ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 27 January 2023Ultimele Stiri

Cauzele care determină mirosul neplăcut al unei persoane

27 January 2023 at 14:08

Pe lângă transpirația care, în cantități moderate, este perfect normală, există anumite condițiile medicale, emoții sau mâncăruri care pot face ca o persoană să emane un miros neplăcut.

Nimănui nu-i place să miroasă urât, iar acest lucru poate crea un disconfort uriaș atât pentru persoana în cauză, cât și pentru cei din jurul său. Uneori facem greșeli de igienă fără să ne dăm seama, deși cei mai mulți dintre noi facem tot posibilul să rămânem curați pe tot parcursul zilei.

Felul în care mirosim spune despre noi mai multe decât am crede. Mirosul pe care îl emanăm variază în funcție de schimbările de la nivelul sistemului imunitar și diferă în funcție de sex, vârstă, alimentație și metabolism, astfel că starea generală de sănătate poate fi determinată de mirosul transpirației, respirației, urinei și a sângelui.

Fiecare dintre noi are o amprentă olfactivă unică, emanată de diferite părți ale corpului, care poate varia în funcție de stilul de viață, alimentație și înaintarea în vârstă, care poate fi un bun indicator al stării de sănătate.

Unele afecțiuni au un miros caracteristic, emanat din diferite părți ale corpului unui om bolnav. Mirosul emanat de o persoană este repugnant atunci când persoana în cauză suferă de o afecțiune”, afirmă Mats Olsson, psiholog experimental în cadrul Institutului Karolinska din Suedia.

Astfel, nu doar pielea capătă un miros neplăcut, ci și respirația, urina și sângele bolnavului.

Cauze frecvente ale respirației urât mirositoare

Microbii orali care emit gaze sunt de departe cea mai frecventă cauză a respirației urât mirositoare (halitoza). Peste 700 de specii de microbi au fost identificate în gură. Dacă nu sunt respectate metodele adecvate de îngrijire orală, acești microbiomi orali cresc rapid și încep să se hrănească cu resturile alimentare care se blochează în gingii și dinți. Compușii toxici pe care îi produc, dezvoltă în cele din urmă un miros urât. Periajul, folosirea aței dentare și curățarea limbii în fiecare zi pot ajuta la reducerea numărului de bacterii orale și la neutralizarea oricăror acizi și compuși erodanți.

Disfuncția glandelor salivare expune gura provocărilor erozive prezentate de streptococcus mutans sau alți microbi care produc acizi care erodează smalțul dentar, ducând la carii și, implicit, la halitoză. Problemele orale au ca rezultat, de asemenea, producția redusă de ioni de fosfat de calciu din glandele salivare, care ajută la neutralizarea compușilor volatili de sulf (VSC) din alimente și microbi.

Infecția orală poate favoriza apariția halitozei, deoarece provoacă o inflamație crescută, care creează pungi gingivale în care se ascund bacterii și alte microorganisme care determină respirația urât mirositoare. Parodontita, gingivita, cancerul oral, herpesul bucal și veziculele febrile sunt bolil și infecții asociate cu halitoza.

Consumul de tutun, pe lânga faptul că provoacă pete dentare, iritarea gingiilor și scade capacitatea de a gusta alimente și băuturi, provoacă și un miros urât al respirației.

Alimente care pot determina mirosul neplăcut al unei persoane

Alimentele și băuturile acidulate sau care conțin cantități mari de proteine, glicoproteine sau zahăr și băuturile acidulate pot provoca respirație urât mirositoare, majoritatea microbilor orali hrănindu-se cu zahăr și proteine.

Mâncărurile picante. Ardeii iuți conțin capsaicină, o substanță chimică care te face să simți o senzație intensă de fierbinte. Cu toate acestea, principalii vinovați pentru mirosul neplăcut sunt, de obicei, usturoiul și ceapa folosite în mâncărurile picante.

Usturoiul și ceapa. Aceste două legume folosite în majoritatea mâncărurilor eliberează compuși chimici asemănători sulfului, atunci când sunt digerate. Aceștia vor fi apoi eliberați prin pori și prin respirație. Specialiștii spun însă că respirația mirositoare de usturoi și ceapă poate fi neutralizată mâncând mere crude, mentă și salată verde, care pot fi de mare ajutor.

Legumele crucifere. Broccoli, conopida și varza pot contribui și ele la mirosul neplăcut emanat de o persoană. Aceste  alimente conțin anumite subtanțe precum sulful, care sunt apoi eliberate prin pori. Legumele crucifere sunt foarte bogate din punct de vedere nutrițional, așa că eliminarea lor din dietă ar putea să nu fie o idee grozavă. Fierberea lor în apă sărată înainte de a le găti ar putea ajuta la neutralizarea substanțelor chimice care provoacă acel miros neplăcut.

Carnea. Consumul excesiv de carne poate avea, de asemenea, un impact asupra modului în care miroși. S-a demonstrat că persoanele care nu consumă carne în exces sunt considerate semnificativ mai atractive.

Boli „vinovate” de mirosul emanat

Diabetul. A avea o afecțiune precum diabetul poate avea un impact asupra respirației tale. Respirația cu miros de acetonă este cauzată de cetoacidoza diabetică, care este momentul în care organismul începe să producă acizi numiți cetone. Acesta este un semn de avertizare că organismul începe să rămână fără insulină, așa că dacă suferi de diabet și observi că respirația ta are un miros de fruct stricat, asemănător cu acetona, solicită imediat asistență medicală.

Tricomicoza. Este o infecție bacteriană care afectează de obicei axilele și alte zone în care crește părul corporal, cum ar fi zona inghinală. Această afecțiune este de obicei nedureroasă, dar poate produce transpirație excesivă și implicit un miros puternic și neplăcut. Tratamentul include de obicei menținerea acestor zone curate și uscate, eliminarea părului prin epilare sau bărbierire și utilizarea cremelor antibiotice topice sau a tratamentelor ce se administrează pe cale orală.

Boala de reflux gastroesofagian poate fi o altă cauză a respirației și transpirației urât mirositoare. Excesul de acid gastric, ce apare în afecțiuni precum boala de reflux gastroesofagian, cancerul de stomac, gastrita provoacă mirosul neplăcut. Pentru eliminarea acestui simptom neplăcut, este necesară tratarea cauzei.

Alte cauze care stimulează mirosul urât

Schimbarile hormonale pot favorizata apariția plăcii bacteriene, dar influențează și flora intestinală. De aceea, în perioada pubertății sau înaintea menstruației, la femei, se recomandă o igienă riguroasă.

Stresul te poate face să emani un miros mai puțin plăcut. Un tip de glande sudoripare numite glande apocrine, situate în zonele cu păr corporal, de exemplu axile, poate contribui într-adevăr la producerea unui miros neplăcut. Aceste glande devin mai active atunci când te simți stresat, iar bacteriile care interacționează cu transpirația pot produce substanțe chimice care să te facă să miroși urât.

Apneea în somn. Este o afecțiune care cauzează incapacitatea de a mai respira în timpul somnului. Pe lângă faptul că afectează calitatea somnului, afecțiunea poate provoca și respirație urât mirositoare.

Și unele medicamente pot contribui la apariția mirosului neplăcut sau îl pot face mai pronunțat. Un  studiu de specialitate arată că administrarea unui medicament care conține dimetil sulfoxid, cisteamină, disulfiram, suplatast tosilat, oxid nitric sau penicilamină este posibil să favorizeze anumite mirosuri specifice. Anumite medicamente, inclusiv cele pentru tensiunea arterială, antihistaminele și antidepresivele pot cauza xerostomia (gura uscată) sau pot elibera substanțe chimice urât mirositoare.

Mirosurile neplăcute indică probleme de sănătate

Studiile de specialitate confirmă faptul că mai multe afecțiuni deteremină un miros specific, iar acest miros trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru persoana în cauză, dar și pentru cei din jur. Spre exemplu, persoanele care suferă de febră tifoidă emană un miros similar cu cel al pâinii coapte, iar cele ce suferă de febră galbenă emană un miros de carne crudă. Aceste mirosuri, mai mult sau mai puțin proeminente, pot fi percepute de cei care au un simț olfactiv dezvoltat sau antrenat pentru a identifica aceste boli, însă orice om poate simți repulsie la percepția acestor mirosuri, iar aceasta este o reacție a organismului, menită să ne protejeze împotriva bolilor.

Cercetările realizate de oamenii deștiință din cadrul institutului american „Monell Chemical Senses Center”, specializat în cercetarea gustului și mirosului, contribuie la conștientizarea și responsabilizarea persoanelor cu privire la starea proprie de sănătate. „Oamenii ar trebui să fie capabili să detecteze atunci când mirosul unei persoane indică prezența unei boli contagioase”, spune Mats Olsson, psiholog experimental, Institutul Karolinska, Suedia. Începând din 2014, el a cercetat modul în care organismul uman răspunde la perceperea mirosurilor neplăcute și a descoperit că dezgustul pe care îl simțim atunci când percepem un miros neplăcut declanșează o reacție a sistemului nostru imunitar, care ne protejează în fața afecțiunii specifice acelui miros. „Dezgustul pe care îl avem față de anumite mirosuri este în favoarea noastră, pentru a ne menține sănătoși”, a adăugat cercetătorul.


articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Aproape 3000 de români s-au infectat cu noul coronavirus în ultima săptămână

25 January 2023 at 09:38

Pentru 38 dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19, toți având și alte boli asociate și majoritatea nevaccinați, medicii n-au mai putut face nimic pentru a-i salva.  

Ministerul Sănătăţii transmite că, în perioada 16-22 ianuarie 2023, au fost înregistrate 2.968 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, iar 38 de persoane diagnsticate cu Covid-19 au decedat.

Dintre pacienții raportați ca fiind nou infectați, 810 au fost reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 228 de persoane au fost reconfirmate pozitiv, informează MS.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost înregistrate 3.322.648 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, incidenţa înregistrată la 14 zile fiind de 0,25.

În ultima săptămână, la nivel național au fost efectuate 12.172 de teste RT-PCR şi 67.004 teste rapide antigenice, până acum fiind prelucrate, în total, 13.723.342 de teste RT-PCR şi 12.600.360 teste rapide antigenice.

În unitățile medicale de profil sunt internate 906 persoane cu COVID-19, iar 111 dintre acestea, dintre care 97 nu sunt vaccinați anti-Covid, sunt pacienți internați la ATI. Din totalul pacienţilor internaţi, 67 sunt minori, toţi fiind internaţi pe secţii.

Tot în ultima săptămână, INSP a raportat 38 de decese (22 de bărbaţi şi 16 femei). Unul dintre decese s-a înregistrat la categoria de vârstă 20 – 29 de ani, unul la categoria de vârstă 30-39 de ani, unul la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 8 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 8 la categoria de vârstă 70-79 de ani şi 13 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, toţi pacienţii decedaţi prezentau comorbidităţi și doar 14 erau vaccinaţi.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, 67.542 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.


articolul original.

Al doilea focar de gripă în Buzău, în mai puțin de o săptămână

20 January 2023 at 12:23

Este vorba tot despre o unitate de învățământ, dar de această dată este o grădiniță din municipiul reședință de județ, unde copiii sunt mult mai vulnerabili, fiind mult mai mici. 

Direcția de Sănătate Publică din Buzău a declarat al doilea focar de gripă din acest sezon, în mai puțin de o săptămână. Și de această dată este vorba tot despre o unitate de învățământ, ceea ce confirmă temerile medicilor de la momentul reluării cursurilor, după vacanța de iarnă, când au estimat că revenirea copiilor în colectivitate va favoriza răspândirea virusului.

După declararea, marți, a primului focar de gripă din județ, la o școală generală din comuna Smeeni, al doilea focar de gripă din județ a dost declarat vineri, în municipiul Buzău, la una dintre cele mai mari gradinițe din oraș – grădinița cu program prelungit Bobocei, din cartietul Micro 3.

În ultima săptămână am avut trei cazuri de gripă, la grădinuța Bobocei. Doi dintre ei au fost confirmați în urma unor teste rapide, la medicul de familie, și unul la DSP, cu test PCR. Deși nu toate cele trei sunt din aceeași clasă, pentru că vorbim despre o grădiniță cu program prelungit, unde pe de o parte, copiii sunt mult mai vulnerabili, fiind mici, iar pe de altă parte, am declarat focar, pentru a lua toate măsurile de limitare a răspândirii virusului”, a precizat dr. Carmen Scântei, epidemiologiul șef al DSP Buzău.

Pe de altă parte, epidemiologul șef al județului spune că au mai fost confirmați încă trei copii cu gripă și la școala din Udați, astfel că numărul cazurilor din primul focar a ajuns la 13. Din fericire, starea tuturor copiilor este bună, dar medicii epidemiologi nu exclud posibilitatea apariției unor situații similare, în perioada următoare, având în vedere faptul că se estimează că incidența va începe să scadă abia în februarie.

Epidemiologii buzoieni spun că anul acesta numărul de bolnavi de gripă a crescut îngrijorător. Ca incidență, conform informațiilor de la Centrul Național de Supraveghere, ne aflăm între județele cu o incidență peste media nașională, în acest sezon, așa că este necesar să facem tot ce ține de noi pentru a proteja copiii și a limita răspândirea virusurilor în colectivități”, a sublinait medicul epidemiolog Carmen Scântei.

În secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău sunt, la ora actuală, 40 de copii internați cu viroze respiratorii și boli digestive, iar la secția de Boli Infecțioase sunt șapte copii cu gripă. La UPU Pediatrie s-au prezentat, joi, șapte copii care au fost diagnosticați cu gripă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că în toată țara se înregistrează ocreştere substanţială (a numărului de infecții respiratorii -n.r.), totuşi, nu am atins recordul din urmă cu 3-4 ani, sezonul 2019- 2020”, când au fost 170.000 de cazuri într-o săptămână, față de 140.000 săptămâna trecută.

Recordul (din acest sezon -n.r.) e mai degrabă legat de numărul mare de cazuri de gripă, fie că sunt cazuri de gripă clinică, fie confirmată în urma testelor de laborator”, a explicat ministrul, care crede că va mai exista o săptămână de creştere, până spre sfârşitul acestei luni, după care „vom intra pe un trend descrescător a cazurilor de viroze în general, inclusiv de gripă. E o durată de 3-4 săptămâni care este totdeuna prezentă în cazul unui val epidemic. Pe măsură ce tot mai multe persoane trec prin infecţie, se obţine imunitatea colectivă”.

Ministrul Sănătății i-a îndemnat pe români să se vaccineze, dacă nu au făcut-o deja, să respecte măsurile de protecție și de igienă, să evite, pe cât posibil, să intre în contact cu persoane bolnave, iar la apariția simptomelor specifice bolilor de sezon să se izoleze la domiciliu și să consulte medicul de familie.


articolul original.

Gabriela Firea a înmânat primele vouchere plătite de Guvern pentru fertilizare in vitro

19 January 2023 at 12:54

Primele vouchere acordate de Ministerul Familiei în cadrul programului pentru creșterea natalității au ajuns la 10 românce cu probleme de fertilitate, înscrise în aceast program.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunțat că au fost acordate primele vouchere pentru fertilizarea in vitro, menționând că prin acest program, Guvernul vine în sprijinul familiilor și a cuplurilor care doresc să aibă copii.

Am înmânat tichetele către zece doamne care și-au pus toate speranțele în proiectul nostru. Sute de tichete vor fi transmise prin poștă. Întâlnirea cu aceste doamne a fost de emoționantă. Am realizat, încă o dată, cât de important este acest ajutor și că nu a fost în zadar toată lupta pentru a face acest proiect posibil. Procedura de fertilizare in vitro este unica șansă prin care pot deveni mame și pot simți un sentiment unic. Înțeleg perfect toate emoțiile și stările prin care trec aceste cupluri și știu că pentru mulți tineri este chiar o dramă”, a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei.

Gabriela Firea

Potrivit ministrului, până acum au fost înregistrate peste 8.100 de solicitări, iar peste 600 dintre acestea au fost deja procesate şi analizate. „350 de dosare au fost deja declarate eligibile, iar voucherele vor fi trimise prin poştă, dar nu înainte ca solicitanţii să semneze contractul cu ministerul. (…) În continuare, primim dosare şi avem resurse suficiente pentru a ajuta mii de cupluri. De asemenea, avem garanţia colegilor din coaliţia de guvernare şi de la Ministerul de Finanţe că vom avea resurse suplimentare dacă va fi nevoie”, a adăugat Firea, care a subliniat că în contextul în care unul din cinci cupluri din România se luptă cu infertilitatea, programul pentru creșterea natalității este o șansă acordată persoanelor care trăiesc această dramă.

Sprijinul financiar, în valoare de 15.000 de lei / beneficiar, acordat de Guvernul României, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, se acordă în două tranșe: un voucher în valoare de 5.000 de lei pentru tratamentul medicamentos, care va fi valorificat în rețeaua farmaciilor partenere, și un al doilea, în valoare de 10.000 de lei, pentru procedura de embriotransfer, dacă medicul consideră că prima etapă s-a încheiat cu succes.

Gabriela Firea a mai spus că, pe parcursul unui an, pot fi acordate trei decontări pentru fertilizarea in vitro, la indicație medicală. „Împreună cu ONG-urile de profil și medicii care ne-au asistat în realizarea acestui program, ne-am gândit să oferim 3 astfel de decontări, pe parcursul unui an, femeilor, doamnelor, bineînțeles, la indicație medicală, astfel încât dacă primul tratament nu este cu reușită, nimeni nu trebuie să se dezarmeze. Urmează și cel de-al doilea și al treilea, pe parcursul unui an, dar și în următorii ani, tot la indicație medicală se poate accesa acest program”, a explicat ministrul.


articolul original.

Comisia Europeană acceptă suspendarea exportului unor medicamente din România

19 January 2023 at 06:46

Perioada de suspendare va fi însă doar pentru trei luni, față de solicitarea Ministerului Sănătății din Româna care a solicitat suspendarea exportului parale pentru anumite medicamente pentru o perioadă de șase luni. 

Comisia Europeană „a avizat favorabil solicitarea României privind adoptarea în procedură de urgență a suspendării temporare a distribuției în afara țării a anumitor medicamente din categoria antibiotice și antitermice cu administrare orală”, a anunțat joi Ministerul Sănătății, care precizează că măsura se va aplica pe o perioadă de trei luni și nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, oprind doar distribuția intracomunitară a medicamentelor alocate pieței din România.

Ministerul Sănătății a solicitat, la sfârșitul anului trecut, aviz favorbil din partea Comisiei Europene, privind suspendarea exportului a 16 medicamente, antibiotice și antitermice de uz pediatric, pentru o perioadă de șase luni. Anexa proiectului cuprindea 16 medicamente, respectiv, 13 antibiotice și 3 antitermice de uz pediatric: amoxicilină, amoxicilină / acid clavulanic, azitromicină, cefaclor, cefalexină, cefiximă, cefpodoxim, cefuroximă, claritromicină, fosfomicină, fenoximetilpenicilină, sulfametoxazol / trimetoprim, sultamicilină (antibiotice), respectiv, ibuprofen suspensie orală, paracetamol soluție orală și paracetamol sirop (antitermice de uz pediatric).

Măsura a fost motivată prin discontinuitățile apărute în ultimele luni în disponibilitatea produselor pe piața din România.

Potrivit Comisiei Europene, „în luna ianuarie 2023, autorităţile române au notificat Comisiei Europene proiectul de «Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de trei luni» şi au solicitat adoptarea în procedura de urgenţă, prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. După examinarea proiectului de ordin, Comisia consideră că solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată”, iar după examinarea proiectului de ordin, Comisia a considerat că solicitarea este justificată.

Totuși, față de cele 16 medicamente propuse inițial pentru suspendarea exportului paralel, o nouă listă publicată joi, de Ministerul Sănătății, prevede suspendarea exportului pentru doar 9 medicamente, respectiv, 7 antibiotice și 2 antitermice: amoxicilină, amoxicilină / acid clavulanic, azitromicină, cefuroximă, claritromicină, fenoximetilpenicilină, sulfametoxazol / trimetoprim (antibiotice), respectiv, ibuprofen suspensie orală, paracetamol soluție orală; sirop (antitermice de uz pediatric).

Referitor la amploarea problemei discontinuităţii în aprovizionarea cu antibiotice şi cu soluţii pediatrice pe bază de ibuprofen şi paracetamol, semnalată de Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România şi de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, Ministerul Sănătății, iar în urma unor discuții avute cu producătorii și distribuitorii, a admis că „aceste discontinuităţi temporare sau permanente se înregistrează inclusiv pe fondul motivelor de fabricaţie, cerere şi consum ridicat, întârzieri sau indisponibilitatea materiilor prime necesare formelor de ambalare, a substantelor active, dar şi motive comerciale cauzate de creşterea preţurilor utilităților pe fondul crizei energetice şi, implicit, a tuturor componentelor de pe întreg lanţul de fabricaţie”, cu mențiunea că discontinuităţile în aprovizionarea cu antibiotice şi antitermice pentru copii au fost cauzate și de criza SARS-COV-2, precum și de dimensiunea geopolitică, remarcându-se o dependenţă a Uniunii Europene de ţările terțe pentru producția de substanțe active (API) şi medicamente. 90% dintre substanţele active pentru medicamentele generice provin din India şi China, iar 80% dintre substanţele active şi excipienţii din medicamente şi 40% dintre medicamentele (produse finite) vândute în Europa provin din China şi din India. „Aceste două ţări produc 60% din paracetamolul din lume, 90% din penicilină și 50% din ibuprofen”, atrage atenţia Ministerul Sănătăţii.


articolul original.

Medicii reumatologi contestă o prevedere a noului Contract-cadru de acordare a asistenței medicale

18 January 2023 at 12:10

Printr-o scrisoare deschisă, 216 de specialiști în reumatologie din întreaga țară își exprimă nemulțumirea față de eliminarea consimțământului informat al pacientului pentru tratamentul cu medicamente biologice/biosimilare, care constituie „o gravă încalcare a eticii și deontologiei medicale”, la care ar fi obligați.

Nemulțumiți de faptul că autoritățile din sănătate ar putea elimina, începând cu 1 aprilie, când va intra în vigoare noul Contract-cadru de acordare a serviciilor medicale, necesitatea consimțământului informat al pacientului în ceea ce privește tratamentul cu medicamente biologice/biosimilare, 216 medici reumoatologi au semnat o scrisoare deschisă prin care contestă prevederea prin care vor fi obligați să încalce etica și deontologia profesională.

În scrisoarea deschisă, care a fost transmisă Ministerlui Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Colegiului Medicilor din România, Administrației Prezidențiale, celor două Comisii de Sănătate și celor două Comisii pentru Drepturile Omului din Parlamentul României și Avocatului Poporului, medicii arată că prin articolul 156^1, peste 5.300 de pacienți, inclusiv copii, cu boli reumatice grave (artrită reumatoidă, artrită idiopatică juvenilă, spondiloartrite, artropatie psoriazică, vasculite sistemice), care în prezent sunt tratați cu biologice originale, vor fi trecuți pe un biologic biosimilar, eliminând necesitatea obținerii consimțământului informat al pacientului pentru noul tratament, așa cum prevăd reglementările actuale, se arată în scrisoarea deschisă.

Medicii reumatologi subliniază că excluderea obținerii consimțământului informat al pacientului pentru tratamentul pe care îl va urma, propusă de CNAS și Ministerul Sănătății, „constituie o gravă încalcare a eticii și deontologiei medicale, pentru că elimină dreptul legitim al pacientului de a fi informat asupra opțiunilor terapeutice existente pentru boala sa. În prezent, procedura consimțământului informat permite pacientului să primească informații despre beneficiile previzibile ale terapiilor disponibile, dar și asupra riscurilor potențiale ale acestora, astfel încât, în cunoștință de cauză să consimtă la tratamentul recomandat, așa cum este și legal, conform prevederilor Legii drepturilor pacientului”.

Noi, subsemnații, medici practicieni reumatologi, solicităm autorităților statului cu atribuții în domeniul păstrării sănătății populației să asigure respectarea principiilor eticii și deontologiei medicale în activitatea medicală pe care o desfășurăm, inclusiv păstrarea consimțământului informat al pacientului, ca garant al dreptului acestuia de a fi informat asupra tratamentului recomandat de medic”, se arată în scrisoarea deschisă.

În sprijinul solicitării lor, medicii aduc o serie de argumente, printre care:

– Biosimilarele sunt terapii biologice, pentru care trebuie obținut consimțământul informat al pacientului, înainte de prescriere;

– Eliminarea procedurii consimțământului informat al pacientului este inacceptabilă din punct de vedere al practicii medicale în Romania anului 2023, ea contravine tuturor principiilor europene la care România a aderat;

– Actualul mecanism de decontare al biologicelor/biosimilarelor la valoarea de 120% din prețul de referință duce la decontarea la preturi diferite pentru diversele biosimilare de către CNAS, mult peste prețul de referință și se ajunge la situația ridicolă în care există biosimilare pentru care CNAS decontează un preț mai mare decât pentru original, sau în care “economia” obținută de CNAS este de 9 lei pe unitatea terapeutică;

– Demersul de creștere a penetranței biosimilarelor trebuie corelat cu o reducere semnificativă a prețului decontat pentru acestea, urmând exemplul altor țări, precum Danemarca, unde autoritățile au obținut o reducere de 83% a costului biosimilarelor, în schimbul asigurării unei penetranțe de 95% a acestora.

În baza argumentației complexe incluse în scrisoare, medicii reumatologi solicită retragerea propunerilor CNAS de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru, așa cum au fost ele publicate în transparență decizională, și în mod particular a articolului 156^1.

Ei susțin în schimb o serie de propuneri alternative:

1. menținerea obligativității obținerii consimțământului informat al pacientului pentru toate terapiile biologice, atât biosimilare, cât și originale;

2. implementarea altor măsuri coerente de a aduce economii la buget, fără a fi afectate drepturile pacienților și practica medicală:

a) eliminarea aplicării prevederilor Ordinului CNAS nr. 615/2010 (decontare la 120% din prețul de referință), pentru produsele biologice (atât originale, cât și biosimilare);

b) implementarea unui program multianual de creștere progresivă a penetranței biosimilarelor în piața de biologice, corelat cu reducerea consistentă a sumelor decontate de CNAS pentru acestea, prin negocierea unor reduceri semnificative de prețuri.


articolul original.

Colegiul Farmaciștilor anunță începerea vaccinării în farmaciile comunitare

17 January 2023 at 05:00

În contextul stării de alertă epidemiologică determinată de gripă, programul-pilot de vaccinare antigripală a început şi în farmaciile comunitare autorizate de Ministerul Sănătăţii să desfășoare și astfel de activități.

Aprobat la sfârșitul lunii octombrie 2022, Ordinul prin care s-a aprobat organizarea și funcționarea unui program-pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare a intrat în vigoare încă de la începutu lunii noiembrie, dar aplicarea lui are loc abia acum, în contextul creșterii alarmante a numărului de viroze și gripe și a instituirii stării de alertă epidemiologică determinată de gripă.

Colegiul Farmaciștilor din România anunță că a început vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare, subliniind că „necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condiţiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a şi fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei”, se precizează într-un comunicat remis presei de organizația profesională.

Prof. dr. farm Dumitru Lupuliasa

Colegiul Farmaciștilor din România precizează că vaccinarea antigripală în farmacii se realizează, în prezent, în farmaciile autorizate din Bucureşti şi din 15 judeţe, de către farmaciştii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universităţile de medicină şi farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022.

Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor și să se protejeze în fața gripei, în contextul creșterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciștii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depășească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, când gripa sezonieră s-a suprapus peste alte viroze și poate afecta starea de sănătate a populației” a declarat domnul prof. univ. dr. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, ctat în comunicat.

Persoanele care doresc să se vaccineze în farmaciile comunitare împotriva gripei sezoniere sunt sfătuite:

• să consulte lista farmaciilor autorizate

• să se programeze telefonic

• să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puţin o dată vaccinaţi împotriva gripei sezoniere

• să se prezinte la data programării cu recomandarea medicală în farmacia autorizată

• să achiziţioneze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia

Vaccinul gripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare, iar dacă persoana care solicită administrarea vaccinului nu a mai fost vaccinată anterior antigripal şi nu prezintă o recomandare medicală în acest sens, nu va fi vaccinată în farmacii.

Farmaciile care s-au înscris în programul pilot, autorizate să efectueze vaccinare antigripală, pun la dispoziția pacienților toată infrastructura și expertiza necesară pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Înțelegem dificultatea perioadei pe care o traversăm și credem că orice soluție suplimentară care îi ajută pe oameni să se protejeze împotrivaa gripei prin vaccinare este mai mult decât binevenită în acest moment”, a declarat farm. Florina Bonifate, secretar general al Colegiului Farmaciștilor din România.

Farm. dr. Răzvan Prisada

Colegiul Farmaciștilor din România transmite că „va colabora în continuare cu Ministerul Sănătății și profesioniștii din domeniu pentru ca implementarea acestui program pilot de vaccinare, în beneficiul persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva gripei, să fie cât mai eficientă”, se mai arată în comunicat.

Până acum s-au înscris în programul pilot 93 de farmacii, din care 74 dn mediul urmban și 19 din mediul rural. Cele mai multe farmacii înscrise în program fac parte din principalele lanțuri din București, Iași, Cluj, Sibiu, Brașov, Bihor, Alba, Arad, Argeș, Dolj, Gorj, Ilfov, Prahova, Maramureș, Sălaj.

Reamintim că despre vaccinarea în farmaciile din România se discută încă din 2018, când farmacistul buzoian Răzvan Prisada, actualul președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), în calitate de vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România, a propus un proiect-pilot după modelul deja funcțional în mai multe țări din Europa. Proiectul a fost promovat și la Bruxelles, în perioada în care farmacistul buzoian a îndeplinit funcția de președinte al Grupului de lucru de Produse Farmaceutice și Dispozitive Medicale al Consiliului Uniunii Europene, pe perioada în care România a deținut președinția Consiliului.

Lista farmaciilor unde se desfăşoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere, aflată în dinamică, poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătăţii – secțiunea Pacienți/ Farmacii și drogherii/ tabel farmacii vaccinare, pe site-ul Colegiului Farmaciştilor din România și pe site-ul serviciifarmaceutice.ro.


articolul original.

Peste 100.000 de infecții respiratorii și 13 decese cauzate de gripă, în ultima săptămână

13 January 2023 at 05:00

Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat în ultima săptămână 13 din cele 15 decese cauzate de gripă în acest sezon, cele mai multe vieți fiind răpuse în Sibiu și în Capitală. 

Gripa a ucis 13 români în ultima săptămână, majoritatea celor care și-au pierdut viața fiind cunoscuți cu afecțiuni cronice preexistente și nevaccinați antigripal. S-a ajuns astfel la 15 decese în acest sezon, iar una dintre victime, o femeie în vârstă de 74 de ani, din Iași, a fost răpusă de „Flurona” – coinfecție simultană cu virusul gripal și coronavirus. Cele mai multe dintre victimele gripei au fost la Sibiu, unde s-au raportat 6 decese, și la București, unde 5 români au pierdut lupta cu virusul sezonier. Celelalte decese au fost raportate în Cluj (2), Brașov și Timiș – câte unul.

Până în prezent au fost comunicate 15 decese confirmate cu virus gripal, dintre care 8 cu virus gripal tip A, subtip H1, 5 cu virus gripal tip A, subtip H3 (din care 1 cu co-infecție cu SARS-CoV-2) și 2 cu virus gripal tip A, nesubtipat”, informează INSP, în ultimul raport săptămânal privind evoluția infecțiilor respiratorii, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI).

Decesele confirmate cu virus gripal au fost comunicate pentru grupele de vârstă 15-49 de ani (2 decese), 50-64 de ani (4 decese) și peste 65 de ani (9 decese).

15 co-infecții cu virus gripal și SARS-CoV2

Raportul INSP arată că în ultima săptămână au fost diagnosticate, la nivel național, 102.884 de cazuri de infecţie respiratorie acută – gripă clinică, IACRS (infecții acute ale căilor respiratorii superioare) şi pneumonii. În perioada 2-8 ianuarie au fost cu 37,9% mai multe cazuri faţă de săptămâna precedentă, când au fost 74.567 de cazuri. În aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrau 45.869 de cazuri.

De la începutul sezonului au fost raportate 15 co-infecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, precum și 19 co-infecții de virus gripal cu VRS.

În săptămâna 2-8 ianuarie 2023, au fost raportate 411 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care 32 cu virus AH3, 59 cu virus AH1, 317 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B.

De la începutul sezonului au fost raportate 773 cazuri de gripă confirmate de laborator: 521 cazuri cu virus gripal A nesubtipat; 101 cazuri cu virus gripal AH3; 140 cazuri cu virus gripal AH1; 11 cazuri cu virus gripal B.

Cele mai multe cazuri de gripă, în Capitală

Sezonul gripal din acest an a debutat mai devreme, cu un decalaj de circa 3 săptămâni față de perioada 2015-2019, iar în a doua jumătate a acestei luni se așteaptă „vârful” curbei de manifestare a virusurilor gripale (în acest sezon circulă 4 virusuri) și cele mai multe cazuri de îmbolnăvire.

În ultima săptămână au fost raportate 4.629 de cazuri de gripă clinică la nivel național.

Conform raportului INSP, răspandirea geografică a cazurilor de gripă este extinsă, cele mai multe cazuri de gripă clinică fiind raportate în municipiul București  – 1.343 de cazuri și în județele Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211).

De asemenea, au fost raportate 56 de cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 18 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 49 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

În județul Buzău, puține gripe și niciun deces

Dr Carmen Scantei

În județul Buzău, sezonul gripal pare să fie, deocamdată, mai calm decât în alte zone din țară, deși numărul virozelor respiratorii crește de la o zi la alta, iar la ușile medicilor de familie și la camerele de gardă ale spitalelor se prezintă, zilnic, sute de pacienți.

Deși în acest sezon avem peste 23.000 de cazuri de infecţie respiratorie acută – gripă clinică, IACRS şi pneumonii, cu 14.000 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, cele mai multe cazuri au fost, până acum, ușoare și nu au necesitat internare, astfel că nu avem probleme deosebite în spitale. Cei mai mulți pacienți cu gripă sunt copii, dar este vorba despre cazuri izolate, nu avem niciun focar de infecție în școli – de altfel, nu avem niciun focar de gripă la nivelul județului. În ultima săptămână au fost diagnosticate clinic, la nivelul județului, 178 de cazuri de gripă, iar două au fost confrmte în laboratorul de referință (un caz cu virus AH1 subtipat și un caz cu virus AH3 subtipat). În tot sezonul, în județul Buzău au fost 333 de cazuri de gripă clinică și, din fericire, nu avem niciun deces și niciun caz de coinfecție cu SARS-CoV2”, a precizat dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău.

Rolul medicilor de familie în menținerea gripei sub control 

Epidemiologul șef al județului consideră că la menținerea situației sub control, un rol important îl au medicii de familie, care se dovedesc și în această perioadă, adevărați „eroi”, acordând consultații și recomandând terapia potrivită și conduita potrivită tuturor celor care li se adresează, deși numărul pacienților consultați îl depășește cu mult pe cel care este recomandat. „Chiar și ieri am avut o nouă videoconferință cu medicii de familie și am constatat că deși nu le este deloc ușor, nu lasă pe nimeni neconsultat și fac tot ce le stă în putință ca oamenii să aibă acces la evaluare și tratament. În plus, trebuie apreciat că în urma repetatelor informări privind prevenția și vaccinarea antigripală pe care le facem încă de la jumătatea lunii septembrie, oamenii au înțeles că este în beneficiul lor să respecte recomandările medicilor și să se protejeze. De asemenea, restricțiile impuse la nivelul spitalelor încă de la jumătatea lunii decembrie au limitat răspândirea virusurilor și complicațiile în unitățile medicale”, a mai spus medicul Carmen Scântei, care recomandă în continuare vaccinarea, protecția cu mască în locurile publice aglomerate (mai ales a copiilor și bolnavilor cronici), igiena personală, izolarea persoanelor cu viroză sau gripă și consultarea medicului de familie în cazul în care apar simptome de boală.

Recomandările Ministerului Sănătății, în contextul stării de alertă epidemică

Ministerul Sănătății reamintește populației că în această perioadă este important:

• să se consulte medicul de familie la apariția primelor simptome respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare;

• să se adreseze centrelor de evaluare/centrelor de permanență organizate la nivelul județului;

• să se respecte eticheta tusei și strănutului – utilizarea de batiste de unică folosință;

• menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

• evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție;

• continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei — persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.


articolul original.

Alertă ONU: La fiecare 4,4 secunde, un copil sau un tânăr moare în lipsa asistenței medicale

11 January 2023 at 13:39

Dacă statele lumii nu vor investi mai mult în serviciile sanitare, 59 de milioane de copii și tineri ar putea muri până în 2030, atrage atenția Grupul inter-instituţional al Naţiunilor Unite pentru estimarea mortalităţii infantile (UN IGME).

Sărăcia, foametea și bolile, dublate de lipsa accesului la servicii medicale, fac milioane de victime, anual, la nivel global. La fiecare 4,4 secunde un copil sau un tânăr își pierde viața pentru că nu are acces la mijloacele de trai și la serviciile medicale de care are nevoie,. Aceste morți ar putea fi însă evitate dacă statele lumii ar dezvolta politici axate pe binele omului și ar investi mai mult în serviciile sanitare.

Grupul inter-instituţional al Naţiunilor Unite pentru estimarea mortalităţii infantile (UN IGME) atrage atenția că, dacă nu se vor lua măsuri urgente, 59 de milioane de copii şi tineri vor muri înainte de 2030! Statisticile ONU arată că, în 2021, aproximativ 5 milioane de copii au murit înainte de a împlini vârsta de 5 ani, iar cele mai recente estimări ale UN IGME relevă faptul că 2,1 milioane de copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 5 şi 24 de ani şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă, ceea ce înseamnă că la fiecare 4,4 secunde, un copil sau un tânăr n-a reușit să supraviețuiască. Un alt raport ONU constată că alți 1,9 milioane de copii s-au născut morţi în 2021.

Experții UN IGME atrag atenția că multe dintre decese ar fi putut fi evitate printr-o îngrijire medicală mai bună. „O tragedie atât de răspândită, care poate fi prevenită, nu ar trebui să fie niciodată acceptată ca inevitabilă. Progresul este posibil cu o voinţă politică mai puternică şi cu investiţii direcţionate pentru un acces echitabil la asistenţa medicală primară pentru fiecare femeie şi copil”, a atras atenția Vidhya Ganesh, reprezentant UNICEF. 

Cercetările arată că Africa subsahariană este regiunea cea mai afectată de lipsa accesului la asistență medicală, iar faptul că doar 29% dintre copiii născuţi vii la nivel global provin din această zonă, dar tot aici s-au înregistrat 56% dintre decesele copiilor cu vârsta sub 5 ani în 2021, demonstrează că acești copiii sunt expuşi celui mai mare risc de deces din lume.

Raportul UN IGME mai arată că, timp de câțiva ani, după anul 2000, s-a observat o scădere a ratei mortalităţii copiilor sub 5 ani cu 50%, a celor mai mari şi a tinerilor cu 36% şi a copiilor născuţi morţi cu 35%, dar acești pași pozitivi s-au pierdut în anul 2010, când „câștigurile s-au redus semnificativ”, iar dacă „nu se iau măsuri rapide pentru îmbunătăţirea serviciilor sanitare”, aproape 59 de milioane de copii şi tineri vor muri înainte de 2030.

Sursă foto: UNICEF/Facebook


articolul original.

Studiu: Alimentul care ne menține inima sănătoasă

10 January 2023 at 13:10

Mulți ani considerat „dăunător”, pentru că ar fi un aliment care crește colesterolul, fiind bogat în grăsimi saturate, untul și lactatele grase conțin un tip de grăsime care reduce riscul de infarct, arată un studiu recent, publicat de revista științifică PLOS Medicine.

Untul, un aliment care în ultimii ani a fost ba lăudat nemeritat, ba criticat nejustificat, a fost subiectul unei cercetări care demonstrează că nu e deloc nesănătos, pentru că ar fi bogat în grăsimi nesaturate, așa cum ni s-a tot spus, ci dimpotrivă, la fel ca și ouăle, evitate pe nedrept de mulți oameni care cred că este unul dintre alimentele care cresc colesterolul, este sănătos.

Un studiu recent, publicat în revista științifică PLOS Medicine, arată că untul ar fi secretul care îi ajută pe suedezi, mari consumatori de lactate, să își mențină inima sănătoasă, iar riscul de infarct, accident vascular cerebral sau alte afecțiuni cardiovasculare este mult mai mic în rândul consumatorilor de unt, lapte și brânză.

De vină” ar fi un tip de grăsime saturată – C15:0, care se găsește în unt și alte produse lactate integrale, așa cum arată și o altă cercetare, publicată în revista Nature.

Spre deosebire de politicieni, care nu-și cer scuze niciodată și nu-și recunosc greșelile, oamenii de știință recunosc când greșesc și, în lumina unor noi dovezi, admit că rezultatele unor cercetări anterioare au fost fie incommplete, fie viciate de anumite rezultate încă nedescoperite sau neluate în seamă la un moment dat.

Profesorul Matti Marklund de la Universitatea Uppsala, coautorul studiului publicat în PLOS Medicine, spune că „mult timp, oamenilor li s-a spus ce fel de grăsimi să consume și ce să evite. Dar acest lucru este foarte greu de realizat, având în vedere că lactatele sunt folosite într-o varietate de alimente. Noi, în schimb, am măsurat nivelul diferitelor tipuri de grăsimi din lactate și am descoperit că C15:0 ajută de fapt la reducerea riscului de boli cardiovasculare atunci când este prezentă în cantități mari în organism”.

Deși unele ghiduri alimentare recomandă în continuare consumul de lactate cu conținut redus de grăsimi, oamnii de știință consideră că noile descoperiri ar trebui să schimbe paradigma și că ar fi indicat ca oamenilor să li se spună că, de evitat sunt doar lactatele cu adaos de zahăr, și că iaurtul natural, brânza și untul sunt sănătoase, iar consumul de lactate, în special cele fermentate (brânză, iaurt, chefir), sunt benefice pentru sănătatea inimii.

Deși conțin grăsimi saturate, ele sunt bogate în calciu, probiotice, proteine, iar oamenii trebuie să știe că renunțarea la alimente integrale – printre care se numără și lactatele grase – nu este benefică pentru sănătate, cuu condiția să ținem cont și de cantitate și diversitate. Așadar, nu este recomandat să se consume exclusiv și excesiv lactate, iar dieta poate fi completată cu grăsimi sănătoase din nuci și pește, cu vitamine și minerale din fructe și legume proaspete și proteine de calitate din carne, ouă și leguminoase.

Rezultatul descoperirilor despre beneficiile untului, publicate în revista PLOS Medicine, provin dintr-o revizuire a unui studiu realizat pe mai mult de 4.000 de suedezi adulți – care se numără printre cei mai mari consumatori de lactate din lume produse. Cercetătorii și-au confirmat concluziile pe baza grupării datelor din alte 17 studii, în care au fost implicați aproape 43.000 de participanți din Statele Unite, Regatul Unit al Marii Britanii și Danemarca.

Dr. Marklund spune că, în contextul în care consumul de lactate este în creștere la nivel global, oamenii de știință din domeniul nutriției au nevoie de o mai bună înțelegere a impactului pe care îl au grăsimile din lapte asupra sănătății. Aportul mai mare de grăsimi din lapte s-a dovedit a nu fi avut o legătură cu un risc crescut de deces în rândul participanților. Cercetătorii au evaluat consumul de grăsimi din lactate la grupul de suedezi de 60 de ani, măsurând nivelurile din sânge ale unui anumit acid gras care apare în general în produsele lactate și, prin urmare, este util în reflectarea aportului de grăsime din lapte.

Autorii studiului au urmărit grupul timp de 16 ani și au constatat că mult mai puțini oameni au avut atacuri de cord, accident vascular cerebral și alte evenimente circulatorii grave din cauza grăsimilor din lactate, în comparație cu decesele din orice altă cauză, în același interval de timp.


articolul original.

Tehnologia digitală, un instrument facil pentru perfecționarea specialiștilor din sănătate

10 January 2023 at 08:50

Este concluzia unei cerecetări realizată de MedicHub, care evidențiază faptul că profesioniștii din domeniul sănătății utilizează tot mai frecvent tehologia digitală, atât pentru perfecționarea continuă, cât și în activitatea curentă.

Profesioniștii din domeniul medico-farmaceutic spun că principalele instrumente pe care le utilizează în vederea propriei perfecționări sunt evenimentele științifice și cursurile online de specialitate, rezultă din cercetarea „Fii partenerul nostru pentru îmbunătățirea serviciilor!”, având ca scop identificarea celor mai des utilizate instrumente pentru formarea/dezvoltarea profesională a medicilor, farmaciștilor, asistenților medicali și de farmacie..

Întrebați cum caracterizează profesia pe care o practică și care este motivul principal pentru care au ales-o, 58% dintre cei 1.472 de participanți la studiu au răspuns că profesia pe care o practică poate fi caracterizată prin cuvântul profesionalism, urmați de cei care au ales „provocare” (26%), „progres” (9%) și „informație” (7%).

La întrebarea „Cum vă ajută tehnologia în practicarea meseriei dumneavoastră?”, 46% au răspuns că tehnologia îi ajută pentru participarea la cursuri și evenimente medicale, 40% pentru documentare, 13% pentru a practica telemedicina și 2% au ales „altele”.

Întrebați fiind cum acumulează punctele EMC/EFC, cei mai mulți dintre respondenți – 1.259 au spus că acumulează punctele de educație medicală/farmaceutică continuă prin participarea la cursuri, iar 1.147 – în urma participării la evenimente științifice. Alte modalități de acumulare a creditelor EMC/EFC sunt: prin abonarea la reviste științifice (560), în cadrul comunităților online (254), prin publicarea de cărți de specialitate (151), prin utilizarea aplicațiilor pentru mobil (148) sau din alte surse (7).

În privința accesării platformei MedicHub, 65,69% dintre participanți spun că, în principal, intră în platformă pentru cursurile online și pentru evenimente, alți 12,77% consultă calendarul evenimentelor, iar 11% citesc articolele științifice publicate în revistele MedicHub și în Viața Medicală, în timp ce 9,97% citesc articolele și știrile de pe site, iar 1% intră în platformă pentru „diverse” alte servicii.

În ceea ce privește întrebarea „Cât de des accesați site-ul viata-medicala.ro?”, 39,74% dintre intervievați au răspuns că îl accesează atunci când au nevoie de informații despre un anume subiect medical. Pe de altă parte, 24,66% au spus că nu accesează site-ul, 23,43% îl accesează cel puțin o dată pe lună, 6,65% îl accesează pentru a căuta posturi medicale, iar 5,50% au spus că nu-l cunosc.

La capitolul ce și-ar dori să citească pe site-ul viata-medicala.ro, 55,29% au răspuns articole de specialitate, 44,22% își doresc „articole de actualitate”, 12,02% preferă „interviuri cu personalități și articole de opinie”, iar 11,41%articole de stil de viață”.

În ceea ce privește exprimarea din articolele publicate pe site, 51% dintre intervievați spun că limbajul este specific profesioniștilor din domeniul medical, iar 49% spun că limbajul este accesibil și persoanelor fără pregătire medicală.

Studiul a fost realizat de MedicHub, în perioada 29 septembrie – 2 noiembrie 2022, iar la chestionar au răspuns 1.472 de profesioniști din domeniul sănătății.


articolul original.

Ce trebuie să știe părinții, copiii și profesorii despre gripă. Recomandările medicilor și autorităților

9 January 2023 at 09:13

Medicii se așteaptă să crească numărul de îmbolnăviri și avertizează că vârful epidemiei de gripă va fi atins în a doua jumătate a acestei luni, dar și că există și riscul îmbolnăvirii simultane de gripă și COVID.

În plină alertă epidemiologică de gripă, peste trei milioane de copii au revenit de astăzi în banci, la grădiniţe, şcoli şi licee. Autoritățile au recomandat efectuarea triajului epidemiologic, zilnic, la intrarea în clase, dar acesta este aproape imposibil de realizat în multe unități de învățământ, în condițiile în care mult nici măcar nu au un cabinet medical, ca să nu mai vorbim de numărul redus de medici şi asistenţi medicali.

Medicii atrag atenția și că încă nu s-a atins vârful sezonului de gripă sezonieră, iar acesta este așteptat în perioada următoare. Prezența copiilor în colectivitate favorizează răspândirea comunitară a virusurilor, de aceea este foarte important să se cunoască și să se respecte măsurile de prevenție.

Raportările INSP arată clar că trei săptămâni consecutiv s-au depășit ratele de îmbolnăvire, atât în cazul virozelor respiratorii, cât și al numărului de cazuri de gripă diagnosticată clinic și al celor confirmate în laborator. Vârful sezonului gripal este așteptat însă abia după jumătatea acestei luni.

În aceste condiții, principala responsabilitate a triajului revine părinţilor, care sunt sfătuiţi să nu-şi trimită copiii în colectivitate dacă au semne de boală, și al dascălilor, care vor efectua un triaj observațional, adică vor observa/identifica eventuale simptome ale virusului gripal.

Conform recomandărilor ministrului Educației, triajul se va face triaj zilnic, la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb, iar în cazul în care copilul are simptome de gripă, părinții/reprezentanții legali vor fi informați cu privire la necesitatea consultării medicului de familie, pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, iar copilul va fi izolat la domiciliu, până când medicul va considera că nu mai este contagios. De asemenea, se recomandă purtarea măștii de protecție, în special de către cadrele didactice și copii care suferă de anumite afecțiuni cronice. În plus, accesul părinților/reprezentanților legali în incinta școlii/ gradiniței este recomandat să fie limitat și să se facă în conformitate cu prevederile legale și cu cele stabilite prin procedura de acces.

Directorii unităților de învățământ trebuie să se asigure că există materiale pentru dezinfectarea periodică a mâinilor și a suprafețelor, că sunt aerisite încăperile şi că se respectă „eticheta” tusei și a strănutului. Acolo unde nu sunt medici sau asistenţi, cadrele didactice pot face triajul copiilor, transmite ministrul Educației.

La rândul lor, autoritățile saitare vin cu o serie de recomandări pentru a limita răspândirea gripei și virozelor. Raportările INSP arată clar că de mai bine de trei săptămâni consecutiv s-au depășit ratele de îmbolnăvire. Vârful sezonului gripal este așteptat după jumătatea acestei luni și atrag atenția că, în paralel, circulă și virusul SARS-CoV2. În cazul în care cele două virusuri infectează aceeași persoană, vorbim despre „flurona”, care poate duce la complicaţii grave (mai ales în cazul copiilor și a persoanelor vârstnice, cu boli asociate), de aceea evoluţia bolii trebuie urmărită de specialişti, în spital, recomandă specialiștii.

Este util ca părinții să cunoască diferențele dintre gripă și o banală răceală. Medicii spun că gripa debutează brusc, cu febră înaltă, bolnavului îi curge nasul sau îi apare răgușeala, are dureri de cap, de oase și dureri musculare, o stare generală de rău, ceea ce nu se întâmplă în cazul unui guturai obișnuit.Pe de altă parte, diferența între COVID și gripă este foarte greu de făcut clinic, de aceea este mai bine ca pacientul să se testeze cât mai des, cu teste rapide care se găsesc în farmacii, pentru a ști dacă e vorba despre gripă, despre COVID sau despre amândouă și să se adreseze medicului de familie.

Conform documentului realizat de INSP, gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale (viroze respiratorii) care au simptome asemănătoare gripei. „Puteți recunoaște o viroză respiratorie, alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii (începe ușor, cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap), dar și după evoluția mai ușoară a bolii. Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și plămâni)”, precizează INSP.

Simptomele tipice ale unei răceli includ tuserinoree, congestie nazală și durere sau iritație a faringelui. Acestea pot fi însoțite de durere musculară (mialgie), senzație de oboseală, cefalee (dureri de cap) și scăderea poftei de mâncare. Durerea de gât (odinodinia) este prezentă în aproximativ 40% dintre cazuri, în timp ce pentru tuse și dureri musculare procentul este de aproape 50%. De asemenea, tusea este, de obicei, mai ușoară decât în cazul gripei. Răceala este, în general, moderată și autolimitantă, majoritatea simptomelor atenuându-se în câteva zile. Complicațiile severe apar, în general, la persoanele vârstnice, la copii și la persoanele imunodepresive.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a transmis, astăzi, că 1.025 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, iar la ATI sunt trataţi 119 pacienţi, dintre care 109 nu sunt vaccinaţi anti-COVID. „Din totalul pacienţilor internaţi, 97 sunt minori. 96 sunt internaţi în secţii şi unul la ATI”, precizează MS.

În intervalul 2 – 8 ianuarie, au fost înregistrate 4.107 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, dintre care 1.105 dintre cazurile noi raportate în ultima săptămână sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.

Săptămâna trecută au fost raportate de către INSP 52 decese (32 bărbaţi şi 20 femei) la pacienţi cu COVID-19, dintre care unul la categoria de vârstă 30 – 39 de ani, cinci la categoria de vârstă 50-59 de ani, şapte la categoria de vârstă 60-69 de ani, 12 la categoria de vârstă 70-79 de ani şi 27 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, toţi pacienţii decedaţi prezentau comorbidităţi și doar 18 dintre ei erau vaccinați împotriva noului coronavirus.

De la debutul pandemiei şi până în prezent, 67.460 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.

În ceea ce privește lipsa medicamentelor pentru tratarea afecțiunilor de sezon, de pe piața farmaceutică, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila recunoaște că există o discontinuitate în furnizarea unor peniciline cu administrare orală, amoxicilină sau unele combinaţii ale amoxicilinei, dar spune că producătorii l-au asigurat că, în această perioadă, ei „transmit către firmele de distribuţie toate cantităţile de medicamente solicitare, astfel încât să nu lipsească aceste categorii de medicamente din farmacii şi, bineînţeles, din unităţile sanitare, pentru că spitalele care tratează pacienţi cu patologie virală sau infecţioasă respiratorie este esenţial să aibă aceste medicamente pentru pacienţii internaţi. Problema este legată de o anumită discontinuitate generată de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului, pe de o parte, şi de întârzieri în livrarea materiei prime din China, pe de altă parte. Mai mulţi producători au menţionat exact aceeaşi situaţie, legată de unele peniciline şi de penicilină cu administrare orală și probleme legate de amoxicilină sau de combinaţii ale amoxicilinei, pe care speră să o poată rezolva până la sfârşitul acestei luni. Dar o anumită întârziere pe piaţă este din cauza livrărilor întârziate din China, care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a afirmat ministrul astăzi, într-o conferință de presă.

Alexandru Rafila a menționat că alte probleme nu ar mai fi, dar va avea marți, o întâlnire cu distribuitorii, pentru a discuta un plan coerent privind furnizarea cu medicamente în acest sezon traversat de viroze şi infecţii respiratorii. „Ne vom întâlni cu distribuitorii ca să putem să avem o politică coerentă care să includă profesioniştii din sănătate, producătorii de medicamente, distribuitorii de medicamente şi să putem trece cu bine peste această perioadă în care şi România, la fel ca şi în restul Europei, acest val de viroze respiratorii se manifestă şi bineînţeles că pacienţii au nevoie de tratament”, a precizat ministrul Sănătății.

Acesta a menționat că se așteaptă ca „poate până la finalul acestei săptămâni, sigur nu depinde de noi, dar am făcut diligenţe la misiunea României de la Bruxelles, încât până la sfârşitul acestei săptămâni, dacă se poate, să avem un răspuns din partea Comisiei Europene apropos de ordinul de limitare a exporturilor pentru câteva dintre produsele care fac obiectul unor discontinuităţi pe piaţa de medicamente din România”.


articolul original.

La Maternitatea Buzău, un băiețel și trei fetițe au „sorcovit” Anul Nou

2 January 2023 at 14:50

Baiețelul s-a născut la miezul nopții, iar după el, cele trei fetițe au fost darul Sfântului Vasile pentru familiile care așteptau cu nerăbdare să le ofere dragostea lor. 

Cele șapte minuni aduse în dar de Moș Crăciun unor familii, la Maternitatea Buzău, au ajuns acasă, împreună cu mămicile lor, pentru a petrece Anul Nou în familie. Medicii, asistentele medicale și moașele maternității buzoiene nu au avut pic de răgaz de Revelion, când patru pui de om au decis să vină pe lume, aducând bucurie cu scâncetele lor, pentru că toți au fost frumoși și sănătoși.

Primul bebeluș care a salutat Anul Nou a fost un băiețel care s-a născut spontan, la ora 23.55, aducând bucurie familiei care abia-l aștepta. În greutate de 3.100 de grame, micuțul s-a dovedit a fi un băiețel vioi și sănătos, iar mămica lui consideră că este „cel mai frumos dar” pe care-l putea primi la cumpăna dintre ani.

După el, trei fetițe la fel de sănătoase și vioaie au venit cu „sorcova, vesela”, ca un dar prețios adus de Sfântul Vasile celor trei familii care sunt sigure că prințesele lor, care s-au născut spontan și au avut greutăți între 2.840 de grame și 3.720 de grame, le vor umple viața de bucurie.

Chiar după naștere, mamele celor patru bebeluși năzdrăvani s-au topit de emoție când și-au strâns pentru întâia oară puii în brațe și spun că au avut parte de cel mai minunat început de an din viața lor.

Tradiția spune că bebelușii născuți de Anul Nou vor fi sănătoși și norocoși și vor fi feriți de rele toată viața. Credința populară spune că pruncii care se nasc în prima zi a anului sunt binecuvântați, aduc bucurie și prosperitate familiei şi vor avea un destin luminos.

În anumite comunităţi şi culturi, a fi primul născut al Noului An înseamnă o viaţă plină de cadouri şi succes. Se crede că bebeluşii născuți de Anul Nou vor avea mai mult noroc decât cei din jurul lor, iar familiile lor vor avea parte de un an încărcat de succes.

Se mai spune că micuţii născuţi de Anul Nou nu vor fi afectaţi de niciun element malefic şi vor fi feriţi de înec, iar la maturitate vor fi extrem de fertili…


articolul original.

7 minuni aduse de Moș Crăciun la Maternitatea Buzău

27 December 2022 at 07:00

Șase băieței și o fetiță au adus lumină și bucurie în casele și în inimile a șapte familii de buzoieni, în ziua de Crăciun. 

În ziua de Crăciun celebrăm cu toții naștera celui mai iubit copil al omenirii, Pruncul Iisus. Tocmai de aceea se spune, probabl, de peste 2000 de ani, că și pruncii oamenilor obișnuiți, care se nasc în acestă Zi Sfântă, sunt binecuvântați cu sănătate și noroc toată viața și că vor avea parte de o viață lungă.

Cu bucurie au întâmpinat Crăciunul din acest an și șapte familii de buzoieni, împreună cu medicii și moașele din Maternitatea Buzău, care pe lângă darul lăsat de Moș Crăciun sub brad s-au bucurat de primul scâncet al celor 7 minuni venite pe lume. Toți cei 7 bebeluși născuți în ziua de decembrie la Maternitatea Buzău sunt frumoși și sănătoși, iar primul care a și-a salutat mămica și medicii cu un țipăt și un zâmbet a fost un băiețel dolofan care, alături de alți 5 băieței și o fetiță. „Trei dintre micuți au venit pe lume prin cezariană, iar ceilalți 4 s-au născut spontan. Toți cei 7 micuți s-au născut la termen și sunt sănătoși, atât ei cât și mămicile lor”, a transmis Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Pe de altă parte, mulți buzoieni au dat dovadă de cumpătare la masa de Crăciun și anul acesta, așa că deși Serviciul Județean de Ambulanță și medicii de gardă au fost în alertă, la UPU-SMURD au ajuns, cu probleme medicale cauzate de excesele alimentare și bachice mai puține persoane decât într-o zi obișnuită. Astfel, 125 de persoane cu diferite probleme de sănătate s-au prezentat la UPU în ziua de Crăciun, iar alte 146, în ziua următoare.

Au predominat insuficiențele cardiace, traumatismele și accidentele vasculare, dar nu au lipsit nici indigestiile sau alte probeme digestive pe care în multe cazuri le-au avut persoanele cu afecțiuni cronice. Din păcae înă nu au lipsit nici cazurile de abuz de alcool, care le-a dat de furcă atât unora care au uitat de măsură, cât și medicilor care au fost nevoiți să-i repună pe picioare, acordându-le îngrijirile necesare”, a explicat Adriana Bunilă.


articolul original.

Bolile pentru care se acordă concediu de îngrijitor

23 December 2022 at 05:47

Lista problemelor medicale grave pentru care se acordă concediul de îngrijitor, stabilită de ministerele Sănătății și Municii prin Ordinul 2172/3829/2022, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale au stabilit că se poate acorda concediu de îngrijitor pentru 22 de categorii de afecțiuni grave, care sunt definite ca „afecţiuni sau complicaţii ale acestora care afectează statusul funcţional al pacientului pentru anumite perioade sau permanent, respectiv limitează semnificativ posibilitatea efectuării activităţilor de bază şi activităţilor instrumentale cotidiene, ajungând până la imposibilitatea efectuării acestora, necesitând sprijinul altei persoane”, se arată în actul normativ.

Astfel, se poate acorda concediu de îngrijitor pentru:

I. Afecţiuni de oftalmologie:

1. Retinoblastomul cu invadare de orbită/operat (la copii) şi care necesită tratament radioterapic şi chimioterapic;

2. Tumori intraoculare cu invadare orbitară şi necesitate de tratament chimioterapic;

3. Tumori ale anexelor globului ocular (pleoape, conjunctivă, aparat lacrimal, orbită) cu invadare orbitară sau metastaze la distanţă, cu necesitate de tratament;

4. afecţiuni oftalmologice cu afectare severă a acuităţii vizuale şi/sau a câmpului vizual.

II. Afecţiuni psihiatrice:

1. Schizofrenie şi tulburarea schizoafectivă (perioada postspitalizare după un episod acut de boală);

2. Demenţe (formele care nu necesită spitalizare sau internare într-un centru de îngrijiri permanente);

3. Tulburări depresive severe cu risc suicidar (până la internare);

4. Psihoza şi depresia post-partum;

5. Tulburarea afectivă bipolară (perioada postspitalizare după un episod acut de boală sau refractare la tratament);

6. Întârziere mintală cu decompensări psihotice şi tulburări semnificative de comportament;

7. Tulburări psihice semnificative asociate dependenţei de substanţe psihoactive.

III. Afecţiuni nefrologice:

1. Infecţii de tract urinar înalte, complicate: la pacienţi cu anomalii anatomice, funcţionale (de exemplu Reflux vezicoureteral) sau obstructive ale tractului urinar, la pacienţi cu multiple instrumentări urologice sau la pacienţi din categoria extremelor de vârstă (nou-născuţi, vârstnici), precum şi la pacienţii imunosupresaţi, în contextul bolii (sarcină, diabetul zaharat, boala cronică renală în stadii avansate, transplant, neutropenie) sau al tratamentului imunosupresor;

2. Nefropatia tubulointerstiţială acută sau cronică în puseu acut asociată sau nu litiazei urinare obstructive;

3. Sindromul nefritic acut şi sindromul nefrotic, în tratament imunosupresor, cu complicaţii infecţioase sau tromboembolice;

4. Injuria renală acută stadiile KDIGO 2-3;

5. Boala cronică de rinichi stadiile G4-G5, în predializă sau dializă cronică*, cu complicaţii acute;

6. Transplantul renal complicat; aceste afecţiuni pot beneficia de reglementările legate de persoanele cu handicap. Situaţiile în care se poate acorda concediul de îngrijitor, ca însoţitor, pentru aceste categorii de pacienţi sunt următoarele:

a) ca însoţitor al pacientului internat, cu acordul medicului curant;

b) la externarea pacientului care necesită îngrijiri suplimentare la domiciliu, acest fapt fiind menţionat de către medicul curant în biletul de externare;

c) când pacientul necesită tratament ambulator sub supravegherea strictă a unui însoţitor.

IV. Afecţiuni endocrinologice:

Afecţiuni endocrinologice forme clinice severe în tratament cronic de substituţie şi echilibrare metabolică cu complicaţii cardiovasculare severe, tulburări neuropsihice severe care necesită spitalizare pentru echilibrare hormonală, orice boală endocrină cu complicaţii, decompensată sau cu comorbidităţi care îi afectează capacitatea de muncă.

V. Afecţiuni de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice:

1. Primele trei luni (90 de zile) de la debutul diabetului zaharat tip 1 la copil;

2. Perioada cuprinsă între 0-12 luni de viaţă a copilului diagnosticat cu diabet zaharat tip 1;

3. Diabet zaharat tip I/II asociat cu complicaţii grave: boala coronariană aterosclerotică, cardiomiopatie diabetică cu insuficienţă cardiacă şi disfuncţie sistolică severă (FE < 30%), boala arterial periferică stadiul IV Fontaine, insuficienţă renală cronică RFG < 15 ml/min, BRC G5, eventual dializă, sechele grave ale bolii vasculare cerebrale, dezlipire de retină cu pierderea completă şi definitivă a vederii, alte entităţi clinice oftalmologice grave în primele 30 de zile de la internare;

4. Diabetul zaharat indiferent de tip, în perioada complicaţiilor acute care necesită spitalizare şi tratament de urgenţă, în intervalul de maxim 30 de zile de la externare.

VI. Afecţiuni ORL:

1. Pacienţi purtători de canulă traheală, gastrostomă, hrănire parentală;

2. Afecţiuni vestibulare care împietează posibilitatea de deplasare şi prezintă risc de cădere.

VII. Afecţiuni de terapii celulare:

1. Pacienţii cu transplant de celule stem hematopoietice;

2. Pacienţii cu terapii celulare CAR – T.

VIII. Afecţiuni constatate de medicina muncii:

1. Agranulocitoza de cauză profesională;

2. Sindromul posttraumatic;

3. Sindromul de stres posttraumatic;

4. Neuropatiile profesionale;

5. Parkinsonismul secundar;

6. Cataracta profesională;

7. Nevrita optică profesională;

8. Ambliopia, diplopia sau amauroza.

IX. Afecţiuni de alergologie şi imunologie clinică:

1. Astmul sever necontrolat;

2. Exacerbarea de astm tratată cu corticosteroizi sistemici;

3. Exacerbarea de astmă;

4. Angioedemul ereditar în puseu de activitate;

5. Reacţiile severe induse de medicamente;

6. Imunodeficienţe pe perioada episodului infecţios;

7. Anafilaxia – perioada de 48 de ore după un episod ce a necesitat administrare de adrenalină;

8. Urticaria acută generalizată;

9. Dermatita atopică în puseu sever ce necesită corticosteroizi sistemici;

10. Mastocitoza.

X. Afecţiuni de urologie:

1. Purtători cronici sonde uretro-vezicale, ureterostomii, nefrostomii, cistostomii – în condiţiile unor posibilităţi neuromotorii reduse (parţial/complet imobilizaţi la pat);

2. Carcinoame cu origine la nivelul aparatului urinar cu metastaze prezente la nivelul sistemului osos, care implică un risc de fractură pe os patologic; neoplaziile urinare aflate în stadiu terminal;

3. Afecţiuni renale stadiu avansat cu afectare renală severă cu scăderea RFG < 29 ml/min/1.73 m2;

4. Transplantul renal cu evoluţie nefavorabilă cu restabilirea inadecvată a funcţiei renale şi/sau prezenţa complicaţiilor şi a comorbidităţilor.

XI. Afecţiuni reumatismale:

1. Artrita reumatoidă, cu deficit funcţional sever, afectarea semnificativă a capacităţii de autoîngrijire, gesticii uzuale, ortostatismului şi deplasării;

2. Artrita psoriazică cu deficit funcţional sever, afectarea semnificativă a capacităţii de autoîngrijire, gesticii uzuale, ortostatismului şi deplasării;

3. Spondiloartrite cu deficit funcţional sever, afectarea semnificativă a capacităţii de autoîngrijire, gesticii uzuale, ortostatismului şi deplasării sau cu uveită severă şi afectarea capacităţii vizuale;

4. Boli sistemice imuno-inflamatoare (lupus eritematos sistemic, sclerodermia, dermato/polimiozita, boala mixtă de ţesut conjunctiv, boala Still a adultului, vasculite sistemice) cu complicaţii severe:

a) deficit funcţional sever, afectarea semnificativă a capacităţii de autoîngrijire, gesticii uzuale, ortostatismului şi deplasării;

b) afectarea esofagiană severă cu imposibilitatea alimentaţiei orale;

c) leziuni vasculitice necrozante cu afectarea autoîngrijirii;

d) afectarea neurologică severă cu afectarea oftalmologică severă, cu reducerea semnificativă a acuităţii vizuale;

e) pneumopatii severe cu necesar de oxigenoterapie continuă;

f) insuficienţă renală cronică în stadiu de dializă;

5. Boli degenerative articulate în stadiu avansat (coxartroza şi gonartroza) cu imposibilitatea ortostatismului şi mersului;

6. Afecţiuni reumatismale cu afectare severă a locomoţiei şi/sau gestualităţii*.

XII. Afecţiuni pneumologice:

A. Lista afecţiunilor respiratorii ce pot fi clasificate ca probleme medicale grave şi care necesită îngrijire la domiciliu permanentă sau frecventă, în cazul în care se asociază cu una din:

– handicap accentuat sau grav (conform legislaţiei în vigoare)

– insuficienţă respiratorie cronică cu necesar de oxigenoterapie continuă (minimum 15 ore pe zi) şi/sau indicaţie de ventilaţie non-invazivă la domiciliu

1. Bronhoneumopatie obstructivă cronică stadiul GOLD III-IV;

2. Sindrom de obezitate hipoventilaţie;

3. Boală neuromusculară avansată cu insuficienţă respiratorie;

4. Deformări severe de cutie toracică;

5. Astm sever refractar;

6. Cancer pulmonar;

7. Pneumopatii interstiţiale difuze fibrozante (inclusiv post COVID-19);

8. Fibroză chistică;

9. Fibroză pleurală extensivă;

10. Hipertensiune arterială pulmonară sau hipertensiune pulmonară secundară (gradul 4-5) clasa NYHA 3-4;

11. Bronşiectazii difuze;

12. Anomalii congenitale ale sistemului respirator;

13. Sechele pulmonare posttuberculoase;

14. Afecţiuni ale sistemului respirator însoţite de insuficienţă respiratorie cronică cu necesar de oxigenoterapie continuă după externare;

15. Transplantul pulmonar cu evoluţie postoperatorie nefavorabilă cu restabilirea inadecvată a parametrilor hemodinamici şi respiratori şi/sau prezenţa complicaţiilor.

B. Lista problemelor medicale grave care necesită îngrijire la domiciliu pe o perioadă determinată, de către o rudă sau o altă persoană din anturaj, pentru un episod acut fără spitalizare sau pentru îngrijire postexternare din spital:

1. Exacerbare/Acutizare severă a uneia dintre bolile/condiţiile enumerate mai sus;

2. Pneumonie infecţioasă acută;

3. Status post episod de insuficienţă respiratorie acută cu spitalizare în terapie intensivă/terapie intermediară respiratorie.

XIII. Afecţiuni constatate de medicină dentară:

1. Sindroamele cranio-faciale plurimalformative: sindrom Francesketti, Cruzon, Down etc.;

2. Despicările labio-maxilo-palatine;

3. Afecţiunile maligne ale cavităţii orale cu sechelele acestora.

XIV. Afecţiunile pediatrice: afecţiunile cronice grave specificate în anexa nr. 8 la Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificările ulterioare, precum şi afecţiunile care pot cauza deficienţe funcţionale severe prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, cu modificările şi completările ulterioare.

XV. Afecţiunile sistemului cardiovascular:

1. Insuficienţa cardiacă NYHA III-IV de orice etiologie;

2. Intervenţii chirurgicale cardiovasculare la adult de orice etiologie;

3. Transplantul cardiac, cardio-pulmonar cu evoluţie postoperatorie nefavorabilă;

4. Arteriopatii cu amputaţii de gambă, de coapsă;

5. Insuficienţă venoasă cronică CEAP-C6 cu limfedem;

6. Anevrismele şi disecţia de aortă operate;

7. Accident vascular cerebral (AVC);

8. Intervenţii chirurgicale cardiovasculare pediatrice de orice etiologie, inclusiv de reparare totală sau paliativă a unor malformaţii;

9. Intervenţie chirurgicală cardiacă, cu externare în insuficienţă cardiacă NYHA III-IV sau cu complicaţii neurologice.

XVI. Afecţiunile sistemului hematologic:

1. Afecţiuni hematologice maligne (leucemiile acute, leucemia mieloidă cronică, policitemia vera, trombocitemia esenţială, mielofibroza idiopatică cronică, sindroamele mielodisplazice, leucemia limfocitară cronică, boala Hodgkin, limfoamele maligne non Hodgkiniene, mielom multiplu, macro globulinemia Waldenstrom, sindroamele hemoragice de cauză trombocitară) stadiul sever, refractare la tratament, cu recăderi frecvente grevate de complicaţii severe;

2. Afecţiuni hematologice congenital stadiul sever, refractare la tratament, cu recăderi frecvente, grevate de complicaţii severe.

XVII. Afecţiunile sistemului imunitar:

Infecţia HIV-SIDA stadiul C3 cu manifestări grave ale bolii, cu complicaţii postinfecţioase sau noninfecţioase cu stare generală gravă, caşexie.

XVIII. Afecţiunile sistemului digestiv:

1. Afecţiuni ale sistemului digestiv cu deficit ponderal sever (IMC < 15 kg/m2) şi anemie severă (Hb < 6 g/dl);

2. Hepatite cu evoluţie severă;

3. Ciroze hepatice decompensate cu factor de prognostic nefavorabil (ficat mic, vârstă înaintată, icterul, HTA, hemoragia digestivă superioară, albuminemia sub 2,5 g/l, echimoze spontane, timp de protombină prelungit, ascită greu/deloc controlabilă, encefalopatie cu evoluţie spre comă);

4. Intervenţii chirurgicale digestive cu complicaţii postoperatorii în primele 30 de zile de la externare;

5. Transplantul hepatic cu evoluţie postoperatorie nefavorabilă.

XIX. Afecţiunile ortopedice:

Afecţiuni musculo-scheletale cu limitări severe ale locomoţiei şi/sau gestualităţii*.

XX. Afecţiuni neurologice:

1. Afecţiuni neurologice cu afectare severă a locomoţiei şi/sau a manipulaţiei*;

2. Afecţiuni neurologice însoţite de afazie globală;

3. Afecţiuni neurologice însoţite de tulburări severe de echilibru (ortostaţiunea posibilă cu dificultate şi/sau imobilizat la pat);

4. Afecţiuni neurologice însoţite de tulburări severe vizuale (cecitate/reduceri severe de câmp vizual) cu afectarea semnificativă a activităţilor de bază şi activităţilor instrumentale cotidiene;

5. Afecţiuni neurologice însoţite de tulburări sfincteriene permanente de tip incontinenţă;

6. Afecţiuni neurologice însoţite de tulburări severe de deglutiţie şi/sau respiraţie;

7. Afecţiuni neurologice însoţite de tulburări de mişcare severe (dischinezii şi/sau distonii severe);

8. Afecţiuni neurologice însoţite de afectarea severă (status epilepsticus recurent, stări postcritice prelungite, come) a stării de conştienţă, de control şi coordonare a mişcărilor involuntare;

9. Paraplegie;

10. Tetraplegie;

11. Scleroza multiplă în stadii avansate.

XXI. Afecţiuni dermatologice:

1. Afecţiuni dermatologice în perioada de activitate, însoţite de alterarea stării generale cu complicaţii apărute ca urmare a tratamentului imunosupresor;

2. Sechele majore postcombustionale cu afectare severă de gestualitate şi/sau locomoţie şi/sau tulburări funcţionale severe respiratorii, vizuale, de deglutiţie, care afectează semnificativ activităţile de bază şi activităţile instrumentale cotidiene.

XXII. Afecţiuni oncologice:

1. Afecţiuni oncologice stadiul avansat (stadiul III şi IV) în cursul tratamentului oncologic grevat de reacţii adverse sau complicaţii;

2. Sechele importante ale bolii neoplazice sau ale tratamentului greu de controlat terapeutic, care afectează semnificativ activităţile de bază şi activităţile instrumentale cotidiene.

* Deplasarea se realizează cu ajutorul unor dispozitive ajutătoare de mers sau imobilizat la pat şi/sau deficit motor total al unui membru superior sau deficit motor bilateral.


articolul original.

Exportul unor medicamente pediatrice și oncologice ar putea fi interzis temporar

21 December 2022 at 06:00

Între medicamentele pentru care Ministerul Sănătății intenționează să aplice aceste restricții se numără antibioticele pentru copii și tratamentele oncologice.

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că specialiștii ministerului, împreună cu cei ai Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), examinează „posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”.

În primele nouă luni ale acestui an, exporturile de medicamente au crescut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, de la 647 milioane euro, la 677 milioane euro, potrivit datelor Insti­tutului Naţional de Statistică, în timp ce în farmaciile din România lipsesc multe medicamente pediatrice uzuale și medicamente oncologice.

Ministrul Sănătății spune că problema aprovizionării cu unele medicamente este una globală și nu doar România este afectată, iar la aceasta contribuie și faptul că „în acest an avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii”, iar din cauza creșterii consumului de medicamente, există „anumite probleme. Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global”, a explicat Rafila.

Totodată, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor realiza o metodologie de stabilire a preţurilor la medicamente.

„În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România”, a mai spus Alexandru Rafila.

Proiectul elaborat de Ministerul Sănătății are ca punct de plecare o analiză din care rezultă că la ora actuală sunt folosite ca referință de preț 615 medicamente care nu mai figurează în Canamed și propune corectarea acestor anomalii înainte de corecția prețurilor, care ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2023.

La finalul lunii octombrie, ministrul Sănătății anunța că a fost constituit un grup de lucru guvernamental care va identifica un nou mod de calcul al prețurilor medicamentelor, astfel încât să se evite retragerea unor medicamente generice de pe piață.


articolul original.

O aplicație informatică va ajuta „Caravana cu Medici” să-și sporească eficiența

20 December 2022 at 05:00

Aplicația a fost realizată cu ajutorul unei sponsorizări a unei companii farmaceutice și va facilita acordarea de consultații pacienților din zone defavorizate, ajutându-i pe medici să nu mai piardă timp și bani cu birocrația.

Dr Mihai Ranete

Caravana cu Medici a primit o aplicație informatică realizată printr-o donație companiei Bayer, partener strategic al Caravanei cu Medici încă din anul 2016, care îi va ajuta pe medicii și studenții care merg pe teren să nu mai piardă timp pentru completarea fișelor și bani pentru logistică și tipărituri.

Aplicația stochează, în format electronic, datele pacienților (istoric medical, examinare fizică, rezultate ale testelor de laborator, rapoarte imagistice, rezultate ale testelor de screening etc.), are rezoluție dinamică și este disponibilă pe toate dispozitivele electronice – telefon, tabletă și laptop.

O caravană înseamnă aproximativ 25 medici și studenți care merg în zone defavorizate și fac în jur de 10 investigații medicale pentru aproximativ 100 de oameni într-o singură zi. Imaginați-vă câte formulare trebuia să completăm de mână și apoi să le introducem în calculator ca să putem calcula câteva statistici. Dacă mai adăugăm și că noi am făcut până acum 156 caravane, în care am consultat peste 14.000 oameni, este evidentă nevoia pe care o aveam de această aplicație”, a afirmat dr. Mihai Ranete, cofondator al Caravanei cu Medici.

Digitalizarea activității caravanei le va permite coordonatorilor și voluntarilor să fie și mai eficienți, întrucât „extinderea accesului la soluții de sănătate de zi cu zi ajută nu doar pacienții de astăzi să prevină bolile, ci contribuie și la sănătatea următoarei generații. De aceea, susținerea activității Asociației Caravana cu medici este în concordanță cu viziunea Bayer de dezvoltare durabilă «Sănătate pentru toți, nimeni fără hrană» și suntem încântați că am reușit să donăm în anul 2022 o sumă totală de 45.000 euro către Asociație”, consideră Ana Gheorghiu, Public Affairs, Science & Sustainability Lead la Bayer România, Bulgaria și Moldova.

„Digitalizarea activității din caravană ușurează mult procesul de organizare, reduce costul și volumul logisticii necesare, timpul pentru completarea bazelor de date cu informații ale pacienților, respectiv stocarea lor într-un mediu sigur. Digitalizarea devine astfel un partener în procesul caravanei de a oferi un act medical apropiat celui din spital, într-un mediu mult mai familiar multora dintre noi, chiar la ei în sat”, a completat dr. Ana Bilegan, președinte Caravana cu Medici.

În 2022, Caravana cu Medici a reușit să ajungă prin intermediul filialelor sale în 43 de comunități locale, unde a oferit consultații gratuite pentru peste 2000 de beneficiari direcți. Tot anul acesta, echipa departamentului de Educație medicală al Caravanei cu Medici a ajuns la 460 de elevi și 70 de femei din regiunea Moldovei și a susținut cursuri de prim ajutor pentru elevi și profesori, cursuri de educație sexuală pentru elevii de liceu și gimnaziu și cursuri de puericultură pentru proaspetele și viitoarele mămici, prin care dorește să schimbe mentalitatea tinerilor în special și să ofere o mai bună educație medicală, bazată pe prevenție, și acces mai facil la servicii de sănătate.

Asociația Caravana cu Medici a fost fondată în 2014, de cinci medici rezidenți care au remarcat absența serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa de educație medicală și mentalitatea nepreventivă a românilor și au decis să găsească ei înșiși soluții pentru aceste probleme. La acțiunile caravanei participă, voluntar, echipe multidisciplinare formate din medici specialiști și rezidenți, care în colaborare cu autoritățile locale acordă îngrijiri medicale de bază, popularizează testele de screening și informează persoanele din mediul rural pentru a obține o populație mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur.

Sursă foto: Caravana cu Medici


articolul original.

Încă un an câștigat de pacienții cu cancer, în lupta cu boala

19 December 2022 at 10:26

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a celebrat la Brașov, încă un an al biruinței pacienților oncologici în lupta cu boala, în cadrul evenimentului anual dedicat bilanțului organizațiilor de pacienți, la final de an.

Cezar Irimia

Peste 100 de pacienți din cadrul asociațiilor membre ale Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer FABC din toată țara au participat la Brașov, în zilele perioada 16-18 decembrie, la un eveniment dedicat încă unui an câștigat de pacienții care luptă cu afecțiunile oncologie. Cu acest prilej, FABC a dorit să aducă încă o dată în atenția opiniei publice, situația critică a pacienților oncologici din România.

„Suntem ajunși la sfârșit de an, încă un an greu pentru pacienții români cu cancer, cu diverse probleme legate de accesul la noile terapii, dar și grave lipsuri în ceea ce privește accesul la medicamentele specifice, uzuale, precum și la asistență medicală de specialitate. În România, în fiecare zi mor aproximativ 150 pacienți cu diferite forme cancer – mulți dintre aceștia cu șanse reale de supraviețuire, chiar de vindecare, dacă ar fi avut acces, imediat, la investigații și tratamente specifice patologiei oncologice. Sperăm ca de anul viitor – 2023, Planul Național de Prevenire și Control al Cancerului să fie implementat și să acorde o șansă reală fiecărui pacient la supraviețuire sau vindecare – a declarant Cezar Irimia, președinte FABC.

Au fost prezentate pe larg lipsa accesului la tratamentele uzuale și inovative, acolo unde nu există alternative terapeuticelipsa accesului gratuit la investigații pentru stabilirea exactă a diagnosticului oncologic, sincope cu aprovizionarea tratamentelor uzuale.

Cu ocazia întâlnirii au fost trecute în revistă proiectele importante pe care FABC le implementează la nivel național, proiecte cu beneficii importante pentru pacienţii cu cancer, dar și pentru populația generală. 

A fost o luptă împotriva resemnării și un efort susținut pentru a învinge boala dar mai ales, lupta cu sistemul de sănătate, care în pandemie a neglijat total acești pacienți greu încercați”, transmite FABC, care subliniază că „în preajma Sfintelor Sărbători de iarnă, incertitudinea asigurării tratamentelor uzuale, încă guvernează viața pacienților cu cancer.

FABC transmite că va fi în continuare alături de pacienții pe care îi reprezintă, asigurându-i de întregul sprijin direct, și prin asociațiile membre, dar și prin CallCenter-ul Suport Pacient 021.253.0591, pus la dispoziția acestora, unde pot beneficia de informații medicale de bază, consiliere psihologică gratuită, planuri personalizate de nutriție oncologică și navigare prin sistemul medical românesc.

S-a subliniat însă că anul acesta, Legiferarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului și recunoașterea activității FABC prin acordarea Ordinului Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajamentul Social în grad de Cavaler, de către Președintele României, ceea ce înseamnă recunoașterea activității organizației de pacienți care luptă pentru drepturile bolnavilor de cancer. În acest context, Ziua Supraviețuitorului e Cancer a fost transformată în Ziua FABC.

Asociațiile membre FABC, au fost susținute cu tehnica specifică IT, cu instrumente specifice de advocacy pentru îmbunătățirea activităților de suport pe plan local și în diseminarea materialelor informative pe diverse forme de cancer.


articolul original.

Spitalul Orășenesc Nehoiu intră în reabilitare prin PNRR

15 December 2022 at 05:00

Proiectul se află în faza de semnare a contractului privind elaborarea documentației DALI, iar un alt proiect, privind reducerea riscului de infecții nosocomiale, se află în faza de evaluare.

Veste bună pentru cei 50.000 locuitori de pe Valea Nehoiului care se adresează, pentru servicii medicale, Spitalului Orășenesc Nehoiu. Unitatea medicală intră în reabilitare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul „Reabilitare moderată Spital Orășenesc Nehoiu” a fost cuprins în PNRR pe componenta „Fondul local C 10- runda 2” și va fi demarat chiar de anul viitor.

Proiectul privind Reabilitarea Spitalului Orășenesc Nehoiu se află în faza de semnare a contractului privind elaborarea documentației DALI, urmând ca la începutul anului 2023 să se desfășoare procedura de licitație pentru proiectare și execuție. Valoarea totală a proiectului: 24.399.348,2 lei”, a anunțat primarul orașului Nehoiu, Ionuț Milea, care mulțumește pentru sprijin secretarului de stat Alexandru Stoica – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și parlamentarilor PSD Marcel Ciolacu, Lucian Romașcanu, Liliana Sbârnea, Andi-Lucian Cristea, Romeo-Daniel Lungu și Laurențiu Țepeluș.

Tot în beneficiul direct al Spitalului Orășenesc Nehoiu și tot prin PNRR se află în faza de evaluare proiectul „Dotare cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”, mai spune primarul Milea, pe pagina sa de socializare, menționând că mai are și alte proiecte ce „ce urmează a fi derulate începând cu anul 2023” și tot ce-și dorește este „să fim sănătoși, să le ducem la îndeplinire și să ne bucurăm cu toții de realizarea lor”.

Potrivit Ministerului Sănătății, spitalele au la dispoziție 150.380.000 de euro fără TVA pentru finanțarea proiectelor privind investiții în echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții asociate asistenței medicale (IAAM), pe secțiunea C 12 – Sănătate din PNRR, iar banii vor putea fi valorificați de minim 25 de spitale publice, pentru finanțarea a trei componente incluse în Investiția specifică I2.4 – Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.

Pe aceeași secțiune, Spitalul Județean de Urgență Buzău a depus un proiect de finanțare de aproape 38 de milioane de lei, din care peste 35 de milioane de lei din PNRR și aproape 3 milioane de la Consiliul Județean, privind reabilitarea/ modernizarea/ extinderea infrastructurii existente în vederea organizării în unitățile medicale de spitalizare continuă a unor structuri funcționale de boli infecțioase pentru izolarea/ gruparea și tratarea pacienților cu IAAM determinate de microorganisme MDR și cu infecții cu Clostridium difficile; dezvoltarea laboratoarelor de analize de microbiologie specializat; achiziționarea de echipamente destinate reducerii infecțiilor nosocomiale.

Se vor organiza, astfel, 23 de saloane cu un singur pat și grup sanitar propriu, care vor funcționa ca izolator pentru izolarea/ tratarea pacienților cu IAAM determinate de germeni MDR / ICD, din care 19 vor fi în secțiile neurologie, cardiologie, chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă, urologie, chirurgie plastică și arși, ortopedie, otorinolaringologie, medicină internă, nutriție, pediatrie și chirurgie pediatrică aflate în pavilionul centrale al spitalului, iar alte 4, în secțiile exterioare Oncologie (1), Pneumoftiziologie (2) și Boli infecțioase (1).


articolul original.
❌