ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

180.000 de păstrăvi, ucişi la o păstrăvărie unde a apărut un focar de septicemie virală

3 February 2023 at 18:07
image

Aproape 180.000 de păstrăvi vor fi ucişi în bazinele păstrăvăriei Laiţa, din localitatea Cârţişoara, după ce aici au murit deja 300 de păstrăvi bolnavi de hemoragie virală, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Sibiu, Gabriela Elena Luca, conform Agerpres.

„O să fie ucis tot efectivul de păstrăvi, adică aproximativ 176.600 păstrăvi, ţinând cont de riscul de contagiune”, a explicat reprezentanta Prefecturii Sibiu.

Peştii care au murit din cauza bolii se aflau în cinci bazine

Potrivit sursei citate, peştii care au murit din cauza bolii se aflau în cinci bazine, dintr-un total de 20 ale păstrăvăriei.

La păstrăvărie vor fi dezinfectate bazinele, după ce vor fi golite de apă. După o lună jumătate de la finalizarea dezinfecţiei, medicul veterinar va verifica dacă mai există pericolul de contaminare.

Se va institui vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie

„După finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, se va institui vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, perioadă în care bazinele vor rămane golite de apă, fiind lăsate sub acţiunea substanţei dezinfectante. La finalul perioadei de vid sanitar, sub supravegherea medicului veterinar oficial, se vor preleva probe în vederea verificării eficienţei acţiunii de decontaminare”, a mai precizat Gabriela Elena Luca.

Autorităţile au confirmat, vineri, focarul de septicemie virală la păstrăvii din păstrăvăria Laiţa.

articolul original.

Kremlinul consideră că planul secret de pace propus de SUA „este o cacealma”

3 February 2023 at 17:30
image

Kremlinul a respins vineri relatările apărute în mass-media conform cărora directorul CIA, William Burns, ar fi călătorit la Moscova pentru a-i propune un plan secret de pace ce ar presupune ca Ucraina să cedeze teritorii către Rusia, informează Reuters şi TASS.

Întrebat dacă Burns a propus Moscovei un plan ce ar presupune ca Ucraina să cedeze 20% din teritoriul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns: „Este o cacealma”.

Întrebat din nou dacă Burns a venit la Moscova în ianuarie pentru o întrevedere cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Peskov a subliniat din nou: „În ianuarie? Toată această relatare (despre planul SUA) este o cacealma”.

Ziarul elveţian Neue Zürcher Zeitung a informat, citând surse, că preşedintele SUA, Joe Biden, i-ar fi trasat directorului CIA sarcina de a clarifica dacă Federaţia Rusă şi Ucraina sunt deschise negocierilor.

Potrivit cotidianului elveţian, SUA ar fi propus părţii ucrainene să renunţe la 20% din teritoriul său în schimbul păcii, dar că Moscova şi Kievul nu au acceptat această variantă.

Casa Albă a calificat aceste informaţii drept lipsite de temei

Şi Casa Albă a calificat aceste informaţii drept lipsite de temei. Potrivit Newsweek, care îl citează pe purtătorul de cuvânt adjunct al Consiliului de Securitate Naţională, Sean Davitt, informaţiile publicate în cotidianul elveţian „nu corespund realităţii”.

La rândul său, un reprezentant al CIA a declarat, sub protecţia anonimatului, că aceste informaţii sunt „absolut false”.

articolul original.

NATO cere Rusiei să își îndeplinească obligațiile nucleare asumate prin tratatul START

3 February 2023 at 17:05
image

Alianța Nord-Atlantică (NATO) a cerut Rusiei să își îndeplinească obligațiile asumate în cadrul tratatului de reducere a armelor nucleare START, relatează Sky News.

Tratatul, care a fost prelungit până în februarie 2026, a fost semnat între SUA și Rusia pentru a impune „limite verificabile asupra tuturor armelor nucleare cu rază de acțiune intercontinentală desfășurate de Rusia”.

Alianța constată „cu îngrijorare” că Rusia nu a reușit să respecte multe dintre obligațiile sale

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că alianța constată „cu îngrijorare” că Rusia nu a reușit să respecte multe dintre obligațiile sale.

„Constatăm cu îngrijorare că Rusia nu a reușit să respecte obligațiile obligatorii din punct de vedere juridic, inclusiv în ceea ce privește inspecția și solicităm Rusiei să își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul tratatului”, a declarat el.

articolul original.

Dan Hosu, soţul fostei şefe a DIICOT, a murit

3 February 2023 at 14:21
image

Dan Hosu, soţul fostei şefe a DIICOT, a decedat. Anunţul a fost făcut de fiul său, Vlad Hossu, pe Facebook. Potrivit unor apropiaţi ai familiei, citaţi de G4Media, Dan Hosu ar fi suferit de o boală incurabilă.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat, pe 18 ianuarie, într-un interviu că sentinţa în dosarul lui Dan Hosu ar fi de achitare. Ministrul a făcut o greşeală, deoarece dosarul respectiv încă se judecă, iar următorul termen este programat pe 7 februarie.

După gafa uluitoare a ministrului Justiţiei, nu mai puţin de 7 organizaţii membre al Grupului „ONG-uri pentru cetăţean” au publicat o scrisoare deschisă prin care cer demisia „imediată” a ministrului Cătălin Predoiu. ”Considerăm că dl. Predoiu și-a depășit mult atribuțiile de ministru, iar toată evoluția faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de mușamalizare a unei intervenții politice în justiție. În aceste condiții, considerăm că dl. Predoiu este incompatibil moral cu poziția de ministru al Justiției și solicităm demisia sa imediată”, arată ONG-urile semnatare, potrivit G4Media.

articolul original.

A murit creatorul de modă Paco Rabanne

3 February 2023 at 14:10
image

Creatorul spaniol de modă Paco Rabanne a murit vineri, la vârsta de 88 de ani, transmite Le Monde. Considerat un pionier al designului vestimentar, el a influențat o întreagă generație de creatori de modă.

Designerul, care s-a născut la Pasaia (Gipuzkoa) pe 18 februarie 1934, era cunoscut pentru creaţiile sale textile şi marca de parfumuri, scrie El Pais.

Rabanne, distins cu National Fashion Design Award în 2010

Rabanne a fost distins cu National Fashion Design Award în 2010 pentru „inovaţia sa şi contribuţia în toate domeniile culturii secolului XX”. Este fiul unui general andaluz loial Republicii pe nume Francisco Rabaneda Postigo, care a fost împuşcat în Santoña (Cantabria) în 1937. Mama sa era bască a fost şi ea militantă şi membră a conducerii Partidului Comunist din Spania (PCE), scrie news.ro.

Când avea cinci ani, Rabanne s-a mutat cu familia în Franţa

Când avea cinci ani, Rabanne s-a mutat cu familia în Franţa. După ce s-a stabilit la Paris, a studiat Arhitectura la Şcoala Naţională Superioară de Arte Plastice. A intrat rapid în lumea modei pentru că mama lui lucrase în atelierul de modă Balenciaga din San Sebastián.

A conceput accesorii pentru creatori precum Givenchy, Balenciaga sau Dior

La început, a conceput accesorii pentru creatori precum Givenchy, Balenciaga sau Dior. În 1963 şi-a prezentat prima colecţie de costume, în care a amestecat materiale precum plasticul, hârtia sau aluminiul. De atunci, a creat un imperiu în lumea modei, variind de la haute couture, îmbrăcăminte şi parfumuri până la elemente decorative. Marca sa a devenit parte a grupului spaniol Puig în 1986.

Rabanne, care a anunţat în 1999 că renunţă la creaţiile haute couture, era cunoscut şi pentru activităţile sale artistice şi pentru latura sa filozofică.

articolul original.

Ursula von der Leyen: Centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina, înfiinţat la Haga

2 February 2023 at 18:03
image

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina, relatează The Guardian.

Von der Leyen se află la Kiev, unde, împreună cu alți oficiali UE, se află în vizită pentru a-și arăta sprijinul și a promite ajutor militar, financiar și politic pentru Ucraina înainte de aniversarea unui an de la începerea războiului.

„Va coordona colectarea de probe, va fi integrată în echipa comună de anchetă, care este sprijinită de agenția noastră Eurojust”, a afirmat ea.

articolul original.

A vrut să urce la Rânca având mașina echipată cu anvelope de vară

2 February 2023 at 17:44
image

Un tânăr de 19 ani, din judeţul Mehedinţi, a încercat să ajungă la Rânca, având maşina echipată cu anvelope de vară uzate.

Polițiștii din cadrul Poliției Novaci au oprit, pentru control, un autoturism care se deplasa pe DN 67 C, din direcția Novaci-stațiunea Rânca. Procedând la verificarea documentelor, aceștia au stabilit că este vorba de un tânăr de 19 ani, din județul Mehedinți, potrivit IPJ Gorj.

Având în vedere condițiile de iarnă în care se circulă pe respectivul tronson de drum, poliţiştii au observat că tânărul avea autoturismul dotat cu anvelope de vară, acestea fiind și uzate.

A fost reținut certificatul de înmatriculare

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.900 de lei, iar ca măsură complementară, a fost reținut certificatul de înmatriculare, potrivit OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice.

Reamintim conducătorilor auto că pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune și trebuie să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

articolul original.

Volkswagen Golf pierde titlul de cea mai vândută mașină din Europa

2 February 2023 at 17:32
image

Dacia Sandero a fost în 2022 a doua cea mai vândută mașină din Europa, cu peste 200.000 de exemplare, într-un an cu totul special. Din 2008 până în 2021, Volkswagen Golf a fost cea mai vândută mașină din Europa, uneori la mare distanță de locul doi. Ei bine, datele JATO din 30 de țări europene arată că Peugeot 208 a fost numărul unu anul trecut.

Datele JATO includ înmatriculări din 30 de țări europene, totalul fiind de 11,3 milioane de mașini noi în 2022. Peugeot 208 a avut 206.000 de unități, iar marca franceză revine pe primul loc în Europa după 15 ani, în 2007 fiind lider cu…207, conform hotnews.ro.

Pe locul doi a fost Dacia Sandero, ajutată de vânzările super-bune din Franța, totalul european fiind de 200.000 unități. Pe locul trei a fost Volkswagen T-Roc, pe patru a fost Fiat 500 și abia pe cinci a fost VW Golf, cu 177.000 de unități (cu 23.000 sub Sandero).

Golf a scăzut cu 14%, nu doar din cauza crizei procesoarelor și a altor componente

Golf a scăzut cu 14%, nu doar din cauza crizei procesoarelor și a altor componente, dar și fiindcă grupul Volkswagen a dat prioritate unor modele ce erau mai căutate de public, costau mai mult și aduceau o marjă de profit mai mare. Și alte mărci au redus producția unor mașini de volum pentru a prioritiza modelele mai noi, cu mai mare cerere.

În topul JATO, locurile 6-10 au fost ocupate de modelele Toyota Yaris, Opel Corsa, Hyundai Tucson, Dacia Duster (149.000 de unități) și Renault Clio. Pe locul 16 în topul european a fost Ford Puma, model produs la Craiova. Trei modele produse în România au prins top 20 ale celor mai vândute mașini din Europa.

Tesla Model Y, cel mai vândut model electric

Tesla Model Y a fost cel mai vândut model electric, cu aproape 140.000 de unități, iar Tesla Model 3 a fost pe doi.

Piața totală a scăzut cu 4%, spre 11,31 milioane de mașini noi, departe de nivelul de dinaintea pandemiei: 15,84 milioane unități.

Kia Sportage a crescut cu 55%, Ford Kuga cu 19%, iar Nissan Qashqai, cu 11%. În top 10, Renault Clio a scăzut cel mai puternic: -27%, dar de la francezi a mers foarte bine Arkana, care și-a găsit peste 81.000 de clienți.

Dintre modelele consacrate, Volkswagen Polo a avut scădere de 26%, Skoda Octavia a avut cifre cu 22% mai mici, iar Peugeot 2008 s-a dus în jos cu 28%.

articolul original.

Iohannis anunță semnarea unui contract de furnizare de gaze cu Azerbaidjan

2 February 2023 at 17:15
image

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi la Baku că Romgaz și Socar, companii controlate de statul român, respectiv guvernul din Azerbaidjan, vor semna vineri un nou contract de furnizare de gaze naturale azere.

”I-am mulțumit președintelui Aliev pentru demararea exportului de gaze suplimentare din Azerbaidjan către România de la 1 ianuarie 2023. Mă bucur că mâine va fi semnat nou contract valabil în perioada 1 aprilie 2023- 1 aprilie 2024 între Romgaz și Socar”, a spus președintele Iohannis într-o conferință de presă comună cu președintele azer Ilham Aliyev, potrivit G4Media.ro.

Romgaz și Socar au semnat în 16 decembrie 2022 la București primul contract

Romgaz și Socar au semnat în 16 decembrie 2022 la București primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România. Contractul individual permite livrări planificate de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2023, prin Coridorul Sudic, utilizând capacitățile de transport ale conductelor TAP, IGB, precum și ale sistemelor de transport ale Bulgariei și României. Contractul are la bază un acord cadru încheiat recent de cele două companii, pe termen nelimitat.

România caută constant surse noi de aprovizionare cu gaze

Reamintim că România caută constant surse noi de aprovizionare cu gaze naturale pentru a elimina orice dependență de gazele din Rusia.

articolul original.

Românii, campionii Europei la cheltuieli pe alimente 

2 February 2023 at 16:57
image

Românii sunt campionii Europei la cheltuieli pe alimente și băuturi fără alcool. Datele Eurostat arată că aproape un sfert din venituri se duc în această direcție.

Datele oficiale arată că dintre veniturile românilor 23,5% sunt alocați pentru produse alimentare și 1,3% pentru băuturi nonalcoolice. În topul țărilor europene, România este urmată de Lituania, Bulgaria, Estonia, Polonia și Slovacia, unde cheltuielile pentru mâncare si băuturi nonalcoolice au fost în jur de 20% din veniturile unei gospodării. În schimb, locuitorii din Irlanda, Luxemburg, Austria, Danemarca și Germania cheltuiesc cel mai puțin pe mâncare și sucuri, între 8 și 11 procente, conform observatornews.ro.

Cele mai mari cheltuieli

24,8% România

20,4% Lituania

20,1% Bulgaria

19,9% Estonia

19,6% Polonia și Slovacia

Cele mai mici cheltuieli

8,3% Irlanda

9,0% Luxemburg

10,9% Austria

11,8% Danemarca și Germania

articolul original.

Pericol de avalanşe şi vânt puternic în Retezat şi Parâng

2 February 2023 at 16:19
image

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia, joi, asupra pericolului din masivele Retezat, Parâng şi Straja, unde, la altitudini mari, vântul bate cu aproape 100 de km/h şi viscoleşte zăpada. Există şi riscul de avalanşă în zonele cu înclinaţie mare.

„La altitudini mari este viscol şi un viscol foarte puternic, cu o viteză a vântului de 90-100 de km/h. Odată cu viscolul şi ninsoarea, orice traseu din Retezat, Parâng sau Straja este inabordabil. Vizibilitatea este foarte scăzută, ninge abundent, iar zăpada este mare şi instabilă”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, conform Agerpres.

Pe pantele cu înclinaţie mare este prezent şi riscul de avalanşă

El a arătat că pe pantele cu înclinaţie mare este prezent şi riscul de avalanşă, deoarece zăpada a fost purtată de viscol şi nu s-a consolidat cu vechiul strat de ninsoare.

„În Retezat, Parâng, Retezatul Mic, Oslea, Straja, la peste 1.300 de metri altitudine, s-a depus un strat consistent de zăpadă, care nu s-a legat de cel vechi. Există risc de avalanşă acolo unde zăpada este depusă în cantităţi mari, pe suprafeţele înclinate”, a explicat Bodean.

Prognoza pe următoarele zile estimează că vremea va fi friguroasă şi că vor continua să cadă precipitaţii sub formă de ninsoare. 

articolul original.

Programul Rabla 2023 va fi lansat „foarte probabil” la începutul lunii februarie

2 February 2023 at 16:08
image

Programul Rabla va fi lansat foarte probabil la începutul lunii februarie şi va avea un buget mai mare decât cel de anul trecut, a spus, joi, Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

„Oficial, APIA este implicată în aceste programe. Ministerul ascultă. Dovadă că o bună parte din lucrurile care se întâmplă vin de la noi, în directă discuţie. Adică nu e aşa ca o chestie, că s-a inventat. Şi noi ne ducem pregătiţi. Adică nu ne ducem acolo că hai să vedem ce o mai fi. Nu, ne ducem cu idei şi cu soluţii. Şi, de altfel, şi anul acesta din programul Rabla, care va fi lansat foarte probabil la începutul lunii februarie, veţi vedea că mare majoritate a punctelor să ştiţi că au amprentă APIA.

În acest context, discuţia cu Ministerul este ca până la alegeri, pentru că nu putem avea din păcate în România o vizibilitate mai lungă de alegeri, aceste programe vor exista….Noi ne-am dus cu mai multe tipuri de scenarii. Pentru că ministrul ne-a rugat ‘Domnule, hai să explorăm diverse posibilităţi ale acestor programe’.

Pentru că în funcţii de scenarii poţi să ai criteriul: 1 – mai multe maşini clasate, asta este fundamental, să scoţi rablele din piaţă, că nu facem asta de dragul prieteniei între popoare, o facem cu scopuri precise şi 2 – să dai acces la mulţi oameni la acest program”, a susţinut Vardie, potrivit Agerpres.

Bugetul Rabla va fi mai mare decât cel din 2022

Potrivit acestuia, în acest an bugetul Rabla va fi mai mare decât cel din 2022, iar Rabla Plus va creşte mai mult decât Rabla clasic.

Prima de casare pentru un autoturism vechi va ajunge la 6.900 de lei. Statul le oferă și alte bonusuri celor care vor să își schimbe mașinile. Și pentru electrice ar urma să crească bugetul.

Cei care vor să își cumpere o mașină pe benzină sau motorină prin programul Rabla Clasic, vor avea în acest an o primă de casare mai mare cu 15 la sută fata de anii trecuţi, adică 6.900 în loc de 6.000 de lei. Iar cei care vor să caseze două maşini vor încasa pe lângă cei 9.000 de lei, încă 1.350 în plus.

De asemenea, programul prevede și bonusuri de încă 1.500 de lei pentru fiecare autoturism mai vechi de 15 ani, un eco bonus de 1.500 de lei pentru emisii și un alt eco bonus pentru vehicule cu sistem GPL. În total, ajutorul de la stat poate depăși 16 mii de lei.

Nu ar trebui să ne facem griji cu privire la alimentarea cu energie electrică a maşinilor în perspectiva anului 2035

Şeful APIA a declarat că nu ar trebui să ne facem griji cu privire la alimentarea cu energie electrică a maşinilor în perspectiva anului 2035, dincolo de care nu se vor mai vinde decât maşini cu zero emisii.

„Nu cădeţi în plasa asta, nu o să fie nimeni şocat. De aceea facem ce aţi văzut azi. Vrem să arătăm oamenilor, guvernului ce urmează să se întâmple, cu ajutorul vostru, al presei. Dacă eşti tălâmb, tu Guvern, tâmpit, nu e cazul, şi vrei să faci nimic, da, o să fie un şoc în 2035. Dar eu nu cred că toate guvernele până în 2035 îşi propun să fie anti-dezvoltare, anti-români.

Nu au cum să fie pentru că până la urmă şi ei îşi vor lua maşini electrice. Ei ce vor face cu maşinile acelea? Deci nu e niciun pericol, nu cădeţi în plasa ‘că dacă astăzi toată România ar fi electrificată, România nu ar avea resursă de energie’. Greşit. În primul rând că nu se poate aşa ceva. Asta este o manipulare, îmi cer scuze, ‘golănească’, pentru a servi nişte interese ale petroliştilor. Nu e niciun secret. Asta se face în Europa. Ştie toată lumea. Pute de la o poştă. Nu e cazul oameni buni”, a spus Dan Vardie.

articolul original.

Scade numărul de infecții respiratorii acute

2 February 2023 at 14:12
image

Institutul Naţional de Sănătăte Publică (INSP) anunţă, joi, scăderea numărului de infecţii respiratorii, cu 5% faţă de săptămâna anterioară, fiind înregistrate 98.011 cazuri. ”Se menţine o răspândire geografică extinsă, dar cu o intensitate medie a activităţii gripale”, au transmis specialiştii.

”În săptămâna 23.01.2023 – 29.01.2023 (S04/2023) au fost raportate 98.011 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 5% mai puţine cazuri comparativ cu săptămâna precedentă. Variaţia în minus faţă de media calculată de 99.812 cazuri din aceleaşi săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 1.8%”, a transmis, joi, INSP, într-un comunicat de presă.

Potrivit instituţiei, numărul de cazuri înregistrat în aceeaşi săptămână a ultimului sezon epidemic (2019-2020) a fost de 102.981.

S-au înregistrat 3.405 cazuri de gripă clinică la nivel naţional

De asemenea, s-au înregistrat 3.405 cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 4.553 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă.

”Se menţine o răspândire geografică extinsă, dar cu o intensitate medie a activităţii gripale, cele mai multe cazuri de gripă clinică fiind raportate în municipiul Bucureşti (965) şi în judeţele Timiş (241), Cluj (228), Iaşi (210), MM (129) şi Galaţi (123)”, au mai precizat specialiştii.

S-au raportat 25 cazuri de infecţii respiratorii acute severe

În plus, s-au raportat 25 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu 45 mai puţine faţă de săptămâna precedentă.

În intervalul menţionat au fost 310 cazuri de gripă confirmate de laborator (21 cu virus AH3, 51 cu virus AH1, 226 cu virus gripal A nesubtipat şi 12 cu virus gripal B).

”De la începutul sezonului au fost raportate 1.890 cazuri de gripă confirmate de laborator şi 44 decese confirmate cu virus”, au mai precizat specialiştii.

Până la data de 29.01.2023 au fost vaccinate antigripal 1.460.456 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

articolul original.

Atenţionare de risc mare de avalanşă în zona Bâlea Lac

1 February 2023 at 18:03
image

Meteorologii sibieni avertizează că este risc mare de producere de avalanşe, la peste 1.800 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, fiind vizată şi zona turistică Bâlea Lac, unde se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă la o staţie meteo de munte, de 172 de centimetri, potrivit Buletinului nivometeorologic emis miercuri.

„La peste 1.800 metri, stratul de zăpadă a crescut constant în ultimele zile, în special pe versanţii nordici, iar la suprafaţă se întâlnesc 35-50 centimetri de zăpadă recentă, cu rezistenţă şi coeziune scăzute, depuşi peste o crustă de gheaţă mai veche. Acest strat este mai consistent pe văi şi în zonele adăpostite, unde poate atinge sau depăşi 1 metru.

În zona crestelor sunt multiple formate plăci de vânt. Stratul mai vechi, este format din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheaţă. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa spontan avalanşe, de dimensiuni medii şi chiar mari, prin alunecarea zăpezii recent depuse peste straturile mai vechi şi întărit sau prin ruperea şi alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat la supraîncărcări şi pe versanţii nordici”, avertizează meteorologii sibieni.

Accesul turiştilor la Bâlea Lac se poate face în această perioadă doar cu telecabina şi numai când condiţiile meteo sunt bune. 

articolul original.

Vâlcea: Arestat pentru comiterea mai multor infracțiuni

1 February 2023 at 17:50
image

Un bărbat din municipiul Drăgășani a fost arestat pentru 30 de zile după ce a comis mai multe infracțiuni. Bărbatul era recidivist.

„Polițiști din cadrul Poliției municipiului Drăgășani au dispus măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore față de o personă de sex masculin, în vârstă de 31 de ani, din Drăgășani, cercetat într-un dosar penal ce vizează comiterea mai multor infracțiuni.

Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 13-31 ianuarie 2023, acesta ar fi săvârșit în stare de recidivă postcondamnatorie, infracțiunile de lovirea sau alte violențe, furt calificat, distrugere, violență în familie și tentativă la tâlhărie calificată“, potrivit IPJ Vâlcea.

În urma probatoriului administrat în cauză, polițiștii din Drăgășani l-au reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Vâlcea pe bărbatul de 31 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de lovirea sau alte violențe, furt calificat, distrugere, violență în familie și tentativă la tâlhărie calificată.

„Față de cel reținut de la Drăgășani a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile”, mai precizează reprezentanţii IPJ Vâlcea.

articolul original.

MAE anunţă existenţa unui risc ridicat de insecuritate în oraşul Istanbul

1 February 2023 at 17:20
image

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care locuiesc sau călătoresc în oraşul Istanbul că, în această perioadă, există un risc ridicat de insecuritate, ce vizează lăcaşuri de cult şi reprezentanţe diplomatice, din zonele Beyoglu, Galata, Taksim şi Istiklal, ale unor state membre UE.

Potrivit MAE, în prezent este în vigoare o alertă de călătorie pentru Republica Turcia, la nivelul  ,,Există factori de risc – evitaţi călătoriile dacă nu sunt necesare”. 

MAE transmite cetăţenilor români următoarele recomandări:

În acest context, MAE transmite cetăţenilor români următoarele recomandări: să respecte cu stricteţe recomandările şi îndrumările autorităţilor locale; să urmărească mass-media locale pentru a cunoaşte şi evita zonele cu o situaţie de insecuritate ridicată; să dea dovadă de maximă prudenţă în această perioadă, evitând locurile aglomerate din spaţiile publice şi de interes turistic  să evite staţionarea prelungită în zonele turistice principale, în apropierea centrelor comerciale sau a secţiilor de poliţie, iar în contextul observării unor persoane sau colete suspecte, să părăsească de urgenţă zona în care se află,  să se delimiteze de orice acţiune de protest şi să părăsească zonele respective, conform news.ro.

De asemenea, MAE transmite cetăţenilor români care călătoresc în Republica Turcia, în special în oraşul Istanbul, recomandarea de a-şi anunţa prezenţa autorităţilor române, comunicând datele de contact prin intermediul portalului www.econsulat.ro (https://econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza).

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul, +90 212 3580516, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie numărul de telefon de permanenţă al oficiul consular al României în Istanbul: +90 533 5420695.

articolul original.

Tânăr din Vâlcea, prins drogat la volan

1 February 2023 at 17:05
image

Un tânăr din comuna Golești, județul Vâlcea, a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autoturism, aflându-se sub influența substanțelor interzise. Tânărul a fost testat cu drugtest-ul și a ieșit pozitiv.

„În data de 31.01.2023, polițiștii Serviciului Rutier Vâlcea au identificat un tânăr de 19 ani, din comuna Golești, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 703L, în comuna Dăești, județul Vâlcea, sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv pentru substanțele COC, THC și AMP, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Județean Vâlcea, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenței substanțelor interzise în organism“, potrivit IPJ Vălcea.

În cauză, a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

articolul original.

Şapte persoane rănite într-un accident produs pe DN 13

1 February 2023 at 16:51
image

Şapte persoane au fost rănite, miercuri, într-un accident rutier produs pe DN 13, la ieşirea din localitatea Măieruş, judeţul Braşov. Toate cele şapte victime au fost preluate cu ambulanţele şi transportate la spital.

Accidentul a avut loc în zona Valea Bogăţii. Potrivit ISU Braşov, la locul accidentului au intervenit cinci ambulanţe – patru SMURD şi una Serviciului Judeţean de Ambulanţă – care au preluat răniţii şi i-au dus la spital. Toate victimele sunt conştiente. 

Dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală din culpă

”În această după-amiază pe Drumul Naţional 13, în zona km 33, s-a produs un accident de circulaţie. Poliţiştiii rutieri sosiţi la faţa locului au stabilit că este vorba despre un autovehicul al cărui conducător a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a lovit un cap de pod. În urma accidentului cele şapte persoane aflate în autovehicul au necesitat sprijin medical.

La acest moment se efectuează verificări pentru stabilirea condiţiilor în care s-a produs accidentul, întocmindu-se dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă”, a transmis IPJ Braşov, conform news.ro.

Cu puţin timp înaintea accidentului, pe un grup al şoferilor din Braşov unul dintre membri posta o fotografie în care atrăgea atenţia că în acea zonă ninge, se depune zăpada şi recomanda prudenţă celor care tranzitează locul.

articolul original.

Majorare mascată de salarii pentru primarii și președinții consiliilor județene

1 February 2023 at 16:26
image

Aleșii locali pun presiune pe Guvern de mai multă vreme să li se mărească salariile și, până la urmă, au reușit să-și impună punctul de vedere.

Nu doar că o decizie favorabilă la CCR ar putea să le majoreze consistent salariile, dar li se va dubla și sporul pentru gestionarea proiectelor cu fonduri europene sau prin PNRR, în urma unei ordonanțe adoptate marți de către Guvern.

În momentul de față, salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene sunt calculate având ca reper salariul minim pe economie din 2019, de 2.080 lei, care este înmulțit cu coeficientul de salarizare prevăzut pentru aceste funcții.

Articolul integral pe fanatik.ro

articolul original.
❌