccinării antigripale poate fi determinată de un număr redus de cauze, între care cea mai importantă este febra peste 38 °C.

Contactați medicul de familie pentru a vă programa pentru vaccinare antigripală gratuită, la cabinet, dacă vă aflați într-una din categpriile de risc!


articolul original.

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem. Înscrie-te în Registrul Donatorilor și salvează o viață!

16 September 2022 at 13:22

Când o persoană este diagnosticată cu leucemie, mieloame sau limfoame, are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice pentru a învinge cancerul. Orice persoană sănătoasă, cu vârsta între 18 și 45 de ani, care se înscrie în Registul donatorilor, îi poate salva viața!

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este celebrată anual în a treia sâmbata a lunii septembrie, care anul acesa pică pe 17 septembrie. Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din România a marcat evenimentul în avans, vineri, 16 septembrie, printr-o conferință la care, alături de dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al registrului, s-au aflat prof. dr. Alina Tănase, președinte Societatea de Transplant Medular din România, președinte al Consiliul științific al registrului și prof. dr. Daniel Coriu, președinte Societatea Română de Hematologie și președinte Colegiul Medicilor din România, medici, donatori și pacienți, cărora li s-a alăturat prin Zoom ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

În prezent, 86.350 de donatori sunt înregistrați în Registrul Donatorilor de Celule Stem din România și sunt pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor, dar țara noastră se află la coada clasamentului la nivel european la numărul donatorilor înscriși în Registru. Anul acesta s-au înscris 3.649 de donatori.

Cu cât suntem mai mulți înscriși în Registru, cu atât mai mult cresc șansele lor! Ne înscriem în Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Donăm o șansă la VIAȚĂ!”, este mesajul transmis cu ocazia acestei zile.

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, care a intervenit prin Zoom în deschiderea conferinței și a declarat că importanța Registrului donatorilor de celule stem este crucială pentru pacienții cu diferite cancere de sânge care au nevoie de un transplant și a încurajat populația cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani să se înscrie în Registru. „Suntem cam de 20 de ori mai puțin interesați decât cetățenii altor state din Uniunea Europeană de a ne înscrie într-o astfel de rețea de donatori și cred că acest lucru are două cauze, informația nu cred că este cunoscută suficient de către populație, iar pe de altă partem probabil că există și anumite limitări privind testarea pentru a determina compatibilitatea între donatori și potențialii receptori”, a spus Rafila.

Exprimându-și aprecierea pentru profesionalismul dr. Aurora Dragomirișteanu în coordonarea Registului Donatorilor, ministrul a subliniat că „gestionarea donării de sânge la nivel național este o problemă de sănătate publică” și a promis că Guvernul va contribui la găsirea unei soluții pentru creșterea adresabilității și interesului oamenilor de a se înscrie în acest registru printr-o activitate de informare continuă, oferind sprijin pentru derularea unor campanii privind donarea de sânge și donarea de plasmă care este la fel de necesară pentru pacienții cu boli rare. În finalul intervenției, Rafila a felicitat-o încă o dată pe dr. Aurora Dragomirișteanu și pe ceilalți participanți la dezbatere, exprimându-și speranța că împreună vor găsi și câteva soluții pe care să le propună Ministerului Sănătății pentru a fi apoi puse în aplicare.

Dr Aurora Dragomiristeanu

Dr. Aurora Dragomirișteanu a subliniat că „în Ziua Mondială a Donatorlui de Măduvă celebrăm valorile în care credem”, făcând trimitere atât la profesioniștii din comunitatea de transplant și pacienții cât și pacienții care suferă de boli ce le pun viața în pericol și-i afectează atât pe ei cât și familiile, și care își exprimă „respectul și marea recunoștință pe care le datorăm donatorilor noștri. Chiar dacă este „doar o zi”, ea reflectă principiile și modul în care se acționează pe tot parcursul anului și este un bun prilej de a disemnia informațiile privind necesitatea înscrierii cât mai multor români în registrul donatorilor, care în România este „unul mic, doar 0,45% din populaţia României se află în prezent în Registrul din România. Pentru a găsi donatori compatibili tuturor pacienţilor din România care au nevoie de transplant este nevoie ca românii care sunt în aria geografică de origine a pacientului să fie înscrişi în Registru”.

Medicul a explicat că în lume, 500.000 de donatori au donat pentru un pacient neînrudit și numai în 2021 au fost 41.946 de donatori din 61 de țări. 50% sunt donatori internaționali, dar cu toate acestea, pentru 8% dintre pacienți nu a fost găsit un pacient compatibil. „Registrul din România creşte încet, dar creşte de la un an la altul. Peste 65% din persoanele care sunt înscrise în Registrul din România au sub 40 de ani, iar 57% din totalul persoanelor înscrise sunt bărbaţi. Este important că aproape 60.000 dintre ei sunt testaţi pentru toate locusurile care sunt importante în stabilirea compatibilităţii. 14% dintre ei sunt testaţi pentru toate cele şase”, a mai spus dr. Dragomirişteanu care a invitat organizațiile de pacienți, profesioniștii, autoritățile și mass-media să fie ambasadori ai campaniei „Donează o șansă la viață”.

Prof dr Daniel Coriu

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Societatății Române de Hematologie și al Colegiului Medicilor din România, a subliniat că Registrul donatorilor din România este unul „micuț”, cu puțin peste 80.000 de donatori înscriși, față de cel al Germaniei, spre exemplu, unde sunt peste nouă milioane de donatori, ceea ce „spune foarte mult despre implicarea societății”. Medicul hematolog crede că pentru a schimba aceste lucruri este necesară implicarea tuturor factorilor de influență. „Să intervenim, să facem ca oamenii să înţeleagă că fac parte dintr-o comunitate, să dezvoltăm acest sentiment al apartenenței la comunitate”, a spus medicul, sugerând că ar trebui „să începem foarte devreme în şcoli, în primii ani”, în orimul rând prin modificarea programei școlare. „Copilul, în primii ani, în loc să facă acele ore plictisitoare de biologie, din care nu rămâne cu absolut nimic, să facă nişte ore interesante. Nu avem nevoie de ore suplimentare. Copilul trebuie să înveţe despre corpul uman, trebuie să înveţe cum se poate proteja de infecţie virală, de infecţie bacteriană, să înveţe să se spele pe mâini, să înveţe că vaccinul îl protejează, să înveţe să mănânce. Este foarte important. Să înveţe boli esenţiale – diabetul zaharat, obezitatea… De ce nu, să înveţe chiar tehnica de a acorda primul ajutor. Toate aceste lucruri contează”, a subliniat profesorul Coriu, mulțumind la rândul său donatorilor, a căror singură motivație este dorința de a-și ajuta semenii aflați în suferință.

Prof dr Alina Tanase

366 de pacienți din România au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, din 2013, de la înființarea Registrului și până acum, dar alți 35 de pacienți sunt în așteptarea unui donator compatibil, iar singura soluție de a se găsi un stfe de dontor este creșterea numărului de donatori.

Prof. univ. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, a declarat că, în acest an, în Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 123 de transplanturi, ceea  ce înseană „o activitate mare pentru un centru de transplant mare din Europa. Chiar în anii pandemiei am trecut de 100 de transplanturi pe an. Mult, pentru condiţiile pandemice şi activitatea medicală la nivel naţional. Avem încă mulţi pacienţi pe lista de aşteptare, însă avem o capacitatea limitată, fiindcă pacientul, în timpul procedurii de transplant, are nevoie de nişte condiţii speciale. Am reuşit să implementăm o standardizare prin care crioprezervăm celulele, ceea ce ne dă o mult mai mare capacitate de organizare. Acum, nu numai că ne-am revenit la activitatea de dinainte de pandemie, dar suntem cu 20% în plus faţă de activitatea din 2019”, a declarat medicul, subliniind că registrul donatorilor este „unul mic”, în care s-a înscris doar 0,45% din populaţia României, dar se speră într-o mai bună informare a populației și în creșterea numărului de donatori.

Cătălin, unul dintre participanții la eveniment a povestit cum a devenit el donator de celule stem chiar din 2013, dintr-o întâmplare. „Eram în parc cu soția, care era însărcinată, și a venit la mine o domnișoară care a început să-mi spună niște povești. N-am înțeles mai nimic, dar când am întrebat-o dacă-ți dau celulele astea, ce faci cu ele, mi-a spus scurt, salvezi viața unui om. I-am spus OK, hai să mergem să ți le dăm. Chiar credeam că intru în caravană, donez celulele și totul s-a terminat. N-a fost așa… dar după 7 ani am primit un telefon, iar o voce caldă mi-a amintit că în urmă cu mult timp m-am înscris într-un registru și m-a întregbat dacă mai sunt de acord să donez. Am stabilit o întâlnire cu doamna dr. Neagu și timp în vreo 2 ore am aflat ce înseamnă de fapt să donezi și care sunt pașii de urmat. Am făcut o serie de analize, am stat de vorbă și cu dl. dr. Coriu, mi s-a spus că sunt compatibil pentru a dona. Nu știu pentru cine am donat… dar toată experiența și oamenii pe care i-am cunoscut cu acest prilej m-au făcut să-mi schimb viziunea despre viață”, a spus Cătălin, care a povestit și cât de impresionat a fost el în Spitalul Fundeni unde a cunoscut tineri care aveau o formă de cancer al sângelui și a văzut prin ce trec. „Când doamna dr. a venit și mi-a spus că e ok și pot pleca acasă, am simțit că plutesc. M-am dus acasă, mi-am strâns copilul în brațe și am conștientizat cât de norocos. Mi-am promis atunci că și fiica mea va deveni membră a acestui registru, iar ea știe deja lucrul acesta. Este un gest mic, pe care oricine îl poate face, dar este cel mai de preț lucru să știi că poți salva viața unui om!”, a concluzionat Cătălin.

Dr. Tănase a explicat că niciodată nu știi cât poate aștepta un pacient a cărui boală este în remisie și devine eligibil pentru transplant, pentru că dacă în momentul oportun nu există un donator compatibil, boala poate să recadă și pacientul poate să-și piardă indicația de transplant. Tocmai de aceea este necesar să existe cât mai mulți donatori înscriși în registru. „Pentru a face un transplant de succes, pacientul trebuie să fie într-o remisiune a bolii – dacă vorbim de o leucemie acută. Dacă vorbim de o boală cu o progresie mai lentă, atunci pacientul are timp, și noi avem timp să căutăm donatorul, să evaluăm pacientul și să-i oferim câteva luni până la transplant”, a explicat medicul, subliniind că unii pacienți au indicație de transplant de urgență, în timp ce alții pot să rămână câteva luni pe lista de așteptare.

Dr. Aurora Dragomirișteanu a anunțat că „o mare bucurie este că de anul acesta avem și centrul de la Institutul Regional de Oncologie Iași care face și transplant de la donator neînrudit, deci reușim să scurtăm un pic timpul de așteptare. La fel, un lucru extraordinar, este că Spitalul Gerota, de câteva luni este parte din rețeua registrului și sperăm ca până la sfârșitul anului, cu ajutorul dumnealor să avem o mai bună informare și să ajungem cât mai repede la cât mai mulți donatori din țară. Cred că dacă reușim să testăm cât mai repede toți donatorii și dacă reușim să înscriem un număr mare de donatori, o să avem muulte rezultate bune de al un an la altul”, a mai spus medicul, exprimându-și speranța că în acest fel toți pacienții pot avea o șansă să fie salvați.

Profesorul Daniel Coriu a subliniat la rândul său că „cele mai multe indicații de transpant sunt pentru pacientul cu leucemie acută. În Institutul Clinic Fundeni avem un departament pentru pacienții cu leucemie acută, unde sunt medici hematologi supraspecializați și tratează numai pacienți cu leucemie acută. Împreună cu echipa de transplant medular noi avem întâlniri de două ori pe săptămână și discutăm fiecare caz. Avem și situații în care, din motive logistice, nu putem să facem transplantul, iar acest lucru este dureos, pentru că în această boală nu există timp de așteptare. Am avut situații în care pacientul s-a prăpădit, deși era pe lista de așteptare și avea donor, dar din cauză că boala a recidivat, nu s-a mai putut face nimic. Nu există imp de așteptare, transplantul trebuie făcut cât se poate de urgent”. 

Tocmai de aceea, medicul a spus că este extrem de important să existe cât mai mulți donatori, pentru a se găsit la timp donatorul potrivit. A menționat în acest context că fiecare discuție cu donatorii voluntari este emoționantă, cu tât mai mult cu cât „nu există recompensă financiară, ei nu donează pentru o persoană pe care o cunosc, nu donează pentru cineva din familie. Donează pentru un om necunoscut, aflat în suferință. Motivația este una extrem de frumoasă, pentru că dacă Dumnezeu ne-a dat sănătate, trebuie să încercăm să ajutăm și noi pe alții să și-o refacă”, a concluzionat medicul hematolog.

Orice persoană sănătoasă, care a împlinit 18 ani, se poate înscrie în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. „În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluție severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, erau absente înaintea creării Registrului. Acum, șansele au crescut, însă trebuie să creștem nivelul de implicare al cetățenilor, pentru a da o șansă vieții”, subliniază Ministerul Sănătății, într-un comunicat remis presei.

Recent, Guvernul a hotărât să acorde o facilitate fiscală donatorilor, pentru a crește numărul acestora. Donatorii de celule stem hematopoietice pentru un pacient înrudit sau neînrudit, beneficiază de asigurări de sănătate, fără plata contribuției, timp 10 ani de la donare.

Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, din toate zonele geografice și din toate etniile, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Dacă un bolnav de leucemie se potriveste imunologic cu dvs, printr-o simplă donare de sânge îi salvați viața. Să nu uităm că boala nu alege! Cu cât sunt mai mulți donatori înscriși în registru, cu atât cresc șansele de a se găsi unul compatibil.


articolul original.

Doctorul Florin Sangiu a obținut încă un mandat de președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Buzău

16 September 2022 at 11:49

Din Biroul Executiv al organizației profesionale mai fac parte medicii Costel Ghican, Ionuț Boancă, Sergiu Ștefan și Ștefan Pinghel, iar medicul Ion Budișteanu a fost ales în funcția de președinte al Comisiei de Deontologie.  

Medicii veterinari buzoieni și-au ales, vineri, 16 septembrie, noua conducere a Puterii profesionale, în cadrul Adunării Generale a filialei locale a Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) din România. La restaurantul Royal Orhideea din municipiul Buzău, într-o atmosferă colegială, medicii veterinari au participat mai întâi la ședința Adunării Generale, în cadrul căreia, conducerea care și-a încheiat mandatul a prezentat bilanțul activității din perioada 2019-2022 și a supus aprobării AG rapoartele de activitate ale Biroului Executiv al Consiliului Județean, al Comisiei de Cenzori și al Comisiei de Deontologie și Litigii.

În calitate de Președinte al CMV Buzău, medicul Florin Sangiu a arătat că în mandatul care s-a încheiat, Biroul Executiv al organizației profesionale a reușit să realizeze o serie de demersuri în sprijinul medicilor veterinari în ciuda perioadei dificile marcată de pandemia de COVID-19 și de epidemia de pestă porcină africană și să-i sprijine să-și desfășoare activitatea în condiții decente, chiar dacă începând cu primăvara anului 2020, ședințele CJMV s-au ținut online, pe platforma zoom, iar pentru a ține colegii la curent cu nouățile în domeniu, au fost trimise acestora, în medie, 20 de e-mailuri/lună, cu informații de interes local (CMVJ Buzău și DSVSA Buzău), și central (CMVRO și ANSVSA).

Exprimându-și speranța ca lucrurile, care au revenit în ultimele luni la o oarecare normalitate, să rămână cel puțin așa, dr. Florin Sangiu a precizat că în ciuda dificultăților pandemice, „în calitate de președinte al Comisiei Legislative a CMVRO am participat la ședințe și întruniri la nivelul Ministerului Agriculturii și ANSVSA, în cadrul cărora am susținut implementarea legii 236/2019, a OUG117/2020, legii 291/2020, procedurile de inspecții la animale pentru anii 2021 si 2022, legea porcului etc. Pentru verificarea aleatorie a unităților medicale veterinare înregistrate în Registru Unic al cabinetelor veterinare cu sau fără personalitate juridică, Biroul Executiv al CJ Buzău a desemnat echipa formată din dr. Costel Ghican și dr. Ionuț Boancă”, a explicat dr. Sangiu.

Președintele CMVJ a reamintit că la propunerea dr. Sergiu Ștefan, Biroul Executiv al CJMV Buzău a susținut ca, pe lângă decontarea serviciilor stabilite prin protocol încheiat și asumat de CMVJ cu DSVSA Buzău, prin care medicilor veterinari de liberă practică, care împreună cu medicul veterinar zonal acționează în focarele de boli infecțioase, efectuează dezinfecția suprafețelor contaminate, examinarea clinică a animalelor conform legii, pe lângă decontatarea acestor servicii de către DSVSA Buzău, să li se asigure și substanțele dezinfectante și echipamentele de protecție, iar decizia de ucidere a animalelor să fie luată de medicul veterinar zonal.

Dr. Florin Sangiu a subliniat că la solicitarea Biroului Executiv a CJMV Buzau, CMVRO a organizat la Buzău cursuri de formare profesională atât pe platforma zoom cât și față în față, atunci când condițiile pandemice au permis și cursuri destinate patologiei animalelor mari, la care lectori au fost profesori universitari și specialiști de renume în domeniu și a promis că astfel de evenimente științifice vor avea loc și în perioada următoare, pentru că „este nevoie permanentă de ridicarea nivelului știintific al medicului veterinar, în concordanță cu normele europene în domeniu”.

Exprimându-și convingerea că au reușit, împreună, să parcurgă cu bine o etapă dificilă a profesiei, dr. Sangiu a amintit că în această perioadă s-a reușit publicarea, implementarea și finanțarea Legii 291/2020, OUG 117/2020 și Legii 236/2019, iar „ca efect imediat, cabinetele veterinare vor fi mai bine dotate, cu personal specializat și corespunzător efectivelor de animale și cu medici veterinari profesioniști, performanți și care respectă această profesie atât de frumoasă și demnă de respect”.

În cadrul evenimentului, medicului veterinar pensionar Alexandru Modrogan i s-a acordat o „Diplomă de Excelență”, prin care Colegiul Județean al Medicilor Veterinari Buzău și-a exprimat recunoștința și aprecierea breslei față de întreaga activitate pe care fostul lor coleg a desfășurat-o „cu dedicare, respect și profesionalism” în slujba sănătății animalelor și oamenilor, precum și pentru „răbdarea și empatia cu care și-a sprijinit întotdeauna colegii mai tineri”.

Vizibil emoționat, dr. Alexandru Modrogan s-a declarat „onorat și plăcut impresionat” că oamenii alături de care a lucrat o viață nu l-au uitat și au găsit de cuviință să-i răsplătească în acest fel activitatea și implicarea în bunul mers al activității sanitar-veterinare din județ.

După o scurtă pauză, Comisia Electorală Locală, formată din medicii Costel Ghican – președinte și Tatiana Popa, Vasilica Pantilimon, Adrian Popa, Constantin Ungureanu și Constantin Stanciu – membri, a preluat desfășurarea lucrărilor evenimentului de alegeri.

Înaintea votului a fost prezentat numărul de delegați care vor participa la Congresul Național al CMVRO, iar participanții la Adunarea Generală au propus 6 candidați, dintre care au fost validați 4, în urma votului secret acordat de membrii Filialei Buzău a CMV.

S-au prezentat, de asemenea, cele 20 de candidaturi pentru Consiliului Național al Colegiului Național al Medicilor Veterinari, dintre care s-au ales 14 membri cu drepturi depline și 4 supleanți. Pentru Comisia de Deontologie și Litigii au fost 10 propuneri, din care s-au validat 5 membri titulari și 3 supleanți, iar pentru Comisia de Cenzori au fost 7 propuneri din care  6 (3 supleanți).

Pentru funcția de Președinte al Colegiului Județean al Medicilor Veterinari a fost depusă și validată o singură candidatură, a dr. Florin Sangiu, care a fost susținută de marea majoritate a colegilor din filială.

În urma votului liber exprimat de către cei 78 de membri ai Colegiului Județean al Medicilor Veterinari cu drept de vot prezenți la alegeri, noul Consiliu Județean al CMVJ Buzău este format, alături de dr. Florin Sangiu – președinte, dr. Ionuț Boancă și dr. Sergiu Ștefan – vicepreședinți, dr. Costel Ghican – secretar și dr. Ștefan Pinghel – membu în Biroul Executiv, mai fac parte medicii Alina Cotur, Florin Echimescu, Valentin Doană, Adrian Cărbunaru, Constantin Pătrânoiu, Ovidiu Ciobnu, Silviu Hoștinar, Adraian Toader, Costin Boarcăș și Constantin Buzea. Pe lângă aceștia, medicii Cătălina Sterpu, Simona Vizitiu și Adrian Manea s-au poziționat ca supleanți pe lista de membri ai CJ și, la nevoie, îi vor putea înlocui pe membrii cu drepturi depline.

Dr. Florin Sangiu, care a condus Filiala Buzău a Colegiului Medicilor Veterinari și în ultimele două mandate, a fost ales Președinte al organizației profesionale pentru încă trei ani, cu 79 de voturi, iar din această poziție este și delegat la Congresul CMVRO, alături de dr. Ionuț Boancă, dr. Adrian Cărbunaru, dr. Costel Ghican și dr. Adrian Toader, desemnați de colegi să le reprezinte interesele la nivel național.

Dr. Ion Budișteanu a fost ales de colegi în funcția de președinte al Comisiei de Deontologie și Litigii, care are rolul de a media eventualele conflicte între medicii veterinari sau între medicii veterinari și beneficiarii serviciilor pe care aceștia le prestează, dar și de a aplica sancțiuni celor care vor încălca deontologia profesională și . Alături de el, din aceeași comisie fac parte dr. Robert Vizitiu, dr. Ștefan Teader, dr. Georgica Comănescu și dr. Doina Gheorghiu ca membri cu drepturi depline și dr. Veronel Dragomanu, dr. Leontina Ibrac și dr. Remus Pleșea ca supleanți.

Pentru Comisia de Cenzori au primit voturile necesare pentru a fi membri titulari, medicii Florin Andrei, Marius Istrate și Laurențiu Bușoi, iar suplenți au fost desemnați în urma voturilor exprimate, medicii Oana Antohi, Gheorghe Roman și Alin Darie.

Dr. Florin Sangiu le-amulțumit colegilor pentru „pentru prezență, vot și implicare și le-a promis că va face tot ce-i stă în putință pentru a asigura în continuare o „transparență totală a activității organizației profesionale” și că le va reprezenta interesele, atât la nivel local cât și național, printr-o comunicare permanentă cu autoritățile în domeniu și cu mass-media, dar pentru a putea eficientiza aceste activități le-a cerut colegilor să contribuie la actualizarea adreselor de e-mail a tuturor membrilor organizației locale a CMV și să transmită informațiile solicitate atât de CMV Buzău cât și de CMVRO.

În același timp, președintele organizației profesionale și-a asigurat colegii că va susține modificarea tarifelor serviciilor medicale prestate în funcție de rata inflației anuale (care însă va rămane constantă în cazul în care inflația se va micșora), dar și alte propuneri pe care le va primi din partea acestora, și va promova în continuare organizarea și facilitarea participării lor la cursuri, seminarii, conferințe și congrese de specialitate, înclusiv în Buzău, „pentru ridicarea nivelului știintific al profesioniștilor din domeniul sanitar-veterinar și pentru validarea la nivel european și internațional”.

A subliniat, de asemenea, preocuparea sa și a Biroului Executiv al CMVJ pentru „integrarea noilor colegi, absolvenți ai facultăților de medicină veterinară, îndrumându-i pentru a reuși în această profesie” și le-a solicitat tuturor sprijinul în această direcție.

La ședința Adunării Generale cât și la vot a participat și medicul Dănuț Păle, care s-a bucurat de revederea cu colegii pe care i-a reprezentat ca președinte al filialei locale a CMV timp de cinci mandate, ori ca deputat, iar acum îi susține din poziția de vicepreședinte al ANSVSA. „Eu sunt în primul rând medic veterinar și membru al CMV Buzău și, indiferent de funcțiile vremelnice ocupate la un moment dat, rămân medic veterinar și coleg cu cei care au ales această profesie”, a precizat dr. Dănuț Păle, pentru sănătateabuzoiană.ro.

În cadrul întâlnirii, acesta a subliniat că deși există în spațiul public multe discuții referitoare la modificarea și completarea legii Medicului veterinar referitor la apartenența profesioniștilor din structurile publie la organizația profesională, aceștia „nu au cum să nu facă parte din organizația profesională, atâta timp cât au o diplomă în domeniu, iar calificarea și apartenența la această breaslă nu le-o poate lua nimeni. Singura condiție va fi aceea de a nu candida și a nu ocupa funcții de conducere în Colegiul Medicilor Veterinari, câtă vreme ocupă o funcție publică, pentru că s-ar afla în conflict de interese”, a mai spus medicul buzoian.

În calitate de vicepreședinte al ANSVSA, dr. Dănuț Păle și-a asigurat colegii că în perioada următoare „se vor renegocia tarifele pe servicii, care nu au mai fost actualizate de ani buni, în timp ce inflația și prețurile în toate celelalte domenii au crescut exponențial” și le-a promis că vor încheia luna decembrie cu banii în conturi.

În același timp i-a rugat să contribuie la ridicarea calității actului medical și să confirme astfel că sunt adevărați profesioniști și își merită acest statut și respectul pe care și-l doresc, pentru că „în contextul în care li s-a asigurat predictibilitate în ceea ce privește activitatea sanitar-veterinară, prin stabilirea condițiilor specifice pentru atribuirea, derularea și încetarea contractelor care au ca obiect activitățile sanitar-veterinare publice realizate de medicii veterinari concesionari de liberă practică, precum și stabilirea condițiilor specifice pentru decontarea acestora și li se asigură cei 10.000 de lei/lună pentru realizării activităților sanitare-veterinare publice, de către medicii veterinari de liberă practică, iar în sistemul public au fost eliminate discrepanțele privind acordarea sporurilor specifice pentru condițiile de muncă, nu mai au nicio scuză pentru a nu-și respecta profesia, așa cum își doresc să le fie respectată și de întreaga societate”, a conchis dr. Păle.

GALERIE FOTO


articolul original.

Dr. Alina Iordache: Prevenția nu înseamnă administrarea de medicamente la orice strănut!

12 September 2022 at 05:00

La întâlnirea cu părinții organizată de Fundația Comunitară Buzău împreună cu medicii Alina Iordache, Cosmin Ursăchescu și Lucia Vasile, alături de psihologul Ana Maria Vlade, specialiștii au subliniat că pentru a menține copiii sănătoși e nevoie în primul rând de igienă, alimentație sănătoasă, sport și respectarea schemei de vaccinare.

 

Trei medici și un psiholog din Buzău au oferit părinților care doresc să știe cum să-și protejeze mai bine copiii de bolile sezoniere, de infecții și de alte riscuri de sănătate, informații prețioase, în cadrul unei discuții libere și interactive.

Medicii Alina Iordache (Clinica de pediatrie IVY Kids), Cosmin Ursăchescu (Clinica Angi San) și Lucia Vasile (Stomamed Estet), cărora li s-a alăturat psihologul Ana Maria Vlade (Fundația Crucea Alb Galbenă) au stat la dispoziția părinților prezenți la Centrul Cultural Margiloman, timp de câteva ore, oferindu-le sfaturi din domeniile Pediatrie, ORL și Stomatologie, dar și despre impactul gadgeturilor asupra celor mici.

Atât părinții cât și reprezentanții Fundației Comunitare Buzău au apreciat evenimentul ca fiind unul inedit, în care cei patru „profesioniști s-au implicat și au reușit” să răspundă multor întrebări și să spulbere multe mituri privind sănătatea celor mici, prin sfaturi despre „Prevenție și Educație pentru Sănătate”.

La final, părinții au fost invitați să facă un test psihologic pentru a înțelege influența gadgeturilor asupra copiilor.

Prevenția, cel mai bun tratament

Plecând de la ideea unanim acceptată că prevenția și profilaxia sunt mai mai ușor de gestionat și de suportat decât tratamentele care devin necesare în cazul unor afecțiuni cronice, accentul a fost pus pe prevenirea unor afecțiuni ale copiilor care intră în colectivități, prin măsuri simple și la îndemână, eficiente în prevenirea bolilor, cea mai ieftină și la îndemână armă care îi poate feri de bolile cronice. „Cu cât suntem mai atenți cu sănătatea noastră, mai ales în copilărie, cu atât avem șanse mai mari să ducem o viață mai lungă și mai sănătoasă la maturitate și să avem o bătrânețe frumoasă”, este concluzia la care s-a ajuns în Campania de Prevenție și Educație pentru Sănătate derulată de Fundația Comunitară Buzău împreună cu cei trei medici și psihologul care li s-a alăturat.

Câteva din măsurile recomandate de medici pentru a preveni anumite afecțiuni în rândul copiilor au vizat igiena, asigurarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, integrarea sportului în viața copiilor, respectarea schemei din Programul Național de Vaccinare a copiilor și evitarea suprastimulării imunității cu tot felul de suplimente alimentare. Cei trei medici au vorbit și despre efectul antibioticelor administrate cu prea multă ușurință, despre cum poate fi evitată o otită purulentă, despre regula lui 2 în cazul periajului dentar la copii, despre regula 3-6-9-12 în privința impactului ecranelor asupra vederii și a dezvoltării creierului la copii.

Răcelile sunt normale la vârste mici 

Dr Alina Iodache

Și pentru că vorbind despre copii, medicul pediatru este primul la care se gândește orice părinte, iată câteva dintre recomandările dr. Alina Iordache, medic primar pediatru, care a pus accent pe imunizarea naturală a copiilor. „Dăm sau nu dăm copiilor suplimente alimentare în acestă perioadă?” – este întrebarea cu care medicul pediatru spune că se confruntă cel mai des în această perioadă.

Cu toții ne dorim copiii sănătoși și ne doare când îi vedem bolnavi dar, la vârstă mică, racelile, virozele sunt normale. Contactul cu virusurile, bacteriile și toate microorganismele din mediu sunt cele care ajută la construirea sistemului imunitar al copilului nostru”, a explicat medicul, oferind în continuare, răspuns la această întrebare, pe mai multe paliere.

Dr. Iordache a explicat că nu este normal ca un copil să jungă să facă forme grave de boală, dar a atras atenția că „răcelile usoare, cu nas care curge câteva zile, cu durere ușoară de gât, tuse și febră câteva zile sunt frecvente și, ne place sau nu ne place, fac parte din dezvoltare”.

NU administrați antibiotice la cel mai mic semn de răceală!

Toate statisticile indică românii ca unii dintre cei mai mari consumatori de antibiotice și de medicamente, în general, după „ureche”, după sfaturile găsite pe internet, pe rețelele de socializare sau ca urmare a impactului reclamelor agresive de la televizor. În pandemie, în România aproape că s-a triplat consumul unor antibiotice. S-a dovedit a fi un tratament inutil pentru Covid,  dar s-a confirmat că abuzul de antibiotice, în schimb, întărește rezistența microbilor periculoşi. Experţi din mai multe ţări, care de un deceniu luptă împotriva rezistenţei bacteriilor la terapii, au tras un nou semnal de alarmă privind consumul responsabil de antibiotice, România fiind „în top” la acest capitol. 70% dintre părinţi recunosc că au dat tratament copiilor după ureche și mulți dintre ei cred că antibioticul îi scapă de febră pe cei mici.

Dr. Alina Iordache atrage însă atenția că, dimpotrivă, antibioticele pot face uneori mai mult rău decât bine.  NU le administrați antibiotic la cel mai mic semn de răceala, pentru că antibioticul slăbește imunitatea, iar dacă vor primi tot timpul sau de mici antibiotic, vor fi cu siguranță mai predispuși să se îmbolnavescă, pentru că vom modifica sistemul de apărare al organismului. NU vă recomand să exagerați cu suplimentele pentru imunitate, nu este un lucru chiar bun să suparastimulăm imunitatea la vârstă mică, pentru că nu știm ce se va întâmpla în perioada de adult. Există riscul ca oferind tot timpul imunostimulante să declanșăm boli alergice sau boli autoimune, așa că nu exagerați cu suplimentele”, este sfatul medicului pediatru pentru părinți.

Alimentația poate oferi cea mai bună protecție

Parinti

Medicul Alina Iordache amintește părinților că alimentația diversificată îi oferă copilului una dintre cele mai bune protecții. „Vitaminele se absorb mai bine din alimente decât din suplimente, așa că încercați să oferiți o alimentație sănătoasă, cu fructe și legume (preferabil crude), lactate, carne, ou. Făinoasele le plac în mod deosebit copiilor, dar nu trebuie să le oferim doar fainoase. Bineînțeles că vor primi și făinoase, pot primi și un dulce, dar nu exagerați. Copilul nu trebuie să fie gras ca să fie sănătos (din contră, de cele mai multe ori copiii grași nu sunt sănătoși). Eu, personal, prefer copiii slabi, copiii care frunzăresc mâcarea, care mănâncă câte puțin din fiecare grupă de alimente, care alergă toată ziua și care nu au răbdare să stea la masă să mănânce două feluri de mâncare. Nu este nevoie să mâncăm două feluri de mâncare la masă! Oferind o alimentație diversificată putem crea un sistem imunitar competent, iar un copil fără carențe alimentare va fi mai rezistent în fața bolilor”, atrage atenția medicul pediatru buzoian.

În același timp, mediul pediatru sfătuiește părinții să profite cu încredere de Programul Național de Vaccinare care este asigurat gratuit și să respecte schema de vaccinare a copiilor, pentru că este esențială în prevenirea unor boli grave și chiar în salvarea vieților acestora.

Vitaminele esențiale

Dr Alina Iodache

Părinții au întrebat cum pot fi administrate suplimentele de vitamine în perioada copilăriei. Medicul consideră că acestea pot fi administrate, pe lângă o alimentație sănătoasă și diversificată, dar numai dacă medicul de familie sau pediatrul recomandă acest lucru.

Vitamina D: „Eu recomand administrarea zilnică a vitaminei D sugarilor și copiilor cu vârsta până la 2 ani, iar celor mai mari de 2 ani le recomand administrarea de vitamina D în lunile cu «R» ( din septembrie până în aprilie). Însă, la fiecare evaluare cu analize, vă recomand și dozarea vitaminei D”.

Vitamina C: „Este benefică în perioadele reci, poate ajuta unele organisme să lupte cu virozele, dar nu este necesară suplimentarea dacă avem un copil cu o alimentație din care nu lipsesc fructele și legumele. O alimentație sănătoasă, diversificată, va acoperi necesarul de vitamina C al organismului. Poate fi utilă în perioadele de boală, poate fi administrată și pentru a pregăti organismul pentru vremea rece, dar nu exagerați, nu este nevoie să administrăm continuu, toată iarna”.

Multivitaminele: „Nu este recomandat să le administrați fără indicația unui medic care să evalueze necesarul de vitamine al copilului dumneavoastră. Se pot crea excese de vitamine în organism și intoxicații medicamentoase. NU se asociază complexele de multivitamine cu alte tipuri de vitamine, nu vă recomand să dati cure lungi de multivitamine, faceti pauze în administrarea lor și suplimentati aportul de apă atunci când le folosiți. Ideal ar fi să cereti sfatul unui medic și să îi spuneți când a mai luat copilul multivitamine sau ce vitamine a mai luat în ultimul an”.

Mineralele 

Parinti

Calciul: „Nu administrați calciu fără să vedem rezultatele analizelor! Dacă suplimentăm acolo unde nu este nevoie, riscăm să producem calculi (renali, biliari). Nu se vor forma în perioada de copil mic, cel mai probabil se vor vedea la vârsta adultă”.

Fierul: „Carența de fier este frecventă și poate influența, pe lângă starea generală a organismului, performațele școlare și imunitatea. Fierul se suplimentează acolo unde este nevoie, după ce vedem rezultatele analizelor de sânge, în care vom verifica și depozitele de fier. Singura administrare profilactică a fierului se poate face la sugarul mic, sub indicația medicilor”.

Uleiul de pește: „Este foarte bun pentru dezvoltarea sistemului nervos, reglează și grăsimile organismului, vă recomand să le dati copiilor din când în când. Există pe piață diferite forme (ulei, jeleuri, capsule), îl puteți folosi în funcție de preferința copilului dumneavoastră. Are în compoziția lui și vitamina D, nu este însă tot timpul suficient pentru a acoperi și necesarul de vitamina D”.

Mișcarea și aerul curat, cei mai buni doctori

Știm cu toții că aerul curat și mișcarea înseamnă sănătate, dar nu întotdeauna profităm de acești „doctori” care ne întăresc imunitatea, ne feresc de boli și ne mențin în formă, iar dacă apar unele accidente, ajută organismul să se refacă mult mai repede. Din păcate, în ultimul timp, din ce în ce mai mulți oameni, inclusiv copii, sunt sedentari, fie din cauza gadgeturilor care-i țin ore întregi pe scaun sau în fotoliu, iar asta a dus la o creștere alarmantă a supraponderalității și obezității, care pot avea efecte drastice asupra sănătății generale și pot duce la complicații dintre cele mai grave: diabet, boli cardiovasculare etc.

Copiii trebuie să stea mult în aer liber, să facă mișcare, indiferent de temperatura de afară. Pot să alerge și să meargă cu bicicleta sau cu trotineta și la -5ºC. Nu îi învățați cocoloșiți, nu le puneți fularul la gură la cea mai mică briză, nu e nevoie de căciulă în septembrie”, completează dr. Iordache, subliniind că „pe cât de rezistenți îi învățăm, pe atât de rezistenți vor deveni ca oameni. Este normal să fie fereatra deschisă în sălile de clasă, trebuie aerisite sălile în care sunt mulți oameni (chiar și copii mici). Aerul curat nu face rău! Este normal să alerge în curtea școlii în decembrie, la ora de sport (sportivii devin rezistenți tocmai pentru că își călesc organismul)”, concluzionează medicul Alina Iordache.

* Despre celelalte sfaturi oferite părinților în cadrul Campaniei de Prevenție și Educație pentru Sănătate vă vom informa în câteva articole viitoare.

* Sursă foto: Fundația Comunitară Buzău – Bulibașa Sorin Constantin / Facebook


articolul original.

„Îngerii inimii” de la Târgu Mureș au realizat două transplanturi de cord în trei zile

5 September 2022 at 04:00

Echipa coordonată de profesorul Horațiu Suciu a făcut posibil ca două inimi noi să bată în pieptul unei adolescente de 16 ani și al unei femei de 53 de ani. Alți români aflați în suferință au primit, în ultima săptămână, o nouă șansă la viață prin transplant de ficat și de rinichi, la IC Fundeni, ICUTR Cluj și CI Parhon Iași. 

Un gest al iubirii şi umanităţii în forma sa cea mai pură a schimbat, miercuri, destinele a cinci oameni! La Timişoara, în urma unui grav accident de circulaţie, o tânără de 18 ani devenea sursa vieţii pentru alţi cinci români. Tragedia care a schimbat definitiv viața familiei, durerea pierderii unui copil neputându-se compara cu nimic, dar părinții au reușit să transforme infinita lor suferință în speranţă pentru alţi oameni, acceptând ca „îngerul” lor să le dăruiască o nouă șansă la viață, donându-le organele salvatoare.

Intervenţia de prelevare a cordului a fost realizată de echipa Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, formată din dr. Marius Harpa, dr. Claudiu Ghiragosian și dr. Alexandra Stoica.

Îngerii inimilor” de la Târgu Mureș coordonați de prof. dr. Horațiu Suciu au preluat ștafeta vieții și au făcut posibil ca inima tinerei, dăruită de familia îndurerată, să continue să bată în pieptul unei adolescente de 16 ani, care suferea de insuficiență cardiacă și a cărei unică șansă la viață era un transplant, iar visele, speranțele și aspirațiile celor două tinere să fie purtate mai departe.

Inimă atinsă de îngeri

Se spune că atunci când un Înger atinge o inimă, aceasta va fi binecuvântată cu bucurie, prietenie, iubire și pace. Iar adolescenta de 16 ani a sumțit aripa îngerului odată cu noua inimă ce i-a fost dăruită.

Când simți că viața e grea, gândește-te la cei care mai au de trăit doar o zi!” Cu aceste cuvinte în minte a intrat în sala de operații, miercuri, 31 august, prof.dr. Horațiu Suciu, împreună cu echipa sa de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş. În mâinile sale și ale celorlalți doctori se afla viața unei copile de doar 16 ani.

Numai Dumnezeu știe cât ar mai fi trăit copila de 16 ani, care urma să primească o inimă nouă. Era un caz grav de insuficiență cardiacă, cu o evoluție rapidă, ce ne îngrijora. De aceea, am ținut cu și mai mare emoție în mâini inima fetei de 18 ani, a cărei familie a făcut, în opinia mea, gestul de maximă noblețe umană, gândindu-se, în durerea lor profundă, că pe lângă amintirea copilului lor, îi pot prelungi bătăile inimii în pieptul altui om”, a precizat dr. Horațiu Suciu, după finalizarea, cu succes, al celui de-al patrulea transplant de cord din acest an.

Intervenție reușită, evoluție bună a pacientei 

Colegii mei de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Tîrgu Mureș supraveghează 24/24 evoluția pacientei. Ziua de astăzi trebuie să fie încă un motiv care să ne facă să ne gândim la importanța donării de organe. Este un efort la care fiecare dintre noi trebuie să punem umărul pentru a schimba mentalități. Al patrulea transplant din acest an este o performanță de excelență a echipei IUBCvT, dar suntem pregătiți pentru mult mai mult. Să fim cu toții sănătoși! Ca de obicei, când este vorba despre un transplant, ne exprimăm condoleanţele faţă de pierderile familiei îndurerate, dar este foarte important, pe de altă parte, că în aceste situaţii tragice, nişte vieţi pot fi salvate. Subliniez pe de o parte gestul nobil al familiei şi pe de alta, importanţa de a fi solidari, ca să putem salva vieţi prin donare, ori de câte ori se poate. Este doar al patrulea la Târgu Mureş. Noi ne-am dori să fie mai multe, dar ştim cu toţii conjunctura actuală, cu pandemie… Este totuși o creştere faţă de anul trecut, deși insuficientă, din punctul meu de vedere. Vă asigur însă că tot personalul implicat în activitatea de transplant şi nu doar transplant cardiac, se dedică 100% pentru a dovedi că se face medicină de performanţă şi în România”, a mai spus medicul Horațiu Suciu.

O altă inimă, o nouă șansă la viață

În zorii zilei de duminică, la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), o adolescentă de doar 17 ani s-a oprit brusc și mult, mult prea devreme din călătoria vieții, dar părinții copilei au transformat infinita lor durere în viață, oferindu-le altor 7 suferinzi daruri neprețuite și înfăptuind o adevărată minune pentru aceștia.

Profesionalismul și efortul deosebit al echipei ATI și de coordonare a SUUB – dr. Mihaela Agapie – coordonator, dr. Andreea Birjaru – KDP, dr. Oana Dumitrașcu – șef clinică ATI, au făcut posibil ca gestul familiei să transforme în speranță coșmarul nopților de suferință pentru alte 7 familii. 

Medicii mureșeni au prelevat și de această dată cordul și au revenit în sala de operați, realizând cel de-al cincilea transplant de inimă din acest an. „Am efectuat o intervenţie de transplant cardiac la o femeie în vârstă de 53 de ani. Cordul donator a venit de la Bucureşti pe calea aerului, cu un avion al Forţelor Armate, şi a ajuns în jurul orei 9,30 la Târgu Mureş. Intervenţia a durat aproximativ 4 ore şi 30 de minute şi s-a încheiat cu un succes. Este al doilea transplant în decurs de 3 zile în institutul nostru. Este o bucurie pentru noi, pentru că lista de aşteptare este într-adevăr consistentă, cu pacienţi care sunt în stadii avansate de insuficienţă cardiacă şi a căror singură speranţă este un organ, un cord care să le permită continuarea unei vieţi mai bune calitativ. Donatorul a fost o tânără în vârstă de 17 ani din Bucureşti, aflată la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti în moarte cerebrală. În cursul nopţii, o echipă de chirurgi din institutul nostru a prelevat cordul”, a declarat profesorul Suciu, mulțumind totodată familiei care a fost de acord cu donarea de organe.

Să fim sănătoși! 

Dr Horațiu Suciu

Dr. Suciu a arătat că echipa de specialişti a IUBCvT, care a realizat transplantul de cord, este optimistă în privinţa evoluţiei pacientei care, înainte de operaţie, era la capătul resurselor, având muşchiul inimii foarte slăbit.

Dacă mesajul meu de miercuri, după care am fost copleșit de mii reacții din partea voastră, a avut vreun rol, înseamnă că e bine. Dacă este doar o coincidență și crește numărul donărilor de organe, este la fel de bine. Sute de alți oameni sunt în așteptarea unui transplant, ca ultimă șansă la viață. Ei au nevoie de noi. De fiecare dintre noi. Se spune că sufletul călătoreşte spre inima oamenilor, iar trupul călătoreşte spre inima pământului. Sunt și momente, ca cel de miercuri și ca cel de astăzi, în care lacrimile pot însenina inimi. Să fim cu toții sănătoși!”, a scris dr. Horațiu Suciu pe pagina sa de Facebook.

Faptul că a avut ocazia să salveze două vieți într-un timp atât de scurt, îl determină pe acesta să fie optimist și să creadă că și în România se schimbă mentalitatea și crește numărul donărilor de organe.

Ne înclinăm cu profundă recunoștință și transmitem sincere condoleanțe familiei lovite pe neașteptate de o asemenea tragedie și mulțumim din suflet pentru gestul plin de umanitate și iubire făcut” – au transmis medicii și conducerea Agenției Naționale de Transplant care spun că miracolul transplantului” este „unul deloc întâmplător” și că în spatele acestor victorii pentru viață stau miile de ore de muncă, de dăruire și efort al unor OAMENI deosebiți, care și-au dedicat viața și cariera acestei activități și pentru care salvarea unei vieți înseamnă totul. 


articolul original.

Centrele de evaluare COVID s-ar putea transforma în Centre de permanență

1 September 2022 at 04:44

Ministrul Sănătăţii spune că modificările se vor face în următorii doi ani. La ora actuală, la nivel național sunt în funcțiune 186 de centre de evaluare covid.

Centrele de evaluare pentru Covid s-ar putea transforma în centre de permanenţă, iar pacienţii cu probleme medicale care nu reprezintă o urgenţă majoră se vor putea adresa medicilor dinn aceste unități medicale, care îi vor îngriji. După mai bine de doi ani de pandemie în care mulți români au evitat spitalele de teama COVID, acum încearcă să-şi rezolve multe dintre problemele de sănătate neglijate sau amânate, precum și pe cele care apar pe parcurs, iar mulți dintre medg direct la spital, la Unitățile de Primire Urgențe, aglomerându-le.

Prin transformarea centrelor de evaluare în unități medicale de permanență se dorește degrevarea Unităților de Primire Urgențe. Medicii spun că cel puţin jumătate dintre pacienții care ajung aici şi-ar putea rezolva problemele în ambulatoriul de specialitate sau la medicii de familie.

Un centru de permanență în fiecare orășel

Unitățile de Primire Urgențe ale spitalelor sunt adevărate furnicare, iar pentru a le degreva, ministerul Sănătăţii vrea să transforme centrele de evaluare covid în cabinete pentru urgenţe medii şi minore.

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, consideră că „în fiecare localitate, mai ales în oraşele mici, e bine să existe un centru de permanență, unde pacienții vor putea fi investigați, li se va pune diagnosticul și li se va oferi tratamentul necesar, fără să fie nevoie ca aceştia să fie spitalizaţi. Mai mult, există şi posibilitatea spitalizărilor de zi într-un astfel de centru ambulatoriu”, dar spune că modificările se vor face în următorii doi ani. Acum, în ţară sunt 186 de centre de evaluare covid, 13 dintre ele doar în Bucureşti.

Medicii spun că, din păcate, mulți românii se duc în continuare la camera de gardă pentru aproape orice, cu şi fără rost, fie din cauză că nu au asigurări de sănătate și nu pot accesa multe dintre serviciile medicale, fie pentru că știu că în urgență li se fac mai multe analize și investigații pentru care altfel ar trebui să se programeze.

Planuri bune. De unde medici?

Deocamdată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dorește să înmulțească centrele de permanență cu banii din PNRR, în special în localitățile cu deficit de medici. „Avem centre de permanenţă care asigură servicii de medicină de familie şi încercăm să extindem şi să stabilizăm această reţea de centre de permanenţă, mai ales în zonele rurale sau în localităţi mici, în care accesul la alte servicii de sănătate nu este posibil”, a declarat, la începutul lunii august, ministrul Sănătății.

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, atrăgea însă atenția că în 424 de localități din țară nu există niciun medic de familie, iar la nivel național este nevoie urgentă de peste 2000 de medici de familie. În plus, mulți medici care mai sunt în activitate sunt în prag de pensionare sau deja pensionari, și sunt împărțiți disproporționat, cei mai mulți regăsindu-se în marile centre universitare, în timp ce în unele zone rurale lipsesc cu desăvârșire, de zeci de ani.

În acest context, dacă ideea pare bună, problema deficitului de personal rămâne nerezolvată și, așa cum sublinia dr. Coriu, ne întoarcem „la situaţia anterioară pandemiei, cu lipsa personalului pentru zonele defavorizate, oraşele mici și mai ales în rural vorbim nu doar de lipsa medicilor, ci de tot personalul medical”, iar în aceste condiții, pacienţii vor ajunge tot la camerele de gardă sau la UPU, ca și pacienții critici.

Sunt necesare modificări legislative 

Dr Angela Mazdrag

Și medicii de familie consideră că înmulțirea centrelor de permanență este o idee bună, dar spun că „în primul rând trebuie să se țină cont că există o deficiență majoră de specialiști în Medicina de familie. Pe de altă parte, este nevoie de câteva modificări legislative, atât în ceea ce privește organizarea, cât și teritorializarea acestor unități medicale, pentru că există zone în țară în care sunt mai multe centre de permanență decât ar fi necesar și zone în care abia funcționează câteva, cum este județul Buzău, unde avem doar 3 astfel de centre. Sunt necesare, de asemenea, noi norme privind activitatea Centrelor de permenență, a Unităților de Primiri Urgențe și a serviciilor de Ambulanță, pentru că acum, spre exemplu, dacă ambulanța este solicitată de un pacient, este obligată să-l transporte la UPU, nu la Centrul de permanență, chiar dacă acest centru există. În plus, poate ar trebui o mai mare implicare și din partea autorităților locale, pentru că un medic, chiar dacă ar vrea să deservească mai multe localități, are nevoie de cabinete medicale în fiecare dintre acestea, iar din banii cabinetului nu poate suporta cheltuielile din mai multe puncte de lucru”, a explicat dr. Angela Mazdrag, președintele filialei Buzău a Patronatului Medicilor de Familie.

Paliative guvernamentale

Prof Dr Daniel Coriu

Executivul spune că a găsit o soluție la lipsa medicilor de familie, prin aprobarea unei Ordonanțe care prevede că Centrele de permanență vor putea funcționa și cu 5 medici, în loc de 7, cum este acum, iar în cazul în care „spaţiul şi dotarea centrelor respective sunt asigurate de către echipa medicală” s-a eliminat și obligativitatea acordului consiliilor locale  la înființarea centrului de permanență.

În plus, prin excepţie, se pot înfiinţa centre de permanenţă „cu prioritate în orice localitate rurală izolată, greu accesibilă, în care nu există acces la servicii de asistenţă medicală pentru populaţia din zonă”, iar asta ar putea asigura „serviciile medicale „ambulatorii la care cetăţenii să aibă acces în permanenţă, ceea ce duce, pe de o parte la uşurarea accesului şi, pe de altă parte, la evitarea supraaglomerării unităţilor de primiri urgenţe şi a spitalelor”, potrivit ministrului Rafila.

Problema deficitului de specialiști rămâne însă la fel de acută și a fost din nou subliniată de prof. dr. Daniel Coriu, medicii tineri nu vor opta pentru orașele mici sau pentru mediul rural dacă nu for fi convinși de autoritățile locale că li se vor pune la dispoziție cabinetele dotate și toate facilitățile de care au nevoie.


articolul original.

Angajarea medicilor fără concurs, soluția președintelui CMR pentru „România medicală fără medici”

31 August 2022 at 08:02

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, propune ca angajarea medicilor să se facă printr-un simplu interviu, în județele cele mai afectate de deficitul de specialiști.

Actul medical și calitatea acestuia sunt din ce în ce mai fragile, în condițiile în care o treime din județele României se confruntă cu o criză acută de medici. Autoritățile nu găsesc însă nicio modalitate prin care să rezolve această situație. În încercarea de a veni, pe de o parte, în ajutorul colegilor care sunt nevoiți să muncească de 2-3 ori mai mult pentru a suplini lipsa specialiștilor din zonele deficitare, dar și în ajutorul pacienților care de multe ori nu au de la cine să primească îngrijirile medicale de care au nevoie, conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) a luat țara la pas și încearcă, împreună cu colegii, cu autoritățile locale și politicienii din teritoriu, să găsească mijloacele prin care să se rezolve, măcar parțial, aceste probleme.

Județul Tulcea fiind unul dintre cele mai afectate de criza de medici, primul popas a fost făcut aici, unde după ce au discutat cu factorii de decizie locali și cu reprezentanții medicilor, reprezentanții CMR au prezentat concluziile și propunerile, în cadrul unei conferințe de presă.

Prof. Dr. Damiel Coriu

În România, cel puțin 10 județe sunt defavorizate din punct de vedere al resursei umane în domeniul medical, având mai puțin de 500 de medici, așa cum a precizat prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, atrăgând atenția că majoritatea specialiștilor se orientează către marile centre universitare, unde li se oferă condiții mai bune de a profesa.

Profesorul Coriu a arătat că din cein 55.000 de medici câți are România la ora actuală, peste 50% sunt concentraţi în Bucureşti, Dolj, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în timp ce celelalte 36 de judeţe sunt nevoite să-și împartă cei 27.000 de medici rămași. Mai mult, în 424 de localități din țară nu există niciun medic de familie, iar majoritatea spitalelor județene, municipale și orășenești se confruntă cu deficiențe majore în specialități medicale precum Medicina de urgență, Cardiologia, Nefrologia, Alergologia, Hematologia, Pediatria, Neonatologia, Pneumologia, Gastroenterologia etc., iar despre Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie toracică sau Neurochirurgie nici nu se poate discuta. „Vorbim despre două Românii. De ce? Pentru că a doua parte a României nu oferă, din nefericire, condiţiile necesare practicării unui act medical de calitate, în siguranţă”, a punctat profesorul Coriu.

Președintele CMR consideră că o soluție pentru rezolvarea deficitului de medici din cele 10 județe „defavorizate” ar fi angajarea medicilor fără concurs. Ar trebui făcută o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare între orașele mari, precum Capitala, și județele cu deficit de medici. Este nevoie de anumite schimbări legislative, care să modifice modul în care sunt accesate posturile care vor fi scoase la concurs în viitorul apropiat. Ne dorim ca acest concurs pe post să fie desființat, să fie un simplu interviu. Ne dorim o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare față de orașele mari, precum Capitala, unde se dă concurs pe post. În județele cu deficit mare de medici, angajarea să fie pe bază de interviu. Oricum va fi o perioadă de probă, determinată, şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a propus președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care spune că problema s-ar putea rezolva prin inițierea unor nodificări legislative în acest sens.

Din delegația CMR au făcut parte și vicepreședinții dr. Valeria Herdea și dr. Gindrovel Dumitra, care au subliniat că implicarea autorităților locale este esențială în crearea condițiilor care pot atrage medici în zonele deficitare. 

Pofesorul Coriu a subliniat că „județul Tulcea are anumite particularități. În primul rând are cel mai mic număr de medici – în jur de 270, cel mai mic număr de medici din țară, la care se adaugă și particularitățile geografice – există o zonă foarte largă de acoperit” și că trebuie ținut cont de aceste aspecte. Președintele CMR a sugerat chiar că în județul Tulcea se poate pilota un proiect de intervenție pentru revitalizarea sistemului de sănătate, printr-un parteneriat între autoritățile publice din județ, structurile profesionale și instituțiile centrale cu atribuții în domeniu.

În cadrul întâlnirii, preşedinta filialei teritoriale a Colegiului Medicilor din Tulcea, dr. Emilia Stamate, a prezentat câteva propuneri pentru revitalizarea sistemului de sănătate, pe care organizația profesională le consideră prioritare: rezidențiatul pe post, acreditarea SJU Tulcea ca centru de pregătire și îndrumare a rezidenților și eliminarea din Contractul-cadru a prevederii care depunctează medicii de familie care au o capitație mai mare de 2.200 de pacienți.

Daniel Coriu, Horia Teodorescu

Președintele CMR a mai spus că multe spitale din țară se confruntă cu lipsa medicilor, dar a subliniat că în Tulcea „acest număr scăzut al medicilor impactează la orice nivel – există doar cinci medici care asigură permanența în tot ceea ce înseamnă medicină de urgență, avem un număr foarte mic de medici de familie – doar 80 față de necesarul de 122. Probleme avem și la Spitalul Județean de Urgență, unde avem specialități deficitare – Pediatria, Neonatologia, dar și specialități complet absente, precum Alergologia și Hematologia, iar asta creează multe dificultăți în asigurarea actului medical”, a mai spus dr. Coriu.

În cadrul conferinței de presă, preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, a spus că instituția pe care o reprezintă se implică în susținerea sistemului medical și derulează deja „şapte proiecte, în valoare de 70 de milioane de euro, pentru modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă. Vă spun că Tulcea se poate lăuda cu cea mai mare investiţie din România finanţată cu fonduri europene pentru o unitate sanitară. Avem într-adevăr şi o problemă de accesibilitate, care ar putea fi atenuată după finalizarea podului de peste Dunăre”. În plus, CJ le oferă medicilor care se angajează în SJU, locuinţe şi le asigură o parte din cheltuielile de întreţinere.

Vizita in localitatea Crisan

Prefectul Alexandru Dan Munteanu a ținut să mulțumească personalului medical care, în ultimii doi ani „a fost pus în fața unor situații greu de imaginat, generate de contextul pandemic. Le mulțumesc pentru felul în care au gestionat această perioadă și îmi doresc ca mulțumirile mele să nu fie tardive. Delta, fiind o zonă cu un specific aparte, e limpede că se confruntă și cu probleme specifice, dar este vizibil că instituțiile își dau mâna, căutând cele mai bune soluții pentru a crește calitatea actului medical”, a spus prefectul, încrezător că se va găsi o rezolvare, odată ce „a fost făcut cel mai important pas, acela de a așeza la aceeași masă oameni care pot schimba ceva”.

La întâlnirea de lucru pe tema identificării de soluții pentru atragerea medicilor și dezvoltarea de proiecte pentru îmbunătățirea asistenței medicale în județul Tulcea au mai participat Ștefan Ilie – Primarul Municipiului Tulcea, deputat Mirela Furtună, directoarea generală a CJAS Tulcea, Eugenia Vasile, și cea a DSP, Carmen Caloianu.

Delegația CMR, însoțită de autoritățile locale, au vizitat și localitatea Crișan, zonă fără asistență medicală.


articolul original.

S-a inaugurat oficial Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife de la Iași

25 August 2022 at 09:30

La evenimentul Spitalului „Nicolae Oblu” de la Iași au participat, între alții, ambasadorul Suediei în România Therese Hyden, Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, Horia Pleş – președinte Societatea Română de Neurochirurgie, pacienți, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene şi ai mediului academic.

Dr Lucian Eva

A fost inaugurat, oficial, Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Nicoale Oblu” din Iași, unde în doar 3 săptămâni de când a fost pus în funcțiune, zeci de vieți au fost salvate fără bisturiu, cu cel mai performant aparat de acest tip din țară.

La conferința de presă organizată în Biblioteca spitalului, prof. dr. Lucian Eva, managerul unității medicale, a precizat că în cele „aproximativ trei săptămâni de când funcţionează laboratorul, s-au făcut circa 50 de iradieri la pacienți cu patologii diverse. Mai avem o listă de așteptare de aproximativ 40 de pacienți și solicitări zilnice de noi cazuri care doresc să beneficieze de această metodă de tratament. Noi ne-am propus ca până la sfârșitul anului să tratăm în jur de 350 de pacienți. Urmează să intrăm în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru ca aceste servicii să fie decontate. În România există un program național, prin care costurile acestui tip de radioterapie stereotactică sunt suportate de către Sistemul de Asigurări de Sănătate, iar pentru pacienții asigurați nu există costuri suplimentare. În fiecare zi facem cel puțin 3 intervenții chirurgicale cu acest tip de aparat. Până în momentul de față, rezultatele sunt foarte bune, am efectuat controale la pacienți la o lună de zile și se arată eficiența acestui tip de tratament. Vin pacienți din toată țara, am avut și din Republica Moldova și Ucraina”, a explicat medicul.

Prof. univ. dr. Lucian Eva, care este și neurochirug de excepție, a menționat că radiochirurgia stereotactică de tip Leksell Gamma Knife este de proveniență suedeză, este utilizată pentru a trata tumorile cerebrale, malformațiile arteriovenoase, nevralgia trigemenului, neuromul acustic și tremorurile și constituie „un alt instrument în mâna unui neurochirurg avizat. Este un tratament revoluționar care pentru pacienți poate însemna diferența între viață și moarte. Este una dintre cele mai sigure intervenții și una dintre cele mai eficiente îngrijiri a pacientului cu afecțiuni ale creierului. Practic, aproape toate leziunile care apar la nivelul creierului pot fi tratate cu acest tip de terapie. Nu este un panaceu universal, nu este de primă intenție în cazul unui pacient cu leziuni ale creierului, dar este un suport excepțional, care dă siguranță pacientului și medicului neurochirurg. Colegii noștri (din București -n.r.) utilizează această tehnologie de peste 10 ani și reușesc să trateze în jur de 500 de pacienți anual. Deci vedeți, câți pacienți ar putea beneficia de această tehnologie, de acest tip de tratament. Noi am propus ca la maximum de utilizare a tehnologiei să reușim să tratăm aproape 1000 de pacienți pe an. Cu ajutorul Gamma Knife pacienții se vor putea întoarce acasă alături de cei dragi, după intervenție, în aceeași zi”.

Primii pacienti tratati si dr Eva

Prima pacientă care a beneficiat de această tehnologie, în vârstă de 62 de ani, și-a amintit cu emoție de momentul în care când credea că „vine sfârșitul”, doctorul Eva i-a spus că problema sa „se rezolvă”, și apoi de revenirea la viața normală. „Aveam o problemă mai veche. Nu aveam echilibru, nu mai puteam să citesc, mă loveam de garduri. Domnul profesor Eva a folosit foarte bine această tehnică, reușind să facă din mine un om normal. Am întinerit cu 20 de ani. Mă înclin domnule profesor, nu am cuvinte să-mi exprim mulțumirea pentru ceea ce ați făcut pentru mine!” – a spus cu vocea tremurândă, Despina Lăpușneanu.

Petru Șuhan, un alt pacient care a avut probleme cu vederea, a mulțumit prof. dr. Lucian Eva și echipei sale pentru șansa pe care i-au oferit-o de a se vindeca „atât de repede, fără bisturiu”, la fel de emoținat. „Vedeam dublu. Mi-a revenit vederea și acum sunt la fel ca înainte. Am avut încredere în medici și am avut convingerea că Dumnezeu face mult prin mâna doctorilor. Acum sunt bine și nu pot spune decât Doamne ajută și mulțumesc!”.

Medicul le-a spus că el le mulțumește pentru că „ne-ați dat nouă ocazia, ca profesioniști, să vă ajutăm într-o situație critică a vieții domniilor voastre. Faptul că am reușit, împreună cu echipa, să vă oferim un zâmbet în plus, nu face decât să mă onoreze”, a subliniat dr. Lucian Eva, mulțumind tuturor pacienților, pentru încredere.

Dr Alexandru Rafila

În cadrul conferinței de presă, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a felicitat conducerea spitalului și întregul personal medical, dar a declarat că „dincolo de bucuria pe care o împărtășim odată cu inaugurarea acestui laborator, cred că trebuie să discutăm despre oameni și despre nevoile lor și despre modul în care noi ne comportăm cu oamenii. Aici în spital, dincolo de performanța managerială și organizatorică – vedeți că este un spital care arată cu totul și cu totul altfel decât alte spitale din România -, cred că este vorba despre o vocație a construcției și o vocație a comportamentului uman (care lipsește de foarte multe ori) și de încrederea în sistemul public în general și în sistemul sanitar în particular. De multe ori pacienții sunt tratați într-un mod distant, în timp ce ei au nevoie de foarte mută atenție, foarte multă empatie și foarte multă grijă, iar intervenția pe care au avut-o cei doi pacienți care au participat la conferință și care au beneficiat de intervenții medicale aici, la Spitalul Nicolae Oblu din Iași, certifică sentimentul pe care l-am avut când am intrat în acest spital, că este unul de calitate și dedicat pacienților și nevoilor lor care de multe ori sunt și de altă natură nu numai struct medicale”, a punctat ministrul Sănătății.

În opinia ministrului, pentru a se îmbunătăți sistemul de sănătate din România „trebuie să lucrăm foarte mult pe educarea pamenilor în general și a personalului medical în special, astfel încât să reușim să fim într-adevăr oameni, să politizăm mai puțin lucrurile”.

Rafila a făcut chiar o remarcă în acest sens, menționând că spitalul Nicolae Oblu, aflat în subordinea Consiliului Județean Iași, a fost început în timpul unei administrații, următoarea administrație l-a continuat și „este un exemplu de continuitate”, subliniind că este destinat servirii nu unui scop politic ci oamenilor din județ și din țară. „Dacă vom aborda în felul acesta lucrurile, pentru oameni, care în marea lor majoritate nu au opțiuni politice ci au nevoie de servicii medicale, datoria sistemului medical de a-i servi și de a încerca să rezolve problemele lor de sănătate va fi îndeplinită”, a mai spus Rafila, felicitând echipa managerială și întregul personal al spitalului, amintind că prima dată a văzut acest spital în 2002 și constată că „schimbarea este impresionantă. Iar această schimbare ne mai spune ceva: dacă avem buni manageri, oameni cu viziune, trebuie să-i sprijinim necondiționat, pentru că depinde foarte mult de astfel de oameni realizarea și mai ales continuarea unui proiect.

Felicitându-l încă o dată pe dr. Eva care vrea să dezvolte la Iași un Centru de excelență de neurochirurgie, ministrul a mai spus că a înțeles că „este nevoie de o rețea națională de astfel de centre, pe lângă marile centre universitare. Dacă vom reuși să facem acest lucru, în domeniul Neurochirurgiei, a Chirurgiei cardio-vasculare, Oncologiei în principalele centre universitare, unde există și resursă umană specializată de care este nevoie. Într-un orizont de 5-7 ani s-ar putea realiza o rețea de spitale regionale, a cărei construcție ar putea începe chiar de anul viitor. Sper să puteam să avem servicii medicale de bună calitate în spitalele din România, fără să uităm însă, pentru că discuția nu poate să fie centrată doar pe spitale, de  dezvoltarea unei rețele de servicii medicale ambulatorii foarte puternice, atât la nivelul medicinei primare cât și la nivelul centrelor specializate în medicina ambulatorie care trebuie să trateze marea majoritate a pacienților din România, bineînțeles, după stabilirea diagnosticului. Vă felicit domnule profesor, vă mulțumesc, vă admir și în primul rând vă respect așa cum și pacienții au spus mai devreme”, a spus ministrul Rafila în încheierea discursului său.

Prof dr Horia Ples

Prof. univ. dr. Horia Pleş, președintele Societății Române de Neurochirurgie (SRN), a apreciat că la Iași se află, la acest moment, „cel mai bine dotat Centru de Neurochirurgie din România” și chiar a spus că și-ar dori să lucreze „pentru un asemenea centru”, dar i-ar fi greu să facă naveta de la Timișoara.

Explicând succint istoria tehnologiei Gammma Knife, a amintit de neurochirurgul român Ladislau Steiner, care a plecat în Suedia, la Karolinska Institut, unde și-a adus contribuția la invenția Gamma Knife Surgery (GKS) – metoda de iradiere stereotaxică ce conţine 201 surse Gamma de iradiere care focusează leziunea intracerebrală, a prof. dr. Lars Leksell. După anul 1987, dr. Steiner și-a continuat activitatea ca profesor de neurochirurgie și radiologie și ca director al Centrului de Radiochirurgie Gamma Knife „Lars Leksell”, la Universitatea Virginia din Charlottesville (SUA) unde, până în 2010, a efectuat 15.000 de intervenţii GKS la pacienţi din 57 de ţări, inclusiv din România, iar pentru cei fără bani a folosit o donație de 1 milion de dolari de la un pacient înstărit pe care l-a salvat. A ajuns, la un moment dat, președintele Federației Mondiale de Gamma Knife, iar la vârsta de 90 de ani revine în Europa, la invitaţia profesorului Madjid Samii, la Institutul Internaţional de Neuroștiinţe (INI) din Hannovra, Germania, unde își petrece ultimii ani din viață ca profesor de neurochirurgie și șef al secţiei de radiochirurgie Gamma Knife.

Am fost foarte bucuros când acum 10 ani, la București, a fost montat primul Gamma Knife, în contextul în care sunt multe țări din Europa nu există o astfel de tehnologie”, a mai spus profesorul Pleș, care a sprijinit și proiectul de la Iași, exprimându-și convingerea că profesorul Eva va aduce aici și tehnologia Ciber Knife.

Therese Hyden

Prezentă la eveniment, E.S. Therese Hyden, ambasadorul Suediei în România, a felicitat conducerea unității medicale pentru realizările „excelente” și pentru Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife, amintind că este o tehnologie care oferă „cea mai sigură intervenție și cea mai eficientă îngrijire a pacienților cu afecțiuni ale creierului”, care se folosește și în Suedia cu succes.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, în subordinea căruia funcționează spitalul de neurochirurgie „Nicolae Oblu” a subliniat că din 2012 încoace, Consiliul Județean, indiferent de culoarea politică a celor care au condus instituția, a investit „în mod sistematic în ceea ce înseamnă astăzi acest exemplu de bună practică la nivel național, în ceea ce privește infrastructura medicală”, cu dr. Lucian Eva la „timonă”. Doar anul acesta, 37% din cei 100 de milioane de lei care reprezontă bugetul de dezvoltare al județului Iași, merg către unitățile medicale din subordine, „Nicolae Oblu” fiind și anul acesta în fruntea listei.

După conferința de presă, invitații au vizitat Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife.

GALERIE FOTO


articolul original.

Medicii veterinari buzoieni își aleg noua conducere a Puterii profesionale

20 August 2022 at 13:32

În cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor Veterinari, care va avea loc pe 16 septembrie, actuala conducere a organizației profesiale își prezintă raportul de activitate pentru mandatul 2019-2022, iar membrii filialei își aleg noua conducere. 

Medicii veterinari buzoieni, la fel ca și colegii lor din celelalte filialele din țară, se pregătesc de alegerea unei nou conduceri a Puterii profesionale. Consiliul Național al Colegiului Medicilor Veterinari a stabilit, prin Hotărârea nr. 101/15.07.2022, că în data de 16 septembrie vor avea loc alegeri pentru structurile de conducere județene și a Municipiului București ale CMVRO, iar în data de 17 octombrie, la București, vor avea loc alegerile pentru structurile naționale de conducere a organizației profesionale.

Astfel, Biroul Executiv al Consiliului Județean al Colegiului Medicilor Veterinari (CMVJ) Buzău anunță că în data de 16 septembrie are loc Adunarea Generală, la sala Royal al restaurantului Royal Orhideea, din Str. Iazul Morilor Nr. 1, cu începere de la ora 9:00. Pentru a fi statutară, la Adunarea Generală trebuie să articipe cel puțin 2/3 dintre membrii cu drept de vot ai filialei CMV.

Înaintea prezentării ordinii de zi a lucrărilor Adunării Generale se va supune la vot: alegerea unei comisii de înregistrare a candidaților propuși și de redactare a procesului verbal compusă din 3 persoane; a unui prezidiu format din 5-7 persoane care include membrii în exercițiu ai Biroului Executiv al Consiliului Județean/ municipiului București al CMV dintre care unul este desemnat președinte al prezidiului; a unei comisii de numărare a voturilor compusă din 5 persoane și a unei comisii de soluționare a eventualelor contestații compusă din 3 persoane.

În cadrul Adunării Generale, actuala conducere va prezenta bilanțul activității desfășurate în mandatul 2019-2022, în cadrul căruia vor fi prezentate și supuse aprobării rapoartele de activitate ale Biroului Executiv al Consiliului Județean, Comisiei de Cenzori și Comisiei de Deontologie și Litigii.

După prezentarea numărului de delegați care vor participa la Congresul Național al CMVRO, care vor fi propuși de participanții la Adunarea Generală și vor fi validați în urma votului secret acordat de membrii Filialei Buzău a CMV, se vor prezenta candidaturile care au fost validate pentru:

• Funcția de Președinte al Biroului Executiv al Consiliului Național al Colegiului Național al Medicilor Veterinari;

• Funcția de Președinte al Comisiei Superioare de Deontologie și Litigii;

• Funcția de Președinte al Biroului Executiv al Consiliului Județean Buzău.

După descărcarea de gestuine a activității actualei conduceri a organizației profesionale a medicilor veterinari buzoieni, se ca proceda la alegerea noilor structuri de conducere, care vor asigura bunul mers al CMVJ Buzău, în noul mandat.

Candidaturile pentru funcția de președinte al Biroului Executiv al Consiliului Județean, respectiv, al Municipiului București, se depun până cel târziu cu 15 zile înaintea datei de desfășurare a Adunării Generale și vor fi validate de Comisia de alegeri cel târziu cu 5 zile înaintea Adunării Generale. Candidații trebuie să îndeplinească o serie de condiții, între care:

–  să aibă cetățenie română,

–  să fie membru al filialei organizației profesinale în cadrul căreia candidează,

–  să aibă vechime neîntreruptă în profesie de cel puțin 10 ani și să fi cotizat în ultimii 10 ani consecutiv,

– să depună CV și copie de pe diploma de absolvire certificată și semnată conform cu originalul și propria platformă – program, cazier judiciar eliberat în ultimele 30 de zile și câte o declarație pe propria răspundere că nu se află într-o situație de incompatibilitate/nedemnitate și că nu a fost sancționat de Comisiile de Deontologe și Litigii ale CMVRO în ultimii 10 ani.

* Candidații la funcția de Președinte pot asista și pot numi un observator la numărarea voturilor. 

Consiliul Județean / al municipiului București va fi constituit din minim 7 și maxim 15 membri titulari și 3 membri supleanți.

Candidații pentru aceste funcții trebuie să aibă o vechime neîntrerupă în profesie de cel puțin 5 ani, să fie membru contizant al CMV în ultimii 5 ani neîntrerupt, să fie mebru al filialei județene/ a municipiului București.

Președintele Biroului Executiv și secretarul fac parte de drept din Consiliul Județean respectiv, din Consiliul Municipiului București.

Candidații propuși pentru funcția de vicepreședinte în cadrul Biroului Executiv al Consiliului Județean/ municipiul București al CMV trebuie să fie aleși în Consiliu și să aibă vechime neîntreruptă în profesie de cel puțin 10 ani neîntrerupt, iar pentru secretar de 5 ani și tot pentru aceleași perioade să fie nenbri cotizanți, în ultimii 3 ani să nu fi avut o întârziere la achitarea cotizației mai mare de 6 luni, iar cotizația pe luna august 2022 să fi fost achitată până pe 2 septembrie.

* Secretarul este numit de președintele nou ales, dintre membrii filialei teritoriale a Colegiului  Medicilor Veterinari. 

CLICK AICI pentru a accesa CONVOCATORUL pentru Adunarea Generală a CJ a CMVJ Buzău


articolul original.

Pacienții să nu mai dea bani medicilor, pentru că oricum „nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus”!

17 August 2022 at 07:11

Este afirmația Adrianei Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a le-a cerut pacienților să nu le mai dea bani medicilor din spitale, dar a admis că schimbarea mentalității este tot apanajul medicilor și celorlalte cadre medicale. 

Se vorbește mult despre corupția din sistemul medical și despre corupția din România, în general. Există corupție în toate domeniile și la toate nivelurile, dar pentru că sănătatea pare să „ne doară” cel mai tare, este și cea mai vizibilă. Fie că ne referim la medici sau la cei care conduc spitalele, corupția rămâne percepută ca un fenomen greu de eradicat.

Un studiu întocmit de Barometrul Global al Corupţiei plasa România, în 2021, în fruntea unui clasament deloc onorabil în Uniunea Europeană. Cel mai mare număr de oameni care au spus că au dat mită pentru a avea acces la asistenţă medicală în timpul pandemiei au fost în România (22%), Bulgaria (19%), Ungaria (17%), Lituania (17%) şi Croaţia (14%). Și tot în România se consideră că există cel mai mare număr de manageri de spitale incompetenți, pentru că sunt numiți politic.

În plus, în ciuda faptului că salariile personalului medical din spitale au crescut considerabil, în continuare apar în spațiul public dezvăluiri revoltătoare despre unii medici, asistenți medicali sau alte categorii de personal medical care continuă să primească bani sau alte recompense pentru a-și face datoria față de pacienți, deși mulţi au încetat să mai ceară vreo recompensă pentru serviciile medicale pres­tate.

Psihologii spun că explicația pentru existența unor oameni fără scrupule, al căror comportament este greu de înțeles, ar putea fi găsită în mentalitatea fiecăruia dintre noi, deși ne este greu să admitem că cei care acceptă mită nu sunt foarte diferiţi de noi înșine.

Este de înţeles revolta morală față de cazurile în care unii medici condiționează actul medical, dar poate ar trebui să ne gândim și de ce mulți dintre noi am dorit la un moment dat să ne răzbunăm, am invocat circumstanţe atenuante pentru un apropiat (deşi am ştiut că nu e inocent), am profitat de proceduri ambigue sau am încălcat anumite reguli în numele unui „mai bine”. Și să înțelegem că mentalitatea căreia-i suntem cu toții tributari face ca mulți pacienţi să ofere în continuare plăţi informale, pentru că asta le oferă așa-zisa senzaţie de siguranţă, impresia că sistemul se va ocupa de ei. Iar unii medici se complac în situația de a accepta în continuare, pasiv, plăţile informale.

Puțini dintre noi ne gândim însă că a accepta sau a oferi mită este la fel de grav, pentru că psihologia noastră morală ne face să credem că omisiunile par mai scuzabile decât acţiunile, iar a lăsa să se întâmple ceva pare mai puţin condamnabil decât a produce tu însuţi aceea situaţie.

Se pare că avem cu toții nevoie de o perioadă îndelungată pentru a ne schimba mentalitatea și mai ales pentru a ne „vindeca” de corupție.

Adriana Pistol

Referitor la femomenul corupției din sistemul medical, reclamat în continuare de români, secretarul de stat în MS Adriana Pistol, a afirmat într-o conferință de presă, că deși nu deține „informaţii referitoare la acest subiect”, a admis că „dacă cetăţenii simt lucrurile astea în continuare, ceva se petrece”. A menționat chiar că în urma analizării răspunsurilor din ultimele două luni ale pacienților care au răspuns la sms-ul primit după ce au făcut o vizită într-o unitate sanitară, s-a constatat că aproximativ 2% au reclamat că „li s-au solicitat diverse beneficii de către diverse persoane din unităţile sanitare”.

Pistol i-a îndemnat însă pe „toţi cetăţenii care sunt puşi într-o astfel de situaţie să comunice acest lucru şi să aibă o atitudine proactivă alături de minister, pentru a se sfârşi astfel de practici”. Asigurându-i că oferind bani sau alte atenții personalului medical, pacienții „nu vor căpăta niciun fel de îngrijire în plus faţă de cea de care ar beneficia oricum”, secretarul de stat spune că recunoştinţa poate fi arătată „printr-o strângere de mână, printr-o privire care înseamnă mai mult decât orice altceva”. A subliniat însă că tot „medicii şi toate cadrele medicale din România sunt cei care trebuie să participe la schimbarea mentalităţii populaţiei şi asta o pot face printr-un comportament adecvat faţă de pacienţii lor”.

Totodată, Adriana Pistol a anunțat că și persoanele neasigurate vor putea beneficia de pachetul de bază de servicii medicale, pentru a se cunoaşte din timp starea de sănătate a populaţiei şi pentru a preveni suferinţe şi cheltuieli ulterioare.


articolul original.
❌