ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Avertismentul fostului președinte al Federației Ruse, față de cererea Ucrainei de aderare la NATO: Nu face decât să grăbească începerea celui de-al treilea război mondial

1 October 2022 at 05:45
image

Fostul președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a transmis vineri după anunțul făcut de Ucraina privind aderarea la NATO, că acest fapt nu face decât să grăbească începerea celui de-al treilea război mondial.

„Noi avem o sărăbătoare. Ei au: Droguri puternice. Demență. Cinism.

Zelensky vrea să adere la NATO pe calea rapidă. Bună idee.

Nu face decât să ceară Alianței Nord-Atlantice să grăbească începerea celui de-al treilea război mondial”, scrie Medvedev pe canalul său de Telegram.

Medvedev îi ia la țintă și pe liderii mondiali care nu recunosc anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson.

„Biden și-a declarat nerecunoașterea noilor teritorii care se alătură Rusiei. Este chiar ciudat că și-a amintit de noi. Cu toate acestea, este păcat.

Ei ar fi putut găsi un loc bun pentru deschiderea unui consulat american în noile regiuni ale Federației Ruse.

Stoltenberg: Dacă Ucraina încetează să mai lupte, va dispărea ca stat. Ce băiat cinic – pentru că, dacă nu se oprește, o parte semnificativă a ucrainenilor va dispărea”, mai scrie Medvedev.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat formal vineri anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, situate în sud-estul Ucrainei, şi a cerut Administraţiei de la Kiev să înceteze „imediat” ostilităţile, avertizând că armata rusă va risposta prin toate mijloacele posibile.

Ucraina va cere integrarea în Alianţa Nord-Atlantică prin procedură rapidă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, ca reacţie la decizia Rusiei de anexare a patru regiuni ucrainene, scrie stiripesurse.ro

articolul original.

Amenințările lui Vladimir Putin îi sperie și pe polonezi! Autoritățile au început să distribuie comprimate de iodură de potasiu

30 September 2022 at 20:45
image

Ministrul adjunct de Interne polonez, Blazej Pobozy, a transmis vineri că s-au distribuit comprimate de iodură de potasiu pompierilor din toată ţara, în cazul unei expuneri provocate de războiul din Ucraina.

Această măsură a fost luată în reacţie la luptele din jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporijjia, cea mai mare din Europa, care a provocat temeri de un dezastru nuclear.

„Am decis, ca măsură preventivă, să începem distribuirea de tablete de iodură de potasiu către serviciile de pompieri”, a declarat presei ministrul adjunct de Interne Blazej Pobozy.

El a precizat că este o măsură de rutină „în cazul unei potenţiale ameninţări de radiaţii, care… pentru moment nu există”.

Comprimatele trebuie transferate autorităţilor locale şi vor ajunge în cele din urmă în puncte de distribuţie, şcoli în majoritatea cazurilor.

Pobozy a spus că există suficiente doze pentru toţi cei care ar avea nevoie. Un reprezentant medical prezent la conferinţa de presă a avertizat despre pericolele administrării acestor pastile dacă nu este necesar.

Oficialul polonez a menţionat că tabletele de iodură de potasiu reprezintă o măsură preventivă în cazul unui accident nuclear, dar nu ar fi de niciun folos în cazul unui atac tactic cu armă nucleară, transmite AGERPRES

articolul original.

Reacția Ministerului de Externe după anexarea ilegală de către Rusia a unor teritorii ucrainene: România nu recunoaște validitatea acestora

30 September 2022 at 20:15
image

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) din România a transmis vineri printr-un comunicat de presă că țara noastră condamnă semnarea așa-ziselor „acorduri de intrare în componența Federației Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse.

„România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor „acorduri de intrare în componența Federației Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Aceste „acorduri” ilegale și ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran și reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situații.

Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora, în special în ceea ce privește operarea vreunei modificări în privința apartenenței teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina.

Ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU. Federația Rusă acționează contrar tuturor responsabilităților pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii și securității internaționale.

România reamintește faptul că nicio achiziție teritorială bazată pe încălcarea dreptului internațional nu poate fi recunoscută și reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, precum și pentru integritatea teritorială a acestui stat în granițele sale recunoscute internațional”, a transmis MAE

articolul original.

Alina Gorghiu, despre candidatul PNL la alegerile prezidențiale: Întotdeauna președintele partidului a fost prima opțiune

30 September 2022 at 19:45
image

Alina Gorghiu a precizat vineri la postul de televiziune Antena3, despre candidatul PNL la alegerile prezidențiale, că întotdeauna președintele partidului a fost prima opțiune, ca atare, că Nicolae Ciucă are prioritate, fiind președintele fomațiunii.

„În prezent, așa cum știți, forurile statutare ale partidului nu au luat o decizie asupra candidatului la alegerile prezidențiale. O asemenea decizie trebuie dezbătută intern, votată, comunicată. Până atunci, nu putem vorbi despre un candidat oficial al PNL pentru alegerile prezidențiale. Niciun partid nu are un candidat oficial. România are încă un președinte. Avem o răspundere legată de guvernare și, cel mai probabil, în debutul lui 2024, vom decide candidatura pentru prezidențiale”, a spus Alina Gorghiu, vineri, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

„În momentul acesta, oamenii ne judecă pentru ce livrăm la guvernare. Nimeni din PNL nu se gândește la alegerile prezidențiale în acest moment”, a subliniat Alina Gorghiu.

Întrebată dacă primul pe listă este Nicolae Ciucă, a oferit următorul răspuns: „Întotdeauna președintele PNL a fost prima opțiune, este candidatul pus în chestionare de instituțiile de sondaje. De-a lungul celor 30 de ani, președintele a fost candidatul la prezidențiale, Crin Antonescu în 2009, Klaus Iohannis în 2014. Ca atare, Nicolae Ciucă are prioritate, fiind președintele partidului”, scrie dcnews.ro

articolul original.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Moscova încearcă să se răzbune pentru fermitatea cu care Kievul respinge invazia

30 September 2022 at 15:15
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis vineri că liderul de la Kremlin încearcă să se răzbune pentru fermitatea cu care Kievul respinge invazia şi pentru propriile eşecuri, după ce forțele ruse au atacat un convoi umanitar în Zaporojie.

„Ocupanţii au lansat 16 rachete în cursul dimineţii doar în Zaporojie şi în zona adiacentă. Numai nişte terorişti abjecţi, care nu-şi au locul în lumea civilizată, pot face aşa ceva”, a afirmat Zelenski pe contul său de Telegram.

Preşedintele ucrainean a adăugat că, prin aceste atacuri, Moscova încearcă „să se răzbune” pentru fermitatea cu care Kievul respinge invazia şi pentru propriile eşecuri.

„Ticăloşi însetaţi de sânge! Fiţi siguri că veţi fi traşi la răspundere pentru fiecare viaţă ucraineană pierdută”, a subliniat Zelenski, evocând că vineri forţele ruse au atacat şi zone rezidenţiale din regiunile Nikolaev (Mikolaiv) şi Dnipropetrovsk (sud). La Nikolaev mai multe clădiri de locuit au fost avariate.

„Ucrainenii paşnici sunt exterminaţi cu cinism pentru că el demult şi-a pierdut toată umanitatea”, a spus preşedintele ucrainean referindu-se la şeful statului rus Vladimir Putin.

În urma atacului din Zaporojie au fost înregistraţi până acum 25 de morţi şi 62 de răniţi, între care mulţi copii, potrivit autorităţilor ucrainene.

Potrivit media de la Kiev, o rachetă rusească a lovit în jurul orei locale 07:30 în timp ce un convoi de civili se pregătea să plece din Zaporojie spre teritoriile controlate de ruşi în aceeaşi regiune, pentru a-şi lua rudele şi a oferi ajutor umanitar.

Acest atac sângeros are loc în ziua în care la Moscova este preconizată oficializarea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene parţial ocupate Zaporojie, Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est), transmite AGERPRES

articolul original.

Aleksandr Lukașenko se ‘leapădă’ din nou de Vladimir Putin: Belarus nu se va implica în războiul din Ucraina

30 September 2022 at 14:45
image

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a transmis din nou vineri că Belarus nu se va implica în războiul din Ucraina, după ce au apărut informații că soldații s-ar alinia în zona de luptă.

„Avem o alianţă mai strânsă cu Rusia, nu cu NATO. Ce vreţi de la noi? Dar cu toate acestea insistăm că nu vom lupta în Ucraina”, a spus Lukaşenko la primirea scrisorilor de acreditare din partea a 11 ambasadori străini la Minsk, între care şefii misiunilor diplomatice din Argentina şi Cuba.

Potrivit lui Lukaşenko, citat de agenţia de presă Belta, Minskul „face totul” pentru a opri vărsarea de sânge în Ucraina.

„Dar sunt unii care au nevoie de sânge pentru a fi vărsat”, le-a spus liderul belarus diplomaţilor.

Fostul ministru al culturii şi lider al opoziţiei din Belarus, aflat în exil în Polonia, Pavel Latuşko, declarase în urmă cu o zi că Lukaşenko a promis Kremlinului că va trimite 100.000 de soldaţi în Ucraina şi că, prin urmare, se pregăteşte pentru un război pe scară largă.

În acelaşi timp, Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) afirmase că Belarus se pregăteşte locuri pentru a primi 20.000 de recruţi mobilizaţi din Rusia, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

Recruţii mobilizaţi ar urma să completeze unităţile forţelor armate ale Federaţiei Ruse staţionate în Belarus, transmite AGERPRES

articolul original.

Președintele Klaus Iohannis, mesaj ferm pentru Rusia: Respingem și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson

30 September 2022 at 14:15
image

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis că vineri că Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaşte şi nu va recunoaşte niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia.

”Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului European, o Declaraţie comună în care respingem ferm şi condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, anunţă preşedintele.

Klaus Iohannis arată că ”Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaşte şi nu va recunoaşte niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, spune preşedintele României”.

”Cerem tuturor Statelor şi organizaţiilor internaţionale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social şi financiar Ucrainei”, spune Klaus Iohannis, conform news.ro

articolul original.

Avertisment lansat de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu: Ne așteaptă o iarnă grea

29 September 2022 at 13:45
image

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a lansat un nou avertisment, precizând faptul că ne va aștepta o iarnă grea. De asemenea, acesta spune totuși că românii sunt obișnuiți cu perioade economice dure și crize economice mult mai mari decât actuala creștere a inflației, scrie dcnews.ro

„Ne așteaptă o iarnă grea, dar noi, românii, am trecut, de-a lungul anilor, prin vremuri mult mai grele. Trebuie, totuși, să vedem analiza corectă a acestei situații economice. Statele Unite ale Americii și Vestul Europei vorbesc de o inflație cum nu a mai fost de 40 de ani. În schimb, noi, în România, vorbim de inflații uriașe care au tot fost, în ultimii ani.

Am avut inflații și de 300%, dacă ne aducem aminte, în anul 1993 sau de 150%- cea din anul 1997. Acum, avem inflație de 13%. Nu suntem în fața unei noutăți. BNR face ce fac și alte bănci centrale precum Rezerva Federală a SUA sau Banca Centrală Europeană ori Banca Japoniei. Această inflație este una de import. 80% din ea vine din import, iar 20% vine din confuzia creată de liberalizarea prețurilor pe piața de energie din România. Fiecare țară face cât o lasă bugetul să facă. Inflația nu se importă că vrem noi, ci este un flagel care a ocupat lumea, iar ea a venit peste noi, indiferent de că vrem noi sau nu.

Dobânda de politică monetară, arma prin care lucrează Banca Națională a României

Dacă BNR va subvenționa inflația, atunci va veni DNA peste noi. Nu există nicio lege în România care să dea voie BNR să subvenționeze ceva. Iar băncile de stat au și ele anumite reguli, nu sunt de capul lor.

Din 2021, arma prin care lucrează Banca Națională a României este dobânda de politică monetară. Anul acesta BNR a ridicat de 6 ori această dobânda și cred că a stopat o creștere a inflației ce ar fi putut ajunge la 30%. Referitor la utilizarea rezervei BNR, aceasta este condiționată de lege, nu se poate atinge nimeni din țara asta, conform legii”, a declarat Adrian Vasilescu în emisiunea „Realitatea Zilei” de la Realitatea Plus,conform dcnews.ro

articolul original.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul! România înființează Ambasadă în Letonia, cu sediul la Riga

29 September 2022 at 09:45
image

Administraţia Prezidenţială a transmis joi că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele pentru eliberarea din funcţie a doi procurori, ca urmare a pensionării. De asemenea, a semnat decretul înființării Ambasadei României în Republica Letonia, cu sediul la Riga.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 29 septembrie 2022, următoarele decrete:

  • Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 164/2020 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ (PL-x 8/01.02.2021);
  • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 39 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj şi stimularea ocupării forței de muncă (PL-x 449/27.07.2020);
  • Decret privind înființarea Ambasadei României în Republica Letonia, cu sediul la Riga, având un număr de 5 posturi;
  • Decret privind eliberarea din funcția de procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – structura centrală a doamnei Maria Ştefania Alboiu – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni a domnului Daniel Turtureanu – pensionare.
articolul original.

Liderul opoziției din Germania s-a ‘enervat’ pe refugiații ucraineni: Profită de ajutoarele noastre

29 September 2022 at 09:15
image

Liderul opoziției germane, Friedrich Merz, a susținut că refugiații ucraineni profită de beneficiile sociale germane și apoi se întorc înapoi în Ucraina, precizând că un număr mare” de peste 1,1 milioane de ucraineni înregistrați în Germania profită de stat, scrie dcnews.ro

Ucrainenii care și-au găsit refugiu în Germania încă de la începutul războiului ar face ”turism de bunăstare”, adică ar profita de beneficiile sociale germane, mai întâi căutând protecție în țară, apoi colectând venituri din cetățenie și alte ajutoare iar în final aceștia se întorc în Ucraina. O acuzație care nu este nouă, ridicată deja de AFD, extrema dreaptă germană considerată pro-rusă, doar că acum a fost relansată de liderul opoziției, Friedrich Merz, omul care a luat frâiele creștin-democraților din Germania după ieșirea din scenă a Angelei Merkel.

”Ceea ce vedem este turismul social de la acești refugiați care ajung în Germania, apoi se întorc în Ucraina, înapoi în Germania și înapoi în Ucraina”, a spus Merz într-un interviu pentru Bild TV, citat de Europa Today, adăugând că ”Un număr mare” de peste 1,1 milioane de refugiați ucraineni înregistrați în Germania profită de stat.

”Avem o problemă aici care se înrăutățește”, a continuat el, argumentând că este ”nedrept” ca statul să plătească pentru a încălzi casele refugiaților într-un moment în care mulți germani din clasa muncitoare nu își pot permite facturile la energie.

După aceste declarații, Merz, al cărui partid, CDU, este dat în frunte în sondaje, a fost copleșit de controversă, în special de exponenții majorității, care l-au acuzat că răspândește știri false în același mod ca liderii extrema dreaptă germană, AFD, o altă forță politică care beneficiază în sondaje de mânia socială în creștere din țară în urma crizei energetice.

Potrivit AFD, un partid care încearcă să-și extindă sprijinul în Germania de Est, o zonă mai expusă economic la repercusiunile crizei gazelor și în care trăiește o mare comunitate de limbă rusă, refugiații ucraineni primesc subvenții mai mari decât un pensionar mediu.

Declarațiile lui Merz, ca și cele ale Afd, au fost infirmate de date. Pensia medie reală a germanilor de 35 de ani este de peste 1.300 de euro, în timp ce pentru refugiații ucraineni suma totală a prestațiilor nu ajunge la 1.000 de euro.

Spre deosebire de alți solicitanți de azil, cei aproximativ 1 milion de ucraineni (în principal bătrâni, femei și copii) care au ajuns în Germania odată cu izbucnirea războiului au acces la programul Hartz IV, un fel de venit de cetățenie, la care se adaugă subvenții pentru locuințe, hrană, îmbrăcăminte, igiena personală și acces la asigurări de sănătate și îngrijire pe termen lung. Familiile ucrainene din Germania au, de asemenea, dreptul la alocații familiale, alocații parentale și avansuri de întreținere.

”Este jalnic să ne certăm despre spatele femeilor și copiilor ucraineni care au fugit de bombele și tancurile lui Putin”, a declarat ministrul german de Interne, Nancy Faeser. ”Dacă oamenii fac naveta între Germania și Ucraina, uneori riscându-și viața, acesta nu este turism de bunăstare. Poate că este pur și simplu grija pentru cei dragi, un soț sau un tată”.

Copleșit de controversă, chiar și în rândurile moderaților, Merz și-a retras acuzațiile la adresa refugiaților ucraineni, exprimând ”regret” pentru utilizarea expresiei ”turiști ai bunăstării” și cerându-și scuze pentru faptul că ”alegerea cuvintelor mele a fost percepută ca ofensatoare”, scrie dcnews.ro

articolul original.

Analistul financiar Iancu Guda: Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC au făcut o greşeală

29 September 2022 at 08:50
image

Analistul financiar Iancu Guda a transmis la postul de televiziune Digi24 că românii care au făcut trecerea de la ROBOR la IRCC au făcut o mișcare greșită, deoarece și acesta din urmă va înregistra creșteri de valori.

„Trecerea de la ROBOR la IRCC nu a fost o mişcare bună. Practic, ai suportat deja o creştere pe ROBOR, cât timp ai fost acolo, şi acum te-ai dus pe IRCC care, aşa cum am avertizat, va creşte. Şi iată că pentru trimestrul 4 din acest an media aferentă trimestrului 2 se duce spre 4 şi ceva la sută, dar astăzi valoarea în piaţă a IRCC este 6,5%. Ceea ce înseamnă că în trimestrul 1 din 2023 media se va duce la 6% şi probabil că în trimestrul 2 din 2023 va sări de la 7%.

Practic, cine are rate cu IRCC şi a plătit 1000 lei anul acesta, anul viitor va avea 2000 lei cost anual. ROBOR ar trebui să scadă anul următor, în linie cu inflaţia”, a explicat Iancu Guda, analist economic, la Digi24.

Nici trecerea la dobândă fixă pe o perioadă determinată nu e recomandată
„Cred că trecerea la o dobândă fixă nu e cea mai bună soluţie, mai ales dacă e pe 5 ani şi la un nivel destul de ridicat. Asta pentru că atât ROBOR, cât şi IRCC, în 2023, respectiv 2024, ar trebui să scadă. Dacă treci pe dobândă fixă pentru următorii cinci ani, practic ai fixat nivelul dobânzilor la un procent ridicat până în 2027. Dacă refinanţezi la dobânzi fixe, acel nivel ar trebui să fie undeva la 4%, dacă se găseşte aşa ceva în piaţă. În caz contrar, nu cred că este o mişcare bună”, a mai explicat analistul.

Românii nu pot trece de la IRCC la ROBOR

„Odată ce ai trecut de la ROBOR la IRCC, nu te mai poţi întoarce la ROBOR niciodată. Toate creditele după mai 2019 se contractează pe IRCC. Cred că, în sine, acest indice este stupid, un indicator care deformează, distorsionează politica monetară, pentru că BNR încearcă să intervină, să tempereze dobânzile, dar se va simţi în piaţă abia cu şase luni întârziere. Asta înseamnă că măsurile pe care BNR le ia sunt lovite de ineficienţa cauzată de acest decalaj de şase luni. Şi cred că acest indice a fost implementat de guvernul responsabil la acea vreme în speranţa că vom crea iluzia românilor că dobânzile vor rămâne mici pe un orizont foarte lung de timp.

Dar vremea dobânzilor mici a trecut, inflaţia e destul de persistentă, va rămâne şi anul viitor undeva pe la 10%, iar asta înseamnă dobânzi mari. Trebuie să înţelegem că în 30 de ani de credit ipotecar, nu te poţi aştepta să ai dobânzi mici mereu. Asta înseamnă că, din start, când porneşti cu un credit ipotecar, nu trebuie să depăşeşti pragul de îndatorare de 25%. Chiar dacă plafonul maxim e de 40%. Pentru că cine a luat un credit cu îndatorare de 40%, la dublarea ratelor are o îndatorare de 80%. Cum să te descurci? E imposibil. De aceea trebuie să porneşti cu un credit a cărui rată lunară să nu depăşească 25% din veniturile lunare stabile”, a concluzionat Iancu Guda, conform dcnews.ro

articolul original.

Rușii plătesc zeci de mii de euro pentru un loc într-un avion privat pentru a fugi de mobilizarea ordonată de Vladimir Putin

28 September 2022 at 12:45
image

Rușii fac orice pentru a scăpa de mobilizarea anunțată de liderul rus, Vladimir Putin. Cetățenii plătesc până la 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat, iar unii încearcă să închirieze avioane private cu opt locuri, cu preţuri cuprinse între 89.000 şi 156.000, scrie news.ro

”Situaţia este absolut nebună în acest moment. Primim 50 de cereri pe zi acum, aproximativ 5.000”, declară cotidianului britanic Evgheni Bikov, directorul unei societăţi de avioane private ruse, Your Charter.

El spune că întrrprinderea sa a început să închirieze avioane comerciale mai mari pentru a răspunde cererii şi că tot ”nu are locuri suficiente pentru toată lumea”.

Antreprenorul precizează că cel mai ieftin loc într-un avion comercial închiriat cu destinaţia Erevan vostă aproximativ 200.000 de ruble (3.300 de euro).

”CEREREA A CRESCUT DE 50 DE ORI”

Potrivit conducătorului altei întrepirnderi care propune zboruri cu avionul privat, FlightWay, cererile de zboruri numai dus în Armenia, Turcia, Kazahstan şi Dubai au crescut.

”Cererea a crescut de 50 de ori”, declară cotidianului britanic Eduard Simonov.

Însă oferta este redusă, deoarcee numeroase companii de avioane private europene au părăsit piaţa rusă, în urma sancţunilor impuse Moscovei din cauza Războiului rus din Ucraina.

În Rusia au loc manifestaţii, la care au fost arestate mii de persoane, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea rezerviştilor, în urmă cu o săptămână, la război în Ucraina.

Imagini cu numeroşi ruşi care fug cu maşina sau avionul au alimentat temeri cu privire la faptul că autorităţile ruse ar putea interzice ieşirea din ţară a bărbaţilor aflaţi la vârsta la care pot lupta.

Kremlinul a anunţat însă, luni, că autorităţile ”nu au luat decizia”, în acest stadiu, să închidă frontiera acestei categorii de ruşi.

Numărul cetăţenilor ruşi care au intrat săptămâna trecută pe teritoriul Uniunii Europene (UE) a fost cu 30% mai mare decât în săptămâna precedentă, a anunţagt marţi Agenţia europeană de frotnieră FRONTEX, cu sediul la Varşovia.

”Aproximativ 66.000 de cetăţeni ruşi au intrat în UE în săptămâna 19-25 septembrie, o creştere cu 30% faţă de săptămâna precedentă”, a anunţat într-un comunicat Friontex, scrie news.ro

articolul original.

Șeful diplomației europene, despre referendumurile de anexare organizate de Rusia în regiunile ucrainene: Sunt ilegale cu rezultate manipulate

28 September 2022 at 12:15
image

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a transmis miercuri că scrutinele de anexare organizate de Rusia în regiunile ucrainene sunt ilegale și manipulate, scrie news.ro

”Este vorba despre o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, în contextul încălcărilor sistematice ale drepturilor omului”, denunţă el într-un mesaj postat pe Twitter.

”Salutăm curajul ucrainenilor, care continuă să se opună şi să reziste invaziei ruse”, adaugă Josep Borrell.

Uniunea Europeană (UE) avertizează miercuri împotriva unui atac vizând infrastructuri energetice, într-o declaraţie publicată de către şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

”Orice perturbare deliberată a unor infrastructuri energetice europene este întru totul inacceptabilă şi va face obiectul unui răspuns viguros şi unit”, avertizează Josep Borrell, care se exprimă în numele celor 27 de state membre UE.

”Toate informaţiie disponibile indică faptul că scurgeri (constate la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică) sunt rezultatul unui act deliberat”, subliniază el.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a evocat marţi seara ”un act de sabotaj”, în urma unei convorbiri cu premierul danez Mette Frederiksen.

”Aceste incidente nu sunt o coincidebnţă şi ne afectează pe toţi”, consideră Josep Borrell.

”Vom susţine orice anchetă vizând să facă lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat şi de ce şi vom lua măsuri suplimentare cu scopul de a ne spori rezistenţa în domeniul securităţii energetice”, anunţă el.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg s-a declarat, la rândul său, îngrijorat de scurgerile de gaze naturale din cele două gazoducte.

El s-a întâlnit miercuri cu ministrul danez al Apărării Morten Bødskov, pentru a fi informat cu privire la situaţie, anunţă NATO.

Pagubele cauzate celor două gazoducte Nord Stream au fost constate în ziua inaugurării unui gazoduct care leagă Norvegia şi Polonia – Baltic Pipe -, cu o capacitate de zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, construit cu scopul de a reduce dependenţa UE de gazele naturale ruseşti, scrie news.ro

articolul original.

Informații de ultimă oră de la BNR! Lovitură dură pentru românii cu rate

28 September 2022 at 08:09
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a crescut la 7,93%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 2,65%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
28 sep.2022 27 sep.2022 28 sep.2022 27 sep.2022
O/N 6,41 6,41 6,71 6,71
T/N 6,41 6,43 6,71 6,72
1W 6,45 6,46 6,74 6,76
1M 6,83 6,83 7,12 7,12
3M 7,64 7,64 7,93 7,92
6M 7,77 7,77 8,10 8,10
12M 7,89 7,89 8,22 8,22

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T1 2,65

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Un fost europarlamentar ungar de extremă dreapta a fost condamnat pentru fapte de spionaj în folosul Moscovei

28 September 2022 at 07:45
image

Fostul europarlamentar ungar Bela Kovacs, a fost condamnat de Curtea Supremă a Ungariei pentru că a lucrat pentru interesele Rusiei şi pentru a slăbi politica Uniunii Europene.

„Curtea Supremă l-a declarat pe inculpat vinovat (…) de spionaj împotriva instituţiilor Uniunii Europene”, se spune în decizia consultată de agenţia de presă franceză.

Bela Kovacs este acuzat că a lucrat „pentru interesele Rusiei şi (pentru) a slăbi politica UE” între 2012 şi 2014, potrivit actului de acuzare citat de presă. De asemenea, el a lucrat pentru serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU).

Curtea Supremă a confirmat, de asemenea, condamnarea lui Bela Kovacs pentru „fraudă fiscală” şi „falsificare de documente care au cauzat un prejudiciu financiar”. Lui Bela Kovacs i se reproşează că a semnat contracte de stagiu „fictive”, cauzând prejudicii financiare Parlamentului European.

Bela Kovacs, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat la o pedeapsă totală de cinci ani de închisoare.

Acest fost membru al partidului naţionalist Jobbik a ieşit din acest partid la scurt timp după dezvăluirea faptelor sale. El a fost europarlamentar între 2010 şi 2019.

Bela Kovacs, care neagă aceste acuzaţii, a urmărit de la Moscova procesul împotriva sa, unde a fugit după analizarea dosarului de prima instanţă în 2020 şi unde predă relaţii internaţionale, potrivit cotidianului Magyar Nemzet.

Supranumit de presa din Ungaria „KGBela”, cu referire la presupusele sale legături cu serviciile de informaţii ruse, Bela Kovacs se declară „victima unor atacuri politice” orchestrate de actualul premier ungar Viktor Orban, transmite AGERPRES

articolul original.

Lovitură pentru șeful ANAF, Lucian Heiuș! Lista cu datornicii a fost ‘refuzată’ de Poliția Română

28 September 2022 at 07:15
image

Inspectoratul General al Poliţiei Române precizează că fișierul cu cele 53.000 de firme care înregistrează datorii la bugetul de stat, transmisă de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, nu reprezintă o sesizare penală, deoarece simpla transmitere a unui fişier nu întruneşte condiţiile de fond şi de formă impuse de legea procedural penală, scrie news.ro

„Transmiterea de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală către Inspectoratul General al Poliţiei Române a datelor în maniera menţionată nu reprezintă o sesizare/sesizări penale, lipsind condiţiile de fond şi de formă impuse de legea procedural penală”, a comunicat Poliţia.

Poliţiştii au în prezent în lucru doar 9 dosare penale pe baza unor sesizări depuse de ANAF, conform procedurilor, separat de lista trimisă.
În consecinţă, lista cu datornici trimisă de ANAF Poliţiei are rolul unui simplu schimb de informaţii între cele două instituţii, precizează Profit.ro.

ANAF a transmis Poliţiei o listă cu 53.000 de firme care au în medie restanţe de 7.040 de lei, pentru începerea cercetărilor penale. Cum pe listă sunt şi sume mari, rezultă că pot ajunge în situaţia unor dosare penale, în funcţie de capacitatea de lucru a Poliţiei, şi firme cu datorii derizorii către stat.

ANAF a analizat introducerea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, a renunţat la idee şi a transmis Poliţiei informaţii despre toate firmele cu datorii, indiferent de sumă, a explicat preşedintele ANAF, Lucian Heiuş.

„Am analizat posibilitatea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, am decis să dăm drumul la tot către IGPR, iar ei vor alege cum vor proceda în continuare. Cred ca vor începe cu sumele cele mai mari, aşa ar fi logic. Dacă ar începe cu sumele mari, pe noi ne-ar ajuta. De exemplu, dacă ar începe să lucreze dosarele celor mai mari 50 de datornici din fiecare judeţ, ar fi un real ajutor pentru ANAF”, a declarat pentru Profit.ro Lucian Heiuş, informează news.ro

articolul original.

Vladimir Putin se leapădă de rușii care fug din țară! Ministerul rus al apărării a transmis că nu va solicita guvernelor străine extrădarea celor care fug de mobilizare

27 September 2022 at 13:45
image

Ministerul rus al Apărării a transmis marţi prin intermediul unui comunicat de presă , că nu a trimis, nu a pregătit şi nu va trimite cereri autorităţilor străine pentru a extrăda miile de ruşi care au fugit din ţară pentru a scăpa de mobilizare.

”Ministerul rus al Apărării, în cadrul mobilizării parţiale, nu a trimis, nu a pregătit şi nu va trimite cereri autorităţilor din Kazahstan, Georgia şi alte ţări cu privire la problema unei presupuse returnări forţate în Rusia a cetăţenilor ruşi care se află acolo”, a precizat ministerul într-un comunicat.

De la anunţul unei mobilizări militare ”parţiale” a rezerviştilor pe 21 septembrie, zeci de mii de bărbaţi ruşi care au vârsta legală pentru a lupta au fugit în străinătate, în special în fostele republici sovietice din Asia Centrală şi Caucaz. Dacă un cetăţean rus primeşte o citaţie şi nu se prezintă la o secţie de poliţie militară, teoretic poate fi considerat un dezertor şi trecut pe lista celor urmăriţi în Rusia.

Ministrul kazah de Interne, Marat Akhmetjanov, afirmat marţi că Astana va fi forţată să extrădeze ruşii care fug de mobilizare doar dacă vor fi trecuţi pe lista oficială a persoanelor urmărite din Rusia, potrivit agenţiei ruse Interfax.

Preşedintele kazah Kassym-Iomart Tokayev a promis că îi va proteja pe ruşii care pot fi mobilizaţi şi care au fugit în Kazahstan, în timp ce relaţiile dintre Astana şi Moscova au fost tensionate de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina, scrie news.ro

articolul original.

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, amenință Occidentul: Rusia va face totul pentru a-şi împiedica vecinii ostili ca Ucraina să se doteze cu armament nuclear

27 September 2022 at 11:15
image

Vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a transmis marți că Rusia va face totul pentru a-şi împiedica vecinii ostili ca Ucraina să se doteze cu armament nuclear.

”Vom face tot ceea ce putem pentru a împiedica să apară arme nucleare în ţări vecine care ne sunt ostile. De exemplu, Ucraina nazistă, care este controlată în mod direct de state NATO zilele astea”, ameninţă într-o postare pe Telegram Medvedev.

”Nu are rost să mizezi pe raţiunea şi voinţa politică a regimului de la Kiev”, susţine fostul şef de stat.

”Însă există în continuare o speranţă fragilă cu privire la bun simţ şi simţul autoconservării ţărilor inamice care răsfaţă (Kievul). Ei înţeleg că, dacă ameninţarea la adresa Rusiei depăşeşte limita stabilită a pericolului, va trebui să răspundem. Fără să cerem permisiunea nimănui, fără prea multă consultare. Iar asta chiar nu este o cacealma”, conchide Medvedev,conform news.ro

articolul original.

Laura Codruța Kovesi laudă Direcția Națională Anticorupție: O instituție este puternică la fel ca persoanele care o fac să funcționeze

27 September 2022 at 10:45
image

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis marți cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că o instituţie este puternică la fel ca persoanele care o fac să funcţioneze.

„În cei 20 de ani, DNA a demonstrat ce înseamnă să fii o instituţie independentă. S-au efectuat investigaţii faţă de persoane care păreau de neatins şi s-a demonstrat că legea este egală pentru toţi. I-aţi făcut mândri pe români, i-aţi făcut să creadă în instituţii, i-aţi făcut să creadă în statul de drept. Prin munca voastră aţi contribui la schimbarea mentalităţilor, la sensibilizarea societăţii cu privire la gravitatea fenomenului corupţie”, a declarat Kovesi, marţi, într-un mesaj transmis cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ea le-a mulţumit foştilor colaboratori, precizând că „o instituţie este puternică la fel ca persoanele care o fac să funcţioneze”.

Vezi și Șeful DNA, Crin Bologa, mesaj ferm la aniversarea a 20 de ani de la înființarea instituției: Nu vom face pași înapoi în lupta anticorupție

„Îmi amintesc de anii în care am lucrat împreună în DNA. Multă muncă, vremuri dificile, am fost supuşi unor atacuri constante din cauza investigaţiilor noastre, dar noi am continuat cu profesionalism şi consecvenţă. Acesta a fost cel mai bun răspuns, ne-au făcut mai puternici. Astăzi, vreau să vă mulţumesc tuturor pentru solidaritate, curaj şi hotărâre, pentru că nu aţi renunţat. O instituţie este puternică la fel ca persoanele care o fac să funcţioneze. Sunteţi inimile generoase, minţile strălucitoare, curajoşi şi puternici.

Este un privilegiu al Parchetului European de a colabora cu dumneavoastră. Oh, da, cred că sunt în măsură să facă această comparaţie şi cred că trebuie să fiţi foarte mândri. În activitatea mea de zi cu zi la EPPO am aceeaşi determinare şi aceeaşi hotărâre, acelaşi spirit pe care l-am avut când am lucrat împreună în DNA, transmite AGERPRES

articolul original.
❌