ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 4 February 2023Ultimele Stiri

O mașină Tesla a izbucnit în flăcări în timp ce rula pe autostradă

4 February 2023 at 01:00
image

Un autovehicul Tesla a izbucnit în flăcări în timp ce se deplasa pe o autostradă din statul american California, potrivit Sacramento Metro Fire District.

Autovehiculul Tesla se deplasa pe autostradă până atunci când șoferul a observat fum negru care iese din șasiu. Din fericire, șoferul a reușit să tragă pe dreapta și să iasă din autovehicul, dar flăcările au continuat să se intensifice, făcând scrum partea din față a mașinii, potrivit Futurism.

Un echipaj de pompieri a folosit cricuri ca să expună partea inferioară a Tesla și să stingă incendiul provocat . Stingerea acestuia a necesitat însă un efort considerabil.

Incendiile provocate de bateriile litiu-ion, greu de stins

În decurs de o oră, a fost nevoie de 22.000 de galoane de apă de la trei mașini de pompieri pentru a domoli flăcările, deoarece celulele au continuat să ardă.

„Pentru referință, un vehicul cu combustie tradițională complet implicat poate fi stins cu o singură mașină de pompieri cu o capacitate de 2.640 de galoane de apă”, a scris districtul.

Incendiile provocate de bateriile litiu-ion sunt notorii pentru dificultatea de fi stinse. Pe lângă faptul că au în componență materiale combustibile și inflamabile, cum ar fi grafitul și electroliții, catozii acestora eliberează și oxigen pe măsură ce continuă să ardă, ceea ce face ca incendiile să se alimenteze singure.

De ce a luat foc bateria mașinii Tesla?

Deocamdată, nu este clar de ce bateria Tesla a luat foc spontan, mai ales că, potrivit pompierilor, vehiculul nu a fost deteriorat înainte de incendiu.

De obicei, un incendiu al unei baterii cu litiu este provocat de o coliziune, dar un scurtcircuit sau temperaturi excesiv de ridicate ar putea, de asemenea, să provoace arderea unei baterii.

Mașinile . În 2019, după mai multe relatări care au ținut prima pagină a ziarelor despre mașini Tesla parcate, care au luat foc fără avertisment, producătorul auto a lansat o actualizare de software pentru a îmbunătăți siguranța bateriilor.

articolul original.

„Mama perlelor”, un fenomen rar surprins deasupra Scoției

4 February 2023 at 00:00
image

Meteorologii au surprins imagini uimitoare cu nori rari cunoscuți drept „mame perlelor”, care s-au format la mare înălțime deasupra Scoției. 

Astfel de nori tind să se formeze la temperaturi extrem de scăzute, mai sus de regiunile polare, dar au fost observați recent de meteorologii afiliați BBC din Aberdeenshire, Highlands și Moray, în Scoția, potrivit The Guardian.

Cunoscuți și ca nori stratosferici polari, „Mama perlelor” este una dintre cele mai frumoase formațiuni care pot fi văzute pe cerul amurgului. Norii și-au căpătat denumirea de la culorile pastelate irizate, produse de lumina Soarelui, care se difractă în jurul micilor cristale de gheață din interiorul lor.

Cum se formează „Mama perlelor”?

Aproape toți norii se formează în troposferă, care se află la o înălțime de peste 9.000 de metri și 15.200 de metri deasupra suprafeței Pământului. Dar norii stratosferici polari se formează mai sus, în stratosferă, la 20.000 de metri și 30.000 de metri. Pentru că stratosfera este atât de uscată, temperaturile trebuie să fie extrem de reci, sub minus 78 de grade Celsius, pentru ca umezeala să se transforme în , care formează norii stratosferici polari.

Norii sunt o priveliște mai comună în timpul iernilor scandinave sau canadiene, acolo unde atmosfera se poate răci până la temepratura necesară, dar observațiile sunt rare în Marea Britanie, unde este mai cald și există latitudini mai mici.

Norii stratosferici polari apar în Marea Britanie atunci când se răspândește spre sud din cauza unei schimbări în vortexul polar, vânturile de iarnă cu putere de uragan care circulă la aproximativ 48 de metri înălțime în stratosferă.

O priveliște inedită înainte de răsărit și după apus

se văd cel mai bine în timpul amurgului, adică cu puțin timp înainte de răsăritul Soarelui și după apusul acestuia, când Soarele se află la cel mult șase grade sub orizont. Întrucât norii sunt atât de sus, aceștia sunt încă iluminați de Soare și apar astfel în culori izbitoare și strălucitoare pe cerul mai întunecat din jur.

„În acest moment, vortexul polar, care de obicei este mai mult spre pol, este puțin deplasat spre Marea Britanie, astfel că există acel aer rece în stratosferă care permite formarea acestor nori. Faptul că acești nori se formează la momentul potrivit și în locul potrivit, fără alți nori care să împiedice observarea lor, este ceea ce îi face atât de rari în Marea Britanie”, a declarat meteorologul Tom Tobler.

articolul original.
Ieri — 3 February 2023Ultimele Stiri

Imagini incredibile arată planete care înconjoară o stea la peste 130 de ani-lumină de Terra

3 February 2023 at 18:00
image

Noi imagini dezvăluite de astronomi arată patru puncte de lumină care se mișcă în cercuri concentrice parțiale în jurul unui disc negru aflat. Ceea ce vedem este, de fapt, un sistem planetar.

Cele patru puncte sunt exoplanete, iar discul negru este steaua, aflată la 133,3 ani-lumină distanță de Pământ. Cercurile parțiale reprezintă mișcările lor orbitale, un interval de timp compilat în urma a 12 ani de observații, conform Science Alert.

Steaua se numește HR8799, iar în 2008 exoplanetele sale au format primul sistem pe care astronomii l-au văzut direct. De atunci, astronomul Jason Wang de la Universitatea Northwestern l-a urmărit cu mult interes.

Cum descoperă astronomii exoplanete?

„De obicei, plantele pe orbite sunt dificil de observat. De exemplu, nu este evident că Jupiter sau Marte orbitează în jurul Soarelui nostru, deoarece trăim în același Sistem și nu avem o vedere de la înălțime. Evenimentele astronomice se întâmplă fie prea repede, fie prea încet pentru a fi filmate. Dar aceste imagini arată planetele care se mișcă pe o scară de timp umană. Sper că le permite oamenilor să se bucure de ceva minunat”, a spus Wang.

Numărul actual de , adică planete din afara Sistemului Solar, este de peste 5.200, dar majoritatea dintre acestea nu au fost văzute niciodată.

Astronomii găsesc exoplanete în principal prin metode indirecte, studiind efectul pe care exoplaneta îl are asupra stelei gazdă. Scăderi regulate și slabe în lumina stelei indică o exoplanetă orbitală care trece între noi și stea; schimbările slabe în lungimea de undă a luminii stelei indică interacțiunea gravitațională dintre exoplanetă și stea.

Din când în când, totuși, mai avem și noroc. Exoplanetele sunt suficient de mari și de separate de steaua lor, iar sistemul este orientat în așa fel încât, dacă lumina stelei este blocată sau ascunsă (de aceea HR8799 apare ca un disc negru), le putem vedea ca mici pete de lumină însoțitoare.

12 ani de observații, văzuți în 4,5 secunde

Dar Wang și echipa sa au adunat suficiente date de observare a lui HR8799, astfel încât să obțină o înregistrare în timp. „Poate fi dificil să explici nuanțele științei prin cuvinte. Dar arătând știința în acțiune îi ajută pe alții să înțeleagă importanța acesteia”, a spus Wang.

Observațiile au fost colectate cu ajutorul Observatorului W. M. Keck, iar Wang a aplicat optica adaptivă ca să corecteze efectul de distorsiune al atmosferei terestre.

Cei 12 ani de observații au fost accelerați în doar 4,5 secunde.

Scurtul clip este explicat de astrofizician. Astfel, cercul negru din centru este steaua tânără, cu o existență de 30 de milioane de ani, cu o masă de aproximativ 1,5 ori mai mare și o strălucire de 4,9 ori mai mare decât cea a Soarelui.

Exoplaneta aflată cel mai în interior este HR8799e, cu o masă de 7,4 Jupiteri, care orbitează la o distanță de 16,25 de ori mai mare decât separarea dintre Pământ și Soare, pentru o perioadă orbitală de 45 de ani. Oamenii de știință au reușit să analizeze lumina de pe această exoplanetă pentru a determina că este un pui de , afectat de furtuni.

Ce mase au exoplanetele descoperite?

Îndepărtându-ne spre exterior, HR8799d are masa a 9,1 Jupiteri și orbitează la 26,67 unități astronomice pentru o perioadă orbitală de 100 de ani.

HR8799c are o masă de 7,8 Jupiteri și orbitează la o distanță de 41,4 unități astronomice (doar puțin mai mare decât distanța dintre Soare și Pluto) pentru o de 190 de ani. Oamenii de știință au descoperit că aceasta are apă în atmosferă. Totodată, HR8799b are o dimensiune de 5,7 Jupiteri, cu o separare de 71,6 unități astronomice și o perioadă orbitală de 460 de ani.

articolul original.

Primate ciudate trăiau într-un întuneric total în Arctica, în urmă cu 52 de milioane de ani

3 February 2023 at 17:00
image

Cu 52 de milioane de ani în urmă, pe vremea când Arctica era caldă și mlăștinoasă, dar încă învăluită în bezna iernii polare de șase luni, două primate mici cutreierau teritoriul. În încercarea continuă de supraviețuire, primatele își foloseau mușchii maxilarului pentru a mesteca vegetația de la Polul Nord, potrivit unui nou studiu.

Cele două primate, care au aparținut genului Ignacius și care au primit denumirile  I. dawsonae și I. mckennai, erau mici, cântărind aproximativ două kilograme. Acestea sunt cele mai timpurii exemplare de primate care au trăit în Arctica, potrivit noului studiu publicat în jurnalul PLOS One.

Constatările se bazează pe o analiză a maxilarului și a dinților găsiți în Insula Ellesmere din nordul Canadei.

Climatul cald și umed cândva existent în nord

„Dacă te gândești la rudele lor moderne, fie că este vorba de primate sau lemuri zburători, acestea sunt printre cele mai adaptate la tropice și iubitoare de vreme caldă dintre toate mamiferele, așa că acestea ar fi ultimele mamifere pe care te-ai aștepta să le vezi acolo, la nord de Cercul Polar”, a declarat autorul principal al studiului, Christopher Beard, paleontolog de vertebrate la Universitatea din Kansas, SUA, potrivit Live Science.

Cele două specii au trăit în Eocen (cu 56 de milioane de ani până la 33,9 milioane în urmă), o perioadă de încălzire planetară intensă. La acel moment, nu existau la poli, iar insula Ellesmere ar fi avut un climat cald și umed, potrivit autorului coordonator al studiului, Kristen Miller, de la Universitatea din Kansas.

O modificare survenită în timpul supraviețuirii

Principala provocare pentru animalele care trăiesc atât de departe în nord este . În astfel de condiții, este probabil ca vegetația să fie rară în timpul acelor ierni lungi și întunecate, așa că cercetătorii presupun că animalele arctice din genul Ignaceous au supraviețuit probabil cu alimente greu de mestecat, cum ar fi semințe sau scoarță de copac.

Pentru a face din aceste alimente o sursă de hrană, maxilarul animalelor era intens solicitat, ceea ce și cercetătorii au descoperit la fosile. Animalele erau, de asemenea, mult mai mari decât din sud.

„Cinci kilograme nu pare o greutate foarte mare, dar în comparație cu strămoșii acestor indivizi, este gigantic. Rudele apropiate cu aceste animale pe care le găsim în Wyoming sunt de mărimea veverițelor”, a spus Beard.

O posibilă migrare spre Arctica de azi

În ecologie, există în general o tendință generală numită „regula lui Bergmann”. Potrivit acesteia, cu cât animalele trăiesc mai departe de ecuator, cu atât tind să fie mai mari. Dimensiunea este o adaptare obișnuită la temperaturi mai scăzute.

Încălzirea din Eocen a permis multor specii să își mute aria de răspândire spre nord, o tendință pe care ecologiștii o observă acum în rândul speciilor moderne din cauza schimbărilor climatice cauzate de om.

Pe măsură ce planeta se încălzește, mai multe specii vor coloniza probabil Arctica, dar, ca în cazul lui Ignacius, multe dintre ele nu se vor limita la colonizare, ci se vor diversifica în noi specii odată ajunse acolo.

articolul original.

Creierul cefalopodelor, remarcabil de asemănător cu cel uman. Ce au observat cercetătorii?

3 February 2023 at 14:00
image

Oamenii de știință care au observat celulele nervoase conectate înăuntrul ochilor unui calamar aflat în dezvoltare au descoperit ceva remarcabil. Creierul cefalopodelor evoluează în mod independent pentru a se dezvolta în același fel în care o face și creierul uman.

Descoperirea, făcută cu ajutorul camerelor de înaltă rezoluție, concentrate pe retina embrionilor de „calamar cu aripioare lungi” (Doryteuthis pealeii), a dezvăluit că, în ciuda a 500 de milioane de ani de evoluție divergentă, schema fundamentală pentru modul în care evoluează creierii complecși și sistemele nervoase ar putea fi aceeași la o gamă largă de specii, potrivit Live Science.

, o clasă de animale marine care include caracatițele, calamarii și sepiile, a reprezentat multă vreme un subiect fascinant în rândul biologilor. Spre deosebire de majoritatea nevertebratelor, aceste animale posedă o memorie remarcabilă, folosesc instrumente ca să rezolve probleme, excelează în camuflare și reacționează cu oarecare curiozitate, plictiseală sau chiar cu o răutate jucăușă față de cei din jur. Cefalopodele pot și să viseze, dacă se iau în considerare unduirile de culori care le străbat pielea în timp ce dorm.

Inteligența avansată se bazează pe mecanisme de dezvoltare asemănătoare

În prezent, un nou studiu, publicat recent în jurnalul Current Biology sugerează că părțile-cheie ale formulei pentru inteligența avansată, cel puțin pe Pământ, rămân aceleași.

„Constatările noastre au fost surprinzătoare, deoarece mult timp s-a crezut că o mulțime din ceea ce știm despre dezvoltarea sistemelor nervoase ale vertebratelor este specific acestei linii genealogice. Dar observând faptul că procesul este foarte similar, ceea ce ne-a fost sugerat este că aceste două linii au creat independent sisteme nervoase mari, folosind aceleași mecanisme. Ceea ce sugerează asta este că aceste mecanisme, aceste instrumente pe care animalele le folosesc în timpul dezvoltării, pot fi importante pentru construirea unor ”, a spus autorul principal al studiului, Kristen Koenig, biolog molecular la Universitatea Harvard, din SUA.

Camerele microscoapelor au surprins cum se dezvoltă neuronii calamarilor

Ca să studieze dezvoltarea creierilor embionilor de calamar, cercetătorii au folosit coloranți fluorescenți pentru a marca un tip special de celule stem numite celule progenitoare neuronale, înainte să studieze modul în care acestea se dezvoltă, cu ajutorul unor fotografii realizate cu camerele de microscop. Camerele au privit retina, acolo unde se află aproximativ două treimi din țesutul neuronal al calmarului.

La fel ca la vertebrate, cercetătorii au observat că celulele progenitoare ale calmarilor s-au aranjat într-o structură numită epiteliu pseudostratificat – o structură lungă și dens compactă care se formează ca o etapă crucială în creșterea unui țesut mare și complex. Cercetătorii au observat că dimensiunea, organizarea și mișcarea nucleului structurii erau remarcabil de asemănătoare cu aceleași epitelii neuronale de la vertebrate.

O varietate de microARN-uri comune

Aceasta nu este singura dată când oamenii de știință au observat că planuri neurologice comune.

La fel ca oamenii, caracatițele și calmarii au, de asemenea, o mare varietate de microARN-uri (molecule mici care controlează modul în care sunt exprimate genele), care se găsesc în interiorul țesutului lor neuronal.

articolul original.

Nivelul scăzut de alfabetizare afectează sănătatea mintală

3 February 2023 at 12:30
image

Oamenii cu un nivel scăzut de alfabetizare se confruntă cu mai multe probleme de sănătate mintală, iar asta se întâmplă peste tot în lume, potrivit unei noi cercetări efectuate de Universitatea East Anglia (UEA). 

Studiul, recent publicat în jurnalul Mental Health and Social Inclusion, este primul analizează legătura dintre alfabetizare și sănătatea mintală.

Conform cercetătorilor, 14% din populația lumii este încă puțin sau deloc alfabetizată, iar studiul constată că acești oameni sunt mult mai predispuși să sufere de probleme mintale, cum ar fi singurătatea, depresia și anxietatea.

Lipsa alfabetizării, o problemă care afectează în mod disproporțional femeile

Echipa de la Departamentul de Psihologie Clinică și Terapii Psihologice (CPPT) al UEA spune că rezultatele cercetării afectează în mod disproporționat femeile, care reprezintă două treimi din populația analfabetă a lumii, potrivit EurekAlert.

„În ciuda creșterii ratelor de alfabetizare în ultimii peste 50 de ani, există încă un număr estimativ de 773 de milioane de adulți, la nivel mondial, care nu pot să citească sau să scrie. Ratele de alfabetizare sunt scăzute în țările în curs de dezvoltare și în cele cu o istorie a conflictului, iar femeile sunt afectate în mod disproporțional”, a spus dr. Bonnie Teague.

„Știm că oamenii cu o educație mai bună tind să aibă rezultate sociale mai bune în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă, un salariu bun și posibilitatea de a-și permite alimentație și condiții de trai mai bune. Să nu știi reprezintă un obstacol pe tot parcursul vieții, iar acești oameni rămân adesea blocați în sărăcie sau sunt mai predispuși la comiterea de infracțiuni”, a continuat dr. Bonnie Teague.

Un nivel scăzut de alfabetizare, asociat cu probleme de sănătate mintală

Totodată, un nivel este asociat cu o sănătate mai precară, boli cronice și speranță de viață mai mică.

Echipa a analizat date din 19 studii care au măsurat atât alfabetizarea, cât și sănătatea mintală. Aceste studii au avut loc în nouă țări diferite (SUA, China, Nepal, Thailanda, Iran, India, Ghana, Pakistan și Brazilia) și au implicat aproape două milioane de participanți.

„Ceea ce am găsit este o asociere semnificativă între alfabetizare și sănătatea mintală în mai multe țări. Oamenii cu un nivel de alfabetizare mai scăzut prezintă dificultăți mai mari de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia. Nu putem spune cu certitudine că alfabetizarea scăzută cauzează o mai precară, însă există o asociere puternică”, a spus dr. Lucy Hunn, care a realizat această analiză sistematică ca parte a doctoratului său în psihologie clinică la UEA.

Doctoranda a subliniat că pot exista mai mulți factori care au un impact asupra sănătății mintale și care au, de asemenea, un impact asupra alfabetizării. De exemplu, sărăcia sau traiul într-o zonă cu un istoric de conflict. Cu toate acestea, ceea ce arată datele este că, până și în aceste locuri, se observă o sănătate mintală mai proastă pentru cei care nu au competențe de alfabetizare.

articolul original.

Inhalarea gazelor de eșapament schimbă structura creierului, arată noi cercetări

3 February 2023 at 12:00
image

Inhalarea unui aer poluat ar putea avea un impact asupra creierului nostru. Oamenii de știință de la Universitatea British Columbia (UBC) și de la Universitatea Victoria, din Canada, au descoperit că inhalarea gazelor de eșapament poate schimba modul în care este conectat creierul în decurs de doar două ore.

Descoperirile s-au bazat pe un studiu efectuat pe 25 de adulți sănătoși, aleși întâmplător, care au fost expuși la poluarea cauzată de mașini, în condiții de laborator. Într-o altă etapă, participanții au fost expuși la aer curat filtrat. Studiul a fost publicat în jurnalul Environmental Health.

Creierul a fost scanat atât înainte, cât și după experiment. După ce participanții au fost expuși la aer poluat, creierii lor au arătat o conectivitate redusă în rețeaua modului implicit (DMN), un set de regiuni ale creierului interconectate, care sunt cele mai active atunci când ne implicăm în gândirea profundă, cum ar fi introspecția și amintirile, potrivit Science Alert.

Inhalarea unui aer poluat, asociat cu probleme de memorie și  performanță

Studii anterioare au făcut legătura între modificarea conectivității cerebrale și scăderea memoriei de lucru și a performanțelor profesionale.

„Este îngrijorător să vedem că poluarea din trafic întrerupe aceleași rețele. Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege complet impactul acestor schimbări, este posibil ca acestea să afecteze gândirea sau capacitatea de muncă a oamenilor”, a spus neuropsihologul Jodie Gawryluk, de la Universitatea Victoria.

Consecințe asupra sănătății publice

Vestea bună este că schimbările observate în studiu au fost temporare și au revenit la normal odată ce a început să circule prin plămâni.

În condițiile în care 99% din lume respiră , consecințele asupra sănătății publice ar putea fi profunde.

Studiul actual a avut în vedere doar ale mașinilor, dar este posibil să existe și alte forme de poluare a aerului, care acționează chiar mai rapid, având, totodată, efecte mai nocive.

articolul original.

O mănușă inteligentă, care costă mai puțin de un dolar, ar putea ajuta în timpul nașterilor

3 February 2023 at 11:00
image

Ar putea tehnologiile ieftine să dea o mână de ajutor în timpul unei nașteri? Un nou studiu a dezvăluit o mănușă senzorială, la un preț redus, care pur și simplu ar putea ajuta în timpul unei nașteri. Cercetătorii au creat dispozitivul pentru a ajuta personalul medical să identifice poziția fetală și forța aplicată asupra capului fătului în timpul travaliului.

Tehnologia poate furniza date în timp real atunci când au loc , existând șanse ca rezultatele nașterilor să fie îmbunătățite în țările cu resurse reduse.

Atunci când travaliul nu decurge așa cum ar trebui, medicii pot folosi o gamă largă de tehnologii medicale ca să determine ce nu este în regulă. Totuși, în țările cu venituri mici și medii, aceste tehnologii și personalul calificat care le poate utiliza nu sunt întotdeauna componente disponibile. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Frontiers in Global Women’s Health.

Un instrument accesibil și necesar

Cercetătorii din spatele ultimului studiu au raportat că 98% din cazurile de copii născuți morți au loc în țările cu venituri mici și medii.

Travaliul obstrucționat, apărut atunci când poziția sau mărimea fătului blochează trecerea acestuia prin canalul nașterii, este un factor major. Astfel, motivația cercetătorilor a fost să creeze o soluție ieftină pentru medicii din regiunile cu prea puține resurse, conform EurekAlert.

Cum a fost creată mănușa de sub un dolar, care va ajuta la nașteri?

Cercetătorii au început cu chirurgicală ca bază pentru această tehnologie. Aceștia au imprimat senzori flexibili de presiune și forță pe vârful degetelor mănușii. Acești senzori constau în nanocompozite de oxid de metal, care pot genera un curent electric atunci când ating sau se freacă de obiecte. În mod ingenios, cercetătorii s-au asigurat că senzorii sunt suficient de subțiri pentru a nu interfera cu simțul tactil al medicului. O a doua mănușă chirurgicală poate fi purtată peste mănușa echipei, pentru a menține un mediu steril în cavitatea vaginală.

Cercetătorii au dezvoltat, de asemenea, o aplicație pentru smartphone, care le permite medicilor să vizualizeze datele senzorilor în timp real. Producția fiecărei mănuși cu senzori costă mai puțin de un dolar.

„Aceasta este prima mănușă de acest tip care ar putea fi folosită ca să identifice poziția fetală și, astfel, ar putea îmbunătăți rezultatele travaliului. Sperăm că, odată cu succesul interpretării clinice, mănușa va putea fi utilizată în întreaga lume, sporind siguranța nașterii vaginale asistate”, a spus dr. Shireen Jaufuraully de la University College London, Anglia.

Țările din regiunile defavorizate ar putea avea acces la o soluție ieftină și eficientă

După ce au testat cu succes mănușa pe un model din elastomer de silicon, care imita structurile delicate ale capului unui bebeluș real, cercetătorii spun că intenționează să efectueze teste pe oameni, astfel încât să determine dacă mănușa poate să ofere aceleași informații în condiții reale.

Dacă va avea succes, tehnologia ar putea deveni un sistem de avertizare timpurie, simplu și ieftin, dificile din regiunile defavorizate ale lumii.

articolul original.

ESA va colecta mostrele depozitate de Perseverance pe Marte cu ajutorul unui braț robotic

3 February 2023 at 10:00
image

Agenția Spațială Europeană (ESA) a prezentat un concept pentru un braț robotic de 2,5 metri, proiectat pentru colectarea mostrelor de pe Marte. Mostrele reprezintă mici containere pregătite anterior de roverul Perseverance al NASA, pe care dispozitivul de la ESA le pune în interiorul unei rachete pentru a le aduce pe Terra.

În timp ce NASA a făcut progrese în colectarea a zeci de  eșantioane , asta reprezintă doar o mică parte dintr-o misiune mult mai ambițioasă, un efort interesant de a aduce pe Pământ primele eșantioane marțiene.

Brațul robotic, numit Sample Transfer Arm (STA), joacă un rol crucial în planul NASA și ESA de a aduce pe Pământ primele mostre marțiene, potrivit Futurism.

Cum urmează să funcționeze brațul robotic al ESA?

STA este proiectat astfel încât să fie operat în mod autonom. De asemenea, va fi dotat cu două camere și „o multitudine de senzori”, potrivit ESA. Cel mai bun lucru este că va dispune și de un dispozitiv de prindere asemănător unei mâini, ceea ce îl va transforma într-un ridicător eficient.

Toate aceste echipamente vor funcționa în tandem pentru a permite STA să ridice tuburile lăsate în urmă de Perseverance, să le pună într-un container special și să închidă capacul în așteptarea lansării înapoi de pe.

ESA va lansa trei misiuni separate înainte de 2030

ESA a plănuit să lanseze trei misiuni separate înainte de 2030, ca să aducă mostrele. Acestea vor implica o mașinărie Rube Goldberg de amartizare, colectare și păstrare a probelor înainte de a .

Este o călătorie cu mai multe etape: mai întâi, vehiculul de ascensiune pe Marte al ESA va lansa eșantioanele pe orbită, unde Earth Return Orbiter al ESA se va întâlni cu containerul de mărimea unui coș de baschet, înainte să facă lunga călătorie înapoi spre casă.

articolul original.

O specie de marsupiale carnivore ar putea dispărea din cauza unui efort epuizant de asigurare a speciei

3 February 2023 at 00:00
image

Împerecherea excesivă și lipsa somnului ar putea omorî masculii Quolls, o specie de marsupiale carnivore din Australia și Noua Guinee.

Potrivit unor cercetători australieni, masculii din specia menționată sunt pe cale de dispariție deoarece renunță la somn pentru a se împerechea. Studiul a constatat că masculii călătoresc pe distanțe lungi în căutarea partenerilor de împerechere, renunțând adesea la somn în acest proces.

Experții cred că lipsa de odihnă ar putea explica de ce, de obicei, masculii se împerechează într-un singur sezon de reproducere și apoi mor. Pe de altă parte, femelele pot trăi și se pot reproduce până la patru ani.

Asigurarea speciei privează masculii Quolls de odihnă

„Ei parcurg distanțe mari pentru a se împerechea cât mai des posibil și se pare că dorința lor este atât de puternică încât renunță la somn pentru a petrece mai mult timp ”, a declarat Christofer Clemente, lector superior la Universitatea Sunshine Coast, potrivit BBC.

Instituția sa a condus studiul împreună cu Universitatea din Queensland, iar rezultatele au fost publicate miercuri.

Cercetătorii au colectat date pe parcursul a 42 de zile, după ce au montat dispozitive de urmărire pe masculii și pe femelele care se plimbă în Groote Eylandt, o insulă din nordul Australia. Unii masculii monitorizați au mers mai mult de 10 kilometri într-o singură noapte, ceea ce se traduce prin aproape 40 de km de distanță pentru oameni, pe baza lungimii medii a pașilor, se arată în studiu.

Dezorientarea din sezonul de împerechere

Studiul a mai stabilit că masculii speciei par să atragă mai mulți prădători. Ei vor să profte de și devin mai puțini vigilenți în timp ce caută hrană sau femele.

„Aceștia devin o pradă ușoară, nu sunt capabili să evite coliziunile cu vehicule sau pur și simplu mor din cauza epuizării”, a explicat Joshua Gaschk, autorul principal al studiului.

Potrivit Australian Wildlife Conservancy, în libertate au mai rămas aproximativ 100.000 de quolls nordici.

articolul original.

Marea Britania va reglementa industria criptomonedelor

2 February 2023 at 23:00
image

Regatul Unit a prezentat în mod oficial planuri de reglementare a industriei criptomonedelor, guvernul urmărind să controleze unele dintre practicile de afaceri imprudente care au apărut în ultimul an şi au contribuit la falimentul FTX, scrie CNBC.

Într-o consultare publică lansată marţi, guvernul a propus o serie de măsuri menite să alinieze reglementarea industriei criptomonedelor cu cea a tradiţionale.

Printre propunerile dezvăluite marţi a fost o prezentat un proiect care ar întări regulile ce vizează intermediarii financiari şi platformele care stochează criptomonede în numele clienţilor.

Un regim care să consolideze regulile împrumutului de criptomonede

Propunerile Marii Britanii ar reprima astfel activităţile riscante cu banii clienţilor, încercând să stabilească „un regim robust, care să consolideze regulile privind împrumutul de criptoactive, sporind în acelaşi timp protecţia consumatorilor şi rezistenţa operaţională a firmelor”, potrivit unui comunicat publicat marţi seara.

„Rămânem fermi în angajamentul nostru de a creşte economia şi de a permite dezvoltarea tehnologică şi inovaţia – şi asta include tehnologia criptoactivelor”, a declarat Andrew Griffith, secretarul economic al Trezoreriei, într-un comunicat.

„Dar trebuie să protejăm şi consumatorii care adoptă această nouă tehnologie – asigurând standarde robuste, transparente şi corecte.”

Uniunea Europeană şi SUA au făcut propuneri pentru protecţia în spaţiul criptomonedelor

Prăbuşirea FTX a urgentat încercările autorităţilor globale de reglementare de a introduce reguli în această industrie. Uniunea Europeană şi SUA au făcut deja propuneri pentru a îmbunătăţi protecţia consumatorilor în .

Într-un discurs din 2 decembrie, Griffith a spus că „evenimentele recente de pe piaţa cripto întăresc argumentele pentru o reglementare oportună, clară şi eficientă”.

articolul original.

Lebedele negre ar putea fi șterse de pe fața Pământului de un singur virus

2 February 2023 at 22:00
image

Compoziția genetică a emblematicei lebede negre (Cygnus atratus) o face extrem de vulnerabilă la virusuri precum gripa aviară, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia.

Cercetătorii cred că amenințarea împotriva lebedelor negre ar putea fi atât se severă, încât ar putea distruge complet întreaga specie.

Descoperirea a venit la scurt timp după ce genomul unei păsări distincte a fost secvențiat pentru prima oară, în 2021. Cercetarea a fost publicată în Genome Biology.

Lebedele negre, în pericol dacă gripa aviară s-ar instala în habitat

În mod normal, această realizare ar fi fost sărbătorită din punct de vedere științific, însă o comparație cu din emisfera nordică, de care lebăda neagră este foarte apropiată, a scos la iveală că anumite gene imunitare esențiale lipsesc din ADN-ul său.

Este posibil ca această distincție de ADN să fie explicată, cel puțin parțial, prin izolarea lebedei negre din punct de vedere geografic. Aceste păsări nu au avut aceeași care se găsesc în afara sud-estului și sud-vestului Australiei, zonele în care trăiesc și se înmulțesc.

„Lebedele negre sunt extrem de sensibile la gripa aviară (HPAI) și ar putea să moară în decurs de trei zile de la infectare. Datele noastre sugerează că sistemul imunitar al lebedei negre este de așa natură încât, în cazul în care orice infecție virală se instalează în habitatul său nativ, supraviețuirea ar fi în pericol”, a spus microbiologul Kirsty Short de la Universitatea din Queensland, potrivit Science Alert.

Câte lebede negre există pe mapamond în prezent?

Echipa a folosit un program pentru a compara genele cu cele ale lebedei albe cucuiete (Cygnus olor), care se găsește în emisfera nordică. S-a descoperit că o clasă de proteine din familia de receptori toll-like 7 (TLR7) nu era activată așa cum ar trebui. Aceste părți ale genomului au fost asociate cu protecția împotriva gripei aviare și a altor agenți patogeni.

„Deocamdată nu avem HPAI în Australia, dar s-a răspândit din Asia de Nord, America, Europa, Africa de Nord și America de Sud. Atunci când a apărut în locuri noi, cum ar fi Chile și Peru, mii de păsări marine sălbatice au pierit”, a spus Short.

În prezent, lebăda neagră este una dintre speciile pentru care cercetătorii își fac griji, având o populație de până la un milion de exemplare la nivel mondial. Totuși, aceste cifre s-ar putea schimba drastic într-un timp foarte scurt.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cum poți să-ți dai seama dacă pisica ta este agresivă sau doar jucăușă?

2 February 2023 at 11:00
image

Pisicilor le place atât de mult să se lupte, încât a devenit una dintre cele mai comune forme de joacă. Totuși, există o linie care separă joaca de atac la pisici, însă cum putem să știm atunci o încăierare este reală? Cercetătorii au decis să investigheze comportamentele cele mai comune observate la pisicile care se joacă și cele care se atacă între ele.

„Interpretarea cu succes a interacțiunilor sociale dintre pisici este o parte importantă a standardelor întâlnite în ceea ce privește starea de bine a pisicilor care coabitează în gospodăriile cu mai multe pisici și ajută la reducerea riscului apariției unor comportamente nedorite. Probabil una dintre cele mai ignorate probleme care îi îngrijorează adesea pe proprietari este cum să distingă între jocul social dur și tumultuos al pisicilor și interacțiunea agonistică a lor […]”, au explicat autorii, potrivit IFL Science.

Ca să obțină o imagine de ansamblu asupra tipurilor de lupte dintre pisici, cercetătorii au observat 105 interacțiuni între pisici și le-au clasat în trei categorii: jucăușe, intermediare și agonistice. Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.

Comportamente instinctive comune

Cercetătorii au identificat între pisicile care se jucau doar pentru distracție, cele care erau undeva la mijloc și cele care pur și simplu se atacau.

Pisicile care se joacă mai agresiv au avut tendința de a se încăiera, iar atunci când lucrurile se înrăutățeau, prezentau mai frecvent comportamente precum urmărirea și vocalizarea.

O relație între pisici gestionată timpuriu

Pisicile care se prefăceau că se atacă în grupurile intermediare aveau tendința de a imita mai mult comportamentele grupului jucăuș, deși prezentau trăsături atât ale cuplurilor , cât și ale celor agonistice.

„Descoperirile noastre oferă dovezi practice valoroase care pot fi folosite pentru a ajuta proprietarii să detecteze semnele de tensiune între pisici, în stadii incipiente. Este de așteptat ca o detectare și o prezentare mai timpurie la un specialist în comportament clinic să aibă mai multe șanse de reușită în gestionarea cu succes a relației și să prevină problemele majore care ar putea duce la renunțarea și/sau eutanasierea uneia sau a ambelor pisici”, au concluzionat autorii.

articolul original.

Echipa care a dezvoltat Telescopul Spațial James Webb al NASA va primi un premiu de top

2 February 2023 at 01:00
image

Echipa care a proiectat Telescopul Spațial James Webb al NASA a fost selectată să primească în 2023 Premiul John L. „Jack” Swigert pentru explorare spațială, un premiu de top acordat de Fundația Spațială. Acest premiu anual onorează o agenție spațială, o companie sau un consorțiu de organizații din domeniul explorării și descoperirii spațiale.

Premiul va fi prezentat la ceremonia anuală de deschidere a Fundației Spațiale în cadrul Simpozionului Spațial din Colorado, SUA, pe data de 17 aprilie a.c.

„Echipa Telescopului James Webb reprezintă ceea ce are mai bun umanitatea noastră și o încercare permanentă de a înțelege mai bine spațiul. Fiecare imagine este o nouă descoperire. Webb este culminarea deceniilor de persistență și ingeniozitate umană cândva de neimaginat, care a fost făcut posibil de un parteneriat internațional. Împreună, dezvăluim Universul și inspirăm lumea”, a spus Bill Nelson, administratorul NASA, potrivit Phys.org.

Tehnologia care a permis unele dintre cele mai interesante descoperiri spațiale

„În primul său an de funcționare, munca și dezvăluirile echipei au deschis un întreg nou capitol de cunoaștere și inspirație care va schimba pentru totdeauna viețile și istoria noastră […]”, a declarat Tom Zelibor, director executiv al Fundației Spațiale.

Webb, cel mai avansat telescop științific spațial din lume, pe 25 decembrie 2021. În 2022, echipa acestuia a completat cu succes o serie de implementări pentru a desfășura observatorul în configurația sa finală în spațiu. Apoi i-au aliniat oglinzile cu o precizie de câțiva nanometri, i-au instalat și i-au testat instrumentele puternice și au început oficial misiunea Webb de a explora Universul în infraroșu.

Cu optica sa de aproape două ori mai performantă decât cea necesară misiunii, Webb descoperă unele dintre cele mai timpurii galaxii observate vreodată, privind prin norii de praf și văzând stelele în formare și oferă o imagine mai detaliată ca niciodată asupra atmosferelor planetelor din afara Sistemului nostru Solar.

O nouă eră a științei, posibilă printr-un parteneriat internațional

Webb a surprins, de asemenea, noi imagini ale planetelor din Sistemul nostru solar, inclusiv cea mai clară imagine a din ultimele decenii. Premiul Swigert, care aduce un omagiu astronautului NASA Jack Swigert pentru moștenirea sa în domeniul explorării spațiale, va recunoaște contribuțiile membrilor echipei care au proiectat, dezvoltat și care acum operează misiunea Webb.

„Echipa noastră vastă și dedicată din cadrul misiunii Telescopului Spațial James Webb ne aduce deja tot mai aproape de a vedea cele mai timpurii și mai îndepărtate galaxii care strălucesc în Universul nostru. Webb este o colaborare internațională care implică un grup de mii de oameni diferiți, care a lansat NASA într-o nouă eră a științei de clasă mondială și care revoluționează viziunea noastră asupra cosmosului”, a declarat Sandra Connelly, administrator asociat interimar al Direcției Misiunilor Științifice de la sediul central al NASA.

articolul original.

Un virus potențial periculos infectează balenele și delfinii din Pacific

2 February 2023 at 00:00
image

Un nou virus, potențial periculos pentru balene și delfini, a fost descoperit de către cercetătorii de la Universitatea din Hawaii (UH). Înainte să descopere virusul la zece specii de delfini și balene din Oceanul Pacific, cercetătorii l-au depistat la un singur mamifer marin din întreaga lume, o balenă Longman eșuată pe un mal al insulei Maui, în 2010. 

Descoperirea circovirusului (BWCV) la balene și delfini extinde cunoștințele despre speciile de mamifere care pot fi infectate cu această boală. Circovirusurile sunt virusuri ADN care cauzează boli la păsări, porci și câini, iar în câteva cazuri pot deveni fatale, conform Phys.org.

Cercetările au fost publicate în Frontiers in Marine Science.

Virusul, posibil răspândit la nivel global în rândul mamiferelor marine

„Studiul nostru a constatat că balenele Cuvier (n.red.: nume dat după zoologul francez George Cuvier, care a decoperit specia în 1823) au fost testate pozitiv pentru BWCV în Saipan și Samoa Americană, la aproape 6.300 de kilometri de primul caz descoperit. Cazurile descoperite în afara Hawaii au fost surprinzătoare și sugerează că în Pacificul Central și de Vest și ar putea avea o prezență globală la mamiferele marine”, a spus Kristi West, director al laboratorului de la UH.

pe care i-au testat cercetătorii au venit din regiuni multiple din Pacific, majoritatea animalelor care au fost testate pozitiv pentru boală provenind din Insulele Hawaii.

Cercetătorii au constatat că circovirusul a fost prezent în Pacific în cel puțin ultimii 22 de ani.

O boală necunoscută timp de 22 de ani

În prezent, nu se cunoaște ce fel de impact ar putea avea BWCV asupra gazdelor infectate. Cazul inițial a apărut la o balenă bolnavă mortal, dar acest animal era deja infectat cu alți patogeni. Este nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege dacă acest virus are efecte măsurabile asupra sănătății delfinilor și balenelor.

Mamiferele marine sunt importante din punct de vedere cultural pentru oamenii și sunt recunoscute ca protectori ai sănătății oceanice.

Cercetătorii se bazează în întregime pe raportarea publică a mamiferelor marine aflate în dificultate sau decedate, ceea ce este vital pentru a înțelege cauzele mortalității și pentru a identifica și evalua amenințările la adresa speciilor protejate din Hawaii și din Pacific.

articolul original.

Unde va depozita NASA mostrele de pe Marte care ar putea conține viață extraterestră?

1 February 2023 at 18:00
image

NASA a anunțat că va construi o stație special concepută să găzduiască mostrele de rocă de pe Marte, colectate de roverul Perseverance, care ar putea conține semne ale vieții marțiene antice.

Potrivit agenției, noua stație va fi situată la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas, SUA și va avea ca scop „primirea și conservarea”, în condiții cât mai sigure.

Cunoscut drept proiectul Mars Sample Receiving (MSR), potrivit NASA, acest efort „este așteptat a fi cea mai complexă campanie de zboruri spațiale robotizate încercate vreodată” și este programat să înceapă în aproximativ un deceniu, odată ce mostrele vor fi aduse pe Pământ.

Mostrele marțiene vor fi preluate de Agenția Spațială Europeană

Cu siguranță, sarcina de a aduce eșantioane de rocă de pe Marte pe Pământ nu va fi una ușoară. Eșantioanele, care sunt pregătite de roverul Percy de la NASA de pe suprafața marțiană, vor fi preluate de roverul Agenției Spațiale Europene (ESA), care este încă în curs de dezvoltare, înainte să facă lunga călătorie înapoi spre casă, potrivit Futurism.

Nu toată lumea este încântată de perspectiva aducerii unor roci marțiene pe Pământ.

Misiunea a provocat scepticism printre cercetători

Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile anterioare ale NASA de a încredința Forțelor Aeriene eșantioanele, de teamă că Armata SUA ar putea ajunge să manipuleze greșit contaminanți extratereștri potențial periculoși.

„Cred că este o probabilitate foarte scăzută să existe ceva care să trăiască la . Dar există o posibilitate”, a spus geologul Peter Doran, de la Universitatea de Stat din Louisiana, SUA.

Într-un efort de a calma spiritele, NASA a atras atenție asupra faptului că există deja mostre marțiene care s-au prăbușit pe Pământ sub .

articolul original.

Delfinii au ajuns să „țipe” pentru a face față poluării fonice cauzate de om

1 February 2023 at 14:00
image

Delfinii sunt animale sociale și inteligente, care se bazează pe fluierături și ecolocație pentru a vâna și a se reproduce. Asta înseamnă că sunetul generat de activitatea umană, cum ar fi forajul sau transportul maritim, are potențialul să afecteze în mod negativ sănătatea populațiilor sălbatice de delfini.

Un studiu publicat recent în jurnalul Current Biology demonstrează că delfinii „țipă” atunci când încearcă să lucreze împreună, ca răspuns la creșterea nivelului de zgomot subacvatic.

„Aceleași motive care fac ca sunetul să fie atât de avantajos pentru animale le fac, de asemenea, susceptibile de a fi deranjate de zgomotul din mediul înconjurător. În ultimele două decenii, am asistat la o creștere dramatică a zgomotului produs de om, iar poluarea fonică din oceane nu face excepție”, a spus primul autor al studiului, Pernille Sørensen, de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, potrivit Phys.org.

Cum colaborează delfinii într-un mediu mai puțin favorabil?

Cei doi delfini observați în cadrul studiului, Delta și Reese, au fost plasați într-o lagună experimentală și echipați cu aparate de înregistrare a sunetelor cu ventuză pentru a le documenta vocalizele. pentru a apăsa amândoi butonul subacvatic propriu, plasat la fiecare capăt al lagunei, la interval de o secundă unul de celălalt.

Aceștia au fost eliberați dintr-un punct de pornire în timpul fiecărei încercări, iar pentru anumite încercări, unul dintre delfini a fost reținut timp de cinci până la zece secunde, în timp ce celălalt a fost eliberat imediat. În cadrul testelor de eliberare întârziată, delfinii au trebuit să se bazeze exclusiv pe comunicarea vocală pentru a coordona apăsarea butonului.

Zgomotul subacvatic a afectat capacitatea de cooperare a delfinilor

Cercetătorii au descoperit că, atunci când un a emis un zgomot din ce în ce mai ridicat, ambii delfini au compensat prin modificarea volumului și a lungimii apelurilor lor pentru a coordona apăsarea butonului. De la cel mai mic la cel mai mare nivel de zgomot, rata de succes a delfinilor a scăzut de la 85% la 62,5%.

Delfinii nu numai că și-au schimbat chemările, dar și-au schimbat și limbajul corpului. Pe măsură ce nivelul zgomotului a crescut, delfinii s-au reorientat mai mult, astfel încât să ajungă unul în fața celuilalt și, de asemenea, au fost mai predispuși să înoate spre cealaltă parte a lagunei pentru a fi mai aproape.

„Acest lucru ne arată că, în ciuda faptului că au folosit aceste mecanisme compensatorii, comunicarea lor a fost afectată de zgomot. Lucrarea noastră arată că, în ciuda încercărilor lor de a compensa și a faptului că sunt foarte motivați și că știu atât de bine această sarcină de cooperare, zgomotul le-a afectat totuși capacitatea de a se coordona cu succes”, spune Sørensen.

Abilitățile de vânătoare și reproducere, afectate de o comunicare deficitară

Deși această cercetare a fost efectuată pe delfini care trăiesc în îngrijirea oamenilor, zgomotul provenit din activități umane poate avea efecte dăunătoare și asupra delfinilor sălbatici.

„Lucrarea noastră arată că aceste ajustări nu sunt neapărat suficiente pentru a depăși efectele negative ale zgomotului asupra comunicării între indivizi”, spune King. Deoarece delfinii se bazează pe abilitățile lor de comunicare pentru a vâna și a se reproduce cu succes, nivelurile de zgomot pot afecta comportamentele acestora, care, la rândul lor, .

articolul original.

O provincie din Canada încearcă dezincriminarea drogurilor puternice

1 February 2023 at 07:00
image

Provincia canadiană British Columbia începe un experiment, primul din țară, de dezincriminare a posesiei de cantități mici de droguri puternice, cum ar fi cocaina și heroina, scrie BBC.

Adulții pot deține până la 2,5 g de astfel de droguri, precum și metamfetamină, fentanil și morfină.

Guvernul federal al Canadei a aprobat cererea provinciei de pe coasta de vest de a încerca acest experiment de trei ani.

Cei prinși vor fi informați despre serviciile de sănătate disponibile

Măsura vine după o politică similară în statul american Oregon, aflat în apropiere, care a dezincriminat drogurile dure în 2020.

Înaintea lansării proiectului pilot, oficialii și cei federali au prezentat regulile în cadrul derogării aprobate la nivel federal de la Legea privind drogurile și substanțele controlate.

În timp ce aceste substanțe vor rămâne ilegale, adulții găsiți în posesia unui total combinat de mai puțin de 2,5 g de droguri nu vor fi arestați, acuzați și nu li se vor confisca substanțele. În schimb, li se vor oferi informații despre serviciile sociale și de sănătate disponibile.

Aproximativ 10.000 de locuitori au murit din cauza supradozelor de droguri

Recent, ministrul federal al sănătății mintale și al dependenței, Carolyn Bennett, a calificat această măsură drept „o schimbare monumentală în politica în domeniul drogurilor, care favorizează încurajarea relațiilor de încredere și de sprijin în cadrul serviciilor sociale și de sănătate în detrimentul unei criminalizări suplimentare”.

Aproximativ 10.000 de locuitori au murit din cauza de când Columbia Britanică a declarat drogurile ca fiind o urgență de sănătate publică în 2016, au declarat oficialii.

articolul original.

Țări din Europa ieftinesc transportul public în comun, ca o încurajare a alegerii acestora

1 February 2023 at 06:00
image

Germania va introduce un bilet lunar ieftin la nivel naţional de la 1 mai pentru a încuraja utilizarea transpor­tului public şi a reduce costurile pen­tru cetăţeni, relatează Bloomberg.

Pentru 49 de euro, consumatorii vor putea călători cu trenurile, me­trourile, tramvaiele şi autobuzele re­gio­nale în întreaga ţară. Schema este parte a eforturilor ţării de reducere a emisiilor de carbon din sectorul trans­porturilor, bazându-se pe expe­ri­enţele cu un bilet ultraieftin de 9 euro lansat în vara trecută. Acesta s-a dovedit extrem de popular în rândul germanilor care se confruntă în continuare cu o inflaţie ridicată alimentată de criza energiei.

Biletele vor intra la vânzare încă din 3 aprilie.

Încurajarea folosirii mijloacelor de transport în comun, o măsură tot mai abordată

În Marea Britanie, biletele de autobuz în multe zone din Anglia costă acum nu mai mult de două lire, notează Euronews. Schema susţinută de guvern are drept obiectiv să încu­rajeze oamenii să folosească trans­portul public în detrimentul maşi­nilor personale.

Departamentul de Transport a sa­lutat schema ca modalitate de a ajuta industria să-şi revină de pe urma pandemiei, aceasta fiind de asemenea aşteptată să reducă emi­siile la nivel naţional.

Deşi activiştii de mediu au lăudat schema, aceasta păleşte în faţa unor măsuri mult mai ambiţioase din Europa.

Un acces echitabil pentru cei cu venituri scăzute

În Spania, guvernul a introdus călătoriile gratuite cu trenul pe ma­joritatea rutelor scurte şi medii anul trecut. Schema a fost acum extinsă la serviciile autobuzelor intercity. Pre­mierul Pedro Sanchez susţine că mă­sura îi va ajuta pe oameni în timpul crizei .

În Irlanda, transportul public a fost ieftinit din 16 mai anul trecut, pentru prima dată în aproape trei sferturi de secol, ca parte a unui plan de reducere a costurilor de trai şi în­curajare a transportului sustenabil. Tot în mai anul trecut, Italia a in­trodus un bonus excepţional pentru transportul public ca parte a măsu­rilor de atenuare a impactului econo­mic al războiului din Ucraina.

În octombrie 2022, Malta a de­venit a doua ţară din lume care a fă­cut transportul public gratuit, potrivit cntraveler.com. Luxemburgul a fost prima ţară care a renunţat la bilete în 2020, iar mai multe zeci de oraşe europene au procedat la fel în mod independent.

Unul dintre factorii din spatele acestei tendinţe de a face transportul public mai ieftin sau gratuit este sustenabilitatea. Dincolo de acesta, susţinătorii spun că astfel de măsuri poziţionează transportul ca bun pu­blic, asigurând un acces mai echitabil pentru cei cu venituri scăzute.

Gratuitatea biletelor, o opțiune aparentă

Alte beneficii ale măsurilor includ susţinerea cetăţenilor europeni în faţa inflaţiei şi costurilor în creştere ale energiei.

Criticii se îndoiesc însă că măsurile au rezultatul pretins. Mohamed Mezghani, secretar general al International Association of Public Transport, susţine că nu preţul biletelor primează neapărat când vine vorba de alegerea transportului public, ci siguranţa, promptitudinea şi curăţenia.

Există mai apoi şi problema majoră a finanţării. Deşi pentru cetăţeni, biletele trebuie plătite cumva, fie prin impozite, fie de operator, reţea sau oraş.

articolul original.
❌