ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 September 2022Ultimele Stiri

Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte 20 rănite, inclusiv copii, într-un atac armat într-o şcoală din Rusia

26 September 2022 at 12:48
image

Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte 20 rănite, inclusiv copii, într-un atac armat într-o şcoală din Ijevsk, capitala Republicii Udmurtia, anunţă luni Ministerul rus de Interne.

“În acest stadiu, ştim despre şase morţi şi 20 de răniţi”, anunţă într-o postare pe Telegram ministerul. “Poliţiştii au găsit corpul bărbatului care a deschis focul. Potrivit informaţiilor noastre, el s-a sinucis”, adaugă el.

Guvernatorul regiunii a anunţat anterior că “între victime” se află copii şi că un paznic a fost ucis în atac.

El a făcut aceste declaraţii în faţa Şcolii nr. 88 din Ijevsk, unde a avut loc atacul armat. În spatele său se vedea personal medical intrând în fugă în clădire. “O persoană neidentificată a intrat în şcoală” şi “l-a ucis pe paznic”, după care a deschis focul în instituţie asupra copiilor, a spus el.

Atac armat într-o şcoală din Rusia

Ijevsk, un oraş cu aproape 650.000 de locuitori, este capitala Republicii Udmutia, situată în centrul Rusiei, imediat la vest de Maivul Ural, care desparte Rusia europeană de cea asiatică.

Odinioară extrem de rare, atacuri armate sângeroase, mai ales în şcoli, tind să devină tot mai numeroase în Rusia, de câţiva ani.

Preşedintele rus Vladimir Putin a tras un semnal de alarmă cu privire la acest lucru şi denunţă un fenomen importat din Statele Unite şi un efect pervers al globalizării.

articolul original.

Viitorul psihiatriei românești se discută în aceste zile la Iași

26 September 2022 at 12:42
image

Viitorul psihiatriei românești se discută în aceste zile la Iași

Luni, 26 septembrie, au început la Iași „Zilele Institutului de Psihiatrie Socola Iași”, o manifestare cu o bogată tradiție medicală, care și-a propus să vină, și în acest an, cu noi perspective și abordări în psihiatrie, dar și cu propuneri concrete care să schimbe din punct de vedere legislativ și practic viitorul psihiatriei românești.

Timp de o săptămână, până pe 1 octombrie, medici din diferite specialități (psihiatrie, neurologie, medicină de familie), dar și psihologi, fizioterapeuți, asistenți medicali și asistenți sociali vor participa la lucrările ediției din acest an a „Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola Iași”, care vor avea loc la Palas CongressHall și care vor fi transmise și ONLINE.

Manifestarea va juca un rol esențial în stabilirea viitorului psihiatriei românești, deoarece, la inițiativa managerului Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași și în urma dezbaterilor care vor avea loc vineri, 30 septembrie, cu managerii de spitale de psihiatrie din țară, se vor face propuneri concrete de schimbare a legii sănătății mintale. „Vorbim despre o lege care nu a mai fost modificată din anul 2002, o lege care, din punctul nostru de vedere, trebuie adaptată nevoilor societății contemporane. Modificările pe care le vom propune vor veni în primul rând în sprijinul pacientului psihiatric, dar vor avea în vedere și o serie de schimbări legate de funcționarea spitalelor de psihiatrie”, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Citeste si Zilele Institutului de Psihiatrie Socola, prilej pentru desfasurarea primului HUB de promovare a sanatatii mintale

Viitorul psihiatriei românești se discută în aceste zile la Iași

Tot pe data de 30 septembrie și tot ca elemente de noutate, dar de o importanță majoră în contextul contemporan, în cadrul Zilelor Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași va fi operaționalizat primul HUB de promovare a sănătății mintale și se va lansa proiectul „Accesabilitate și mobilitate în psihiatrie”, cel mai amplu proiect de creștere a accesibilității populației la serviciile medicale psihiatrice Acest proiect presupune formarea unor echipe mobile de specialiști (medic psihiatru, psiholog, asistent medical, asistent social și medic rezident psihiatru),care să se deplaseze, într-o primă fază, în toate comunele județului Iași pentru a urmări evoluția pacienților aflați deja în evidențele Institutului, dar și pentru a oferi sprijin celor care nu au putut beneficia până acum de îndrumare și/sau tratament în specialitatea psihiatrie.

„Este un proiect complex, dar care poate aduce beneficii majore pentru sănătatea populației din comunele județului Iași. În același timp, proiectul își propune să ofere o anumită siguranță pentru întreaga comunitate, ajutând la prevenirea unor incidente generate de lipsa tratamentului de specialitate sau de întreruperea acestuia.Ulterior, cu sprijinul ministerului Sănătății, dorim să extindem accesibilitatea la tratamentul psihiatric la nivelul populației din toate localitățile Regiunii de Nord-Est a României”, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre.

Premieră națională la Socola! Va funcționa un hub de promovare a sănătăţii mintale

117 ani de istorie de educație medicală

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași aniversează, așadar, în perioada 26 septembrie – 01 octombrie 2022, 117 ani de istorie de educație medicală de calitate prin organizarea a trei manifestări evaluate cu credite EMC (Educație Medicală Continuă) de Colegiul Medicilor din România și Colegiul Psihologilor din România.

Manifestările au debutat așadar cu Școala de Vară – „Repere Interdisciplinare în Psihiatrie”, ediția a-VI-a (perioada 26 – 27 septembrie), și vor continua cu temele Cursului preconferință „Sănătatea mintală și echipa terapeutică”– 28 septembrie 2022.

Viitorul psihiatriei românești se discută în aceste zile la Iași

Conferința Națională „Tradiția în progresul învățământului și cercetării”, punctul central al manifestărilor prilejuite de „Zilele Institutului de Psihiatrie Socola Iași”,va avea deschiderea oficială joi, 29 septembrie, la Palas CongressHall, la ora 19:00, iar lucrările sale se vor derula în perioada 29 septembrie – 01 octombrie 2022. Tot în seara de joi va fi lansată cartea „Socola – Destinul șoimului hoinar”, scrisă de prof.dr. Călin Scripcaru, fost manager al Institutului și unul dintre finii cunoscători ai istoriei acestei unități medicale cu o tradiție incontestabilă.

Așadar, de-a lungul unei săptămâni de lucrări științifice, lectori din țară și din străinătate vor dezbate teme novatoare privind abordarea holistică a pacientului, cu efecte benefice asupra stării de sănătate și cu un impact major în ceea ce privește reintegrarea socială. Dintre cei aproximativ 100 de lectori invitați, îi putem aminti pe: prof.dr. Michael Davidson (SUA), prof.dr. Ion Coșciug (R. Moldova), prof.dr. Valentin Oprea (R. Moldova), dr. Claudia Antal-Calciu (Marea Britanie), acad. prof. dr. Vasile Chiriță (Iași), prof.dr. Adela Magdalena Ciobanu (București), prof.dr. Mirela Manea (București), acad. prof. dr. Sorin Riga (București), prof.dr. Ioana Micluția (Cluj), prof.dr. Sebastian Cozma (Iași), prof.dr. Elena Toader (Iași), prof.dr. Cristinel Ștefănescu (Iași), conf.dr. Anton Knieling (Iași), conf.dr. Ionuț Nistor (Iași).

Principalele teme care vor fi prezentate în acest an

Dintre principalele teme care vor fi prezentate în acest an putem nota „Trecerea de la normalitate, anormalitate, boală psihică”, „Psihogeneza, traumatismul psihic, stresul și viața psihică-profilaxie și combatere”, „Managementul conflictului”, „Aspecte speciale ale igienei mintale”, „Psihoigiena bolilor somatice”, „Profilaxia comportamentului adictiv”, „Particularitățile recuperării psihiatrice” sau „Familia – primul promotor al igienei mintale prin decretarea sa ca primă instituție socială”.

„În 117 ani de istorie, Spitalul Socola s-a identificat nu numai cu destinul pacienților psihiatrici, ci cu însăși istoria Iașului. Iar acest lucru ne obligă, pe noi cei de astăzi, să ducem mai departe efervescența spirituală și științifică născută în dulcele târg al Ieșilor, pe frumoasele coline ale Buciumului”, a mai spus managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Lucrările științifice din cadrul Zilelor Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași sunt organizate, ca în fiecare an, sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, alături de Academia Română și Colegiul Medicilor din România, precum și cu susținerea Colegiului Psihologilor din România, a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și a Colegiului Asistenților Sociali din România. Materialele prezentate în acest context vor fi integrate într-un volum cu ISBN.

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași

Departamentul Relații cu Publicul

articolul original.

Polițiștii ieșeni au găsit-o moartă într-o pădure pe femeie de 66 de ani dispăruta duminică

26 September 2022 at 12:23
image

AȚI VĂZUT-O? Poliţiştii ieşeni căutau o femeie de 66 de ani care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. În urma căutărilor efectuate, femeia a fost găsită, din nefericire decedată. Nu prezintă urme vizibile de violență pe corp.

A fost dispusă necropsia pentru stabilirea cauzei decesului.

Citeste si AȚI VĂZUT-O? Poliţiştii ieşeni caută o femeie, de 66 de ani care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit

Știrea inițială:

AȚI VĂZUT-O? Poliţiştii ieşeni caută o femeie, de 66 de ani care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Persoanele care deţin informaţii care să ajute la găsirea acesteia sunt rugate să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie sau să sune la numărul de urgenţă 112.

La data de 24 septembrie a.c., poliţiştii Secției nr. 6 Poliție Rurală Pașcani au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la data de 24 septembrie a.c., DUCA ROZA în vârstă de 66 de ani a plecat de la domiciliul, din localitatea Humosu, comuna Sirețel și nu a mai revenit.

Persoanele care deţin informaţii care pot conduce la găsirea acesteia sunt rugate să apeleze serviciul unic de urgenţă 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Mazda anunţă că încheie producţia de maşini în Rusia

25 September 2022 at 13:24
image

Mazda anunţă că încheie producţia de maşini în Rusia!

Mazda Motor Corp discută cu societatea sa mixtă din Rusia încheierea producţiei de maşini în această ţară, după ce invadarea Ucrainei a provocat perturbări în lanţurile de aprovizionare, au declarat duminică pentru Kyodo surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Producătorul auto nipon a oprit în martie exporturile de componente auto către fabrica sa din oraşul Vladivostok, gestionată împreună cu producătorul local Sollers, şi a suspendat operaţiunile la această uzină.

Din 2012, unitatea a produs vehicule pentru piaţa rusă, inclusiv popularul Mazda CX-5.

Săptămâna aceasta, Toyota, care a oprit în martie operaţiunile la fabrica sa din Sankt Petersburg din cauza perturbărilor în lanţurile de aprovizionare, a devenit primul mare producătorul auto nipon care a anunţat că nu va mai produce în Rusia automobile.

Şi Nissan informase recent că va extinde cu încă trei luni suspendarea producţiei la fabrica sa din Sankt Petersburg, Rusia, până la finalul lunii decembrie.

Uzina, care a fost oprită din martie, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, urma iniţial să se redeschidă la finalul lunii septembrie.

Mazda anunţă că încheie producţia de maşini în Rusia

„Producţia este suspendată la Sankt Petersburg până la finalul lunii decembrie iar angajaţii au fost informaţi. Continuăm să monitorizăm cu atenţie situaţia şi vom lua deciziile care se impun”, a precizat un purtător de cuvânt al Nissan.

Deja, Nissan suspendase exporturile de vehicule către Rusia, după ce conflictul cu Ucraina a sporit riscurile logistice.

Partenerul de alianţă al Nissan – grupul auto francez Renault – a fost nevoit ca în luna mai să îşi vândă activele către statul rus, prima naţionalizare de amploare încheiată în Rusia după lansarea ofensivei din Ucraina.

Pe lângă vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la Avtovaz, grupul auto francez Renault şi-a vândut şi propria uzină din apropiere de Moscova, unde sunt produse automobile Renault şi Nissan, către Primăria capitalei Rusiei. Între timp, celebrul logo al Renault a fost înlăturat de pe faţada uzinei.

Renault şi Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deţine 44,3% dintre acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% dintre acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault – Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

Sursa: AGERPRES

articolul original.

AȚI VĂZUT-O? Poliţiştii ieşeni caută o femeie, de 66 de ani care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit

25 September 2022 at 13:20
image

AȚI VĂZUT-O? Poliţiştii ieşeni caută o femeie, de 66 de ani care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

Persoanele care deţin informaţii care să ajute la găsirea acesteia sunt rugate să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie sau să sune la numărul de urgenţă 112.

La data de 24 septembrie a.c., poliţiştii Secției nr. 6 Poliție Rurală Pașcani au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la data de 24 septembrie a.c., DUCA ROZA în vârstă de 66 de ani a plecat de la domiciliul, din localitatea Humosu, comuna Sirețel și nu a mai revenit.

Persoanele care deţin informaţii care pot conduce la găsirea acesteia sunt rugate să apeleze serviciul unic de urgenţă 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie.

articolul original.

Mesaj RO-Alert pentru a semnala prezenţa unui zimbru în localitatea Târpeşti

25 September 2022 at 12:58
image

ISU Neamţ a transmis, duminică, un mesaj de avertizare pentru a semnala prezenţa unui zimbru în localitatea Târpeşti.

”La ora 11:52 a fost semnalată prezenţa unui zimbru în localitatea Târpeşti din comuna Petricani”, a transmis, duminică, ISU Neamţ. 

Sursa citată a precizat că ISU a transmis mesaj RO-Alert cetăţenilor din zona în care a fost observat animalul.

articolul original.

O fotografie cu locul de veci al reginei Elisabeta, în capela regală din Windsor

25 September 2022 at 09:57
image

Palatul Buckingham a publicat sâmbătă o fotografie cu locul de veci al reginei Elisabeta, în capela regală din Windsor, în care apare o lespede funerară cu numele ei și al părinților ei, precum și al soțului ei, prințul Philip.

Piatra, realizată din marmură neagră belgiană, se află în Capela memorială Regele George al VI-lea, pe care regina Elisabeta a comandat-o în 1962 ca loc de înmormântare pentru George al VI-lea, tatăl ei. Regina a fost înmormântată acolo luni, scrie Reuters.

Pe piatră scrie „George VI 1895-1952 / Elizabeth 1900-2002” pe primele două rânduri, apoi „Elizabeth II 1926-2022 / Philip 1921-2021”.

Sora reginei Elisabeta, prințesa Margaret, este, de asemenea, înmormântată la capela, la Castelul Windsor, la vest de Londra.

Elisabeta a murit pe 8 septembrie la Castelul Balmoral, după 70 de ani pe tron.

articolul original.

Un tânăr de 25 de ani a murit după ce a condus cu 180 km/h

25 September 2022 at 09:48
image

Un tânăr de 25 de ani a murit, duminică dimineaţă, într-un accident petrecut pe Calea Moţilor din Cluj-Napoca.

”Pompierii din cadrul Detaşamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineaţă la un grav accident rutier petrecut pe Calea Moţilor din Cluj-Napoca. Apelul de urgenţă a venit la ora 6:18, iar la faţa locului s-au deplasat două autospeciale, precum şi un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă. Ulterior, în sprijin a venit şi o autospecială cu modul de descarcerare de la Detaşamentul 1”, a transmis, duminică, ISU Cluj. 

Sursa citată a precizat că, în momentul în care pompierii au ajuns la faţa locului, aceştia au găsit un autoturism puternic avariat.

”Înăuntru se afla un bărbat încarcerat, care prezenta leziuni incompatibile cu viaţa. Drept urmare, nu s-au mai putut aplica manevre de resuscitare”, a mai precizat ISU Cluj. 

Victima este un tânăr în vârstă de 25 de ani. Potrivit unor surse judiciare, el circula cu 180 de km la oră în momentul impactului.

articolul original.

EVENIMENTELE DE SĂRBĂTORILE IAȘULUI ȘI PROGRAMUL ÎN ACELE ZILE

25 September 2022 at 09:03
image

EVENIMENTELE DE SĂRBĂTORILE IAȘULUI ȘI PROGRAMUL ÎN ACELE ZILE! Celebrarea religioasă a Sfintei Cuvioase Parascheva de pe 14 octombrie va fi completată de o serie de manifestări cu caracter laic (conferințe, evenimente sportive, târguri, spectacole, foc de artificii, evenimente artistice etc.) care dau o notă de sărbătoare întregului oraș.

Primăria Municipiului Iași va asigura transmiterea televizată a evenimentului religios și va organiza evenimentele caritabile devenite tradiționale, precum Ceaiul Pelerinilor și Masa Pelerinilor. Municipalitatea va organiza o serie de manifestări comerciale, cum ar fi Târgul de Toamnă, Sărbătoarea Vinului și Parcul de Distracții, în urma cărora sunt estimate a fi realizate venituri de circa 1.500.000 de lei.

EVENIMENTELE DE SĂRBĂTORILE IAȘULUI ȘI PROGRAMUL ÎN ACELE ZILE

În data de 15 octombrie în Piața Palatului Culturii va fi organizat un concert de muzică populară românească intitulat „Iașul în sărbătoare”, urmat de spectacolul omagial „Încoronarea Regelui 100”, dedicat centenarului încoronării Regelui Ferdinand I al României și Reginei Maria a României.

Cu această ocazie, municipalitatea va lansa și introduce în circulație emisiunea de mărci poștale „Regii României Mari”. În cadrul aceluiași eveniment, va avea loc vizionarea filmului documentar „Regele Mihai: drumul către casă”, realizat de producătorul american John Florescu.

De asemenea, în cursul serii de 15 octombrie va fi organizat și tradiționalul concert, urmat de focuri de artificii.

Alte evenimente programate în cadrul Sărbătorilor Iașului sunt lansarea cărții „Cvartetul Voces – Destinul excelenței”, apărute la Editura Junimea, „Întâlnirea alianței de universități europene EC2U”, competiția „Integrare europeană prin sport”, Conferința „Cybershare – provocări în domeniul securității energetice”, Festivalul Muzicii Românești etc.

Bugetul propus pentru desfășurarea evenimentelor publice organizate cu ocazia Sărbătorilor Iașului este de 1.198.000 de lei.

Sursa: radiohit

articolul original.

VIDEO ȘOCANT! Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf s-au bătut în fața vilei de la Snagov

24 September 2022 at 12:59
image

Impresara Anamaria Prodan și fostul ei soț, Laurențiu Reghecampf, s-au bătut în fața vilei de la Snagov, arată imaginile difuzate sâmbătă, 24 septembrie, de Realitatea Plus.

În secvențele filmate cu telefonul mobil se vede cum Reghecampf și fosta lui soție își împart pumni. Imaginile video sunt editate și nu surprind începutul conflictului, dar în cele 16 secunde se poate vedea o parte din bătaia de la Snagov, în care Reghecampf o lovește pe Anamaria Prodan, iar aceasta ripostează.

Anamaria Prodan a declarat pentru Libertatea că fostul ei soț era sub influența băuturilor alcoolice și că a lovit-o, iar ea a încercat să se apere pe ea și pe copil. Contactat de ziar, Laurențiu Reghecampf a negat că lovit-o și a adăugat că „o să se clarifice orice a spus”. Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf s-au despărțit în 2021 după un mariaj care a durat 15 ani. Tehnicianul e implicat într-o relație cu Corina, o tânără de 29 de ani cu care are un copil.

articolul original.

L-AȚI VĂZUT? Poliţiştii ieşeni caută un minor, de 13 ani care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

24 September 2022 at 12:24

L-AȚI VĂZUT? Poliţiştii ieşeni caută un minor, de 13 ani care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care deţin informaţii care să ajute la găsirea acestuia sunt rugate să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie sau să sune la numărul de urgenţă 112.

La data de 23 septembrie a.c., poliţiştii ieșeni au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la data de 22 septembrie a.c., CIREȘ CRISTIAN-ROBERT, în vârstă de 13 ani a plecat de la domiciliul, din localitatea Buhalnița, comuna Ceplenița și nu a mai revenit.

Semnalmentele minorului: înălţime 1,60 m, păr șaten, tuns scurt, ochi căprui.

La data plecării, acesta era îmbrăcat un hanorac negru cu imprimeu galben în zona pieptului, pantaloni sport negri și era încălțat cu pantofi sport negri.

*Persoanele care deţin informaţii care pot conduce la găsirea acestuia sunt rugate să apeleze serviciul unic de urgenţă 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie.*

articolul original.

Comandantul Aeroclubului Iaşi a murit în timpului unui antrenament în Polonia

24 September 2022 at 08:11
image

Un paraşutist român şi-a pierdut viaţa într-un cumplit accident, în timpul unui antrenament în Polonia.

Accidentul a avut loc vineri dimineață în Longinówka, lângă Piotrków Trybunalski. În timpul săriturii, Sorin Constantin, şeful Aerodromului din Iaşi, în vârstă de 49 de ani, a murit, după ce paraşuta sa s-a încurcat de o alta a unui altui săritor. Cel din urmă, un polonez, a ajuns al spital în stare gravă.

Li s-au încurcat paraşutele

Constatările preliminare arată că în acea zi se antrenau 16 săritori. Nouă au sărit din avion, chiar înainte de accident. Patru în aer au creat o formațiune. Dintre cei patru, doar doi au aterizat în siguranță, informează reporterul Observator Clara Mihociu.

Vestea morţii lui Sorin Constantin E, cu o vastă experienţă în domeniu şi peste 4.000 de salturi, i-a şocat pe colegi. „Sorin Constantin E. s-a stins din viață într-un tragic accident de parasutism, în Polonia, unde se antrena pentru a pune voalura tricoloră într-o formație care intenționa să stabilească un nou record european. Comandant al Aeroclubului Teritorial Iași, instructor de parașutism cu toate calificarile și o experiență de peste 4000 de salturi, coordonatorul Lotului Național de Parașutism – lucru relativ pe cupolă, unul dintre membrii fondatori ai formației demonstrative Blue Wings, a fost mereu un model de profesionalism pentru toți cei din jur. Dumnezeu sa il ierte si să îl odihnească în pace!”, se arată pe pagina de Facebook „Parașutiștii la ei acasã.SKYDIVE”. 

articolul original.

Un pompier care şi-a salvat vecinii dintr-un incendiu, le oferă acum găzduire în propria locuinţă

24 September 2022 at 08:01
image

Un pompier şi paramedic din cadrul ISU „Petrodava” Neamţ, care şi-a salvat vecinii dintr-un incendiu care le-a distrus casa, le oferă acum găzduire în propria locuinţă.

Plutonierul adjutant şef Ciprian Manoliu este vecin cu familia la care a izbucnit incendiul, în noaptea de joi spre vineri, şi, după ce a sunat la 112, a intervenit pentru a-i evacua din locuinţă pe cei doi adulţi şi trei copii.

„Forţele şi mijloacele de intervenţie alocate la locul evenimentului au acţionat pentru lichidarea incendiului, care a produs importante pagube materiale şi care ar fi putut provoca şi pierderi de vieţi omeneşti. De dimineaţă, Ciprian şi alţi vecini inimoşi au început să lucreze pentru îndepărtarea urmelor dezastrului provocat de incendiu. Mai mult de atât, fără să stea pe gânduri, colegul nostru a primit în casa sa membrii familiei afectate. Astfel de colegi fac cinste armei pe care o slujesc şi, încă o dată, ni se confirmă că pompierii şi-au ales meseria cu sufletul”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU „Petrodava” Neamţ, locotenentul Irina Popa.

Proprietara casei unde a izbucnit incendiul, o femeie în vârstă de 33 ani, însărcinată în luna a opta, a suferit un atac de panică şi uşoare intoxicaţii cu fum.

Aceasta a fost preluată de echipajul SMURD şi a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe Piatra-Neamţ.

În urma incendiului au ars acoperişul şi mansarda unei case pe o suprafaţă de aproximativ 250 metri pătraţi, bunurile materiale aflate în camerele de la mansardă şi într-o cameră de la parter, documente, un autoturism parcat într-un garaj de lângă casă şi acoperişul unei case învecinate, pe o suprafaţă de 100 metri pătraţi.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită de pompieri ca fiind un scurtcircuit produs la autoturism. AGERPRES/

articolul original.

Cei doi soți de 89 de ani, care s-au aruncat de la etajul 7 al blocului au lăsat un mesaj de adio! El a fost secretar de stat

24 September 2022 at 07:50
image

Cei doi soți de 89 de ani, care s-au aruncat de la etajul 7 al blocului au lăsat un mesaj de adio! El a fost secretar de stat.

Bărbatul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 al blocului în care locuiau a fost secretar de stat în guvernul Văcăroiu, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro. El a făcut parte din Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, în perioada 17 decembrie 1992 – 11 decembrie 1996.

În buzunarul bătrânului, polițiștii au găsit un bilet de adio în care scria că el și soția sa nu mai vor să fie o povară pentru copilul lor. Fiul celor doi bătrâni lucrează la Bruxelles.

Reamintim că bătrânii de 89 de ani, soț și soție, s-au aruncat vineri de la etajul 7 al blocului în care locuiau, în București, în jurul orei 12:10.

Cei doi erau îngrijiți de o femeie care în momentul tragediei era plecată la cumpărături.

articolul original.

Şi-a împuşcat rivalul în dragoste de trei ori în plină stradă, în Baia Mare. Acesta a venit tocmai din din Italia ca să se răzbune

24 September 2022 at 07:18
image

Şi-a împuşcat rivalul în dragoste de trei ori în plină stradă, în Baia Mare! O dragoste neîmpărtăşită şi gelozia dusă la extrem l-au făcut pe un bărbat să îşi împuşte rivalul de trei ori. Totul s-a petrecut seara trecută în Baia Mare, în plină stradă. Agresorul şi-ar fi pregătit planul.

Bărbatul se afla în Italia când a aflat că iubita lui se întâlneşte cu altcineva. Şi-a cumpărat bilet de avion, a aterizat în Cluj-Napoca, şi-a închiriat maşină şi a plecat spre municipiul Baia Mare. 

Pe strada Luminişului s-a întâlnit cu iubita sa şi cu noul său rival. Fără să stea prea mult pe gânduri, a scos un pistol şi l-a împuşcat pe individ de trei ori. A vrut apoi să îşi împuşte şi iubita, însă arma s-a blocat. 

Atunci, agresorul a urcat în maşină şi a fugit spre Centrul Vechi. Acolo, a oprit pe un pod şi a aruncat arma în râul Săsar. A fost reţinut însă la scurt timp de poliţişti şi dus la secţie. Victima sa a ajuns la spital într-o stare foarte gravă, iar medicii se luptă acum să-i salveze viaţa.

articolul original.

VIDEO! O maşină de poliţie a fost lovită în plin de o maşină de teren. Trei poliţişti au ajuns la spital

24 September 2022 at 06:37
image

O maşină de poliţie a fost lovită în plin de o maşină de teren! Trei poliţişti aflaţi într-o autospecială de serviciu au fost răniţi într-un accident petrecut pe Drumul Naţional 2D, în judeţul Vrancea.

În urma impactului, cele doua maşini ies de pe şosea. Autospeciala se răstoarnă în şanţul de la marginea drumului, iar cealaltă maşină se opreşte într-un gard. 

Doi dintre agenţi au fost transportaţi la spital, iar cel de-al treilea a primit îngrijiri medicale la faţa locului. Autospeciala implicată în accident aparţine serviciului Poliţia Animalelor, din cadrul IPJ Vrancea.

Video AICI.

articolul original.

Republica Moldova a majorat tarifele la gaze cu 27%

23 September 2022 at 17:10
image

Autoritatea de reglementare a gazelor din Republica Moldova a majorat vineri tarifele pentru consumatorii casnici cu 27%, la 29,27 lei moldoveneşti (1,51 dolari) pe metru cub, pentru a reflecta creşterea semnificativă a costurilor aprovizionării, de când Rusia a invadat Ucraina, transmite Reuters.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova este puternic dependentă de gazele ruseşti şi încearcă să-şi diversifice aprovizionarea, după controversele cu firma rusă Gazprom privind preţul şi temerile privind tăierea livrărilor.

Inflaţia ridicată şi creşterea facturilor de energie au determinat proteste în stradă duminica trecută, protestatarii cerând demisia preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pe care o acuză că nu a reuşit să negocieze cu Moscova un preţ mai rezonabil la gaze.

Compania de stat Moldovagaz anunţase marţi că a plătit pentru livrările din august şi urmează să plătească un avans de 50% pentru plata din septembrie, echivalentul a 33,89 milioane de dolari, deşi surse Reuters susţin că nu este sigur dacă există fondurile pentru această plată.

Tot marţi, vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, anunţase că au fost selectate şapte companii pentru asigurarea cantităţii de gaze pentru luna viitoare, dacă livrările de la Gazprom vor fi întrerupte.

Spînu, care a condus echipa de negociatori a Republicii Moldova cu Gazprom în timpul unui an în care preţurile au crescut semnificativ, a declarat la postul de televiziune al ţării că gigantul rus este „imprevizibil”.

Autorităţile de la Chişinău pot accesa suma de 300 milioane de euro pusă la dispoziţie de BERD în eventualitatea opririi livrărilor ruseşti, a explicat Spînu.

„Deocamdată am ales şapte companii. Gazprom nu este printre ele”, a adăugat oficialul.

Sursa: AGERPRES

articolul original.

Un bărbat în vârstă de 70 de ani este cercetat sub control judiciar după ce a agresat sexual o adolescentă de 15 ani

23 September 2022 at 17:05
image

Un bărbat în vârstă de 70 de ani este cercetat sub control judiciar după ce a agresat sexual o adolescentă de 15 ani, pe care a luat-o cu autoturismul la ieşire din Piteşti. Fata a scăpat după ce a început să ţipe atunci când bătrânul a început să o pipăie, bătrânul lăsând-o pe adolescentă pe traseu.

Potrivit datelor furnizate de Poliţia Judeţeană Argeş, bărbatul, care fusese reţinut de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Piteşti, a fost prezentat în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, care au dispus, vineri, cercetarea sub control judiciar.

Întâmplarea care a dus la cercetarea penală a bătrânului a avut loc a avut loc în 19 august, când bătrânul, care este din Piteşti, a luat în maşina sa, la ocazie, o adolescentă de 15 ani care a făcut semn la ieşirea din municipiu către localitatea Poiana Lacului.

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a agresat sexual o adolescentă de 15 ani

Pe drum, bărbatul a început să o pipăie pe adolescentă, însă aceasta s-a împotrivit şi a început să ţipe, moment în care bărbatul a tras pe dreapta şi a lăsat-o pe drum.

Fata a anunţat cele întâmplate, însă nu a putut da detalii cu privire la culoarea, marca autoturismului sau numărul de înmatriculare al acestuia. În urma unei anchete care a durat câteva săptămâni, bătrânul a fost identificat şi reţinut.

 Prin măsura preventivă, el are obligaţia de a nu se apropia şi de a nu lua legătura prin nicio modalitate cu persoana vătămată, respectiv de a nu transporta, cu autoturismul, fetei sau femei.

Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că atitudinea adolescentei care s-a împotrivit este foarte importantă în astfel de situaţii.

Sursa: ZDI

articolul original.

Designerul ieșean Andreea Tincu i-a transmis o replică lui Cătălin Botezatu în urma criticilor aduse ținutei Primei Doamne, Carmen Iohannis la funeraliile Reginei Elisabeta

23 September 2022 at 12:33

Designerul ieșean Andreea Tincu i-a transmis o replică lui Cătălin Botezatu în urma criticilor aduse ținutei Primei Doamne, Carmen Iohannis la funeraliile Reginei Elisabeta

Cătălin Botezatu a criticat aspru ținuta Primei Doamne, prezentă la funeraliile Reginei Elisabeta. Carmen Iohannis a avut două ținute create de către designerul ieșean Andreea Tincu, ambele fiind negre, sobre, de lungime potrivită, perfect accesorizate. Cu toate acestea, Botezatu a declarat ca fiind “inadmisibil” modul în care s-a prezentat Prima Doamnă.

Rochia de catifea are un decolteu mult prea mare. Inadmisibil! Un decolteu mult mai mic, de tip Jackie Onassis, ar fi fost mult mai potrivit contextului. Nici pălăria nu e deloc potrivită. Lungimea rochiei este corectă, dar ciorapul este mult prea mat. Iohannis, în schimb, este impecabil! În cazul celei de-a doua rochii, nu s-a respectat lungimea mânecii. Este o rochie foarte prost lucrată, are peste tot cute din cusătură, trage din toate cusăturile posibile, parcă e șifonată! Decolteul este nepermis unei astfel de ceremonii. Părul trebuia obligatoriu strâns și nu lăsat desfăcut! E inadmisibil!” a declarat Cătălin Botezatu.

Designerul ieșean i-a transmis acestuia o replică,

Designerul ieșean i-a transmis acestuia o replică, menită să lămurească situația cu toate ca având în vedere cele declarate presei, Cătălin Botezatu ar putea fi ușor bănuit că ar suferi de invidie profesională, Andreea Tincu fiind designerul preferat al Primei Doamne, mai ales in contextul in care evenimentul menționat a fost unul de interes mondial.

Decolteul Primei Doamne este absolut decent, chiar persoane din Familia Regală fiind de-a dreptul curajoase în această privință, după cum vedem în pozele atașate. Istoria evoluează, oamenii se schimbă, ne adresăm viitorului, nu rămânem etern tributari unui trecut. Suntem femei ale secolului XXI, avem dreptul să ne alegem ceea ce ne place și nu este corect să fim judecate după centimetri de material. Pălăria, accesoriu obligatoriu într-o ținută de acest gen, poate fi în stilul clasic, modern sau reinterpretată ușor avangardist. Vezi Jill Biden pentru exemplul cel mai grăitor.

Voaleta are mai multe dimensiuni, nu ar fi arătat foarte bine că toate doamnele să fie “învăluite” ca într-o colecție Margiela. Dress-ul transparent, eventual cu dungă fină, nu era tocmai variantă fericită, chiar dacă este deliciul prezentărilor de modă. E totuși o înmormântare. 100% dintre clientele mele poartă dress mat, nu aș putea să îți zic de ce nu vor dress transparent, cu luciu.

Dacă hainele nu apar în poze exact ca în studio, bănuiesc că știi și tu foarte bine. De cele mai multe ori, le așezăm la poze și punem cele mai bune lumini, ceea ce este cu siguranță avantajul studioului. Nu cred că mâneca de la sacoul lui Kate Middleton stă în realitate cu multe cute și a fost dat produsul la gata, fără probe. Știi și tu că pentru un designer, calitatea este foarte importantă.

În încheiere, am văzut că totuși ai apreciat lungimea rochiei, chiar dacă în cazul de față, se pare că trendul general a fost midi.

Mai mult, bănuiesc că ai fost mândru de faptul că Prima Doamna Carmen Iohannis a purtat un produs creat de un designer român, la un eveniment de o importanță mondială”, i-a transmis designerul Andreea Tincu lui Cătălin Botezatu.

Sursa: 24iasi.ro

articolul original.
❌