ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Moș Nicolae a sosit la copiii internați în Spitalul Județean de Urgență Buzău

5 December 2022 at 09:42

În Ajun de Sfântul Nicolae, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin preotul misionar Iulian Raicovici, de la capela arondată celui mai mare spital buzoian, a împărțit daruri copiilor internați în Secția de Pediatrie și Chirurgie Pediatrică.

Sărbătorile de iarnă intră, încet încet, în casele și în sufletele noastre, cu aromă de citrice, de scorțișoară, de vanilie și ciocolată, spre bucuria tuturor, dar mai ales a celor mici care devin din ce în ce mai cuminți și mai grijulii cu încălțările în ajunul uneia dintre cele mai îndrăgite sărbători, Sfântul Nicolae.

Cu aerul de bunic bonom, Moș Nicolae împarte daruri cu aceeași dragoste cu care în urmă cu peste o mie șapte sute de ani împărțea minuni. Și ce poate fi mai minunat decât să vezi zâmbete pe chipurile copiilor și mai ales ale copiilor aflați în suferință?

Astfel de zâmbete a adus și părintele Iulian Raicovici, preot misionar al capelei Spitalului Județean de Urgență Buzău, copiilor internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie Pediatrică ale unității medicale.

Preot Iulian Raicovici

Cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și ajutat de personalul medical al spitalului, părintele Iulian Raicovici le-a dăruit, celor 60 de copii aflați în cele două secții ale spitalului, în Ajun de Sfântul Nicolae, pachete cu dulciuri și fructe, dar și cuvinte de îmbărbătare, care să-i ajute să treacă mai ușor peste boală.

Copiii au primit darurile cu bucurie și au uitat pentru o clipă că sunt în spital, au uitat de durere și suferință și au trăit emoția sărbătorii.

Moș Nicolae și-a fãcut o tradiție ca, în fiecare an, sã viziteze pe cei aflați în suferință la Spitalul Județean de Urgență Buzău.

Conducerea Spitalului a mulțumit Arhiepsicopiei Buzăului și Vrancei și parintelui Iulian Raicovici pentru „acest gest frumos, care a adus atâta bucurie și zâmbete pe chipurile micuților pacienți”.

Sfântul Nicolae este patronul copiilor și al celor nevoiași. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, el şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi, astfel că a devenit, așa cum spunea părintele Arsenie Boca, „unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinismului. Nu e (atât de popular) nici Sf. Ioan Gură de Aur, a cărui Liturghie se săvârşeşte mereu. De ce? Ne-ar putea-o spune cele două calităţi ale marelui ierarh: dragostea de Iisus, dragostea de Adevăr. Deci «mila şi adevărul», pe care le-a trăit ca ierarh, l-au făcut mare înaintea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu l-a făcut mare înaintea oamenilor”.

Tradiţia sosirii lui Moş Nicolae îşi are originea în povestea unui personaj care a existat cu adevărat – episcopul Nicolae de Myra, care a trăit în Myra-Lichia, în secolul al IV-lea. Lui îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele său traducându-se prin „biruitor de popor”.


articolul original.

Peste 60.000 de români au beneficiat de screening pentru boli cardiovasculare în cadrul proiectului „Totul pentru inima ta”

28 November 2022 at 14:43

Cele mai multe persoane examinate sunt din județele Dolj, Constanța și Galați, iar până la finalul proiectului se estimează că vor fi beneficia de screening pentru boli cardiovasculare peste 165.000 de români. 

La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. România ocupă locul 1 în Europa la mortalitatea prin boli cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt cauzate de bolile cardiovasculare și complicațiile acestora. În cadrul primului proiect național de screening „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular – POCU/805/4/9/137424”, medici de familie din toată țară s-au înrolat în depistarea bolilor cardiovasculare, astfel încât și persoanele cu venituri reduse sau aflate în diverse situații critice să-și poată verifica, gratuit, starea de sănătate și să poată preveni evoluția unor boli de inimă care pot fi fatale.

Peste 60.000 de români cu vârste peste 40 de ani, care nu au avut anterior probleme cardiovasculare, au fost consultați de medicul de familie, iar pentru 49.000 dintre aceștia s-au realizat și analize de laborator, în cadrul proiectului, demarat pe 29 iulie 2020, iar dintre care 61% provin din mediul rural, iar 39% din mediul urban.

Cele mai multe persoane examinate de medicul de familie sunt din județele Dolj (10139 persoane), Constanța (6863 persoane) și Galați (4322 persoane). Cei mai mulți dintre cei examinați fac parte din categosria de vârstă 40-49 ani (27%), urmați de cei între 50-54 ani (19%), 65-70 ani (16%), 55-60 ani (13%) și cei de 61-64 ani (11%). Aproximativ 14% dintre cei examinați au vârste de peste 71 ani.

Până acum, 226 de medici de familie au consultat pacienții, iar până la finalul proiectului, în decembrie 2023, vor fi implicați în derularea proiectului 900 de medici de familie. Prima etapă a proiectului s-a derulat în regiunile VEST, SUD-VEST, și SUD-EST, cu centrele regionale de screening la Timișoara, Craiova, Constanța și s-a încheiat la 30 septembrie, în care s-au înrolat și 10 medici de familie din județul Buzău.

Au fost vizate în special persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, inclusiv cele aparținând grupurilor vulnerabile (persoane neasigurate, persoane din mediul rural, persoane cu dizabilități, persoane fără adăpost, persoane care trăiesc în condiții precare), care accesează cu greu astfel de servicii medicale și care nu au în antecedente infarct de miocard, accident vascular-cerebral, fibrilație atrială sau alte afecțiuni cardiovasculare cronice. La început, pacienții eligibili care vor fi incluși în proiect, sunt evaluați, li se face anamneza (istoricul bolilor de care suferă și eventualele tratamente pe care le urmează), se identifică factorii de risc li se fac investigațiile specifice (EKG, holter, electrocardiogramă etc.) și li se recomandă un set de analize de laborator. Ulterior, dacă se constată că pacientul are risc înalt de boală cardiacă i se recomandă investigații suplimentare în cadrul unui cabinet/clinică de cardiologie unde medicul specialist va stabili ce trebuie făcut în continuare, iar dacă riscul este scăzut sau mediu, îi recomandăm noi, tratamentul adecvat”, a explicat dr. Gina Cîmpeanu, unul dintre medicii de familie buzoieni implicați în proiect.

În prezent, persoanele din în regiunile Nord-Est, Sud Muntenia și București-Ilfov se pot testa la medicii de familie.

„Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces în țara noastră. O mare parte a acestor decese ar putea fi evitate prin controlul unor factori de risc modificabili. Proiectul «Totul pentru inima ta» urmărește identificarea acestor factori de risc și reducerea lor pentru a evita apariția bolilor cardiovasculare. Din perspectiva rezultatelor obținute până acum, subliniez faptul că medicii de familie au înțeles demersul preventiv și s-au alăturat proiectului într-un număr semnificativ. Medicii au beneficiat în proiect de instrumentele necesare pentru a convinge inclusiv persoane cu vârste începând de la 40 de ani, care în general nu consideră că ar putea fi la risc pentru boli cardiovasculare, să efectueze aceste examinări medicale și să urmeze un plan de prevenție individualizat. Pe de altă parte, proiectul a reprezentat o oportunitate de testare a persoanelor vulnerabile din mediul rural”, spune conf. univ. dr. Alexandra Cucu, manager al proiectului „Totul pentru inima ta”, director al Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate (CNEPSS).

Până la finalul proiectului, în decembrie 2023, vor fi consultate 165.001 persoane. Medicii de familie înrolați în proiect cheamă la o primă consultație persoane care anterior nu au avut probleme cardiace. Persoanele identificate cu factori de risc sunt trimise la medici specialiști sau la unul dintre cele 8 centre regionale de screening, pentru investigații de specialitate. În acest traseu, ei sunt acompaniați telefonic de către reprezentanții COPAC și cei ai  Asociației Pentru Promovarea Sănătății, care le oferă informații și suport pentru a ajunge la medicul specialist.

«Totul pentru inima ta» este un proiect de screening național realizat la un nivel nemaintâlnit până acum în România, care își propune să aducă la medicul de familie pentru consultații peste 165.000 de persoane. Ne dorim să încurajăm o practică în rândul medicilor de familie, și anume prevenția bolilor cardiace la pacienții lor, începând cu vârsta de 40 de ani”, subliniază Sorin Grădinaru, coordonator proiect, reprezentant COPAC.

Proiectul „Totul pentru inima ta” se desfășoară în perioada iulie 2020-decembrie 2023, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și beneficiază de un buget total de 96.544.958,23 lei.

Programul este inițiat și implementat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP – lider), împreună cu Societatea Română de Cardiologie (SRC), Asociația Română pentru Promovarea Sănătății (ARPS), Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara (IBCTM), Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș (IUBCvT) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).


articolul original.

CJAS Buzău demarează o nouă sesiune de contractări de servicii medicale cu noi furnizori

28 November 2022 at 05:00

Pe parcursul lunii decembrie, Casa de Asigurări de Sănătate a județului Buzău oferă furnizorilor de servicii medicale, farmaceutice și dispozitive medicale care doresc să intre în relație contractuală cu sistemul public de asigurări sociale de sănătate, posibilitatea de a încheia contracte. 

Casa Județeană de Asigurări Sociale de Sănătate (CJAS) Buzău anunță că furnizorii noi de asistență medicală primară, asistență medicală de specialitate clinică, furnizori de medicamente (farmacii) și de dispozitive medicale, vor putea solicita intrarea în relații contractuale cu institutuția care gestionează bugetul destinat serviciilor medicale acordate la nivelul județului, din Fondul Unic Național de Servicii de Sănătate.

Asfel, în zilele de 7 și 8 decembrie până la ora 15.00, cererile și documentele necesare a figura în dosarele de contractare, conținând semnătura electronică extinsă pe fiecare filă, vor fi depuse la CJAS Buzău, în format electronic.

Până pe 8 decembrie la ora 17.00 vor fi verificate dosarele, iar la sediul CJAS și pe site-ul oficial al instituției va fi afișată lista cu furnizorii/ medicii ale căror dosare au fost respinse la contractare și motivele refuzului cu detalii exacte.

Eventualele contestații pot fi depuse, de cei nemulțumiți de respingerea dosarelor, până pe 9 decembrie, la ora 14.00, iar acestea vor fi soluționate până pe 12 decembrie, ora 14.00, când se vor afișa rezultatele.

Negocierea și semnarea documentelor de intrare în relație contractuală cu CJAS Buzău vor fi semnate în zilele de 12 și 13 decembrie până la ora 16.00.


articolul original.

Sindicaliștii SANITAS cer Guvernului aplicarea integrală a Legii salarizării bugetare

25 November 2022 at 13:14

Liderii județeni ai federației sindicale au decis, în Consiliului Naţional, să ceară Guvernului să aplice „corect și în totalitate” prevederile Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toți angajații din Sănătate și Asistență socială.

În timp ce Executivul caută soluții pentru majorarea pensiilor și acordarea de ajutoare familiilor nevoiașe, pentru a putea suporta costurile energiei electrice și a combustibilului în această iarm, liderii Federației Sanitas din întreaga țară, reuniți la ședința Consiliului Național (CN) din 25 noiembrie, au evidențiat că și o parte dintre angajații din Sănătate și Asistență socială, care nu au beneficiat de ceșterile salariale, sunt într-o situație disperată și au decis să ceară rezolvarea imediată a problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în mod repetat angajații din cele două sisteme.

În contextul în care rata inflației a crescut la 15,9% în luna septembrie 2022, atingând cel mai mare nivel din ultimii 19 ani, iar costul vieții s-a dublat în 2022 față de anul trecut, din cauza prețurilor crescute la toate bunurile de consum și serviciile asociate traiului de zi cu zi, cele mai multe categorii de angajați din Sănătate și Asistență socială au beneficiat, în ultimii doi ani, de creșteri salariale nesemnificative, cu sume derizorii cuprinse între 56 de lei și 300 de lei, se arată într-un comunicat remis de Sanitas, după ședința CN.

Reprezentanții Sanitas susțin că deși întreaga societate trebuie să facă față acestei crize a costurilor de trai, este „incorect și imoral ca principalele victime să fie angajații cu cele mai mici salarii din cele două sisteme. În Sănătate sunt doar câteva categorii profesionale cu venituri salariale crescute; cea mai mare parte a angajaților o reprezintă cei poziționați sub salariul mediu pe economie sau aproape de nivelul acestuia: infirmiere, brancardieri, registratori medicali, personal TESA și auxiliar, asistenți  sociali, psihologi, chimiști, biochimiști, kinetoterapeuți, logopezi etc. iar aceștia reprezintă peste 60% dintre salariații din Sănătate și Asistență socială!” și, prin urmare, „prima obligație a Guvernului României” este să aplice corect și în totalitate prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate categoriile de angajați din Sănătate și din Asistență socială.

Sindicaliștii cer ca salariile de bază ale tuturor categoriilor de personal din cadrul autorităților și instituțiilor publice din sistemul sanitar și de asistență socială să crească la nivelul anului 2022, iar sporurile pentru condiții de muncă să le fie acordate procentual din salariul de bază aflat în plată; să li se acorde indemnizaţia de hrană, indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor și pentru vacanță; să li se plătească orele suplimentare în funcție de salariul de bază, iar creşterea veniturilor să fie cel puţin egală cu rata anuală a inflaţiei.

Liderii Sanitas cer, de asemenea, să fie consultați în proiectarea noii legi a salarizării personalului bugetar, pe care „Guvernul și-a asumat, prin PNRR”, iarpână la apariția unui nou cadru legal, cerem aplicarea de urgență a legii actuale – Legea nr. 153/2017, în totalitatea ei, pentru toți angajații din cele două sisteme. După ce guvernul își îndeplinește atribuțiile și respectă legea în vigoare, putem să ne gândim și la o lege nouă”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS, care susține că actuala lege a fost „aplicată discriminator”, „cârpită ici-colo” cu HG-ui și ordonanțe și în final blocată pentru o parte din salariații celor două sisteme.


articolul original.

Rujeola, o nouă amenințare globală

24 November 2022 at 05:31

Răspândirea focarelor de rujeolă este considerată de Organizația Mondială a Sănătății și de Centrul de Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite o nouă amenințare globală iminentă.

După ce pandemia de Covid-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale și la slăbirea supravegherii bolii, în prezent se prefigurează o nouă amenințare globală iminentă, prin răspâdirea rujeolei în diferite regiuni la nivel global, au avertizat miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și agenția federală a Departamentului de Sănătate Publică din SUA – Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri umane și poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare, însă necesită o acoperire cu vaccin de 95% pentru a preveni focarele în rândul populațiilor, potrivit OMS.

Aproape 40 de milioane de copii nu au primit însă o doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021, din cauza obstacolelor create de pandemie, au declarat reprezentanții OMS și CDC, într-un raport comun.

Cazurile de rujeolă nu au crescut încă dramatic în comparație cu anii precedenți, dar tocmai de aceea, „acum este momentul să acționăm”, a declarat marți, pentru Reuters, Patrick O’Connor, liderul OMS pentru rujeolă. „Suntem la o răscruce”, a afirmat el, subliniind că „va fi o perioadă foarte dificilă de 12-24 de luni în care să încercăm să atenuăm acest lucru”.

O combinație de factori precum măsurile persistente de distanțare socială și natura ciclică a rujeolei ar putea explica de ce nu a existat încă o explozie de cazuri, în ciuda decalajelor de imunitate tot mai mari, dar asta s-ar putea schimba rapid, a mai spus O’Connor, atrăgând atenția asupra naturii extrem de contagioase a bolii.

În 2021 au existat aproape 9 milioane de cazuri de infectare cu virusul rujeolic și 128.000 de decese la nivel global. în februarie, anul acesta, oficiali din domeniul sănătății din Marea Britanie au avertizat că ratele de vaccinare au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

OMS a observat deja o creștere a focarelor de rujeolă, cu amenințare majoră, de la începutul anului 2022 și până în septembrie, de la 19 la aproape 30, a arătat O’Connor, adăugând că este deosebit de îngrijorat de anumite zone ale Africii subsahariane.

Rujeola sau pojarul este o infecție virală extrem de contagioasă care apare ca o erupție cutanată și are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzată de Morbillivirus, un virus din familia Paramyxovirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut. Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile. Rujeola poate fi o boală gravă la toate grupele de vârstă, însă este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani și la adulții cu vârste peste 20 de ani. Conduce frecvent la complicații severe, precum infecții pulmonare joase, infecții ale creierului (encefalită) și infecții bacteriene secundare care afectează sistemul imunitar mai ales la copii.

Rujeola, a ucis în medie 2,6 milioane de oameni anual, înainte de a fi dezvoltat un vaccin, potrivit OMS. Nu există tratament antirujeolic, dar administrarea a două doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) are o eficacitate de 97% în prevenirea cazurilor grave și a deceselor. Mai mult de 95% dintre decese au loc în mai ales în țările în curs de dezvoltare din Africa și Asia. Vaccinarea pe scară largă a diminuat numărul deceselor, dar încă face victime.

La nivel european, strategiile cheie stabilite în vederea eradicării rubeolei, cuprind: 

1. Atingerea și susținerea unei înalte acoperiri vaccinale (≥95%) cu două doze de vaccin rujeolic și cel puțin o doză de vaccin rubeolic prin serviciile de imunizare de rutină de înaltă calitate.

2. Oferirea unei a doua oportunități pentru imunizarea antirujeolică prin activități suplimentare de imunizare la populațiile susceptibile la rujeolă.

3. Oferirea oportunităților de vaccinare antirubeolică, inclusiv prin activități suplimentare de imunizare, tuturor copiilor susceptibili la rubeolă, adolescenților și femeilor la vârsta fertilă.

4. Întărirea sistemelor de supraveghere prin investigarea riguroasă a fiecarui caz și confirmarea de laborator a cazurilor suspecte.

5. Asigurarea informațiilor de înaltă calitate și valide atât pentru personalul sanitar, cât și pentru public, referitoare la beneficiile și riscurile asociate cu imunizarea antirujeolică și antirubeolică.

Planul de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și prevenirea infecției rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital în România, adoptat de Ministerul Sănătății, are ca obiective eliminarea rujeolei endemice și a rubeolei endemice și prevenirea infecției rubeolice congenitale (IRC) și a sindromului rubeolic congenital (SRC), astfel încât să se mențină o incidență de sub 1 caz la 100.000 de născuți vii.

Planul cuprinde și o instrucțiune privind vaccinarea cu ROR în cadrul asistenței medicale primare, elaborată de experții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Se preconizează astfel că echipa de profesioniști din asistența medicală primară va asigura implementarea Planului Național de Vaccinare (PNV), cu atingerea acoperirii vaccinale optime de peste 95% – acoperirea vaccinală considerată de OMS eficientă pentru a preveni focarele în rândul populațiilor.

În România, vaccinarea împotriva rujeolei și rubeolei se efecuează cu vaccin combinat ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) asigurând astfel protecția simultană pentru mai multe boli. Schema națională pentru vaccinarea cu ROR prevăzută în Programul Național de Vaccinare (PNV) constă în două doze: prima se administrează la vârsta de 12 luni, iar cea de-a doua doză se administrează la vârsta de 5 ani, în cabinetul medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificat de naștere și indiferent daca sunt sau nu pe lista unui medic de familie.

Pentru perioada 2021-2030, România și-a stailit ca obiective strategice: menținerea eliminării rubeolei endemice; eliminarea și mentinerea eliminării rujeolei endemice; prevenirea infectiei rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital; creșterea si mentinerea acoperirii vaccinale la vaccin cu componente rubeolică șirujeolică peste 95%.

În mod excepţional, ca măsură de limitare a efectelor unei epidemii, Ministerul Sănătății poate decide efectuarea unei doze suplimentare sub vârsta de 12 luni, iar administrarea se poate efectua nu doar în cabinetul medicului de familie, ci și în spații special amenajate puse la dispoziție de autoritățile locale, în școli, grădinițe, caravane mobile etc.

Vaccinarea cu ROR a adultului nu este inclusă în PNV, dar este recomandată contacților din focar, în vederea limitării extinderii bolii; personalui medico-sanitar din secții medicale cu risc (pediatrie, boli infecțioase) dacă nu prezintă istoric de vaccinare cu ROR sau la care rezultatele testării de laborator nu evidențiază prezența anticorpilor specifici; persoanelor care călătoresc în zone/țări în care evoluează focare/epidemii; adultului tânăr care nu prezintă imunitate dovedită pentru rujeolă și/sau rubeolă și/sau oreion (rezultate ale unor testări recente ale anticorpilor specifici) și care intenționează să devină părinți.

În fiecare dintre aceste situații se recomandă completarea schemei cu 2 doze vaccin ROR, administrate la un interval de minim 28 de zile.


articolul original.

Dorica Dan: „Bolile rare, o prioritate pentru sănătatea publică”

10 November 2022 at 06:12

Corelarea planului național de boli rare cu planurile celorlalte țări europene” face parte dintr-o serie de șase webinarii care vor avea loc până la finalul anului, reunite sub conceptul „Share Experience 2022”.

 

Elaborarea, evaluarea și reînnoirea planurilor și strategiilor naţionale pentru bolile rare ar trebui să rămână o prioritate-cheie pentru toate ţările. Este foarte important ca publicul larg să înțeleagă complexitatea bolilor rare și necesitatea unei abordări integrate, au concluzionat participanții la noua ediție a webinarul „Share Experience organizat de Alianța Națională pentru Boli Rare din România (ANBRaRo) și Asociația Română de Cancere Rare.

Specificitățile bolilor rare, respectiv un număr limitat de pacienți și lipsa cunoștințelor și expertizei relevante, combinate cu numărul mare de boli și diversitatea afectărilor sunt provocări pentru diagnosticarea corectă și la timp a acestor afecțiuni. Este nevoie de o dezvoltare pe termen lung a unui plan eficient pentru bolile rare, care să fie susținut de autorități, lideri de opinie și experți. „Este foarte important să avem un program național prin care să știm cu siguranță câți pacienți cu boli rare avem, ce nevoi au și ce costuri implică tratatarea acestora, așa cum a arătat dr. Ioana Streață, medic genetician la Centrul Regional de Genetică Medicală din Dolj.

În România nu există registre naționale de pacienți, dar se estimează că aproape 25.000 de oameni sunt diagnosticați cu cancere rare în fiecare an și că există peste 1.000.000 de pacienți cu boli rare, 90% dintre acestea fiind nediagnosticate sau diagnosticate greșit.

Adoptarea unui plan național pentru bolile rare înseamnă accesul mai ușor la informațiile necesare și găsirea de soluții mai rapid și mai eficient.

Planurile naționale pentru boli rare au fost dezvoltate aproape în toate statele membre (25 de țări) din Uniunea Europeană cu scopul de a avea strategii de abordare integrată a pacienților cu boli rare. Evident că aceste planuri pentru boli rare nu pot să funcționeze singure și trebuie integrate în strategia națională de sănătate și să fie finanțate. Există un grup tehnic de lucru la Ministerul Sănătății, cu întâlniri săptămânale pe tematica bolilor genetice și a bolilor rare, dar acesta este doar un prim pas. Este absolut necesar să avem un plan național de boli rare integrat în Strategia Națională de Sănătate. Avem nevoie de program de testare genetică, de extinderea screeningului neonatal (din păcate, în prezent se face screening natal doar pentru 3 boli, față de alte țări unde se face pentru 7, 8, 21 sau 48 de boli”, a declarat Dorica Dan, președinte Alianța Națională pentru Boli Rare România și Asociației Române de Cancere.

Ea a reamintit că la fel de importantă este instruirea continuă a specialiștilor implicați în diagnosticarea și managementul bolilor rare și colaborarea multidisciplinară a medicilor, pentru asigurarea unui bun management al bolii pacienților și îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți.

În Europa, o boală este considerată rară când afectează mai puțin de 1 din 2000 de indivizi, iar în SUA o boală este considerată rară atunci când afectează mai puțin de 200.000 de indivizi într-un interval de timp.

,,În 2013 am elaborat un plan de național de sănătate în Croația, iar în 2015 a fost adoptat de către Guvern. Din păcate, nu au fost alocate fondurile necesare și multe dintre acțiunile gândite de noi nu s-au putut implementa. Planul s-a încheiat în 2020 și perioada pandemiei a împiedicat reluarea discuțiilor cu Ministerul Sănătății pentru a actualiza și îmbunătăți acest plan. Este o luptă continuă, în special pentru obținerea de fonduri, mai ales că, în prezent, nu beneficiem de finanțări publice, toate activitățile noastre sunt acoperite din donații”, a spus Vlasta Zmazek, președinte Alianța Națională pt Boli Rare Croația.

 

80% dintre bolile rare au cauză genetică, în timp ce altele sunt rezultatul infecțiilor (bacteriene sau virale), alergii și cauze de mediu sau sunt degenerative și proliferative. O boală rară poate fi diagnosticată în orice moment al vieții, dar 75% dintre aceste boli încep în perioada de sugar, copil.

„Dacă o țară nu are un plan național, înseamnă că acea țară nu prioritizează  bolile rare ca o problemă de sănătate publică și a dreptului omului. Fiecare pacient are dreptul la o îngrijire corespunzătoare și la un tratament adecvat. Este absolut necesar să avem un plan european, nicio țară nu poate reuși de una singură. Este nevoie ca grupurile de experți să se adune într-un spațiu comun și să facă schimb de bune practici. Comisia Europeana trebuie să transmită un mesaj în acest sens, cum a făcut-o și în anii trecuți, astfel încât țările să găsească sursele de finanțare necesare. Planurile trebuie să conțină soluții specifice, ușor de atins și de măsurat”, a declarat Victoria Hedley, Rare Disease Policy Manager la Newcastle University.

Alexandru Rafila -sursa foto: MS

La conferinţa „Bolile rare în strategiile şi programele naţionale de sănătate”, organizată de Alianţa Naţională pentru Boli Rare România, în cadrul proiectului european pentru dezvoltarea planurilor naţionale pentru boli rare – EUROPLAN (European Project for Rare Diseases National Plans Development), ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că „bolile rare nu sunt rare deloc, pentru că afectează aproape un milion de oameni” și „reprezintă o problemă de patologie prioritară pentru sănătatea publică pentru că, în mod evident, chiar dacă sunt foarte diverse, sunt afectaţi foarte mulţi oameni şi viaţa lor este de foarte multe ori afectată şi resursele trebuie să le găsim nu numai pentru tratament, ci şi pentru susţinerea acestor pacienţi care de multe ori au nevoie şi de alte tipuri de susţinere – de recuperare, suport psihologic, au nevoie de servicii conexe care trebuie furnizate la un nivel care să fie cel puţin satisfăcător”.

Rafila a mai spus că Strategia Naţională de Sănătate, care se află în curs de revizuire la Ministerul Sănătății, va include şi „strategii sectoriale în acest domeniu, fie că ne referim la bolile rare, la Planul naţional de combatere a cancerului sau la Strategia în domeniul bolilor cardiovasculare. O să includem cu siguranţă cel puţin o sinteză a activităţilor legate de Strategia de boli rare” și printr-un proiect cu finanţare europeană se vor realiza și registre de pacienţi pentru principalele patologii din România, incusiv pentru boli rare.

În România se estimează că trăiesc 1,3 milioane de persoane cu boli rare, însă numărul lor nu este cunoscut cu exactitate, deoarece nu există un registru național al pacienților, potrivit Doricăi Dan care spune că deși s-au înregistrat multe progrese atât în testarea genetică, cât şi în domeniul îngrijirii integrate şi alte arii, există în continuare numeroase blocaje cu care se confruntă pacienții, începând de la existența unei evidențe exacte a bolnavilor, pe baza căreia să se poată dimensiona corect serviciile de sănătate, până la accesul la tratamentele necesare.

România are, la ora actuală, 32 de centre de expertiză pentru boli rare acreditate la nivel național, iar mai mult de jumătate dintre ele sunt integrate în rețelele europene de referință.

Alexandru Rafila spune că la Ministerul Sănătăţii există un proiect cu finanţare europeană prin care se vor realiza 100 de registre de pacienți. „Realizarea acestui registru cred că are o complexitate mai mare pentru că presupune foarte multe afecţiuni. Eu nu cred că mai repede de un an de zile se pot realiza. Este un termen rezonabil”, a afirmat ministrul Sănătății.


articolul original.

Program de depistare a tuberculozi, în 11 județe

4 November 2022 at 11:58

Ministerul Sănătății a anunțat că demarează acțiunea de depistare activă a tuberculozei în județele Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui.

România se situează în continuare pe unul dintre locurile fruntațe în Europa la numărul de cazuri de tuberculoză, de aceea, Ministerul Sănătății (MS) va derula, în perioada următoare, acțiuni de depistare activă a tuberculozei, în 11 județe în care prevalența este mai mare, respectiv în Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui. În cadrul ProgramuluiAbordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România, Ministerul Sănătății urmărește identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB) în rândul populației și direcționarea persoanelor depistate pozitiv, cu prioritate, către Programul național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei (PNPSCT), pentru realizarea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat, anunță Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Programul este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat și se va realiza în comunități la risc, prin echipe mobile organizate și coordonate de către direcțiile de sănătate publică județene”, precizează MS.

Potrivit specialiștilor, depistarea precoce crește șansele de vindecare și reduce transmiterea TB în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau alt mediu comunitar, prin tratarea persoanelor cu boală prevalentă și scurtarea duratei infecțiozității. De asemenea, depistarea activă vizează cu prioritate persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta TB, inclusiv grupurile cu risc ridicat și comunitățile cu o prevalență ridicată, și urmează principiile etice stabilite pentru screening-ul pentru boli infecțioase, inclusiv obținerea consimțământului informat.

În urma unui rezultat pozitiv al testului de depistare activă, diagnosticul de TB trebuie confirmat înainte de începerea tratamentului. „Astfel, persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și beneficiază de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat”, se menționează în comunicatul MS.

Acțiunea de depistare activă a TB este coordonată la nivel central de Ministerul Sănătății, prin Unitatea de planificare și implementare de politici ale Programului ROU-T-MOH „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, iar la nivel județean de direcțiile de sănătate publică (DSP).

În acțiunea de depistare activă a TB vor fi respectate principiile susținute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), printre care asigurarea asistenței medicale adecvate pentru persoanele care sunt pozitive, inclusiv tratament de înaltă calitate, pentru persoanele diagnosticate cu TB.

România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză dintre toate statele din Uniunea Europeană. În timpul pandemiei de Covid-19, cazurile de tuberculoză s-au redus cu aproximativ o treime, dar această scădere este posibil să fie cauzată de lipsa depistării și a reticenței la accesarea serviciilor medicale în această perioadă, se subliniază în comunicat.

Suma necesară pentru depistarea precoce și tratarea tuberculozei este de 3,5 milioane de euro, este nerambursabilă și provine de la Fondul Global.


articolul original.

„Noua rutină de sănătate” – campanie de conștientizare a importanței testării pentru bolile virale

2 November 2022 at 10:10

Coaliția Organizațiilor Pacienților a lansat, marți, o nouă campanie de informare și conștientizare a importanței testării pentru bolile transmisibile, iar cu sprijinul profesioniștilor din domeniile medicina familiei și boli infecțioase aduce îm atenția publică importanța testării pentru depistarea bolilor transmisibile. 

Radu Ganescu

Unul din patru români declară că nu s-a testat pentru COVID-19 niciodată de la izbucnirea pandemiei, deși 74% dintre respondenţi spun că au avut apropiaţi care au trecut prin boală, iar 77% știu că testarea permite depistarea virusului și poate contribui la reducerea transmiterii bolii, arată datele unui studiu prezentat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România, într-o conferință de presă.

Același studiu relevă faptul că 48% dintre respondenţi știu că rolul testării este de a putea beneficia de tratamentul necesar, în timp ce 6% cred că testul nu are nicio utilitate.

Pe de altă parte, patru din zece români ar amâna contactarea unui medic cu mai mult de cinci zile după apariția simptomelor care pot indica infecția cu virusul care provoacă boala Covid, 39% dintre respondenți având percepția că simptomele trebuie să dureze mai mult de cinci zile pentru a fi considerate grave. 20% dintre participanții la studiu au invocat refuzul testării prin teama că medicul le-ar recomanda internarea, iar 15% se tem că trebuie să se izoleze dacă sunt depistați pozitiv. Doar 9% dintre respondenţi au afirmat că nu ar întârzia să contacteze medicul dacă ar avea simptome de COVID-19. „Cred că este încă nevoie de educaţie și de discuţie despre percepţia populaţiei față de testarea COVID-19. Lăsând la o parte ce înseamnă boala, complicaţiile, tratamentul sau grupurile vulnerabile, faptul că percepţia testării este negativă înseamnă că mai avem nevoie să discutăm”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Deși cercetarea nu a avut loc într-o perioadă cu vârf epidemic, gradul de îngrijorare cu privire la infectarea cu SARS-CoV-2 s-a dovedit a avea cote destul de înalte. Studiul a fost realizat în august 2022, de CULT Marketing Research, pe un eșantion de 1.120 de respondenţi adulţi, cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani..

În contextul datelor relevate de studiul prezentat, COPAC a lansat campania „Noua rutină de sănătate”, prin care își propune să încurajeze testarea la COVID-19, dar și pentru alte boli virale precum HIV, TBC, hepatită sau alte boli virale, de la primele simptome, și să promoveze un comportament responsabil, prin evitarea contactului cu alte persoane în cazul unui test pozitiv, precum și contactarea medicului de familie pentru monitorizare/direcționare către Centre de evaluare sau către un medic infecționist, dacă este cazul, pentru a se evita răspândirea virusului.

Dacă mai era necesar, pandemia ne-a demonstrat cât de important este ca fiecare dintre noi să adopte o atitudine preventivă, reflectată într-o rutină individuală și colectivă pro-sănătate. O bună rutină de sănătate este cu atât mai importantă în cazul bolilor transmisibile cauzate de diverse virusuri, ce pot impacta semnificativ starea de sănătate a populației”, subliniază Radu Gănescu, președinte COPAC.

Dr Adrian Maniescu

Deși în prezent specialiștii vorbesc de o perioadă mult mai stabilă din punct de vedere epidemic decât în primii ani ai pandemiei, boala COVID-19 este încă prezentă printre noi, cu toate riscurile pe care aceasta le presupune mai ales în cazul celor vulnerabili, astfel că recomandă testarea la virusul SARS-CoV-2.

În acest fel, pe de o parte cei infectați cu virusul care cauzează COVID-19 vor beneficia de tratament corespunzător, evitând complicațiile bolii sau efectele pe termen lung ale acesteia, iar pe de altă parte vor proteja categoriile de persoane vulnerabile – bolnavii cronici, vârstnicii, gravidele – predispuse să dezvolte forme grave ale COVID-19. În plus, nu există garanția că nu ar putea apărea variante ale virusului cu transmisibilitate foarte mare sau cu efecte severe”, a atras atenția medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, care atrage atenția că „fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil și implicat în prezervarea sănătății lui și a persoanelor apropiate”.

Dr Daciana Toma

Considerând că este crucial să crească nivelul de informare al populației, prin informații din domeniul sănătății, pe subiecte de interes, „traduse” în limbaj simplu, ușor de urmărit și înțeles, dr. Daciana Toma, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei,  a subliniat că medicul de familie este cel care nu doar tratează pacienții, ci îi și educă, fie că vorbim despre medicamente, virusuri sau alți factori de risc pentru sănătate. Tocmai de aceea, campania „Noua rutină de sănătate” vizează un demers mai larg de educație al populației privind importanța testării pentru diagnosticarea unor boli precum HIV, HPV, tuberculoza sau hepatitele.

Dr. Simin Aysel Florescu a subliniat necesitatea educării și informării corecte, bazate pe dovezi științifice, în rândul populației generale, dar și identificarea unor soluții pentru evitarea campaniilor false care pot induce panică sau pot cauza situații dezastruoase pentru pacienți și pentru sistemul medical, cum s-a întâmplat în perioadele de vârf ale pandemiei, când mulți au ignorat reguli de bază privind prevenția și protecția.

Dr Simin Aysel Florescu

Reprezentanții COPAC mulțumesc pentru sprijin conf. dr. Simin-Aysel Florescu – managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babes”, dr. Adrian Marinescu -director medical al Institutului „Matei Balș” și dr. Daciana Toma – vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Medicii spun că educația în școli și în social media ar putea ajuta la contracararea unor informații false, neverificate și nesusținute științific, dar este necesar să existe și o legislație care să tempereze știrile false. Cel mai important este ca fiecare dintre noi să încercăm să trecem informațiile prin propriul filtru și să valorificăm ceea ce am învățat că poate fi benefic în pandemie, să evităm panica și informațiile false, să avem mai multă încredere în profesioniști.

În demersul său de informare și conștientizare privind importanța testării la bolile virale, COPAC colaborează cu Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, MSD România și Synevo a lansat marți, 1 noiembrie, o nouă campanie de informare și conștientizare privind importanța testării în cazul bolilor virale, inclusiv Covid-19.

S-a alăturat campaniei expoziția interactivă 3D „Atlasul Virusurilor care, până la 13 noiembrie 2022, în cadrul Muzeului temporar Art Safari, oferă vizitatorilor informații medicale bazate pe dovezi științifice prezentate într-un format atractiv, despre caracteristicile a opt dintre cele mai frecvente virusuri SARS-CoV-2, Ebola, HIV, HPV, virusul urlian (oreionului), virusul rujeolic, rubeolic și cel al variolei maimuței – precum și la progresul realizat în prevenția și tratarea afecțiunilor cauzate de acestea.

Pandemia ne-a arătat că în fiecare zi conviețuim într-o lume plină de virusuri. Nu ne-am imaginat poate cum arăta, iar Atlasul virusurilor, realizat în cadrul expoziției Art Safari, ne arată acest lucru. În ultimii ani au apărut noi boli infecțioase, iar altele despre care se credea că sunt readicate au reapărut, așa cum este variola. De aceea, vă invităm să vedeți această expoziție, să aveți un comportament responsabil și să vă testați periodic pentru COVID 19 sau si alte boli infecțioase, pentru că trăim într-o nouă «Rutină de sănătate»”, transmite COPAC, odată cu promisiunea că oraganizația va disemina pe social-media informații despre aceste boli și despre cum ne putem proteja.


articolul original.

Lista medicamentelor gratuite și compensate, extinsă de la 1 decembrie

2 November 2022 at 10:51

Ministerul Sănătății anunță că vor fi introduse 21 de noi molecule pentru tratamente destinate pacienților cu boli oncologice, endocrine și metabolice, Parkinson, insuficiență cardiacă, afecțiuni pulmonare, angioedem ereditar și amiotrofie spinală. 

Guvernul României a aprobat miercuri, 2 noiembrie, proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, anunță Ministerul Sănătății.

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 21 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, Parkinson, insuficiență cardiacă, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar și amiotrofie spinală musculară. Cele mai multe medicamente nou introduse în listă, respectiv 8, sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice”, precizează MS.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, este „imperios necesar ca măsurile cuprinse în acest proiect să aibă aplicabilitate începând cu data de 1 februarie 2023, pentru medicamentele incluse necondiționat cu impact bugetar, și începând cu data de 1 decembrie 2022, pentru medicamentele incluse necondiționat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru, precum și pentru medicamentele incluse condiționat”.

Astfel, impactul asupra bugetului FNUASS este neutru sau negativ pentru 3 medicamente, iar pentru alte 8, încheierea contractelor cost-volum se va ]ncadra în limita maximă a sumei până la care CNAS este autorizată să încheie contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat, în 2022.

Cel mai mare impact bugetar este estimat pentru medicamentul onasemnogen abeparvovec (Zolgensma), indicat în tratamentul amiotrofiei spinale musculare. Costul terapiei pentru un pacient (administrare unică) este de peste 2 milioane euro, astfel că, într-un an, maxim 35 de pacienți ar putea beneficia de acest tratament.

Este a treia actualizare a listei de medicamente gratuite și compensate din acest an și se înscrie în cadrul politicii actuale susținute de Ministerul Sănătății de creștere a accesului mai rapid la medicamente inovative și  intră în vigoare de la 1 decembrie 2022”, menționează MS.

Potrivit actului normativ, în sublista A (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor compensate cu 90% din prețul de referință, de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu), se introduce 1 tratament: galcanezumab (indicat în profilaxia migrenei).

Medicamentul omalizumab (tratamentul pacienților cu astm alergic) este mutat din sublista A (compensare 90%) în sublista C, secțiunea C1 (compensare 100%).

În sublista C, secțiunea C1 (medicamente compensate 100%, pentru tratament ambulatoriu) se introduc 7 molecule (3 sunt noi): dapagliflozin, empagliflozin (diabet zaharat, insuficiență cardiacă), selumetinib (neurofibroame plexiforme), tocilizumab (poliartrită reumatoidă), lumasiran (hiperoxalurie primară tip 1), omalizumab (transferat din sublista  A) și canakinumab (sindroame febrile periodice, alte sindroame, febră familială mediteraneană).

În sublista C, secțiunea C2 (medicamente compensate 100% de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ, atât în ambulatoriu cât şi în spital) se introduc 11 DCI-uri (10 sunt noi): fedratinib, brigatinibgemtuzumab ozogamicin, mogamulizumabvaccin BCG, acalabrutinib, paclitaxel, enzalutamidă (programul național de oncologie), treprostinil (programul naţional de diagnostic și tratament pentru boli rare și sepsis sever/ hipertensiune pulmonară), conestat alfa (angioedem ereditar) și onasemnogen abeparvovec (amiotrofie spinală musculară).

În sublista C, secțiunea C3 (medicamente compensate 100%, de care beneficiază, în tratamentul ambulatoriu, copiii până la 18 ani și tinerii între 18 și 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi și nu realizează venituri, precum şi gravidele şi lehuzele) se introduce 1 medicament: propranolol (afecțiuni cardiovasculare).

În sublista D (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor compensate 20% de care beneficiază asiguraţii în tratament ambulatoriu) se introduce 1 nou DCI: combinații candesartan cilexetil+ amlodipină (pentru controlul tensiunii arteriale).


articolul original.

Vaccinurile pneumococic și hepatitic B ajung în maternități și la medicii de familie

1 November 2022 at 08:36

În același timp, Ministerul Sănătății anunță că procedura de licitație pentru vaccinul hexavalent este aproape finalizată și urmează să încheie un acord-cadru de achiziții petru următorii patru ani.  

Lipsa unora dintre vaccinurile recomandate în schema de vaccinare pentru bebeluși și copiii cu vârste de până la 14 ani, reclamată de medicii din mai multe județe, pare să die rezolvată. Ministerul Sănătății anunța, pe 11 octombrie, că a semnat contractul achiziție a 130.000 de doze de vaccin hepatitic B și a aproape 180.000 de doze de vaccin pneumococic și a demarat procedura de achiziția a aproape 250.000 de doze de vaccin hexavalent.

Astăzi, 01 noiembrie 2022, a început livrarea către Direcțiile de Sănătate Publică a 178.000 de doze de vaccin pneumococic. Întreaga cantitate de vaccin va fi livrată până vineri, 04 noiembrie”, anunță Ministerul Sănătății (MS), care reamintește că acest vaccin se administrează bebelușilor, la 2, 4 și 11 luni.

Totodată, ministerul transmite că „cele 130.000 de doze de vaccin hepatitic B contractate la începutul lunii octombrie vor fi livrate la mijlocul lunii noiembrie”, iar „pentru vaccinul hexavalent, se finalizează procedura de licitație și urmează să se încheie un acord-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani”.

În același timp, Ministerul Sănătății susține că, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), la data de 01 noiembrie 2022, la nivel național mai erau în stoc:

· Vaccin BCG – 408.741 doze

· Vaccin hepatitic B – 12.805 doze

· Vaccin ROR – 64.974 doze

· Vaccin Hexavalent – 40.430 doze

· Vaccin DTPa – 88.382 doze

· Vaccin pneumococcic – 98.179 doze.

Ministerul Sănătății spune că numărul mediu lunar a unei cohorte de copii beneficiari ai acestor vaccinuri este de aproximativ 15.000.

Pe de altă parte, MS transmite că în județul Cluj, unde s-a semnalat că lipsesc anumite vaccinuri, există încă stocuri în anumite maternități și la unii medici de familie, iar „conform HG nr. 841 / 1995, se pot face redistribuiri de doze de vaccin între DSP-uri sau între medicii de familie, până la o nouă aprovizionare”.

Situația stocurilor de vaccinuri existente în județul Cluj, la 1 noiembrie, este:

· Vaccin BCG – 19.152 doze (17.000 doze la DSP, 1.992 în maternități și 160 la medicii de familie)

· Vaccin hepatitic B – 104 doze (în maternități)

· Vaccin ROR – 1.900 doze (la medicii de familie)

· Vaccin Hexavalent – 1.338 doze (la medicii de familie)

· Vaccin DTPa – 1.832 doze (78 doze la DSP, 1.754 doze la medicii de familie)

· Vaccin pneumococcic – 4.281 doze (3.215 doze la DSP și 1.066 la medicii de familie)

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Cluj vor verifica la cabinetele medicilor de familie situația stocurilor de vaccin, în vederea redistribuirii la cabinetele în care lipsesc temporar unele dintre aceste produse”, menționează MS.

articolul original.

Abordarea tulburărilor de deglutiție la Spitalul „Sfântul Luca”, din perspectiva experienței franceze

31 October 2022 at 10:48

ASSMB va continua colaborarea cu Assistance Publique – Hôpitaux de Paris, iar în noiembrie va avea loc o nouă sesiune de instruire susținută de experți francezi, care vor aborda problema utilizării medicamentelor în mod eficient și în condiții de siguranță pentru pacienți. 

Peste 200 de medici, asistenți medicali, infirmiere, studenți și elevi ai școlilor sanitare au participat, săptămâna trecută, la o serie de cursuri de pregătire teoretică și practică axate pe o zonă a serviciilor medicale încă prea puțin dezvoltată în România – recuperarea pacienților cu tulburări de deglutiție, care au s-au desfășurat în sala de conferințe a Spitalului de Boli Cronice „Sf. Luca” din București.

Prezentările au fost susținute de dr. Amina Lahlou și Florence Marquis -otofonist, din cadrul din cadrul Spitalului Charles-Foix, unitate sanitară din cadrul Assistance Publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP), instituție similară Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Apreciem foarte mult colaborarea, de acum tradițională, cu colegii francezi. Cred că expertiza lor ne ajută să putem oferi cea mai bună îngrijire pacienților vârstnici care suferă de afecțiuni cronice, spitalul nostru fiind, practic, un centru de excelență în acest domeniu, la nivelul Capitalei”, a precizat dr. Bogdan Ștolică, managerul Spitalului „Sf. Luca”.

Cursurile organizate de ASSMB fac parte din proiectul internaționalÎmbunătățirea calității îngrijirii pacienților cu patologii cronice”, care a debutat în anul 2019, și a pus bazele unei relații de parteneriat între administrațiile care gestionează spitalele din București și Paris, având ca obiectiv ameliorarea semnificativă a calității îngrijirii acordate pacienților care suferă de afecțiuni cronice, aflați în general la o vârstă înaintată.

Subiectele abordate de specialiștii francezi s-au bucurat de un foarte mare interes în rândul personalului medical, pentru că, deși problematica tulburărilor de deglutiție are o largă adresabilitate în România, în mod paradoxal există încă un deficit de competențe pe această zonă. Tocmai de aceea, cursurile au vizat formarea teoretică și practică a personalului medical în direcția depistării, evaluării și reeducării tulburărilor de deglutiție”, precizează ASSMB.

Oana Sivache, director general adjunct ASSMB, subliniază că este foarte important „să avem performanță în spitalele noastre și calitatea serviciilor medicale oferite bucureștenilor să crească în mod constant, iar experiența franceză în domeniul îngrijirii pacienților cronici cred că ne poate ajuta foarte mult în acest sens. Acesta este și motivul pentru care vom continua să dezvoltăm și pe mai departe colaborarea noastră și schimbul de experiență cu spitalele administrate de Assistance Publique – Hôpitaux de Paris”, a menționat Sivache.

În cadrul aceluiași proiect internațional, în luna noiembrie este programată la Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca” o nouă sesiune de instruire susținută de experți francezi, care va trata problematica utilizării medicamentelor în mod eficient și în condiții de siguranță pentru pacienți, se menționează în comunicatul ASSMB.

Sursă foto: ASSMB/Meta


articolul original.

Mai multe medicamente generice riscă să dispară de pe piață. Un grup de lucru guvernamental caută soluții

28 October 2022 at 10:29

În contextul în care industria farma avertizază că vor dispărea din farmacii mai multe medicamente, Ministerul Sănătății a constituit un grup de lucru pentru a identifica un nou mod de calcul al prețurilor medicamentelor, pentru a evita retragerea medicamentelor generice de pe piață.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a avertizat, joi, că o parte din medicamentele fabricate în România riscă să dispară în curând de pe piață, din cauza exploziei prețurilor la utilități, materii prime și materiale necesare fabricării produselor farmaceutice, dacă autoritățile nu vor avea o reacție rapidă pentru a adapta prețurile medicamentelor astfel încât acestea „să reflecte variațiile din economia reală actuală”.

De medicamente generice au nevoie 70% dintre pacienții cu boli cronice. Medicamentele inovatoare care le înlocuiesc sunt mult mai scumpe, iar mulți dintre bolnavi nu și le permit, așa că în lipsa tratamentelor mai ieftine pe care le foloseau bolile lor se vor agrava.

Vineri, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a nunțat că la nivel guvernamental a fost deja constituit un grup de lucru care se preocupă de găsirea unui mod de calcul al preţului care „să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice”.

Trebuie să ne gândim, pe de o parte, la accesul oamenilor la medicamente, în special la medicamentele generice, pentru că în România se produc medicamente generice în acest moment”, a precizat ministrul Rafila.

În prezent, medicamentele generice reprezintă mai mult de 75%, din punct de vedere al cantităţii, din piaţa medicamentelor”, iar în acest context, ministrul recunoaște și că „medicamentele esenţiale sunt concentrate în această zonă, a medicamentelor generice”.

Ministrul Sănătății a subliniat că autoritățile sunt preocupate „foarte serios” de găsirea unor soluții, „mai ales în condiţiile în care costurile la energie au crescut foarte mult, este evident că şi producătorii de medicamente au fost afectaţi şi atunci încercăm să găsim un mod de calcul al preţului care să nu descurajeze prezenţa pe piaţă a medicamentelor generice, inclusiv a celor ieftine”, a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Una dintre deciziile care pot fi luate „rapid” vizează medicamentele care nu mai sunt pe piață. „De multe ori, molecula de referinţă este a unui produs care, de exemplu, a dispărut, nu se mai găseşte pe piaţă. Această situaţie o vom reglementa rapid şi moleculele care nu se mai găsesc pe piaţă, un anumit produs, evident nu mai trebuie să constituie o referinţă, pentru că o referinţă are un sens atunci când ea se găseşte pe piaţă”, a explicat ministrul, subliniind că nu se poate face referință „la ceva care nu există şi care produce practic pierderi economice altor agenţi”.

Medicamentele generice sunt echivalente ale medicamentelor inovative sau originale și conțin aceleași substanțe active ca și produsele inovative, fiind disponibile în aceleași concentrații și aceleași forme farmaceutice ca și medicamentele inovative, dar sunt mai ieftine comparativ cu medicamentele inovative, deoarece fabricarea acestor medicamente nu include dezvoltarea medicamentului de la zero și nici toate categoriile de studii clinice necesare pentru autorizarea unui medicament original, pe care producătorul acestuia le efectuează.

Potrivit datelor PRIMER, prețurile substanțelor active utilizate în industria farmaceutică au înregistrat creșteri masive comparativ cu anul anterior, astfel că paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar pentru fitomenadionă (vitamina k1) prețul a crescut cu 110%.


articolul original.

Cinci cazuri de gripă diagnosticate în ultima săptămână la Buzău

26 October 2022 at 07:30

A crescut și numărul celor care au nevoie de spitalizare, iar majoritatea celor diagnosticați cu gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii sunt copii.

Avertizarea lansată încă din vară de autorități, referitoare la sezonul gripal 2022/2023, care va fi mult mai sever decât cele din anii precedenți, dar și faptul că vaccinul gripal a ajuns la medicii de familie mult mai devreme decât în alți ani, a determinat o mare parte a poluației să se vaccineze. Cu toate acestea și chiar în condițiile în care vremea se menține frumoasă, se confirmă o circulație mai mare a virusurilor gripale, acest sezon debutând cu un număr triplu de cazuri de gripă clinică față de anul trecut, iar trendul crescătoor s-a menținut și în săptămânile următoare.

În județul Buzău, în ultima săptămână, medicii au diagnosticat 5 cazuri de gripă clinică. Proimul caz a fost diagnosticat joia trecută, la un adolescent în vârstă de 13 ani, care nu a necesitat internare. „Avem 5 cazuri de gripă clinică raportate în ultima săptămână. Din fericire sunt cazuri ușoare și izolate, nu avem niciun focar și nici nu avem vreun caz confirmat de laboratorul de referință. Datele pe care le avem până acum indică faptul că, în acest sezon, copiii sunt mai expuși îmbolnăvirii cu virusul gripal, probabil și din cauză că ei sunt mult mai prezenți în colectivități mari, la școală sau la grădiniță, iar virusurile se transmit mai ușor”, a precizat dr. Carmen Scântei, epidemiologiul șef al Direcției de Sănătate Publică a Județului Buzău.

Dr. Carmen Scantei

Medicul epidemiolog spune că și numărul infecțiilor respiratorii se menține crescut, fiind dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.

Avem peste 1000 de cazuri de  afecțiuni respiratorii (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare – IACRS și pneumonii), un număr similar cu cel de săptămâna anterioară, dar dublu față de aceeași perioadă din anul trecut, când erau în jur de 500 de cazuri. Se menține ridicat și numărul persoanelor internate, în special în rândul copiilor, dar din fericire nu sunt cazuri grave, iar după câteva zile de tratament, sunt externate”, a menționat dr. Carmen Scântei.

La nivel național, potrivit ultimei raportări a INSP, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 71.082, comparativ cu 61.719 înregistrate în aceeași perioadă a anului 2021. În aceeași perioadă au fost raportate 142 de cazuri de gripă clinică, față de 37 de cazuri în același interval, anul trecut. A fost confirmat și primul caz de gripă cu virus gripal de tip A, nesubtipat, în județul Sibiu.

În ceea ce privește vaccinarea antigripală, INSP transmite că până la data de 16 octombrie și-au adminsitrat vaccinul gripal distribuit gratuit de Ministerul Sănătății, 662.406 de persoane din grupele la risc. Și la Buzău se înregistrează o imunizare crescută a persoanelor aflate la risc, până acum fiind vaccinate aproape 20.000 de persoane cu vaccinul asigurat gratuit de Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Imunizare.

Avem încă vaccinuri în stoc, dar sunt medici de familie care au solicitat suplimentarea numărului de doze. Am dat vaccinuri în spitale, în centrele de ocrotire și medicilor de familie, așa că toate persoanele aflate la risc au posibilitatea să se protejeze, astfel încât să evite complicațiile. Dacă va exista o solicitare mai mare decât numărul de doze primite, avem posibilitatea de a solicita Ministerului Sănătății o suplimentare. Este important să se vaccineze cât mai  multe persoane, pentru că așa cum se știe, după doi ani și jumătate de pandemie, imunitatea colectivă este scăzută, iar riscul de îmbolnăvire este mai mare”, a atras atenția medicul epidemiolog.

Medicii reamintesc principalele beneficii ale vaccinării antigripale: prevenirea îmbolnăvirii; diminuarea severității și scurtarea duratei bolii – forme ușoare și de scurtă durată (1-2 zile); reducerea semnificativă a spitalizărilor și a deceselor cauzate de gripă și pneumonii; reducerea numărului consultațiilor și a vizitelor la domiciliu; reducerea numărului solicitărilor la serviciile de ambulanță; reducerea numărului de concedii medicale; reducerea folosirii antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa. 

În același timp, medicii atrag atenția ca în cazul apariției unor simptome precum febră peste 39-40°C, tuse, dureri în gât, nas înfundat, frisoane, cefalee sau durere de cap intensă, slăbiciune generală, persoana afectată să se izoleze la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie, pentru a-i recomanda ce trebuie să facă în continuare. În caz de convulsii și febră prelungită de peste 40°C să solicite ambulanța sau să se prezinte la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Dacă nu este tratată corect, gripa poate duce la complicații precum infecții la nivelul urechii, penumonie, bronșită, probleme cardiace, iar în cazuri severe poate fi chiar letală.

Atentie! Nu se administrează antibiotic în cazul gripei, pentru că poate face mai mult rău decât bine! Antibioticul are efect numai în cazul infecțiilor și se ia doar dacă este prescris de medic, în urma consultației și a unor analize specifice.


articolul original.

Performerii celei de-a VII-a ediții a „Academiei a+” și-au încheiat pregătirea la Antibiotice

25 October 2022 at 07:22

Prin progranul „Perform a+”, susținut de compania Antibiotice Iași, tinerii care astăzi și-au primit diplomele au învățat să-și dezvolte competențele și cunoașterea în domeniul cercetării și fabricației medicamentelor. 

S-au finalizat cursurile celei de-a VII-a ediții a proiectului Perform a+, iar cei 36 de noi „performeri” selectați din rândul studenților care au depus aplicații în lunile de vară și-au primit astăzi diplomele, după cinci săptămâni în care au avut ocazia să învețe, alături de specialiștii companiei Antibiotice Iași, „procesele complexe implicate în cercetarea, verificarea calității și producției unui medicament să devină din necunoscute, «cunoscutele» care să îi atragă” în profesie.  

Entuziaști, dornici să învețe și să dea formă concretă ideilor pe care le au, încrezători că ar putea muta munții din loc! Așa arată noua promoție de absolvenți ai proiectului Perform a+, ediția cu numărul 7, un proiect de dezvoltare a competențelor, destinat extinderii cunoșterii pentru absolvenții cu studii superioare, spre universul vast al cercetării și fabricației de medicamente”, transmite Antibiotice SA, într-un comunicat.

După ce, timp de o lună de zile în care au aprofundat noțiuni despre fabricația și controlul produselor farmaceutice, tehnologii de fabricație, verificarea eficacitității și siguranței medicamentelor, cei 36 de „performeri” și-au primit diplomele de absolvire, menționează compania. Dobândirea noțiunilor esențiale din domeniul fabricației medicamentelor le va permite participarea la procesele de selecție pentru ocuparea viitoarelor posturi vacante din cadrul companiei, se arată în comunicat.

Mă bucur că, în sfârșit, am avut posibilitatea să văd procese și etape de fabricație, pe care anterior puteam doar să mi le imaginez. Sunt încântată și surprinsă să aflu că în Iași și în România există fabrici care produc medicamente care ajung în țări din toată lumea”, a povestit Miruna Andrei, absolventă a facultății de Farmacie din cadrul UMF Iași.

Am revenit în Antibiotice, pentru a doua oară, după ce am urmat și un stagiu de practică aici. Îmi doresc mult să fac performanță în domeniul în care am absolvit iar Antibiotice este compania care îmi poate oferi asta”, a declarat și Mihaela Pioară, absolventă a facultății de Biologie.

Producătorul de medicamente Antibiotice menționează că „an de an, proiectul Perform a+ și-a extins adresabilitatea astfel încât, în 2022, absolvenți și masteranzi de la 4 facultăți ieșene – UMF Iasi – facultatea de Farmacie, „Al. I. Cuza” Iași – facultățile de Biologie și Chimie și Universitatea „Ghe. Asachi” Iași – Facultatea de Inginerie chimică și protecția și protecția mediului, „Cristofor Simionescu” – au avut șansa să participe la acest proiect”.

Ca urmare a parcurgerii acestui program de dezvoltare a competențelor, realizat în parteneriat cu mediul universitar ieșean, peste 150 de tineri au fost inițiați în fabricația și cercetarea medicamentelor generice, iar din rândul participanților la Perform a+, aproximativ 25% și-au găsit în Antibiotice, compania care să îi sprijine în dezvoltarea unei cariere de succes și au fost recrutați în decursul ultimilor ani, pentru ocuparea posturilor disponibile în companie.


articolul original.

CJAS Buzău anunță că solicitarea cardului de sănătate duplicat se poate face online

20 October 2022 at 05:00

Noul document nu se mai trimite prin poștă, la domiciliul asiguratului, ci va ridicat de la sediul Casei de Asigurări de Sănătate la care s-a depus cererea de eliberare a unui nou document care atestă calitatea de asigurat, după ce acesta va fi tipărit de Imprimeria Națională și va fi transmis instituției. 

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău anunță asigurații că în cazul pierderii, furtului sau deteriorării cardului național de sănătate emis inițial, ori în cazul modificării datelor personale de identificare ulterior datei de emitere a cardului sau în alte situații justificate, pot solicita online un duplicat al acestuia, adresându-se Casei de Asigurări în evidența căreia se află.

Cererile completate, însoțite de documentele necesare obținerii cardului național de asigurări de sănătate duplicat pot fi transmise Casei de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău prin e-mail, la adresa: office@casbz.ro sau prin postă la adresa: Buzau, str. Crizantemelor nr. 18, Jud. Buzau”, transmite conducerea CJAS Buzău, printr-un comunicat.

Titularul sau, după caz, reprezentantul legal ori împuternicitul acestuia poate solicita eliberarea cardului duplicat pe baza unei cereri adresate casei de asigurări de sănătate în a cărei evidenţă se află persoana respectivă, însoţită de o copie act de identitate și dovada plăţii contravalorii tipăririi cardului național de asigurări de sănătate duplicat, în valoare de 12,97 lei. Plata contravalorii cardului duplicat se realizează în contul casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidenţă asiguratul.

Pentru CAS Buzău, contul bancar este: RO10TREZ1665005XXX000306, COD FISCAL – 11317897, iar la EXPLICAȚIE se va trece CV CARD DUPLICAT, și OBLIGATORIU, NUME, PRENUME și CNP BENEFICAR.

 

Cererea tip de eliberare a cardului național de asigurări de sănătate duplicat, precum și informațiile necesare efectuării plății contravalorii acestuia se pot descărca de pe site-ul CJAS Buzău, AICI.

Precizăm că, odată cu înregistrarea cererii pentru eliberarea cardului national de sanatate duplicat, CAS Buzau eliberează o adeverinţă de înlocuire a acestuia care are o valabilitate de 60 de zile de la data emiterii dar care își încetează valabilitatea în momentul activării cardului duplicat. Până la primirea cardului duplicat, dovada calității de asigurat în vederea acordării de servicii medicale/ medicamente/ dispozitive medicale se face cu adeverinţa de înlocuire a cardului național de asigurări sociale de sănătate până la eliberarea cardului duplicat, document eliberat de Casa de Asigurări de Sănătate Buzău”, menționează conducerea CJAS Buzău.

Tipărirea cardurilor naționale de sănătate se face de către CN Imprimeria Națională, la comanda Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Potrivit Ordinului CNAS nr. 513/2022, cardurile naționale de asigurări de sănătate nu se mai distribuie prin intermediul Poștei Române, ci se ridică de la sediul caselor de asigurări de sănătate în contul cărora acestea au fost tipărite.

Așadar, asigurații care au solicitat Casei de Asigurări de Sănătate Buzău eliberarea cardului național de sănătate duplicat, îl vor ridica de la sediul instituției.

Pe site-ul casei de asigurări căriea i s-a adresat cererea va exista un program prin care solicitantul poate verifica dacă i-a ajuns cardul duplicat sau va fi anunțat de personalul CJAS, în momentul în care va solicita o nouă adeverință, dacă între timp i-a fost transmis noul document și trebuie să-l ridice.


articolul original.

Solidaritatea Sanitară se „solidarizează” în stradă

19 October 2022 at 13:49

Sindicaliștii amenință guvernanții că dacă vor rămâne în continuare indiferenţi faţă de soarta profesioniştilor din sănătate, vor apela la toate formele de protest, inclusiv la grevă generală.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” anunţă că joi, 20 octombrie 2022, sindicaliștii din Sănătate se solidarizează cu colegii lor din Cartel ALFA și vor participa la protestul care va avea loc în Piața Victoria, pentru a susţine solicitările generale, dar mai ales pentru promovarea revendicărilor specifice profesioniştilor din sănătate.

Scăderea continuă a salariilor reale din sănătate a înghiţit deja creşterile salariale anterioare, reducând continuu puterea de cumpărare şi aruncând o bună parte din lucrătorii din sistemul public de sănătate în situaţia de sărăcie salarială (vizibilă în special în cazul majorităţii personalului auxiliar sanitar şi a celui nemedical). Eroii de ieri au fost uitaţi, recunoaşterea socială a sacrificiilor făcute şi a riscurilor asumate fiind rapid înlocuită de indiferenţă. Profesioniştii care au crezut anterior că recunoaşterea muncii depuse şi a importanţei sociale a activităţii lor profesionale se îndrepta către calea cea bună, încep acum să părăsească unităţile publice de sănătate, mulţi dintre ei alegând soluţia migraţiei. Inflaţia accelerată generează lipsuri ce afectează calitatea serviciilor medicale şi calitatea vieţii profesionale”, transmite Federația „Solidarotatea Sanitară”, printr-un comunicat.

Sindicașitii anunţă că în acest context, vor participa la proteste și vor picheta Guvernul – ministerele Muncii și Sănătății, pentru a susține solicitările generale și îşi vor manifesta nemulţumirea în faţa celor mai importante instituţii responsabile pentru situaţia lucrătorilor din sănătate.

Între revendicările „Solidaritatea Sanitară” se numără: 

– Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022, respectiv acordarea creşterii integrale a salariilor de bază prevăzute de legea salarizării pentru toţi lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical şi personalul auxiliar sanitar), raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată, plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază şi calcularea salariilor de bază prin raportarea coeficienţilor de ierarhizare din legea salarizării la salariul de minim brut în plată. Cuplate cu actualizarea continuă, (conform ratei inflaţiei), a salariului minim, aceste măsuri ar putea echilibra veniturile salariale reale ale profesioniştilor din sănătate.

– Implementarea unor măsuri reale de sprijin a lucrătorilor din sănătate, centrate pe actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană la preţurile actuale ale alimentelor, modificarea şi aplicarea legii privind recunoaşterea îndeplinirii accelerate a stagiului de cotizare/pensionarea anticipată pentru toţi lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă deosebit de periculoase, respectarea prevederilor privind limitele timpului de lucru, negocierea şi semnarea unui nou CCM la nivel de sector, cu includerea tuturor drepturilor şi solicitărilor legitime.

– Elaborarea părţii privitoare la Sănătate din noua lege a salarizării împreună cu federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector.

Sindicaliștii susțin că dacă guvernanţii se arată în continuare indiferenţi faţă de soarta profesioniştilor din sănătate, participarea la acest protest ar putea fi doar începutul. „Având în vedere faptul că în curând expiră Contractul colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, fapt care generează dispariţia unor serii întregi de drepturi negociate şi dă posibilitatea de a deschide un conflict colectiv de muncă, programul protestelor ia în considerare toate formele de acţiune, inclusiv greva generală.

Federaţia «Solidaritatea Sanitară» atenţionează guvernanţii asupra dovezii pe care pandemia a furnizat-o în privinţa relevanţei implementării planurilor de acţiune propuse de noi: în condiţiile în care creşterile salariale din perioada 2016-2018 au determinat retenţia profesioniştilor din sănătate, generând rezilienţa sistemului public de sănătate, este evident că aceasta este direcţia corectă de acţiune. Resursa umană din sănătate are caracter strategic, finanţarea ei adecvată având caracterul unei investiţii, nu al unei cheltuieli”, se arată într-un comunicat al Federaţiei.


articolul original.

Ministrul Rafila participă la Conferința „Cuba-Salud” de la Havana

17 October 2022 at 09:28

Ministrul român al Sănătății participă, în aceste zile, la o Conferinţă internaţională în Cuba, la care sunt prezente delegații din 80 de țări și lideri ai Organizației Mondiale a Sănătăţii și ai altor agenții internaționale.

Alexandru Rafila

După ce a închis Secția ATI de la Spitalul Clinic Județean Mureș, chiar în ajunul Zilei Mondiale a Anesteziei, pentru că „a fost identificat un focar de infecţie asociată asistenţei medicale, focar constituit din 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, cazuri care au fost raportate şi depistate în ultimele zile”, după cum a anunțat secretarul de stat Adriana Pistol, care a menționat că este vorba de piocianic şi acinetobacter, germeni cu rezistenţă mare la antibiotice, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a plecat pentru o săptămână în Cuba.

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi, că prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, participă la cea de-a IV-a Conferinţă internaţională „Cuba-Salud 2022”, având ca temă „Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”.

În cadrul Conferinței, Rafila va susține, marți, o intervenție în panelul „Politici de sănătate ca răspuns la Agenda pentru Sănătate 2030 din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”.

La eveniment participă „delegații din peste80 de țări, cu prezența a 30 de miniștri ai Sănătății și a altor lideri din cadrul Organizației Mondiale a Sănătăţii, Organizației Panamericane a Sănătății și ai altor agenții internaționale”, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Potrivit Ministerului Sănătății din Cuba, conferința are loc în perioada 17-21 octombrie, la Centrul de Convenții de la Havana, unde în aceeași perioadă se desfășoară și a XV-a ediție a Târgului Sănătate pentru Toți și ediția I-a a Târgului Internațional de Turism Medical și Bunăstare.

Sursă foto: Ministerul Sanatatii – Cuba

În aceeași zi va avea loc semnarea Acordului de cooperare în domeniul Sănătății între Guvernul României și Guvernul Republicii Cuba, menționează MS. „Documentul va reglementa cadrul legal de cooperare în domeniul sănătăţii: serviciile de sănătate publică; prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, etc.). Acordul bilateral româno-cubanez include, pe lângă schimbul de informații în domeniul medical între cele două țări, vizite de studiu și participarea specialiștilor din ambele țări la conferințe științifice”, se precizează în comunicat.

În cadrul aceleiași vizite, ministrul Rafila are programate și mai multe întâlniri cu omologi din statele din Regiunea Caraibilor, pentru dezvoltarea colaborării în domeniul medical, și întâlniri cu conducerile unor spitale din Havana, cu directorul companiei farmaceutice BioCubaFarma și a altor instituții medicale locale.

Dezvoltarea colaborării extinse cu Republica Cuba în domeniul sănătăţii și în producția de medicamente reprezintă un bun model de dezvoltare a relațiilor bilaterale în interesul pacienților din cele două țări”, subliniază MS.

articolul original.

Dr. Roxana Cârnaru – despre mătreață, dermatita seboreică, psoriazis capilar și încărunțirea prematură (II)

14 October 2022 at 09:00

Medicul dermatolog descrie factorii de risc și posibile legături ale acestor afecțiuni ale scalpului cu alte probleme de sănătate și explică ce se poate face pentru a preveni și a combate aceste probleme care pentru mulți oameni constituie o cauză de disconfort și de stress.

Un par sănătos și frumos semnalează, de obicei, că posesorul are o bună stare de sănătate, la fel cum orice schimbare a aspectului și sănătății părului constituie un semnal de alarmă, persoana fiind atenționată că trebuie să-și schimbe stilul de viață și să-și monitorizeze cu mai multă atenție starea generală de sănătate.

Podoaba capilară e strâns legată de imaginea de sine, în timp ce apariția mătreții sau a altor boli ale scalpului, pierderea părului și încărunțirea prematură sunt în strânsă legătură cu o anumită presiune resimțită de organism ca urmare a stresului, a poluării, a unei alimentații nesănătoase, a fumului de țigară, a consumului de alcool, a administrării unor medicamente, a utilizării unor produse cosmetice, a unor infecții ale organismului sau a unor boli.

Medicul dermatolog Roxana Cârnaru, specialist în cadrul Clinicii Laurus Medical Buzău, ne-a vorbit, într-un interviu precedent, despre semnalele și indiciile pe care ni le oferă părul și scalpul în legătură cu alte afecțiuni, despre metodele prin care putem preveni degradarea sănătății părului și remediile/ tratamentele care ne pot ajuta să ne păstrăm podoaba capilară. Astăzi, medicul dermatolog ne răspunde la câteva întrebări despre mătreață, dermatita seboreică, psoriazis capila și încărunțirea prematură și ne oferă sfaturi pertinente despre prevenirea și tratarea acestora.

Reporter SB: Mătreața este pentru mulți oameni un moriv de disconfort și stress. Ce este de fapt mătreața și care sunt factorii care favorizează apariția ei? Contribuie frecvența spălatului pe păr și produsele de îngrijire folosite la apariția ei? 

Dr. Roxana Cârnaru: Mătreața este semnul unei inflamații bacteriene a scalpului, un dezechilibru metabolico-hormonal care accelerează procesul de reînnoire celulară. Celulele moarte, acele scuame (cojițe) uscate și albe care apar pe pielea capului se acumulează și devin vizibile și neatrăgătoare, jenante estetic și frecvent regăsite pe gulerele hainelor sau pe umeri. Apariția mătreții este favorizată, în general, senzație de prurit (mâncărime) și disconfort.

În cazul multor persoane, mătreața debutează în adolescență, la pubertate, odată cu intrarea în acțiune a hormonilor sexuali, dar stresul, alimentația nesănătoasă, căldura excesivă, uscăciunea, praful, poluarea, fumul de țigară, unele medicamente și produsele cosmetice pot întreține mătreața.

Apariția mătreții nu este legată de cât de des spălăm părul sau de produsele folosite pentru întreținerea lui, așa cum cred mulți. Este, de fapt, o descuamare exagerată și difuză a pielii capului, cauzată de faptul că celulele pielii scalpului cresc și mor prea repede (ciclul lor de viață se reduce la 7-8 zile, de la 28 de zile, cât ar fi normal). Nu este clar de ce se întâmplă asta, dar s-a constatat că o ciupercă foarte comună, numită Malassezia, poate contribui la apariția mătreții, deși această ciupercă trăiește pe scalpul majorității adulților sănătoși, fără a le cauza probleme. 

Rep. SB: Care sunt motivele care trebuie să ne îngrijoreze la apariția mătreții? Ce corespondențe pot fi între mătreață și alte probleme medicale? Cum se poate preveni și combate?

Dr. R. C.: Există o teorie potrivit căreia sistemul imunitar al unei persoane cu mătreață poate reacționa exagerat la ciuperca Malassezia, iar un scalp uleios și gras determină condiții propice dezvoltării exagerate ale acesteia.

Mătreața se poate accentua atunci când o persoană este stresată sau bolnavă, dar și iernile reci și uscate pot declanșa aparitia mătreații sau o pot agrava.

O cauză comună a prezenței mătreții este dermatita seboreică sau seboreea. Unele persoane cu mătreață pot avea dermatită seboreică și în alte zone ale corpului, cum ar fi urechile, centrul feței și centrul pieptului.

Șampoanele seboreglatoare pot ajuta la dispariția scuamelor, iar uneori este nevoie de un tratament dermatologic potrivit pentru redobândirea aspectului normal al scalpului.

Atenție! Înainte de a folosi un produs antimatreață este necesară consultarea unui medic dermatolog, care stabilește despre ce tip de mătreață este vorba și dacă este nevoie de tratamente complementare.

Important de știut este și că, din păcate, nu există un tratament curativ, ci doar tratamente care amelioreaza perioada de agravare.

Rep. SB:  Ați amintit despre dermatita seboreică. Ce este aceasta, din ce cauză apare, cum se manifestă și cum se poate trata?  

Dr. R. C.: Dermatita seboreică este o dermatită cronică, recidivantă, care apare în zonele bogate în glande sebacee (scalp, față, trunchi superior și pliuri).

Cea mai ușoară și mai comună formă de dermatită seboreică a scalpului este mătreața, care se prezintă sub forma unor scuame difuze pe toată suprafața acestuia. Formele severe prezintă plăci inflamate, roșii, acoperite de cruste grăsoase, gălbui, pruriginoase.

Cauza apariției dermatitei seboreice este necunoscută, dar s-a observant o asociere a acesteia cu un fung din genul Malassezia care se dezvotă în condițiile prezenței unui mediu bogat uleios.

Dermatita seboreică se agravează odată cu stresul și în timpul lunilor reci și uscate de iarnă și tinde să se amelioreze în timpul lunilor de vară, probabil din cauza expunerii la soare.

Tratamentele disponibile, care se vor folosi doar la recomandarea unui medic dermatolog, nu vindecă dermatita seboreică, de aceea trebuie repetate și continuate intermitent pentru a preveni reapariția acesteia.

Prevalența dermatitei seboreice este crescută în rândul persoanelor cu infecție HIV, la care poate fi un semn de prezentare. De asemenea, pacienții cu parkinsonism prezintă frecvent seboree și dermatită seboreică, ce se ameliorează sub tratament antiparkinsonian.

Rep. SB:  Una dintre problemele scalpului de care se plâng tot mai mulți oameni în ultimul timp este psoriazisul capilar. Din ce cauză apare, care sunt metodele de îngrijire și tratament pentru această afecțiune? Ce semnale de alarmă ne transmite apariția acestei boli? 

Dr. R. C.: Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică a pielii, care poate prezenta o varietate de manifestări clinice, printre care și afectarea pielii scalpului. Poate apărea la orice vârstă, dar studiile existente menționează cea mai mare prevalență la persoanele de ambele sexe, cu vârste între 15 și 35 de ani. Leziunile sunt caracterizate prin zone roșiatice, bine delimitate, acoperite de scuame abundente, albe, care sângerează la îndepărtare.

Cu tot progresul tehnologic actual și cu noile descoperirii ale geneticii, nu se cunosc pe deplin cauzele psoriazisului. Există însă o mulțime de factori intrinseci și extrinseci asociați cu această afecțiune. Predispoziția genetică este considerată un factor cheie, iar factorii de mediu și comportamentali (alimentație, stil de viață, stress) pot juca de asemenea roluri importante în declanșarea leziunilor cutanate de la nivelul scalpului. Fumatul excesiv, consumul de alcool, obezitatea, diabetul zaharat, dislipidemiile și bolile cardiovasculare sunt frecvent întâlnite în rândul persoanelor cu psoriazis, de aceea este foarte importantă monitorizarea riguroasă a tratamentului acestora. Anumite medicamente și infecțiile sunt, de asemenea, factori declanșatori sau precipitanți ai psoriazisului.

Leziunile scalpului se asociază adesea cu leziuni psoriaziforme în alte zone ale corpului, precum coate, genunchi, zona lombară și unghii. Istoricul familial este adesea asociat în cazul persoanelor cu aceste tipuri de leziuni. Psoriazisul nu afectează organismul doar ca boală în sine, ci are și un puternic impact asupra psihicului, ducând de multe ori la anxietate sau depresie, de aceea este foarte important să se trateze îndepărtarea scuamelor sau inhibarea proliferării leziunilor.

Tratamentul leziunilor psoriaziforme este unul de specialitate, stabilit de medicul dermatolog, și constă în general în tratamente cu soluții anitinflamatoare, citoreductoare și șampoane keratolitice.

Rep. SB: Încărunțirea prematură este o altă problemă care afectează părul. Ce factorii care o cauzează? Există motive de îngrijorare din această cauză? Care ar fi acestea?  

Dr. R. C.: Încărunțirea prematură a părului este definită ca fiind albirea părului înainte de vârsta de 20 de ani la caucazieni și înainte de 30 de ani la populația afro-americană. Cauza exactă rămâne necunoscută, deși a fost asociată cu tulburări de îmbătrânire prematură, atopie și boli autoimune. Pacienții care prezintă această problemă trebuie evaluați pentru sindroame și boli de metabolism. Spre deosebire de piele, în care producția de pigment este continuă, melanogeneza părului este strâns asociată cu etapele ciclului părului, care este pigmentat activ în faza anagenă, este stopată în faza catagenă și absentă în timpul telogenului.

Până în prezent, cauza încărunțirii premature nu a fost identificată, dar s-au observat asocieri cu vitiligo, expunerea la soare (prin creșterea speciilor reactive de oxigen – stress oxidativ), deficiența de vitamina B12, cantitatea de hormoni tiroidieni scăzută, anumite medicamente (chimioterapie, antimalarice), fumatul, deficiențele de cupru și fier.

Părul cărunt este mai aspru, mai rigid și mai greu de gestionat decât părul mai închis la culoare. Este mai sensibil la rupere și mai predispus la daune UV, de aceea necesită o fotoprotecție sporită și este mai puțin probabil să păstreze culoarea artificială (vopseaua), din cauza modificărilor structurale ale fibrei părului. Rata de creștere și grosimea părului nepigmentat este semnificativ mai mare decât a părului închis la culoare.

Părul gri din barbă poate crește de până la patru ori mai repede decât părul pigmentat. La bărbați, încăruntirea apare mai întâi la tâmple și perciuni Se răspândește spre vertex (vârful capului) și la restul scalpului, zona occipitală fiind ultima afectată. La femei, albirea este observată pentru prima dată la baza scalpului.

Rata de progresie a încărunțirii este determinată de diverși factori, dar primordial genetici. La persoanele fără antecedente familiale de albire prematură se pot sugera investigații suplimentare, care implică vitamina B12 serică, acid folic și nivelurile tiroidiene a fi efectuate.

Rep. SB: În încheiere ar fi utile câteva sfaturi despre îngrijirea părului și scalpului, care ajută la menținerea sănătății acestora și a sănătății generale.

Dr. R. C.: Spălarea scalpului trebuie facută în funcție de necesitățile acestuia: mai des dacă este gras/uleios și mai rar dacă este uscat. Trebuie să îl spălăm mai des dacă lucrăm outdoor, dar nu zilnic, întrucât acesta poate deveni uscat prin pierdera uleiurilor naturale și se poate deteriora. Șampoanele nu trebuie să conțină sulfați sau parabeni. Părul colorat/vopsit necesită mai multă grijă și produse speciale de îngrijire, cum ar fi măști/balsmuri sau uleiuri de păr.

Părul trebuie uscat în totalitate după spălare. Se recomandă pieptănarea părului ud cu un pieptene cu dinții rari sau cu degetele și folosirea unui prosop pentru uscare. Uscătorul de păr se recomandă a fi folosit pe setarea de warm (cald) și nu de hot (fierbinte).

Stylingul trebuie să fie minim. Nu se recomandă perierea intensă a părului, întrucât va rupe vârfurile și va distruge cuticula. Este bine să evităm coafurile care se fixează bine sau care trag părul. De asemenea, prinderea părului trebuie să fie lejeră, iar cărarea să fie schimbată periodic. Tunderea părului trebuie facută cu regularitate pentru a-i oferi acestuia un aspect sănătos.

Dieta nutritivă pentru un păr sănătos este compusă din mâncare sănătoasă, bogată în vitamine, aminoacizi (proteine) și nutrienți. Aportul hidric trebuie să fie de cel puțin 8 pahare de apă pe zi (apa este cea mai bună alegere, dar se poate înlocui cu ceai, suc și alte lichide sănătoase).

Stresorii fizici și psihici pot cauza pierderea și degradarea părului. Se recomandă contracararea acestora cu obiceiuri care contribuie la creștera stării de bine (sport, lectură, pictură, muzică, etc.).

Mulțumim medicului dermatolog Roxana Cârnaru și Clinicii Laurus Medical Buzău pentru informațiile prețioase oferite și astăzi cititorilor noștri.


articolul original.

Ministerul Sănătății a semnat contractul de achiziție a 130.000 de doze de vaccin hepatitic B

11 October 2022 at 09:30

Totodată, ministerul spune va achiziționa suplimentar 250.000 de doze de vaccin hexavalent și aproape 180.000 de doze de vaccin pneumococic.

Ministerul Sănătății anunță că a fost semnat, marți, 11 octombrie, contractul în baza căruia în România vor fi livrate, până la jumătatea lunii noiembrie, 130.000 de doze de vaccin hepatitic B, care se administrează în maternități, în primele 24 de ore de la naștere.

Potrivit acordului, dozele vor ajunge în țara noastră până la jumătatea lunii noiembrie. Din datele Institutului Național de Sănătate Publică, reiese că în acest moment, la nivel național, există un stoc de aproximativ 17.500 doze de vaccin”, menționează ministerul într-un comunicat.

Pe lângă cele 130.000 de doze de vaccin Hepatic B, Ministerul Sănătății va achiziționa și aproape 180.000 de doze de vaccin pneumococic, folosit pentru vaccinarea antipneumococică a copiilor cu vârste până în 2 ani.

Reprezentanții Ministerului Sănătății transmit că au dat startul și procedurii de achiziție pentru suplimentarea cu 250.000 de doze a vaccinului hexavalent, care se administrează bebelușilor la 2, 4 și 11 luni de viață.

Referitor la vaccinul hexavalent, procedura de licitație este în curs de finalizare și în cel mult trei săptămâni se va încheia acordul-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani. Estimăm că prima tranșă de vaccin va fi livrată de asemenea, în luna noiembrie. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în acest moment, la nivel național, există un stoc de aproximativ 64.000 doze de vaccin hexavalent”, precizează MS.

Conform HG nr. 841 /1995, se fac redistribuiri de doze de vaccin până la soluționarea situației. Numărul mediu lunar a unei cohorte de copii beneficiari este de aproximativ 15.000. Pentru cazurile în care stocurile de vaccin s-au epuizat într-un județ se poate apela la Direcțiile de Sănătate Publică din alte județe pentru a asigura vaccinarea, mai precizează MS.


articolul original.
❌