ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Polițist local din Timiș, reținut pentru că falsifica amenzi aplicate șoferilor. Ce pedeapsă riscă bărbatul

29 September 2022 at 12:38
image

Autoritățile din Timișoara au deschis o anchetă în cazul unui ofițer de poliție local din Dumbrăvița, care a fost reclamat de mai mulți oameni că falsifica procesele-verbale pentru amenzi.

Polițistul local din Timișoara, care falsifica amenzi și aduna bani pentru bugetul local, a fost pus sub control judiciar.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore într-un dosar pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Judecătorul de drepturi și libertăți a decis că agentul acuzat va rămâne sub control judiciar timp de 60 de zile.

Totodată, o reacție a venit și din partea Primăriei din Timiș.

„Instituția colaborează cu organele de urmărire penală în vederea respectării principiului aflării adevărului. Precizăm că pe perioada desfășurării anchetei nu pot fi divulgate date și informații privitoare la caz, pentru a nu influența rezultatul anchetei”, a transmis Primăria Dumbrăvița.

Șoferii auto, păcăliți de către polițistul local

Polițiștii au intrat pe fir după ce o persoană și-a dat seama că a fost amendată în fals de polițistul local și a sesizat polițiștii. Surse din cadrul anchetei spun că ar fi falsificat mai multe procese-verbale de contravenție pe care le-a și semnat în fals.

Agentul întocmea procese-verbale de amendă şi le semna în locul celor pe care îi „amenda”. La un moment dat, aceştia aflau că au de plătit amenzi.

Cei mai mulţi achitau sumele, banii intrând în bugetul local. Acesta ar fi dat multe amenzi șoferilor, deși oamenii nu au încălcat legea, potrivit Agerpres.ro.

„Miercuri, 28 septembrie 2022, IPJ Timiș, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, a efectuat o percheziție la sediul Poliției Locale Dumbrăvița, percheziție care viza ridicarea unor documente. Instituția colaborează cu organele de urmărire penală în vederea respectării principiului aflării adevărului. Precizăm că pe perioada desfășurării anchetei nu pot fi divulgate date și informații privitoare la caz, pentru a nu influența rezultatul anchetei”, transmit cei de la IPJ Timiș.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Mama gemenilor care au căzut de la etajul zece anul trecut, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare

29 September 2022 at 11:37
image

În august, 2021, un băiețel și o fetiță de doi ani au murit după ce au căzut de la etajul zece al unui bloc din Pitești. Acum, magistrații au decis că femeia trebuie să ispășească trei ani de închisoare cu suspendare.

„Condamnă pe inculpata Vizu Andreea Violeta, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare, sub aspectul săvârşirii la data de 11.08.2021 a infracţiunii de ucidere din culpă. (…) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 5 ani”, este soluţia pronunţată de judecătoria Ploieşti.

Incidentul s-a petrecut în luna august, anul 2021, atunci când doi gemeni, respectiv, o fetiță și un băiețel de nici trei ani au murit din cauza indolenței mamei lor. În timpul nenorocirii petrecute, mama lor transmitea live pe Facebook în timp ce fuma și făcea alte activități.

În plus, magistraţii au dispus, prin sentinţă, interzicerea unor drepturi, inclusiv pe cel de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, părinteşti şi de a fi tutore sau curator, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

„Impune condamnatei să frecventeze trei programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Prahova sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin. (3) Cod penal, condamnata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile în cadrul societăţii Servicii de gospodărire urbană Ploieşti S.R.L. sau în cadrul Administraţiei parcului memorial Constantin Stere, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă”, a mai dispus instanţa de judecată, potrivit News.ro.

Decizia poate fi contestată cu apel

Totuși, decizia nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.

Anul trecut, în urma incidentului petrecut în Ploiești, care a șocat întreaga țară, femeia pe nume Andreea, dădea vina pe alte persoane pentru cele întâmplate.

„Am făcut un live, nu cred că am stat mai mult de 10 minute pe live, n-am stat. Măsuţa era în colţul geamului. Şi de atunci mi-am dat seama, copiii mei au căzut pe geam. Sau s-a întâmplat ceva. Copiii, da, erau singuri în cameră. Când a venit Poliția eu am intrat în cameră, m-a trimis Poliția… «Du-te, vezi ce fac copiii». Când intru în cameră, o văd… ditamai salteaua aia, nu puteam s-o ridic singură. Doar doi bărbați o ridicau. Că era saltea veche. Şi unde era salteaua? Era dată jos din pat. Cum puteau copiii ăștia să mute salteaua? N-aveau cum, asta nu-mi iese din cap, n-aveau cum.

Nu sunt vinovată cu nimic. Poliţia m-a găsit nevinovată. Mi-a zis să stau liniştită. Vine mâine dimineaţă şi mă ia de aici, pentru că mă ameninţă foarte multă lume. Vreau să stau tot timpul lângă mormântul lor, să mă duc mereu să îi văd.”, spunea femeia atunci.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Cât câștigă un tractorist. Femeile din Iași se bat pe această meserie. Salariile sunt uriașe!

29 September 2022 at 07:02
image

Un număr tot mai mare de femei din Iași vor să devină tractoriste. Fie pentru că este o meserie bănoasă, fie pentru că agricultorii nu mai găsesc tractoriști sau doar pentru că ieșencele obțin punctaje mari la proiectele europene. Femeile se înscriu la concursurile organizate de Direcția Agricolă.

În ultimii 3 ani, 10 femei au finalizat aceste cursuri, ceea ce oricum reprezintă un număr foarte mare, având în vedere că agricultorii, acum sunt de sex feminin.

Acestea se înscriu la cursurile organizate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași din diverse motive, iar în ziua de azi, cine nu are nevoie de un salariu din care să te alegi cu ceva?

Una dintre absolventele cursului de tractorist este Monica Balla. Producătoarea se ocupă împreună cu familia de 5,7 hectare cu lavandă, în comuna Românești, Iași.

Spune că cineva trebuia să conducă tractorul și s-a apucat de cursuri, dar nu i se pare dificilă această meserie.

Ieșencele, femei dornice de muncă

„Lucrăm în agricultură și, pentru că este nevoie de cineva care să lucreze pământul, am făcut cursurile de tractorist. Cine se ocupă de plantație se ocupă, de obicei, de tot ce înseamnă partea de agricultură. Nu a fost greu deloc să învăț această meserie. Cursul a durat vreo 2 luni și din primăvară sunt deja cu atestat de tractorist. Am achiziționat un tractor, model nou. E ca o Dacie nouă (n.r. –zâmbește). Acum, nu facem nimic în câmp, pentru că așteptăm să se oprească ploile. După aceea o să arăm, discuim terenurile, pregătim cultura pentru iarnă. Eu mă urc pe tractor și fac toate lucrările. E la fel ca în orice meserie. Și femeile pot să conducă tractorul”, spune Monica Balla, absolventă a cursului de tractorist organizat de Direcția Agricolă Iași.

Fie vor să se angajeze în domeniul agricol, ca tractorist, fie au diverse afaceri în agricultură și, pentru că nu găsesc tractoriști, sunt nevoite să învețe să conducă utilajele moderne, fie au nevoie de punctaje mari pentru accesarea fondurilor europene.

„Eu am 42 de ani și, timp de 15 ani, am muncit în confecții. Apoi am ales să studiez agricultura pentru că mi-am dat seama cât de importantă e mâncarea și de aceea m-am gândit să îmi schimb domeniul. Am vrut să știu mai multe despre mâncarea sănătoasă. Am ajuns să evit să mai cumpăr din piață, pentru că țăranul agricultor fără școală prea multă folosește substanțe chimice, în mod necontrolat.

De aceea uneori cumpăr din supermarket, pentru că e nevoie să știm, dacă tot ingerăm substanțe chimice, măcar ce cantitate consumăm. În domeniul agricol sunt oportunități, dar trebuie să ai timp să te ocupi de ele. Eu am un copil mic și e mai dificil să am un program complet. Am finalizat și un internship, iar acum sunt studentă la master. Am făcut și curs de inspector de resurse umane. Am zis că îmi iau mapa și merg din ușă în ușă să caut un loc de muncă”, mai spune Sorina Maria Moraru, absolventă a cursului de tractorist.

Sute de ieșeni finalizează anual cursurile organizate de Direcția Agricolă pentru apicultori, tractoriști sau lucrători în cultura plantelor și zootehnie.

Femeile din Iași, dar nu numai, care vor să se înscrie la cursurile de tractorist pot cere informații de la Direcția Agricolă, următorul curs fiind programat în luna octombrie 2022, potrivit Bzi.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Concursuri eșuate de angajare a unor polițiști locali, în Botoșani! 18 înscriși, 18 picați. Șeful instituției: „Au lăsat foaia goală”

29 September 2022 at 06:06

Polițiștii din Botoșani au rămas surprinși de incompetența tinerilor de azi în urma rezultatelor obținute la un concurs pentru ocuparea unor posturi de polițiști locali. 18 persoane au candidat, dar se pare că nici locurile de muncă la buget nu mai stimulează interesul tinerilor, însă, asemenea rezultate au dezamăgit întreag sistemul! 

Poliția Locală Botoșani a obținut o derogare pentru a organiza un concurs pentru mai multe posturi de polițist local. În urma examenelor, un număr de 18 persoane au obținut calificative inadmisibile.

Aparent, nici măcar locurile de muncă la buget nu mai fac tinerii să își dea interesul suficient, astfel încât, notele obținute la examene au fost foarte mici.

Unii dintre ei au lăsat foaia goală, iar alții au mestecat gumă fără nicio jenă.

Ofițerii de poliție au rămas șocați deoarece s-a ajuns în situația în care să nu se găsească oameni pregătiți din punct de vedere profesional.

La concursul de recrutare organizat pentru ocuparea următoarelor funcții: postul de polițist local, clasa I, grad profesional debutant la Serviciul Activitate comercială și Camera de corpuri delicte și postul de polițist local, clasa I, grad profesional debutant la Serviciul Activitate comercială și Camera de corpuri delicte, la care s-au înscris nu mai mult de 18 candidați pentru cele două posturi.

Din nefericire, la fel ca la prima examinare toți au fost declarați respinși de comisia de evaluare.

Ofițerii din Botoșani, dezamăgiți de tinerii de azi

Șeful instituției a arătat că, din păcate, pare să fie din ce în ce mai greu să fie angajate persoane competente în serviciul public.

„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea atitudine de mestecat gumă. Ne-am dori să găsim tineri, dar nu cred că se mai face cartea pe care am făcut-o noi cu ani în urmă”, a spus Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale Botoșani.

Sursă Foto – Botoșeanul.ro

Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale a  declarat că aceste concursuri nu se vor repeta deoarece angajările în sistemul public au fost blocate până la data de 1 ianuarie 2023.

Și că, de asemenea, deocamdată va trebui să funcționeze pe actuala schemă de personal având în vedere că ambele concursuri s-au soldat cu eșecuri.

La cel de-al doilea concurs proba scrisă trebuia să aibă loc pe data de 26 septembrie 2022, de la ora 10:00, la sediul instituției.

Interviul nu va mai fi programat având în vedere că niciun candidat nu s-a calificat pentru această probă unde era nevoie să se atingă măcar numărul de 50 de puncte, potrivit Botoșeanul.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Republica Moldova, pregătită să sancționeze cetățenii care luptă pentru Rusia în Ucraina. Maia Sandu vorbește despre retragerea cetățeniei

27 September 2022 at 12:48
image

Republica Moldova ar putea retrage cetățenilor săi care merg să lupte pentru Rusia în Ucraina după ce au fost chemați la luptă pentru că dețin și pașapoarte rusești. Maia Sandu este hotărâtă să ia măsuri în privința celor care vor să lupte alături de ruși.

În urma lansării imobilizării ”parțiale” a Rusiei pentru a-și întări trupele din Ucraina, iar în regiunea separatistă moldoveanscă Transnistria trăiesc 200.000 de persoane cu dublă cetățenie.

Maia Sandu a declarat că există riscul ca unii dintre acești oameni să fie chemați de Rusia pentru a lupta.

„Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia Federației Ruse, și se înrolează de partea agresorului”, a spus Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Înăsprirea pedepselor pentru cetățenii moldoveni care luptă alături de ruși

„Pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple, analizăm posibilitatea de a aplica procesul de revocare a cetățeniei moldovenești pentru acele persoane (cu pașapoarte rusești) care luptă de partea agresorului”, a declarat aceasta.

„Analizăm, de asemenea, posibilitatea de a înăspri pedepsele pentru cetățenii moldoveni (fără pașapoarte rusești)… care se află în rândurile forțelor armate ale agresorului”, a mai spus ea.

De asemenea, președintele Maia Sandu a precizat că Republica Moldova are consultări cu Moscova pentru a preveni cazurile în care cetățenii săi sunt chemați la arme, potrivit

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | Scandal ca la ușa cortului între liderul AUR George Simion și deputatul PSD Gabriel Zetea

27 September 2022 at 12:01
image

Un scandal a avut loc, marți, în incinta Parlamentului București. Doi deputați au fost gata să se ia la bătaie, din cauza majorării salariilor parlamentarilor și primarilor. George Simion, liderul AUR, aproape s-a luat la bătaie cu un deputat PSD.

Deputatul PSD Gabriel Zetea s-a enervat după ce liderul AUR, George Simion, a început să-l acuze de ipocrizie în privința motivului pentru care social-democrații au anunțat că susțin majorarea salariilor primarilor.

Cei doi parlamentari au fost la un pas să se ia la bătaie, sub ochii celorlalți colegi prezenți la Comisia de Muncă din Camera Deputaților.

Gabriel Zetea, PSD: ”Domnule Simion, știți că angajații din administrația locală nu pot să crească salariile la zeci de mii de români pentru că astăzi au salarii de două mii de lei?”

”Nu, voi vreți la voi, la salariile voastre”, striga din răsputeri liderul AUR, George Simion.

Deputații AUR, enervați la culme

În acest scandal a intervenit și un coleg al lui George Simion, deputatul AUR Dan Tănasă, care a strigat și el la adresa deputatului PSD: „Mincinosule! Mincinosule”.

Coaliția PSD-PNL-UDMR promite că va modifica ordonanța privind majorarea salariilor demnitarilor. Doar primarii ar putea beneficia de prevederile legale pentru majorarea salariilor.

Comisia pentru muncă și cea pentru buget de la Camera Deputaților s-au reunit, marți, pentru a da raport pe ordonanța de urgență prin care au fost mărite salariile parlamentarilor și primarilor.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simions, a cerut ca cele două comisii să se întrunească în sedință și să respingă amendamentul cu privire la creșterea indemnizațiilor demnitarilor.

Și celelalte grupuri parlamentare au anunțat că susțin eliminarea majorării salariilor parlamentarilor, inclusiv cei din opoziție, care i-au acuzat pe cei din PSD-PNL că sunt ipocriți, potrivit Protv.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Rușii, dispuși să plătească și 30.000 de euro pentru un loc într-un avion cu care să fugă. „Situația este absolut nebună în acest moment”

27 September 2022 at 08:47
image

Cetățenii rușii plătesc și 30.000 de euro pentru un loc într-un avion privat care să-i scoată din Rusia, după ce Putin a decretat mobilizarea parțială.

Rușii nu mai stau pe gânduri și sunt dispuși să plătească sume colosale pentru a fugi din calea mobilizării parțiale. Motiv pentru care, tot mai mule persoane din Rusia preferă să dea zeci de mii de euro pentru un loc în avion.

Țările care primesc rușii fără viză sunt Armenia, Turcia și Azerbaidjan, unde se grăbesc să ajungă, înainte ca Kremlinul să decidă închiderea frontierelor pentru bărbații tineri considerați apți de luptă. Rușii bogați plătesc între 22.000 și 30.000 de euro pentru un loc.

Prețul pentru închirierea unui avion cu opt locuri variază între 90.000 și 160.000 de euro, mult mai scump decât tariful normal.

După anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor, companiilor aeriene ruse li s-a ordonat să interzică vânzarea de bilete bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

În zilele următoare, prețul biletelor de avion cu plecare din Moscova a crescut, iar altele s-au vândut complet imediat după anunțul lui Vladimir Putin.

Cele mai căutate au fost zborurile Turkish Airlines care plecau din Moscova și se îndreptau spre orașe precum Istanbul și Belgrad, potrivit Theguardian.com.

„Situatia este absolut nebuna in acest moment”, a declarat Evgheni Bikov directorul unei companii de brokeraj de avioane, Your Charter. „Primeam 50 de cereri pe zi; acum sunt in jur de 5.000”

Țările în care pot pleca cetățenii ruși

Țări în care rușii pot merge fără pașaport: Armenia (180 de zile), Belarus (90 de zile – rușii sunt avertizați că se expun anumitor riscuri călătorind în această țară), Kârgâzstan (30 de zile + 6 luni cu înregistrare de reședință), Kazahstan (30 de zile + 60 de zile cu înregistrare de reședință).

Țări în care rușii pot merge fără viză: Georgia (360 de zile, dar rușilor li se refuză în mod regulat intrarea), Mexic (180 de zile, dar este este necesară o viză electronică), Egipt (90 de zile, dar este necesară o viză electronică), Israel (90 de zile), Moldova (90 de zile), Azerbaidjan (90 de zile).

Tadjikistan (90 de zile), Argentina (90 de zile), Brazilia (90 de zile), Uruguay (90 de zile), Emiratele Arabe Unite (90 de zile), Chile (90 de zile).

Costa Rica (90 de zile), Africa de Sud (90 de zile),  Maroc (90 de zile), Peru (90 de zile), Ecuador (90 de zile),  Qatar (90 de zile), Nepal (pentru care se solicită viză la sosire pentru o perioadă de până la 90 de zile), Turcia (60 de zile), Uzbekistan (60 de zile), Mauritius (60 de zile), Capul Verde (60 de zile), Coreea de Sud (60 de zile cu viză electronică).

Thailanda (45 de zile), Muntenegru (30 de zile), India (viză electronică pentru o perioadă cuprinsă între 30 de zile și 5 ani), Indonezia (30 de zile), Malaezia (30 de zile), Sri Lanka (30 de zile, cu viză electronică), Mongolia (30 de zile), Cambodgia (30 de zile, cu viză electronică), Laos (30 de zile), Republica Dominicană (30 de zile), Serbia (30 de zile), Vietnam (fără viză timp de 15 zile, după care se solicita o viză pentru o perioadă de până la 90 de zile).

articolul original.

Cetățean român, spargere ca în filme la o bijuterie în Austria: „A fost prins când mai avea puțin și ajungea în Slovenia, pe jos”

27 September 2022 at 07:39
image

Scene ieșite din filmele de acțiune în centrul orașului Villach, din Austria, sâmbătă seara. Două persoane au pătruns prin efracție în incinta bijutierilor Leeb și Leschanz din Nikolaigasse. Unul dintre administratorii unui restaurant din apropiere.

Sâmbătă seara, doi bărbați au pătruns prin efracție în magazinul de bijuterii Leeb-Leschanz din Nikolaigasse din Villach și au furat bijuterii, în principal ceasuri Breitling, în valoare de câteva mii de euro.

Doi infractori necunoscuți au spart ușa, în jurul orei 3 dimineața, au luat ce-au apucat și au fugit mâncând pământul.

Martorii la spargere au pornit imediat în urmărire. Dar în zadar, hoții au fost mai rapizi. Cel puțin au pierdut în fugă o pungă de plastic cu o parte din obiectele de valoare furate.

„O dată la șase sau șapte ani devenim victimele unui jaf. Presupun că era vorba de profesioniști, doar după felul în care era spartă ușa. Încuietoarea a fost distrusă”, a declarat bijutierul Christof Leschanz.

Leschanz a continuat: „Infractorii căutau în principal ceasuri Breitling, dar și ceasuri Omega și perle” Ceasurile Rolex nu au fost atinse. „Afișajul Rolex a rămas intact. Nu au fost furate obiecte depozitate de clienți, ci doar marfă.

Leschanz nu a primit încă punga de plastic aruncată care conținea bijuteriile furate.

„Poliția o va aduce mai târziu. 100.000 de euro se acumulează rapid. Dar mai întâi trebuie să văd ce bijuterii se află în punga de plastic”,a spus acesta.

Managerul Hungerhaus, cel care a auzit alarma: „Dar nu eram sigur unde era. La început am crezut că este la noi acasă, dar apoi am ieșit în stradă și zgomotul era și mai puternic”, a declarat tânărul de 26 de ani, potrivit Meinbezirk.at.

„Am coborât apoi pe partea laterală a hotelului spre Nikolaiplatz. La nivelul băncii, am privit în direcția magazinului de bijuterii. Nu am văzut mare lucru. Dar, deodată, doi oameni au fugit”.

Unul dintre autori, român, prins când urma să treacă granița cu Slovenia

„Amândoi aveau piese metalice în mâini, pe care probabil le-au folosit pentru a deschide ușa. Am strigat: „Stop”, unul dintre ei a vrut să mă lovească”, a povestit Mahir Alhamudi.

Managerul Mahir voia să recupereze bijuteriile, s-a dat înapoi, după care, hoții au fugit printr-un pasaj între banca Raika și cofetăria Bernold, apoi au coborât pe o rampă spre Drava, înainte de a trece pe o pasarelă spre cealaltă parte a Dravei, la Centrul de Congrese.

Mahir Alhamudi a alergat după ei. „Sincer, întotdeauna am păstrat o mică distanță. Trebuie să înțelegeți că am patru copii, mă gândeam tot timpul la copiii mei”, a declarat acesta.

Între timp, poliția fusese deja alertată. De cealaltă parte a Draulände, Mahir Alhamudi a fost ajutat în urmărire de un oaspete obișnuit.

Bărbatul își amintește în continuare: „Cel mai tânăr dintre cei doi a sărit în Drau, iar celălalt a continuat să fugă”. În Gerbergasse, traseul se pierde.

„A fugit într-o grădină, totul era întunecat acolo, nu am vrut să îl urmăresc, putea fi oriunde. Unul dintre infractori a scăpat o pungă de plastic. Cred că s-a gândit că astfel nu voi mai alerga după ele. Dar am luat sacul și am continuat să alerg”, a mai precizat bărbatul.

Punga de plastic, care conținea o parte din pradă, a fost predată poliției de către omul de afaceri.

Ieri, la data de 25 septembrie, unul dintre cei doi suspecți a fost prins, potrivit poliției.

El se deplasa pe jos și a putut fi arestat înainte de a intra în Slovenia. După cum a relatat Kronen Zeitung, bărbatul a fost arestat la granița cu Slovenia, la pasajul Wurzenpass. Acesta se deplasa pe jos. Nu există încă „nicio urmă” a celui de-al doilea autor.

Românul în vârstă de 36 de ani, care a fost arestat, a recunoscut fapta. A păstrat tăcerea în legătură cu trecutul și complicele. El a fost transferat duminică la închisoarea din Klagenfurt.

articolul original.

Premieră pentru omenire! NASA a lovit cu succes un asteroid în cadrul unei misiuni de testare

27 September 2022 at 06:40
image

Nava spațială DART a NASA s-a ciocnit cu asteroidul Dimorphos, aflat la 6,8 milioane de kilometri de Pământ, în cadrul primului „test de apărare planetară” al agenției spațiale. Este prima încercare a omenirii de a deplasa un alt corp ceresc, scopul fiind acela de a vedea dacă un asteroid de mari dimensiuni care se îndreaptă spre Pământ ar putea fi deviat.

Sonda spațială DART a lovit asteroidul Dimorphos. Impactul s-a produs în această dimineață la ora 2 și 14 minute, ora României, și a fost un succes.

Nu se știe, însă, deocamdată dacă orbita asteroidului va fi modificată. Experimentul NASA pare desprins din filmele apocaliptice, dar specialiștii îl iau în serios pentru cazul în care Pământul va fi vreodată amenințat de un asteroid.

Decalajul din spațiul cosmic a oferit confirmarea video la 38 de secunde după impact, plus alte câteva secunde pentru procesarea imaginilor.

Nava spațială a fost de aproximativ 100 de ori mai mică decât Dimorphos, așa că nu a distrus asteroidul. În schimb, DART speră că ciocnirea a schimbat viteza și traiectoria asteroidului în spațiu.

Echipa misiunii a comparat această coliziune cu o mașină de golf care se izbește de una dintre Marile Piramide generând suficientă energie pentru a lăsa un crater de impact.

Românii, participanți la această reușită a NASA

Oamenii de știință se așteaptă ca această ciocnire să îl deplaseze ușor pe Dimorphos și să îl facă mai legat gravitațional de Didymos, asteroidul mai mare din sistem.

Observatoarele terestre din întreaga lume vor monitoriza sistemul de asteroizi pentru a confirma dacă DART a reușit să modifice mișcarea asteroidului. Telescopul spațial James Webb, Telescopul Hubble și misiunea Lucy a NASA vor observa, de asemenea, urmările.

În plus, misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene va fi lansată în 2024 pentru a continua să studieze impactul.

Nava spațială, împreună cu 2 CubeSats, va ajunge la sistemul de asteroizi doi ani mai târziu.

Hera va studia ambii asteroizi, va măsura proprietățile fizice ale lui Dimorphos și va examina craterul de impact și orbita lunii, cu scopul de a stabili o strategie eficientă de apărare planetară, potrivit NASA.gov.

La această reușită au participat și cercetători români. Echipamentul cu care se testează sistemul de gestiune al datelor, inclusiv computerul de bord al misiunii a fost proiectat la noi în țară.

Directorul Executiv al Agenției Spațiale Române, Marius Ioan Piso.

Marius Ioan Piso: „Este vorba de testul creierului acestui sistem care se face la noi, în România. Aceste instrumente sunt esențiale și critice”.

Tom Statler, șeful programului Dart: „Primul test este testul capacității noastre de a construi o navă spațială ghidată autonom, care va obține de fapt impactul cinetic asupra asteroidului. Al doilea test este testul modului în care asteroidul real răspunde la impactul cinetic”.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Jurnalista Emilia Șercan a venit cu dovezi conform cărora Ministrul Educației și-a însușit 92 de pagini din munca a doi profesori

26 September 2022 at 12:28
image

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în anul 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Sorin Cîmpeanu şi-ar fi însuşit prin plagiat într-un curs de specialitate, 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B).

Cîmpeanu ar fi început să plagieze în 2006, când acesta și-a însușit 13 capitole scrise de doi alți autori „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele” dintr-o lucrare apărută în anul 2000, susține jurnalista Emilia Șercan care a publicat în mediul online detaliile corespunzătoare investigației sale.

Potrivit acesteia, tot ce a făcut actualul ministru al educației a fost să schimbe extrem de puțin în titlurile capitolelor.

Mai exact, a modificat doar cinci cuvinte din totalul de 117 cât reprezintă titlurile acestei lucrări.

Mai mult, susțin probele publicate de Șercan, ministrul „și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

Răspunsul lui Sorin Cîmpeanu în fața acuzațiilor

Ministrul Educației a răspuns acuzației de plagiat, formulată de jurnalista Emilia Șercan.

„Am înțeles că principalul obiectiv al acestui articol este blocarea legilor Educației. Vă fac un anunț: legile educației își vor continua parcursul firesc, legal, spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri din cursul lor firesc legile educației, care sunt de interes pentru milioane de copii, nu mă pot influența, chiar dacă sunt abordări punctuale personale”, a spus Sorin Cîmpeanu.

”Anul acesta, în calitate de ministru al Educaţiei şi promotor al Proiectului ”România Educată”, Sorin Cîmpeanu a promovat o lege prin care faptele sale din 2006 şi 2009 ar urma să fie considerate prescrise la trei ani de la comiterea lor, iar cele mai dure sancţiuni care i-ar putea fi aplicate pentru cele două abateri de la normele de etică şi integritate academică au fost eliminate, în totalitate, din lege”, scrie Emilia Şercan.

articolul original.

Tentativă de răpire a ministrului belgian al justiţiei. Patru persoane au fost arestate

26 September 2022 at 07:18
image

Patru suspecţi au fost arestaţi în acest weekend în Regatul Ţărilor de Jos în cadrul anchetei privind o tentativă de răpire a ministrului belgian al justiţiei, Vincent Van Quickenborne, care a dat vina pe „mafia drogurilor”.

Ministrul, și totodată primarul localităţii Kortrijk, s-a adresat sâmbătă seara locuitorilor acestui oraş din Flandra de Vest care participau la un bal municipal, într-un mesaj video difuzat duminică de radioul şi televiziunea publică RTBF.

El a spus că a primit un telefon joi de la procurorul federal Frédéric Van Leeuw.

„M-a avertizat în legătură cu un proiect de răpire care mă viza”, a declarat ministrul în videoclip, susținând că nu a dorit să anuleze festivităţile pentru „a nu da credit mafiei drogurilor”.

Parchetul federal belgian a anunţat sâmbătă că ministrul a fost plasat sub supravegherea întărită a poliţiei şi că trei suspecţi au fost arestaţi în Olanda.

Arme găsite în apropierea locuinței ministrului

Parchetul olandez a precizat că sunt trei bărbaţi de 20, 29 şi 48 de ani, de naţionalitate olandeză.

Al patrulea suspect a fost arestat în Olanda, a declarat duminică o sursă judiciară.

O sursă judiciară a confirmat pentru AFP că o armă automată a fost descoperită într-un vehicul reperat în apropierea locuinţei ministrului la Kortrijk.

Cotidianul flamand Het Laatste Nieuws a raportat că în autovehiculul suspect, înmatriculat în Olanda, au fost găsite arme de foc, printre care pistoale kalaşnikov şi sticle pline cu benzină.

Ministrul a reacţionat sâmbătă pe reţelele sociale, afirmându-şi hotărârea de a continua lupta împotriva „crimei organizate”.

„Nu ne vom pleca niciodată în faţa violenţei”, a subliniat el.

Premierul belgian, Alexander De Croo, a denunţat o „ameninţare absolut inacceptabilă”.

De asemenea, Parchetul federal belgian a explicat sâmbătă că „a fost informat în ultima săptămână despre o posibilă ameninţare” la adresa ministrului justiţiei, potrivit BBC.com.

articolul original.

Cel mai ciudat job în România! Câți lei câștigă pe oră un „client misterios” și ce trebuie să facă în supermarket-uri și restaurante

26 September 2022 at 06:46
image

Deși nu e cel mai auzit lucru, acest job există, iar experiențele trăite în calitate de „client sub acoperire” sunt destul de amuzante. Iată cât câștigă un ”client misterios”.

Deși poate la început multe persoane se angajează pentru suma primită la finalul lunii, acest job ar putea deveni foarte ușor un hobby, păi, hai să vedem de ce!

Andrei Popa este client misterios în Iași de aproximativ 20 de ani. La început, practica această meserie din nevoia de bani, însă acum a devenit mai mult un hobby și o sursă de venit suplimentară.

Serviciul lui stabil este de director de vânzări la o companie din Iași, însă, în paralel, merge la numeroase firme din Iași drept „client sub acoperire“.

În portofoliul acestuia intră majoritatea reprezentanțelor auto din Iași, dar și firme de îmbrăcăminte, încălțăminte, supermarketuri, bănci, benzinării, cafenele, restaurante și firme de bricolaj.

Pentru a te descurca, trebuie să fii foarte comunicativ și interesat să facă o achiziție din magazinul în care evaluează personalul.

Avantaje și dezavantajele acestui job

Vizitele „sub acoperire“ pe care le realizează Andrei Popa au rolul de a evalua serviciile oferite de anumite magazine, dacă angajații respectă regulile procedurile și atribuțiile impuse de angajator.

„Am fost client misterios într-un magazin de haine. Trebuia să cumpăr un tricou. Doamna respectivă nu mi-a prezentat întreaga ofertă din magazin, ba mai mult decât atât, mă obliga să cumpăr unul foarte ieftin pe motiv că celelalte «sunt pentru bogați». M-a făcut să mă simt puțin prost, dar știam că, după o astfel de interacțiune, doamna va fi cel puțin sancționată“, a spus ”clientul misterios”.

Activitatea unui client misterios se desfășoară în baza unui scenariu bine stabilit. Companiile sunt cele ce doresc testarea angajaților pentru a oferi servicii de cea mai bună calitate clienților.

„Am și avantaje de pe urma acestui job. Îmi fac gratis cumpărăturile la anumite magazine“, a mai spus acesta.

Plata se face pe proiect sau pe oră, ceea ce înseamnă că după câteva ore pierdute la un magazin acesta primește în jur de 20 sau 30 de lei.

Cu toate acestea, îi convine. Reușește să strângă în fiecare lună cam 800 de lei, bani cu care plătește o rată și mai face câteva cumpărături.

Vizitele în supermarket îi aduc și avantaje clientului misterios. Andrei declară că, deși urmărește scenariul impus, poate să aleagă ce anume să cumpere, potrivit Bzi.ro.

articolul original.

Giorgia Meloni și-a revendicat victoria la alegerile din Italia: „Oamenii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fratelli d’Italia”

26 September 2022 at 06:26
image

Liderul partidului Frații Italiei este pe punctul de a devenit prima femeie premier din istoria Italiei. Giorgia Meloni și-a revendicat victoria la alegerile din Italia și a promis că va guverna pentru toți italienii după ce exit-poll-urile au oferit coaliției sale de dreapta o majoritate clară.

Viitorul prim-ministru va putea crea cel mai de dreapta guvern de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Rezultatele complete vor fi anunțate luni, iar liderul urmează să fie prima femeie prim-ministru și de asemenea, un model pentru partidele naționaliste din Europa.

Este un rezultat surprinzător deoarece Italia este unul dintre cele șase state membre fondatoare ale Uniunii Europene.

Primele exit-poll-uri au dat coaliției de dreapta 41%-45%, în timp ce coaliția de stânga a obținut 25,5%-29,5%.

Partidul de stânga și-a recunoscut înfrângerea

Luni dimineață, Meloni a transmis că alegătorii italieni i-au dreptul a forma următorul guvern și a cerut unitate pentru a ajuta la confruntarea cu numeroaselor probleme a țăiri.

„Aceasta este o noapte de mândrie pentru Fratelli d’Italia, dar este un punct de plecare, nu o linie de sosire”, a spus ea susținătorilor săi.

„Dacă suntem chemați să guvernăm această națiune, vom face acest lucru pentru toți italienii, cu scopul de a uni poporul, de a exalta ceea ce îl unește mai degrabă decât ceea ce îl divizează”, a mai spus Meloni reporterilor.

Principalul grup de centru-stânga al Italiei, Partidul Democrat(PD), a recunoscut înfrângerea.

„Este o seară tristă pentru țară”, a declarat Debora Serrachini, un deputat senior al PD.

„(Dreapta) are majoritatea în parlament, dar nu în țară”, a continuat ea.

Dacă exit-poll-urile sunt corecte, președintele italian, Sergio Mattarela, este de așteptat să-i înmâneze lui Meloni un mandat pentru a forma un guvern până la sfârșitul lunii octombrie, Theguardian.com.

articolul original.

Ciucă și Ciolacu fac echipă în Asia: întâlnire cu Liga Parlamentară de prietenie Japonia-România

26 September 2022 at 06:00
image

Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fac o vizită în Japonia, unde vor avea mai multe întâlniri oficiale şi vor participa la funeraliile de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe.

Nicolae Ciucă are programată, luni, o întrevedere cu delegaţia Ligii parlamentare de prietenie Japonia-România, condusă de preşedintele Ichiro Aisawa, şi vizitarea sediului Dietei Japoniei. La aceasta va participa şi Marcel Ciolacu.

Ulterior, premierul Ciucă are o întrevedere bilaterală cu delegaţia Guvernului Japoniei, condusă de prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, la Palatul Akasaka.

Premierul Nicolae Ciucă se va afla în Japonia de luni până miercuri, pentru a participa la funeraliile de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe, care ”a contribuit decisiv la începerea demersurilor necesare ridicării relaţiilor bilaterale dintre România şi Japonia la nivelul unui Parteneriat Strategic, în contextul vizitei istorice pe care a efectuat-o la Bucureşti în 2018, fiind primul premier nipon care a vizitat România”, a transmis Executivul.

Japonia, un partener important pentru România

”Japonia este unul dintre principalii parteneri din Asia ai României, atât în plan politic, cât şi în plan economic, şi există toate premisele pentru a transforma această îndelungă relaţie bilaterală, de peste un secol, într-o relaţie privilegiată la nivel de parteneriat strategic. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil, fiind un act politic oportun mai ales în contextul internaţional actual, dar şi un mod de a concretiza viziunea remarcabilă a fostului premier Shinzo Abe în materie de politică internaţională”,a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

În aceeaşi perioadă se află în Japonia şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Luni, preşedintele Camerei Deputaţilor va avea o întâlnire cu Fumio Kishida, prim-ministrul Japoniei, şi cu preşedintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas.

Programul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, include şi o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Regatului Danemarcei, Henrik Dam Kristensen, care va avea loc marţi.

În aceeaşi zi, după ceremonia funerară de stat a fostului prim-ministru al Japoniei, delegaţia română va fi prezentă la Casa de oaspeţi a premierului Japoniei, pentru Greeting Occasion, unde vor fi întâmpinaţi de prim-ministrul Japoniei, Kishida Fumio, ministrul Afacerilor Externe japonez, Hayashi Yoshimasa, şi doamna Akie Abe, văduva fostului prim-ministru Shinzo Abe.

Vizita oficială va continua miercuri, cu întâlnirea dintre reprezentanţii delegaţiei române şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Dieta Japoniei, Hosoda Hiroyuki. Aceasta va fi urmată de întrevederi cu prim-ministrul Republicii Coreea, Han Duck-soo, şi cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Slovenia, Urška Klakočar Zupančič, potrivit Mediafax.ro.

articolul original.

‘’Față în față cu Ion Cristoiu’’ începe marți, 27 septembrie, de la ora 21.00

26 September 2022 at 06:00
image

Invitatul zilei este doctorul Adrian Marinescu – Directorul Medical al Institutului” Matei Balș” din București. Emisiune o puteti urmări pe gandul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

articolul original.

Un bărbat s-a căsătorit cu femeia care l-a violat când avea 12 ani, apoi a făcut doi copii cu ea

25 September 2022 at 11:27

Pe vremea când avea 12 ani, Vili Fualaau era un băiat ca oricare altul, până când profesoara sa, o mamă căsătorită cu patru copii, l-a violat. În prezent, cuplul are doi copii.

Deși poate suna ireal, povestea este adevărată. În timp ce îi era profesoară, Mary Kay Letourneau l-a agresat sexual pe elevul de doar 12 ani, ajungând chiar să îl violeze.

Cei doi s-au cunoscut când Mary Kay LetourneauShorewood preda la Elementary School din Burien, statul Washington, SUA.

În prezent, cuplul forma o familie cu doi copii, însă profesoara a murit de cancer ulterior.

Sursă Foto – Dailystar/Profesoara și soțul pe care l-a violat în tinerețea ei

Cazul șocant a ieșit la iveală acum 20 de ani, dar încă este un subiect amintit în SUA.

În ciuda faptului că a fost închisă de două ori, femeia care atunci era căsătorită cu doi copii, a refuzat să renunțe la pasiunea ei pentru tânărul eelev și chiar a născut unul dintre copiii lor în spatele gratiilor.

Căsnicia lor a durat 14 ani, apoi profesoara a murit de cancer la doar 58 de ani. Vorbind după moartea ei, el a recunoscut că relația lor „nu a fost sănătoasă” și probabil că l-a determinat să sufere de depresie și o dependență de alcool.

În 1997, când profesoara avea 34 de ani, a început să aibă o relație cu Fualaau, care avea doar 12 ani pe vremea aceea.

Detaliile despre aventura lor, numită ”sordidă și criminală” au apărut mai târziu și au lăsat comunitatea locală în șoc.

S-a dovedit că s-au apropiat pentru prima dată în 1996, după încheierea anului școlar, s-au înscris amândoi, fiecare în calitate de statul de atunci, la cursurile de vară la același colegiu comunitar, apoi au început să petreacă mai mult timp împreună.

Relația lor a fost descoperită în 1997, când domnul Letourneau le-a găsit scrisorile de dragoste și un membru al familiei a alertat autoritățile școlare care au raportat autoritățile.

Însărcinată în închisoare

Pentru că în SUA, la fel ca în Marea Britanie, vârsta de 12 ani este sub vârsta de consimțământ, ceea ce este și normaș, Letourneau a fost acuzată de viol legal.

Dar într-o dezvoltare-bombă, ea a fost însărcinată cu copilul iubitului ei de școlar.

Cei doi au fost invitați să vorbească despre asta de către jurnaliștii americani, apoi a urmat un interviu în care au explicat toate cele întâmplate

În interviul apărut la televizor, Fualaau a spus că „nu se gândea” când au început să întrețină relații sexuale, deși avea doar 12 ani.

„Diferența de vârstă, toate chestiile astea nu îmi treceau prin minte. O mulțime de lucruri care ar fi trebuit să-mi treacă prin minte în acel moment, nu mi-au trecut.”, a spus el, potrivit Dailystar.com.

articolul original.

VIDEO | Simona Țăranu, despre momentele mai puțin plăcute din spatele camerelor: „Îmi venea să plâng în direct”

25 September 2022 at 09:30
image

Simona Ţăranu, prezentatorea TV a știrilor sportive, și de asemenea, stră-strănepoata lui Ion Creangă, a fost invitata lui Adrian Artene la podcastul ”ALTCEVA”. Pe parcursul timpul petrecut în studioul lui Adrian Artene, Simona a relatat și momentele dificile în care a trebuit să își continue meseria în fața miilor de oameni, deși trecea printr-o mare suferință.

Simona Țăranu a povestit, în cardul podcastului ”ALTCEVA” cum reușește să treacă peste momentele dificile pe care le întâmpină, ca fiecare dintre noi, dar și cum gestionează situațiile inconfortabile din viață.

Simona Țăranu, despre momentele mai puțin plăcute din spatele camerelor: „Îmi venea să plâng în direct”

Simona Țăranu a vorbit și despre momentele mai puțin plăcute din spatele camerelor de luat vederi. Ea a relatat unul dintre cele mai grele momente din viața ei, acela când și-a pierdut bunicul.

„Ce se întâmplă dincolo de camere sau în spatele camerelor, din exterior, la TVse vede doar partea frumoasă, în rest, există părți întunecate. Rare ori îți permiți luxul de a accepta starea cauzată de o problemă de familie sau de sănătate. Cel care te privește nu este vinovat de întâmplările nefericite din viața ta”, a spus Simona Țăranu acum ceva timp.

„ Când ai avut un moment cand poate nu aveai resurele sa fii i nfata camerei si totusi te-ai aflat acolo,

„Colegii au fost foarte înțelegători. După o săptămână și ceva, în momentul în care m-am întors, a fost foarte greu, pentru că eram umflată de plâns. Aveam mult machiaj, încercam să nu trag de colțurile gurii pentru că ieșeau și mai mult în evidență cearcănele. Mi se părea atât de nepotrivit să îmbrac rochii colorate și să zâmbesc, să fiu eu. Și mă gândeam uitându-mă la cameră >. A fost foarte greu. Îmi venea să plâng în direct. Aveam ochii în lacrimi, dar încercam să mă gândesc la cu totul altceva”, a mai spus ea.

„Greșeșc, e firesc”

„Rafael Nadal, secretarul de stat în MAI.”, a spus Simona Țăranu în urmă cu ceva timp.

„Nu am înțeles ce s-a întâmplat, pentru că era o inormație de ultimă oră, am venit cu repeziciune din redacție. Am spus tâmpenia asta, că practic nu e nicio glumă, nicio bâlbă, e o gafă în toată regula. Eu nu mi-am dat seama ce am zis. Culmea, regia, pentru că era foarte multă agitație în regie, era o informație cum că stadioanele vor fi închise, spectatorii nu vor mai avea voie să intre la meciuri.

Am dat informația, a intrat materialul, după care am reluat informația, culmea, corect, că era o informație de ultimă oră, de data asta am zis-o corect! Creierul meu n-a procesat nimic. Echipa, eu, n-am crezut odată că am zis așa ceva.

„În momentul în care am ieșit din jurnal, am ajuns în redacție, toată lumea calmă. La un moment dat, țin minte că a venit cineva, vine și zice „Băi, dar tu ai da tu i-ai zis Rafael Nadal? zic: Ce-am zis? Nu, mai uită-te odată. Ba da, așa ai zis.” S-a uitat și-așa am zis.

Directorul editorial al trustului Gândul, Adrian Artene, a spus: „Televiziunea, până la urmă este despre naturalețe, este despre perfecțiune. Este, poate, gafa care te-a umanizat.”

„Greșeșc, e firesc”, a răspuns Simona Țăranu, continuând „dar au fost atât de multe variante, atât de multe întrebari, ba că cineva ti-a scris în prompter asta. Nu, exclus.”

articolul original.

Aparatul electrocasnic pe care trebuie să-l scoți neapărat din priză înainte de culcare. Puțini știu adevăratul motiv

25 September 2022 at 07:57
image

În prezent, ar trebui să ne facem griji în privința plăților facturilor de la sfârșitul lunii, astfel încât, îți arătăm acum ce aparate ar trebui să scoți din priză când pleci de acasă pentru a face economie.

În situația din România în acest moment, în care prețurile la utilități s-au scumpit considerabil, trebuie să înțelegem că unele electrocasnice din gospodărie consumă curent electric doar prin simplul fapt că sunt în priză.

În capul listei cu aparatele din casă care trebuie scoase din priză odată ce au fost folosite, include electrocasnicele mici, în special cele de bucătărie, precum filtrul de cafea, cafetieră, blender, mixer sau cuptorul cu microunde.

Bugetul alocat cheltuielilor pentru curentul electric se împarte între iluminat și aparatele electrocasnice. Potrivit analizelor, iluminatul înseamnă circa 30% din total, în timp ce aparatura din casă reprezintă restul de 70%.

De asemenea, încărcătorul de tabletă și de telefon este unul din aparatele care consumă curent după folosirea lor, așa că este recomandat să fie scoase din priză în același timp cu aparatul încărcat.

Dispozitivele electrice, surplus de plată la factură

Spre exemplu, un încărcător de iPhone se folosește de cam 130Wh pe lună, ceea ce înseamnă că pe an se ajunge la 1,5 KWh consumați, deci la costuri mai mici de un leu, dar cele care nu sunt originale vor consuma mult mai multă putere, cam de zece ori mai multă energie.

Cele mai mari consumatoare de energie sunt aparatele care au LED, adică, televizorul, sistemul audio, monitorul calculatorului sau consula de jocuri.

Deși nu este foarte practic că televizorul să fie scos din priză în fiecare seară, doar că în vremurile acestea, ar putea fi necesar.

Pentru a face economie, s-ar putea să fie nevoie de mai multă răbdare și momente în care ne simțim incomozi, însă un prelungitor cu întrerupere de energie poate rezolva problema, astfel încât poate fi oprită transmiterea printr-o simplă apăsare pe buton, potrivit Cancan.ro.

articolul original.

Ce este cultul penticostal, religia Lidiei Buble de la „Sunt celebru, scoate-mă de aici” de la Pro TV

25 September 2022 at 07:22

Una dintre cele mai cunoscute artiste din România, Lidia Buble, are o religie diferită despre care nu mulți admiratori știu. Totuși, cântăreața se mândrește cu credința pe care o are și nu se ferește niciodată să vorbească despre asta.

Lidia Buble și-a dobândit succesul în câțiva ani în care a muncit mult, având concerte, evenimente și participări la diferite emisiuni care au făcut-o cunoscută.

Viața Lidiei a fost una normală, artista a plecat dintr-o familie modestă, cu mulți copii, apoi, de la o vârstă fragedă a început să muncească pentru a se întreține.

Lidia a fost înconjurată de mulți frați și de familia care i-a încredințat religia pe care astăzi o are, mai precis, tatăl artistei a ghidat-o către cultul penticostal, el fiind pastor penticostal la „Biserica Manuel” din Deva.

Sursă FOTO – Facebook/Lidia Buble alături de tatăl ei, Viorel Buble, pastor penticostal la ”Biserica Emanuel” din Deva

Astăzi, artista este mândră de realizările sale și de eforturile depuse la timp.

Printre joburile sale și încercările de a-și găsi ce căuta, Buble a ajuns să lucreze ca bonă la un moment dat, desigur, asta arătând cât de ambițioasă este artista, de fapt!

„Nu putem vorbi, neapărat, despre lipsuri financiare. Noi eram 11 copii, iar părinții întrețineau întreaga familie dintr-un singur salariu și o mică afacere. Nu cred că am dus-o mai rău decât alții, dar, cu siguranță, nici mai bine. Asta ne-a învățat să apreciem valoarea banului, să știm că nu ni se cuvine totul și că trebuie să muncim pentru lucrurile pe care ni le dorim.”, a declarat ea în urmă cu ceva timp.

Vedeta a devzăluit detalii referitoare la copilăria fără nicio rușine. Artista a plecat singură la București și a avut mai multe job-uri, totul pentru a-și putea permite traiul în Capitală și pentru a-și urma visul: o carieră de artist.

Ce este cultul penticostal

Biserica Penticostală, numită și „Biserica lui Dumnezeu Apostolică” este o biserică neoprotestantă, care a apărut la începutul secolului, odată cu mişcările de „redeşteptare” ale credinţei.

Conform credinţei penticostale, la baza vieţii spirituale a fiecărui credincios trebuie să stea convertirea personală, după care se administrează botezul prin cufundare în apă.

„Într-o țară ortodoxă, pentru neoprotestanți este destul de greu. Știți foarte bine, bullying-ul era și pe vremea mea, dar nu foloseam acest termen. Probabil, totul a trecut mai ușor datorită personalității mele și nu am suferit precum alți prieteni de aceeași religie cu a noastră”, a declarat Buble, potrivit Antena1.ro.

Predicatorul american Charles F. Parham a început să susțină, bazându-se pe mai multe versete din Noul Testament, că asupra celor credincioși încă mai coboară Duhul Sfânt.

Aceștia dobândesc astfel darul vorbirii în mai multe limbi, numit glosolalie, făcând trimitere la evenimentul petrecut de Rusalii (a cincizecea zi de la Învierea lui Isus Hristos, de aici și denumirea de „penticostali”, luată de adepții noii mișcări).

Cina Domnului se oficiază cu azimă şi must. Penticostalii practică „spălarea picioarelor”, conducătorii sunt pastorii şi diaconii, respectă duminica şi alte sărbători, mântuirea se realizează prin Harul lui Dumnezeu, faptele bune (milostenia) au valoare mântuitoare, cred în împărăţia de 1000 de ani pe care Hristos o va întemeia împreună cu credincioşi adevăraţi.

Practică „vorbirea în limbi” si „tălmăcirea limbilor”, date prin Duhul Sfânt şi cred în împărăţia de 1000 de ani pe care Hristos o va întemeia împreună cu credincioşi adevăraţi

articolul original.
❌