ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Ultima sesiune de înscriere pentru programele „Rabla” şi „Rabla Plus”. Bugetul total depășește 600 de milioane de lei

28 September 2022 at 07:44
image

Ultima sesiune de înscriere pentru programele „Rabla” şi „Rabla Plus” pentru persoanele fizice, juridice şi instituţii publice va începe pe 30 septembrie. Bugetul total al acestei sesiuni depășește pentru cele două programe 600 de milioane de lei.

Sesiunea se va derula în perioada 30 septembrie – 25 noiembrie, timp în care persoanele fizice se vor putea înscrie în cele două programe prin intermediul dealerilor autorizaţi, iar persoanele juridice vor putea depune dosarele de finanţare prin accesarea aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Administrația Fondului pentru Mediu.

În ceea ce privește „Rabla Clasic”, prima de casare este de 6.000 lei pentru un autovehicul uzat, respectiv de 9.000 lei pentru două autovehicule vechi.

Sunt eligibile autoturisme vechi de cel puţin 6 ani de la data primei înmatriculări în România, faţă de 8 ani cât se solicita anterior.

În ceea ce priveşte Programul Rabla Plus, este obligatorie casarea unui autovehicul uzat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou.

Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum două autovehicule uzate.

În cazul ambelor programe, valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat.

Citește și: Rabla pentru becuri: AFM spune cum poți achiziționa becuri LED pe baza celor vechi. Sumă propusă pentru program, 400 de milioane de lei | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Germania cere ca cetățenii din țările membre UE să aibă interdicție la a face parte din conducerea unor companii rusești de stat | AUDIO

26 September 2022 at 14:37
image

Germania vrea ca cetăţenilor din țările membre ale Uniunii Europene să li se interzică să facă parte din conducerea unor companii rusești de stat. Propunerea vine după ce, ani de zile, fostul cancelar german Gerhard Schröder a făcut parte din consiliul de conducere al mai multor astfel de companii.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/26sept-18-LILI-REL-Germania-si-marile-companii-rusesti-de-stat.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit presei din Germania, care citează oficiali de la Berlin, interdicţia nu ar trebui să se aplice filialelor europene ale întreprinderilor de stat ruseşti.

O altă propunere vizează implementarea unui plafon global de preţ pentru importurile de petrol din Rusia, aşa cum a propus deja grupul G7, plus interzicerea cooperării cu companiile ruse în domeniul energiei nucleare.

Propunerea germană ar interzice şi vânzarea de bunuri imobiliare în Uniunea Europeană către cetăţenii ruşi.

Comisia Europeană lucrează în prezent la o propunere concretă de sancţiuni pe care statele membre să o discute miercuri.

Însă, propunerile Germaniei vin după ce, ani de zile, fostul cancelar german Gerhard Schröder a avut roluri-cheie în întreprinderile de stat ruse – în special în domeniul energiei. A renunțat la ele, la mai bine de 5 luni de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Presa germană susţine că Moscova a încercat mult timp să aibă o influenţă politică asupra capitalelor europene cu aceste numiri profitabile pe care o numește – cităm – „corupţie strategică”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Germania: Trei rafinării deținute de gigantul rusesc petrolier Rosneft au fost preluate de guvern

articolul original.

Referendumurile organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina și controversele lor

25 September 2022 at 14:11
image

A treia zi de votare în cadrul aşa-numitelor referendumuri organizate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia a început duminică, în pofida criticilor internaţionale vehemente. Mai mutl, Rusia anunță că Duma de Stat va dezbate săptămâna viitoare proiectele de lege privind alipirea celor 4 provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse.

În Rusia, mass-media de stat și pro-guvernamentală au relatat că locuitorii au votat cu mare entuziasm.

Agenția de știri RIA Novosti a publicat chiar și o înregistrare video cu „muzică și dans” la referendumul din Herson.

Potrivit părții ucrainene, votul s-a desfășurat în mod diferit. În unele localități, oamenii nu au voie să părăsească orașul pe durata celor cinci zile ale referendumului.

Iar multe persoane trebuie să voteze „sub supravegherea atentă a unor oameni înarmați cu mitraliere.

Pe de altă parte, Ukrainian News a relatat că oameni din regiunea Rostov și Crimeea au fost aduși în teritoriile ocupate pentru a vota.

Între timp, Guvernul ucrainean a prezentat lista celor opt țări care au trimis observatori la referendumurile false. Printre ele Belarus, Siria, Egipt, Brazilia, Venezuela, Uruguay, Togo și Africa de Sud.

Duma de Stat de la moscova va dezbata joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri care, în viziunea Moscovei, ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora.

articolul original.

A treia medalie de aur pentru România la Campionatele Mondiale de Canotaj

25 September 2022 at 12:46
image

Sportivele române Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioanele olimpice en titre, au cucerit medaliile de aur la Campionatele Mondiale de la Racice (Cehia), duminică, în proba de dublu vâsle feminin.

Bodnar, care duminică a împlinit 24 de ani, şi Radiş şi-au completat astfel palmaresul, care cuprindea titlul olimpic şi cel european în această probă.

Bodnar şi Radiş au condus cursa detaşat, de la un capăt la altul, impunându-se cu timpul de 06 min 47 sec 77/100. Argintul a revenit olandezelor Roos De Jong şi Laila Youssifou (06:51.02), în timp ce bronzul a fost adjudecat de irlandezele Sanita Puspure şi Zoe Hyde (06:52.81).

Cele două au adus totodată şi a treia medalie de aur a României la Mondialele de la Racice, după cele obţinute de Ionela Cozmiuc, la simplu vâsle feminin, categorie uşoară (vineri), şi de echipajul masculin de dublu rame, alcătuit din Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan (sâmbătă).

Tot duminică, Andrei-Sebastian Cornea şi Cristian-Ionuţ Cojocaru s-au clasat pe locul cinci în Finala C a probei de dublu vâsle masculin (06:30.99).

România a calificat nouă ambarcaţiuni în finalele pentru medalii la Mondialele de la Racice, iar duminică va mai avea reprezentanţi în finalele de la opt plus unu (feminin şi masculin). Delegaţia ţării noastre la Racice cuprinde 11 bărci şi 35 de sportivi.

Precedenta ediţie a Mondialelor de canotaj a avut loc în 2019, la Ottensheim (Austria), iar România a cucerit două medalii de argint, la patru rame masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu, Cosmin Pascari) şi dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş).

Foto: Federația Română de Canotaj

articolul original.

Scandal diplomatic între România și Federația Rusă pe tema acordării unor vize

24 September 2022 at 15:05
image

Ministerul de Externe din Federația Rusă s-a plâns că Ambasada României la Moscova ar fi revocat vizele unor delegați oficiali ai Rusiei la o conferință care are loc la București.

Am dat vizele care ni s-au cerut – spun oficialii de la București.

În schimb, nu au fost acordate vize unor jurnaliști ruși.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la București, au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă ca membri ai delegației oficiale la o Conferință Internațională pe problem de comunicație, care are loc, începând de luni, la București.

Este vorba – se precizează în comunicat – de 17 persoane, conform solicitării părții ruse.

Însă, pe considerente ce țin inclusiv de securitatea națională a României, au fost revocate vizele unui număr de 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media.

Prin urmare, spune Ministerul Român de Externe, Federația Rusă poate participa la conferință, iar “acuzația părții ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea șanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziție de conducere în cadrul organizației fiind complet absurdă și vădit nefondată”.

articolul original.

Aur pentru România la canotaj

24 September 2022 at 12:06
image

Echipajul alcătuit din sportivii români Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan a cucerit medaliile de aur în proba masculină de dublu rame, sâmbătă, la Campionatele Mondiale de canotaj de la Racice (Cehia).

Cozmiuc şi Bejan au fost cronometraţi cu timpul de 06 min 28 sec 06/100, devansând echipajele din Spania (Jaime Canalejo Pazos, Javier Garcia Ordonez), 06 min 29 sec 27/100, şi Marea Britanie (Oliver Wynne-Griffith, Thomas George), 06 min 30 sec 86/100.

Marius Cozmiuc şi Sergiu Bejan sunt şi campioni europeni în această probă, în care Cozmiuc este vicecampion olimpic (alături de Ciprian Tudosă).

A doua medalie de AUR pentru România, după ce ieri Sportiva română Ionela Cozmiuc, soția lui Marius, a cucerit vineri medalia de aur în proba de simplu vâsle feminin, categorie uşoară, la Campionatele Mondiale de canotaj de la Racice.

Cozmiuc, medaliată cu aur şi la Europenele de la Munchen, a încheiat cursa cu timpul de 7:42.59, cu aproape două secunde avans faţă de a doua clasată, olandeza Martine Veldhuis (7:44.48).

Foto: Federația Română de Canotaj

Știre in curs de actualizare

articolul original.

Cum (nu) ne-a schimbat cazul Caracal | AUDIO

23 September 2022 at 16:55
image

După condamnarea la 30 de ani a lui Gheorghe Dincă în dosarul „Caracal”, Europa FM vă prezintă un reportaj realizat de Liliana Nicolae la Caracal, la puțin timp după tragedia care a șocat o țară întreagă

Alexandra Măceșanu era o adolescentă ca oricare alta. Drama fetei de 15 ani, dintr-un sat de lângă Caracal, ne-a impresionat pe toți.

Povestea o știți: într-o miercuri dimineață, spre sfârșitul lunii iulie, Alexandra a ieșit din curtea casei din Dragosloveni.

A făcut cu mâna unei mașini şi, din acel moment, nu s-a mai știut nimic despre ea. Până în dimineața zilei de 25 iulie.

Telefonul sună la 112. Fata reușește să anunțe că a fost răpită, sechestrată și violată.

Poliția a găsit locul de unde a sunat Alexandra de-abia după 19 ore, după greșeli, ezitări și chiar indiferență.

Se pare că toate acestea au costat-o viața pe Alexandra Măceșanu.

Există mai multe anchete care vor arăta ce s-a întâmplat, de fapt, în deja așa-numita casă a groazei din Caracal, casa lui Gheorghe Dincă, un mecanic auto în vârstă de 66 de ani.

Dincolo de ce au făcut autoritățile, am încercat să aflăm la vremea respectivă cum ne-a schimbat Cazul Alexandra? Ce am învățat, ca societate, din această poveste nefericită și cum ne-a afectat?

Totul s-a simțit mult mai intens în Caracal, orașul mic de câmpie în care toată lumea știe pe toată lumea.

Un reportaj de Liliana Nicolae

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2019/09/reportaj-CARACAL-Liliana.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cazul Alexandrei Măceșanu nu este, din păcate, unul singular. O altă fată, Luiza Melencu, tot dintr-un sat din apropierea Caracalului, dispăruse.

Ana Rădulescu este asistent social şi conduce o echipă de asistenţi pregătiți să intervină în situații de urgență și traumă.

Au intervenit și după tragedia de la Colectiv și după cea de la Caracal.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa FM, Ana Rădulescu spune cum este afectată o comunitate de astfel de tragedii și cum pot fi ajutați membrii ei.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2019/09/ana-1.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Dosarul „Caracal”: Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare | AUDIO

Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

articolul original.

Republica Moldova: Prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici a crescut cu 27%

23 September 2022 at 14:24
image

În Republica Moldova gazele se scumpesc de vineri cu 27 %. Este urmarea directă a războiului din Ucraina, fiind cunoscut faptul că Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, este puternic dependentă de gazele rusești.

Scumpirea a fost aprobată de Autoritatea de reglementare a gazelor din Republica Moldova și îi vizează pe consumatorii casnici.

Țara stă de ani de zile sub amenințarea tăierii gazelor de către firma rusească Gazprom, al cărui comportament este imprevizibil. Amenință frecvent cu întreruperea furnizării gazelor și cu creșterea prețurilor, ceea ce s-a și întâmplat.

O analiză publicată de portalul unimedia.md arată că, din 1995, prețul unui metru cub de gaze a crescut de la 30 de bani la aproape 30 de lei moldovenești.

Negocierile pentru diversificarea surselor de aprovizionare pentru Guvernul de la Chișinău au fost dificile și fără mari rezultate. Motiv pentru care, weekendul trecut, au fost proteste la Chișinău.

Zilele trecute, vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, a anunţat că au fost selectate şapte companii pentru asigurarea cantităţii de gaze pentru luna viitoare, dacă livrările de la Gazprom vor fi întrerupte.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: ANRE face verificări la companiile de distribuție a energiei electrice, în urma plângerilor legate de facturile mari

articolul original.

Visarion Alexa nu mai are dreptul să slujească în Biserică. Preotul a recunoscut fapta incriminată | AUDIO

22 September 2022 at 13:54
image

Preotul Visarion Alexa nu mai are dreptul să slujească în Biserică. Arhiepiscopia Bucureștilor i-a retras acest drept. De-asemenea, i-a fost retrasă funcția de paroh. Măsurile vin la aproape o săptămână după ce preotul Visarion Alexa a fost acuzat de hărțuirea sexual a unei enoriașe. Poliția cercetează acest caz.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/22sept-17-LILI-REL-Visarion-si-patriarhia.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivi unui comunicat, Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declarație personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent. Acesta a recunoscut fapta incriminată, refuzând să ofere însă detalii amănunțite și invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații.

Până la pronunțarea sentinței de către instanța judecătorească Arhiepiscopia i-a interzis preotuluiVisarion Aexa să mai oficieze slujbe. De-asemenea, i-a retras funcția de paroh și nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparține.

După pronunțarea instanței, vor urma și alte sancțiuni pe linie bisericească – anunță Arhiepiscopia, sancțiuni direct proporționale cu gravitatea faptelor.

Reamintim că Judecătoria Sectorului 6 a decis sâmbătă seară să îl pună pe Visarion Alexa sub control preventiv pentru 60 de zile. Decizia nu e definitivă, astfel că preotul a contestat-o.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Acuzat de agresiune sexuală, preotul Visarion Alexa este cercetat în libertate condiționată | AUDIO

articolul original.

Primăriile pot depune cereri de finanțare pentru centre de colectare selectivă cu bani din PNRR | AUDIO

22 September 2022 at 12:57
image

De astăzi, timp de 2 luni, primăriile pot depune cereri de finanțare pentru înființarea de centre de colectare selectivă a deșeurilor. Fondurile vin prin PNRR și vor fi acordate după principiul „primul venit, primul servit”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/22-sept-16-LILI-REL-Centre-de-colectare-selective-cu-bani-de-la-PNRR.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În aceste centre, populația va putea preda deșeuri voluminoase, inclusiv deșeuri din construcții sau demolări, anvelope sau mobilier uzat, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, dar și deșeuri periculoase.

Primăriile ar trebui să construiască astfel de centre integrate numite de colectare separată prin aport voluntar. Ele sunt destinate în special aglomerărilor urbane.

În București-Ilfov vor exista două astfel de centre

De-altfel, se are în vedere finanțarea a 15 astfel de centre: două pentru Bucureşti-Ilfov şi celelalte pentru marile oraşe din ţară.

Acestea ar trebui finalizate până la sfârșitul lunii septembrie 2024. Sistemul va fi completat, până în 2026, cu peste 500 de centre de colectare pentru localităţi mai mici.

Potrivit Ministerului Mediului, depozitarea corectă şi reciclarea deşeurilor provenite din construcţii este una dintre cele mai mari provocări pentru marile aglomerări din România.

Primăriile pot obține maximum 778.720 euro / centru de colectare prin aport voluntar, echivalentul fără TVA, în conformitate cu devizul general aferent proiectului – tip.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dolarul a depășit valoare de 5 lei, potrivit cursului BNR

articolul original.

ANRE face verificări la companiile de distribuție a energiei electrice, în urma plângerilor legate de facturile mari

21 September 2022 at 12:54
image

Companiile de distribuție a energiei electrice sunt verificate zilele acestea de ANRE. Reprezentanții Autorității verifică modul de citire a indexului, după ce mai mulți consumatori s-au plâns de facturile mari pe care le au de plătit.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie precizează că, în acest an, a  primit peste 600 de petiţii în legătură cu necitirea indexului aparatului de măsurare a energiei electrice de către operatorii de distribuţie a energiei electrice.

Aceștia ar trebui să citească indexul o dată la 3 luni, în vederea emiterii facturilor de regularizare.

În acest fel se va factura cantităţile reale de energie electrică consummate, arată ANRE într-un comunicat.

Sunt vizate de verificări şase dintre cele mai importante companii de distribuţie.

Acestea au mai fost controlate și în trecut.

Au primit amenzi totale de aproape 5 milioane de lei, pentru nereguli constate între 1 mai 2020 – 31 decembrie 2021.

Citește și: Regularizările pot crește foarte mult sumele de plată pentru electricitate. Dumitru Chisăliță: „Verificați contorul și factura pentru erori” | AUDIO

articolul original.

Rusia: Dezertorii și nesubordonarea din armată se va pedepsi mai grav. Parlamentul de la Moscova a aprobat proiectul de lege

21 September 2022 at 05:52
image

Rusia înăsprește pedepsele pentru dezertori sau nesubordonare în Armată. Parlamentul de la Moscova a aprobat un proiect de lege în acest sens . Potrivit acestuia, un dezertor poate face chiar și 10 ani de închisoare.

În același context, primarul Moscovei anunță că va deschide un centru de recrutare militară pentru cetățenii străini. Autoritățile locale „vor face tot ce este necesar pentru a face semnarea contractelor cât mai convenabilă”, se arată într-un comunicat oficial.

Adoptarea noilor măsuri  vine în plină dezbatere despre o posibilă mobilizare în Rusia, ceea ce ar duce la escaladarea semnificativă a conflictul din Ucraina.

Pedepsele mai mari îi vizează pe cei care dezertează, aduc daune aduse proprietăţii militare sau nu respect ordinele superiorilor, în timp de mobilizare militară sau situaţie de luptă, relatează Reuters.

Potrivit unei copii a proiectului de lege, consultată de Reuters, capitularea voluntară ar deveni o infracţiune pentru personalul militar rus şi se va pedepsi cu 10 ani de închisoare.

Unii politicieni şi naţionalişti ruşi au cerut o mobilizare totală, în condițiile în care, în urma contraofensivei ucrainene forţele ruse au fugit din aproape toată regiunea Harkov.

Kremlinul neagă o mobilizare la nivel naţional pentru a susţine războiul din Ucraina.

Citește și: Trupele ucrainene au mai eliberat un teritoriu din Lugansk. Guvernatorul regiunii spune că înaintarea va fi tot mai greoaie

Foto: Shutterstock

articolul original.

Proiectele de lege ale Justiției nu rezolvă plecarea oamenilor din sistem. „Nu există un stimulent financiar. Pensia este mai mare decât salariul” | AUDIO

20 September 2022 at 15:42
image

Controversatele proiecte de lege ale Justiției se află zilele acestea în Parlament, mai exact, în Comisia Comună pentru examinarea acestora. Specialiștii din domeniu atrag atenția că documentele dezbătute nu rezolvă o problemă importantă care se agravează de la an la an: plecarea oamenilor din sistem și încurajarea intrării în Magistratură.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-18-LILI-SANDW-Legile-justitiei-si-plecarile-din-sistem.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Numai la ultima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii s-au pensionat 16 judecători. Anul trecut, peste 400 de magistrați au decis să iasă din sistem, în timp ce la Institutul Național al Magistraturii este cel mai mic număr de candidaţi înscrişi vreodată. Ce aduc nou proiectele Legilor Justiției în acest sens? Mai nimic, spune Judecătorul Mihai Ghica.

Judecătorul Mihai Ghica: „Proiectele în sine nu identifică soluții viabile pentru ca Magistratura să nu se mai depopuleze”

„Nu există un stimulent financiar. Din contră, pensia este mai mare decât salariul. Nu s-a introdus această nouă profesie de asistent de judecător, care putea să preia o parte din sarcinile administrative. Proiectele în sine nu identifică soluții viabile pentru ca Magistratura să nu se mai depopuleze”, a explicat judecătorul Mihai Ghica.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de dosare pe cap de judecător

Digitalizarea ar putea să dea o mână de ajutor instanțelor și să le facă mai atractive. România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de dosare pe cap de judecător. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune că sunt începute mai multe investiții în vederea digitalizării.

„Să putem asigura uniformitatea acestor instrumente digitale. Altfel, ne trezim ca după 2, 3, 5 ani de zile să avem mai multe sisteme care coexistă, dar nu comunică între ele în urma unor investiții care nu sunt deloc mici”, a spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Mihai Ghica: Digitalizarea, de una singură, nu va rezolva problemele Justiției

„Fără o completare cu resursă umană profesionistă, adică să avem în plus oameni care să sprijine judecătorul, nu este suficientă digitalizarea. Dar este un pas foarte important. Trebuie făcut cât mai repede”, a mai spus judecătorul Mihai Ghica.

Se speră ca Parlamentul să aducă o serie de modificări la Legile Justiției, față de forma adoptată de Guvern. Termenul asumat, prin PNRR, pentru intrarea în vigoare a acestor noi legi este trimestrul al doilea al anului 2023.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Comisia specială din Parlament a început să dezbată legile justiției. Predoiu: „Sunt 10 luni de muncă, ne-am propus să ridicăm MCV” | AUDIO

articolul original.

Alexandru Arșinel se află internat la secția ATI a Spitalul Universitar, unde este tratat pentru leziuni

20 September 2022 at 12:55
image

Actorul Alexandru Arșinel este internat la Terapie Intensivă la Spitalul Universitar din București. Anunțul vine de la cadrele medicale care au precizat că internarea a fost necesară pentru tratarea unor leziuni de decubit apărute ca urmare a repaosului prelungit la pat.

Actorul Alexandru Arşinel se află internat la Spitalul Universitar din Bucureşti din data de 15 septembrie, anunță conducerea unității de urgență.

Având în vedere istoricul medical şi „pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă” s-a hotărât, ulterior, transferarea actorului în secţia de Terapie Intensivă.

Internarea a fost necesară pentru tratarea unor leziuni de decubit, cauzate de repaosul prelungit la pat.

Acestea sunt leziuni ale tegumentului apărute în zone cu presiune crescută – cel mai frecvent la pacienții imobilizați.

Actorul a mai fost internat şi luna trecută la Institutul Clinic Fundeni.

Citește și: Actriţa Sophia Loren, la aniversare

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

articolul original.

Lecțiile Reginei Elisabeta a II-a | REPORTAJ AUDIO

19 September 2022 at 17:54
image

Elizabeth Alexandra Mary sau Queen Elisabeth the Second, așa cum a cunoscut-o o lume întreagă. Odată cu ea se termină o epocă – dar ce epocă !- și începe alta. Cam așa au spus toți analiștii în ultimele zile, întorcând pe toate părțile viața Reginei, momentele importante sau momentele controversate.

S-a vorbit despre pasiunile Reginei, despre regulile Monarhiei și o lume întreagă a urmărit cum se desfășoară, ca într un film, procesiuni cu soldații casei regale, care stau nemișcați, în uniformele lor impresionante, cu căciulile lor înalte din blană de urs.

Totul a fost impecabil.

Remembering Our Queen.

Today people from across the UK, Commonwealth and around the world will pay tribute to the extraordinary life and reign of Her Majesty The Queen. pic.twitter.com/yuFxoo6Gdu

— The Royal Family (@RoyalFamily) September 19, 2022

Impecabil, asa cum – spun majoritatea analiștilor – a fost și viața Reginei Elisabeta a doua.

Vă întrebați, probabil, ce ar mai fi de spus.

Poate un singur lucru: să nu o uităm pe Regină și să le povestim copiilor despre ea ca despre un exemplu de curaj și de demnitate.

Un reportaj de Liliana Nicolae:

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/REPORTAJ-REGINA-Lumea-EFM.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Twitter / The Royal Family

Citește și: 8 lucruri pe care nu le știai despre Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

articolul original.

OUG 119 din 1 septembrie face imposibil importul de gaze naturale, iar rezerva țării nu acoperă mai mult de 30% din necesar. Care e soluția? | AUDIO

19 September 2022 at 14:49
image

Premierul Nicolae Ciucă anunță pe pagina sa de Facebook că România a depășit procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale. Avem asigurat 80,9% din depozite, față de 80% cât este ținta recomandată de Uniunea Europeană. Aceste rezervă acoperă, însă, doar o treime din consumul României. Restul ar putea veni din import. Numai că printr-o recentă Ordonanță de Urgență, Guvernul a făcut aproape imposibile importurile de gaze. Care sunt soluțiile?

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/19sept-18-LILI-SANDW-De-unde-vine-diferenta-de-gaze.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ordonanța de Urgență 119 din 1 septembrie face imposibil atât importul, cât și exportul de gaze naturale. Importul este impozitat cu 98%, în timp ce exportul cu 100%. Cât privește importul, actualele prevederi limitează profitul companiilor care s-ar încumeta să cumpere gaze din alte state la doar 2% per tranzacție.

„2% nu acoperă costurile”, spune Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România.

„Comercial, în momentul de față, nu rentează. Adică orice import faci, pierzi”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România.

Rezervele de gaze naturale anunțate de Guvern nu acoperă mai mult de 30% din necesar

În aceste condiții, fără importuri, rezervele pe care le anunță Guvernul nu acoperă mai mult de 30% din necesar, mai ales în cazul unei ierni cu temperaturi scăzute. În plus, capacitatea de extracție din rezerve este limitata.

„Adică atunci când avem foarte mare nevoie de acele gaze stocate, nu putem scoate din depozite mai mult de circa 30 de milioane de metri cubi pe zi”, a spus Radu Dudău, director Energy Policy Group.

Întrebat care ar fi motivul, Radu Dudău a spus că: „Nu avem capacitate mai mare de extracție”.

Până acum, România a acoperit diferența de gaze din importuri. În lipsa acestora, care ar fi soluția?

Laurenţiu Urluescu, de la Asociaţia Furnizorilor de Energie din România: „Dacă va fi o iarnă foarte ușoară, atunci totul va fi bine. Dacă va fi o iarnă normală, aș spune <<Doamne ferește>>. Singura soluție: va trebui scăzut consumul”.

Pentru ca importul să fie rentabil și să acopere costurile, profitul ar trebui să fie de minim 10%, nu 2%, cât este stabilit în prezent, prin Ordonanța de Urgență 119.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Pregătiri pentru sezonul rece la București: Termoenergetica începe, de marți, încărcarea cu apă a instalaţiilor şi probele de presiune la instalaţiile interioare

articolul original.

Pitești: Inaugurarea monumentului dedicat așa-zișilor eroi ai fostei Securități, condamnat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului. „Să le fie rușine” | AUDIO

15 September 2022 at 16:24
image

Un monument dedicat „eroilor” fostei Securităţi a fost inaugurat la Pitești, în Cimitirul Eroilor. Evenimentul este condamnat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, cu atât mai mult cu cât el a avut loc în orașul unde s-au petrecut cele mai mari abuzuri al poliției politice, cunoscute sub numele de Fenomenul Pitești.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/15sept-18-LILI-SANDW-A-avut-si-Securitatea-eroii-ei.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Incidentul de la Pitești nu poate fi sancționat în baza unei legi, pentru că o astfel de lege care să interzică însemnele și prezentarea ororilor comunismului – ca fapte eroice – nu există.

Daniel Șandru, directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului: „Vom relua discuțiile cu privire la o inițiativă legislativă care să privească ororile regimului comunist”

„Nu există, din nefericire, așa cum este legea pentru organizațiile sau manifestările cu caracter xenofob, antisemit și așa mai departe, însă vom relua discuțiile cu privire la o inițiativă legislativă care să privească simbolurile regimului comunist și ororile regimului comunist”, a spus Daniel Șandru.

Daniel Șandru: „Să le fie rușine”

În situația de la Pitești – spune Daniel Șandru – nu poate fi vorba sub nicio formă de eroi ai Securității.

„Inclusiv activitatea de informații, pe care o invocă cei care au făcut acest eveniment, internă sau externă a securității a avut o puternică amprentă represivă. Așa-zisul front nevăzut, pe care din nou îl invocă cei care au organizat acest eveniment este, de fapt, folosit de propaganda sovietă. În realitate, era doar unul dintre modurile de apărare și întărire a statului totalitar și represiv. Și mai spun un lucru: să le fie rușine”, a spus Daniel Șandru.

Cine a organizat evenimentul

Evenimentul de la Pitești, prin care s-a dezvelit un monument închinat unor așa-ziși eroi ai Securității a fost organizat de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii, condusă de un fost ofiţer de securitate.

El a declarat că monumentul este „închinat militarilor care au activat pe „frontul nevăzut” în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României, folosind arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române”.

Sursa foto: Captura foto / YouTube / Arges Press

Citește și: Reabilitarea Memorialului „Închisoarea Tăcerii”, cea mai mare investiție într-un muzeu românesc în ultimii 33 de ani. Banii vin prin PNRR | AUDIO

articolul original.

Se întrevede sfârșitul pandemiei Covid-19, transmite șeful OMS. Virusul SARS-CoV-2 a dus la moartea a aproape 6,5 milioane de persoane

15 September 2022 at 05:38
image

Pandemia de COVID-19 se apropie de final. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declaratcă lumea nu a fost niciodată într-o situație mai bună pentru a pune capăt pandemiei. Însă, încă e nevoie, spune el, ca statele să își continue eforturile împotriva virusului care a ucis peste șase milioane de persoane.

„Nu am ajuns încă acolo. Dar sfârșitul se vede”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-o conferință de presă.

Este cel mai optimist comentariu din partea organizației din martie 2020, de când a declarat COVID-19  pandemie.

Virusul, care a apărut în China la sfârșitul anului 2019, a ucis aproape 6,5 milioane de persoane și a infectat 606 milioane de persoane, afectând puternic economiile globale și sistemele de sănătate.

Lansarea vaccinurilor și a terapiilor au ajutat la salvarea de vieți și au limitat răspândirea virusului.

Potrivit OMS, decesele cauzate de COVID-19 săptămâna trecută au fost cele mai scăzute din martie 2020.

Cu toate acestea, țările trebuie să se uite, în continuare, cu atenție la politicile lor de sănătate și să continue vaccinarea grupurilor de risc.  Specialiștii OMS nu exclude noi valuri COVID.

Citește și: China a aprobat spray-ul nazal anti-COVID. Tratamentul oferă protecție suplimentară după primele doze injectabile | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Topul celor mai bune orașe în care românilor le-ar plăcea să locuiască. În șase localități nivelul de mulțumire depășește 70%

14 September 2022 at 06:59
image

Cluj Napoca, Oradea și Drobeta Turnu Severin se află pe primele locuri într-un top al celor mai bune orașe în care românilor le-ar plăcea să locuiască. În clasamentul pe regiuni, Regiunea București-Ilfov se află pe ultimul loc. Topul este făcut de Banca Mondială și are în vedere, printre altele, nivelul de mulțumire al propriilor locuitori.

Accesul la educație, cultură, sport, dar și starea străzilor, transportul, serviciile de sănătate sunt printre cele mai importante criterii în alcătuirea topului.

În șase orașe nivelul de mulțumire depășește 70%. Cluj-Napoca se află pe primul loc, cu 83%. Urmează, Oradea și Drobeta-Turnu Severin.

La polul opus se află Simeria, Băile Herculane și Buhuși.

În ce privește strarea străzilor Constanța, Oradea și trei orașe mici: Isaccea, Bicaz și Moldova Nouă sunt cele mai apreciate, în timp ce Ploieștiul este reședința de județ cu nivelul cel mai scăzut de satisfacție (22%).

Când vine vorba de școli locuitorii din Drobeta-Turnu Severin, Băilești și Sinaia sunt cei mai mulțumiți.

Studiul mai arată că 73% din populația urbană se simte, de principiu, în siguranță în orașul în care trăiește.

Bucureștiul se situează la distanță semnificativă față de medie, care este de 62% . Drobeta-Turnu Severin și Suceava  par să fie cele mai sigure orașe.

Întrebați care este orașul care oferă cele mai condiții pentru vârstnici, au avut câștig de cauză orașele stațiune: Vatra Dornei, Eforie, Sinaia.

Citește și: Timișoara în frunte la serviciile publice de transport iar Sibiul la gestionarea deșeurilor, arată un studiu pe orașele țării

Foto: Shutterstock

articolul original.
❌