ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Omenirea a lăsat pe Marte un „pasager” neașteptat care se afla la bordul navei Ingenuity. Va rămâne acolo 400 de ani

4 October 2022 at 12:07
image

Elicopterul marțian Ingenuity a supraviețuit unei ierni dificile și a revenit la zbor după o pauză de două luni. Aeronava și-a încheiat recent cel de-al 33-lea zbor, după ce a aterizat pe Marte împreună cu roverul Perseverance în februarie 2021.

NASA nu știe deocamdată cum a ajuns fragmentul acolo

În timpul zborului, Ingenuity a depășit o viteză de mai mult de 111 metri în mai puțin de un minut, elicopterul se îndrepta spre Delta râului Jezero. După zbor, s-a dovedit că elicopterul a lăsat pe Marte și un pasager neașteptat.

În imaginea realizată de o cameră de navigație a elicopterului numită Navcam, se poate observa un obiect care seamănă cu (și cel mai probabil chiar este) o bucată dintr-o pungă de plastic. NASA nu poate explica deocamdată ce fel de resturi sunt și de unde provin acestea. În timpul zborului, fragmentul a căzut.

Aproximativ 400 de ani este timpul necesar de descompunere al unei pungi de plastic în natură: 20 de minute este timpul mediu de utilizare al unei pungi de plastic, 60% din pungile de plastic nu sunt descompuse și nu sunt arse, iar 60% din totalitatea deșeurilor care poluează fundul marilor sunt pungi de plastic.

„Toată telemetria din timpul zborului, a căutării și a transmiterii după zbor este nominală și nu prezintă semne de deteriorare a vehiculului. Echipele Ingenuity și Perseverance Mars 2020 lucrează pentru a determina sursa resturilor”, a precizat NASA.

articolul original.

De ce sunt avioanele echipate cu scrumiere deși fumatul e strict interzis. Motivul simplu la care nu te-ai fi gândit

4 October 2022 at 11:46
image

O însoțitoare de zbor a răspuns pe TikTok la întrebarea de ce avioanele au scrumiere, chiar dacă pasagerii nu mai au voie să fumeze la bordul acestora încă din 1988.

Oamenii nu respectă regulile și constructorii aviaonelor sunt prevăzători

Deși fumatul la bordul unui avion e strict interzis, chiar și avioanele mai noi continuă să aibă scrumiere încorporate în ușile toaletelor.

O utilizatoareTikTok @flyingkaylee care e însoțitoare de zbor din Canada, gata să răspundă la orice întrebare despre meseria sa, a lămurit dilema.

„Ați observat vreodată că până și avioanele noi au scrumiere?”, întreabă ea într-un TikTok. „Știți de ce?”
Sute de utilizatori ai rețelei au încercat să ghicească de ce avioanele încă mai sunt dotate cu scrumiere dar nimeni nu a reușit să ofere răspunsul corect.

În cele din urmă, motivul s-a dovedit a fi unul simplu. Oamenii nu respectă mereu regulile. Scrumierele sunt încă incluse în echipamentul de bord al avioanelor pentru cazul în care cineva decide că totuși vrea să fumeze în baie și are nevoie de un loc în care să stingă țigara în siguranță.

Aruncarea unei țigări aprinse în coșul de gunoi din baie ar putea declanșa un incendiu în timpul zborului.

articolul original.

S-a dat sentința în procesul dintre Anamaria Prodan și Reghecampf. Ce a hotărât instanța

4 October 2022 at 06:54

Anamaria Prodan (49 de ani) și Laurențiu Reghecampf (47 de ani) au ajuns acum două săptămâni la secția de poliție, după ce s-au bătut în plină stradă. Cei doi au solicitat ordine de restricție unul împotriva celuilalt.

Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf nu se mai pot apropia fizic unul de celălalt timp de 2 luni

S-a dat sentința în procesul dintre Anamaria Prodan și Reghecampf. Judecătoria Buftea a decis că Anamaria Prodan nu are voie să se apropie de Laurențiu Reghecampf la o distanță mai mică de 200 de metri, timp de două luni.

De asemenea, nu are voie să ia legătura cu antrenorul, telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod. De cealaltă parte, nici Laurențiu Reghecampf nu se va putea apropia de Anamaria Prodan la o distanță mai mică de 200 de metri, timp de patru luni, și nici să ia legătura cu fosta lui parteneră.

Cum a răspuns instanţa cererii lui Laurențiu Reghcampf: „Admite cererea reclamantului REGHECAMPF LAURENŢIU AURELIAN, în contradictoriu cu pârâta REGHECAMPF ANA MARIA IONELA, și emite ordinul de protecție, împotriva pârâtei Reghecampf Anamaria Ionela, prin care, cu caracter provizoriu, pe durata de două luni de la data emiterii prezentului ordin, dispune următoarele:

Obligă pârâta să păstreze o distanță minimă de 200 metri față de victima Reghecampf Laurențiu Aurelian.

Obligă pârâta să păstreze o distanță minimă de 200 metri față de reședința victimei și față de locul de muncă al victimei, respectiv FC Neftci Baku (Azerbaijan), începând cu data pronunțării prezentei hotărâri, cu excepția situațiilor în care se impune, potrivit legii, prezența concomitentă a părților.

Interzice pârâtei orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod cu victima”.

În privinţa cererii Anamariei Prodan, Judecătoria Buftea s-a pronunțat astfel: „Admite, în parte, cererea reclamantei REGHECAMPF ANA MARIA IONELA, în contradictoriu cu pârâtul REGHECAMPF LAURENŢIU AURELIAN, prin care, cu caracter provizoriu, pe durata de 4 luni de la data emiterii prezentului ordin, dispune următoarele:

Obligă pârâtul să păstreze o distanță minimă de 200 metri față de victima Reghecampf Anamaria Ionela.

Obligă pârâtul să păstreze o distanță minimă de 200 metri față de reședința victimei, începând cu data pronunțării prezentei hotărâri, cu excepția situațiilor în care se impune, potrivit legii, prezența concomitentă a părților.

Interzice pârâtului orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod cu victima”.

articolul original.

Virgil Popescu despre criza energetică pe care românii o vor simți la iarnă:„Eu port blugi în casă”

4 October 2022 at 06:35

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a gândit să-i liniștească pe românii care se tem de această iarna, în contextul crizei energetice, afirmând că poartă blugi în casă indiferent de anotimp.

1 din 4 români își propune să facă economie la gaz, curent electric și căldură, apărându-se de frig cu haine groase

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat că niciodată nu a preferat pantalonii scurți. Criza energetică va obliga românii, vrând-nevrând, să facă economie, iar Uniunea Europeană a sugerat că un prim pas ar fi ca în această iarnă, centralele să fie setate la 19 grade.

Românii sunt îngrijorați că frigul le va face mari probleme în această iarnă, însă ministrul Energiei a venit cu o informație „salvatoare” menită să îi liniștească pe cetățenii panicați.

„Port blugi în casă, indiferent de anotimp, nu am purtat niciodată pantaloni scurţi.”, a declarat Virgil Popescu într-un interviu pentru Antena 3.

Popescu a recunoscut că nici el nu se simte confortabil dacă în casă sunt doar 19 grade.
„Nu stau la 20 de grade, pe la 22-23 de grade mă simt bine, trebuie să recunosc. Nici mai sus, dar nici la 19 grade”, a adăugat ministrul.

Popescu a recunoscut că nici el nu se simte confortabil dacă în casă sunt doar 19 grade.

Potrivit unui sondaj realizat de GLAMI Fashion (Re)search 1 din 4 români își propun să facă economie la gaz, curent electric și căldură, apărându-se de frig cu haine groase.

Panica facturilor enorme îi îndeamnă pe români să găsească soluții, iar magazinele profită din plin de această situație.

Marile lanțuri de magazine online au pus în vânzare pături groase, geci, pantaloni, blugi şi puloverele de iarnă, dar şi de lemne, topoare şi calorifere electrice.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dosar penal deschis pe numele lui George Simion după ce a condus fără permis. Amenzi în urma manifestației AUR

30 September 2022 at 08:54

Autoritățile au deschis un dosar penal pe numele lui George Simion, liderul AUR, după ce a condus cu permisul de conducere suspendat.

În Piața Victoriei a fost parcat ilegal și un autocar, pe care membrii AUR au refuzat să îl mute la solicitarea autorităților

În plus, au fost împărțite mai multe amenzi în urma manifestației AUR, care a început cu trei zile înainte de data protestului anunțat. Astfel, s-au aplicat trei amenzi pentru tulburarea liniștii și ordinii publice, în valoare de 14.200 de lei.

Mai mult, în Piața Victoriei a fost parcat ilegal un autocar al partidului, pe care membrii AUR au refuzat să îl mute la solicitarea autorităților, astfel că a fost aplicată o amendă în valoare de 1.450 de lei.

”În seara zilei de 29 septembrie 2022, polițiștii ce desfășurau activități de menținere a ordinii și liniștii publice și a fluenței traficului rutier în Piața Victoriei au depistat un conducător auto care a condus și oprit un autocar într-o zonă interzisă.

Acesta a refuzat să se supună dispoziției polițiștilor rutieri de mutare a autocarului din zona interzisă, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu 1.450 de lei, fiind dispusă și măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 30 de zile.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Pe timpul intervenției, unul dintre polițiști a fost agresat, în acest sens fiind sesizată unitatea de parchet competentă în vederea continuării cercetărilor pentru o posibilă faptă de ultraj.

Ulterior, polițiștii rutieri au dispus măsura ridicării autocarului, folosindu-se în acest scop o platformă de tractare.

George Simion are permisul suspendat în urma unui accident

Pe parcursul nopții, mai multe persoane au tulburat liniștea și ordinea publică, fapt pentru care organele de poliție și jandarmerie au aplicat 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 14.200 lei.

Totodată, în cursul aceleiași nopți, tot în Piața Victoriei, polițiștii rutieri au depistat un bărbat în vârstă de 36 de ani care a condus un autoturism având permisul de conducere suspendat.

Acesta a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere, unde i-a fost întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis, respectiv conducerea unui autovehicul pe drumurile publice având suspendată exercitarea dreptului de a conduce”, se arată în comunicatul poliției.

Simion a fost implicat într-un accident, în luna aprilie a acestui an, în Buzău. În timpul accidentului produs de Simion o persoană a fost rănită, au confirmat pentru G4Media surse judiciare.

Dosarul penal deschis în urma rănirii persoanei respective a fost clasat pentru că victima nu a depus plângere. Simion a rămas însă cu permisul suspendat din cauza accidentului propriu-zis.

articolul original.

Coolio a fost în România în urmă cu 10 ani. A fugit din hotel cu băutură de 700 de euro

29 September 2022 at 09:29
image

Celebrul rapper american Coolio a avut concerte în anul 2012 în România, atât la Mamaia, cât și la București.

A spus că sunt pentru drum, ca să îşi dreagă gâtul până la Bucureşti

Conform contractului, acesta a avut la dispoziție băuturi alcoolice, sucuri, apa minerala si un borcan de miere. Acesta nu s-a îndurat să lase băutura primită, așa că a preferat să o ia cu el.

Invitat să cânte în Mamaia, Coolio si trupa sa au urcat pe scena pentru aproximativ 30 de minute, pentru care au primit 10.000 de euro. După concert, acesta s-a întors la hotelul de patru stele, unde avea asigurate toate cele necesare.

Rapper-ul a vrut să plece după câteva ore spre București, acolo unde mai avea de susținut un concert. Și la concert Coolio a tot luat câte o gură de șampanie, însă organizatorii au rămas șocați la plecarea acestuia, atunci când au văzut că are în brațe o față de pernă plină cu sticle de tequila și șampanie.

Conform organizatorilor, artistul a repetat gestul și la hotelul în care a fost cazat la București. Nimeni însă nu a avut de gând să depună plângere împotriva lui Coolio, deși costul băuturii era destul de mare, în valoare de aproximativ 700 de euro.

,,A spus că sunt pentru drum să aibă până la Bucureşti, ca să îşi dreagă gâtul până la Bucureşti, că mai avea un concert”, a povestit Emil Balaban, organizatorul concertului, citat de Realitatea TV la vremea aceea.

Coolio a murit în casa unui prieten din Los Angeles. Artistul, al cărui nume real este Artis Leon Ivey Jr, a câștigat un Grammy pentru piesa Gangsta’s Paradise. și a fost unul din cele mai mari nume ale hip-hop-ului din anii 1990.

articolul original.

Motivul ciudat pentru care o bucureșteancă a primit 800 de lei amendă în tramvaiul STB 21. Ce i-a reproșat controlorul

29 September 2022 at 09:20
image

O bucureșteancă a rămas șocată, după ce a primit 800 de lei amendă din partea controlorilor, după ce a circulat cu tramvaiul 21. A urcat în mijlocul de transport, a trimis SMS pentru a plăti călătoria, dar persoanele responsabile cu verificarea cardurilor și biletelor susțin că nu a procedat corect.

A primit amendă în valoare de 800 de lei, deși dăduse SMS să-și plătească biletul

O tânără a postat pe rețelele de socializare un mesaj, prin care a explicat situația, iritantă, prin care a trecut. În urmă cu o săptămână, bucureșteanca a urcat în tramvaiul 21 și a trimis un SMS la numărul 7458, pentru a-și achiziționa bilet de călătorie.

În dimineața respectivă, au urcat în tramvai și controlorii care au început să verifice cardurile de călătorie ale pasagerilor.

Printre aceștia se afla și tânăra, care, era liniștită că are bilet de călătorie, primit prin SMS. Controlorii respectivi au găsit neregului, spunîndu-i tinerei că fie acceptă amenda de 800 de lei, fie plătește pe loc suma de 80 de lei, pe motiv că nu are validat cardul de transport.

”Bună seara. În data de 23.09.2022, ora 8.20, am urcat în tramvaiul 21. M-am așezat pe scaun, scot telefonul să dau SMS la 7458. Urcă controlorii în 21 și îmi cere cartela la verificat. Îi explic că nu am cartela încărcată, pentru că am dat SMS la ei.

Îmi spune «amenda 800 lei sau plătești 80 lei pe loc, dacă nu, te bag la ANAF», cu pretextul «dragă ca să vedeți toți că SMS trebuie dat din stație». Unde scrie că trebuie să dăm SMS în stație? Dacă, Doamne ferește, tramvaiul nu vine, cum să dau SMS în stație?

Când urcați voi, ăștia care faceți controale, nu mai blocați aparatele și SMS, lăsați lumea să ponteze. Nu le blocați aparatele în nas și dați amenzi aiurea, că, într-o buna zi, o să răspundeți în fața legii. Rușine”, este mesajul scris de tânără în grupul „Reclamații STB (fostul RATB) București” de pe Facebook.

Oamenii susțin că SMS-ul ar trebui trimis înainte de a păși în tramvai

Utilizatorii nu au rămas indiferenți în fața mesajului postat de tânără, pe grupul respectiv. Aceștia susțin că SMS-ul ar trebui trimis înainte de a păși în mijlocul de transport în comun.

”Eu pregătesc SMS-ul înainte, iar când oprește tramvaiul în stație, înainte să urc, îl trimit, durează 1 secundă trimiterea lui. Cred că este cel mai ok așa. Nu riști nimic”, ”SMS-ul trebuie trimis înainte să te urci în tramvai”, ”SMS-ul trebuie trimis înainte de a urca în autobuz/troleu/tramvai.

Eu cred că ești genul care merge moca și validează doar când vede controlorii. Nu-s ca alții să mă bucur de răul altuia, dar sper ca întâmplarea asta să-ți fie învățătură pe viitor și să validezi mereu când folosești transportul în comun!”, sunt o parte din comentarii.

articolul original.

Top 3 aparate electrocasnice consumatoare de energie electrică. Care este cel mai mare

29 September 2022 at 08:57
image

O persoană deține în locuința sa minimum patru electrocasnice, pe care le folosește zilnic. Pe lângă aparatura de care nu ne putem debarasa, cea pe care o folosim zilnic, există și alte echipamente electrice, pe care le folosim mai rar, dar, care sunt mari consumatoare de energie electrică.

Sistemele de încălzire a casei

Aparatele pe care le folosim atunci când vrem să încălzim casa, cum ar fi radiatoarele, convectoarele electrice, aerotermele și alte asemenea dispozitive sunt cele mai mari consumatoare de electricitate.

Din păcate, ele pot atinge un nivel de aproximativ 31% din totalul consumului electric dintr-o locuință. De aceea, este important să acorzi deosebită atenție asupra modului în care reduci impactul acestui consumator, în special în sezonul rece.

Mai mult, o cauză destul de des întâlnită a consumului crescut de energie sunt pierderile de căldura cauzate de lipsa izolației locuinței, o izolație superficială, veche, cu fisuri.

Boilerele

Pentru a încălzi apa, oamenii folosesc diferite sisteme, precum boilerele, care au un consum energie electrică estimat până la 13.6% din totalul de curent consumat într-o locuință.

În multe apartamente sau case, sistemele de încălzire a apei sunt folosite pe toată perioada anului.
De exemplu, un boiler electric de 80L consumă, în medie, 1,8 kW pe oră.

Trebuie să înmulțim această valoare cu numărul orelor estimat pentru consumul nostru zilnic. Dacă boilerul funcționează 3 ore pe zi, ai un consum zilnic de 5,1 kW.

Următorul pas este înmulțirea acestei valori cu prețul unui kW de la furnizorul tău de energie electrică. Putem presupune că prețul unui kW este de 0,70 lei.

Atunci, pentru trei ore de utilizare pe zi, ai plăti 3,57 lei. Deci, consumul unui boiler electric de 80 L ajunge la aproximativ 107 lei pe lună. Consumul anual al boilerului electric, pentru acest timp de funcționare zilnic, atinge valoarea de 1300 lei.

Sistemele de răcire a casei

Aerul condiționat, pe care îl folosim pentru răcirea locuinței, este un mare consumator de energie electrică. Dar te costă mult mai puțin față de încălzirea casei.

Totuși, se poate ajunge la 10% din consumul total de electricitate, pe timpul verii.

Spre exemplu, în Spania, aerul condiționat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de grade în multe spații publice, pentru a îndeplini obiectivele de economisire a energiei stabilite în Uniunea Europeană.

articolul original.

Reporteri luați de vânt, rechini pe străzi: Uraganul Ian a lovit Florida

29 September 2022 at 04:25
image

Uraganul Ian, una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate în SUA, a ajuns miercuri pe coasta Floridei. Imagini de la uragan arată reporteri luați de vântul puternic și rechini care înoată pe străzi.

Iată câteva dintre imaginile surprinse de localnicii din zonă:

Meteorologul Jim Cantore este aproape doborât de vânt în timp ce relata despre uraganul Ian

The one and only @JimCantore taking a beating in Hurricane #Ian’s vicious eyewall in Punta Gorda, Florida. Live on the @weatherchannel pic.twitter.com/dNI6igdByw

— Collin Gross (@CollinGrossWx) September 28, 2022

Un rechin a ajuns într-un cartier din Fort Myers în timpul uraganului Ian

@Gutfeldfox somehow a shark ended up in a Fort Myers neighborhood during Hurricane Ian.. 😬 pic.twitter.com/l3WbzgNQHj

— Brad Habuda (@BradHabuda) September 28, 2022

Vântul a atins viteza de 241 de kilometri pe oră (kmph). Peste 1,8 milioane de persoane din Florida au rămas fără electricitate, potrivit PowerOutage.us. Aproape toate casele și afacerile din trei comitate au rămas fără curent electric, potrivit AP.

Transformatoare electrice au fost distruse de furtună, iar scânteile au luminat cerul Floridei.
Înainte de a ajunge în Florida, furtuna a lovit Cuba, ucigând două persoane.

De asemenea, a pus la pământ rețeaua electrică a țării, lăsând în urmă 11 milioane de oameni fără electricitate. Autoritățile de frontieră din SUA au raportat că 20 de migranți cubanezi sunt dați dispăruți după ce barca lor s-a scufundat în largul coastei Floridei, în timp ce uraganul se apropia de coastă.

Imaginea din satelit furnizată de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) arată cum uraganul Ian a ajuns în Florida sub forma unei furtuni catastrofale de categoria 4.

Guvernul federal a trimis 300 de ambulanțe cu echipe medicale și a fost pregătit să furnizeze 3,7 milioane de mese și 3,5 milioane de litri de apă după trecerea furtunii.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a asigurat pe oameni că guvernul va ” fi acolo pentru a vă ajuta să curățați și să reconstruiți, pentru a ajuta Florida să se pună din nou în mișcare”. El a adăugat: „Și vom fi acolo la tot pasul. Acesta este angajamentul meu absolut față de oamenii din statul Florida”.

articolul original.

Rapperul ​​Coolio, cunoscut pentru piesa Gangsta’s Paradise, a murit la vârsta de 59 de ani

29 September 2022 at 04:10
image

Știrea morții rapperului american Coolio a fost dată de managerul acestuia. Artistul, al cărui nume real este Artis Leon Ivey Jr, a câștigat un Grammy pentru piesa Gangsta’s Paradise. și a fost unul din cele mai mari nume ale hip-hop-ului din anii 1990.

Coolio a înregistrat Gangsta’s Paradise pentru filmul din 1995 Dangerous Minds, cu Michelle Pfeiffer

Coolio a murit în casa unui prieten din Los Angeles, a declarat managerul lui Coolio, Jarez Posey, pentru Associated Press, dar cauza nu a fost precizată.

Coolio a fost nominalizat la alte cinci premii Grammy în timpul carierei sale care a început la sfârșitul anilor 1980. De asemenea, el a ajuns pe locul al treilea în cea de-a șasea serie din UK Celebrity Big Brother în 2009 și s-a alăturat distribuției Ultimate Big Brother anul următor, ultima serie a emisiunii difuzată pe Channel 4.

Coolio s-a născut în Pennsylvania, dar mai târziu s-a mutat în Compton, California, unde a lansat primul său single în 1987.

El a înregistrat Gangsta’s Paradise pentru filmul din 1995 Dangerous Minds, cu Michelle Pfeiffer, și a devenit una dintre cele mai de succes cântece rap din toate timpurile.

La începutul acestui an, melodia a ajuns la un miliard de vizualizări pe YouTube. „Vreau să le mulțumesc tuturor pentru toți anii ]n care m-au iubit și pentru că au fost alături de mine”, a spus Coolio într-un videoclip care marca momentul, potrivit Billboard.

„Sper că v-am ajutat să treceți prin vremuri bune și v-am ajutat să treceți prin vremuri rele”.

A lucrat ca pompier voluntar și în securitatea aeroporturilor înainte să facă muzică

Născut în Monessen, Pennsylvania, la sud de Pittsburgh, Coolio s-a mutat în Compton, California, unde a urmat un colegiu comunitar. A lucrat ca pompier voluntar și în securitatea aeroporturilor înainte de a se dedica cu normă întreagă hip-hop-ului.

Munca sa  pentru echipele de pompieri din zona San Jose a fost „o modalitate de a-și organiza viața”, a declarat el pentru Los Angeles Times în 1994. „În pregătirea pompierilor era disciplina de care aveam nevoie. Am alergat în fiecare zi. Nu beam, nu fumam și nu făceam lucrurile pe care le făceam de obicei.”

Coolio avea să devină actor, dar și un muzician premiat, apărând în zeci de filme și emisiuni de televiziune populare, potrivit Variety.

În ultimii ani, Coolio a apărut în reality show-ul Big Brother și într-un serial culinar care a avut succes în rândul publicului online.

El a ținut prima pagină a ziarelor în 2013 pentru o licitație planificată a drepturilor sale muzicale, inclusiv a piesei Gangsta’s Paradise, cu scopul de a-și finanța cariera de bucătar. De asemenea, a scris o carte de bucate și a apărut în emisiuni culinare ale unor celebrități.

articolul original.

Nicuşor Dan a anunțat că a oprit apa caldă la Primăria Capitalei ca să facă economie

28 September 2022 at 12:34
image

Primarul general susţine că în acest moment centrala care furniza apă caldă pentru angajaţi a fost oprită. Între timp aproape 650 de blocuri din sectoarele 1, 2 și 4 din Capitală au rămas fără apă caldă fără să-și dorească neapărat să facă vreo economie.

În plus, le cere angajaţilor să oprească calculatoarele atunci când nu au nevoie de ele

„În ceea ce priveşte Primăria Municipiului Bucureşti, ne-am uitat la iluminat după orele de program.
În acest moment avem oprită centrala care furniza apă caldă pentru angajaţi şi am transmis instrucţiuni din acestea de bun simţ, oprirea calculatorului după ora de program şi tot ce înseamnă energie electrică”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Tot miercuri, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, s-a arătat de părere că majorarea salariilor primarilor, o măsură votată deja de Parlament, nu este oportună în acest moment.

Pe de altă parte, edilul susține că nu poate atrage specialiști în primărie deoarece aceștia încasează venituri mult mai mari în sectorul privat.

articolul original.

Producătorii de medicamente din Europa avertizează că vor renunța la medicamentele generice ieftine din cauza crizei energiei. Multe dintre ele tratează afecțiuni grave, precum infecțiile sau cancerul

28 September 2022 at 07:48

Producătorii de medicamente din Europa au avertizat că ar putea înceta să mai producă unele medicamente generice ieftine din cauza creșterii costurilor cu energia electrică și solicită o revizuire a modului în care sunt stabilite prețurile acestora, fiind cea mai recentă industrie care caută ajutor pe măsură ce criza energetică se adâncește.

Medicines for Europe spune că prețul medicamentelor trebuie să crească sau ele nu vor mai fi produse deloc

Grupul de lobby al industriei medicamentelor generice Medicines for Europe, care reprezintă companii precum Zentiva, Teva, unitatea Sandoz a Novartis și Kabi a Fresenius SE, a trimis marți o scrisoare deschisă miniștrilor energiei și sănătății din statele membre ale Uniunii Europene, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului UE de vineri, în care solicită măsuri de reducere a costurilor.

Scrisoarea a fost adresată, de asemenea, principalilor comisari europeni.
Potrivit scrisorii, prețul energiei electrice a crescut de zece ori pentru unele fabrici de medicamente din Europa, iar costurile materiilor prime au crescut cu 50% până la 160%.

De asemenea, asociațiile de producători de medicamente generice din statele membre solicită autorităților naționale de sănătate mai multă flexibilitate în ceea ce privește prețurile medicamentelor, a precizat Medicines for Europe.

„S-ar putea să renunțăm la poate trei, poate cinci produse din cauza impactului direct și indirect al creșterii costurilor energiei”, a declarat Elisabeth Stampa, director executiv al Medichem SA, un producător de medicamente generice și ingrediente farmaceutice cu sediul în apropiere de Barcelona, Spania.

Directorul general al Medicines for Europe, Adrian Van Den Hoven, a declarat pentru Reuters că majorarea costurilor energiei afectează un sector care a fost forțat să se consolideze din cauza presiunii asupra prețurilor, ceea ce face piața mai vulnerabilă la întreruperi și penurii de aprovizionare.

Problema se axează pe regimul de stabilire a prețurilor. Medicamentele care nu sunt brevetate sunt vândute de obicei de producătorii de medicamente cu costuri reduse la prețuri stabilite de agențiile naționale de sănătate sau de asociațiile de asigurări, care, de asemenea, reduc frecvent prețurile.

Creșterea bruscă a costurilor energiei vor lăsa mulți pacienți fără medicamentele necesare

Medicamentele generice reprezintă aproximativ 70% din totalul medicamentelor eliberate în Europa, multe dintre ele pentru tratarea unor afecțiuni grave, precum infecțiile sau cancerul, dar reprezintă doar 29% din facturile pentru medicamente din regiune, potrivit grupului de lobby.

Creșterea bruscă a costurilor energiei riscă să submineze un efort recent de a stimula producția de medicamente în Europa și de a face regiunea mai autonomă, după ce pandemia COVID-19 a scos la iveală dependența de furnizorii din străinătate pentru că a dus la întreruperea anumitor rute de aprovizionare.

Măsurile de blocaj COVID din China și războiul din Ucraina au înrăutățit situația în ceea ce privește aprovizionarea cu logistică și materii prime.

Infuziile standard pentru spitale se numără printre medicamentele cu cea mai mare consumatoare de energie pentru a fi produse, deoarece trebuie încălzite și răcite pentru sterilitate.

Același lucru este valabil și pentru procesul de fermentare care stă la baza antibioticelor și a hormonilor terapeutici utilizați în mod obișnuit, a declarat Van den Hoven.

Stampa de la Medichem a declarat că efectele scumpirii energiei variază de la tarife de transport mai mari până la tarife mai mari cu 30% pentru contractorii de eliminare a deșeurilor.

Ea a refuzat să numească medicamentele care ar putea fi afectate în cadrul unei revizuiri anuale din acest an, dar a spus că clienții vor avea la dispoziție între șase și 12 luni pentru a găsi un nou furnizor în cazul în care un produs este eliminat treptat.

Stampa a declarat că indexarea prețurilor medicamentelor pentru a lua în considerare costurile de producție ar fi o soluție accesibilă pentru organismele de sănătate din Europa.

„Sectorul nu poate transfera costurile mai mari… Riscurile de impact negativ asupra producției și disponibilității medicamentelor sunt foarte mari” a spus ea.

Operațiile care nu sunt considerate prioritare au fost suspendate în România din cauza lipsei unui medicament

Operațiile care nu reprezintă o urgență au fost suspendate în mai multe spitale de țară. Lipsește Miostin – un medicament care se administrează pentru decontractarea musculaturii pacientului, după anestezie.

Dr. Marius Prăzaru, directorul medical SCJU Constanța: „E un fenomen la nivel național, de ceva timp funcționăm cu ajutorul rezervei, având în vedere că se folosesc 5-6 fiole la un pacient, noi mai avem 67 de fiole și suntem nevoiți să amânăm. Chirurgia generală, neurochirugia și ginecologia sunt cei mai afectați”.

Medici în sala de operație / Foto: pixabay.com

Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, acest tratament apare cu mențiunea „discontinuitate temporară” din motive de fabricație, încă din data de 5 septembrie.

Zentiva a transmis, duminică, că a oprit producţia medicamentului Miostin din cauza unor neconformităţi în calitatea produsului finit şi a informat Ministerul Sănătăţii, distribuitorii şi unităţile medicale, potrivit News.ro.

Dar Zentiva este membru al organizației Medicines for Europe, grupul de lobby al industriei medicamentelor generice din Europa, exact cel care reclamă faptul că din cauza costurilor cu energia electrică, producătorii de medicamente europeni vor renunța la unele dintre produsele lor.

articolul original.

Rusia nu va trimite niciun film la premiile Oscar

27 September 2022 at 10:45
image

Rusia a decis să nu propună niciun film pentru a concura la premiile Oscar, în contextul în care deteriorarea relațiilor dintre Moscova și Occident din cauza Ucrainei a afectat arta și cultura, anunță AFP.

Regizorul Nikita Mikhalkov a declarat că Rusia nu are nimic de câștigat dacă participă în acest an.

„Prezidiul Academiei de Film a Rusiei a decis să nu nominalizeze un film național pentru premiul Oscar al Academiei Americane de Arte și Științe Cinematografice în 2022”, a anunțat luni seara într-un comunicat al Academiei ruse.

Șeful comitetului responsabil cu selectarea unui film a declarat marți că a demisionat în urma unei decizii luate „pe la spatele său”.

„Conducerea Academiei a decis în mod unilateral să nu nominalizeze un film rusesc pentru nominalizarea la Oscar”, a scris Pavel Chukhray într-o scrisoare în care a anunțat că demisionează din funcție.

Regizorul de film favorabil Kremlinului, Nikita Mikhalkov, declarase mai devreme, luni, pentru agenția de știri de stat rusă TASS, că Rusia nu are nimic de câștigat dacă participă în acest an.

„Mi se pare că alegerea unui film care să reprezinte Rusia într-o țară care, în realitate, neagă în prezent existența Rusiei, pur și simplu nu are sens”, a spus el.

În vârstă de 76 de ani, Mikhalkov a propus, în schimb, crearea unui premiu echivalent pentru țările din regiunea Eurasia, inclusiv fostele republici sovietice din Asia Centrală și Caucaz.

Mikhalkov însuși a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină în 1995 pentru lungmetrajul său „Burnt by the Sun”.

articolul original.

NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire: „Pământenii pot dormi liniştiţi”

27 September 2022 at 05:41
image

Impact confirmat: un vehicul spaţial al NASA s-a prăbuşit în mod intenţionat pe suprafaţa unui asteroid, pentru a îi devia traiectoria, în cursul unei misiuni de testare fără precedent, care ar trebui să permită omenirii să înveţe cum să se protejeze de o potenţială ameninţare viitoare, scrie AFP.

Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi

Vehiculul, mai mic decât o maşină, s-a proiectat cu o viteză de peste 20.000 kilometri pe oră pe ţinta sa, atinsă la ora programată (23.14 GMT), potrivit Agerpres.

Echipele NASA, reunite la centrul de control al misiunii în Maryland, Statele Unite, au explodat de bucurie în momentul ciocnirii.

Cu câteva minute înainte, asteroidul Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Terra, a crescut treptat în imaginile spectaculoase transmise în direct de navă. S-au putut distinge clar pietricelele de pe suprafaţa sa gri, chiar înainte ca filmarea să se oprească în momentul exploziei.

„Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi”, a declarat Lori Glaze, director de ştiinţe planetare la NASA.

Dimorphos are aproximativ 160 de metri în diametru şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru planeta noastră.

Este de fapt satelitul unui asteroid mai mare, Didymos, în jurul căruia a efectuat până în prezent o rotaţie completă în 11 ore şi 55 de minute. NASA caută să reducă orbita lui Dimorphos cu 10 minute, adică să îl apropie de Didymos.

Va dura de la câteva zile până la câteva săptămâni înainte ca oamenii de ştiinţă să poată confirma că traiectoria asteroidului a fost într-adevăr modificată.

O vor face cu ajutorul telescoapelor de pe Terra, observând variaţia de strălucire luminoasă atunci când micul asteroid va trece prin faţa asteroidului mai mare.

Dacă obiectivul rămâne modest în comparaţie cu scenariile de dezastru ale filmelor ştiinţifico-fantastice precum Armageddon, această misiune de „apărare planetară”, numită DART (săgeată, în limba engleză), este prima care testează o astfel de tehnică.

Aceasta permite NASA să se antreneze în cazul în care un asteroid ameninţă să lovească Terra într-o zi.
„Cred că acum pământenii pot dormi liniştiţi, aşa cum voi face eu”, a spus Elena Adams, inginer al misiunii.Nava a călătorit zece luni de la decolarea în California.

Pentru a atinge o ţintă atât de mică, vehiculul spaţial s-a îndreptat în zbor autonom în ultimele patru ore, la fel ca o rachetă autoghidată.

La trei minute după impact, un satelit de mărimea unei cutii de pantofi, denumit LICIACube şi eliberat cu câteva ore mai devreme de la bordul sondei DART, urma să treacă la 55 de kilometri distanţă de asteroid pentru a fotografia urmările impactului.

Hubble şi James Webb, care ar trebui să poată detecta un nor de praf strălucitor şi astfel să ajute la estimarea cantităţii de materie ejectată.

Toate aceste acțiuni au fost realizate pentru a înţelege mai bine compoziţia lui Dimorphos, reprezentativ pentru o populaţie de asteroizi destul de comuni, şi deci de a măsura efectului exact pe care această tehnică – numită impact cinetic – îl poate avea asupra lor.

Doar 40% dintre asteroizii ce măsoară peste 140 de metri în diametru – sunt cunoscuți

Aproape 30.000 de asteroizi de toate mărimile au fost catalogaţi în proximitatea Terrei (denumiţi geocrucişători, întrucât orbita lor se intersectează cu cea a Pământului).

În prezent, niciunul dintre aceşti asteroizi cunoscuţi nu ameninţă planeta noastră în următorii 100 de ani. Cu excepţia faptului că nu toţi sunt cunoscuţi încă.

Aproape toţi dintre cei care au diametre de peste 1 kilometru au fost depistaţi deja, afirmă oamenii de ştiinţă. Însă ei spun totodată că, pentru moment, sunt cunoscuţi doar 40% dintre asteroizii ce măsoară peste 140 de metri în diametru – care sunt capabili să distrugă regiuni întregi de pe Terra.

„Cea mai importantă sarcină a noastră este să îi găsim” pe cei care lipsesc, a spus Lindley Johnson, agent de apărare planetară în cadrul NASA. Cu cât sunt detectaţi mai devreme, cu atât experţii vor avea mai mult timp pentru a pune în aplicare un mijloc de a se apăra împotriva lor.

Misiunea DART este un prim pas crucial în această direcţie, potrivit lui Lindley Johnson:
„Aceasta este o perioadă foarte entuziasmantă (…) pentru istoria spaţială, şi chiar pentru istoria umanităţii”.

articolul original.

Nucile au ajuns un lux! Producţia de anul acesta, în scădere cu 30% față de anul trecut, prețurile duble

27 September 2022 at 05:25
image

2022 este un an cu mai puţină producţie pe plantațiile de nuci iar asta are consecinţe în preţul de pe tarabele din piaţă sau în cel al produselor de patiserie. Kilogramul de miez de nucă se vinde acum cu preţ dublu faţă de anul precedent, între 40 şi 60 de lei.

Dulciurile cu nucă s-au scumpit şi ele

Producţia de nuci de anul acesta este în scădere cu circa 30% faţă de 2021, spun pomicultorii. O producţie mai mică înseamnă preţuri mai mari în pieţe şi supermarketuri.

Kilogramul de nucă în coajă se vinde acum cu un preţ cuprins între 20 şi 30 de lei, cu cel puţin 10% mai mult faţă de anul trecut.

O majorare de aproape 50% o simţim la miezul de nucă – costă peste 50 de lei kilogramul în Bucureşti. Pomicultorii speră totuşi să-şi vândă fructele. Momentan, pe plan intern.

Preţul este valabil doar direct la producător, pentru că el creşte ulterior cu circa 50%. Iar asta se traduce în costuri suplimentare pentru cei care fac produse de patiserie.

. Conform ultimelor date Eurostat, ţara noastră ocupa în 2021 primul loc în Uniunea Europeană la producţia de nuci, cu peste 60.000 de tone. Cea mai mare cantitate este produsă de China, reprezentând mai mult de 50% din producţia globală.

articolul original.

Aproape 2.000 de fani Liverpool vor da în judecată UEFA pentru eșecul din Liga Campionilor

23 September 2022 at 20:53

O anchetă a Senatului francez privind scenele haotice de la finala Ligii Campionilor, desfășurată în luna mai la Paris, a concluzionat miercuri că problemele au fost cauzate de o „serie de disfuncționalități” în cadrul organizației, și nu de suporterii echipei Liverpool, așa cum susține guvernul, anunță AFP.

Peste 1.700 de suporteri ai echipei Liverpool, care susțin că au fost răniți sau au suferit traume psihologice în urma haosului provocat de mulțime la finala Ligii Campionilor din acest an de la Paris, vor da în judecată UEFA, au anunțat vineri avocații acestora.

Foto: Hepta.ro / DPA Images / Peter Byrne

Organismul de conducere al fotbalului european, UEFA, se confruntă cu o acțiune colectivă în instanță în urma meciului dintre Liverpool și Real Madrid, desfășurat la Paris pe 28 mai.

UEFA a întârziat startul meciului cu 35 de minute, invocând „probleme de securitate”, fanii fiind supuși la îmbrânceli și gaze lacrimogene.

O anchetă a Senatului francez a contrazis afirmațiile inițiale ale UEFA și ale guvernului francez, potrivit cărora fanii lui Liverpool au fost principalii responsabili pentru aceste probleme, deoarece nu aveau bilete corespunzătoare.

Avocații au declarat că intenționează să dea în judecată UEFA pentru încălcarea contractului de vânzare a biletelor și neglijență

În schimb, ancheta a citat un „șir de disfuncționalități”, inclusiv o lipsă de pregătire din partea autorităților și a UEFA, precum și măsuri de securitate prost executate.

Firma de avocatură Bingham’s din Liverpool a declarat că clienții au vorbit despre „scene terifiante” pe Stade de France.

Bingham’s s-a alăturat companiei globale de avocatură Pogust Goodhead într-un proces în numele a 1.450 de clienți care invocă neglijența, iar Leigh Day, o altă firmă de avocatură, a intentat, de asemenea, o acțiune de grup în numele a încă 400 de fani.

Avocații au declarat că intenționează să dea în judecată UEFA pentru încălcarea contractului de vânzare a biletelor și neglijență în ceea ce privește datoria de diligență pe care o aveau față de suporteri, care au fost afectați atât fizic, cât și psihic.

Gerard Long de la Binghams a declarat pentru BBC: „Ca fan de o viață al lui Liverpool, am fost absolut îngrozit când am auzit cum s-au desfășurat evenimentele la ceea ce ar fi trebuit să fie punctul culminant al sezonului de fotbal.

Nu numai colegii mei fani, ci și prietenii, familia și clienții mei care au fost prezenți în acea zi au vorbit despre scenele terifiante care s-au petrecut pe Stade de France înainte și chiar după meci”.

Liverpool a adunat 8.500 de mărturii de la fani, precum și fotografii și videoclipuri, pentru a le trimite la o analiză independentă comandată de UEFA.

Membrii comisiei sunt acum pregătiți să se deplaseze la Merseyside, iar directorul executiv al lui Liverpool, Billy Hogan, a declarat: „Este extrem de important ca lecțiile să poată fi învățate și să nu se repete ceea ce s-a întâmplat la Paris.”

articolul original.

Anamaria Prodan, primele declarații după audieri: „Legea nu îşi face treaba. Ne temem pentru viaţa noastră”

23 September 2022 at 20:35
image

Anamaria Prodan a făcut primele declarații după scandalul cu fostul soț, Laurenţiu Reghecampf, iscat la locuinţa din Snagov şi finalizat la sediul poliţiei cu emitere de ordine de protecţie şi două dosare penale pentru violenţa domestică.

Impresara a recunoscut că l-a lovit pe fostul soț

Totul ar fi început de la faptul că fostul soț al impresarei a venit la locuinţa lor comună din Snagov, acolo unde locuiește acum Anamaria Prodan, pentru a-l vedea pe fiul lor minor.

Impresara ar fi refuzat vizita, moment în care antrenorul ar fi vrut să intre cu forţa în casă. De aici până la violență domestică a mai fost doar un pas.

După scandal cei doi au mers la poliţie şi au depus plângeri penale pentru violență domestică.
Impresara a recunoscut că l-a lovit pe fostul soț, dar doar pentru a se apăra pentru că acesta a venit cu amenințări duhnind a alcool.

Mai mult, Ana Maria Prodan a lansat acuzații şi la adresa poliţiei pe care o acuză că nu-şi face treaba şi nu îi ia probe fostului soț pentru a-i determina alcoolemia.

Anamaria Prodan spune că i-a fost frică pentru viața ei

„Dacă este o persoană publică este apărată de unii sau de alţii, pentru că legea nu îşi face cum ar trebui treaba.

Că dacă se întâmpla lucrul ăsta când am făcut prima plângere, că ne temem pentru viaţa noastră nu ajungeam să vină Laurenţiu Reghecampf duhnind a alcool, abia se ţine pe picioare.

Poliţia nu vrea să ia probe de sânge. Toată lumea se uită, zâmbește că noi locuim în Snagov şi suntem celebrități.

Același poliţist care acum câteva luni mi-a luat mie declaraţie când la fel a venit peste noi în casă, când la fel a venit în stare de ebrietate cum este şi acum, o să-l vedeţi cum arată.

Nu se poate să stăm să vină să ne omoare în casă şi să vină poliţia să îşi dea seama pe urmă că au greșit că nu a luat prima dată măsuri. Ne-a înjurat, ne-a ameninţat că ne omoară „, a spus Anamaria Prodan după audieri.

articolul original.

Shania Twain lansează prima piesă nouă -„Waking Up Dreaming” – după o pauză de cinci ani

23 September 2022 at 20:18
image

Shania Twain și-a lansat noua piesă, „Waking Up Dreaming”; prima melodie nouă a cântăreței country în ultimii cinci ani.

Twain a postat o poză cu ea topless purtând cizme de cowboy roz strălucitoare și pălărie

Shania Twain și-a lansat noul single „Waking Up Dreaming” cu o nouă casă de discuri numită Republic Nashville. Ea a anunțat lansarea piesei pe Instagram cu un comentariu lung și cu o fotografie în care Twain apare topless purtând cizme de cowboy roz strălucitoare și pălărie.

„De fiecare dată când ajung să anunț ceva de genul ăsta, simt o super descărcare de adrenalină…” a scris ea în postarea sa de pe Instagram. „Sunt super încântată să vă anunț că noul meu cântec ‘Waking Up Dreaming’ va fi lansat vinerea aceasta!!!

Mi-am petrecut ultimii doi ani lucrând la muzică nouă… la documentarul meu… în casa mea din Vegas și a fost o perioadă atât de plină din punct de vedere creativ pentru mine, abia aștept următorul capitol, iar ‘Waking Up Dreaming’ este doar începutul”, a continuat cântăreața.

Shania Twain a lansat și un videoclip pentru noua ei piesă.

Chiar dacă Twain nu a mai apărut cu nimic nou din 2017, când și-a lansat albumul „Now”, ea a lucrat între timp la diverse alte proiecte. În iulie 2022, documentarul ei „Not Just A Girl” a început să fie difuzat pe platforma Netflix.

articolul original.

După ce a lovit Bermudele, uraganul Fiona se îndreaptă spre Canada

23 September 2022 at 15:14
image

Centrul canadian pentru uragane a emis o alertă de uragane asupra unor întinderi extinse de coastă din Nova Scotia, Prince Edward Island și Newfoundland, anunță AP.

Autoritățile din Nova Scotia au avertizat oamenii să-și facă provizii pentru cel puțin 72 de ore

Centrul Național de Uragane din SUA a declarat că Fiona ar trebui să ajungă în zonă ca un „ciclon post-tropical mare și puternic, cu rafale de vânt care au forța unui uragan”.

„Cu siguranță are potențialul de a fi unul dintre cele mai severe sisteme care au lovit estul Canadei”, a declarat Ian Hubbard, meteorolog pentru Centrul canadian pentru uragane din Dartmouth, Noua Scoție.
Hubbard a declarat că centrul furtunii este așteptat să ajungă sâmbătă dimineața, undeva între orele 9 și 10, la nivel local, dar vânturile și ploile vor ajunge vineri seara.

Autoritățile din Nova Scotia au trimis o alertă de urgență pe telefoane, avertizând despre sosirea Fiona și îndemnând oamenii să rămână în case și să aibă suficiente provizii pentru cel puțin 72 de ore.

articolul original.
❌