ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Ultimele Stiri

Vremea se încălzește din nou. Ce au anunțat meteorologii?

5 October 2022 at 06:30
image

Vremea se încălzește în următoarea perioadă și va fi mai cald decât în mod obișnuit până la finele lunii octombrie, anunță meteorologii.

Precipitațiile vor fi în general puține, cu excepția zonelor din nord-vest.

au emis recent prognoza pentru perioada 3 – 31 octombrie.

Săptămâna 3 – 10 octombrie

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în nord-estul țării. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile extracarpatice.

Săptămâna 10 – 17 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea estică a țării. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile sudice, dar și local excedentare în cele nord-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 17 – 24 octombrie

medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile estice și sud-estice.Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile sudice și sud-estice, dar și local excedentar în extremitatea de nord-vest a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 24 – 31 octombrie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

articolul original.

Elon Musk și Volodimir Zelenski s-au certat pe Twitter după ce miliardarul a spus că „victoria Ucrainei este puțin probabilă”

5 October 2022 at 06:00
image

Miliardarul Elon Musk le-a cerut utilizatorilor Twitter să se pronunțe asupra unui plan de încheiere a războiului Rusiei în Ucraina, care a atras imediat nemulțumirea ucrainenilor, inclusiv a președintelui Volodimir Zelenski, care a răspuns cu propriul sondaj, scrie Reuters.

„Care @elonmusk vă place mai mult?”, a scris Zelenski pe Twitter, oferind două răspunsuri: unul care susține Ucraina, altul care susține Rusia.

Musk, cea mai bogată persoană din lume, a propus alegeri supravegheate de ONU în cele patru regiuni ocupate pe care Moscova le-a anexat săptămâna trecută, după așa-zise referendumuri care au fost denunțate de Kiev și de guvernele occidentale ca fiind ilegale și coercitive.

„Victoria Ucrainei este puțin probabilă într-un război total”

„Rusia pleacă dacă aceasta este voința poporului”, a scris .

Directorul executiv al Tesla Inc a sugerat ca Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o în 2014, să fie recunoscută oficial ca fiind a Rusiei, să fie asigurată aprovizionarea cu apă a Crimeei și ca Ucraina să rămână neutră. El le-a cerut utilizatorilor Twitter să voteze „da” sau „nu” cu privire la acest plan.

„Dragă @elonmusk, atunci când cineva încearcă să fure roțile mașinii tale Tesla, asta nu îl face proprietar legal al mașinii sau al roților. Chiar dacă susține că au votat în favoarea lui”, a răspuns pe Twitter președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

Musk a urmat primul său tweet cu un alt sondaj: „Să încercăm asta atunci: voința oamenilor care locuiesc în Donbas & Crimeea ar trebui să decidă dacă fac parte din Rusia sau din Ucraina”. El a spus că nu-i pasă dacă propunerea sa este nepopulară, argumentând că îi pasă „că milioane de oameni pot muri inutil pentru un rezultat esențial identic”.

„Evident, suntem pro-Ucraina”

„Rusia are o populație de 3 ori mai mare decât cea a Ucrainei, astfel încât este puțin probabilă într-un război total. Dacă vă pasă de oamenii din Ucraina, căutați pacea”, a postat el pe Twitter.

În februarie, atunci când internetul din Ucraina a fost întrerupt în urma invaziei Rusiei, Musk a răspuns la un tweet al unui oficial guvernamental ucrainean care cerea ajutor. Musk a spus că serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al SpaceX era disponibil în Ucraina și că SpaceX trimitea mai multe terminale în această țară.

„Costurile suportate de SpaceX pentru a activa și susține Starlink în Ucraina sunt de ~80 milioane de dolari până acum. Sprijinul nostru pentru Rusia este de 0 dolari. Evident, suntem pro-Ucraina”, a postat Musk pe Twitter în cursul zilei de luni.

„Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine”

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, a avut o reacție tranșantă la planul de pace al lui Musk. „Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine @elonmusk”, a scris Melnyk pe Twitter.

Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba i-a răspuns lui Musk, deși nu s-a referit la miliardar în mod direct: „Cei care propun ca Ucraina să renunțe la poporul și pământul său – probabil nu pentru a răni orgoliul lui Putin sau pentru a salva Ucraina de la suferință – trebuie să înceteze să folosească cuvântul pace ca pe un eufemism pentru a-i lăsa pe ruși să ucidă și să violeze alte mii de ucraineni nevinovați și să acapareze mai mult pământ.”

articolul original.

Coreea de Nord a lansat cel puțin o rachetă balistică deasupra Japoniei

5 October 2022 at 05:00
image

Japonia și-a îndemnat locuitorii să se pună la adăpost în dimineața zilei de marți, după ce Coreea de Nord a lansat cel puțin o rachetă balistică deasupra nordului țării, într-o escaladare a testelor cu rachete ale Pyongyangului care a provocat reacții imediate din partea Tokyo, scrie CNN.

Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS) a confirmat că racheta a trecut spre est deasupra Japoniei, după ce a fost lansată din zona Mupyong-ri din provincia Jagang din Coreea de Nord, în jurul orei locale 7:23 a.m.

Este prima rachetă balistică lansată deasupra Japoniei din 2017. 2022 se dovedește cel mai prolific an pentru testele cu rachete balistice de când Kim Jong-un a preluat puterea în în 2012.

„Recentele lansări repetate de rachete balistice sunt scandaloase”

Un tweet postat de biroul premierului japonez a îndemnat locuitorii din Hokkaido, cea mai nordică insulă a Japoniei, și din prefectura Aomori, din nord-estul țării, să se adăpostească în clădiri și „să nu se apropie de nimic suspect și să contacteze imediat poliția sau pompierii”.

Adresându-se marți presei, premierul japonez Fumio Kishida a condamnat lansarea.

„Recentele lansări repetate de rachete balistice sunt scandaloase și le condamnăm cu fermitate”, a declarat Kishida în timpul unei conferințe de presă.

Secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat reporterilor că se pare că Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în direcția Hokkaido, cea mai nordică insulă principală a țării.

O intensificare a provocărilor din partea lui Kim Jong-un

Racheta a survolat prefectura Aomori din nord-estul său și a aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei în jurul orei locale 7:46 (18:46 ET), a declarat Matsuno.

Matsuno a adăugat că a considerat lansarea ca fiind o „amenințare pentru public” și a declarat că guvernul japonez va continua să analizeze situația și să lucreze îndeaproape cu comunitatea internațională.

Lansarea de marți este cea de-a 23-a efectuată de Coreea de Nord în acest an, incluzând atât rachete balistice, cât și de croazieră.

Lansarea de marți ar putea anunța o intensificare a provocărilor din partea liderului , au declarat experții pentru CNN.

Coreea de Nord va continua să efectueze teste cu rachete

„Pyongyang se află încă în mijlocul unui ciclu de provocări și teste și probabil că așteaptă până după Congresul Partidului Comunist din China de la mijlocul lunii octombrie pentru a efectua un test și mai semnificativ”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor asociat de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul.

„Regimul Kim dezvoltă arme precum focoase nucleare tactice și rachete balistice lansate de pe submarine, ca parte a unei strategii pe termen lung pentru a depăși Coreea de Sud într-o cursă a înarmării și pentru a crea disensiuni între aliații SUA.”

Jeffrey Lewis, director al Programului de neproliferare din Asia de Est de la Middlebury Institute, a declarat că un test nuclear ar putea fi posibil. „Coreea de Nord va continua să efectueze teste cu rachete până când actuala rundă de modernizare va fi finalizată. Nu cred că o explozie nucleară de test este departe”, a declarat acesta pentru CNN.

articolul original.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Marius Tucă Show începe miercuri, 5 octombrie, de la ora 20.00, live pe gândul.ro

4 October 2022 at 15:50
image

Invitatul zilei este Gen. (R) Silviu Predoiu. Emisiune o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!

articolul original.

Marlon Brando, actorul care a refuzat Oscarul

4 October 2022 at 16:00
image

„Am cea mai nefolositoare meserie, dar rămân la Hollywood pentru că n-am curaj să refuz banii.”

Despre Marlon Brando s-au scris sute, mii de articole care i-au panoramat viața din toate punctele de vedere. A fost un actor foarte apreciat, un bărbat frumos care, la fel ca mulți alții, s-a remarcat și prin prisma nenumăratelor relații intime pe care le-a avut de-a lungul timpului.

Pentru că, nu-i așa, faima este rezultatul nu doar al talentului de care dispune personajul din centrul scenei, dar și al aventurilor sexuale în care acesta a fost implicat și al munților de bani pe care i-a câștigat. Faima nu este pentru oricine și nu o poate duce oricine. S-a dovedit a fi, uneori, fatală.

Aventură cu Bob Dylan

(n.1924 – d.2004) a fost căsătorit de trei ori și a avut zeci și zeci, poate sute (cine ar reuși o estimare exactă) de relații cu femei, dar și cu bărbați.

Despre homosexualitate, Brando declara într-un interviu: „Homosexualitatea este atât de la modă, încât nici măcar nu mai constituie o știre. Ca mulți alți bărbați, și eu am avut experiențe homosexuale și nu îmi este rușine. Niciodată nu mi-a păsat prea tare de ceea ce crede lumea despre mine. Dar dacă e careva care crede că eu și Jack Nicholson suntem iubiți, să  creadă în continuare. Mi se pare amuzant”.

S-a scris că ar fi avut o aventură cu Bob Dylan și o relație mai îndelungată cu actorul Wally Cox.

Tragedia familiei Brando

Legat de copii, oficial actorul ar fi avut 11 (nu toți proveniți din relațiile cu fostele sale soții), dar și aici informațiile sunt contradictorii deoarece se speculează că numărul copiilor săi ar fi fost mai mare de atât. Zăbovim puțin la acest capitol, amintind că, așa cum viața lovește de multe ori fără să avertizeze, tragediile nu l-au ocolit nici pe celebrul actor care în 1991 și 1995 și-a pierdut doi dintre copii.

În 1991, unul dintre băieții lui Brando, avut cu logodnicul surorii sale, l-a împușcat mortal pe acesta din urmă, fapta fiind taxată cu închisoare. Câțiva ani mai târziu, sora lui, care de ceva vreme avea probleme cu drogurile și alcoolul, suferind, de asemenea, de depresie, s-a sinucis în casa mamei sale.

1 milion de dolari pentru un rol

Marlon Brando a fost un actor cu o viață plină. Bani, faimă, femei, roluri bune… Din cele peste 60 de filme în care a jucat, actorul ar fi făcut o avere de mai bine de 100 de milioane de dolari (cel puțin atât se estimează că ar fi avut la moarte).  Ascensiunea lui la Hollywood a crescut destul de rapid, odată intrat în această lume, ajungând să primească, la un moment dat, chiar și 1 milion de dolari pentru rolul dintr-un film. Un actor cameleonic. Se adapta cu ușurință oricărui tip de rol. A rămas în memoria tuturor ca Don Vito Corleone  din „The Godfather”, filmul lui Francis Ford Coppola, care i-a adus, de altfel, Oscarul pentru cel mai bun actor.

De ce a refuzat Marlon Brando Oscarul?

Interesant este faptul că actorul nu a acceptat acest trofeu și nici nu a participat la ceremonia de decernare a premiilor. Gestul său era un protest față de felul în care erau tratați și portretizați în filme, la acea vreme, nativii americani. De altfel, la petrecerea Oscarurilor, care s-a ținut pe 27 Martie 1973, Marlon Brando a trimis-o pe actrița indigenă Sacheen Littlefeather în locul lui tocmai pentru a refuza premiul.

În momentul în care prezentatorul, actorul Roger Moore, a dorit lui Littlefeather, aceasta l-a respins, spunând că Marlon Brando nu a dorit să primească trofeul, citind, mai apoi, o declarație scrisă de actor. Printre altele, Brando transmitea: „Comunitatea filmelor a fost la fel de responsabilă ca oricare altcineva pentru felul în care a degradat imaginea indienilor, ironizându-le caracterul și descriindu-i ca fiind sălbatici, ostili și răi.”

Marlon Brando, implicat în numeroase campanii sociale

Activistul Brando a fost implicat în campanii sociale timp îndelungat, deseori apărând public și vorbind despre cauzele pe care le susținea. Prin declarația sa scrisă pentru Oscaruri și-a exprimat sprijinul vizavi de Mișcarea Indienilor Americani (MIA), făcând referire la o situație prezentă în orașul Dakota de Sud, în care mai mulți membri MIA ar fi fost capturați abuziv de forțele militare americane.

Discursul a avut un impact negativ asupra publicului, iar Littlefeather, care atunci avea 26 de ani, a declarat ulterior momentului că actorul John Wayne a trebuit să fie reținut de agenții de securitate, pentru a nu o agresa în culise, asta în timp ce alte persoane îi arătau gesturi jignitoare.

Scuze venite după jumătate de secol

Anul acesta, la aproape 50 de ani de la incidental mai sus descris, Academia de artă și științe cinematografice (instituție profesională de onoruri și recunoaștere a meritelor, fondată în anul 1927) a transmis un comunicat prin care își cerea scuze, în mod oficial, actriței Sacheen Littlefeather.

„Abuzul și insultele pe care l-ați îndurat cu acea ocazie au fost nedrepte și nejustificate. Povara emoțională pe care ați avut-o și costul propriei cariere în industria noastră sunt ireparabile. De prea mult timp, curajul de care ați dat dovadă a rămas neapreciat și nerecunoscut. Pentru asta, vă oferim atât cele mai sincere scuze, cât și reala noastră admirație”. Această scrisoare a fost publicată în momentul în care se anunțase prezența actriței amerindiană la Muzeul Oscarurilor.

În replică, Littlefeather (acum în vârstă de 75 de ani) a spus „Noi, indienii, suntem oameni foarte răbdători – au trecut doar 50 de ani. Trebuie să ne păstrăm simțul umorului legat de acest subiect. Umorul este mijlocul nostru de supraviețuire. Dar îmi încălzește inima să văd cât de multe s-au schimbat de când nu am acceptat Oscarul, acum 50 de ani”

Marlon Brando a murit în 2004, la 80 de ani, în urma unei insuficiențe respiratorii cauzate de fibroză pulmonară. Dublu premiat la Oscar (primul trofeu l-a câștigat în 1954 pentru rolul din „On the Waterfront”), printre filmele cu success la public în care a jucat se numără „Viva Zapata”, „The Wild One”, „Last Tango in Paris”, „A streetcar named desire”, „Julius Caesar” și multe altele.

Bibliografie:

https://www.history.com/this-day-in-history/marlon-brando-declines-best-actor-oscar

https://www.theguardian.com/film/2022/aug/16/academy-awards-apologises-to-sacheen-littlefeather-for-marlon-brando-oscars-moment

https://www.britannica.com/biography/Marlon-Brando

articolul original.

Lansarea misiunii Artemis I, amânată pentru jumătatea lunii noiembrie. De ce a fost anulată încercarea din octombrie?

4 October 2022 at 15:00
image

Mult așteptata lansare a rachetei Space Launch System (SLS) de la NASA a fost amânată pentru jumătatea lunii noiembrie după ce NASA a anulat planurile de lansare din 27 septembrie din cauza uraganului Ian.

Agenția spațială americană a anunțat recent că ca încerca să lanseze misiunea Artemis I între 12 și 27 noiembrie, potrivit unui anunț pe blogul NASA.

Deși a existat o șansă ca următoarea încercare de să aibă loc în octombrie, planurile au fost în cele din urmă abandonate după ce NASA a decis să aducă racheta înapoi în Clădirea de Asamblare a Vehiculului (VAB) pentru a fi protejată de furtună. NASA a securizat cu succes racheta după o călătorie de ore bune până la VAB.

NASA a transmis că „nu au existat pagube la sistemele de zbor Artemis”

Atunci când în statul american Florida era de categoria 4, însă și-a pierdut din forță și a devenit o furtună tropicală până când a ajuns la Centrul Spațial Kennedy. NASA a transmis că „nu au existat pagube la sistemele de zbor Artemis” și că instalațiile au suferit doar „o intruziune minoră a apei”.

Misiunea Artemis I va trimite capsula fără echipaj Orion în jurul Lunii, astfel deschizând calea pentru viitoare misiuni care vor aduce prima femeie și prima persoană de culoare pe suprafața lunară.

Ce s-a întâmplat la prima încercare de lansare a misiunii Artemis I?

Prima încercare de lansare a agenției americane a fost anulată după ce a suferit probleme la motoare, în timp ce a doua încercare a fost afectată de o scurgere însemnată care a avut loc în timp ce inginerii umpleau racheta cu hidrogen lichid răcit.

Testele ulterioare la sistemul de alimentare al rachetei au arătat că scurgerea era încă prezentă, însă la un nivel mai „gestionabil”, potrivit The Verge.

Acum, racheta s-a întors la VAB, iar NASA a anunțat că „va fi pregătită pentru inspecții adiționale”. De asemenea, Sistemul de Încetare a Zborului, folosit de Forțele Spațiale pentru a distruge racheta în cazul în care se va abate de la traseul stabilit, va fi retestat.

articolul original.

Marilyn Monroe, cea mai sexy blondă din istorie, dar poate și cea mai tristă

4 October 2022 at 12:06
image

Marilyn Monroe, sex-simbolul secolului XX, a trăit puțin, dar intens. A iubit și a fost iubită. Venerată, invidiată, admirată.

A jucat în 29 de filme (între anii 1946 – 1961), a fost recompensată cu un trofeu Globul de Aur pentru prestația din comedia „Some like it hot” (1960), producțiile în care a fost distribuită actrița încasând peste 200 de milioane de dolari.

La momentul morții, actrița deținea o avere de 10 milioane de dolari, din averea ei, cei mai mulți bani revenindu-le profesorului de actorie al lui Monroe, Lee Strasberg, și soției acestuia.

„Hollywood este un loc în care ești plătit cu 50 de dolari pentru un sărut și 50 de cenți pentru sufletul tău”

Faima starului american a depășit-o pe a oricărui reprezentant al divertismentului acelei perioade.

A fost una dintre cele mai îndrăgite, controversate, frumoase, populare, sexi femei din istorie. „Fiecare dintre noi este o stea și merită șansa de a străluci”, spunea Marilyn Monroe.

Copilăria lui Marilyn Monroe

S-a născut pe 1 Iunie 1926, la Los Angeles, numele ei real fiind . Nu a avut parte de cea mai liniștită și mai fericită copilărie. Din cauza căderilor nervose și a schizofreniei de care suferea, mama ei (Gladys Pearl Monroe Baker Eley, editor de film la un studio cinematografic) era deseori internată în spital, copila ajungând în nenumărate rânduri fie în grija statului, fie în cea a unor părinți adoptivi (12 familii s-au ocupat de creșterea ei).

Cine i-a dat numele Marilyn Monroe?

S-a căsătorit când avea doar 16 ani, în 1942, cu unul dintre colegii de muncă de la fabrica de aeronave unde era angajată, cei doi având să divorțeze la scurt timp după cel de-al doilea război mondial.

În 1944, a fost descoperită din întâmplare de fotograful David Conover care, atras de frumusețea ieșită din comun a tinerei, i-a oferit o ședință foto pentru revista „Yank”, ocazie ce a reprezentat un start bun în cariera ei de modeling. Doi ani mai târziu, cunoscându-l pe regizorul Ben Lyon, apar adevăratele oportunități. Acesta îi deschide drumul în cinematografie şi, totodată, îi sugerează să-şi schimbe numele în Marilyn Monroe.

După apariții destul de scurte și neimportante în câteva dintre filmele realizate de studiourile Fox și Columbia, Monroe rămâne fără serviciu și este nevoită să revină la sedințele foto cu care se obișnuise deja. Au urmat, apoi, alte roluri, mici și ele, dar reușind, cu timpul, să își construiască imaginea de zeiță sexy a micului și marelui ecran și devenind, de la un moment dat, un star internațional, actrița adulată și adorată de atâția fani.

Următorii doi soți, un sportiv și un dramaturg

În 1954, s-a căsătorit cu jucătorul de baseball Joe DiMaggio, însă mariajul celor doi s-a destrămat după nici un an.

Cum faima sa actoricească începea să șchiopăteze, Monroe a decis să studieze actoria cu Lee Strasberg, în cadrul Actors’ Studio din New York. Palmaresul vedetei s-a înmulțit la scurt timp cu două roluri noi, „The Seven Year Itch” (1955) și „Bus Stop” (1956), aceste filme confirmându-i râvnitul statut de actriță de comedie talentată.

În 1956, are loc cea de-a treia căsătorie a starului hollywoodian, de data aceasta, alesul este un dramaturg – celebrul Arthur Miller. Primul rol de film care i-a adus critici apreciative ca „actriță serioasă” a fost cel din „Some Like It Hot” (1959), iar ultimul film în care a jucat, drama „The Misfits” (1961), fusese scrisă de Miller special pentru Monroe, chiar dacă în timpul producției, căsătoria lor era în declin. Cei doi au divorțat în 1961.

Moartea sex-simbolului american

În 1962, Monroe începe filmările unei noi producții – comedia „Something’s Got to Give”, însă din cauza faptului că lipsește în mod frecvent de la înregistrări, în luna iunie, actrița este exclusă din distribuție. Între timp, se consumă și momentul celebrei și comentatei scene în care îi cântă „La mulți ani” președintelui american John F. Kennedy, în cadrul unei gale aniversare dedicate acestuia. La câteva luni după acest episod, este găsită moartă în camera propriei case, vestea șocând o lume întreagă. Zeița blondă de la Hollywood nu mai era.

Oficial, decesul a fost înregistrat ca sinucidere survenită în urma unei supradoze de somnifere. Cu toate acestea, s-au scris mai apoi tone de articole și cărți cu speculații pe tema morții actriței, teorii ale conspirației și scenarii mai mult sau mai puțin veridice. Marilyn avea 36 de ani când a murit și, până în acel moment, mai încercase de patru ori să-și ia viața.

Lucruri mai puțin cunoscute despre Marilyn Monroe

Nu este foarte cunoscut faptul că actrița suferea de balbism (boala bâlbâielii) încă din copilărie, problemă care ar fi incomodat-o adesea în industria din care făcea parte. Astfel că la ședințele de logopedie pe care le frecventa, a fost antrenată de terapeuți să adopte un stil gutural de vorbire pentru a-și acoperi și pentru a depăși bâlbâielile.

Marilyn Monroe era un fan înfocat al cântăreței de jazz Ella Fitzgerald și după o discuție avută în 1955 cu Charlie Morrison, proprietarul prestigiosului club de noapte Mocambo, a reușit să-i rezerve artistei un concert. Acesta a reprezentat un moment foarte important pentru Fitzgerald, chiar decisiv în cariera ei, performanța din acea seară fiind o dovadă clară că „Doamna jazzului american” și-a meritat pe deplin locul pe scenele din cele mai exclusiviste locații americane. Mulți critici muzicali au declarat, mai apoi, că actul de solidaritate și prietenie făcut de Monroe a fost deschizător de drumuri, încurajând și alți proprietari de cluburi de noapte să aducă pe scenelor lor tot mai mulți artiști de culoare.

De ce a vrut să aibă o relație cu Albert Einstein?

A vrut să aibă o relație cu Albert Einstein doar pentru amuzament. Conform unui articol publicat în LA Times, actrița Shelly Winters, care fusese colega de camera a lui Monroe în anii 20, a dezvăluit faptul că la un moment dat amândouă s-au amuzat pe seama unei liste pe care o făcuseră. Listă cu bărbații pe care i-ar fi dorit în pat doar…pentru a se distra. Printre ei, Monroe l-ar fi menționat și .

„Nu am apucat niciodată să o întreb câți a bifat de pe lista ei, listă în care era prezent și Albert Einstein. Însă, după moartea lui Marilyn, am observat că exista pe pianul ei alb, o poză cu autograful lui Einstein”, declarase Winters pentru LA Times.

S-a convertit la iudaism înainte de a se căsători cu dramaturgul Arthur Miller

Înainte de a se căsători cu autorul cărților „The death of a salesman” și „The crucible” în 1956, Marilyn a decis să se convertească la iudaism. S-au căsătorit după ce Monroe s-a convertit la noua religie, actorul și regizorul Lee Strasberg fiind cel care a condus-o pe mirasă la altar, în cadrul evenimentului care fusese descris ca fiind o ceremonie intimă evreiască. Rochia pe care a purtat-o ​​pentru în ziua în care i-a cântat „La mulți ani” lui John F. Kennedy, în 1962, era atât de strâmtă, încât a trebuit să fie modificată și cusută pe ea.

Peter Lawford a fost ultima persoană care a interacționat cu actrița înaintea morții ei. Cei doi au vorbit la telefon, convorbirea încheindu-se astfel: „Îi spun rămas bun lui Pat (soția lui Lawford), la revedere președinte (John F. Kennedy) și…te salut și pe tine pentru că ești drăguț).

Bibliografie:

https://www.britannica.com/biography/Marilyn-Monroe

https://www.euronews.com/culture/2022/08/04/six-lesser-known-facts-about-iconic-hollywood-star-marilyn-monroe

articolul original.

Premiul Nobel pentru Fizică 2022, acordat lui Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger

4 October 2022 at 09:51
image

Premiul Nobel pentru Fizică 2022 a fost acordat unor cercetători din domeniul mecanicii cuantice, respectiv Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger.

Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au desfășurat fiecare experimente fără precedent folosind stările inseparabilității cuantice, adică atunci când două particule se comportă ca o unitate singulară chiar și atunci când sunt separate. Astfel, rezultatele celor trei laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică 2022 au deschis calea pentru o nouă tehnologie bazată pe informația cuantică.

„Devine tot mai clar faptul că un nou tip de tehnologie cuantică își face apariția. Putem vedea că cercetările laureaților cu stările de inseparabilitate cuantică sunt foarte importante, dincolo de întrebările fundamentale despre interpretarea mecanicii cuantice”, a declarat Anders Irbäck, președinte al Comitetului Nobel pentru Fizică, potrivit unui comunicat de presă al Fundației Nobel.

O singură persoană a primit Premiul Nobel pentru Fizică de două ori

Sezonul Premiilor Nobel 2022 a debutat luni, 3 octombrie, odată cu anunțarea laureatului pentru Fiziologie sau Medicină.

În total, 115 de Premii Nobel pentru Fizică au fost acordate între 1901 și 2021, iar 47 de Premii Nobel pentru Fizică au fost acordate doar unui singur laureat.

De-a lungul timpului, patru femei au primit distincția, Marie Curie în 1903, Maria Goeppert-Mayer în 1963, Donna Strickland în 2018 și Andrea Ghez în 2020.

O singură persoană, John Bardeen, a primit de două ori. Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Fizică a fost Lawrence Bragg, care avea 25 de ani în 1915, atunci când i-a fost acordată distincția împreună cu tatăl său.

Marie Curie și Pierre Curie au primit împreună Premiul Nobel pentru Fizică

Cel mai bătrân al Premiului Nobel pentru Fizică a fost Arthur Ashkin, care avea 96 de ani atunci când a primit prestigiosul premiu.

Marie Curie și Pierre Curie au primit împreună Premiul Nobel pentru Fizică în 1903. Marie Curie a primit Nobelul pentru Fizică pentru a doua oară în 1911, de data aceasta pentru Chimie. De asemenea, una dintre fiicele lor, Irène Joliot-Curie, a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 1935 alături de soțul său, Frédéric Joliot.

Fiecare diplomă a Premiului Nobel este o operă de artă unică, fiind creadă de cei mai de seamă artiști și caligrafi suedezi și norvegieni, potrivit paginii oficiale a organizației Premiilor Nobel.

Alfred Nobel a lăsat în testamentul său instrucțiuni precise

La data de 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel a lăsat în testamentul său instrucțiuni precise pentru ca cea mai mare parte din avere să fie folosită pentru o serie de premii, anume Premiile Nobel. Așa cum a scris marele savant în testament, o parte avea să fie destinată „persoanei care avea să facă sau invenție în domeniul fizicii”.

Astfel, Alfred Nobel a lăsat mare parte din averea sa, peste 31 de milioane de coroane suedeze (SEK), pentru a fi convertită într-un fond și investită. Venitul generat de acele investiții avea să fie „distribuit anual sub forma unor premii pentru cei care în anul precedent au adus cel mai mare beneficiu umanității”.

Pentru anul 2022, suma stabilită pentru fiecare Premiu Nobel în parte este de 10 milioane coroane suedeze (SEK), sau aproximativ 900.000 de dolari.

articolul original.

Cum să reduci factura la energie electrică și gaz? Iată câteva sfaturi practice

4 October 2022 at 06:30
image

Specialiștii unei companii au realizat un set de 15 măsuri de reducere a facturilor la energie electrică și gaz și de economisire a energiei, la nivel individual și instituțional.

Specialiștii Bankwatch România propun:

1. Analizați și comparați ofertele furnizorilor de și gaz și alegeți variantele de contracte care vi se potrivesc cel mai bine, în funcție de obiceiurile de consum.

2. Înlocuiți toate becurile, atât cele cu incandescență, cât și cele tip halogen, cu becuri LED de calitate; becurile LED au o durată de utilizare garantată de 20 ani și, chiar dacă investiția poate fi mai mare la început, se amortizează în câteva luni (în funcție de mărimea spațiului/locuinței și de numărul de becuri folosite), mai ales acum, în anotimpul rece.

3. De fiecare dată când plecați dintr-o încăpere, stingeți lumina.

4. În spațiile nefolosite temporar, fie că sunt clădiri de birouri, clădiri administrative, spații comerciale sau rezidențiale, setați termostatul la 15-17 grade Celsius.

5. Setați termostatul sistemului de încălzire cu un grad mai puțin față de temperatura cu care erați obișnuiți. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru locuitorii din zonele temperate sunt de 18 grade Celsius, la interior, în anotimpul rece.

6. Înlocuiți electrocasnicele vechi cu modele de ultimă generație care au un consum de curent mult mai mic, au mod de funcționare ECO și unele sunt chiar programabile.

7. Nu folosiți simultan cei mai mari consumatori din incintă (birou/locuință). Identificați electrocasnicele cu cel mai mare consum de energie și prioritizați înnoirea lor.

8. Scoateți din priză toate aparatele pe care nu le folosiți. Analizele realizate au stabilit că, și atunci când sunt în stand-by, electrocasnicele consumă aproximativ 30% din energia folosită pentru funcționare.

9. Solicitați montarea de contoare inteligente pentru electricitate, gaz, dar și pentru apă de către companiile de furnizare. Aceste modele au o mare acuratețe în măsurarea consumului, sunt fiabile și, datorită citirii la distanță în perioada recomandată, vi se reale, nu estimate.

10. Montați baterii cu aeratoare pentru economie la apa caldă menajeră (dar și pentru economii importante de apă). Bateriile cu senzori sunt o variantă și mai bună.

11. Setați temperatura apei calde la maximum 50-55 grade Celsius.

12. Reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale și non-rezidențiale pot duce la o economie de până la 30% la facturile de utilități.

13. Optați pentru tâmplărie termopan de calitate, cu triplu vitraj. Astfel vor fi mult diminuate pierderile de căldură.

14. Fiți proactivi, chiar dacă blocul/casa în care locuiți și clădirea instituției unde lucrați nu sunt izolate termic. Cereți reprezentanților asociației de proprietari, primăriei, dacă e cazul conducerii administrative să facă demersuri pentru înscrierea în programele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Cu toate obstacolele birocratice, de la dependență energetică și facturi uriașe pentru energie, la autonomie și chiar statut de prosumator este o evoluție necesară și urgentă.

15. Potențialul de utilizare a resurselor regenerabile pentru producerea energiei curate este foarte mare în România (solar, eolian, geotermal etc.). Luați în calcul, pe lângă economiile la facturi din prezent, investițiile pe termen lung în panouri fotovoltaice/pompe de căldură.

În ce privește instituțiile publice, acestora li se recomandă renovarea accelerată a clădirilor, precum și înlocuirea becurilor în clădirile instituțiilor publice. De exemplu, numai Palatul Parlamentului are un consum de energie electrică echivalent cu cel al unui oraș mai mic din România, precum Buftea, datorat și celor 120.000 de becuri cu care este iluminat.

Alte măsuri sunt setarea termostatului sistemului de încălzire cu un grad mai puțin față de temperatura cu care au fost obișnuiți angajații în celelalte sezoane reci. Economie se poate face și la apa caldă folosită în instituțiile publice, chiar dacă nu așa drastic cum a anunțat Primăria Capitalei, însă se poate reduce temperatura. Stingerea becurilor, oprirea calculatoarelor și a celorlalte aparate electrice la terminarea programului de lucru.

articolul original.

Cum va fi vremea? Urmează zile cu frig, apoi maxime de 23 de grade Celsius

4 October 2022 at 05:00
image

Meteorologii au anunţat cum va fi vremea până pe 16 octombrie. Ne aşteaptă câteva zile reci, apoi vremea va intra într-un proces de încălzire, cu maxime de 23 de grade Celsius, după care temperaturile coboară la 18 -20 de grade.

Meteorologii au emis recent prognoza pentru perioada 3 – 16 octombrie.

Vremea va fi rece în primele zile, cu medii ale maximelor între 16 și 19 grade și ale minimelor între 5 și 10 grade, dar se va încălzi treptat, astfel că în intervalul 6 – 11 octombrie maximele se vor situa între 20 și 23 de grade mediate regional, iar minimele între 6 și 10 grade.

BANAT

Ulterior, valorile termice nu vor mai avea variații semnificative, se vor situa în jurul celor caracteristice perioadei, cu maxime de 18…20 de grade și minime de 8…10 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată la începutul primei săptămâni și în cea mai mare parte a celei de a doua.

CRIŞANA

În primele două zile din interval vremea va fi mai rece decât în mod caracteristic datei, cu medii ale maximelor în jurul a 16 grade, apoi se va încălzi treptat, astfel că, în perioada 5 – 9 octombrie acestea se vor situa între 18 și 23 de grade, după care, până în 16 octombrie vor ajunge la 18…19 grade.

se vor situa între 8 și 10 grade mediate regional, mai scăzute în 5 și 6 octombrie, spre 5…6 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în zilele de 5 și 6 octombrie și din nou în intervalul 12 – 16 octombrie.

TRANSILVANIA

Intervalul de prognoză va debuta cu valori termice mai scăzute decât în mod caracteristic datei, astfel că mediile maximelor vor fi de 14…15 grade, dar din 5 octombrie și până în 9 octombrie vor crește treptat și se vor situa între 6 și 22 de grade. În a doua săptămână acestea vor mai scădea ușor și se vor menține la 18…20 de grade mediat regional.

Minimele termice se vor situa în medie între 4 și 8 grade, mai scăzute, spre 2…4 grade în 6 și 7 octombrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în primele două zile și din nou în a doua
săptămână a perioadei estimate.

MARAMUREŞ

Deși în primele două zile, va intra într-un proces de încălzire până în data de 9 octombrie, astfel că mediile maximelor vor porni de la 14…16 grade și vor ajunge la 20…22 de grade. În a doua săptămână de prognoză vor mai scădea ușor, astfel încât vor coborî, mediat regional, până în jurul a 17 grade.

Temperaturile minime vor fi în scădere, pornind de la 8 grade și atingând 4 grade în data de 6 octombrie, apoi vor crește ușor și se vor situa, în medie, între 6 și 8 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în 3, 4 octombrie și din nou între 12 și 16 octombrie.

MOLDOVA

Vremea va fi rece la începutul primei săptămâni, apoi valorile termice vor crește și se vor situa ușor peste normele climatologice, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 16 și 21 de grade, cu cele mai scăzute valori în 4 octombrie și cele mai ridicate în 8 octombrie. La începutul celei de-a doua săptămâni valorile termice vor scădea și se vor situa în jurul normelor climatologice, cu temperaturi maxime, în medie, de 18…20 de grade.

Temperaturile nocturne nu vor avea variații semnificative și se vor situa, în medie, între 5 și 8 grade. Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 4 octombrie și spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

DOBROGEA

Valorile termice diurne nu vor avea variații semnificative pe parcursul intervalului, iar media maximelor se va situa între 19 și 21 de grade, cu cele mai scăzute valori la începutul primei săptămâni. Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 9 și 12 grade, cu cele mai scăzute valori la începutul perioadei.

Regimul pluviometric se va menţine deficitar în mare parte din interval, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 3 și 4 octombrie și din nou spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

MUNTENIA

La începutul primei săptămâni vremea va fi ușor mai rece decât în mod obișnuit, media maximelor va fi de 18…21 de grade, cu cele mai scăzute valori în 4 octombrie, iar spre sfârșitul acesteia valorile termice vor fi în creștere și vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, cu o medie a maximelor de 22…23 de grade. În a doua săptămână din interval valorile termice vor scădea ușor și vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic, media maximelor urmând a se situa în jurul a 21 de grade.

Temperaturile nocturne vor avea mici variații de la un interval la altul și vor fi cuprinse în medie între 6 și 9 grade, cu cele mai scăzute valori în 5 octombrie și cele mai ridicate după 6 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în primele două zile din interval și din nou la sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

OLTENIA

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme mai rece decât în mod obișnuit, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 18 și 20 de grade, apoi valorile termice vor crește și se vor situa ușor peste mediile climatologice în a doua parte a primei săptămâni, cu o medie a maximelor în jurul a 22 de grade.

Valorile termice vor scădea în a doua săptămână, iar media maximelor va fi de 19…20 de grade, valori apropiate de normalul termic. Temperaturile nocturne vor avea mici variații în prima parte a intervalului și vor fi cuprinse în medie între 6 și 9 grade, cu cele mai scăzute valori în 5 și 6 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în prima zi și în ultima săptămână din interval.

LA MUNTE

Vremea va fi rece la începutul primei săptămâni, cu o medie a maximelor ce va fi cuprinsă între 4 și 10 grade, cu cele mai scăzute valori în 3 și 4 octombrie, apoi valorile termice vor crește și se vor situa ușor peste normele climatologice, cu o medie a maximelor ce se va situa în jurul a 14 grade, urmând ca la începutul celei de-a doua săptămâni valorile termice să scadă, iar media maximelor să se situeze în jurul a 10…11 grade, valori apropiate de normele climatologice.

Temperaturile nocturne se vor situa, în medie, între -1 și 6 grade, cu cele mai căzute valori în 4 și 5 octombrie. Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată în primele 3 zile ale intervalului și din nou în a doua săptămână.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Marius Tucă Show începe marți, 4 octombrie, de la ora 20.00, live pe gândul.ro

3 October 2022 at 12:36
image

Invitatul zilei este Bogdan Teodorescu, analist politic. Emisiune o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!

articolul original.

Ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar ordona un atac nuclear în Ucraina?

3 October 2022 at 11:52
image

Președintele rus Vladimir Putin a anexat recent patru regiuni ocupate în Ucraina și a jurat că va apăra teritoriul Rusiei prin orice mijloace, inclusiv arme nucleare, aceasta fiind o escaladare drastică ce a stârnit reacții puternice la nivel global și temeri cu privire la un posibil război nuclear.

Deși sunt dificil de prezis detaliile exacte ale unui atac nuclear al Rusiei în Ucraina, experții au declarat pentru jurnaliștii de la Forbes faptul că Moscova ar folosi cel mai probabil arme nucleare tactice (dispozitive cu rază scurtă concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă) împotriva trupelor sau pentru a distruge un centru logistic.

Armele nucleare tactice sunt mai mici decât cele strategice cu rază lungă concepute pentru a distruge orașe, însă puterea este relativă. Cele mai mari arme nucleare tactice pot avea chiar și 100 de kilotone ( 1 kilotonă este echivalentă cu 1.000 de tone de TNT). Spre exemplu, bomba aruncată de SUA peste Hiroshima a avut 15 kilotone, iar dr. Rod Thornton, expert în securitate la King’s College London, a explicat pentru Forbes că astfel de arme nucleare tactice pot fi devastatoare.

De ce anume depinde impactul unui atac nuclear?

Este puțin probabil ca un atac inițial să aibă drept țintă un oraș ucrainean, iar un atac nuclear ar fi în mare parte simbolic și un semnal pentru ca Moscova să demonstreze că este hotărâtă să se apere.

Impactul unui depinde în mare măsură de tipul de armă folosit, cum și când este folosit, dar și de condițiile de la acel moment. Totuși, chiar și o armă nucleară cu randament redus ar produce consecințe extinse, radiațiile de la explozie putând să provoace probleme de sănătate pe termen lung pentru supraviețuitori. De asemenea, particulele radioactive de după explozie ar contamina mediul și ar putea ajunge în Europa și Asia.

Ce s-ar întâmpla dacă Occidentul ar afla că Rusia pregătește un atac nuclear?

„Pe mai multe fronturi, Putin este sub presiune. Cu cât devine mai disperat, cu atât mai mult cresc șansele ca o armă nucleară să fie folosită”, a explicat Thornton. Alegerea utilizării unei arme nucleare ar putea însemna noi probleme pentru Putin în țara sa, putând să stârnească opoziție din partea Armatei sau a altor personaje cheie care nu sunt dispuse să forțeze NATO să susțină în mod direct Ucraina.

Cel mai probabil, un atac nuclear al Rusiei nu va lua prin surprindere Occidentul. Ar exista „mult zgomot de fundal” și „semnale” între diverse guverne și agenții de apărare care ar fi detectate de stațiile de ascultare occidentale dacă ar plănui „să facă pasul nuclear”.

Dacă Occidentul ar identifica un astfel de semnal, atunci ar exista „o presiune diplomatică imensă asupra Rusiei”. De asemenea, țări precum India și China ar lua o poziție mai fermă împotriva Rusiei, fapt ce ar putea avea mai multă influență, dat fiind dependența Moscovei de aceste țări pentru exporturile de energie.

Câte focoase nucleare are Rusia în total?

Rusia are în total 5.977 de focoase nucleare, potrivit estimărilor făcute de Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS). În jur de 1.500 de focoase nucleare sunt scoase din uz și așteaptă să fie distruse. Multe dintre focoasele rămase sunt strategice, arme mai mari care pot fi folosite pe distanțe vaste, iar restul sunt arme tactice mai mici.

Mulți cred că Rusia ar avea decât orice altă țară din lume. Este urmată de Statele Unite ale Americii, care are în jur de 5.428 de focoase nucleare, iar împreună, Rusia și SUA, dețin aproximativ 90% dintre toate focoasele nucleare ale lumii. Șapte alte țări ar deține asemenea arme, fiind vorba despre China (350), Franța (290), Regatul Unit (225), Pakistan (165),  India (160), Israel (90) și Coreea de Nord (20).

articolul original.

Ce trebuie să știm despre Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi

2 October 2022 at 16:00
image

Charles Dickens (1812 – 1870) este cu siguranță unul dintre cei mai mari prozatori englezi și, totodată, poate cel mai important scriitor al Epocii Victoriene.

A publicat aproape 20 de romane și a scris zeci de povestiri și piese de teatru, stilul său scriitoricesc impresionând și captivând cititorul prin sensibilitate și delicatețe în abordarea subiectelor.

s-a concentrat adesea pe teme legate de viața oamenilor defavorizați, a săracilor, a celor nedreptățiți de soartă și, mai ales, nedreptățiți de atitudinea bogaților față de ei.

Cele mai cunoscute și îndrăgite opere ale lui Charles Dickens

Printre cele mai cunoscute și îndrăgite opere ale lui Dickens se numără „Oliver Twist”, „Poveste de Crăciun”, „David Coperfield” și, creațiile sale literare inspirând nu mai puțin de 180 de filme artistice și seriale.

10 lucruri surprinzătoare despre Charles Dickens:

  1. Și-a dorit să devină actor. Având în vedere faptul că Dickens chiar avea talent în această direcție, reușind să câștige o audiție la unul dintre teatrele londoneze, acest deziderat al lui din vremea tinereții era o perspectivă cât se poate de realistă. Numai povestea de iubire care s-a înfiripat între el și o tânără domniță, Maria Beadnell, avea să-l determine să renunțe la intențiile sale inițiale. Disperat de faptul că familia iubitei respingea cu hotărâre relația, părinții fetei nedorindu-și un ginere actor, Dickens a lăsat baltă actoria și s-a angajat, cu normă întreagă, într-un birou de avocatură. Gestul său nu a fost suficient de convingător pentru familia Mariei, Dickens eșuând în tentativele de a se căsători cu dragostea lui din acea perioadă;
  2. A fost jurnalist. Eșecul suferit pe plan sentimental a fost compensat, totuși, cu oportunitatea de a lucra ca jurnalist pentru publicația „The morning Chronicle”, cu această ocazie, evidențiându-și calitățile scriitoricești;
  3. A scris primul roman la vârsta de 24 de ani. În timp ce lucra ca reporter pe probleme politice, devenise evident faptul că Dickens avea un talent deosebit pentru descrieri. Reputația de scriitor talentat a prins contur odată cu povestirile și relatările sale despre activitatea parlamentară londoneză la care adesea era martor prin prisma meseriei de jurnalist. Aceste relatări au fost cuprinse, mai târziu, într-un volum numit „Sketches by Boz” („Schițele lui Boz”), Boz fiind pseudonimul său literar. În anul 1836, Dickens își publică primul roman „The Pickwick Papers” și, odată cu acest pas, acceptă postul de editor la revista Bentley’s Miscellany, editură care îi publicase romanul;
  4. A întemeiat o fundație de caritate. Filantrop binecunoscut, Dickens a fost implicat în numeroase acțiuni caritabile, concentrându-se în special pe problemele sărăciei și ale educației copiilor fără posibilități și fără perspective. În anul 1847, a pus bazele propriei organizații de caritate numită „Urania Cottage”. Casa Urania era un adăpost pentru femeile ”căzute în ispite”. Pentru prostituate, mai exact. În acest adăpost, ele aveau posibilitatea să se reabiliteze, să învețe să scrie și să citească;
  5. A avut un corb pe post de animal de companie. Charles Dickens iubea necuvântătoarele, familia Dickens având grijă, de-a lungul timpului, de mai multe animale. Dintre toate, cel mai faimos animal de companie al scriitorului a fost corbul Grip, care a devenit, la un moment dat, personaj în romanul semnat de el „Barnaby Rudge”;
  6. A scris „Poveste de Crăciun” în doar 6 săptămâni. Dacă nu cea mai faimoasă scriere a sa, cu siguranță una dintre cele mai îndrăgite opere literare ale lui Charles Dickens este „Poveste de Crăciun” (publicată în 1843). Nuvela lui Dickens tratează într-un mod sensibil și profund povestea unui bătrân avar și ursuz, însingurat și egoist, care respinge orice manifestare sau tentative de afecțiune din partea celor din jur, care îi disprețuiește pe cei săraci și care, în mod miraculos, în pragul sărbătorilor de iarnă, întâlnește fantomele Crăciunului din trecut, prezent și din viitor, care îl ajută, de fapt, să topească stratul de gheață ce-i acoperea inima, retrezind bunătatea din sufletul său. Deși este o poveste despre puterea schimbării și a mântuirii, dar și despre frumusețea tradițiilor din perioada Crăciunului, nuvela nu a fost deloc ceea ce Dickens și-a propus inițial să scrie;
  7. În anul 1842, s-a publicat un raport parlamentar pe tema explorării și a condițiilor în care copiii lucrau în mine. Dickens, îngrozit de ceea ce a citise, a intenționat ca la rândul lui să vină cu un răspuns public la acel raport pentru a-i face pe cât mai mulți oameni conștienți de condițiile groaznice în care munceau sărmanii copii. Dar s-a răzgândit și a renunțat la idee, realizând că nu foarte mulți se vor înghesui în a citi un astfel de document. Prin urmare, a recurs la geniul său creativ și a început să scrie o poveste. Pe care și-a dorit să o facă plăcută la citire și, totodată, să-i determine pe oameni să reflecteze asupra acțiunilor lor și asupra consecințelor acțiunilor lor;
  8. A vrut să-și închidă soția într-un sanatoriu. Deși Dickens era cunoscut pentru scrierile sale pline de emoție, în care empatiza cu personajele defavorizate, creionându-le atent, tratându-le cu grijă, generozitate și altruism, se pare că în viața de zi cu zi temperamentul era uneori diferit. Căsătorit cu Catherine Hogarth (fiica editorului său), care i-a dăruit de-a lungul vieții nu mai puțin de zece copii, Dickens avea să o înșele în mod repetat pe acesta, sentimentele lui rămânând blocate la prima iubire din tinerețe. Dar pasiunea lui Dickens pentru amanta sa avea să se stingă, scriitorul îndreptându-și mai apoi atenția către o tânără actriță, în vârstă de numai 18 ani, Ellen Nelly Teran. Amorezul Dickens avea la acea vreme 46 de ani… Prins atât de puternic în mrejele actriței Nelly, Charles Dickens a divorțat de soție, după o căsnicie care durase 25 de ani și, mai mult decât atât, potrivit unor scrieri ale unui prieten de familie, autorul ar fi încercat să o interneze cu forța pe fosta lui soție într-un spital de boli psihice;
  9. Implicat într-o tragedie feroviară. La 9 iunie 1865, Charles Dickens a văzut moartea cu ochii. În timp ce el a supraviețuit, alții nu au fost la fel de norocoși. Zece persoane au murit și patruzeci au fost rănite în accidentul feroviar din Staplehurst. Dickens se întorcea de la Paris, când, la un moment dat, trenul în care se afla a deraiat pe podul Staplehurst, singurul vagon rămas pe pod fiind acela în care se afla Dickens, restul prăbușindu-se în gol. Scriitorul a dat dovadă de empatie și prezență de spirit contribuind la ajutarea răniților și la transportarea lor. Tragicul eveniment a fost transformat, mai târziu, într-o poveste cu stafii – „Omul-semnal”;
  10. Moartea autorului. Charles Dickens a murit la 9 iunie 1870, în locuinţa sa din Gad’s Hill Place, Kent, în urma unui atac de cord cauzat de oboseală. Avea doar 58 de ani.

Bibliografie:

https://www.nytimes.com/2019/02/23/world/europe/charles-dickens-wife-asylum.html

https://dickensmuseum.com/blogs/charles-dickens-museum/10-surprising-facts-about-charles-dickens

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8351467/Charles-Dickens-cruel-wife-hated-mother-affair-writes-N-WILSON.html

https://www.britannica.com/biography/Charles-Dickens-British-novelist

articolul original.

Ludwig Guttmann, fondatorul Jocurilor Paralimpice

2 October 2022 at 12:00
image

Din 1960, odată la patru ani, au loc competițiile pentru persoanele cu handicap, cunoscute sub numele de Jocuri Paralimpice. Acestea reprezintă echivalentul Jocurilor Olimpice, diferența fiind că sunt organizate, așa cum am spus, pentru sportivii cu dizabilități fizice și mintale.

Având ca motto „Spirit în mișcare”, și reprezentând voința puternică a fiecărui sportiv, Jocurile Paralimpice sunt o mare inspirație pentru întreaga lume (persoane cu sau fără dizabilități), dând o definiție nouă voinței nelimitate.

Participanții paralimpici au dat mereu dovadă de o ambiție ieșită din comun și au demonstrat că pot depăși limite pe care unii le credeau de nedepășit și că își pot îndeplini visuri pe care unii le vedeau de nerealizat.

Ce sunt Jocurile Paralimpice?

În prezent, sunt 28 de sporturi paralimpice acreditate de Comitetul Paralimpic Internațional (22 de vară și șase de iarnă, cele mai noi sporturi, debutante în cadrul Jocurilor de la Tokyo, 2020, fiind badmintonul și taekwando).

La Paralimpice pot participa sportivi cu deficiențe vizuale și auditive, persoanele cu infirmități motorii, cei care au suferit amputații, persoanele cu handicap mintal și cele cu dizabilități spinale, sportivii aflați în scaune cu rotile.

Eroul Jocurilor Paralimpice

Înotătoarea americancă Trischa Zorn (58 de ani) este din istoria Jocurilor Paralimpice. A câștigat la Paralimpice 55 de medalii, dintre care 41 de aur. Zorn s-a născut cu o afecțiune genetică a ochilor care a lăsat-o fără vedere și a concurat pentru prima dată la Jocurile Paralimpice de la Arnhem (Țările de Jos), în 1980. La doar 16 ani, a câștigat șapte medalii de aur.

Debutul Jocurilor Paralimpice

Oficial, primele Jocuri Paralimpice s-au ținut în 1960, la Roma, (18-25 septembrie), organizate la șase zile după încheierea Jocurilor Olimpice. Ceremonia de deschidere a avut loc pe stadionul Acqua Acetosa și a adunat peste cinci mii de oameni. În cadrul competiției, au participat atunci mai bine de 400 de sportivi din 23 de țări.

România la Paralimpice

România a participat pentru prima data la Jocurile Paralimpice de vară în anul 1972, Heidelberg (Germania), fiind reprezentată de jucătorul de tenis de masă Alex Peer. De atunci și până în 1996, țara noastră nu a mai trimis niciun sportiv pentru a se alătura competiției paralimpicilor. Cea mai numeroasă delegație a României a fost la ediția din 2016, organizată la Rio de Janeiro, participând cu acea ocazie 11 sportivi români.

Pionierul Paralimpicelor

este neurochirurgul evreu de origine germano-britanică, Ludwig Guttmann (3 Iulie 1899, Polonia – 18 Martie 1980, Marea Britanie).

Pe 29 iulie 1948, ziua care a marcat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, dr. Guttmann a organizat prima competiție pentru sportivii aflați în scaune cu rotile, competiție pe care a intitulat-o „Jocurile Stoke Mandeville”, aceasta fiind piatra din temelia a ceea ce urma să se transforme în Jocurile Paralimpice. Așadar, el este pionierul competițiilor internaționale care reunește sportivi cu dizabilități, demonstrând că aceștia pot fi la fel de competitivi și de ambițioși precum sportivii care nu suferă de astfel de probleme de sănătate.

Nu avea voie să trateze evreii

În1924, Ludwig Guttmann a obținut o diplomă medicală la Universitatea din Freiburg, devenind în Germania un foarte apreciat și faimos neurochirurg. Cariera lui, însă, a avut de suferit din cauza unor legi antisemite severe care îi interziceau să trateze evreii. Astfel, odată cu expansiunea naziștilor, Guttmann, împreună cu soția lui și cei doi copii, părăsește Germania, în 1939, și se mută la Londra, cinci ani mai târziu devenind șeful Centrului Național pentru Leziuni ale coloanei vertebrale în cadrul spitalului Stoke Mandeville din Aylesbury.

Sportul, cheia recuperării

Dar Guttmann a fost total nemulțumit de ceea ce a găsit în spitalul londonez și văzând cum erau aduși pacienții – în sicrie, într-o stare deplorabilă, a interzis imediat această practică, cerând ca aceștia să fie transportați pe tărgi, înveliți în cearceafuri albe și tratați cu mai multă compasiune.

Așadar, odată cu venirea lui Guttmann la Stoke Mandeville, au avut loc transformări majore în ceea ce privește administrarea spitalului și modul de îngrijire al bolnavilor. Angajase chiar și un antrenor de educație fizică al armatei care efectua vizite regulate în saloanele pacienților pentru a le arunca mingii, cerându-le, de asemenea, să facă mișcare și să ridice greutăți. Astfel, îi determina pe bolnavi să se antreneze și, în același timp, le schimba starea de spirit. Mișcarea fizică era, așadar, o formă dovedită de reabilitare, integrare și motivație.

Acest sistem a funcționat foarte bine și, în doar câteva luni, spitalul a devenit locul miracolelor, a speranței și a determinării.

Concurs de tir pentru pacienții în scaunele cu rotile

De aici și până la organizarea unei competiții pentru persoanele aflate în scaun cu rotile nu a fost decât un pas. Astfel, pe 29 Iulie 1948, un concurs de tir cu arcul pentru 16 dintre pacienții săi care aveau dizabilități. Acest eveniment a coincis cu deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară de la Londra. Competiția s-a ținut și în anul următor, de data aceasta, cu mai mulți sportivi și mai multe probe. Astfel au luat naștere Jocurile Stoke Mandeville.

Dedicându-și viața pentru a ajuta pacienții etichetați „incurabili”, Ludwig Guttmann a luptat pentru drepturile paraplegicilor de a trăi o viață aproape normală sau măcar decentă. Convingerea lui Guttmann conform căreia mișcarea este cheia vindecării a fost fermă și demonstrată.

Titluri și distincții

Ludwing Guttmann este fondatorul Societății Internaționale Medicale de Paraplegie înființată în 1961 (denumită mai târziu Societatea Internațională a Măduvei Spinării) și al Asociației Sportive Britanice pentru persoanele cu Dizabilități, fiind președintele acesteia din anul 1968 și până în 1979.

Pentru aportul pe care l-a adus în medicină și pentru remarcabilul pas pe care l-a făcut în ceea ce avea să devină Jocurile Paralimpice, Ludwing Guttmann a primit nenumărate distincții, printre care cea mai de seamă fiind titulatura de Cavaler al Regatului Unit, conferită de regina Angliei.

Guttman a fost o personalitate remarcabilă. Era amuzant, era un om foarte bun, plin de compasiune, inventiv, omniprezent, neobosit, carismatic, mereu atent la nevoile pacienților și mereu gata să intre în conflict cu reprezentanții spitalului pentru binele celor pe care-i avea în grijă.

Pe 3 iulie 2021, Google, în memoria lui Guttmann, a marcat printr-o grafică animată special dedicată lui, 122 de ani de la nașterea neurochirurgului, a celui care prin determinarea și devotamentul său a reușit să aducă speranță de viață celor suferinzi, a celui care prin acest vis olimpic a reușit, totodată, combaterea unor prejudecăți și extinderea cunoștințelor.

Bibliografie:

https://www.britannica.com/biography/Ludwig-Guttmann

https://www.bbc.co.uk/programmes/profiles/3NVTMSLr2ZT9XSFQzYYbcwf/ludwig-guttman-and-the-first-paralympic-games

articolul original.

Euclid, părintele geometriei. „În geometrie nu există drumuri speciale pentru regi”

2 October 2022 at 08:00
image

Euclid, numit și Euclid din Alexandria (n. 323 î.Hr – m. 285 î.Hr, date aproximative) a fost un matematician grec. Viața lui a coincis cu sfârșitul epocii eleniste, făcând parte din următoarea generație de după Aristotel. Nu există foarte multe referințe istorice despre viața matematicianului, însă este posibil ca Euclid să fi studiat la renumita și importanta Școala a lui Platon, înființată un secol mai devreme.

Euclid a trăit și a predat matematica în orașul egiptean Alexandria, în timpul domniei lui Ptolemeu I (n. 323 î.Hr – m. 285 î.Hr) despre care s-a scris că i-ar fi cerut lui Euclid să îi arate o cale mult mai ușoară de a învăța geometria, moment pe care Euclid l-ar fi abordat cu umor fin răspunzându-i lui Ptolemeu I că „în geometrie nu există drumuri speciale pentru regi”.

De asemenea, fără o autenticitate probată, se spune că Euclid era foarte pasionat de matematică însă într-o manieră deloc materialistă. De altfel, în scrierile care s-au păstrat despre el, Euclid este descris ca fiind un om modest, foarte blând și mai ales dedicat studiului pentru geometrie.

Elementele – lucrarea care a influențat întreaga evoluție a matematicii europene

Cea mai importantă lucrare este „Stihia” (în limba română, „Elementele”) carte ce a fost tradusă în peste 300 de limbi străine. Elementele a fost compusă din 13 părți (numite cărți) și pune bazele aritmeticii și ale geometriei plane și spațiale.

În primele șase părți, Euclid a prezentat și a sintetizat teoremele geometriei plane, în următoarele trei a expus teoria numerelor (legătura dintre numerele perfecte și numerele prime de tip Mersenne) – un număr perfect este un număr întreg egal cu suma divizorilor săi, din care se exclude numărul însuși.

Cea de-a zece parte a lucrării Elementele este o continuare a studiului numerelor iraționale, studiu început de Eudoxus (astronom, matematician și ), iar ultimele trei părți s-au concentrat pe studiul geometriei corpurilor solide.

Capodoperă a modului în care logica este aplicată în matematică

Deși nu oferă indicii privind descoperirea demonstrațiilor sale, tratatul și teoriile lui Euclid cuprinse în Elementele au rezistat în timp, au fost studiate și aplicate mai bine de 2000 de ani, asta datorită valorii operei, potrivit Britannica.

În Elementele (operă ce se află pe lista celor mai influente 100 de cărți din istoria omenirii), se găsesc definiții precum „punctul este acela care nu are părți sau mărime”, axiome „și cele congruente sunt egale între ele”, „și întregul este mai mare decât părțile”, „și două drepte nu închid un spațiu între ele”, precum și postulate (adevăruri certe, dar care nu pot fi demonstrate) „de la un punct până la orice punct se poate duce o linie dreaptă”, „din orice centru și orice rază poate fi descris un cerc”, „toate unghiurile drepte sunt egale”, „punctul este ceva care nu are părți”, „capetele liniei sunt puncte”.

Opera lui Euclid include și cercetări în domeniul opticii

Opera lui Euclid include și cercetări în domeniul opticii expuse în lucrările „Optica” și „Catoptrica”. În Optica, de exemplu, Euclid prezintă noțiunea de rază de lumină, enunțând legea propagării rectilinii a luminii – „Razele se propagă în linie dreaptă și se duc la infinit”. În „Catoptrica”, sunt prezentate studii asupra formării imaginilor în oglinzile concave, plane sau sferice, menționând că „tot ce este vizibil se vede în direcție rectilinie”.

Lui Euclid îi aparține și folosirea abrevierii „q.e.d” (quod erat demonstrandum, însemnând „ceea ce era de demonstrat”) această abreviere fiind des menționată la finalul unei demonstrații matematice, dar nu numai. Manuscrisele celebrei sale lucrări „Elementele” au fost scrise în latină și arabă.

Nu a fost un matematician de primă clasă

În afară de Biblie, Elementele este cea mai tradusă, publicată și studiată carte. Poate că nu a fost , însă Euclid cu siguranță a pus bazele unui raționament deductiv în geometrie, standard care a rămas neschimbat în timp. Teoria lui Euclid a rămas valabilă timp de peste 2300 ani, până când Janos Bolyai (matematician maghiar din Transilvania, 1802 – 1860) a dat naștere unei noi teorii în geometrie cunoscută ca geometrie neeuclidiană.

Geometria neeuclidiană folosește toate axiomele și postulatele expuse de Euclid în Elementele, mai puțin axioma paralelelor care sună astfel: printr-un punct exterior unei drepte trece o singură dreaptă paralelă cu aceasta.

Al cincilea postulat al lui Euclid nu era valid

În geometria neeuclidiană hiperbolică, numită de obicei geometria lui Lobacevski (1792 – 1856, matematician rus, căruia Țarul Nicolae I al Rusiei i-a acordat gradul de general), printr-un punct dat se pot duce cel puțin două drepte paralele la o dreaptă dată. În geometria neeuclidiană eliptică nu există drepte paralele.

Crearea acestor geometrii neeuclidiene a dovedit faptul că în mod logic sunt posibile mai multe sisteme geometrice.

În anul 1902, Henri Poincare (1854 – 1921, unul dintre cei mai mari matematicieni și fizicieni francezi) a propus un model simplu în care cel de-al cincilea postulat al lui Euclid nu era valid. Linia este aici definită prin extensie ca fiind curba celei mai scurte căi care unește două puncte din spațiul dat.

articolul original.

Cercetătorii au folosit cu succes microboți pentru a vindeca pneumonia din plămânii șoarecilor

2 October 2022 at 07:00
image

Pneumonia este o afecțiune groaznică și poate fi chiar mortală. Acum, un nou studiu efectuat pe șoareci ar putea sugera o nouă metodă de tratament, anume microboții.

Conform noului studiu publicat în jurnalul Nature Materials, nanoinginerii de la Universitatea din California-Davis, SUA au dezvoltat oficial mici roboți care pot „înota” prin plămânii unui șoarece pentru a livra medicamente care vindecă pneumonia. Deși tehnologia nu a fost testată încă pe oameni, speranța este ca într-o bună zi să fie aplicată și pe pacienți umani.

Procesul creării roboților, așa cum este explicat în studiu, este de-a dreptul fascinant. Aceștia sunt construiți cu celule de alge umplute cu antibiotice, alese pentru abilitatea lor de a se mișcă . Aceste celule de alge sunt apoi acoperite cu nanoparticule care sunt învelite cu zeci de sfere biodegradabile create din membrane de neutrofile, un tip de celule albe sanguine. Imediat ce roboții și-au îndeplinit misiunea, aceștia se degradează în mod natural și sigur în corp.

Rezultatele studiului pe șoareci au fost șocante

Pentru a demonstra eficiența roboților din alge, oamenii de știință i-au testat pe șoareci infectați cu Pseudomonas aeruginosa, o infecție bacteriană gravă și adesea mortală care, în cazul oamenilor, cauzează ce duce deseori la internări în spital, ventilatoare și moarte. Un grup de control de rozătoare a fost netratat, iar restul a primit „o porție” de roboți printr-un tub direct în plămâni.

Rezultatele au fost șocante. Toți șoarecii netratați au murit, în timp ce rozătoarele care au primit microboții au supraviețuit timp de 30 de zile, astfel reușind o recuperare de 100%.

„Micro-roboții ar putea să îmbunătățească penetrarea antibiotică”

Microboții s-au dovedit, de asemenea, a fi mai eficienți decât mijloacele intravenoase, potrivit Futurism.

Pentru a obține aceeași eficiență antibiotică prin terapie intravenoasă, au spus oamenii de știință, ar trebui ca dozajul să fie crescut cu 3.000%.

„Cu o injecție intravenoasă, uneori o fracțiune va ajunge în plămâni. Tocmai de aceea, multe tratamente antibiotice curente pentru pneumonie nu funcționează așa cum trebuie, astfel ducând la rate de mortalitate crescute în cei mai bolnavi pacienți. Având în vedere datele obținute pe șoareci, vedem că micro-roboții ar putea să îmbunătățească penetrarea antibiotică pentru a ucide patogenii bacterieni și pentru a salva mai multe vieți omenești”, a explicat Victor Nizet, unul dintre autorii studiului.

articolul original.

Românii au cumpărat mai multe bilete de avion, în ciuda prețurilor mai mari

2 October 2022 at 06:30
image

Românii au cumpărat în vară cu 10% mai multe bilete de avion, în ciuda prețurilor mai mari, potrivit Vola.ro.

Compania a anunțat că a avut în ultimul an o creștere de 152% a venitului net în comparație cu 2021, de la 2,5 milioane euro la 6,2 milioane euro, și o creștere de 142% a tranzacțiilor intermediate în raport cu anul trecut.

Reprezentanții companiei anunță și o creștere semnificativă la nivelul vândute în perioada iunie – august în comparație cu anul trecut. Mai exact, Vola a vândut 96.403 bilete pe timp de vară în 2021, pe când anul acesta a vândut 106.118 bilete, cu aproximativ 10% mai multe ca anul trecut, un nivel apropiat de cel pre-pandemic.

Grecia, una dintre țările preferate de români

În același timp, clienții au rezervat cu 22 de zile înainte, spre deosebire de 17 zile înainte anul trecut, semn că acum, în contextul în care nu mai sunt restricții și există o siguranță mai mare privind deplasările, românii au încredere să facă rezervări din timp, astfel încât să prindă prețuri mai bune.

În prezent, prețul mediu pentru un bilet dus-întors în zona Europei se situează între 130 și 150 euro.

Conform companiei, datele nu au relevat schimbări majore în ceea ce privește destinațiile alese de români. Italia, Marea Britanie, Spania, Grecia, Franța și Germania, alături de marile orașe din România, sunt din nou în top. Având în vedere că acestea sunt și statele în care există cele mai mari comunități români, cei mai mulți au călătorit pentru a-și vizita familiile din diaspora sau de acasă. Grecia, una dintre țările pentru concediile de vară, este iarăși în topul clasamentului, mai ales că, în acest an, companiile aeriene și-au extins portofoliul cu foarte multe destinații de aici.

Românii călătoresc mai des, dar stau mai puțin timp la destinație

În ceea ce privește durata călătoriei, media a scăzut de la 10 zile în 2021 la 8 zile în 2022, semn că românii aleg să călătorească acum mai des, dar să stea mai puțin la destinație, având în vedere că nu mai sunt restricții și că au acum o flexibilitate mai mare în ceea ce privește deplasările.

Cât despre orașele europene alese de români, Londra, Milano, Bruxelles, Viena, Paris și Barcelona sunt în topul listei vara aceasta. Dintre cele de la noi, Timișoara și Cluj-Napoca sunt destinațiile alese frecvent de români, cu mențiunea că pe ruta București – Cluj-Napoca a existat o creștere semnificativă în perioada festivalurilor, Electric Castle în iulie și Untold în august.

articolul original.

Primele monede cu portretul Regelui Charles al III-lea. Ce se întâmplă cu banii cu imaginea Reginei Elisabeta?

2 October 2022 at 06:00
image

Noi monede cu portretul regelui Charles al III-lea au fost prezentate de Royal Mint, iar o monedă de 50 de pence cu imaginea monarhului va intra în circulație în câteva săptămâni, scrie BBC.

INstituția a prezentat și o monedă comemorativă de 5 lire sterline, care includ o imagine a regelui realizată de sculptorul britanic Martin Jennings.

Monedele respectă o tradiție de secole, monarhul fiind acum orientat spre stânga – în sens opus față de regina Elisabeta.

Ca și în cazul regilor britanici anteriori și spre deosebire de regină, nu poartă coroană.

27 de miliarde de monede vor fi acceptate în continuare

Regele Charles a aprobat personal efigia și a fost mulțumit de asemănare.

Monedele vor fi vândute colecționarilor de către Monetăria Regală de la începutul săptămânii viitoare. Moneda de 50 de pence va fi disponibilă pentru uz general cu mult înainte de sfârșitul anului, fiind distribuită în funcție de cerere.

Monedele vor circula împreună cu monedele care o înfățișează pe regretata regină, astfel încât cele 27 de vor fi acceptate în continuare în magazine.

Anne Jessopp, director executiv al Monetăriei Regale, a declarat că monedele au o durată de viață de circa 20 de ani, astfel încât atât monedele Reginei Elisabeta, cât și cele ale Regelui Charles vor fi în circulație împreună mulți ani de acum încolo.

Ce se întâmplă cu monedele cu imaginea Reginei Elisabeta?

De la începutul anului viitor, monedele de la 1p până la 2 lire sterline vor fi bătute purtând imaginea .

„Oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze dacă au monede cu imaginea reginei. Vom păstra aceste monede în circulație”, a declarat Jessopp.

Reversul noii monede de 5 lire sterline prezintă două noi portrete ale reginei Elisabeta, care trasează drumul acesteia de la un tânăr monarh la un șef de stat de lungă durată.

Portretul regelui Charles a fost realizat de sculptorul Martin Jennings.

articolul original.

Australia renunță la măsurile împotriva COVID-19, însă medicii sunt îngrijorați

2 October 2022 at 05:00
image

Australia va renunța din octombrie la carantina obligatorie de cinci zile la domiciliu pentru persoanele infectate cu COVID-19, a anunțat recent premierul Anthony Albanese, chiar dacă unii medici au avertizat că măsura va pune în pericol populația.

Decizia de a-i lăsa pe australienii infectați cu COVID-19 să decidă dacă trebuie să se izoleze sau nu elimină una dintre ultimele restricții rămase în țară din perioada pandemiei și vine la aproximativ o lună după ce perioada de carantină a fost redusă de la șapte la cinci zile.

„Ne dorim o politică care să promoveze reziliența și consolidarea capacităților și să reducă dependența de intervenția guvernului”, a declarat Albanese, potrivit Reuters.

Medicii australieni au avertizat că încetarea regulilor pune în pericol populația

Plățile pentru concediul de pandemie pentru lucrătorii ocazionali vor înceta atunci când regulile de izolare se vor încheia, deoarece Albanese a declarat că „nu este sustenabil ca guvernul să plătească salariile oamenilor la nesfârșit”.

Campioană a măsurilor anti-COVID-19, Australia renunțat treptat la restricții pe parcursul acestui an.

Totuși, că încetarea regulilor de carantină obligatorie pune în pericol populația.

„Este dezamăgitor, o zi destul de neagră de fapt”

„Este dezamăgitor, o zi destul de neagră de fapt. Știți, este ilogic, pentru mine este dezolant”, a declarat, pentru ABC, profesorul Brendan Crabb, microbiolog și director executiv al Institutului Burnet.

Președintele Asociației Medicale Australiene, Steve Robson, l-a completat.

„Cred că oamenii care fac presiuni pentru ca perioadele de izolare să fie reduse nu au cunoștințe științifice”, a spus Robson.

În perioada pandemiei, în Australia au fost 10,2 milioane de și peste 15.000 de decese.

articolul original.
❌