ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Generalul (r) Alexandru Grumaz: ‘Arma apocalipsei. Poate găzdui șase torpile nucleare, de 24 de metri fiecare, care pot fi înarmate cu un focos de până la 100 de megatone’

4 October 2022 at 20:45
image

Generalul-locotenent în rezervă Alexandru Grumaz a explicat cât de periculos este submarinului nuclear rus „K-329 Belgorod”, care poartă torpilele Poseidon, după ce a fost mobilizat în Atlantic.

Generalul Alexandru Grumaz a precizat că pagubele pot fi devastatoare în zonele lovite de rachetele care pot transporta focoase nucleare:

„Acest submarin face parte din triada nucleară a Rusiei, care este încă operațională și care are o putere de foc comparabilă cu cea a SUA. Sunt submarine care poartă rachete balistice, avioane strategice de bombardament și rachetele care pleacă din silozuri. Marina rusă are în jur de 64 de submarine. Știm că sunt submarine cu rachete balistice, 19 submarine cu rachete balistice sunt dotate cu arme nucleare.

Vorbind despre acest submarin, numit arma apocalipsei, el este suspectat la ora actuală că a fost la originea conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2. Acest submarin poate servi ca navă mamă pentru o varietate de submarine.

Este înarmat cu un tip de rachetă strategică, de dimensiunea unui autobuz școlar, poate găzdui șase torpile nucleare, de 24 de metri fiecare, care pot fi înarmate cu un focos de până la 100 de megatone. Este o armă nucleară cu rază de acțiune de mii de kilometri care are o viteză de peste 100 de km /h, evită radarele, cauzând pagube devastatoare asupra unui teritoriu din jurul locului exploziv”, conform b1tv.ro

articolul original.

Profesorul Cristian Păun: ‘La final de an, vom avea pensiile românilor tăiate cu 20%. Faptul că guvernul vine și le majorează cu 11%, asta face ca acele pensii să fie tăiate mai puțin’

4 October 2022 at 20:15
image

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a declarat că există şanse mari ca, pe final de an, inflaţia per total în anul 2022 să fie undeva la 20% , astfel că, la final de an, vom avea pensiile tăiate cu 20%, iar faptul că Guvernul vine şi le majorează cu 11%, face ca acele pensii să fie tăiate mai puţin.

”Să o spunem direct şi cu matematică de clasa a 4, cu algebră, nu cu enomie. În momentul în care tu ai inflaţie, înseamnă că puterea de cumpărare a monedei tale scade. Adică, tot ceea ce este exprimat în leu cumpărăm mai puţin datorită inflaţiei. Anul acesta, avem o inflaţie undeva la 15 sau 16% acum, dar cele mai mari creşteri de preţuri România le înregistrează în ultima parte a anului, când începe să dispară efectul producţiei de vară”, a spus profesorul universitar.

Cristian Păun a continuat: ”O să vedem foarte lejer, din punctul meu de vedere, inflaţie în jur de 20%, pentru că nu am ajuns încă în faza de platou, de temperare a preţurilor, mai ales că vin din spate preţuri de producţie, am văzut şi creşteri de 70 sau 80%. Ceea ce înseamnă că există şanse mari ca, pe final de an, inflaţia per total în anul 2022 să fie undeva la 20%, pe un coş de consum care include foarte multe bunuri şi care pentru pensionari este irelevant”.

Profesorul a explicat că ”pensionarul nu face altceva cu banii decât îşi plăteşte întreţinerea, curentul, medicamentele şi mâncarea”.

”Pentru ei, inflaţia este deja mult peste ce anunţă INS-ul, dar noi nu avem nişte calcule, aceasta este o altă tară a instituţiilor publice. Noi ar trebui să avem un coş de consum al săracilor, un coş de consum al pensionarilor, pentru că noi le dăm nişte bani din buget, şi ar trebui să ştim şi noi cum arată un coş de consum al pensionarilor”, a menţionat Păun, luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV.

Profesorul a menţionat că ”pensiile vor fi majorate e complet greşit, pentru că în momentul de faţă, inflaţia de 20% taie pensiile”.

”Deci la final de an, vom avea pensiile românilor tăiate cu 20%. Faptul că guvernul vine şi le majorează cu 11%, asta face ca acele pensii să fie tăiate mai puţin”, conform news.ro

articolul original.

‘Aliatul’ lui Vladimir Putin, Aleksandr Lukașenko, se implică în războiul din Ucraina: ‘Nu o ascundem. Nimeni nu va împușca ruși în spate de pe teritoriul Belarusului’

4 October 2022 at 19:45
image

Preşedintele belarus Aleksand Lukaşenko a declarat, marţi, că ”Belarusul participă” în războiul din Ucraina, dar nu este o parte militară activă în conflict, relatează CNN.

”În ceea ce priveşte participarea noastră la o operaţiune militară specială în Ucraina, participăm. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligaţiile”, a afirmat Lukaşenko în timpul unei întâlniri militare, potrivit unei înregistrări video a întâlnirii transmisă agenţia de ştiri de stat Belta.

El a mai spus apoi că ţara sa ”participă” în război, împiedicând extinderea acestuia în Belarus şi împiedicând ”un atac asupra Belarusului sub pretextul unei operaţiuni militare speciale organizate de Polonia, Lituania şi Letonia”.

”Aşa cum am spus, nimeni nu va împuşca ruşi în spate de pe teritoriul Belarusului. Aceasta este participarea noastră”, a subliniat liderul belarus.

Lukaşenko a adăugat că Belarusul este, de asemenea, prins în conflict ca punct de intrare pentru refugiaţi.

”Da, tratăm oamenii dacă este necesar. Da, hrănim oamenii. Şi nu numai pe ruşi. Îi hrănim în special pe acei refugiaţi, cerşetori, oameni săraci care vin la noi din Ucraina… Cum să nu-i hrănim, cum să nu-i tratăm? Aceasta este participarea noastră în această operaţiune militară. Nu există altă cale şi nu va exista”, a continuat preşedintele belarus.

El a menţionat că Minskul nu intenţionează să anunţe vreo mobilizare, dar că intenţionează să înveţe din experienţa Rusiei.

Lukaşenko a fost un aliat apropiat al omologului său rus Vladimir Putin, iar Belarus a fost folosit ca punct de lansare pentru trupele ruse în luna februarie.

Liderul belarus a denunţat anterior că ţara sa a fost ”târâtă” în război, conform news.ro

articolul original.

Mare atenție, români! Amenzi majorate de peste o sută de ori pentru persoanele care încalcă aceste reguli

4 October 2022 at 19:15
image

Vești importante! Potrivit unui proiect de hotărâre al Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) publicat în Monitorul Oficial, persoanele care merg în zona Rezervației Biosferei “Delta Dunării” și nu respectă regulile speciale instituite pentru a proteja habitatele naturale, fauna și flora din regiune vor risca amenzi majorate de peste o sută de ori.

Concret, după cum stabilește HG 1.194/2022, apărută în cursul dimineții în Monitorul oficial nr. 964, cei ce nu vor respecta anumite reguli atunci când se află în zona Deltei Dunării, fie că vorbim de turiști sau localnici, vor risca, din 3 noiembrie, amenzi cu mult mai mari decât cele din prezent.

De exemplu, pentru intrarea persoanelor şi pătrunderea mijloacelor de transport navale ori rutiere în locurile de cuibărit sau în zonele strict protejate, amenzile vor fi cuprinse, în cazul persoanelor fizice, între 5.000 și 10.000 de lei (până la 50.000 de lei în cazul persoanelor juridice).

În prezent, după cum prevede Legea 82/1993, pentru aceleași abateri de la regulile speciale stabilite pentru Delta Dunării, turiștii (și nu numai) riscă amenzi derizorii, cuprinse între 35 și 100 de lei, adică de peste o sută de ori mai mici decât cele ce se vor aplica de luna viitoare.

Apoi, accesul şi circulaţia cu mijloace navale sau rutiere pe teritoriul rezervaţiei fără actele de reglementare emise de administraţia acesteia sau nerespectarea regulilor de navigaţie şi circulaţie vor putea aduce turiștilor amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei. Aceleași amenzi se vor aplica și în cazul survolării teritoriului rezervaţiei fără actele de reglementare emise de administrația acesteia.

Cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei va fi sancționată debarcarea pasagerilor sau turiştilor la mal natural, cu excepţia cazurilor de forţă majoră. Totodată, cu aceleași sume vor fi sancționate camparea în afara zonelor aprobate sau în altfel de condiţii decât cele autorizate, nerespectarea regulilor stabilite pentru utilizarea zonelor de campare și fotografierea sau filmarea în scop comercial, fără actele de reglementare emise de administraţia rezervaţiei ori cu încălcarea prevederilor acestora.

Amenzi cuprinse tot între 3.000 și 6.000 de lei vor risca turiștii pentru pescuitul sportiv ori recreativ în zone interzise sau în perioadele de prohibiție.

Nu în ultimul rând, persoanele ce vor produce, prin orice mijloace, zgomote intense în perimetrele zonelor de cuibărit sau de adăpost ale păsărilor ori ale altor animale sălbatice, semnalizate în mod corespunzător, sau care vor organiza focuri de artificii fără actele necesare vor putea fi sancționate cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Potrivit Legii 82/1993, Rezervația Biosferei „Delta Dunării” reprezintă o zonă de importanță ecologică națională și internațională, care cuprinde: Delta Dunării, sărăturile Murighiol – Plopu, complexul lagunar Razim-Sinoe, Dunărea maritimă până la Cotul Pisicii, sectorul Isaccea-Tulcea cu zona inundabilă, litoralul Mării Negre de la Brațul Chilia până la Capul Midia, apele maritime interioare și marea teritorială, până la adâncimea de 20 de metri, conform avocatnet.ro

articolul original.

Se pregătește debarcarea lui Nicloae Ciucă de la șefia PNL? Florin Cîțu: ‘Va trebui să îi întrebați pe colegii mei. PNL este un partid viu’

4 October 2022 at 18:45
image

Fostul lider PNL Florin Cîţu a declarat marţi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, întrebat dacă premierul Ciucă va mai fi preşedinte al partidului, după rotaţia premierilor, din 2023, că va trebui să fie pe colegii lui dar şansele sunt foarte mici, el arătând că şi el a fost premier şi a avut un ascendent în a câştiga alegerile în interiorul PNL. Cîţu a mai afirmat că PSD încearcă şi caută motive să fugă de la guvernare anul viitor.

Florin Cîţu a fost întrebat dacă crede că, după ce va pierde funcţia de premier, la rotativa din mai 2023, premierul Nicolae Ciucă va mai fi preşedintele PNL.

Fostul lider PNL a răspuns: ”Va trebui să îi întrebaţi pe colegii mei dar şansele sunt foarte mici. Şi eu am fost premier şi am avut binenţeles un ascendent în a câştiga alegerile în interiorul PNL, este normal. Contează ce faci după aceea. PNL este un partid viu, dar eu cred că până la rotativă e mult, se schimbă situaţia economică de la o zi la alta”.

Despre ipoteza în care PSD nu mai vrea să guverneze, Florin Cîţu a arătat că el îi suspectează de multe pe PSD, şi ”de a nu vrea să facă rotativa şi de a nu mai vrea să stea la guvernare, să îşi impună nişte măsuri care să distrugă cu totul economia, doar ca să poată să mai cumpere ceva timp”.

”Dacă lucrurile merg în direcţia economică pe care o văd eu, se deteriorează, PSD va fugi de la guvernare, PSD încearcă, caută motive să fugă de la guvernare, să spună noi am încercat, am vrut să facem bine pentru oameni dar nu se face”, a arătat senatorul PNL, conform news.ro

articolul original.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: ‘Ar fi mai adecvat ca toate țările lumii să recunoască noua realitate, care a fost inevitabilă’

4 October 2022 at 17:46
image

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut marţi că „majoritatea zdrobitoare” a ţărilor dau dreptate Rusiei pentru că a recunoscut rezultatele pseudo-referendumurilor din patru teritorii ucrainene parţial ocupate şi ulterior le-a anexat, dar nu îndrăznesc să o spună, transmite EFE, care comentează că, prin aceste declaraţii, şeful diplomaţiei ruse ignoră condamnarea cvasitotală exprimată de comunitatea internaţională.

„O majoritate zdrobitoare de ţări – şi vă garantez acest lucru – înţelege perfect că avem dreptate”, a declarat Lavrov în plenul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), unde a prezentat documentele de anexare a regiunilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson, în ciuda faptului că practic întreaga comunitate internaţională, inclusiv parteneri tradiţionali ai Rusiei, precum China, India, Kazahstan, Azerbaidjan, Turcia şi Serbia, nu vor recunoaşte anexarea.

„Nu toată lumea are curaj şi nici forţă să vorbească obiectiv şi direct despre aceasta”, a afirmat Lavrov, care s-a declarat „convins că adevărul va învinge”. ”Desigur, ar fi mai adecvat ca toate ţările lumii să recunoască noua realitate, care a fost inevitabilă”, a adăugat el.

Lavrov a susţinut din nou teza conform căreia „un mare număr de instrumente juridice, inclusiv referiri la Carta ONU, consacră principiile egalităţii şi autodeterminării popoarelor” şi a susţinut că adminstraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar şi cea a predecesorului acestui, Petro Poroşenko, „nu au respectat aceste criterii”.

„Acum se aplică un scenariu dictat chiar de viaţa însăşi, care se bazează pe voinţa liberă a persoanelor”, a afirmat el, informează agerpres.ro

articolul original.

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului BNR: ‘Să ne rugăm la Dumnezeu să nu se ridice IRCC, în dinamica lui pe care o vedem cu toții, să nu se ridice peste ROBOR, că atunci chiar vor regreta’

4 October 2022 at 17:15
image

Adrian Vasilescu, consilier BNRR, a explicat că IRCC va continua să crească dacă va crește inflația. „Să dea Dumnezeu să nu crească mai mult decât ROBOR”.

Adrian Vasilescu (BNR), despre evoluția IRCC și ROBOR

„Așa cum de la Banca Națională foarte multe voci au tratat și eu dezvoltat această temă, eu însumi cred că am vorbit de peste 20 de ori, explicând că dacă există posibilitatea să treci de la ROBOR la IRCC, fă-o numai dacă și numai dacă e absolut nevoie, dacă sunt momente grele în viața unei familii care are credit, să nu se repeadă”, a declarat Adrian Vasilescu.

„Am subliniat de foarte multe ori, prin viu grai și prin scris, că cine trece de la ROBOR la IRCC o poate face o singură dată, nu se mai întoarce. Acum sunt mulți, am văzut și eu, sunt mulți care au făcut asta, să ne rugăm la Dumnezeu să nu se ridice IRCC, în dinamica lui pe care o vedem cu toții, să nu se ridice peste ROBOR, că atunci chiar vor regreta”, a adăugat consilierul BNR.

El spune că s-a ajuns aici „prin lege”.

„Am ajuns prin lege. ROBOR era un indicator care își vedea de treaba lui, în sistemul bancar, era rata dobânzii la care băncile, în sistemul interbancar, se împrumută între ele. Cum a ajuns ROBOR să intre în formula creditelor și în formula dobânzii la credite – printr-o lege. Au fost dezbateri în piața publică, când au fost dezbateri în Parlament, s-a ajuns la concluzia că trebuie schimbat sistemul de dobândă la creditele de consum și la creditele ipotecare. În 2010, s-a și făcut asta, s-a făcut printr-una, îmi permit să spun asta, printr-una din cele mai proaste legi care s-au dat în România vreodată”, a mai spus Adrian Vasilescu.

Întrebat dacă estimează că IRCC va mai crește în perioada următoare, Adrian Vasilescu a confirmat: „Sigur că va mai crește dacă crește inflația. Eu am și spus, să dea Dumnezeu să nu crească mai mult decât ROBOR”, conform b1tv.ro

articolul original.

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Cu tema pensiilor speciale, PNL a câștigat europarlamentarele cu 29% fiindcă au promis desființarea pensiilor speciale în trei săptămâni. România e singura țară din Europa care, într-o asemenea criză, a m

4 October 2022 at 16:45
image

Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că “Statul se fură singur. Toate partidele se năpustesc să cheltuie bani pe care nu îi au. Au majorat și au cocoșat mediul privat cu taxe și impozite, mai vine o tură de cocoșare de la 1 ianuarie 2023”.

”Reamintesc că, în 2019, cu tema pensiilor speciale, PNL a câștigat europarlamentarele cu 29% fiindcă au promis desființarea pensiilor speciale în trei săptămâni. Nemulțumirea pensionarilor obișnuiți pentru pensia de contributivitate este atât de mare încât PNL a câștigat clar acele alegeri. Acum, domnul Marcel Boloș vine și ne spune că de fapt v-am păcălit, dar ele trebuie să existe. Probabil că ele trebuie să existe dar nu în cuantumul aberant care este acum și fără o bază: adică fiecare își face pensia în funcție de ce venituri încasează în ultima lună și de acolo își crește pensia pentru toată viața. De aici ajungi la situația absurdă prin care pensia este mai mare decât salariul. Deci iei o pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut în activitate.

Plus că la anumite categorii profesionale se adaugă și pensia specială și salariul. Statul se fură singur. Toate partidele se năpustesc să cheltuie bani pe care nu îi au. Au majorat și au cocoșat mediul privat cu taxe și impozite, mai vine o tură de cocoșare de la 1 ianuarie 2023 cu alte majorări de taxe și impozite, deci se rup picioarele mediului privat sperând că vor obține bani. Până acum nu s-a întâmplat însă așa, ba din contră, bani mai mulți au obținut când s-au redus impozitele. România e singura țară din Europa care, într-o asemenea criză, a majorat taxele și impozitele”, a declarat analistul economic Bogdan Chirieac pentru România TV.

”Apropo de ordonanța de energie: incompetența e maximă, înaintea corupției, incompetența este maximă”, a concluzionat analistul economic Bogdan Chirieac.

Cea mai mare pensie pe bază de contributivitate obţinută în Ro­mânia a fost de peste 63.000 de lei brut în luna ianuarie 2022 şi a fost încasată de un pensionar înregistrat în sectorul 1 din Bucureşti, arată datele Casei Naţionale de Pensii Publice, obţinute în urma unei solicitări a ZF. Pensio­narii cu cele mai mari 100 de pensii contri­butive încasează, lunar, între 20.000 şi 60.000 de lei pe lună, conform dcnews.ro

articolul original.

William Burns, șeful spionilor americani, avertizează: ‘Putin care simte că este cu spatele la zid, poate fi destul de periculos și nesăbuit’

4 October 2022 at 16:15
image

William Burns, directorul CIA, este de părere că, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin, se va vedea pus în fața faptului împlinit, acesta nu va ezita să apeleze la arsenalul militar nuclear pe care îl are la îndemână, potrivit realitatea.net.

Liderul de la Kremlin trebuie „să fie îngrijorat, nu doar de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă din Ucraina, ci de ceea ce se întâmplă acasă și de ceea ce se întâmplă pe plan internațional”, a susținut William Burns pentru CBS.

Potrivit acestuia, în ciuda promisiunii Chinei din februarie privind o „prietenie fără limite”, Beijingul a refuzat să ofere sprijinul militar pe care Putin l-a solicitat și „și-a controlat entuziasmul față de modul în care Rusia a condus războiul”.

De asemenea, William Burns a mai sugerat că provocările în creștere ale Rusiei l-au lăsat pe Vladimir Putin cu mai puține opțiuni, ceea ce îl face potențial mai periculos.

„Putin care simte că este cu spatele la zid, poate fi destul de periculos și nesăbuit”, a mai declarat directorul CIA, conform b1tv.ro

articolul original.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu: ‘Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia datorită faptului că domnia sa a ajuns la concluzia că este foarte greu să lupte pe două fronturi. Emilia Șercan nu este vreun Dumnezeu în materia stabilirii verdictelo

4 October 2022 at 16:00
image

Ligia Deca a fost numită ministru al Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Ce se va întâmpla mai departe cu legile educației? În opinia lui Daniel Fenechiu, ”cu siguranță, doamna Deca va continua demersurile în materie de legiferare a noii legislații a educației și probabil că în scurtă vreme, vom avea în Parlament cele două propuneri privind legile educației, cea pentru învățământul universitar și pentru învățământul preuniversitar”.

Liberalul spune că ”au fost câteva teme care au nemulțumit (opinia publică-n.r.) în ceea ce privește proiectele edictate sub coordonarea lui Sorin Cîmpeanu. Coroborate cu atacul destul de rar întâlnit împotriva lui Sorin Cîmpeanu, s-a creat un melanj destul de compact, care până la urmă a dus la demisia lui Sorin Cîmpeanu. Cu siguranță, dacă nu se întâlnea atacul, pe care eu nu l-am mai întâlnit în viața politică de multă vreme, cu anumite observații, nu se ajungea în situația asta. Întotdeauna când vrei să legiferezi, întotdeauna când vii cu un proiect de lege, există o anumită rezistență a zonei pe care vrei să o reglementezi (…)”.

Reporter: Dar faceți o asociere între două chestiuni diferite: legile educației și plagiatul lui Sorin Cîmpeanu. El și-a dat demisia, sub presiunea opiniei publice, din cauza acuzației de plagiat.

Daniel Fenechiu: Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia datorită faptului că domnia sa a ajuns la concluzia că este foarte greu să lupte pe două fronturi și că toate aceste atacuri la persoana lui afectează legile educației și atunci, într-un gest de decență destul de rar întâlnit în lumea politică, Sorin Cîmpeanu a zis: fac eu pasul la o parte, ca legile să meargă mai departe și dacă mai e ceva de completat, de finisat, de nuanțat, OK, să se întâmple acest lucru. Fără atacul greu de imaginat și aproape nemaiîntâlnit la adresa lui Sorin Cîmpeanu, lucrurile ar fi arătat altfel.

Reporter: A fost un atac nejustificat, spuneți?

Daniel Fenechiu: Niciodată nu poți să spui că vocea cetății este nejustificată, adică în politică, cel mai important lucru este să accepți inclusiv valențele critice și scuza pe care poți s-o ai într-o situație de genul ăsta trebuie să fie o scuză de fond, nu o scuză de procedură. Adică niciodată nu poți să vii să spui: domnule, poporul n-are dreptate, societatea civilă n-are dreptate și așa mai departe. Dacă nu reușești să generezi o relație de colaborare foarte bună și să convingi, în momentul respectiv contează mai puțin dacă ai sau nu ai dreptate, că nu poți avea dreptate împotriva vocii cetățenilor (…).

”Emilia Șercan nu este vreun Dumnezeu în materia stabilirii verdictelor de plagiat”

Reporter: Dar aici nu e vorba de vocea cetății, ci de o investigație jurnalistică făcută ca la carte de o jurnalistă foarte respectabilă.

Daniel Fenechiu: Nu contestăm acest lucru. Indiscutabil, doamna Șercan a reușit să se impună în această zonă și a reușit să lucreze foarte mult pentru curățirea mediului academic și a zonei de doctorate, însă să nu uităm că nici doamna Șercan nu este vreun Dumnezeu în materia stabilirii verdictelor în materie de doctorate, nici o autoritate ale cărei verdicte emise să fie aplicabile. Deci din punctul ăsta de vedere, urmează ca cele constatate de domnia sa să fie validate de o entitate care are atribuții în domeniul ăsta, care să se pronunțe dacă Cîmpeanu a plagiat sau n-a plagiat (…). Îmi place ca lucrurile astea să fie stabilite la un moment dat de o entitate care are atribuții în domeniul ăsta.

Reporter: Dacă vor mai exista asemenea entități, pentru că noile legi ale educației propuse chiar de Sorin Cîmpeanu cam desființează CNATDCU.

Daniel Fenechiu: Aici e o discuție pro și contra și inclusiv oameni din societatea civilă au fost atât împotrivă, cât și pentru. La urma urmei, viziunea lui Sorin Cîmpeanu, care nu era doar a lui, era a multora, mergea pe varianta că trebuie să faci o legătură între prestigiul și dorința unei universități de a fi prestigioasă și ideea de responsabilitate. Faptul că creezi un organism suprauniversitar care să verifice anumite lucruri la o anumită universitate e o chestiune care a fost abordarea cuiva care a înființat în urmă cu ani de zile CNATDCU. Poate fi și o viziune în care pur și simplu universitatea să se autoreglementeze și ea să fie cea care stabilește dacă titlurile de doctor acordate au fost acordate corect sau nu (…).

Plagiatul premierului Nicolae Ciucă

Reporter: Dacă domnul Cîmpeanu a ținut cont de vocea cetății, cum spuneați mai devreme, domnul premier Nicolae Ciucă de ce nu o face? Și dânsul e acuzat de plagiat.

Daniel Fenechiu: Stați puțin, acum haideți să vă spun un lucru, nu poate orice om politic să-și dea demisia pentru că există o acuză.

Reporter: De ce nu?

Daniel Fenechiu: Dintr-un motiv extrem de simplu, pentru că varianta de a-ți da demisia de câte ori te acuză cineva, înseamnă că lași la libertatea unor grupuri posibilitatea să te scoată din politică. Vă dau un exemplu similar: în perioada 2015-2016, când în PNL a existat acea tendință, de altfel extrem de democratică și apreciată, ca toți cei care au cea mai minimă problemă de integritate să facă pasul în lateral, PNL a pierdut niște oameni care au fost practic retrași din politică. Vorbesc de Ludovic Orban, Vasile Blaga, Dan Motreanu, George Scutaru și aș mai putea să dau exemple. V-am dat patru exemple, toți patru au câștigat, dar faptul că PNL a pierdut patru lideri importanți, faptul că patru oameni și-au pierdut mandatele și unul dintre ei, George Scutaru, nu s-a mai întors în politică, e o chestiune care nu poate fi ignorată.

Reporter: Bun, dar Ludovic Orban s-a întors apoi în politică și a fost chiar prim-ministru.

Daniel Fenechiu: Dar cei patru ani de zile cât a stat pe bară au fost patru ani de zile în care a stat pe bară pentru că cineva i-a făcut un dosar. La fel și în cazul lui Dan Motreanu, la fel și în cazul lui Vasile Blaga, iar în cazul lui George Scutaru nici nu s-a mai întors în politică, conform rfi.ro

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ion Cristoiu: ‘Occidentul trebuie să facă o mișcare. Dacă nu face o mișcare de proporții, s-a terminat’

3 October 2022 at 20:45
image

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că alipirea celor patru teritorii ucrainene de către Federaţia Rusă va complica foarte mult eforturile Kievului de a le readuce la patria-mamă.

“E impropriu spus alipire. Că alipire este un termen blând. Este vorba că un stat numit Federaţia Rusă s-a mărit cu 20% în alt stat. Asta e esenţa. O cucerire militară îţi dă posibilitatea să te retragi. Ajungi la tratat şi spui noi ne retragem o sută de metri. Deocamdată aşteptăm confirmarea de către Duma de Stat. În momentul în care se confirmă, pe 20% din teritoriul Ucrainei, un teritoriu cât Portugalia, se creează o realitate rusească într-o lună-două, dacă nu vine Zelenski şi îi aruncă în mare. Dacă nu se întâmplă nimic şi Occidentul merge pe varianta sancţiuni şi dă arme lui Zelenski, se aleg primari ruşi, se predă rusă în şcoli… deci se creează deja o administraţie rusă. Toţi oligarhii ucraineni din zonă au fost deposedaţi, este un decret, au pierdut totul, inclusiv ăla cu Şahtior Doneţk. Se creează o realitate care va fi mult mai greu de rupt”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu spune că, la o astfel de mişcare a ruşilor, răspunsul este o mişcare şi mai dură, dar varianta pe care pare să meargă Occidentul este afganistarea războiului.

“Ceea ce s-a întâmplat acum este inimaginabil. Este greu de conceput că în 2022 o putere vine şi ia de la un alt stat 20%. În aceste condiţii, la această mişcare nu poţi să răspunzi decât cu o mişcare şi mai dură. Dacă Occidentul vine pe varianta care se conturează că nu vor recunoaşte referendumul… părerea mea este că ei vor merge pe o variantă prin care să afganisteze războiul. Adică Zelenski nu va putea printr-o acţiune să elibereze toate teritoriile oricâte arme i-ai da, trebuie să-i dai oameni. O soluţie ar fi ca fiecare stat să trimită oameni, inclusiv noi, sub comanda lui Zelenski”, a adăugat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că, dacă în săptămâna următoare Occidentul nu va face o mişcare de proporţii, totul s-a terminat pentru Ucraina.

“În următoarea săptămână, Occidentul trebuie să facă o mişcare. Dacă nu face o mişcare de proporţii, s-a terminat. Ideea că Zelenski o să mai omoare un administrator…Putin a făcut ceva la care nu m-am aşteptat nici eu. Eram convins că merge pe ideea teritorii contra păcii. Adică avansează militariceşte, păstrează Crimeea şi negociază”, a mai spus publicistul, conform mediafax.ro

articolul original.

Dan Dungaciu, analist de politică externă: ‘Gorbaciov a fost slab politic, nu a înțeles realitatea. El a aruncat în aer URSS-ul fără să dorească’

3 October 2022 at 20:16
image

Dan Dungaciu, analist de politică externă, spune că Putin și Gorbaciov au fost uniți în dorința de prezervare a URSS.

Putin și Gorbaciov sunt deosebiți. Afost uniți în dorința de prezervare a URSS. Putin vrea să prezerve URSS de pe margine, pentru că nu era un mare jucător atunci. 

Gorbaciov voia să apere URSS de la butoane. Gorbaciov a fost slab politic, nu a înțeles realitatea. Acesta a făcut prea multe concesii. El a aruncat în aer URSS-ul fără să dorească.

În 1991, Bush senior a declarat că libertatea nu înseamnă independență. Deci, ideea Occidentului nu a fost să destrame URSS-ul, pentru că era groază de ce se putea întâmpla. În schimb, popoarele au mers mai departe și au făcut praf URSS-ul.

Nu este vorba de refacereURSS-ului, în mintea lui Putin.  Aici este  vorba de teritorii și de acaparareunor teritorii care să îi permită să controleze cel puțin Ucraina”, a spus Dan Dungaciu, conform gândul.ro

articolul original.

Ieșire a lui Rareș Bogdan: ‘Nu voi fi cel care va porni vreodată un război în coaliție. E o perioadă în care trebuie să fim extrem de atenți atât cu ceea ce putem să livrăm oamenilor’

3 October 2022 at 19:45
image

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a afirmat, luni seară, că a promis că nu va porni vreun scandal în coaliţia de guvernare, iar pentru acest lucru îşi muşcă buzele, având în vedere contextul geopolitic şi ameninţarea reală privind securitatea zonei.

Rareş Bogdan a precizat, la Realitatea Plus, luni seară, că e mai important să avem stabilitate, de aceea nu vrea să facă scandal în coaliţia de guvernare, dar a promis că va ţine minte toate lucrurile care îl deranjează şi le va ”servi” la momentul oportun.

 ”Am promis numărului 1 şi numărului 2, la care ţin foarte mult, că nu voi fi cel care va porni vreodată un război în coaliţie, pentru că înţeleg momentul geopolitic mai bine decât alţii şi pentru asta am ales să înghit eu de multe ori, foarte multe jigniri sau să încalc eu, să-mi muşc buzele şi să merg înainte, pentru că e un moment extrem de complicat. În fiecare zi când privesc spre răsărit îmi dau seama că lucrurile se complică din ce în ce mai mult şi ameninţarea este reală la adresa zonei, privind securitatea. Şi atunci am considerat că e mai important să avem o stabilitate decât să şarjez şi să dau. Ţin minte şi, la moment oportun, voi servi toate cele pe care le-am acceptat”, a declarat Rareş Bogdan.

Europarlamentarul a mai spus că mesajele non-populiste sunt importante comparativ cu promisiunile. 

”Noi am mizat pe echilibru, pe toleranţă şi pe responsabilitate. Am considerat că mesajele non-populiste sunt mai importante decât populismul deşănţat sau decât promisiunile deşarte. Eu am ţinut foarte mult asta, premierul, la fel, preşedintele şi colegii mei din conducerea Partidului Naţional Liberal pentru că e o perioadă în care trebuie să fim extrem de atenţi atât cu ceea ce putem să livrăm oamenilor, cât mai ales cu ceea ce putem să oferim societăţii româneşti, fără să producem dezechilibre majore”, a subliniat Bogdan.

Rareş Bogdan a adăugat că vede şi partea pozitivă a paharului, având în vedere că România nu depinde de gazul rusesc. 

”Eu am o teorie şi sunt destul de mult în Europa, văd şi partea pozitivă a paharului şi văd, depinde cum priveşti lucrurile, poţi fi un optimist, iar eu văd şi oportunităţile. Ştiu că în astfel de perioade, dacă joci corect şi dacă îţi evaluezi corect şansele, ai o şansă mare de a te repoziţiona la nivel regional. Primul lucru foarte important în acest în acest context pe care românii trebuie să-l ştie este că România, spre de deosebire de alte ţări europene, are o dependenţă extrem de redusă de gazul rusesc”, a mai precizat Rareş Bogdan, conform news.ro

articolul original.

Generalul (r) Eugen Bădălan: ‘Dacă Putin se oprește aici, acest obiectiv nu poate fi realizat. Modificarea ordinii nu poziționează Rusia în top’

2 October 2022 at 13:45
image

Fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, Gen. (R) Eugen Bădălan, spune că obiectivul lui Putin a fost schimbarea ordinii mondiale.

Unul din obiectivele anunțate de Putin, căruia lumea nu i-a acordat foarte mare  atenție la începutul războiului îmomentul în care s-a produs invazia, poate fost cel mai important obiectiv pe care l-a anunțat. 

anunțat de el fost schimbarea ordinii mondiale și ajungerea către o nouă  ordine mondială multipolară. Dacă Putin se oprește aici, acest obiectiv nu poate fi realizat.

Cred că el va escalada conflictul ca să poată să-și îndeplinească acest obiectiv. Eu cred că analiștii lui Putin nu realizează un 

În schimb, China va rămâne un mare jucător în noua ordine”, a spus Gen. Eugen Bădălan, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, conform gândul.ro

articolul original.

Vesti proaște venite din Vest pentru Vladimir Putin! Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht: ‘În câteva zile, vom livra foarte modernul sistem de apărare antiaeriană IRIS-T’

2 October 2022 at 13:15
image

Germania va livra Ucrainei primul dintre cele patru sisteme avansate de apărare antiaeriană IRIS-T în zilele următoare pentru a o ajuta să prevină atacurile cu drone, a anunțat ministrul german al apărării Christine Lambrecht, sâmbătă, într-o vizită neanunțată la Odesa, potrivit Reuters.

Ministrul german al apărării a purtat discuții cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, într-un buncăr subteran.

„În câteva zile, vom livra foarte modernul sistem de apărare antiaeriană IRIS-T. Este foarte important în special pentru apărarea de drone”, a spus Christine Lambrecht pentru televiziunea ARD.

În ultimele săptămâni, Ucraina s-a confruntat cu mai multe atacuri din partea dronelor kamikaze de fabricație iraniană, suferind pierderi de vieți și pagube serioase la nivel de infrastructură.

În spațiul public apăruse încă din luna mai informația că Berlinul ia în calcul să trimită Ucrainei sisteme de apărare sol-aer IRIS-T, care costă 150 de milioane de euro bucata.

Forțele germane nu dețin sistemul la ora actuală, sistem considerat printre cele mai avansate din lume.

Anterior, Christine Lambrecht s-a întâlnit și cu omologul său din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, la Chișinău, context în care încuraja Occidentul să nu se lase descurajat din înarmarea Ucrainei de amenințările nucleare pe care le lansează Rusia.

„Trebuie să fim foarte atenți. Însă nu trebuie să ne lăsăm paralizați”, a punctat demnitarul german.

Germania se confruntă cu apeluri să sporească sprijinul pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de armament ofensiv, cu Kievul spunând că are nevoie de tancuri moderne pentru a lupta împotriva forțelor ruse, conform b1tv.ro

articolul original.

Jurnalistul Cornel Nistorescu: ‘Populația României este anesteziată de acest, să ni se dea, să primim, în loc să zică bă vrem să facem, vrem asta, vrem drepturi, vrem libertăți, vrem să avem noi posibilitatea să facem cutare’

2 October 2022 at 12:45
image

Societatea românească este anesteziată de „pomenile sociale” promise de politicieni și este ținută captivă de acest „să ni se dea, să primim”. Totodată, imensul aparat bugetar românesc se „scaldă” munți în bani pentru care nu fac nimic, spune jurnalistul Cornel Nistorescu.

Jurnalistul este de părere că clasa politică din România ține intenționat populația captivă în retorica „să ne dea, să avem”, în loc să încurajeze dezvoltarea capacităților pentru a produce în România.

„Populația României este anesteziată de acest „să ni se dea, să primim” în loc să zică „bă, vrem să facem, vrem asta, vrem drepturi, vrem libertăți, vrem să avem noi posibilitatea să facem cutare”. Nu, e captivă la promisiunile astea „ca să îmi dea, ca să ne dea, să avem”.

Nu domină acest spirit de încredere „de hai să ne apucăm de treabă”. Vezi pe cineva care să înceapă să facă ceva, să creadă că se poate face? Nu! că „vine dezastru, ce iarnă cumplită vine, hai ‘domne, terminați cu prostiile.

Dacă cineva încearcă să-și rezolve o treabă și se se concentrează pe business-ul lui, pe job-ul lui, pe datoria lui, pe rolul lui… ‘domne asta îl salvează”, a declarat Cornel Nistorescu.

Jurnalistul este revoltat de faptul că aparatul bugetar din România, care deși este supradimensionat și „populat” de multe persoane care nu fac nimic, dar care beneficiază de niște salarii uriașe, începând cu cele mai de jos meserii.

„Nu se poate, ne călărește și ne îngroapă un stat format din 1,5 milioane de oameni care nu fac nimic și care iau la bani de rup și ăia de la UE iau un sac de bani, au sărit toți de 10.000 de euro pe lună și ăștia din România au sărit de 5.000 de lei pe lună, ultimul portar și ultimul băgător de seamă, exceptând oameni din sănătate și profesori care o duc încă mediocru”, a spus el, conform gândul.ro

articolul original.

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Dacă Simion vine cu 30.000 – 40.000 de oameni în Piața Victoriei, marile partide vor avea o problemă reală. Este foarte important acest test la care George Simion își supune partidul’

2 October 2022 at 12:15
image

„Lipsa de autorizație pentru proteste în România nu mai este o problemă. Știm asta de la protestul din 2018, acela cu acea zisă Diasporă care era să intre în clădirea guvernului. Atunci n-a fost nici o problemă, nu și l-a mai asumat nimeni. Am mai văzut și alte proteste neautorizate, unde personalități de cel mai înalt rang în statul român au participat în geacă roșie la protest. Deci faptul că nu este autorizat nu încurcă pe nimeni. A doua chestiune: este prima dată când domnul Simion încearcă puterile AUR în București.

Dacă la un protest care se bazează pe o chestiune reală, prețul aberant al facturilor la energie electrică și gaze, reușește să umple Piața Victoriei, atunci celelalte partide politice trebuie să fie foarte atente la noul partid intrat în Parlament acum doi ani. Dacă protestul rămâne la nivel de câteva sute sau câteva mii de oameni, înseamnă că nu are impact în capitala României. Poate o avea impact prin restul țării, dar nu în București. Este foarte important acest test la care George Simion își supune partidul,” a spus Bogdan Chirieac la Antena 3.

Chirieac: În Europa au fost proteste cu sute de mii de manifestanți pe exact aceeași temă

Întrebat ce se va întâmpla în continuare, în condițiile în care acest protest va strânge mulți oameni, Chirieac este de părere că în afara validării pe care Simion ar putea să o aibă în privința alegerilor viitoare, nu se va schimba nimic în mod concret: nici cuantumul facturilor la energie nu se modifica, nici mișcări în Guvern nu vor exista, însă partidele politice tradiționale ar trebui să-și pună niște semne de întrebare. 

„După acest protest nu va urma nimic. Să nu vă gândiți că de mâine cade prețul la curent și gaze. Nu se va întâmpla asta, de fapt, nici nu acesta este scopul protestului. Nici Guvernul n-o să cadă pentru că are o majoritate confortabilă, de 70% în Parlament. Nu se pune problema de așa ceva. Este un gest politic care vine după alegerile din Italia, prin care George Simion încearcă puterea partidului său la București, ca să vadă câtă forță are în realitate. Câteva mii de oamenii nu sunt foarte mulți, dar dacă domnul Simion vine cu 30 000 – 40 000 de oameni în Piața Victoriei, marile partide vor avea o problemă reală, cumplită, la alegerile de peste doi ani și ar trebui să fie și un semnal pentru ele: dacă nu schimbă politica actuală, România nu va fi deloc bine.

Este important si probabil că domnul Simion se bazează pe ceva, poate pe sondaje, pe stare de spirit, pe consilieri, pentru a face acest test acum. De altfel, în toată lumea civilizată, în Europa, am avut mitinguri cu sute de mii de oameni, exact pe această temă, prețul la curent și la gaze. În România, știți bine, nu s-a ieșit la protest decât că nu era Dragnea la pușcărie. Astăzi, când vorbim nu are nimeni nici o problemă cu facturile, cu energia, cu inflația, cu 10 lei litrul de benzină, atât cât a fost în vară. Nimeni nu a arătat că suferă, cel puțin în București,” a mai spus Chirieac, conform dcnews.ro

articolul original.

O nouă înfrângere dureroasă pentru liderul de la Kremlin! Volodimir Zelenski a făcut anunțul

2 October 2022 at 11:45
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică oraşul strategic Liman din estul ţării „complet eliberat” de sub controlul forţelor ruse, la o zi după ce Moscova a anunţat că trupele sale au decis să se retragă din bastionul lor din nordul regiunii Doneţk, transmite Reuters.

„Începând de la 12:30 (09:30 GMT), Liman este complet eliberat”, a transmis Zelenski într-o înregistrare video scurtă, postată pe canalul său de Telegram.

Separat, serviciile de informaţii militare britanice au apreciat că, probabil, Rusia a suferit pierderi grele în timp ce forţele sale s-au retras din Liman, transmite dpa.

Oraşul Liman din regiunea Doneţk a fost „cel mai probabil apărat de elemente subdimensionate ale Districtelor Militare Vest şi Centru ale Rusiei, precum şi de contingente de rezervişti mobilizaţi voluntar”, a transmis duminică Ministerul Apărării britanic în informarea sa zilnică.

„Forţa (rusă) a suferit probabil pierderi grele pe măsură ce s-a retras de-a lungul unicului drum de ieşire din oraş aflat încă sub controlul ruşilor”, potrivit sursei citate, informează agerpres.ro

articolul original.

Președintele Klaus Iohannis: ‘Cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate. Toți cei care comit crime de agresiune trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției’

2 October 2022 at 09:45
image

 Preşedintele Klaus Iohannis, alături de alţi preşedinţi ai unor state membre NATO din Europa Centrală şi de Est, a semnat o declaraţie comună prin care îşi reiterează sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, informează duminică Administraţia Prezidenţială.

„Noi, preşedinţi ai unor state din Europa Centrală şi de Est, ţări ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului şi au văzut cu ochii lor efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuţi în faţa încălcării flagrante a dreptului internaţional de către Federaţia Rusă, motiv pentru care transmitem următoarea declaraţie: reiterăm susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată încercările Rusiei de a anexa teritorii ucrainene. Susţinem ferm decizia Summitului NATO de la Bucureşti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”, se arată în declaraţia comună.

Semnatarii declaraţiei cer Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate.

„Susţinem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate şi încurajăm toate statele aliate să îşi sporească substanţial ajutorul militar pentru Ucraina. Toţi cei care comit crime de agresiune trebuie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei”, prevede documentul.

Declaraţia este semnată de preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele ceh, Milos Zeman, preşedintele Estoniei, Alar Karis, preşedintele Letoniei, Egils Levits, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, preşedintele Republicii Muntenegru, Milo Dukanovic, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Slovaciei, Zuzana Caputova, informează agerpres.ro

articolul original.
❌