ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Pește Piranha descoperit în Crișul Repede: „Sper să fi fost un accident, specia asta este un pericol pentru ecosistemul indigen”

1 December 2022 at 20:19
image

Garda de Mediu Bihor a declanșat o anchetă după ce un pescar a găsit un pește din specia piranha în râul Crișul Repede, pe raza orașului Oradea.

Peștele găsit nu era viu, însă comisarii de mediu se tem că cineva ar fi putut arunca vreun pește din această specie, în pârâul termal care curge în mincipiu, unde peștii ar fi avut condiții de supraviețuire.

Peştele, un Piranha cu burtă roşie, a fost găsit miercuri, în apropiere de Podul Centenarului, din Oradea, de către Catalin Prichici, un pescar și ecologist din Oradea.

Peştele era mort, cel mai probabil pentru că temperatura apei a coborât sub 10 grade, iar Piranha sunt răpitori de apă dulce care vieţuiesc în apele calde din America de Sud.

Garda de Mediu Bihor va începe să facă verificări în apele din zonă

„Sper să fi fost un accident. Peştele a fost aruncat, recent, în Criş, probabil de un colecţionar de peşti exotici. Vom încerca să găsim persoana, pentru că această specie este un pericol pentru ecosistemul indigen, iar amenda pentru astfel fapte este între 7.500 lei şi 15.000 lei”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Astfel încât, începând de vineri, comisarii Gărzii de Mediu Bihor şi reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor vor face o verificare pe cursul pârâului termal Peţa, în Oradea, unde se găsesc mai multe specii protejate prin lege.

„Vom verifica să nu cumva să fi fost aruncaţi şi în Peţa, căci aici ar avea condiţii de supravieţuire şi, fiind răpitori, ar face ravagii printre speciile indigene”, a spus Şerbănescu.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Minoră de 15 ani, violată în toaleta unui mall din Galați. Făptașul ar fi chiar fostul ei prieten

1 December 2022 at 19:31
image

O minoră de 15 ani din Galaţi a fost violată, miercuri seara, în toaleta unui mall de fostul ei prieten cu doi ani mai mare, informează, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

La data de 30 noiembrie polițiștii gălățeni au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că într-o toaletă din incinta unui mall, amplasat pe bulevardul George Coşbuc din municipiul Galaţi, o persoană ar fi fost obligată să întrețină relații sexuale.

Poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie, ajunşi în scurt timp la faţa locului, au identificat o adolescentă, cu vârsta de 15 ani, care a declarat faptul că, în jurul orei 19:00, s-ar fi întâlnit întâmplător în zona toaletelor cu fostul ei prieten.

Imediat, acesta ar fi tras-o cu forța într-un grup sanitar, acolo unde ar fi constrâns-o, prin amenințări și acte de violență, să întrețină raporturi sexuale cu acesta.

Făptașul n-a mai fost găsit la fața locului

Cel care ar fi comis această faptă nu a mai fost găsit la fața locului, totuși, polițiștii au stabilit cu exactitate cine este persoana, un tânăr de 17 ani.

A fost efectuată cercetarea la fața locului, iar după examinarea medico-legală a minorei, s-a stabilit că aceasta prezintă leziuni ce pot data din ziua în care a fost reclamată fapta, potrivit Adevărul.ro.

„A fost întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de viol, iar cercetările au fost preluate de poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale Galaţi sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, fiind desfăşurate activităţi în vederea depistării adolescentului bănuit de comiterea acestei fapte şi a luării măsurilor legale ce se impun”, a precizat IPJ Galaţi.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Mai multe porturi din Constanța au fost închise din cauza vântului puternic

1 December 2022 at 19:19
image

Porturile fluviale Constanţa Nord, Constanţa Sud-Agigea și Midia au fost închise joi seara din cauza vântului puternic.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că joi, începând cu ora 19.00, au fost oprite manevrele în porturile fluviale Constanţa Nord, Constanţa Sud-Agigea și Midia.

Decizia a fost luată din cauza vântului puternic.

Porturile s-au închis începând cu ora 19.00.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Directoarea unei școli din Bacău, demisă pentru că a refuzat să cheme elevii maghiari la festivitatea de 1 Decembrie: „Ei nu sărbătoresc Ziua Națională a României“

1 December 2022 at 18:34

Directoarea unei școli din Bacău a fost dată afară pentru că a refuzat să cheme la festivitățile de 1 Decembrie copiii unei unități școlare care preda maghiara.

Intâmplarea a avut loc la Școala Gimnazială din comuna băcăuană Pârjol, unde pe 28 noiembrie 2022, la festivitatea de Ziua Națională a României, nu au fost invitați și elevii de la Școala Pustiană, unde majoritatea elevilor erau maghiari.

Discuția a fost purtată cu o altă persoană pe grupul de WhatsApp, iar modul în care directoarea s-a exprimat, în special la adresa copiilor de naționalitate maghiară, e inadmisibil.

„Sunt unguri. Sărbătoresc pe 14 martie. Crucea mamii lor!”, a scris într-un mesaj directoarea.

Sursă Foto – Adevărul

„Mesajul primit pe 27 noiembrie, seara, conținând fragmente dintr-o conversație de pe grupul Whatsapp al Școlii Gimnaziale Pârjol în care doamna director a adresat cuvinte injurioase la adresa elevilor ce aparțin comunității maghiare din satul Pustiana, comuna Pârjol, înregistrat imediat (luni, 28 noiembrie 2022) la Inspectoratul Școlar Județean Bacău a determinat, în mod prioritar, dispunerea cercetării situației semnalate”, a declarat profesorul Anca Egarmin, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău, pentru Ziarul de Bacău.

Directoarea și-a pierdut funcția pe loc

Inspectoratul Școlar Județean Bacău a primit o sesizare în acest caz de la alte cadre didactice și a demarat imediat o anchetă. Directoarea a recunoscut că a făcut afirmațiile amintite și a fost imediat demisă.

„După ancheta ISJ care a confirmat că, în data de 28.11.2022, la activitatea cultural-artistică prilejuită de Ziua Națională a României de la Școala Gimnazială Pârjol nu au fost invitați elevii de la Școala Pustiana, în majoritate de naționalitate maghiară, și în cadrul căreia doamna director a recunoscut că este autoarea mesajului jignitor de pe grupul de Whatsapp al școlii, s-a luat singura măsură posibilă.

Având în vedere gravitatea incidentului cu vădit caracter discriminatoriu, fapt intolerabil mai ales în mediul școlar, mai ales în ceea ce privește conduita unui director de unitate de învățământ, în data de 29 noiembrie 2022, Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bacău a hotărât eliberarea din funcție a doamnei director de la Școala Gimnazială Pârjol”, precizează inspectorul școlar general, profesorul Anca Egarmin.

Șefa ISJ Bacău consideră că atitudinea fostei directoare a fost inadmisibilă și putea crea disensiuni în mica comunitate din localitatea Pârjol, potrivit Adevărul.ro.

„Inspectoratul Școlar Județean Bacău dezaprobă vehement o astfel de atitudine iresponsabilă, de natură a semăna disensiuni artificiale într-o comunitate mică, în care domnește respectul și întelegerea reciprocă. Cu toții suntem români si cu toții trebuie să cinstim ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, în toate semnificațiile ei. Patriotism înseamnă cum cinstim memoria înaintașilor noștri și opera lor istorică – România – nu afirmații nechibzuite”, a mai adăugat inspectorul școlar general.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Pensiile ar putea fi majorate încă o dată în 2023! Marius Budăi: „Nu exclud încă o creştere pentru români”

1 December 2022 at 15:11
image

Ministrul Muncii a anunțat joi, de Ziua României, că pensiile ar putea fi majorate încă o dată anul viitor, în afara de creșterea din ianuarie.

Pensiile românilor ar putea fi majorate încă o dată în 2023, în afară de majorarea cu 12,5% din ianuarie.

„În luna ianuarie pensiile vor veni majorate, așa cum coaliția politică care susține Guvernul a decis. Nu avem niciun fel de sincopă. Vom finaliza până ce facem calculele, până în 10 decembrie, pentru că noi calculăm până în 10 decembrie sumele pentru plata pensiilor pentru luna ianuarie.

Imediat vom implementa și tipărirea cupoanelor de pensie, vor fi acele deschideri de conturi de la început de an, am discutat și cu Poșta Română.

Ziua în care pensionarii vor primi pensia mărită va fi până pe data de 15, știți că la început de an există o procedură tehnică, aceea de deschidere de conturi.

La fiecare început de an bugetar ne mobilizăm, suntem pregătiți și cu siguranță facem tot posibilul să nu fie niciun fel de întârzieri. Vor fi acele câteva zile la început de an care sunt inerente”, a declarat Marius Budăi.

„Nu mă feresc de cuvântul întârziere”

Întrebat dacă Guvernul va putea să mai dea o nouă majorare a pensiilor anul viitor, Marius Budăi nu a negat.

„Suntem în pericol cu următoarele majorări și cu rezolvarea inechităților. Inechitățile nu se rezolvă decât cu impact bugetar.

Nu cred că se gândește cineva sau poate când au scris PNRR s-au gândit să tăiem de la cei care au pensii mai mari, să dăm la cei cu pensii mai mici (…).

Coaliția a luat o decizie acum și dacă în viitor coaliția va lua și alte decizii, și mă bazez pe experiența acestui an 2022, atunci când avem o vorbă, când coaliția a decis, Executivul a executat”, a precizat ministrul Muncii, potrivit Antena3.ro.

Întrebat, totuşi, dacă exclude ca pe lângă această majorare de 12,5% să mai fie o nouă majorare aplicată pensiilor, Budăi nu a negat nici de data asta.

Exact ca în luna decembrie, la începutul lunii ianuarie vor fi două zile libere pentru bugetari, iar pensiile vor fi virate în conturi după data de 3 ianuarie 2023.

Marius Budăi a fost întrebat și dacă există riscul ca în luna ianuarie pensiile să întârzie, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, iar răspunsul a fost: „Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere”.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Nouă copii au fost internați în două zile la secția de terapie intensivă din Iași: „Sunt de vârstă mică, până în 2 ani, cu insuficiență respiratorie”

30 November 2022 at 20:52
image

Nouă copii au fost internați în doar două zile la secția de terapie intensivă din Iași. Diagnosticul este cel de insuficiență respiratorie, iar majoritatea copiilor au ajuns la urgențe cu bronșiolită și pneumonie.

Cei mici au fost internați la Spitalul ”Sf Maria” din Iași.

Medicii remarcă un val de viroze cu complicații, ce necesită internare și multă atenție.

În ultima săptămână, secțiile s-au umplut de copii diagnosticați în Unitatea Primiri Urgențe cu viroze respiratorii, majoritatea complicate cu bronșiolite și pneumonii, micuții pacienții având nevoie de un tratament specific.

„Sunt de vârstă până în 2 ani, cu insuficiență respiratorie”, au transmis medicii.

Medicii sfătuiesc părinții să nu amâne vizitele la medicul de familie

Din nefericire, vârsta predominantă este tot mai mică, astfel încât majoritatea celor care necesită internare au între 0 și 6 luni.

“Sâmbătă și duminică au fost 9 copii de vârstă mică, până în 2 ani, diagnosticați cu insuficiență respiratorie și au fost internați pe ATI.

În acest moment, avem internări încontinuu, peste capacitatea spitalului căci tot mai mulți pacienți ajung în Unitatea Primiri Urgențe cu starea de sănătate degradată deci necesită internare.

Noi îi sfătuim mereu pe părinți să nu amâne vizita la medicul de familie sau la pediatrul copilului încă de la primele simptome pentru a nu se agrava situația” a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria” din Iași, potrivit ȘtirideIași.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Un ciclist italian și-a pierdut viața într-un accident rutier. Davide Rebellin a participat la Turul României anul acesta

30 November 2022 at 19:54
image

Davide Rebellin, un ciclist italian care a participat la Turul României în 2022, a murit în urma unui accident petrecut în Montebello Vicentino din Italia.

Presa italiană a informat publicul cu privire la ciclistul în vârstă de 51 de ani, care ar fi fost lovit de un camion în timp ce mergea cu bicicleta de-a lungul unui drum regional.

Conform jurnaliștilor, accidentul a avut loc chiar înainte de prânz, la o intersecție, iar șoferul camionului nu a oprit, fiind în acest moment căutat de polițiști.

Este posibil ca Davide să nu-și fi dat seama de producerea accidentului. Davide Rebellin a participat în 2022 la Turul României, la care a fost cel mai în vârstă competitor. Ultima victorie a ciclistului a avut loc în 2017, când Rebellin a câștigat o etapă în Turul Iranului.

Ciclistul italian a câștigat Turul Sibiului în 2013

Rebellin a câștigat în România o etapă și clasamentul general în Turul Sibiului, în 2013.

În cariera sa, Rebellin a participat la 19 mari tururi, iar cel mai bun rezultat l-a obținut în Giro 1996, când a câștigat o etapă și a terminat pe locul 6 în clasamentul general.

La acea ediție, Rebellin a purtat timp de 6 zile tricoul roz.

În același an, a terminat pe locul 7 la general în Vuelta.

Cariera sa a fost pătată și de un scandal de dopaj. În 2009, Comitetul Olimpic Italian a anunțat că Rebellin a fost depistat pozitiv la o substanță interzisă la un test efectuat în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing (2008).

Rutierul a cerut proba B, dar rezultatul a fost același, astfel că a urmat un lung proces, în care Comitetul Olimpic din „Cizmă” îi cerea acestuia despăgubiri de 500.000 de euro pentru denigrarea imaginii sportului italian, dar și o pedeapsă de 12 luni de închisoare, pe baza unei legi introduse în 2000, care prevedea închiderea sportivilor până la 3 ani pentru cazuri de dopaj.

În 2015, o instanță din Padova l-a achitat pe Rebellin de toate acuzațiile, potrivit Cyclingnews.com.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Orașul San Francisco autorizează folosirea roboților ucigași

30 November 2022 at 18:06
image

Consiliul Supervizor al orașului San Francisco a aprobat cu 8 voturi la o inițiativă controversată, care ar permite poliției să disloce roboții capabili să folosească forța letală în circumstanțe deosebite.

Votul a urmat unei dezbateri aprinse pe marginea inițiativei care le-ar permite polițiștilor să folosească roboți pentru a ucide „atunci când riscul pierderii de vieți omenești, civili sau polițiști, este iminent, iar polițiștii nu pot controla amenințarea prin folosirea forței sau prin tactici de dezescaladare”, potrivit Washington Post.

De asemenea, măsura are nevoie de un al doilea vot săptămâna viitoare și de aprobarea primarului.

„Ar putea apărea o circumstanță extraordinară în care, într-o potențială situație de urgență nemaipomenită, (poliția) ar putea dori să folosească forța letală pentru a împiedica pe cineva să facă și mai mult rău”, a declarat Aaron Peskin, membru în Consiliul Supervizor.

Publicația mai menționează că trei membri ai Consiliului, Dean Preston, Hillary Ronen și Shamann Walton, au votat împotrivă.

„Există un potențial serios de a folosi greșit sau de a abuza de tehnologia militară, într-o situație în care nu este necesar”, a declarat Dean Preston.

Roboții ucigași, în curând în ajutorul polițiștilor din San Francisco

Consiliul a adoptat un amendament care prevede ca unul dintre cei doi comandanți ai Poliției din San Francisco Police să autorizeze folosirea unui astfel de robot letal.

Un purtător de cuvânt al poliției, Robert Rueca, a declarat pentru Washington Post că poliția are mai mulți roboți în dotare și că nu plănuiește să-i doteze cu arme de foc.

În schimb, roboților ar putea să le fie atașate încărcături explozive, pentru a putea pătrunde în anumite spații baricadate sau ar putea fi folosiți pentru „a contacta, scoate din acțiune ori pentru a dezorienta” un suspect periculos, fără a pune în pericol viața unui polițist.

Înainte de acest episod au existat relatări potrivit cărora primul caz de folosire a unui robot letal în SUA s-a întâmplat în 2016, când poliția din Dallas a ucis un suspect înarmat, acuzat că ar fi împușcat cinci polițiști, prin detonarea unui dispozitiv exploziv amplasat pe un robot care a fost trimis în spațiul în care se adăpostea suspectul, potrivit CNN.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Un tânăr beat și drogat a avariat cu mașina o rețea de alimentare cu gaz metan. Au fost afectate mai multe gospodării

30 November 2022 at 17:47
image

Un tânăr din Oradea a avariat cu autoturismul propriu o rețea de alimentare cu gaz metan. Băiatul se afla sub influența drogurilor, dar și a alcoolului.

Un tânăr de 29 de ani a intrat cu mașina într-o casă și a avariat o rețea de gaz metan.

Accident s-a petrecut în Oradea, unde un băiat care se afla sub influența alcoolului și a drogurilor a intrat cu mașina într-o rețea de gaz metan.

Polițiștii au constatat că bărbatul conducea băut și sub influența drogurilor.

Gazele localnicilor, întrerupte până când se va remedia situația

Operatorul de gaze a oprit furnizarea acestora până când se va remedia situația.

În urma accidentului, mai multe gospodării au fost afectate.

Autoritățile ajunse la fața locului efectuează cercetări cu privire la stabilirea cauzelor în care s-a produs accidentul, potrivit Digi24.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | Un dâmbovițean a fost găsit în șoc hipotermic și cu arsuri pe corp într-o livadă. Era dat dispărut de familie

30 November 2022 at 16:50
image

Un bărbat de 52 de ani din județul Dâmbovița a fost salvat în ultima clipă de echipele de căutare alertate de familie. Omul a plecat de acasă și pentru că nu au mai dat de el, de două zile, rudele au cerut ajutorul poliției și jandarmeriei. Când l-au găsit salvatorii era în șoc hipotermic și avea arsuri pe mâini și picioare.

Polițiști, jandarmi, pompieri și localnici s-au mobilizat astăzi pentru a-l căuta pe un localnic din comuna Malu cu Flori.

Bărbatul plecase de acasă pe data de 28 noiembrie. Ar fi lăsat și un bilet, dar fără să-și explice intențiile.

Pentru că nu a mai revenit la domiciliu, rudele au sunat la 112. Imediat s-au format echipe de căutare care au verificat zona.

“În urma activităților de căutare efectuate de polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Voinești, alături de efective de la Serviciul de Investigații Criminale, luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale, reprezentanți de la primăria din localitate, voluntari, jandarmi, pompieri, a fost identificat, într-o livadă din Malu cu Flori, un bărbat de 52 de ani, din localitate. Cel în cauză ar fi plecat voluntar de la domiciliu în ziua de 28 noiembrie”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Poliție Dâmbovița.

Omul a fost găsit în livadă, cu o stare precară și arsuri pe corp

Bărbatul a fost găsit într-o livadă din Malu cu Flori. Acesta se afla într-o stare gravă, având și arsuri pe corp.

“După aproximativ 2 ore și jumătate echipajele constituite pentru cautare au găsit persoana dispărută. Aceasta era constienta, cooperanta, prezenta soc hipotermic și arsuri de gradul I și II pe membrele superiore și inferioare. Bărbatul de 52 de ani a primit îngrijiri medicale la fața locului, ulterior fiind preluat de către echipajul SMURD în vederea transportului la UPU Târgoviște pentru îngrijiri de specialitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Dâmbovița.

Cercetările continuă pentru a stabili ce s-a întâmplat cu bărbatul în perioada în care a fost dat dispărut.

articolul original.

Acesta este tabelul înălțimii ideale pentru femei. Cât de înalt ar trebui să fii, în funcție de greutatea ta actuală

30 November 2022 at 14:48

Greutatea corporală îi preocupă pe majoritatea oamenilor, atât pe bărbați, cât și pe femei, însă puțini știu ce înălțime ar trebui să aibă pentru kilogramele avute.

Obezitatea tinde să devină o problemă majoră chiar și în România, ea fiind responsabilă de instalarea mai multor afecțiuni grave precum diabet de tip 2, hipertensiune arterială sau osteoartrită.

Nivelul crescut de colesterol și valorile tensiunii arteriale pot fi însă reglate chiar și după pierderea a 4-5 kilograme acumulate.

Pentru a slăbi, este important sa îți cunoști și înălțimea, astfel încât, vei cunoaște și numărul kilogramelor pe care ar trebui să le ai.

Greutatea recomandată în funcție de înălțime poate fi un criteriu după care să te ghidezi.

Deci, în cazul în care ai 150 de cm, greutatea ideală ar fi 39 kg, iar dacă ai 155 de cm, ar trebui să ai 43,1 kg.

Înălțimea pe care multe dintre femei o au începe de la 160-165 de cm și se oprește pe la 173 cm, de obicei, deci iată ce ar trebui să știi!

Pentru o femeie care are o înălțime de 160 de cm, greutatea ideală ar fi de 47,2 kg, iar pentru o înălțime de 163 de cm, greutatea ideală ar fi de 49 de kg.

În tabel puteți vedea, pe baza înălțimii voastre, care sunt kilogramele necesare.

De asemenea, femeile ar trebui să utilizeze formula: înălțimea (cm) – 100 – greutatea ideală – [(înălțimea (cm) – 150)/2,5 + (vârsta (ani)) – 20)/6].

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

O femeie a vrut să deschidă ușa avionului în timpul zborului, apoi a mușcat un pasager care a vrut s-o oprească: „Isus mi-a spus să fac asta”

30 November 2022 at 13:30
image

O pasageră dintr-un zbor Southwest Airlines a încercat să deschidă ușa avionului în mijlocul zborului, susținând că ”Isus i-a spus” să facă asta, apoi a mușcat un pasager care intenționa să o oprească.

O femeie în vârstă de 34 de ani se afla într-un avion care zbura din Houston la Ohio. Dintr-o dată, ea a devenit foarte agitată pentru că însoțitorii de bord nu au lăsat-o să ajungă la ieșirea de urgență.

Un alt pasager a intervenit ca să o oprească pe pasageră, iar ea l-a mușcat de coapsă.

Apoi femeia a început să se lovească cu capul pe podeaua avionului, susținând că „Isus i-a spus să zboare în Ohio și Isus i-a spus să deschidă ușa”, potrivit Click2Houston.

Pasagerii s-au speriat și au povestit incidentul șocant.

„Mă gândeam la cel mai rău scenariu, că acel avion se va prăbuși”, a declarat un pasager care a văzut scena.

Ce le-a spus pasagera autorităților

Din cauza acestui incident, avionul a aterizat de urgență pe aeroportul din Little Rock. Totodată, cursa care ar fi trebuit să dureze inițial trei ore s-a prelungit la șase ore.

La sol, femeia a fost reținută de polițiști, în timp ce pasagerul mușcat a fost tratat cu antibiotice și vaccinat împotriva hepatitei.

După incident, pasagera le-a spus autorităților că a plecat de acasă sâmbătă dimineață, fără ca soțul ei să știe și că spera să-și viziteze un prieten de familie din Maryland.

„Nu zburasem de mult timp.. am devenit anxioasă, dar în mod normal nu aș fi făcut astfel de lucruri”, le-a spus ea autorităților.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Lucian Romașcanu, reacție la adresa lui Csoma Botond: „Transilvania este istoric a românilor, unde trăiesc și unguri și sași și evrei”

28 November 2022 at 20:09
image

Scandal la ședinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată sărbătoririi Zilei Naţionale a României, după ce deputatul UDMR Csoma Botond a declarat, de la tribună, că ”liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a venit în scurt timp cu o reacție: „Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei”.

Deputatul UDMR Csoma Botond a susţinut, luni, într-un discurs în Camera Deputaţilor, că „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”.

Declaraţia deputatului UDMR a înfuriat-o pe senatoarea Diana Şoşoacă, iar Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor,  a fost la un pas să încheie şedinţa solemnă. Totodată, parlamentarii AUR au părăsit sala de plen.

„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeași parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist, reducționist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent și care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de dușman, afectând grav relațiile interetnice.

Plecând de la exemplul reconcilierii franco-germane, diferite comunități ar trebui să se bucure de dreptul de a avea o abordare și interpretare proprie, a unor evenimente istorice, fără ca acest fapt să determine indignare și să genereze teste de loialitate aplicate acelei comunități, de către o parte a societății.

Liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc. Și acest lucru s-a reflectat și în textul declarației de la Alba Iulia”, a declarat deputatul UDMR Csoma Botond, potrivit Digi24.ro.

Ce mesaj a scris Lucian Romașcanu pe Facebook

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, nu a rămas indiferent și a venit cu o reacție referitoare la acest scandal, pe pagina de Facebook:

„Astăzi, la ședința solemnă a Parlamentului României am trăit bucuria rememorării imensei realizări istorice, regăsirea între granițele aceluiași stat național a tuturor provinciilor unde românii erau, de veacuri, majoritari.

Între discursurile parlamentarilor, încărcate de patriotism dar și de date istorice, unul discordant l-a avut, din păcate, un parlamentar al UDMR, deputatul Csoma Botond.

Fiind un răspuns „la cald”, mă rezum acum doar la câteva idei:

– Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit și trăiesc și unguri și sași și evrei.

– declarația de la Alba Iulia a fost și este o promisiune respectată a statului român.

– România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privința tratamentului minorităților, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezență în aproape toate guvernele post-decembriste, învățământ de toate gradele în limba maternă etc. etc.

România și românii trebuie să fie respectați și apreciați pentru toate cele menționate!

Nimeni nu ar trebui sa aibă motive sau interes să joace o carte periculoasă care a dovedit, istoric, un potențial distructiv major.

La Mulți Ani, România!

La Mulți Ani, românilor, de toate naționalitățile!”, a fost mesajul transmis de Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa din Hawaii, a început să erupă după aproape 40 de ani

28 November 2022 at 19:12

Vulcanul Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, a început să erupă pentru prima dată în aproape 40 de ani.

Vulcanul Mauna Loa din Hawaii a început să emane cenuşă şi resturi vulcanice care au căzut în apropiere, într-o arie limitată, au declarat luni autorităţile locale.

Erupția a început duminică noaptea târziu (ora locală) în craterul din vârf al vulcanului de pe Big Island, a precizat serviciul de prospectare geologică al SUA (US Geological Survey – USGS).

„În acest moment, scurgerile de lavă sunt limitate la zona de vârf şi nu ameninţă comunităţile aflate în aval”, se arată în notificarea USGS.

Cu toate acestea, autoritățile avertizează, pe baza evenimentelor anterioare, că etapele timpurii de erupţie ale acestui vulcan pot fi foarte dinamice, iar locaţia şi înaintarea fluxurilor de lavă se pot schimba rapid.

Fluxurile de lavă din regiunea de vârf erau vizibile din Kona

În prezent, nu există nicio informaţie privind o erupţie printr-o altă fisură.

„Cât timp va erupe vulcanul şi dacă ar putea cauza scurgerea lavei în zonele populate ale insulei este imposibil de prezis”, a declarat Miel Corbett, purtătoare de cuvânt a USGS.

”Dar vă pot spune că suntem în comunicare constantă în acest moment cu apărarea civilă din Hawaii şi ei oferă actualizări membrilor comunităţii”,a mai spus ea.

Deși a subliniat că nu există niciun indiciu că lava ar fi ieşit din zona de vârf, agenţia de apărare civilă a precizat că a deschis adăposturi în Kailua-Kona şi Pahala, deoarece are informaţii referitoare la persoane care deja s-au autoevacuat de-a lungul coastei de sud Kona.

USGS a avertizat rezidenţii care ar putea fi ameninţaţi de scurgerile de lavă ale vulcanului Mauna Loa că ar trebui să fie pregătiţi în cazul unei erupţii.

Oamenii de ştiinţă erau deja în alertă observând în ultimul timp o creştere a frecvenţei cutremurelor la vârful vulcanului care a erupt ultima dată în 1984.

Mauna Loa este unul dintre cei cinci vulcani care formează împreună Big Island din Hawaii, cea mai sudică insulă din arhipelagul Insulelor Hawaii, potrivit BBC.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Miliardarul rus Viaceslav Taran a murit după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușit în Monaco

28 November 2022 at 18:49
image

Viaceslav Taran, președintele companiei Libertex Group, dar și fondatorul Forex Club, a murit după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușit. Accidentul aviatic s-a produs în spațiul aerian al Principatului Monaco.

Elicopterul companiei Monacair în care se afla Taran s-a prăbușit pe Coasta de Azur, pe 25 noiembrie, la Villefranche-sur-Mer, între Nisa și Monaco.

Aparatul de zbor efectua o cursă din orașul elvețian Lausanne spre Monaco, iar Taran era singurul pasager. În afară de el, în elicopter se afla pilotul de 35 de ani.

Compania de elicoptere Monacair a refuzat oficial să comenteze detaliile anchetei.

În ultimii zece ani, Viaceslav Taran a locuit în Monte Carlo

În ultimii zece ani, Taran nu a locuit în Rusia, ci în Monte Carlo.

Miliardarul rus a fost membru al Consiliului de Administrație al dezvoltatorului de portofel criptografic YouHodler din Lausanne, de unde s-ar fi întors cu elicopterul în ziua accidentului.

Forex Club este un brand multinațional cu 25 de ani de experiență pe piața financiară și de tranzacționare online.

Compania oferă clienților săi să tranzacționeze acțiuni, valute, mărfuri, aur, petrol, gaze.

În 2018, Banca Centrală a Rusiei a retras licența acesteia, dar și altor companii-forex din Federația Rusă.

În prezent, compania activează în calitate de broker-online sub brandul Libertex Group.

Viaceslav Taran era căsătorit cu Olga, editorul renumitei reviste Hello Monaco, și are trei copii, potrivit Monacolife.net.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Expertiză în cazul bebelușului mort după botez în Suceava, refăcută de INML. Ce au cerut părinții

28 November 2022 at 18:25
image

Cazul bebelușului mort după botez în Suceava a fost cel care a dat startul unor revolte în privința ritualului de creștinare de tip ortodox. INML reface expertiza privind cauza decesului, după ce autoritățile locale au stabilit că micuțul a murit de pneumonie, iar părinții au contestat raportul.

Totuși, expertiza privind cauza decesului este refăcută de specialiștii de la INML abia acum, după jumătate de an de la raportul inițial al autorităților locale, care arăta că micuțul a murit de pneumonie.

În câteva săptămâni, medicii legiști din București vor oferi un nou raport procurorilor suceveni, după ce familia victimei a contestat expertiza inițială și a cerut un raport care să țină cont de mai multe puncte sensibile.

Părinții bebelușului mort după ce s-a botezat la o biserică din Suceava în anul 2021 au contestat raportul legiștilor suceveni, care spun că micuțul a murit de pneumonie și așteaptă în următoarea perioadă rezultatul raportului întocmit de medicii din Capitală.

Avocatul părinţilor lui Iustin, Ioan Bulboacă, a primit la acea vreme raportul medico-legal al necropsiei, care arată că nu există nicio legătură între ceremonie şi moartea copilului, care, în opinia legiştilor suceveni, ar fi fost cauzată de o pneumonie severă.

„Cauza la momentul decesului a fost înec şi s-a constatat o cantitate de lichid care a fost înghiţită de copil. În raportul de necropsie nu s-a mai pomenit nimic despre acest lucru şi s-a decis cauza decesului: o pneumonie preexistentă. Lucru acesta nu corespunde adevărului. Dacă exista cel mai mic semn de boală, copilul era dus la medic, nu la botez”, susţine sursa citată.

După ce au primit acest rezultat, părinții copilului au cerut o expertiză la Institutul „Mina Minovici” din Capitală şi au solicitat şi opinia unor experţi din străinătate.

Avocatul Marcel Balatchi, cel care îl reprezintă pe preotul Alexandru Mazarache, a declarat pentru că, din punctul său de vedere, Parchetul ar trebui să renunţe la acuzaţia de omor din culpă adusă clientului său, iar dosarul să fie clasat.

„Din punctul nostru de vedere, concluziile raportului nu reprezintă o «răsturnare de situaţie» sau «o lovitură de teatru». Pentru mine, personal, nu-i nicio surpriză, mă aşteptam la aceste concluzii. Prezentarea evenimentelor a fost denaturată în presă. Dacă aţi citit concluziile raportului, mai este ceva neclar? Am citit că părinţii micuţului vor contesta, au anumite căi procedurale”, a declarat pentru „Adevărul” avocatul Marcel Balatchi.

Bebelușul, rămas fără aer la botez

Iustin s-a născut prematur la„Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

El a fost externat pe 5 ianuarie 2021 şi a fost botezat pe 31 ianuarie, în biserica „Sf. Constantin şi Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava.

Înainte să fie băgat în apa, pruncul plângea foarte tare, cu toată puterea, apoi, după ce a fostt scos din apă şi pus în braţele naşei, copilul nu a mai scos sunete la fel de puternice.

În filmarea realizată se vede că bebeluşul este scufundat în apa din cristelniţă de preot cu faţa în sus, deși speciliştii spun că băiatul trebuia ţinut cu faţa în jos.

Naşii au observat că micuţul nu mai poate să respire atunci când au început să-l îmbrace, apoi i-au acordat primul ajutor, în timp ce familia a sunat la 112.

Medicul care a sosit la faţa locului şi a făcut manevrele de resuscitare asupra bebeluşului declara atunci că i-a scos din plămâni 110 ml de lichid de consistenţa apei.

Copilul a fost transportat la spital şi a murit 12 ore mai târziu în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Dacă într-o primă fază medicii au constat înecul prin imersie de apă, în raportul medico-legal al necropsiei, care a fost întocmit ulterior, se arată că pruncul a murit din cauza unei pneumonii severe.

Ca să demonstreze ipoteza bolii, legiştii au menţionat inclusiv faptul că părinţii nu şi-au vaccinat copilul imediat după naştere, în Maternitate, şi că nu l-au înscris apoi la un medic de familie, potrivit Adevărul.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Fostul primar din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a fost reținut în dosarul spălării Porții Sărutului cu jet de apă

28 November 2022 at 17:35
image

Fostul senator şi primar din Târgu Jiu Florin Cârciumaru a fost reținut, luni seară, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Florin Cârciumaru în vârstă de 66 de ani, fost primar al orașului Târgu Jiu între 2000 și 2016, a fost reținut, luni, 28 noiembrie, de procurorii Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Potrivit unor surse judiciare citate de Gazeta de Sud, fostul senator este acuzat de mărturie mincinoasă într-un dosar care are legătură cu o faptă din 2013, spălarea Porții Sărutului cu jet de apă.

Informația că Florin Cârciumaru a fost reținut, în dosarul privind spălarea cu jet de apă sub presiune a Porții Sărutului, Mesei Tăcerii și Aleii Scaunelor, capodopere ale lui Brâncuși de la Târgu Jiu, a fost publicată de Narcis Daju, reprezentant al Asociației Grupul de Acțiune în Interes Public, pe pagina sa de Facebook.

Fostul primar ar fi grav bolanv

Potrivit jurnalistului, dosarul a fost deschis în 2013, iar procurorii au dat patru ordonanțe de clasare, toate fiind contestate la Judecătoria Târgu Jiu, care a returnat dosarul pentru continuarea cercetărilor.

Fostul șef al PSD Gorj va fi prezentat din nou marți la audieri, la Parchetul Județean Gorj.

De asemenea, potrivit publicației Impact în Gorj, Florin Cârciumaru ar fi grav bolnav.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Podul de la Brăila nu va fi gata până la sfârșitul anului acesta, așa cum au anunțat autoritățile. Când ar putea fi finalizată construcția

28 November 2022 at 17:17
image

Experții cred că noul pod care va lega județele Brăila și Tulcea este imposibil de deschis circulației până la finalul anului 2022, chiar dacă autoritățile au spus că va fi gata până la data de 20 decembrie.

În ciuda acestui angajament, lucrările sunt departe de a fi finalizate, iar noul termen estimat de Compania de Drumuri este începutul verii 2023.

Lungimea podului va fi de doi kilometri, iar ca lungime va fi al treilea din Europa.

Totodată, podul suspendat de la Brăila, pe care îl construiește o asociere italo-niponă, avea termen contractual de finalizare decemebrie 2021, dar a primit o extensie de un an până la sfârșitul lunii decembrie.

Podul de o jumătate miliard de euro s-ar putea deschide tocmai la vara anului viitor, a spus Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei de Drumuri.

„Iată că ne aflăm la sfârșitul lunii noiembrie 2022 și se zărește foarte departe momentul finalizării măcar a posibilității folosirii podului, cu niște minime drumuri de acces. Putem vorbi de vara anului 2023”, a declarat Șerbănescu.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a anunțat faptul că mult-așteptata finalizare a podului suspendat de la Brăila nu este posibilă la finalul lui 2022, așa cum își luase angajamentul constructorul.

Scrioșteanu a făcut o vizită neanunțată la șantierul podului pentru a verifica în ce stadiu se află lucrările, dar și pentru a se asigura că promisiunea antreprenorului cu privire la darea în trafic în luna decembrie 2022 a acestui obiectiv este susținută și de realitatea din teren.

„Stadiul șantierului, mobilizarea de oameni, utilaje și resurse din șantier nu confirmă susținerile repetate ale asocierii de antreprenori cu privire la finalizarea lucrărilor în luna decembrie atât a podului, cât și a primei etape a drumurilor de legătură”, anunță Ionel Scrioșteanu, potrivit România-actualități.ro.

Podul de la Brăila, printre cele mai înalte construcții din România

Totodată, Ionel Scrioșteanu mai spune că antreprenorul care realizează lucrarea de anvergură susține că sunt șanse să fie deschis circulației podul și prima etapă a drumurilor de legătură, în decembrie 2022.

„Antreprenorul principal a promis că ne va comunica un grafic de lucru detaliat pe zile, până la sfârșitul anului, care să cuprindă necesarul și mobilizarea de resurse (umane, materiale și logistice), astfel încât să demonstreze tehnic posibilitatea de a se pune în circulație podul și prima etapă a drumurilor de legătură, în luna decembrie.

Voi solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere #CNAIR prezența zilnică a responsabililor de acest proiect în șantier, pentru a avea o monitorizare permanentă a resurselor asumate și mobilizate în teren, iar săptămânal să ne comunice (Ministerului Transporturilor și Infrastructurii) situația din șantier”, a mai spus Scrioșteanu.

Și Cristian Pistol, directorul general al CNAIR, a spus, în urmă cu o săptămână, că podul nu poate fi deschis până la finalul anului.

“Văzând lucrările eu așa consider, că nu poate fi deschis, dar fără un raport al inginerului, totuși nu e o părere obiectivă, trebuie să așteptăm evaluarea. Astaldi și-a asumat că la sfârșitul anului termină Podul și o parte a drumurilor de legătură astfel încât și nu rămână un pod muzeu”, a declarat Pistol.

„În ceea ce priveşte graficul pe care dânşii l-au depus la companie, un grafic neasumat de către inginer şi de noi, au un termen de finalizare undeva în 2025”, a adăugat șeful CNAIR.

Podul suspendat de la Brăila are o lungime totală de 1,97 kilometri, deschiderea centrală este de 1,12 kilometri, iar cele două turnuri, câte unul pe fiecare mal, vor avea o înălțime de 192,64 metri, devenind, astfel, cele mai înalte construcții din România.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Tinerii nu vor să mai devină oameni ai legii! Sindicatul Național al Polițiștilor: „Profesia de polițist nu mai este atractivă pentru ei”

28 November 2022 at 16:31
image

Concursul pentru admiterea în școlile de agenți de poliție, sesiunea octombrie-decembrie 2022, aflat încă în desfășurare, scoate în evidență tristul adevăr, susțin sindicaliștii de la SNPPC. Mai exact, profesia de polițist nu mai reprezintă un țel pentru tinerii de astăzi.

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) susține, într-un comunicat, că profesia de polițist nu mai este atractivă din cauza lipsei de predictibilitate în salarizare, în carieră și pensionare.

Potrivit sindicatului polițiștilor, numărul candidaților la școlile de poliție a fost în acest an puțin peste numărul de locuri, concurența fiind puțin mai mare de un candidat pe loc.

Tinerii nu prea mai vor să devină polițiști, este tristul adevăr din România.

La școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina, pe 1340 de locuri au rămas 1832 de candidați, adică, 1.36 de candidați pe loc, iar la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșean” din Cluj Napoca, pe 300 de locuri au rămas 426 de candidați, mai exact, 1.42 de candidați pe loc.

Aceeași situație este și la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea, unde pe 240 de locuri au rămas 275 de candidați, respectiv 1.14 candidați pe loc.

„Lipsa de predictibilitate în salarizare, în carieră și în pensionare constituie principalele cauze ale acestei realități, care determină o bază ineficientă de selecție a viitorilor polițiști, asta chiar și în condițiile unei perioade reduse de școlarizare, ceea ce se va repercuta negativ asupra întregii societăți, în viitorul apropiat”, susțin sindicaliștii.

„Să nu vă tragă curentul pe care l-ați scumpit”

„1- PREDICTIBILITATE ÎN CARIERĂ: orice polițist trebuie să beneficieze de o carieră previzibilă în timp, sigură și stabilă, în funcție de studiile absolvite, de experiența dobândită pe parcurs, de rezultatele profesionale, de nevoile sale de dezvoltare profesională, dar și de cele ale sistemului. Un Ghid al carierei, cu bătaie lungă, similar Statutului polițistului – adică reglementat la nivel de lege, pentru a nu putea fi modificat peste noapte, în funcție de un interes sau altul -, este absolut necesar, astfel încât tinerii să poată determina, în proporție de minim 90%, cariera pe care o vor urma în structurile polițienești ale MAI;

2- PREDICTIBILITATE ÎN SALARIZARE: orice tânăr care își dorește o carieră de polițist va fi interesat și de salarizare. Aceasta trebuie să-i asigure polițistului – cap de familie – un trai decent și, implicit, să nu creeze premise pentru devianțe profesionale sau corupție. De aceea, salarizarea nu trebuie sa fie batjocoritoare și impredictibilă, cum se întâmplă de o vreme, iar nivelul venitului lunar oferit de stat trebuie să aibă un cuantum rezonabil;

3- PREDICTIBILITATE ÎN PERSPECTIVA PENSIONĂRII: orice tânăr care dorește să îmbrățișeze cariera de polițist trebuie să știe, de la bun început, că va avea o viață profesională plină de riscuri, de interdicții și incompatibilități, pe care și le asumă, prin depunerea Jurământului și dobândirea calității de funcționar public cu statut special. Dar principiul simetriei impune ca el să știe, de la bun început, și care sunt condițiile de pensionare, vârsta la care va trece în rezervă, formula de calcul a pensiei și că – cel mai important – REGULA NU SE VA SCHIMBA ÎN TIMPUL JOCULUI!”, transmit sindicaliștii.

„La admiterea care se va finaliza luna următoare a.c., pentru prima dată în istorie nu se vor ocupa locurile la Școlile de Agenți de Poliție din MAI, în condițiile în care nici măcar locurile de încadrare directă din sursă externă, din toamna anului 2022, nu au fost ocupate în totalitate; în viitorul apropiat, deficitul ar putea ajunge la 30.000 polițiști, iar funcționarea sistemului de ordine publică se va bloca de la sine”, se mai precizează în comunicat.

„Domnilor guvernanți: puteți stinge lumina…și închideți ușa după noi, să nu vă tragă curentul pe care l-ați scumpit!”, se arată în încheierea comunicatului SNPPC.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.
❌