ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

Virgil Popescu, despre strategia energetică a României: ‘Țara noastră se bazează pe energie nucleară, avem phase out-ul de cărbune până în 2032 și folosirea gazului, care este o resursă internă’

26 November 2022 at 15:20
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre situația energetică a României. Acesta a catalogat drept populist demersul conducerii Consiliului Judeţean Gorj de solicitare a includerii amenajării hidroenergetice Valea Sadului în lista proiectelor finanţate prin REPower EU, el punctând că autorităţile locale nu trebuie să se limiteze la o hârtie către minister.

Potrivit ministrului, respectiva amenajare hidroenergetică este una în trei trepte, cu un total instalat pe medie de 20 MW, iar valoarea investiţiei s-ar ridica la aproximativ 500 de milioane de euro, sumă care nu se justifică deoarece amenajarea, aşa cum a fost gândită în urmă cu peste 30 de ani, nu avea funcţia principală de producere a energiei electrice.

Investiţia de la Valea Sadului este una de amenajare hidroenergetică de 3 trepte (…) total putere instalată este pe medie de 20 MW, maxim poate să fie 50 MW. Valoarea investiţiei neactualizate la nivelul anului 2010 este de 2,5 miliarde de lei, adică peste 500 de milioane de euro. Este evident, cum a fost ea gândită în anul 1989, că această amenajare hidroenergetică nu avea funcţia principală de producere de energie electrică, avea alte funcţii de irigaţii, de protejare împotriva inundaţiilor.

Este clar că domeniul de responsabilitate al Ministerului Energiei pe această amenajare nu este prioritar. Autorităţile locale nu trebuie să se limiteze la o hârtie către Ministerul Energiei şi de aceea am spus că mi se pare un joc populist să trimiţi la Ministerul Energiei o hârtie pentru o investiţie de ce nu e prinsă în capitolul Energie, pentru că, din punct de vedere al eficienţei pe energie, este clar că nu se justifică.

Energiile regenerabile sunt definite ca microhidrocentrale sub 10 MW, iar această are trei trepte, toate sunt sub 10 MW. Eu cred că preşedintele Consiliului Judeţean, poate şi cu primarul municipiului Târgu Jiu să meargă la Ministerul Mediului, la Ministerul Agriculturii şi să discute foarte serios acest lucru acolo, noi venim şi susţinem partea de energie, dar pe zonă, astfel încât să ne încadrăm în nişte parametri şi o valoare a energiei pe MW astfel încât să fie sustenabilă„, a spus Virgil Popescu.

Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Gorj a înaintat o adresă către Guvern, Ministerul Investiţiilor Europene şi Ministerul Energiei prin care solicită includerea proiectului de investiţii „AHE a Râului Jiu pe sectorul Valea Sadului – Vădeni” în lista proiectelor finanţate prin REPower EU.

Potrivit unei informări a CJ Gorj, solicitarea vine în contextul lansării în procedură de transparenţă decizională a proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, în care sunt incluse doar două proiecte.

Având în vedere că REPower EU este orientat către investiţii aflate în diferite etape de execuţie, includerea AHE Valea Sadului – Vădeni este esenţială, atât prin prisma anvergurii proiectului, cât şi prin cea a stadiului actual de execuţie, de peste 50%. De precizat că nu este primul demers pe care Consiliul Judeţean Gorj îl face în acest sens, în luna mai a anului 2018 fiind înaintată o solicitare similară, prin care se solicita găsirea unei soluţii pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiţii„, se arată în informarea CJ Gorj.

Aceeaşi sursă punctează că lucrările la respectiva amenajare hidroenergetică sunt executate în proporţie de peste 50%, iar abandonul acestor lucrări generează cheltuieli enorme pentru readucerea terenurilor în starea iniţială, trebuie analizată în mod realist finanţarea, analiză care să se facă cu reevaluarea restului de executat, atât valorică, cât şi ca soluţie tehnică.

Ministrul Energiei a mai afirmat că strategia energetică a României este finalizată şi trimisă deja în circuitul de avizare interministerial. „Dar practic, după noua directivă europeană 944, pe care am transpus-o la sfârşitul anului trecut, ceea ce a fost obligatoriu, Planul naţional integrare a energiei şi schimbări climatice a fost finalizat, aprobat încă din această vară, trimis către Bruxelles, prin care ne-am asumat practic ce vom face până în 2030 din punct de vedere al energiei în România. România se bazează pe energie nucleară, avem phase out-ul de cărbune până în 2032 şi folosirea gazului, care este o resursă internă (…) venim cu gazul ca şi energie de tranziţie şi pe deasupra energie regenerabilă, atât onshore, cât şi offshore din Marea Neagră”, a spus ministrul, conform agerpres.ro.

articolul original.

Analist financiar, previziune sumbră: ‘Situația economică a României este pe muchie de cuțit. Creșterea taxelor de la 1 ianuarie, inflatia, scumpirea creditării și scăderea semnificativă a consumului, ar putea duce economia în zona de recesiu

26 November 2022 at 13:45
image

Domnul ministru Adrian Câciu joacă rolul optimistului de serviciu într-o situație care numai optimism nu inspiră. Economia, din păcate, a aterizat puternic – suntem deja într-o zonă asociată stagflației, iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, așa cum sugerează și Banca Națională a României”, consideră Adrian Negrescu.

1. La ce trebuie să ne așteptăm în 2023?

Situația economică a României este pe muchie de cuțit. Creșterea taxelor de la 1 ianuarie, inflatia, scumpirea creditării și accentuarea fenomenului de neîncredere în economie, dovadă apetitul tot mai scăzut pentru investiții, alături de scăderea semnificativă a consumului, ar putea duce economia în zona de recesiune. 

Știți expresia ,, afară e vopsit gardul, înăuntru-i leopardul’’. Cam așa o să arate economia. În statistici poate că vom evita recesiunea, urmare a efectelor inflației (PIB-ul se va umfla în continuare din creșterile de prețuri), însă în realitatea economică, situația va fi din ce în ce mai proastă. Dezintermedierea a devenit cuvântul de ordine, iar scăderea apetitului pentru investiții va crea ample probleme în lanțurile economice și așa afectate semnificativ de scăderea puterii de cumpărare.

2023 va fi, fără îndoială, un an al supraviețuirii atât pentru populație cât și pentru mediul de afaceri în care regula de bază va fi – fiecare scapă cum poate, pe cont propriu, din constrângerile generate de inflație, de înghețarea business-urilor și din efectele creșterii taxelor.

2. Va avea Guvernul bani pentru a acoperi toate majorăriler de pensii și salarii, toate ajutoarele?

În 2023, Guvernul va reuși să își achite toate obligațiile în privința salariilor și pensiilor doar dacă va reuși să colecteze mai mult. Îmi este teamă că, în loc să facă reforme, să își prioritizeze cheltuielile, va alege din nou calea inflației pentru a crește încasările bugetare. Nu este exclus ca, de la mijlocul anului, să asistăm și la noi creșteri de taxe. Reforme, absorbția banilor europeni, o colectare mai bună – acestea ar fi soluțiile pe care Guvernul ar trebui să le pună în practică și să vedem dacă va face acest lucru.

3. Ce se va întâmpla cu piața imobiliară?

Pentru piața imobiliară urmează vremuri tulburi. Înăsprirea creditării, creșterea TVA la locuințele noi de la 1 ianuarie, creșterea costurilor cu materialele de construcții vor pune presiune pe o piață și așa vulnerabilă în care peste 70% dintre cei aprox. 7000 de dezvoltatori imobiliari se aflau, în 2022, într-o situație de risc. Mă aștept ca, în 2023, multe șantiere să fie înghețate, iar vânzările să scadă vertiginos pe măsura reducerii puterii de cumpărare și a restricționării accesului la creditare. În 2023 va deveni o misiune aproape imposibilă pentru mulți români să își cumpere un apartament de 3-4 camere, având în vedere creșterea prețurilor și a TVA-ului, conform dcbusiness.ro.

articolul original.

Țara noastră este pregătită să facă fața unui atac aerian al Rusiei? Șeful Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu: ‘România și NATO, în momentul de față, pot oferi răspunsul potrivit pentru acest tip de potențial incident’

26 November 2022 at 13:20

sursa foto:  adevarul.ro

Comandorul Nicolae Crețu, șeful Bazei 57 Aeriene de la Mihail Kogălniceanu, a dezvăluie cât de apărați suntem în cazul unui atac aerian rusesc.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Ministrul Digitalizării, despre atacurile Rusiei asupra sistemului informatic al României: ‘Există în fiecare zi atacuri. Până acum sistemul de apărare cibernetcă a funcționat foarte bine’

26 November 2022 at 12:47
image

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că, de când a început conflictul din Ucraina, sunt în fiecare zi atacuri, din partea Rusiei, la sistemul informatic al României, însă aceste atacuri nu sunt atât de sofisticate încât să ne afecteze.

Sebastian Burduja a declarat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că atacturile cibernetice din partea Rusiei au fost confirmate în România.

Da, şi DNSC (Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică) pe parte civilă şi CyberInt pe zonă de cyber inteligenţe au confirmat că există în fiecare zi atacuri, nu atât de sofisticate încât să ne afecteze”, a afirmat Burduja.

Ministrul Digitalizării a fost întrebat, de asemenea, ce instituţii au fost afectate, el precizând că este vorba despre instituţii din zona media sau operatori publici.

La un moment dat au fost afectate instituţii din zona media sau anumiţi operatori publici de apă-canal sau tot felul de site-uri aferente instituţiilor publice. Până acum sistemul de apărare cibernetcă a României a funcţionat foarte bine şi de altfel am umblat în multe locuri din lume în interesul ministerului şi toată lumea laudă capacitatea României de a se apăra din punct de vedere cibernetic. Suntem apreciaţi, nu întâmplător e centru de excelenţă european la noi în ţară, pe cyber, au ales România de a-şi localiza acest centru. Nu întâmplător apare un centru de excelenţă în zona de cyber”, a declarat Sebastian Burduja, conform news.ro.
articolul original.

Dan Dungaciu, analist de politică externă: ‘Țara noastă ajunge să reia legătura cu Ungaria într-un moment nepotrivit, când are cea mai proastă imagine în UE’

26 November 2022 at 12:17
image

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, spune că România ajunge să reia legătura cu Ungaria într-un moment nepotrivit. 

Populația arată că dorește un soi de ”suveranism”, dar se uită în jur și nu găsește cu cine. Dacă politicienii pot să producă această reprezentare, prin modificare de partide sau schimbare de discurs, nu știu. Totuși, ca să nu lase jumătate de populație în afara procesului electoral, că de asta va fi vorba, și o bună parte de populație care se duce spre extreme doar pentru că s-a săturat de ei, atunci vor trebui să gestioneze țesătura socială a României, că aici e problema, cine o mai ține împreună.”

În ceea ce privește aderarea la Schengen, episodul va fi mult mai important prin consecințele lui politice, nu cele tehnice, spune analistul politic. „Oamenii trebuie să înțeleagă. După părerea mea, populația nu are foarte multe mecanisme de reacție împotriva unei asemenea dorințe. Eu știu ce îmi doresc, dar nu pot să ies în stradă pentru abstracție. Ea va apărea în barometre permanent. Va fi tronsonul acela de populație care e veșnic nemulțumit. Ceilalți oameni vor căuta soluții individual: vor trimite copiii în afara, vor spune că aici nu se poate trăi, vor perpetua acea atmosferă în care defecțiunea României e o chestie naturală, istoria noastă nu are nicio importanță, suntem născuți să eșuăm etc. O asemenea atmosferă nu va produce decât o deșirare a spațiului românesc.”

Referitor la raportul dintre România și Ungaria, Dan Dungaciu a declarat că ”lumea joacă o carte națională. În cazul în care era Republica Moldova în locul Ucrainei, probabil că România ar fi fost mai prezentă. Ungaria joacă cartea ei. Țara noastă ajunge să reia legătura cu Ungaria într-un moment nepotrivit, când are cea mai proastă imagine în Uniunea Europeană.”, conform gândul.ro.

articolul original.

Dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția: ‘La nivel european, pașaportul digital este încă în funcțiune și oricând poate să reapară. A face bine cu de-a sila este imposibil, inumat și nu este etic’

26 November 2022 at 11:49
image

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, a vorbit despre posibilitatea introducerii de noi restricţii anti-Covid-19.

Medicul a comentat imaginile revoltătoare din China, unde oamenii au smuls garduri și s-au bătut cu polițiștii pe străzi.

„Este absolut revoltător ce se vede acolo. Oamenii s-au săturat de măsuri inepte, ineficiente, să moară de frig, de foame, și de alte măsuri care au fost consecința unor restricții fără legătură cu realitatea epidemiologică.” a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Și la nivel european, pașaportul digital este încă în funcțiune și oricând poate să reapară, pentru că tot niște decizii fără niciun fel de justificare medicală au dus multe discriminări și situații imposibile.

A face bine cu de-a sila este imposibil, inumat și nu este etic, iar acest lucru nu are nicio legătură cu dreptul fiecăruia de a decide apropo de ceea ce este bine pentru sănătatea fiecăruia dintre noi.”, a mai declarat medicul, la Antena 3 CNN.

articolul original.

Xi Jinping, mesaj pentru Kim Jong Un: ‘Lumea, epocă și istoria sunt pe cale să se schimbe într-un mod fără precedent’

26 November 2022 at 08:47
image

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a scris liderului nord-coreean Kim Jong Un şi i-a propus să coopereze pentru „a accelera pacea” în lume.

Scrisoarea survine în contextul în care tensiunile s-au amplificat în Peninsula Coreeană, după o serie record de teste cu rachete ale Phenianului şi în contextul în care Coreea de Sud, SUA şi Japonia şi-au consolidat cooperarea militară, a anunţat sâmbătă agenţia de presă nord-coreeană oficială KNCA, citată de AFP.

Phenianul a lansat la 18 noiembrie o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care a căzut în largul Japoniei, iar Kim Jong Un a ameninţat SUA cu o ripostă nucleară dacă ţara sa este atacată.

„Lumea, epocă şi istoria sunt pe cale să se schimbe într-un mod fără precedent„, a subliniat Xi în răspunsul său la o scrisoare a lui Kim, care l-a felicitat pentru realegerea istorică la conducea Partidului Comunist Chinez şi a ţării în octombrie.

În faţa acestei noi situaţii, sunt pregătit, alături de dvs., să contribui pozitiv (…) la accelerarea păcii, stabilităţii, dezvoltării şi prosperităţii regiuni şi restului lumii„, a adăugat el.

China este cel mai important aliat şi partener comercial al Coreii de Nord, care este supusă unor sancţiuni dure ale ONU din cauza programelor sale nuclear şi de armament.

La finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc luni, China şi Rusia au refuzat să se alăture celor 14 ţări, printre care SUA, India, Franţa şi Marea Britanie, care au condamnat testul cu ICBM al Phenianului la 18 noiembrie,

În mai, Beijingul şi Moscova s-au exprimat prin veto împotriva unui proiect de rezoluţie prezentat de Washington pentru a înăspri sancţiunile împotriva Coreii de Nord.

În cadrul unei întrevederi pe care au avut-o săptămâna trecută la summitul G20 de la Bali, preşedintele american Joe Biden i-a cerut lui Xi Jinping să transmită „clar” Coreii de Nord să nu efectueze un nou test nuclear, aşa cum Seulul şi Washingtonul suspectează Phenianul că ar dori să facă, conform agerpres.ro.

articolul original.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: ‘NATO va continua și intensifica asistența pentru Ucraina. România este pregătită să participe la acest efort’

26 November 2022 at 08:23
image

Alianţa Nord-Atlantică a acordat şi va continua să acorde sprijin politic şi practic substanţial Ucrainei atât cât va fi necesar, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Șeful diplomaţiei române a precizat că la Reuniunea miniştrilor de Externe din ţările membre NATO, care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti, „o dimensiune importantă a discuţiilor dintre aliaţi va viza modalităţile concrete de consolidare a sprijinului politic pentru Ucraina, inclusiv prin amplificarea dialogului şi consultărilor cu aliaţii ca răspuns la provocările de securitate cu care se confruntă autorităţile de la Kiev pe fondul intensificării agresiunii brutale a Rusiei”.

Bogdan Aurescu a menţionat că „aliaţii vor analiza modalităţile de consolidare a asistenţei substanţiale oferite Ucrainei, inclusiv în sprijinul efortului operaţional al forţelor armate ucrainene, cât şi pe termen mediu şi lung, prin sprijinirea eforturilor de modernizare a sectorului de apărare, consolidării interoperabilităţii pe termen lung, precum şi a procesului de reconstrucţie şi a cursului reformelor”.

„Desigur, consolidarea acestui sprijin nu se poate realiza în mod optim decât în contextul alocării de către aliaţi a resurselor adecvate pentru implementarea proiectelor curente şi de viitor incluse în cadrul Pachetului de Asistenţă Cuprinzătoare, precum şi a altor iniţiative de cooperare şi priorităţi de interes comun”, a punctat şeful diplomaţiei române.

Ministrul Afacerilor Externe anticipează că reuniunea de la Bucureşti „va reflecta din nou angajamentul ferm al statelor membre NATO de a continua şi intensifica asistenţa pentru Ucraina, în coordonare cu toţi partenerii relevanţi, în primul rând Uniunea Europeană, cooperarea strânsă NATO – UE jucând un rol esenţial în continuarea sprijinului pentru Ucraina”.

El a reamintit că la nivelul Uniunii Europene a fost decisă acordarea unui pachet financiar substanţial, pe o perioadă de un an, totalizând până la 18 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi. La 24 noiembrie, Parlamentul European a aprobat acest pachet propus de Comisia Europeană, suma adăugându-se la asistenţa furnizată prin intermediul instrumentelor existente şi reprezentând un sprijin constant, în medie, de 1,5 miliarde de euro pe lună, în măsură să acopere mare parte din nevoile de finanţare şi funcţionare din Ucraina.

„Desigur, nevoile Ucrainei sunt numeroase şi diverse, mai cu seamă că bombardamentele ruse continuă şi distrug părţi vitale din infrastructura critică a Ucrainei, pe segmente precum energia şi aprovizionarea cu apă”, a arătat Aurescu.

Zilele trecute, pe 24 noiembrie, s-au împlinit nouă luni de la începutul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, a reamintit ministrul de Externe. „Încă de la începutul acestei agresiuni, precum şi în toată această perioadă, România a arătat o solidaritate extraordinară pentru Ucraina. La nivel guvernamental, de la debutul conflictului, contactele cu partenerii ucraineni s-au intensificat, iar România a manifestat deschidere pentru construirea unei noi relaţii bilaterale cu Ucraina, bazată pe încredere şi solidaritate. Cooperarea noastră la nivel regional ţine seama de natura riscurilor şi ameninţărilor. Avem de gestionat provocări comune, care decurg din conduita iresponsabilă a Federaţiei Ruse”, a spus Aurescu.

„Suntem ferm convinşi că Ucraina va avea nevoie de tot ajutorul comunităţii internaţionale în viitor, inclusiv din perspectiva efortului de reconstrucţie, în cadrul căruia NATO şi UE joacă un rol esenţial. România este pregătită să participe la acest efort şi aş vrea să subliniez că obiectivul unei Ucraine stabile, sigure, democratice şi prospere este în interesul nostru imediat şi strategic naţional”, a declarat şeful diplomaţiei române, conform agerpres.ro.

articolul original.

Anunțul așteptat de milioane de români. Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile! Ministrul Muncii, Marius Budăi: ‘Acum trecem la implementarea lor’

26 November 2022 at 07:53
image

Marius Budăi a lămurit controversele cu privire la creșterea pensiilor.

Am refuzat atunci, refuz și acum să discut desprea această licitație de procente. Așteptările românior le cunosc. Sunt un om din popor. Așa cum am spus, necesitatea de a crește pensii și salarii am înțeles-o. Important e că sunt măsuri de sprijin și în coaliție am luat aceste măsuri. Sunt bucuros că viziunea PSD pentru majorarea pensiilor a avut succes în cadrul coaliției și acum trecem la implementarea lor”, a declarat Marius Budăi.

Persoanele cu dizabilități, veteranii și văduvele veteranilor, dar și elevii vor beneficia de cele mai importante majorări.

„Alocațiile cresc cu rata inflației. Mai avem în luna ianuarie două măsuri la care țin foarte mult. În ianuarie 2023 vom proceda ca în ianuarie 2022. Vom da persoanelor cu dizabilități din nou, acea a 13-a indemnizație și pentru veteranii de război și văduvele veteranilor de război, să le majorăm cu 30% aceste indemnizații. 

(…) Se face calculul (n.r. – pentru punctul de pensie), se măresc pensiile, după care se implementează aceste măsuri, de sprijin a populației, modificarea pragului pentru acordarea de vouchere pentru alimente, de la 1.500 de lei la 1.700 de lei (n.r. – condițiile cu privire la veniturile lunare ale beneficiarilor)”, a mai declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, conform româniatv.net.

Vezi și:

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a făcut anunțul momentului: Când își vor primi românii pensiile pentru decembrie

Anunțul care îi vizează pe anumiți români: Vor fi scutiți de la plata acestei contribuții

EXCLUSIV De la florărie, la Protecția Consumatorilor! Site-ul ANPC, dat pe mâna unei firme de buzunar din Constanța – localitate unde șeful ANPC, Horia Constantinescu, a candidat la primărie!

articolul original.

Ludovic Orban: ‘Nu exclud varianta unei alianțe în care PNL o susține pe Firea. Doamne ferește!’

26 November 2022 at 07:20
image

Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei, a declarat că nu exclude varianta ca PNL s-o susțină pe Gabriela Firea (PSD) la alegerile pentru Primăria Capitalei. 

Despre perspectiva ca Firea să revină la Primăria Capitalei, Ludovic Orban a afirmat: „Doamne ferește! Doamne ferește! Mi-au ajuns patru ani…”.

PNL face sondaje așa ca să se îmbete cu apă rece… S-au făcut teoretic mai multe sondaje. Am văzut pe un post TV concurent, care era anti-PSD, a ajuns să comande sondaje de opinie de la firma dlui Pieleanu, pe care le-a difuzat pe post, unde tot era dna Firea foarte apreciată și așteptată în București să mai înființeze 23 de companii, să mai dea vouchere de biciclete, să mai îndatoreze Primăria până în cer fără să facă nimic concret în rezolvarea problemelor”, a continuat fostul premier.

Orban a afirmat apoi că „nu l-ar mira” ca PNL să o susțină pe Gabriela Firea pentru a câștiga Primăria Capitalei în 2024.

Nu m-ar mira sincer ca, la un moment dat, condcuerea PNL să schimbe și denumirea partidului în PSDNL. Perspectiva unei alianțe PSD – PNL inclusiv la locale există, nu neg această probabilitate pentru că, pe măsură ce se vede că PSD taie și spânzură și că șansele PNL sunt tot mai mici să meargă pe propriile picioare în fața electoratului, nu exclud varianta unei alianțe în care PNL o susține pe Firea. Dar ar fi, să nu spun tragic, dar ar fi comic…

Eu am încredere în cetățenii români care simpatizează cu ideile liberale, care au discernământ și spirit critic că se vor mobiliza ca să nu ne trezim iar cu năpasta Firea pe capul bucureștenilor”, a mai afirmat Orban, conform b1tv.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a făcut anunțul momentului: Când își vor primi românii pensiile pentru decembrie

25 November 2022 at 20:38
image

După cum bine știți, există foarte clar o convenție între Casa Națională de Pensii și Compania Națională de Poștă în care se spune foarte clar, acolo sunt stipulate termenele de livrare a pensiilor la domiciliu.

Exact cu data de 1 ale fiecărei luni noi virăm pensiile către beneficiarii noștri, pensionarii. Deci, 1 fiind zi nelucrătoare, exact cu data de 2, deja pensiile vor fi achitate către beneficiarii noștri, pensionarii. Chiar am avut o discuție cu domnul director general al Companiei Naționale. M-a asigurat domnul director că totul este în regulă și începând cu data de 2 decembrie vor fi achitate. 

Termenele de livrare a pensiilor sunt foarte bine stipulate în Convenție. Începând cu un intervalul 1-15 ale fiecărei luni, Compania Națională de Poștă trebuie să achite toate pensiile beneficiarilor noștri care au optat pentru această modalitate de plată, respectiv prin mandat poștal. Pe lângă acestea, mai avem și pensiile unde pensionarii au optat ca modalitate de plată prin cont bancar, unde se vor vedea și acestea în jur de data de 12-13 ale lunii”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Cum vor arâta noile cupoane de pensii?

Noile cupoane de pensii vor cuprinde informații noi. În primul rând, va fi trecută noua valoare a punctului de pensie, de 1784 de lei, a cărui majorare a fost decisă de coaliția aflată la guvernare. Ceea ce rămâne neschimbată este suma pensiei, care se va regăsi, la fel ca și până acum, în partea dreaptă, sus, a cuponului. În plus, pe cupon va apărea și valoarea ajutoarelor acordate. În cazul pensiilor de sub 1500 de lei, ele se ridică la 1000 de lei, livrate în două tranșe. Prin urmare, pe cupon va apărea și cifra de 500 de lei reprezentând respectivul ajutor.

Va fi timp suficient pentru operarea tuturor modificărilor necesare, mai ales că nu există încă un act normativ unde să se regăsească noua valoare a punctului de pensie. Există timp suficient pentru a tipări cinci millioane de cupoane, astfel încât pensiile să ajungă la timp la oameni?

Orice decizie a coaliției de guvernare trebuie transpusă într-un act normativ, publicat în Monitorul Oficial. În acest moment, de fapt chiar astăzi și mâine lucrăm intens cu colegii de la Ministerul Muncii, de la Casa Națională de Pensii pentru a reuși să finalizăm acest act normativ, astfel încât săptămâna viitoare să intre, probabil, în ședință de Guvern pentru a fi adoptat. Suntem în grafic, nu avem întârzieri, este timp, astfel încât noi aici, la Casa Națională de Pensii să ne mobilizăm, să reușim să facem toate acele activități specifice nouă. Este vorba despre niște lucruri strict tehnice, de actualizare a tuturor parametrilor în baza de date”, a spus Daniel Baciu la Antena3 CNN.

În cât timp trebuie tipărite cupoanele?

Tipărirea începe undeva în jurul datei de 15 decembrie”, a precizat președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Vezi și:

Anunțul care îi vizează pe anumiți români: Vor fi scutiți de la plata acestei contribuții

EXCLUSIV De la florărie, la Protecția Consumatorilor! Site-ul ANPC, dat pe mâna unei firme de buzunar din Constanța – localitate unde șeful ANPC, Horia Constantinescu, a candidat la primărie!

Asta da luptă cu Mafia: Clotilde Armand s-a apucat să-și facă selfie-uri în Parlament

articolul original.

Liderul de la Kremlin, luat la rost de soțiile și mamele soldaților ruși: ‘Vladimir Vladimirovici, sunteți bărbat sau ce? Aveți curajul să ne priviți în ochi?’

25 November 2022 at 13:50
image

Situație tensionată în Federația Rusă! Mame şi soţii ale soldaţilor ruşi mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina se reunesc în toată Rusia de câteva săptămâni şi cer prin mesaje video difuzate pe canale de internet în limba rusă ca preşedintele Vladimir Putin să-şi respecte promisiunile făcute.

După ce a ordonat o mobilizare parţială în septembrie, Kremlinul a dat asigurări că sutele de mii de înrolaţi vor urma un antrenament solid, vor primi un echipament bun şi nu vor fi trimişi în prima linie a războiului din Ucraina, relatează France Presse.

Însă au fost înregistrate numeroase încălcări ale acestor promisiuni: moartea pe front a celor recent mobilizaţi, mobilizarea unor bărbaţi inapţi pentru serviciul militar, a unor taţi de familii numeroase sau prea vârstnici, absenţa echipamentului adecvat şi a instruirii militare pentru cei chemaţi sub arme.

Această mobilizare dezordonată, care a obligat autorităţile ruse să admită comiterea unor „erori”, a provocat îngrijorare în rândul soldaţilor trimişi în Ucraina.

Această îngrijorare, care riscă să degenereze în proteste, pune Kremlinul într-o situaţie delicată: dacă autorităţile reprimă în mod implacabil orice împotrivire faţă de ofensiva în Ucraina, cuvântul soţiilor de soldaţi este sfânt şi întemniţarea lor ar provoca un şoc în Rusia.

Semn că puterea ia aceasta în serios, Putin urmează pentru prima oară să se întâlnească vineri cu mame ale militarilor trimişi în Ucraina. Dar unele rude ale celor mobilizaţi anticipează o reuniune atent coregrafiată, fără discuţii de fond.

Putin va întâlni „mame scoase din mâneca sa, care vor pune întrebări adecvate şi îi vor mulţumi, ca de fiecare dată”, şi-a exprimat regretul Olga Ţukanova, mama unui tânăr care îşi efectuează serviciul militar.

„Vladimir Vladimirovici, răspundeţi la întrebările noastre!”, lansează această femeie, care vrea să se asigure că fiul său de 20 de ani nu va fi trimis ilegal pe front sau la frontiera cu Ucraina, unde obuzele cad de asemenea.

Ea a venit special la Moscova din oraşul Samara, situat la 900 km est, cu speranţa că va fi primită la Kremlin. Degeaba. „Cred că ei se tem că i se va pune întrebări incomode. Dar el trebuie să rezolve problema!”, afirmă ea.

Preşedintele rus ştie cât de sensibil este subiectul legat de rudele soldaţilor.

În august 2000, în cursul naufragiului submarinului rusesc Kursk, care a dus la moartea celor 118 membri ai echipajului, el a fost criticat vehement, acuzat că a reacţionat tardiv. Apoi a început să strângă şurubul presei.

În timpul celor două războaie din Cecenia, o mişcare a mamelor soldaţilor incomodase puterea şi întărise un sentiment de nemulţumire în întreaga societate rusă.

De această dată, în faţa unui climat de represiune sporit, protestele soţiilor şi mamelor soldaţilor nu contestă direct ofensiva în Ucraina, dar unele denunţă condiţiile în care sunt trimise pe front rudele lor.

Iar statutul lor de mame şi soţii de bărbaţi mobilizaţi, plecaţi să servească patria, le conferă o legitimitate şi o formă de protecţie în faţa persecuţiilor, autorităţile neputând să le considere drept opozante obişnuite.

În societatea rusă, „există un sentiment instinctiv că soţiile au dreptul” să ceară socoteală puterii, afirmă Aleksei Levinson, sociolog la centrul independent Levada.

Aceste femei „cer statului să-şi îndeplinească funcţia de ‘părinte colectiv’ al mobilizaţilor”, adaugă el. „Când statul sau comandamentul militar nu-şi îndeplineşte atribuţiile, femeile fac reclamaţii”, spune expertul citat.

Pentru moment, mişcarea este disparată, puţin coordonată. Apelurile rudelor în suferinţă sunt difuzate pe reţelele sociale, unde colective neoficiale se înghesuie în jurul unor personalităţi mai vocale.

Este şi cazul Olgăi Ţukanova, care într-o înregistrare video, difuzată de unele canale de social media ruse, i se adresează lui Putin: „Vladimir Vladimirovici, sunteţi bărbat sau ce? Aveţi curajul să ne priviţi în ochi? Nu cu soţii şi mame alese la comandă, ci cu femei adevărate, care au venit din diferite oraşe până aici pentru a se întâlni cu dumneavoastră”.

Într-un climat de presiune exacerbat, alte femei se tem totuşi să atragă probleme sau să agraveze situaţia rudelor lor vorbind cu presa, în special cu cea străină.

„Noi am trimis scrisori oficiale autorităţilor”, scrie pentru AFP una dintre ele, sub rezerva anonimatului. „Nu jurnaliştii îi vor scoate pe bărbaţii noştri din tranşee şi nu vrem să le provocăm încă şi mai multe probleme”, afirmă aceasta, conform agerpres.ro.

articolul original.

Ce ar trebui să facă toți românii în cazul unui blackout. Raed Arafat: ‘Omul de acasă trebuie să fie pregătit. Noi avem recomandarea de pregătire de 72 de ore’

25 November 2022 at 13:21
image

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că în următoarea perioadă vor fi efectuate verificări în instituţiile care fac parte din infrastructura critică pentru a vedea dacă acestea sunt dotate cu generatoare de curent şi rezervoare de apă – în cazul spitalelor, esenţiale în cazul în care au loc întreruperi la energie electrică.

Pentru infrastructura critică, aşa cum este definită, trebuie să ai astfel de generatoare. Nu poţi să fi o instituţie clasificată ca fiind esenţială şi să nu ai redundanţa pe partea de curent şi nu numai. Există obligaţia să ai un rezervor de apă care să-ţi asigure alimentarea dacă se întrerupe furnizarea apei pe o perioadă de timp. Spitalele trebuie să aibă şi rezervoare de apă. Eu, din ce ştiu, toate spitalele judeţene şi cele mari au aşa ceva.

Noi am avut o discuţie la departament şi o să avem astăzi o discuţie cu colegii de la IGSU. În primul rând, verificarea trebuie să o facă fiecare instituţie în parte, să-şi verifice resursele şi asta e o chestiune periodică. Verificarea se face permanent de către instituţii, dar în următoarea perioadă vom avea şi verificări să fim siguri că toată lumea a înţeles mesajul că trebuie să aibă acest sisteme funcţionale„, a precizat Arafat, la o conferinţă de presă organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de colaborare dintre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), E.ON România şi Delgaz Grid, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”.

El a adăugat că şi benzinăriile ar trebui să fie dotate cu astfel de generatoare şi nu a exclus posibilitatea ca, pe viitor, acestea să fie obligate prin lege să le deţină.

Benzinăriile nu au generatoare, acum am înţeles că unele dintre ele au instalat generatoare. Dacă tu ca benzinărie nu ai generator, se întrerupe curentul, tu nu poţi livra combustibil maşinilor, inclusiv ambulanţelor, maşinilor de pompieri şi maşinilor de poliţie. Şi atunci este normal ca o benzinărie să aibă un generator care, minim, să opereze o parte din motopompele lor, să poată alimenta. Eu cred că în viitor trebuie să avem şi o formă de obligare la autorizare la înfiinţare să aibă un generator ale cărui cost este infim„, a spus Arafat.

Pe de altă parte, el a subliniat că în cazul unei pene de curent se impune ca fiecare familie să fie pregătită cu o trusă care include lanternă sau sistem de iluminat de urgenţă, alimente, apă, medicamente.

Omul de acasă trebuie să fie pregătit. În primul rând, trebuie să aibă o sursă de lumină, sistem de iluminat pe led, care pe o baterie poate să ducă ore luminatul de urgenţă. De asemenea, alimente neperisabile la conservă, pe care poţi să le consumi imediat, foarte important este apa de consum. Noi avem recomandarea de pregătire de 72 de ore. Trebuie să ai cel puţin doi litri de apă pe zi pentru o persoană, recomandabil chiar patru litri de apă, trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale, o sumă mică de bani lichizi. Asta este forma de pregătire pe care trebuie să o ai la domiciliu până la repararea defecţiunii„, a punctat Arafat.

Potrivit oficialului MAI, probabilitatea unei pene de curent la nivel naţional este mică, pentru că în România există capabilităţi precum generatoarele de mare capacitate la nivel de judeţ.

Eu cred că probabilitatea este mică, (..) pentru că există rezerve, există capabilităţi, dar urgenţe pot să aibă loc. Pe lângă pregătirea pe care au au firmele cum este firma E.ON, protecţia civilă, IGSU-ul, avem şi noi pregătirea noastră şi am folosit-o în ultimii ani. Astea sunt generatoarele de mare capacitate, care sunt în fiecare judeţ şi care pot fi mobilizate dintr-o zonă în alta pentru a susţine o întrerupere de curent care, de regulă, la noi s-a întâmplat în urma unor fenomene meteo, care au dus la distrugerea unei părţi din partea de transport electric şi până s-a rezolvat noi am asigurat curentul pentru zonele în care populaţia era afectată„, a concluzionat Arafat, conform agepres.ro.

articolul original.

Începe partea cea mai dură a războiului? Jens Stoltenberg: ‘Președintele Putin eșuează în Ucraina și el răspunde cu mai multă brutalitate. Acesta este un început de iarnă oribil pentru Ucraina’

25 November 2022 at 12:45
image

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a precizat că NATO este alături de Ucraina în faţa agresiunii ruse şi o va sprijini în continuare.

Miniştrii de externe din NATO se întâlnesc săptămâna viitoare la Bucureşti. Vom discuta despre războiul ilegal dus de Rusia în Ucraina, război care continuă să ameninţe pacea şi securitatea euro-atlantică. Preşedintele Putin eşuează în Ucraina şi el răspunde cu mai multă brutalitate. Valurile de atacuri deliberate cu rachete asupra oraşelor şi infrastructurii civile îi privează pe ucraineni de lumină, căldură şi hrană.

Acesta este un început de iarnă oribil pentru Ucraina. Acestea sunt vremuri dificile şi pentru restul Europei şi restul lumii, cu creşteri ale preţurilor energiei şi alimentelor. Da, plătim toţi un preţ pentru războiul Rusiei contra Ucrainei, dar preţul pe care îl plătim noi este în bani, în timp ce preţul pe care îl plătesc ucrainenii este în sânge.

Şi dacă îl lăsăm pe Putin să câştige, atunci noi toţi vom plăti un preţ mult mai mare, pentru mulţi ani de acum încolo. Dacă Putin şi alţi lideri autoritari văd că forţa este recompensată, ei vor folosi din nou forţa pentru a-şi atinge scopurile. Asta ar face lumea noastră mai periculoasă şi pe noi toţi mai vulnerabili. Aşadar, este în interesul securităţii noastre să sprijinim Ucraina”, a spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă desfăşurată la Bruxelles.

El a accentuat că Rusia este agresorul, iar Ucraina este victima agresiunii şi are dreptul de a se apăra.

Nu va exista o pace durabilă dacă agresorul câştigă, dacă opresiunea şi autocraţia prevalează în faţa libertăţii şi a democraţiei”, a insistat înaltul oficial aliat.

Jens Stoltenberg a promis că NATO va fi alături de Ucraina cât timp va fi necesar şi a remarcat că aliaţii au furnizat un sprijin militar fără precedent, exprimându-şi speranţa că la Bucureşti miniştrii de externe vor conveni să intensifice sprijinul non-letal pentru Ucraina.

La reuniunea de la Bucureşti au fost invitaţi, printre alţii, miniştrii de externe din Bosnia, Georgia şi Republica Moldova. Referitor la acest aspect, Stoltenberg a menţionat că vor fi luate măsuri pentru a ajuta cele trei ţări să-şi protejeze independenţa şi să-şi consolideze capacitatea de autoapărare.

Miniştrii de externe vor aborda de asemenea provocările ridicate de China şi modalităţile de a ne consolida rezilienţa. China nu este un adversar, dar ea îşi accelerează modernizarea militară. (…) Războiul din Ucraina a arătat dependenţa noastră periculoasă de gazul rusesc. Trebuie să ne evaluăm dependenţele de alte regimuri autoritare, nu în ultimul rând China. Trebuie să gestionăm riscurile, să ne reducem vulnerabilităţile şi să ne sporim rezilienţa”, a declarat secretarul general al Alianţei.

Stoltenberg s-a referit şi la procesul de extindere a Alianţei prin includerea Finlandei şi a Suediei, prin care Alianţa va deveni mai puternică şi spaţiul euroatlantic mai sigur. El a amintit până acum 28 dintre cele 30 de state membre NATO au ratificat deja protocoalele de aderare a celor două state nordice şi şi-a exprimat speranţa că şi Ungaria şi Turcia vor face acest lucru.

Acesta a fost cel mai rapid proces de ratificare a unei extinderi a Alianţei. Am încredere că toţi aliaţii vor ratifica, nu vreau să fac speculaţii legate de momentul când se va întâmpla asta, dar eu sper cât mai curând”, a încheiat Jens Stoltenberg, conform agerpres.ro.

Vezi și:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pune punctul pe ‘i’: ‘Ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă’

articolul original.

Economistul șef al BCE avertizează: ‘Chiar după ce vor dispărea șocurile provocate de energie și pandemie, majorarea salariilor va fi principalul motor de creștere a prețurilor în următorii ani’

25 November 2022 at 12:15
image

Economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, atrage atenția că salariile din zona euro vor avea nevoie de ani de zile pentru a se ajusta la schimbarea condiţiilor economice, astfel încât ar putea exercita presiuni asupra inflaţiei mult timp după dispariţia şocurilor provocate de energie şi pandemie.

Natura decalată a stabilirii salariilor face ca ajustarea salariilor nominale la creşterea cumulativă a costului vieţii să se desfăşoare timp de câţiva ani„, a explicat Lane, într-o postare pe blog, transmite Reuters.

Aceasta înseamnă că, chiar după ce vor dispărea şocurile provocate de energie şi pandemie, majorarea salariilor va fi principalul motor de creştere a preţurilor în următorii ani„, susţine economistul şef al BCE.

Autorităţile au analizat cu atenţie în acest an evoluţia salariilor, din cauza temerilor că firmele ar putea fi forţate să majoreze compensaţiile, pentru a atenua efectele inflaţiei ridicate, declanşând o spirală salarii-preţuri greu de înfrânt, care ar putea forţa BCE să menţină mult timp ratele ridicate ale dobânzilor.

De asemenea, Lane a avertizat asupra interpretării excesive a datelor privind inflaţia de bază, care ar putea fi denaturate de şocul economic neobişnuit, provocat de energie şi de pandemie.

Într-un raport publicat recent de Fondul Monetar Internaţional (FMI), se arată că spiralele salarii-preţuri susţinute sunt rare la nivel istoric, iar recentele majorări de dobânzi de către băncile centrale vor ajuta probabil ca aşteptările inflaţioniste ridicate să nu se agraveze.

Dinamicile creşterilor de salarii şi preţuri în 2020 şi 2021 au fost determinate de şocurile „neobişnuit de ridicate” provocate de pandemia de COVID-19, spre deosebire de episoadele din trecut, provocate de evoluţiile economice mai convenţionale, se arată în raport, conform agerpres.ro.

articolul original.

Lider PNL: ‘Dacă n-ar fi fost premierul Nicolae Ciucă, probabil că această coaliție s-ar fi sfârșit de mult. Pe mine mă surprind reprezentanții PSD’

25 November 2022 at 11:47
image

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, susține că dacă n-ar fi fost premierul Nicolae Ciucă, probabil că această coaliție s-ar fi sfârșit de mult.

„Vă spun sincer, pe mine mă surprind reprezentanții PSD. În cadrul coaliției nu sunt atât de vocali pe cât se exprimă unii dintre ei în spațiul public. Discuțiile în cadrul coaliției sunt mult mai așezate. Masa dialogului este cu totul alta decât situațiile în care, din păcate, dialogul acesta pare răstit, în contradictoriu(…). Transformarea dialogului în replici publice face foarte rău. Îndrăznesc să spun că, dacă n-ar fi fost premierul Nicolae Ciucă, probabil că această coaliție s-ar fi sfârșit de mult. Este un om care, prin modul lui – extrem de cumpătat și așezat – prin rolul de mediator pe care și l-a asumat, în detrimentul celui de lider politic al PNL, a reușit să țină această coaliție și cu siguranță ea va continua.

În plan intern, discuțiile sunt mult mai așezate decât par în afară. În plan public mai există un actor pe care nimeni nu îl ia în considerare: publicul, care judecă anumite situații sau anumite persoane. Compromisuri au făcut ambele partide, să știți.

Încă din momentul în care am făcut această coaliție, fiecare partid a lăsat de la el. Vă aduceți aminte că a fost un moment de maximă dificultate politică, care putea să genereze instabilitate într-un context de securitate problematic, și mai mult decât atât, într-un context în care eventuale alegeri anticipate în România probabil ar fi destabilizat cu totul și zona economică și zona socială. D-asta am spus, atât noi, cât și social-democrații, că suntem dispuși să lăsăm de la noi, să facem anumite compromisuri în relația politică care era aproape inexistentă.

Prestația unui partid politic este influențat și de acest marketing politic. Trebuie să lași impresia tot timpul că ai soluțiile cele mai bune, că ești cel mai vocal, încerci să îți impui agenda. D-asta spun că nu e neapărat o scuză pentru politicieni în țara asta, dar sunt unii care sunt influențați de sondaje, de percepția publică. Eu cred că în acest moment aceste lucruri trebuie să treacă în plan secund pentru că dacă reușim să traversăm această perioadă extrem de dificilă, cu siguranță vom beneficia atât noi, cât și social-democrații, de susținere, apreciere și recunoaștere publică”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, conform psnews.ro.

articolul original.

Curs BNR, 25 noiembrie 2022. Euro și dolarul încheie săptămâna în scădere

25 November 2022 at 11:06
image

Curs BNR, 25 noiembrie 2022. Banca Națională a României a făcut publice cursurile pieței valutare pentru vineri, 25 noiembrie.

BNR anunță o scădere a euro și a dolarului în raport cu leul.

Euro a scăzut astăzi la 4,9250 lei.

De asemenea, dolarul a coborât la  4,7278 lei.

BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Cursurile pieței valutare
din data de 25 noiembrie 2022

VALUTA COD RON
Dolarul australian AUD 3,1913
Leva bulgareasca BGN 2,5181
Dolarul canadian CAD 3,5438
Francul elvetian CHF 5,0120
Coroana ceha CZK 0,2021
Coroana daneza DKK 0,6623
Lira egipteana EGP 0,1924
Euro EUR 4,9250
Lira sterlina GBP 5,7274
100 Forinti maghiari HUF 1,2003
100 Yeni japonezi JPY 3,3950
Leul moldovenesc MDL 0,2453
Coroana norvegiana NOK 0,4776
Zlotul polonez PLN 1,0504
Rubla ruseasca RUB 0,0780
Coroana suedeza SEK 0,4545
Lira turceasca TRY 0,2537
Dolarul american USD 4,7278
Randul sud-african ZAR 0,2765
Realul brazilian BRL 0,8885
Renminbi-ul chinezesc CNY 0,6598
Rupia indiana INR 0,0579
100 Woni sud-coreeni KRW 0,3558
Peso-ul mexican MXN 0,2439
Dolarul neo-zeelandez NZD 2,9524
Dinarul sarbesc RSD 0,0420
Hryvna ucraineana UAH 0,1280
Dirhamul Emiratelor Arabe AED 1,2872
Kuna croata HRK 0,6525
Bahtul thailandez THB 0,1321
Gramul de aur XAU 266,4903
DST XDR 6,2192
articolul original.

Klaus Iohannis atrage atenția liderilor occidentali: ‘Acest război nu este războiul Europei. Deși agresiunea Rusiei ne-a unit la nivel european și transatlantic, aceasta riscă să polarizeze și să fragmenteze scena internațională’

25 November 2022 at 10:48
image

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa unităţii europene în contextul războiului din Ucraina şi a arătat că, deşi agresiunea Rusiei a unit ţările la nivel european şi transatlantic, aceasta riscă „să polarizeze şi să fragmenteze scena internaţională”.

Avem nevoie ca întreaga comunitate internaţională să fie unită, deoarece acest război nu este războiul Europei. Acest război afectează cu certitudine întreaga lume – în planul securităţii alimentare şi energetice, al perturbărilor economice sau împiedicării eforturilor de luptă împotriva schimbărilor climatice. Trebuie să fim conştienţi că, deşi agresiunea Rusiei ne-a unit la nivel european şi transatlantic, aceasta riscă să polarizeze şi să fragmenteze scena internaţională.

Acesta este motivul pentru care, în timp ce continuăm să consolidăm legăturile cu vecinătatea noastră apropiată şi cu Aliaţii noştri, precum şi să ducem mai departe în mod credibil promisiunile de extindere a Uniunii Europene, trebuie să extindem mesajul şi să construim parteneriate şi cu ţări şi regiuni din întreaga lume„, a spus şeful statului la simpozionul internaţional „The Idea of Europe” organizat de Universitatea Vytautas Magnus din Kaunas.

El a menţionat că UE este a treia economie din lume.

Avem nevoie de un efort colectiv de a ne angaja, de a arăta că empatizăm cu dificultăţile partenerilor noştri globali, de a explica conduita pe care o avem şi a le înţelege poziţiile, astfel încât să evităm ca aceştia să se simtă neglijaţi„, a declarat Iohannis.

Şeful statului a precizat că iniţiative precum Coridoarele Solidarităţii, care facilitează exporturile din Ucraina către pieţele mondiale, inclusiv către ţările care resimt cea mai mare nevoie, trebuie promovate.

El a indicat că România a facilitat tranzitul a peste 7 milioane de tone de cereale din Ucraina şi va continua în aceeaşi notă, ca o „contribuţie la gestionarea insecurităţii alimentare care poate afecta ţările vulnerabile de pe glob„.

De asemenea, şeful statului a afirmat că ar trebui valorificate instrumente precum Acordurile de Liber Schimb, parteneriatele, diferitele formate de dialog sau participarea la programe emblematice ale UE, precum Erasmus sau Orizont, în vederea consolidării legăturilor noastre globale.

Este necesar să identificăm mijloacele prin care putem egala pe scena globală puterea noastră economică, astfel încât să nu asistăm la o derivă geopolitică către discursul Rusiei şi, prin urmare, către autoritarism şi în detrimentul democraţiei. Este clar că maniera în care răspundem la toate aceste provocări va defini modul în care va arăta harta geopolitică în viitor„, a spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, calea democraţiei, libertăţii, drepturilor omului, respectării ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a multilateralismului este cea corectă pentru un viitor prosper, stabil şi sigur.

El a afirmat că atacul Rusiei nu este numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva valorilor fundamentale europene, valori precum democraţia, libertatea, drepturile omului sau exercitarea suverană a drepturilor.

Şeful statului a subliniat că Uniunea Europeană a stat ferm alături de Ucraina în eforturile sale de a apăra valorile europene, precum şi de Republica Moldova şi Georgia.

„Faptul că, în pofida tuturor dificultăţilor şi presiunilor, aceste ţări continuă să creadă cu tărie în visul lor european este inspirant, impresionant şi demonstrează că ‘Ideea de Europa’ este la fel de puternică ca întotdeauna„, a spus Iohannis.

La evenimentul organizat la Kaunas, capitală culturală europeană în 2022, au participat şi preşedinţii Lituaniei, Gitanas Nauseda, Letoniei, Egils Levits, şi Poloniei, Andrzej Duda.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj video în cadrul evenimentului. De asemenea, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a intervenit prin videoconferinţă.

Preşedintele CE a vorbit despre importanţa Kaunas drept capitală europeană în contextul actual şi de ajutorul financiar şi asistenţa militară oferite de Uniunea Europeană Ucrainei.

În timp ce războiul lui Putin a închis uşile evenimentelor culturale din Ucraina, voi aţi deschis uşile culturii ucrainene. (…) Vom continua să fim alături de Ucraina pentru că ucrainenii luptă cu speranţă şi pentru un viitor mai bun„, a spus Ursula von der Leyen.

Preşedintele Ucrainei a vorbit despre unitatea Europei în contextul războiului din Ucraina.

Sunt 254 de zile de la începutului acestui război. Această agresiune anti europeană este sortită eşecului, libertatea europeană este garantată, dar Rusia încă mai are la îndemână diverse forme de teroare, încă au bombe, rachete şi arme ca să ucidă oameni în fiecare zi. (…) Nu există divizare în ceea ce priveşte unitatea europeană şi trebuie să păstrăm acest lucru. Aceasta este misiunea noastră numărul unu în acest an. (…) Dependenţa europeană de gazul rusesc s-a diminuat şi trebuie să dispară. Aceasta va diminua veniturile Rusiei din veniturile din energie„, a spus Zelenski, care a adăugat că Rusia nu mai poate folosi energia ca pe o armă.

El a subliniat că plafonarea preţurilor la energie este foarte importantă. Zelenski a afirmat că propunerea de plafonare a preţurilor la 60 de dolari pe baril este mai degrabă o concesie făcută Rusiei şi a apreciat propunerea ţărilor baltice şi a Poloniei privind plafonarea preţului la 30 de dolari pe baril.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să participe alături de omologii din Lituania, Letonia şi Polonia la summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova, informează agerpres.ro.

articolul original.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pune punctul pe ‘i’: ‘Ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă’

25 November 2022 at 10:15
image

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, atrage atenția că ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă.

NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi”, a declarat Jens Stoltenberg  într-o conferinţă de presă susţinută înaintea reuniunii miniştrilor de externe din Alianţă care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti.

El a anunţat că NATO îşi va spori ajutorul „neletal” pentru Ucraina.

Multe războaie se încheie prin negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a adăugat însă că nu va exista „pace durabilă”, dacă Rusia câştigă în Ucraina.

El a subliniat, de asemenea, că Finlanda şi Suedia trebuie să fie primite ca „membri cu drepturi depline” ai alianţei, în condiţiile în care Ungaria şi Turcia sunt singurele care nu au ratificat încă aderarea celor două state la NATO, conform news.ro.

Vezi și:

Volodimir Zelenski i-a luat la rost pe parlamentarii OSCE: De ce un stat terorist este în continuare membru al Adunării Parlamentare?

articolul original.
❌