ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Un straniu praf alb a fost remarcat în curțile și pe mașinile oamenilor din județul Prahova. Oamenii se tem pentru sănătatea lor: „Așa ceva nu am mai văzut”

29 September 2022 at 09:13
image

Localnicii din comuna Bărcănești au remarcat un strat gros de praf alb în curți și pe mașini, dar și un miros greu de suportat, potrivit Antena3.ro.

„Așa ceva nu am mai văzut”, spune un localnic

Oamenii susțin că este prima dată când văd așa ceva și că se tem pentru sănătatea lor.

„Aşa ceva nu am mai văzut. Am zis că o fi de la ploaie, dar nu e de la ploaie”, susține un localnic. „Nu e bun praful ăsta, ţi se ia pe mână”, a spus o altă femeie din zonă.

În contextul zecilor de sesizări primite, Garda de Mediu a demarat verificări, iar la scurtă vreme a fost descoperită și cauza. O pană de curent a oprit instalațiile tehnlogice ale rafinăriei de la Brazi, iar instalația a împrăștiat pulberea în atmosferă în procesul de repunere în funcțiune.

Nu este exclusă posibilitatea ca operatorul economic care își desfășoară activitatea în rafinărie să fie amendat pentru poluarea din atmosferă.

„Din primele informații obținute de la fața locului, avaria s-a produs ca urmare a căderii de tensiune din stația electrică proprie a operatorului, astfel s-a oprit accidental funcționarea cazanelor de abur ceea ce a condus la oprirea forțată a mai multor instalații tehnologice.

În procesul de repornire al instalației tehnologice de Cracare Catalitică, ca urmare a unor defecțiuni tehnologice la sistemul de separare catalizator de gazele arse, acestea nu au mai urmat traseul de filtrare, ceea ce a condus la eliberarea în atmosferă de pulberi de catalizator (praf de culoare albă) cu miros sfecific acestuia provocând disconfort locuitorilor din împrejurimi”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu.

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Emilia Șercan, după declarația lui Ioan Pleșa: Nu putem să spunem că „Mona Lisa” este semnată de mâine încolo de Sorin Cîmpeanu. Ministrul încearcă să facă orice pentru a scăpa de acuzația de plagiat (VIDEO)

28 September 2022 at 12:50
image

Autoratul unei creații originale nu poate fi schimbat după bunul plac al unor persoane, a explicat jurnalista Emilia Șercan, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, în contextul în care Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației și unul dintre liberalii acuzați de plagiat, a publicat o declarație a prof. Ioan Pleșa în încercarea de a răspunde la acuzațiile cu care se confruntă.

Emilia Șercan, pe B1 TV: : Nu putem să spunem că „Mona Lisa” este semnată de mâine încolo de Sorin Cîmpeanu

Întrebată de ce crede că argumentele nu stau în picioare, Emilia Șercan a explicat: „Argumentele nu stau în picioare pentru că, așa cum au spus și juriștii pe care i-am consultat în momentul în care am publicat materialul, nu poți să predai autoratul asupra unei creații, adică nu putem să spunem că «Mona Lisa» a fost semnată de Leonardo Da Vinci și de mâine încolo este semnată de Sorin Cîmpeanu, de exemplu, sau cartea «Solenoid» este semnată de Mircea Cărtărescu, un lucru de maximă notorietate, iar de mâine înainte este semnată de Sorin Cîmpeanu, așa ceva nu se poate”.

„În legătură cu o lucrare, o operă, o creație, poți eventual să comercializezi diverse tipuri de drepturi legate de aceasta, dreptul, de exemplu, de a obține beneficii în legătură cu opera respectivă, dreptul de a licenția multiplicarea respectivei opere ș.a.m.d., dar autoratul unei creații originale nu poate fi schimbat după bunul plac al unor persoane, chiar și în baza unor scrisori publice sau nepublice”, a continuat jurnalista, la rândul său profesor universitar.

„Domnul Ioan Pleșa înțeleg că a ajuns la vârsta de 92 de ani, îi urez foarte multă sănătate și toate cele bune, dar îi face un mare deserviciu domnului Cîmpeanu și își face și sieși un mare deserviciu, pentru că dacă spune în această scrisoare faptul că au lucrat împreună la perfecționarea și la îmbunătățirea respectivului curs, dar dumnealui nu l-a semnat niciodată pe Sorin Cîmpeanu ca autor al respectivului curs, înseamnă că domnul Pleșa și-a însușit în mod fraudulos munca lui Sorin Cîmpeanu”, a mai spus Emilia Șercan.

„Dacă au lucrat împreună la redactarea respectivului curs, de ce domnul Pleșa nu l-a semnat și pe Sorin Cîmpeanu să apară amândoi ca autori ai respectivelor capitole și de ce domnul Cîmpeanu, în 2006 și în 2009, s-a semnat singur autor al respectivelor capitole și nu l-a semnat și pe domnul Pleșa drept coautor? Sunt lucruri de un maxim bun simț, care pot fi observate și desprinse, concluzionate din această scrisoare”, a continuat ea.

Întrebată dacă e de părere că există ceva ce aflăm în plus după această ultimă poziție a ministrului, Emilia Șercan a spus: „Da, aflăm faptul că domnul Cîmpeanu este capabil de orice lucru pentru a demonstra contrariul și asta arată de fapt că este conștient de gravitatea lucrurilor pe care eu le-am arătat în ancheta mea de acum două zile și că încearcă să facă orice lucru care sfidează și logica, și bunul simț pentru a scăpa de acuzația de plagiat și de însușire frauduloasă a autoratului celor 13 capitole”.

articolul original.

Cătălin Drulă: Bode și Burduja au făcut matrapaslâcuri în acordarea împrumutului pentru Blue Air / În 2022, lucrurile sunt chiar mai grave. Vorbim de o țeapă, un Caritas, cu sute de mii de români păgubiți (VIDEO)

28 September 2022 at 07:54
image

Liderul USR, Cătălin Drulă, îi acuză pe liberalii Lucian Bode și Sebastian Burduja că au făcut „matrapaslâcuri” în acordarea ajutorului de stat pentru Blue Air în 2020, însă susține că în ceea ce privește anul 2022 „lucrurile sunt într-un fel chiar mai grave„ și „vorbim de o țeapă, de un Caritas, în care cei păgubiți au fost direct sute de mii de români”.

Cătălin Drulă (USR) lansează acuzații în scandalul Blue Air

„E un întreg rechizitoriu. Eu cred că cineva din Ministerul Finanțelor a vrut să se pună la adăpost și a spus totul dinainte într-un document care a scăpat pe un site oficial al statului român, îl puteți găsi pe site-ul Ministerului Finanțelor. Așa vedem matrapaslâcurile făcute de Bode și Burduja în acordarea acestui împrumut”, spune fostul ministru al Transporturilor.

„Dacă mergem înainte către anul 2022, aici lucrurile sunt într-un fel chiar mai grave. Dacă în 2020 puteam vorbi despre un viitor prejudiciu asupra bugetului de stat, în 2022 vorbim de o țeapă, de un Caritas, în care cei păgubiți au fost direct sute de mii de români. Avem scrisori disperate de la compania Blue Air în care ne spun că nu își mai pot plăti ratele, notifică statul român”, a adăugat liderul USR.

„Tot în luna mai, și asta este foarte interesant, preocuparea domnului Grindeanu era, în caz că statul preia această companie, să aibă grijă să nu ajungă la Ministerul Transporturilor așa cum fusese ordonanța din 2020. În luna mai, în Camera Deputaților, prin Comisia de transporturi, prin deputații PSD, la comanda domnului Grindeanu, a fost introdus un amendament și votat, în ciuda opoziției USR, astfel încât compania să ajungă la AAAS, fostul AVAS, cimitirul de relicve comuniste. Practic, domnul Grindeanu se pregătea pentru un faliment anunțat, dar nu le-a spus și românilor”, a mai spus el.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Claudiu Năsui acuză PSD și PNL că sabotează eliminarea măririlor de salarii la parlamentari și primari: Credem că doar parlamentarii vor fi scoși din ecuație, lăsând acolo toate celelalte categorii de bugetari (VIDEO)

27 September 2022 at 10:32
image

Deputatul USR Claudiu Năsui a acuzat PSD și PNL că au lipsit de la ședința în care „trebuiau să elimine mărirea salariilor parlamentarilor și primarilor”. „Este unul dintre tertipurile la care coaliția credem că va apela, anume să scoată numai parlamentarii din ecuație, lăsând acolo toate celelalte categorii de bugetari”, a spus el, marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.

Claudiu Năsui acuză PSD și PNL că sabotează eliminarea măririlor de salarii la parlamentari și primari

„După ce au votat pe repede înainte la Senat mărirea cu 25% a propriilor lor salarii plus a foarte multor categorii de bugetari, au promis apoi, s-au bătut cu pumnul în piept dimineața la tribună, în fața plenului, că vor rectifica acest lucru și că a fost o greșeală, după care, în momentul în care trebuiau să facă lucrul acesta efectiv, nu au mai venit la ședință. De la PSD a venit o singură persoană, ei sunt 10, trebuiau să vină 10, a venit unul singur, la PNL din nouă persoane au venit trei”, a declarat deputatul USR.

„Practic, nu a fost cvorum (…). Acum are loc din nou o ședință reunită, de data aceasta, a comisiilor de muncă și de buget, în care să vedem în ce măsură o să facă majoritatea parlamentară lucrul acesta. Noi ceea ce solicităm este să nu fie crescute nici salariile parlamentarilor, nici cele ale primarilor sau viceprimarilor. Motivul pentru care solicităm lucrul acesta este pentru că nu e normal ca într-o perioadă de criză să creștem numai la cei care au putere și influență politică. Ce ar trebui să facă statul român sunt politici care să crească toate salariile (…), dar în niciun caz nu salvarea doar pentru câteva categorii de personal privilegiate prin acccesul pe care îl au la putere”, a continuat Claudiu Năsui.

Întrebat dacă există posibilitatea ca în cele din urmă să fie adoptat amendamentul, el a adăugat: „Este unul dintre tertipurile la care coaliția credem că va apela, anume să scoată numai parlamentarii din ecuație, lăsând acolo toate celelalte categorii de bugetari, în speță primarii, viceprimarii, președinții din consilii județene, vicepreședinții ș.a.m.d”.

articolul original.

Scurgere de gaze din Nord Stream 2 al Rusiei în Marea Baltică. Autoritățile daneze au emis o alertă de navigație, iar situația este investigată

27 September 2022 at 05:53
image

Autoritățile daneze au solicitat luni navelor să se îndepărteze pe o rază de cinci mile marine în largul insulei Bornholm, în condițiile în care peste noapte a avut loc o scurgere de gaze din defunctul gazoduct Nord Stream 2 în Marea Baltică, relatează Reuters.

Scurgere de gaze din Nord Stream 2 al Rusiei

Guvernul german a precizat că este în contact cu autoritățile daneze și colaborează cu autoritățile locale pentru a afla ce anume a provocat scăderea bruscă a presiunii din conductă. Ministerul danez al energiei a refuzat să comenteze situația.

Operatorul Nord Stream 1, care de la jumătatea lunii iunie a funcționat la capacitate redusă până să se închidă complet în august, a anunțat la rândul său o cădere de presiune pe ambele linii ale gazoductului.

„Motivele sunt investigate”, a spus Nord Stream AG pe site-ul oficial, fără să ofere și alte detalii.

Conducta a fost în epicentrul războiului energetic dintre Europa și Moscova după invazia Rusiei în Ucraina, o situație care a dus la creșterea prețurilor la gaze.

„O scurgere a avut loc astăzi la conducta Nord Stream 2 din zona daneză”, a precizat agenția de resort a Danemarcei.

Președintele autorității germane de reglementare a rețelei, Klaus Mueller, a spus pe Twitter că scăderea presiunii în ambele conduce „subliniază evaluarea” instituției „conform căreia situația este tensionată”.

Potrivit reglementatorului german, la ora actuală nu se știe ce a provocat scăderea de presiune, iar evenimentul nu afectează securitatea aprovizionării în Germania, acolo unde depozitele de înmagazinare a gazelor sunt la circa 91%.

Autoritățile daneze au emis un avertisment de navigație și au declarat o zonă în jurul Nord Stream 2 ca fiind „periculoasă pentru traficul navelor”.

Operatorul Nord Stream 2 spune că presiunea din conductă – care conține o anumită cantitate de gaz cu toate că nu a devenit operațională niciodată – a scăzut peste noapte de la 105 la 7 bari.

Gazoductul, care ar fi urmat să dubleze volumul de gaz livrat de la Sankt Petersburg către Germania prin Marea Baltică, tocmai fusese finalizat și umplut cu 300 de milioane de metri cubi de gaz când partea germană a anulat proiectul cu doar câteva zile înainte de invazie.

articolul original.

Mai multe zone vizate de atenționări meteologice. ANM, precizări despre starea vremii (VIDEO)

27 September 2022 at 05:32
image

Meda Andrei, meteorolog de serviciu ANM, a oferit detalii despre starea vremii și atenționările meteorologice în vigoare, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

Meda Andrei (ANM), pe B1 TV, despre starea vremii

„În momentul de față, avem mai multe atenționări Cod galben pentru orele dimineții, până în jurul orei 9, poate eventual cel mult 10-11 să se mai prelungească unele dintre ele, pentru ceață, iar aceasta este prezentă în vestul, centrul și sud-vestul țării noastre. Aici vizibilitatea, din loc în loc, depășește 200 de metri și izolat este chiar sub 50 de metri, iar pentru ploi avem un cod general, acesta este valabil până în această seară la ora 22 și vizează zona Munților Apuseni, de asemenea, Munții Banatului, Carpații Meridionali, nordul Orientalilor, sudul Banatului și Maramureșul”, spune meteorologul.

„Aici așteptăm în continuare cantități mai mari de apă, care să treacă de 25-30 de l/mp și care sunt spre 40-50, iar ce este important, faptul că pe parcursul zilei de astăzi ploi vor fi și în celelalte zone ale țării. Ba chiar mai mult, în partea de sud-vest, de sud, după-amiaza, seara, la începutul nopții, să avem și manifestări de instabilitate, nu pe suprafețe mari, din loc în loc. Acestea vor fi pentru scurt timp, pentru câteva zeci de minute, o oră, nu mai mult, dar pentru că așteptăm și vânt mai intens, posibil cu aspect de vijelie, poate izolat grindină, avem sesizări să fie și cu caracter torențial, este bine să fim atenți la ceea ce va fi și în general la buletinele meteo”, a adăugat Meda Andrei.

„Dacă vorbim de temperaturi, sunt temperaturi tot mai plăcute, ba chiar în a doua jumătate a săptămânii, mai exact joi, vineri, chiar și sâmbătă, să fie cu mult peste ceea ce ar trebui să avem în mod normal la această dată, la nivelul întregii țări să se situeze în general între 24 și 30 de grade. Vom avea peste 30 de grade vineri, sâmbătă în sud-estul țării, mai exact în Bărăgan, în zona continentală a Dobrogei, în măsura în care în mod normal la această dată ar trebui să avem cam 22-23 de grade”, a continuat ea.

articolul original.

Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală, se confruntă cu alte cinci plângeri similare (surse)

26 September 2022 at 09:39
image

Visarion Alexa, preotul aflat sub control judiciar pentru agresiune sexuală, se confruntă cu acuzații similare din partea altor cinci persoane, potrivit Libertatea.

Alte cinci plângeri împotriva preotului Visarion Alexa (surse)

O femeie l-a reclamat la Secția 20 Poliție pentru fapte care s-ar fi produs în perioada 2010-2016 și le-a spus anchetatorilor că ar fi fost agresată de preot și în biserică, și într-un autoturism, au declarat surse din anchetă pentru Libertatea.

Cu toate acestea, nu ar fi singura plângere. Surse din anchetă susțin pentru Libertatea că împotriva lui Visarion Alexa au fost făcute alte cinci plângeri pentru agresiune.

După reținerea preotului și plasarea sa sub control judiciar, pe rețelele sociale au apărut mai multe postări în care diverse femei susțin că au fost agresate de acesta.

„Eram blocată, mă rugam la Sfântul Mina să se termine, că avea icoana în chilie. Eram bulversată. Îmi zicea că nu înțeleg Biblia, poate citesc Vechiul Testament (regele David) și dragostea față de aproape”, se arată într-o postare.

Poliția a precizat, pentru Libertatea, că postările sunt verificate.

Tribunalul București a respins luni cererea procurorilor pentru arestarea preventivă a preotului, așa că Visarion Alexa va rămâne sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, anunța că preotul a fost suspendat de la slujire și retras din funcția de paroh.

„Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declaraţie personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent. Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat şi în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunţite şi invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reţinut în declaraţii”, spunea Vasile Bănescu.

articolul original.

Visarion Alexa rămâne sub control judiciar. Tribunalul București au respins cererea procurorilor pentru arestarea preventivă a preotului

26 September 2022 at 09:15
image

Visarion Alexa, preotul acuzat că a agresat sexual o femeie, va rămâne sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile, în condițiile în care Tribunalul București a respins, luni, cererea procurorilor de arestare preventivă, transmite Agerpres.

Preotul Visarion Alexa rămâne sub control judiciar

În urmă cu aproximativ o săptămână, Visarion Alexa a fost reținut de polițiști pentru agresiune sexuală, iar apoi a fost dus la Judecătoria Sectorului 6 cu propunere de arestare preventivă. La acel moment, un magistrat a dispus eliberarea preotului și plasarea sa sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, cu mai multe interdicții.

Preotul a depus o contestație la tribunal, iar procurorii au procedat la fel, însă Tribunalul București a respins luni ambele contestații.

Agresiunea, susțin anchetatorii, s-ar fi produs pe 23 aprilie, în altarul de vară de la o biserică din București. Victimă ar fi fost o enoriașă venită la spovedanie.

Surse judiciare spun că, între timp, și alte femei ar fi depus plângeri împotriva preotului.

Preotul Visarion Alexa era parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Militari și este unul dintre cei mai cunoscuți preoți din oraș.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, anunța recent că preotul a fost suspendat de la slujire și retras din funcția de paroh.

„Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declaraţie personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent. Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat şi în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunţite şi invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reţinut în declaraţii”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

articolul original.

România a reușit doar un egal în Finlanda și rămâne ultima în grupa din Liga Națiunilor. Bosnia nu mai poate pierde prima poziție

23 September 2022 at 20:37
image

Echipa națională de fotbal a României a reușit doar un egal împotriva Finlandei, vineri seară, la Helsinki, și a rămas pe ultima poziție în grupa din Liga Națiunilor cu o singură etapă rămasă de jucat. În aceeași grupă, selecționata Bosniei și Herțegovinei a învins la limită Muntenegru și s-a desprins în câștigătoare.

Fără altă alternativă decât victoria, „tricolorii” au început destul de tare meciul, însă presiunea pusă pe adversari nu a produs prea multe rezultate concrete, iar primii care au marcat au fost finlandezii, în minutul 12, prin cel mai important jucător al echipei, Teemu Pukki.

Dacă în prima repriză a arătat destul de rău, situația s-a schimbat în partea a doua jocului pentru selecționata antrenată de Edi Iordănescu, care a ieșit de la cabine mult mai incisivă și a reușit să restabilească egalitatea destul de repede, prin golul înscris de Florin Tănase în minutul 52. România a continuat să preseze și a avut câteva șanse importante de a mai marca o dată, însă nordicii puteau să dea și ei lovitura. Scorul a rămas neschimbat până la final, 1-1.

În cealaltă partidă din grupă, selecționata Bosniei și Herțegovinei a învins-o cu 1-0 pe Muntenegru și a ajuns la 11 puncte, astfel că nu mai poate fi prinsă din urmă.

Cum arată clasamentul în grupa din Liga Națiunilor înainte de ultima etapă:

  1. Bosnia și Herțegovina – 11 puncte (7 goluri marcate și 4 goluri primite)
  2. Muntenegru – 7 puncte (6 GM și 4 GP)
  3. Finlanda – 5 puncte (6 GM și 6 GP)
  4. România – 4 puncte (2 GM și 7 GP)

Programul ultimei runde:

  • Muntenegru vs. Finlanda, luni, 26 septembrie, ora 21:45, la Podogorica
  • România vs Bosnia și Herțegovina, luni, 26 septembrie, ora 21:45, la București, pe Stadionul Giulești
articolul original.

Casa Albă: SUA nu vede vreun motiv să își ajusteze postura nucleară după amenințările lansate de Vladimir Putin. În mod evident nu le luăm foarte în serios

23 September 2022 at 20:20
image

Casa Albă a anunțat, vineri, că SUA nu vede niciun motiv pentru a-și ajusta postura nucleară după declarațiile recente ale președintelui rus Vladimir Putin, care a avertizat Occidentul că nu blufează când spune că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia, transmite Reuters.

„În mod evident nu luăm acele amenințări foarte în serios. Însă nu am văzut vreun motiv să ne ajustăm propria postură nucleară în acest moment”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

NATO monitorizează postura nucleară a Rusiei

Alianța Nord-Atlantică monitorizează „foarte îndeaproape” postura nucleară a Rusiei și rămâne vigilentă, a declarat secretarul general adjunct Mircea Geoană, miercuri, în ziua în care Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială și a lansat amenințările la care făcea referire Casa Albă în declarațiile de vineri.

„Comunicăm cât se poate de clar că monitorizăm foarte îndeaproape ceea ce face Rusia. Un exemplu care se înscrie în aceeași logică a descurajării strategice și a vigilenței este reprezentat de mesajele transmise de oficialii SUA, în timpul weekend-ului, despre riscurile pentru centrele de aprovizionare pentru Ucraina din statele aliate. În plus, până acum nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară, pregătirea nucleară, dar monitorizăm acest lucru foarte îndeaproape și rămânem vigilenți”, a spunea secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

articolul original.

Imagine înfiorătoare cu unul dintre eroii ucraineni din Azovstal după patru luni într-o închisoare rusească. Detenția a lăsat urme vizibile și pe alți prizonieri de război din Mariupol (FOTO)

23 September 2022 at 19:59
image

Mykhailo Dianov, un luptător ucrainean care a devenit celebru grație unei fotografii în care zâmbește rănit grav la mână din interiorul uzinei Azovstal, a revenit acasă ca parte dintr-un schimb de prizonieri, după patru luni petrecute într-o închisoare rusească.

Mykhailo Dianov, unul dintre eroii ucraineni din Azovstal, a stat patru luni într-o închisoare rusească

Bărbatul nu a beneficiat de vreo îngrijire medicală corespunzătoare, potrivit Euromaidanpress.com.

„Starea sa fizică este foarte grea, dar din punct de vedere moral Mykhailo este foarte puternic. Este foarte fericit că s-a întors. Spune: merg, respir aer curat, liber”, a declarat sora sa, Aliona, pentru Ukrainska Pravda.

Sora sa susține că, în închisoare, dispozitivul care ținea fix brațul lui Mykhailo a fost scos cu un clește ruginit, fără anestezie. Mykhailo va fi operat, însă nu acum – mai întâi are nevoie să se îngrașe urgent, deoarece în captivitate a pierdut 30% din masa corporală.

Detenția a lăsat urme vizibile și pe Mykhailo Vershinin, șeful poliției de patrulare din Mariupol.

În faza inițială a războiului din Ucraina, Mariupol a fost unul dintre cele mai asediate orașe ale Ucrainei. Uzina Azovstal, o oțelărie uriașă de la Marea Azov, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene, în condițiile în care a fost săptămâni întregi un refugiu pentru luptătorii ucraineni care au refuzat să depună armele în fața ofensivei rusești.

În a doua parte a lunii mai, oficialii ruși anunțau că au „eliberat complet” combinatul Azovstal, ultima redută ucraineană din Mariupol.

articolul original.

Ionela Cozmiuc, campioană mondială la canotaj. Este prima medalie de aur pentru România la competiția de la Racice

23 September 2022 at 15:16
image

Ionela Cozmiuc a devenit campioană mondială în proba de simplu feminin vineri, când a adus României prima medalie de aur la competiția de la Racice, Cehia, a anunțat Federația Română de Canotaj.

Ionela Cozmiuc, medalie de aur la Campionatul Mondial de Canotaj de la Racice

Românca a început cursa mai greu, dar a încheiat în forță și a cucerit aurul mondial cu un timp de 7 min 42 sec 59/100, cu aproape două secunde avans față de câștigătoarea medaliei de argint, olandeza Martine Veldhuis (07:44.48). Podiumul fost completat de neozeelandeza Jackie Kiddle (07:44.98), potrivit Agerpres.

Ionela Cozmiuc a fost medaliată cu aur și Europenele de la Munchen din această vară.

În total, nouă bărci românești din 11 s-au calificat în finalele pentru medalii la Campionatul Mondial de la Racice. Sâmbătă, sportivii români vor lua startul în cinci finale (dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame feminin, patru rame masculin, patru vâsle femini), iar duminică vor participa în alte trei finale (dublu vâsle feminin, opt plus unu feminin și opt plus unu masculin).

La Mondialele de canotaj de la Ottensheim, Austria, din 2019, România a cucerit două medalii de argint, în probele de patru rame masculin (Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari) și dublu vâsle feminin (Ancuța Bodnar și Simona Radiș).

articolul original.

Accident pe DN 5 București – Giurgiu. Trei persoane au fost transportate la spital

22 September 2022 at 21:03
image

Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, joi seară, după un accident rutier între două autoturisme pe DN 5, Giurgiu – București, în dreptul localității Plopișoru, și au fost transportate la spital, transmite G4Media.ro.

Accident joi seară pe DN 5 București – Giurgiu

„ISU Giurgiu a fost solicitat în această seară să intervină pe DN 5, Bucureşti-Giurgiu, în dreptul localităţii Plopşoru, în urma producerii unui accident rutier. La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere, un echipaj SMURD şi o ambulanţă SAJ. Echipele de intervenţie au constatat că accidentul s-a produs între două autoturisme în care se aflau patru persoane. Trei dintre acestea au avut nevoie de îngrijiri medicale”, a precizat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Giurgiu.

O tânără în vârstă de 18 ani a fost transportată la spital de paramedicii SMURD. Alte două persoane, un bărbat și o femeie, au fost duse la spital cu ambulanțele SAJ.

Pompierii asigură măsurile de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor de la bateriile autoturismelor, acționând totodată pentru sablarea părții carosabile.

La fața locului au sosit și polițiștii, care efectuează cercetări pentru a stabili cauzele și circumstanțele în care s-a produs accidentul.

articolul original.

Dan Saltelechi, vicepreședinte Sindicatul Europol, despre controversata achiziție de BMW-uri: Văzând specificațiile tehnice, ne-am pus și noi întrebări. Răspunsul este, la fel ca în celebra zicală, „ghinion” (VIDEO)

22 September 2022 at 20:43
image

Dan Saltelechi, vicepreședintele Sindicatului Europol, spune că „ar fi fost de bun augur” să poată aplica mai mulți producători la licitația pentru achiziția de mașini, însă condiția impusă în caietul de sarcini putea fi îndeplintă de unul singur.

În urma licitației, Poliția Română, instituție aflată în subordinea liberalului Lucian Bode, va cumpăra 600 de BMW-uri de la firma lui Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Dan Saltelechi a comentat situația, joi seară, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării!” cu Robert Turcescu.

Dan Saltelechi, vicepreședinte Sindicatul Europol, pe B1 TV, despre controversata achiziție de BMW-uri

Întrebat la ce le trebuie 600 de BMW-uri și ce vor face cu ele, sindicalistul a răspuns: „Da, categoric asta ne-am întrebat și noi, în contextul în care milităm pentru o dotare corespunzătoare a acestora, în sensul că noi am fi dorit ca aceste autovehicule să fie efectiv special compartimentate pentru echipamentele specifice muncii de poliție”.

„Această achiziție a fost efectuată pentru structurile de Poliție Rutieră”, a precizat vicepreședintele Sindicatului Europol.

„În momentul în care am observat această procedură de achiziție, văzând specificațiile tehnice, automat că ne-am pus și noi întrebări (…). Răspunsul este următorul, la fel ca celebra zicală, «ghinion», aceasta a fost licitația pe care Poliția Română a făcut-o, aplicând o condiție în ceea ce privește cutia de viteze și atunci am constatat că avem 8+1 trepte, ceea ce ar fi putut fi îndeplinită de către un singur producător”, a adăugat Dan Saltelechi.

„Ar fi fost de bun augur să putem avea mai mulți producători care să poată să aplice la această licitație”, a mai spus el.

articolul original.

Liderul Sindicatului Europol: Mașinile luate în 2001 aveau mai mulți cai putere decât BMW-urile pe care le vom achiziționa. Condițiile licitației, scrise atât de bine încât nicio altă marcă de mașină nu le-a putut îndeplini (VIDEO)

22 September 2022 at 19:20
image

Liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a vorbit despre licitația controversată în baza căreia Poliția Română, instituție aflată în subordinea lui Lucian Bode, va cumpăra 600 de mașini BMW de la firma lui Michael Schmidt, prietenul lui Klaus Iohannis. Cei care au scris caietul de sarcini „l-au scris atât de bine încât au prevăzut anumite condiții pe care nu le-a putut îndeplini nicio altă marcă de mașină”, a reclamat el, joi seară, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Liderul Sindicatului Europol, pe B1 TV, despre licitația controversată pentru achiziția de BMW-uri

„Discuția e puțin mai amplă. Acum, sigur, era nevoie de mașini de mare viteză pentru Poliția Rutieră, pentru că ultimele achiziții pe care le-am avut au fost în 2001, când am avut acele Passat-uri Combi care, culmea, atenție, aveau o mai mare capacitate cilindrică și mai mulți cai putere decât actualele BMW-uri pe care le vom achiziționa, dar asta e altă discuție”, spune Cosmin Andreica.

„Acum însă avem această licitație în care am avut un singur candidat – și asta pentru că, prin caietul de sarcini, cei care l-au scris, l-au scris atât de bine încât au prevăzut anumite condiții pe care nu le-a putut îndeplini nicio altă marcă de mașină și, astfel, în loc să avem o bază de selecție mult mai mare și o licitație competitivă, avem un singur ofertant, respectiv BMW, care s-a încadrat la specificațiile cutiei automate de viteză menționate în caietul de sarcini, cutie de viteză pe care nu o putem regăsi la alte modele de autoturisme”, a adăugat el.

Întrebat dacă se poate vorbi despre „o licitație cu dedicație”, liderul Sindicatului Europol a explicat: „Nu știu dacă este cu dedicație, nu am toate datele necesare, eu pot să mă raportez la ceea ce văd. Vedem câteva zeci de milioane de lei puse la bătaie de Poliția Română și vedem un singur ofertant, în condițiile în care știu că trăim într-o piață concurențială în care concurența este sufletul comerțului”.

Întrebat despre ce condiție de participare a fost vorba, Cosmin Andreica a precizat: „Era vorba despre o cutie automată de viteze formată din 8+1. Dacă, de exemplu, specificația era «cutie automată de viteze», intra orice alt autoturism”.

articolul original.

Marcel Ciolacu: Anul viitor nu va exista nicio modificare a Codului Fiscal / Mă bucur că unele dintre cele mai puternice companii care activează în România susțin necesitatea creșterii salariului minim

22 September 2022 at 14:53
image

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că le-a transmis joi reprezentanților mediului de afaceri reuniți în Confederația Patronală Concordia că anul viitor nu va exista nicio modificare a Codului Fiscal.

„Le-am transmis astăzi reprezentanților mediului de afaceri reuniți în Confederatia Patronala Concordia că anul viitor nu va exista nicio modificare a Codului Fiscal. În același timp, mă bucur că unele dintre cele mai puternice companii românești și străine care activează în România susțin necesitatea creșterii #salariului minim”, a scris liderul social-democraților, joi, pe Facebook.

Marcel Ciolacu, despre românii plătiți cu salariul minim: „Avem nevoie ca acești oameni să o ducă mai bine”

Potrivit președintelui PSD, 1,5 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim, „majoritatea în mediul privat”.

„Avem nevoie ca acești oameni să o ducă mai bine și să nu mai fie tentați să plece din țară. Iar validarea acestei măsuri vine și din partea Uniunii Europene care a stabilit recent un salariu minim european”, a adăugat Marcel Ciolacu.

El susține că va continua aibă întrevederi periodice cu mediul de afaceri.

„Voi continua să mă întâlnesc periodic cu mediul de afaceri pentru că politicile publice de creștere a veniturilor populației trebuie să meargă concomitent cu măsurile pentru sprijinirea sectorului privat. Am alocat deja 6% din PIB pentru finanțarea economiei, dar este nevoie de măsuri suplimentare mai ales în domeniul energiei pentru a menține competitivitatea mediului de afaceri românesc”, a mai spus Marcel Ciolacu.

articolul original.

Scafandrii militari, intervenție pentru neutralizarea unui proiectil de artilerie istoric care fusese descoperit în zona Eforie Nord (FOTO)

22 September 2022 at 14:22
image

O echipă de scafandri militari EOD din compunerea Forțelor Navale Române a intervenit, joi, pentru neutralizarea unui proiectil de atilerie istoric care fusese descoperit în zona Eforie Nord.

Scafandrii militari, intervenție pentru neutralizarea unui proiectil de artilerie istoric

„O grupă de scafandri militari EOD din compunerea Forțelor Navale Române a executat joi, 22 septembrie, o misiune de extragere a unui proiectil de artilerie din capul unei freze de foraj a unui utilaj maritim civil, care desfășura lucrări de amenajare a plajei la distanța de o milă marină (aproximativ 2 km) de Eforie Nord”, au anunțat Forțele Navale Române, pe Facebook.

Scafandrii EOD au pornit din portul militar Constanța în jurul orei 11.

„În jurul orei 11.00, scafandrii EOD au început deplasarea cu o ambarcațiune rapidă, din portul militar Constanța, iar la ora 12.20, comandantul grupei EOD a raportat că încercarea de extragere a proiectilului prin mijloace mecanice a prezentat dificultăți care nu au permis executarea acesteia conform procedurilor specifice”, a adăugat Forțele Navale Române.

Procedura a fost executată în conformitate cu standardele specifice, spune Marina militară română.

„Pentru eliminarea proiectilului, scafandrii EOD au folosit o încărcătură redusă de explozibil pentru neutralizarea prin spargere a proiectilului blocat în freza de foraj, fără a pune în pericol personalul ambarcat sau siguranța de navigație a utilajului maritim. Procedura utilizată de specialiștii EOD a fost executată în conformitate cu standardele specifice și cu acordul comandantului navei solicitante, iar intervenția a fost finalizată la ora 14.00”, se arată în același comunicat.

„Secția de scafandri EOD din subordinea Centrului de Scafandri este unica structură din România special destinată să intervină la dispozitivele explozive neexplodate sub apă”, au mai precizat Forțele Navale Române.

articolul original.

UPDATE: Peste 1.300 de persoane arestate la protestele din Rusia. Manifestații în zeci de orașe din țară. Demonstranții scandează „Nu mobilizării!” și „Nu războiului!” (VIDEO)

21 September 2022 at 21:03
image

UPDATE: Numărul persoanelor arestate la protestele desfășurate miercuri în Rusia împotriva decretului prezidențial de mobilizare parțială a trecut de 1.300, a anunțat grupul de monitorizare independent OVD-Info, potrivit AFP preluată de France 24.

If Russians are so cruel to the tiny minority in Russia who protest against forced mobilisation, then you can only imagine how they cruel towards civilians in Ukraine. It happened today in Moscow. 1/2 pic.twitter.com/54Ph9VUvjV

— Oleksandra Matviichuk (@avalaina) September 21, 2022

Cel puțin 1.332 de persoane au fost reținute la manifestații în 38 de orașe din Rusia, susține organizația.

In #Moscow, #Russia, the police are detaining protesters against the mobilisation at an unauthorised #protest rally taking place tonight. The protester who is being detained is chanting “No to War!”.

pic.twitter.com/rvqGhJuqMl

— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) September 21, 2022

Este voba despre cele mai mari proteste desfășurate în Rusia după cele izbucnite odată cu începutul invaziei în Ucraina.

La Moscova au fost reținute cel puțin 50 de persoane, iar la Sankt Petersburg poliția a fost văzută înconjurând un grup de protestatarii și arestându-i unul câte unul, spun jurnaliștii AFP.

Protestatarii scandau „Nu mobilizării!”.

Știrea inițială: Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a decreta o mobilizare parțială a fost întâmpinată cu proteste în mai multe orașe din Rusia, inclusiv la Moscova, acolo unde demonstranții scandează „Nu războiului!”. Sute de persoane persoane au fost reținute de autorități în cadrul manifestațiilor desfășurate miercuri în țară, susține grupul de monitorizare independent OVD-Info.

OVD-Info, un grup de monitorizare a poliției independent, susține că au fost reținute cel puțin 525 de persoane și că a remarcat astfel de situații în 15 orașe diferite din Federația Rusă, potrivit Reuters și The Moscow Times, care notează că au avut loc manifestații din Orientul Îndepărtat Rus și până la Moscova.

În Rusia, mitingurile neautorizate sunt ilegale în conformitate cu legislația anti-proteste.

Imaginile distribuite pe rețelele sociale de analistul Alex Kokcharov arată că pe strada Arbat din Moscova are loc o manifestație de dimensiuni impresionante. Oamenii ieșiți în stradă contestă decretul de mobilizare parțială și scandează „Nu războiului!”.

In #Moscow, #Russia, there is a #protest rally taking place tonight on Arbat Street against the mobilisation, announced by Putin earlier tonight. Protesters chant “No to War!”.

pic.twitter.com/aJTcLo7uw4

— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) September 21, 2022

Rușii au ieșit în stradă să își exprime nemulțumirea și la Sankt Petersburg, iar videoclipurile de pe Twitter arată că poliția a efectuat și acolo câteva arestări.

Police grab someone in St. Petersburg. https://t.co/tEbjCYubfj

— X Soviet 🇺🇦 (@XSovietNews) September 21, 2022

Violent arrest on Nevsky Prospekt. https://t.co/ISxT0hK0v4

— X Soviet 🇺🇦 (@XSovietNews) September 21, 2022

Echipa președintelui rus Vladimir Putin se află pe marginea prăpastiei în arena politică internă, spunea col. (r) Ion Petrescu, analist militar, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

„Astăzi am avut un dialog cu un tânăr cetățean european de origine evreiască născut în Ucraina, cu familia aflată momentan la Moscova, dar cu intenția de a se muta în Spania, unde trăiesc deja peste 200.000 de vorbitori ai limbii lui Lev Nikolaevici Tolstoi. E vorba de ruși sătui și de război și doritori de pace”, a povestit analistul militar.

„Ei bine, el îmi spunea, spre surprinderea mea, că discursul de azi-noapte al președintelui Putin nu a avut niciun efect asupra tinerei generații din Moscova și chiar a afirmat că mentalitatea noii generații de ruși care trăiește la Moscova, implicit a celor care trăiesc la Sankt Petersburg, este diferită de mentalitatea celor care sunt încă captivi memoriei pe care a lăsat-o dictatorul sângeros Stalin”, a mai spus Ion Petrescu.

articolul original.

Ucraina a fost învinsă clar de Scoția și cedează prima poziție în grupa de Liga Națiunilor. Scorul era egal după o oră de joc

21 September 2022 at 20:41
image

Echipa națională a Scoției a învins selecționata Ucrainei cu 3-0, miercuri seară, pe Hampden Park din Glasgow, și a urcat pe prima poziție în grupa de Liga Națiunilor.

Ucraina, învinsă clar de Scoția la Glasgow, scor 3-0

În prima repriză, Scoția nu a reușit să profite de forma neașteptat de apatică a selecționatei ucrainene, însă lucrurile au arătat complet diferit în a doua parte a jocului, când scoțienii au forțat și au avut multiple ocazii. Inevitabilul s-a produs în minutul 70, când McGinn și-a trecut echipa în avantaj.

Scorul a început să capete proporții spre finalul meciului, prin reușitele lui Dykes din minutele 80 și 87, iar diferența putea să devină și mai mare, însă scoțienilor le-a lipsit precizia la finalizare.

După patru etape, clasamentul grupei din care fac parte cele două selecționate arată astfel:

  1. Scoția – 9 puncte;
  2. Ucraina – 7 puncte;
  3. Irlanda – 4 puncte;
  4. Armenia – 3 puncte.

În Liga Națiunilor evoluează și România, care vineri seară va juca în Finlanda împotriva selecționatei cu care a obținut singurele sale puncte într-o grupă din care mai fac parte Bosnia și Herțegovina, actualul lider, și Muntenegru, două selecționate de la care „tricolorii” au luat șase goluri în trei partide fără să înscrie vreunul.

articolul original.
❌