ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Moscova a numit un nou șef la centrala nucleară Zaporojie. Fostul director ar fi fost răpit: „Este un succesor curajos”

30 November 2022 at 12:51
image

Moscova a declarat miercuri că l-a numit director la centrala nucleară Zaporojie pe inginerul-șef al uzinei, ocupând astfel un post vacant din octombrie, când Kievul spune că șeful centralei a fost răpit de autoritățile ruse, informează Reuters.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa este ocupată de forțele rusești din martie

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, este ocupată de forțele rusești din martie și nu mai produce electricitate din septembrie, dar este în continuare condusă de personalul ucrainean pentru a o menține în siguranță.

Moscova a declarat în octombrie că a pus centrala sub controlul autorităților nucleare ruse, o măsură pe care Kievul o consideră ilegală.

Fostul director a fost răpit, susține Kievul

Agenția nucleară rusă Rosenergoatom a anunțat că inginerul-șef Iurii Cerniciuk va deveni directorul centralei. Ucraina susține că șeful centralei, Ihor Murashov, a fost răpit de forțele rusești în timp ce se îndrepta spre centrală în octombrie.

Murashov a fost eliberat ulterior, după ce televiziunea de stat rusă a difuzat o înregistrare video în care apărea mărturisind că a „comunicat cu serviciile secrete ucrainene”.

Observatorul ONU al AIEA a declarat că i s-a permis să se alăture familiei sale pe teritoriul controlat de Ucraina.

„Noul director al centralei nucleare din Zaporojie și primul director general adjunct al companiei de exploatare a centralei din Zaporojie este Iurii Cerniciuk”, a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom, lăudându-l ca fiind un succesor „curajos”.

Noul director ar fi fost ținut ostatic

Operatorul de stat ucrainean de energie nucleară Energoatom a declarat în luna mai că Rusia i-a interzis lui Cerniciuk să părăsească orașul Enerhodar, unde se află centrala, ținându-l pe acesta și pe alți angajați ca „ostatici”.

De atunci, centrala cu șase reactoare a fost supusă unor bombardamente repetate, ceea ce a atras condamnarea AIEA, organismul ONU pentru supraveghere nucleară, care a cerut crearea unei zone de siguranță în jurul acesteia, propunere la care Moscova s-a opus până în prezent.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele asupra centralei, situată pe un mal al râului Nipru, aflat sub control rusesc, vizavi de teritoriul ucrainean. De asemenea, Kievul acuză Moscova că ascunde echipamente militare la uzină, ceea ce Rusia neagă.

articolul original.

The Rock, Dwayne Johnson, s-a întors la supermarketul din care obișnuia să fure dulciuri când era mic. Clienții au rămas fără cuvinte când au văzut ce face

30 November 2022 at 12:40
image

Dwayne Johnson a făcut o vizităm neașteptată zilele trecute, la un supermarket din Hawaii, din care obișnuia să fure ciocolată atunci când era copil.

A furat câte un baton de ciocolată zilnic, timp de un an

The Rock este unul dintre cele mai bine plătite staruri din lumea filmului, iar acum, când are o avere considerabilă, a ținut să facă un gest pentru a-și șterge din păcatele tinereții. Acesta s-a întors la magazinul din care, spune el, a furat câte un baton de ciocolată în fiecare zi, timp de un an.

„Când aveam 14 ani, în fiecare zi, timp de un an, am venit aici și am furat câte un baton mare de ciocolată pentru că nu-mi permiteam unul. Aceasta era gustarea mea de dinainte de antrenament. Am făcut asta aproape zilnic, un an.

A trebuit să mă întorc aici și să cumpăr toate batoanele de ciocolată de pe rafturi”, a spus Dwayne în clipul pe care l-a pus pe Instagram, în care a documentat „aventura” lui din supermarket.

Aproape 300 de dolari a dat pe ciocolata pe care a lăsat-o la tejghea, pentru ca cei care nu-și permit un baton să ia unul de acolo.

Mai mult, actorul de 50 de ani și s-a arătat generos și față de clienții din magazin, cărora le-a plătit cumpărăturile. A făcut și poze cu fanii lui, fericit să fie acolo.

articolul original.

Implementarea Strategiei de incluziune a romilor a intrat în linie dreaptă

30 November 2022 at 12:26

Strategia națională de incluziune a romilor din România, adoptată anul acesta de către Guvern, a intrat în linie dreaptă în ceea ce privește implementarea concretă.

Reprezentanții Executivului s-au întâlnit cu reprezentanții instituțiilor județene, pentru a stabili metodele concrete de aplicare ale prevederilor Strategiei

Zilele trecute, reprezentanții Executivului care au atribuții în implementarea Strategiei s-au întâlnit cu reprezentanții instituțiilor județene, pentru a stabili metodele concrete de aplicare ale prevederilor Strategiei.

Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi (ANR) și co-președintele Comitetului Interministerial pentru Implementarea, Monitorizarea și Evaluarea Strategie (CIIMES), a încurajat participanții să se angajeze în dezbateri deschise pe temele care îi privesc, în scopul îmbunătățirii activității de implementare, monitorizare și evaluare a măsurilor din planurile de măsuri din Strategie.

Dumitrița Solomon, secretar de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului și co-președintă a CIIMES, a informat participanții despre progresul înregistrat în plan central în dezvoltarea mecanismelor instituționale și a evocat nevoia de a produce rezultatele propuse prin Strategie, fapt ce necesită o atenție sporită din partea reprezentanților instituțiilor cu atribuții la nivel local, județean sau central, precum și o implicare activă în acest domeniu a tuturor celor responsabili.

Prezent prin sistem videoconferință, ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, a subliniat buna colaborare cu ANR în anul 2021, în campania de informare a comunităților cu romi în domeniul sănătății publice și a dat asigurări că ministerul pe care îl coordonează și-a asumat măsurile cuprinse în strategie și a pledat pentru accesul nediscriminatoriu și egal al romilor la serviciile de sănătate publică, precum și creșterea numărului de mediatoare sanitare din comunitățile vulnerabile cu romi.

Totodată, ministrul Rafila și-a manifestat interesul ca, împreună cu președintele Paraschiv, să efectueze vizite în comunitățile cu romi pentru atingerea obiectivele stabilite în cadrul CIIMES.

Lacziko Eniko Katalin, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, a susținut faptul că este momentul pentru o schimbare de abordare și de efort comun, în scopul bugetării strategiei, pentru a produce rezultate.

Conferința a continuat cu o sesiune de prezentare a planurilor de măsuri din Strategie, precum și a mecanismului de implementare și nevoia de conlucrare activă și eficientă între instituțiile județene prezente.

“Romi reprezintă o resursă importantă pentru România, dacă se investește în educația și accesul lor la servicii de sănătate, locuire și joburi.

Dacă vom schimba și felul în care sunt percepuți de majoritari, atunci decalajele dintre noi se vor micșora”, a declarat Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi.

La întâlnire a participat și Marian Daragiu, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Educației și vicepreședinte al Asociației Partidei Romilor Pro-Europa.

articolul original.

Ungaria ar putea să se trezească fără 13 milioane de euro din fondurile europene

30 November 2022 at 07:54

Reformele pe care Viktor Orban le promite nu au fost suficiente: Comisia Europeană se pregăteşte să recomande miercuri îngheţarea a peste 13 miliarde de euro fonduri europene destinate Ungariei, ca răspuns la problemele de corupţie identificate în această ţară, comentează AFP.

Ungaria neagă legăturile cu blocajele inițiativelor europene

Executivul european a ales în cele din urmă fermitatea împotriva liderului naţionalist. În ciuda „şantajului” de care acesta din urmă este acuzat, Budapesta blocând mai multe dosare europene (plan comun de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, impozit minim pe profiturile multinaţionalelor).

Ungaria – care neagă orice legătură între aceste blocaje şi chestiunea fondurilor europene – se opune, de asemenea, unor noi sancţiuni împotriva Rusiei cu care menţine legături şi rămâne singura ţară din NATO alături de Turcia care nu a ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la această alianţă.

Sub presiunea Parlamentului European, Comisia Europeană va propune statelor membre, care au până pe 19 decembrie pentru a se pronunţa, suspendarea a 7,5 miliarde de euro fonduri de coeziune care urmau să fie plătite Ungariei în cadrul bugetului 2021 -2027 al UE, potrivit unor surse europene.

Comisia Europeană, sursă foto: captură YT

În aprilie, împotriva acestei ţări a fost lansată o procedură destinată să protejeze bugetul european de încălcări ale statului de drept, o premieră pentru UE, în special din cauza „neregulilor sistematice în atribuirea contractelor publice”, „deficienţelor” în domeniul urmăririi penale şi luptei împotriva corupţiei.

Fondurile UE, suspectate că îmbogăţesc apropiaţi ai lui Viktor Orban

Perspectiva de a se vedea lipsită de fonduri a determinat Ungaria să angajeze 17 măsuri pentru a răspunde preocupărilor Bruxellesului, printre care înfiinţarea unei „autorităţi independente” destinate să controleze mai bine utilizarea fondurilor UE, suspectate că îmbogăţesc apropiaţi ai lui Viktor Orban.

Dar Comisia consideră că reformele nu au fost desfăşurate în mod satisfăcător până la data limită de 19 noiembrie.

Executivul european fixase acest termen în septembrie pentru a oferi Ungariei o şansă de a scăpa de îngheţarea a 7,5 miliarde de euro (aproximativ 20% din fondurile europene pe care trebuie să le primească în perioada 2021-2027).

Pe de altă parte, executivul european a decis să valideze planul de redresare post-Covid al Ungariei (5,8 miliarde de euro), dar prin ataşarea a 27 de condiţii, care includ cele 17 măsuri anticorupţie, precum şi reforme pentru îmbunătăţirea independenţei justiţiei.

Nicio plată nu va fi făcută până la îndeplinirea acestor condiţii

Comisia, care până de curând părea să favorizeze o abordare conciliantă în privinţa Ungariei, subliniind progresele realizate de aceasta din urmă, şi-a înăsprit în cele din urmă poziţia.

Potrivit mai multor surse europene, influenţa europarlamentarilor, reuniţi în plen săptămâna trecută şi în mare parte partizani ai severităţii în faţa lui Orban, a fost decisivă.

În cazul deblocării fondurilor, a fost adusă în discuţie eventualitatea unei moţiuni de cenzură a Comisiei, în special de către grupul Renew Europe (centrişti).

Negociatorul maghiar Tibor Navracsics a denunţat marţi această „enormă presiune politică” a Parlamentului European.

Sediul Parlamentului European de la Strasbourg. Foto: Pixabay

Cu un an şi jumătate înainte de alegerile europene, mulţi europarlamentari sunt atenţi să facă campanie pentru apărarea statului de drept în faţa exceselor antidemocratice din UE.

Rămâne de văzut dacă această linie dură va fi urmată de statele membre care trebuie să ia decizia cu majoritate calificată (15 ţări din 27, reprezentând cel puţin 65% din totalul populaţiei UE).

O reuniune a miniştrilor economiei şi finanţelor este prevăzută pe 6 decembrie. Dacă ţările scandinave şi Benelux sunt în mod tradiţional severe cu privire la statul de drept şi problemele anticorupţie, multe ţări din estul şi sudul Europei ar putea fi mai reticente la blocarea fondurilor.

Ungaria, pradă unei inflaţii galopante şi unei monede (forintul) în cădere liberă, are mare nevoie de aceşti bani. Guvernul său va folosi probabil toate căile de atac posibile împotriva acestei măsuri, în special în faţa justiţiei UE. De asemenea, ar putea cere această chestiune să fie tranşată la următorul Consiliu European, programat pentru 15-16 decembrie, încheie AFP, citată de TVR.

articolul original.

Carburanţii s-au ieftinit. Prețul benzinei și al motorinei în România, miercuri, 30 noiembrie 2022

30 November 2022 at 07:42

Prețul benzinei și al motorinei în România, 30 noiembrie 2022. Carburanţii standard se comercializează astăzi în România cu preţuri cuprinse între 6.71 lei/l și 8.20 lei/l.

Prețurile carburanților în București, 30 noiembrie 2022

Preţurile carburanţilor afişate includ reducerea de 50 de bani/litru, reducere evidenţiată pe bonul fiscal aferent tranzacţiei.

PETROM: benzină standard – 6.71-6.77 lei/l, benzină premium – 7.17-7.23 lei/l, motorină standard – 7.91-7.94 lei/l, motorină premium – 8.27-8.30 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.95-7.01 lei/l, benzină premium – 7.60-7.65 lei/l, motorină standard – 8.12-8.17 lei/l, motorină premium – 8.44-8.68 lei/l

OMV: benzină standard – 6.84 lei/l, benzină premium – 7.48 lei/l, motorină standard – 8.02 lei/l, motorină premium – 8.52 lei/l

MOL: benzină standard – 6.96-7.01 lei/l, benzină premium – 7.60-7.66 lei/l, motorină standard – 8.13-8.17 lei/l, motorină premium – 8.64-8.68 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.94 lei/l, benzină premium – 7.54 lei/l, motorină standard – 8.09-8.14 lei/l, motorină premium – 8.49-8.54 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.85-6.90 lei/l, benzină premium – 7.04-7.60 lei/l, motorină standard – 8.07-8.10 lei/l, motorină premium – 8.43-8.46 lei/l.

Foto simbol: Pixabay

Prețurile carburanților în Cluj-Napoca, 30 noiembrie 2022

Preţurile carburanţilor afişate includ reducerea de 50 de bani/litru, reducere evidenţiată pe bonul fiscal aferent tranzacţiei.

PETROM: benzină standard – 6.75 lei/l, benzină premium – 7.21 lei/l, motorină standard – 7.94 lei/l, motorină premium – 8.30 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.96 lei/l, benzină premium – 7.42-7.62 lei/l, motorină standard – 8.15 lei/l, motorină premium – 8.46-8.66 lei/l

MOL: benzină standard – 6.96 lei/l, benzină premium – 7.62 lei/l, motorină standard – 8.15 lei/l, motorină premium – 8.66 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.94 lei/l, benzină premium – 7.54 lei/l, motorină standard – 8.14 lei/l, motorină premium – 8.54 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.88 lei/l, benzină premium – 7.58 lei/l, motorină standard – 8.10 lei/l, motorină premium – 8.46 lei/l.

Prețurile carburanților în Timişoara, 30 noiembrie 2022

PETROM: benzină standard – 6.74 lei/l, benzină premium – 7.20 lei/l, motorină standard – 7.94 lei/l, motorină premium – 8.30 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.95-6.97 lei/l, benzină premium – 7.61-7.63 lei/l, motorină standard – 8.15-8.20 lei/l, motorină premium – 8.68-8.71 lei/l

OMV: benzină standard – 6.82 lei/l, benzină premium – 7.46 lei/l, motorină standard – 8.02 lei/l, motorină premium – 8.53 lei/l

MOL: benzină standard – 6.95-6.97 lei/l, benzină premium – 7.61-7.63 lei/l, motorină standard – 8.15-8.20 lei/l, motorină premium – 8.66-8.71 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.94 lei/l, benzină premium – 7.54 lei/l, motorină standard – 8.09-8.14 lei/l, motorină premium – 8.49-8.54 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.86 lei/l, benzină premium – 7.56 lei/l, motorină standard – 8.10 lei/l, motorină premium – 8.46 lei/l.

articolul original.

Ministrul de externe al Suediei, la București: „Suntem gata să furnizăm mai multă securitate pentru Europa”

30 November 2022 at 07:37
image

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, afirmă că ţara sa este pregătită să furnizeze mai multă securitate în Europa şi în lume, atunci când va deveni membru deplin al Alianţei Nord-Atlantice.

Billstrom spune că Suedia are trupe bine antrenate

„Suntem gata să furnizăm, când devenim membrii deplini, mai multă securitate pentru Europa, pentru lume dar, în mod deosebit, venim cu echipament bun, cu trupe bine antrenate să întărim flancul nordic”, a declarat oficialul suedez, miercuri, la Palatul Parlamentului, în ziua a doua a Ministerialei NATO.

Billstrom a subliniat rezilienţa, dar şi ambiţia NATO de a sta în faţa agresiunii ruse împotriva Ucrainei, precum şi cooperarea dintre statele Alianţei.

El a precizat că nu poate da un termen precis al aderării Suediei la NATO până când Parlamentul Turciei nu va ratifica tratatul, dar a menţionat că au fost făcute progrese la întâlnirea de marţi dintre Suedia, Finlanda şi Turcia.

Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din ţările membre NATO continuă miercuri, la Bucureşti. În cea de a doua zi a reuniunii se va desfăşura o nouă sesiune a Consiliului Nord-Atlantic cu Finlanda şi Suedia, ţări invitate să adere la organizaţie, după care va avea loc o sesiune în care se vor alătura discuţiilor şi şefii diplomaţiilor din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, ţări partenere ale Alianţei Nord-

articolul original.

Primul medicament care încetinește distrugerea la nivelul creierului din cauza bolii Alzheimer, un „succes istoric”

30 November 2022 at 07:27
image

Lecanemab, primul medicament care încetinește distrugerea creierului în cazul bolii Alzheimer a fost declarat un succes istoric și important, scrie BBC.

Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență

Descoperirea pune capăt unor decenii de eșecuri și arată că este posibilă o nouă eră a medicamentelor pentru tratarea Alzheimer – cea mai frecventă formă de demență.

Cu toate acestea, medicamentul are doar un efect redus, iar impactul său asupra vieții de zi cu zi a oamenilor este dezbătut. În plus, medicamentul acționează în stadiile incipiente ale bolii, astfel încât cei mai mulți oameni ar fi ratat acest lucru fără o revoluție în depistarea acesteia.

Oamenii care suferă de Alzheimer primesc medicamente pentru simptome, dar niciunul nu schimbă evoluția bolii.

Lecanemab atacă proteina beta-amiloid care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer. Pentru un domeniu medical plin de eșecuri, disperare și dezamăgire, unii consideră că aceste rezultate ale testelor reprezintă un punct de cotitură triumfător.

Alzheimer’s Research UK a declarat că rezultatele au fost „importante”. Unul dintre cei mai importanți cercetători din lume care a lansat ideea de a viza amiloidul în urmă cu 30 de ani, profesorul John Hardy, a declarat că este un rezultat „istoric” și că este optimist:

„Asistăm la începutul terapiilor pentru Alzheimer”. Profesoara Tara Spires-Jones, de la Universitatea din Edinburgh, a declarat că rezultatele sunt „importante, deoarece avem o rată de eșec de 100% de mult timp”.

Datele sunt deja evaluate de autoritățile de reglementare din SUA, care vor decide în curând dacă lecanemab poate fi aprobat pentru o utilizare mai largă.

Cei care l-au dezvoltat – companiile farmaceutice Eisai și Biogen – intenționează să înceapă procesul de aprobare în alte țări anul viitor.

articolul original.

Incendiu uriaş la un depozit de produse petroliere din Rusia. 100 de pompieri, 30 de autospeciale şi elicoptere intervin pentru stingerea focului

30 November 2022 at 07:18
image

Un depozit de produse petroliere a luat foc în această dimineaţă, 30 noiembrie, în regiunea Bryansk din Rusia. Deocamdată, nu se cunosc cauzele producerii incendiului.

Suprafața incendiului este de 1.800 de metri pătrați, n-au fost înregistrate victime

Guvernatorul regiunii spune că, din datele pe care le are, nu s-au înregistrat victime. „În districtul Surazhsky, rezervoarele cu produse petroliere ard.

La fața locului lucrează echipe de pompieri și salvare. Suprafața incendiului este de 1.800 de metri pătrați”, a declarat Alexander Bogomaz pentru agenţia de presă rusă Interfax.

BREAKING: Large Oil tanks are burning in Bryansk region in Russia, on an area big 1,800 square meters, – governor. pic.twitter.com/BNGcAnVc35

— Russia Ukraine Conflict (@Russiaconflict) November 30, 2022

Potrivit lui Bogomaz, peste 80 de pompieri şi 30 de autospeciale au participat la stingerea incendiului. Suplimentar, a fost cerut şi un grup de elicoptere de la Ministerul Situaţiilor de Urgenţă.

Bryansk este centrul administrativ al regiunii Briansk şi este un oraş situat la 379 de kilometri de Moscova.

articolul original.

Un consilier local al USR a demisionat din Consiliul Local Timişoara, după ce instanţa a stabilit că a ridicat ilegal un bloc de locuinţe

29 November 2022 at 12:13
image

Consilierul local USR Aida Szilagyi şi-a anunţat retragerea din Consiliul Local Timişoara după sentinţa definitivă dată de Curtea de Apel Timişoara care a arătat că aceasta a ridicat ilegal un bloc de locuinţe în locul extinderii unei case, relatează News.ro.

După decizia instanței, Aida Szilagyi a transmis că demisia a fost o alegere personală

Aida Szilagyi a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă transmis de USR Timiş, că retragerea din CL Timişoara a fost o alegere personală.

„Aleg să mă retrag din Consiliul Local în urma deciziei finale a instanţei prin care sunt anulate autorizaţiile de construcţie emise pentru clădirea noastră, în anul 2008, respectiv 2017, fără alte implicaţii.

Am intrat în politică pentru a-mi pune experienţa şi cunoştinţele în slujba comunităţii şi pentru a contribui la un oraş mai verde, ceea ce am şi făcut în aceşti doi ani de mandat.

Aleg să las locul meu în Consiliul Local următorului coleg, fiindcă nu doresc ca disputele generate în urma deciziei instanţei, pe care o accept, să afecteze munca importantă pe care colegii mei o depun în Consiliul Local şi în administraţie. A fost o onoare pentru mine să slujesc comunităţii”, a transmis Aida Szilagyi.

Luni a fost dată sentinţa finală în dosarul care privea ridicarea ilegală a unui bloc în locul extinderii unei case unifamiliale aparţinând Aidei Szilagyi.

Judecătorii Curţii de Apel au dat câştig de cauză vecinilor consilierei, care s-au adresat instanţei după ce au văzut că Aida Szilagyi şi soţul ei au transformat casa în bloc cu 9 apartamente, pe strada Rapsodiei 13 din Timişoara.

„Respinge recursurile formulate de recurenţii-pârâţi Municipiul Timişoara, prin primar, primarul municipiului Timişoara, Szilagy Sorin Nicolae şi Szilagy Aida-Sorina, împotriva sentinţei civile nr. 534/14.06.2022, pronunţată în dosar nr. 2158/30/2018, de Tribunalul Timiş, în contradictoriu cu intimaţii-reclamanţi Pârvu Cosmin Alexandru şi Pârvu Mihaela Lavinia.

Obligă recurenţii-pârâţi să plătească intimaţilor-reclamanţi suma de 5849,94 cheltuieli de judecată în recurs. Respinge cererea recurenţilor-pârâţi de acordare a cheltuielilor de judecată efectuate în recurs, că neîntemeiată. Definitivă.

Pronunţată azi, 28.11.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia finală a magistraţilor de la Curtea de Apel Timişoara, care au menţinut sentinţa colegilor lor de la Tribunalul Timiş, dată în vară.

Conform declaraţiei de avere, Aida Szilagyi, împreună cu soţul ei, are 7 terenuri intravilane (două de câte 500 mp în Ghiroda, unul de aproape 7000 mp în Dumbrăviţa, 3 în Timişoara, de aproximativ 550 mp fiecare, şi încă unul în judeţ, de 600 mp).

Aida Szilagyi mai are, tot împreună cu soţul, 5 case, trei în Timişoara (de 190, 170 şi 795 mp) şi două în Dumbrăviţa (de 248 şi 256 mp), dar şi un apartament în Olanda. Familia Szilagyi are 3 maşini, dar şi peste 300.000 de euro în conturi.

articolul original.

Vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, trimis în judecată de DNA după ce ar fi încercat să mituiască cu 200 de lei un polițist pentru a nu fi amendat în trafic

29 November 2022 at 11:54
image

Procurorii DNA anunță, marți, trimiterea în judecată a lui Cezar-Costin Stancu, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, acuzat că ar fi încercat să mituiască cu 200 de lei un polițist pentru a nu fi amendat în trafic.

PSD anunță suspendarea lui Cezar Stancu din partid

PSD anunță, într-un comunicat de presă, suspendarea lui Cezar Stancu din partid și demisia acestuia de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie: „Cezar Stancu demisionează din funcția de subsecretar de stat – vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie.

De asemenea, este suspendat din PSD, ca urmare a trimiterii sale în judecată într-un dosar instrumentat de DNA. PSD a luat act de aceste decizii și transmite, cu consecvență, același mesaj. Legea trebuie aplicată, fiecare răspunde pentru faptele comise!”

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului STANCU CEZAR-COSTIN, la data faptei vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie cu rang de subsecretar de stat, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: La data 01 septembrie 2022, în contextul efectuării unui control privind respectarea normelor la regimul circulației pe drumurile publice, inculpatul Stancu Cezar-Costin a fost oprit în trafic de către un echipaj de poliție.

Cu această ocazie i-ar fi promis agentului constatator că-l va „cinsti” pentru ca acesta să nu-i aplice o amendă contravențională pentru nerespectarea obligației de a avea asupra sa cartea de identitate și permisul de conducere.

Promisiunea s-ar fi materializat la scurt timp, inculpatul Stancu Cezar-Costin remițându-i polițistului suma de 200 lei, disimulată în interiorul unei polițe de asigurare auto.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

articolul original.

Câte clase are Anisia Gafton, marea câștigătoare „Sunt celebru, scoate-mă de aici”

29 November 2022 at 08:52

Anisia Gafton a câștigat „Sunt celebru, scoate-mă de aici” și a devenit Regina Junglei. Haioasă din fire și gata să facă la orice oră pe cineva să zâmbească, moldoveanca a avut, până acum, o viață plină cu de toate.

Ce studii are, de fapt, celebra Anisia Gafton

Dacă la capitolul umor este numărul unu și expusă peste tot, după cum o arată și aprecierile din social media, la capitolul educație are, însă, ceva „secrete”.

Ceea ce nu mulți oameni știu despre Anisia Gafton sunt detaliile legate de educația celebrei actrițe de stand-up. Potrivit informațiilor din presă, Anisia s-a apucat de Facultatea de Teatru și Film, însă a renunțat la studiile superioare după numai un an și jumătate.

Chiar și fără facultate, traseul Anisiei în această direcție a fost unul bine trasat, în ciuda faptului că nu și-a terminat studiile superioare.

Sursa foto: Instagram/
suntcelebru.official

Aceasta a început să activeze în lumea stand-up-ului dintr-o glumă, la început și cu siguranță nu s-a gândit nicio clipă la ce avea să urmeze: celebritatea a venit treptat, după multă muncă și mult efort, iar în cele din urmă, eforturile i-au fost răsplătite.

„Toată lumea mă încuraja să fac stand-up. Am făcut şi un an de teatru, dar şi profesorul de acolo mi-a zis: „Anisia, nu ştiu ce cauţi tu aici, ar trebui să faci stand-up. Când vii în clasă râde lumea”.

Dar nu aveam acea încredere în mine că pot să fac asta. Şi s-a întâmplat ca la începutul lui 2014 să fie un concurs la Târgu Mureş, un festival de satiră şi umor.

Nu m-am dus să participat la secţiunea de stand-up, că nu aveam curaj. Am participat la duet. Întâmplarea o fost să pice duetul şi regizorul de acolo m-a pus pe stand-up”, a mărturisit Anisia Gafton, pentru adevarul.ro.

Anisia Gafton a participat la „Românii au talent” și a câștigat chiar premiul de originalitate, în valoare de 10.000 de euro.

Practic, acesta a fost momentul în care moldoveanca a cunoscut celebritatea. Contactul cu televiziunea de pe Pache nu s-a oprit, însă, aici.

Ceva mai târziu, Anisia Gafton a prezentat „Vorbește lumea”, însă totul a fost pentru o scurtă durată. Cooptată de Dan Capatos în proiectul „Xtra Night Show”, Anisia a devenit coprezentatoare, însă nici aici nu a avut sorți de izbândă.

A mai participat, în trecut, la „Ferma: Orășeni vs Săteni”, iar cel mai recent proiect în care a fost prezentă, „Sunt celebru, scoate-mă de aici”, i-a adus marele premiu.

De câțiva ani, Anisia se iubește cu Serghei, iar cei doi au participat, împreună, la numeroase show-uri de stand-up. Dacă pandemia i-a adus aproape cu buzunarele goale pe alți colegi de breaslă, pe Anisia și Serghei i-a ajutat enorm.

Cei doi au început să filmeze, să editeze și să posteze clipuri video haioase pe rețelele de socializare și să devină și mai cunoscuți.

Deși sunt împreună de mai bine de 5 ani, Anisia și Serghei nu prea se grăbesc să facă pasul cel mare. Într-o notă umoristică, marea câștigătoare „Sunt celebru, scoate-mă de aici” a declarat că nu face din acest lucru un țel în viață, dar nici nu ar refuza un inel cu diamant.

articolul original.

Alexandra Stan, acuzată că i-a furat iubitul unei foste asistente TV. Aceasta i-a transmis: „Mulțumesc că i-ai spus să mă părăsească”

29 November 2022 at 08:40
image

O fostă asistentă TV i-a făcut acuzații grave Alexandrei Stan. Celebra cântăreață ar fi intervenit în relație și i-ar fi furat iubitul, spunându-i să o părăsească. Bianca i-a trimis un mesaj tranșat artistei, în care i-a spus că a făcut intenționat acest lucru.

Ce mesaj i-a transmis Bianca

Alexandra Stan este cunoscută în toată lumea și poate să aibă orice bărbat își dorește, însă se pare că artista a ales să o facă să sufere pe o fostă asistentă TV, pentru fericirea ei.

Cântăreața este acuzată că i-ar fi furat iubitul Biancăi, spunându-i să o părăsească deoarece îi este dor de el. Fosta asistentă TV i-a transmis un mesaj tranșant în mediul online, unde detaliază cum a reușit Alexandra să îl cucerească pe iubitul ei, în timp ce avea o relație cu el.

Fosta asistentă TV a dezvăluit și ce mesaje îi trimitea iubitului ei, în timp ce aveau o relație.
Alexandra Stan a intervenit în relația Biancăi și i-a trimis mesaje iubitului ei, spunându-i să o părăsească, deoarece îi duce dorul și vrea ceva serios cu el, chiar dacă știa că are deja o relație.

Femeia i-a spus fostului ei iubit că speră ca acum să devină celebru, așa cum și-a dorit, deoarece acesta a fost scopul lui. Mai mult, Bianca a menționat că a avut o relație de doi ani cu iubitul ei, timp în care acesta a folosit-o.

”Mulțumesc Alexandra Stan, pentru că ai fost atât de bună și i-ai spus iubitului meu să mă părăsească, pentru că îți este dor de el și vrei ceva serios, chiar dacă știai că este cu cineva!

Diego Musik, poate acum o să devii celebru, așa cum ți-ai dorit. Tu cauți oportunități, nu iubire! M-ai folosit doi ani, dar acum Dumnezeu mi-a arătat calea.

Îți doresc toate cele bune alături de noua ta Alexandra! Sper că ea va avea mai multă grijă de tine, decât am avut eu! Amin!”, a scris Bianca Alexandra, pe rețelele de socializare.
:

articolul original.

Amendă chiar dacă ai anvelopele de iarnă. Pentru ce riști sancțiuni în plus

28 November 2022 at 13:45
image

Șoferii riscă amenzi uriașe, chiar dacă au anvelopele de iarnă montane. Ei trebuie să respecte mai multe reguli pentru a nu se confrunta cu probleme. Registrul Auto Român (RAR) a oferit și o explicație.

Șoferii pot fi sancţionaţi și dacă au mașina echipată pentru sezonul rece

Șoferii riscă amenzi dacă nu au montate anvelopele de iarnă începând cu data de 1 noiembrie, dar pot fi sancţionaţi și dacă au mașina echipată pentru sezonul rece. Registrul Auto Român(RAR) a explicat cum te poți avea probleme cu legea, chiar dacă ai respectat regulile.

Poliția rutieră te poate amenda dacă ai anvelope de iarnă uzate, considerând că nu sunt eficiente.
„Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați?

Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii.

Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule.

Așadar precizăm clar că nu există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că toatre anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S”, anunță RAR într-o postare pe Facebook.

Amenzi mari pentru șoferi

RAR a mai anunțat că șoferii care nu au anvelope de iarnă de la 1 noiembrie riscă amenzi între 1.305 lei și 2.900.

Avertisment pentru şoferi. Ce prevede legea cu privire la anvelopele de iarnă. Sancțiuni uriașe: 20 de puncte şi amenzi până la 2.900 de lei.

„Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

Prin urmare, NU se aplică sancțiuni dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S”, au concluzionat reprezentanții RAR.

Șoferii care pleacă în vacanță în alte țări nu trebuie să uite de anvelopele de iarnă, chiar dacă fiecare stat are reguli diferite.

articolul original.

Cine este actorul român care joacă rolul Mâinii, animalul de companie al lui Wednesday, din serialul Netflix cu același nume regizat de Tim Burton, filmat integral în România

28 November 2022 at 09:49
image

Unul dintre marile mistere ale familiei Addams este animalul de companie, Mâna (sau Thing). În istoria desenului animat, a serialului și a francizei cinematografice, personajul este doar o mână dezmembrată.

Mâna este animalul de companie al fetiței familiei Addams, Wednesday – jucată de Jenna Ortega

Publicul nu-i vede niciodată corpul original și nici nu are o evidență clară despre cine este vorba. În Wednesday de la Netflix, Mâna (Thing) revine și este trimisă să o spioneze pe Wednesday la Nevermore.

Loială familiei și după câteva amenințări, Mâna o ajută pe Wednesday să rezolve misterul cu care se confruntă aceasta. Actorul român Victor Dorobanțu joacă rolul Mâinii (lui Thing) în Wednesday, iar filmarea viziunii lui Tim Burton a fost interesantă.

Mâinii (lui Thing) îi place să folosească cremă de mâini și are o manichiură foarte îngrijită în „Wednesday

La fel ca versiunile anterioare ale Mânii și de data aceasta ea este incredibil de prietenoasă, bună la furat și dispusă să protejeze clanul Addams. Dar fanii pot observa o nouă trăsătură a personajului, Mâna are cicatrici vizibile.

Deși lipsită de corp, Mâna se dovedește foarte umană și este năpădită de emoții destul de des. Dar Wednesday își arată dragostea pentru bizarul membru al familiei atunci când cineva îl atacă.

Victor Dorobanțu a purtat un costum complet pentru a juca rolul Mâinii (Thing)

Tim Burton a vrut o abordare autentică a personajului și a modului în care a fost realizat în franciza cinematografică. Acest lucru a dus la ideea ca Dorobanțu să poarte un costum integral în timpul filmărilor.

„A fost atât de amuzant, pentru că limbajul Mâinii a fost inventat chiar în ziua respectivă. În fiecare zi apăream și spuneam: ‘Ahhh…’ [mișcări ale mâinilor] ‘Asta arată bine. Simt că știu ce spune’.

Dar Tim a vrut să fie un actor adevărat, așa cum se făcea în filmele din anii ’90, așa că l-am ales pe un magician pe nume Victor [Dorobanțu]”, a explicat Ortega.

„Purta un costum albastru complet și se ascundea după pereți și sub paturi. Apoi au construit această proteză deasupra mâinii sale”.

Burton a fost fascinat în mod deosebit de personajul Mâinii. „Lui Tim îi plăceau foarte mult manierele sale și petrecea ore întregi în fiecare zi la coafură și machiaj doar pentru a obține acea Mână pe care și-o dorea”, a spus Ortega.

Dar ea dezvăluie că, dacă nu lucra pe platou cu Dorobanțu, juca scenele fără nimic în față. În loc să lucreze cu mingi de tenis, echipa aducea mingi gri și argintii pentru a adăuga ulterior CGI-ul.

În fotografiile din culisele filmărilor de miercuri de la Netflix, fanii au ocazia să vadă procesul de filmare a lui Ortega cu Dorobanțu. Dorobanțu poartă un body complet albastru strălucitor în timp ce stă direct pe podea.

Dar pentru ca Thing să apară ca un membru funcțional solo, o încheietură protetică a fost adăugată la mâna lui Dorobanțu. Aceasta îl face pe Thing să apară în poziție verticală ca în versiunile anterioare.

Cine este Victor Dorobanțu ce care interpretează Mâna (Thing) în „Wednesday”?

Potrivit paginii IMDb a lui Doronbanțu, Wednesday este primul său rol oficial de actor. Născut în România, el este magician de meserie și a lucrat pentru evenimente private și seriale TV.

Înainte de Doronbanțu, Christopher Hart a jucat rolul Mâinii (Thing) în franciza cinematografică. Într-un interviu pentru Cracked, Hart explică faptul că producătorii căutau modele de mâini, muzicieni, magicieni și mimi.

„M-au intervievat și pe mine și au vrut să știe dacă m-aș simți confortabil blocat pe sub mese și în spatele pereților ore în șir. Le-am spus că, în calitate de magician, eram obișnuit să exersez mișcări precise iar și iar în fața unei oglinzi, așa că acest lucru nu era o problemă.” – explica Hart.

articolul original.

Protestele fără precedent din cauza politicii Zero Covid continuă în China

28 November 2022 at 06:24
image

La Beijing, Chengdu și Wuhan au loc demonstrații, a crescut furia față de politicile stricte ale lui Xi Jinping privind creșeterea cazurilor de Covid.

Val de nesupunere civilă împotriva lui Xi Jinping din cauza politicii zero Covid

Sute de demonstranți și poliția s-au confruntat în Shanghai, în timp ce protestele privind restricțiile stricte ale Chinei privind Covid continuă pentru a treia zi și s-au extins în mai multe orașe, în cel mai mare test pentru președintele Xi Jinping de când și-a asigurat un al treilea mandat istoric.

Valul de nesupunere civilă este fără precedent în China continentală în ultimul deceniu, în timp ce frustrarea crește din cauza politicii zero-Covid semnată de Xi, după aproape trei ani de pandemie, anunță BBC.

Protestele declanșate de un incendiu mortal într-un apartament din vestul îndepărtat al țării săptămâna trecută au avut loc duminică în orașe precum Shanghai, Beijing, Chengdu, Wuhan și Guangzhou.
Este puțin probabil ca Xi să tolereze disidența, în timp ce protestele zguduie China.

Luni, China a raportat un nou record zilnic de noi infecții cu Covid-19, cu 40.347 de cazuri. Orașele Guangzhou și Chongqing, cu mii de cazuri, se luptă să limiteze focarele de infecție. Sute de infecții au fost înregistrate și în alte câteva orașe din țară.

Economia Chinei începe din nou să scârțâie din cauza protestelor

Acțiunile chinezești au scăzut puternic, investitorii exprimându-și îngrijorarea cu privire la impactul protestelor asupra celei de-a doua mari economii mondiale.

În primele ore ale zilei de luni, la Beijing, două grupuri de protestatari, totalizând cel puțin 1.000 de persoane, s-au adunat de-a lungul celui de-al treilea inel de centură al capitalei chineze, în apropiere de râul Liangma, refuzând să se disperseze.

Duminică, la Shanghai, poliția și-a menținut prezența intensă pe strada Wulumuqi, care poartă numele orașului Urumqi și unde un priveghi cu lumânări care a avut loc cu o zi înainte s-a transformat în proteste.

„Vrem doar să avem parte de drepturile noastre fundamentale ale omului. Nu putem ieși din casele noastre fără să ne facem un test. Accidentul din Xinjiang a fost cel care a declanșat nemulțumirea”, a declarat un protestatar în vârstă de 26 de ani din Shanghai, care a refuzat să fie identificat.

Până duminică seara, sute de oameni s-au adunat în zonă. Unii s-au îmbrâncit cu poliția care încerca să-i disperseze. Oamenii au ținut în mâini foi albe de hârtie în semn de protest.

Protestele au izbucnit vineri în Urumqi, capitala regională a regiunii Xinjiang, situată în vestul țării, după ce imagini cu un incendiu într-o clădire rezidențială care a ucis cel puțin 10 persoane cu o zi înainte au dus la acuzații că închiderea Covid a fost un factor care a dus la numărul de morți.

articolul original.

2023 se anunță un an dur pentru întreaga Europă: Populația va sărăci, zona euro va intra într-o recesiune mai profundă decât SUA. China e singura care crește – Swiss Re Institute

25 November 2022 at 11:44

Zona euro, cea care dă trendul pe întregul continent european și mai ales în Uniunea Europeană, va experimenta o recesiune adâncă, ale cărei efecte se vor simți mai rapid decât în Statele Unite ale Americii sau alte zone ale lumii, estimează unii dintre cei mai prestigioși specialiști în risc din lume.

Zona euro va intra în recesiune în 2023

Europa va intra în recesiune în 2023 și își va reveni doar firav începând cu 2024, relevă un raport al Swiss Re Institute, de sub umbrela Swiss Re, unul dintre cei mai mari reasigurători din lume.

Potrivit prognozelor sursei citate, economia zonei euro va scădea cu 0,2% în 2023, urmând să intre pe o creștere firavă, de doar 1,3%, abia în 2024.

La finalul anului 2022, creșterea în zonă este estimată la 3,1%, semnificativ sub estimările de la începutul anului și sub creșterea din 2021, de 5,2%.

Foto: Unsplash.com

De altfel, Regatul Unit și țările din zona euro sunt singurele state pentru care cei de la Swiss Re văd o recesiune sigură în 2023. SUA este văzută de specialiștii citați la limită, cu o creștere de maximum 0,1%.

„Fără a lua în calcul materializarea unor riscuri neanticipate privind stabilitatea fincniară, credem că zona euro se va confrunta cu o recesiune mai puternică decât Statele Unite, pe fondul crizei din energie și a creșterii substanțiale a costului vieții, mai ales că mai mulți indicatori relevanți sunt deja în teritoriul recesiunii.

În Statele Unite, politica monetară foarte strictă dusă de FED (n.r. sistemul de bănci centrale al SUA) ar putea arunca economia în recesiune.

În orice caz, riscul de instabilitate financiară va face ca declinul să fie mai puternic în ambele regiuni amintite”, notează analiza citată de Economica.

Japonia va avea cea mai constantă evoluție

China e singura care crește, însă nu…”cât China”. Japonia va avea cea mai constantă evoluție. Revenirea va fi lentă, iar populația va sărăci și nu va mai putea susține creșterea, ca după criza COVID

Situația economică se va deterioara în întreaga lume anul viitor, o revenire, în niciun caz spectaculoasă, fiind progonozată abia pentru 2024. Conform Swiss Re, creșterea economiei mondiale va încetini la 1,7-2,3%, de la 2,9% în 2022 și 5,8% în 2021.

Totuși, nu toate economiile reprezentative vor fi la fel de afectate. Dacă SUA, Regatul Unit și mai ales Europa vor fi lovite puternic încă de anul viitor, Japonia va merge relativ constant, cu o creștere prognozată la 1,3-1,4% în 2023 și circa 1,1% în 2024, de la 1,3-1,6% în 2022 și 1,7% în 2021.

În același timp, China va păstra, de departe, cea mai importantă creștere, chiar mai mare decât în 2022, însă semnificativ mai mică decât în 2021 și, în general, decât valorile cu care ne obișnuise.

Țara care, dacă se va menține același trend ar putea depăși SUA în următoarea perioadă va crește, conform prognozelor, cu 4,1-4,8% în 2023, față de circa 3,4% în 2022 și 8,1% în 2021. În 2024, economia Chinei ar urma să avanseze cu circa 5%.

Nicio bancă centrală nu va relaxa politica monetară

„Revenirea va fi cel mai probabil lentă și se va întinde pe termen lung, începând cu 2024. Ne așteptăm ca revirimentul să fie mult mai slab decât cel excepțional, înregistrat după criza COVID, care a fost impulsionat de stimuli fiscali și monetari la scară largă și care a venit și pe fondul creșterii consumului.

Credem că nicio bancă centrală nu va relaxa politica monetară cu excepția situației în care se vor materializa riscuri sistemice severe.

Ne așteptăm, însă, ca guvernele lumii să păstreze stimulii fiscali pentru populație în ciuda inflației ridicate. (…) Recesiunea va afecta avuția și veniturile populației, iar consumul nu va mai putea susține revenirea economică, așa cum s-a întâmplat la precedente crize”, notează specialiștii Swiss Re.

articolul original.

Patrick Mouratoglou ar cam vrea să renunțe la Simona Halep? Un final de poveste anticipat

25 November 2022 at 06:48
image

Patrik Mouratoglou ar putea să renunțe la Simona Halep și să lucreze pe o perioadă nedeterminată cu Holger Rune.

Rune a declarat în presa spaniolă vrea să fie numărul 1 mondial în 2023

Mouratoglou și Rune au început colaborarea doar pentru câteva luni, însă din cauza situației Simonei Halep, cei doi vor să extindă contractul și pentru anul viitor.

Cu Patrik Mouratoglou în staff, Holger Rune a jucat patru finale în acest, câștigând Mastersul de la Paris, după o finală cu Novak Djokovic, 3-6, 6-3, 7-5.

„Scopul meu pentru anul viitor este să fiu numărul unu! Am învins aproape toți jucătorii din Top 10, inclusiv pe liderul mondial. Voi munci din greu în presezon.

Vreau să fiu pregătit pentru Australia. Am o echipă grozavă cu mine, care a fost aceeași de mult timp, singura adăugare fiind Patrick Mouratoglou”, a declarat Holger Rune pentru Marca, citat de Ziare.

Mouratoglou și Simona Halep au început colaborarea în luna aprilie a acestui an, dar din cauza scandalului de dopaj in care este implicată, antrenorul francez a început să lucreze cu Holger Rune.

Tenismena din România așteaptă să fie judecată după ce a fost testată pozitiv la o substanță interzisă în timpul US Open.

articolul original.

Rusia spune că a împiedicat serviciile speciale ucrainiene să saboteze gazoductul „South Stream”

24 November 2022 at 10:45
image

Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că a împiedicat serviciile speciale ucrainene să efectueze ceea ce a spus că ar fi un sabotaj asupra gazoductului „South Stream”, au relatat agențiile de presă rusești.

South Stream ar fi trebuit să transporte gaze rusești către Bulgaria dar proiectul a fost anulat

Gazoductul „South Stream” era un proiect de gazoduct destinat să transporte gaze rusești prin Marea Neagră către Bulgaria, deși proiectul a fost ulterior anulat în favoarea TurkStream.

În octombrie, Vladimir Putin a acuzat autoritățile ucrainene că ar fi încercat să arunce în aer una dintre secțiunile sistemului de transport de gaze „Turkish Stream”.

South Stream trebuia să traverseze Bulgaria, Serbia şi Ungaria, toate cele trei țări având beneficiul de a primi gaz mai ieftin. Prima blocare a proiectului a venit în momentul în care marile companii europene au dorit intrarea în afacere, cifrele cu multe zerouri atrăgând Eni, EDF şi Wintershall.

Cu toate că existau toate elementele pentru începerea construirii gazoductului, Comisia Europeană a blocat tot procesul pe motive ce țineau de competiție. Proiectul a fost blocat după ce Rusia a anexat Crimeea.

articolul original.

Rusia a demisionat de la UNESCO iar comitetul își va putea relua activitățile blocate din cauza războiului din Ucraina

24 November 2022 at 06:53
image

Demisia ambasadorului Rusiei la UNESCO va pune capăt blocajului într-un grup-cheie pe care îl prezida și care este însărcinat cu conservarea siturilor culturale din întreaga lume, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică.

UNESCO nu a putut funcționa timp de luni de zile

Comitetul Patrimoniului Mondial, responsabil pentru adăugarea de proprietăți pe lista UNESCO a siturilor din patrimoniul mondial, nu a putut funcționa timp de luni de zile după reacția internațională împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

„Am onoarea să vă informez despre încheierea misiunii mele în calitate de delegat permanent al Federației Ruse la UNESCO”, a declarat marți ambasadorul rus Alexander Kuznetsov într-o scrisoare adresată membrilor Comitetului Patrimoniului Mondial, obținută de AFP.

Această demisie va permite comitetului să „numească rapid un nou președinte” și să-și reia activitățile, a declarat pentru AFP un diplomat al ONU.

Poziția Rusiei în calitate de președinte al comitetului a stârnit un val de proteste în rândul celorlalți membri, după invazia Moscovei în Ucraina în februarie.

Comitetul trebuia să se reunească în iunie în orașul rus Kazan, dar 46 de țări, printre care Franța și Marea Britanie, au boicotat evenimentul. Reuniunea ar fi trebuit să actualizeze peisajele, monumentele și orașele incluse pe lista de situri de patrimoniu a organismului.

articolul original.
❌