ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Bărbat din Beclean, la spital! S-a răsturnat cu tractorul într-o pădure din Dumbrăveni

28 June 2022 at 17:04

În urma intervenției la un eveniment sesizat marți prin 112, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș au întocmit un dosar penal în care efectuează cercetări pentru vătămare corporală din culpă. 

Din primele verificări efectuate, un bărbat de 50 de ani din Beclean, în timp ce conducea un tractor în extravilanul localității Dumbrăveni s-a răsturnat, accidentându-se.

La locul evenimentului a intervenit și un echipaj cu medic al SAJ, care a găsit o victima conștientă. Bărbatul prezenta multiple traumatisme ( toracic, cranian și de membre inferioare). A fost stabilizat de către echipajul medical, iar ulterior a fost transportat la UPU Bistrița pentru mai multe investigații și tratament de specialitate.

Cercetările sunt continuate de către polițiști în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

articolul original.

Vin 3 zile de foc! Bistrița-Năsăud, sub COD GALBEN ȘI PORTOCALIU de CANICULĂ

28 June 2022 at 16:30

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări COD GALBEN și COD PORTOCALIU  de caniculă și disconfort termic, valabil pentru zilele de 29 și 30 iunie, precum și pentru data de 1 iulie.

Meteorologii au emis avertizare COD GALBEN de caniculă pentru majoritatea județelor din țară. În intervalul menționat valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Județele din vestul și nord-vestul țării dar și centru sunt sub avertizare COD PORTOCALIU de canilculă. Astfel, în zilele de miercuri (29 iunie), joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), valul de căldură va fi persistent în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Se vor înregistra frecvent valori de 37…38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

articolul original.

Tânăr din Năsăud, beat la volan și drogat la volan, a provocat un accident rutier pe DN 17D

28 June 2022 at 09:22

Polițiștii din Năsăud au intervenit marți la un accident rutier produs în localitatea Nepos, soldat cu rănirea unei persoane. În urma celor constatate, a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și vătămare corporală din culpă.

La fața locului a fost identificat un tânăr de 21 de ani din Năsăud, iar din primele verificări efectuate a reieșit faptul că, în timp ce conducea un autoturism pe Drumul Național 17D, pe direcția Nepos spre Năsăud, a intrat în coliziune cu un alt autoturism, condus de un bărbat de 64 de ani din Năsăud. Accidentul s-a soldat cu rănirea bărbatului de 64 de ani.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negativ în cazul celui de 64 de ani și pozitiv, respectiv de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat în cazul celuilalt. Totodată, tânărul de 21 de ani a fost testat și cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv. Acesta a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice.

Cercetările sunt continuate de către poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Năsăud, în cadrul dosarului penal întocmit.

articolul original.

Transport ilegal de alcool, descoperit de polițiștii, în Crainimăt

27 June 2022 at 13:02

Doi maramureșeni s-au ales cu dosar penal, după ce polițiștii bistrițeni au depistat că aceștia transportau peste o mie de litri de alcool în recipiente care nu avea aplicate banderole cu marcaj fiscal. În plus, cei doi nu aveau documentele legale și necesare pentru efectuarea unui astfel de transport.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice s-au sesizat duminică din oficiu și au întocmit un dosar penal în care efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri.    

Potrivit IPJ Bistrița-Năsud, la aceeași dată, pe Drumul Național 17, în localitatea Crainimăt, polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au depistat doi bărbați din județul Maramureș care transportau cu o autoutilitară cantitatea de 1.065 litri de lichid cu miros specific de băuturi fermentate. În urma controlului efectuat, polițiștii au descoperit și indisponibilizat 213 recipiente a câte 5 litri, disimulate sub placaje peste care erau lăzi cu fructe. Recipientele nu aveau aplicate marcaje sau banderole de marcaj fiscal, iar cei doi nu dețineau documente care atestă originea lichidului, sau care să ateste trasabilitatea lichidului, formulare de însoțire a produselor vitivinicole ori buletin de analize, care să certifice conținutul recipientelor sau concentrația alcoolică.

În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.

articolul original.

BAC 2022: 73,3%, rată de promovare la nivel național! În BN, au promovat 74,2% din totalul candidaților înscriși! Avem și două medii de 10

27 June 2022 at 09:02

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, luni, că rata de promovare la Bacalaureat a fost de 73,3%, cea mai mare din ultimii 10 ani. Peste 160 de candidați au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, doi fiind din județul Bistrița-Năsăud.

Judeţul din top este Clujul, cu 85,1% promovabilitate, iar pe ultimul loc este Ilfovul, cu 47%. În rural s-a înregistrat o rată de promovare de 69,2%, iar în urban, de 82,7%, comparaţia fiind pentru promoţia curentă.

În Bistrița-Năsăud, rata de promovare pentru promoția curentă este de 78,2%, cu 5,9% mai mare decât în 2021. Per total candidați, atât din promoția curentă, cât și din promoțiile anterioare, rata de promovare este de 74,2%, cu 8% mai mare decât anul trecut.

162 de candidaţi au obţinut media 10.

Dintre aceștia 2 sunt din Bistrița-Năsăud – unul de la Colegiul Național Liviu Rebreanu, iar celălalt de la Colegiul Național Andrei Mureșanu, ambele din Bistrița. Alți 414 absolvenți au obținut medii cuprinse între 9 și 9,99, iar alți 418 au obținut medii cuprinse între 8 și 8,99.

Rata de succes la examen a crescut cu 5,5% pe ansamblul tuturor promoţiilor, fiind cea mai mare din ultimii 10 ani (înainte de soluţionarea contestaţiilor), a mai transmis Ministerul Educaţiei.

La nivel național, au promovat cu 2.928 de candidaţi mai mult decât anul trecut, deşi numărul celor înscrişi a fost mai mic cu 7.211 – comparativ cu 2021, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestaţii) de 73,3%, superioară cu 5,5% faţă de aceeaşi etapă de afişare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut: 67,8%). În acelaşi timp, este cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani (înainte de contestaţii).

Pentru promoţia curentă, rata de promovare este 78,3%, iar pentru promoţiile anterioare, 32,1%.

Au promovat 89.054 de candidaţi, dintr-un total de 121.470 de candidaţi prezenţi (108.450 de candidaţi prezenţi provin din promoţia curentă, respectiv 13.020 de candidaţi prezenţi din promoţiile anterioare).

articolul original.

Noul război dintre SCDP și moștenitorii foștilor proprietari ai terenurilor din stațiune, faza pe întâmpinări! Ministerul Agriculturii, mai rău decât comuniștii de pe vremea lui Pauker

27 June 2022 at 06:00
carte și statuie

În luna februarie, conducerea Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă (SCDP) Bistrița a dat în judecată din nou pe moștenitorii proprietarilor de terenuri din perimetrul stațiunii, contestându-le calitatea de … moștenitori. Am anunțat acest lucru la vremea respectivă, când tocmai se pronunțase Înalta Curte de casație și Justiție. Procesul e încă în faza de depuneri de întâmpinări și cereri de intervenții. Oamenii implicați în proces sunt extrem de furioși pe instituțiile statului care pur și simplu își bat joc de ei de atâția amar de ani și nu își pot recupera averile antecesorilor lor. Și într-o situație dată nu poți să nu te întrebi: Ce și ale cui interese sunt în spate? Cine ține cu tot dinadinsul să calce în picioare dreptul de proprietate ale acestor oameni și contestă acum calitatea lor de moștenitori care a fost recunoscută definitiv de instanțele de judecată de mai bine de 12 ani?

Pe 11 februarie, cu trei zile înainte ca Înalta Curte de Casație și Justiție să pronunțe o decizie favorabilă pentru municipalitatea bistrițeană care a acționat în instanță, în 2017, Guvernul și Ministerul Agriculturii pentru terenurile din perimetrul SCDP de pe raza municipiului Bistrița, conducerea Stațiunii a deschis un nou proces, chemând în judecată Comisiile de fond funciar locală și județeană, precum și 21 de persoane care și-au revendicat terenurile din perimetrul mai sus amintit.

Acest nou dosar este în mod clar o acțiune prin care punerea în posesie a oamenilor să fie amânată cât mai mult. De fapt nu e altceva decât o hărțuire și bătaie de joc la adresa lor, pe modelul “vă arătăm noi vouă”, fiindcă cei de la SCDP și Academia de Științe Agricole condusă de fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără, speră ca oamenii să se sature și să renunțe la suprafețele revendicate și pentru care dovedesc cu acte și multe expertize topo că au fost deținute de antecesorii lor.

În această ediție vă prezentăm, în limita spațiului disponibil, ce spun moștenitorii foștilor proprietari ai terenurilor din perimetrul stațiunii în întâmpinările depuse la dosarul cauzei, precum și ce susțin în cererile de intervenție Ministerul Agriculturii și Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”. Trebuie să menționăm că, recent, reprezentanții SCDP Bistrița au depus cerere de modificare a cererii introductive de chemare în judecată. Adică se schimbă după cum bate vântul!

Gabriela Breșfelean: SCDP a pierdut de fiecare dată, dar tot are tupeul să facă chemări în judecată! Încearcă să ne reconfigureze arborele genealogic

Una dintre întâmpinări a fost depusă de cea care a purtat de-a lungul anilor cel mai mult greul război cu instituțiile statului, Gabriela Breșfelean. Aceasta solicită instanței respingerea acțiunii intentată de SCDP, în condițiile în care stațiunea este doar administratorul terenurilor primite în concesiune de la ADS.

“Atribuții în reconstituirea dreptului de proprietate, punerea în posesie a persoanelor îndreptățite și eliberarea titlurilor de proprietate au comisiile de fond funciar și cele județene.

Stabilirea mărimii și amplasamentul suprafeței de teren, pentru care se reconstituie dreptul de proprietate revine Comisiei Locale de Fond Funciar, urmând ca, la propunerea acesteia, Comisia Județeană să valideze respectivul amplasament.

Noi nu trebuie să ne justificăm sau să dăm explicații celor de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița, aceasta având în concesiune terenul de la ADS, depășindu-și atribuțiile, întrând peste alte instituții fără drept, numai că au un anumit interes și acest lucru este inadmisibil.

Stațiunea susține că firma Stamboli nu a avut acționari fiind firmă de stat, dar vă întreb: declarația prin notariat dată în 17.03.1947 către Comisia de Îndrumare și Control a Reformei Agrare din Județul Someș-Dej (actualul județ Bistrița-Năsăud), declarația vizează pe cei 7 acționari ai firmei Stamboli, cum poate fi considerată firmă de stat?

Stațiunea mai susține că terenurile firmei Stamboli au fost luate de statul maghiar în perioada când Ardealul de Nord, prin Dictatul de la Viena, a fost cedat Ungariei între 1940 -1944. Țin să precizez că în această perioadă de ocupație horthystă, bunicii mei s-au refugiat la Hunedoara, lăsând în urmă casa cu anexele respective (bunicul fiind maistru militar), iar după retragerea horthyștilor au revenit în Bistrița la aceeași adresă (…) găsind casa și anexele la locul unde le-au lăsat. Horthystii nu au luat casa și anexele ducându-le în Ungaria, deci chiar dacă printr-un absurd terenurile firmei Stamboli ar fi fost luate de către horthysti, acestea nu au fost transferate Ungariei, rămânând tot în Dealul Dumitrii și tot în România. Dovada, petiția lui Baruch Avram din martie 1948 către Ministerul Agriculturii și Domeniilor – Direcțiunea Proprietății și Bunurilor Statului prin care respectivul cere să se revină asupra exproprierii proprietății lui.

Tot Stațiunea susține că cei care au reconstituit dreptul de proprietate nu trebuie să primească terenul pe vechiul amplasament, ci pe alt amplasament, chiar într-un alt județ, ca urmare optez pentru un amplasament în București cartierul Primăverii.

Stațiunea mai susține că proprietatea publică privează proprietatea privată. Greșit, amândouă sunt protejate la fel de lege, în mod egal.

Completul de judecată ar trebui să fie în temă cu Nota de Fundamentare pe care și-a asumat-o SCDP Bistrița, prin care se fac niște afirmații mincinoase (ei susțin că pentru cele 37,788 ha – pentru această suprafață este și procesul, este și Decizia CCR, este și expertiza terenului pentru care există CF-uri), că pentru această suprafață nu au fost cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, că nu s-au făcut reconstituiri pentru aceste terenuri,, mai mult că acest teren nu este în litigiu. Greșit, din 2007 acest teren este în litigiu și a fost reconstituit dreptul de proprietate la Legea 18 – Legea Lupu, și la Legea 247/2005, deci au făcut mărturii mincinoase pentru care ar trebuie să răspundă în fața legii” a scris în întâmpinare Gabriela Breșfelean, care precizează totodată că prin această acțiune Stațiunea nu face altceva decât să tergiverseze și să amâne “inevitabila retrocedare a terenurilor către cei în drept”.

“Atitudinea SCDP-ului reprezintă o formă de renaționalizare a dreptului nostru de proprietate.

Noi ne simțim hărțuiți de conducerea Stațiunii care sun umbrela Academiei de Științe Agricole Gheorghe Ionescu-Șișești, ADS-ului și Ministerului Agriculturii, fac ce vor”

Aceste pendulări în afirmații, ba că a fost luată de horthysti, ba că nu a fost înființatp de Barahoglu, doctor Tudor Dan și Baruch Avram, ba că nu suntem neam cu neamul nostru încercând să ne reconfigureze arborele genealogic. (…)

SCDP-ul a pierdut de fiecare dată, dar tot are tupeul să facă chemări în judecată invocând tot felul de motive și depășindu-și atribuțiile prin manipulări, denaturări ale adevărului (…) metode tipice pentru regimul, speram apus, din 1989”, a mai scris Gabriela Breșfelean în document.

Olimpiu Dan: Cererea de chemare în judecată, pretext pentru a prezenta obsesiv eronat temeiuri de drept

O altă întâmpinare a fost depusă de Dan Olimpiu, față de care SCDP a cerut în cerut instanței nulitatea absolută parțială a Hotărârii 825/9.11.2007 adoptată de Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

“ Deși reclamanta face referire la Hotărârea 825/9.11.2007 ca fiind emisă de Comisia municipală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, în fapt aceasta a fost adoptată de comisia județeană. (…)

Potrivit art. 54, alin 1 din Legea nr. 45/2009, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița este instituție de drept public.

Conducerea acestei instituții se realizează prin consiliul de administrație (art. 34, lit a din Legea 45/2009).

Art. 151, alin 1 și alin. 3 Cod de procedură civilă dispun următoarele: Când cererea de chemare în judecată este făcută prin mandatar, se va alătura procura în original sau copie legalizată. Reprezentantul legal va alătura o copie legalizată de pe înscrisul doveditor al calității sale.

De asemenea, în conformitate cu art. 2016 Cod civil, pentru a intenta acțiuni în justiție, mandatarul trebuie să fie împuternicit în mod expres. În cauză nu s-a făcut dovada calității de reprezentant al persoanelor care au semnat cererea de judecată.

Cererea de chemare în judecată a fost semnată de un director și de un consilier juridic, deși dreptul de administrare și reprezentare revine consiliului de administrație. (…)

Apreciez că se impune calificarea acțiunii, în sensul de a se stabili dacă aceasta reprezintă o acțiune în constatare (a inexistenței unui drept) sau o acțiune în realizarea dreptului.

După ce Dan Olimpiu aduce argumente în susținerea cererii sale, ca instanța să constate că cererea de chemare în judecată a Stațiunii a inadmisibilă, nelegală și netemeinică, acesta mai arată că în cauză este vorba și de lipsă de interes, în condițiile în care SCDP “a numai atribuții de administrare a anumitor bunuri din domeniul public”, iar “obligația apărării în justiție a proprietății publice revine titularului”.

“Cererea de chemare în judecată constituie numai pretextul pentru a prezenta obsesiv eronat temeiuri de drept referitoare la bunurile care constituie domeniul public.

De asemenea, reclamanta evită să arate că prin emiterea HG 422/2017 au fost încălcate în mod flagrant dispozițiile cuprinse în legile de reconstituire a dreptului de proprietate (…), care instituie interdicția de a include și de a menține în domeniul public terenurile retrocedate în temeiul legilor de reconstituire a dreptului de proprietate. Sub acest aspect, este de reținut faptul că la data adoptării HG 442/2017 existau cererile de retrocedare, iar dreptul de proprietate în favoarea foștilor proprietari era validat irevocabil”, a mai precizat Dan Olimpiu, în întâmpinarea depusă la dosarul cauzei.

Ministerul, hop și el! Mai rău ca și comuniștii de dinainte de 1989

Pe 8 iunie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) depune o cerere de intervenție în dosar, în favoarea SCDP. Scopul ministerului  este de fapt ca, în ipoteza pronunțării unei soluții favorabile pentru Stațiune, este anularea parțială a HG 422/2017.

“Menționăm că, urmare soluționării dosarului 783/33/2017 (n. r. – în care Curtea de Apel Cluj și Instanța Supremă au dat dreptate Primăriei Bistrița și moștenitorilor foștilor proprietari, sentința fiind definitivă și irevocabilă), HG nr. 422/2017 a fost anulată parțial, în ceea ce privește art. 2 alin 4 și ultima poziție din anexa nr. 1. «în măsura stabilită prin raportul de expertiză judiciară (…), ca făcând referire la suprafețe de teren care se suprapun cu suprafețele de teren cuprinse în anexa 29 a Hotărârii Comisiei Județene Bistrița-Năsăud, nr. 825/2007», astfel cum se menționează în Sentința nr. 120/30.09.2020 pronunțată de Curtea de Apel Cluj, rămasă definitivă prin Decizia nr. 856/15/02/2020 (n. r. – DECIZIA NR. 856/15.02.2022, NU 2020), pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Având în vedere că, în ipoteza pronunțării unei soluții favorabile în dosarul nr. 1084/190/2022, ar urma să devină oportună exercitarea unei căi de atac ce ar putea schimba soluția de anulare parțială a HG. Nr. 422/2017 (….)”, mai arată cei de la MADR.

În continuare, folosindu-se de articole și alineate de lege alese după cum să dea bine pentru ei, cei de la minister încearcă cu nerușinare, încă o dată, să șteargă pe jos cu moștenitorii foștilor proprietari, și le neagă practic dreptul de proprietate.

Dar despre asta, precum și de schimbarea cererii de chemare în judecată de către SCDP și cererea de intervenție depusă de Academia de Științe Agricole condusă de Valeriu Tabără, în ediția de săptămâna viitoare.

articolul original.

Avocatul falsului procuror DNA cere schimbarea încadrării juridice, din trafic de influență în înșelăciune! Ce au declarat în fața instanței cei doi fraieriți de Ristea

27 June 2022 at 05:00

Avocații lui Gheorghe Ristea, ilfoveanul care s-a dat prin Bistrița-Năsăud drept procuror DNA, acuzat acum de trafic de influență în formă continuată, încearcă să îi schimbe încadrarea juridică în infracțiunea de înșelăciune. Cererea apărătorilor a venit după ce au fost audiați în instanță doi martori, unul dintre aceștia fiind cel care l-a dat pe Ristea pe mâna polițiștilor de la Anticorupție și a procurorilor.

În urmă cu trei luni, arătam că, Gheorghe Ristea a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, după ce în 2019, dându-se drept procuror DNA, a tras pe sfoară doi bărbați din Livezile, unul fiind cu ceva ani în urmă chiar fostul primar al comunei, cărora le-a promis, în schimbul unor sume de bani și produse alimentare, că va interveni pe lângă „colegii” de la DNA Cluj pentru a demara o anchetă în baza plângerilor celor doi. Cum au trecut luni bune și ancheta nu s-a pornit, iar Ristea a mai cerut o dată bani și alimente, unul dintre livezeni a mirosit că treaba miroase a înșelăciune, astfel că s-a dus ață la DGA și a depus plângere. Anchetatorii l-au prins în flagrant pe Ristea cu 1000 de lei la plic, 5 litri de vin, 2,5 litri de ţuică, 2,5 litri  de afinată, două bucăţi de salam, o bucată de pastramă vidată şi 5 bucăți de cârnat, în brațe.

Anul trecut a fost trimis în judecată, însă a urmat o perioadă în care dosarul a stat pe cameră preliminară de unde a ieșit abia anul acesta, când a început judecata pe fond.

După câteva amânări, instanța a decis să audieze martori. Primii doi au fost cei pe care Ristea a încercat să-i tragă pe sfoară: Olimpiu Neamț și Marin Platon.

Apărarea a încercat să scoată în evidență faptul că în cauză nu poate fi vorba de nicio infracțiune de trafic de influență, în condițiile în care cei doi nu știau că Ristea nu e de fapt procuror, nici măcar nu i-au cerut o legitimație care să ateste acest fapt, avea un mod de operare foarte general, fără a avea însă puterea de a influența cursul justiției în vreun dosar concret. A făcut niște promisiuni de pe urma cărora a avut niște beneficii.

Neamț: A pretins 3.000 lei! Am avut un șoc

Chemat în fața instanței, Olimpiu Neamț a arătat în instanță cum au decurs lucrurile. Potrivit acestuia, prin 2016, Marin Platon, la acea vreme pădurar în cadrul Districtului Silvic Livezile, a avut neînțelegeri cu primarul comunei, Traian Simionca, și era pasibil să fie dat afară din serviciu. În acest context, Platon, nemulțumit fiind de activitatea primarului Simionca, susținea că ar avea anumite dovezi care arătau că edilul ar fi comis ilegalități.

“În acest context, Platon Marin a făcut o plângere penală împotriva primarului. Nu știu unde a depus acea plângere, dar este posibil să fie la DNA sau la Poliție, nu știu exact.

Cert este că Platon Marin era nemulțumit că aspectele sesizate de el în plângere nu erau cercetate sau cercetările nu se mișcau mai repede”, a spus Neamț în fața instanței.

Potrivit acestuia, în aceeași perioadă a aflat prin intermediu unei cunoștințe, Ioan Dragotă, că ar fi un procuror care ar putea să urgenteze lucrurile în urma plângerii lui Platon.

“I-am spus lui Platon Marin despre discuția avută cu Dragotă Ioan, iar acesta i-a cerut lui Dragotă Ioan să-l cheme la Bistrița pe inculpatul Ristea Gheorghe, despre care atunci credeam că este procuror în cadrul DNA. Dragotă Ioan avea la vremea respectivă mai multe probleme și discuta frecvent la telefon cu Ristea Gheorghe, așa că l-a contactat telefonic și i-a cerut să vină la Bistrița. (…)

Cu ocazia discuțiilor de la locuința mea, Ristea Gheorghe a lăsat clar de înțeles că într-adevăr este procuror și în discuțiile sale făcea vorbire de anumite spețe. Ristea Gheorghe spunea că au mai fost situații similare, dădea exemple și spunea că situația se va rezolva”, a spus Neamț, care mai apoi a precizat că la finalul discuțiilor Ristea ar fi cerut lui Platon 3.000 lei, fiindcă “trebuie să dea și el ai departe” la colaboratorii lui din branșă.

“ Noi așa am crezut că va face, gândindu-mă că «și la avocat trebui să plătești onorariul».

Am avut un șoc când am auzit ceea ce pretinde Ristea Gheorghe, însă, până la urmă, Platon Marin s-a căutat prin buzunare și a spus că are 1.500 lei. Apoi Platon Marin a scos cei 1.500 lei din buzunar și i-a dat lui Ristea Gheorghe. Arăt că diferența de 1.500 lei până la cei 3.000 lei ceruți de Ristea Gheorghe i-am dat-o eu. În acest scop m-am dus la Bistrița, la bancomat, și am scos 1.500 lei. Ristea Gheorghe a venit și el cu mașina la Bistrița, până în față la bancomat.

Pentru a ridica bani de la bancomat am mers cu mașina mea la Bistrița, iar inculpatul Ristea Gheorghe cu mașina lui condusă de șofer. Pe traseu, până la Bistrița, am oprit la casa unui director de firmă din Bistrița, pe nume S…, cu care inculpatul a purtat mai multe discuții la poartă, timp în care eu am rămas în mașina mea. Ulterior, inculpatul mi-a povestit că și domnul S…ar avea unele probleme juridice și că îl ajută, lucru care mi-a întărit convingerea că-l va ajuta și pe Platon Marin.

După ce a luat banii de la mine, Ristea Gheorghe a plecat”, a declarant Neamț în fața instanței.

Platon: Ristea mi-a spus că trebuie să-i dau 1.500 lei

Și Platon Marin a fost audiat de instanță. Și, în mod ciudat, declarația acestuia parcă e din filmul lui Neamț.

„ (…) Acasă la Neamț Olimpiu, Ristea Gheorghe s-a prezentat ca fiind procuror DNA însă nu mi-a prezentat nicio legitimație. La început, acasă la Neamț Olimpiu i-am povestit lui Ristea Gheorghe ce probleme am cu primarul, în concret nereguli pe care le face acesta. Inculpatul Ristea Gheorghe mi-a cerut să scriu ceea ce am spus, lucru pe care l-am făcut la mine acasă. Am formulat plângerea și i-am dat-o a doua zi dimineața, când Ristea Gheorghe a venit la locuința mea.

Acasă la Neamț Olimpiu, discuțiile s-au purtat la o masă, la o cafea, iar după ce am expus problemele, Ristea Gheorghe mi-a spus că trebuie să-i dau 1.500 lei. Pentru că «așa este începutul», respectiv cazarea procurorilor. Ristea Gheorghe a justificat pretinderea sumei de 1.500 lei, respectiv 15.000.000 lei vechi, spunând că pentru a rezolva plângerea mea se vor deplasa procurori de la București la Bistrița care se vor caza la Bistrița și cu acei bani trebuia plătită cazarea.

Precizez că am avut convingerea că într-adevăr Ristea Gheorghe este procuror pentru că a venit îmbrăcat elegant, cu o mașină cu numere de Ilfov, cu șofer. (…)

Neamț Olimpiu mi-a spus că și el i-a dat 1.500 lei lui Ristea Gheorghe, însă nu am văzut acest lucru.

A doua zi am fost sunat la telefon de Ristea Gheorghe care mi-a spus că vine la mine pentru a lua banii, iar eu l-am primit. Când a ajuns la locuința mea Ristea Gheorghe m-a întrebat de bani, iar eu i-am spus că vom merge în oraș la bancomat însă înainte de a pleca m-a întrebat dacă am produse de carne. I-am răspuns că am fiindcă eram aproape de sărbătoarea Crăciunului și i-am dat cârnați și salam, iar apoi mi-a cerut să îi dau mai mult ca să aibă să dea și la colegii lui de la București. În aprecierea mea cred că i-am dat cam 20 kg de produse de carne inculpatului.

Apoi am plecat de la domiciliul meu, eu mergând cu mașina mea la un bancomat, iar inculpatul mi-a spus că mă așteaptă la un prieten de-a lui pe nume S…, vis-a-vis de magazinul Ferometal. După ce am luat banii de la bancomat m-am dus în fața casei lui S…, unde în drum mă aștepta inculpatul. Apoi inculpatul a urcat în mașina mea și i-am dat cei 1.500 lei.

După sărbătorile de iarnă, nu rețin exact data, am fost sunat de Ristea Gheorghe care mi-a cerut să îi trimis din nou produse de carne, țuică, vin și 1.000 lei. Inculpatul a fost «scurt la telefon», dar mi-a spus că cele cerute sunt pentru a continua cercetările referitor la plângerea mea. În acest context mi-am dat seama că am fost păcălit și am sesizat organele de poliție”, a declarat Platon.

Dacă în ceea ce privește modul în care i-au fost înmânați banii declarațiile celor doi seamănă aproape ca două picături de apă, pe ici pe colo mai sunt și aspecte care se bat cap în cap. Dacă Neamț lasă să se înțeleagă faptul că el practic l-ar fi ajutat pe Platon cu “diferența de 1.500”, pădurarul a spus în fața instanței că Neamț i-a dat lui Ristea 1.500 lei “pentru problema lui”, întrucât ar fi făcut și el plângere.

Atât Neamț, cât și Platon au recunoscut că Ristea nu le-a arătat nici legitimație care să ateste că ar fi într-adevăr procuror, dar nici cât câștigă lunar un procuror.

Despre schimbarea încadrării juridice din trafic de influență în înșelăciune simplă, instanța a precizat că cererea apărării va fi luată în discuție la finalul cercetării judecătorești. Până una alta, în cauză vor fi audiați și alți martori.

articolul original.

Începe campania gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase în cele 4 orașe din județ! Cât durează și care e programul

26 June 2022 at 13:51

Începând de luni, A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud împreună cu operatorul de salubritate Supercom SA lansează campania GRATUITĂ de colectare a deșeurilor voluminoase din mediul urban! Campania de colectare a acestor deșeuri este programată în perioada 27 iunie – 02 iulie 2022.

În categoria deșeurilor voluminoase intră fotolii, canapele, saltele, mobilier de grădină, jucării de dimensiuni mari – tobogane, biciclete, piscine gonflabile, covoare sau alte bunuri de folosință îndelungată.

 Solicităm cetățenilor care locuiesc în Bistrița, Năsăud, Beclean și Sângeorz-Băi în zonele de blocuri și dețin aceste tipuri de deșeuri voluminoase să le depună la platformele de colectare a deșeurilor reciclabile, iar cetățenii care locuiesc în zonele de case să le scoată în fața porții, respectând programul de colectare de mai jos:

 BISTRIȚA:

Luni – Marți, 27 – 28 iunie:


Străzile din perimetrul: Gării – Arțarilor – Eroilor – Dimitrie Cantemir – Tărpiului – Drumul Cetății – Calea Clujului – sens giratoriu Calea Clujului – Libertății  – Petru Maior – Podul Berăriei – Faleză – Zăvoaie
– Tănase Tudoran – Ion Pop Reteganu – Mihai Viteazu – Valea Budacului – Ion Vidu – Codrișor – Podul Budacului – Ion Rațiu – Alexandru Odobescu – Gării.

Miercuri – Joi, 29 – 30 iunie


Străzile din perimetrul: Alexandru Odobescu – Gării – B-dul Republicii – Piața Petru Rareș – 1 Decembrie – Calea Moldovei – Avram Iancu – Podul Jelnei – Ghinzii – Valea Ghinzii – Valea Jelnei – C.R. Vivu – Ion
Minulescu – Parcului – Ion Rațiu – Alexandru Odobescu.

 Vineri – Sâmbătă 01 – 02 iulie


Străzile din perimetrul: B-dul Republicii – Piața Petru Rareș – 1 Decembrie  – Calea Moldovei – Lucian Blaga – Simion Mândrescu  – Subcetate – Busuiocului – Tărpiului – Dimitrie Cantemir – Eroilor – Ioan
Slavici – Crinilor – Piața Petru Rareș – B-dul Republicii. 

 Pentru LOCALITĂȚILE COMPONENTE ale municipiului Bistrița, programul de colectare a deșeurilor voluminoase va fi următorul:


Luni, 27 iunie. – Sărata; Marți, 28 iunie – Ghinda; Miercuri, 29 iunie –Slătinița; Joi, 30 iunie – Viișoara și Sigmir, vineri 01 iulie și sâmbătă, 02 iulie – Unirea.
 
În NĂSĂUD și SÂNGEORZ BĂI, deșeurile voluminoase se vor colecta GRATUIT în datele de miercuri 29 iunie pentru partea de sus a orașului Năsăud și de vineri 01 iulie pentru partea de jos a orașului Năsăud și
pentru orașul Sîngeorz-Băi.

 În BECLEAN, programul de colectare a deșeurilor voluminoase va fi  cuprins între 27 iunie – 01 iulie 2022, după cum urmează:

 27 iunie în Beclenuț și Coldău;  28 iunie în Beclean, în perimetrul străzilor Horea – Cloșca – Lucian Blaga – Scurtă – 1 Mai  29 iunie în Sat Figa + Cartier

 30 iunie în Beclean, în perimetrul străzilor Liviu Rebreanu – Morii – Aleea Gării – Șieului – Griviței – Piața Libertății – 1 Decembrie 1918 –Grigore Silași – Codrului – Dobrogeanu Gherea – Bobîlna – Bicaz –
Crișana – Liliacului – I.P. Reteganu;

 01 iulie în Beclean, în perimetrul străzilor Parcului – Obor – George Coșbuc – Mihail Kogălniceanu – Gheorghe Doja – Ion Creangă;

 01 iulie în Rusu de Jos și Valea Viilor.

 Atenționăm cetățenii județului Bistrița-Năsăud, că în afara campaniilor GRATUITE organizate de ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, aceste deșeuri voluminoase se ridică contra cost de operatorul de salubritate, la prețul de 168,2 lei / mc, sau GRATUIT dacă le depuneți la cele 5 centre de colectare a deșeurilor voluminoase amenajate la nivelul județului Bistrița-Năsăud.

articolul original.

Bistrița-Năsăud, sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică! Cât durează

26 June 2022 at 08:22

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare COD GALBEN de instabilitate atmosferică accentuată pentru mai multe județe, inclusiv Bistrița-Năsăud.

Avertizarea este valabilă astăzi, între orele 12.00 – 22.00.

În intervalul menționat, în zona montană, în cea mai mare parte a Olteniei și local în Muntenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii şi grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe alocuri 40 l/mp. 

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

articolul original.

Autoturism răsturnat într-un pârâu, în Lelești! Un bărbat a fost transportat la spital cu elicopterul SMURD

25 June 2022 at 08:30

Un bărbat a fost accidentat grav sâmbătă, după ce a căzut cu autoturismul într-un pârâu din localitatea Lelești. Acesta a fost transportat la spital cu un elicopter SMURD.

Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Beclean au intervenit la un accident pe raza localității Lelești, unde un autoturism s-a răsturnat într-un pârâu cu apă foarte mică. Un bărbat a fost rănit grav.

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, echipajele de pompieri au găsit la fața locului, o victimă inconștientă cu respirație.  A fost solicitată intervenția elicopterului SMURD de la Baza Aeriana Jibou.

„Victima, un bărbat de aproximativ 47 de ani, a fost preluată de către elicopterul SMURD de la baza aeriană Jibou, conștientă cu traumatism cranian și toracic”, a transmis Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud.

La locul accidentului au intervenit și polițiștii.

„În jurul orei 9, polițiștii Compartimentului Rutier Beclean au fost direcționați în urma unui apel prin SNUAU 112, la un accident de circulație produs pe Drumul Comunal 34 în Lelești.

La locul evenimentului, polițiștii au constatat faptul că un autoturism condus de un bărbat de 47 de ani, din Suciu de Sus, județul Maramureș, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat în albia unui pârâu de pe partea dreaptă a sensului de mers Ciceu Mihăiești către Lelești.

În urma accidentului a rezultat rănirea șoferului, fiind necesară intervenția și transportul acestuia cu un elicopter la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate.

Datorită traumatismelor suferite bărbatul nu a putut fi testat cu aparatul etilotest, urmând să-i fie recoltate mostre biologice de sânge la spital.

Cercetările sunt continuate de polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Beclean în cadrul unui dosar penal care va stabili cauzele și modalitatea producerii evenimentului rutier”, a transmis Paul Rodilă, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

articolul original.

Accident grav în Tiha Bârgăului! Motociclist lovit de mașină

25 June 2022 at 07:34

Un accident rutier grav s-a petrecut sâmbătă dimineața pe DN 17, în localitatea Tiha Bârgăului. Un bărbat, care circula pe motocicletă, a fost rănit grav. A fost preluat de elicopterul SMURD și transportat la o clinică de specialitate.

Un motociclist a fost lovit de mașină, în această dimineață pe DN 17. 

Au intervenit la caz pompierii militari de la Garda de Intervenție Prundu Bârgăului și echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD.

Motociclistul a fost găsit de salvatori inconștient cu respirație. 

A fost solicitat elicopterul SMURD.

„Victima un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost preluată de către elicopterul SMURD de la Baza Aeriană Târgu Mureș, inconștientă cu multiplele traumatisme”, a transmis ISU Bistrița-Năsăud.

La locul accidentului au intervenit și polițiștii.

„Din primele date, o motocicletă condusă de un bărbat de 58 de ani, din Cluj-Napoca, a fost accidentată de un autoturism condus de un bărbat de 62 de ani, din Tureac. În urma impactului, motociclistul a fost rănit, necesitând acordarea de îngrijiri medicale de specialitate, fiind ulterior transportat cu elicopterul la spital. Datorită rănilor acesta nu a putut fi testat cu aparatul etilotest, urmând să-i fie recoltate mostre biologice.

Șoferul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii Serviciului Rutier au întocmit un dosar penal cu privire la infracțiunea de vătămare corporală din culpă urmând ca în cursul cercetărilor să stabiliească cauzele și modalitatea producerii evenimentului rutier.

După aproximativ o oră traficul rutier s-a reluat în condiții normale pe ambele sensuri de deplasare”, a transmis IPJ Bistrița-Năsăud.

articolul original.

E bine, dar se poate și mai bine! Bistrița, pe al 7-lea loc în clasamentul municipiilor la gestionarea deșeurilor

24 June 2022 at 14:58

Municipiul Bistrița se află pe locul 7 în cadrul primului clasament care arată cum stau reședințele de județ la capitolul gestionarea deșeurilor. În urma monitorizării și evaluării Bistrița a obținut un punctaj de 53 de puncte din 100, la doar un punct distanță de București – Sector 6 care s-a clasat pe locul 6 cu 54 de puncte din 100. Pe primele locuri s-au clasat: Sibiu cu 71 de puncte, urmat îndeaproape de Oradea cu 70 de puncte și, la egalitate pe locul 3, Sfântu Gheorghe, Iași și Miercurea Ciuc cu 63.5 puncte. 

Așadar, Oradea alături de Sibiu, Sfântu Gheorghe, Miercurea-Ciuc și Iași se numără printre acele municipalități care respectă legislația într-o mare măsură și fac eforturi pentru a crește calitatea și performanța serviciilor publice privind gestionarea deșeurilor, prin dezvoltarea de programe proprii de prevenție și management al deșeurilor.

Reședințele de județ din România au fost monitorizate și evaluate pentru prima dată la capitolul gestionarea deșeurilor, în cadrul Raportului național de diagnoză privind calitatea  serviciilor publice municipale, realizat de Societatea Academică din România, Asociația Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Raportul a fost lansat în prezența Ministrului Mediului, Tánczos Barna.

Principalele concluzii ale studiului arată că toate reședințele de județ au dificultăți în gestionarea deșeurilor, iar mai bine de jumătate dintre aceste municipalități tratează gestionarea deșeurilor superficial, inclusiv prin nerespectarea legislației minime. Nicio reședință de județ nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte acordat conform metodologiei, ci maximul cumulat a fost de peste 70 de puncte, obținut de Sibiu și Oradea.

Există UAT-uri, precum Slatina, Brăila, Sector 4 și Sector 5 București, Târgoviște, în care colectarea deșeurilor se realizează la un nivel deficitar, minimal din punct de vedere al respectării legislației și bunelor practici, care au obținut între 0 și 15 puncte din punctajul maxim de 100 de puncte.

Alte concluzii importante ale secțiunii privind gestionarea deșeurilor, realizată de Asociația Act for Tomorrow, arată că:

37% dintre primării nu au făcut niciun demers pentru implementarea instrumentului economic „plătește pentru cât arunci”, iar 35% au doar actualizate contractele cu acest instrument însă neimplementat; 28% din primării colectează deșeurile pe doar 2 fracții – umed și uscat, 41% dintre UAT-uri nu au început încă niciun demers pentru colectarea biodeșeurilor, iar 24% realizează proiecte pilot sau implementează campanii punctuale; 65% dintre primării nu oferă deloc soluții gratuite de colectare a deșeurilor de construcții, iar 11% nu oferă gratuități pentru deșeurile voluminoase; 11% dintre primării nu au contracte de salubrizare actualizate cu indicatorii de performanță și penalități, iar 24% dintre primării nu au publicate contractele de salubrizare pe site-uri; 17.3% nu au deloc pagini web prin care cetățenii să fie informați cu privire la modalitățile de colectare a deșeurilor, calendare, tarife,  32% au pagini web slab dezvoltate și cu puține informații, 9% dintre primării nu au desfășurat deloc campanii de informare, 20% nu au dotat nicio școală cu infrastructură de colectare separate. 

Imagine
articolul original.

În weekend, jandarmii vor fi la datorie! Unde vor asigura ordinea și liniștea publică

24 June 2022 at 06:27

Pentru siguranța tuturor participanților, jandarmii bistrițeni vor asigura măsurile de ordine publică la toate manifestările cultural-artistice sau sportive organizate la acest sfârșit de săptămână în spațiul public și care presupun adunarea unui public numeros.

Astfel, oamenii legii vor fi prezenți;
   vineri: în municipiul Bistrița la Festivalul de Arte Vechi care a debutat joi, 23 iunie 2022, în municipiul Bistrița;
–    în localitatea Maieru la manifestările cultural-artistice Sânzâiene Măierene;
–    La Salva la întâlnirea tuturor absolvenților școlii din localitate și la Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul” unde va fi sărbătorit hramul lăcașului de cult;
   sâmbătă: în municipiul Bistrița la Festivalul de Arte Vechi;
–    la Bistrița la Complexul Muzeal Județean la manifestările cultural-artistice dedicate sărbătorii Sânzâienelor;
–    în localitatea Poiana Ilvei la Sărbătoarea Sânzâienelor Off Road;
–    în localitatea Herina la Festivalul Sânzâienelor de pe Hagău;
   duminică: în municipiul Bistrița la Festivalul de Arte Vechi și la manifestările dedicate Zilei Drapelului;
–    în localitatea Teaca la sărbătoarea comunei. 


La Bistrița vor fi prezenți în sprijin și jandarmii din cadrul Grupării Mobile Regele Ferdinand I din Târgu-Mureș.


În această perioadă vor fi constituite și subunităţi de intervenţie care să intervină pentru soluţionarea unor situaţii deosebite ce pot apărea pe timpul executării misiunilor sau a celor semnalate de către cetățeni.
Jandarmii montani din Rodna, Piatra-Fântânele și Colibița vor fi prezenți în zonele de agrement și pe traseele turistice adiacente, unde vor acționa pentru informarea și îndrumarea turiștilor, dar și pentru sprijinul acestora în cazul producerii unor incidente nedorite. 
Odată cu dechiderea sezonului estival, jandarmii din cadrul Plutonului Beclean vor acționa alături de polițiști și în zona de agrement Băile Figa.

Totodată, jandarmii montani vă recomandă ca în cazul apariţiei unor animale sălbatice în zona în care vă aflați, nu interveniți, nu le hrăniți şi nu vă apropiați de acestea pentru a le filma sau fotografia.
„Dacă alegeți să petreceți acest sfârșit de săptămână în aer liber, vă recomandăm să respectați prevederile Legii nr. 54 din 2012, privind desfasurarea activităţilor de picnic, cu scopul prevenirii, reducerii şi eliminării impactului negativ asupra mediului. Vă reamintim faptul că puteți desfășura activități de picnic doar în zonele special amenajate în acest sens, care aparțin domeniului public ori privat. Nu lăsați în urmă resturi menajere care dăunează mediului înconjurător, acestea trebuie aruncate doar în locurile special amenajate.
Totodată, aveți obligația de a nu distruge, modifica ori degrada panourile informative, marcajele, indicatoarele sau orice alte amenajări aflate în perimetrul acestor zone.
Apelați, la nevoie la ajutorul oferit de către jandarmi în orice împrejurare care vă poate pune în pericol integritatea fizică şi nu numai, sau apelați Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112″, transmit jandarmii bistrițeni. .

articolul original.

Polițiștii și jandarmii, acțiune comună în zonele aglomerate ale Năsăudului

23 June 2022 at 12:43

Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj-Napoca, Biroul Judeţean de Poliție Transporturi Bistrița-Năsăud, împreună cu polițiștii din Năsăud, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Biroul Siguranță Școlară, sprijiniți de jandarmi au desfășurat o acțiune în stația CFR din Năsăud și proximitatea acesteia. 

Polițiștii au acționat în zone aglomerate, în piață, zona teraselor, a parcului, dar și în proximitatea liceelor din oraș, unde au discutat cu tinerii pe tema consumului de droguri: riscuri și consecințe. 

Activitățile au fost desfășurate și în scopul prevenirii furturilor din genți, poșete, buzunare, dar și a faptelor cu violență, comise în locurile aglomerate.

În cadrul acțiunii, celor întâlniți le-au fost diseminate materiale cu principalele recomandări preventive de care trebuie să țină cont pentru a nu deveni victime ale unor infracțiuni.

articolul original.

TeraPlast a depus o cerere de finanțare prin PNRR pentru un proiect de energie regenerabilă

23 June 2022 at 07:11

Grupul Teraplast are în vedere dezvoltarea unei noi centrale fotovoltaice. Centrala va avea o putere de circa 4,56 MWp și va contribui la reducerea emisiilor cu 3.200 tone CO2e annual. Valoarea investiției este de peste 19 milioane de lei. Perioada de implementare a investiției este de 12 luni.

.

Grupul TeraPlast a depus o cerere de finanțare a proiectului „Înființare capacitate nouă de producție a energiei electrice din surse solare, cu instalații de stocare integrate, pentru autoconsumul TeraPlast SA” prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul vizează dezvoltarea surselor de energie regenerabilă din parcul industrial din Sărățel. Investiția presupune construcția unei centrale fotovoltaice. Energia rezultată ar urma să fie utilizată în cadrul Grupului. Proiectul a fost depus în platforma PNRR, unde au fost depuse peste 650 de proiecte pentru energie regenerabilă.

”Acest proiect ambițios ne ajută să marcăm două puncte importante din strategia Grupului. Investiția este parte integrantă a programului nostru dezvoltare sustenabilă, de reducere semnificativă a amprentei de carbon, așa cum ne-am asumat. Proiectul de față contribuie la reducerea emisiilor anuale cu peste 3.200 tone CO2e (CO2 echivalent). În al doilea rând, producția de energie din surse regenerabile ne crește competitivitatea, prin reducerea unor costuri, și ne oferă o expunere mai mică la volatilitatea pieței de energie, într-un context complex cum este cel actual, care tinde să devină persistent. Vom continua să investim în acest gen de soluții și în viitor deoarece sunt beneficii reale atât pentru business, cât și pentru mediu” a afirmat Nicolae Roșu, director operațional al Grupului TeraPlast.

Proiectul este parte din bugetul de investiții al TeraPlast pentru 2022. Valoarea totală a proiectului depus trece de 19 milioane de lei. Investiția include o centrală fotovoltaică cu putere de circa 4,56 MWp, respectiv o putere produsă (din invertoare) de 3,8 MW.

articolul original.

Copiii de clasa a IV-a din Bistrița pot beneficia de cursuri gratuite de înot! Aproape 300 iau deja lecții

23 June 2022 at 06:44

Peste 280 de copii de clasa a IV-a din Bistrița se bucură deja de un abonament gratuit pentru cursuri de înot, în baza programului inițiat de municipalitate – „Școala de înot”. Primăria Bistrița a asigurat în acest sens un buget de aproximativ 140.000 lei.

„Vacanța mare a început cu lecții de natație!

<Școala de înot> este un program pe care l-am inițiat pentru susținerea activităților sănătoase, dar și distractive de care pot beneficia școlarii din Bistrița.

În prezent, 283 de elevi din clasa a IV-a se bucură deja de un abonament gratuit cu 10 cursuri de înot la cele două bazine din oraș, Schreiner și Casa EMA.

Pentru acest an, avem un buget de 137.400 lei, ce reprezintă contravaloarea abonamentelor oferite tuturor elevilor de clasa a IV-a din municipiu.

Înscrierile rămân deschise la cele două bazine de înot până la începutul următorului an școlar. Invit părinții să profite de această oportunitate pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor lor și dobândirea unei abilități utile pentru toată viața!”, a anunțat pe pagina sa de Facebook primarul Ioan Turc.

articolul original.

Copilă de 9 ani care circula pe trotinetă, lovită de mașină, în zona Sălii Polivalente din Bistrița

22 June 2022 at 14:58

O fetiță de 9 ani din Bistrița a ajuns miercuri la spital, după ce a fost lovită de un autoturism. Accidentul s-a petrecut în zona Sălii Polivalente, la ieșirea din parcarea de lângă intersecția C.R. Vivu cu Vasile Conta. 

În această după-masă, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Bistrița au intervenit la un accident de circulație.

„Din primele date, un autoturism condus de o femeie de 31 de ani din municipiu a colizionat trotineta pe care se deplasa o minoră in vârsta de 9 ani, din aceeași localitate.

În urma impactului minora a necesitat transportul la spital în vederea continuării investigațiilor medicale de specialitate.

Șoferița a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, a precizat pentru Realitatea de Bistrița, Paul Rodilă, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, fetița a suferit leziuni care nu îi pun viața în pericol.

„Fetita în vârstă de aproximativ 9 ani a fost evacuată de către echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD la UPU-SMURD Pediatrie conștientă, cu excoriații la nivelul fetei, afirmativ în afara oricărui pericol”, a precizat Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița-Năsăud.

Cercetările sunt continuate de polițiști în cadrul unui dosar penal urmând sa fie stabilite cauzele și modalitatea producerii accidentului rutier.

Foto cu caracter ilustrativ

articolul original.

Lorant Sas a demisionat din USR: Scopul meu a fost și rămâne reforma reală a acestui stat confiscat de către grupurile de interese

22 June 2022 at 14:18

Deputatul Lorant Sas a demisionat din USR. Acesta spune că va activa ca parlamentar neafiliat. Când a devenit parlamentar, Sas făcea partea din aripa PLUS a alianței politice de la acea vreme.

„Sfârșitul unui drum este un nou început. Astăzi mi-am depus demisia din USR și voi activa ca parlamentar neafiliat.

Scopul meu și al colegilor mei a fost și rămâne reforma reală a acestui stat confiscat de către grupurile de interese. Din păcate, formarea unor <echipe> închise, atât la nivelul Biroului Național, cât și în Biroul Județean, a transformat orice propunere sau sesizare venită din partea noastră în maculatură. Personal, nu am primit vreun răspuns la zecile de adrese înaintate forurilor executive ale formațiunii politice în care am activat.

Astfel, am înțeles faptul că pentru ei contează doar menținerea funcției în partid, în perspectiva viitoarelor alegeri, bazându-se pe organizații județene aservite, care livrează voturile necesare la alegerile interne, având ca și consecință îndepărtarea multor resurse umane valoroase.

Țin să precizez, din nou, că am intrat în politică pentru a oferi un viitor mai bun copiilor noștri, fără vreo motivație materială sau schimbare de trai de natură financiară, deoarece am activat în managementul industrial privat și mă voi întoarce acolo la finalul carierei politice. În acest sens, îmi doresc ca foștii mei colegi să procedeze identic în misiunea lor politică, în sensul de a pune interesul public pe primul loc, deasupra intereselor personale, să îmi respecte decizia, să fie deschiși la viitoare colaborări și să înțeleagă rostul și idealul nostru comun de reformatori ai unui sistem public clientelar și ineficient.

Le mulțumesc tuturor colegilor mei proveniți din PLUS, cât și celor din USR, care m-au susținut, m-au votat și care, cel puțin o parte dintre ei, au plecat dezamăgiți de turnura evenimentelor interne. I-am înțeles în momentul în care m-au anunțat că iau o pauză, dar îi rog ca pe viitor să regăsească acel strop de energie și să ne apucăm din nou de treabă.

Îi asigur pe miile de votanți din județul Bistrița-Năsăud că rămân același Lorant Sas care i-a convins în 2020 și că nu îmi voi schimba principiile și caracterul.

Cătălin Drulă spune că sunt și suntem parte a unui plan lipsit de demnitate. Este regretabil ca el să folosească acest termen, având în vedere că la ultima ședință, între îndemnuri de “a pleca cât mai repede”, a negat că știe despre problemele interne de la Bistrița, sesizate atât de către mine, cât și de către fostul parlamentar USR, Cristina Iurișniți, deși domnia sa era parte din Biroul Național în toate acele momente.

Le doresc, cu toată sinceritatea, mult succes foștilor colegi care au ales să-și continue activitatea în formațiunea politică în care am activat. Voi construi, alături de parlamentarii și europarlamentarii care fac parte din noua echipă REPER, un partid modern, pro-european și democratic.

România are nevoie de un proiect reformator, activat de cât mai mulți oameni politici din noul val. Îmi doresc să colaborăm, cu toții, mai bine decât până acum și sunt dispus să susțin toate propunerile care pot moderniza România copiilor noștri, indiferent de culoarea politică.

articolul original.

Încep Festivalul de arte vechi și Zilele Medievale la Turnul Dogarilor

22 June 2022 at 13:48

Începând de joi până duminică (23 – 26 iunie 2022), cetatea Bistriței va îmbrăca straie medievale de sărbătoare.

Menestreli, meșteșugari și meșteri, cu ale lor spectacole de artă, vor da viață și culoare unor locuri pline de emoție și istorie din inima cetății, de la Casa Argintarului până pe Pietonal și la Turnul Dogarilor – singurul turn de apărare păstrat din ansamblul fortificațiilor medievale, iar poienița din vecinătatea acestuia va deveni o adevărată tabără medievală cu cavaleri, domnițe, arcași, spectoacole de muzică și dans medieval, animații cu foc și momente de reconstituire istorică, ateliere de creație, precum și gastronomie locală cu iz medieval, bere artizanală, ”vinurile împăratului” și alte surprize.

Toate acestea se întâmplă în cadrul Festivalul de arte vechi și Zilelor Medievale la Turnul Dogarilor, evenimente ce se desfășoară simultan, creând astfel sinergie în rememorarea istoriei fascinante a cetății și promovarea patrimoniului cultural lăsat nouă zestre de înaintași.

Program complet:

Joi, 23 iunie

Casa Argintarului – Centrul German Bistrița, Str. Dornei nr. 5

17:00 Ateliere de punere în valoare a meșteșugurilor vechi

18:00 Expoziție de artă, cu punere în valoare a unor elemente de patrimoniu cultural: grafică Elena Sofia Bobei și pictură Raluca Județ

Vineri, 24 iunie 

Pietonal

14:00 Atelier de restaurare cu Liceul de Arte ,,Corneliu Baba” Bistrița și Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean

Casa Argintarului – Centrul German Bistrița, Str. Dornei nr. 5

17:30 Masă rotundă în domeniul restaurării și valorizării patrimoniului cultural material în parteneriat cu Asociația Petrus Italus Trust și Liceul de arte ”Corneliu Baba”

19:00 Recital de muzică veche – Narcisa Brumar (soprană) și Caius Hera (teorbă)

 Pietonalul Liviu Rebreanu

12.00 – 21.00 – Târg de meșteșuguri vii Produs în Bistrița-Năsăud și invitații

Sâmbătă, 25 iunie

Pietonalul Liviu Rebreanu

10.00 – 21.00 – Târg de meșteșuguri vii Produs în Bistrița-Năsăud și invitații

16.00:

Microrecital Peregrinii

Dansuri medievale cu grupul Nosa

Microrecital Cimpoierii din Transilvania

Retragere la Turnul Dogarilor cu o oprire la Parcul Municipal – Foișor

Animație medievală cu Paladinii de Terra Medies, grupul Nosa, Peregrinii și Cimpoierii din Transilvania

Turnul Dogarilor

10:00 – 18:00:

Animatie medievală:

– Păpușile uriașe ale Bistriței

– muzicanți, cavaleri și domnițe

– demonstrații mesteșugărești

11:00 – 18:00

Demonstrații de tir cu arcul cu Rangers of the North

Program ateliere în Poienița de la Turnul Dogarilor:

11:00 Atelier de pictură cu motive săsesti cu Silvia Țogorean

12:30 Ateliere de modelaj lut cu eLFIarmaroc și Adrian Puțura (2 ateliere)

17:00 Atelier muzical cu Peregrinii

18.00 Dansuri medievale cu grupul Nosa

18.15 Moment cavaleresc cu Paladinii de Terra Medies

18.30 Dansuri medievale cu grupul Nosa

18.45 O istorie a Cetății cu Castelanul Săsărman

19.00 Moment muzical cu Peregrinii

19.15 Moment cavaleresc cu Paladinii de Terra Medies

19.45 Moment muzical cu Cimpoierii din Transilvania

20.00 Dansuri medievale cu grupul Nosa

20.15 Microrecital Peregrinii

20.45 O istorie a Turnului Dogarilor cu Castelanul Săsărman

21.00 Microrecital Cimpoierii din Transilvania

21.30 Moment de animatie cu foc SiriuS: “Turnul damnaților”

21.45 Proiecție de film istoric la un pahar de vin sau de bere artizanală

12.00 – 23.00:

– terasa cu bere artizanală “Musai” și vinuri din arealul viticol Lechința – Crama Jelna și Crama Valea Ascunsă Teaca

– mâncăruri gătite după rețete medievale de punct de gastronomie locală ”Elena din Deal”

Duminică, 26 iunie

Pietonalul Liviu Rebreanu

10.00 – 21.00 – Târg de meșteșuguri vii Produs în Bistrița-Năsăud și invitații

Ora 12.00

Microrecital Peregrinii

Dansuri medievale cu grupul Nosa

Microrecital Cimpoierii din Transilvania

Ora 16.00

Microrecital Peregrinii

Dansuri medievale cu grupul Nosa

Microrecital Cimpoierii din Transilvania

Retragere la Turnul Dogarilor cu o oprire la Parcul Municipal – Foișor

Animație medievală cu Paladinii de Terra Medies, grupul Nosa, Peregrinii și Cimpoierii din Transilvania

11:00 – 18:00

Demonstrații de tir cu arcul cu Rangers of the North

Turnul Dogarilor

10.00 – 18.00

Animatie medievală:

– Păpușile uriașe ale Bistriței

– muzicanți, cavaleri și domnițe

– demonstrații mesteșugărești

 Program ateliere în Poienița de la Turnul Dogarilor:

11:00 Atelier muzical cu Cimpoierii din Transilvania

15:00 Atelier duel scenic cu Peregrinii

17:00 Atelier împletituri papură cu Szilagyi Ilona 

18.00 Dansuri medievale cu grupul Nosa

18.15 Moment cavaleresc cu Paladinii de Terra Medies

18.45 Dansuri medievale cu grupul Nosa

19.00 Moment muzical cu Cimpoierii din Transilvania

19.15 Moment cavaleresc cu Paladinii de Terra Medies

20.00 Moment muzical cu Peregrinii

20.15 Dansuri medievale cu grupul Nosa

20.30 Microrecital Cimpoierii din Transilvania

21.00 Microrecital Peregrinii

21.40 Proiecție de film istoric la un pahar de vin sau de bere artizanală

12.00 – 23.00:

– terasa cu bere artizanală “Musai” și vinuri din arealul viticol Lechința – Crama Jelna și Crama Valea Ascunsă Teaca

– mâncăruri gătite după rețete medievale de punct de gastronomie locală ”Elena din Deal”

Evenimentele sunt organizate sub coordonarea Asociației Culturale Bistrița Medievală, cu sprjinul Primăriei Muncipiului Bistrița, Centrului Cultural Municipal și a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, și în parteneriat cu Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Liceul de Arte Corneliu Baba, Fundația Societatea de concerte Bistrița, Asociația Petrus Italus Trust și A.D.I. Turism în Bistrița-Năsăud.

articolul original.
❌