ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului BNR: ‘Pentru noi această inflație este nedreaptă, pentru că n-am făcut nimic ca s-o aducem. Băncile centrale sunt singurele care pot să lupte eficient cu inflația’

9 December 2022 at 06:30
image

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat că inflaţia este nedreaptă pentru societatea românească, pentru că n-am făcut nimic ca să o aducem, iar la această oră băncile centrale sunt singurele care pot să lupte eficient cu inflaţia, având o armă urâtă de toată lumea şi anume dobânda de politică monetară.

Dacă privim ce se întâmplă în interiorul societăţii româneşti, aş putea să spun că pentru noi, şi nu cred că greşesc, această inflaţie este nedreaptă, pentru că n-am făcut nimic ca s-o aducem. Practic, inflaţia a început în ianuarie 2021, treptat, aşa, încetul cu încetul, şi dintr-o dată a luat avânt. Toată lumea întreabă: Cum vom ieşi? Cum se va termina? Inflaţia este ca un avion cu reacţie. Pleacă pe pistă cu viteză, la un moment dat se desprinde de pistă, face unghi drept şi o zbugheşte către cer? Aşa, dintr-o dată. Când se întoarce la aterizare, e mai complicat.

Vine încet…avioanele astea cu reacţie au nevoie de o pistă lungă, la un moment dat mai dau drumul şi la o umbrelă. Cam aşa a început inflaţia şi cam aşa se va încheia. Când? Marile centre de analize din lume spun în anii, nu 2023, ci 2024-2025. Atunci inflaţia ar trebui să ajungă în matca ei de 2%. 2% consideră toată lumea noastră, din America şi până în Japonia, că ar fi inflaţia ideală.(…) Şi la această oră, băncile centrale sunt singurele care pot să lupte eficient cu inflaţia, având această armă urâtă de toată lumea: dobânda de politică monetară„, a spus Vasilescu la Gala Financial Intelligence.

El a subliniat că în 2020, lună de lună, din ianuarie şi până în decembrie, România a avut constant, în tabloul european al celor 27 de state membre UE, „absolut cea mai bună poziţie”.

Iar finalul a fost în decembrie 2020, când inflaţia în România a fost 2,06%, practic 2%, aşa cum visează toată lumea să aibă. Nimeni din tabloul celor 27 de ţări nu a mai avut nici măcar pe aproape o inflaţie de… Au fost, de fapt, 2 categorii: mai sus decât noi şi mai jos decât noi. Noi fiind pe linia de echilibru, repet, cu cea mai bună inflaţie. Deasupra, erau cu inflaţii mai mari decât noi, adică intrând în zona galopului inflaţiei, cam toate ţările din jur, şi Cehia, şi Polonia, şi Ungaria, şi Bulgaria, şi Slovacia şi ţările baltice.

Şi acestea sunt şi acum. Sunt foarte multe voci care spun lucruri neadevărate despre inflaţia din România. Sigur că inflaţia este mare, dar din zona aceasta, care exprimă de fapt o anumită conjunctură, anumite condiţii sociale, politice, economice, în zona asta noi avem din nou cea mai bună poziţie. Bulgarii sunt deasupra noastră, cu inflaţie mai mare, ungurii sunt cu inflaţie mai mare, polonezii cu inflaţie mai mare, cehii sunt cu foarte multe procente peste noi. Aşa era şi atunci.

În 2020 toate aceste ţări erau peste noi. Şi erau ţările din zona euro care erau sub noi. Adică în deflaţie, ceea ce este ceva mai cumplit decât inflaţia. Toată zona euro în anii în anul 2020 a fost în deflaţie, cu preţuri sub 0. Deci, în ianuarie 2021, când ne-am trezit în inflaţie, România era pe o poziţie foarte puternică şi nu există nicio dovadă care să spună la această oră că am contribuit noi la această inflaţie cu ceva. Inflaţia este globală, este practic din America şi până în Japonia„, a explicat oficialul BNR.

Acesta a afirmat că, la ora actuală, în România cel mai mult strigă debitorii băncilor, că li scumpeşte rata, dar cei care suportă represiunea financiară a inflaţiei sunt cei cu depozite la bănci.

Din păcate, avem foarte puţine credite în România, la această oră credite active sunt 2,1 milioane, dintre care numai vreo 550.000 sunt credite ipotecare, credite mari, pe case. Între aceste credite ipotecare, o parte sunt cu dobânzi fixe, o altă parte sunt cu IRCC. IRCC-ul e de 4%.

Dobândă foarte mică la această oră. Şi dintre cei 500.000, mai sunt vreo 200.000 care sunt cu credite pe ROBOR.(…) Ei bine, această mică comunitate face cea mai mare gălăgie că li se scumpeşte rata. Păi, dacă rata băncii este 6,75% la această oră şi inflaţia este aproape 15 şi ceva la sută, deci 15,33% inflaţie şi 6,75% rata lor, n-au de ce să strige. Mai ales că ei reprezintă şi partea înstărită a societăţii.

Pentru că ştiţi cum e banca, îţi dă umbrela când e soare şi ţi-o ia când plouă. Pentru că mai departe, dacă vrei credit, banca zice întâi fă soare pe uliţa ta, rezolvă-ţi lucrurile şi pe urmă vii la mine şi-ţi dau credit. Băncile nu dau credite decât oamenilor înstăriţi. Ei bine, tocmai aceşti oameni înstăriţi fac cea mai mare gălăgie în legătură cu scumpirea ratei la credit.

Dar în România mai este o categorie în relaţia cu băncile: 11 milioane de persoane au depozite la bănci. Ei sunt cei care suportă represiunea financiară a inflaţiei şi în general, toţi cei care au creditat pe cineva, inclusiv băncile. (…) Deci, cu această realitate ne confruntăm acum şi cu altă realitate, care este această inflaţie ucigătoare care rupe din puterea de cumpărare pe toată Planeta„, a mai spus consilierul BNR, conform agerpres.ro.

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

CTP: ‘Ce a făcut Austria reprezintă o lovitură de stat dată UE. A fost o atitudine de imperiu, de dicatură față de nişte ființe umane considerate inferioare’

8 December 2022 at 21:36
image

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a declarat că votul Austriei împotriva aderării României la spaţiul Schengen ”reprezintă o lovitură de stat dată UE”.

România nu este ţinută în afara Schengen pe baza unui argument cât de cât justificat, cu dovezi. Am auzit şi asta – trebuie să vedem de ce Austria a votat aşa şi să ne înţelegem cu ei, o fi cu gazul, cu nu ştiu ce mai au ei în cap. Nu, România şi-a făcut datoria pentru a intra, iar Austria în modul cele mai arbitrar şi agresiv a respins România bazându-se pe nimic. E vorba de aşa vrem noi, e singura justificare.

Plus minciunile în legătură cu care poate România ar trebui să întreprindă ceva. Că firmele austriece sunt presate fără să prezintă nicio dovadă, nişte vibraţii ale aerului. România nu are a mai rezolva vreo problemă în acest moment. Problema neintrării României este problema UE în acest moment şi ce a făcut Austria reprezintă o lovitură de stat dată UE. A fost o atitudine de imperiu, de dicatură faţă de nişte fiinţe umane considerate inferioare. Binenţeles că în momentul de faţă Putin mulţumeşte pentru cadoul de sărbători.”, conform stirileprotv.ro.

Vezi și:

Se întoarce roata! Ambasadoarea Austriei, convocată la MAE de către Bogdan Aurescu: ‘Atitudinea nejustificată și inamicală va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale’

CTP a răbufnit: ‘Lovitură de stat în UE. Ce fac acum cancelarul Nehammer și partidul său înseamnă, peste jignirea și desconsiderarea României’

articolul original.

Se întoarce roata! Ambasadoarea Austriei, convocată la MAE de către Bogdan Aurescu: ‘Atitudinea nejustificată și inamicală va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale’

8 December 2022 at 19:01
image

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadoarei Republicii Austria la Bucureşti, joi seară, la sediul MAE, pentru a i se comunica poziţia României cu privire la aderarea la spaţiul Schengen şi protestul MAE faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, „care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale”.

Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenţei unor relaţii diplomatice îndelungate, cu o tradiţie de peste 100 de ani, între ţările noastre, precum şi al cooperării bilaterale substanţiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanţi ai României şi al doilea investitor străin pe piaţa românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional şi european, precum şi coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internaţional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei”, a anunţat MAE.

De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm faţă de acuzaţiile exprimate de autorităţile austriece cu privire la aşa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmaţii care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea.

„În continuare, MAE va rămâne deplin angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne şi celelalte instituţii româneşti implicate, pentru realizarea obiectivului aderării României la spaţiul Schengen, ca parte esenţială a consolidării securităţii interne a Uniunii Europene în ansamblul său. MAE reaminteşte faptul că în toată această perioadă partea română a acţionat ferm, prin demersuri concrete şi complexe, reuşind cu succes înlăturarea obiecţiilor Regatului Ţărilor de Jos şi Suediei. În acest context, trebuie subliniat că votul Olandei din Consiliul JAI din 8 decembrie nu a fost dat împotriva României, aşa cum a fost clar menţionat de partea olandeză în cadrul reuniunii„, se adaugă în comunicat.

Totodată, MAE îşi exprimă aprecierea deosebită pentru sprijinul de care România a beneficiat din partea Preşedinţiei cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene şi a Parlamentului European, a tuturor partenerilor europeni, precum şi a partenerilor de cooperare din ţara noastră care au sprijinit demersul României, conform agerpres.ro.

articolul original.

Andrei Caramitru atacă dur OMV după votul negativ al Austriei: ‘Nu poți accepta aceste lucruri, mai ales în momentul în care ești șantajat la nivel de siguranță națională’

8 December 2022 at 18:37
image

Economist și fost consilier al președintelui USR, Andrei Caramitru a lansat, la finalul săptămânii trecute, o serie de atacuri pe Twitter, la adresa austriecilor şi a companiilor OMV şi Erste, în contextul în care autorităţile de la Viena și-au manifestat opoziția față de aderarea României la Spaţiul Schengen.

Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”, a scris Caramitru, după care a vorbit despre rolul companiei OMV în strategia energetică a ţării.

În plin scandal generat de votul negativ al Austriei cu privire la aderarea României la Schengen, Caramitru face dezvăluiri incendiare despre abuzurile din interiorul OMV.

Dacă eşti director de departament în România, raportezi directorului de departament din Viena, nu şefului local. Ceea ce e o treabă contra legii. De ce afirm că e contra legii? Pentru că legea spune că, în momentul când ai o societate pe acţiuni, mai ales dacă e cotată la bursă și are acționari minoritari, acţionarul principal este cel care dă niște comenzi la administratorii acestei firme, care după aia trebuie să ia deciziile în interesul tuturor acţionarilor.  Deci e profund ilegal să zici că nu te interesează ce se decide în compania Petrom, de exemplu. Nu poţi spune că structura juridică a Petrom n-are relevanță pentru OMV şi că OMV decide de capul său, la nivel hiper operațional, în centru. Asta e o demenţă, nu am văzut aşa ceva în nicio companie”, a spus Andrei Caramitru, conform Libertatea.

Acesta a vorbit și despre achizițiile umflate decise chiar de Viena.

La nivel de active, din câte ştiu eu, deciziile privind achiziţiile, furnizorii şi preţurile de achiziţie se iau în Viena, în departamentele de acolo, iar apoi vine ordinul în teritoriu. Nu există procese competitive deştepte, făcute cu cap.  Redau acum ce mi s-a spus şi mie, din interiorul Petrom: de multe ori, vine o comandă pentru a cumpăra, de pildă, pompe de la o companie off-shore înfiinţată cu o zi înainte, la preţ de 10 ori mai mare.

Poţi să le cumperi de oriunde, dar aşa e ordinul. Asta înseamnă, practic, extragerea profitului din România prin alte firme, fie externe OMV-ului, fie direct la OMV. Care este, printre altele, prejudicierea acționarilor minoritari. Or, acţionarii minoritari sunt statul român şi fondurile de pensii ale românilor. Nu poţi accepta aceste lucruri, mai ales în momentul în care eşti şantajat la nivel de siguranță națională. Mai ales că anul acesta s-a schimbat ceva fundamental”, a mai spus Andrei Caramitru.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Lucian Heiuș: ‘Noi, ANAF-ul, suntem într-un plin proces de modernizare. Îmi doresc predictibilitate fiscală, pentru că și noi suntem o victimă a schimbărilor legislative’

7 December 2022 at 06:30
image

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat că îşi doreşte o predictibilitate fiscală, pentru că şi ANAF este o victimă a schimbărilor legislative, şi nu îi este uşor tot timpul să se modifice legile şi să fie obligată, astăzi, să analizeze o speţă într-un mod, iar mâine în alt mod.

Noi, ANAF-ul, suntem într-un plin proces de modernizare. Digitalizarea de care se vorbeşte foarte mult este doar o mică parte din ceea ce vrem să facem la ANAF, din viziunea pe care o avem pe termen mediu şi lung şi cred că drumul pe care ANAF-ul a pornit este drumul corect şi pe care trebuie să îl continuăm. Dar pentru a face acest lucru am nevoie de sprijinul dumneavoastră (mediul de afaceri, n.r.), agenţii economici oneşti, a fi alături de noi, a ne sprijini, a ne spune unde greşim şi să încercăm să realizăm într-adevăr acest parteneriat pe care îl dorim cu toţii.

S-a vorbit aici foarte mult şi nu numai aici, de fiecare dată când ne întâlnim, de predictibilitate, că e fiscală sau că e de altă natură. Da, şi eu îmi doresc o predictibilitate fiscală, pentru că suntem şi noi o victimă, la fel cum sunteţi şi dumneavoastră, a schimbărilor legislative.

Să nu credeţi că nouă ne este uşor tot timpul să se modifice legile şi să fii obligat, astăzi, să analizezi o speţă într-un mod, mâine în alt mod. Dar tot împreună putem să realizăm şi această deziderat la care dorim toţi să ajungem, la un Cod fiscal, un Cod de procedură fiscală care să nu se schimbe cel puţin doi ani de zile. Dumneavoastră trebuie să aveţi un plan de business corect, noi să ştim exact ce să urmărim şi ce să facem„, a afirmat Heiuş, într- dezbatere de specialitate.

Acesta a menţionat, totodată, că mediul de afaceri din România corect trebuie să colaboreze cu autorităţile pentru a preîntâmpina concurenţa neloială a altor firme care creează prejudicii prin evaziune fiscală sau muncă „la negru”.

De multe ori, noi, ANAF-ul, suntem analizaţi doar din punctul de vedere al colectării de venituri bugetare, dacă asigurăm sau nu asigurăm sursele de venituri pentru funcţionare a statului, un lucru important de altfel, dar în acelaşi timp cred că noi, ANAF, alături de alte instituţii ale statului, trebuie să creăm un climat economic favorabil pentru mediul de afaceri şi trebuie să protejăm şi piaţa concurenţială românească.

Dacă 93% dintre contribuabilii români îşi declară la timp impozitele şi taxele, dacă 86% din contribuabilii îşi plătesc impozitele şi taxele la timp, din păcate, există şi alt gen de agenţi economici care fie fac evaziune fiscală, fie folosesc muncă la negru, fie fac contrabandă sau alte lucruri incorecte şi ilegale şi care produc o concurenţă neloială dumneavoastră, cei care vă luptaţi să păstraţi business-urile corecte, să vi le dezvoltaţi, să vă achitaţi la timp impozitele şi taxele. Şi aici trebuie să lucrăm împreună, noi în special, dar cu ajutorul dumneavoastră, pentru a elimina, pentru a asana piaţa concurenţială de asemenea oameni, pentru că ei vă fac o concurenţă neloială şi vă creează prejudicii importante în business-urile dumneavoastră„, a spus Lucian Heiuş, conform agerpres.ro.

Afacerile româneşti în noul context economic, dar şi programele de redresare economică adresate firmelor, au fost pe agenda subiectelor abordate, marţi, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a evenimentului „Forumul Capitalului Românesc”.

articolul original.

Europarlamentarul Corina Crețu, despre realizarea spitalelor regionale din România: ‘Bani există. Nu înțeleg de ce nu se lansează licitațiile, să se stabilească constructorul și să se meargă pe șantier’

6 December 2022 at 21:34
image

Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, a declarat că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din România au fost parcurse şi încheiate, nu înţelege care sunt motivele pentru care autorităţile din România nu lansează licitaţiile pentru realizarea acestor obiective.

Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut: studii de fezabilitate, amplasamentele sunt stabilite, finanţările au fost acoperite de Banca Europeană de Investiţii, diferenţele (dintre estimările iniţiale privind costurile spitalelor regionale şi sumele rezultate în urma studiilor de fezabilitate – n.r.), nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile, să se stabilească constructorul şi să se meargă pe şantier, pentru că nu putem merge noi pe şantier. Odată aprobate cele trei spitale regionale, implementarea este sută la sută responsabilitatea statului membru de a se organiza şi a le face”, a declarat Crina Creţu, conform news.ro.

Ea a subliniat că, dacă cele trei spitale nu vor fi realizate până în anul 2027, România va pierde sume mari de bani, iar dacă acest lucru se va realiza, ar însemna că a fost nevoie de 12 ani.

Eu săptămâna trecută am inaugurat, online, am luat cuvântul, în Creta, un spital, într-adevăr, cu 300 de paturi, nu cu 900 de paturi, dar care s-a făcut din 2019 a fost aprobat şi acum a fost inaugurat”, a mai spus fostul comisar european.

Corina Creţu a adus în atenţie şi problema legată de faptul că unele preţuri au crescut de trei-patru ori, ceea ce presupune creşterea costurilor pentru realizarea celor trei spitale.

Ea a afirmat că spitalele regionale sunt, alături de Autostrada Moldovei, ”cele două mari regrete” ale mandatului său de comisar european.

S-au schimbat cred că opt miniştri în trei ani. Fiecare a venit cu viziunea lui despre aceste spitale regionale, de la spitale de 400 de paturi am ajuns la spitale de 1.000 de paturi, ceea ce nu e un lucru rău, de la 500 de milioane de euro pentru toate cele spitale s-a ajuns la 1,2 miliarde de euro. Bani există. Şi acum în 2022, sunt cheltuiţi doar 70% din sumele alocate pe Programul Operaţional Regional. Am solicitat să se facă această diferenţă de sume care rezulta între ceea ce s-a semnat în 2015 şi ceea ce a rezultat din studiile de fezabilitate”, a mai afirmat Corina Creţu.

Ea a amintit că, în momentul în care s-a opus ideii realizării acestor spitale în parteneriat public-privat, arătând că fondurile europene sunt pentru a-i ajuta pe cei care nu au bani, nu pentru a dezvolta reţele private de sănătate, discuţiile despre aceste spitale ”s-au oprit”, deşi existau fonduri în exerciţiul financiar care s-a încheiat în anul 2020, cu posibilitate de prelungire până în 2023.

articolul original.

Eurostat: Exporturile UE de mașini electrice și hibride au crescut anul trecut cu 69%, la 42 miliarde de euro. Valoarea totală a importurilor a crescut cu 40%

6 December 2022 at 21:05
image

Conform datelor Eurostat, exporturile UE de maşini electrice şi hibride au crescut anul trecut cu 69%, în termeni valorici, la 42 miliarde de euro (44,26 miliarde de dolari), depăşind importurile pentru al doilea an.

În 2021, exporturile de autoturisme hibride, fără reîncărcare din surse externe, au urcat la 22,9 miliarde de euro, în timp ce exporturile de maşini integral electrice au ajuns la 12,3 miliarde de euro, iar cele de vehiculele hibride reîncărcabile au crescut la 6,8 miliarde de euro, transmite Reuters.

Valoarea totală a importurilor a crescut cu 40%, la 29 miliarde de euro, arată datele Eurostat.

De asemenea, valoarea exporturilor a depăşit valoarea importurilor în 2021, după ce în 2020, valoarea importurilor a depăşit valoarea exporturilor.

Marea Britanie a fost cea mai importantă destinaţie pentru exporturile UE de autoturisme hibride fără reîncărcare din surse externe şi de maşini integral electrice, reprezentând 26% şi, respectiv, 28% din total, fiind urmată de Norvegia şi Statele Unite.

Vehiculele hibride reîncărcabile au fost exportate în principal în Marea Britanie, China şi SUA.

Japonia a fost piaţa de origine pentru 23% din importurile UE de autoturisme hibride fără reîncărcare din surse externe, în 2021. Pentru maşinile integral electrice, China a fost responsabilă pentru 43% din importuri, în timp ce vehiculele hibride reîncărcabile au fost în mare parte importate din Statele Unite, informează agerpres.ro.

articolul original.

Vești bune! Raport: ‘România va atinge un vârf de creștere economică de 5% în 2025’

6 December 2022 at 19:35
image

Potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2023 şi proiecţia acesteia pe anii 2024 – 2026, România va atinge un vârf de creştere economică în anul 2025, când avansul PIB este estimat la 5%.

În perioada menţionată, ritmul mediu anual de creştere economică estimat este la 4,8% în condiţiile în care, în 2024 este creionat un avans al PIB de 4,8% iar în 2026 de 4,5%.

Estimarea are ca fundament o accelerare a investiţiilor publice şi private în domeniile prioritare ale economiei, în condiţiile unei absorbţii cât mai bune a fondurilor europene din PNRR şi din cadrul financiar multianual. Exportul net îşi va menţine contribuţia negativă pe întreg intervalul de prognoză, înregistrând totuşi o tendinţă de diminuare treptată„, se precizează în document.

Pe partea ofertei, construcţiile vor reprezenta domeniul cel mai dinamic, accentul fiind pus cu precădere pe derularea proiectelor finanţate din PNRR şi pentru care se estimează o creştere medie anuală a valorii adăugate brute de 9%. Pentru sectorul terţiar se prevede un ritm mediu anual de 4,6%, accentul fiind pus pe dezvoltarea serviciilor moderne (IT, servicii pentru întreprindere, etc.) şi în cadrul acestui domeniu atragerea fondurilor din PNRR contribuind la o evoluţie susţinută. În ceea ce priveşte sectorul industrial, ritmul anual de creştere este estimat la 4,6%, cu dezvoltarea cu precădere a ramurilor cu tehnologii avansate şi aport sporit de valoare adăugată brută.

Creşterea preţurilor de consum la sfârşitul anului va încetini semnificativ în 2024, la 3,7%, de la 8% în 2023, urmând să ajungă la 2,9% în 2025 şi 2,6% în 2026.

Potrivit documentului citat, previziunile cu privire la rata inflaţiei au luat în calcul atât ani agricoli normali cât şi stabilizarea preţurilor la energia electrică, gaze naturale, petrol şi alte materii prime la nivel global, precum şi o uşoară depreciere în termeni nominali a monedei naţionale în raport cu moneda europeană.

Câştigul salarial mediu net lunar va urca constant în anii următori, de la 4235 lei în 2023, la 4686 lei în 2024, 5071 lei în 2025 şi 5451 lei în 2026. Rata şomajului va scădea uşor în perioada următoare, de la 2,7% în 2023, la 2,6% în 2024, 2,4% în 2025 şi 2,3% în 2026.

Ministerul Finanţelor a publicat marţi şi proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023 care prevede o creştere a economiei de 2,8% şi un deficit bugetar de 4,4% din PIB, conform agerpres.ro.

articolul original.

Fost premier al României: ‘Nu ne atacă nimeni, pentru că americanii sunt aproape de noi. Rușii nu trebuie să se supere că sunt bombardați’

6 December 2022 at 19:02
image

 Fostul premier Victor Ponta, preşedintele Pro România, afirmă că România nu va fi atacată de nimeni niciodată

În NATO, doar americanii și turcii au armată. Nu ne va ataca nimeni niciodată. Am reușit să rețin o declarație de-a premierului. Este prima dată. Nu trebuie să fim drămuiți la cumpărarea de armament.

Nu ne atacă nimeni, pentru că americanii sunt aproape de noi. Rușii nu trebuie să se supere că sunt bombardați. Asta se întâmplă într-un război.

Turcia a cumpărat rachete rusești. Ucrainenii nu pot da cu rachetele unde vor”, a spus Victor Ponta, conform gândul.ro.

articolul original.

Marius Budăi, despre legea privind reglementarea pensiilor speciale: ‘Legea există. Cu siguranță nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie’

6 December 2022 at 16:01
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a declarat despre legea privind reglementarea pensiilor speciale, că există şi că urmează să fie depusă în Parlament, siguranţă nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie.

Începând de ieri (luni – n.r.) am început început dezbaterile într-o comisie tripartită, ca să îi spunem aşa. Am avut în prima parte a zilei vizita specialiştilor Băncii Mondiale, avem după-amiază şi spre seară discuţii cu specialiştii de la Comisia Europeană. Continuăm aceste discuţii pe toată perioada acestei săptămâni. Urmează să mai solicităm nişte date de la ministerele implicate cu aceste legi, apoi să avem ultima analiză şi un studiu de impact”, a spus ministrul Muncii.

El a precizat este că ”din discuţiile avute cu Comisia, nu suntem legaţi atât de tare de termenul de 31 decembrie, cât suntem legaţi de a discuta transparent”.

Marius Budăi a arătat că ”este mai important să ajungem la un acord final, decât să ne grăbim”.

Legea există. E posibil să nu fie aprobată sau publicată în Monitorul Oficial. Legea va fi cât de redepe depusă în Parlament. (…) Cu siguranţă nu va fi pusă în pericol implementarea PNRR dacă nu va fi depusă până la 31 decembrie, pentru că noi vorbim de cererea de finanţare 3”, a spus Budăi. El a menţionat că pensiile militare sunt incluse în lege. ”Am demonstrat că pensiile militare au trecut deja prin două reforme. Îndeplinim toate condiţiile din PNRR”, a spus el, conform news.ro.
articolul original.

CTP, despre opoziția Austriei față de aderarea României la Schengen: ‘Greu de imaginat o situație mai nedemocratică. Și ce argument minunat li se oferă astfel suveraniștilor anti UE, putiniștilor!’

6 December 2022 at 15:34

Gazetarul Cristian Tudor Popescu (CTP) a comentat atitudinea Austriei față de aderarea României la Schengen.

Talpa pusă de Austria în ultimul moment intrării României în Schengen ține, înainte de politică, diplomație sau imigrație, de domeniul absurdului.

Mai întâi, absurdul geografic. România nu are graniță cu Austria. Pentru cei 75.000 de imigranți ilegal care zic ministrul de Interne și cancelarul că au intrat în Austria nu poate fi vinovată România decât dacă aceștia au zburat pe calea aerului de la noi peste Ungaria sau Serbia, după cum arată datele europene Frontex. Atitudinea Austriei diferă net de cea a Olandei, care a dorit să verifice realitatea din România și și-a schimbat poziția. E vorba de un „Așa vrem noi!”, bazat pe nimic ca argumente și fapte, dar pe tema imigrației în bătălia de imagine din politica internă austriacă. Nici nu avem ce să demonstrăm, să încercăm să convingem, căci ni se refuză de plano orice argument. image

Apoi, uriaș, absurdul consensual. Să presupunem că nu exista acum decât Europa, nu și Uniunea Europeană. România ar fi avut aprobarea de a beneficia de reglementările de circulație Schengen din partea a 26 de țări, practic, a Europei. Nu vrea Austria? Asta e. Tirurile și persoanele venite din România ar ocoli rămășița imperiului habsburgic și Auf Wiedersehen!…

Însă, pentru că există UE și România este membru de 15 ani, o singură voce, Austria, poate să ne interzică intrarea în condiții Schengen în toată Uniunea Europeană! Greu de imaginat o situație mai nedemocratică. Și ce argument minunat li se oferă astfel suveraniștilor anti UE, putiniștilor!…

Nu știu exact cât rău va face României și Bulgariei neadmiterea în Schengen prin răul plac al guvenului austriac. Dincolo de orice cifre, e vorba de o nedreptate jignitoare, de desconsiderare la adresa românilor. Iar ideea de Uniune Europeană va fi puternic lovită, pe aici, prin Estul „sălbatic”, și nu de rachete rusești...”, notează Cristian Tudor Popescu în editorialul său din Republica.ro.

articolul original.

Analistul militar Radu Tudor, despre situația de la Ambasada Ucrainei din București: ‘Semnalul este că vom mai avea astfel de provocări’

6 December 2022 at 15:04
image

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a comentat situația alarmantă creată de două plicuri suspecte interceptate, marți, la Ambasada Ucrainei de la București.

Se știe că plicurile au fost expediate din Germania, potrivit Antena 3 CNN.

Incidentele au început în urmă cu o săptămână, când o scrisoare capcană a explodat la ambasada Ucrainei din Madrid.

De atunci, astfel de scrisori au fost interceptate după ce au fost expediate atât reprezentanțelor diplomatice ale Ucrainei, cât și premierului spaniol, unei baze militare și unui producător local de armament.

Alte pachete suspecte, adresate ambasadelor și consulatelor ucrainene din mai multe țări, conțineau ochi de animale și, aparent, sânge.

Radu Tudor: „Vom mai avea astfel de provocări”

Semnalul este că vom mai avea astfel de provocări. Dacă s-a întâmplat în Spania, dacă sunt vizate reprezentanțele diplomatice ale Ucrainei…e bine că în România a fost vorba de o alarmă falsă, dar nu putem să ne culcăm pe o ureche. 

Evident că astfel de amenințări sunt tratate cu maximă seriozitate de specialiștii Brigăzii Antiteroriste a Serviciului Român de Informații (…)

Suntem în permanentă consultare cu aliații noștri din NATO, pentru că astfel de scrisori, astfel de plicuri au fost trimise pe teritoriul NATO și, în mod evident, experiența contează, informațiile care vin de la autoritățile spaniole, acolo unde au fost trimise foarte multe plicuri și nu în ultimul rând, intervenția pe care am văzut-o. 

Specialiștii în dispozitive explozive ai Brigăzii Antiteroriste știu ce au de făcut în momentul în care apare o astfel de amenințare. 

Important este ca nimeni să nu pună mâna pe astfel de plicuri, să nu încerce să le deschidă. 

Dacă li se par suspecte, dacă sunt din partea unui expeditor necunoscut, dacă sunt elemente care ridică semne întrebare, cel mai simplu și mai bine este să anunțe autoritățile. Ele știu ce au de făcut în astfel de cazuri.

Dar, atenție, cred că vom mai avea astfel de amenințări în perioada următoare.

Radu Tudor: „Coșmarul serviciilor antiteroriste îl reprezintă atentatorul singuratic”

Coșmarul oricărui specialist în munca antiterorist îl reprezintă, să spunem, atentatorul singuratic.

Dacă este o persoană care nu comunică cu nimeni, care nu planifică cu alte persoane, care nu are complici, dacă este, să spunem, un fanatic, un radicalizat sau dacă este un agent al unui serviciu secret advers care plănuiește astfel de atentate (…) este extrem de greu să poți preveni ceva până când ajunge plicul, fără a culege informații și fără a avea, cât de cât, elemente precursoare pentru a preveni un astfel de atentat. 

Dar, încă o dată spun, cred că toate ambasadele și consulatele Ucrainei din lume sunt avertizate și în momentul în care primesc orice fel de plic sau de colet care consideră că nu este în regulă, prima chestiune este să sune rapid autoritățile, care vor interveni cu seriozitate„, a spus Radu Tudor, conform antena3.ro.

articolul original.

Vești bune! Marcel Boloș: ‘România va avea un buget foarte generos la dispoziție pentru a putea reabilita și moderniza infrastructura spitalicească’

5 December 2022 at 12:46
image

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), a anunțat că România are un Program Operaţional de Sănătate aprobat pentru ceea ce înseamnă serviciu public de sănătate, cu o valoare de 3,7 miliarde euro, la care se adaugă împrumutul de 2 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii.

Este pentru prima dată când avem un Program Operaţional de Sănătate aprobat pentru ceea ce înseamnă serviciu public de sănătate, cu o valoare de 3,7 miliarde euro, la care mai adăugăm împrumutul de 2 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii, ceea ce înseamnă că România va avea un buget foarte generos la dispoziţie pentru a putea reabilita şi moderniza infrastructura spitalicească, a achiziţiona echipamente moderne, a investi bani pentru calificarea medicilor, a investi bani pentru prevenţia medicală„, a susţinut Boloş, la Gala Innotech Start-Up, care a reunit start-up-uri finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman.

El a subliniat că peste 800.000 de beneficiari „sunt luaţi în calcul pentru a beneficia de serviciile de prevenţie medicală”.

Mă bucur foarte mult că suntem la acest ceas istoric, aş putea să spun, când România poate să aloce bani pentru un serviciu atât de important pentru sănătatea românilor şi pentru vieţile lor. Urmează să lansăm oficial programul. Decizia Comisiei Europene a fost aprobată şi vom detalia în perioada următoare rezultatele pe care le aşteptăm din implementarea acestui program operaţional„, a adăugat ministrul, informează agerpres.ro.

articolul original.

Analistul politic Miron Mitrea: ‘Ne putem aștepta ca la rotativă să dispară UDMR de la guvernare. S-a pus singur pe făraș’

5 December 2022 at 12:15

sursa foto:  Inquam Photos/ Octav Ganea

Analistul politic Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a vorbit despre scandalul din Coaliția de guvernare generat faptul că niciun ministru UDMR nu a participat la recepția pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Dmitri Peskov, despre plafonarea prețului la petrolul rusesc: ‘Astfel de măsuri nu vor avea impact asupra ofensivei ruse. Vor avea fără îndoială un impact asupra stabilității pieței mondiale de energie’

5 December 2022 at 11:49
image

Administrația de la Kremlin a declarat că plafonarea preţului la petrolul rusesc decisă de ţările occidentale nu va avea impact asupra ofensivei Moscovei în Ucraina.

Economia rusă „are toate capacităţile necesare” pentru finanţarea ofensivei militare, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Astfel de măsuri nu vor avea impact” (asupra ofensivei ruse), a adăugat el, informează AFP.

În schimb, aceste măsuri vor avea fără îndoială un impact asupra stabilităţii pieţei mondiale de energie (…). Acesta este un pas spre destabilizarea ei„, a continuat Peskov, adăugând că Moscova „pregăteşte” măsuri de retorsiune.

Uniunea Europeană (UE), ţările din G7 şi Australia au convenit să plafoneze preţurile la petrolul rusesc, o măsură care trebuie să intre în vigoare începând de luni.

Obiectivul afişat al acestei noi sancţiuni este de a diminua o parte din veniturile colosale pe care Moscova le are din vânzarea de hidrocarburi şi de a reduce astfel capacitatea ei de a finanţa efortul de război în Ucraina.

Mecanismul adoptat prevede că doar petrolul rusesc vândut la un preţ egal sau mai mic de 60 de dolari pe baril va putea continua să fie livrat. Peste acest preţ, le va fi interzis firmelor cu sediul în ţările UE, G7 şi în Australia să asigure orice servicii ce ar permite transportul maritim.

Activarea unei plafonări coincide cu intrarea în vigoare luni a unui embargo al UE asupra petrolului rus transportat pe cale maritimă.

Kremlinul a atenţionat deja că nu va mai livra petrol ţărilor ce vor adopta mecanismul de plafonare, o poziţie reafirmată duminică de ministrul-adjunct al energiei al Federaţiei Ruse, Aleksandr Novak.

Citat de agenţii de presă ruse, el a afirmat că Rusia lucrează la „mecanisme care să interzică utilizarea instrumentului de plafonare, indiferent de nivelul fixat”. „O astfel de ingerinţă nu poate decât să provoace o şi mai mare destabilizare a pieţei şi o penurie de resurse energetice„, a spus Novak, conform agerpres.ro.

articolul original.

UE, aproape de război comercial cu SUA! Ursula von der Leyen: ‘Europa a făcut mereu ceea ce este corect pentru Europa’

5 December 2022 at 08:45
image

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis un răspuns ”corespunzător şi bine calibrat” al UE pentru a reduce impactul distorsionării concurenţei în urma subvenţiilor masive pe care administraţia preşedintelui SUA Joe Biden doreşte să le acorde companiilor americane.

Legea de Reducere a Inflaţiei (Inflation Reduction Act – IRA) adoptată vara aceasta de SUA prevede investiţii de 370 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice, destinate finanţării construcţiei de uzine, de eoliene şi panouri solare, precum şi achiziţiei de vehicule electrice, cu condiţia ca acestea să fie produse în SUA.

Dar UE consideră aceste ajutoare excepţionale ca fiind contrare regulilor convenite în comerţul internaţional şi de natură a afecta competitivitatea companiilor europene, deja serios diminuată în urma creşterii preţurilor la energie.

Cu toate acestea, UE nu va intra într-un ”război comercial” cu SUA, care nu este nici în interesul Washingtonului, a spus Ursula von der Leyen într-un discurs susţinut la Colegiul Europei din Bruges.

Răspunsul european, a adăugat ea, se va baza pe trei piloni: flexibilizarea normelor privind ajutoarele publice, căutarea de noi surse de finanţare pentru o politică industrială comună şi cooperarea cu autorităţile americane în chestiuni cheie, precum tranziţie verde şi materiile prime critice.

Europa a făcut mereu ceea ce este corect pentru Europa. UE va răspunde în mod adecvat şi bine calibrat Legii de Reducere a Inflaţiei. Dar, înseamnă asta că vom intra într-un costisitor război comercial cu SUA, în timp ce are loc un război (în Ucraina) ? Nu, acest lucru nu ne interesează şi la fel nici pe americani”, a indicat şefa Comisiei Europene.

În opinia sa există o ”simetrie surprinzătoare” între această lege din SUA şi Pactul Verde European, întrucât ambele reprezintă strategii climatice care determină ”cele mai mari şi mai avansate economii ale lumii să se mişte acum în aceeaşi direcţie”.

Ursula von der Leyen s-a declarat astfel o susţinătoare a ”cooperării în locul confruntării” cu Washingtonul şi a promis că Bruxellesul va continua să discute cu administraţia preşedintelui Joe Biden pentru ca aceasta să revizuiască acele măsuri care preocupă cel mai mult UE. Însă congresmeni americani atât democraţi cât şi republicani s-au declarat împotriva revizuirii legii deja adoptate, conform agerpres.ro.

articolul original.

Traian Băsescu: ‘Soluția de viitor pentru Republica Moldova, când politicienii de pe ambele maluri ale Prutului vor avea curaj, este reunificarea țării. România are resurse financiare să suporte reunificarea’

5 December 2022 at 08:15
image

NEWS ALERT

articolul original.

Vești importante pentru românii din Italia! Guvernul Meloni ar putea atenua planurile privind plățile în numerar versus cele cu cardul

5 December 2022 at 07:45
image

Prim-ministrul Italiei Giorgia Meloni a anunțat că ar putea reduce planurile de a face mai uşoară decontarea plăţilor mici cu numerar, mai degrabă decât cu carduri, în urma discuţiilor cu Comisia Europeană cu privire la această problemă.

Guvernul de dreapta al lui Meloni a prezentat un buget pentru 2023 care elimină amenzile pentru comercianţii cu amănuntul care refuză cardurile pentru plăţi de sub 60 de euro (63,23 dolari), într-o mişcare considerată a fi contrară spiritului angajamentelor asumate cu UE.

Până la 60 de euro, am vrea să nu obligăm retailerii să accepte plăţi electronice. Dar să zicem că pragul de 60 de euro este orientativ, pentru mine ar putea fi chiar mai mic. În plus, există, evident, discuţii în acest sens cu Comisia Europeană, pentru că problema plăţilor electronice este una dintre problemele [planului de redresare al UE], aşa că trebuie să vedem, vom vedea cum se termină discuţiile„, a spus Meloni într-un videoclip postat pe Facebook.

Italia este cel mai mare beneficiar al fondului UE de redresare post-pandemie, urmând să primească aproximativ 200 de miliarde de euro până în 2026.

Dar, în schimb, trebuie să respecte o serie de ”ţinte şi repere” de reformă. Unul dintre ele, pus la punct sub fosta administraţie a lui Mario Draghi, a fost introducerea de sancţiuni pentru comercianţii cu amănuntul care refuză plăţile cu cardul, ca parte a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale.

Meloni a insistat că uşurarea plăţii în numerar nu a fost o modalitate de a ajuta la evaziunea fiscală – o problemă endemică în Italia, unde peste 100 de miliarde de euro sunt eludate în fiecare an, potrivit datelor Trezoreriei.

Ea a spus acelaşi lucru despre o altă propunere controversată din proiectul de buget, care nu a fost încă aprobată de parlament: creşterea plafonului plăţilor în numerar la 5.000 de euro, de la o limită de 1.000 de euro care trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie, informează news.ro.

articolul original.

Sociolog român, despre posibilitatea ca aderarea României la Schengen să fie amânată: ‘Va fi perceput în primul rând ca un eșec al președintelui Iohannis. A promis acest lucru’

2 December 2022 at 21:46
image

Sociologul Dan Jurcan, director de cercetare la Institutul Român de Evaluare și Strategie (IRES), a declarat că aderarea României la Spațiul Schengen ar putea fi considerată drept o „performanță” a clasei politice, însă neîndeplinirea acestui obiectiv ar putea fi văzută drept „un eșec al președintelui Iohannis”.

Dan Jurcan a amintit că românilor le este transmis de la nivelul autorităților că „suntem pregătiți de aproape 10 ani (să aderăm la Spațiul Schengen, n.red), dar în realitate clasa politică românească a dat dovadă de impotență de negociere la nivel european”.

Nu au știut să protejeze interesele românești în așa fel încât în această logică a unanimității de decizie vedem că ba Olanda ne ține în șah de aproape 10 ani, acum era vorba de Suedia și dintr-odată a apărut Austria.

Probabil că politicienii români ar trebui să vorbească cu cei de la Erste Bank sau de la OMV să-și protejeze mai mult interesele aici în România, dar nu sunt eu în măsură să le dau sfaturi.

În esență, proiectul Schengen este văzut de către cei mai mulți dintre români drept un proiect de succes simbolic.

În mod clar, dacă acest lucru nu se îndeplinește, va fi perceput în primul rând ca un eșec al președintelui Iohannis pentru că a promis acest lucru și dacă acest lucru nu se împlinește, va fi în primul rând un eșec de politică externă”, a declarat sociologul Dan Jurcan.

Întrebat cum poate fi taxat președintele Iohannis, în condițiile în care este aproape de finalul celui de-al doilea mandat, directorul IRES a subliniat că ratarea obiectivului aderării României la Spațiul Schengen „va fi un cartof fierbinte care va fi plimbat de la un partid la altul ca să găsească un țap ispățitor”.

Aici nu e vorba doar de președinte, e vorba de Guvern, e vorba de PNL și PSD. În mod clar, dacă va fi un succes, el va fi aclamat probabil de către ambele părți, dar dacă va fi un insucces, în mod evident va fi un cartof fierbinte care va fi plimbat de la un partid la altul ca să găsească un țap ispățitor”, a mai precizat Dan Jurcan, conform euronews.ro.

articolul original.
❌