ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 November 2022Ultimele Stiri

Amendă chiar dacă ai anvelopele de iarnă. Pentru ce riști sancțiuni în plus

28 November 2022 at 13:45
image

Șoferii riscă amenzi uriașe, chiar dacă au anvelopele de iarnă montane. Ei trebuie să respecte mai multe reguli pentru a nu se confrunta cu probleme. Registrul Auto Român (RAR) a oferit și o explicație.

Șoferii pot fi sancţionaţi și dacă au mașina echipată pentru sezonul rece

Șoferii riscă amenzi dacă nu au montate anvelopele de iarnă începând cu data de 1 noiembrie, dar pot fi sancţionaţi și dacă au mașina echipată pentru sezonul rece. Registrul Auto Român(RAR) a explicat cum te poți avea probleme cu legea, chiar dacă ai respectat regulile.

Poliția rutieră te poate amenda dacă ai anvelope de iarnă uzate, considerând că nu sunt eficiente.
„Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați?

Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii.

Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule.

Așadar precizăm clar că nu există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că toatre anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S”, anunță RAR într-o postare pe Facebook.

Amenzi mari pentru șoferi

RAR a mai anunțat că șoferii care nu au anvelope de iarnă de la 1 noiembrie riscă amenzi între 1.305 lei și 2.900.

Avertisment pentru şoferi. Ce prevede legea cu privire la anvelopele de iarnă. Sancțiuni uriașe: 20 de puncte şi amenzi până la 2.900 de lei.

„Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

Prin urmare, NU se aplică sancțiuni dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S”, au concluzionat reprezentanții RAR.

Șoferii care pleacă în vacanță în alte țări nu trebuie să uite de anvelopele de iarnă, chiar dacă fiecare stat are reguli diferite.

articolul original.

Cine este actorul român care joacă rolul Mâinii, animalul de companie al lui Wednesday, din serialul Netflix cu același nume regizat de Tim Burton, filmat integral în România

28 November 2022 at 09:49
image

Unul dintre marile mistere ale familiei Addams este animalul de companie, Mâna (sau Thing). În istoria desenului animat, a serialului și a francizei cinematografice, personajul este doar o mână dezmembrată.

Mâna este animalul de companie al fetiței familiei Addams, Wednesday – jucată de Jenna Ortega

Publicul nu-i vede niciodată corpul original și nici nu are o evidență clară despre cine este vorba. În Wednesday de la Netflix, Mâna (Thing) revine și este trimisă să o spioneze pe Wednesday la Nevermore.

Loială familiei și după câteva amenințări, Mâna o ajută pe Wednesday să rezolve misterul cu care se confruntă aceasta. Actorul român Victor Dorobanțu joacă rolul Mâinii (lui Thing) în Wednesday, iar filmarea viziunii lui Tim Burton a fost interesantă.

Mâinii (lui Thing) îi place să folosească cremă de mâini și are o manichiură foarte îngrijită în „Wednesday

La fel ca versiunile anterioare ale Mânii și de data aceasta ea este incredibil de prietenoasă, bună la furat și dispusă să protejeze clanul Addams. Dar fanii pot observa o nouă trăsătură a personajului, Mâna are cicatrici vizibile.

Deși lipsită de corp, Mâna se dovedește foarte umană și este năpădită de emoții destul de des. Dar Wednesday își arată dragostea pentru bizarul membru al familiei atunci când cineva îl atacă.

Victor Dorobanțu a purtat un costum complet pentru a juca rolul Mâinii (Thing)

Tim Burton a vrut o abordare autentică a personajului și a modului în care a fost realizat în franciza cinematografică. Acest lucru a dus la ideea ca Dorobanțu să poarte un costum integral în timpul filmărilor.

„A fost atât de amuzant, pentru că limbajul Mâinii a fost inventat chiar în ziua respectivă. În fiecare zi apăream și spuneam: ‘Ahhh…’ [mișcări ale mâinilor] ‘Asta arată bine. Simt că știu ce spune’.

Dar Tim a vrut să fie un actor adevărat, așa cum se făcea în filmele din anii ’90, așa că l-am ales pe un magician pe nume Victor [Dorobanțu]”, a explicat Ortega.

„Purta un costum albastru complet și se ascundea după pereți și sub paturi. Apoi au construit această proteză deasupra mâinii sale”.

Burton a fost fascinat în mod deosebit de personajul Mâinii. „Lui Tim îi plăceau foarte mult manierele sale și petrecea ore întregi în fiecare zi la coafură și machiaj doar pentru a obține acea Mână pe care și-o dorea”, a spus Ortega.

Dar ea dezvăluie că, dacă nu lucra pe platou cu Dorobanțu, juca scenele fără nimic în față. În loc să lucreze cu mingi de tenis, echipa aducea mingi gri și argintii pentru a adăuga ulterior CGI-ul.

În fotografiile din culisele filmărilor de miercuri de la Netflix, fanii au ocazia să vadă procesul de filmare a lui Ortega cu Dorobanțu. Dorobanțu poartă un body complet albastru strălucitor în timp ce stă direct pe podea.

Dar pentru ca Thing să apară ca un membru funcțional solo, o încheietură protetică a fost adăugată la mâna lui Dorobanțu. Aceasta îl face pe Thing să apară în poziție verticală ca în versiunile anterioare.

Cine este Victor Dorobanțu ce care interpretează Mâna (Thing) în „Wednesday”?

Potrivit paginii IMDb a lui Doronbanțu, Wednesday este primul său rol oficial de actor. Născut în România, el este magician de meserie și a lucrat pentru evenimente private și seriale TV.

Înainte de Doronbanțu, Christopher Hart a jucat rolul Mâinii (Thing) în franciza cinematografică. Într-un interviu pentru Cracked, Hart explică faptul că producătorii căutau modele de mâini, muzicieni, magicieni și mimi.

„M-au intervievat și pe mine și au vrut să știe dacă m-aș simți confortabil blocat pe sub mese și în spatele pereților ore în șir. Le-am spus că, în calitate de magician, eram obișnuit să exersez mișcări precise iar și iar în fața unei oglinzi, așa că acest lucru nu era o problemă.” – explica Hart.

articolul original.

Protestele fără precedent din cauza politicii Zero Covid continuă în China

28 November 2022 at 06:24
image

La Beijing, Chengdu și Wuhan au loc demonstrații, a crescut furia față de politicile stricte ale lui Xi Jinping privind creșeterea cazurilor de Covid.

Val de nesupunere civilă împotriva lui Xi Jinping din cauza politicii zero Covid

Sute de demonstranți și poliția s-au confruntat în Shanghai, în timp ce protestele privind restricțiile stricte ale Chinei privind Covid continuă pentru a treia zi și s-au extins în mai multe orașe, în cel mai mare test pentru președintele Xi Jinping de când și-a asigurat un al treilea mandat istoric.

Valul de nesupunere civilă este fără precedent în China continentală în ultimul deceniu, în timp ce frustrarea crește din cauza politicii zero-Covid semnată de Xi, după aproape trei ani de pandemie, anunță BBC.

Protestele declanșate de un incendiu mortal într-un apartament din vestul îndepărtat al țării săptămâna trecută au avut loc duminică în orașe precum Shanghai, Beijing, Chengdu, Wuhan și Guangzhou.
Este puțin probabil ca Xi să tolereze disidența, în timp ce protestele zguduie China.

Luni, China a raportat un nou record zilnic de noi infecții cu Covid-19, cu 40.347 de cazuri. Orașele Guangzhou și Chongqing, cu mii de cazuri, se luptă să limiteze focarele de infecție. Sute de infecții au fost înregistrate și în alte câteva orașe din țară.

Economia Chinei începe din nou să scârțâie din cauza protestelor

Acțiunile chinezești au scăzut puternic, investitorii exprimându-și îngrijorarea cu privire la impactul protestelor asupra celei de-a doua mari economii mondiale.

În primele ore ale zilei de luni, la Beijing, două grupuri de protestatari, totalizând cel puțin 1.000 de persoane, s-au adunat de-a lungul celui de-al treilea inel de centură al capitalei chineze, în apropiere de râul Liangma, refuzând să se disperseze.

Duminică, la Shanghai, poliția și-a menținut prezența intensă pe strada Wulumuqi, care poartă numele orașului Urumqi și unde un priveghi cu lumânări care a avut loc cu o zi înainte s-a transformat în proteste.

„Vrem doar să avem parte de drepturile noastre fundamentale ale omului. Nu putem ieși din casele noastre fără să ne facem un test. Accidentul din Xinjiang a fost cel care a declanșat nemulțumirea”, a declarat un protestatar în vârstă de 26 de ani din Shanghai, care a refuzat să fie identificat.

Până duminică seara, sute de oameni s-au adunat în zonă. Unii s-au îmbrâncit cu poliția care încerca să-i disperseze. Oamenii au ținut în mâini foi albe de hârtie în semn de protest.

Protestele au izbucnit vineri în Urumqi, capitala regională a regiunii Xinjiang, situată în vestul țării, după ce imagini cu un incendiu într-o clădire rezidențială care a ucis cel puțin 10 persoane cu o zi înainte au dus la acuzații că închiderea Covid a fost un factor care a dus la numărul de morți.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

2023 se anunță un an dur pentru întreaga Europă: Populația va sărăci, zona euro va intra într-o recesiune mai profundă decât SUA. China e singura care crește – Swiss Re Institute

25 November 2022 at 11:44

Zona euro, cea care dă trendul pe întregul continent european și mai ales în Uniunea Europeană, va experimenta o recesiune adâncă, ale cărei efecte se vor simți mai rapid decât în Statele Unite ale Americii sau alte zone ale lumii, estimează unii dintre cei mai prestigioși specialiști în risc din lume.

Zona euro va intra în recesiune în 2023

Europa va intra în recesiune în 2023 și își va reveni doar firav începând cu 2024, relevă un raport al Swiss Re Institute, de sub umbrela Swiss Re, unul dintre cei mai mari reasigurători din lume.

Potrivit prognozelor sursei citate, economia zonei euro va scădea cu 0,2% în 2023, urmând să intre pe o creștere firavă, de doar 1,3%, abia în 2024.

La finalul anului 2022, creșterea în zonă este estimată la 3,1%, semnificativ sub estimările de la începutul anului și sub creșterea din 2021, de 5,2%.

Foto: Unsplash.com

De altfel, Regatul Unit și țările din zona euro sunt singurele state pentru care cei de la Swiss Re văd o recesiune sigură în 2023. SUA este văzută de specialiștii citați la limită, cu o creștere de maximum 0,1%.

„Fără a lua în calcul materializarea unor riscuri neanticipate privind stabilitatea fincniară, credem că zona euro se va confrunta cu o recesiune mai puternică decât Statele Unite, pe fondul crizei din energie și a creșterii substanțiale a costului vieții, mai ales că mai mulți indicatori relevanți sunt deja în teritoriul recesiunii.

În Statele Unite, politica monetară foarte strictă dusă de FED (n.r. sistemul de bănci centrale al SUA) ar putea arunca economia în recesiune.

În orice caz, riscul de instabilitate financiară va face ca declinul să fie mai puternic în ambele regiuni amintite”, notează analiza citată de Economica.

Japonia va avea cea mai constantă evoluție

China e singura care crește, însă nu…”cât China”. Japonia va avea cea mai constantă evoluție. Revenirea va fi lentă, iar populația va sărăci și nu va mai putea susține creșterea, ca după criza COVID

Situația economică se va deterioara în întreaga lume anul viitor, o revenire, în niciun caz spectaculoasă, fiind progonozată abia pentru 2024. Conform Swiss Re, creșterea economiei mondiale va încetini la 1,7-2,3%, de la 2,9% în 2022 și 5,8% în 2021.

Totuși, nu toate economiile reprezentative vor fi la fel de afectate. Dacă SUA, Regatul Unit și mai ales Europa vor fi lovite puternic încă de anul viitor, Japonia va merge relativ constant, cu o creștere prognozată la 1,3-1,4% în 2023 și circa 1,1% în 2024, de la 1,3-1,6% în 2022 și 1,7% în 2021.

În același timp, China va păstra, de departe, cea mai importantă creștere, chiar mai mare decât în 2022, însă semnificativ mai mică decât în 2021 și, în general, decât valorile cu care ne obișnuise.

Țara care, dacă se va menține același trend ar putea depăși SUA în următoarea perioadă va crește, conform prognozelor, cu 4,1-4,8% în 2023, față de circa 3,4% în 2022 și 8,1% în 2021. În 2024, economia Chinei ar urma să avanseze cu circa 5%.

Nicio bancă centrală nu va relaxa politica monetară

„Revenirea va fi cel mai probabil lentă și se va întinde pe termen lung, începând cu 2024. Ne așteptăm ca revirimentul să fie mult mai slab decât cel excepțional, înregistrat după criza COVID, care a fost impulsionat de stimuli fiscali și monetari la scară largă și care a venit și pe fondul creșterii consumului.

Credem că nicio bancă centrală nu va relaxa politica monetară cu excepția situației în care se vor materializa riscuri sistemice severe.

Ne așteptăm, însă, ca guvernele lumii să păstreze stimulii fiscali pentru populație în ciuda inflației ridicate. (…) Recesiunea va afecta avuția și veniturile populației, iar consumul nu va mai putea susține revenirea economică, așa cum s-a întâmplat la precedente crize”, notează specialiștii Swiss Re.

articolul original.

Patrick Mouratoglou ar cam vrea să renunțe la Simona Halep? Un final de poveste anticipat

25 November 2022 at 06:48
image

Patrik Mouratoglou ar putea să renunțe la Simona Halep și să lucreze pe o perioadă nedeterminată cu Holger Rune.

Rune a declarat în presa spaniolă vrea să fie numărul 1 mondial în 2023

Mouratoglou și Rune au început colaborarea doar pentru câteva luni, însă din cauza situației Simonei Halep, cei doi vor să extindă contractul și pentru anul viitor.

Cu Patrik Mouratoglou în staff, Holger Rune a jucat patru finale în acest, câștigând Mastersul de la Paris, după o finală cu Novak Djokovic, 3-6, 6-3, 7-5.

„Scopul meu pentru anul viitor este să fiu numărul unu! Am învins aproape toți jucătorii din Top 10, inclusiv pe liderul mondial. Voi munci din greu în presezon.

Vreau să fiu pregătit pentru Australia. Am o echipă grozavă cu mine, care a fost aceeași de mult timp, singura adăugare fiind Patrick Mouratoglou”, a declarat Holger Rune pentru Marca, citat de Ziare.

Mouratoglou și Simona Halep au început colaborarea în luna aprilie a acestui an, dar din cauza scandalului de dopaj in care este implicată, antrenorul francez a început să lucreze cu Holger Rune.

Tenismena din România așteaptă să fie judecată după ce a fost testată pozitiv la o substanță interzisă în timpul US Open.

articolul original.

Rusia spune că a împiedicat serviciile speciale ucrainiene să saboteze gazoductul „South Stream”

24 November 2022 at 10:45
image

Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că a împiedicat serviciile speciale ucrainene să efectueze ceea ce a spus că ar fi un sabotaj asupra gazoductului „South Stream”, au relatat agențiile de presă rusești.

South Stream ar fi trebuit să transporte gaze rusești către Bulgaria dar proiectul a fost anulat

Gazoductul „South Stream” era un proiect de gazoduct destinat să transporte gaze rusești prin Marea Neagră către Bulgaria, deși proiectul a fost ulterior anulat în favoarea TurkStream.

În octombrie, Vladimir Putin a acuzat autoritățile ucrainene că ar fi încercat să arunce în aer una dintre secțiunile sistemului de transport de gaze „Turkish Stream”.

South Stream trebuia să traverseze Bulgaria, Serbia şi Ungaria, toate cele trei țări având beneficiul de a primi gaz mai ieftin. Prima blocare a proiectului a venit în momentul în care marile companii europene au dorit intrarea în afacere, cifrele cu multe zerouri atrăgând Eni, EDF şi Wintershall.

Cu toate că existau toate elementele pentru începerea construirii gazoductului, Comisia Europeană a blocat tot procesul pe motive ce țineau de competiție. Proiectul a fost blocat după ce Rusia a anexat Crimeea.

articolul original.

Rusia a demisionat de la UNESCO iar comitetul își va putea relua activitățile blocate din cauza războiului din Ucraina

24 November 2022 at 06:53
image

Demisia ambasadorului Rusiei la UNESCO va pune capăt blocajului într-un grup-cheie pe care îl prezida și care este însărcinat cu conservarea siturilor culturale din întreaga lume, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică.

UNESCO nu a putut funcționa timp de luni de zile

Comitetul Patrimoniului Mondial, responsabil pentru adăugarea de proprietăți pe lista UNESCO a siturilor din patrimoniul mondial, nu a putut funcționa timp de luni de zile după reacția internațională împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

„Am onoarea să vă informez despre încheierea misiunii mele în calitate de delegat permanent al Federației Ruse la UNESCO”, a declarat marți ambasadorul rus Alexander Kuznetsov într-o scrisoare adresată membrilor Comitetului Patrimoniului Mondial, obținută de AFP.

Această demisie va permite comitetului să „numească rapid un nou președinte” și să-și reia activitățile, a declarat pentru AFP un diplomat al ONU.

Poziția Rusiei în calitate de președinte al comitetului a stârnit un val de proteste în rândul celorlalți membri, după invazia Moscovei în Ucraina în februarie.

Comitetul trebuia să se reunească în iunie în orașul rus Kazan, dar 46 de țări, printre care Franța și Marea Britanie, au boicotat evenimentul. Reuniunea ar fi trebuit să actualizeze peisajele, monumentele și orașele incluse pe lista de situri de patrimoniu a organismului.

articolul original.

Statul român înființează o nouă companie feroviară care să poată transporta armament și tancuri. Ar putea lua locul CFR Marfă

24 November 2022 at 06:39

Statul român intenționează să înființeze o nouă companie de stat destinată transportului feroviar, în contextul problemelor pe care CFR Marfă le are.

Carpatica Feroviar S.A. ar putea deveni noua companie de transport marfă

Actualul unic operator de stat din zona transportului de marfa va trebui sa ramburseze un ajutor de stat declarat ilegal de UE.

Carpatica Feroviar S.A. ar putea deveni noua companie de transport marfă pe calea ferată a Statului român, propune un proiect de OUG conceput de Ministerul Transporturilor, arată Economica.

Actul normativ arată că apariția unei noi companii de transport marfă a statului este necesară în primul rând pentru că CFR Marfă are probleme semnificative, mai ales din cauza unui ajutor de stat pe care va trebui să îl ramburseze, și în al doilea rând pentru că transportul pe calea ferată a devenit vital, în contextul războiului din Ucraina.

Foto: CFR Călători / Facebook

„Asigurarea transportului de marfă pe cale ferată reprezintă un serviciu de interes strategic general, sincopele în funcționarea acestuia generează perturbări grave în funcționarea principalelor ramuri economice de activitate.

Evenimentele extraordinare ale anilor 2020 – 2022 (pandemia covid-19, criza energetică, alimentară și a transporturilor, precum și războiul din Ucraina) au accentuat nevoia investițiilor în sectorul feroviar.

A apărut importanța existenței unui operator feroviar de stat, apt să execute necondiționat toate transporturile necesare, conform cerințelor agreate la nivelul României din UE și NATO.

Statul român are obligația de a recupera, cu celeritate, ajutorul de stat declarat ilegal prin Decizia Comisiei Europene C(2020) 1115 final din 24.02.2020 (în continuare, Decizia), acordat Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă “C.F.R. Marfă” SA (denumit în continuare CFR Marfă).

Nerecuperarea urgentă a ajutorului de stat (2,6 miliarde lei + dobânzi) poate conduce la costuri accesorii a căror valoare pot mări considerabil suma declarată ca ajutor de stat”, precizează proiectul.

Ce spune proiectul despre situația geopolitică și nevoia unei noi companii feroviare de stat?

„Criza energetică din Europa, ce afectează și România, a relevat rolul important al statului român, prin operatorul național, în asigurarea transporturilor de produse energetice (precum cărbune, petrol etc.) cu rolul în funcționarea industriilor de profil.

Sectorul transportului european feroviar de marfă este suprasolicitat, având în vedere contextul actual geopolitic generat de conflictul militar din regiunea Mării Negre, în care statul român, prin operatorul național de transport feroviar de marfă, joacă un rol determinant în asigurarea transporturilor de marfă pe cale ferată din și către Ucraina.

Societatea va avea obligația legală de a asigura transporturile strategice ale statului român, sursă foto: captură YT

Sectorul transporturilor reprezintă un element important în dezvoltarea Uniunii Europene, a regiunilor și orașelor acesteia, influențând în mod direct competitivitatea și coeziunea socială a regiunilor și orașelor și contribuind astfel în mod semnificativ la realizarea pieței unice europene.

Documentele strategice europene și naționale subliniază rolul și impactul sectorului transporturilor în următoarele domenii:

Economic, social și de coeziune teritorială, având un rol esențial și în domeniul ocupării forței de muncă;
Influență considerabilă asupra mediului, schimbărilor climatice și asupra calității sănătății și a vieții oamenilor;

Impact în ceea ce privește siguranța pe toate modurile de transport

În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2021/241 de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență, un cuantum de cel puțin 37% din alocarea totală a PNRR trebuie să reprezinte cheltuieli privind tranziţia verde.

Situația națională a transportului feroviar de marfă

Evenimentele extraordinare ale anilor 2020 – 2022 au relevat nevoia statului român de a se putea baza pe existența unei societăți de transport feroviar de marfă ce va putea realiza următoarele tipuri de transporturi:

transportul de trupe, echipamente, utilaje, armament, în caz de mobilizare a forțelor armate ale României și ale partenerilor strategici;

transportul de ajutor umanitar pentru zonele afectate de conflicte armate, pentru asigurarea cooperării internaționale;

transportul de cereale, materii prime și combustibil, pentru evitarea unei crize alimentare sau energetice.

Totodată, Mobilitatea Militară reprezintă un element nou introdus de către Comisia Europeană pentru perioada de programare 2021 – 2027, acesta fiind inclus și în Regulamentul privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei 2021 – 2027 (CEF 2.0).

Statul român și-a asumat creșterea mobilității militare prin aderarea la cooperarea structurată permanentă (PESCO) și în cadrul Summit-ului NATO din luna iunie 2018.

Noul sistem de taxare pentru vehicule gestionat în principal de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va include: transferul a 10 % din traficul rutier (pasageri și mărfuri) către transportul feroviar până în 2026, comparativ cu 2020.

Estimări preliminare includ, printre beneficiile secundare ale adoptării măsurii de sprijinire a sectorului de transport feroviar, un transfer de trafic (pasageri + marfă) estimat de 10% către infrastructura feroviară ducând la decongestionare, poluare redusă și siguranță crescută.

Planul de acțiune pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare 2021-2025 are ca obiectiv creșterea traficului feroviar de marfă cu minimum 25% în 2026 față de 2020, creșterea utilizării materialului rulant nou achiziționat, precum și creșterea gradului de utilizare a materialului rulant nou achiziționat sau modernizat (cu până la 35%) pentru un randament maxim în ceea ce privește investițiile realizate pentru modernizare infrastructurii feroviare și pentru valorificarea materialului rulant.

În Strategia pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă se stabilește că, până în 2030, transportul intermodal feroviar și naval va fi în măsură să concureze pe picior de egalitate cu transportul exclusiv rutier din UE.

Pentru a atinge neutralitatea climatică la nivel european până în 2050, este necesară reducerea cu 90% a emisiilor din sectorul transportului, față de nivelul din anul 1990.

Decarbonizarea sectorului transporturilor este susținută în principal de utilizarea modurilor sustenabile de transport, precum transportul feroviar, transportul naval (pentru marfă, în principal), transportul public de la nivel urban/zonă funcțională urbană (inclusiv cu metroul și trenul metropolitan), utilizarea bicicletei ca mod de deplasare şi de măsurile de promovare a surselor regenerabile în producerea energiei electrice (sprijinite inclusiv la nivel de PNRR), în linie cu țintele ce vor fi asumate prin Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC).

În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2021/241 de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență, minimum 20 % din alocarea totală a PNRR trebuie să contribuie la tranziţia digitală.

Potrivit Raportului de țară din 2020, sectorul transporturilor din România a fost responsabil de generarea a 24.7 % din emisiile totale de CO2 și a 16.6 % din emisiile totale de GES, în 2017 (Comisia Europeană), cu mult sub media UE.

Din aceste procente, transportul rutier a reprezentat peste 90% din totalul emisiilor de CO2 și de GES din sectorul transportului la nivelul întregii țări.

Prin natura sa, transport feroviar este mult mai ușor de digitalizat decât cel rutier, naval sau aerian. Prin urmare, investițiile în automatizarea acestui tip de transporturi sunt mai puțin costisitoare și produc rezultate superioare în eficiența transportului de mărfuri.

Societatea va avea obligația legală de a asigura transporturile strategice ale statului român, contrabalansându-se riscul de refuz al societăților de transport private de a executa anumite transporturi feroviare sau chiar imposibilitatea acestora de a le prelua, în situații de criză.

Însuși termenul de „criză” relevă urgența ce caracterizează necesitatea asigurării unor astfel de servicii de transport, care, în situația imposibilității de a le prelua sau refuzului din partea celorlalte companii private de transport, ar genera întârzieri ce pot afecta securitatea națională și a partenerilor externi.

articolul original.

Un bărbat din Marea Britanie a prins un peștișor auriu uriaș, de 30 de kilograme. Nu se știe câte dorințe împlinește

23 November 2022 at 13:57
image

Andy Hackett, pescarul din Worcestershire, a prins „bestia aurie” în timp ce se afla într-o excursie în Franța, într-o regiune demnă de închinat unui asemenea succes – Champagne.

Hibridul între un crap auriu și un crap koi a fost eliberat

Uriașul, cunoscut sub numele de The Carrot, a fost introdus în lacurile Bluewater de acolo în urmă cu 20 de ani.

Peștele, a explicat pescarul, era un hibrid între un crap auriu și un crap koi și, după o luptă de 25 de minute, a reușit să-l prindă. Peșetele cântărește de 30 de kilograme.

După sesiunea foto „peștișorul” a fost eliberat. Peștii aurii ținuți în mod obișnuit ca animale de companie nu ating mai mult de câțiva centimetri în lungime, dar fac parte din familia crapilor, care pot atinge proporții impresionante.

articolul original.

Orașul ucrainian Lviv a rămas fără curent după ce o serie de noi rachete rusești au fost raportate în toată Ucraina

23 November 2022 at 13:29
image

Întregul oraș Lviv, din vestul Ucrainei, a rămas fără curent electric, după ce au fost semnalate atacuri cu rachete generalizate în toată Ucraina, inclusiv în capitala Kiev, anunță BBC.

Șeful regiunii Kiev a declarat că au fost afectate infrastructura critică și clădirile rezidențiale

Primarul din Lviv, Andriy Sadovy, a îndemnat oamenii să se adăpostească, spunând că „întregul oraș a rămas fără curent”.

Șeful regiunii Kiev a declarat că au fost afectate infrastructura critică și clădirile rezidențiale.
Rusia și-a intensificat recent atacurile asupra rețelelor energetice ucrainene, după o serie de eșecuri în război.

Anterior, a fost emisă o alertă de raid aerian în întreaga Ucraină, pe fondul unor rapoarte privind explozii în mai multe locații.

Cu puțin timp înainte de noile rapoarte de la Kiev și Lviv, oficialii au declarat că sudul Ucrainei a fost supus unui nou atac.

Guvernatorul regiunii Nicolaev a avertizat cu privire la „multe rachete” care au apărut dinspre sud și est.
În regiunea Zaporojie, aflată în apropiere, un nou-născut a fost ucis atunci când o rachetă a lovit o maternitate, au anunțat serviciile de urgență.

Rusia a fost învinuită pentru acest atac, dar încă nu a comentat niciunul dintre presupusele lovituri de miercuri.

articolul original.

O nouă acuzație a polițiștilor: Culiţă Sterp se afla şi sub influenţa drogurilor în momentul accidentului

22 November 2022 at 13:55
image

Potrivit unor surse, anchetatorii au extins urmărirea penală în cazul lui Culiţă Sterp şi pentru conducere sub influenţa drogurilor în cazul accidentului produs în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, pe o stradă din Cluj-Napoca.

Culiţă Sterp se afla şi sub influenţa drogurilor în momentul în care a produs accidentul din Cluj-Napoca

Iniţial, Culiţă Sterp a fost acuzat de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de Poliţie.

Cântăreţul a fost reţinut pentru 24 de ore şi ulterior prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorii au decis să îl plaseze pe manelist sub control judiciar pentru 60 de zile.

Astăzi, anchetatorii au primit raportul toxicologic care ar fi arătat că tânărul în vârstă de 30 de ani se afla şi sub influenţa drogurilor.

Cât despre alcool, Culiţă Sterp ar fi avut, în momentul în care a fost testat, o concentraţie alcoolică de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Culiţă Sterp, accident după ce a trecut pe roşu pe o stradă din Cluj-Napoca

„În 17.11.2022, la ora 2:08, ISU Cluj a fost alertat pentru a interveni la un accident rutier produs între două autoturisme, in Cluj-Napoca, intersecția Piata Avram Iancu/Eroilor.

A intervenit Detașamentul 1 de pompieri Cluj-Napoca cu o autospeciala de stingere și descarcerare și un echipaj de terapie intensivă mobila (ambulanta SMURD).

Nu s-au impus manevre de descarcerare. O victimă, bărbat, 32 ani, a fost transportata la spital de ambulanță SMURD, conștienta și cooperanta”, au anunţat la acel moment autorităţile.

articolul original.

Kanye West va candida la preşedinţia SUA în 2024. Este ajutat de un comentator de extremă dreapta

22 November 2022 at 09:36
image

Rapperul american Kanye West, cunoscut sub numele de Ye, şi-a anunţat duminică intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2024 din Statele Unite, scrie Agerpres.

Hanorace de la Balenciaga, Adidas și Gap vor costa doar 20 de dolari dar vor anunța candidatura lui Kanye

Kanye West a dezvăluit că va vinde hanorace de la Balenciaga, Adidas și Gap pentru 20 de dolari, după ce mărcile de modă au rupt legăturile cu rapper-ul, în urma comentariilor sale antisemite, relatează The Independent.

Totuşi, pare că hanoracele nu vor fi vândute în forma lor originală. Kanye a explicat, în timp ce oferea un tur prin atelierul său din Los Angeles, că le-a tăiat şi le-a modificat, adăugând pe ele sigla Ye24, care semnalează candidatura sa la preşidinţia SUA în 2024.

Ye și-a anunțat candidatura la președinţia SUA pentru 2024. Rapperul a fost văzut în clip alături de comentatorul de extremă dreapta Milo Yiannopoulos, în care Ye se referea la el ca fiind managerul său de campanie.

Controverse recente privind declaraţiile sale antisemite

Rapperul s-a aflat în ultima perioadă în centrul unor intense controverse din cauza declaraţiilor sale antisemite repetate.

Instagram şi Twitter i-au restricţionat temporar conturile luna trecută, în timp ce producătorul german de echipament sportiv Adidas a anunţat că încheie colaborarea sa cu Kanye West, punând capăt fabricării produselor din marca Yeezy a rapperului american.

Balenciaga, Adidas și Gap au fost doar câteva dintre numeroasele mărci și companii care au rupt legăturile cu Ye, după ce acesta s-a confruntat cu o acuzaţii dure din cauza comentariilor sale antisemite.

În ciuda relației strânse a rapperului cu Balenciaga și cu directorul său de creație, Demna Gvasalia, casa de modă franceză a fost una dintre primele mărci care a rupt parteneriatul cu West.

articolul original.

Posibilă explicație pentru misterul oilor care umblă în cerc de 12 zile, în China

22 November 2022 at 06:40
image

Un om de știință spune că există o posibilă explicație pentru fenomenul bizar care implică o turmă uriașă de oi surprinsă pe film umblând în cerc timp de 12 zile consecutiv în China, transmite New York Post.

Zeci de animale mărșăluiesc în jurul unei ferme

Videoclipul ciudat, care a fost postat pe Twitter săptămâna trecută de către publicația de stat chineză People’s Daily, arată zeci de animale care mărșăluiesc în jurul unei ferme din îndepărtata regiune a Mongoliei Interioare a Chinei.

Prin tweet-ul care însoțește filmarea sunt oferite telespectatorilor asigurări că oile sunt sănătoase.
Expertul sugerează că ar putea exista și un motiv foarte natural în spatele comportamentului izbitor al animalelor, care a pus în încurcătură pe oamenii din întreaga lume.

„Se pare că oile stau în țarc pentru perioade lungi, iar acest lucru ar putea duce la un comportament stereotip, de mișcare repetată în cerc din cauza frustrării de a fi în țarc și de a fi limitate în mișcări”, a spus Matt Bell, profesor la Departamentul de Agricultură la Universitatea Hartpury din Gloucester, Anglia, către Newsweek .

„Atunci celelalte oi se unesc, ca sunt animale de turmă, și se leagă sau se alătură prietenilor lor.”

Oile ar putea fi frustrate de faptul că sunt închise în țarc

Comportamentul social al oilor este dominat de mentalitatea turmei, care controlează mișcările animalelor și protejează indivizii de prădători, determinându-i să fugă de pericol ca grup, conform Manualului veterinar Merck.

Oile se mișcau într-un cerc aproape perfect din 4 noiembrie. Nu este clar dacă s-au oprit să mănânce sau să bea sau dacă încă se mișcau la unison.

Proprietara fermei de oi, identificată ca doamna Miao, a susținut că înfricoșătorul fenomen a început cu doar câteva animale înainte ca restul turmei să se alăture.

Deși există 34 de țarcuri de oi la fermă, doar oile dintr-unul din țarcuri – nr. 13 – acționase în acest fel.

Postul chinez de stat care a distribuit videoclipul ciudat i-a asigurat pe spectatori că animalele sunt sănătoase.

Unii au speculat că, modul de comportare al oilor ar putea fi cauzat și de o boală bacteriană numită Listerioză – cunoscută și sub denumirea de „boala circulară”.

Boala se poate transmite prin alimente contaminate, sol sau fecale de animale. Provoacă o gamă largă de simptome, inclusiv depresie, pierderea poftei de mâncare, febră, paralizie parțială și comportament mers în cerc.

Listerioza provoacă de obicei moartea animalelor infectate în decurs de 48 de ore, așa că nu explică modul în care oile din China au continuat să meargă în cerc timp de 12 zile.

articolul original.

Europa se grăbește să se aprovizioneze cu motorină rusească înainte să înceapă embargoul în februarie

21 November 2022 at 12:54
image

Traderii europeni se grăbesc să umple cu motorină rusească stocurile de pe continent înainte de a intra în vigoare interdicția UE din luna februarie 2023. Sursele alternative rămân limitate, relatează Reuters.

UE va interzice importurile de produse petroliere rusești, inclusiv motorina, pe 5 februarie 2023

Uniunea Europeană va interzice importurile de produse petroliere rusești, inclusiv motorina, pe 5 februarie 2023. De pe 5 decembrie 2022, UE interzice țițeiului rusesc.

Transporturile ruseşti cu motorină destinate regiunii de stocare Amsterdam-Rotterdam-Anvers au crescut la 215.000 de barili pe zi (bpd) între 1-12 noiembrie, o majorare cu 126% față de luna octombrie, a declarat Pamela Munger, analist la firma Vortexa.

În condiţiile în care există puține alternative rentabile imediat, 44% din totalul importurilor UE de motorină au provenit din Rusia în noiembrie 2022, comparativ cu 39% în octombrie, arată datele Refinitiv.

Deși dependența Europei de combustibilul rusesc a scăzut de la peste 50% înainte de invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Rusia rămâne în continuare cel mai mare furnizor de motorină de pe continent.

„UE va trebui să asigure aproximativ 500.000-600.000 de barili de motorină pe zi pentru a înlocui cantităţile rusești, înlocuitorii vor veni din SUA, precum și din estul Suezului, în primul rând Orientul Mijlociu și India”, a spus Eugene Lindell, analist şi expert în energie.
00:00

Înainte de a intra în vigoare sancțiunile UE pe 5 decembrie, de pe 30 noiembrie 2022, compania de trading ICE Futures Europe interzice benzina cu conținut scăzut de sulf de origine rusă.

Traderii trebuie să dovedească faptul că niciun produs rusesc nu a intrat în rezervoarele din regiunea ARA. Benzina rusească mai poate ajunge în rezervoarele de stocare ARA în luna decembrie, dar trebuie mutată în alte rezervoare, potrivit ICE.

Europenii spun că sunt pregătiţi de plafonarea preţului la petrolul rusesc începând cu 5 decembrie

Săptămâna trecută, oficialii europeni au transmis că ei cred că vor fi gata şi pentru plafonarea preţului la petrolul rusesc începând cu 5 decembrie. Aceste măsuri au rolul de a lipsi Rusia de veniturile importante din petrol şi o vor forţa să caute alte pieţe de desfacere.

Planul G7 de plafonare este destinat să se adauge embargoului UE şi va permite furnizorilor de servicii de shipping să ajute la exportul de petrol rusesc, dar numai dela preţuri plafonate mai jos. Şi această măsură ar urma să intre în vigoare tot la data de 5 decembrie.

„Sancţiunile noastre vor acoperi ţiţeiul brut pentru statele membre UE, deci nu vom mai cumpăra ţiţei rusesc începând din data de 5 decembrie, şi am acoperit posibilul decalaj de preţ pentru cumpărătorii internaţionali în cel de al optulea pachet de sancţiuni”, a spus Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, citat de Observatornews.

„Dacă G7 va decide să introducă un plafon de preţ, avem nevoie de asemenea de un mandat din partea Consiliului”, a adăugat Kadri Simson.

Cu toate acestea, comisarul european a apreciat că există suficient timp: „Am putut negocia în câteva zile, astfel că avem pus la punct cadrul general”, a apreciat Kadri Simson.

Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat recent că o mişcare ce va lipsi Moscova de veniturile din exporturile de petrol ar crea şi mai multă incertitudine pe pieţele petroliere şi va pune şi mai multe presiuni asupra preţurilor, inclusiv la motorină.

Autorităţile de la Washington intenţionează să emită în zilele următoare o serie de orientări cu privire la plafonarea preţurilor la petrolului rusesc şi sunt pregătite pentru unele dificultăţi în implementare, a declarat separat un oficial din cadrul Departamentului de Stat.

Un oficial UE a spus şi el că discuţiile cu G7 vor continua având în vedere termenul limită de 5 decembrie.

„Obiectivul este, desigur, să avem un acord finalizat cu G7 înainte de 5 decembrie”, a precizat oficialul, adăugând că este conştient de faptul că nu mai există prea mult timp la dispoziţie. „Mă aştept să avem un anunţ în cursul săptămânii următoare”, a adăugat acesta.

Italia analizează mai multe opţiuni pentru a salva de la închidere o rafinărie pe care grupul rus Lukoil o deţine în Sicilia, inclusiv opţiunea de a cere oficialilor europeni o exceptare temporară de la viitoarele sancţiuni privind importurile de petrol rusesc, potrivit ministerului Energiei de la Roma.

 Excedentul bugetar al Rusiei a crescut în octombrie

Potrivit Bloomberg, Rusia a reuşit să îşi menţină bugetul federal pe surplus în luna octombrie, în ciuda creşterii cheltuielilor pentru războiul din Ucraina, în condiţiile în care o taxă pe profiturile excepţionale ale grupului de stat Gazprom a adus miliarde de ruble la bugetul statutului.

Veniturile din taxe pe petrol şi gaze s-au dublat în octombrie comparativ cu septembrie. Gazprom a plătit o sumă suplimentară de 416 miliarde de ruble sub forma unei taxe pentru extragerea mineralelor, după ce explozia preţului gazelor a compensat pentru scăderea dramatică a exporturilor de gaze spre Europa, cea mai importantă piaţă a grupului rus.

Octombrie a fost prima lună în care Ministerul rus al Finanţelor a fost nevoit să acceseze fondul de rezervă al statului pentru a acoperi cheltuielile.

După ce premierul Mihail Mişustin a ordonat alocarea a 1.000 de miliarde de ruble din fondul de rezervă în acest scop, peste un sfert din această sumă a fost cheltuită. Analiştii se aşteaptă ca bugetul Rusiei să ajungă în deficit la finele anului.

articolul original.

Coreea de Sud cere cooperarea Chinei și a Rusiei privind Coreea de Nord

21 November 2022 at 09:29
image

Coreea de Sud a cerut luni „cooperarea activă” a Chinei și a Rusiei pentru a împiedica Coreea de Nord să efectueze noi teste cu rachete, cu câteva ore înainte de o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema testului de lansare de către Nord a unei rachete balistice intercontinentale, informează Reuters.

Coreea de Nord a efectuat un număr fără precedent de lansări de rachete balistice în acest an

Trimisul Coreei de Sud pentru probleme nucleare, Kim Gunn, a discutat cu ambasadorii chinez și rus la Seul, a precizat ministerul de externe într-un comunicat, cerându-le să ajute la tragerea la răspundere a Coreei de Nord pentru „provocările” sale.

Reuniunea Consiliului de Securitate a fost programată la cererea Statelor Unite, după ce Coreea de Nord a lansat săptămâna trecută o rachetă capabilă să atingă continentul american.

„Kim a cerut o cooperare activă din partea Chinei și a Rusiei, membri permanenți ai Consiliului de Securitate, și ca acestea să joace un rol constructiv pentru a împiedica Coreea de Nord să continue provocările și pentru a o face să revină la dialog”, a precizat ministerul.

Coreea de Nord a efectuat un număr fără precedent de lansări de rachete balistice în acest an, iar Washingtonul a avertizat de luni de zile că ar putea efectua în orice moment un test cu bombă nucleară, primul din 2017, în orice moment.

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său chinez Xi Jinping și a declarat că Beijingul are obligația de a încerca să convingă Coreea de Nord să nu reia testele nucleare.

Un înalt oficial al administrației americane a declarat la începutul acestei luni că Washingtonul crede că China și Rusia au pârghii pentru a convinge Coreea de Nord să nu reia testele cu bombe nucleare.

articolul original.

Oana Roman, înjurată în trafic. De la ce ar fi pornit scandalul: „A înjurat, și gesticulat și a făcut foarte urât”

21 November 2022 at 09:13
image

Oana Roman a avut parte de un eveniment nefericit în această dimineață. Vedeta a fost înjurată în trafic de un alt șofer, fără să aibă vreo vină. Toată întâmplarea a fost povestită de aceasta chiar în mediul online, ea fiind prezentă și arătându-le fanilor.

Oana Roman a fost înjurată în trafic

Oana Roman este una dintre cele mai cunoscute vedete din România, dar, celebritatea nu o ține departe de ghinioane. Aceasta a avut parte de un moment tensionat în trafic din cauza unui alt șofer.

Oana Roman mergea cu mașina pe străzile unui cartier în nordul Capitalei și nici nu se aștepta la ceea ce urma să se întâmple. Un șofer a vrut să întoarcă pe o străduță îngustă, iar gesturile sale au fost neașteptate.

Bărbatul a început să o înjure pe vedetă, dar și pe ceilalți șoferi pentru a-l lăsa să-și facă manevra și să nu se apropie de el. Oana Roman a postat toată întâmplare pe rețelele de socializare, unde a vorbit și cu fanii săi.

„Domnul foarte nervos a vrut să întoarcă în loc pe o stradă din aia minunată și foarte „lată”din Pipera, și a înjurat, și gesticulat și a făcut foarte urât pentru că noi care veneam pe sensul celălalt n-am înțeles ce dorea dânsul să facă.” a scris Oana Roman pe rețelele de socializare, citată de Spynews.

Oana Roman critică vedetele care s-au pregătit de Crăciun

Oana Roman a postat mai multe mesaje pe rețelele de socializare în care îi critică pe cei care și-au împodobit casele pentru sărbători. Aceasta consideră că este prea devreme și nu înțelege motivul pentru grabă.

Vedeta i-a întrebat și pe fanii săi dacă au început să împodobească bradul sau casa pentru sărbătorile de iarnă.

„Și uitându-mă eu pe Instagram în această dimineață, am constant că sunt ceava persoane care și-au împodobit bradul. Suntem abia în noiembrie. Întrebare: Și-a mai împodobit ceva deja brandul de Crăciun?”, a spus Oana Roman, într-un Instastory.

articolul original.

Taylor Swift a câștigat titlul „Artistul anului” la ediția 2022 a American Music Awards, pentru a șaptea oară

21 November 2022 at 06:19
image

Taylor Swift a câștigat titlul artistul anului la American Music Awards 2022, fiind pentru a șaptea oară când primește acest premiu.

Swift a fost nominalizată de nouă ori în total la premiul cel mare al AMAs

„În ultimii câțiva ani, am lansat mai multă muzică decât am făcut-o în deceniul anterior”, a declarat cântăreața „Anti-Hero”, în vârstă de 32 de ani, în timp ce accepta premiul la Microsoft Theater din Los Angeles, duminică, 20 noiembrie.

„Chiar simt că acest lucru se datorează faptului că voi, fanii, ați spus clar că vreți să auziți multă muzică… Am descoperit că, cu cât făceam mai multă muzică [și] cu cât scoteam mai multă muzică, cu atât eram mai fericită.”

Swift a fost nominalizată de nouă ori în total la premiul cel mare al AMAs și a luat premiul în 2009, 2011, 2013, 2018, 2019 și 2020.

În 2019, ea a devenit, de asemenea, prima femeie muzician care a câștigat trofeul Artistul deceniului, care a fost acordat anterior lui Garth Brooks în 2000 pentru succesul său record din anii 1990.

Marea victorie a lui Swift vine la o lună de la lansarea celui de-al zecelea album de studio al ei, Midnights.

„Aceasta este o colecție de muzică scrisă la miezul nopții, o călătorie printre coșmaruri și vise frumoase”, a scris ea pe Instagram despre inspirația pentru noul album.

Piesa care deschide albumul, „Lavender Haze”, a fost scrisă despre relația cu iubitul ei, Joe Alwyn, care nu a însoțit-o duminică la gala AMAs.

„Am dat din întâmplare peste expresia „lavender haze” când mă uitam la Mad Men și am căutat-o pentru că mi s-a părut că sună cool și s-a dovedit că este o expresie comună folosită în anii ’50, în care se descria pur și simplu faptul că o femeie era îndrăgostită”, a explicat Swift într-un videoclip pe Instagram luna trecută.

articolul original.

Șapte autovehicule implicate într-un accident între Ploiești și Brașov (VIDEO)

18 November 2022 at 10:21
image

Şapte autovehicule au fost implicate într-un carambol, vineri, pe drumul naţional 1, între Ploieşti şi Braşov, în localitatea prahoveană Băneşti.

Circulaţia între Ploiești și Brașov este blocată pe ambele sensuri

Accidentul a avut loc pe sensul de mers către Bucureşti, într-o zonă unde se circulă pe două benzi pe sens.

În cele şapte autovehicule implicate se aflau 13 adulţi şi un copil. „În urma evenimentului nu au rezultat victime, din fericire, doar pagube materiale.

Se fac cercetări pentru stabilirea celor întâmplate, nu se cunoaște momentan cauza exactă. Circulația rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers.

În zonă se circulă în condițiile unui carosabil uscat, fără precipitații, deci nu sunt condiții meteo rutiere nefavorabile” – a delarat Daria State (Infotrafic) pentru B1 TV.

articolul original.

Ilie Năstase a fost prins din nou băut la volan. A rămas fără permis pentru 90 de zile

18 November 2022 at 06:54
image

Fostul sportiv a fost tras pe dreapta în zona de nord a Capitalei. Agenții de poliție l-au oprit pentru un control de rutină dar, după ce a fost testat cu aparatul etilotest, a reieșit că fostul tenismen avea 0,22 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Năstase și-a asumat greșeala și a rămas fără carnet pentru 90 de zile

De această dată, Ilie Năstase și-a asumat greșeala, a lăsat mașina parcată și a plecat acasă cu taxiul.
„La data 18 noiembrie a.c., în jurul orei 00.00, polițiștii Brigăzii Rutiere, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control un autovehicul pe o strada din sectorul 1 din Municipiul București.

Polițiștii rutieri au procedat la testarea conducătorului autovehiculului cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de până la 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat”, a transmis Poliția Rutieră, vineri.

„Persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1305 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile”, au punctat polițiștii, citați de ȘtirileProTV.

În 2018, Ilie Năstase s-a ales cu doar penal după ce a fost prins băut la volan și a refuzat să-i fie recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Mai mult, atunci, fostul mare sportiv i-a înjurat pe polițiști.

articolul original.
❌