ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Nobel 2022: Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger, laureații premiului pentru Fizică | VIDEO

4 October 2022 at 10:01
image

Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger sunt laureații Premiului Nobel pentru Fizică 2022, conform Academiei Regale Suedeze de Științe. În 2021, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat celor trei cercetători Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi pentru activitatea lor de detaliere a rolului umanității în schimbările climatice.

„Pentru experimentele cu fotoni entanglați, stabilind încălcarea inegalităților Bell și deschizând calea științei informației cuantice”, comunică oficial The Nobel Prize pe canalul de Twitter al organizației.

BREAKING NEWS:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2022 #NobelPrize in Physics to Alain Aspect, John F. Clauser and Anton Zeilinger. pic.twitter.com/RI4CJv6JhZ

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2022

Urmărește LIVE acordarea Premiului Nobel 2022 pentru Fizică

WATCH LIVE: Join us for the 2022 Nobel Prize in Physics announcement.

Hear the breaking news first – see the live coverage from 11:45 CEST.

Where are you watching from?#NobelPrizehttps://t.co/kVbgdNDINE

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2022

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Sursa foto: Twitter / The Nobel Prize

Citește și: Nobel 2022: Svante Pääbo, câștigătorul premiului pentru Medicină. Expertul, unul dintre fondatorii paleogeneticii

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dr. Mihaela Bilic: „Programul alimentar de 3 mese pe zi cu 2 gustări este dedicat copiilor în creștere, nu adulților” | AUDIO

30 September 2022 at 17:19
image

Mihaela Bilic, gazda emisiunii Frecvența Gustului a dezbătut vineri, împreună cu ascultătorii Europa FM, ideea de program alimentar format din trei mese pe zi și două gustări. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a subliniat că un astfel de program de mese este dedicat copiilor în creștere, nu adulților.

„Să desființăm mitul cu trei mese pe zi plus două gustări pentru că, dragii mei, poate nu știați, acesta este un program de alimentație la copiii în creștere. Noi, ca adulți, nu avem nevoie de trei mese plus două gustări pentru că noi nu mai creștem. Mai rar cu mesele pentru că asta înseamnă să fii matur”, a spus Mihaela Bilic la Europa FM.

Mihaela Bilic: „La fiecare decadă de vârstă, reducem încă 15-20% din cantitatea de mâncare”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că la fiecare zece ani, reducem între 15 și 20% din numărul de calorii pentru a ne menține greutatea.

„La fiecare decadă de vârstă, la fiecare zece ani care trec mai trebuie să reducem încă 15-20% din cantitatea de mâncare, din numărul de calorii doar ca să ne menținem silueta. Asta face îmbătrânirea, asta face trecerea timpului, asta face lenevirea metabolismului. Este un fenomen natural”, a spus Mihaela Bilic la Europa FM, în emisiunea Frecvența Gustului.

Mhaela Bilic: „Nu știm să rezistăm prezenței mâncării”

Mai mult, medicul nutriționist spune că oamenii nu mai știu în prezent să reziste tentației de a mânca.

Am fost proiectați de natură să putem mânca non-stop. Aș spune că dacă avem mâncare în jurul nostru nu mai contează că mâncăm de cinci ori pe zi, de zece ori, ronțăim continuu – este o chestiune teribilă cu care ne confruntăm. Degeaba am fost noi proiectați să supraviețuim mâncând pentru că acum avem prea multă mâncare și, din păcate, ne îngrășăm. Nu știm să rezistăm prezenței mâncării”, a explicat Mihaela Bilic la Europa FM.

Urmărește aici emisiunea „Frecvența Gustului” cu Mihaela Bilic

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Dr. Mihaela Bilic: „Ca să mâncăm sănătos, avem nevoie în fiecare zi de 15 ingrediente diferite. Fructul e un desert, deci cu măsură” | VIDEO

articolul original.

Președintele Consiliului European: „Rusia se mobilizează pentru război. Noi trebuie să ne mobilizăm pentru a păstra pacea” | VIDEO

30 September 2022 at 14:57
image

Charles Michel, președintele Consiliului European, a transmis vineri, după ceremonia de anexare a teritoriilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson la Rusia, că acțiunea liderului de la Kremlin este „ilegală”. În plus, Charles Michel a mai spus că „trebuie, de asemenea, să ne mobilizăm – nu pentru război, ci mai degrabă pentru a păstra pacea”.

„Președintele Putin a decis anexara ilegală a teritoriilor rusești din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Iar această anexare este rezultatul unor referendumuri fictive. Este o escaladare periculoasă și iresponsabilă. Este gândită ca o etapă pentru intensificarea amenințării nucleare asupra întregii lumi.

Uniunea Europeană respinge fără echivoc și condamnă anexarea ilegală și nu o va recunoaște niciodată așa cum nu a recunoscut nici anexarea Crimeei din 2014. Încă o dată, Kremlinul calcă în picioare Carta Națiunilor Unite și ordinea internațională.

Vreau să le transmit ucrainenilor: Uniunea Europeană este și va rămâne fără nicio îndoială de partea voastră. Apărați integritatea teritorială a țării voastre, apărați viitorul copiilor voștri. Apărați valorile noastre universale, valorile noastre privind libertatea și demnitatea.

Vreau să trimit un mesaj și cetățenilor Uniunii Europene: Ucraina și ucrainenii sunt atacați. Are loc, de asemenea, o agresiune asupra libertăților noastre fundamentale și asupra principiilor noastre democratice”, a transmis Charles Michel.

My message to the EU citizens:
We must mobilise. Not for war. But to preserve peace, security and prosperity. Everyone has a role to play. #shamreferenda pic.twitter.com/zJL46cWHEG

— Charles Michel (@CharlesMichel) September 30, 2022

Charles Michel: „Rusia a lovit energetic Europa, nucleul sistemului nostru social și economic, iar efectul este sever”

„Rusia lansează rachete asupra Ucrainei. De asemenea, Rusia a lansat „racheta energiei” asupra Europei, nucleul sistemului nostru social și economic, iar efectul devastator este sever. Fiecare gospodărie din Europa este afectată de facturi la energie din ce în ce mai mari și bonuri de cumpărături cu sume din ce în ce mai mari.

Energia este scumpă și va avea un impact durabil asupra tuturor. Și tocmai de aceea, trebuie dezvoltată o nouă Uniune Energetică cu o strategie reală comună pentru că nu avem alternativă. Dacă ne dorim să garantăm siguranța furnizării, prețuri accesibile și tranziția climatică.

Azi trebuie să înțelegem cu toții că am pășit într-o nouă lume, o lume unde multe dintre punctele noastre de referință au fost întoarse pe dos. Trebuie să facem față situației cu claritate.

Rusia a decis o mobilizare masivă pentru a-și mări eforturile de război de zeci de ori, iar noi, europenii, trebuie, de asemenea, să ne mobilizăm – nu pentru război, ci mai degrabă pentru a păstra pacea, pentru a ne proteja securitatea și pentru a le garanta copiilor noștri un viitor.

Oameni, companii, lideri sociali și politici, noi toți, totți avem o responsabilitate și un rol. suntem puternici. Haideți să rămânem împreună, aliați. Uniunea Europeană ia măsuri. Uniunea Europeană oferă protecție prin toate mijloacele necesare. Ne vom mobiliza împreună și nimeni nu va fi lăsat în urmă”,a mai spus Charles Michel.

Sursa foto: Captura foto / Twitter / Charles Michel

Citește și: Ucraina a depus oficial cerere de aderare la NATO

articolul original.

Ucraina a depus oficial cerere de aderare la NATO

30 September 2022 at 14:23
image

Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a depus oficial cerere de aderare la NATO.

De facto, ne-am făcut deja loc în NATO. De facto, am dovedit deja că respectăm standardele Alianței. Acestea sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre.

Avem încredere unii în alții, ne ajutăm reciproc și ne protejăm reciproc. Aceasta este ceea ce este o Alianță.

De facto. Astăzi, Ucraina depune o cerere pentru a face acest de-jure. Urmând o procedură care se potrivește cu importanța pe care o acordăm protejării întregii noastre comunități. Într-un ordin accelerat.

Facem pasul nostru definitoriu prin semnarea cererii de aderare a Ucrainei la NATO într-o manieră accelerată”, a transmis Volodimir Zelenski.

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Citește și: Vladimir Putin: „Oamenii din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri pentru totdeauna” | VIDEO

articolul original.

Reacția României la discursul lui Vladimir Putin: „Referendumurile nu produc niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional”

30 September 2022 at 14:01
image

Imediat după discursul susținut de liderul de la Kremlin în care anunță anexarea celor patru teritorii ucrainene – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie – Klaus Iohannis, Guvernul României și Bogdan Aurescu au reacționat transmițând că acțiunile Rusiei sunt ilegale și nu vor fi recunoscute. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că „Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora”.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe

„România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor „acorduri de intrare în componența Federației Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Aceste „acorduri” ilegale și ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran și reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situații.

Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora, în special în ceea ce privește operarea vreunei modificări în privința apartenenței teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina.

Ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU. Federația Rusă acționează contrar tuturor responsabilităților pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii și securității internaționale.

România reamintește faptul că nicio achiziție teritorială bazată pe încălcarea dreptului internațional nu poate fi recunoscută și reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, precum și pentru integritatea teritorială a acestui stat în granițele sale recunoscute internațional”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Reacția lui Bogdan Aurescu

„Anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia, ilegală și ilegitimă, în urma referendumului și a agresiunii ilegale – trebuie să fie respinsă 100% de comunitatea internațională”, a transmis Bogdan Aurescu.

The illegal&illegitimate annexation of UA territories by RU, following the sham „referenda”& illegal aggression,must be fully rejected by international community. We condemn it & all escalations & reaffirm our enduring support for 🇺🇦sovereignty&territorial integrity @DmytroKuleba https://t.co/dPjVt4LtWg

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) September 30, 2022

Reacția Guvernului României

„România continuă să sprijine Ucraina în lupta împotriva Rusiei de a anexa ilegal teritoriile ocupate. Condamnăm acțiunile iresponsabile ale Rusiei care u fac decât să saboteze pacea și securitatea”, a transmis Guvernul României.

🇷🇴 continues to #StandWithUkraine against RU’s attempt to annex illegally occupied 🇺🇦 territory. We condemn RU’s irresponsible behaviour, which serves no other purpose than jeopardizing peace prospects&int’l security, & we continue upholding int’l law principles @Denys_Shmyhal

— GuvernulRomâniei (@GuvernulRo) September 30, 2022

Reacția președintelui României, Klaus Iohannis

„Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului European, o declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei.

Cerem tuturor Statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei”, a transmis Klaus Iohannis.

Today, I have joined the other members of #EUCO 🇪🇺 in adopting a common Statement to firmly reject and unequivocally condemn the illegal annexation by RU of Ukraine’s 🇺🇦 Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia and Kherson regions.

📝https://t.co/TPnL0wvFTc

— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) September 30, 2022

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vladimir Putin: „Oamenii din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri pentru totdeauna” | VIDEO

articolul original.

Consiliul European, despre discursul lui Vladimir Putin: „Nu vom recunoaște niciodată referendumurile ilegale pe care Rusia le-a pus la cale”

30 September 2022 at 13:41
image

Consiliul European a transmis vineri că „Respingem cu fermitate și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson”.

„Prin subminarea deliberată a ordinii internaționale bazate pe reguli și prin încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale ale Ucrainei la independență, suveranitate și integritate teritorială, principii fundamentale consacrate în Carta ONU și în dreptul internațional, Rusia pune în pericol securitatea globală”, se mai arată în comunicatul Consiliului European.

„Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată <<referendumurile>> ilegale pe care Rusia le-a pus la cale ca pretext pentru această nouă încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, nici rezultatele lor falsificate și ilegale. Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală. Aceste decizii sunt nule și neavenite și nu pot produce niciun fel de efect juridic. Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk sunt Ucraina. Facem apel la toate statele și organizațiile internaționale să respingă fără echivoc această anexare ilegală.

În fața războiului de agresiune al Rusiei, precum și a celei mai recente escaladări a Moscovei, Uniunea Europeană este în mod hotărât alături de Ucraina și de poporul său.

Suntem de neclintit în sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Ucraina își exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii rusești pentru a recâștiga controlul deplin asupra teritoriului său și are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

Amenințările nucleare făcute de Kremlin, mobilizarea militară și strategia de a încerca să prezinte în mod fals teritoriul Ucrainei ca fiind al Rusiei și de a pretinde că războiul ar putea avea loc acum pe teritoriul Rusiei nu ne vor zdruncina hotărârea. Ne vom consolida măsurile restrictive de contracarare a acțiunilor ilegale ale Rusiei. Acestea vor spori și mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune.

Reiterăm faptul că Uniunea Europeană este ferm alături de Ucraina și va continua să ofere Ucrainei un sprijin economic, militar, social și financiar puternic atât timp cât va fi nevoie”, a transmis Consiliul European”, a mai transmis Comisia Europeană.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vladimir Putin: „Oamenii din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri pentru totdeauna” | VIDEO

articolul original.

Reacții la demisia lui Sorin Cîmpeanu: „Un plagiator mai puțin în guvern”

29 September 2022 at 18:58
image

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia joi seara – 29 septembrie 2022 – din funcția de ministru al Educației. „Un plagiator mai puțin în guvern”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook, în timp ce jurnalista de investigații Emilia Șercan a spus că „Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate”.

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia în contextul scandalului plagiatului. Luni, 26 septembrie 2022, jurnalista de investigații Emilia Șercan a publicat o investigație prin care arăta că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, plagia în anul 2006 un curs universitar publicat inițial în anul 2000.

Emilia Șercan la „Academia Europa FM”„Nu este singura situație. Nu pot detalia acum, dar voi detalia când voi scrie”

Emilia Șercan anunța în emisiunea „Academia Europa FM”, moderată de Marcel Bartic, și alte investigații referitoare la „similitudini neacceptate în opera domnului Cîmpeanu”.

La scurt timp, Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia într-un mesaj pe pagina lui de Facebook

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, a scris Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Reacția Emiliei Șercan

„Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.

Reacția lui Ludovic Orban

„Mă îndoiesc că Sorin Câmpeanu s-a speriat de moțiunea depusă de noi cu cei de la USR. Dar, și-a dat demisia. Din proprie inițiativă, zice el. Din inițiativa altcuiva, zic eu. A celui care l-a impus. Este o victorie a părții <<nealiniate>> din media și din societate. Ceea ce ar trebui să dea încredere celor care pare că și-au pierdut speranța că se poate face o asanare morală a vieții publice”, a scris Ludovic Orban.

Reacția lui Cătălin Drulă

„Un plagiator mai puțin în guvern. N-a mai prins moțiunea USR de marți. Așteptăm și demisia celuilalt: Ciucă”, a scris Cătălin Drulă.

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Citește și: Sorin Cîmpeanu demisionează de la șefia Ministerului Educației

articolul original.

Ludovic Orban, despre demisia lui Sorin Cîmpeanu: „Mă îndoiesc că Sorin Câmpeanu s-a speriat de moțiunea depusă de noi cu cei de la USR”

29 September 2022 at 18:42
image

Ludovic Orban a transmis că se îndoiește că Sorin Cîmpeanu s-ar fi speriat de moțiunea depusă de partidul său – Forța Dreptei – împreună cu USR. „Dar, și-a dat demisia. Din proprie inițiativă, zice el”.

„Din inițiativa altcuiva, zic eu. A celui care l-a impus. Este o victorie a părții <<nealiniate>> din media și din societate”, a mai scris Ludovic Orban.

„Ceea ce ar trebui să dea încredere celor care pare că și-au pierdut speranța că se poate face o asanare morală a vieții publice”, a adăugat Ludovic Orban.

Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Citește și: Sorin Cîmpeanu demisionează de la șefia Ministerului Educației

articolul original.

Cristian Ghinea, despre majorarea salariilor pentru aleșii locali: „Se creează o și mai mare discrepanță între salarizarea la privat și la public” | VIDEO

27 September 2022 at 17:28
image

Cristian Ghinea (USR), fost ministru al fondurilor europene, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Marți, 27 septembrie 2022, Camera Deputaților a votat majorarea veniturilor pentru aleșii locali. Proiectul a primit 168 de voturi pentru. Cristian Ghinea a spus la Europa FM că în acest fel „se creează o și mai mare discrepanță între salarizarea la privat și salarizarea în bugetul public”.

Cristian Ghinea: „Nu putem să avem atât de mulți angajați în administrația locală și să fie la fel de bine plătiți”

„Deja aceste salarii în primării sunt, ca medie a lor, peste media salariului din privat. Deci, practic, noi avem o întreagă clasă de cetățeni care lucrează în administrația locală și care, pe medie, câștigă mai mult decât salariul privat. Și acum, parlamentarii PSD, PNL și UDMR au decis să le crească și mai mult”, a spus Cristian Ghinea la Europa FM.

„Nu e ca și cum eu vreau să câștige oamenii puțin în primării sau în administrația locală. Problema este că nu putem să avem atât de mulți angajați în administrația locală și să fie la fel de bine plătiți”, a adăugat Cristian Ghinea la Europa FM.

Cristian Ghinea: „Să-i facem profesori”

„Adică decizia națională este să renunțăm la o parte din ei, să-i recalificăm, să-i facem profesori – avem o lipsă uriașă de profesori. Cei mai mulți dintre oamenii aceștia au studii superioare – poți intra imediat în categorie de profesori pe funcție, pe suplinitori. O treime din cadrele didactice din mediul rural sunt suplinitori, adică nu au facultate cei mai mulți dintre ei”, a explicat Cristian Ghinea.

„Avem niște oameni pe care îi sub-folosim în primării și administrația locală, putem să renunțăm la aceste posturi, mărim salariile. Atunci are o logică, dacă din 4000 de comune, din UAT-uri, lăsăm 2500, în mod evident este rațional să crești salariile celor care rămân pentru că au mai mult de muncă, au mai multă responsabilitate”, a adăugat Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea: „Evident că toată lumea preferă să stea la primărie în loc să predea la școală”

„Și aunci, acești oameni care sunt oameni educați, îi putem muta în învățământ unde avem o sub-folosire a acestor posturi. Evident că toată lumea preferă să stea la… să fie viceprimar sau să fie mai știu eu ce jurist la primărie în loc să se ducă să predea la școală. Probabil că e salariul mai mare, dar nu așa este bine pentru societate până la urmă”, a mai spus Cristian Ghinea la Europa FM.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Camera Deputaților a votat majorarea veniturilor pentru aleșii locali cu 168 de voturi pentru | AUDIO

articolul original.

Procuroarea Alexandra Tomescu: „În București, copiii nu au nevoie de părinți pentru a sesiza un abuz”. Profilul agresorului: Cine abuzează sexual un minor? | AUDIO

26 September 2022 at 18:14
image

Procuroarea Alexandra Tomescu și Mihaela Chiper, de la Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, au fost invitatele Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. În acest moment, în statisticile Ministerului Public sunt aproximativ 13.000 de dosare care privesc infracțiuni sexuale. „Violurile, spre exemplu, nu sunt defalcate pe minori și majori”, a spus Mihaela Chiper. „Din experiența și analizele pe care le-am mai făcut, corelat cu ce se întâmplă în medicina legală și la Parchetul Capitalei, peste 65% dintre sesizările de viol se referă la copii în România”, a mai explicat Mihaela Chiper. În medie, este vorba despre 85% clasări – mai puțin de două dosare trimise în judecată, mai puțin de 2 copii crezuți din 100. Lucrul acesta s-a schimbat după 2-3 ani de utilizare a camerei speciale de audieri pe care Parchetul Capitalei o are din 2016.

Profilul agresorului: Cine abuzează sexual un minor?

„Ar fi bine să putem face un profil al agresorului. Eu o să vă vorbesc în special din dosarele mele, ce am observat că ar fi foarte des întâlnit. din start vă spun că nu se poate face un astfel de profil, ceea ce vă pot spune este că într-adevăr sexul masculin predomină ca autor în astfel de infracțiuni, dar asta nu înseamnă că persoanele de sex feminin nu sunt eventual participanți sau poate coautori sau complici. Pe de altă parte, ca vârstă sunt începând cu preadolescenți – ca autori ma refer – care nu răspund penal, poate au 12-13 ani, și încheiem cu vârsta a treia – nu poți spune că ești pedofil un an, doi sau o zi sau două”, a explicat procuroarea Alexandra Tomescu.

Adriana Nedelea: Cei mai mulți sunt apropiați ai familiei?

Procuror Alexandra Tomescu: „Ceea ce conteză este că cei mai mulți agresori sexuali sunt apropiați ai familiei, fac parte din cercul familiei. Ori sunt din familie, ori din cercul apropiat al familiei. De regulă, încearcă să câștige încrederea pesoanei vătămate. De multe ori se dezvoltă relații între ei și, astfel, infracțiunea fie capătă o formă continuată, fie devine un concurs: dacă se distanțează în timp actele de agresiune. Ideea este că noi ne-am obișnuit să credem sau să vedem un autor a violului ca fiind un om rău, violent, dar nu se întâmplă așa de regulă. Ei au un comportament foarte frumos cu victima”.

Adriana Nedelea: Ademenitor chiar.

Procuror Alexandra Tomescu: „Sunt blânzi, înțelegători, uneori ocupă rolul unui părinte. Deci ei, practic, se arată interesați de victimă, de cele mai multe ori. De aceea unele dintre victime cumva le caută și circumstanțe atenuante. Uneori chiar au încercat să mă mintă în apărarea autorilor decât să fabuleze întâmplări”.

Mihaela Chiper: „Voiam să consolidez cumva concluzia pe care Alexandra a avut-o: la nivel internațional, toate statisticile pe care noi le urmărim arată că sunt mai mulți copii care min în privința inexistenței abuzului decât cei care mint cu privire la existența unui abuz. Sunt mult mai mulți copii care protejează pe agresori în astfel de circumstanțe decât cei care ar putea fabula cu privire la existența unui astfel de abuz. Și aici este lupta majoră pe care trebuie s-o ducem cu miturile și cu motto-ul nostru în care acceptăm că există violență sexuală împotriva copiilor și reacționăm.

Reacționăm destul de prost în acest moment pentru că intrăm în panică, pentru că nu știm cui să adresăm această problemă – ea trebuie adresată procurorilor – orice suspiciune de abuz sexual trebuie să facă obiectul unui dosar penal. Și în al doilea rând, lucrul important este să nu considerăm – așa cum vedem în reportajele de la televizor despre un criminal în serie <<a fost un băiat foarte de treabă>>, în cazul pedofililor, agresorilor sexuali, celași comportament este real pentru că este un om în neregulă, un psihopat. Este o persoană care va mima un comportament normal și va mima o conduită firească în comunitate. Dincolo de ușă, dincolo de ferestrele casei lui este stăpân absolut”.

Adriana Nedelea: Și pe care o vom încuraja să facă ce a mai făcut pentru că noi clasăm dosare pe bandă rulantă. Din moment ce văd oamenii că nu se întâmplă nimic și că nu-i vânează nimeni, de ce s-ar opri?

Procuror Alexandra Tomescu: „Da, ei asta gândesc, cel mai probabil, pentru că așa cum spuneam nu cred că poți să fii pedofil doar două zile. Deci, de fiecare dată când ți se va ivi ocazia, o vei face din nou. De aceea este foarte important să fim sesizați din timp pentru că și acest lucru poate să ducă la încurajarea acțiunilor lor. Este evident că atât timp cât observă că timp de 2-3 ani nu s-a întâmplat nimic, nu au fost reclamați, nu au fost chemați nici la parchet, nici la poliție, este clar că ei nu vor fi descoperiți niciodată și v-am spus că există și această preconcepție că nu există dovezi. Se pot face probe și v-am explicat că tocmai această audiere este piesa centrală și dacă este făcută așa cum trebuie, poate să aducă…”.

Mihaela Chiper: „Condamnări ca la omor”.

De ce nu-și cred unii părinți copiii?

„De cele mai multe ori, abuzurile sunt sesizate chiar de către cei de la DGASPC pentru că în cadrul ședințelor de consiliere copiii, după ce prind puțină încredere în psihologul cu care discută, reclamă abuzuri care s-au petrecut poate și acum un an, doi, zece. Se poate întâmpla și lucrul acesta”, a spus procuroarea Alexandra Tomescu.

Întrebată de ce nu-și cred părinții copiii, Alexandra Tomescu a explicat că: „Pentru că, probabil, așa am fost învățați cu gândirea aceasta că copiii mint tot timpul și… pe de altă, poate că este și un mijloc de a se autoapăra. Le este și teamă să afle că ceva s-a putut întâmpla pentru că evident că noi suntem principalii protectori ai copiilor noștri. Atunci când se întâmplă lucrul acesta cumva te simți și vinovat. Mai ales că de regulă se întâmplă în cercul apropiat al familiei sau în familia nucleară, deci se poate întâmpla să afli așa ceva și parcă nu vrei să crezi, probabil”.

Ce trebuie schimbat?

„Cele două premise ale unui dosar bine instrumentat sunt, în primul rând, sălile de audiere și apoi oameni specializați ca să poată să facă o audiere de calitate. Asta ar fi cel mai important lucru, asta trebuie schimbat. Ca să te specializezi, de lucrurile acestea două ai foarte mare nevoie. Să cunoști acest protocol foarte bine și să ai o sală de audiere pentru că, dacă ați observat cum decurge o audiere clasică – vii la poliție sau vii la parchet și tu vorbești și după ce ai vorbit de tehnoredactează sau se redactează declarația ta. Și atunci este posibil să scapi foarte multe detalii, să reformulezi lucrurile, să se producă o fractură între ceea ce tu ai spus sau au intenționat să spui și ceea ce se consemnează și de aceea sălile acestea au o mare importanță”, a spus Alexandra Tomescu.

Procuror Alexandra Tomescu: „Copiii nu au nevoie de părinți pentru a sesiza un abuz, cel puțin în București”

Procuror Alexandra Tomescu: „Nu are nevoie de părinți ca să sesizeze așa ceva. Eu vorbesc despre București – nu pot să știu ce se întâmplă la un post de poliție de la țară. Eu mă refer la noi. Adică au fost cazuri și au povestit despre abuz. În cazul acesta fi

e se chema celălalt părinte, dacă nu este și el parte a abuzului, fie este chemat un reprezentant de la DGASPC, deci se poate”.

Ascultați emisiunea integrală aici:

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/26septembrie-Piata-Victoriei-Alexandra-Tomescu-si-Mihaela-Chiper-cu-Adriana-Nedelea-la-Europa-FM.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Mihaela Chiper

Citește și: Asociația Elevilor din Constanța îl acuză pe inspectorul general școlar că mușamalizează abuzul sexual în școli și îi cere demisia | AUDIO

articolul original.

Preotul Francisc Doboș, despre religia în școli | VIDEO

22 September 2022 at 17:27
image

Preotul Francisc Doboș a fost invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. „Este puțin complicat când profesorul de chimie le prezintă elevilor niște reacții chimice, cel de biologie despre evoluționism, iar la ora de religie se vorbește despre Geneză”, spune Marcel Bartic. Gazda emisiunii lansează următoarea întrebare: „Cum se împacă aceste lucruri și cum se așază în mintea copilului? Cum îi explici unui copil cum a apărut omul pe Pământ?”.

„Nu poți să-L încapsulezi pe Dumnezeu – o realitate care este infinită – doar în niște explicații, care pot fi pur științifice sau la orizontul nivelului omenesc, uman de înțelegere. Copiii pot învăța lucruri și pot fi foarte deștepți și să-l știe pe de rost (n. r. Tabelul lui Mendeleev), dar fără să înțeleagă. La fel și la ora de religie”, a explicat preotul Francisc Doboș.

Preotul Francisc Doboș: Un copil învață pe de rost niște informații despre Dumnezeu care îi vor fi folositoare mai apoi, când școala îl va face să-și pună întrebări

„Un copil nu are încă dezvoltat un mecanism – mă refer la primele clase, ci învață pe de rost niște informații despre Dumnezeu care îi vor fi folositoare mai apoi când școala îl va forja să-și pună sau să nu fie de acord, să intre în criză, să facă diferența, să facă nuanțe și fie și să-l refuze pe Dumnezeu. Sau poate pe Dumnezeu așa cum i-a fost predat în mod automat. Aici este dibăcia de a face diferența pentru că asta este teologia. Nu poți să predai unui copil noțiuni de teologie care vor fi dezbătute mai apoi la un alt nivel”, a adăugat Francisc Doboș.

Urmărește întreaga emisiune „Academia Europa FM” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Peste 35.000 de copii au abandonat școala în ultimii 10 ani. Marcel Bartic: „Învățământul românesc a devenit un produs de lux pe care tot mai mulți copii nu și-l permit” | VIDEO

articolul original.

Volodimir Zelenski, la Adunarea Generală a ONU: „Ucraina vrea pace. Suntem pregătiți pentru pace, dar una onestă și corectă” | VIDEO

21 September 2022 at 21:54
image

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit joi, 22 septembrie 2022, la Adunarea Generală a ONU de la New York. Zelenski a solicitat ca Rusia să fie pedepsită pentru „agresiunile sale și pentru încălcarea frontierelor și a integrității teritoriale”. Președintele Ucrainei a mai spus că Ucraina vrea pace.

„Ucraina vrea pace. Europa vrea pace. Lumea vrea pace. Și am văzut cine este singurul care vrea război. Există o singură entitate dintre toate statele membre ale ONU care ar spune acum, dacă ar putea să-mi întrerupă discursul, că este fericit cu acest război, cu războiul lui”, a spus Volodimir Zelenski la Adunarea Generală a Onu de la New York.

„Suntem pregătiți pentru pace, dar o pace adevărată, onestă și corectă”, a adăugat președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a cerut „pedepsirea pentru agresiuni, pedepsirea pentru încălcarea frontierelor și a integrității teritoriale. Pedepse care trebuie să rămână în vigoare până la restabilirea frontierelor recunoscute la nivel internațional”.

„Sancțiunile împotriva agresorului fac parte din formula de pace”, a adăugat președintele Ucrainei.

Foto: Shutterstock

Citește și: Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU de la New York: „Cerem retragerea trupelor ruse din Transnistria” | VIDEO

articolul original.

Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU de la New York: „Cerem retragerea trupelor ruse din Transnistria” | VIDEO

21 September 2022 at 21:38
image

Maia Sandu a vorbit miercuri, 21 septembrie 2022, în cadrul Adunării Generale a ONU care a avut loc la New York. Președinta Republicii Moldova a cerut „retragerea completă și necondiționată” trupelor ruse din Transnistria.

„Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră”, a spus Maia Sandu la Adunarea Generală a ONU de la New York.

„Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”, a mai spus președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu: „Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia”

„Acest război nu este doar un atac asupra vecinului și prietenului nostru, Ucraina. Este un atac la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli. Este un atac la siguranța nucleară”, a declarat președinta Republicii Moldova.

„Este un atac la aprovizionarea cu alimente a țărilor din Orientul Mijlociu și Africa. Este un atac chiar asupra acestei instituții în care ne aflăm astăzi. Condamnăm ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia”, a adăugat Maia Sandu.

„Suntem ferm alături de Ucraina și îi susținem independența, suveranitatea și integritatea teritorială în granițele sale recunoscute internațional”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu, despre criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova

„Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize”, a spus Maia Sandu.

„Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30% în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru – mai sănătos și mai sigur”, a adăugat Maia Sandu.

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Citește și: Proteste în Rusia: Peste 1000 de oameni au fost arestați în 38 de orașe. LIVE UPDATE | VIDEO

articolul original.

Surse Reuters: Miniștrii europeni de externe se vor reuni de urgență la New York pentru a discuta situația din Ucraina

21 September 2022 at 18:11
image

Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană se vor întâlni de urgență miercuri la New York pentru a discuta situaia Ucrainei după anunțul făcut de liderul de la Kremlin.

În urma anunțului lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, miniștrii de Externe ai statelor Uniunii Europene au hotărât să se întâlnească miercuri la New York de urgență, scrie The Guardian care citează surse diplomatice Reuters.

Oficialii Europeni se află la New York pentru Adunarea Generală anuală a ONU.

Azi, în cadrul Adunării ONU, Joe Biden – președintele Statelor Unite ale Americii – a condamnat ferm agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și a reamintit că SUA va sprijini în continuare ucrainenii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Proteste în Rusia: Peste 200 de oameni au fost reținuți. Manifestații și în Moscova și Sankt Petersburg. LIVE UPDATE | VIDEO

articolul original.

Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER, despre reacția UE la agresiunea Rusiei: „Măsurile europene nu au fost încă suficiente” | AUDIO

21 September 2022 at 17:41
image

Invitatul Ioanei Ene Dogioiu, la Piața Victoriei, a fost europarlamentarul Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER. Acesta a spus că răspunsul Uniunii Europene în fața agresiunii liderului de la Kremlin „nu a fost suficient”.

Cum vedeți escaladarea?

„În Ziua Internațională a Păcii Putin anunță mobilizarea parțială. A apărut această amenințare care nici măcar nu a mai fost voalată și evident că amenințarea cu butonul nuclear este una extrem de gravă. Toată lumea analizează dacă Putin a rămas în zona rațională sau nu”, a explicat Dragoș Pîslaru.

„Nu am simțit niciun fel de breșă în frontul comun al zonei aliaților. Va fi foarte important să vedem cât timp și în ce fel se va derula contraofensiva Ucrainei. Am văzut 2 țări care au mers pe ideea de a da tancuri Ucrainei și pe partea de avioane discuțiile ar putea continua”, a adăugat copreședintele REPER.

Credeți că ar trebui să ne temem de un război la scară larga?

„Cred că este în zona de show mediatic în încercarea de a captura acel spirit rusesc în care să se simtă că există un inamic comun”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Reacția Uniunii Europene – De ce nu găsește unitatea prin intermediul căreia să oprească finanțarea Rusiei?

„În Uniunea Europeană există o diversitate mare în ceea ce înseamnă dependența față de gazul rusesc și modul în care poziționează mixul energetic de la țară la țară. Este foarte clar că în mai multe state membre această dependență este mai scăzută – cum ar fi Spania și Portugalia, care au acces la resurse regenerabile. În timp ce Germania este captivă puternic de gazul rusesc”, a explicat Dragoș Pîslaru.

„Cred că a fost o discuție extrem de pragmatică cu toți miniștrii Energiei și mai există și o doză de fundamentalism, până la urmă legat de modelul pieței energetice. Nu am văzut 2 dintre măsurile cele mai importante: decuplarea gazului de electricitate și plafonarea gazului rusesc.

Cred că discuția nu s-a terminat. Încă mai există un Consiliu al Energiei pe 30 și cred că se va relua această discuție. Mi se pare că măsurile europene nu au fost încă suficiente. Pledoaria clară a grupului meu este de decuplare totală”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Urmărește emisiunea „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Proteste în Rusia: Peste 200 de oameni au fost reținuți. Manifestații și în Moscova și Sankt Petersburg. LIVE UPDATE | VIDEO

articolul original.

Prima reacție a lui Joe Biden după amenințarea lui Vladimir Putin: „Nimeni nu a amenințat Rusia și nimeni, în afară de Rusia, nu a căutat să se implice în conflict” | VIDEO

21 September 2022 at 15:22
image

Joe Biden are prima reacție după amenințarea făcută de Vladimir Putin. Președintele Statelor Unite ale Americii s-a adresat liderilor mondiali reuniți la Adunarea Generală a ONU din New York.

Principalele declarații ale lui Joe Biden:

  • Rusia cheamă mai mulți soldați să se alăture luptei și Kremlinul organizează referendumul pentru anexare;
  • Nimeni nu a amenințat Rusia și nimeni, în afară de Rusia, nu a căutat să se implice în vreun conflict;
  • Ucraina are aceleași drepturi pe care le are orice națiune;
  • Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și-a invadat vecinul, a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran;
  • Rusia a încălcat cu nerușinare principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite;
  • Acest război are ca scop stingerea dreptului Ucrainei de a exista ca stat, pur și simplu, și a dreptului Ucrainei de a exista ca popor;
  • Oriunde te-ai afla, oriunde ai trăi, indiferent de ceea ce crezi… Asta ar trebui să te înfioare;
  • Dacă națiunile își pot urmări ambițiile imperiale fără consecințe, atunci punem în pericol tot ceea ce reprezintă această instituție;
  • O țară nu poate cuceri teritoriul unei națiuni prin forță;
  • Ucraina are aceleași drepturi care aparțin oricărei națiuni suverane. Vom fi solidari cu Ucraina.

Sursa foto: NATO

Citește și: Rușii se adună pentru proteste în urma discursului lui Vladimir Putin. LIVE UPDATE | AUDIO

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

articolul original.

Proteste în Rusia: Peste o mie de oameni au fost arestați | VIDEO

21 September 2022 at 18:13
image

După anunțul lui Vladimir Putin în privința mobilizării militare parțiale în Rusia, oamenii au început să se adune pentru proteste. În Moscova, Sankt Petersburg, Kaliningrad și Novosibirsk oamenii au ieșit pe străzi pentru a protesta. Conform The Guardian, polițiștii ruși au arestat peste 1000 de oameni în 38 de orașe, majoritatea fiind din Moscova și Sankt Petersburg.

Cele mai importante evenimente ale zilei în contextul anunțului lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială: De la decret oficial la proteste masive în Rusia

Proteste masive au izbucnit în Rusia după anunțul liderului de la Kremlin privind mobilizarea parțială – Vladimir Putin a anunțat într-un discurs susținut în dimineața zilei de miercuri, 21 septembrie 2022, că „decretul privind mobilizarea parțială a fost semnat. Camerele Adunării Federale au primit această informație”.

La scurt timp după discursul lui Vladimir Putin, Serghei Șoigu – ministrul Apărării de la Moscova – a anunțat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezerviști pentru a-și întări poziția militară pe teritoriul ucrainean.

După anunțul președintelui Rusiei privind mobilizarea parțială, tarifele biletelor de avion cu plecare din Rusia au crescut, un bilet pentru ruta Moscova-Dubai, de exemplu, ajungând la prețul de 5.000 de dolari sau mai mult, peste 10.000 de dolari de-a lungul zilei.

În jurul orei 18:00, 21 septembrie 2022, au început protestele în Rusia, iar o oră mai târziu erau anunțate peste 100 de arestări.

Sankt Petersburg, Moscova și Kaliningrad au fost doar trei dintre orașele Rusiei în care oamenii au ieșit pe străzi pentru a protesta față de decretul privind mobilizarea parțială.

Câteva ore mai târziu erau anunțate peste 1000 de arestări în 38 de orașe din Rusia.

Oficialii de la Moscova au anunțat că dacă se vor organiza proteste ilegale, persoanele participante vor fi pedepsite conform legii: vor fi condamnați la 15 ani de închisoare.

Echipa Europa FM a realizat mai jos LIVE UPDATE pentru ziua protestelor masive în Rusia după anunțul mobilizării parțiale.

UPDATE 23:58. Polonia, Varșovia: În fața Ambasadei Rusiei s-au strâns mai mulți protestatari

Protestatarii s-au adunat în fața ambasadei Rusiei din Varșovia, Polonia, pentru a protesta împotriva ordinului de mobilizare parțială a Rusiei, scrie NEXTA.

In #Warsaw, in front of the Russian embassy, an action against mobilization is also taking place. Protesters chant “Putin is #Russia‘s enemy”. pic.twitter.com/8AyKqkraTL

— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022

UPDATE 23:49. Coadă la granița Rusiei cu Georgia

NEXTA a publicat pe Twitter o fotografie cu oameni care stau la coadă la granița Rusiei cu Georgia.

This is how the Russian-Georgian border looks now. pic.twitter.com/EOFFXGo6eR

— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022

UPDATE 22:00. Numărul arestărilor la protestele din Rusia a trecut de 1000

Peste 1000 de protestatari au fost arestați în Rusia, relatează The Guardian. Conform OVD-Info, este vorba, mai exact, despre 1.178 de protestatari arestați în 38 de orașe din Rusia, majoritatea din Moscova și Sankt Petersburg.

OVD-Info este un proiect mass-media rus independent care militează pentru drepturile omului și vizează combaterea persecuției politice.

NEXTA scrie pe Twitter, conform OVD-Info, că cel puțin 51% dintre persoanele reținute sunt femei.

At least 51% of all detainees today at anti-mobilization protests in #Russia are women, according to “OVD-info”. pic.twitter.com/ors3IRHV5l

— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022

UPDATE 21:11. Peste 500 de arestări în Rusia

Peste 500 de manifestanți au fost arestați la protestele care au loc în acest moment în Rusia, scrie The Guardian.

UPDATE 21:00. Protestatarii s-au strâns și în Kaliningrad

In #Kaliningrad, protesters staged a march. There are also reports about detentions of people. pic.twitter.com/hR9ZTUhEAI

— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022

UPDATE 20:01. Proteste și pe străzile din Moscova

Oamenii au ieșit să protesteze și pe străzile din Moscova, scrie NEXTA.

The situation in #Moscow right now. pic.twitter.com/MUQdGp3DNc

— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022

Polițiștii ridică protestatarii de pe stradă.

#Moscow. Putin’s punishers brutally detain people. pic.twitter.com/gKLfUbrL6m

— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022

UPDATE 19:56. Rușii au ieșit la protest și pe străzile din Sankt Petersburg

Conform NEXTA, rușii au ieșit pe străzile din Sankt Petersburg pentru a protesta.

In the center of St. Petersburg, people also came out. pic.twitter.com/wtVm2M67wu

— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022

UPDATE 19:51. AFP: Peste 200 de arestări la protestele din Rusia

Peste 200 de oameni au fost arestați la protestele din Rusia, relateză AFP.

#BREAKING More than 200 people have been arrested at demonstrations across Russia following President Vladimir Putin’s announcement of a partial mobilisation of civilians to fight in Ukraine, a police monitoring group said pic.twitter.com/9iOPVzzVhQ

— AFP News Agency (@AFP) September 21, 2022

UPDATE 19:00. Peste 100 de protestatari au fost reținuți în Rusia după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială

Cel puțin 109 protestatari au fost reținuți în Rusia, până acum, conform informațiilor oficiale.

În orașul Irkutsk – Siberia, cel puțin 10 din 60 de protestatari care s-au adunat în piața centrală au fost reținuți, conform activiștilor locali, arată The Moscow Times, citat de The Guardian.

UPDATE 17:45. Rușii se adună pentru proteste

споры с полицейскими pic.twitter.com/Lbz4UTQpZ1

— Коалиция Новосибирск 2020 (@Coalition_NSK) September 21, 2022

Știre inițială

Sursa foto: Shutterstock

La 210 zile de la invaziei ruse în Ucraina, Vladimir Putin anunță că a decretat mobilizare parțială în Rusia. În același timp, Putin a amenințat Occidentul afirmând că va utiliza toate mijloacele pentru a răspunde.

Tot azi, Serghei Șoigu a anunțat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezerviști pentru a-și întări forțele pe terenul Ucrainei.

Aproape toate zborurile care pleacă din Rusia s-au epuizat miercuri după anunțul lui Vladimir Putin, iar prețurile biletelor au explodat.

Președintele Consiliului European: UE rămâne fermă în sprijinul pentru Ucraina

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe Twitter că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina și va rămâne fermă în acțiunile sale.

Secretarul General NATO: Declarațiile reprezintă o escaladare, dar nu sunt surprinzătoare

Jens Stolteberg, secretarul general NATO, a transmis că discursul președintelui Rusiei demonstrează că războiul nu se aliniază la planurile inițiale ale lui Putin. Și deși declarațiile acestuia reprezintă o „escaladare”, nu sunt surprinzătoare.

Președintele Ucrainei: Vladimir Putin nu va folosi arme nucleare

Volodimir Zelenski a făcut apel la a nu cădea pradă presiunilor pe care le face președintele Rusiei, Vladimir Putin. Zelenski a mai spus că Putin nu va se va folosi de arme nucleare.

Sursa foto: Twitter / NEXTA – SOTA

Citește și: Rusia: Organizațiile de opoziție cheamă cetățenii la proteste, după discursul lui Putin. Istoricul Cosmin Popa: „Reprezintă o stare de spirit vizibilă” | AUDIO

articolul original.

Aeronave C-130 Hercules şi C-27 J Spartan ale Forțelor Aeriene Române vor zbura la 150 de metri de sol în perioda 21-23 septembrie

21 September 2022 at 14:10
image

În perioada 21-23 septembrie 2022, Aeronave C-130 Hercules şi C-27 J Spartan ale Forțelor Aeriene Române vor zbura la înălţimi mici, de aproximativ 150 de metri față de sol. Scopul zborurilor este „creşterea nivelului de antrenare a personalului navigant în condiţii cât mai reale, fapt care contribuie la creşterea capacităţii acţionale a Forţelor Aeriene Române”.

Menţionăm că aceste activităţi de zbor sunt executate în conformitate cu Planurile de Instruire în Zbor şi în concordanţă cu reglementările aeronautice în vigoare”, transmit oficialii.

„Statul Major al Forţelor Aeriene se preocupă constant pentru diminuarea impactului activităţilor aeronautice asupra comunităţii locale, urmărind în acelaşi timp îndeplinirea obiectivelor de pregătire a piloţilor, în conformitate cu cerinţele specifice, obiective care includ şi executarea unor antrenamente adecvate condiţiilor de luptă actuale”, mai transmit oficialii.

Sursa colaj foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu / George Călin

Citește și: Motivul pentru care Ludovic Orban dă în judecată Guvernul României. „O încălcare grosolană a legii, atentat la democrație” | AUDIO

articolul original.

Cristian Diaconescu: „Și Federația Rusă dorește soluții, dar Moscova așteaptă ca Occidentul să clipească primul” | VIDEO

21 September 2022 at 10:35
image

Fostul ministru de Externe, Cristian diaconescu, este invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială în Rusia. Ce spune Cristian Diaconescu despre acest lucru.

„Nu este o glumă, este un semn de slăbiciune. În februarie, Federația Rusă a invadat Ucraina sperând că războiul se va termina în 72 de ore. Se spune că vehiculele militare ruse aveau uniforme de paradă. Militarii nu sperau că vor intra într-un război de uzură și că totul se va termina ca în 2014.

Occidentul a rămas unit și a aplicat sancțiuni foarte dure. 6000 de kilometri câștigați de armata rusă au fost recâștigați de Ucraina în câteva zile. Cele două războaie aflate în desfășurare par a fi pierdute. Putin încearcă să recupereze elementele de mesaj. Până când cei 300.000 de rezerviști vor putea fi adunați, instruiți și dotați cu armamentul necesar, s-ar putea să treacă ceva luni”, a explicat Cristian Diaconescu.

„Din punct de vedere mesaj, Lavrov este la New York, iar prezența sa va fi folosită și de Rusia și de Occident în ideea găsirii unor soluții. Și Federația Rusă dorește soluții, dar Moscova așteaptă ca Occidentul să clipească primul. Lavrov este acceptat ca și persoană în dialogul diplomatic, dar salvarea feței – ceea ce și-ar dori Putin și în relație cu propria societate – duce la această logică de escaladare”, a spus Cristian Diaconescu la Europa FM.

Este un punct fără întoarcere?

„Toată lumea speră negociere, dar negocieri nu pot avea loc. Dacă apare o flexibilitate în acest moment, aceasta va fi un precedent. Nu există niciun fel de argument cu posibilitatea de a înlocui cuvântul cel mai folosit azi: impredictibilitate.

La un moment dat a existat o discuție despre un eventual acord între Ucraina și Federația Rusia, s-a discutat confindențial. Aici au apărut niște probleme legate de tehnicalitatea unui astfel de acord. În al doilea rând, pe parcursul dialogului – pentru că, repet, nu a existat până acum nicio negociere, disponibilitate de comprmis, stabilirea unei agende comune. Și discuțiile preliminare au trebuit să fie întrerupte pentru că au început să pară informațiile despre crimele de război. Nimeni nu o să dea înapoi”, a mai spus Cristian Diaconescu la Europa FM.

Cristian Diaconescu: „6000 de IT-iști din Federația Rusă au ocupat toate zborurile spre Istanbul în ideea de a găsi o ieșire din Rusia”

„Când se declară mobilizare chiar și parțială, Rusia a intrat în război. Se spune azi pe străzile de la Moscova faptul că au început să se întoarcă coșciugele acasă și familiile întreabă. Și se mai spune ceva: frigiderul a început să bată televizorul. Din punctul acesta de vedere, trebuie să mai observăm un lucru: de 24 de ore, 6000 de IT-iști din Federația Rusă au ocupat toate zborurile spre Istanbul în ideea de a găsi o ieșire din Rusia”, a explicat Cristian Diaconescu la Europa FM.

Soldații aceștia chiar vor fi carne de tun sau pot influența soarta luptelor?

„Ceea ce a reușit armata ucraineană prin sprijin tehnologic este fără precedent în fața unei armate considerate, până de curând, printre primele din lume ca eficiență militară. Numărul de militari nu poate rebalansa întreaga situație. Din aprilie până acum, când ucrainenii au reușit această ofesinvă, tot sute de mii de militari au fost implicați și nu au reușit să păstreze pozițiile inițiale și nici să contracareze”, a explicat Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu, despre întâlnirea liderilor de la Uzbekistan

„China a avut o poziție balansată, bine gândită. Dorește să trasmită un semnal Statelor Unite ale Americii pentru alte zone de tensiune de pe glob. Dar în egală măsură nu se alătură Federației Ruse din punct de vedere militar. China are nevoie de tehnologii noi care se cam iau din piața Uniunii Europene, mai exact din Germania”, a spus Cristian diaconescu.

„India a avut o poziție neutrală, care treptat a început să se îndepărteze de Federația Rusă. Ultimul gest al Indiei a fost când s-a votat ca Zelenski să tramsită un mesaj. Votul în adunarea generală a fost 101 la 7, iar India a fost de parte acelor 101”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Este un moment prielnic pentru a ne lua pastilele de iod?

„Este un moment absolut necesar ca autoritatea din România să comunice mult mai mut. Războiul nu este doar un exercițiu, ci în plină desfășurare. Noi suntem la frontieră. Dacă nu găsim profesioniști responsabili să interacționeze cu societatea, nu este deloc simplu. Ar trebui să stea zilnic pe acest subiect”, a explicat Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu: „Războiul va dura cel puțin până la finalul anului 2022”

„Se preconizează un război de uzură, va dura cel puțin până la finalul acestui an. Există așteptarea Moscovei să obosească – de la oboseală comunicațională la oboseală generată de problemele economice. În egală măsură, așezarea zonelor de interese la nivel internațional care nu favorizează Federația Rusă. Nu a reușit să câștige pe nimeni de partea sa. Nu putem rămâne în această fază de așteptare negativă: finalizarea s-ar dori să se întâmple cât mai repede, dar nu există în acest moment negocieri de substanță”, a mai spus Cristian Diaconescu.

„După părerea mea și ce mai știu din zonele la care mai am acces ca informații, nu există vreo șansă ca NATO să se confruntă cu Federația Rusă, având cuvântul impredictibilitate ca anexă. Orice decizie care este legată de apărarea suveranității României și de răspuns într-un conflict trebuie asumată și explicată”, a mai spus Cristian Diaconescu.

„Ucrainenii nu dau înapoi. Este de văzut în ce formă Rusia va reconsidera viitorul imediat”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Putin anunță că trimite ajutoare și armament în Donbas: „Susțin mobilizarea parțială în Rusia, cei din rezervă vor fi înrolați”

articolul original.
❌