ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 5 December 2022Ultimele Stiri

CM Qatar 2022 | Croația și Brazilia, calificate în sferturi

5 December 2022 at 21:49
By: M.Ex.

Croaţia și Brazilia s-au calificat in sferturile de finala ale Campionatul Mondial 2022.
Croaţia a eliminat-o pe Japonia, după 1-1 în 120 de minute şi 3-1 la loviturile de departajare, Brazilia a trecut lejer de Coreea de Sud, scor 4-1. Croația și Brazilia se vor duela, vineri, de la ora 17:00, pentru un loc în semifinale. Miercuri sunt programate ultimele două meciuri din optimi: Maroc – Spania (ora 17.00) și Portugalia – Elveția (ora 21.00).

Programul sferturilor de finală la CM din Qatar
Vineri, 9 decembrie

Croaţia – Brazilia (ora 17:00 )

Olanda – Argentina (ora 21:00 )

Sâmbătă, 10 decembrie

câştigătoarea meciului Maroc/Spania – câştigătoarea meciului Portugalia/Elveţia (ora 17:00)

Anglia – Franţa (ora 21:00)

articolul original.

”Un ceai cald, o vorbă bună”, fanfară și coruri, mâine la prânz, în Piața Sfatului din Brașov !

5 December 2022 at 18:13
By: M.Ex.

Direcția de Asistență Socială Brașov organizează mâine, în intervalul orar 11:00-14:00 în zona Piaţa Sfatului din municipiul Brașov a-V-a ediție a evenimentului comunitar ,,Un Ceai Cald – O Vorbă Bună”.
Acţiunea îşi propune să informeze şi să sensibilizeze comunitatea braşoveană cu privire la persoanele adulte fară adăpost, problemele cu care se confruntă această categorie socială, cauzele fenomenului, modalităţile de implicare şi ajutorare, precum şi serviciile oferite în cadrul centrelor din cadrul Serviciilor Sociale pentru Persoane Fără Adăpost. Iată ce spun reprezentanții Direcției de Asistență Socială Brașov :
”În data de 06.12.2022, în intervalul orar 11:00 – 14:00, vom distribui un ceai cald şi vom informa atât comunitatea cât şi potenţialii beneficiari cu privire la serviciile sociale oferite de către: Adăpostul de Noapte, Centrul de Zi de Informare şi Consiliere pentru Persoane Fără Adăpost, Centrul Rezidenţial pentru Persoane Fără Adăpost.
Prin intermediul acestei acţiuni comunitare dorim să oferim informare și sprijin ulterior persoanelor fără adăpost în procesul de reincluziune socială prin punerea la dispoziţie a unui adăpost temporar şi prin intermediul unei game largi de servicii sociale de suport: consiliere socială, consiliere psihologică, informare, igienizare, activităţi de socializare şi recreative, facilitarea accesului la servicii medicale, la un loc de muncă, sprijin în vederea refacerii documentelor de identitate, a relaţiei cu familia.
La eveniment vor participa și vor susține activități artistice: Fanfara Militară din cadrul Academiei Forțelor Aeriene ,,Henri Coandă” Brașov, Corul de copii al Colegiului Naţional Johannes Honterus, Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Dumitru Stăniloaie” din Brașov şi Corul Brzenlander Blaskapelle Kronstadt.
Pe lângă structurile organizatorice din cadrul Direcției de Asistență Socială Brașov mulțumim partenerilor care contribuie la realizarea în bune condiții a evenimentului: Primăria municipiului Brașov, Poliţia Locală Braşov, Inspectoratul Județean de Poliție Brașov, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, Penitenciarul Codlea, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Braşov, Serviciul de Probaţiune Braşov, Fundația Bucuria Darului Brașov,Asociația de Servicii Sociale SCUT Brașov, Asociația Aici pentru Tine Brașov,Asociația Zâmbește pentru Viitor Brașov, Biserica Penticostală Rugul Aprins Braşov, alte organizații și instituții care au drept scop protecția și sprijinul persoanelor fără adăpost”
.

articolul original.

Sărituri cu schiurile. Brașoveanca Dana Haralambie, locul 27 în clasamentul Cupei Mondiale

5 December 2022 at 18:07
By: M.Ex.

Sportiva Dana Haralambie a urcat pe poziţia 27 în clasamentul internaţional al Cupei Mondiale, în urma probelor de la Lillehammer (Norvegia).
În prima zi a competiţiei, în proba de calificare HS98, brașoveanca Daniela Haralambie s-a clasat pe locul 21, calificându-se astfel pentru etapele următoare. În ce de-a doua manşă a probei HS98, Daniela Haralambie s-a clasat pe locul 26. Duminică, în ultima zi a competiţiei, Daniela Haralambie a ocupat locul 19 în calificări cu o săritură de 121 m şi locul 25 în competiţie cu 117 şi 111 m. Astfel, Daniela a urcat în clasamentul general al Cupei Mondiale şi se află acum pe locul 27.
La Lillehammer, România a fost reprezentată de Daniela Haralambie, Alessia Mîţu, Diana Trâmbiţaş şi Delia Folea.
La următoarea competiţie internaţională, Cupa Mondială de la Titisee-Neustadt (Germania), ce va avea loc în perioada 8-11 decembrie 2022, sportivii Federaţiei Române de Schi-Biatlon vor participa la probele individuale masculin, feminin şi echipe mixt.

articolul original.

CSM Bucureşti se întărește. Poloneza Monika Kobylinska a semnat

5 December 2022 at 17:23
By: M.Ex.

CSM București a reușit un transfer important. Vicecampioana României la handbal feminin a anunţat transferul jucătoarei poloneze Monika Kobylinska.
„Un post, cel de inter dreapta, a suscitat foarte multe discuţii şi păreri contradictorii în ultimul timp! A sosit momentul să ne bucurăm de prezenţa şi aportul unui inter dreapta de mâna stângă, de top, pentru următoarele 2 sezoane: Monika Kobylinska vine la Bucureşti pentru a completa o linie de 9 metri de vis!”, a transmis CSM Bucureşti. „Sunt foarte fericită că voi face parte din acest club cu o foarte mare istorie în spate, ambiții mari, o echipă foarte bună și suporteri incredibili. Abia aștept să ne cunoaștem mai bine atât în teren, cât și în afara lui. Hai, CSM!”, a spus Monika Kobylinska pentru site-ul oficial al lui CSM București. Kobylinska are 27 de ani, a evoluat în campionatele Poloniei, Germaniei şi Franţei şi este căpitanul echipei naţionale a Poloniei, cu 86 de meciuri în prima reprezentativă şi peste 250 de goluri marcate!

articolul original.

„Liliacul”, cu actrița Maia Morgenstern, pe scena Operei Brașov, în acest week-end! Din nou, spectacole cu casa închisă !

5 December 2022 at 16:44
By: M.Ex.

Sâmbătă și duminică, 10 și 11 decembrie 2022, de la orele 18.30, în Sala Operei, sunteți așteptați la două reprezentații ale spectacolului cu opereta „Liliacul” de Joahnn Strauss-fiul, poate cea mai îndrăgită și cunoscută lucrare a genului!
Compusă de Johann Strauss-fiul şi libretiştii Karl Haffner şi Richard Genee, după vodevilul intitulat „Le Reveillon” de Henry Melhac şi Ludovic Halevy, opereta „Liliacul”, supranumită „regina operetei vieneze” a fost reprezentată, pentru prima dată, la Theater an der Wien, în anul 1874.
Acţiunea din această lucrare se petrece la Viena, într-o noapte de Revelion. Doctorul Falke pregăteşte o farsă prietenului său Gabriel Eisenstein, intitulată „Răzbunarea liliacului”. În desfăşurarea acesteia, Eisenstein se va îndrăgosti de propria sa soţie, Rosalinda, deghizată într-o misterioasă contesă maghiară, se va împrieteni la balul prinţului Orlofski cu directorul închisorii, unde trebuie să ispăşească o pedeapsă de opt zile, va flirta cu slujnica sa Adela, travestită, la rândul ei, într-o artistă invitată la balul aceluiaşi prinţ tânăr şi bogat. Umorul şi ritmul acestei geniale operete se desfăşoară cu rapiditatea şi cu energia degajată de explozia unei sticle de şampanie desfăcute într-o noapte de Revelion!
Invitată special în cadrul celor două spectacole este binecunoscuta actriță Maia Morgenstern, pe care o veți putea urmări în rolul Frosch, paznicul închisorii. Alături de ea, un alt solist apreciat, deopotrivă, de publicul brașovean și de cel din țară: Cosmin Marcovici (în rolul Gabriel Eisenstein), de la Opera Națională Română Iași. În rolul Prințului Orlofsky, este invitat Matei Tudose, care debutează, pe scena Operei Brașov, cu această partitură. Distribuția continuă cu artiști ai Operei Brașov: Rosalinda, soţia lui Eisenstein – Mădălina Bourceanu (debut), Dr. Falke – Adrian Mărcan, Adela, camerista Rosalindei – Mihaela Marele (debut), Alfred, tenor, profesorul Prinţului – Liviu Iftene, Frank, directorul închisorii – Dan Popescu, Dr. Blind, avocat – Ștefan Schuller, Ida, sora Adelei – Alina Ichim, Ivan Pavlovici, majordomul – Ion Tașcă. Șoriceii – Raluca Gherman-Șut, Melania Condoiu, Valentina Mirică, Anamaria Boancă, Matei Rada, Eduard Toma, Dorin Mirea. Soliști balet – moment special: Anna Pasello, Claudiu Dane. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. Conducerea muzicală îi aparține dirijorului Traian Ichim. Regia, versiunea textului, concepția scenografică, mișcarea scenică, light-design-ul sunt semnate de Alice Barb. Scenografia: Rodica Garștea. Coregrafia: Ioan-Dorin Coșeriu, Alexandru Fotescu. Asistent coregrafie: Iulia Coșeriu. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Lăcrămioara Schuller. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Iulian Sandu.

Maia Morgenstern vine la Opera Brașov pentru prima dată! Binecunoscută publicului românesc, dar și celui străin, Maia Morgenstern este actriță de teatru și film, om de radio și televiziune, cunoscută voce, în prezent, manager al Teatrului Evreiesc de Stat. De asemenea, este actriță și cântăreață în limba idiș. Este interpretă a zeci de partituri actoricești în piese de teatru și filme, dintre rolurile sale de scenă notabile din ultimii ani, amintindu-o pe Lola Blau, personajul făcut celebru de Marlene Dietrich, în producția „Îngerul Albastru” la Teatrul Odeon din București. Ea a întruchipat-o și pe Kathleen Hogan în piesa „Parchează mașina la Harvard”, în limba română, a lui Israel Horovitz, la Teatrul Evreiesc de Stat, unde, în stagiunea actuală, joacă nu mai puțin de 18 roluri!
A debutat în cinematografie, în 1983, în filmul „Prea cald pentru luna mai”, în regia Mariei Callas Dinescu. A jucat în numeroase pelicule, dintre care amintim doar câteva: „Balanța” (1992), în regia lui Lucian Pintilie, „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), în regia lui Şerban Marinescu, „Omul zilei” (1997), regia: Dan Pița, „Triunghiul morții” (1999), „Orient Express” (2004), ambele în regia semnată de Sergiu Nicolaescu. Rolul care i-a adus celebritatea internațională este, fără îndoială, cel al Mariei, mama lui Iisus, din filmul „Patimile lui Hristos” (2004), regizat de Mel Gibson.
Este deținătoarea a numeroase premii și distincții, printre care: Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Londra, pentru rolul Maria, din „Patimile lui Hristos”, 2004, Premiul „Irina Răchiţeanu Sirianu”, pentru „Dama cu camelii”, 1997, Premiul UNITER pentru rolul Lola Blau, 1995, Premiul Felix pentru actriţa anului, pentru filmul „Balanţa”, 1993, Premiul Theatre vivant al Radio France International, pentru cel mai bun spectacol în franceză, „Teatru descompus”, 1993, Premiul „Les stars de demain”, Geneva, pentru cea mai buna actriţă şi Premiul Criticii, pentru „Balanța”, 1992, Premiul Asociaţiei Umoriştilor Români pentru „Balanța”, 1992, Premiul revistei „Flacăra” pentru „Cruciada copiilor”, Premiul Naţional „L.S. Bulandra” pentru cea mai bună actriţă a anului, cu rolul Haya, din „Ghetto”, 1993, Premiul UCIN pentru „Cei care plătesc cu viaţa”, 1990, Premiul Naţional „Lucia Sturdza Bulandra” pentru cea mai bună actriţă a anului, rolul Medeea, din „Trilogia antică”, 1990, Premiul UNITER pentru cel mai bun rol feminin cu Medeea, din aceeași piesă. În 2012, primește Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler din Franța, iar, în 2018, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer din partea președinteluui României.

articolul original.

Tentative de răpire acum 2 zile, în Brașov ! Infractorul a fost prins ieri !

5 December 2022 at 16:14
By: M.Ex.

Ieri s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față o persoană cu privire la săvârșirea următoarelor infracțiuni:
1. Tentativă de lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută de art. 32 Cod Penal raportat la art. 205 alin. (1) Cod Penal.
2. Tentativă de lipsire de libertate în mod ilegal, prevăzută de art. 32 Cod Penal raportat la art. 205 alin. (1) Cod Penal
3. Loviri sau alte violențe, prevăzută de art. 193 alin. (2) Cod Penal

Situația de fapt cu privire la care se desfășoară investigații este următoarea, conform procurorilor : :

”În noaptea de 1 spre 2 decembrie 2022, la intervale scurte de timp, o persoană de sex masculin a încercat să priveze de libertate două persoane de sex feminin în zona străzilor Pârâului și Muncii din municipiul Brașov prin utilizarea forței fizice, respectiv prin punerea mâinii în zona gurii, tragerea de păr și imobilizarea ambelor brațe. Ambele victime au reușit să scape, iar una dintre acestea a suferit leziuni traumatice care au necesitat un număr de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.
Inculpatul au fost reținut la data de 4 decembrie 2022, fiind propus în aceeași zi pentru arestare preventivă. Prin încheierea din data de 04.12.2022 a Judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Brașov s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru 30 de zile”
.

Iată și decizia judecătorului de drepturi și libertăți :

”În baza art. 226 alin. 1 şi 2 C.pr.pen. rap. la art. 223 alin. 2 C.pr.pen. şi art. 202 alin. 1 şi 3 C.pr.pen., dispune arestarea preventivă a inculpatului TOTH ALBERT, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 32 alin. (1) rap la art. 205 alin. (1) din Codul penal (persoană vătămată Stoica Adina-Maria), tentativă la lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 32 alin. (1) rap la art. 205 alin. (1) din Codul penal (persoană vătămată Manea Anna-Sara) și loviri sau alte violențe, prev. de art. 193 alin. (2) din Codul penal (persoană vătămată Manea Anna-Sara), toate cu aplic. art. 38 alin. (1) Cod penal, pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 04.12.2022 şi până la data 02.01.2023 inclusiv. În baza art. 230 C.pr.pen., dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului”.

Activitățile de urmărire penală au fost desfășurate de către polițiști din cadrul I.P.J. Brașov – Poliția Municipiului Brașov – Biroul de Investigații Criminale, cu sprijinul Poliției Transporturi Feroviare Brașov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.

articolul original.

Mașinile vitezomanilor, confiscate și scoase la licitație ! Nu în România !

5 December 2022 at 15:05
By: M.Ex.

Guvernul austriac a anunţat, luni, că va confisca maşinile şoferilor care depăşesc viteza maximă legală, iar apoi le va scoate la licitaţie, relatează Reuters.
Autorităţile locale spun că încearcă să pună capăt curselor ilegale de stradă şi altor cazuri care implică viteza mare, deoarece au loc multe accidente soldate cu decese, iar uneori sunt implicaţi trecători nevinovaţi.
”La vitezele despre care vorbim aici, nimeni nu deţine pe deplin controlul vehiculului său. Maşina devine o armă incontrolabilă şi un pericol pentru oameni complet nevinovaţi”, a declarat ministrul Transporturilor, Leonore Gewessler, din cadrul Partidului Verzilor, într-o conferinţă de presă în care a prezentat planul.
Prin urmare, persoană care este prinsă conducând cu 60 km pe oră peste limita de viteză în localităţi, unde limita de viteză este de obicei de până la 50 km/h sau cu 70 km/h peste limita de viteză în afara localităţilor, unde limita este de 130 km/h, va avea maşina confiscată până la două săptămâni, conform noului plan al guvernului.
Gewessler a mai precizat că în cazul unor abateri repetate sau dacă viteza depăşeşte 80 km/h în localităţi, respectiv 90 km/h în afara lor, maşina le va fi confiscată definitiv şi scoasă la licitaţie pentru vânzare.
Noul plan completează măsurile introduse anul trecut care au prelungit perioada în care şoferii au carnetul suspendat dacă depăşesc viteza maximp legală.
”Cine nu mai are maşină nu mai poate accelera. Tocmai de aceea, această măsură are atât de mult succes în alte ţări – pentru că loveşte acolo unde doare şi protejează populaţia”, a spus Gewessler, adăugând că, deşi măsurile sunt dure, sunt şi necesare.

articolul original.

Covid19-Brașov-24 de ore: incidență redusă, un pacient în stare gravă !

5 December 2022 at 14:57
By: M.Ex.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se prezintă astfel:
■ Număr de cazuri confirmate de la începutul pandemiei: 124.869, dintre care 9 cazuri de la raportarea de ieri
■ În ultimele 24 de ore au fost raportate 251 teste efectuate, dintre care 39 teste RT-PCR și 212 teste rapide antigen
■ 22 pacienți internați în spitale, dintre care 1 persoană internată la ATI COVID
■ 2.062 persoane decedate de la începutul pandemiei; nici o persoană decedată de la raportarea de ieri
■ Incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în județul Brașov este de 0,18/1.000 de locuitori, iar în municipiul Brașov de 0,24/1.000 de locuitori.

articolul original.

Comprest-ul nu-și face treaba, primăria Brașov e amendată pentru carambolul de pe podul Dârste! Polițiștii confirmă că drumul era necurățat!

5 December 2022 at 12:04
By: M.Ex.

Polițiștii care au fost prezenți la anchetarea carambolului de ieri dimineață de pe podul de la Dârste au tras primele concluzii : drumul nu era întreținut corect de contractorul ”Comprest”. Mai precis, era patinoar, ca urmare accidentul în lanț ! Iată ce au comunicat polițiștii :
”Ca urmare a evenimentului rutier produs pe podul din zona Dârste, în dimineața zilei de 04 decembrie 2022, în care mai multe autovehicule s-au tamponat, rezultând avarierea acestora, în conformitate cu prevederile OUG nr 195/2002, administratorul drumului public a fost sancționat contravențional pentru neasigurarea stării de viabilitate a părții carosabile”. Administratorul drumului public este municipalitatea Brașov, astfel încât amenda în valoare de 3.045 de lei va fi plătită din bugetul local.
Reprezentanții primăriei au confirmat ieri că, dacă poliția va decide că drumul nu era curățat corespunzător, Comprest SA, cei care prin contract trebuie să se ocupe de starea drumurilor din municipiul Brașov, va trebui să plătească orice daune generate de acest incident.
Iată rezultatul activității Comprest :

articolul original.

3 medalii pentru sportivii de la Hyperion Brașov la Campionatul National Poliatlon 10-11 ani

5 December 2022 at 11:34
By: M.Ex.

Federația Română de Natație și Pentatlon Modern a organizat în perioada 2-4 decembrie, la Tg. Mureș, întrecerile Campionatului Național de Poliatlon pentru copii de 10-11 ani, ediția 2022. Clubul Hyperion Brașov a obținut la această competiție trei medalii: una de aur, una de argint și una de bronz. Medaliile au fost aduse Brașovului de Smarcanda Crainic (11 ani), care este campioană națională de poliatlon în proba de 50m liber și vicecampioană la ștafeta de 4×50 liber la categoria ei de vârstă, în vreme ce Fekete Petra s-a clasat pe locul trei la 50m bras. La finalul celor trei zile de concurs, antrenorul brașovean, Szasz Szilard, care a înscris 12 sportivi în competiție, a declarat că este fericit de rezultate. “Aceste titluri naționale dar și rezultatele obținute de toți sportivii la Târgu Mureș sunt o motivație majoră pentru cei mici, aflați la începutul carierei lor. Pentru mine este o mândrie, mai ales că știu cât lucrez, împreună cu colegii mei, și cât de mult ne străduim sa facem treabă bună în cel mai inteligent mod posibil, atât din punct de vedere metodic, tactic, fizic cât și psihic. Faptul că avem și rezultate ne arată că ne facem bine treaba și că am putea crește și mai mulți sportivi care să aducă medalii Brașovului la natație, pornind de la copii și cadeți. Toți sportivii au reușit sa își îmbunătățească timpii la majoritatea probelor iar asta e o reală confirmare că au potențial și cu siguranță o să muncim și mai mult pentru a putea avea rezultate remarcabile”.

Cinci titluri naționale în doi ani
Clubul Hyperion a început să participe la Campionatele Naționale din 2020, iar în acești doi ani a adus cinci titluri naționale, cu patru sportivi diferiți. “Este o mare bucurie pentru întreaga echipă de la Hyperion și consider că asta ne ține pe drumul cel bun. Avem echipă promițătoare și omogenă, dornică de a câștiga mai mult decât s-a întâmplat până acum. La clubul nostru sunt mulți copii de perspectivă, dornici să facă sacrificii pentru a putea face performanță în natație, iar noi suntem aici să îi susținem cât putem de mult pentru a intra în categoria celor mai buni înotători din țară și nu numai, pentru că, noi am adus rezultate bune și în concursuri internaționale, cum s-a întâmplat acum o lună la Budapesta. Miercuri vom pleca la campionatul național de cadeți, unde sperăm, de asemenea, să obținem rezultate cât mai bune posibil”.
Trei medalii la Tg. Mureș
Rezultale complete obținute de Hyperion la Campionatul Național de la Târgu Mureș sunt: Crainic Smaranda – Campioană națională de poliatlon în proba de 50m liber. – Vicecampioană la ștafeta de 4×50 liber a fetelor – Locul 4 la ștafeta de 4×50 mixt feminin – Locul 6 la 50m spate. – Locul 10 la 200m mixt. Fekete Petra – Locul 3 la 50m bras – Locul 4 la 50 liber Coman David – Locul 8 la 200 mixt – Locul 10 la 200 liber Ambrus Dalma – Locul 7 la 50m Bras Keller Nicholas – Locul 5 la 50m Bras. La competiție au mai participat: Rares Butufei și Alexa Buleu (11 ani) și Păltinișanu Luca, Huma Vlad, Avădani Teodora, Pîrvan Ana, Dascălu Antonia (10 ani).

articolul original.

Reținut de polițiști, după ce a năvălit de 2 ori peste concubină, deși avea ordin de interdicție !

5 December 2022 at 10:57
By: M.Ex.

Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Codlea efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurile dispuse” – 2 fapte și ”violența în familie”.
Din cercetările efectuate în cauză, cadrele de poliție au stabilit faptul că un bărbat, în vârstă de 33 ani, din județul Olt, a încălcat măsurile dispuse prin ordinul de protecție emis pe numele său, prin aceea că s-a deplasat la domiciliul fostei sale concubine situat în municipiul Codlea, județul Brașov și a agresat-o fizic pe aceasta.
În continuarea cercetărilor efectuate, polițiștii au constatat că, la data de 06 noiembrie a.c., bărbatul în cauză s-a mai deplasat la domiciliul fostei sale concubine, încălcând în acest fel măsurile dispuse prin ordinul de protecție provizoriu prin care i se impunea păstrarea unei distanțe minime față de concubina sa și de locuința acesteia.
În baza probatoriului administrat în cauză, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov. Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea anchetei.

articolul original.

Taxă în plus pentru pacienți ? Rafila spune că nu ! Pentru ce va trebui să plătești, chiar dacă ai deja asigurare !

5 December 2022 at 10:47
By: M.Ex.

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienți, chiar dacă au deja asigurări de sănătate. Potrivit unei hotărâri privind aprobarea Strategiei naționale de sănătate 2022 – 2030 și a Planului de acțiuni pentru perioada 2022 – 2030 în vederea implementării Strategiei naționale de sănătate, Ministerul Sănătății vrea ca pacienții care doresc să primească serviciile medicale de la un anumit medic să plătească o taxă, numită coplată.
„În acest scop, se va dezvolta un cadru de evaluare a performanței la nivel național, care va constitui mecanismul de referință a monitorizării evoluției medicinei primare. Sistemul de medicină primară trebuie să se debirocratizeze, asigurând serviciile medicale de diagnostic, evaluare, tratament și monitorizare a pacientului.
În acest fel, medicina primară va funcționa prin sistemul de retenție a pacientului la nivelul îngrijirilor primare oferind servicii medicale adaptate competențelor medicului de familie și nu prin sistemul gatekeeper. Astfel, se prevede coordonarea și integrarea crescută a medicinei primare în sistemul de sănătate (ambulatoriu, explorări, spitalizare, recuperare).
Astfel, vor scădea internările evitabile, risipa de resurse financiare și va crește satisfacția pacientului față de medicul de familie.
Încărcarea administrativă a medicinei primare va fi diminuată prin digitalizare și debirocratizare.
Pentru aceasta, autoritățile din sănătate, (Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică județene și al Municipiului București), dar și alte autorități cu impact (Evidența Populației, Ministerul Muncii) își vor armoniza sistemele digitale și le vor integra cu cele sociale, astfel încât, la nivel de cabinet, medicul și pacientul să aibă un singur punct de intrare și raportare.
Mai mult, în acest sens, Strategia prevede faptul să stimulentele pentru calitatea îngrijirilor și performanța lor vor fi integrate în modalitatea de plată a serviciilor și monitorizate prin sistemele de raportare digitală existente și dezvoltate de către CNAS și de către Ministerul Sănătății.
Totodată, în vederea asigurării continuității, furnizării serviciilor de sănătate în asistență medicală primară și integrarea verticală a acestora cu serviciile de sănătate oferite la nivelul comunităților și a serviciilor de sănătate furnizate în alte domenii de asistență medicală.
Strategia vizează pilotarea furnizării serviciilor de asistență medicală primară prin asigurarea continuității acordării serviciilor în afara orelor de program, în cadrul unei structuri de urgență dedicate în incinta sau imediata apropiere a CPU / UPU, coordonată de medicii de familie și cu permanență asigurată de medicii de familie din teritoriul administrativ teritorial acoperit.
Referitor la creșterea performanței și eficientizarea capacității de diagnostic, tratament și monitorizare în ambulatoriu, obiectivul final urmărit de Strategie este de a asigura pacientului serviciile necesare în mod rapid, accesibil și de calitate, precum și eliminare timpilor de așteptare generați de lipsa finanțării sau de supraaglomerare.
Pentru atingerea acestor deziderate, acest palier va fi calibrat la nevoia din teritoriu și integrat cu celelalte niveluri de îngrijiri: primare și spitalicești.
Circuitele clinice vor fi adaptate la nevoia pacientului de diagnostic și tratament pentru creșterea eficacității și scăderea timpilor de așteptare.
În acest sens, Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări.
În vederea creșterii accesului echitabil la servicii preventive de sănătate orală, una dintre măsurile propuse reprezintă pilotarea unui pachet de servicii preventive de sănătate orală pentru populația adultă, finanțat din asigurări suplimentare”
, se arată arată în nota de fundamentare a strategiei citate.

Mai mult, ”Strategia” mai prevede proiecte precum informatizarea spitalelor și asigurarea unor servicii de urgență de către medicii de familie, fără a da însă detalii despre modul în care vor fi atinse ceste obiective. Noua taxă va fi introdusă mai întâi sub forma unui program pilot, în anumite regiuni.

Rafila : este o minciună ! Nu este taxare dublă !

Alexandru Rafila a fost întrebat astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, despre noua taxă care ar putea fi introdusă în sistemul medical, prin care pacienţii care doresc să fie consultaţi de un anumit medic să plătească suplimentar.  
“Aş vrea în primul rând să avem o informare corectă legată de acest subiect. Acest subiect a fost lansat ieri, după ce Ministerul Sănătăţii a afişat pe site şi a lansat în dezbatere publică proiectul Strategiei Naţionale de Sănătate a României pentru perioada 2022 – 2030. Acest proiect reprezintă o condiţionalitate legată de acordarea de fonduri europene nerambursabile pentru România şi el a fost realizat integral de experţi, care sunt experţi independenţi din afara Ministerului Sănătăţii, dar angajaţi pentru ca să facă această strategie. Din păcate, cei care au dat publicităţii această ştire au citit doar nota de fundamentare, nu au citit şi planul strategic care este ataşat. Există trei documente: nota de fundamentare, strategia naţională de sănătate şi planul strategic cu activităţi şi un interval de timp în care aceste activităţi trebuie implementate. (…) În acest plan spune că pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii în unităţile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate în baza unei plăţi reglementate legal şi suportată de beneficiar, precum şi a posibilităţii programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări. Se precizează că este în afara normei de bază programate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
El a mai menţionat că nu este vorba de nicio taxă suplimentară.
“Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună. Nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienţilor din România. A fost prezentat neprofesionist acest lucru. Este vorba doar despre un proiect pilot care trebuie să se desfăşoare între 2026 şi 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice şi dacă Guvernul consideră că nu este oportun acest pilot poate să dispară din acest plan de acţiuni. Problema este a unui pilot – să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală şi pacientul plăteşte la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de un anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este împiedicat să aibă acces la serviciile obişnuite. Este vorba despre o opţiune. În momentul de faţă această opţiune este doar în zona unităţilor private. Propunerea de pilot e doar pentru una sau două sau trei unităţi sanitare, în 2026, în care să se încerce pentru medicii din spitalul respectiv dacă vor să lucreze peste program să o facă în regim privat, dacă există solicitări pentru anumiţi medici dincolo de program. E vorba de reţinerea unei sume de bani de către spital şi cu o altă sumă este retribuit pentru activitatea suplimentară”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

articolul original.

Vine Moș Nicolae, atenție la ce cadouri cumpărați ! Sfaturi de la InfoCons !

5 December 2022 at 10:20
By: M.Ex.

Unele amintiri dragi din copilărie se leagă de jucăriile noastre preferate. De aceea trebuie să fiți informați cu privire la câteva lucruri esențiale de care trebuie să țineți cont când achiziționați jucării, acum în luna în care acestea sunt foarte solicitate. Iată sfaturile venite de la InfoCons în legătură cu cadourile de sărbători, mai ales cănd este vorba de copii mici :

”Decembrie este luna în care sărbătorile își lasă amprentele pe sufletele, dar și buzunarele noastre.
Este luna în care oamenii sunt îndemnați să fie mai buni, fie de cei din jur, de posturi radio sau de posturi TV, fie se automotiveaza, încercând parcă să compenseze pentru celelalte luni în care au avut mici scăpări negative. Trebuie să fim mai buni tot anul, nu doar acum.
Este luna în care deși încercăm să fim mai armoniosi și înțelegători, totodată suntem, sau unele persoane sunt, din ce în ce mai agitate sau nervoase din cauza cumpărăturilor pe care trebuie să le facă. Mici, mari cadouri celor dragi, mâncare, și mai ales jucării.
Luna decembrie este foarte iubită în mod special de copii, deoarece atunci ei primesc cadouri de la Moș Nicolae și Moș Crăciun. În orice familie, copiii au prioritate la cadouri. Și ce iubesc copiii cel mai mult? Ați ghicit! Jucăriile.
Principiile care guvernează securitatea jucăriilor sunt cele care se regăsesc atât în Directiva privind securitatea generală a produselor, în Directiva Consiliului 88/378/EEC din 3 mai 1988 referitoare la securitatea jucăriilor, cât și în Directiva 2009/48/EC privind siguranța jucăriilor.
Directiva privind securitatea jucăriilor stabilește cerințele esențiale pe care jucăriile trebuie să le îndeplinească în cursul fabricării și înainte de punerea pe piață. Aceste cerințe se referă la proprietățile fizice, mecanice, la flamabilitate, la proprietățile chimice, electrice, igienice și radioactivitate. Deci, această directivă își propune să acopere toate categoriile de riscuri.
Jucăriile trebuie alese în funcție de vârstă, capacitățile și aptitudinile copilului, deoarece jucăriile care nu sunt destinate unei grupe de vârstă specifice pot să îl rănească.
Copiii sub 3 ani au tendința să bage jucăriile în gură și se pot îneca cu părțile mici ale acestora, de aceea trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: ”Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

Jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:

-coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială/marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați )

-numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);

-marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură

-dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.

-este recomandată existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română

-trebuie să respectați întocmai aceste instrucțiuni și precauții.

-orice reclamație legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată și în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC sau asociațiilor pentru consumatori.

-patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: ”Atenţie! A se purta echipament de protecţie.”

-jucăriile care reproduc la scară redusă aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul ”Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”

articolul original.

3 morți și 3 răniți, în urma unui accident grav pe DN1, la Hula Bradului

5 December 2022 at 06:52
By: M.Ex.

Trei persoane au decedat şi alte trei au fost rănite în urma unui accident rutier care a avut loc duminică seară pe DN1, la Hula Bradului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Andreea Stefan, potrivit fagarasultau.ro.
„În urma accidentului au rezultat 6 victime. Echipajele SMURD au aplicat manevre de resuscitare pentru două persoane, un bărbat şi o femeie. Din nefericire, în ciuda eforturilor salvatorilor, aceştia nu au răspuns manevrelor. O a treia victimă, de sex feminin, este inconştientă şi intubată, aceasta va fi transportată la UPU Sibiu. Echipajul SAJ a transportat la spital alte două victime; una a refuzat transportul la spital”, a precizat Andreea Ştefan.
Cei de la Serviciul de Ambulanţă din Sibiu au transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe o femeie de 20 de ani în stop cardiorespirator care ulterior a decedat şi un bărbat de 62 de ani cu un traumatism cranio-facial, a declarat purtătorul de cuvânt, Genu Scridon.

articolul original.

Concert dedicat lui Moș Nicolae, pe scena Aulei Universităţii Transilvania din Braşov

5 December 2022 at 06:31
By: M.Ex.

Marți, 6 decembrie, Centrul Muzical al Universității Transilvania din Brașov prezintă, la Aula Sergiu T. Chiriacescu, de la ora 18.00, un concert dedicat serii de Moș Nicolae. Soliștii spectacolului vor fi Adrian Nour, actor, muzician și solist al Teatrului de Operetă și Musical Ion Dacian din București și Monica Opra, solistă vocală în diverse formații, interpretând roluri principale în musical-urile La belle musique francaise și Querer. Alături de ei vor evolua Kertész János (pian), Kertész Huba (chitară acustică), Éltes Áron (clarinet, saxofon) și Vitályos Lehel (contrabas).
Evenimentul va cuprinde cunoscute melodii din muzica românească interbelică, franceză și portugheză, și nu vor lipsi nici melodiile și ritmurile antrenante ale swingului american. Vor putea fi ascultate piese precum Champs Elysee, La vie en rose, La boheme, Fetițe dulci sau Sanie cu zurgălăi, precum și colinde din repertoriul național și internațional.
Concertul va putea fi urmărit live pe pagina Universității Transilvania din Brașov, https://www.unitbv.ro și pe pagina Facebook a Centrului Muzical, https://www.facebook.com/Centrul-Muzical-al-Universit%C4%83%C8%9Bii-Transilvania-din-Bra%C8%99ov-440341252971711
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

articolul original.

FC Brașov – Dinamo 0-2. Revanșa lui Iulian Roșu: „Am forțat să plec de la FC Brașov”

5 December 2022 at 06:21
By: M.Ex.

Iulian Roșu a fost jucătorul meciului FC Brașov – Dinamo, scor 0-2. În prima repriză a scos un penalty după un duel cu Ivan Fustar, transformat de Vasile Buhăescu, iar în partea secundă a închis jocul cu o execuție de excepție. ”Pentru mine este o revanșă, eu am fost forțat să plec de la Brașov. Fostul președinte, Ioan Mărginean, nu se înțelegea deloc cu antrenorul Ilie Stan. Toți jucătorii aduși de Ilie Stan au plecat, doar Cezar Lungu a rămas și s-a antrenat singur. Aceeași soartă mă aștepta și pe mine, soția era însărcinată în 7 luni, și chiar nu doream să rămân la Brașov doar de dragul de a câștiga niște bani. Despărțirea de Brașov mi-a făcut mie un bine și nu un rău lor. Eu nu doresc răul nimănui, e postul Crăciunului și le doresc tuturor multă sănătate, dar mă bucur pentru mine”, a spus mijlocașul echipei Dinamo.
Iulian Roșu a vorbit despre cele două faze care au dus la golurile victoriei ”câinilor roșii”: ”Penalty-ul din care am deschis noi scorul a venit după un fault clar al lui Fustar. Chiar nu am de ce să mint. La golul 2, mulțumesc lui Dumnezeu, am avut o execuție frumoasă.”
Mijlocașul de 28 de ani a comentat importanța acestui succes cu FC Brașov și ce șanse mai dă echipei sale în lupta pentru accederea în play-off. ”Pentru a mai spera la play-off trebuia să câștigăm la Brașov și am făcut-o. Am dominat jocul cap-coadă Mai avem trei finale de jucat anul viitor și vom pregăti aceste meciuri cu multă încredere.
Chiar dacă suntem pe locul 8, Dinamo vine tare din spate!”, a spus Roșu.

articolul original.

Liga 3, etapa 15| Cetate Râșnov rămâne pe podium. Petre Lucian: „Suntem în grafic“

5 December 2022 at 06:16
By: M.Ex.

Cetate Râșnov a câștigat ultimul meci din 2022. Elevii lui Petre Lucian s-au impus cu 2-0 în meciul disputat sâmbătă, pe teren propriu, cu CS Păulești. Ambele goluri ale râșnovenilor au fost marcate de Vlad Boția (53, 84). „Suntem în grafic, deși puteam avea mai multe puncte după primele 15 etape. Este bine că am reușit să strângem rândurile, pentru că a fost un sezon în care am avut multe absențe cauzate de accidentări și suspendări. Am încheiat sezonul cu o victorie, suntem pe locul 3 și pot spune că sunt mulțumit de toți jucătorii din lot“, a spus antrenorul Petre Lucian. Cetate Râșnov a terminat sezonul pe locul 3 în C5 cu 24 de puncte.  Campionatul Ligii a 3-a se va relua la începutul lunii martie, iar râșnovenii mai au trei meciuri în sezonul regular cu KSE Tg. Secuiesc (deplasare), CSO Plopeni (acasă) și Kids Tâmpa (deplasare).

Cetate Râșnov – CS Păulești 2-0

A marcat: Vlad Boția 53, 84
Cetate Râșnov: Gârniță- David, Ghețu, Dragomir, Voicu – Ciopo, Drugă, Vîrlan (55 Alupoaie) – Ciobotea (80 Mitrică), Roșu ( 80D. Popa), Boția
Antrenor: Petre Lucian

Liga 3, etapa a 15-a, rezultate

Vineri:
SR Brașov – Olimpic Zărnești  2-1
AFC Odorheiu Secuiesc – KSE Târgu Secuiesc 1-1
Sâmbătă:
Olimpic Cetate Râşnov – CS Păuleşti  2-0
CS Blejoi – CSO Plopeni  2-1
Sepsi OSK II – Kids Tâmpa Braşov 2-3
Clasament: 1.CS Blejoi 38p, 2. CSO Plopeni 27p, 3. Cetate Râșnov 24p, 4. SR Brașov 23p , 5. AFC Odorheiu Secuiesc 20p, 6. Sepsi OSK II 18 p, 7. CS Păulești 18, 8.KSE Tg. Secuiesc 16p, 9. Kids Tâmpa 15p, 10. Olimpic Zărnești 12p.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Vacanță cu ghinion! Au nimerit în ”cascada” polițiștilor din Brașov, Covasna și Bacău !

4 December 2022 at 19:00
By: M.Ex.

Ieri între orele 09.00 – 12.00 și 15.00 – 17.00 Serviciul Rutier Brașov, împreună cu Serviciul Rutier Covasna și Serviciul Rutier Bacău, au organizat și desfășurat o acțiune cu efective mărite pe D.N. 11, în sistem CASCADĂ, având ca scop depistarea și sancționarea conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză, în zonele unde au fost înregistrate evenimente rutiere, pe fondul nerespectării acestei reguli de circulație.
Astfel, în cadrul acțiunii au participat un număr total de 49 polițiști rutieri, care au utilizat în total un număr de 10 aparate de măsurare a vitezei.
Cu ocazia desfășurării acțiunii au fost aplicate un număr total de 120 sancțiuni contravenționale, în valoare de 56.645 lei, au fost reținute 26 permise de conducere, dintre acestea 24 au fost reținute pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 2 permise pentru depășiri neregulamentare. De asemenea au fost reținute și 2 certificate de înmatriculare.

articolul original.

Bărbat rănit, salvat de jandarmii brașoveni de la marginea drumului. Risca să moară înghețat

4 December 2022 at 17:08
By: M.Ex.

Un bărbat rănit la cap, prăbușit la marginea drumului dintre Zărnești și Poiana Mărului, a fost salvat de jandarmi. Omul era conștient, dar era incoerent și nu se putea ridica. Un echipaj de jandarmi aflat în misiune, în timp ce se deplasa pe DN 73A între localitățile Zărnești și Poiana Mărului, a observat victima și a intervenit prompt.
Jandarmii au sunat rapid la numărul de urgență 112 și au solicitat sprijin medical. Bărbatul rănit a fost preluat de un echipaj medical de la Ambulanța Brașov și transportat la spital.
„Suntem convinși că acțiunea colegilor a fost una oportună, având în vedere faptul că bărbatul rănit risca să intre în hipotermie din cauza temperaturilor scăzute din această perioadă, iar rănile avute i-ar fi putut agrava starea de sănătate. Și de această dată experiența și profesionalismul colegilor noștri, atenția la detalii, au făcut ca un seamăn de-al nostru aflat într-o situație dificilă să iasă din impas”, au declarat reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Brașov.

articolul original.
❌