ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Anunț care vizează transportul gazelor din Neptun Deep al OMV Petrom și Romgaz în plin scandal România – Viena pe spațiul Schengen

8 December 2022 at 12:42
image

Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a inițiat o procedură neangajantă de testare a cererii din partea potențialilor cumpărători ai gazelor care ar urma să fie extrase din perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească, concesionat în proporții egale de către OMV Petrom și Romgaz.

Compania-mamă austriacă a OMV Petrom a devenit pe plan local ținta criticilor publice

Procedura de rezervare de capacitate viitoare de transport de gaze survine într-un moment în care, din cauza tensiunilor politice generate de refuzul Austriei de a accepta intrarea României în Schengen, compania-mamă austriacă a OMV Petrom a devenit pe plan local ținta criticilor publice.

Este vehiculată inclusiv ipoteza că unul din motivele poziției Vienei pe acest dosar este dorința grupului OMV ca autoritățile de la București să modifice Legea offshore în favoarea sa, eliminând prevederea privind preempțiunea statului român la accesarea cantităților de gaze vândute de concesionari prin contracte bilaterale.

Procedura de testare a cererii este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, pentru ca Transgaz să poată demara anul viitor lucrările de construcție la proiectul de dezvoltare pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor naturale de la țărmul Mării Negre, prin care acestea vor putea ajunge și în Bulgaria, Ungaria, Austria și Ucraina.

Conductî de peste 308 kilometri între Tuzla și stația de comprimare Podișor din județul Giurgiu

Proiectul constă în edificarea unei conducte în lungime de peste 308 kilometri între Tuzla, locul de unde vor fi preluate la țărm gazele din Neptun Deep, și stația de comprimare Podișor din județul Giurgiu.

″În data de 7 noiembrie 2022, Transfaz a primit o cerere de capacitate incrementală pentru un punct de intrare/ieșire în/din sistemul national de transport (SNT), preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, județul Constanța, cu scopul preluării gazelor din Marea Neagră″, a transmis compania, potrivit Profit.

Astfel, Transgaz a demarat etapa neangajantă a procesului de capacitate incrementală pentru punctul Tuzla, cererile de capacitate de transport pe viitoarea conductă din partea jucătorilor interesați urmând a fi primite în perioada 8 decembrie – 22 decembrie 2022.

O procedură similară angajantă a fost derulată în 2018, fiind finalizată cu succes, însă totul a trebuit anulat după ce ExxonMobil și OMV Petrom, concesionarii de atunci ai Neptun Deep, au amânat pe termen nedefinit decizia finală de investiție, din cauza prevederilor nefavorabile investitorilor din prima variantă a Legii offshore.

articolul original.

Cantități record de gaze importate de Republica Moldova din România, pe la Ungheni

8 December 2022 at 12:25
image

Republica Moldova importă joi o cantitate record de gaze din România direct prin punctul de interconectare de la Ungheni, de aproximativ 26,5 GWh (2,5 milioane mc), cantitate aproape dublă față de precedentul record înregistrat în urmă cu 5 zile, pe 3 decembrie, pe acest traseu.

Volumul de gaz importat prin Ungheni este mai mare decât cel prin Ucraina

Volumul de gaz importat prin Ungheni este mai mare decât cel care este introdus în Republica Moldova prin Coridorul Transbalcanic, via Ucraina, de doar 20 GWh (1,9 milioane mc).

În ultimele săptămâni, confruntat cu reducerea cantităților de gaze furnizate de Gazprom, compania de stat Energocom a început să achiziționeze gaze de pe piața regională (din Balcani), pe care de obicei le transporta majoritar prin Coridorul Transbalcanic.

Gazele contractate de moldoveni străbăteau Bulgaria, intrau în România prin punctul de la Negru Vodă și ieșeau prin cel de la Isaccea în Ucraina, de unde ajungeau în Republica Moldova.

Volumele prin punctul de interconectare de la Komotini (Grecia/Bulgaria) s-au majorat de la 38 GWh la finalul lunii trecute la 88 GWh/zi în primele zile ale lunii decembrie, aceasta fiind indicată drept sursa gazului care ajunge în Republica Moldova.

Gazele care intră joi în Republica Moldova prin Ungheni provin foarte probabil din România, însă asta nu înseamnă neapărat că Energocom a semnat vreun contract cu vreun producător român.

Acestea sunt doar fluxuri fizice, rezultate în urma efectuării diferențelor dintre alocările de capacitate din fiecare punct de interconectare, în urma diferitelor swap-uri efectuate.

Astfel, este posibil ca, deși Energocom să aibă semnat un contract pentru furnizarea de gaz de altă proveniență, în urma diferitelor operațiuni comerciale efectuate, să primească fizic gaz produs în România, prin punctul de la Ungheni.

Chișinăul importă tot mai des gaze prin Ungheni

Nu este pentru prima dată când Chișinăul importă gaze din România prin Ungheni. Pe 3 decembrie, în Republica Moldova au intrat 13,5 GWh prin acest punct, iar pe 4 decembrie, 12 GWh.

Pe 22 noiembrie oficialii de la Chișinău au precizat că Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei țări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.

Guvernul Republicii Moldova a decis ca peste 90% din gazul pe care încă îl mai primește direct de la Gazprom să îl aloce Transnistriei, pentru alimentarea centralei de energie electrică Moldgres, care urmează a livra electricitate Moldovei de Vest.

Potrivit vicepremierului Andrei Spânu, obligația de a achita prețul către gigantul rus va reveni regiunii transnistrene. Partea de vest a Republicii Moldova (inclusiv Chișinăul) va fi alimentată cu gaz cumpărat de pe piața liberă, și importat via România și Ucraina.

Gazoductul Ungheni-Chișinău a fost construit de operatorul de transport român Transgaz, care a realizat această investiție prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat în anul 2018 către Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a Transgaz.

Anul trecut, când Republica Moldova trecea printr-o criză a gazelor similară, Transgaz a scos la licitație rezervarea de capacități prin punctul de interconectare de la Ungheni, la care nu s-a prezentat nimeni.

articolul original.

Angajații din Parlamentul României doborâți de spiritul Crăciunului. Bradul „s-a luptat” cu cei care urmau să-l împodobească (VIDEO)

8 December 2022 at 09:55
image

A mai rămas puţin timp până la Crăciun, iar pregătirile pentru sărbătorile de iarnă au intrat în linie dreaptă, în Parlamentul României. Însă, bradul le-a dat de furcă angajaților.

Bradul nărăvaș a făcut două victime printre cei 11 bărbați care au încercat să-l manevreze

Bărbații s-au luptat minute în şir cu pomul impresionant. Când să-l ridice, s-a rupt sfoara şi doi dintre ei au fost doborâți la pământ. Pomul impresionant i-a pus serios în dificultate pe salariații instituției.

Din cauza înălțimii și a greutății sale, acesta a fost foarte greu de cărat. Oamenii au târât bradul pe holurile Palatului Parlamentului, însă acesta s-a agățat de covoare şi pancarte.

La un moment dat, angajații au încercat să-l ridice cu ajutorul unei sfori, însă aceasta s-a rupt şi doi dintre ei au fost doborâți la pământ. Pentru că au vrut să se laude cu un pom pe măsura statutului lor, parlamentarii s-au chinuit multă vreme să-l ridice și să-l fixeze.

Într-un final, cei unsprezece bărbați au reușit să îndrepte bradul. Ce-i drept, le-a luat ceva vreme până au reușit să-și ducă la bun sfârșit sarcina.

Imaginile din Parlamentul României au fost postate pe internet și au strâns rapid mii de vizualizări pe Youtube. Filmarea a produs reacții diverse din partea internauților.

Unii s-au amuzat pe seama angajaților instituției, în timp ce alții le-au reproșat politicienilor că își bat joc de popor.

articolul original.

Românii vulnerabili din Cluj Napoca vor primi 400 de lei, în loc de 250 de lei, pe voucherele sociale pentru Crăciun

8 December 2022 at 09:41
image

După cum deja ne-au anunțat autoritățile de la București, înainte de Crăciun beneficiarii voucherelor sociale vor intra în posesia ajutorului de 250 de lei – bani a căror destinație o constituie achiziționarea de alimente de bază.

Doar unii dintre beneficiarii acestei forme de sprijin din partea statului vor primi 400 de lei

Primăria din Cluj Napoca a decis să intervină pe cont propriu și să ofere o mână de ajutor celor mai sărmani dintre cetățeni, dublând valoarea tichetelor sociale oferite de Guvernul de la București, anunță Playtech.

Edilul din Cluj-Napoca – cel ce a oferit marea veste pentru beneficiari – susține că a fost nevoit să suplimenteze bugetul local, dar toate aceste eforturi sunt spre binele celor mai sărmani dintre cetățenii de aici.

Aceștia își vor putea permite o masă decentă de sărbători, așa cum fiecare român încearcă din răsputeri să obțină, în această perioadă marcată de scumpiri masive.

Astfel, clujenii cu venituri reduse vor avea șansa de a nu duce lipsă de cele necesare pe masa de Crăciun, datorită generozității aleșilor locali.

”Avem nevoie de o suplimentare cu 300.000 de lei a bugetului pentru programul alimente. Am dublat valoarea acestui ajutor ca propunere, de la 200 la 400 de lei pentru clujenii cu venituri reduse și cred că este un gest corect, natural, în raport cu vremurile pe care le trăim, de a-i sprijini pe cei care o duc mai greu, să poată să își cumpere cele necesare traiului de zi cu zi, în condițiile creșterii prețurilor și a crizei energetice pe care o avem”, a declarat primarul Emil Boc.

Trebuie precizat că beneficiarii trebuie să depună o cerere. Acest procedeu e posibil până pe 29 decembrie. Ei bine, deja 7190 de cereri sunt eligibile, iar autoritățile locale așteaptă și alte persoane nevoiașe să ceară ajutorul de la stat.

Banii vor fi încărcați pe aceleași carduri sociale primite de la Guvern, încă din această vară.

articolul original.

Doi români cerșesc în Germania deghizați în Charlie Chaplin. Dorm pe străzi și visează la un Crăciun călduros, alături de copii

8 December 2022 at 09:30
image

Deghizați în Charlie Chaplin, doi cerșetori români opresc traficul de pe străzile unui oraș din Germania, apoi așteaptă ca oamenii generoși să le dea ceva.

O poveste tristă cu o familie rămasă fără locuri de muncă

Cei doi români au fost observați la semafoarele de pe Frankenschnellweg și la sistemul de facturare din Fürth.

Unul dintre cei doi Chaplini este o româncă, Maria, în vârstă de 28 de ani, iar celălalt este soțul ei, de 30 de ani.

Împreună au două fiice, de 8 și 12 ani, și un băiat de 11 ani. Cei doi se plâng că în România nu au un loc de mună, de aceea au venit în Germania, la cerșit. „Pur și simplu nu există nicio muncă acolo”, a declarat Maria, conform site-ului german Bild.

„Practic, cerșitul nu este interzis”, explică purtătorul de cuvânt al Poliției din zonă, Michael Petzold. „Intervenim doar atunci când există cerșetorie agresivă sau pretenții false. De exemplu, când cineva imită o persoană cu dizabilități, dar care se dovedește că este sănătos”.

În cazul familiei Chaplin este vorba de o performanță artistică, motiv pentru care astfel de cerșetori nu sunt deranjați.

Noaptea, cei doi soți dorm pe străzi și speră ca de Crăciun să aibă bani de cadouri pentru copiii, pentru a putea petrece sărbătorile în familie, acasă.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Curțile școlilor vor fi din nou accesibile copiilor și adolescenților în mod gratuit

7 December 2022 at 13:52
image

România este codaşă între statele Uniunii Europene în ceea ce priveşte practicarea sportului şi mişcării.
Curtea şcolii este locul ideal pentru a oferi copiilor şansa de a se îndrăgosti de sport şi mişcare.

Școlile vor fi obligate să le permită copiilor accesul în curțile școlilor după orele de cursuri

Proiectul adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a fost depus de USR în iunie 2022, după ce o primă lege cu obiect similar a fost blocată de Guvernul Ciucă printr-o sesizare la Curtea Constituţională.

Proiectul USR pentru acces liber pe terenurile de sport din şcoli, „astfel încât copiii să aibă posibilitatea de a se juca într-un mediu sigur”, a fost adoptat, din nou, de Parlament.

„Între riscurile obezităţii infantile, lipsa infrastructurii sportive publice şi dependenţa dată de ecrane, copiii trebuie să aibă opţiunea desfăşurării unor activităţi recreative în condiţii de siguranţă şi, pe cât posibil, cât mai aproape de casă.

Curtea şcolii este locul ideal pentru a oferi copiilor şansa de a se îndrăgosti de sport şi mişcare. Curtea şcolii este şansa unei copilării sănătoase.

Salut susţinerea colegilor parlamentari şi solicit directorilor de şcoli şi autorităţilor locale să găsească voinţa şi resursele necesare pentru a permite copiilor accesul gratuit pe terenul de sport din curtea şcolii cu aceeaşi bunăvoinţă cu care găsesc soluţii atunci când închiriază contra cost sala de sport din şcoală”, declară deputatul USR Tudor Pop, iniţiatorul legii.

articolul original.

Ayatollahul Khamenei cere reexaminarea sistemului cultural al Iranului, în contextul protestelor fără precedent

7 December 2022 at 09:56
image

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a cerut marți o „reconstrucție revoluționară a sistemului cultural al țării”, relatează presa națională, într-o perioadă în care Iranul este zguduit de aproape trei luni de proteste pe care autoritățile nu au reușit să le reprime, relatează Reuters.

Consiliul suprem a trebuit să observe slăbiciunile culturale

„Este necesar să revoluționăm structura culturală a țării. Consiliul suprem a trebuit să observe slăbiciunile culturale din diferite domenii ale țării”, a declarat Khamenei, într-o reuniune a consiliului cultural.

Declarațiile vin într-o perioadă de confuzie datorată parțial mesajelor contradictorii transmise de autorități.

Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a declarat joi că parlamentul și justiția iraniană revizuiesc legea care impune femeilor să poarte hijab în public, potrivit publicației pro-reformă Entekhab.

Tot el, a declarat, sâmbătă, că poliția moravurilor din Iran a fost „abolită”, dar presa de stat iraniană a respins cu fermitate aceste comentarii, spunând că Ministerul de Interne supraveghează exercitarea forței, nu a justiției. Această incertitudine nu a făcut decât să sporească protestele.

Comercianții și șoferii de camioane iranieni au organizat luni manifestații în aproape 40 de orașe, după ce protestatarii au solicitat o grevă generală națională de trei zile.

Iranul se confruntă cu proteste fără precedent încă din 16 septembrie, când Mahsa Amini, o tânără kurdă de 22 de ani, a murit în custodia poliției moravurilor, după ce a fost arestată pentru că nu purta corespunzător hijabul.

Tânăra a decedat în custodia poliției moravurilor, dar oficialii iranieni au negat că aceasta a fost ucisă în timpul detenției, sugerând că un atac de cord a băgat-o în comă până la moartea ei.

Decesul ei a provocat proteste fără precedent în Iran, pe care autoritățile nu au reușit să le oprească, în ciuda unei represiuni brutale.

articolul original.

„Nu ți-l dau! Vrea să îmi ia copilul! Ajutați-mă!” Un tată a încercat să își răpească fiul din brațele mamei într-un mall din Sectorul 5

6 December 2022 at 14:02
image

Scandal uriaș într-un centru comercial din Sectorul 5 al Capitalei. Un tată a încercat să își răpească fiul, împreună cu bunicul micuțului, chiar din brațele mamei.

În tot acest timp, copilul este extrem de speriat de ceea ce se întâmplă

Speriată, femeia a început să țipe și să strige după ajutor. „Nu ți-l dau, copilul meu! Vrea să îmi ia copilul! Ajutați-mă!”

Mai mulți martori au intervenit și i-au oprit pe cei doi bărbați. În tot acest timp, copilul, care din spusele mamei suferă de autism, a fost extrem de speriat de ceea ce se întâmpla în jurul lor, arată ObservatorNews.

Tatăl a fost cel care a sunat la poliție, ca să ceară ajutorul în scandalul cu fosta sa parteneră de viață pentru custodia copilului. Un martor la incident a filmat momentul, care a fost distribuit de mamă pe o rețea de socializare.

articolul original.

A doua cea mai mare bancă din Rusia, paralizată de cel mai mare atac cibernetic din istoria sa

6 December 2022 at 09:28
image

Banca VTB, a doua cea mai mare bancă din Rusia, a fost afectată de cel mai mare atac cibernetic din istoria sa, a anunțat instituția marți, avertizând asupra dificultăților temporare de accesare a aplicației mobile și a site-ului său, dar asigurându-și clienții că datele lor rămân în siguranță, notează Reuters.

Entitățile guvernamentale și companiile de stat rusești au fost vizate din cauza războiului din Ucraina

Banca VTB, deținută de stat, a declarat că respinge atacul de tip Distributed Denial of Service (DDoS), în care hackerii încearcă să inunde rețeaua cu volume neobișnuit de mari de trafic de date pentru a o paraliza.

„Infrastructura tehnologică a băncii este supusă unui atac cibernetic fără precedent din străinătate”, a declarat VTB într-un comunicat. „Cel mai mare nu doar în acest an, ci în toată perioada în care banca a funcționat”.

Entitățile guvernamentale și companiile de stat rusești au fost vizate din cauza evenimentelor din Ucraina, site-urile web ale Kremlinului, ale transportatorului aerian principal Aeroflot și ale marelui creditor Sberbank fiind printre cele care au înregistrat întreruperi sau probleme temporare de acces.

Hackerii au întârziat, de asemenea, începerea discursului președintelui Vladimir Putin la forumul economic emblematic al Rusiei la începutul acestui an.

Între timp, hackerii pro-ruși au revendicat sau au fost acuzați de atacuri asupra unor site-uri web și infrastructuri din Lituania, Norvegia și Statele Unite în acest an.

VTB a declarat că majoritatea atacurilor au provenit din străinătate, dar că este deosebit de îngrijorată de traficul provenit de la adrese IP rusești.

VTB a precizat că va preda toate adresele IP rusești identificate autorităților de aplicare a legii.

articolul original.

După cuvântul „vax” (vaccin) din 2021, termenul Oxford al anului 2022 este „goblin mode” adică „miserupismul”

5 December 2022 at 14:42
image

Cuvântul câștigător, „goblin mode”, este un termen de argou care descrie un comportament „leneș, indolent, neglijent sau lacom”.

Ce înseamnă mai exact „goblin mode”?

Mii de oameni au reușit să iasă din „goblin mode” pentru a vota, iar expresia a câștigat detașat, cu 318.956 de voturi, reprezentând 93% din total.

Potrivit Oxford University Press, care publică Oxford English Dictionary, este un termen argotic folosit adesea în expresii precum „I am in goblin mode” sau „to go go goblin mode”.

Acesta a continuat să explice că este „un tip de comportament care este în mod nejustificat autoindulgent, leneș, neglijent sau lacom, de obicei într-un mod care respinge normele sau așteptările sociale”. Pe scurt, este ceea ce la noi se numește în limbaj colocvial – miserupism.

Termenul a început să apară pe internet în 2009, dar a devenit viral la începutul acestui an, din cauza unui scandal fictiv pe prima pagină a ziarelor, în care a fost implicată actrița și modelul Julia Fox, precum și a unei postări populare pe Reddit.

Pe măsură ce restricțiile Covid au luat sfârșit, termenul a continuat să crească în popularitate, deoarece oamenii și-au dat seama că nu vor să se întoarcă la modul alert în care își trăiau viața înainte.

A existat chiar și o campanie pentru selectarea acestui termen nou, revista PC Gamer cerându-le cititorilor să „lase deoparte certurile meschine și să voteze pentru „goblin mode” în locul lui „metaverse” ca fiind cuvântul Oxford al anului”, deoarece „goblin mode” e cel mai tare.

Este pentru prima dată când cuvântul anului a fost ales de public, o decizie luată într-un an pe care organizatorii au descris oamenii ca fiind „mai divizați ca niciodată”.

El a adăugat: „Speram ca publicul să se bucure de faptul că a fost implicat în acest proces, dar acest nivel de implicare în campanie ne-a luat total prin surprindere.

„Forța răspunsului evidențiază cât de important este vocabularul nostru pentru a înțelege cine suntem și pentru a procesa ceea ce se întâmplă cu lumea din jurul nostru.

„Având în vedere anul pe care tocmai l-am trăit, „goblin mode” – miserupismul – rezonează cu noi toți cei care ne simțim puțin copleșiți în acest moment.

Este o ușurare să recunoaștem că nu suntem întotdeauna cea mai bună versiune a noastră și cei mai îngrijiți oameni din lume, așa cum suntem încurajați să ne prezentăm pe Instagram și TikTok.”

Pe locul al doilea s-a clasat termenul „metaverse”, cu 14.484 de voturi, urmat de #IStandWith, cu 8.639 de voturi.

Cuvântul anului de anul trecut a fost „vax”, ecou al interesului pentru vaccinuri după ce a fost lansat un vaccin împotriva coronavirusului.

articolul original.

O asociație din județul Alba acuză defrișări ilegale în Munții Apuseni, pentru Primăria Roșia Montană

5 December 2022 at 11:12
image

Asociația Apuseni Spirit a făcut public, pe pagina de socializare, un video în care prezintă defrișările ilegale făcute în Munții Apuseni, pentru Primăria Roșia Montană.

Activiștii prezintă faptul că în pădure au fost descoperiți și alți arbori marcați, care ar urma să fie tăiați, peste limita legală

„După cum vedeți, aici se află rampa de încărcare pentru Primăria din Roșia Montană. În rampa asta sunt foarte multe lemne, de ordinul sutelor de metri cubi, dar Primăria are deja stocul de 320 de metri cubi de lemn, primit, recepționat, deci, în consecință, acest lemn este tăiat ilegal”, a transmis un activist în cadrul videoclipului.

De asemenea, activiștii prezintă faptul că în pădure au fost descoperiți și alți arbori marcați, care ar urma să fie tăiați, peste limita legală.

„Aici avem un fag marcat ilegal de către Ocolul Silvic din Abrud. E doar un exemplar de peste patru metri cubi și bineînțeles că vine cu tot cu „colegul” lui, de mai jos, care nu e marcat.

Acești fagi depășesc cei 320 de metri cubi ceruți de Primăria din Abrud”. Totdată, activiștii au descoperit, pe lângă drumul principal pe care trebuia să se facă exploatarea, alte două drumuri realizate ilegal de către un buldozer comisionat de la o firmă „prietenă” cu Consiliul Județean, susține activistul.

articolul original.

O șoferiță care a parcat pe locul altcuiva s-a trezit cu parbrizul spart: „Fac pariu că de acum încolo nu vei mai repeta figura”

5 December 2022 at 06:34
image

Criza locurilor de parcare este o problemă pentru șoferii din orașele mari din România. Cei care au un loc de parcare plătit ajung uneori la conflicte cu cei care îl ocupă.

Șoferița a povestit pe o rețea socială ce i s-a întâmplat iar comentariile altor șoferi au fost împărțite

Este cazul unei șoferițe care a găsit mașina pe care o lăsase pe locul altcuiva cu parbrizul spart, după cum a relatat într-o postare pe Facebook.

„În data de 27.11.2022, în jurul orelor 17.30, un individ necunoscut mi-a spart parbrizul cu o sticlă de vin, în Sectorul 4 – Aleea Ciceu / Turnu Măgurele, în spatele blocului S2. Dauna se ridică la 900 lei, motiv pentru care am făcut plângere la Secția 15 Poliție. Dacă, din întâmplare, cineva are detalii, aș fi foarte recunoscătoare!

Menționez că mașina se afla pe un loc de parcare plătit, însă lăsasem numărul de telefon în parbriz și nu am fost sunată în intervalul de aproximativ 2 ore, cât am lăsat-o acolo”, a scris femeia pe grupul Ai parcat ca un bou București.

„E o mare diferență între locurile cumpărate și cele închiriate” Situația a fost dezbătută de membrii grupului în comentarii.

„E foarte trist ce s-a întâmplat. Pe de altă parte, unii numai așa se educă. Îmi pare foarte rău că trăim într-o astfel de societate. Fac pariu că de acum încolo, nu vei mai repeta figura. Nu e nimeni obligat să-i sune pe cei care lasă nr de tel. Ți-ai asumat un risc, dezaxați sunt peste tot, le trebuie doar un motiv să facă un gest din ăsta.”

„Dar cu ce a greșit că a lăsat nr de tel? Locul acela de parcare nu e proprietatea dvs, dacă fiecare pleacă dimineata la muncă și are impresia că locul trebuie să rămână gol atunci întreb și eu când pleci în alt sector unde parchezi?”

„Un nene a parcat pe locul unui vecin. Am văzut toată faza. A chemat poliția, chiar dacă omul care i-a ocupat locul, avea nr în mașină. Ce să vezi?! A venit poliția, iar dreptul proprietarului s-a aplicat la cererea lui. Vecinul meu nu a lăsat poliția să îl sune pe ăla să vină să își ia avertisment, ci pur și simplu, a cerut să fie amendat. Fără a sună, fără a înștiința, fără nimic.

Deci, despre ce vorbim? Poliția i-a dat dreptate. Și mi se pare și normal, pe de altă parte. Dacă știu că am acasă loc de parcare, mă aștept să îl găsesc liber când mă întorc. Că nici eu nu parchez pe locurile plătite ale altora, că știu ce înseamnă.”

„E o mare diferență între locurile cumpărate și cele închiriate. La alea închiriate, dreptul tău absolut e doar noaptea. În timpul zilei, dacă altcineva va parca acolo, poliția îl va amenda doar dacă nu a lăsat nr. de contact sau nu răspunde.

E o chestiune de bun simț, într-un oraș cu de 3 ori mai multe mașini decât locuri de parcare. De aia nici nu se vând locuri în zonele de trafic intens, pe bulevarde cu spații comerciale stradale.

Acolo doar se închiriază, pentru că e imposibil ca cineva să nu aibă treabă pe timp limitat la un magazin sau bancă. Omul oprește 5 minute la o farmacie la ora 12:00, iar tu vii de la muncă la 17:00. Să stea locul ăla gol într-un oraș ca Bucureștiul? Nu ar trebui să ne înțelegem reciproc, ca oamenii, nu ca oile într-o turmă?”

„Să mai parchezi și data viitoare tot pe loc rezervat, poate îți face și de 4 anvelope.””Primul suspect: beneficiarul locului de parcare.”

„Ce te face să crezi, poate omul era plecat și alți idioți din blocul în preajma căruia era parcată mașînă au confundat coșul de gunoi cu fereastră!”

„Și de când până când, oamenii care plătesc locul de parcare, sunt obligați să te sune pe tine? Există lege cumva? Sau că „așa e omenește”? Eu unul știu că a picat de multă vreme chestia cu nr de telefon și că dacă locul e liber, poate parcă altcineva pe locul tău.

Nu e nici ok, pentru că e distrugere, dar nici tu nu ai procedat corect.Nu veni cu scuze că „dar ce, tu n-ai parcat niciodată pe locul altcuiva” „aveam o urgență în zona” că degeaba le mai zici acum.Acum, suspect e cel ce are locul de parcare. Dar la fel de bine, se putea întâmpla oricui. Poate a fost un aurolac, mort de beat.”

„Voi ăștia care ați spus că a parcat pe loc plătit și că nu e nimeni obligat să sune, când mergeți pe la prieteni sau cu treburi luați mașinile în buzunar cu voi? Ok, e o sumă măricică parcarea, dar nu înseamnă că nu facem cu toții așa…”.

articolul original.

Șoigu anunță că Rusia a testat o nouă rachetă destinată apărării împotriva armelor aerospațiale

2 December 2022 at 11:58
image

Rusia a testat vineri o nouă rachetă destinată sistemului său de apărare antirachetă, informează Reuters, care citează un anunţ al Ministerului rus al Apărării.

Șoigu a spus că testul a fost efectuat cu succes

Racheta antirachetă a fost lansată din poligonul de testare Sari Şagan din Kazahstan, a precizat Ministerul Apărării. În afară de informaţia că testul a fost un succes, ministerul nu a oferit alte detalii, menţionează Reuters.

„În timpul evenimentului, generalul-maior Serghei Grabciuk, comandantul corpului de apărare antirachetă al Forţelor Aerospaţiale, a declarat că noua rachetă a sistemului de apărare antirachetă şi-a confirmat caracteristicile după o serie de teste, iar echipajele de luptă şi-au îndeplinit cu succes misiunea, lovind ţinta cu precizia specificată.

Sistemul de apărare antirachetă se află în serviciul Forţelor Aerospaţiale şi este conceput pentru a se apăra împotriva atacurilor cu arme aerospaţiale”, spune comunicatul Ministerului rus al Apărării.

articolul original.

Nimeni nu poate fenta sancțiunile UE împotriva Rusiei prin intermediul Serbiei, spune Vucic

2 December 2022 at 11:48
image

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat vineri că nimeni nu poate ocoli sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei prin intermediul Serbiei.

Au fost reținute persoane din companii care au fost implicate în încercarea de evitare a sancțiunilor

„Am reacționat în cazuri de reexport al unor bunuri, iar organele noastre de stat au reținut persoane din companii care au fost implicate în ocolirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse”, a declarat Vucic după ce s-a întâlnit cu comisarul european Oliver Verhelyi.

Serbia, care își dorește să adere la UE, a fost criticată de diplomații străini pentru că nu a introdus în mod oficial sancțiuni împotriva Rusiei, cu care are legături istorice puternice.

Oficial, acum doar Kazahstanul a mai rămas principalul teritoriu prin care Rusia își poate derula schemele de importuri paralele pentru a ocoli unele dintre restricțiile impuse de sancțiuni.

Autoritățile kazahe s-au străduit să se asigure că sancțiunile sunt respectate, inclusiv prin emiterea de interdicții oficiale privind reexportul anumitor bunuri către Rusia.

articolul original.

Ambasadele ucrainene primesc „pachete însângerate” care conțin ochi de animale

2 December 2022 at 11:33
image

Mai multe ambasade ucrainene din străinătate spun că au primit „pachete sângeroase” care conțineau ochi de animale.

Pachetele sunt îmbibate într-un lichid cu o culoare și un miros specific

Ministerul ucrainean de Externe a atras atenția despre aceste pachete, după ce o serie de scrisori-bombă au fost trimise la diferite locații din Spania, inclusiv la ambasada Ucrainei din Madrid.

Pachetele, îmbibate într-un lichid cu o culoare și un miros specific, au fost trimise la ambasadele Kievului din Ungaria, Olanda, Polonia, Croația și Italia, la consulatele generale din Napoli și Cracovia, precum și la consulatul din Brno, a scris purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko pe Facebook, citat de Reuters.

Un angajat al ambasadei Ucrainei din Madrid a fost rănit într-o explozie care a avut loc miercuri, în timp ce gestiona o scrisoare.

articolul original.

Harrison Ford, pentru ultima dată în rolul arheologului Indiana Jones. Când apare producția în cinematografe

2 December 2022 at 11:18
image

Harrison Ford intră, pentru ultima dată, în rolul celebrului arheolog Indiana Jones, într-un nou film al seriei spectaculoase.

Ultimul film din franciză nu va fi regizat de Spielberg

Indiana Jones – The Dial of Destiny va aduce pe micile ecrane a cincea aventură a omului de ştiinţă care sfidează moartea, într-o cursă contracronometru plasată în anii 1960.

Harrison Ford, care şi-a sărbătorit anul acesta 80 de ani, îşi reia rolul şi îl întruchipează pe aventurier în două perioade ale vieţii sale graţie efectelor speciale digitale.

Acesta va fi primul film din franciză care nu este regizat de Steven Spielberg, care îi lasă locul lui James Mangold, regizorul filmelor „Logan” şi „Le Mans 66”. Lansarea „Indiana Jones şi Regatul Craniului de Cristal” în 2008 nu i-a impresionat pe fanii francizei.

În septembrie, în cadrul prezentării lungmetrajului la D23 Expo, organizat de Disney, Harrison Ford a lăsat să se înţeleagă că acest nou film va fi ultimul în care va îmbrăca costumul de explorator.Filmul va rula în cinematografe din 30 iunie 2023.

articolul original.

Partidul lui Viktor Orban, acuzat că a folosit în campania electorală datele trimise de cetățeni pentru vaccinarea anti-COVID

2 December 2022 at 11:10
image

Fidesz, partidul de guvernământ al premierului ungar Viktor Orbán, ar fi folosit datele cetățenilor din registrul de înscrieri pentru vaccinarea împotriva COVID-19 pentru a trimite mesaje electorale în campania pentru alegerile parlamentare din Ungaria din aprilie 2022, potrivit organizației Human Rights Watch, scrie Politico.

Fidesz ar fi folosit pentru mesajele electorale și datele cetățenilor care au solicitat beneficii fiscale

Conform organizației, Fidesz ar fi folosit pentru a-și transmite mesajele electorale nu doar datele din campania de vaccinare, ci și pe cele ale cetățenilor care au solicitat beneficii fiscale.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului spune că persoanele care și-au trimis datele personale pe un site administrat de guvern pentru a se înregistra pentru vaccinul COVID-19 au primit mesaje politice menite să influențeze alegerile în sprijinul partidului de guvernământ.

Human Rights Watch arată că, astfel, a fost încălcat dreptul la viață privată, amintind de avertismentele repetate transmise de Comisia Europeană Guvernului de la Budapesta privind respectarea statului de drept.

„Folosirea datelor personale ale oamenilor, colectate pentru ca aceștia să poată accesa serviciile publice, pentru a-i bombarda cu mesaje de campanie electorală este o trădare a încrederii și un abuz de putere. Guvernul ungar ar trebui să înceteze să exploateze datele personale pentru campanii politice și să garanteze condiții echitabile la alegeri”, a declarat Deborah Brown, cercetător la Human Rights Watch.

Viktor Orbán a câștigat al patrulea mandat consecutiv ca prim-ministru la alegerile din aprilie 2022, dar observatorii internaționali au atras atenția asupra corectitudinii alegerilor generale.

articolul original.

Analiză Euractiv: Europa, îngrijorată că hub-ul turcesc ascunde gazul „fabricat în Moscova”. China revinde deja GNL rusesc

2 December 2022 at 08:08

Planul președintelui Vladimir Putin de a face din Turcia un hub pentru gazul rusesc ar putea, în teorie, să permită Moscovei să își mascheze exporturile cu combustibil din alte surse.

Clienții din Europa vor dori să semneze contracte, dacă vor cumpăra gazul din hub și nu direct de la ruși

Fără a oferi detalii mai exacte, Putin a spus că un hub ar putea fi înființat în Turcia relativ repede și a prezis că clienții din Europa vor dori să semneze contracte, arată Euractiv.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la finalul lui octombrie că un hub de gaze naturale ar putea fi înființat relativ rapid în Turcia și a prezis că mulți clienți din Europa ar dori să semneze contracte.

Până în prezent nu au existat angajamente publice în acest sens, iar analiștii spun că ar fi nevoie de investiții, precum și de timp.

„Are Europa nevoie de acest proiect, având în vedere hotărârea țărilor UE de a renunța la gazul rusesc în viitorul apropiat?”, a întrebat Alexei Gromov, de la Fundația Institutul pentru Energie și Finanțe, cu sediul la Moscova.

El a mai spus că ar fi imposibil de reconfigurat fluxurile de gaze în cadrul Uniunii Europene, deoarece nu există legături existente care să se conecteze la hub-ul propus din nord-vestul Europei, care obișnuia să primească gaze prin Nord Stream 1.

Washingtonul respinge apelul lui Putin de a face din Turcia hub-ul de gaze al Europei

SUA au reacționat negativ la propunerea președintelui rus Vladimir Putin de a transforma Turcia într-un hub de gaze pentru UE.

Exporturile Rusiei către Europa au scăzut cu 43,4% în acest an, iar gazoductul TurkStream către Turcia funcționează cu mult sub capacitatea sa anuală de 31,5 miliarde de metri cubi (bcm).

Zongqiang Luo, analist senior la Rystad Energy, a estimat că aproximativ 60% din capacitatea gazoductului a fost nefolosită în urma exporturilor din acest an de aproximativ 10,6 miliarde de metri cubi de gaze până la 21 noiembrie.

Luo de la Rystad a estimat că va dura cel puțin trei-patru ani pentru a construi noua infrastructură costisitoare necesară.

„Chiar dacă ar putea fi construită o nouă conductă, cine va cumpăra acel gaz?”, a întrebat el.

China revinde deja GNL rusesc, care nu a fost etichetat ca fiind „fabricat la Moscova”

O sursă din cadrul monopolului rus Gazprom, exportator de gaze prin conducte, a declarat că este de părere că hub-ul va facilita vânzările.

„Nu va fi gaz rusesc, ci gaz din hub”, a declarat sursa, care nu a dorit să fie numită din cauza sensibilității subiectului.

O sursă comercială din Europa a declarat că China, care a depășit Japonia și a devenit principalul importator mondial de gaz natural lichefiat (GNL) în 2021, revinde deja GNL rusesc, care nu a fost etichetat ca fiind „fabricat la Moscova”.

El a spus că este posibil ca importatorilor de GNL din sudul și estul Europei să nu le pese de unde provine marfa.

Observând că Europa nu a impus un embargo asupra gazului rusesc, spre deosebire de petrol, Alexander Gryaznov, director la S&P Global Ratings, a declarat că Europa ar putea fi dispusă să cumpere de la Moscova prin intermediul unor mediatori.

„Este puțin probabil ca Europa să dorească să încheie contracte directe cu Federația Rusă, iar cumpărarea de volume gratuite pe piața spot din Turcia va fi acceptabilă din punct de vedere politic”, a spus el, adăugând totodată că ar fi nevoie de timp și bani pentru a înființa hub-ul.

Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan au stabilit relații strânse în ultimii ani, în ciuda unui trecut zbuciumat, marcat de asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov la Ankara în 2016 și de doborârea de către Turcia a unui avion rusesc aflat în misiune în Siria cu un an mai devreme.

Turcia a declarat că ar fi posibilă și includerea în hub-ul propus a gazoductului Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), care transportă gaze naturale azere până la granița turcă.

Spania are cea mai mare capacitate de regazeificare din Uniunea Europeană, reprezentând 33% din totalul GNL și 44% din capacitatea de stocare a GNL, sursă foto: captură YT

Luna trecută, Turcia și Azerbaidjanul au convenit să dubleze „pe termen scurt” capacitatea gazoductului, de la 16 miliarde de metri cubi în prezent, iar la 23 noiembrie, șefii Gazprom din Rusia și ai companiei energetice azere de stat Socar, Alexei Miller și Rovshan Najaf, s-au întâlnit la Moscova.

Nici Gazprom și nici Socar nu au oferit detalii despre întâlnire, dar luna aceasta, Rusia a acceptat să furnizeze Azerbaidjanului 1 mld. mc de gaze în cadrul unui nou contract pe termen scurt.

Acordul „a stârnit unele îngrijorări din partea pieței” cu privire la un posibil acord de schimb de gaze cu Rusia pentru a exporta mai mult gaz în Europa, a declarat Luo.

Prin propunerea privind hub-ul de gaz turcesc, Rusia a revenit la o idee de lungă durată de a adăuga două linii la gazoductul TurkStream existent pentru a-și dubla capacitatea anuală la 63 de miliarde de metri cubi.

Germania va plăti de peste două ori mai mult decât era prevăzut – pentru terminalele de GNL,
sursă foto: captura YT

Politician bulgar: Bruxelles nu cunoaște adevărul despre TurkStream

Gazoductul TurkStream este o conductă pentru interesele rusești în Europa de Sud-Est și ar trebui să facă obiectul unor sancțiuni, a declarat pentru EURACTIV Tsvetan Tsvetanov, un fost colaborator apropiat al lui Boyko Borissov, care, în calitate de prim-ministru, a asigurat construcția secțiunii bulgare într-un timp record.

Acest lucru corespunde exact volumelor combinate pe care Rusia le-a vândut prin diverse rute către Austria, Bulgaria, Ungaria, Italia, Serbia, Slovenia și Turcia în 2020, potrivit datelor Gazprom.

Rusia livrează gaze prin conducte către Europa, în principal prin Ucraina, la o rată de peste 40 de milioane de metri cubi pe zi, mai puțin de jumătate din cantitatea pe care obișnuia să o vândă către Uniunea Europeană.

De asemenea, livrează gaze în sudul și estul Europei, inclusiv în Ungaria, prin intermediul TurkStream.

Actualul TurkStream a costat 3,2 miliarde de dolari, iar gazoductul Nord Stream 2, care nu a fost niciodată lansat și care trece prin Marea Baltică, a necesitat alte 11 miliarde de dolari împărțite între Gazprom și partenerii săi occidentali.

Nici Gazprom, nici Kremlinul nu au furnizat o estimare a costurilor pentru ideea de hub turcesc. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să comenteze săptămâna aceasta când a fost întrebat de Reuters, în cadrul unei conferințe telefonice zilnice, cum ar putea fi folosit gazul azer în hub.

Gazprom și Socar nu au răspuns la solicitările Reuters pentru un comentariu.

articolul original.

De Ziua României, localnicii din Optași Măgura, Olt, au defilat pe ulițele satului cu un tun pe o dubiță, 10 cai, șarete, ATV-uri (VIDEO)

2 December 2022 at 07:44
image

În faţă au mers în coloană câteva ATV–uri, dubiţa cu tunul improvizat din pal vopsit şi un stâlp de lemn, apoi şaretele şi călăreţii.

Sătenii au încropit parada din ce aveau mai de preţ prin gospodărie

Ideea îi aparține primarului, care s-a inspirat de la paradele de 1 decembrie de la Arcul de Triumf din Capitală.

„Ce ar fi să fac la mine în comună ceva asemănător, asemănător păstrând proporțiile. Cu ce să fac? Armată nu am…ia să încerc cu cai.

Am zis bă, frate, te mai duci și cu calul la război, dar dacă nu ai o armă așa. Și am zis ia stai să punem un tun pe mașină și muniția o aveam la căruță din spate”, a spus primarul comunei pentru gds.

Evenimentul este la a treia ediție și a costat doar 1.000 de lei.

articolul original.
❌