ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 3 February 2023Ultimele Stiri

Tânără de 23 de ani, rănită într-un accident în Târgu Jiu

3 February 2023 at 17:28
image

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgu-Jiu au fost sesizați vineri după-amiază prin apelul unic de urgență 112, cu privire la producerea unui accident rutier cu victime pe strada Vulcan.

„Din primele verificări la faţa locului, oamenii legii au constatat că un tânăr de 18 ani, din municipiul Târgu-Jiu, în timp ce conducea un autoturism pe strada Ion Creangă, din aceeași localitate, ajungând în intersecția cu strada Vulcan, în condiții care urmează să fie stabilite în urma cercetărilor, a intrat în coliziune cu un autoturism condus de către o tânără de 23 de ani, din orașul Tismana, din direcția bulevardul Ecaterina Teodoriu- strada Vasile Alecsandri.

În urma impactului a rezultat rănirea ușoară a conducătoarei auto, fiind transportată la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale“, potrivit IPJ Gorj.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea cauzelor producerii evenimentului rutier, în cadrul unui dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Dan Plaveți, numit șef al Complexului Energetic Oltenia

3 February 2023 at 13:58
image

Dan Plaveți a fost numit vineri președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia. Contractul de mandat al lui Dan Plaveți are o durată de 4 luni.

Noul șef i-a luat locul lui Daniel Burlan, căruia i-a încetat mandatul în urma tragediei de la Cariera Jilț Sud, în care au murit trei persoane. „În cadrul ședinței din data de 3.02.2023, Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia a numit în funcția de Președinte al Directoratului pe domnul Plaveți Iulius Dan, începând cu data de 3.02.2023.
Reamintim că domnul Plaveți Iulius Dan a fost numit în Directoratul companiei pentru o perioada de 4 luni, începând cu data de 23.01.2023, în baza prevederilor OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice”, conform Complexului Energetic Oltenia.

Dan Plaveți, absolvent al Universității Politehnice București, a ocupat succesiv funcții de conducere în cadrul unor companii, inclusiv în domeniul energetic. A fost vicepreședinte și, ulterior, președinte al ANRE în perioada 2009–2012, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica SA în anul 2017 și director general al  Hidroserv SA în perioada 2018-2021.

articolul original.

Femeie din Târgu Cărbunești, dispărută de la domiciliu

3 February 2023 at 10:05
image

Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Târgu Cărbunești au fost sesizați joi, 2 februarie, de un bărbat, de 40 de ani, din comuna Bărbătești, despre faptul că numita SAFTA CARMEN, de 58 de ani, din aceeași localitate, a plecat în mod voluntar de la domiciliu și până în prezent, nu a mai revenit.

Semnalmente: înălţime de circa 1,60 metri, greutate aproximativă de 60 de kilograme, păr tuns scurt, vopsit negru, față rotunda, ochi căprui.

La momentul plecării, persoana purta pantaloni de stofă de culoare neagră cu dungi albe, iar în picioare avea papuci din piele de culoare maro.

Persoanele care dețin informații ce pot duce la identificarea persoanei în cauză sunt rugate să apeleze numărul de urgență 112 sau să meargă la cea mai apropiată unitate de poliție.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Spitalul Județean Târgu Jiu, reabilitat cu 27 de milioane de lei fonduri din PNRR

2 February 2023 at 13:57
image

Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, clădirea din strada Progresului, va fi reabilitat termic cu ajutorul unei finanțări de 27 de milioane de lei din PNRR.

Potrivit lui Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj, joi a fost semnat contractul având ca obiect: Servicii de proiectare, de asistență tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții „Creșterea eficienței energetice a clădirii Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, str. Progresului, nr. 18”. Consiliul Județean Gorj are în derulare proiectul amintit, finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C5 – Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, Apelul de proiecte de renovare energetică moderată a clădirilor publice.

Procedura de atribuire a contractului, finalizată la data de 27.01.2023

Procedura de atribuire a contractului a fost finalizată la data de 27.01.2023. În acest sens, în data de 02.02.2023, ofertantul declarat câștigător, respectiv Asocierea S.C. IMOBILIARE SOLUTIONS GROUP S.R.L. (lider de asociere) și S.C IMPROVE ARHITECTURE SRL, a fost invitat la semnarea contractului, acesta efectuând și o vizită în teren, la amplasamentul obiectivului de investiție.

Principalele categorii de lucrări ce se vor executa

Principalele categorii de lucrări ce se vor executa în cadrul acestui contract pentru corpul de clădire a spitalului – C2 (S+P+5E+E6 retras), sunt:

Izolarea termică a planșeului peste subsol;

Izolarea termică a pereților subsolului;

Înlocuirea tâmplăriei PVC conform cerințelor din Auditul energetic;

Montarea de glafuri interioare și exterioare la ferestre;

Vopsire grilaje ferestre;

Hidroizolație pereți spre exterior;

Montare elemente de tâmplărie cu vitraj;

Montare sistem de umbrire pentru sezonul cald;

Refacerea trotuarelor exterioare;

Închiderea balcoanelor;

Refacerea finisajelor în zonele de intervenție;

Înlocuire șarpantă și învelitoare;

Înlocuirea integrală a sistemului de colectare și transport a apelor pluviale ( jgheaburi, burlane etc.);

Înlocuirea integrală a parazăpezilor;

Izolarea termică a fațadei cu vată minerală;

Izolarea termică a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite;

Montare uși acces secții antifoc cu mânere antipanică;

Reabilitare grupuri sanitare subsol, parter și etaj 5;

Reabilitare instalații electrice și termice subsol, parter, etaj 1, etaj 5 și etaj 6;

Înlocuire cazane preparare agent termic – 2 buc x 1741 kW;

Reabilitarea canalului termic;

Montare chiler – 80 Kw;

Montare panouri fotovoltaice – 240 buc;

Montare panouri solare – 60 buc;

Montare instalație electrică de alimentare autovehicule electrice.

Acoperișul va fi tip șarpantă din lemn de rășinoase, iar învelitoarea va fi din țiglă ceramică.

Implementarea proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirii Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, str. Progresului, nr. 18” se va face până la data de 23.02.2025.
 

articolul original.

(VIDEO) Circulația între Novaci și Rânca este închisă

2 February 2023 at 04:03
image

Pentru siguranța participanților la trafic, începând de azi noapte, circulația rutieră pe DN 67C, între localitățile Novaci-Rânca, este închisă până în această dimineață, la ora 8.00.
Sunt pregătite să intervină pentru reluarea circulației 8 utilaje cu lamă, 2 autofreze, 2 încărcătoare frontale.
Cauza închiderii sectorului de drum este viscolul care antrenează zăpada și scade vizibilitatea.

articolul original.

Șeful OPC Gorj, verificat de Corpul de Control al ANPC

31 January 2023 at 07:55
image

Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Gorj, Mădălin Giurcău, a intrat în atenția Corpului de Control al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Potrivit lui Horia Constantinescu, șeful ANPC, în urma unor verificări la agenți economici din Gorj s-a descoperit că unele firme nu mai fuseseră controlate de OPC Gorj de ceva timp. Conform unei postări a lui Horia Constantinescu, doi agenți economici au anunțat că ar fi în relații comerciale cu firma de panificație deținută de soția șefului OPC Gorj și nu ar fi trebuit să mai fie controlați. Directorul ANPC a anunțat că a trimis Corpul de Control al instituției la Târgu Jiu să îl verifice pe comisarul șef adjunct Mădălin Giurcău, directorul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Gorj.

articolul original.

Alunecare de teren la Târgu Jiu

28 January 2023 at 22:40
image

O alunecare de teren s-a produs sâmbătă la Târgu Jiu. Aluncarea de teren s-a produs în zona Preajba, în urma precipitațiilor din ultima perioadă.

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență pentru evaluarea situației.

„Echipe ale Primăriei Municipiului Târgu Jiu și Poliției Locale au intervenit sâmbătă în zona Preajba, acolo unde a avut loc o alunecare de teren.

Zona a fost asigurată, iar mâine la ora 12.00, chiar dacă este duminică, am convocat o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență pentru a evalua situația și vom cere fondurile necesare de la Guvernul României, în așa fel încât să remediem problema cât mai rapid” a declarat primarul Marcel Romanescu.

articolul original.

Bărbat înjunghiat pe o stradă din Târgu Jiu

28 January 2023 at 22:32
image

Un bărbat de 27 ani a ajuns sâmbătă noapte la spital, după ce ar fi fost înjunghiat pe o stradă din Târgu Jiu. Agresorul ar fi un tânăr de 20 de ani.

„Poliția Municipiului Târgu Jiu a fost sesizată prin apel de urgență cu privire la un conflict produs între doi tineri pe bulevardul Nicolae Titulescu.
Din primele date, se pare că un tânăr de 20 de ani ar fi lovit cu un cuțit un alt tânăr de 27 ani. Victimei i-au fost acordate îngrijiri medicale la fața locului, fiind transportată la spital.

Bănuitul a fost condus la sediul poliției pentru audieri, urmând a fi dispuse măsuri legale”, conform IPJ Gorj.

articolul original.

Alunecare de teren la Târgu Jiu

28 January 2023 at 22:15
image

O alunecare de teren s-a produs sâmbătă la Târgu Jiu. Aluncarea de teren s-a produs , în urma precipitațiilor din ultima perioadă. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență pentru evaluarea situației.
„Echipe ale Primăriei Municipiului Târgu Jiu și Poliției Locale au intervenit sâmbătă în zona Preajba, acolo unde a avut loc o alunecare de teren. Zona a fost asigurată, iar mâine la ora 12.00, chiar dacă este duminică, am convocat o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență pentru a evalua situația și vom cere fondurile necesare de la Guvernul României, în așa fel încât să remediem problema cât mai rapid” a declarat primarul Marcel Romanescu.

articolul original.

Minor înjunghiat pe o stradă din Târgu Jiu

28 January 2023 at 22:06
image

Un tânăr de 17 ani a ajuns sâmbătă noapte la spital, după ce ar fi fost înjunghiat pe o stradă din Târgu Jiu. Agresorul ar fi un tânăr de 20 de ani. „Poliția Municipiului Târgu Jiu a fost sesizată prin apel de urgență cu privire la un conflict produs între doi tineri pe Bulevardul Nicolae Titulescu.
Din primele date, se pare că un tânăr de 20 de ani ar fi lovit cu un cuțit un alt tânăr de 17 ani.
Victimei i-au fost acordate îngrijiri medicale la fața locului, iar apoi a fost transportată la spital.
Bănuitul a fost condus la sediul poliției pentru audieri, urmând a fi dispuse măsuri legale”, conform IPJ Gorj.

articolul original.

Târgu Jiu: Tânără, decedată după ce ar fi căzut de la etaj

28 January 2023 at 15:57
image

O tânără, de 20 de ani, din Târgu Jiu, a murit sâmbătă, după ce ar fi căzut de la fereastra unui apartament din centrul municipiului.

Potrivit IPJ Gorj, Poliția Municipiului Târgu Jiu a fost sesizată de un bărbat din municipiul Târgu Jiu, cu privire la faptul că fiica sa a căzut de la etajul I al apartamentului unde locuiește.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au găsit-o pe tânăra de 20 de ani în stare de inconștiență.
Echipajul Serviciului de Ambulanță prezent la fața locului a constatat decesul tinerei, corpul acesteia fiind transportat la Serviciul de Medicină Legală Gorj, în vederea efectuării necropsiei.
Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

articolul original.

Inspecția Muncii a declanșat Campania națională de control în industria minieră

27 January 2023 at 19:17
image

Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, desfășoară Campania de control privind respectarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă diviziunile CAEN 05, 07, 08.

Campania de control este coordonată de inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, și se desfășoară în perioada 27 ianuarie – 27 februarie 2023, în toate județele în care există întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt), care efectuează activităţi de extracţie în sectorul de activitate minieră.

Inspectorii de muncă vor controla toate exploatările miniere existente pe teritoriul fiecărui judeţ și vor verifica următoarele:
• modul de respectare, de către angajatori, a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în industria extractivă;
• modul în care angajatorii asigură condiții adecvate de desfășurare a activității în special, în ceea ce privește asigurarea:

  • echipamentului colectiv și individual de protecție;
  • transportului la și de la locurile de muncă;
  • echipamente de muncă corespunzătoare activităților desfășurate;
    • modul în care serviciile interne de prevenire şi protecţie din industria extractivă îşi desfăşoară activitatea, sunt organizate şi îşi îndeplinesc atribuţiile;
    • modul în care angajatorii aplică practic prevederile H.G. nr. 1049/2006 în industria extractivă, informarea şi consultarea lucrătorilor despre cele mai eficiente mijloace de protecţie privind securitatea şi sănătatea în muncă;
    • modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.

Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, despre această campanie: ”Având în vedere dispoziția dată de prim-ministrul Guvernului României, dl. Nicolae Ciucă, în ședința de guvern din data 26.01.2023, începând cu data de 27.01.2023 în toate unitățile care desfășoară activități economice încadrate în codurile CAEN: 05, 07 și 08 se desfășoară activități de control în domeniul securității și sănătății în muncă. Pentru desfăşurarea acţiunilor de control, fiecare inspectorat teritorial de muncă a întocmit tematici specifice, în funcţie de societatea ce urmează să fie controlată, după anumite criterii, cum ar fi: specificul activității miniere (de suprafață sau subteran); în funcție de neconformitățile identificate la controalele anterioare și de cele mai frecvente cauze de producere a accidentelor de muncă.

Am dispus ca, alături de toți inspectorii de muncă din compartimentul SSM care, prin fişa postului, au repartizate aceste domenii economice pentru activitatea de control, să fie angrenați în această acțiune de control și ceilalți inspectori de muncă, cu prioritate cei specializați în domeniul electric, mecanic, precum și cei care au absolvit cursurile de perfecționare în domeniul materialelor pirotehnice. Totodată, această acţiune este motivată și de evenimentele care au avut loc în ultima perioadă, având drept consecință creșterea numărului de accidente de muncă.

În industria extractivă, cele mai semnificative riscuri care se întâlnesc sunt cele legate de: explozia amestecurilor de gaze care se formează în timpul activității de exploatare minieră în subteran; echipamentele de muncă nedotate cu protecții care să prevină pătrunderea personalului în raza lor de acțiune; incendii provocate de blocarea funcționării benzilor transportoare și a altor utilaje de transport al substanțelor minerale utile, cât și subdimensionarea cablurilor de alimentare cu energie electrică a acestor utilaje; nerespectarea monografiei de lucru la locurile de muncă din cariere și activitatea de transport la și de la locurile de muncă, cum ar fi căi de acces și de circulație neconforme, mijloace de transport neadecvate etc.

Din cauza riscurilor specifice acestei activități, se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și a modului în care angajatorii realizează, în industria extractivă, măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă. Considerăm că este necesară atât o instruire adecvată, precum și o monitorizare permanentă, astfel încât caracterul preventiv al activității de inspecție să permită o îmbunătățire a securității și sănătății la locul de muncă”.

articolul original.

Zăpada a trecut de 1 metru la Rânca

27 January 2023 at 16:12
image

Stratul de zăpadă a trecut de 1 metru în stațiunea montană Rânca, din județul Gorj.

Potrivit cabanierilor, în anumite zone zăpada viscolită trece de un metru și jumătate.

La această oră se intervine cu opt utilaje de deszăpezire pe DN 67C, între Novaci și Rânca. Drumul este accesibil, însă la kilometrul 22 este instituit un filtru al poliției rutiere.

Au voie să urce la Rânca doar vehiculele care au lanțuri sau tracțiune integrală, 4×4.

articolul original.

Dan Plăveți, numit în Directoratul CEO

27 January 2023 at 15:39
image

Complexul Energetic Oltenia anunță numirea lui Dan Plăveți în Directoratul companiei. Plăveți a fost numit pentru patru luni, în baza unui contract de mandat. Este în cărți să fie desemnat președintele Directoratului CEO.

„În completarea numărului de membri ai Directoratului CE Oltenia, Consiliul de Supraveghere a aprobat numirea domnului Plăveți Iulius Dan pentru o perioadă de 4 luni, începând cu data de 23.01.2023, în baza prevederilor OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Este de menționat că domnul Plăveți Iulius Dan, absolvent al Universității Politehnice București, a ocupat succesiv funcții de conducere în cadrul unor mari companii, inclusiv în domeniul energetic, precum vicepreședinte și, ulterior, președinte al ANRE în perioada 2009–2012, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica SA în anul 2017, Director General al  Hidroserv SA în perioada 2018-2021″, conform unui comunicat al CEO.

De amintit că Daniel Burlan, președintele Directoratului CEO, a fost revocat din funcție săptămâna aceasta.

articolul original.

Amendă de 10.000 de lei pentru firma la care lucrează muncitorii prinși sub un mal de pământ

26 January 2023 at 15:30
image

Doi inspectori de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă s-au deplasat în comuna Plopșoru, județul Gorj, în vederea efectuării cercetării inițiale a evenimentului produs astăzi, în urma căruia doi muncitori au fost prinși sub un mal de pământ.

Muncitorii făceau parte dintr-o echipă care efectua lucrări la rețeaua de alimentare cu apă a localității.

În urma acestui eveniment, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a sistat activitatea desfășurată de către angajator la locul de muncă unde s-a produs evenimentul, pe raza comunei Plopșoru.

Angajatorul a fost sancționat cu amendă în valoare de 10.000 lei, conform legislației în vigoare, pentru nerealizarea măsurilor dispuse de către inspectorii de muncă în urma unui control anterior, respectiv neasigurarea mijloacelor de protecție colective împotriva surpării terenului.

articolul original.

Zeci de persoane mușcate de câini au ajuns la Spitalul Județean Târgu Jiu

26 January 2023 at 03:16
image

Zeci de persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, după ce au fost mușcate de câini. De la începutul acestui an și până în prezent, la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu s-au prezentat 23 de persoane mușcate de câini. Dintre aceștia, nouă au fost mușcate de câini necunoscuți. Ca exemple de localități de proveniență pot fi amintite: Peșteana, Crasna, Motru sau Scoarța. Din totalul pacienților, trei au fost copii (5 ani, 8 ani și 11 ani) – din Dragotești, Iezureni(Târgu Jiu) și Tismana. Un singur copil a fost mușcat de un câine necunoscut (din afara gospodăriei). Pacienții vin de regulă la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu pentru curățarea și tratarea rănilor și pentru vaccinul antirabic.

articolul original.

Cetățean amendat pentru că a lăsat nesupravegheat un câine la Târgu Jiu

24 January 2023 at 19:44
image

Polițiștii locali au sancționat marți contravențional un bărbat din municipiul Târgu Jiu, pentru lăsarea în libertate a unui câine de rasă metis, pe strada Comuna din Paris.

Potrivit Legii nr. 61/1991 Republicată, lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei, dacă nu este comisă în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune.

articolul original.

Defileul Jiului, blocat în urma unui accident rutier

23 January 2023 at 15:44
image

Defileul Jiului este blocat la această oră pe ambele sensuri, din cauza unui accident rutier.

Conform INFOTRAFIC, traficul este blocat, pe DN 66 Bumbești Jiu – Petroșani, lakilometrul 116, județul Gorj, după ce a avut loc un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme. În urma impactului, o persoană a fost rănită și este investigată medical. La fața locului acționează echipaje ale ISU și SAJ Gorj.
Se estimează că traficul rutier să fie reluat, în condiții normale, în scurt timp.

articolul original.

Ministrul Energiei a cerut demiterea managerului CEO și a altor șefi din companie

23 January 2023 at 11:17
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat în urmă cu puțin timp că a cerut eliberarea din funcție a managerului Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, în urma accidentului colectiv de muncă de la Cariera Jilț Sud, unde au murit trei persoane.

Ministrul a cerut eliberarea din funcție și a celorlalți membri ai Directoratului CEO. Înlocuirea sau numirea de șefi în Directoratul CEO revine Consiliului de Supraveghere. Vizat de demitere mai este șeful Direcției de Achiziții, a noii conduceri a Carierei Jilț Sud și a altor șefi responsabili cu protecția muncii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Mihai Popescu (PSD) a solicitat, duminică seara, demisia ministrului Energiei Virgil Popescu, pe care îl acuză de incompetenţă, în contextul accidentului de la Jilţ-Sud. „M-am convins că nu îl interesează ce se întâmplă cu Gorjul. Nu i-a păsat absolut deloc de solicitările noastre. Începând cu amenajarea hidrologică de pe Jiu şi terminând cu modul în care, acum, batjocoreşte o tragedie şi profită de ea ca să mimeze că îi pasă de oamenii din CE Oltenia”, a adăugat social-democratul, citat de news.ro.

Demisia lui Virgil Popescu a fost cerută și de deputatul PSD Mihai Weber. „Demisia este un act de onoare și un exemplu de urmat de către toți care se fac vinovați de ceea ce se întâmplă în activitatea minieră din cadrul Complexului Energetic Oltenia. De la cei care conduc Ministerul Energiei, până la ultimul angajat al companiei care are putere de decizie, numit doar pe criterii politice de PNL”, a scris el, pe Facebook.

articolul original.
❌