ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 September 2022Ultimele Stiri

Bărbat dat în urmărire naţională şi internaţională, depistat în Craiova

26 September 2022 at 10:23
image

Un doljean, dat în urmărire naţională şi internaţională, a fost prins, ieri după amiază, în municipiul Craiova.

Doi poliţişti din cadrul Serviciului de Investigații Criminale împreună cu un al treilea din cadrul Serviciului Rutier Dolj, toți aflați în timpul liber, în urma exploatării cu operativitate a unei informaţii, au depistat, identificat și prins, în cartierul Rovine, din municipiul Craiova, un bărbat de 32 de ani, din comuna Urzicuţa, judeţul Dolj, persoană urmărită naţional şi internaţional.

Pe numele bărbatului era emis un mandat de executare a pedepsei, pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, din luna mai 2022, acesta sustrăgându-se executării pedepsei.

Bărbatul a fost condus la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj – Serviciul de Investigații Criminale, în vederea îndeplinirii procedurii specifice, iar ulterior a fost escortat la Penitenciarul Craiova unde a fost încarcerat.

articolul original.

Premierul Ciucă s-a întâlnit cu prim-ministrul nipon, Fumio Kishida

26 September 2022 at 09:43
image

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, la Tokyo, o întrevedere, alături de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu delegația Guvernului Japoniei, condusă de prim-ministrul nipon, Fumio Kishida.

Ridicarea relațiilor dintre România si Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic este un act politic oportun în actualul context internațional, ce materializează viziunea remarcabilă a fostului prim-ministru Shinzo Abe, în sfera politicii externe, a afirmat prim-ministrul Ciucă.

“România este profund angajată să dezvolte  relațiile cu Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic, simbol al recunoașterii legăturii speciale dintre țările noastre, precum și al potențialului semnificativ de dezvoltare bilaterală. Suntem pregătiți să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat”, a subliniat șeful Executivului român.

Totodată, prim-ministrul a menționat că Japonia este între principalii parteneri ai României în Asia, atât politic, cât și economic, și a apreciat contribuția valoroasă la tranziția și modernizarea țării noastre în ultimii 30 de ani.

Securitate si apărare

Un punct important al întrevederii a vizat componenta de securitate si apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului Parteneriat Strategic. În acest context, premierul a menționat că, asemenea Japoniei, România este angajată respectării democrației, statului de drept, ordinii internaționale bazată pe reguli si apărării păcii și stabilității. România susține cooperarea între NATO și Japonia pe toate dimensiunile relevante și se opune ferm oricăror încercări unilaterale de schimbare a status quo-ului internațional, mai ales prin forță, a arătat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Consolidarea colaborării bilaterale

Convorbirile la nivelul celor doi prim-miniștri s-au concentrat și asupra colaborării economice, având în vedere că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România. “Dinamica recentă a contactelor noastre bilaterale este foarte încurajatoare. Am încredere că oportunitățile oferite de România pentru investiții în domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate și inovației, producerii energiei nucleare, producției de hidrogen verde și a unor componente optice necesare proiectului Laserului de la Măgurele, dar și continuarea proiectelor aflate acum în derulare – linia de metrou către Aeroportul București, podul suspendat peste Dunăre, linia ferată cu ecartament european Pașcani – Iași – Chișinău – vor pune în valoare potențialul de dezvoltare a relațiilor noastre economice și vor atrage noi tehnologii”, a afirmat premierul Ciucă.

Prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, a apreciat prezența, la Tokyo, a premierului Romaniei și l-a asigurat de întreg sprijinul pentru încheierea Parteneriatului Strategic și consolidarea colaborării bilaterale, inclusiv pe plan extern, în contextul regional si internațional ce necesită protejarea democrației și a statului de drept.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă efectuează, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo (Japonia) pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Element de muniţie ridicat de specialiştii ISU Mehedinţi

23 September 2022 at 11:29
image

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui element de muniţie rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, găsit pe un câmp de către un cetăţean, pe raza municipiului Orșova.

Specialiştii pirotehnicieni ai ISU Mehedinți au identificat elementul, un proiectil exploziv, calibru 76 mm, pe care l-au ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare. Aceasta este cea de-a noua misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată efectuată de pompierii mehedințeni de la începutul acestui an.

În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni din cadrul ISU, care au pregătirea şi dotarea necesare pentru această misiune extrem de periculoasă.

Recomandări

Specialiştii ISU „Drobeta” reamintesc cetăţenilor că, la găsirea elementelor de muniţie rămase neexplodate, au obligaţia de a apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie
Totodată, acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.
O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli.

articolul original.

Olt: Pieton accidentat în Perieți

23 September 2022 at 11:26
image

Un pieton a fost rănit, în această dimineață, după ce a fost accidentat pe DJ 653, în comuna Perieți, județul Olt.

Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat, prin apel 112, cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe DJ 653, din comuna Perieți, județul Olt.

La fața locului, s-au deplasat polițiștii din cadrul Biroului Rutier Slatina.

Din primele verificări, polițiștii au constatat faptul că, în eveniment, a fost implicat un autoturism, condus de un bărbat, în vârstă de 54 ani, din orașul Potcoava și un pieton, respectiv un bărbat, în vârstă de 32 de ani, din comuna Bălteni.

În urma evenimentului, pietonul a necesitat îngrijiri medicale, fiind transportat la Spitalul Județean de Urgență Slatina.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul. A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Mehedinți: Scandalagii, cercetați de polițiști

23 September 2022 at 11:14
image

Un tânăr, de 22 de ani, din comuna Salcia, Mehedinți, a sesizat, aseară, poliția cu privire la faptul că există un conflict între mai multe persoane.

La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Cujmir. În urma verificărilor efectuate, au stabilit că doi bărbați, de 44, respectiv 25 de ani, în urma unui conflict spontan, ar fi agresat un bărbat, de 46 de ani, în timp ce se aflau în comuna Salcia, ulterior, acesta din urmă deplasându-se la locuință.

La scurt timp, cei doi bărbați ar fi plecat din centrul localității Salcia și s-ar fi oprit la poarta locuinței altui bărbat, de 46 de ani, agresându-l și pe acesta și distrugând parbrizul unui autoturism aparținând unei tinere, de 24 de ani.

De asemenea, cei doi bărbați ar fi adresat amenințări altor trei persoane, care se aflau în autoturism.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, amenințare și lovirea sau alte violențe.

articolul original.

Brașov: Pasaj căzut peste calea ferată, la Prejmer

23 September 2022 at 06:05
image

Pasajul din zona Prejmer – o parte de pe DN 10 – a căzut peste calea ferată blocând circulația trenurilor spre Sfântul Gheorghe.

O grindă a pasajului de la Prejmer, de pe DN 10, a căzut, în această după-amiază. Bucata de beton a rupt instalația de electrificare a căii ferate, iar într-o primă etapă traficul feroviar spre Sfântul Gheorghe a fost blocat, scrie Brașov Metropolitan.

Trenurile pe relaţia Hărman – Prejmer au început apoi să fie tractate de locomotive Diesel. Echipele feroviare de intervenție ale SRCF Brașov fac reparațiile necesare pentru a putea fi restabilită circulația în condiții normale, a declarat purtătorul de cuvânt CFR, Oana Brânzan.

Pasajul se afla în lucrări de reabilitare, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov impunând deja de mai multe zile, restricții de tonaj.

Aceste restricții nu au fost însă respectate, în condițiile în care Poliția Rutieră nu a putut asigura un echipaj permanent în zonă. Din 16 septembrie, Compania de drumuri a anunţat că circulaţia se închide în totalitate pe pasajul de pe DN10.

articolul original.

(VIDEO) Accident mortal pe DN 2

23 September 2022 at 05:56
image

Un grav accident rutier s-a petrecut, în această dimineeață, pe DN 2, în localitatea Haret, județul Vrancea, în urma căruia o persoană a murit.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat producerea unui accident rutier între un autoturism și autotren (încărcat cu cereale). În urma impactului o persoană a decedat. Sensul de mers Adjud către Focșani a fost blocat, la km. 209+500m.

Polițiștii fac cercetări pentru a stabili modul de producere al accidentului.

articolul original.

Echinocţiul de toamnă 2022

23 September 2022 at 05:42
image

Echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei din punct de vedere astronomic și trecerea soarelui din emisfera nordică în cea sudică. 

Astăzi, are loc echinocţiul de toamnă al anului 2022, debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie.

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, este momentul echinocţiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Echinocțiul de toamnă 2022 este marcat pe 23 septembrie la ora 4:04, ora României. Începând cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi.

Punctul autumnal

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare: în zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele se ivește de deasupra orizontului, timp de şase luni, până la momentul echinocţiului de primăvară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 23 septembrie marchează începutul primăverii.

Tradiții și obiceiuri

Potrivit tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi și anul viitor:

 • dacă plouă dimineața, va fi primăvara ploioasă;
 • soare la amiază înseamnă an bun;
 • dacă plouă, va fi an ploios, dacă e soare, va fi an secetos;
 • vremea posomorâtă înseamnă toamnă rea,
 • tunetele anunță toamnă lungă.

O altă tradiție spune că prunele care se duc la biserică și apoi se păstrează pentru că vindecă rănile. De asemenea, se spune că ultimele fructe din pom trebuie lăsate neculese pentru Mama Natură.

Tot de echinocțiul de toamnă, sătenii sărbătoresc recoltele și pregătesc proviziile pentru iarnă. Mai mult, se mai crede că în această zi mor toate florile.

În ziua de echinocțiu, sătenii au obiceiul de a culege strugurii, fac must, bat nucii și adună merele și gutuile.

De asemenea, echinocțiul de toamnă vine și cu modificări, efecte secundare asupra organismului uman. De exemplu, hipersomnia, somnolență excesivă în timpul zilei, ar putea fi resimțită de mulți în această perioadă. Acest lucru se întâmplă atunci când ceasul biologic este întrerupt în timpul schimbărilor anotimpurilor, cum este și echinocțiul de toamnă.

articolul original.

Restricții de circulație pe A1, Sibiu-Deva și A2, București-Consstanța

23 September 2022 at 05:41
image

Astăzi, vor fi restricții de circullație pe A1, Sibiu-Deva și A2, București-Consstanța, pentru efectuarea de lucrări, potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române.

Sunt instituite următoarele restricții:

 • calea 1, de la km 551 și până 554, se vor efectua lucrări de întreținere curentă pe banda 1 si urgență, se circulă pe banda 2. Lucrările se desfășoară până la ora 12.00.
 • pe banda doi, pe A2, pe sensul către capitală, în zona kilometrilor 59 – 60, pentru lucrări de colectare nisip. Lucrările se desfășoară până la ora 12.00.

Conducătorii auto trebuie:

 • să ruleze cu prudență sporită,
 • să crească distanța de siguranță între autovehicule,
 • să se asigure temeinic înaintea schimbării benzii,
 • să adapteze viteza,
 • să nu oprească în mod nejustificat pe banda de urgență!
articolul original.

Bulgaria: Zeci de migranți, salvați din Marea Neagră de paza de coastă

23 September 2022 at 05:17
image

Paza de coastă bulgară a salvat, joi, 38 de migranți care încercau să ajungă în România pe Marea Neagră, a anunțat Ministerul de Interne. Acesta este primul incident de acest fel din regiune din 2014, potrivit www.arabnews.pk.

Persoanele salvate, 22 de bărbaţi, 8 femei şi 8 copii, originari din Siria şi Afganistan, au plecat din Turcia şi au fost reperate în mijlocul unei furtuni, a declarat Anton Mirkov, șeful poliției de frontieră din regiune.

Ambarcaţiunea pe care se afla grupului nu mai avea combustibil.

Autorităţile bulgare au raportat o creştere a presiunii migratorii la frontiera cu Turcia, lungă de 259 de kilometri.

Controalele au fost înăsprite semnificativ după moartea a doi poliţişti, la 25 august, la Burgas, loviţi fiind de un autocar care transporta migranţi.

Aproximativ 300 de militari au fost trimişi să consolideze un gard de sârmă ghimpată ridicat între 2014 şi 2017 la frontiera turcă, notează AFP.

articolul original.

Premiera „…ESCU” la Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea

22 September 2022 at 12:16
image

Teatrul Municipal Ariel prezintă, vineri, ora 19.00, la Sala Sindicatelor din Râmnicu Vâlcea, premiera spectacolului „…ESCU” de Tudor Mușatescu, în regia lui Vlad Popescu.    

Descendent de seamă al lui Caragiale și unul dintre reprezentanții comediei românești interbelice, Tudor Mușatescu, a scris piesa „…ESCU” în continuarea acțiunii din „Titanic Vals”. Premiera absolută a spectacolului avut loc în urmă cu 85 de ani, la data de 11 decembrie 1933, pe scena Teatrului Național.

Comedia prezintă moravurile vieții politice din perioada interbelică, în special lupta avidă pentru putere a personajului principal, Decebal Necșulescu, interpretat de Alin Păiuș, cu scopul de a obține, cu orice preț, un post-cheie în Guvern. „Politica e ca moda, domnul socru-meu! Evoluează, se schimbă, se preface. Și după cum modei îi ești fidel schimbând-o, tot așa și fidelitatea în politică nu e decât o nesfârșită serie de adultere. De aceea, adevăratul om politic trebuie să fie numai amantul unei convingeri, și niciodată bărbatul ei…”, declară acesta în fața socrului său, Iorgu Langada.

Spectacolul pune în evidență actualitatea textului scris de Tudor Mușatescu, demonstrând că deși a trecut mult timp de la data scrierii piesei, moravurile lumii politice au rămas aceleași.

articolul original.

Premierul Ciucă la reuniunea ministerială a miniștrilor Energiei din regiune

22 September 2022 at 12:05
image

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a găzduit, la Palatul Victoria, reuniunea ministerială a miniștrilor Energiei din regiune, aflați la București pentru a participa la RIGC – Romanian International Gas Conference.

Principalele teme au vizat soluțiile care pot fi implementate la nivel regional pentru a asigura gazul necesar cetățenilor și mediului de afaceri.  

„România se numără printre țările europene care dețin resurse importante de gaz și de producere a energiei electrice. Acest format de dialog este găzduit de România pentru a asigura țărilor din regiune necesarul de gaz natural, dar și pentru a genera soluții care să ofere sprijin economiilor puternice din Vestul Europei, de al căror bun mers depinde și economia regiunii noastre”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Reuniunea a pus accent pe aplicarea proiectelor de întărire a cooperării între țările participante, în vederea asigurării resurselor energetice și a găsirii celor mai bune  soluții pentru întărirea securității energetice a tuturor statelor participante.

Necesitatea cooperării în vederea diversificării surselor și rutelor de aprovizionare cu energie

De asemenea, temele de discuții au vizat necesitatea cooperării în vederea diversificării surselor și rutelor de aprovizionare cu energie pentru a putea trece cu bine peste actuala criză energetică. Au fost punctate și identificate noile rute alternative pentru transportul de gaze naturale prin porturile din Turcia și Grecia și interconectarea pentru transportul și tranzitul gazelor naturale către România.

România a reamintit necesitatea  proiectului de interconectare prin cablul subteran de transport de energie electrică pe ruta Azerbaidjan – Georgia -România- Ungaria.

Evenimentul a confirmat solidaritatea pe care țările din regiunea noastră o demonstrează în actualul context geoplitic, generat de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.

La reuniunea ministerială au participat Virgil Popescu – Ministrul Energiei, Andrei Spînu – vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Kostas Skrekas, ministrul Mediului și Energiei din Grecia, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, Rossen Hristov, ministrul Energiei din Bulgaria, Alparslan Bayraktar, adjunctul ministrului Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, Mykola Kolisnyk, adjunctul ministrului Energiei din Ucraina, Péter Sztáray, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria și George Chikovani, director general, JSC Georgian Oil and Gas Corporation – Georgia.

articolul original.

Franţa: Incendiu la o uzină care produce uraniu. Nu au fost găsite radiații

22 September 2022 at 08:00
image

Un incendiu a izbucnit la o uzină din sud-estul Franței care produce combustibil din uraniu pentru reactoare nucleare şi este sub control, potrivit Reuters.
Autoritatea de Supraveghere Nucleară a Franței, ASN, a declarat că nu a găsit urme de radiații nucleare după ce a izbucnit un incendiu la o uzină care conținea uraniu d, condusă de unitatea EDF Framatome.

„Nici o substanță radioactivă nu a fost afectată de incendiu”, a spus organul de pază, adăugând că și-a dezactivat centrul de urgență seara, deoarece incendiul a fost ținut sub control.
Verificări mai ample vor fi efectuate de o echipă specială de cercetare joi.
Un purtător de cuvânt al Framatome a declarat mai devreme că niciun angajat nu a fost rănit.
Framatome este o unitate a gigantului francez al energiei nucleare EDF (EDF.PA). Potrivit site-ului companiei, situl de la Romans-sur-Isere unde a izbucnit incendiul produce combustibil pentru reactoare nucleare pe baza de uraniu îmbogăţit.

articolul original.

Teatrul Național „Marin Sorescu” va participa cu două producții în Festivalul Național de Teatru

22 September 2022 at 07:39
image

Două dintre producțiile Naționalului craiovean realizate în stagiunea trecută au fost selecționate în FNT – Festivalul Național de Teatru.

Ediția din acest an a festivalului, a XXXII-a, se va desfășura în perioada 5 – 13 noiembrie 2022 și va avea loc, ca de fiecare dată, la București. Spectacolele care vor fi prezentate de către Naționalul craiovean sunt câine cu om. câine fără om, regia Radu Afrim și OEDIP REGE, regia Declan Donnellan.

câine cu om. câine fără om este cel de-al patrulea spectacol pe care Radu Afrim îl montează la Naționalul craiovean, după Dacă am gândi cu voce tare de Adnan Lugonić, Casa cu suricate de David Drábek și premiata producție Inimă și alte preparate din carne de Dan Coman, câștigătoare a Premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2020.

Pentru rolurile realizate în spectacolul câine cu om. câine fără om, Tamara Popescu și Vlad Udrescu au fost nominalizați la Premiile pentru Cea mai bună actriță, respectiv Cel mai bun actor în rol secundar, la ediția 2022 a Premiilor UNITER.

OEDIP REGE este primul spectacol pe care Declan Donnellan și Nick Ormerod, fondatorii celebrei companii Cheek by Jowl, l-au montat în România.

articolul original.

19 migranți ascunși în TIR-uri, depistați la frontiera cu Ungaria

22 September 2022 at 07:36

Poliţiştii de frontieră din cadrul punctelor de trecere a frontierei Nădlac și Nădlac II, judeţul Arad, au depistat 19 cetăţeni din Nepal, Afganistan și Bangladesh, care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascunşi în trei automarfare încărcate cu diverse bunuri.

La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II s-au prezentat, ieri, pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, doi cetăţeni români, aflați la volanul unor ansambluri rutiere. Aceștia transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, utilaje cu platformă, respectiv frigidere și combine frigorifice, pentru societăți comerciale din Germania și Franța.

În urma efectuării controlului automarfarelor, câinii de serviciu au semnalat prezența unor persoane în mijlocul de transport. După deschiderea semiremorcilor, au fost descoperiți 13 cetăţeni din Nepal, cu vârste cuprinse între 23 și 38 de ani. Aceştia intenționau să treacă ilegal frontiera de stat cu scopul de a ajunge în ţări din vestul Europei.

Migranţii s-au urcat în automarfar în timp ce şoferul era în pauză

Alt caz a fost înregistrat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, judeţul Arad, unde polițistul de frontieră a fost informat de un cetățean bulgar, șofer al ansamblului rutier format din cap tractor înmatriculat în Bulgaria și semiremorca înmatriculată în Danemarca ce transporta electronice pentru o societate din Danemarca, că în timp ce se afla într-o parcare situată în apropierea localității Nădlac, efectuând pauza, a auzit zgomote în semiremorcă, motiv pentru care s-a deplasat în P.T.F. Nădlac.

Cu ocazia verificărilor, poliţiştii de frontieră au descoperit în semiremorcă, ascunse printre marfa transportată, șase persoane. La cercetări, colegii noștri au stabilit că cei în cauză sunt cetățeni din Afganistan și Bangladesh, solicitanți de azil în țara noastră.

În ambele cazuri polițiștii de frontieră efectuează cercetări în vederea stabilirii întregii activități infracționale, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale ce se impun.

articolul original.

Peste 80.000 de persoane au intrat ieri în România

22 September 2022 at 07:25
image

Ieri, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 163.500 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 45.300 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 80.354 de persoane, dintre care 10.044 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 19% faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 21.09.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.377.415 cetăţeni ucraineni.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

 • 57 de fapte ilegale (30 de infracţiuni şi 27 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
 • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 9.360 lei;
 • bunuri reţinute in vederea confiscării, în valoare estimată de 1.819.825 lei;
 • nu s-a permis intrarea în ţară a 20 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 18 cetăţeni români din diferite motive legale.
  Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
articolul original.

(VIDEO) Fiul lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, refuză să meargă la război

22 September 2022 at 07:18
image

Nikolai Peskov, fiul lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a fost ținta unei farse, după ce a fost sunat de către un blogger care a pretins că este comisar militar și l-a rugat să se prezinte pentru un examen medical a doua zi.

Potrivit publicației Pravda, Peskov a refuzat.

”Desigur că nu voi merge acolo la 10 dimineața mâine. Dacă știți că sunt Peskov, ar trebui să vă dați seama cât de complet greșit ar fi pentru mine să fiu acolo. Voi rezolva asta la un alt nivel. Trebuie să înțeleg, în general, ce se întâmplă și ce drepturi am …

Să fiu luat mâine – crede-mă, nici tu, nici eu nu avem nevoie de asta. Nu am nicio problemă în a-mi apăra patria, dar trebuie să înțeleg dacă este fezabil să fiu acolo – vorbesc despre anumite nuanțe politice” – a spus el.

Pe de altă parte, întrebat dacă este gata să se înscrie ca voluntar, Peskov Junior a răspuns că nu.
Mai exact, el a fost întrebat dacă se poate bifa o căsuță la numele său de familie lângă întrebarea „Sunteți de acord să vă oferiți voluntar pentru front?”
Nikolai Peskov: „Nu, nu bifați căsuța aceea pentru mine”.
El a adăugat: „Sunt gata să plec, dar nu la cererea dumneavoastră: dacă Vladimir Vladimirovici [Putin – n.red.] îmi spune să merg acolo, voi merge”.

articolul original.

Olt: Autoturism depistat cu 231 km/h pe Drumul Expres 12

21 September 2022 at 12:15
image

Un autoturism circula, astăzi, pe Drumul Expres 12, în afara localității Piatra-Olt, cu viteza de 231 de km/h, pe un sector de drum cu limita maximă de viteză de 120 km/h. Bărbatul aflat la volan a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.450 de lei.
Ca măsură complementară, polițiștii i-au reținut permisul de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 120 de zile, fiindu-i eliberată o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

articolul original.

Întrevederea președintelui Iohannis, cu președintele Grupului Băncii Mondiale

21 September 2022 at 07:15
image

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut ieri, o întrevedere bilaterală cu președintele Grupului Băncii Mondiale, David R. Malpass, în marja participării la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Întâlnirea de la New York urmează dialogului pe care cei doi lideri l-au purtat la București, la data de 13 aprilie 2022, cu prilejul primirii de către Președintele României a Președintelui Grupului Băncii Mondiale la Palatul Cotroceni.

În cadrul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis a reiterat aprecierea României pentru programele de asistență derulate de Banca Mondială în țara noastră, în special pentru cele care au ca scop promovarea reformelor menite să răspundă provocărilor actuale, inclusiv a celor în domeniul energiei, schimbărilor climatice sau educației.

În ceea ce privește răspunsul la criza energetică, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că războiul de la granițele României, declanșat prin agresiunea militară neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, a adus în prim-plan urgența găsirii de soluții care, pe de o parte, să asigure suficiente resurse energetice și acces la acestea, și, pe de altă parte, prețuri accesibile pentru consumatori. Președintele României a indicat că efectuarea unor studii realizate de către Banca Mondială cu privire la decuplarea prețurilor de electricitate de cele de gaz ar fi utile în luarea unor decizii în acest sens.

România dezvoltă proiecte privind diversificarea surselor de energie

Președintele Klaus Iohannis a arătat că România era deja implicată, încă dinainte de izbucnirea războiului din Ucraina, în dezvoltarea unui număr de proiecte majore vizând diversificarea surselor de energie, precum cele vizând investițiile în centrala nucleară de la Cernavodă și în domeniul reactoarelor modulare mici (SMR).

Președintele României a subliniat că finalizarea acestor proiecte va aduce o contribuție importantă pentru securitatea energetică a țării noastre și a întregii regiuni.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a apreciat angajamentul Grupului Băncii Mondiale în România pe probleme legate de sustenabilitate și climă, țara noastră fiind aleasă a fi primul stat din Uniunea Europeană beneficiar al unui instrument al Băncii Mondiale recent lansat – Raportul de țară în domeniul schimbărilor climatice și al dezvoltării (The Country Climate and Development Report/CCDR). Raportul va ajuta la identificarea oportunităților de implementare a acțiunilor climatice de către sectorul public și privat, astfel încât obiectivele de dezvoltare ale României să poată fi realizate în contextul atenuării și adaptării la schimbările climatice.

Implicarea Băncii Mondiale în proiectele de educație

De asemenea, Președintele României a mulțumit pentru implicare Băncii Mondiale în proiectele de educație și pentru contribuția sa la Summitul privind transformarea educației, care s-a desfășurat în aceste zile la New York, în marja Adunării Generale.

Președintele David Malpass a reconfirmat angajamentul Băncii Mondiale vizând sprijinirea priorităților de dezvoltare ale României. Președintele Grupului Băncii Mondiale a împărtășit, totodată, viziunea Președintelui Klaus Iohannis pe tematicile dezbătute în cadrul întrevederii bilaterale, inclusiv domeniile care trebuie să rămână în centrul atenției în intervalul următor.

Au mai fost abordate implicarea Băncii Mondiale în asigurarea securității alimentare, precum și în eforturile de sprijin ale Ucrainei, inclusiv în procesul de reconstrucție.

Preşedintele David Malpass a remarcat, la rândul său, contribuția României în cadrul Transforming Education Summit și a subliniat preocuparea comună a Băncii Mondiale și a țării noastre pentru a susține creșterea relevanței educației, în contextul provocărilor globale – schimbări climatice, siguranță alimentară etc.

La finalul discuțiilor a fost convenită continuarea cooperării și menținerea strânsei legături dintre Banca Mondială și autoritățile române în vederea implementării obiectivelor comune, un rol important în acest sens urmând să-l joace echipa Băncii Mondiale de la București.

articolul original.
❌