ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Un bărbat a murit pe loc după ce o stâncă a strivit o maşină aflată în mers, pe Defileul Jiului

2 October 2022 at 13:00
image

Un bărbat a murit pe loc, sub ochii familiei, după ce o stâncă s-a desprins de pe versant şi a strivit maşina pe care acesta o conducea, pe Defileul Jiului.

Salvatorii din cadrul ISU Gorj au fost solicitați să intervină pentru salvarea unor persoane implicate într-un accident în Defileul Jiului.

O bucată de stâncă a căzut de pe versant pe parbrizul unui autoturism care circula pe Defileul Jiului.

„La fața locului s-au deplasat echipaje de pompieri din cadrul Gărzii de Intervenție Bumbești Jiu cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, două ambulanțe SAJ Gorj, echipaje de pompieri din cadrul ISU Hunedoara cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD și 2 ambulante SAJ Hunedoara, sosite în sprijin. În urma acestui eveniment au rezultat 3 victime: șoferul autoturismului, un bărbat în vârstă de 56 de ani și două femei în vârstă de 60, respectiv 50 de ani”, spun reprezentanții ISU Gorj.

Șoferului i s-au aplicat manevrele de resuscitare, însă, din nefericire, fără rezultat, fiind declarat decedat.

Celelalte două victime au fost preluate de echipajele specializate și li s-au acordat primele îngrijiri medicale la fața locului, însă acestea au refuzat transportul la spital.

articolul original.

Alertă de gradul zero în Roșia Montană! Sute de oameni au fost evacuați după ce a apărut o fisură în digul Tăului Mare

2 October 2022 at 12:20
image

E alertă de gradul zero în Roșia Montană, după ce o fisură a apărut în digul Lacului Piscicol Tăul Mare. Sute de persoane au fost evacuate preventiv, după ce, noaptea trecută, primarul comunei a sunat la 112 şi a spus că ar exista o avarie la golirea de fund a barajului lacului.

Sute de persoane din Roșia Montană au fost evacuate preventiv, după ce, noaptea trecută, primarul comunei a sunat la 112 şi a spus că ar exista o avarie la golirea de fund a barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Oamenii au primit mesaj RO-Alert în care erau anunțați să își părăsească locuințele, iar pompierii au mers din ușă în ușă pentru a le spune acestora să plece, pentru ca viața lor să nu fie pusă în pericol. A fost luată o decizie de evacuare pentru 268 de oameni.

Alertă de gradul zero în Roșia Montană

În această dimineață, la ora 06:00, în Roșia Montană a ajuns și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și de atunci se încearcă găsirea soluțiilor.

De asemenea, a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană, s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al jud. Alba, s-a activat Centrul Județean de Conducere şi Coordonare a Intervenției, iar la nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativă. De asemnea, personalul subunităților de intervenție aflat în ture libere a fost chemat la serviciu.

În aceste momente, în zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost dislocate următoarele forţe şi mijloace: 2 Autocamioane de Intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min), 2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere; 2 microbuze de transport, 3 ofițeri şi 40 de subofițeri şi soldați aparținând ISU Alba, un buldozer asigurat prin grija administrației locale pentru facilitarea accesului autospecialelor de Intervenție și personal aparținând IPJ şi IJJ pentru asigurarea ordinii publice şi a celorlalte măsuri specifice.

În urmă cu câteva ore, Raed Arafat declara că ar fi trebuit să fie evacuate 268 de persoane care locuiesc în aval, însă, deși le-a fost explicat cât de gravă este situația, majoritatea au refuzat să plece. Potrivit informațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgență 70 de persoane au mers la rude, 14 au apelat la mijloacele ISU, iar restul au semnat că refuză evacuarea.

De asemenea, Raed Arafat a spus, odată ajuns acolo că „situația este stabilă” și un expert va decide cum se va interveni la baraj.

articolul original.

Alexandru Arșinel a fost condus pe ultimul drum şi înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală

2 October 2022 at 12:00

Marele actor Alexandru Arșinel a fost condus duminică pe ultimul drum şi înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală.

Trupul neînsuflețit al maestrului a fost depus vineri în foaierul Teatrului de Revistă Constantin Tănase.

Alexandru Arșinel a murit pe 29 septembrie 2022, la Spitalul Universitar din Capitală, acolo unde se afla internat de două săptămâni şi era intubat.

Actorul Alexandru Arşinel a murit, joi, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, la vârsta de 83 de ani.

Ultima imagine cu Alexandru Arșinel în viață. Actorul se afla într-un scaun cu rotile, vizibil afectat

Ultimele fotografii publice cu Alexandru Arșinel îl arată pe actor într-o ipostează aproape de nerecunoscut.

Anul acesta, în iunie, maestrul primise ordinului Crucea Bucovinei în locuinţa din București, în prezența membrilor familiei.

Faimosul artist era foarte slab, iar admiratorii săi se arătau îngrijorați pentru starea sa de sănătate.

articolul original.

O parte dintre membri ,,Clubului de gândire GOLD” au fost prezenți la Timișoara pentru lansarea primelor două volume ale cărții ,,Războiul din Ucraina” – VIDEO

2 October 2022 at 10:49
image

O parte dintre membri ,,Clubului de gândire GOLD” au fost prezenți la Timișoara pentru lansarea primelor două volume ale cărții ,,Războiul din Ucraina”. Cozmin Gușă este cel care a povestit pe larg despre ce este mai exact vorba în cele două cărți, proaspăt lansate, în care, principala sursă de inspirație a fost războiul dintre Rusia și Ucraina, care  încearcă întreaga lume.

Un rezumat al lansării “Războiului din Ucraina” la Timișoara, dezbateri animate și consistente, cu public numeros și corect informat, elemente ce indică limpede că propaganda media de tip “fake-news” promovată de la București n-are succes. Pentru români nu există nici vreun “erou Zelenskiy”, nici nevoia implicării în războiul altora, e clară-n schimb revolta contra felului în care sunt tratați românii din Ucraina, dar și dorința de pace și de informare corectă și responsabilă. , a declarat Cozmin Gușă.

articolul original.

Factură de peste 33.000 lei la energie electrică, pentru o şcoală din Reşiţa care are panouri fotovoltaice

2 October 2022 at 10:40
image

Facturile imense la energie electrică au îngrozit unitățile de învățământ din județul Caraș-Severin.

Colegiul Traian Lalescu din Reșița are de plătit acum peste 33.000 de lei pentru curentul electric.

Autoritățile locale susțin că este o eroare și vor cere lămuriri de la firma care a emis factura.

Totodată, Inspectoratul Școlar dă asigurări că nu se va trece totuși la învățământul online.

Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița are de plătit sume astronomice la curentul electric, deși are în dotare panouri solare fotovoltaice care asigură o parte din energie, iar timp de trei luni elevii au fost în vacanță.

„Indexul vechi citit este de 944 de kilowați, indexul nou citit este de 1199 de kilowați, deci o diferență de 255 de kilowați, iar cantitatea facturată de către operatorul de energie electrică este de 6375, adică o cantitate de 30 de ori mai mare”, a explicat prof. Adrian Doxan, directorul Colegiului Traian Lalescu.

Primăria Reșița spune că este o eroare. Liceul a reclamat situația la operatorul de electricitate și va plăti facturile doar după recalculare.

Îngrijorați de facturile uriașe, părinții, copiii și dascălii se tem de revenirea la orele online.

Autoritățile dau însă asigurări că nu se va întâmpla acest lucru.

Facturile mari îi îngrijorează și pe directorii altor școli din județ.

articolul original.

România susţine aderarea Ucrainei la NATO. Preşedintele Klaus Iohannis: ,,Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei”

2 October 2022 at 09:40
image

Președintele Klaus Iohannis a postat, astăzi, pe Twitter, o declarație semnată împreună cu președinții statelor din Europa centrală și de est, în care reiterează „decizia luată la Summit-ul NATO de la Bucureşti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”.

„Noi, președinții Europei Centrale și de Est, țări ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au fost martori cu ochii lor la efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuți în fața încălcării flagrante a dreptului internațional de către Federația Rusă și, prin urmare, emitem următoarea declaraţie comună:

Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean. Suntem ferm în sprijinul deciziei Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei.

Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți Aliații să-și mărească substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei.

Toți cei care comit crime de agresiune trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției”, se arată în declaraţia comună semnată de Klaus Iohannis, Miloš Zeman (preşedintele Cehiei), Alar Karis (preşedintele Estoniei), Egils Levits (preşedintele Letoniei), Gitanas Nausėda (preşedintele Lituaniei), Stevo Pendarovski (preşedintele Macedoniei de Nord), Milo Đukanović (preşedintele Republicii Muntenegru), Andrzej Duda (preşedintele Poloniei) şi Zuzana Čaputová (preşedintele Slovaciei).

articolul original.

Ion Cristoiu: Într-o lume a ipocriziei intelectuale, Alexandru Arșinel a avut tăria de a se prezenta aşa cum a fost

2 October 2022 at 06:40
image

Marele actor Alexandru Arșinel a murit după o grea suferință.
În astfel de momente se pune în mișcare mașinăria de vorbe goale despre cel dispărut, alimentată de zicerea, Despre morți numai bine, mai mult ca sigur născocită de cei bucuroși c-au scăpat de un concurent sau de un dușman.

Fiind vorba de un clișeu, evit să scriu la moartea cuiva, chiar și cînd respectivul mi-a fost coleg sau apropiat.
Nu de alta, dar acolo, pe Lumea Ailaltă, nu există conexiune la internet.
Și dacă ai vrea n-ai cum citi ce s-a scris despre tine după ce te-ai îmbarcat în Marea Călătorie.
De unde să știe Cel Plecat că ai zis despre el vorbe pentru care ar trebui să-ți mulțumească pe WhatsApp?

Mi-am amintit însă, în legătură cu Arșinel, de o întîmplare din destinul meu de gazetar.
2014, primăvara. Făceam la TVR 2 emisiunea Omul și cartea.

Alexandru Arșinel tocmai scosese la editura All volumul de Memorii De la Dolhasca …pe Calea Victoriei.
M-am grăbit să-l invit pe autor în studio pentru a discuta despre cartea sa.
În vederea emisiunii, am citit cu creionul în mînă memoriile lui Alexandru Arșinel.

Din motive de oportunism al conducerii TVR de la vremea respectivă (eram în primăvara lui 2014, fotoliile de sub fundurile ștabilor TVR depindeau de Guvernul PSD, guvern pe care-l criticam fără cruțare în comentariile mele), colaborarea mea cu instituția a fost întreruptă.
Emisiunea cu Alexandru Arșinel n-a mai avut loc.
Eu însă m-am grăbit să scriu despre cartea sa de Memorii.
Am pierdut o emisiune, dar am cîștigat o cronică.

Am publicat textul în Evenimentul zilei din 23 aprilie 2014 la rubrica România lui Cristoiu.
Alexandru Arșinel a citat din cronică în cartea Și-a fost mîna lui Dumnezeu, scrisă de Oana Georgescu, apărută în 2014 la editura Allfa.
A simțit nevoia s-o citeze, în replică la valul de ură declanșat împotriva lui în 2013.

După ce a invocat aprecierile mele, Alexandru Arșinel a mărturisit autoarei:

„Recunosc că la vîrsta mea pînă anul trecut nu mi-am știut dușmanii. De fapt nu mi-am închipuit că pot declanșa ura față de mine anumitor personaje cărora în viața mea nu le-am făcut nimic rău. Dimpotrivă.

Mi-a dispărut acum, la bătrînețe, acea naivitate pe care am purtat-o vreme de 70 de ani: Să cred că toată lumea mă iubește!”

Găsesc de cuviință să republic această cronică, scrisă în urmă cu opt ani.
Poate ține locul și unui text scris la moartea marelui actor.

„Mai ales în cazul vedetelor precum Alexandru Arşinel memoriile românești suferă de sindromul a ceea ce-aş numi Rescrierea trecutului în interesul prezentului. Operaţiunea, definită printr-o mistificare a faptelor petrecute, astfel încît ele să poată sluji prezentului, are loc la nivel de istorie colectivă şi e angajată de istoricii nărăviţi la propaganda plătită pe sub masă.

Trecutul poate fi însă şi al unei persoane şi, în acest plan, rescrierea trecutului are loc în interesul prezent al persoanei.
Dacă e Ştab mare, trecutul e rescris în aşa fel încît insul din prezent, dedulcit la alintările mărimii, să apară erou încă din copilărie. În memorii, spre deosebire de copii obişnuiţi, el nu zice, sîsîind din dinţii absenţi, Vreau caca! ci Vreau Să mă defec! Iar în timp ce alţii chinuiau căluţi de lemn, el zbura cu F-16.
Nici vorbă de aşa ceva la memoriile lui Alexandru Arşinel. Marele actor n-are ezitări în a se înfăţişa ca un puradel mai mult decît normal şi, mai tîrziu, ca un adolescent mai mult decît zvăpăiat.

Alexandru Arşinel e vedeta numărul unu a Teatrului de Revistă de la noi, un Constantin Tănase care e doar director şi nu proprietar al companiei cu numele Constantin Tănase. El a terminat însă IATC, a debutat la Secţia română de la Tîrgu-Mureş, a jucat şi roluri de dramă.
Un altul ar fi insistat pînă la plictiseală pe rolurile sale de dramă, ne-ar fi tras pe sfoară cu solemnităţi intelectuale, ne-ar fi convins că şi-a ros personalitatea pentru a desluşi tîlcurile unui rol.

Alexandru Arşinel are cutezanţa de a povesti că făcea pe dracu’n patru ca să cîştige parale – cînta la baruri, mergea în turnee zise şi şure, – şi nu ca să smulgă gloria, ci ca să-şi întreţină familia.
Într-o lume a ipocriziei intelectuale, autorul are tăria de a se prezenta aşa cum a fost şi nu aşa cum ar fi pe placul cuconiţelor din lumea înaltă.

După 1989 am asistat însă la un aspect dezgustător al rescrierii trecutului.
Toate persoanele devenite personalităţi sau pe cale să devină aşa ceva, şi-au rescris trecutul din comunism în aşa fel încît să treacă, în prezent, drept luptători anticomunişti înverşunaţi.
Fapte mărunte, de cotidian obişnuit, de la legitimarea de către un miliţian pînă la şicanarea de către un şef au devenit, prin rescriere, suferinţe cumplite, îndurate în anii dictaturii.
Mult mai grav, actori, scriitori, pictori, cărturari, beneficiari ai unei mîini întinse de un şef în anii Ceauşescu, s-au grăbit, după decembrie 1989, să-l terfelească pe respectivul, înfăţişîndu-l drept un zbir.

Alexandru Arşinel are marele merit că evită această ticăloşie obişnuită la histrioni.
Premisa întoarcerii sale în trecutul comunist?
Ca şi azi, în trecut oamenii au diferit între ei. Unii au fost de treabă, alţii au fost ticăloşi. Unii au avut coloană vertebrală. Alţii s-au dovedit slugi.
Spectacolul pitorescului moral fără nici o legătură cu vremurile politice ni-l oferă din plin şi democraţia.

Supunîndu-şi trecutul acestei învăţături, Alexandru Arşinel nu se sfieşte a mărturisi că Nicu Ceauşescu l-a ajutat pentru ca sicriul lui Amza Pelea să fie expus la Teatrul de Comedie, că a beneficiat de ajutor de la primii secretari, de la secretari cu propaganda, ba chiar şi de la securişti.

Indiscutabil, Alexandru Arşinel e un actor născut şi nu făcut.
Talentul de actor, cu care l-a binecuvîntat Dumnezeu, îi înlesneşte rememorarea sinceră, cinstită.
E una dintre notele care ne seduc în cazul memoriilor sale.”

articolul original.

Refugiata din Ucraina, părăsită de britanicul care renunțase la familie pentru ea, a fost arestată de două ori. Ce se întâmplă cu femeia

1 October 2022 at 18:40
image

Povestea britanicului care și-a părăsit soția și copiii pentru o refugiată ucraineancă o știe întreaga lume. Ulterior, bărbatul a părăsit-o pe femeie din cauza, spune el, consumului de alcool, însă ea nu vrea să renunțe prea ușor la cel de care susține că s-a îndrăgostit iremediabil. După despărțire, femeia din Ucraina a fost arestată de două ori. Ce se întâmplă cu ea și de ce a ajuns pe mâinile oamenilor legii.

Povestea dintre britanicul care și-a părăsit soția și copiii pentru o refugiată din Ucraina pare să fie fără sfârșit. Deși bărbatul spune că s-a despărțit de aceasta din cauza consumului de alcool, ea nu vrea să renunțe așa ușor la el. Femeia a ajuns de două ori pe mâinile oamenilor legii.

Refugiata din Ucraina, părăsită de britanic, a fost arestată de două ori

Refugiata din Ucraina, pe numele ei Sofia, părăsită de britanicul care inițial și-a părăsit familia pentru aceasta, a ajuns de două ori în arest. Refugiata din Ucraina a fost atenționată de oamenii legii să nu se apropie și să nu ia contact cu fostul ei iubit.

Britanicul însă, a decis să o sune imediat ce a auzit că aceasta plânge în locuința ei temporară, acolo unde se află până când Ministerul de Interne și oficialii ucraineni decid care ar trebui să fie următoarea ei mișcare.

„Nu sunt indiferent. Îmi pare rău pentru ea. Dar relațiile ajung la sfârșit și aceasta s-a terminat. Sper că vom putea fi prieteni când toată isteria asta se va încheia. Am vorbit cu ea și i-am spus că nu există absolut nicio șansă să mai fim împreună. Îi va fi mult mai bine în Ucraina sau, dacă va avea o nouă relație, mult noroc pentru ea”, ar fi spus britanicul.

În timp ce britanicul spune că nu vrea să mai aibă de-a face cu ea, refugiata din Ucraina pare sp fie disperată că-l va pierde și spune că-i pare rău și îi face, totodată, promisiuni că nu va mai consuma alcool.

„Mă bucur că îmi vorbește din nou. Nu am vrut să mă despart doar cu un mesaj pe care mi l-a trimis. Este o perioadă foarte dificilă pentru mine, deoarece îl iubesc foarte mult. Nu pot renunța atât de ușor și sunt pierdută aici, fără prieteni sau familie. I-am spus că nu voi mai bea niciodată și că am putea trăi fericiți împreună dacă îmi mai dă o șansă. Dar el refuză și nu știu ce să fac în continuare. Poate că voi fi nevoită să mă întorc în Ucraina, pentru că nu mai pot trăi așa mult. Familia mea mă vrea înapoi. Tony mi-a spus asta deja. Dar nu știu care va fi viitorul meu pentru că țara mea este în război și acolo lucrurile s-ar putea înrăutăți”., ar fi declarat aceasta.

Mai mult, femeia ar mai fi povestit și că un milionar cu o casă în Londra ar fi găsit-o prin intermediul rețelelor sociale și i-ar fi oferit o încăpere unde să locuiască, însă ea este destul de rezervată.

„Nu-l cunosc pe acest bărbat. Sună prea ciudat. El spune că este milionar. Dar asta nu înseamnă nimic pentru mine. Tony valorează multe, multe milioane”., ar mai fi spus femeia.

articolul original.

Un vasluian de 47 de ani a murit strivit sub un tractor

1 October 2022 at 18:00

Un bărbat de aproximativ 47 de ani a murit sâmbătă după-amiaza după ce a fost prins sub un tractor în localitatea Cetățuia, județul Vaslui.

Potrivit ISU Vaslui, Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit la un accident produs în localitatea Cetățuia, comuna Puiești.

Sosiți la fața locului, pompierii au găsit un bărbat de aproximativ 47 de ani peste care era răsturnat un tractor.

Medicul de pe Ambulanță a declarat decesul acestuia.

 

articolul original.

RCS RDS, veste fabuloasă pentru clienţi! Se oferă gratis, de la Digi România

1 October 2022 at 17:20
image

S-a dat o veste de-a dreptul neașteptată pentru cei care își doresc să își facă în următoarea perioadă un abonament la Digi România. Operatorul a anunțat că le va oferi noilor clienți o serie de oferte irezistibile, precum și câteva beneficii gratuite. Iată despre ce este vorba!

Digi-RCS RDS este una dintre cele mai cunoscute companii din România, care furnizează tot felul de servicii de telecomunicații (servicii de internet, telefonie mobilă sau fixă și televiziune). De-a lungul anilor, a câștigat teren în fața celorlalte companii, deoarece a venit cu tot felul de oferte care i-au cucerit pe clienții vechi, dar și pe cei noi.

Digi-RCS RDS, oferte irezistibile pentru noii clienți

Vestea cea bună a fost dată recent de către companie și îi privește pe toți cei care își doresc să se aboneze la serviciile Digi România. Astfel, în cazul în care veți opta pentru un serviciu de internet Fiberlink 1000, veți beneficia de mai multe servicii gratuite. În primul rând, un astfel de abonament vă va permite să vă bucurați de o viteză foarte mare a internetului fix, mai exact 1.000 Mbps.

În ceea ce privește avantajele care vin odată cu achiziționarea abonamentului, trebuie să știți că veți putea beneficia de acces gratuit la platforma de streaming Digi Online, dar și de 50 de GB spațiu de stocare în Digi Store. De asemenea, routerul care vă va fi livrat acasă este și el gratuit.

Compania a pus la dispoziție platforma Digi Online tuturor clienților care îndeplinesc anumite criterii pentru ca aceștia să se poată bucura fără griji de filmele și serialele preferate. Cei care optează pentru un abonament de tip Fiberlink 500, se vor bucura și ei de cei 50 de GB spațiu de stocare în Digi Store, dar în ceea ce privește platforma de streaming, nu vor putea accesa chiar toate filmele și serialele existente.

articolul original.

PSD vrea majorarea salariului minim pe economie la 3000 de lei

1 October 2022 at 16:40
image

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat, astăzi, că susţine majorarea salariului minim pe economie la 3000 de lei. Totodată, liderul social-democrat a calificat liberalizarea prețurilor la energie drept o măsură imbecilă.

Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la alegerile pentru șefia organizației PSD Bistrița, că partidul pe care îl conduce este cel care a cerut majorarea salariului minim la 3000 de lei.

De asemenea, liderul social-democrat a criticat dur măsura luată de liberali cu privire la liberalizarea pieței energetice, spunând că a fost o decizie imbecilă.

Tot Ciolacu vine și cu o veste bună social-democrații susțin majorarea salariului minim la 3000 de lei în concordanță cu directivele europene.

„Tot noi am venit acum cu propunerea în coaliție să mărim salariu minim pe economie la 3000 de lei. Este un lucru, este un lucru normal. Este un lucru normal să mărim pensiile.

Anormal a fost să ne batem joc de munca părinților noștri, să fim mândri de ce avem în energie și ce au construit părinții noștri în energie.

Dar să venim cu o liberalizare haotică și imbecilă într-un moment în care toată Europa se pregătea de altceva”, a declarat Marcel Ciolacu.

articolul original.

Accident între două motociclete pe DN 1, în Prahova. Doi tineri au fost transportați la spital

1 October 2022 at 15:40
image

Un accident în care au fost implicate două motociclete a avut loc sâmbătă după-amaixza pe DN 1, în județul Prahova, în urma căruia doi tineri, de 23 și 29 de ani, au fost transportați la spital.

Potrivit IPJ Prahova, accidentul a avut loc la kilometrul 126 al DN 1.

În accident au fost implicate două motociclete care circulau pe același sens de deplasare, către Brașov.

În urma impactului, o tânără în vârstă de 23 de ani, pasageră pe una dintre motociclete, și conducătorul în vârstă de 29 de ani au fost transportați la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Polițiștii fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

Traficul rutier în zonă este restricționat pe sensul către Brașov.

 

articolul original.

Pensiile românilor ar putea să se majoreze cu mai mult de 10%. Cu ce vești a venit Guvernul

1 October 2022 at 15:00
image

După ce creșterile prețurilor, mai ales la alimente, le-au dat românilor bătăi reale de cap, Guvernul continuă că vină cu vești din ce în ce mai bune. Dacă prima dată au anunțat o majorare cu 10% a veniturilor pensionarilor, se pare că Guvernul s-a răzgândit și intenționează să le bage mai mulți bani în buzunar. Așadar, a decis să majoreze pensiile cu mai mult de 10%, începând din 2023.

Veștile bune vin în continuu pentru pensionari. După o creștere alarmanta a prețurilor, care i-a pus pe gânduri mai ales pe cei în vârstă, Guvernul vrea să vină în ajutorul lor. Așadar, chiar dacă au anunțat anterior o creștere cu 10% a pensiilor, se pare că acum lucrurile stau altfel. Guvernul a decis să mărească procentul de creștere a veniturilor pensionarilor.

Guvernul ar putea să mărească pensiile românilor cu mai mult de 10%

Se pare că Guvernul vrea să vină în ajutorul oamenilor, în timpul uneia dintre cele mai grave crize ale prețurilor. Din cauza scumpirilor la alimente și nu numai, conducerea țării s-a simțit responsabilă cu majorarea veniturilor românilor.

După ce le-au primit pensionarilor din România o creștere a veniturilor cu 10%, coaliția de guvernare a venit cu o nouă propunere. Așadar, procentul de majorare al pensiilor ar putea să crească până la 11% a punctului de pensie, ceea ce ar reprezenta cea mai mare majorare a veniturilor. Acest lucru ar fi posibil începând cu data de 1 ianuarie, din anul 2023.

În ceea ce privește bugetul de majorări, ministrul Marius Budăi le dă românilor garanția că acesta este suficient încât să suporte toate aceste creșteri. Însă, chiar dacă procentul de 11% este încă un lucru nesigur, ceea ce este cert este procentul de 10%, conform declarațiilor lui Marius Budăi.

”Important este că ne-am înţeles, în coaliţie suntem cu toţii la aceeaşi concluzie, că pensiile trebuie să crească de la 1 ianuarie 2023. Nu voi accepta niciodată ca din funcția de ministru să fie înghețări de venituri ale cetățenilor români. Avem scenariile pe masă şi vom lua decizia în cel mai scurt timp. Va fi o creştere de cel puţin 10%”, a declarat Marius Budăi, pentru Antena 3 CNN.

Salariile românilor nu vor fi majorate cu mai mult decât s-a promis anterior

Chiar dacă Guvernul intenționează să mărească pensiile cu mai mult de 10%, se pare că despre salarii nu s-a menționat vreo modificare. Românii care beneficiază de salarii minime pe economie, vor avea parte de o majorare cu până la 3.000 lei brut. Din acest punct de vedere, această creștere este ultima luată în calcul de către coaliția de guvernare, tocmai pentru a respecta o directivă a Comisiei Europene.

 

articolul original.

Erdogan amenință că va bloca aderarea Finlandei și Suediei la NATO

1 October 2022 at 13:40

[unable to retrieve full-text content]

Turcia nu va ratifica cererea de adeziune a Suediei şi Finlandei la NATO „atât timp cât promisiunile” făcute de cele două ţări nordice nu vor fi „ţinute”, a declarat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, […]

Articolul Erdogan amenință că va bloca aderarea Finlandei și Suediei la NATO apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Sistemul informatic de monitorizare electronică, operaționalizat în București, Iași, Mureș și Vrancea – VIDEO

1 October 2022 at 13:00
image

Începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional în municipiul București și județele Iași, Mureș și Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

În perioada octombrie 2022 – decembrie 2025, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție, se poate dispune măsura monitorizării electronice prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică.

Conform H.G. nr. 1025 din 10 august 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice și organizatorice privind funcționarea în sistem-pilot, precum și a celor privind operaționalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 809/17.08.2022), monitorizarea electronică în sistem pilot urmează să se aplice în trei etape, determinate prin raportare la cazurile de aplicare și la aria teritorială la nivelul căreia urmează să fie operaționalizat sistemul, după cum urmează:

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului București și al județelor Iași, Mureș și Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Giurgiu, Galați, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;

c) a treia etapă – în anul 2025 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) și b) și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Pentru unitățile din prima fază a programului pilot, au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară desfășurării activității de monitorizare electronică fiind definitivată.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.

Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive, prin eliminarea intervenției umane, acolo unde este posibil, și înlocuirea acesteia cu reguli obiective.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei și transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenție, către dispeceratul S.I.M.E. și S.N.U.A.U. 112 și astfel, către cel mai apropiat organ de ordine publică, pentru intervenție.

Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție, al aplicării ordinului european de protecție, control judiciar și control judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu, supravegherii la distanță, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei.

Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele.

Inspectoratul General al Poliției Române, în calitate de autoritate contractantă, a semnat, la data de 1 septembrie 2022, acordul-cadru pentru achiziția sistemului informatic și a 15.000 de kituri de monitorizare, în vederea implementării Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.

Acordul-cadru va fi implementat pe parcursul a 48 de luni, valoarea totală fiind de 165.782.991 de lei fără T.V.A., urmând a fi semnate contracte subsecvente pentru achiziția tuturor kiturilor.

Pentru operaționalizarea sistemului, au fost instruiți polițiștii, fiind emisă și o metodologie pentru realizarea supravegherii electronice.

De asemenea, la unitățile unde funcționează sistemul-pilot, au fost luate măsuri de reorganizare structurală, fiind înființate compartimente de monitorizare electronică, dar și suplimentate funcțiile de la nivelul secțiilor de poliție rurală din cele 3 județe (Iași, Mureș și Vrancea), prin organizarea compartimentelor de patrulare și intervenție.

Informații de background:

În primele 8 luni ale anului 2022, la nivel național, numărul faptelor penale care constituie și fapte de violență domestică a crescut cu 13,3% (+4.320) față de primele 8 luni ale anului 2021 (de la 32.601 la 36.921 fapte).

Ordinele de protecție

În primele 8 luni ale anului 2022, au fost emise de către instanțele judecătorești 7.331 de ordine de protecție, (cu 6,2% (+430) mai multe decât în primele 8 luni ale anului 2021), 3.469 (47,32%) din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

Cele mai multe, 6.598 reprezentând 90% din totalul acestora, au fost emise la solicitarea victimelor, 564 la solicitarea procurorului și 169 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens.

În ceea ce privește punerea în executare a ordinelor de protecție, în primele 8 luni ale anului 2022 au fost soluționate 6.785, cu 12% (+728) mai multe decât în primele 8 luni ale anului 2021, din care 6.436 la expirarea termenului legal sau a duratei măsurilor dispuse, 225 revocate la solicitarea victimei (din care 212 atunci când ordinul de protecție a fost solicitat de victimă și 13 atunci când cererea a fost realizată de alte persoane), 54 revocate la solicitarea persoanelor împotriva cărora a fost dispus și 70 din alte motive, rămânând în lucru 4.720 (cu 7,9% /+346) mai multe față de primele 8 luni ale anului 2021).

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție (conform art. 47, alin. 1 din Legea nr. 217/2003 R pentru prevenirea și combaterea violenței domestice), au fost sesizate 2.166 de infracțiuni, cu 19,7% (+356) mai multe față de primele 8 luni ale anului 2021, dintre care 1.398 în mediul urban și 768 în rural.

Măsuri dispuse prin ordinele de protecție emise în cursul perioadei

În primele 8 luni ale anului 2022, au fost dispuse prin ordinele de protecție 15.406 măsuri (obligații sau interdicții), după cum urmează: 3.468 – evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, 757 – reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei, 138 – limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată, 77 – cazarea/plasarea victimei, cu acordul acesteia, și, după caz, a copiilor, într-un centru de asistență dintre cele prevăzute la art. 19, 6.498 – obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiți, 497 – interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează, 2 – obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, 3.855 – interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima, 33 – obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute, 81 – încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora.

Ordine de protecție emise în cursul perioadei, desfășurate în funcție de durata măsurilor dispuse:

Din totalul celor 7.331 ordine de protecție emise, în primele 8 luni ale anului 2022, funcție de durata măsurilor.

Ordinele de protecție provizorii

În primele 8 luni ale anului 2022, la nivel național, au fost emise 8.765 de ordine de protecție provizorii (cu 1.644 mai multe față de primele 8 luni ale anului 2021, respectiv cu un procent de 23,1%), 3.469 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție, reprezentând 40%, 8.679 din total fiind emise la solicitarea victimelor, 60 la solicitarea altor persoane și 26 emise la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens, nefiind nici unul emis la solicitarea ONG-urilor.

Din punct de vedere al locului comiterii faptei, 5.405 (61,7%) ordine de protecție provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban și 3.360 (38,3%) în mediul rural.

Din totalul celor 8.765 de ordine de protecție provizorii emise, 7.772 au fost confirmate de procuror, ceea ce reprezintă un procent de 89%, 3.469 fiind transformate în ordine de protecție, respectiv un procent de 40%.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu (conform art. 47, alin. 2 din Legea nr. 217/2003, R) au fost sesizate 579 de infracțiuni (cu 46,2% (+183) mai multe față de primele 8 luni ale anului 2021), din care 322 în mediul urban și 257 în mediul în rural.

Măsuri de protecție dispuse prin ordinele de protecție provizorii emise în cursul perioadei

În perioada analizată, prin ordinele de protecție provizorii au fost dispuse 13.896 de măsuri, după cum urmează: 4.875 – evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, 1.465– reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința comună, 7.524 – obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiți, 0 – obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere și 32 – obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

articolul original.

Avertizare meteo! Cod galben de vreme rea în mai multe zone din ţară

1 October 2022 at 12:20

Meteorologii au emis sâmbătă o nouă avertizare Cod galben de averse torenţiale și vânt puternic, valabilă în în mai multe zone din ţară.

În intervalul 1 octombrie, ora 17:00 – 2 octombrie, ora 06:00, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și la munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Începând din a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în Carpații Meridionali și de Curbură, în sudul Banatului, în Oltenia și în sud-vestul Munteniei vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h. Avertizarea este valabilă în perioada 2 octombrie, ora 06:00 – 2 octombrie, ora 20:00.

articolul original.

Șapte locuri de vizitat în octombrie. Cele mai frumoase destinații de toamnă din România

1 October 2022 at 10:40
image

Toamna este anotimpul așteptat de mulți dintre români. Este perioada aceea a anului când afară nu este nici prea frig, nici prea cald, iar peisajele sunt de vis oriunde prin țară. Pentru luna octombrie ne-am gândit să îți prezentăm șapte locuri de vizitat în România. Sunt cele mai frumoase destinații de toamnă din țara noastră și trebuie să ajungi aici ca să te convingi!

Țara noastră este plină de obiective turistice care merită vizitate în orice moment al anului, însă toamna sunt perfecte de vizitat, deoarece dau un plus de culoare și frumusețe peisajelor. Dacă în luna octombrie îți dorești să vizitezi locuri frumoase, atunci privește-le doar pe cele de mai jos!

De ce să mergi în vacanță în luna octombrie

În luna octombrie cad frunzele din copaci, iar pe jos se așterne un covor superb din ele. Este sezonul numai bun de vizitat locuri cu peisaje de vis și, de altfel, este ideal să mergi în vacanță în octombrie, pentru că atunci afară nu este nici prea frig, nici prea cald. Noi v-am pregătit deja șapte locuri frumoase pe care merită să le vizitați toamna aceasta în România.

Șapte locuri frumoase din România de vizitat în octombrie

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari este situată în vârful muntelui Căpățânii, la o altitudine de 850 de metri. Această cetate veche merită vizitată toamna, deoarece are peisaje de vis și locuri perfecte unde poți face poze cu diverse culori specifice acestui sezon.

Cetatea adăpostește legende, povești războinice din vremuri medievale și o încăpățânare istorică de a rezista secolelor de abandon. A fost fortificată și extinsă în timpul domniilor lui Vlad Țepeș.

Parcul Național Cheile Nerei-Beuşniţa

Parcul Național Cheile Nerei-Beuşniţa este ideal de vizitat toamna, fiindcă reprezintă unul dintre cele mai frumoase locuri protejate din țara noastră. Este situat într-un Banat multicultural, iar parcul se întinde pe mai mult de 36.000 de hectare.

Lepșa

Un loc minunat de vizitat toamna se află la Lepșa. Aşezarea de lângă munte se află în Vrancea și este renumită pentru podgoriile ei. Lepșa este destinația ideală de vizitat în octombrie și se află la aproximativ 75 de kilometri de Focșani.

Săcărâmb

Săcărâmb este un sat aflat în comuna Certeju de Sus din județul Hunedoara. Aici, toamna veți găsi peisaje superbe unde puteți face poze, iar copacii și covoarele de frunze de pe jos se completează perfect într-un tablou de toamnă.

Casa de Piatră din Apuseni

Casa de Piatră este un cătun ascuns printre stânci, aflat în Munţii Apuseni. Acestui cătun i se spune satul de la capătul lumii, iar turiștii care ajung aici toamna rămân fascinați de piesajele superbe.

Cazanele Dunării

Cazanele Dunării oferă turiștilor priveliști de vis. Dacă îți dorești să ajung vreodată aici, toamna este momentul potrivit, căci chipul lui Decebal este înconjurat de culorile superbe ale toamnei, iar pozele aici vor ieși ca într-un tablou.

Lacul Colibița

Lacul Colibița este superb toamna, fiindcă este înconjurat de culorile minunate ale acestui sezon. De altfel, aerul din zona lacului are o concentrație importantă de iod, ceea ce face ca zona să fie benefică pentru cei care suferă de afecțiuni pulmonare.

Cum va fi vremea în luna octombrie 2022 în România

În România, în luna octombrie a acestui an, vremea va fi frumoasă, cu temperaturi normale pentru această perioadă din an. Va fi o vreme perfectă pentru o bluză mai subțire și o pereche de pantaloni lungi, căci temperaturile nu sunt foarte scăzute. De altfel, și precipitațiile își vor face simțită prezența, dar nu vor fi atât de dese.

articolul original.

Ceaiul pe care Regele Charles îl bea în fiecare dimineață! Are multiple beneficii pentru sănătate

1 October 2022 at 09:40
image

Având un program plin și obositor, dieta Regelui Charles al III-lea trebuie să fie una bogată și diversificată.

Se spune că alegerile Regelui pentru micul dejun au un impact pozitiv asupra longevității datorită proprietăților lor anti-cancer și de scădere a colesterolului.

Potrivit nutriționistului de la Lifesum Signe Svanfeldt, băutura caldă preferată a Regelui este una „care îmbunătățește sănătatea inimii și scade tensiunea arterială”.

Monarhul bea ceai negru Darjeeling și un pahar mic de suc de fructe, ambele băuturi având numeroase beneficii pentru sănătate.

„Ceaiul Darjeeling are multe beneficii pentru sănătate, având în vedere conținutul de antioxidanți, vitamine și polifenoli, inclusiv scăderea tensiunii arteriale, reducerea inflamației și creșterea sănătății inimii”, spune Signe.

Regelui Charles îi place să bea ceai cu miere și lapte. Ceaiul Darjeeling este bogat în quercetină, care este un compus despre care s-a demonstrat în numeroase studii că reduce riscul de ateroscleroză.

Cercetările au descoperit că o dietă bogată în flavonoide, precum quercetina, are beneficii pozitive pentru sănătate, în special asupra inimii.

De asemenea, s-a dovedit că flavonoidele ajută împotriva hipertensiunii, inflamației, diabetului și bolilor vasculare.

Totodată, compușii polifenolici, conținuți de acest tip de ceai, inhibă apariția cancerului în mai multe moduri, reducând și dezvoltarea unei eventuale tumori.

„Polifenolii ajută la scăderea riscului de formare a celulelor canceroase”, spune Molly Myers, dietetician și nutriționist.

„Cercetările sugerează că dietele bogate în alimente care conțin polifenoli ar putea oferi o anumită protecție împotriva dezvoltării bolilor de inimă, bolilor neurodegenerative, cancerului și diabetului”, a adăugat doctorul Susan Rodder, cardiolog.

„Specific bolilor cardiovasculare, polifenolii pot oferi protecție prin îmbunătățirea funcției mucoasei interioare a inimii și a vaselor de sânge, creșterea colesterolului HDL protector (colesterolul bun), scăderea colesterolului LDL (colesterolul rău) și prin rolul antiinflamator”.

Un pahar de suc de fructe în fiecare dimineață

Totodată, la micul dejun, Regele Charles se bucură și de un pahar de suc de fructe,  care ajută „la creșterea aportului de vitamine, minerale și fibre”, a spus Svanfeldt.

„Unele sucuri de fructe ajută, de asemenea, la combaterea problemelor, cum ar fi constipația, în timp ce sucul de afine poate ajuta la prevenirea infecțiilor urinare”, spune Medical News Today, citat de mirror.co.uk.

articolul original.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, mesaj de Ziua Internaţională a Vârstnicilor: ,,Vârstnicii reprezintă o valoare a societății”

1 October 2022 at 08:20
image

De Ziua Internaţională a Vârstnicilor, președintele PSD şi al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, spune că vârstnicii reprezintă o valoare a societății care poate contribui semnificativ la procesul de dezvoltare.

„Vârstnicii reprezintă o valoare a societății care poate contribui semnificativ la procesul de dezvoltare”, spune președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, subliniind Rezoluția ONU prin care data de 1 Octombrie a fost desemnată ca Zi Internațională a Persoanelor Vârstnice.

„Dacă generațiile tinere au meritul de a promova schimbarea și progresul societății, generația seniorilor are cu certitudine rolul de a conserva și de a perpetua valorile fundamentale ale unei națiuni, adică cele mai importante repere sociale și morale ale noastre. Cele două categorii nu se concurează, ci se completează”, spune Ciolacu, pe Facebook.

Liderul PSD spune că partidul pe care îl conduce are o legătură puternică cu seniorii României.

„Tocmai de aceea, protejarea lor în fața crizelor multiple pe care le traversăm a reprezentat unul dintre cele mai puternice argumente pentru intrarea PSD la guvernare. Fiecare pachet de măsuri promovat de PSD a conținut măsuri dedicate acestei categorii, pe lângă programele de susținere a economiei naționale și de protejare a locurilor de muncă. Traversăm o perioadă grea, dar prezența PSD la guvernare reprezintă o garanție că seniorii României nu vor fi uitați și că interesele lor vor fi corect reprezentate în continuare în actul de guvernare”, mai spune Ciolacu.

La rândul său, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a spus că vârstnicii sunt parte din viața noastră, trebuie sprijiniți să rămână activi cât mai mult și prețuiți pentru toată experiența acumulată de-a lungul anilor.

„Persoanele trecute prin viață nu trebuie considerate o povară pentru societate, ci un ajutor. Cu toții trebuie să susținem cât mai mult conceptul de îmbătrânire activă. Vârstnicii care încă pot lucra trebuie sprijiniți să o facă, dacă își doresc asta. (…) Populația României și nu numai îmbătrânește într-un ritm alert. Avem deja peste 5,5 milioane de persoane peste 60 de ani. Este obligatoriu ca politicile publice din următorii ani să aibă în vedere și menținerea cât mai mult în activitate a vârstnicilor care-și doresc acest lucru”, a spus Firea

articolul original.
❌