ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 7 October 2022Ultimele Stiri

Deputatul Laurențiu Marin: Ministrul Energiei nu trebuie să impună o nouă curbă de sacrificiu pentru români!

5 October 2022 at 21:00

Deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu Marin, a declarat că ministrul Energiei, Virgil Popescu, trebuie să le explice românilor ce înseamnă reducerea cu 5% a consumului de energie în orele de vârf și cum va fi realizat acest lucru. 

„Ni se spune că este o cerință imperativă a Uniunii Europene ca fiecare stat membru să ia măsuri pentru reducerea consumului, dar nu ni se spune și care sunt aceste măsuri pentru România. Deja prețurile mari la energie i-au determinat pe români să facă economii, să reducă consumul și implicit facturile la energie electrică și gaze naturale. Aceasta a dus la o reducere a consumului total de energie al României cu aproximativ 8%. Noi, Partidul Social Democrat nu suntem de acord cu impunerea unei noi curbe de sacrificiu pentru români. Nu trebuie să retrăim vremurile de tristă amintire din comunism. Mai ales că România, conform statisticilor Eurostat, are cel mai mic consum de electricitate pe cap de locuitor în locuințe“, a afirmat deputatul vrâncean. Acesta a adăugat că în România se consumă  sub un MWh de energie pe cap de locuitor în sectorul rezidențial, jumătate față de media europeană unde Franța are un consum 2,5 MWh iar Spania și Germania de circa 1,5 MWh pe cap de locuitor. „Am convingerea că românii sunt responsabili și sunt capabili să se gospodărească singuri, pentru propriul lor interes“, a încheiat deputatul PSD de Vrancea Laurențiu Marin.

articolul original.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Indicii ROBOR au rămas stabili

6 October 2022 at 13:13
image

Decizia băncii centrale de a majora dobânda sa de politică monetară la 6,25%, maximul ultimilor 12 ani, cu scopul de a tempera inflația, care nu-și va încetini avansul până la sfârșitul acestui an, nu a provocat o creștere importantă a indicilor ROBOR.

Un raport al Băncii Transilvania anticipează o creștere a dobânzii de referință la 7%, la ultima ședință de politică monetară a BNR din acest an, care este programată pe 8 noiembrie

Dealerii au fost prudenți joi și au operat creșteri ușoare a dobânzilor interbancare, după ce luna trecută guvernatorul BNR a atenționat asupra faptului că „s-a sărit calul”.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut joi de la 7,92 la 7,94%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 8,09 la 8,11% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, de la 8,22 la 8,25%.

În contrast cu evoluțiile din SUA, unde indicatorul Michigan de încredere al consumatorilor a crescut, climatul economic din zona euro rămâne unul negativ. Încrederea consumatorilor din Franța și Italia a scăzut iar în Germania indicatorul GFK a atins un nivel minim istoric, pe fondul presiunilor inflaționiste, care a crescut luna trecută la nivelul zonei euro la 10%  și gradului ridicat de incertitudine.

Joi, piețele erau prudente înainte de publicarea datelor referitoare la piața muncii din Statele Unite. Euro se deprecia ușor, la 0,9858 – 0,9926 dolari, astfel că media monedei americane a urcat de la 4,9805 la 4,9920 lei.

Cursul francului elvețian a urcat de la 5,0577 la 5,0780 lei.

Proiectul guvernului condus de Liz Truss de a implementa un program de reducere semnificative a impozitelor a determinat agenţia Fitch să scadă perspectiva ratingului Regatului Unit de la „stabilă” la ”negativă”. Decizia a venit la câteva zile după ce Standard&Poor´s a luat o măsură asemănătoare și a provocat scăderea lirei sterline. În piața locală, cursul a coborât de la 5,6702 la 5,6319 lei.

Metalul galben fluctua în culoarul 1.711 – 1.725 dolari/uncie, după ce a testat zilele trecute scăderea sub pragul de 1.700 dolari. În piața locală BNR a stabilit un preț al gramului de aur de 275,3180 lei, în creștere față de ziua precedentă.

Problemele cu care se confruntă guvernul de la Budapesta în relația sa cu Comisia Europeană în ceea ce privește atragerea de fonduri europene pun o mare presiune asupra cursului monedei maghiare care a atins joi un nou minim istoric de 423,53 forinți/euro, în ciuda faptului că Banca Ungariei a majorat recent dobânda sa de politică monetară la 13%. Pe deprecierea s-a găsit și moneda poloneză, media ei fiind stabilită la 4,8445 zloți/euro.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Primul român monitorizat la domiciliu cu brățară electronică a încercat să-și taie brățara și să fugă de acasă

6 October 2022 at 11:53
image

Primul român care a fost pus sub monitorizare cu o brățară electronică după ce a fost cercetat pentru violenţă domestică, a încercat să-și taie dispozitivul şi să fugă de acasă, informează Poliția Română.

Bărbatul din București a fost prins la scurt timp de polițiști: „Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, au reţinut un bărbat, față de care sunt efectuate cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de încălcare a Ordinului de Protecție Provizoriu și distrugere”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Tânărul era cercetat pentru violenţă domestică, după ce şi-a agresat iubita pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei, informează Agerpres.

El riscă acum să fie arestat preventiv, deoarece nu a respectat măsurile de supraveghere.

„În această dimineață, în jurul orei 03.30, polițiști din cadrul Sectiei 19 Politie au fost sesizați, prin sistem 112, cu privire la faptul că la o adresă din Sectorul 5 al Capitalei, s-a semnalat o alertă privind distrugerea unei brățări de monitorizare, de către un bărbat. Deplasându-se la fața locului, polițiștii au stabilit că bărbatul, căruia i-a fost montată brățara de monitorizare la începutul acestei luni, de către polițiști din cadrul Secției 17, ar fi folosit un obiect tăietor-înțepător pentru a tăia dispozitivul de localizare, însă nu a reușit”, se mai arată în comunicat.

articolul original.

Scandal uriaş în Argeş, cu acuzaţii dintre cele mai grave

6 October 2022 at 11:49

Scandal uriaş în Argeş, cu acuzaţii dintre cele mai grave.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a reacţionat cu un comunicat la o serie de afirmaţii ale lui Cristi Călin (foto) care face referire la mai multe fapte imorale ale unor înalte feţe bisericeşti.

Cristi Călin susţine că s-a „infiltrat” şi că el este sursa de unde au plecat imaginile compromiţătoare cu Aurel Bălăşoiu, însă mai are şi cu alţii, inclusiv cu ÎPS Calinic.

„În toamna acestui an l-am cunoscut pe deputatul PSD de Argeș Bălășoiu Aurel și pe teologul Iosiv Cristian Ionuț aceștia fiind homosexuali și bisexuali și având în vedere calitățile lor și funcția deputatului în Parlamentul României am profitat de ocazie și m-am introdus în cercurile lor de prieteni astfel obținând de la ei poze,video,mesaje textual și audio în care ii prezintă într-o postura intima și sexuala”, a scris Cristi Călin pe Facebook.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului respinge acuzaţiile şi afirmă că persoana care le-a lansat în spaţiul public, anume Cristi Călin, „nu a fost și nu este cleric, ori angajat al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului”.

De asemenea, Cristi Călin este acuzat că îmbracă ilegal uniforma bisericească, calomniază, face comerț neautorizat cu obiecte bisericești ş.a.m.d.

Comunicat oficial al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului

„Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a luat act cu uimire și tristețe de informațiile și declarațiile proferate de numitul Cristi Călin, domiciliat în Comuna Horcești, sat Bazga, județul Bacău, persoană care nu a fost și nu este cleric, ori angajat al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

După cum singur declară, Cristi Călin face parte din Asociația Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România, susnumitul desfășoară activități personale în vederea construirii unui schit, în Comuna Stoenești, Județul Argeș, fără ca Eparhia Argeșului și Muscelului să aibă vreo implicare în acest demers.

Există serioase motive de îndoială asupra veridicității acuzelor nefondate lansate în spațiul mass-media de Cristi Călin, care prezintă un comportament public caracterizat de fapte incompatibile cu morala creștin ortodoxă: port ilegal de uniformă bisericească, calomnie, comerț neautorizat cu obiecte bisericești, scandal sexual și colectarea de fonduri financiare neautorizate, deși prin adresa nr. 283/25.09.2019, a asociației din care face parte, se arată că: numitul Cristi Călin nu este împuternicit din partea noastră pentru a colecta fonduri în numele și pentru Biserica de Stil Vechi din România.

Cazul Cristi Călin, din păcate este specific modelului de mentalitate umană, dornică de reclamă ieftină, tributar dorinței anticlericale lipsite de ideologie și un exemplu de manipulare josnică.

Este de la sine înțeles că orice acuzație trebuie însoțită de probe, iar în măsura adeveririi indubitabile a gravelor acuzații, Biserica va sancționa pe linie bisericească faptele imputate și dovedite.

Adresăm un îndemn părintesc clerului și poporului argeșean și muscelean, de a trata aceste situații cu înțelepciune și discernământ, luând aminte după cuvântul Scripturii la „prorocii mincinoşi, îmbrăcaţi în haine de oi, dar care pe dinlăuntru sunt nişte lupi răpitori” (Matei 7, 15).

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos: Calea, Adevărul și Viața, pentru limpezirea rațională a situației!”, a transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

articolul original.

CJ Vrancea: Apa din Bazinul de înot didactic din Focșani este în permanență în parametri normali!

4 October 2022 at 21:00

Consiliul Județean Vrancea anunță că Apa din Bazinul de înot didactic din Focșani este în permanență în parametri normali și că se fac buletine de analiză periodice. Reacția administrației județene vine după ce consilierul județean Cristian Dănuț a afirmat în plenul ședinței extraordinare a Consiliului Județean de ieri că luni după amiază „apa din bazin era tulbure“, precizând că este posibil ca acest lucru să se întâmple din cauza lipsei unor substanțe. „Referitor la afirmațiile făcute astăzi (marți – n.r.) în cadrul ședinței Consiliului Județean Vrancea, cu privire la calitatea apei din Bazinul de înot didactic din Focșani, aflat în administrarea autorității publice județene, informăm opinia publică și utilizatorii bazinului: Apa din bazinul de înot este atent monitorizată prin buletine de analiză periodice, conform cărora calitatea apei este în permanență în parametri normali. Îi asigurăm pe utilizatorii bazinului de înot că apa este la standardele necesare, stabilite prin actele normative în vigoare, normele sanitare sunt respectate și nu există niciun risc pentru sănătatea publică. Pe această cale, mulțumim pentru sesizare și vă asigurăm că orice sugestii/reclamații venite din partea utilizatorilor noștri sunt tratate cu maximă seriozitate și avem grijă să luăm toate măsurile necesare pentru asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea cursurilor de înot“, se arată în informarea Consiliului Județean Vrancea.

Tot legat de acest subiect, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a precizat că echipa managerială ar trebui să facă mai multe pentru a atrage copiii la bazinul de înot. „Vă mulțumesc pentru grija manifestată pentru bazinul realizat de noi (PSD-n.r.) și cred că echipa managerială de la Bazinul de Înot să fie mai fâșneață și să facă mai mult pentru a atrage copiii din județul Vrancea pentru a învăța să înoate în cele 10 ore gratuite, stabilite prin hotărâre a Consiliului Județean Vrancea“, a precizat vicepreședintele Marian Oprișan.  

articolul original.

David Popovici, în tribune la Dinamo – Porto: S-a ridicat în picioare și a început să cânte alături de ultrași

6 October 2022 at 06:36
image

Marele campion David Popovici a fost surprins în tribunele Sălii Polivalente, la meciul Dinamo – FC Porto (32-27), din grupele Ligii Campionilor la handbal.

Campionul european și mondial a fost însoțit de antrenorul său, Adrian Rădulescu, colegul de antrenament, Dragoș Ghile, și preparatorii fizici, scrie gsp.ro.

David Popovici a primit aplauze zgomotoase în timpul primei reprize. Când Xavier Pascual, antrenorul „dulăilor” ceruse un time-out, crainicul i-a îndemnat pe spectatori să-l ovaționeze.

Fanii i-au strigat prenumele și numele, iar David le-a mulțumit cu o reverență, așa cum a făcut după fiecare reușită a sa din vară.

Subiectul „David Popovici” dezbătut în cadrul emisiunilor americane

Campionii americani îl văd pe David Popovici drept un adversar de temut. Astfel, cel mai nou campion mondial poate fi plasat pe aceeași linie cu unii dintre cei mai buni sportivi, cum ar fi Caeleb Dressel, posesorul a șapte medalii olimpice de aur.

În cadrul emisiunii americane a fost abordat subiectul Jocurilor Olimpice de la Paris, din 2024. În acest context, David Popovici a fost amintit ca, fiind un competitor foarte dificil și foarte bine pregătit, scrie Wowbiz.

În pofida vârstei fragede, sportivul român a dat dovadă de operformanță excepțională. Din discuțiile comentatorilor sportivi reiese că David Popovici are toate șansele să câștige în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024 în fața unuia dintre cei mai buni sportivi ai lumii, americanul Caeleb Dressel.

articolul original.

Studenţii vor burse mai mari

6 October 2022 at 05:32
Campusul studenţesc din Gh. Doja

Studenţii vor burse mai mari.

Ieri, Alianța Națională a Organizațiilor Studențeşti din România a atras atenția asupra creșterii semnificative a costurilor de trai ale studenților în ultima perioadă.

Reporterul RRA, Felicia Mocanu, amintește că, în acord cu legislația actuală, valoarea minimă a bursei studențești trebuie să acopere cel puțin cheltuielile de masă și cazare.

În prezent, bursa este de 700 de lei pe lună, însă există universități în care nu se respectă nici această valoare minimă, a spus reprezentanta studenților, Oana Alexandra Țânțar.

Foto descriptiv

articolul original.

Europarlamentarii susţin primirea României în Spaţiul Schengen

6 October 2022 at 05:27

Europarlamentarii susţin primirea României în Spaţiul Schengen.

Marea majoritate a europarlamentarilor au solicitat primirea Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen în timpul dezbaterilor din Parlamentul European de la Strasbourg.

Anterior, europarlamentarii bulgari din toate grupurile politice au prezentat o declaraţie comună, în care au cerut ridicarea blocadei de 11 ani impusă de Consiliul UE ambelor ţări.

„Mi-e ruşine de cetăţenii bulgari şi români, pentru că nu sunt trataţi în mod egal”, a spus europarlamentarul olandez Sophie in’t Veld, a cărei ţară se opune primirii Bulgariei şi României în Schengen.

„Mi-e ruşine cu guvernul olandez, pentru că este unul dintre principalele obstacole, în mare măsură din cauza unor motive politice. Respectarea regulilor europene nu este opţională. Nu pot exista standarde duble. Din această poziţie, vreau să fac apel la premierul Rutte să respecte regulile şi să sprijine aderarea Bulgariei şi României la Schengen”, a adăugat Sophie in’t Veld.

Reamintind că există o nouă situaţie geopolitică, europarlamentarul de la Renew Europe, Ilhan Küçük, a subliniat: „Nu se poate ca unii să fie ţinuţi la uşă, deşi fac parte din UE, în timp ce alţii se bucură de marile beneficii şi posibilităţi în cadrul UE. Acest standard dublu creează o calitate dublă a cetăţenilor”.

„Facem parte din sistemul de informaţii Schengen, pe care îl alimentăm şi contribuim la securitatea tuturor cetăţenilor europeni”, a declarat europarlamentarul din Partidul Popular European, Andrei Kovacev.

Europarlamentarul din Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, Petăr Vitanov, a subliniat: „De 11 ani, Comisia şi Parlamentul recunosc în mod repetat pregătirea Bulgariei şi României şi, în acelaşi timp, timp de 11 ani, cetăţenii bulgari şi români au fost prizonieri ai jocurilor politice, în care noi şi noi criterii sunt puse celor două ţări, în contradicţie completă cu dreptul din Schengen”.

Eurodeputatul german de extremă dreaptă Guido Reil din grupul Identitate şi Democraţie s-a opus primirii celor două ţări în Schengen, afirmând că de mulţi ani graniţa bulgaro-turcă a fost în mâinile mafiei, ceea ce înseamnă că, potrivit spuselor sale, mafia poartă uniformă.

„Cele două ţări nu trebuie să fie nici în UE, nici în Schengen”, a conchis acesta. Declaraţia sa a fost calificată drept o insultă la adresa ambelor ţărilor membre.

Preşedinţia cehă va organiza, săptămâna viitoare, o misiune de experţi în cele două ţări cu reprezentanţi ai Comisiei pentru a evalua implementarea principalelor părţi ale legislaţiei Schengen. Problema primirii celor două state în Schengen va fi discutată la Consiliul European din decembrie.

Foto descriptiv

articolul original.

Din nou despre „Iron Dome”

6 October 2022 at 03:00

Am vazut zilele acestea in presa ca ministrul al apararii, a confirmat ca a discutat in Israel despre Iron Dome. Capabilitatile sistemului, au fost dezbatute suficient de multe ori pe rumaniamilitary.ro (fie cu articole dedicate fie in comparatie cu alte sisteme SHORAD sau C-RAM). Ce nu inteleg este obstinatia de a merge pe aceasta cale care nu e chiar la 180 de grade de drumul pe care s-a pornit, insa la vre-o 90 de grade (nu conteaza stg sau dr) tot este.

IDF se confrunta cu o situatie mai aparte: teritoriul israelian (sau platformele marine) este lovit de la distante scurte cu rachete, obuze (de artilerie si/sau mortiere) si UAV-uri.

Pentru acest gen de amenintari a fost creat in principiu Iron Dome .

Intrebarea este: suntem noi intr-o astfel de situatie? Putem sa presupunem ca daca de exemplu Insula Serpilor ar fi recucerita de rusi, poate da, ne-am putea afla intr-o astfel de situatie. Insa intr-un mod limitat, strict la granita de est, astfel incat Iron Dome, nu poate reprezenta o solutie SHORAD generalizata pentru intreg teritoriul tarii.

Daca s-ar opta pentru o implementare zonala a Iron Dome, e foarte posibil sa apara si alte probleme de integrare pentru ca din ce informatii sunt publice, se pare ca Iron Dome nu se “impaca” prea bine cu AN/MPQ-64 care este radarul utilizat de NASAMS, desi dupa alte surse acest lucru ar fi fost rezovat. 

Daca MApN ar fi vrut din start Iron Dome ca solutie SHORAD ar fi trebuit sa se uite putin dupa G/ATOR  (Marine Ground/Air Task-Oriented Radar AN/TPS-80 ), nu de alta dar USMC a integrat si testat Iron Dome (SkyHunter ) cu acest echipament care inlocuieste de fapt 5 (cinci) sisteme radar: AN/TPS-63 (air defense), AN/TPS-73 (air-traffic control), AN/MPQ-62 (short-range air defense – la noi utilizat in sistem MIM23-HAWK), AN/TPQ-46 (counter-fire target acquisition – atentie radarele AN/TPQ 53 achizitionate de MApN sunt destinate sistemelor HIMARS) si UPS-3 (target tracking): http://www.marcorsyscom.marines.mil/Portals/105/PELandSystem/GATOR_090412.pdf

In schimb noi am achizitionat EL/M-2016 ATAR (https://www.iai.co.il/drupal/sites/default/files/2019-01/ELM-2106%20Brochure.pdf ) si inca nu prea stim de ce, cine si cum il foloseste la noi, cu toate ca acesta este parte integranta din sistemul SPYDER ground based air defense system al Rafael si vandut de acestia in Singapore, Georgia, Peru, India, Cehia, care insa nu este Iron Dome si care se bazeaza pe un cu totul alt vector (care intre noi fie vorba pentru noi ar face sens din perspectiva unei oarecare experinte cu modelul utilizat de RoAF).

Israelul are o stratificare a apararii antiaeriene care sa corespunda tuturor amenintarilor din zona lor si chiar daca se bazeaza pe sisteme MIM-104 Patriot nu inseamna neaparat ca o solutie SHORAD bazata pe Iron Dome va fi usor de integrat cu sistemele MIM-104 Patriot déjà achizitionate de Romania pentru ca este foarte posibil sa se loveasca de aceasi problema ca si in cazul americanilor: Israelul nu va furniza codul sursa altor state.

Chiar daca pretul vehiculat pe internet este mult mai mic pentru o racheta Tamir (preturile vehiculate se situeaza intre 20k USD si 100k USD / bucata) decat pentru un AIM-9X, AIM-120 sau Iris-T (care se situeaza in plaja 250k USD pana la 400k USD / bucata), ca Iron Dome sa poata  ajunge la rata de success de peste 90% sunt folositi destul de multi vectori, astfel incat costurile totale de operare in cazul utilizarii sistemului intr-un conflict, nu sunt deloc scazute, la toate acestea adaugandu-se si problema re-alimentarii: fara sa ii produci in propria curte nu prea este rezonabil nici financiar nici logistic, iar tara noastra nu are sub nici o forma parte de sustinerea pe care o are Israelul in congresul si senatul USA:

https://www.businessinsider.com/lindsey-graham-israel-us-1-billion-to-replenish-iron-dome-2021-6?op=1

https://www.timesofisrael.com/pentagon-chief-confirms-us-will-replenish-iron-dome-interceptors/

Ceea ce pentru mine este aproape cert: nu prea exista o viziune unitara, de ansamblu a ce se doreste, asa incat la fiecare schimbare de ministru, apar nu doar alte prioritati si idei nastrusnice, ci si schimbari de abordare a unor elemnte esentiale ale apararii nationale care nu ar trebuii deloc sa fie susceptibile unor astfel de influente.

IAT

articolul original.

Cătălin Toma: Licitațiile pentru reabilitarea infrastructurii durează prea mult

4 October 2022 at 21:00

Licitațiile pentru desemnarea companiilor care vor executa lucrări de reabilitare a infrastructurii au o durată prea mare, ceea ce duce la întârzierea execuției lucrărilor, a declarat ieri președintele Cătălin Toma, în ședința extraordinară a Consiliului Județean Vrancea. Declarația a venit în contextul în care plenul Consiliului Județean a aprobat proiectul de hotărâre privind actualizarea Devizului general pentru obiectivul de investiții „Modernizare DJ 205 E Vidra- Vizantea Livezi – Câmpuri”. Cătălin Toma a precizat că licitația pentru desemnarea firmei care va reabilita acest drum a durat un an și jumătate, respectiv din aprilie 2021 și până la începutul lunii octombrie a acestui an. „Foarte, foarte mult a durat această licitație dar acum suntem la faza de desemnare a firmei câștigătoare. Mai trebuie știut că finanțarea pentrru modernizare DJ 205 E Vidra- Vizantea Livezi – Câmpuri este cea mai mare la nivel național pentru un obiectiv de investiții finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Lucrările la acest proiect de investiții au fost câștigate de Asocierea SC Cristilory Prod SRL și SC Dimex-2000 Company SRL“, a precizat președintele Cătălin Toma. 

Valoarea totală estimată a lucrărilor de execuție scoase la licitație este de 89.001.411 lei (17.800.282 euro). Finanțarea lucrărilor se realizează atât din fonduri de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală 1, cât și de la bugetul județului Vrancea. „În urma investigațiilor în teren au fost identificate defecțiuni ale complexului rutier și ale structurii rutiere. Astfel, din cauza defecțiunilor identificate, s-au constatat o serie de defecte specifice drumurilor asfaltate ce necesită a fi remediate: gropi, făgaşe, fisuri, crăpături, tasări inegale ale terasamentului provocate de scurgerea apelor meteorice pe suprafaţa părţii carosabile, etc. (…) Lucrările necesare sunt atât de modernizare cât și intervenții pentru punerea în siguranță în exploatare prin realizarea de lucrări ample de consolidare și refacere a structurii rutiere pe întreaga lungime, etc“, se arată în prezentarea investiției. Prin modernizarea şi reabilitarea DJ 205 E se realizează legătura între Soveja, Cîmpuri, Vidra, Lepşa spre judeţul Braşov, dar şi cu Valea Zăbalei (Valea Sării, Năruja, Nistoreşti, Paltin Nereju).

articolul original.

Spitalul Județean – Facturile la utilități, plătite cu bani de la Consiliul Județean; au fost primite notificări privind sistarea gazelor și electricității

4 October 2022 at 21:00

Consiliul Județean Vrancea a aprobat ieri, alocarea sumei de un milion de lei Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon“ din Focșani, pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. Unitatea medicală a fost notificată că se va sista livrarea de gaze și curent dacă nu se achită facturile restante. Suma a fost prinsă în proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al Judeţului Vrancea, proiect aprobat cu unanimitate de voturi. 

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, i-a cerut lui Constantin Mîndrilă, directorul Spitalului Județean, să explice plenului care este urgența pentru care solicită sprijin financiar de la administrația județeană. 

„Am solicitat Consiliului Județean Vrancea această sumă pentru a putea achita facturile la utilități. În același timp, am solicitat sprijin și la Ministerul Sănătății însă această instituție nu are posibilitatea legală de a ne aloca sume pentru cheltuieli curente, ci doar pentru investiții și ne-a spus că pentru problema noastră să cerem sprijin autoritățiilor locale, să ne sprijine cu alocarea de sume pentru achitarea facturilor. De aceea, am rugămintea să ne ajutați pentru a putea să achităm facturile la zi. Deja avem notificări că dacă nu plătim ne vor tăia curentul electric și gazul“, a declarat Constantin Mîndrilă, directorul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon“ din Focșani. 

În replică, președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, a precizat că Ministerul Sănătății este cel care ar trebui să aloce sumele necesare pentru plata facturilor la utilități. „Consider că Ministerul Sănătății este fix instituția care poate să aloce bani pentru plata facturilor pentru că, ce să vezi, la ei se află partea legislativă. Dar Consiliul Județean Vrancea va susține această instituție și nu va pune în pericol funcționalitatea Spitalului Județean“, a precizat Cătălin Toma. Acesta a adăugat că administrația județeană sprijină Spitalul Județean pentru a-și putea desfășura activitatea. „Consiliul Județean Vrancea susține sănătatea și sprijină Spitalul Județean pentru a-și putea desfășura activitatea, prin alocări financiare necesare pentru plata utilităților. Sănătatea este un domeniu prioritar și din partea Consiliului Județean există toată deschiderea”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea.  

Vă reamintim că administrația județeană a mai alocat în luna aprilie a acestui an suma de 200 mii lei Spitalului Județean, tot pentru plata facturilor restante la utilități. „Pentru a ajuta cea mai mare unitate sanitară din județ să depășească situația dificilă cu care se confruntă în prezent din cauza facturilor mari la utilități, în cadrul ședinței ordinare de astăzi, aleșii județeni au aprobat un proiect de hotărâre inițiat de președintele Cătălin Toma privind rectificarea bugetară, prin care au fost redistribuite sumele prevăzute pentru Spital din trimestrul 3 în trimestrul 2 din acest an. Astfel, Consiliul Județean Vrancea va vira în aceste zile în contul Spitalului suma de 200.000 lei. Precizăm că de la începutul acestui an, administrația județeană a mai alocat Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani încă 800.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor materiale și de funcționare“, se arăta atunci într-o informare a Consiliului Județean Vrancea.

articolul original.

ULTIMA ORĂ! Încep lucrările de modernizare a DJ 205 E Vidra – Vizantea Livezi – Câmpuri

4 October 2022 at 21:00

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a semnat azi contractul pentru modernizarea drumului județean 205 E Vidra – Vizantea Livezi – Câmpuri.
Practic, reabilitarea și modernizarea unuia dintre cele mai importante drumuri din zona de munte a județului Vrancea va începe în perioada următoare.

Lucrările pentru obiectivul de investiții „Modernizare DJ 205E Vidra – Vizantea Livezi – Câmpuri, Județul Vrancea” vor fi executate de asocierea formată din SC Cristilory Prod SRL și SC Dimex-2000 Company SRL, prin liderul SC Cristilory Prod SRL.

Vor fi efectuate lucrări de modernizare și consolidare pe 19 km de drum județean, astfel: tronsoane de consolidare, terasamente, covor asfaltic, ziduri de sprijin, rigole și podețe, semnalizare rutieră, dar și trei poduri noi.

Este un drum de mare importanță pentru infrastructura turistică a județului Vrancea. În zilele următoare, după emiterea ordinului de începere a lucrărilor, va demara efectiv modernizarea și consolidarea acestui drum, care beneficiază de cea mai mare finanțare din țară în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală.

Valoarea totală a lucrărilor de execuție este de 87.064.125 lei (17.412.825 euro), finanțarea lucrărilor urmând să se realizeze din fonduri de la bugetul de stat, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Programul Național de Dezvoltare Locală 1, cât și din bugetul județului Vrancea.
Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni, iar constructorul este obligat prin contract să ofere o garanție a lucrărilor efectuate pentru o perioadă de 10 ani, antreprenorul fiind responsabil de remedierea oricărei eventuale deteriorări a lucrărilor.

articolul original.

GALERIE FOTO: Drumul județean 252 – sectorul Ploscuțeni – Homocea, deteriorat de camioane de mare tonaj

3 October 2022 at 21:00

Drumul județean 252 (limită județ Galați – Ploscuțeni – Homocea – limită județ Bacău) se află în atenția Consiliului Județean Vrancea, care a realizat anul trecut ample lucrări de reabilitare, în cadrul programului anual de întreținere curentă pe timp de vară, se arată într-o informare a administrației județene. Reacția Consiliului Județean vine după ce Primăria Ploscuțeni a postat pe pagina de facebook un punct de vedere în care se arată că în spațiul online circulă mai multe postări în care cetățenii din comună își exprimă nemulțumirea față de starea în care se află DJ 252, drum ce face legătură în Ploscuțeni și Homocea.

Consiliul Județean arată că pe parcursul anului 2021 a executat lucrări de reparații la DJ 252 în valoare de 2.037.415 lei, cuprinzând: Turnare covor asfaltic; Îmbrăcăminte asfaltică și plombe de 7 cm; Îmbrăcăminte asfaltică și plombe de 9 cm; Tratare burdușiri; Ridicare la cotă capace de canalizare – 95 bucăți; Realizare marcaje rutiere și montare semne de circulație; Cosire vegetație ierboasă. Lucrările au fost recepționate la finalizarea lucrărilor, fapt de care au luat act și reprezentanții Primăriei comunei Ploscuțeni, care au semnat procesul verbal de recepție. „Cu toate că aceste lucrări de reparație au fost realizate în urmă cu câteva luni, inclusiv turnarea de covor asfaltic, am luat act de problemele apărute în ultimul timp la acest drum și vom lua toate măsurile necesare pentru remedierea acestor aspecte. Suntem alături de vrânceni și orice problemă semnalată pe drumurile județene încercăm să o rezolvăm într-un timp cât mai scurt”, a declarat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

În informarea administrației județene se mai arată că „posibila deteriorare a drumului într-un timp atât de scurt este cauzată de autocamioanele de mare tonaj, care transportă balast din zona Adjud și tranzitează drumul către Galați“. „Intenția Consiliului Județean este aceea de a amenaja platforme de cântărire pentru restricționarea circulației camioanelor supraîncărcate, care duc la degradarea drumului. În acest context, Consiliul Județean revine cu rugămintea către Primăria Ploscuțeni de a pune la dispoziție un teren pentru amenajarea unei platforme de cântărire pentru vehiculele de mare tonaj, pentru a proteja investiția“, se mai arată în informarea Consiliului Județean Vrancea.

Ce spun reprezentanții Primăriei Ploscuțeni

Pe de altă parte, Primăria Ploscuțeni a postat ieri dimineață pe pagina de facebook un mesaj în care arată că drumul județean deteriorat, față de care își exprimă nemulțumirea o parte din locuitorii comunei, se află în administrarea Consiliului Județean Vrancea. „În spațiul online circulă mai multe postări în care cetățenii noștri își exprimă nemulțumirea referitor la starea în care se află DJ 252 ce face legătură în Ploscuțeni și Homocea. Deși suntem în asentiment cu totata lumea, facem precizarea că DJ 252 se află în patrimoniul Consiliului Județean Vrancea, astfel că Primăria Ploscuțeni nu poate efectua lucrări de reparație la acest drum. Noi, ca instituție, am făcut către Consiliul Județean nenumărate sesizări la care momentan nu am primit răspunsuri concrete. Nu ne rămâne decât să continuăm pe această cale și să sperăm că pe viitor aceste adrese se vor concretiza prin efectuarea de lucrări de reparație de către Consiliul Județean pe sectoarele de drum deteriorate“, se arată în mesajul de pe pagina de socializare a Primăriei Ploscuțeni.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Uniforma școlară ar putea redeveni obligatorie dacă proiectul de lege propus de George Simion este aprobat

5 October 2022 at 11:20
image

George Simion a propus un proiect de lege prin care uniforma școlară ar putea redeveni obligatorie în unităţile de învăţământ preuniversitar. Proiectul arată că prin această lege s-ar reduce diferențele de statut economic.

În acelaşi proiect de lege se arată faptul că fiecare unitate şcolară va avea uniforme distinctive și că însemnele de pe haine vor fi stabilite de fiecare unitate de învăţământ.

Uniforma școlară obligatorie, se arată în proiectul de lege propus de George Simion

George Simion arată că uniforma școlară ar putea deveni obligatorie în toate şcolile din învăţământul preuniversitar dacă proiectul de lege va trece de votul din Parlament. Deputatul AUR consideră că prin această metodă se va reduce diferențele economice dintre elevi. Proiectul mai prevede și mai multe criterii referitoare la posibilitatea de achiziţionare a echipamentului şcolar. Concret, dacă o familie nu are situaţia financiară care să îi permită o astfel de achiziție, statul va acorda o bursă, pe baza unei cereri. Bursa va urma să fie folosită doar pentru scopul acordării. Bursele vor fi acordate din bugetul de stat din fondurile strânse odată cu defalcarea din TVA.

” Specialiștii în pedagogie școlară consideră că uniforma școlară ar diminua diferențele de statut economic și social și ar contribui la eliminarea situațiilor penibile în care copiii se simt frustrați de modul în care se îmbracă. Prin implementarea unor norme care să reglementeze vestimentația elevilor pot fi evitate situații de un pericol deosebit, precum pătrunderea într-o anumită unitate școlară a unor persoane străine de aceasta, pentru a ajunge la un anumit elev și a-l supune unor rele tratamente. ” se arată în expunerea de motive din proiectul de lege.

Aceeași iniţiatori consideră că uniformele sunt elegante și că oferă copiilor un ajutor pentru viața profesională. Ba mai mult, codul vestimentar este foarte important în contextul în care sunt multe companii care impun o anumită ținută.

Sunt școli care au impusă uniforma școlară

La nivel național, dar și la nivel local sunt deja școli care impun în mod obligatoriu uniforma școlară. Nu sunt foarte multe unități de învăţământ care au această practică. Uniformele școlare îi costă pe părinți destul de mult. Datele arătau că o simplă uniformă care cuprinde un pantalon, o vestă, un sacou şi un tricou care nu are o calitate superioară costă și 400 de lei. În județul Iași, aproximativ unsprezece instituții de învățământ optează pentru purtarea uniformei

Lucrurile se complică în cazul unei familii cu mai mulţi copii și care are un venit minim. Părinţii scot destui de mulți bani pentru acest aspect. Cu toate aceste sacrificii, majoritatea părinţilor consideră că, pentru copii, este un lucru benefic purtarea unei uniforme pentru că în acest fel dispar unele diferențe social-economice. Așadar, în tot acest context, uniformele școlare ar putea deveni obligatorii dacă proiectul de lege propus de George Simion va trece de votul parlamentarilor.

articolul original.

Deputat Vasile Cîtea: 30% din bugetele locale pentru susținerea activităților sportive a juniorilor (P)

5 October 2022 at 10:53
image

Am dezbătut și votat în ultima ședință de plen a Camerei Deputaților, Proiectul de Lege pentru completarea articolului 181 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000 (PL-x 108/2022), astfel încât din sumele alocate din bugetul local pentru finanţarea activităţii sportive, minim 30% din cuantumul aprobat, să fie direcţionat pentru susţinerea activităţii sportive şi promovarea unui stil de viaţă sănătos la nivel de copii şi juniori, pe bază de proiecte anuale.

Dacă există spaţiu bugetar pentru susţinerea secţiilor de seniori unde sunt cheltuieli cu remunerarea sportivilor şi ale staff-urilor tehnice, transport, hrană, echipamente sau cantonamente, atunci ar trebui să existe spaţiu şi pentru cheltuielile loturilor de copii şi juniori.  Autoritatea publică are posibilitatea de a finanţa activitatea la nivel de copii şi juniori în orice structură sportivă doreşte. Autorităţile finanţatoare au libertatea de a finanţa orice ramură sportivă consideră oportun. Nu există obligaţia de a finanţa la juniori aceeaşi ramură care este susţinută la seniori prin contracte de activitate sportivă. Este promovată astfel flexibilitatea în exerciţiul de susţinere a activităţii sportive. 

S-a avut în vedere crearea unui cadru legal pentru finanţarea de la bugetul public a sportului la nivel de copii şi juniori într-un echilibru relativ cu cel de la nivel de seniori. Suntem convinși că interesul pentru sportul de performanță la nivel de copii și juniori va crește considerabil, în anii următori!!!

articolul original.

Dmitri Medvedev vorbește despre cel de-Al Treilea Război Mondial dacă Ucraina intră în NATO

5 October 2022 at 09:17
image

Dmitri Medvedev explică, printr-o intervenție faptul că cel de-Al Treilea Război Mondial ar putea izbucni odată cu aderarea Ucrainei în structura NATO. Fostul președinte consideră că o eventuală aderare înseamnă automat un conflict mondial.

Dmitri Medvedev a fost președintele Rusiei pentru un mandat, iar în aceste momente este președintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Dmitri Medvedev, despre cel de-Al Treilea Război Mondial dacă Ucraina aderă la NATO

Intrarea Ucrainei în structura NATO înseamnă un pas spre declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial, consideră Dmitri Medvedev într-o comunicare oficială. Cunoscut aliat al lui Putin, Medvedev consideră, în mod ironic că ”ideea este bună” şi că cererea depusă de Volodimir Zelenski este una absurdă:

”Nu face decât să ceară Alianței Nord-Atlantice să grăbească începerea celui de-al Treilea Război Mondial”, a declarat Medvedev.

Fostul președinte a lansat un val de ironii și la adresa președintelui Joe Biden și s-a arătat ”surprins” de faptul că președintele SUA și-a adus aminte de Rusia și că e păcat că SUA nu dorește să îşi deschidă un consulat într-una dintre cele patru teritorii ale țării:

”Este chiar ciudat că și-a amintit de noi. Cu toate acestea, este păcat. Ei ar fi putut găsi un loc bun pentru deschiderea unui consulat american în noile teritorii ale Federației Ruse”, a spus Medvedev.

Vă aducem aminte faptul că actualul conflict din Ucraina a escaladat odată cu anexarea celor patru regiuni la Rusia, după referendumuri care nu sunt recunoscute la nivel internațional. Sunt mai multe voci din Rusia care au transmis faptul că recunoașterea internațională a referendumurilor nu se află pe agenda lor. Ba mai mult, Vladimir Putin a transmis, cu subiect și predicat faptul că țara este pregătită să răspundă nuclear dacă i se vor ataca teritoriile.

Vladimir Putin, pregătit să răspundă nuclear?

Sunt multe voci care arată că președintele rus s-a adăpostit într-un buncăr de unde ar intenționa să lanseze un atac nuclear în Marea Neagră. În buncăr au fost invitate câteva persoane importante, printre care premierul Rusiei dar și președintele Parlamentului. Din aceste considerente, Putin declara faptul că Rusia are capacitatea de a folosi arme nucleare, sau alte tipuri de arme mult mai performante decât cele NATO dacă teritoriul țării este atacat:

Nu vom permite astfel de tratamente. Trebuie să le amintim că țara noastră au diverse arme de distrugere și avem componente care sunt mai mai avansate decât cele NATO. Vom folosi toate mijloacele noastre. Vom face acest lucru, chiar dacă încearcă să ne șantajeze nuclear. În istoria noastră poporul i-a oprit pe toți cei care au încercat să atace patria mamă. explica Vladimir Putin în discursul oficial.

Președintele făcea referire la Constituția Rusiei care prevede un răspuns nuclear dacă forțe străine invadează țara. Calculele sunt simple din punct de verere al Moscovei. Cele patru regiuni anexate sunt, în retorica rușilor, teritorii ale Federației, iar un atac asupra acestora poate declanșa răspunsul în forță. Dmitri Medvedev vorbește despre cel de-Al Treilea Război Mondial pentru că aderarea Ucrainei la NATO înseamnă automat activarea mecanismului de apărare a Alianței Nord Atlantice.

articolul original.

Magicianul a fost ridicat de procurorii DNA! Poliţistul făcea, contra unei șpăgi de mii de euro, să scadă alcoolemia șoferilor prinși băuți

5 October 2022 at 07:54
image

Un șef de poliţie căruia i s-a potrivi rolul de magician a fost reținut de procurorii DNA după ce lua șpagă pentru a face ca alcoolemia şoferilor prinși băuți să scadă.

Nu este prima oară când ofițeri din cadrul Poliției Rutiere sunt sub lupa autorităților de cercetare. Poate cel mai celebru dosar este cel de la Permise Suceava când exista o întreagă structură care dădea permise contra unor sume de bani. Sumele de bani nu erau deloc de neglijat.  DNA explica procedura și susținea, la acea dată, faptul că șeful de la Permise Auto Suceava făcea, în zilele bune, chiar și 20.000 de euro, bani proveniți din șpaga aferentă. În total, la Suceava au fost reținuți noiembrie 2020 14 oameni ai legii suspecți de asemenea infracțiuni.

Șef de poliție prins de procurorii DNA că cerea șpagă pentru a face alcoolemia să scadă

Așadar, conform procurorilor de la DNĂ, un șef de poliție şi un avocat au fost reţinuţi după ce ofițerul ar fi luat o spagă de 3.000 de euro de la un şofer prins băut și care avea nevoie de o alcoolemie scăzută. În fapt, Stoica Ion-Joe, comisar șef de poliție, este acuzat de trafic de influență, iar avocatul din cadrul Baroului București de complicitate la trafic de influență.

Planul pentru cei doi penali era unul foarte simplu, iar procurorii explică faptul că Stoica beneficia de ajutorul avocatului. În perioada 8 ianuarie 2022 şi prezent, cei doi ar fi cerut de la o persoană care era cercetată pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice suma de 3.000 de euro. Serviciile pentru banii ilegal primiți erau pe măsură. Comisarul de Poliție i-a promis inculpatului că are influență asupra colegilor și că poate să îi determine pe aceștia să clasese dosarul penal în care era cercetat. Ba mai mult, serviciile tindeau spre opţiunea premium pentru că omul legii i-a arătat şoferului prins beat ce declarații trebuie să facă pentru ca atunci când va fi efectuat un calcul retroactiv al alcoolemiei, aceasta să fie sub limita de 0,40 mg alcool pur în aerul respirat, limită sub care nu există răspundere penală.

Poliţişti spăgari săltați şi din Sibiu

Așa cum spuneam, cazurile de poliţişti spăgari au fost semnalate în mai multe zone ale țării, inclusiv la Sibiu unde oamenii legii obțineau numeroase beneficii ca urmare a întoarcerii privirii în altă parte. Concret, în 2021, în Sibiu, au fost reținuți 15 poliţişti care erau acuzați că ar fi cerut șpagă pentru a trece cu vederea anumite infracțiuni de ordin rutier. Metoda folosită de oamenii legii era una inedită. Aceștia le cereau celor prinși cu infracțiuni să facă o donație la Asociația Internaționale a Polițiștilor, regiunea 1 Sibiu:

– au pretins diverse sume de bani de la persoanele pe care le-au oprit în trafic pentru săvârșirea unor abateri la regimul rutier, în scopul de a nu le aplică sancțiuni contravenționale, solicitându-le totodată acestor conducători auto ca sumele de bani să le fie remise sub forma unei sponsorizări în contul Asociației Internaționale a Polițiștilor (Internaţional Police Association – I.P.A.) – Regiunea 1 Sibiu. (…) se arată în comunicatul autorităților

Așadar, sunt multe acuzații de șpăgi la diverși poliţişti, iar instituţiile statului trebuie să facă curat în rândul celor care ar trebui să ne protejeze.

articolul original.

Vasile Cîtea: 30% din bugetele locale pentru susținerea activităților sportive a juniorilor

5 October 2022 at 11:19
By: Geo
image

Am dezbătut și votat în ultima ședință de plen a Camerei Deputatilor, Proiectul de Lege pentru completarea articolului 181 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000 (PL-x 108/2022), astfel încât din sumele alocate din bugetul local pentru finanţarea activităţii sportive, minim 30% din cuantumul aprobat să fie direcţionat pentru susţinerea activităţii sportive şi promovarea unui stil de viaţă sănătos la nivel de copii şi juniori, pe bază de proiecte anuale.

Dacă există spaţiu bugetar pentru susţinerea secţiilor de seniori unde sunt cheltuieli cu remunerarea sportivilor şi ale staff-urilor tehnice, transport, hrană, echipamente sau cantonamente, atunci ar trebui să existe spaţiu şi pentru cheltuielile loturilor de copii şi juniori.  Autoritatea publică are posibilitatea de a finanţa activitatea la nivel de copii şi juniori în orice structură sportivă doreşte. Autorităţile finanţatoare au libertatea de a finanţa orice ramură sportivă consideră oportun. Nu există obligaţia de a finanţa la juniori aceeaşi ramură care este susţinută la seniori prin contracte de activitate sportivă. Este promovată astfel flexibilitatea în exerciţiul de susţinere a activităţii sportive.

S-a avut în vedere crearea unui cadru legal pentru finanţarea de la bugetul public a sportului la nivel de copii şi juniori într-un echilibru relativ cu cel de la nivel de seniori. Suntem convinși că interesul pentru sportul de performanță la nivel de copii și juniori va crește considerabil, în anii următori!!!

(Sursa: Comunicat de presă Vasile Cîtea, deputat PSD Iași)

articolul original.

Cum să-ți faci bagajul eficient în două etape înainte de a pleca în călătorie?

5 October 2022 at 11:05
By: Geo
image

Plecarea într-o călătorie în străinătate poate fi un moment îndelung așteptat, mai ales atunci când este vorba de o vacanță binemeritată sau chiar un moment de rutină dacă ești o persoană care călătorește mult în interes de afaceri sau pentru că astfel este specificul jobului. 

Una dintre cele mai mai importante – și, deseori, stresante – etape dinaintea plecării într-o călătorie este făcutul bagajelor. Pentru unii poate fi o activitate ușoară și simplă, dar pentru mulți alții este un adevărat coșmar mai ales atunci când vine vorba de a așeza toate lucrurile trebuincioase și, în special, a nu uita nimic dintre lucrurile cu adevărat importante într-o călătorie. 

Iată câteva idei și strategii pe care le poți adopta data viitoare când vei avea de făcut bagajele în vederea unei deplasări în străinătate

Gândește un plan de ambalare 

Înainte de a deschide geanta de voiaj sau valiza și a începe să arunci de-a valma toate lucrurile de care crezi că vei avea ”neapărată” nevoie pe parcursul călătoriei, este o bună idee să te oprești și să identifici cu ce te vei confrunta în destinația în care vei ajunge. Fă o cercetare succintă asupra stării vremii la destinație pentru întreg intervalul preconizat de ședere. Acum ai la dispoziție diverse site-uri și aplicații meteorologice de încredere care îți pot furniza date destul de precise privind temperaturile și șansele de precipitații. Astfel, poate nu va fi necesar să ambalezi toate puloverele pe care le ai sau 3-4 perechi de ghete dacă vremea se anunță stabilă și relativ plăcută. 

De asemenea, este o bună idee să alegi vestimentație în culori neutre pentru a nu te lăsa prins în mrejele nehotărârii. Hainele în culori neutre, în funcție de scopul călătoriei, pot fi purtate în mai multe ocazii și, astfel, nu ai nevoie să iei mai multe în afară de 1-2 exemplare sau perechi care sunt și confortabile în același timp. 

Odată identificate tipul și numărul de accesorii vestimentare este timpul să începi să le pui deoparte și să triezi obiectele personale de care ai nevoie absolută, de la cosmetice și până la lenjerie, însă nici aici nu ar trebui să te lași cuprins de ”febra” de a avea totul cu tine. Alege cu înțelepciune doar lucrurile strict necesare. 

La finalul părții de planificare nu ar trebui să uiți de documentele necesare care ar trebui așezate separat de restul bagajului. Este vorba aici de actele de identitate (pașaport, carte de identitate), de biletul de avion și, ceea ce este foarte important, de eventualele asigurări de călătorie pentru tine și pentru membrii familiei. Nu este recomandat să pleci fără o asigurare bună de călătorie – așa cum este și asigurarea de călătorie / medicală online de la Allianztiriacunit.ro – care te poate proteja în diverse scenarii neplăcute care se pot ivi: anularea plecării din motive independente de persoana ta, asigurarea bagajelor, eventuale riscuri în cazul practicării de sporturi de agrement la destinație, asistență medicală de urgență și/sau repatriere medicală în cazul nefericit al infectării cu COVID-19. 

Adoptă o strategie de ambalare inteligentă

Una dintre cele mai eficiente moduri de ambalare a bagajelor personale, mai ales în privința accesoriilor vestimentare, este rularea acestora. Majoritatea oamenilor apelează la clasica împăturire, dar este bine de reținut că rularea economisește un spațiu cel puțin dublu. Așa că dacă ai multe haine de luat începe să le rulezi și vei observa că vor încăpea fără să te mai chinui la final să închizi valiza sau geanta. 

Un alt truc inteligent este să folosești ”spațiul de depozitare” oferit de perechile de încălțăminte pe care le iei cu tine. Ai putea de exemplu să pui acolo șosetele sau piesele mici de cosmetică sau orice alte accesorii care pot încăpea. 

Nu aștepta să se umple valiza sau geanta la refuz înainte de a trage fermoarul. Închide valiza când aceasta este aproape plină și redeschide-o apoi. Vei observa că se va crea un pic de spațiu suplimentar prin comprimarea lucrurilor aflate în interior. Astfel, vei mai găsi puțin loc pentru ultimele obiecte pe care le vei lua cu tine. 

Așadar, cu puțină ”strategie” și cu un plan dinainte pus la punct vei scăpa repede de corvoada împachetatului bagajelor și vei putea trece mai repede la partea plăcută – călătoria în sine.

articolul original.
❌