ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

De ce ar folosi China un balon de spionaj când are alte metode mult mai sofisticate? Primele explicații de la Beijing

3 February 2023 at 12:39
image

Vestea despre un presupus balon de spionaj chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea Americii.

Capacitățile acestui balon nu sunt clare, dar experții spun că servește mai mult ca un „semnal” decât ca o amenințare de securitate, scrie BBC.

Balonul a fost văzut plutind deasupra statului Montana, cu câteva zile înainte de vizita secretarului de Stat american Antony Blinken în China. Cel mai înalt diplomat american urma să se întâlnească cu președintele Chinei Xi Jinping, însă în cele din urmă a decis să-și amâne vizita, ca discuțiile să nu fie dominate de subiectul balonului.

„Beijingul încearcă probabil să-i transmită Washingtonului următorul mesaj: Deși vrem să îmbunătățim legăturile, suntem, de asemenea, mereu pregătiți pentru o competiție susținută, folosind orice mijloace necesare, fără a inflama puternic tensiunile. Și ce unealtă mai bună ar putea fi pentru asta decât un balon aparent inofensiv”, a declarat pentru BBC analistul independent He Yuan Ming.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane în rețeaua de supraveghere a Pentagonului. Baloanele moderne plutesc de obicei între 24 şi 37 km deasupra suprafeței pământului.

Departamentul de Apărare al SUA a declarat, joi, că balonul se află „deasupra unui loc unde traficul aerian civil este activ”. De asemenea, a spus că este sigur că balonul aparține Chinei.

Dar expertul chinez Benjamin Ho a spus că Beijingul are la dispoziție o tehnologie de supraveghere mai sofisticată.

"Au alte mijloace de a spiona infrastructura americană sau de a obține orice informație pe care o doresc. Balonul trebuia să trimită un semnal americanilor și, de asemenea, să vadă cum vor reacționa americanii", a explicat Ho.

"China ar putea folosi balonul pentru a demonstra că are o capacitate tehnologică sofisticată de a pătrunde în spațiul aerian al SUA fără a risca o escaladare serioasă. În acest sens, un balon este o alegere ideală", a spus la rândul său Arthur Holland Michel de la Consiliul Carnegie pentru Etică în Afaceri Internaționale.

Cu toate acestea, experții subliniază că baloanele pot fi echipate cu tehnologie modernă, cum ar fi camere de spionaj și senzori radar, și există câteva avantaje în utilizarea baloanelor pentru supraveghere - principalul este că un balon e mai puțin costisitor și mai ușor de implementat decât dronele sau sateliții.

Viteza mai mică a balonului îi permite, de asemenea, să se plimbe și să monitorizeze zona țintă pentru perioade mai lungi. Mișcarea unui satelit, pe de altă parte, este limitată la trecerea sa orbitală.

După anunțul SUA, și Ministerul canadian al Apărării a precizat că a detectat un balon de spionaj la mare altitudine și că monitorizează un "potențial al doilea incident".

Explicațiile Beijingului

Beijingul a confirmat vineri că balonul provine din China, dar susține că e folosit pentru cercetări meteorologice, în scopuri civile.

China "regretă intrarea neintenţionată" a balonului în spaţiul aerian al SUA, se spune în comunicatul Beijingului.

"Balonul provine din China şi este de natură civilă, fiind folosit pentru cercetări meteorologice şi alte cercetări ştiinţifice. Din cauza influenţei vânturilor de vest şi a capacităţii sale limitate de control, dirijabilul a deviat de la cursul său prevăzut", a precizat MAE chinez.

articolul original.

Șefa Fiscului de la Kiev e acuzată de fraudă de milioane de dolari. Are 3 apartamente, o casă și două mașini

2 February 2023 at 12:13
image

Șefa Fiscului de la Kiev este acuzată de o fraudă de milioane de dolari, după o percheziție care a avut loc la una dintre cele patru locuințe ale sale.

Și casa omului de afaceri Igor Kolomoiski, un fost aliat politic al președintelui Ucrainei, a fost percheziționată în cadrul unei investigații privind suspiciunea de evaziune a taxelor vamale, scrie The Guardian.

În casa șefei Fiscului, al cărei nume nu a fost făcut public, anchetatorii au găsit 158.000 de dolari, 530.000 de hrinve ucrainene (11.000 de lire sterline), 2.200 de euro în numerar, bijuterii scumpe, îmbrăcăminte de la designeri celebri și ceasuri de aur de lux.

Anchetatorii au susținut că stilul de viață al femeii nu se potrivea cu venitul ei declarat în calitate de șef al biroului fiscal. Aceasta ar deține trei apartamente în Kiev cu o valoare totală de 1 milion de dolari, o casă lângă Kiev în valoare de aproximativ 200.000 de dolari și două mașini de vreo 150.000 de dolari.

De asemenea, s-a descoperit că șoferul ei avea o mașină de 100.000 de dolari, înmatriculată pe numele său, deși „venitul bărbatului în ultimii ani nu a fost mai mare de 8.000 de dolari”.

Potrivit anchetatorilor, femeia și-a folosit funcția pentru a reduce taxele fiscale ale unor persoane fizice și companii.

Vasil Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a declarat că au avut loc zeci de acțiuni, vizând oficiali corupți, agenți ruși și persoane care subminează securitatea țării.

„Nu intenționăm să ne oprim. Oricine îndrăznește să facă rău Ucrainei, mai ales în condiții de război, trebuie să înțeleagă clar că îl vom reține”, a spus el într-o declarație pe Telegram.

Mai mulți oficiali ucraineni au fost forțați să demisioneze săptămâna trecută pe fondul acuzațiilor de corupție. Totodată, Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că şefii serviciului vamal au fost demişi.

Toate aceste evenimente au avut loc în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se pregătea pentru summit-ul UE de la Kiev pentru a discuta despre potențiala aderare a țării la blocul celor 27 de state membre.

Potrivit unui proiect, UE va încuraja Ucraina să îndeplinească cerințele Comisiei Europene – care includ eradicarea corupției – pentru a permite începerea negocierilor de aderare.

articolul original.

Consilierul lui Zelenski spune că orașele leneșe și răsfățate Moscova și Sankt Petersburg vor fi atacate

25 January 2023 at 12:21
image

Orașele Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg ar putea fi atacate, a declarat consilierul administrației prezidențiale de la Kiev, Mihailo Podoliak. El nu a precizat însă cine și de ce le va ataca.

„Confirm oficial că o escaladare internă a războiului în Rusia este inevitabilă și că vor exista lovituri asupra unor diferite ținte. De către cine și de ce – nu putem discuta despre asta, există o lipsă de informații”, a adăugat Podoliak, subliniind că Ucraina nu lovește Rusia, scrie publicația Oxu.az.

„Cu toate acestea, escaladarea războiului în Rusia va fi inevitabilă și astfel de orașe răsfățate, leneșe, care trăiesc într-o realitate diferită, precum Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg, vor fi afectate”, a continuat consilierul.

Totodată, oficialul a recunoscut că în prezent Kievul nu dispune de arme care să permită efectuarea unor astfel de lovituri, relatează RuNews.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a acuzat forțele armate ucrainene de lovituri cu drone pe aerodromurile strategice Diagilevo și Engels din regiunile Reazan și Saratov.

Sistemele rusești de apărare aeriană au reușit să intercepteze dronele ucrainene, a menționat departamentul militar. Cu toate acestea, trei militari au murit pe aerodromul din Engels.

Și șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, declara la începutul lunii ianuarie că ruşii ar trebui să se aștepte la noi lovituri în inima ţării.

El a subliniat că atacurile vor lovi „din ce în ce mai adânc” în interiorul Rusiei, fără a spune însă clar că Ucraina va fi în spatele lor.

articolul original.

Olaf Scholz a acceptat, în sfârșit, să livreze tancuri Leopard, care ar putea ajunge în Ucraina abia peste trei luni

25 January 2023 at 11:45
image

Germania va livra Ucrainei tancuri de tip Leopard 2, depăşind astfel temerile de a-i trimite armament greu pe care Kievul îl consideră crucial în înfrângerea Rusiei în război, în timp ce Moscova acuză o provocare inutilă.

De câteva săptămâni, cancelarul german Olaf Scholz se afla în centrul unor presiuni tot mai mari pentru livrarea de tancuri Leopard şi autorizarea altor aliaţi din cadrul NATO să efectueze livrări, scrie Reuters.

Guvernul lui Scholz a blocat însă această decizie, de teama că ar determina Rusia la o escaladare a conflictului sau că NATO ar fi astfel atrasă în război.

Decizia de azi a Guvernului german deschide calea altor ţări - Polonia, Spania şi Norvegia - de a-i livra Ucrainei stocurile de tancuri de tip Leopard.

„Această decizie urmează linia noastră binecunoscută de a ajuta Ucraina în cel mai bun mod în care putem. Acționăm îndeaproape într-o manieră coordonată la nivel internațional”, a afirmat Olaf Scholz, într-un comunicat.

Germania urmează să livreze Ucrainei două batalioane de tancuri de tip Leopard 2, se arată în comunicat, iar într-o primă fază, Berlinul urmează să trimită Kievului 14 tancuri.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că tancurile ar putea fi operaţionale în Ucraina în aproximativ trei luni, pentru că mai întâi se va face instruirea şi apoi tancurile vor fi trimise la Kiev.

Antrenamentul militarilor ucraineni în Germania urmează să înceapă în curând, iar Berlinul va livra și logistica şi muniţia necesare operării tancurilor, se mai arată în comunicat.

Germania va elibera permisele necesare ţărilor partenere care vor să livreze Ucrainei în mod rapid tancuri de tip Leopard 2 din stocurile lor.

Pistorius a declarat că decizia de miercuri de a trimite tancurile Leopard 2 în Ucraina este "istorică", iar Germania va discuta despre alte livrări de sisteme de armament către Ucraina atât timp cât războiul va continua.

Cu toate acestea, este important "să nu devenim parte a războiului", a subliniat Pistorius, adăugând că decizia de a livra Leopard 2 nu este un motiv de bucurie.

articolul original.

Danemarca renunță la o sărbătoare legală, veche de secole, pentru a-și crește bugetul pentru apărare

20 January 2023 at 09:30
image

În timp ce noi ne pregătim de o minivacanţă dată prin bunăvoinţa Guvernului pentru bugetari, Danemarca dorește să-și atingă angajamentele financiare NATO cu trei ani înainte de termen și a introdus un proiect de lege în Parlament prin care anulează o sărbătoare legală, veche de secole.

Guvernul danez, o coaliție de partide de centru-stânga și centru-dreapta, spune că astfel se va ajunge mai repede la cheltuieli militare de 2% din PIB, o țintă convenită pentru 2030, scrie EUObserver.

Potrivit Ministerului de Finanțe, prin eliminarea acestei sărbători publice din calendarul angajaților se vor aduce venituri suplimentare de 3,2 miliarde de coroane daneze (430 milioane euro) pe an.

„Cred că țara noastră a scăpat relativ ieftin, cu un război pe continentul nostru, și suntem în măsură să facem mai mult din ceea ce trebuie să facem în alianța noastră militară și pentru securitatea danezilor prin desființarea unei sărbători publice”, spunea în decembrie premierul danez Mette Frederiksen.

Pe atunci, Frederiksen a declarat că angajații nu vor primi nicio compensație financiară, deși proiectul depus acum în Parlament prevede o creștere a salariului cu 0,45% în schimbul eliminării uneia dintre cele 11 sărbători legale pe care le au angajații danezi în fiecare an.

„Guvernul propune ca suplimentarea timpului de lucru să fie compensată în mod corespunzător. Acest lucru înseamnă că atât angajații cu salariu fix, cât și angajații plătiți cu ora vor fi plătiți de angajator pentru timpul muncit în plus.

Dacă vrem să ne protejăm securitatea națională, ținând cont de invazia lui Putin în Ucraina, cu toate implicațiile ei mai ample, toți trebuie să contribuim”, a declarat pentru EUobserver ministrul Muncii, Ane Halsboe-Jørgensen.

Marea Rugăciune este o sărbătoare creștină care datează din secolul al XVII-lea și este sărbătorită în a patra vineri după Paște.

Din 1770, nu au mai fost aduse modificări sărbătorilor Bisericii Evanghelice Luterane, motiv pentru care episcopii țării consideră această propunere „o încălcare semnificativă a tradiției bisericii”.

Legătura dintre eliminarea unei sărbători legale și creșterea bugetelor pentru apărare este o surpriză, au spus aceștia într-o declarație comună a episcopilor danezi.

Criticile au venit și din partea Confederației Sindicatelor Daneze (FH), care s-a reunit săptămâna trecută pentru a discuta propunerea, pe care a descris-o drept un „atac flagrant asupra modelului danez de muncă”, potrivit președintelui Lizette Risgaard.

În schimb, confederația patronatelor, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), susține propunerea Guvernului, afirmând că va crește forța de muncă cu 8.500 de lucrători cu normă întreagă.

Dacă proiectul de lege va respecta regulile parlamentare, ar putea fi adoptat în termen de o lună.

articolul original.

Un băiețel din Rusia care și-a pierdut tatăl în război a fost consolat de autorități cu un smartwatch. Văduva se declară foarte fericită (Video)

13 January 2023 at 11:45
image

Un băiețel din Rusia de doar 6 ani, care și-a pierdut tatăl în războiul din Ucraina, a primit drept ”consolare” din partea autorităților de la Moscova un smartwatch și un tur al biroului Ministerului de Interne.

Televiziunile din Rusia au prezentat acest caz ca pe ”un vis devenit realitate”.

„Visurile devin realitate de Anul Nou. Saveli Trokai, un copil în vârstă de 6 ani din Kostroma, știe sigur asta. Băiatul, care și-a pierdut tatăl în operațiunea militară specială, a scris o scrisoare pentru 'Pomul Dorințelor' al poliției. Directorul unuia dintre departamentele din cadrul Ministerului de Interne a citit scrisoarea sa și a pregătit un cadou pentru Saveli”, se arată într-un reportaj difuzat de Rossiya-1 și postat pe Twitter de Francis Scarr de la BBC.

More deeply depressing stuff from the Russian provinces

6 year old Savely’s dad was killed in Ukraine, but now the police have given him a smart watch and a tour of their station (how kind!)

Worst of all, when asked what he’d like to become when he’s older, he says "a soldier" pic.twitter.com/x0C3bwtOIc

— Francis Scarr (@francis_scarr)
January 12, 2023

Băiatul a fost primit la Ministerul de Interne împreună cu mama și sora sa în vârstă de doar două luni. „Este așteptat eroul zilei”, se arată în reportaj care prezintă apoi imagini cu cei trei. Saveli mai are doi frați, Filip și Matei, care au rămas acasă.

”Tatăl lui Saveli a murit în Donbas, apărând țara sa natală”, mai precizează reportajul, afirmând că băiatul „este puțin emoționat” când vede un general adevărat, „dar că zâmbește tot timpul”.

”Știi că visul devine realitate. Care este cel mai important lucru? Să credem în visurile noastre, nu-i așa?”, îl întreabă pe Saveli generalul de poliție Alexandr Arapov.

”Tu ai crezut în visul tau, iar el a devenit realitate”, îi mai spune generalul, iar apoi îi dă copilului o cutie în care se află un smartwatch.

Băiețelul desface cutia, scoate smartwatch-ul, iar generalul îi spune: ”Fiule, nici mama ta n-are unul din ăsta”.

Cel mai rău dintre toate, afirmă jurnalistul BBC, este că atunci când este întrebat ce i-ar plăcea să devină când va fi mai mare, băiatul spune: „soldat”.

Mai mult, mama băiatului apare zâmbind pe tot parcursul reportajului, iar la final afirmă că este foarte fericită.

”Nu ne-am așteptat la așa ceva. Este o mare surpriză pentru noi. Mai ales pentru Saveli. Mulțumim, suntem foarte fericiți!”, spune văduva, cu zâmbetul pe buze.

articolul original.

Un român a murit într-o avalanșă în Italia, la două zile după ce a scăpat dintr-o alta. Motivul emoționant pentru care se întorsese pe munte

11 January 2023 at 10:29

Un român stabilit în Ballabio, o comună din nordul Italiei, a murit marți după ce a fost surprins de o avalanșă. Cu doar două zile în urmă, Michele Buga, în vârstă de 60 de ani, pasionat de ciclism și alpinism, a reușit să supraviețuiască unei alte avalanșe. S-a întors însă pe munte pentru a-și recupera cei doi câini.

Românul a schiat duminică spre Pizzo Emet, la granița cu Elveția, și a lansat un apel de urgență în urma unei avalanșe, scrie Lecco Notizie.

Bărbatul se afla într-o zonă de frontieră, la aproximativ 300 de metri deasupra pasului Emet, alături de cei doi câini ai săi. Deși bateria telefonului său era la 3%, a avut timp să alerteze salvatorii și să le transmită că este epuizat. Ulterior nu a mai putut fi contactat.

Salvamontiștii au plecat în căutarea lui cu un elicopter, dar nu au putut efectua decât o recunoaștere aeriană de pe vârful Pizzo Emet, 3.200 de metri, până la o altitudine de 2.700 de metri, deoarece era o furtună de zăpadă iar vizibilitatea era zero.

Ulterior, echipele de salvare au găsit doi câini husky la Lacul Emet care aveau la gât numărul de telefon al persoanei căutate. Au cercetat apoi zona și au găsit o urmă în zăpadă care cobora pe partea elvețiană și schiurile bărbatului. În jurul orei două și jumătate, Buga a luat legătura cu centrul, explicând că se simțea destul de bine și că ajunsese într-un sat.

Foto: Facebook/Michele Buga

Însă marți a decis să urce iar pe munte, probabil pentru a-și aduce înapoi câinii. Pentru că nu s-a mai întors, a fost reactivată echipa de salvare pentru a doua oară. Patru salvatori montani au urcat la altitudine, apoi a fost trimis și elicopterul.

Bărbatul, care fusese probabil măturat de o nouă avalanșă, a fost reperat de salvatori și corpul a fost recuperat cu ajutorul unui elicopter.

Foto: Facebook/Michele Buga
articolul original.

Record în Danemarca: Cum a ajuns de la 200 pe an la zero jafuri bancare în 2022

5 January 2023 at 14:09
image

Numărul jafurilor bancare în Danemarca a scăzut la zero anul trecut, pentru prima dată în istorie, după eliminarea treptată a numerarului în sucursalele bancare.

În anul 2000 au avut loc 221 de jafuri bancare, adică aproximativ unul pentru fiecare zi în care sucursalele au fost deschise, scrie CNN.

În 2021, Danemarca a avut un singur jaf bancar, potrivit datelor de la Finance Denmark, un grup industrial pentru creditori.

Supravegherea sporită cu ajutorul camerelor, sistemele de alarmă îmbunătățite și cooperarea mai bună cu poliția au contribuit și ele la scăderea numărului de jafuri, potrivit lui Michael Busk-Jepsen, director de digitalizare la Finance Denmark.

Dar cel mai important factor al acestui declin îl reprezintă reducerea dramatică a numărului de casierii.

Din aproximativ 800 de sucursale bancare din Danemarca, doar 20 mai au personal care se ocupă de depozite și retrageri, a declarat Busk-Jepsen pentru CNN.

Retragerile de numerar au scăzut cu aproximativ 75% în ultimii șase ani, mai scrie Bloomberg, citând datele băncii centrale.

Danemarca are o populație de aproximativ 5,9 milioane de persoane și este clasată în mod regulat drept una dintre cele mai fericite țări din lume.

În 2022, a ajuns pe locul al doilea după Finlanda, obținând scoruri foarte bune la măsuri precum speranța de viață sănătoasă, PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social și corupția scăzută.

articolul original.

Românii sunt pe locul 3 în topul traficanților care duc migranți în Austria

5 January 2023 at 10:33
image

Românii se află pe locul 3 în topul traficanților care duc migranți în Austria, la egalitate cu ucrainenii și după sirieni și turci, arată un bilanţ al poliției austriece pe 2022.

Anul trecut au fost identificați 687 de traficanți de persoane, cei mai mulți dintre ei fiind arestați, scrie Kronen Zeitung.

Numărul celor care au trecut ilegal granița în Austria a crescut semnificativ după ce a început războiul din Ucraina, precizează sursa citată. Peste 100.000 de persoane care au intrat ilegal în Austria au fost reținute în 2022.

Numărul traficanților de migranți a început să crească încă din 2016, când s-au înregistrat 249 de arestări. În 2020 au fost 311 arestări, iar în 2021 au fost arestați 441 de traficanți de migranți, a anunțat Oficiul Federal de Poliție Criminală.

Anul trecut, majoritatea traficanților au fost din Siria (99), Turcia (69), România (52) şi Ucraina (52).

„Există mulți tineri printre traficanții ucraineni și mulți sunt folosiți ca șoferi. Unii au simțit afacerea”, a explicat Gerhard Tatzgern, șeful operațiunilor de combatere a contrabandei la Oficiul Federal de Poliție Criminală.

Totodată, printre traficanții arestaţi se numără și 32 de cetăţeni austrieci.

„Factorul decisiv în lupta împotriva traficului de persoane este cooperarea strânsă și, mai ales, transfrontalieră. Detașarea ofițerilor de poliție austrieci în Ungaria, Serbia sau Macedonia de Nord este un semn important de cooperare internațională activă”, a declarat ministrul de Interne Gerhard Karner.

În 2022, contrabandiştii au profitat de războiul din Ucraina explicând potenţialelor lor victime că niciodată nu a fost atât de uşor să ajungă în Europa, deoarece nu mai existau controale.

Cea mai folosită rută pentru a ajunge în Austria a rămas în 2022 ruta estică a Mediteranei, în special ruta Balcanilor de Vest, care merge către Austria prin Turcia, Grecia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România și Ungaria.

Amintim că România nu a primit votul în Consiliul JAI pentru aderarea la spațiul Schengen, fiind înregistrate două voturi negative.

Unul a fost al Austriei, care a refuzat în ciuda tuturor datelor și argumentelor oficiale de la nivelul UE să susțină România, pe motiv că nu are suficient de protejate frontierele, ceea ce ar oferi cale liberă migranților ilegali.

articolul original.

China amenință statele care i-au impus restricții anti-Covid: E manipulare în scopuri politice!

4 January 2023 at 11:51
image

Beijingul a criticat impunerea de teste Covid-19 pentru pasagerii care sosesc din China și a amenințat cu contramăsuri țările care au luat această decizie.

China se confruntă cu o epidemie de coronavirus la nivel național, după ce a redus brusc restricțiile, scrie BBC.

SUA, Marea Britanie, India, Japonia și mai multe țări europene au anunțat măsuri mai dure pentru pasagerii care vin din China, pe fondul îngrijorărilor legate de lipsa de date despre infecții și a temerilor cu privire la posibilitatea să se răspândească noi variante de Covid.

„Credem că restricțiile adoptate de unele țări nu au o bază științifică și sunt inacceptabile. Ne opunem ferm încercărilor de a manipula măsurile Covid în scopuri politice și vom lua contramăsuri bazate pe principiul reciprocității”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Mao Ning.

Au fost cele mai dure comentarii ale Chinei cu privire la această problemă, după ce și Australia și Canada s-au alăturat săptămâna aceasta unei liste tot mai mari de țări care solicită celor care vin din China să facă un test Covid înainte de a se îmbarca.

SUA se numără printre țările care au apărat testele Covid. „Aceasta este o abordare care se bazează exclusiv pe știință”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, reporterilor, întrebat despre declarația omologului său chinez.

Măsurile au la bază „preocupări foarte mari în ceea ce privește sănătatea publică, din cauza creșterii numărului cazurilor de Covid-19 în China și a lipsei de date adecvate și transparente despre secvențierea genomică virală și epidemiologică raportate”, a spus Price.

El a reiterat că SUA sunt gata să-și împartă vaccinurile împotriva Covid-19 cu China.

Și premierul francez Élisabeth Borne a apărat restricțiile de călătorie. Începând de miercuri, oricine zboară din China către Franța va trebui să prezinte un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore și să fie supus unor teste aleatorii la sosire.

Australia a spus că nu va fi influențată de amenințarea Chinei. Trezorierul Jim Chalmers a declarat la postul național de televiziune ABC că „țările își vor lua propriile decizii cu privire la restricțiile de călătorie”.

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-au întâlnit marți cu oamenii de știință chinezi, pe fondul îngrijorării cu privire la acuratețea datelor Chinei privind răspândirea și evoluția focarului de Covid.

Agenția ONU i-a invitat pe oamenii de știință să prezinte date detaliate despre secvențierea virală și să împărtășească datele despre spitalizări, decese și vaccinări.

articolul original.

Românii din Austria protestează în fața guvernului de la Viena

16 December 2022 at 14:26
image

Românii din Austria vor protesta, duminică, în fața guvernului de la Viena, după veto-ul împotriva intrării în Schengen a țării noastre.

Informația a fost confirmată de președintele grupului cultural româno-austriac Unirea, Ioan Godja, scrie cotidianul Kurier.

Manifestația este organizată de Unirea și Federația Cluburilor Românești din Europa (FADERE) și este programată să înceapă la ora 13:00.

Organizatorii descriu evenimentul drept „un semn de protest față de votul cancelarului Karl Nehammer împotriva aderării României la spațiul Schengen”.

Godja a spus că se așteaptă ca la protest că vină aproximativ 100 de persoane, iar demonstrația a fost înregistrată. Potrivit lui Godja, în Austria trăiesc aproximativ 150.000 de români.

Austria este singura țară din UE care se opune aderării României la Schengen. Veto-ul a fost susținut și de Olanda, care, totuși, a avut preocupări în primul rând cu privire la Bulgaria.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, și ministrul de Interne Gerhard Karner au justificat veto-ul prin creșterea migrației ilegale, tot pe ruta balcanică.

Însă din punctul de vedere al Comisiei UE și al Parlamentului European, România și Bulgaria au îndeplinit toate condițiile pentru aderarea la Schengen. Cele două țări au abordat veto-ul austriac și la summitul UE de joi de la Bruxelles.

După summit, Nehammer s-a referit la un summit special planificat al UE pentru 9 februarie. O aderare la Schengen a României și Bulgariei nu este realistă până atunci, a spus el.

De asemenea, Olanda a cerut Comisiei UE să prezinte un raport privind statul de drept privind Bulgaria, care nu este așteptat până în iunie. Prin urmare, este de așteptat ca niciuna dintre cele două țări să nu intre în Schengen fără frontiere înainte de vară.

articolul original.

Ce ar însemna rachetele americane Patriot pentru Ucraina

16 December 2022 at 09:48
image

În ultimele săptămâni au circulat mai multe zvonuri potrivit cărora Ucraina va obține sisteme avansate de rachete de apărare Patriot, construite în SUA, pentru a încerca să contracareze atacurile rusești cu rachete și drone.

De la începutul războiului, în februarie, mai multe sisteme de apărare antiaeriene occidentale au fost trimise în Ucraina. Toate oferă un nivel cuprinzător de protecție împotriva diferitelor amenințări, scrie BBC.

Dar rachetele Patriot vor antagoniza Moscova. Sunt extrem de eficace și scumpe. O rachetă Patriot costă aproximativ 3 milioane de dolari - de trei ori mai mult decât un sistem de apărare antiaeriană NASAMS.

Sistemul Patriot a fost folosit împotriva rachetelor Scud de fabricație rusă în timpul primului război din Golf și a fost dezvoltat continuu de atunci de către Raytheon Technologies.

Sistemul include un centru de comandă, o stație radar pentru a detecta amenințările care apar și lansatoare. Raza de țintire variază între 40 km și 160 km, în funcție de tipul de rachetă utilizată.

Și este ceea ce se numește sistem de „apărare punctuală”: este conceput în general pentru a apăra anumite zone, cum ar fi orașele sau infrastructurile importante.

Niciun militar american sau alte trupe NATO nu pot opera aceste sisteme în interiorul Ucrainei, așa că, la fel ca alte arme occidentale, forțele ucrainene vor trebui să fie antrenate să le folosească. Și acest antrenament trebuie să aibă loc în afara țării lor. Oficial, SUA nu au anunțat nimic.

"Nu am niciun anunț de făcut astăzi cu privire la un pachet nou de asistență în materie de securitate. Ca întotdeauna, vom continua să rămânem angajați să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a-și apăra națiunea", a declarat joi seara generalul de brigadă Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Moscova a numit orice plan de desfășurare a rachetelor Patriot „o provocare” și o extindere a implicării militare a Statelor Unite în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că sistemul american de apărare antiaeriană Patriot ar fi o ţintă legitimă pentru loviturile armatei ruse împotriva Ucrainei.

Este dificil de spus exact ce efect vor avea sistemele Patriot. Dar cu siguranță vor oferi un grad suplimentar de protecție.

Și ceea ce este clar este că sistemele vechi de rachete construite în Rusia, ale Ucrainei, sunt înlocuite treptat de sisteme moderne occidentale. Acest lucru va oferi un confort pentru Kiev, dar este un semnal de alarmă pentru Moscova.

articolul original.

Moscova susține că a primit scuze de la papa Francisc

15 December 2022 at 12:21
image

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că a primit o declarație oficială de la Vatican în care Sfântul Scaun prezintă scuze pentru declarațiile papei Francisc despre soldații ceceni și buriați.

Suveranul pontif i-a numit pe aceștia cei mai cruzi soldați ai Rusiei, scrie agenția TASS.

„A fost primit un apel de la Vatican, care conține o declarație oficială din partea secretarului de stat al Sfântului Scaun, Pietro Parolina, în legătură cu declarația pontifului.

Acest apel, spune următoarele: Secretariatul de Stat al Vaticanului prezintă scuze părții ruse. Sfântul Scaun are un profund respect pentru toate popoarele Rusiei, pentru demnitatea, credința și cultura lor, precum și pentru alte țări și popoare ale lumii”, a declarat Zaharova.

Ea a subliniat că abilitatea de a recunoaște greșelile devine din ce în ce mai puțin obișnuită în comunicarea internațională modernă.

”Această situație arată că în spatele apelurilor la dialog ale Vaticanului se află capacitatea de a conduce acest dialog și de a asculta interlocutorii. O astfel de abordare, vă pot spune acum, impune respect sincer. Credem că acest incident a fost soluționat și așteptăm cu nerăbdare să continuăm interacțiunea constructivă cu Vaticanul", a adăugat Zaharova.

Anterior, papa Francisc, într-un interviu acordat presei americane, i-a numit pe ceceni și buriați „cea mai brutală parte a trupelor ruse din Ucraina”.

Vaticanul trimite lenjerie termică în Ucraina

Pe de altă parte, Vaticanul a lansat joi o campanie de crowdfunding pentru a trimite lenjerie termică în Ucraina, cu scopul de a-i ajuta pe rezidenți să supraviețuiască iernii, în condițiile în care se confruntă cu o penurie de curent pe fondul războiului cu Rusia, scrie Reuters.

Biroul pentru acte caritabile al Vaticanului a declarat într-un comunicat că s-a asociat cu site-ul italian de crowdfunding eppela.com pentru a strânge bani pentru a cumpăra hainele.

Șeful biroului, cardinalul Konrad Krajewski, a anunţat că firmele italiene au răspuns deja la un apel anterior donând lenjerie termică.

Krajewski, un polonez stabilit la Roma și care a efectuat mai multe misiuni caritabile în Ucraina pentru papa Francisc în acest an, a declarat că va duce personal îmbrăcămintea în țară.

Papa a îndemnat oamenii miercuri să cheltuiască mai puțin pentru sărbătorile și cadourile de Crăciun din acest an și să trimită diferența ucrainenilor, pentru a-i ajuta să treacă peste foamea și frigul iernii.

articolul original.

Imagini virale cu trupele indiene și chineze care se bat cu bastoane și cărămizi (Video)

15 December 2022 at 09:12
image

O înregistrare video cu ceea ce pare a fi o ciocnire violentă între trupele indiene și cele chineze la frontiera din Himalaya a devenit virală pe rețelele de socializare.

Videoclipul, afirmă un ofițer militar indian care cunoaște confruntările de la granița dintre China și India, a fost filmat în statul indian muntos Arunachal Pradesh, scrie CNN.

Deși nu este clar cine a filmat sau a făcut public videoclipul, acesta a început să circule marți pe rețelele de socializare indiene, la doar câteva ore după ce Ministerul indian al Apărării a confirmat că a avut loc un conflict la graniță.

În videoclip – pe care CNN precizează că nu îl poate verifica – trupele din ambele țări sunt văzute pe un teren muntos, înconjurate de dealuri verzi, aparent neatinse de iarnă.

Deși sunt separați de sârmă ghimpată, imaginile par să arate cum trupele indiene îi bat pe soldații chinezi cu arme improvizate, inclusiv ceea ce par a fi bețe de lemn și țevi de metal. În câteva cazuri, soldații indieni pot fi văzuți aruncând cu cărămizi sau pietre.

Mulți dintre soldații chinezi, adunați de cealaltă parte a sârmei, par să aibă în mâini, de asemenea, bețe lungi sau bastoane.

În cele din urmă, sârma ghimpată se prăbușește și soldații indieni merg înainte, determinând trupele chineze să sară peste un zid de piatră și să părăsească zona, în uralele părții indiene.

O sursă militară indiană a spus că astfel de agresiuni sunt frecvente din cauza percepțiilor diferite ale celor două părți asupra frontierei.

Mai mulți experți au declarat pentru CNN că videoclipul nu este filmat recent, având în vedere lipsa zăpezii. Cu toate acestea, videoclipul oferă o perspectivă asupra tensiunilor actuale, despre care informațiile sunt, de obicei, strict restricționate de către autorități.

articolul original.

Cât se pregătesc rușii pentru un atac cu rachete asupra Ucrainei și cum își fac planurile

7 December 2022 at 12:30
image

Rușii au lansat numeroase atacuri cu rachete asupra infrastructurii din Ucraina, iar multe dintre ele au fost respinse de forțele ucrainene.

Dar este destul de dificil de prezis când va avea loc următorul atac masiv, pentru că este planificat și pregătit în avans, spune purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, Iuri Ignat, citat de Ukrinform.

În același timp, conducerea armatei de la Kiev e conștientă de obiectivele Rusiei, a adăugat oficialul militar ucrainean.

„Este greu de prezis ceva, pentru că Rusia plănuiește totul în avans și planifică totul în secret. Obiectivele lor sunt scrise, notate pe hârtie de mai mult timp, unele sunt prioritare, altele nu. În principiu, toate obiectivele trasate de ei (ruși - n.red. ) au fost cunoscute de conducerea noastră militară”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene.

Potrivit lui Ignat, o lovitură pregătită de ruși durează mai multe zile.

”Cât durează să pregătească un atac? Nu vorbim de o zi, poate fi vorba de câteva zile, pentru că se programează ruta de zbor a rachetelor, se adună informații din surse aeriene, terestre și spațiale.

De asemenea, ei colectează date despre locația sistemelor noastre de apărare aeriană, unde sunt amplasate, cum să le ocolească și unde există puncte slabe în sistemul de apărare aeriană”, a spus Ignat.

El a mai afirmat că toate aceste date sunt centralizate, iar apoi rușii stabilesc ziua în care pot lansa o lovitură cu rachete.

„Chiar dacă luni a avut loc un atac masiv cu rachete, este clar că nu a fost o decizie spontană, a fost pregătită din timp”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit Ukrinform, Forțele de Apărare ucrainene au doborât peste 60 de rachete din cele peste 70 lansate de trupele ruse asupra Ucrainei în timpul unui bombardament masiv care a avut loc luni, 5 decembrie.

Ziua 287 de război: Kremlinul promite să se răzbune, după ce trei baze militare din Rusia au fost atacate cu drone

articolul original.

Rusia renunță la petrecerile grandioase de Anul Nou și trimite banii Armatei, pentru a ataca în continuare Ucraina

7 December 2022 at 09:48
image

Mai multe orașe din Rusia nu vor mai organiza festivități de Anul Nou și redirecționează fondurile către armata rusă, pentru a continua să lupte în Ucraina.

Oficialii din Sankt Petersburg, Iaroslavl, Kaluga, Nijni Novgorod, regiunea Tomsk din Siberia și Republica Sakha au anulat festivitățile, a informat The Telegraph, citat de Insider.

Decizia vine după ce soldații de pe front s-au plâns că le lipsește echipamentul adecvat, obligând oficialii să evite organizarea evenimentelor grandioase în țară.

Dmitri Denisov, primarul orașului Kaluga, din vestul Rusiei, a declarat pe rețelele de socializare că a anulat toate concertele, focurile de artificii și decorațiunile de Revelion.

„Vom direcționa toate aceste fonduri către sprijinirea locuitorilor din Kaluga care au fost mobilizați. Oamenii noștri trebuie să fie echipați corespunzător”, a spus el.

La rândul său, Vladimir Mazur, guvernatorul orașului Tomsk, crede că nu ar trebui să existe petreceri „corporatiste” de Anul Nou pentru oficiali, dar copiii „nu pot rămâne fără sărbători și cadouri”.

În Rusia, cadourile sunt oferite de obicei la 1 ianuarie, cu câteva zile înainte de data la care rușii sărbătoresc Crăciunul, pe 6 ianuarie.

La Moscova, primarul Serghei Sobyanin a spus că va organiza o festivitate restrânsă, renunțând la spectacolul obișnuit de artificii și la concert. Vor fi în continuare evenimente, dar mici, a spus el, iar o parte din profit va fi transferată către armată.

În septembrie, oficialii de la Moscova au fost criticați pentru că au organizat un mare foc de artificii pentru a sărbători cea de-a 875-a aniversare a orașului.

Războiul președintelui rus Vladimir Putin din Ucraina a devenit din ce în ce mai nepopular. Unii activiști ruși l-au acuzat săptămâna trecută că a cheltuit miliarde pentru armata Rusiei, în timp ce mulți dintre ei îngheață în case.

"Îi iau pe tineri - singurii susținători ai familiilor - și îi trimit înapoi în sicrie. Îngheață pe front, se îmbolnăvesc, mor în timp ce familiile lor trăiesc în sărăcie", a declarat Valentina Melnikova, o activistă din cadrul Comitetului Mamelor Soldaților.

Ziua 287: Noi atacuri cu drone și rachete în Ucraina, Rusia ar putea căuta o falsă ieșire din război

articolul original.

China a înființat peste 100 de secții de poliție pe tot globul, inclusiv în România

5 December 2022 at 10:58
image

Beijingul a înființat peste 100 de așa-zise secții de poliție pe tot globul, pentru a monitoriza, hărțui și, în unele cazuri, repatria cetățenii chinezi care trăiesc în exil, folosind acorduri bilaterale de securitate încheiate cu țări din Europa și Africa pentru a obține o largă prezență la nivel internațional, arată un nou raport.

Organizația pentru drepturile omului Safeguard Defenders, din Madrid, spune că a găsit dovezi că Beijingul administrează încă 48 de secții de poliție în străinătate, după ce ONG-ul dezvăluise în premieră în septembrie existența a altor 54 de astfel de secții, scrie CNN.

Noul său raport – denumit „Patrulează și convinge” – se concentrează pe amploarea rețelei și examinează rolul pe care inițiativele polițienești comune între China și mai multe țări europene, inclusiv Italia, Croația, Serbia și România, l-au jucat în testarea unei extinderi a secțiilor chineze din străinătate mai ample decât se știa până la publicarea dezvăluirilor organizației.

Printre noile acuzații formulate de grup se numără cea potrivit căreia un cetățean chinez a fost obligat să se întoarcă acasă de către agenți care lucrau sub acoperire într-o secție de poliție chineză dintr-o suburbie a Parisului, recrutați în mod expres în acest scop. O dezvăluire anterioară arăta că alți doi exilați chinezi au fost repatriați cu forța din Europa – unul din Serbia, celălalt din Spania.

Cine conduce secțiile de poliție?

Safeguard Defenders, care a analizat documente oficiale chinezești pentru a obține dovezi ale presupuselor încălcări ale drepturilor omului, a declarat că a identificat patru jurisdicții de poliție distincte ale Ministerului Securității Publice din China, active în cel puțin 53 de țări, teoretic pentru a-i ajuta pe expatriații chinezi proveniți din respectivele jurisdicții cu problemele lor din străinătate.

Beijingul a negat că administrează entități polițienești nedeclarate în afara teritoriului său. „Sperăm că părțile în cauză vor înceta să incite pentru a crea tensiuni. Folosirea acestui lucru drept pretext pentru a denigra China e inacceptabilă”, declara în luna noiembrie Ministerul chinez de Externe.

În schimb, China a susținut că acele entități sunt centre administrative, înființate pentru a-i ajuta pe expatriații chinezi cu diferite chestiuni, precum schimbarea permisului de conducere. De asemenea, Beijingul a spus că acele birouri au apărut și ca urmare a pandemiei de Covid, care a lăsat mulți chinezi blocați în carantină în alte țări și în imposibilitatea să-și actualizeze actele.

Când a fost chestionat luna trecută de CNN cu privire la acuzațiile inițiale ale Safeguard Defenders, Ministerul de Externe al Chinei a spus să în secțiile din străinătate lucrează voluntari.

Cu toate acestea, cel mai recent raport al organizației susține că o rețea de poliție pe care a investigat-o a angajat 135 de persoane pentru primele 21 de secții.

De asemenea, organizația a obținut un contract de muncă pe trei ani al unui angajat dintr-o secție chineză din Stockholm.

Activitățile consulare nedeclarate din afara misiunilor diplomatice oficiale ale unei țări sunt extrem de neobișnuite și ilegale, cu excepția cazului în care o țară-gazdă și-a dat explicit consimțământul. Totodată, raportul Safeguard Defenders susține că unele secții au fost înființate cu câțiva ani înainte de pandemie.

Rapoartele au declanșat investigații în cel puțin 13 țări diferite până acum și au aprins tensiunile diplomatice între China și țări precum Canada, care găzduiește o mare diasporă chineză.

China nu este singura superputere acuzată că folosește mijloace extrajudiciare pentru a ajunge la ținte polițienești sau pentru a persecuta politic cetățeni din străinătate.

Rusia, de exemplu, a fost acuzată în două rânduri că a folosit substanțe letale chimice și radioactive pe teritoriul britanic, în încercarea de a-și asasina foști spioni - acuzațiile au fost negate mereu de Rusia.

În Statele Unite, CIA a fost implicată într-un scandal privind extrădarea suspecților de terorism luați de pe străzile Italiei și duși în Golful Guantanamo după atentatele de la 9 septembrie 2001.

Cyu toate acestea, în cazul Chinei acuzația unei represiuni pe scară largă contra cetățenilor chinezi din străinătate are loc într-un moment esențial pentru o țară care se luptă cu propriile tulburări interne, pe fondul epuizării răbdării populației față de strategia restrictivă „zero-Covid”, în timp ce al treilea mandat al lui Xi Jinping începe. Săptămâna trecută, China a anunțat că-și va relaxa unele restricții sanitare, la trei ani de la debutul pandemiei.

China a semnat acorduri de patrulare a poliției cu alte țări

Italia, care a semnat începând din 2015 o serie de acorduri bilaterale de securitate cu China, a păstrat tăcerea în timpul dezvăluirilor despre presupusele activități de pe teritoriul ei.

Între 2016 și 2018, poliția italiană a efectuat mai multe patrule comune cu poliția chineză – mai întâi la Roma și Milano – și mai târziu în alte orașe, inclusiv Napoli, unde, spune Safeguard Defenders, a găsit dovezi că a fost instalat un sistem de supraveghere video într-o zonă locuită în special de chinezi, oficial „pentru descurajarea eficientă a infracțiunilor de acolo”.

În 2016, un oficial de poliție italian a declarat pentru NPR că activitățile comune ale poliției vor „duce la mai multă cooperare internațională, schimb de informații și schimb de resurse pentru combaterea grupărilor infracționale și teroriste care ne afectează țările”.

ONG-ul a dezvăluit că Italia a găzduit 11 secții de poliție chinezești, inclusiv în Veneția și în Prato, lângă Florența.

La o ceremonie care a avut loc la Roma în 2018 pentru inaugurarea unei noi secții au participat oficiali ai poliției italiene, potrivit unor clipuri postate pe site-uri chineze, ceea ce demonstrează legăturile strânse dintre forțele de poliție ale celor două țări.

Ministerele de Externe și de Interne din Italia nu au răspuns la întrebările CNN.

China a încheiat, de asemenea, acorduri comune de patrulare a poliției cu Croația și Serbia între 2018 și 2019. Polițiști chinezi au fost văzuți cel mai recent în iulie patrulând împreună cu omologii lor croați pe străzile capitalei Zagreb.

Un responsabil al poliției din Zagreb a declarat pentru Xinhua că patrulele sunt esențiale pentru „protecția și atragerea turiștilor străini”.

Reuters relata în 2019 că polițiști chinezi patrulau împreună cu cei sârbi în Belgrad pentru a ajuta la gestionarea afluxului de turiști chinezi. Un polițist sârb a precizat că chinezii nu au autoritatea de a face arestări.

De asemenea, Safeguard Defenders mai spune că secții chineze au sunt și în Africa de Sud.

China încearcă să repatrieze oameni împotriva voinței lor

Safeguard Defenders afirmă că a dat întâmplător peste aceste rețele de secții de poliție în timp ce încerca să evalueze amploarea eforturilor Chinei de a-i convinge pe chinezi să se întoarcă în țară chiar și împotriva voinței lor.

Potrivit datelor oficiale chineze, ar putea fi aproape un sfert de milion de oameni răspândiți în jurul lumii, de când Xi este la putere.

„Ceea ce vedem venind din China sunt tot mai multe tentative de reprimare a dizidenței oriunde în lume, de a amenința oameni, de a-i hărțui de a-i face să fie suficient de temători încât să rămână tăcuți, fiindcă altfel riscă să fie repatriați în China împotriva voinței lor”, a declarat directoarea de campanie a Safeguard Defenders, Laura Harth.

„Încep cu apeluri telefonice. S-ar putea să înceapă să-ți intimideze rudele din China, să te amenințe, să facă totul pentru a convinge chinezii din străinătate să revină. Dacă acest lucru nu funcționează, vor folosi agenți sub acoperire în străinătate”, a spus ea.

Rapoartele stârnesc furie și anchete

Dezvăluirile au provocat indignare puternică în unele țări și o tăcere vizibilă în altele.

Luna trecută, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că este profund îngrijorat de aceste dezvăluiri. „Este scandalos să te gândești că poliția chineză ar încerca să-și deschidă birou, la New York, de exemplu, fără o coordonare legală. Încalcă suveranitatea și eludează normele judiciare și procedurile de cooperare polițienească”, a afirmat el.

Irlanda a închis secția de poliție chineză aflată pe teritoriul său, în timp ce în Olanda, care a luat măsuri similare, are loc o anchetă în curs, la fel ca și în Spania.

Directoarea de campanie a Safeguard Defenders, Laura Harth, a declarat pentru CNN că organizația va găsi probabil mai multe secții de poliție. „Este vârful aisbergului”, a spus ea.

articolul original.
  • There are no more articles
❌