ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 3 February 2023Ultimele Stiri

Vladimir Putin a găsit metoda ca banii rușilor să rămână în Federația Rusă! Liderul de la Kremlin a dat ‘liber’ la achiziționarea de lingouri de aur

3 February 2023 at 13:45
image

Conform datelor publicate vineri de Ministerul de Finanţe de la Moscova, ruşii au cumpărat un număr record de lingouri de aur în 2022, în condiţiile în care reducerile de taxe la achiziţionarea de metale preţioase i-au încurajat pe aceştia să-şi facă stocuri de aur ca o valoare de refugiu.

În luna martie a anului trecut, Moscova a eliminat cota de TVA de 20% la achiziţiile de aur de către persoanele fizice, în încercarea de a-i convinge pe ruşi să nu mai utilizeze dolarul american ca valoare de refugiu. De asemenea, Ministerul de Finanţe de la Moscova a scutit populaţia de la plata taxelor pentru profiturile generate din vânzarea lingourilor de aur, ceea ce a stimulat şi mai mult cererea de metal preţios.

Potrivit datelor oficiale, ruşii au cumpărat anul trecut o cantitate de peste 50 de tone de lingouri de aur, de zece ori mai mult decât în anul 2021. Cel mai căutate a fost lingourile de un kilogram, care au reprezentat aproximativ 60% din totalul lingourilor vândute.

În plus, aceste cifre nu sunt definitive şi acoperă doar perioada până la finele lunii noiembrie 2022, a precizat Ministerul rus al Finanţelor.

Separat, banca rusă de stat VTB Bank a anunţat că a vândut 33,8 tone de lingouri de aur clienţilor în 2022, adăugând că în prezent clienţii săi deţin aur în valoare de 50 de miliarde de ruble (711 milioane de dolari).

„Anul trecut aurul a fost o bună soluţie financiară de protejare. Clienţii au transferat fonduri spre acest instrument pentru a-şi diversifica activele şi a face profit atunci când şi-au făcut planurile pe termen lung”, a declarat Yevgeny Beresnev, de la departamentul de produse de investiţii al VTB, transmite AGERPRES

articolul original.

AFIR: Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene

3 February 2023 at 13:15
image

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a transmis vineri printr-un comunicat de presă că a transmis la sfârșitul lunii ianuarie 2023 către Comisia Europeană solicitarea pentru decontarea a 276,8 milioane de euro (276.835.617 €), această sumă reprezentând contravaloarea plăților acordate din bugetul național în anul 2022, în perioada 16 octombrie – 31 decembrie, către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice care au realizat investiții eligibile în agricultură și în mediul rural, dar și pentru măsurile de mediu și climă.

Declarația de cheltuieli transmisă Comisiei cuprinde totalul plăților efectuate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în trimestrul IV din 2022 către beneficiarii proiectelor de investiții și ai plăților directe și compensatorii. Plățile au fost efectuate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) cu suma de 261,2 milioane de euro, precum și din Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI) cu 15,6 de milioane de euro.

Conform procedurilor de lucru stabilitate la nivelul Comisiei Europene, declarația de cheltuieli aferentă perioadei 16 octombrie – 31 decembrie 2022 a fost încărcată direct în sistemul informatic utilizat pentru schimbul de date între statele membre și CE, urmând ca, după verificarea sumelor din declarația de cheltuieli, Comisia să ramburseze României, în termen de maximum 45 de zile, fondurile europene alocate pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Până în prezent, Comisia Europeană a rambursat României peste 7,6 miliarde de euro pentru investiții realizate în agricultură, pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural și pentru plăți directe și compensatorii prin Programul Național de Dezvoltare Rurală în intervalul 2014 – 2022.

articolul original.

Directorul CIA, despre războiul din Ucraina: Următoarele 6 luni vor fi cruciale

3 February 2023 at 09:45
image

Directorul CIA, William Burns, avertizează că următoarele şase luni vor fi absolut cruciale în războiul din Ucraina, precizând faptul că, cheia va fi pe câmpul de luptă.

„Cred că ceea ce va fi esenţial – pentru că noi nu evaluăm că (Vladimir Putin) este serios în privinţa negocierilor -, cheia, va fi pe câmpul de luptă în următoarele şase luni, după părerea noastră”, a declarat Burns, care a susţinut un discurs la Universitatea Georgetown.

„Acest lucru include rănirea orgoliului lui Putin, care trebuie făcut să înţeleagă nu numai că nu va putea avansa mai mult în Ucraina, dar, pe măsură ce trece fiecare lună, riscă din ce în ce mai mult să piardă teritoriul pe care l-a luat ilegal până acum”, a arătat şeful CIA.

Liderul rus, a mai spus Burns, „mizează pe faptul că poate face ca timpul să lucreze pentru el”. Putin crede că poate „măcina” Ucraina şi în acest timp oboseala politică va cuprinde Europa, iar Statele Unite vor fi distrase, a arătat Burns.

El a mărturisit că i-a spus omologului său rus, Serghei Narîşkin, în noiembrie, că „acest calcul rusesc este la fel de profund greşit ca şi decizia iniţială de a intra în război la 24 februarie anul trecut”, scrie news.ro

articolul original.

Informații de ultimă oră de la BNR! Ce se întâmplă cu ratele românilor

3 February 2023 at 09:11
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scăzut la 7,15%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 5,71%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
3 feb.2023 2 feb.2023 3 feb.2023 2 feb.2023
O/N 5,88 5,94 6,18 6,23
T/N 5,88 5,93 6,17 6,22
1W 5,92 5,97 6,21 6,26
1M 6,03 6,06 6,33 6,35
3M 6,85 6,88 7,15 7,17
6M 7,18 7,19 7,50 7,52
12M 7,54 7,56 7,87 7,88

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T3 5,71

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode: Am convingerea că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va aduce multe beneficii pentru toate statele membre

2 February 2023 at 13:45
image

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis la conferinţa ministerială „Managementul eficient al frontierelor externe ale UE”, organizată la Sofia, că asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE şi gestionarea eficientă a fenomenului migraţionist se pot realiza doar printr-un efort coordonat la nivel naţional şi european.

„În acelaşi timp, dezvoltarea cooperării regionale, cu accent pe readmisie şi returnare, desfăşurarea de operaţiuni comune, organizarea de programe tematice de pregătire şi adoptarea de către partenerii regionali a unor strategii bazate pe cele mai bune practici în materie, sunt instrumente foarte valoroase pentru atingerea acestui obiectiv”, a evidenţiat ministrul Bode, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

El a participat, la Sofia, la invitaţia omologului bulgar, Ivan Demerdzhiev, la conferinţa ministerială „Managementul eficient al frontierelor externe ale UE”, unde s-a discutat o temă de foarte mare importanţă pentru România şi Uniunea Europeană în ansamblul său – managementul frontierelor externe şi al migraţiei.

„Am atras atenţia că este important ca statele care nu sunt în prima linie în ceea ce priveşte asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE sau care, prin poziţia lor geografică, sunt ferite de provocările cu care se confruntă statele membre din sudul şi estul Europei să evite să considere că responsabilitatea este doar a statelor cu frontiere externe şi să fie deschise la soluţii de compromis pentru a demonstra că solidaritatea europeană chiar funcţionează, nefiind o responsabilitate cu sens unic”, a spus Bode.

Ministrul de Interne a avut, în marja conferinţei, o nouă întrevedere bilaterală cu omologul Ivan Demerdzhiev, viceprim-ministru interimar pentru ordine publică şi securitate şi ministru de interne al Bulgariei.

Cu această ocazie, cei doi au aprofundat consultările bilaterale demarate cu ocazia Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne de la Stockholm cu privire la accelerarea procesului de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Consider că trebuie să ne coordonăm în continuare pentru îndeplinirea cât mai rapidă a obiectivului nostru comun, pentru că am convingerea că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va aduce multe beneficii pentru toate statele membre, mai ales din perspectiva asigurării securităţii Uniunii Europene”, a mai scris Bode, transmite AGERPRES

articolul original.

Suedia lasă garda jos pentru a convinge Turcia să accepte aderarea la NATO: Vom promova o nouă lege privind combaterea terorismului

2 February 2023 at 13:15
image

După ce Turcia a blocat primirea Suediei în NATO, ministrul suedez al justiţiei, Gunnar Strommer, a anunţat joi că guvernul de la Stockholm va promova o nouă lege privind combaterea terorismului.

Reglementarea ar urma să acorde autorităţilor puteri sporite privind arestarea şi inculparea celor care susţin organizaţii teroriste prin finanţare sau alte mijloace. „Vorbim despre o incriminare extrem de largă”, a susţinut ministrul.

Până acum, susţinătorii terorismului nu puteau fi inculpaţi în Suedia decât dacă acţiunile lor erau legate de o anumită acţiune teroristă, a arătat Strommer. Pe viitor, prevederile legale vor acoperi toate formele de participare la terorism.

Guvernul suedez speră ca noua lege să intre în vigoare în iunie.

Suedia s-a angajat, în cadrul unui acord la care a ajuns cu Turcia în iunie anul trecut, să colaboreze mai strâns pentru combaterea terorismului. Suedezii speră să depăşească astfel obiecţiile ridicate la Ankara împotriva aderării la NATO a ţării lor şi a Finlandei.

Turcia a suspendat luna trecută tratativele privind extinderea alianţei, susţinând că Suedia nu face destule eforturi, după ce la Stockholm au avut loc o manifestaţie la care a fost ars Coranul.

Strommer a recunoscut că necesitatea unor legi mai severe s-a resimţit încă din 2017, când un bărbat a intrat intenţionat cu maşina printre pietonii de pe o stradă comercială, omorând cinci oameni. Ministrul a adăugat că nivelul ameninţărilor la adresa securităţii a crescut recent, iar Suedia este considerată de terorişti o ţintă legitimă după protestul antiislamic organizat de politicianul de extremă dreapta Rasmus Paludan.

Oficialul a precizat însă că noua legislaţie nu va afecta dreptul la demonstraţii şi nu va interzice folosirea steagurilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă de către Turcia, Uniunea Europeană – din care face parte şi Suedia – precum şi de Statele Unite şi alte ţări, după ce a ridicat armele împotriva statului turc în 1984.

„A flutura un steag în cadrul exprimării unei opinii divergente nu va fi incriminat în sine”, a insistat ministrul.

Miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase că „poziţia noastră faţă de Finlanda este pozitivă, dar nu este pozitivă faţă de Suedia”.

Cele două state nordice şi-au depus oficial candidaturile la NATO după ce Rusia a invadat anul trecut Ucraina, însă Turcia s-a opus primirii lor în alianţă, iar guvernele de la Helsinki şi Stockholm au încercat ulterior să convingă Ankara să nu facă uz de dreptul de veto, transmite AGERPRES

articolul original.

Karl Nehammer a intrat în ‘vizorul’ Kremlinului după expulzarea diplomaților ruși: Federația Rusă va da un răspuns pe măsură

2 February 2023 at 12:45
image

O sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova a transmis că Federația Rusă va da un răspuns pe măsură după ce Austria expulzează patru diplomaţi ruşi, fiind obligați să părăsească teritoriul austriac până la 8 februarie cel mai târziu.

”Rusia va da un răspuns pe măsură”, a declarat sursa citată.

Austria a anunţat joi dimineaţa expulzarea a patru diplomaţi ruşi care realizau ”activităţi incompatibile cu statutul diplomatic”, sintagmă care se referă indirect la acte de spionaj, şi le-a transmis că au la dispoziţie maximum o săptămână pentru a părăsi teritoriul austriac.

”Doi diplomaţi de la ambasada Rusiei au acţionat într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic. De aceea ei au fost declaraţi persoane indezirabile (personae non gratae) în conformitate cu articolul 9 al Convenţiei de la Viena privind Relaţiile Diplomatice”, a indicat MAE austriac într-un comunicat.

Ceilalţi doi diplomaţi lucrează în cadrul Misiunii permanente ruse pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, potrivit MAE austriac.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, aproape 600 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din ţări occidentale.

Potrivit TASS, motivele expulzărilor au fost diverse, fie legate de invazia rusă, fie referitoare la activităţi incompatibile cu statutul diplomatic al funcţionarilor.

Este vorba despre cel mai mare număr de expulzări de diplomaţi ruşi din Occident din 2018, când 123 de funcţionari ai ambasadelor ruse au fost declaraţi personae non gratae după otrăvirea imputată Kremlinului a fostului spion rus Serghei Skripal, în Anglia, transmite AGERPRES

articolul original.

Informații de ultimă oră de la BNR! Ce se întâmplă cu ratele românilor

2 February 2023 at 09:10
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scăzut la 7,17%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 5,71%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
2 feb.2023 1 feb.2023 2 feb.2023 1 feb.2023
O/N 5,94 5,97 6,23 6,27
T/N 5,93 5,96 6,22 6,26
1W 5,97 6,01 6,26 6,30
1M 6,06 6,06 6,35 6,35
3M 6,88 6,88 7,17 7,18
6M 7,19 7,19 7,52 7,52
12M 7,56 7,56 7,88 7,89

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T3 5,71

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

La trei ani după Brexit, Boris Johnson se laudă cu ajutorul dat Ucrainei: Dacă am fi rămas alături de UE, nu cred că am fi livrat aceste arme

2 February 2023 at 08:45
image

Fostul premier britanic Boris Johnson, a transmis că Brexitul i-a permis Regatului Unit să facă lucrurile în mod diferit atunci când a fost vorba despre furnizarea de arme Ucrainei în faţa forţelor invadatoare ruse.

În opinia sa, dacă Regatul Unit nu ar fi părăsit Uniunea Europeană atunci livrarea rachetelor antitanc pentru armata ucraineană de către Londra nu ar fi avut loc.

Boris Johnson a făcut aceste comentarii după un discurs rostit miercuri la Consiliul Atlantic de la Washington. El a folosit acest prilej pentru a spori presiunea asupra Occidentului în scopul trimiterii în Ucraina a armelor de care aceasta are nevoie pentru o ofensivă, inclusiv rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de vânătoare.

Fostul şef al executivului britanic a fost întrebat ce crede despre răspunsul Europei la conflictul din Ucraina.

În comentariile făcute la o zi după împlinirea a trei ani de Brexit, Johnson – care în calitate de prim-ministru a parafat acordul de retragere a Regatului Unit din UE şi acordul privind viitoarele relaţii comerciale cu Bruxelles – a spus că ieşirea ţării sale din UE i-a permis guvernului său să trimită arme uşoare antitanc de nouă generaţie (NLaws) în Ucraina.

”Cred în mod serios că faptul că am putut lua o decizie a fost parţial urmarea Brexitului şi pentru că am avut o abordare care a fost foarte distinctă de vechea abordare a UE care, apropo, a fost guvernată de Formatul Normandia, ce fusese convenit în 2014. Pentru motive care sunt obscure acum în opinia mea, guvernul britanic a decis că nu vrea să fie implicat în asta. Franţa şi Germania au condus, acesta era cadrul UE. Dacă am fi rămas alături (de UE), nu cred că am fi livrat NLaws şi cred că am fi avut o abordare foarte diferită, ca să vorbim deschis. Ca urmare a Brexitului cred că am putut face lucrurile diferit şi, sper, într-un mod care i-a fost util Ucrainei”, a spus fostul lider al guvernului britanic.

El a adăugat că livrarea de arme Kievului pentru a sparge liniile forţelor ruse din sudul şi estul Ucrainei ar însemna ”joc încheiat” pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

”Acea zonă, între Mariupol, Donbas şi Crimeea pe care Putin a luat-o, este acea fâşie lungă de pământ care practic îi împiedică pe ucraineni să ajungă la Marea Azov. Dacă ucrainenii o iau înapoi – ceea ce ei pot face şi au un plan -, dacă ei pot lua înapoi Melitopol, Berdiansk şi Mariupol, acele zone, atunci jocul s-a încheiat pentru Putin. Asta este ceea ce trebuie să se întâmple”, a explicat Boris Johnson.

Regatul Unit şi SUA au fost până acum reticente în a oferi avioane militare sofisticate, precum modelele Typhoon şi F-35 folosite de Forţele Aeriene Regale (RAF) şi avioanele de vânătoare F-16 desfăşurate de Forţele Aeriene ale SUA.

Însă în timpul discursului său, fostul premier britanic a insistat că Occidentul trebuie să-şi extindă ajutorul oferit şi să le ”dea ucrainenilor instrumentele pentru a încheia treaba”.

Pe de altă parte, Johnson, care a dezvoltat o relaţie amicală cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a reluat argumentul, prezentat şi cu alte ocazii, conform căruia Ucrainei ar trebui să i se permită să adere la NATO şi la UE. ”Cred că, de îndată de acest război se va fi încheiat, de îndată ce ucrainenii vor fi câştigat, atunci ei ar trebui să înceapă procesul de primire atât în NATO, cât şi în UE”, a declarat Boris Johnson în acelaşi cadru la Consiliul Atlantic din Washington, transmite AGERPRES

articolul original.

Ursula von der Leyen propune să fie acordate de ajutoare de stat pentru tranziţia către energia verde

2 February 2023 at 08:15
image

În condiţiile în care economiile americană şi chineză primesc subvenţii consistente, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri să poată fi acordate ajutoare de stat pentru a sprijini tranziţia industriei europene către energia verde.

Propunerile preşedintei Comisiei Europene vor fi discutate la summitul UE ce va avea loc la 9-10 februarie la Bruxelles, iar deciziile sunt de aşteptat să fie luate în martie.

În afară de subvenţii, propunerile CE pentru trecerea către o economie prietenoasă cu mediul se referă în principal la redistribuiri de resurse existente, practic o „reîmpachetare” a unor măsuri, ceea ce este de natură să genereze critici.

„Deocamdată, trebuie să lucrăm cu ceea ce avem deja” şi să canalizăm aceşti bani către tehnologiile curate, a declarat Ursula von der Leyen. Totuşi, ea a lăsat deschisă posibilitatea de a fi înfiinţat un fond suveran european, care va fi propus înainte de vară şi care ar permite „pe termen mediu” să se investească în cercetare sau în capitalul unor companii strategice.

Planul Comisiei prevede o mai mare flexibilitate pentru statele membre în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare firmelor implicate în domeniul energiilor regenerabile (solare, eoliene etc.) şi al decarbonizării industriei (hidrogen, electrificare, eficienţă energetică etc.). Anumite investiţii în instalaţii noi ar putea fi sprijinite prin „avantaje fiscale”.

Bruxelles-ul are în vedere o nouă legislaţie ce va permite stabilirea de obiective de producţie în sectoare-cheie pentru suveranitatea europeană, sprijinirea proiectelor care implică mai multe ţări europene, precum şi accelerarea şi simplificarea autorizaţiilor şi a finanţărilor, scrie news.ro

articolul original.

Liderul PNL Dan Motreanu: Nu susţinem creşterea unor taxe! Orice taxă se regăseşte în preţ şi prin urmare vor fi afectaţi tocmai cetăţenii

1 February 2023 at 21:45
image

Prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu a transmis miercuri pe pagina sa de facebook că formațiunea din care face parte nu susține creșterea unor txe, deoarece orice taxă se regăseşte în preţ şi prin urmare vor fi afectaţi tocmai cetăţenii şi nu firmele.

„Nu susţinem creşterea unor taxe. Se încalcă un principiu de bază al Codului Fiscal, acela că mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate. Partidul Naţional Liberal nu va susţine noi modificări ale Codului Fiscal. Astfel de propuneri vor afecta negativ economia şi mediul de afaceri. Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii este o idee pe care PSD a mai vehiculat-o în trecut. Nu ştiu ce analize economice are PSD, dar nouă ne este teamă că o astfel de taxă va avea ca efect creşterea preţurilor inclusiv la multe produse de bază. Orice taxă se regăseşte în preţ şi prin urmare vor fi afectaţi tocmai cetăţenii şi nu firmele”, a scris Motreanu, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că propunerile preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, nu se regăsesc în programul de guvernare al coaliţiei.

„Nu înţeleg clar ce doreşte PSD: bani la buget sau să protejeze cetăţenii, care oricum au veniturile sub presiunea inflaţiei. Sunt multe motive să credem că propunerea PSD va duce la creşterea preţurilor unor produse alimentare. PSD spune că protejează companiile româneşti prin această măsură, dar mă întreb dacă a discutat cu aceste companii care au capital românesc. În acest moment, coaliţia are un program de guvernare asumat, iar propunerile preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, nu se regăsesc în acest program”, a afirmat el, conform AGERPRES

articolul original.

Doar Nicolae Ciucă poate opri protestele FNSAR: În situaţia în care premierul României nu ne va invita la discuţii, se va trece la următoarea etapă a acţiunilor sindicale

1 February 2023 at 21:15
image

Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR) a transmis printr-un comunicat de presă că va continua organizarea de noi acţiuni sindicale, dacă Nicolae Ciucă nu va invita la discuţii reprezentanţii sindicali, în vederea analizei şi soluţionării favorabile a problemelor cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă.

„La şedinţa Biroului Executiv al FNSAR din data de 31 ianuarie 2023 s-a hotărât punerea în aplicare a hotărârii Consiliului Naţional din decembrie 2022, hotărâre susţinută în unanimitate prin semnătura liderilor organizaţiilor membre FNSAR de a continua protestul declanşat, astfel că, în situaţia în care premierul României nu va invita la discuţii reprezentanţii FNSAR în vederea analizei şi soluţionării favorabile a problemelor cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă, se va trece la următoarea etapă a acţiunilor sindicale”, se menţionează într-un comunicat al FNSAR.

Astfel, se vor organiza mitinguri la nivelul fiecărui serviciu de ambulanţă la data şi ora care urmează a fi stabilite în perioada următoare şi un miting la sediul Guvernului cu participarea liderilor sindicatelor membre în FNSAR din toate serviciile de ambulanţă.

De asemenea, sindicaliştii anunţă că vor demara strângerea de semnături a angajaţilor din serviciile de ambulanţă, începând cu data de 15 februarie 2023, privind organizarea unei posibile greve de avertisment (2 ore), respectiv grevă propriu-zisă, transmite AGERPRES

articolul original.

Fost ministru al Economiei, despre șeful Romarm: Am vrut să îl schimb, dar avea un contract care era făcut astfel că era foarte greu să îl dai afară

1 February 2023 at 20:45
image

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui a transmis miercuri seara la Prima News TV că a vrut să îl schimbe pe şeful Romarm, Gabriel Ţuţu, anchetat de DNA în dosarul în care e implicat şi selecţionerul Victor Piţurcă, însă era foarte greu de dat afară pentru că avea un contract care era făcut în acest sens.

” Am avut o relaţie foarte proastă, am vrut să îl schimb, am început procedura, dar avea un contract care era făcut astfel că era foarte greu să îl dai afară, trebuia să plăteşti multe salarii compensatorii”, a spus fostul ministru al Economiei, el arătând că ”nu crede că era un contract legal, dar acest lucru trebuie demonmstrat”.

”Lucurile pe care le-am descoperit cât eram mnistrul economiei, să ştii că am depus plângeri la organele abilitate, în măsura în care am decoperit şi am avut şi dovezi să le dau mai departe”, a mai spus Năsui.

El a continuat: ”Ţuţu a rămas, deşi era dinaintea mea pus de Virgil Popescu, graţie acestui contract care este unic. Aveam peste 70 de companii în subordine, niciuna nu avea contractul pe care îl avea dl Ţuţu”, a arătat deputatul USR.

Fostul ministru al economiei a precizat că ”în momentul în care a început procedura de demitere a şefului Romarm, de fapt în momentul în care au început să se redacteze actele şi dânsul a aflat de lucrul acesta destul de rapid, s-au înăsprit şi nişte atacuri asupra sa”. ”M-au pus puţin pe gânduri”, a adăugat Năsui.

El a precizat că şeful Romarm ”a rămas şi în perioada actualului ministru”. ”Nu ştiu care a fost interacţiunea actualului ministru de la PSD, domnul Spătaru, cu domnul Ţuţu, în orice caz e bine că statul român mai scapă de el, partea proastă este că nu este vorba doar de domnul Ţuţu”, a comentat Claudiu Năsui.

Tribunalul Bucureşti a decis plasarea sub control judiciar a lui Alexandru Piţurcă şi a directorului ROMARM, Gabriel Ţuţu, în dosarul intrumentat de DNA.

Fiul lui Victor Piţurcă, Alexandru, este acuzat de cumpărare de influenţă. Conform DNA, acesta ar fi acceptat condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, directorul ROMARM.

”Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, omul de afaceri ar fi acceptat, în mod direct, condiţiile impuse de inculpatul Ţuţu Gabriel în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul M.Ap.N. şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecţie împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte şi societatea administrată de inculpat. De asemenea, inculpatul Ţuţu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceiaşi funcţionari să efectueze recepţia produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme şi să achite la timp facturile emise în acest sens”, informează DNA.

Şi Victor Piţurcă este cercetat în continuare sub control judiciar.
Alexandru Piţurcă a fost reţinut, marţi, după mai multe ore de audieri la DNA, în dosarul achiziţiilor de măşti neconforme din pandemie. Procurorii au cerut arestarea sa preventivă, scrie news.ro

articolul original.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a intrat în vizorul PNL! Ce cer liberalii pentru a continua susținerea acestuia

1 February 2023 at 20:15
image

Primarul general, Nicuşor Dan, trebuie să îndeplinească o serie de obiective cu privire la termoficare şi în alte domenii, pentru ca reprezentanții PNL București să continue susținerea politică a acestuia.

Potrivit unui comunicat al PNL Bucureşti transmis, miercuri, AGERPRES, investiţiile în termoficare sunt întârziate. Liberalii solicită demararea execuţiei lucrărilor la minim două tronsoane, în următoarele şase luni, finanţate din proiectul de 1,6 miliarde lei, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, pentru a crea posibilitate fazării pentru exerciţiul financiar actual. Potrivit sursei citate, cel puţin un tronson trebuie să fie executat în totalitate anul acesta. Reprezentanţii PNL Bucureşti vor demararea proiectării pentru cele cinci loturi, a căror execuţie este finanţată de Ministerul Dezvoltării.

Totodată, aceştia cer ca lucrările la tronsonul 1 din Prelungirea Ghencea să ajungă măcar la 50% execuţie (inclusiv plăţi) până pe 31 iulie, iar circulaţia pe Pasajul Doamna Ghica să se deschidă până pe 31 iulie.

Pe lista liberalilor se regăsesc: publicarea primei variante din master-planul pe biciclete; datoriile curente la serviciul de transport public să nu depăşească contravaloarea facturilor STB pe ultimele 2 luni; subscrierea capitalului social la STB cu minimum 100 de milioane lei pentru planul de recondiţionare a flotei de transport public; deblocarea autorizaţiilor de taximetrie.

Liberalii mai solicită: prezentarea versiunii finale a strategiei de digitalizare, care să conţină termene clare de execuţie şi bugetele aferente; digitalizarea măcar a unui serviciu public important până pe 31 iulie; reorganizarea Primăriei Municipiului Bucureşti pe criterii de eficienţă şi performanţă administrativă; respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte transparenţa, prin punerea în dezbatere publică a proiectelor Consiliului General; amenajarea şi readucerea într-o „situaţie de bun simţ” a parcurilor aflate în administrarea Municipalităţii, în special Cişmigiu, Mihai I (Herăstrău), Carol I, Tineretului şi Izvor; finalizarea consolidării clădirilor demarate în mandatul precedent; demararea execuţiei lucrărilor de consolidare şi restaurare pentru minim 10 clădiri emblematice din Bucureşti; actualizarea bazei de date aferente PUG.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii PNL Bucureşti cer realizarea unui mecanism de planificare, transparentizare şi prioritizare a lucrărilor publice, din care să reiasă clar etape, bugete, responsabilităţi şi termene de realizare, transmite AGERPRES

articolul original.

Anunț îngrijorător făcut de un oficial ucrainean: Federația Rusă pregăteşte un nou asalt asupra Ucrainei

1 February 2023 at 19:45
image

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov, a transmis miercuri că Ucraina se aşteaptă la o escaladare maximă din partea Rusiei a războiului în lunile următoare.

Aproximativ jumătate din cei peste 320.000 de soldaţi mobilizaţi de Rusia la sfârşitul anului trecut ar putea lua parte la un nou asalt asupra Ucrainei, crede secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov.

„Îmi dau seama că principalele bătălii încă nu au venit şi vor fi anul acesta, în două sau trei luni. Acestea vor fi luni definitorii ale războiului”, anticipează responsabilul ucrainean. „Rusia se pregăteşte pentru o escaladare maximă”, adaugă acesta. „Ea îşi regrupează tot ce poate, face exerciţii şi instruieşte” trupele, remarcă oficialul citat.

„Acele ţări care ne ajută în lupta noastră au început să ne ofere ajutor maxim”, a mai spus Danilov, referindu-se la ajutorul militar oferit Ucrainei de statele occidentale, care caută acum modalităţi de a spori acest sprijin în timp ce conflictul din Ucraina intră într-o fază crucială înaintea dezgheţului de la sfârşitul iernii, când starea solului complică deplasările vehiculelor militare grele şi acţiunile ofensive, trasmite AGERPRES

articolul original.

Toate ‘tunurile’ pe Ministrul Educației, Ligia Deca! PSD Sector 1: Doamna ministru nu și-a înțeles rolul

1 February 2023 at 15:45
image

Organizaţia PSD Sector 1 reacționează la decizia Ministrului Educației, Ligia Deca, după ce a decis suspendarea atribuţiilor secretarului de stat din Ministerul Educaţiei Florin Lixandru, catalogând drept inacceptabilă această formă de pune pumnul în gură unei persoane care are o opinie diferită.

„Reacţia violentă a doamnei Deca, care trădează lipsa oricăror reflexe democratice, a fost generată de observaţii pertinente şi de bună credinţă făcute de domnul Lixandru tocmai pentru a îmbunătăţi proiectele legilor Educaţiei. Dacă în mijlocul unei dezbateri publice reacţia la opinii diferite este politica pumnului în gură, atunci doamna ministru nu şi-a înţeles rolul, nici importanţa temelor dezbătute. Opiniile PSD, formulate fie de domnul Lixandru, fie de alţi colegi profesori sau profesionişti ai domeniului sau opiniile exprimate de specialişti apolitici, de societatea civilă au rolul de a asigura accesul la Educaţie pentru copiii dezavantajaţi, pentru cei din diaspora sau examene de admitere sau Bacalaureat fără încurajarea meditaţiilor costisitoare”, se arată într-un comunicat de presă al PSD Sector 1 transmis miercuri.

Social-democraţii solicită PNL ca, de la nivelul Ministerului Educaţiei şi până la cel al Consiliului local, să revină la colaborarea bazată pe „deschidere, colegialitate şi urmărirea interesului public”.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Florin Lixandru a confirmat miercuri, pentru AGERPRES, că i-au fost retrase atribuţiile printr-un ordin de ministru.

„Momentan sunt pe funcţie, dar nu am nicio atribuţie. Eu aveam atribuţii pe învăţământ preuniversitar şi pe relaţia cu Parlamentul şi s-a abrogat ordinul prin care mi s-au atribuit acele atribuţii, momentan, până la o discuţie care ar avea loc în coaliţie în această seară”, a afirmat secretarul de stat.

El a spus că i-au fost retrase atribuţiile pentru un „delict de opinie”. „Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile. Perspectiva PSD asupra legilor Educaţiei este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete! PSD va pune în discuţia coaliţiei stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare. Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educaţiei are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci şi cele privind Legea Educaţiei, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024”, a scris Lixandru, pe pagina sa de Facebook, transmite AGERPRES

articolul original.

Vladimir Putin încearcă să închidă gura celor care sunt împotriva sa! Un celebru jurnalist rus a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru că a criticat bombardamentele de la Mariupol

1 February 2023 at 15:15
image

Dacă se va întoarce vreodată în Federația Rusă, jurnalistul rus, Aleksandr Nevzorov, va face ani grei de închisoare după ce un tribunal din Moscova l-a condamnat miercuri la opt ani de închisoare, fiind acuzat de răspândire de ştiri false despre armata rusă, fiind judecat în lipsă.

Procurorii ceruseră o pedeapsă cu nouă ani de închisoare.

Instanţa a constatat că Nevzorov, în vârstă de 64 de ani, a fost „motivat de ură politică” atunci când, în martie anul trecut, în postări pe reţele sociale, a acuzat forţele armate ale Rusiei că au bombardat în mod deliberat o maternitate din oraşul ucrainean Mariupol, afirmaţie despre care Moscova spune că este falsă.

Nevzorov, care are un canal YouTube cu aproape 2 milioane de abonaţi, a calificat ancheta drept ridicolă şi a părăsit Rusia împreună cu soţia sa, în martie anul trecut.

Instanţa a decis miercuri ca Aleksandr Nevzorov să fie trimis într-o colonie penitenciară, dacă se va întoarce vreodată în Rusia, şi să i se interzică să gestioneze conţinut pe internet timp de patru ani.

„Nu cred că Rusia va mai exista peste nouă ani”, a reacţionat jurnalistul la verdict.

El a spus că nu are planuri de a se întoarce în ţară şi că preşedintele Vladimir Putin conduce „o dictatură bazată pe mizerie, sânge şi denunţuri”.

Alekandr Nevzorov, care şi-a făcut un nume ca prezentator al emisiunii de ştiri de pionierat „600 de secunde”, în contextul deschiderii societăţii sovietice sub Mihail Gorbaciov, şi care a fost, de asemenea, membru al parlamentului rus, a primit cetăţenia ucraineană după ce a denunţat public invazia Rusiei, numind războiul o „crimă” şi Ucraina victima acestuia.

Cazul împotriva sa a fost intentat în temeiul unei legi adoptate la opt zile după invazie, care a stabilit pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenţionată de informaţii false despre armată.

De atunci, Rusia a blocat accesul la site-urile de ştiri care publică conţinut în dezacord cu linia oficială privind conflictul, în timp ce zeci de agenţii de presă ruseşti şi internaţionale au părăsit ţara.

Miercuri, într-un alt caz de reprimare a libertăţii presei, biroul procurorului general a declarat că platforma de opoziţie cu sediul în străinătate Forumul Rusia Liberă este o organizaţie „indezirabilă” care reprezintă „o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Federaţiei Ruse”. Forumul, printre ai cărui membri importanţi se numără fostul campion mondial de şah Garry Kasparov, a organizat mai multe reuniuni în capitala lituaniană Vilnius, inclusiv o conferinţă împotriva războiului la sfârşitul anului trecut.

Organizaţiilor „indezirabile” li se interzice să funcţioneze în Rusia, iar persoanele care le susţin sau le promovează activităţile riscă să fie urmărite penal, scrie news.ro

articolul original.

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării a îndeplinit toate jaloanele stabilite prin principalele componente ale PNRR

31 January 2023 at 14:45
image

Cseke Attila a transmis marți că Ministerul Dezvoltării a îndeplinit toate jaloanele stabilite prin principalele componente ale PNRR (Valul Renovării și Fondul Local), odată cu semnarea a 531 de noi contracte de finanțare.

Din fondurile alocate prin PNRR, construim 5.522 de locuințe nZEB pentru tineri care provin din comunități și grupuri marginalizate și specialiști din domeniul sănătății și al educației, eficientizăm energetic și consolidăm seismic 4.333 de clădiri (1.733 blocuri de locuințe și 2.600 clădiri publice), realizăm 1.091 km de piste pentru biciclete, achiziționăm 1.135 de mijloace de transport electrice și 13.200 de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice, realizăm 262 de documentații pentru amenajarea teritoriului și planificarea urbană.

Ministerul Dezvoltării a pus la dispoziția autorităților locale o platformă digitală transparentă și eficientă, www.mdlpa.ro/investitii/PNRR, în care cererile au fost depuse online, cu un utilizator și parolă securizată aferentă fiecărei UAT, respectiv autorități centrale.

Cele 531 de noi contracte finanțate prin componentele C5 – Valul Renovării și C10 – Fondul Local, au fost încheiate între autoritățile publice locale din 386 de unități administrativ-teritoriale și Ministerul Dezvoltării și au o valoare totală de 1.152.563.827,95 de lei.

Astfel, prin Valul Renovării, au fost semnate 46 de contracte, în valoare de 313.377.082,51 lei, depuse de 17 autorități locale, pentru reabilitarea și creșterea eficienței energetice a unor clădiri publice.

Prin Fondul Local, au fost semnate 485 de contracte, în valoare de 839.186.745,44 lei, pe care autoritățile locale din 369 de unități administrativ-teritoriale le-au depus atât pentru reabilitarea clădirilor publice, cât și pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde.

Până în prezent, prin cele patru componente ale PNRR, coordonate de Ministerul Dezvoltării, au fost semnate 5.900 contracte de finanțare, în valoare totală de 28.742.238.446,29 lei, a precizat ministrul.

articolul original.

Curs BNR, 31 ianuarie 2023. Ce se întâmplă cu euro și dolarul la final de lună

31 January 2023 at 11:10
image

Curs BNR, 31 ianuarie 2023. Banca Națională a României a făcut publice cursurile pieței valutare pentru marți, 31 ianuarie 2023.

Astfel, potrivit BNR, euro a ajuns azi la 4,9221 lei, iar dolarul urcă la 4,5466  lei

Cursurile pietei valutare
din data de 31 ianuarie 2023

VALUTA COD RON
Dolarul australian AUD 3,1795
Leva bulgareasca BGN 2,5166
Dolarul canadian CAD 3,3781
Francul elvetian CHF 4,8998
Coroana ceha CZK 0,2066
Coroana daneza DKK 0,6617
Lira egipteana EGP 0,1504
Euro EUR 4,9221
Lira sterlina GBP 5,6028
100 Forinti maghiari HUF 1,2639
100 Yeni japonezi JPY 3,4868
Leul moldovenesc MDL 0,2408
Coroana norvegiana NOK 0,4512
Zlotul polonez PLN 1,0451
Rubla ruseasca RUB 0,0644
Coroana suedeza SEK 0,4345
Lira turceasca TRY 0,2417
Dolarul american USD 4,5466
Randul sud-african ZAR 0,2601
Realul brazilian BRL 0,8886
Renminbi-ul chinezesc CNY 0,6728
Rupia indiana INR 0,0555
100 Woni sud-coreeni KRW 0,3673
Peso-ul mexican MXN 0,2416
Dolarul neo-zeelandez NZD 2,9183
Dinarul sarbesc RSD 0,0419
Hryvna ucraineana UAH 0,1231
Dirhamul Emiratelor Arabe AED 1,2378
Bahtul thailandez THB 0,1375
Gramul de aur XAU 278,5779
DST XDR 6,1301
articolul original.
❌