ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 September 2022Ultimele Stiri

România, victorie la scor cu Bosnia. Tricolorii lui Edi Iordănescu au retrogradat in Divizia C a Ligii Națiunilor!

26 September 2022 at 20:50
By: M.Ex.

Naționala României a obținut o victorie la scor în fața Bosniei, scor 4-1 (D. Man, Pușcaș 2, Ratiu / Dzeko) , dar a încheiat pe ultimul loc grupă și a retrogradat în Divizia C din Liga Națiunilor. În celălalt meci din grupă, Muntenegru – Finlanda, scor 0-2.
Clasamentul final al grupei: 1. Bosnia – 11 puncte, 2. Finlanda – 8 puncte, 3. Muntenegru – 7 puncte, 4. România – 7 puncte.
Bosnia şi Herţegovina a promovat în Divizia A, iar România a retrogradat în Divizia C

articolul original.

Biciclist accidentat grav pe Masivul Postăvaru !

26 September 2022 at 18:41
By: M.Ex.
În această seară, o persoană s-a autoaccidentat  pe traseul de ciclism albastru din masivul Postăvaru. Aceasta a suferit un traumatism cranio-cerebral cu pierderea stării de conștientă, precum și traumatisme de membru inferior, superior și la nivelul feței. După ce i s-a făcut examenul medical și i s-a acordat primul ajutor, a fost imobilizat și transportat la baza muntelui, de unde a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la spital.
articolul original.

Brașov: Noaptea Albă a Galeriilor din weekend se închide la miezul nopții

26 September 2022 at 15:30
By: M.Ex.

În Brașov și alte unsprezece oraşe, peste optzeci de galerii, spaţii alternative, ateliere de artist, centre culturale şi muzee participă, în weekend, la Noaptea Albă a Galeriilor – NAG.

Evenimentul se va desfăşura la Bucureşti, Alba Iulia, Arad, Braşov, Cluj, Craiova, Iaşi, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timişoara, Târgu Mureş, publicul fiind invitat să descopere cele mai inedite spaţii dedicate culturii contemporane din oraşele participante.

Programul oficial de vizitare al NAG este cuprins pe durata sfârşitului de săptămână 30 septembrie – 2 octombrie, între orele 18,00 – 00,00.

Conform www.noapteagaleriilor.ro, la Brașov doar trei participanți și-au anunțat până acum prezența la NAG: expoziția de pictură de la Depoul de Arta Urbană, de pe Republicii, expoziția de la Poarta Ecaterinei și o expoziție la Muzeul Tradițiilor Codlene.

„Această ediţie a Nopţii Albe a Galeriilor doreşte să tragă un semnal de alarmă faţă de autorităţi, fiind deloc finanţată de către acestea în ciuda menţionării acestui eveniment în strategiile culturale ale oraşului Bucureşti sau în alte studii care îl apreciază ca fiind unul dintre cele mai relevante evenimente dedicate culturii contemporane din România. NAG 2022 nu ar fi avut loc fără susţinerea şi implicarea tuturor participanţilor la acest program şi dorim pe această cale să le mulţumim pentru tot ajutorul”, se precizează într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment iniţiat în 2007 de către Asociaţia Ephemair şi organizat în alte oraşe de partenerii locali ai reţelei NAG Naţional.

Mai multe detalii despre programul NAG2022 se găsesc pe pagina web NAG www.noapteagaleriilor.ro, pagina de Facebook sau Instagram.

articolul original.

Covid-19, Brașov-24 de ore : Incidența infectărilor a scăzut sub 2/1000

26 September 2022 at 13:10
By: M.Ex.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se prezintă astfel:

■ Număr de cazuri confirmate de la începutul pandemiei: 123.444, dintre care 14 cazuri de la raportarea de ieri

■ În ultimele 24 de ore au fost raportate 255 teste efectuate, dintre care 74 teste RT-PCR și 181 teste rapide antigen

■ 58 pacienți internați în spitale, dintre care 3 persoane internate la ATI

■ 2.053 persoane decedate de la începutul pandemiei; nici o persoană decedată de la raportarea de ieri

■ Incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în județul Brașov este de 1,35/1.000 de locuitori, iar în municipiul Brașov de 1,97/1.000 de locuitori

articolul original.

Doamnă fără permis și vitezomană, oprită pe DN1 !

26 September 2022 at 11:27
By: M.Ex.

Aseară în jurul orei 19.10, polițiștii au oprit în trafic, pentru control, o femeie, în vârstă de 37 ani, din județul Cluj, care conducea un autovehicul pe DN1, cu viteză peste limita legală  prevăzută pe tronsonul de drum tranzitat. În urma verificărilor efectuate în baza de date a Poliției Române a documentelor personale și ale autovehiculului condus, polițiștii au constatat faptul că femeia are suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice. În cauză, cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit pentru infracțiunea de condurece a unui autovehicul fără permis de conducere. 

articolul original.

Șmecherul care s-a plimbat cu mașina pe podul în reabilitare a rămas fără carnet !

26 September 2022 at 11:09
By: M.Ex.

Polițiști din cadrul Serviciului Rutier Brașov l-au identificat pe conducătorul auto care vineri a tranzitat pasajul situat pe DN10, ce realizează trecerea peste DN11, din direcția Brașov către Prejmer, sector de drum pe care este interzisă temporar circulația, în vederea realizării de reparații. Conducătorul auto a fost identificat ca fiind un tânăr, în vârstă de 26 ani, din localitatea Lunca Câlnicului, județul Brașov. Tânărul a fost sancționat contravențional și a fost, totodată, dispusă măsura complementară a reținerii permisului de conducere, pentru o perioadă de 60 de zile, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice.

articolul original.

A început marea curățenie. De toamnă ! Nu aruncați moloz sau electrocasnice !

26 September 2022 at 11:01
By: M.Ex.

Începând de astăzi, 26 septembrie, se derulează cea mai importantă acțiune de curățenie în toate cartierele municipiului Braşov, care va cuprinde următoarele activități de salubrizare: curățarea rigolelor, măturarea manuală și mecanizată a străzilor și trotuarelor, greblarea zonelor verzi, întreținerea și igienizarea cursurilor de apă, ridicarea depozitărilor accidentale. Obiectivul acestei acțiuni este, pe lângă cel de a avea un oraș curat și îngrijit, de a reduce cantitatea de praf (PM-uri) care ajunge în atmosferă. Deşeurile rezultate ca urmare a acestei activităţi vor fi depozitate cât mai compact, urmând ca acestea să fie transportate de către operatorii de salubrizare la depozitul ecologic. Totodată, toţi cetăţenii care doresc să renunţe la obiectele din gospodărie care nu mai prezintă utilitate sau fac curăţenie generală şi doresc să se dispenseze de lucruri nefolositoare, altele decât deşeuri menajere, o pot face în locuri special amenajate la platformele de gunoi sau în containere de 9 m.c., dispuse pe domeniul public. ,,Având în vedere experiența din anii trecuți, când vremea nu ne-a ajutat foarte mult, am luat decizia să demarăm de luni (26 septembrie, n.n.) luna curățeniei de toamnă, care va dura 6 săptămâni, până în 4 noiembrie. Avem peste 250 de muncitori care lucrează în acest sens, 180 care efectuează curățenia stradală și 70 care se ocupă de curățenia și de pregătirea parcurilor pentru sezonul rece. Primele zone în care începem curățenia domeniului public sunt cartierele Brașovul Vechi, zona Gării și Timiș – Triaj. Îi invităm pe toți brașovenii care vor să participe la acest program, fie în jurul blocurilor, fie în propriile locuințe, să folosească cele aproximativ 60 de containere de mari dimensiuni puse la dispoziție de către primărie pentru colectarea deșeurilor. Cu toții ne dorim un oraș curat, un oraș cu mai puțin praf și avem nevoie de implicarea voastră. Am alocat resurse și  monitorizăm atent felul în care sunt desfășurate lucrările de curățenie și o puteți face și voi și să ne sesizați dacă apar probleme, dacă identificați probleme în cartiere. Puteți face urmărirea aceasta folosind site-ul abc.brașovcity.ro, sau puteți folosi aplicația myBrasovcity”, a precizat primarul Allen Coliban. Este interzisă depozitarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a molozului rezultat din demolări, care au un regim special.Cele 57 de zone unde au fost amplasate aceste containere sunt aceleași ca și anii trecuți, astfel:

Nr.

crt.

  1.

SCHEI

Pietrele lui Solomon
  2.

CENTRU

Str. Petru Rareş zona platformelor de precolectare a deşeurilor menajere,
Str. Traian Vuia – platforma 176
  3. ASTRA I
Str. Barbu Lautaru – zona platformei 281
Str. Sitarului – zona platformei 305
Str. Alex. Cel Bun – platforma 110
Colonia Metrom – platforma 287
  4. ASTRA II
Str. Baba Novac – platforma 238
Str. Soarelui nr.1-2 platou, zona platformei 272
B-dul St. cel Mare si Sfant nr. 16
Aleea Constelaţiei – platforma 261
  5. ASTRA III
Ocolitoarea Crinului – vis a vis platforma 541 bis
Ocolitoarea Crinului – vis a vis platforma 557
Str. Neptun – platforma 552
Aleea Minerva – vis a vis platforma 542
  6. NOUA Str. Nucului – platforma 591.6
Str. Brazilor – platforma 594
Str. Levănţicăi – platforma 597
  7. VALEA CETĂŢII
str. Jepilor- platformele 199

str. Jepilor- platformele 191

str. Oltului- platforma 507
str. Muresului-platforma 515
 8. SCRIITORILOR Inters. Str. Ştefan cel Mare cu Str. Ion Slavici,

Str. Brânduşelor lângă platforma 207,

Str. Ion Creangă / str. Ovidiu platforma

  9. CRAITER-TRIAJ Str. Paşcani zona platformei 134,

Str. Florilor zona platforma 121,

Str. Pavilioanele CFR zona platforma 122, Fundătura Hărmanului zona platforma 351

 10. FLORILOR Inters. Str. Crinului cu str. Grâului pe zona verde, Str. Mărgăritarelor lângă platforma 98
11. TRACTORUL Str. George Bacovia – langa clopote colectare selectiva,

Inters. Str. Ioan Popasu cu Str. Iosif Silimon langa platforma

Str. 1 Decembrie 1918 / Str. Octavian Goga lângă locul de joacă,

Aleea  Constructorilor – platforma  29,

Str. Bronzului – platforma 21,

Str. I. Socec – platforma 37,

Str. Argintului – platforma nr. 23

12. BARTOLOMEU Str. Bobului – platforma 172,

Inters. Str. Lânii / Str. Al. Flechtenmacher – platforma nr. 164,

Inters. Str. Lânii / str. Fuiorului,

Str. Lanurilor – Recon

13. GĂRII

 

Str. Mircea cel Batran / Str. Pictor Luchian la transformator,

Aleea Petuniei – platforma 90,

Aleea Sanzienelor / Aleea Lacramioarelor langa Sc. Gen. Nr. 19 (platforma nr. 81 bis),

Str. Dobrogea la centrala,

Str. Codrul Cosminului – platforma nr. 59,

Str. Transilvaniei / Str. Munteniei la transformator

14. BRAŞOVUL VECHI Str. Avram Iancu / str. Morii,

Str. Closca – platforma nr. 139,

Str. Ion Raţiu,

Str. Cărămidăriei – platforma 112

15.  Cart.STUPINI Str. Lânii spre Stupini,

str. Fundaturii (la blocuri),

Str. Fagurului lângă pod,

Str. Fânului nr. 66

Str. Barsei / Str. Izvorului la troita

Pentru situaţiile când deşeurile rezultate în urma curăţeniei de toamnă nu pot fi depozitate în aceste containere, cetăţenii sunt rugați să comunice telefonic locația la care se găsesc aceste deșeuri, la Serviciul Urmărire Contracte Salubrizare şi Deszăpezire în vederea ridicării, la numerele de telefon: 0268/405000, int: 127, 253, 254   sau la Dispeceratul Primăriei Braşov tel. 0268/405000. Societăţile de salubrizare cu care Municipalitatea are contract vor asigura transportul deşeurilor rezultate în urma efectuării curăţeniei de toamnă.

articolul original.

A fost reținut individul care a aruncat cu o piatră în autobuzul RATBv

26 September 2022 at 10:33
By: M.Ex.
Foto: Ilie V. Facebook

În urma reclamației depuse de RAT Brașov în legătură cu faptul că un autobuz a fost ”atacat” cu un bolovan pe data de 19 deptembrie, polițiștii au trecut la treabă. Din cercetările efectuate a reieșit că la data de 19 septembrie 2022, în jurul orei 21.50, o persoană de sex masculin ar fi provocat distrugeri la nivelul unui mijloc de transport public de persoane, prin aruncarea de pietre în ușa vehiculului și a unui geam.
Polițiști din cadrul Secției 3 Poliție Brașov, cu sprijinul Secției 5 Poliție Brașov, au identificat persoana bănuită de săvârșirea faptei ca fiind un bărbat, în vârstă de 32 ani, din municipiul Brașov. Astfel, la data de 25 septembrie a.c., cadrele de poliție au pus în executare un mandat de aducere, bărbatul în cauză fiind condus la sediul unității de poliție în vederea audierii. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, urmând ca judecătorul de drepturi și libertăți să decidă dacă individul va petrece 30 de zile în arest sau va fi cercetat sub control judiciar. Acuzația este de ”distrugere”
Știrea inițială aici :

Brașov: Geamurile autobuzului 36, sparte cu un bolovan. Dosar penal pentru distrugere

articolul original.

Școli brașovene în on-line, din cauza costurilor curentului și gazului ? Câmpeanu spune că guvernul o să plătească !

26 September 2022 at 07:48
By: M.Ex.

Profesori de la școli din Prejmer au contactat redacția Monitorul Expres cu informația că primăria Prejmer intenționează să introducă învățământul on-line începând cu 3 octombrie pentru școlile care sunt finanțate de la bugetul local. Nu este vorba de revenirea pandemiei, ci din cauza costurilor ridicate cu încălzirea și electricitatea. Primarul Mihai Apafi susține însă că nu este vorba sub nicio formă despre trecerea unităților de învățământ în online, dar că s-a cerut ca să se facă economii acolo unde este posibil, fără a afecta elevii.
În același timp, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune astăzi că Guvernul va asigura plata diferenţelor de preţ pentru orice eventuală fluctuaţie a costului la energie şi că nu se justifică eventuale „iniţiative izolate” luate la nivel local de reducere a temperaturii în școli. „Vor fi asigurate condiţii de funcţionare a şcolilor în perioada sezonului rece. Am convocat astăzi, la Bucureşti, toţi inspectorii şcolari generali din toate judeţele României pentru a comunica instrucţiuni clare în legătură cu condiţiile asigurate în toate şcolile din ţară pe perioada sezonului rece. Guvernul asigură plata diferenţelor de preţ pentru orice eventuală fluctuaţie a costului la energie”, a scris Cîmpeanu pe Facebook, potrivit Agerpres. Potrivit ministrului, nu se justifică „sub nicio formă” demersuri precum „iniţiativele izolate”, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în şcoli sau chiar trecerea în online a sistemului de învăţământ. „Toate inspectoratele şcolare judeţene vor lua legătura cu autorităţile locale pentru a se asigura de respectarea dreptului la educaţie. Aceste demersuri vor fi realizate în coordonare cu prefecturile”, a mai spus ministrul. El a amintit că proiectul Legii educaţiei „România Educată” prevede creşterea de patru ori a costului standard pentru cheltuielile materiale din care se acoperă cheltuielile cu energia. „Alături de asigurarea transportului elevilor, de sistemul de burse şcolare şi de extinderea programului Masa Caldă, asigurarea funcţionării şcolilor este o preocupare majoră a Guvernului României”, a precizat Cîmpeanu.

articolul original.

Primul echipament de radionavigație pentru Aeroportul Ghimbav a fost livrat

26 September 2022 at 06:04
By: M.Ex.

Echipamentul de radionavigaţie DVOR produs de compania italiană Thales pentru Aeroportul Internaţional Braşov a fost livrat vineri, 23 septembrie, pe amplasamentul de la Ghimbav.

Potrivit reprezentanţilor asocierii UTI Construction and Facility Management SA – SC BOG’ART SRL care implementează contractul privind „Asigurarea serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav / Realizarea infrastructurii fizice si dotarea acesteia cu echipamente specifice”, în zilele următoare se va face şi livrarea echipamentului ILS.

Instalarea celor două echipamente de radionavigaţie o va realiza asocierea UTI – BOG’ART, 90% din lucrările la fundațiile acestora fiind deja finalizate, în timp ce punerea în funcţiune şi testarea lor vor fi efectuate de experţii producătorului italian.

În luna octombrie este programată livrarea echipamentului DME, care va fi amplasat şi el în perimetrul Aeroportului.

Asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană reprezintă partea cea mai complexă, specializată, necesară şi obligatorie pentru funcţionarea Aeroportului Braşov. Asigurarea serviciilor de navigaţie se bazează pe o serie de componente inseparabile, interdependente şi tratate unitar: echipamente de radionavigaţie, comunicaţii, meteo, clădire de contingenţă/ turn remote, proceduri de zbor, spaţiu aerian controlat. Procedurile de zbor se execută în baza datelor furnizate de către echipamentele de radionavigaţie, date care sunt stocate în serverele amplasate în clădirea de contingenţă şi sunt transmise către controlorii de trafic care asigură dirijarea”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Următoarea etapă o reprezintă calibrarea echipamentelor de radionavigaţie, care se va realiza în perioada 12-19 decembrie, când este planificată verificarea din zbor a acestora cu ajutorul unui avion de calibrare al Autorităţii Aeronautice Civile Române.

Zborurile de calibrare nu se pot executa fără a avea echipamentele de radionavigaţie instalate, în mod special partea de comunicaţii sol-aer. Avionul de calibrare va verifica şi va ajuta la calibrarea echipamentelor de radionavigaţie, va verifica dacă procedurile de zbor pot fi executate în siguranţă şi dacă au acoperire de semnal în tot spaţiul aerian controlat pentru Aeroportul Braşov. Cu această ocazie vor fi realizate reglajele finale ale echipamentelor şi respectarea cerinţelor privind procedurile instrumentale de zbor elaborate pentru Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”, a menţionat şeful administraţiei judeţene.

După validarea din zbor a echipamentelor şi a procedurilor de zbor, urmează instruirea controlorilor de trafic pentru a le folosi corespunzător, iar de acest lucru se va ocupa ROMATSA, la începutul anului viitor.

Tot la începutul anului 2023 se vor publica în AIP datele de aerodrom, datele privind spaţiul aerian şi procedurile de zbor, astfel încât toate companiile aeriene să le cunoască şi astfel să se pregătească în mod corespunzător pentru operare.

Această etapă va dura 60 de zile, iar în paralel vor fi parcurse celelalte etape procedurale care ţin de certificarea infrastructurii şi a echipamentelor aeroportuare, demersuri absolut necesare pentru operaţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav.

În ceea ce priveşte stadiul la zi al construcţiei clădirii de contingență a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, el este conform graficului asumat de constructor.

80% din construcţia pereţilor cortină este realizată, aceştia urmând să fie finalizaţi până la sfârșitul lunii septembrie. Pe restul fațadelor se lucrează la structura-suport pentru placarea cu fibrociment. Realizarea hidroizolațiilor este terminată, astfel că se pot executa fără probleme lucrările pe partea de finisaje. La interior, pereții de compartimentare sunt finalizaţi și se desfăşoară lucrări la pardoseli, se montează uşile și se fac zugrăveli. La parter, instalațiile sunt realizate aproape în totalitate și echipele de muncitori fac pregătirile necesare montajului echipamentelor de navigaţie aeriană, programat în luna octombrie. De asemenea, au început lucrările la rețelele exterioare – canalizări pluviale, canalizare menajeră, trasee de cabluri și fibră optică”, a precizat Adrian-Ioan Veştea.

articolul original.

Recrutare pentru cariera militară, în Brașov

26 September 2022 at 05:45
By: M.Ex.

l MApN recrutează candidați pentru ocuparea a 1695 de posturi de SOLDAT/GRADAT PROFESIONIST(SGP) – seria suplimentară 2022.

l În județul Brașov sunt disponibile 79 de posturi

l „Eşti o persoană dinamică, energică, eşti atras de ţinuta şi activitatea militară? Acum este momentul! Alege o carieră plină de satisfacţii – cariera militară! Căutăm colegi! Ai calitățile necesare? Dacă ai vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, te așteptăm la sediul Biroului Informare Recrutare Brașov să fii parte a echipei Soldaților și Gradaților Profesioniști (SGP) din Armata României”, anunță Biroul Informare Recrutare Brașov din cadrul Centrului Militar Județean Braşov.

MApN recrutează candidați pentru ocuparea a 1695 de posturi de SOLDAT/GRADAT PROFESIONIST(SGP) – seria suplimentară 2022.

Candidații declarați ”Nerepartizat” în seria I 2022 vor intra, din nou, în procesul de repartizare, alături de candidații recrutați pentru seria a II-a, fără să mai susțină probele de selecție (doar în cazul în care au trecut 6 luni de la ultima examinare medicală, candidații o vor repeta). Toți candidații au șanse egale. Înscrierile se fac până la data de 24 octombrie 2022, la sediul Biroului Informare Recrutare Brașov, din municipiul Brașov, str. Lungă, nr. 231, în cadrul Centrului Militar Județean Brașov.

Condițiile minime de recrutare sunt următoarele:

– cetăţenie română şi domiciliul stabil în România;

– vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani

împliniţi, la data finalizării programului de instruire;

– absolvirea cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior, în condiţiile prevăzute de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare (minimul 10 clase);

– numai pentru arma „auto” şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu”: – să posede permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C.

Condiţiile şi criteriile de recrutare pot fi consultate aici: https://www.recrutaremapn.ro/sgp.php

Selecția candidaților se va desfășura în perioada: 26 septembrie – 11 noiembrie, la Centrul Zonal de Selecție și Orientare Breaza.

Despre probele de selecţie: https://www.recrutaremapn.ro/selectie.php

Examinarea medicală va avea loc în perioada 3 octombrie – 15 noiembrie, în cadrul Spitalului Militar de Urgență “Regina Maria”, Brașov.

Termen final de întocmire sau actualizare a dosarelor de candidat: 25 noiembrie 2022.

Repartizarea candidaților pe unități militare, arme/servicii/specialități militare va avea loc în perioada 7-8 decembrie.

ATENȚIE! Se candidează pentru un post, nu pentru toate locurile scoase la concurs, așadar, concursul este pe post. Detalii pot fi obținute de la personalul recrutor de la biroul informare-recrutare.

Prezentarea candidaților fără stagiu militar, în centrele de instrucție, se va face în data de 9 ianuarie 2023, iar a celor cu stagiu militar, în data de 6 februarie 2023.

Informaţii complete şi consiliere veţi primi la Biroului Informare Recrutare Brașov, la telefon 0268 510 468, 0268 510 466 (centrala), sau pe pagina de Facebook/ Centrul Militar Județean Brașov.

articolul original.

Fii tare, Vagner! Fostul fotbalist Alexandru Vagner „luptă pentru viață” în spital

26 September 2022 at 05:16
By: M.Ex.

l Alexandru Vagner (33 de ani) duce în aceste momente cel mai important meci al carierei sale. Meciul cu viața!

Fostul fotbalist Alexandru Vagner luptă pentru propria viață. La doar 33 de ani, Vagner duce cel mai important meci, cel cu viața, pe patul Spitalului Județean din Brașov, după ce a suferit un infarct. Drama a avut loc marți, la un antrenament al echipei Inter Cristian (Liga 4 Brașov). În această vară, Vagner a fost la câteva antrenamente la SR Brașov (L3), apoi a mai mers, de câteva ori, să se pregătească cu cei de la Inter Cristian. „În iarnă dorea să revină pe teren și să joace la noi. Dorea doar să facă mișcare, nimic mai mult“, au spus cei de la Inter Cristian. La antrenamentul de marți, Vagner a participat doar la simplu exercițiu 5 contra 2, după care s-a retras de pe teren. În drum spre vestiare s-a prăbușit! La fața locului s-a prezentat imediat un paramedic de la SMURD care locuiește lângă stadion, după care la arenă a sosit și Ambulanța. După aproape o oră de manevre repetate, Vagner a fost stabilizat și transportat de urgență la spital. De atunci starea sa este critică.

Inima a cedat din cauza energizantelor

Se pare că fostul fotbalist acuza, în ultimele luni, o stare de oboseală accentuată din cauza nopților nedormite în care juca poker online și apela la energizante. Jucătorii și antrenorii celor de la Inter Cristian au fost marcați de clipele de groază de la stadion. La meciul disputat sâmbătă, la Tărlungeni, joc câștigat cu 4-1 în fața celor de la Steagul Roșu Brașov, fotbaliștii au purtat înaintea meciului tricouri cu un mesaj de susținere pentru Alex: „Fii tare, Vagner!“ .

A lăsat fotbalul pentru poker

În 2018, Alexandru Vagner renunța la cariera de fotbalist profesionist și s-a dedicat pokerului. Vagner avea peste 100 de meciuri în Liga I, jucate la Gloria Bistriţa, FCM Tg. Mureş, FC Braşov şi Concordia Chiajna. Ultima echipă la care a jucat Vagner este AS SR Brașov, echipă cu care a promovat în Liga a 3. “Nu mai vedeam nici un viitor în fotbal“, explica Vagner, pentru Monitorul Expres, decizia de a renunţa la cariera de fotbalist. „Ce să fac, să trăiesc de pe o zi pe alta? Ajunsesem să am doar bani de mâncare! Apoi, episoadele Concordia Chiajna şi FC Braşov m-au determinat să renunţ. Am fost păcălit, umilit, ajunsesem să nu mai dorm noaptea de stres! În 2017 eram sub contract cu Concordia Chiajna, iar Cornel Ţălnar mă suna insistent să vin la FC Braşov, în Liga 2. Am acceptat să merg la Braşov, după ce semnasem prelungirea contractului cu un an cu Concordia. Doar că preşedintele celor din Ilfov, Cristi Tănase, nu a mai înregistrat contractul! Am luat o ţeapă cu salariul pe un an. Episodul Braşov mi-a pus capac. Am renunţat la contract şi am trecut totul la pierderi”, este radiografia dură a fotbalului românesc făcută de Alexandru Vagner. Fostul fotbalist spunea că pokerul îl face fericit şi că nu regretă decizia de a renunţa la fotbal. „Avantajul la poker este că nu ai un şef, îţi faci programul cum vrei, dacă vreau să-mi iau concediu, nu trebuie să fac cerere. Pot spune că sunt fericit, pentru că acum pot să fac lucruri pe care nu mi le permiteam atunci când jucam fotbal. Nu regret decizia luată de a renunţa la fotbal. Chiar deloc. A fost o perioadă frumoasă, dar gata, am început o nouă etapă în viaţa mea”, spune Vagner.

articolul original.

Extrema dreaptă câștigă alegerile din Italia, prima dată de la Musolini încoace

25 September 2022 at 22:56
By: M.Ex.

Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, conform unui exit poll Consorzio Opinio Italia pentru Rai, relatează The Guardian.
Astfel, un partid neofascist ar putea prelua puterea în Italia pentru prima dată de la Mussolini încoace. Iar Giorgia Meloni, nepoată a fostului dictator italian, are toate șansele să devină premier.
Coaliţia de dreapta ar fi obţinut între 41 şi 45 la sută din voturi, iar alianţa de stânga a obţinuut 25-29 la sută, ceea ce înseamnă că dreapta va aaveaa majoritate în Camera Deputaţilor şi în Senat.
Conform estimărilor, dreapta ar urma să aibă între 227 şi 257 de locuri în Camera Deputaţilor şi între 111 şi 131 de locuri în Senat.
The Guardian notează că aceste cifre indică o victorie răsunătoare a coaliţiei din care fac parte Fratelli d’Italia, Forza Italia şi Lega.
Dacă rezultatul se va confirma, Giorgia Meloni va deveni premierul Italiei: ea va fi prima femeie în frunteaa guvernului şi guvernul va fi cel mai de dreapta de după al doilea Război Mondial.
Acesta este un adevărat cutremur în Italia, o ţară fondatoare a Europei comunitare şi a treia economie a zonei euro, dar şi în Uniunea Europeană (UE), care ar urma să aibă de a face cu această ideologă apropiată premierului suveranist ungar Viktor Orban.
Giorgia Meloni, în vârstă de 45 de ani, avea doar 15 ani în 1992, când a intrat în Mişcarea Socială Italiană (MSI), un partid neofascist, moştenitor al lui Mussolini.
În 2008, la vârsta de 31 de ani, ea a devenit cel mai tânăr ministru italian al Tineretului şi Sportului, în Guvernul lui Berlusiconi.
În 2012, ea a înfiinţat Fratelli d’Italia şi a preluat retorica şi poziţiile populiste ale M5S şi Alianţei Naţionale, fostul partener de dreapta al lui Silvio Berlusconi.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Petre Cadar, legenda Brașovului, împlinește astăzi 74 de ani!

25 September 2022 at 13:11
By: M.Ex.

Astazi, Petre Cadar, fotbalistul Brașovului, care declanșa nebunia din meciul de poveste cu Beșiktas, împlinește 74 de ani! Pe 2 octombrie 1974, „stegarii“ câştigau cu 3-0 meciul retur din Cupa UEFA cu Beşiktas. Atunci, turcii au venit la Braşov cu avantajul unui 2-0 la Istanbul. În returul disputat la Braşov, turcii au rezistat eroic până în finalul meciului, atunci când şi spectatorii au început să plece de la stadion. Petre Cadar a fost cel care a declanşat nebunia cu un gol marcat în minutul 88, iar Şerbănoiu reuşea o dublă în prelungiri prin care „stegarii“ obţineau o calificare istorică. „Sunt bine, sunt sănătos și ăsta e cel mai important lucru. Secretul longevității este o viață cumpătată, fără ranchiună și ură. Dacă ai sufletul împăcat ești un om fericit. Vă iubesc pe toți!“, a spus legenda Brașovului. La mulți ani, Petre Cadar!

articolul original.

Brașov: invitație la o seară specială- Nocturna Bibliotecilor

25 September 2022 at 12:50
By: M.Ex.

„Share location @Bibliotecă” este sloganul din acest an al Nocturnei Bibliotecilor, o campanie națională de activare nocturnă a bibliotecilor publice, sub egida Asociației Naționale a bibliotecarilor și bibliotecilor publice (ANBPR).
La Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov, Nocturna Bibliotecilor va avea loc vineri, 30 septembrie 2022, între orele 16.00-24.00 și va cuprinde un program diversificat: întâlniri cu și impresii despre cărți, lecturi multiculturale, teatru, filme, jocuri tradiționale, jocuri de societate și realitate virtuală, ateliere de creativitate, expoziții și tururi ghidate, toate menite să vă facă să descoperiți biblioteca și să împărtășiți experiențe.
Evenimentele vor avea loc la sediul central al Bibliotecii, din B-dul Eroilor nr. 35 şi la Casa Baiulescu (B-dul. Eroilor nr. 33).

articolul original.

Anglia așteaptă imigranți ! Mai mulți !

25 September 2022 at 12:45
By: M.Ex.

Premierul britanic Liz Truss intenţionează să extindă cotele de imigranţi care intră în Marea Britanie pentru a atenua lipsa de muncitori în sectoare precum serviciile sociale, agricultura şi transporturile, informează ziarele britanice The Times şi Financial Times, preluate duminică de EFE şi Reuters. Guvernul va anunţa în următoarele săptămâni o extindere a listei sectoarelor care pot recruta angajaţi din străinătate, care nu face distincţie între lucrătorii din Uniunea Europeană şi cei din restul lumii, informează Agerpres. De asemenea, premierul ia în considerare să limiteze cerinţa de cunoaştere a limbii engleze, despre care unii angajatori spun că îngreunează recrutarea, potrivit ziarului britanic. Printre alte profesii, executivul britanic va încuraja recrutarea de ingineri de telecomunicaţii pentru a contribui la obiectivul său de a furniza internet în bandă largă la 85% din locuinţele britanice până în 2025. Cu o rată a şomajului de 3,6%, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) estimează că în Marea Britanie există 1,26 milioane de locuri de muncă neocupate. Sectorul serviciilor sociale are nevoie de 105.000 de lucrători suplimentari, cel al asistenţei medicale de 40.000 şi cel al transporturilor de 100.000, în timp ce sectorul agricol are nevoie de 30.000 de vize suplimentare pentru lucrătorii sezonieri.

articolul original.

Sâmbătă, pe străzile județului : beți, drogați, fără permis !

25 September 2022 at 12:16
By: M.Ex.

Sâmbătă dimineața în jurul orei 00.05, polițiștii au oprit în trafic, pentru control, un tânăr, în vârstă de 18 ani, care conducea un autoturism pe strada Poiana Soarelui din municipiul Brașov.
La testarea conducătorului auto cu aparatul DrugTest rezultatul a fost pozitiv la amfetamină.
Tot sâmbătă, dar în jurul prânzului, polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală Hoghiz au oprit în trafic, pentru control, un bărbat care conducea pe strada Principală din localitatea Bunești, județul Brașov, un scuter ce nu avea montată plăcuța cu numărul de înregistrare. La verificarea actelor, polițiștii au constatat că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar scuterul nu este înmatriculat/înregistrat.
Procedându-se la testarea conducătorului auto din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat rezultatul a fost 0.13 mg/l alcool pur.
În Bran, sâmbătă în jurul orei 07.55 polițiștii au oprit în trafic, pentru control, un bărbat, în vârstă de 37 ani, din județul Gorj, care conducea un autovehicul pe strada G-ral Traian Moșoiu, din localitate. La verificarea documentelor, polițiștii au constatat faptul că bărbatul are anulat permisul de conducere, neavând astfel drept de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
Azi noapte în jurul orei 00,00, polițiști din cadrul Poliției Stațiunii Predeal au depistat în trafic o femeie, în vârstă de 33 ani, cetățean turc, care conducea un autovehicul pe bulevardul Libertății din Stațiunea Predeal, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. După ce femeia a suflat în fiolă, rezultatul a fost 0,47 mg/l alcool pur.
Toți cei prinși ieri au acum dosare penale pentru infracțiunile comise.

articolul original.

Liga 3, etapa 5. Cetate Râșnov – SR Brașov 1-2. Reacții Petre Lucian și Florin Dîrvăreanu

25 September 2022 at 11:50
By: M.Ex.

SR Brașov a câștigat derbiul cu Cetate Râșnov, scor 2-1 (1-1). Meciul disputat, sâmbătă, la Râșnov a început bine pentru brașoveni, care au deschis scorul prin Carlo Danciu 11. Până la pauză, râșnovenii au reușit să egaleze prin Raul Drugă, care a transformat cu siguranță un penalty acordat pentru un fault al lui Nicolau la Voicu (42). În partea secundă, gazdele au ratat o ocazie mare prin Boția, scăpat singur cu Bogdan Căucă. Apoi, Voicu nu l-a putut învinge pe Căucă, după o centrare a lui Drugă. Brașovenii au reacționat prin Răchișan, dar Gârniță s-a redresat în ultimul moment și a reușit să respingă. Elevii lui Florin Dârvăreanu au dat lovitura în minutul 77, atunci când Edi Rența a reluat cu capul din șase metri, iar Drugă a deviat nefericit în propria poartă. Șandor a ratat ultima mare ocazie de gol a meciului, însă transversala l-a salvat pe Căucă (89). „Rămânem cu aceleași probleme la finalizare. Nu găsim cele mai bune soluții în fața porții și nici nu am avut un dram de noroc. Jucăm bine, avem controlul jocului, dar acolo, în fața porții, intervine valoarea jucătorului“, a spus Petre Lucian, antrenorul râșnovenilor. De cealaltă parte, Florin Dîrvăreanu, antrenorul brașovenilor, a spus că echipa sa obținut trei puncte mari la Râșnov. „Am abordat meciul de la Râșnov cu o tactică mai conservatoare. Nu sunt pe deplin mulțumit de joc, dar sunt trei puncte mari pentru moralul jucătorilor și acum putem pregăti în liniște următoarele meciuri“, a spus Florin Dîrvăreanu.


Cetate Râșnov – SR Brașov 1-2

Au marcat: Raul Drugă 42 – pen /Carlo Danciu 11, Raul Drugă 77 – aut

Cetate Râșnov: Gârniță – David, Ghetu, S. Marin, Voicu – Drugă, Alupoaie (77 Drăgoș Popa), Lupan (77 Șandor) – Ciopo, Roșu (77 Vîrlan), Boția (66 Babei) Antrenor: Petre Lucian
SR Braşov: Căucă – Horia Popa (60 Răchișan), Căpățînă, Rența, Munteanu (77 Sterian) – Nicoloiu (60 Dedu, 77 Vlad Olteanu ), D. Sandu, Nicolau – Savu (53 Hamciuc) , I. Mihai, C. Danciu
Antrenor : Florin Dîrvăreanu

Liga 3, etapa 5
Vineri:
AFC Odorheiu Secuiesc – CS Păulești 0-1
Sâmbătă:
ACS Kids Tâmpa Brașov – Olimpic Zărnești 2-1
Sepsi OSK II – CSO Plopeni 0-1
CS Blejoi – KSE Tg. Secuiesc 2-2
Cetate Râșnov – SR Brașov 1-2
Clasament:1. CSO Plopeni 15p, 2. CS Blejoi 13p , 3. Kids Tâmpa 7p, 4. CS Păuleşti 7p, 5. Odorheiu Secuiesc 6p, 6. SR Brașov 6p, 7. Sepsi OSK 5p, 8. Cetate Râșnov 5p, 9. Olimpic Zărnești 4p, 10. KSE Tg. Secuiesc 2p.

articolul original.

Liga 3, etapa 5. ACS Kids Tâmpa Brașov – Olimpic Zărnești 2-1. Reacțiile antrenorilor

25 September 2022 at 07:50
By: M.Ex.

ACS Kids Tâmpa Brașov s-a impus, sâmbătă, cu 2-1 (0-0), pe propriul teren, împotriva celor de la Olimpic Zărnești, într-un joc din runda a 5-a a Ligii a 3-a Seria C5. Oaspeții au deschis scorul imediat după pauză prin golul lui Grideanu, dar brașovenii au revenit pe final și s-au impus cu 2-1 cu golurile lui Kerekes (79) si Bugnar (89). „Mă bucur că am câștigat, deși am făcut un joc slab. Prestația jucătorilor nu a fost ceea ce ne-am fi dorit, dar uite că mai avem și șansă și că am obținut un succes important împotriva unei echipe bune a seriei. Avem însă multe capitole de îmbunătățit până la meciul din etapa viitoare cu Sepsi OSK II”, a declarat Vasile Tatarciuc, unul dintre antrenorii Kids Tâmpa. Celălalt „principal” al „urșilor”, Ciprian Anghel, a spus: „Sunt de părere că este o victorie meritată, chiar dacă nu am făcut cel mai bun joc. Știam că echipa din Zărnești este una puternică, mai ales pe contraatac, drept dovadă și golul pe care l-au marcat. Dar am prins un final de meci bun, în care am punctat de două ori și am reușit să obținem a doua victorie în acest sezon”.
De cealaltă parte, Mihai Stere, antrenorul zărneștenilor, spune că echipa sa a plătit scump greșelile din defensivă. „Am condus cu 1-0, dar am pierdut pe două greșeli mari în defensivă. Apoi, la primul gol al celor de la Kids Tâmpa eu spun că a fost offside. Asta e, mergem mai departe“, a spus Stere.

ACS Kids Tâmpa Brașov – Olimpic Zărnești 2-1 (0-0)
Au marcat: Kerekes 79, Bugnar 89 /Grideanu 47

ACS Kids Tâmpa Brașov: Botiș – Andrieș (32 Vlad, 90 Goșman), Potecu, Sburlea, Zota – Moldovan ( 90 Șerban), Dima – Stoica, Bugnar, Garvalov ( 71 Kerekes) – Nechita
Antrenori: Vasile Tatarciuc, Ciprian Anghel
Olimpic Zărnești: Olaru – Dobre, Somandru, Căldărea, Portic – Nicodim (70 Mariean), Micliș (46 Marcu) – Kovacs (70 Necula), Muscalu (70 Băceanu), Berloiu – Grideanu
Antrenor: Mihai Stere

Liga 3, etapa 5
Vineri:
AFC Odorheiu Secuiesc – CS Păulești 0-1
Sâmbătă:
ACS Kids Tâmpa Brașov – Olimpic Zărnești 2-1
Sepsi OSK II – CSO Plopeni 0-1
CS Blejoi – KSE Tg. Secuiesc 2-2
Cetate Râșnov – SR Brașov 1-2
Clasament:1. CSO Plopeni 15p, 2. CS Blejoi 13p , 3. Kids Tâmpa 7p, 4. CS Păuleşti 7p, 5. Odorheiu Secuiesc 6p, 6. SR Brașov 6p, 7. Sepsi OSK 5p, 8. Cetate Râșnov 5p, 9. Olimpic Zărnești 4p, 10. KSE Tg. Secuiesc 2p.

articolul original.
❌