ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Carta Albă a IMM-urilor din România

6 October 2022 at 14:09

COMUNICAT DE PRESĂ

Astăzi, 6 octombrie 2022, a avut loc lansarea lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România”, ediţia nr. 20, realizată de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR).

Lucrarea reprezintă cea mai aprofundată analiză a sectorului IMM din România ce prezintă situația de ansamblu a mediului de afaceri în anii 2021 și 2022, dificultățile cu care se confruntă IMM-urile, nevoile și sursele lor de finanțare, modalitatea în care inovează, intenția de accesare de fonduri nerambursabile sau criteriile de care țin cont în alegerea partenerului de business, constituind baza pentru propuneri de strategii cu privire la viitoarele direcţii de susţinere şi dezvoltare ale mediului de afaceri românesc.

În cadrul evenimentului au avut intervenții:

 • Florin JIANU, Președinte CNIPMMR
 • Marcel CIOLACU, Președinte Camera Deputaților
 • Adrian CÂCIU, Ministrul Finanțelor
 • Univ.Dr.Ovidiu NICOLESCU, Prezentarea lucrării “Carta Albă a IMM-urilor din România 2022”
 • Stelian BUJDUVEANU, Viceprimar general PMB
 • Dumitru NANCU, Director general FNGCIMM
 • Bogdan CERNESCU, Director Corporate Coverage BCR
 • Manuel Fernandez AMEZAGA, CEO Sodexo
 • Dana BACIU, Director Persoane Juridice Groupama Asigurări

 

Cele mai importante aspecte semnalate în cadrul lucrării sunt următoarele:

 • Principalele evoluţii contextuale cu influenţă negativă asupra activităţii IMM-urilor: 68,32% situația economică mondială, 59,39% insuficienta capacitate a guvernului, parlamentului etc. de a gestiona problemele economice, 57,12% predictibilitatea redusă a mediului de afaceri  52,82% birocrația excesivă, 44,90% pandemia Coronavirus
 • Inflația (45,82%), incertitudinile evoluțiilor viitoare (43,36%), birocrația (40,90%), calitatea slabă a infrastructurii (33,43%), concurența neloială (33,33%), corupția (32,06%), creșterea nivelului cheltuielilor salariale  (31,76%), fiscalitatea excesivă (31,56%) sunt principalele dificultăţi în activitatea IMM-urilor
 • 21,02% din organizaţii au estimat că evoluția mediului de afaceri va fi favorabilă dezvoltării business-urilor lor
 • 28,08% dintre aceştia nu intenţionează să acceseze fondurile structurale în 2022
 • 40,00% dintre IMM-uri se vor autofinanța în anul 2022

“Carta Albă a IMM-urilor din România reprezintă o analiză fanion nu numai pentru mediul de afaceri și România, ea fiind folosită de instituțiile internationale atunci când fundamentează propunerile pentru România.   Doresc să fac o serie de recomandări specifice pentru anul 2022:

 1. ENERGIE: trebuie să identificăm măsuri care să susțină consumul IMM-urilor și, de asemenea, cele 13mld de euro din cadrul Fondului de modernizare trebuie utilizate
 2. POLITICA FISCALĂ: restatutăm principiul ca solidaritatea să fie de la mare la mic și să continuăm politicile publice în care să fim solidari cu toții și nemodificarea codului fiscal în anul 2023
 3. PNRR: trebuie rediscutat PNRR în acest moment dificil pentru societate, instrumentele incluse în acesta nu sunt conforme cu nevoile și necesitățile din societate
 4. SALARIUL MINIM: CNIPMMR sustine cresterea salariului minim la 3000lei cu următoarele conditii: Mentinerea valorii contribuțiilor/taxelor la nivelul din prezent și aplicarea din 1 mai 2023
 5. AGENȚIA ROMÂNĂ PENTRU INVESTIȚII STRĂINE ȘI PROMOVAREA EXPORTURILOR: dezvoltarea agenției în parteneriat public-privat”, a menționat Florin Jianu, președinte CNIPMMR în cadrul evenimentului.

 

Partenerii evenimentului au fost: Banca Comercială Română (BCR), Groupama Asigurări S.A., SODEXO, ALPHA BANK și EXIM BANK.

Parteneri instituționali: Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM),

 

Atașat vă transmit prezentarea din cadrul evenimentului de lansare.

 

 

articolul original.

Camera bucureșteană a premiat excelența în afaceri la Topul firmelor

6 October 2022 at 13:51

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat în Aula Carol I din sediul său istoric cea de a XXIX-a ediție a TOPULUI FIRMELOR DIN BUCUREŞTI, eveniment tradițional pentru cea mai dinamică și solidă comunitate de afaceri a țării, cea din Capitală.

La ceremonia de înmânare a premiilor au participat, alături de manageri ai celor mai performante companii bucureştene, membri ai Guvernului, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi mass-media. Printre personalităţile care au onorat invitaţia Camerei bucureştene s-au aflat: prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României; Gabriel Bunduc, secretar de stat în Ministerul Transporturilor; Toni Greblă, prefectul Capitalei; Corneliu Cârstea, secretar general adjunct în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), co-președinte al Consiliului de Export al României, Mihai Daraban președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR); Ovidiu Silaghi, secretarul general al Camerei Naționale; Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București; Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România, co-președinte al Consiliului de Export; prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, președintele CECCAR, prof. univ. dr. Dorel Paraschiv, prorector al Academiei de Studii Economice.

Dintre cele 156.777 firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanţul aferent anului 2021, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 56.760 firme, în creștere cu 15,6% față de anul precedent și au fost premiate 7.251 firme (+4,2%, comparativ cu ediția precedentă), în cadrul a șapte secțiuni: servicii, comerţ, industrie, construcţii, cercetare-dezvoltare și high-tech, turism şi agricultură.

„Remarc cu bucurie ca a crescut semnificativ gradul de performanţă şi eficienţă al companiilor bucureştene laureate. Astfel, cifra de afaceri cumulată a acestora s-a majorat faţă de ediţia precedentă cu 15%, atingând 96 mld. euro, în timp ce profitul din exploatare, în valoare de 9,6 mld euro, este mai mare cu 31% comparativ cu cel consemnat anul trecut. De asemenea, aș vrea să punctez că mediul de afaceri al Capitalei este unul stabil, prin prisma faptului că 820 de firme, adică 11,3% din totalul premianților, s-au calificat pentru a primi TROFEUL DE EXCELENŢĂ pentru clasarea, timp de cinci ani consecutiv, pe primele trei poziții ale Topului nostru”, a declarat în deschidere președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa.

„Economia funcționează pe bază de încredere: în oamenii de afaceri, în instituțiile financiare și în instituțiile statului. Fără încredere nu vom putea consolida acest indicele de dezvoltare pe care îl avem”, a afirmat prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost președinte al României. Cu acest prilej, președintele Constantinescu a lansat și un îndemn la sprijinirea cercetării și a învățământul superior, ca soluție pentru o dezvoltare durabilă a economiei românești.

Tot în deschiderea Galei, președintele CCIR a vorbit despre polarizarea puternică a economiei românești, punctând faptul că 0,55% din numărul total total de firme care au depus bilanțul anul acesta realizează 65% din cifra de afaceri la nivelul întregii țări. Totodată, Mihai Daraban subliniat necesitatea scăderii deficitului balanței comerciale. „Cred că trebuie să ne axăm pe atragerea de investiții în producția de bunuri de larg consum și pe reducerea dependenței de importuri”, a declarat Mihai Daraban.

Corneliu Cârstea, secretar general adjunct în cadrul MAT a invitat companiile prezente să acceseze programele Ministerului, dintre care a amintit: Start-Up, Femeia-Manager, pe cele de promovare a exporturilor și incoming.

Pe lângă distincţiile acordate pentru rezultatele economice obţinute în anul 2021, în cadrul evenimentului au fost decernate trofee de excelenţă companiilor care în ultimii cinci ani s-au clasat pe primele trei poziţii în competiţia elitelor, trofeul „George G. Assan”, pentru „Brandul românesc al anului” companiei Aaylex One SA, pentru brandul CoCoRiCo, și trofeul „Ioan V. Socec”, Ziarului Financiar, precum şi o serie de premii speciale unor companii multinaționale și cu capital autohton, precum și unor instituții de presă.

Biroul de Presă al CCIB

 

articolul original.

DIETELE CARE TE POT UCIDE!

6 October 2022 at 06:47

Mai multe dintre dietele extrem de mediatizate si care fac furori la nivel international pot crea adevarate ravagii in organism. Printre acestea se afla si Dieta Dukan, care, timp de trei ani consecutiv, a ocupat primul loc intr-un top al dietelor periculoase, clasament intocmit de dieteticienii britanici. Nutritionistii romani desfiinteaza dietele „restrictive”, care promit slabiri rapide, despre care spun ca sunt „fanteziste”, „dezechilibrate” si „fara suport stiintific”.

Dietele hiper-proteice, care presupun reducerea drastica a carbohidratilor din alimentatie, sunt foarte populare in randul persoanelor care isi doresc sa slabeasca rapid, printre acestea regasindu-se si numeroase vedete de la Hollywood, dar si persoane obisnuite, scrie Ziuanews.ro.

„Inventatorul” celei mai in voga diete proteice, nutritionistul francez Pierre Dukan, s-a aflat in centrul unui imens scandal. Pe langa criticile aduse de colegii de breasla din mai multe tari pentru regimul alimentar pe care il promoveaza si care nu respecta principiile alimentare de baza, recent, „Gurul dietelor” a fost exclus din Ordinul Medicilor din Franta, echivalentul Colegiului Medicilor din Romania. Dukan este acuzat ca, in urma cu circa 40 de ani, ar fi prescris unei femei care dorea sa slabeasca un medicament folosit in cazul diabeticilor supra-ponderali, medicament care, in timp, ar fi cauzat moartea a peste 500 de persoane, potrivit presei franceze. Tras la raspundere abia acum, nutritionistul francez ar trebui sa suspende orice activitate medicala la inceputul lunii octombrie a acestui an si sa plateasca 6.000 de euro despagubiri pacientei.

Organizatiile medicale si de nutritie din toata lumea au atras deseori atentia in privinta efectelor pe care le au dietele cu exces de grasimi si proteine, prin care se restrange consumul de nutrienti esentiali ca mineralele, vitaminele, fibrele – elemente care se gasesc in hrana in cantitati mici.

Pierre Dukan sustine, insa, ca cei care-l acuza ca ar crea o cura de slabire daunatoare pentru sanatate spun lucruri false si crede ca este vorba despre un soi de invidie din partea colegilor. „Problema este ca pretul unei carti este 10 euro si functioneaza”, spune Dukan, a carui carte, publicata in Franta in 2000 a fost vanduta mai mult de 11 de milioane de exemplare in intreaga lume, a fost tradusa in 14 limbi si publicata in 32 de tari.

Nu de aceeasi parere sunt, insa, nutritionistii romani

„Sunt diete fanteziste, care pe termen mediu si lung ne pun in pericol sanatatea, fara niciun fel de discutie. Aceste diete, care n-au niciun suport stiintific, sunt diete dezechilibrate, fictive. Orice dieta restrictiva, care promite slabiri rapide, este un mijloc prin care iti agresezi puternic sanatatea, numai ca efectele nu sunt imediate, ca la o intoxicatie, spre exemplu. Aici efectele apar in cativa ani. Mai intai efectul yo-yo – slabesti 10 kilograme si te ingrasi 20 – dupa care se intra intr-un cerc vicios, care, practic, ti-a ruinat sanatatea”, a declarat, pentru ZIUAnews, Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Cat despre cura de slabire preferata de romance, acesta este de parere ca „Dukan este un fel de variatiuni pe aceeasi tema a dietei Atkins hiper-proteice: mananci la carne pana te prostesti. Adica te imbolnavesti la nivelul metabolismului.

Despre dietele-minune, Mihaela Bilic, cunoscuta si ca „nutritionistul vedetelor”, a afirmat ca, pe masura ce se cauta o solutie mai rapida, „cu atat dezechilibrele din organism sunt mai mari si vor aparea, ulterior, situatii neplacute” si, in locul unei siluete de invidiat, persoanele respective risca sa obtina doar „o razbunare din partea organismului lor”.

Nu la fel de vehement este Cristian Margarit, specialist in nutritie sportiva. El se declara adeptul unui regim alimentar care, pe langa proteine, sa contina si alte grupe de alimente. „Dietele hiper-proteice sunt normale si naturale pentru om, existand lungi perioade in istoria noastra in care ne-am hranit preponderent cu carne si organe de animale. Totusi, in aceste diete erau prezente si cantitati mari de grasimi, dar si vegetale, frunze, fructe de padure, fiind semnificativ diferite fata de ce putem face astazi, cu alimentele de supermarket sau cu ce se recomanda prin diversele diete care circula „pe internet”. O dieta poate fi buna „pe hartie”, dar sa aiba tendinta de a fi aplicata gresit de catre persoanele prea grabite sau lipsite de organizare si disciplina”, a declarat, pentru ZIUAnews Cristian Margarit.

„Dukanitele”: „Inca n-am patit nimic”

In urma scandalului creat in jurul lui Pierre Dukan, mai multe romance care au urmat dieta nutritionistului francez, au sarit in apararea acestuia. „Dukanitele”, dupa cum le place sa se autointituleze, spun pe diverse forumuri ca nu s-au ales cu probleme cardiovasculare sau renale, iar unele dintre ele nici nu au simtit acele efecte negative ale dietei proteice – probleme la colon, probleme renale, migrene, oboseala, depresie, lipsa de energie, transpiratie abundenta si urat mirositoare, respiratie urat mirositoare, constipatie, cosmaruri, dereglari menstruale – concluzia generala fiind de genul: „inca n-am patit nimic”.

„Mancatul prost nu te doare imediat”

„De multe ori, oamenii nici nu constientizeaza de la ce li se trage. Inca nu au patit nimic si sa dea Dumnezeu ca nici in cativa ani sa nu pateasca nimic, pentru ca efectele si bolile cele mai nenorocite si perverse sunt bolile care nu dor vreo 10-20-30 de ani. Hipertensiunea, de exemplu, vreo 20 de ani nu te doare. Dar cand ai facut infarct de miocard nu mai ai alta scapare, mai ales daca nu ai sansa sa te duca repede la spital. Sau, dupa vreo 30 de ani, faci un cancer si te trezesti la metastaza si nu prea mai ai ce face. Dar nu te-a durut nimic pana atunci! Aceasta argumentatie – «inca n-am patit nimic» – este argumentatia total nerealista si periculoasa a ne-constietizarii efectelor, pe termen mediu si lung, a alimentului, alimentatiei si stilului de viata. Alimentul, alimentatia si stilul de viata provoaca boli cronice, care nu dor zeci de ani, dar atunci cand incep sa doara, de cele mai multe ori este prea tarziu”, a mai explicat profesorul Mencinicopschi, adaugand ca „cele mai umane boli, cele mai cumsecade, sunt cele care te dor, iar mancatul prost nu te doare imediat”.

Ce ar trebui sa contina o alimentatie corecta

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi considera ca o alimentatie corecta ar trebui sa fie dupa cum ne cere fiziologia organismului nostru. „Organismul este singurul nostru stapan, este reperul imuabil a ceea ce trebuie sa mancam si nu ceea ce viseaza asa-zisii nutritionisti. Trebuie sa mancam cel putin jumatate din alimentele dintr-o zi, sa fie alimente vii, naturale, integrale, adica: legume si fructe – in stare cruda -, seminte, nuci si germeni. Restul, de 40-50%, pot fi alimente pe care le pregatim in casa sau pe care le cumparam. Dar, atentie mare la alimentele industriale, rafinate, aditivate, conservate, devitalizate! Daca am incepe sa pregatim mai mult in casa, dupa metode corecte, blande – fierbere, coacere – si sa nu facem rantas, sa nu prajim, sa nu ardem mancarea – si am manca jumatate alimente vii, am scapa (n.r. – de boli)”.

Organismul ne dicteaza ceea ce trebuie sa mancam

Mencinicopschi a tinut sa sublinieze, insa, ca o alimentatie corecta nu este suficienta daca nu este integrata intr-un stil de viata activ si daca nu reusim sa „gestionam stresul psiho-emotional”, care il macina pe om. „Daca suntem sedentari, iar n-am facut nimic. Astazi avem trei mari dusmani: alimentele proaste, devitalizate, stilul de viata sedentar (sau de inalt risc) si stresul psiho-emotional. Toate pot fi gestionate”, a concluzionat Mencinicopschi. Specialistul in nutritie sportiva consultat de noi este de parere ca pentru fiecare om dieta sanatoasa inseamna „dieta cu care se simte cel mai bine”. „Unii oameni tolereaza mai bine cantitatile mari de carne, altii au nevoie de vegetale, altii sunt axati pe lactate. Pentru fiecare dintre noi importanta este eliminarea alimentelor ultra-procesate (zahar, faina alba de grau, uleiuri rafinate si grasimi denaturate) si includerea alimentelor proaspete, locale si de sezon, preparate la temperaturi optime. Prin dieta intelegem un mod sistematizat de alimentatie, nu neaparat o cura de slabire sau de infometare. Exista diete concepute pentru marirea performantelor intelectuale sau sportive, prelungirea vietii, prevenirea anumitor boli cu importanta componenta ereditara”, a completat si Cristian Margarit.

Dieta Atkins scurteaza viata

„Vei reusi sa slabesti, dar si sa-ti imbunatatesti starea de sanatate”, spune medicul care a inventat acest program de slabire, dr Atkins, supranumit si parintele dietelor proteice. Nu de aceeasi parere sunt, insa, alti nutritionisti.

Un amplu studiu efectuat cu aproape trei ani in urma, in Statele Unite ale Americii, a aratat ca dieta Atkins, una dintre cele mai populare din lume, nu este deloc sanatoasa – asa cum se credea pana atunci – si ca aceasta poate scurta durata de viata. Studiul a fost facut pe 85.000 de femei de-a lungul a 26 de ani si pe 45.000 de barbati timp de 20 de ani, iar concluzia cercetatorilor care s-au ocupat de acesta a fost ca dieta Atkins – bazata pe proteine de provenienta animala – este periculoasa atat pentru barbati, cat si pentru femei, deoarece creste gradul de mortalitate in randul celor care o pun in aplicare.

Una dintre consecintele negative este aparitia carentelor de vitamine si minerale, iar de aici si alte probleme de sanatate, cum ar fi starile prelungite de oboseala, ameteala, insomnie si anemie. Dezechilibrul nutritional pe care il presupune acest regim alimentar – excesul de proteine si grasimi, corelat cu deficitul de carbohidrati – afecteaza metabolismul.

Prin metabolizarea excesului de proteine creste, implicit, si nivelul de uree si acidul uric – substante care se elimina la nivel renal si care, daca au o concentratie crescuta in organism, prezinta un efect toxic pentru multe organe, cele mai afectate fiind rinichii, ficatul, colonul si creierul.

Bolile cardiovasculare reprezinta un alt efect negativ al dietei Atkins. Consumul de alimente bogate in grasimi saturate creste nivelul de colesterol si riscul aterosclerozei – boala considerata factor de risc major in afectiunile cardiovasculare, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale. De asemenea, creste riscul de infertilitate si de obezitate, dar si riscul de a face diabet zaharat de tip II.

Dieta KEN sau regimul mireselor – una dintre cele mai periculoase din lume

Dieta KEN (Ketogenic Enteral Nutrition), cunoscuta si drept regimul viitoarelor mirese, este una dintre cele mai controversate si totodata cele mai periculoase diete existente vreodata. Aceasta presupune eliminarea totala a mancarii si hranirea printr-un tub introdus prin nas, care ajunge direct in stomac. Acesta este conectat la o punga cu o pompa electrica, ce functioneaza zi si noapte, si livreaza organismului doi litri dintr-o solutie – o formula nutritiva bogata in proteine si apa, din care sunt exclusi in totalitate carbohidratii – in 24 de ore, fara a depasi 800 de calorii pe zi. Regimul dureaza 10 zile, timp in care persoana care opteaza pentru acesta nu trebuie sa manance nimic. Pentru ca are nevoie de energie, organismul este fortat sa „manance” din stratul de grasime.

Se spune ca este noua dieta preferata a modelelor, dar si a viitoarelor mirese, care, dorindu-si sa scape rapid de kilogramele in plus, apeleaza la aceasta hranire artificiala. Specialistii nutritionisti spun ca o persoana sanatoasa are nevoie de cel putin 1.200 de calorii pe zi, iar carbohidratii sunt indisensabili pentru functionarea creierului, motiv pentru care aceasta infometare duce la epuizare. Mai mult, prin „topirea” brusca a grasimilor, organismul este „otravit” cu substantele depozitate aici. „Fierul, mercurul, plumbul sau reziduurile de pesticide sunt pastrate in mod normal de stratul de grasime. Odata ce am scapat brusc de acest strat, organismul este bombardat cu aceste substante, care duc la aparitia intoxicatiilor acute, ce ne distrug ficatul si creierul”, a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

De asemenea, dieta KEN este periculoasa pentru persoanele cu insuficienta renala sau cu alergie la proteinele din lapte, dar, spre deosebire de dieta Atkins, poate fi adoptata de cei cu probleme cardiace.

„Party Girl Drip”, o doza de dieta intravenoasa

O alta dieta renumita, care a fost inclusa de catre expertii Asociatiei Dieteticienilor din Marea Britanie intr-un top al celor mai periculoase regimuri alimentare, este „Party Girl Drip”, despre care se spune ca ar fi fost urmata de Rihanna sau de producatorul TV Simon Cowell, in momentele de epuizare. Dieta presupune injectarea intravenoasa a unei solutii, un cocktail de vitamine, magneziu si calciu si era folosita, initial, pentru a-i trata pe cei care sufereau de malnutritie sau pe bolnavii cronici. Nutritionistii britanici sustin, insa, ca „exista putine dovezi ca dieta functioneaza pentru oamenii sanatosi”. Chiar si daca ar functiona, aceasta este o metoda invaziva, fiind demonstrat efectul negativ al dozelor ridicate de vitamine si „este preferabil sa mananci mai putin sau sa consumi multe lichide decat sa ti se injecteze ceva in corp”.

 

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Metropolitan Life donează 100.000 de euro

5 October 2022 at 13:28

Metropolitan Life donează 100.000 de euro în proiectul „Educație și încurajarea lecturii pentru copiii din medii dezavantajate” și se alătură United Way Romania în prevenirea analfabetismului funcțional prin amenajarea a nouă colțuri de lectură pentru copiii din medii dezavantajate

București: 05.10.2022 – Aproximativ 4.000 de copii din familii vulnerabile, beneficiari ai Fundației United Way România, au acum acces la nouă colțuri de lectură, nou amenajate cu ajutorul contribuției de 100.000 de euro din partea Metropolitan Life.

Colțurile de lectură, amenajate în cadrul proiectului ”Educație și încurajarea lecturii pentru copiii din medii dezavantajate”, au scopul de a crește accesul tuturor copiilor la educație și lectură în vederea prevenirii și combaterii riscului de analfabetism funcțional și a abandonului școlar. Ele sunt create în cadrul unor școli din nouă localități implicate în proiect: Glina și Buftea (Județul Ilfov), Cutuș și Harman (Județul Brașov), Borșa (Județul Iași), Cumpăna (Județul Constanța), Băile Tușnad (Județul Harghita), Ploiești (Județul Prahova) și Costache Negri (Județul Galați).

Donația de 100.000 de euro a acoperit o varietate de activități. În primă fază, a avut loc dotarea și amenajarea colțurilor de lectură. În funcție de starea fiecărui spațiu și nevoile identificate, s-au schimbat podele și parchet, s-a zugrăvit și au fost pictați pereții, s-a achiziționat și montat mobilier, fotolii de tip beanbags și perne colorate, covoare, draperii, cărți și materiale educaționale etc. Astfel, spații vechi și neutilizate au primit o nouă destinație care să bucure copiii și să le trezească dorința de a citi.

De asemenea, bugetul a acoperit inaugurarea centrelor cu participarea a 40 de voluntari din partea Metropolitan Life, formarea în domeniul literației pentru cadrele didactice care vor activa în aceste centre, organizarea unor Cluburi de lectură pentru încurajarea cititului și dezvoltarea abilităților copiilor prin activități de literație individuale și de grup, asigurarea materialelor educaționale necesare derulării activităților de lectură și asigurarea gustărilor pe durata acestor întâlniri.

„Nivelul analfabetismului funcțional este în continuă creștere în România. Nu o spun eu, ci testele PISA și Monitorul educației și formării, publicat de Comisia Europeană, în anul 2021. Modul în care s-au desfășurat orele în timpul pandemiei a dus și mai mult la creșterea prăpastiei dintre copiii din familii cu posibilități și cei unde urgența este asigurarea traiului de zi cu zi. De aceea, împreună cu Metropolitan Life, am decis să sprijinim copiii din familii dezavantajate și astfel să răsturnăm statisticile descurajatoare. Copiii au deschiderea să învețe, să descopere plăcerea de a citi, iar ceea ce facem noi prin aceste colțuri de lectură este să îi încurajăm în această direcție.” – Adriana Dobrea, Director Executiv United Way România.

Consider că cititul este un obicei important, care trebuie dezvoltat încă din copilărie, fiind atât de necesar în evoluția personală și profesională a fiecăruia dintre noi. Ne bucurăm că, alături de United Way România, avem oportunitatea de a acționa integrat, pas cu pas, pentru a contribui la schimbarea statisticilor îngrijorătoare legate de procentul de analfabetism funcțional din România. Schimbarea este definită de perseverență și consecvență, iar implicarea în proiectul Educație și încurajarea lecturii pentru copiii din medii dezavantajate” reconfirmă angajamentul nostru de a proteja viața și viitorul comunităților în care ne desfășurăm activitatea.” – Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life.

 

 

Din cei aproape 4000 de copii care au acces la noile colțuri de lectură, 360 de copii, cu preponderență din ciclul primar, vor participa la activitățile de literație. Acești copii au fost selectați printr-o evaluare a nivelului inițial de literație și vor fi evaluați periodic pentru a monitoriza progresul acestora.

Aceste activități urmăresc să dezvolte competențele de lectură și scriere, astfel încât copiii să înțeleagă și să evalueze critic informațiile primite prin texte scrise, electronice și imagini.

Despre United Way România

United Way România este o fundaţie românească afiliată la United Way Worldwide, SUA, a cărei activitate se concentrează pe cele trei direcții care pun bazele unei comunități prospere: acces la o educație de calitate, servicii bune de sănătate și un venit suficient pentru a întreține o familie. Acționăm ca un organizator comunitar, prin mobilizarea unei rețele extinse de parteneri din comunitate – ONG-uri, companii, instituții publice, lideri din societatea civilă, donatori și voluntari – să își coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv. Programele United Way România sprijină anual peste 11.500 de persoane în dificultate, cu susținerea a peste 3.500 de donatori individuali, 40 de donatori majori și peste 100 de companii.

 

Despre Metropolitan Life

MetLife, Inc. (NYSE: MET), prin filialele și afiliații („MetLife”), este una dintre cele mai importante companii de servicii financiare din lume, oferind asigurări, anuități, beneficii pentru angajați și gestionarea activelor pentru a-și ajuta clienții individuali și instituționali să pășească cu încredere în viitor. Fondată în 1868, MetLife are operațiuni în peste 40 de piețe la nivel global și deține poziții de lider în Statele Unite, Japonia, America Latină, Asia, Europa și Orientul Mijlociu. Pentru mai multe informații, vizitați www.metlife.com. În România, Metropolitan Life are peste 23 ani de activitate pe piața de asigurări de viață. Peste 3 milioane de clienți beneficiază de asigurări de viață și pensii private obligatorii oferite de Metropolitan Life la nivel local.

articolul original.

Huawei integrează Strava pe dispozitivele din gama Wearables

5 October 2022 at 13:11

București, 05 octombrie 2022 – Huawei Consumer Business Group anunță posibilitatea de integrare a datelor din aplicația HUAWEI Health în Strava. Orice deținător al unui dispozitiv HUAWEI din gama Wearables își poate exporta acum datele într-un cont Strava și poate profita de numeroasele activități de monitorizare ale aplicației, dar și de beneficiile comunității.

 

Datele precise de performanță personală multisport înregistrate prin HUAWEI Health, precum și traseul detaliat, pot fi transferate fără probleme în contul de utilizator Strava. În plus, multe dintre atributele comune ale dispozitivelor HUAWEI din gama Wearables sunt acum disponibile pentru utilizatorii Strava, printre acestea numărându-se durata lungă de viață a bateriei, datele precise de urmărire a performanței datorită tehnologiei de vârf TruSeen™ și tehnologia GNSS multi-sistem cu bandă dublă.

 

„HUAWEI Health este în continuare platforma preferată de utilizatorii noștri de dispozitive Wearables, deoarece prin intermediul ei își urmăresc în întregime activitatea de sănătate și fitness. Cu toate acestea, recunoaștem popularitatea Strava și, în special, comunitatea și capabilitățile sale de partajare. Suntem nerăbdători să le oferim utilizatorilor noștri flexibilitatea de a alege și să le prezentăm utilizatorilor de Strava numeroasele beneficii ale tehnologiei dispozitivelor HUAWEI Wearables. Suntem încântați să facem încă un pas înainte în construirea unei comunități puternice de sănătate și fitness la nivel global.” a declarat Andy Fang, Country Manager la Huawei Consumer Business Group.

 

Sincronizarea HUAWEI Health cu Strava nu putea fi mai simplă: este nevoie de conectarea la aplicația HUAWEI Health, selectarea opțiunii „eu”, urmând să se bifeze și opțiunea „Gestionarea confidențialității”, apoi „Partajare date și autorizare”, selectați ”Strava”, apoi „Conectare cu Strava” și veți fi direcționat către website-ul Strava, unde va trebui să introduceți detaliile contului Strava și să vă conectați; permiteți aplicației HUAWEI Health să se conecteze la contul Strava, apăsând pe „Autorizează” și gata.

Această funcționalitate este disponibilă în toată Europa, inclusiv în România, și este compatibilă cu toate dispozitivele HUAWEI Wearables, inclusiv cu cele mai recente produse vârf de gamă, HUAWEI WATCH GT 3 Pro, HUAWEI GT Runner și HUAWEI WATCH D.

Mai multe informații, dar și gama completă de dispozitive HUAWEI Wearables, pot fi consultate chiar pe Huawei Store.

Despre HUAWEI Health

Aplicația HUAWEI Health înregistrează activitatea utilizatorilor în peste 100 de sporturi diferite, de la nivel începător până la nivel avansat. Indiferent dacă este vorba de începători în materie de fitness sau de utilizatori care doresc să își monitorizeze starea de sănătate sau să își gestioneze cu ușurință dispozitivele Wearables inteligente, aplicația HUAWEI Health este soluția. Este un partener ideal pentru sănătate și fitness. Utilizatorii pot păstra datele private sau le pot partaja, doar în scopuri de monitorizare. Cea mai recentă tehnologie de sănătate și fitness este simplă, sigură și ușor de utilizat. Pentru cei care caută o platformă și mai cuprinzătoare, este disponibilă și aplicația HUAWEI Health+, pe bază de abonament.

Despre Huawei Consumer BG

Produsele și serviciile Huawei sunt disponibile în peste 170 de țări, deservind o treime din populația lumii. Compania deţine 14 centre R&D în ţări precum Germania, Suedia, India şi China. Huawei Consumer BG este una dintre cele 3 filiale ale companiei și include smartphone-uri, computere și tablete, dispozitive din gama wearable și servicii cloud, etc. Cu aproape 30 de ani de expertiză în domeniul telecomunicațiilor, Huawei oferă tehnologii inovatoare consumatorilor de pretutindeni.

Pentru mai multe informații, vizitați https://www.huawei.com/en

Pentru noutăți despre Huawei Consumer BG, urmăriți-ne pe:

Facebook: https://www.facebook.com/huaweimobilero/

Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobilero/

Youtube: https://www.youtube.com/HuaweiMobilero

Community: Comunitatea Huawei

articolul original.

ANIS și bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ lansează Ghidul ESOP în România

5 October 2022 at 13:00

Companiile de tehnologie au acum o imagine mai clară asupra instrumentelor de remunerare a angajaților cu acțiuni sau părți sociale

București – 4 octombrie 2022: ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), alături de bpv Grigorescu Ștefănică, lansează Ghidul privind ESOP – Stimulent pentru performanța societății, un instrument de remunerare pe termen mediu și lung a personalului-cheie, angajați și/sau membri ai organelor de conducere ale societăților, care oferă acestora posibilitatea de a dobândi acțiuni sau alte titluri de participare în companie.

 

Resursa umană este crucială pentru creșterea performanței, iar în contextul competiției pentru personalul IT și al deficitului de 15-20.000 de oameni în industria locală de software, remunerarea și beneficiile extra-salariale devin cu atât mai importante. Un element important în atragerea și retenția angajaților-cheie, a managerilor sau membrilor organelor de conducere este includerea lor într-un program ESOP (Employee Stock Option Plan).

Ce este ESOP? Care sunt avantajele unui astfel de instrument și cum poate stimula el performanța companiilor? Care este legislația aplicabilă în România?

Răspunsurile la toate aceste întrebări sunt detaliate în noul Ghid ESOP realizat de bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ, în colaborare cu Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), lansat astăzi. Documentul este conceput cu scopul de a facilita companiilor IT membre ANIS și nu doar acestora, înțelegerea acestui instrument de remunerare, identificarea provocărilor pe care le pot întâmpina la implementarea unui astfel de program ESOP, respectiv cunoașterea pașilor pe care experții bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ îi recomandă în planificarea ESOP. Ghidul este disponibil gratuit aici.

 

Potrivit unui studiu efectuat de European Federation of Employee Share Ownership, procentul societăților europene care au lansat astfel de noi planuri de remunerare pentru angajați a fost în creștere de-a lungul anilor, cu 32% în 2021, ceea ce înseamnă un nou plan la fiecare 3 ani. De asemenea, în același an, 94% dintre marile societăți europene aveau implementată o formă de participare a angajaților la capital, iar 60% dintre acestea aveau implementate planuri de tip ESOP, cele mai multe fiind situate în vestul Europei. Țările din Europa Centrală și de Est au înregistrat ponderi mai reduse, aceste instrumente de remunerare fiind relativ noi peste aceste piețe.

Am gândit acest ghid ca un instrument practic, ușor de urmărit, care să sprijine societățile în procesul de evaluare și de decizie cu privire la implementarea planurilor stock option. Ultimii ani au relevat un interes tot mai crescut pentru ESOP, având în vedere contribuția semnificativă pe care o pot avea aceste planuri în atragerea și păstrarea angajaților valoroși, dar și în creșterea performanţei angajaților și a societăților care aleg să le implementeze (inclusiv în perioade marcate de dificultăți economice). Pe lângă rolul informativ al ghidului care are scopul de a cultiva potențialul insuficient exploatat al planurilor stock option, ghidul își propune să fie și un instrument pentru planificarea ESOP. Întrucât în acest domeniu nu există o soluție de tipul one-size-fits-all, ghidul oferă sprijin în identificarea elementelor esențiale ce trebuie definite anterior procesului de implementare și în înțelegerea mecanismelor de implementare, care pot fi diferențiatori majori pentru alegerea unei structuri ESOP optime”, a spus Cătălin Grigorescu, Managing Partner bpv Grigorescu Ștefănică.

„În perioada pandemică s-a putut observa cu precădere o apetență crescută pentru acest tip de instrumente, de participare a angajaților la capital, întrucât implementarea acestui plan se dovedește benefică în momente marcate de o perioadă dificilă economic. Potrivit unui studiu din SUA, majoritatea firmelor care implementează astfel de planuri s-au bucurat de o performanță semnificativ mai bună, raportată la păstrarea locurilor de muncă, salarii, beneficii acordate și sănătatea la locul de muncă, comparativ cu cele care nu aveau astfel de instrumente”, a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

 

Beneficiile ESOP pentru angajatori și angajați

 

Printre beneficiile ESOP pentru angajatori se numără:

 • Creșterea motivației angajaților în atingerea obiectivelor individuale și ale societății;
 • Creșterea retenției angajaților prin dezvoltarea sentimentului de apartenență, derivat din proprietatea asupra titlurilor de participare ale societății;
 • Creșterea competitivității remunerației angajaților;
 • Poate duce la dezvoltarea unei guvernanțe sustenabile, la creșterea transparenței, la îmbunătățirea dialogului social, procesului de recrutare, precum și al performanței globale și profitabilității societății.

Pe de altă parte, printre beneficiile ESOP pentru angajați se regăsesc:

 • Participarea directă la succesul societății în același fel în care participă oricare acționar sau asociat;
 • Dobândirea unei componente de remunerație cu potențial nelimitat de apreciere în timp;
 • Participarea angajaților la procesul decizional are posibilitatea de a îmbunătăți performanța organizațională și calitatea vieții profesionale a angajaților și poate, de asemenea, să acționeze ca instrument de inovare la locul de muncă;
 • Creșterea circulației informațiilor în cadrul societății și ameliorarea nivelurilor de încredere dintre angajatori și angajați.

###

                                                    

Despre ANIS

 

24 ani de activitate în România. Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

Peste 175 de membri. În cadrul ANIS sunt reunite atât companii mici, cât și multinaționale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din țară, ceea ce asigură asociației reprezentativitate la nivel național.

Peste 47.000 de angajați. Membrii ANIS generează un număr semnificativ de locuri de muncă înalt calificată în societate.

Peste 3,87 miliarde de euro cifra de afaceri. Veniturile anuale cumulate ale membrilor plasează ANIS în zona actorilor cheie în ceea ce privește amprenta economică pe plan local. Cumulat, membrii ANIS au o cifră de afaceri de peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel național.

Pentru mai multe informații, accesați pagina Asociației – www.anis.ro

Despre bpv GRIGORESCU STEFANICA

bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ este o societate de avocatură cu o ofertă completă de servicii pentru tranzacții și litigii complexe, îmbinând în mod unic competențe juridice și fiscale. Fondată în 2006, societatea este recunoscută internațional pentru expertiza în sectorul tehnologiei și practica în arii precum drept societar, fuziuni și achiziții, drept fiscal, dreptul muncii, achiziții publice, servicii medicale, energie și infrastructură.

Echipa bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ este menționată constant pe poziții superioare printre firmele de avocatură recomandate de către prestigioasele publicații internaționale de specialitate precum Chambers & Partners, Legal 500, IFLR1000, ITR World Tax.

bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ este membru fondator a alianței regionale de societăți independente de avocați bpv Legal care oferă servicii juridice transfrontaliere în Europa Centrala și de Est. Membrii alianței sunt societăți partenere din Bratislava, Bruxelles, București, Budapesta, Praga și Viena.

Pentru mai multe informații, accesați www.bpv-grigorescu.com

articolul original.

Andi Moisescu este noul brand ambasador Rowenta Romania

4 October 2022 at 13:33

În urma unui parteneriat semnat la începutul acestei toamne, Andi Moisescu devine noua imagine a brandului Rowenta România în categoria Home Cleaning.

Lansarea colaborării are loc odată cu startul noii campanii naționale „Ia-ți weekendul înapoi instant cu Rowenta”. Prin această campanie, Rowenta promite să ne redea timpul liber prin intermediul unei game de aspiratoare inovatoare, ușor de folosit și cu design funcțional.

Întâlnirea dintre Andi Moisescu și produsele Rowenta nu este întamplătoare și este o campanie care inspiră. Andi Moisescu este reprezentativ pentru publicul țintă: un bărbat activ,  profesionist, familist implicat și un model pentru ceea ce înseamnă bărbatul modern în secolul vitezei.

Mereu în mișcare, Andi mizează pe tehnologie și se bazează pe ajutorul aspiratoarelor robot Rowenta cu care poate controla de la distanță curățenia casei, în timp ce el se poate relaxa, poate petrece timp cu cei dragi sau se poate dedica pasiunilor sale.

„Cred că e întotdeauna loc de mai bine în viață. Îmi place să-mi folosesc timpul tot mai eficient și incerc să trăiesc fiecare clipă, din plin. Dacă tehnologia mă poate ajuta să câștig timp pentru mine, nu pot decât să mă bucur. Abia aștept să-l împart cu cei apropiați și atât de dragi mie. Ceea ce le doresc, inevitabil, tuturor celor pe care, chiar dacă nu-i cunosc, îi bănuiesc că împart cam același spirit cu mine”, a declarat Andi Moisescu.

Duque Jose Fernando Marketing Manager Groupe SEB SCE a declarat: „Andi Moisescu este reprezentativ pentru targetul nostru și pentru tipul de client care achizitionează aspiratoare Rowenta. Este o persoană cu o viață activă și energică, la curent cu noutățile, care știe să folosească beneficiile tehnologiei în avantajul său și să pună aspiratorul la treabă pentru a-și face viața mai ușoară. Avem nevoie de mai mult timp, de soluții rapide și mai eficiente, iar aspiratoarele Rowenta ne ajută să delegăm curațenia ușor și comod. Weekendul devine un laitmotiv pentru timp liber investit în tot ceea ce contează pentru noi.”

Viața este mai ușoară când ai tehnologia de partea ta și poate fi și mai frumoasă când ai șansa să câștigi super premii. Prin noua campanie națională, la achizitionarea oricărui aspirator Rowenta, cumpărătorii pot înscrie bonul fiscal pe www.rowenta.ro/weekendulinapoi pentru a câștiga premii instant. Campania se defășoară în perioada 29 septembrie – 7 decembrie 2022.

Zilnic, participanții pot câștiga vouchere pentru cumpărături și săptămânal au șansa să primească banii înapoi pentru aspiratorul cumpărat și inscris în promoție.

Regulamentul campaniei „Ia-ți weekendul înapoi cu Rowenta” este disponibil pe www.rowenta.ro/weekendulinapoi.

 

Despre Rowenta

Rowenta a luat nastere in 1909, in Germania. Brandul satisface nevoile consumatorilor aflati in cautarea produselor de inalta performanta pentru uzul cotidian. Rowenta dispune de o gama larga de produse, de la dispozitive pentru hairstyling si epilatoare, la aspiratoare si produse pentru ingrijirea tesaturilor, create din respect pentru consumator si pentru mediul inconjurator.

articolul original.

ANIS și bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ lansează Ghidul ESOP în România

4 October 2022 at 12:45

Companiile de tehnologie au acum o imagine mai clară asupra instrumentelor de remunerare a angajaților cu acțiuni sau părți sociale

București – 4 octombrie 2022: ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), alături de bpv Grigorescu Ștefănică, lansează Ghidul privind ESOP – Stimulent pentru performanța societății, un instrument de remunerare pe termen mediu și lung a personalului-cheie, angajați și/sau membri ai organelor de conducere ale societăților, care oferă acestora posibilitatea de a dobândi acțiuni sau alte titluri de participare în companie.

 

Resursa umană este crucială pentru creșterea performanței, iar în contextul competiției pentru personalul IT și al deficitului de 15-20.000 de oameni în industria locală de software, remunerarea și beneficiile extra-salariale devin cu atât mai importante. Un element important în atragerea și retenția angajaților-cheie, a managerilor sau membrilor organelor de conducere este includerea lor într-un program ESOP (Employee Stock Option Plan).

Ce este ESOP? Care sunt avantajele unui astfel de instrument și cum poate stimula el performanța companiilor? Care este legislația aplicabilă în România?

Răspunsurile la toate aceste întrebări sunt detaliate în noul Ghid ESOP realizat de bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ, în colaborare cu Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), lansat astăzi. Documentul este conceput cu scopul de a facilita companiilor IT membre ANIS și nu doar acestora, înțelegerea acestui instrument de remunerare, identificarea provocărilor pe care le pot întâmpina la implementarea unui astfel de program ESOP, respectiv cunoașterea pașilor pe care experții bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ îi recomandă în planificarea ESOP. Ghidul este disponibil gratuit aici.

 

Potrivit unui studiu efectuat de European Federation of Employee Share Ownership, procentul societăților europene care au lansat astfel de noi planuri de remunerare pentru angajați a fost în creștere de-a lungul anilor, cu 32% în 2021, ceea ce înseamnă un nou plan la fiecare 3 ani. De asemenea, în același an, 94% dintre marile societăți europene aveau implementată o formă de participare a angajaților la capital, iar 60% dintre acestea aveau implementate planuri de tip ESOP, cele mai multe fiind situate în vestul Europei. Țările din Europa Centrală și de Est au înregistrat ponderi mai reduse, aceste instrumente de remunerare fiind relativ noi peste aceste piețe.

Am gândit acest ghid ca un instrument practic, ușor de urmărit, care să sprijine societățile în procesul de evaluare și de decizie cu privire la implementarea planurilor stock option. Ultimii ani au relevat un interes tot mai crescut pentru ESOP, având în vedere contribuția semnificativă pe care o pot avea aceste planuri în atragerea și păstrarea angajaților valoroși, dar și în creșterea performanţei angajaților și a societăților care aleg să le implementeze (inclusiv în perioade marcate de dificultăți economice). Pe lângă rolul informativ al ghidului care are scopul de a cultiva potențialul insuficient exploatat al planurilor stock option, ghidul își propune să fie și un instrument pentru planificarea ESOP. Întrucât în acest domeniu nu există o soluție de tipul one-size-fits-all, ghidul oferă sprijin în identificarea elementelor esențiale ce trebuie definite anterior procesului de implementare și în înțelegerea mecanismelor de implementare, care pot fi diferențiatori majori pentru alegerea unei structuri ESOP optime”, a spus Cătălin Grigorescu, Managing Partner bpv Grigorescu Ștefănică.

„În perioada pandemică s-a putut observa cu precădere o apetență crescută pentru acest tip de instrumente, de participare a angajaților la capital, întrucât implementarea acestui plan se dovedește benefică în momente marcate de o perioadă dificilă economic. Potrivit unui studiu din SUA, majoritatea firmelor care implementează astfel de planuri s-au bucurat de o performanță semnificativ mai bună, raportată la păstrarea locurilor de muncă, salarii, beneficii acordate și sănătatea la locul de muncă, comparativ cu cele care nu aveau astfel de instrumente”, a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

 

Beneficiile ESOP pentru angajatori și angajați

 

Printre beneficiile ESOP pentru angajatori se numără:

 • Creșterea motivației angajaților în atingerea obiectivelor individuale și ale societății;
 • Creșterea retenției angajaților prin dezvoltarea sentimentului de apartenență, derivat din proprietatea asupra titlurilor de participare ale societății;
 • Creșterea competitivității remunerației angajaților;
 • Poate duce la dezvoltarea unei guvernanțe sustenabile, la creșterea transparenței, la îmbunătățirea dialogului social, procesului de recrutare, precum și al performanței globale și profitabilității societății.

Pe de altă parte, printre beneficiile ESOP pentru angajați se regăsesc:

 • Participarea directă la succesul societății în același fel în care participă oricare acționar sau asociat;
 • Dobândirea unei componente de remunerație cu potențial nelimitat de apreciere în timp;
 • Participarea angajaților la procesul decizional are posibilitatea de a îmbunătăți performanța organizațională și calitatea vieții profesionale a angajaților și poate, de asemenea, să acționeze ca instrument de inovare la locul de muncă;
 • Creșterea circulației informațiilor în cadrul societății și ameliorarea nivelurilor de încredere dintre angajatori și angajați.

###

                                                    

Despre ANIS

 

24 ani de activitate în România. Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

Peste 175 de membri. În cadrul ANIS sunt reunite atât companii mici, cât și multinaționale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din țară, ceea ce asigură asociației reprezentativitate la nivel național.

Peste 47.000 de angajați. Membrii ANIS generează un număr semnificativ de locuri de muncă înalt calificată în societate.

Peste 3,87 miliarde de euro cifra de afaceri. Veniturile anuale cumulate ale membrilor plasează ANIS în zona actorilor cheie în ceea ce privește amprenta economică pe plan local. Cumulat, membrii ANIS au o cifră de afaceri de peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel național.

Pentru mai multe informații, accesați pagina Asociației – www.anis.ro

Despre bpv GRIGORESCU STEFANICA

bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ este o societate de avocatură cu o ofertă completă de servicii pentru tranzacții și litigii complexe, îmbinând în mod unic competențe juridice și fiscale. Fondată în 2006, societatea este recunoscută internațional pentru expertiza în sectorul tehnologiei și practica în arii precum drept societar, fuziuni și achiziții, drept fiscal, dreptul muncii, achiziții publice, servicii medicale, energie și infrastructură.

Echipa bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ este menționată constant pe poziții superioare printre firmele de avocatură recomandate de către prestigioasele publicații internaționale de specialitate precum Chambers & Partners, Legal 500, IFLR1000, ITR World Tax.

bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ este membru fondator a alianței regionale de societăți independente de avocați bpv Legal care oferă servicii juridice transfrontaliere în Europa Centrala și de Est. Membrii alianței sunt societăți partenere din Bratislava, Bruxelles, București, Budapesta, Praga și Viena.

Pentru mai multe informații, accesați www.bpv-grigorescu.com

articolul original.

Campionii mediului de afaceri, premiați de Camera bucureșteană la Topul firmelor

4 October 2022 at 12:27

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) organizează miercuri, 5 octombrie, ediţia a XXIX-a a TOPULUI FIRMELOR DIN BUCUREŞTI, eveniment tradițional pentru cea mai dinamică și solidă comunitate de afaceri a țării, cea din Capitală.

La Gala de înmânare a premiilor participă, alături de manageri ai celor mai performante companii bucureştene, reprezentanţi ai administraţiei centrale și locale, dar și ai unor organizaţii neguvernamentale – asociaţii profesionale, camere de comerţ şi organizaţii patronale.

„Performanțele celor aflați în top la această ediție sunt cu atât mai meritorii cu cât au fost răsplătite rezultatele obținute în 2021, al doilea an marcat de criza economică și sanitară generată de pandemia de Covid-19. Anul acesta, mai mult ca niciodată, premiem viziunea, reziliența și capacitatea de adaptare a modelelor de business la un mediu economic și social volatil, complicat de reașezarea lanțurilor de aprovizionare și distribuție. Chiar și în aceste condiții dificile, comunitatea de afaceri din capitală s-a dovedit a fi, încă o dată, la înălțime”, afirmă Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei bucureştene.

Laureaţii topului au fost stabiliţi conform unei metodologii complexe și riguroase, aplicate unitar la nivelul sistemului cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane și al capitalului angajat, calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Dintre cele 156.777 firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanţul aferent anului 2021, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 56.760 firme, în creștere cu 15,6% față de anul precedent. Dintre acestea, premiem 7.251 firme (+4,2%, comparativ cu ediția precedentă).

În ceea ce priveşte structura pe domenii de activitate, cele mai multe companii premiate de Camera bucureşteană activează în domeniul serviciilor (35% din total), fiind urmate de firmele din domeniul comerţului (28%) şi de cele cu profil industrial (20%). De asemenea, o pondere de 6% revine sectoarelor construcţiilor, cercetare, dezvoltare şi high-tech, turismul concentrează 3% dintre firmele premiate, iar din agricultură, silvicultură şi pescuit provin 2%.

Pentru realizarea unui clasament cât mai obiectiv, în cadrul fiecărei grupe sunt premiate companiile pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microîntreprinderi.

Cele 7.251 companii aflate în Top au realizat o cifră de afaceri de 96 mld. euro, în creştere cu 15% faţă de anul trecut, un profit din exploatare de peste 9,6 mld. euro (+31% fata de ediţia precedentă). În cadrul acestor companii lucrează 536 mii salariaţi, în creștere cu 7% comparativ cu ediția precedentă a Topului.

Laureaţii fac parte din cea mai dinamică şi importantă comunitate de afaceri a ţării. Cu o rată a şomajului de doar 1,08% faţă de 2,56% la nivel naţional, Capitala concentrează 22% din totalul firmelor active din România, 21% din totalul salariaţilor ţării, aproape 30% din suprafaţa de vânzare şi din desfacerile cu amănuntul la nivel naţional, 19% din valoarea exporturilor româneşti, 31% din valoarea importurilor realizate de România şi circa 60% din activitatea de cercetare ştiinţifică a ţării.

Pe lângă distincţiile acordate pentru rezultatele economice obţinute în anul 2021, în cadrul evenimentului sunt decernate trofee de excelenţă companiilor care în ultimii cinci ani s-au clasat pe podium în competiţia elitelor, trofeul „George G. Assan”, pentru „Brandul românesc al anului”, trofeul „Ioan V. Socec”, precum şi o serie de premii speciale unor companii multinaționale și cu capital autohton, precum și unor instituții de presă.

Biroul de Presă al CCIB

 

articolul original.

E.ON Energie România atrage atenția asupra unor mesaje false transmise în numele companiei

3 October 2022 at 15:57

E.ON Energie România își avertizează clienții să nu ia în considerare și să nu dea curs mesajelor primite, în ultimele zile, prin intermediul Whatsapp/SMS, în numele companiei, privind necesitatea unei deplasări la magazinele E.ON și depunerea unei cereri, până la 1 octombrie, pentru a beneficia de schema de sprijin.

Aceste mesaje NU sunt expediate de E.ON Energie România, iar dacă primiți mesaje care conțin îndemnuri de a completa rapid cereri sau de a accesa link-uri, recomandarea noastră este să NU dați curs acestor invitații!

Specialiștii noștri în CyberSecurity investighează acest incident pentru a identifica și transmite informații utile către instituțiile specializate ale statului care sunt autorizate să ia măsuri pentru prevenirea unor situații similare.

În legătură cu schema de sprijin stabilită de către statul român, privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale pentru perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, găsiți informații corecte și complete pe pagina noastră de internet, prin accesarea link-ului  https://www.eon.ro/plafonare-pret

Totodată, compania face următoarele precizări:

 • ca persoane fizice, nu e nevoie să depuneți nicio cerere pentru a beneficia de acest sprijin;
 • persoanele juridice, în funcție de domeniul de activitate, pot depune o solicitare online, prin accesarea paginii https://www.eon.ro/clienti-business/cerere-oug119
 • dacă este necesar să veniți în magazinele E.ON, asigurați-vă că v-ați programat vizita care se face exclusiv online, folosind serviciul E.ON eBooking accesând link-ul https://www.eon.ro/programare-online sau la telefon 0265 208 466.

 

Despre E.ON Energie România

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 17 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,7 miliarde de euro.

articolul original.

O treime dintre români se așteaptă ca prețurile la locuințe să scadă semnificativ până în primăvara anului 2023

3 October 2022 at 15:55

Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață, lansează un studiu despre felul în care românii percep piața imobiliară în prezent, acțiunile pe care le fac și estimările lor pentru următoarele 6-12 luni. Datele analizate au fost colectate în septembrie 2022 și sunt agregate de pe platformele Storia.ro și OLX Imobiliare.

Întrebați dacă își doresc să achiziționeze o proprietate în următoarele 12 luni, 38% dintre respondenți au răspuns că sunt siguri că da, o treime că oscilează între da și nu (33%), iar 12% că înclină spre da. Doar 9% sunt siguri că nu vor cumpăra o locuință în următorul an, iar alți 8% înclină spre nu.

Bugetul alocat pentru viitoarea proprietate se situează pentru jumătate din ei (54%) sub 60.000 EUR. Un sfert (25%) au un buget între 61.000  și 90.000 EUR, 12% se situează între 91.000 și 120.000 EUR și 8% depășesc 121.000 EUR.

Legat de felul în care a evoluat bugetul alocat pentru achiziții imobiliare în ultimele 6 luni, pentru  aproape jumătate dintre ei (42%) a rămas constant, în timp ce pentru 23% dintre respondenți a crescut, iar pentru 35% a scăzut. Evoluția diferă în funcție de buget. 44% dintre cei care sunt dispuși să ofere până în 60.000 EUR au scăzut bugetul, față de doar 18% dintre cei cu peste 121.000 EUR. Creșterile de buget au apărut în special la cumpărătorii care caută locuințe de 91.000-120.000 EUR (30%) și cei de peste 121.000 EUR (31%).

Cei care au spus că sigur nu ar cumpăra o proprietate, întrebați care ar fi schimbarea care i-ar putea face să se răzgândească , au menționat în proporție de 75% că scăderea prețului locuințelor ar fi factorul decisiv. Pe locul doi ca importanță se află scăderea dobânzilor la credite (27%), urmată de scăderea celorlalte costuri de zi cu zi (19%) și creșterea veniturilor personale (18%). Nevoia neapărată de a se muta i-ar convinge pe 8%, urmată de găsirea unei proprietăți perfecte pentru persoana respectivă – cu 6% și de creșterea semnificativă a chiriei – cu 3%. Dintre respondenți, doar 10% au afirmat că nimic nu le poate schimba decizia.

 

„În privința așteptării legate de evoluția prețurilor, e normal ca oamenii să își dorească o scădere a acestora. Sunt copleșiți de creșteri pe toate planurile și nu își mai doresc o creștere de preț și în cazul viitoarei lor locuințe, aceasta având și un impact mare asupra bugetului total. Dacă se va materializa sau nu această scădere, rămâne de văzut. În termeni reali (ajustați cu inflația) avem deja o scădere a prețurilor medii în imobiliare (practic prețurile imobilelor au crescut mai lent decât rata inflației), deci suntem pe perioada de corecție la mijlocul ciclului imobiliar. În valori nominale (cifre efective) însă, e greu de crezut că inflația nu va afecta și piața construcțiilor, care are două componente principale: materialele și forța de muncă (manopera). Așteptările mele și ale colegilor mei din The Concept sunt ca pe perioada cât dobânzile bancare sunt sus să avem o domolire a creșterii la câteva procente an la an, iar din momentul scăderii dobânzilor să asistăm la o explozie a prețurilor pe o perioadă de 3-5 ani. Românii câștigă mult mai bine (în medie de 2.3 ori mai bine) decât câștigau acum 14 ani la vechea criză economică, în schimb prețurile imobiliare sunt mai mici ca în vârful din 2008, pe medie cu 10-12%”, a declarat Daniel Tudor, reprezentant al agenției imobilare The Concept.

 

Referitor la modalitatea de plată, cei care ar cumpăra o proprietate ar achita cash în proporție de 60%, iar cu credit – 40%. Cei care pot achita cash au răspuns în proporție de 49% că sunt siguri că vor să cumpere o proprietate în următorul an, față de 33% dintre respondenții care ar apela la un împrumut. În ultimele 6 luni, bugetul celor cu cash a ramas același pentru 44% dintre respondenți, a scăzut pentru 33% și a crescut pentru 23% dintre ei. Pentru cei cu credit însă, bugetul a scăzut pentru 40% sau a rămas la fel (38%). Suma alocată locuinței a crescut pentru 23% dintre cumpărătorii cu credit.

„Faptul că peste jumătate dintre respondenții studiului Storia.ro doresc să achiziționeze o proprietate în următoarele 12 luni arată o cerere concretă, reală pentru locuințe în România, care alimentează în continuare noi dezvoltări imobiliare. Coroborat cu indicatorul de aproape 60% dintre respondenți care doresc să achiziționeze cu cash și nu cu credit, se confirmă încă o dată că piața românească este una atipică, la începutul dezvoltării ei. În acest moment, când dobânzile sunt sus, este benefic să existe atât de mult cash disponibil, pentru că dă combustibil pieței mai departe. Altfel, o piață imobiliară în care balanța ar înclina în mod copleșitor către credit ar fi foarte vulnerabilă în situații cum este cea actuală pe piața creditelor bancare”, a completat Daniel Tudor, reprezentant al agenției imobilare The Concept.

În ceea ce privește așteptările pentru următoarele 6 luni,  39% dintre participanți anticipează o scădere semnificativă a prețurilor, 27% – o ușoară scădere, în timp ce 9% se așteaptă să stagneze. Doar 8% se așteaptă la o creștere ușoară și 5% la una semnificativă. 12% declară că nu știu la ce să se aștepte. Cei care se așteaptă în cea mai mare măsură la scăderi de preț sunt respondenții cu buget de până în 60.000 EUR (42%), în timp ce creșterile semnificative sunt anticipate mai degrabă de cei cu bugete de 91.000-120.000 EUR (8%).

În următoarele 12 luni însă, proporția celor care se așteaptă ca prețurile să fie semnificativ mai mici scade până la 30%, iar 24% să scadă ușor. O ușoară creștere este estimată de 12% dintre respondenți, o creștere semnificativă – de 7%, iar stagnarea – de 12%.Proporția celor care nu știu în ce direcție se vor îndrepta prețurile crește până la 18%. Pentru acest orizont de așteptare, cumpărătorii cu buget de peste 121.000 EUR sunt cei care așteaptă scăderi semnificative, iar creșterile sunt anticipate tot mai degrabă de cei cu buget de 91.000-120.000 eur (10%).

„Luând în considerare creșterea costurilor de construcție, care încă nu s-au stabilizat, din păcate nu se poate discuta despre scăderi de prețuri ale locuințelor noi. În această perioadă, mulți clienți amână luarea unei decizii, în speranța unor prețuri mai accesibile. Momentan, în București prețurile apartamentelor în complexele rezidențiale noi sunt în stagnare, iar piața veche este direct influențată de evoluția pieței locuințelor noi. Pentru anul viitor, în contextul unei cereri ridicate de locuințe noi și a unui stoc nou în scădere din cauza  blocajului în procesul de emiterere a PUZ-urilor de sector, nu preconizăm scăderi majore de preț, ci, cel mai probabil, anumite reglaje în cazul unor proiecte”, a declarat Despina Ponomarenco, președinta BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC).

Subiectele care influențează deciziile imobiliare în această perioadă sunt: pentru 62% – prețurile mai mari ale locuințelor, pentru 38% – creșterea dobânzilor la credite, pentru 36% – prețurile mai mari pentru coșul zilnic, pentru 28% contextul geopolitic, pentru 16% înăsprirea condițiilor de creditare, în timp ce 8% menționează modificările din noul Cod Fiscal.

Cu privire la starea pieței imobiliare din România, 80% dintre respondenți cred că ne aflăm într-o bulă imobiliară și tot atâția că e mai bine să amâne achiziția unei proprietăți.

36% consideră că locuințele încă mai sunt accesibile și 19% că este un moment bun să cumperi o proprietate. 54% dintre cei cu buget de peste 121.000 EUR considera locuințele accesibile, față de doar 31% dintre cei cu 91.000-120.000 EUR.

Percepția unei bule imobiliare nu este probată, însă, de cifrele din piață. Indicele de accesibilitate este de 1,85 în primul trimestru din 2022, în timp ce, în 2008 – valoarea sa era de aproape 5. Indicele de accesibilitate este calculat pe baza prețurilor reale de tranzacționare, ca raport dintre prețul mediu per metru pătrat (mp) al locuințelor și salariul mediu net pe economie.

Senzația unei bule imobiliare, neprobată de cifre, influențează și sentimentul general care descrie felul în care se raportează respondenții la piața imobiliară: îngrijorare, în proporție de 48%, urmat de descurajare – 30%, frustrare – 18%, confuzie – 18%. Speranța este menționată de 13%, urmată de curiozitate – 8%, optimism – 6% și indiferență 3%.

„Sondajul ne confirmă că există diferențe semnificative între așteptările potențialilor cumpărători și preconizările dezvoltatorilor și ale altor profesioniști în imobiliare. Considerăm că observațiile de aici sunt un punct bun de pornire pentru o discuție mai amplă despre ce influențează prețul imobiliarelor și care sunt așteptările cumpărătorilor. Misiunea noastră e să înțelegem perspectiva tuturor, să le oferim o voce și să facilităm un dialog coerent care să aducă mai multă claritate într-o perioadă cu atât de mulți factori de luat în calcul”, a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro și OLX Imobiliare.

Activitățile imobiliare din această perioadă sunt: pe locul 1 – urmărirea anunțurilor imobiliare, pentru 93%; pe locul 2 – urmărirea știrilor din domeniu, pentru 42%; pe locul 3, la egalitate, cu 29% – contactarea proprietarilor sau agenților și mersul la vizionări; pe locul 4, cu 16% este ofertarea proprietăților de interes, iar pe locul 5, cu 9% – consultarea băncii sau a unui broker de credite. Cei mai preocupați de știrile din domeniu sunt cei cu bugete de 91.000-120.000 EUR (61%), iar cei mai dispuși să meargă la vizionări sunt cei cu buget de peste 121.000 EUR (55% față de 21% în cazul celor cu buget de sub 60.000 EUR).

Dintre cei care au completat chestionarul și au precizat veniturile în gospodăria lor, 24% au un venit de 2.501 și 5.000 lei; 17% se situează între 5.001 – 7.500 lei; 16% câștigă peste 9.000 lei, 10% – sub 2.500 lei și 7% – între 7.501 – 9.000 lei.

Studiul a fost realizat prin chestionar online, aplicat în rândul a 1,041 respondenți care utilizează platformele Storia.ro și OLX Imobiliare, în luna septembrie 2022.

***

Despre Storia.ro

Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primește peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât și prin aplicațiile de iOS și Android. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare.

articolul original.

Fără Granițe – ATELIER INTERDISCIPLINAR

3 October 2022 at 15:38

În cadrul Festivalului Național de Teatru, desfășurat în perioada 5-13 noiembrie, Radu Apostol – regizor de teatru și Florin Fieroiu – coregraf vor coordona un atelier interdisciplinar de arte performative.

Atelierul este dedicat absolvenților și absolventelor Facultăților de Artă din România licență/master) din ultimii doi ani (2021 și 2022).

În cadrul atelierului, cei doi artiști vor aborda diferite practici interdisciplinare, cu scopul de a forma o echipă mixtă, deschisă către testarea unor noi forme de performativitate, ancorate în sondarea realităților imediate.

Toți cei/cele interesați/te să participe la atelier, pot trimite un CV narativ (maxim 20 de rânduri) și un material video (între 6 și maxim 10 minute) la adresa atelier@fnt.ro.

 

Materialul video trebuie să conțină un argument (de ce îmi doresc să particip la atelier) și câteva referințe la experiențe relevante din parcursul artistic al celui/celei care se înscrie la atelier.

La finalul atelierului va avea loc o prezentare deschisă.

Deadline pentru trimiterea materialelor: 11 octombrie, ora 22.00. 

Anunțarea selecției: 21 octombrie.

Transportul și cazarea sunt asigurate de către FNT.

Perioada de lucru: 7-11 noiembrie, 6 ore pe zi, cu o pauză de o oră.

articolul original.

Claudiu Cazacu, XTB: După minime istorice, toamnă dificilă pentru leul românesc și alte monede în fața dolarului

30 September 2022 at 14:54

Importurile din afara Uniunii Europene și anumite produse energetice cu prețul setat în dolari americani se scumpesc, în vreme ce stabilitatea cursului EUR/RON permite o temperare a „apăsării” inflației, se arată într-o analiză realizată de XTB România, casă de brokeraj specializată pe bursele internaționale.

 

S-a scris istorie în septembrie în piețele valutare, o situație până la urmă deloc surprinzătoare, având în vedere uriașele tensiuni economice și geopolitice întrepătrunse”, constată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist  XTB România.

Creșterea nevoii de siguranță într-un context deosebit de incert, cu amenințări de acutizare a conflictului în Ucraina, dar și temeri ample referitoare la alimentarea Europei cu energie sau stabilitatea bugetară a Marii Britanii au dat un nou impuls dolarului, aflat deja de luni de zile pe un puternic trend de apreciere.

Pe 28 septembrie, Euro cobora la un nou minim al perioadei de după iunie 2002, valorând mai puțin de 0,96 dolari americani.

Leul a pierdut peste 15% în fața dolarului american doar în 2022

Tot în acea zi, pe piața valutară, leul a atins, în cursul ședinței, un minim de peste 5,19 lei/dolar.

La cursul BNR, minimul istoric a fost de 5.1794 lei/dolar. Nu ar fi fost ușor de anticipat că dolarul, nu Euro, va fi primul care va avea prefixul 5 în raport cu leul.

Anul acesta, până pe 29 septembrie, ora 21, leul a pierdut aproximativ 15,5% în fața dolarului american.

Vestea nu este una bună din perspectiva inflației: importurile din afara UE și anumite produse energetice cu prețul setat în dolari americani devin astfel mai scumpe pe piața locală, cu prețul tradus în lei.

Pe de altă parte, stabilitatea cursului EUR/RON a permis o temperare a „apăsării” inflației, care ar fi devenit și mai accentuată în cazul în care leul ar fi bătut în retragere și în fața monedei unice europene, se arată în analiza XTB România.

Dincolo de costuri, între care și o povară mai mare pentru cei care au credite în dolari americani, din fericire, ponderea nu este mare. În datoria publică sau privată în valută predomină Euro. Așadar,  este și o șansă: cei care livrează produse și servicii în SUA dobândesc o poziție mai competitivă.

Datoria publică în dolari reprezenta, potrivit datelor recente, mai puțin de 10% din datoria publică totală din România.

Totuși, o creștere de 10% a dolarului, având în vedere valoarea de 57,68 mld. lei echivalent a acesteia, înseamnă o creștere a principalului de rambursat cu peste 5 mld. lei.

Dobânzile la care statul român se va putea împrumuta, atât în dolari cât și în Euro, sunt în creștere, având în vedere traiectoria așteptată a fi setată de băncile centrale respective.

Nevoia de consolidare fiscală ar putea însemna condiții mai restrictive pentru economie, anul viitor, decât în estimările anterioare, din prima parte a anului.

Leul se află de două sesiuni în revenire în raport cu USD, și, pe termen foarte scurt, pare a fi „adăpostit”, dar premisele curente sugerează că noi minime în piața Euro vs. dolar s-ar putea reflecta în noi niveluri record ale cursului dolar-leu, explică analistul Claudiu Cazacu.

Lira sterlină sub nivelul anului 1992

Pe de altă parte, dolarul puternic este doar o parte a poveștii care se derulează acum în Marea Britanie.

Declinul lirei până la 1.035 dolari, niveluri fără precedent în istoria flotării libere a perechii liră sterlină/dolar american e semnul unei piețe în dezordine, sub efectul emoțiilor intense.

Lira este acum cu mult mai jos decât după episodul faimos din 1992, în care Banca Angliei a renunțat la protejarea cursului de schimb și a ieșit din sistemul anterior, cu pierderi masive, în timp ce profiturile l-au făcut celebru pe George Soros.

De la peste 2, GBP/USD coborâse spre 1,4 în aproape 6 luni.

Anul trecut, în septembrie lira a fluctuat între 1,34 – 1,39 dolari.

Luna aceasta, lira a pierdut, la minime, peste 11%, depășind scăderea înregistrată în luna septembrie 1992.

E drept, însă, că o temperare a dolarului miercuri și joi și intervenția Băncii Angliei au readus joi lira peste 1,10 dolari.

Bugetul care prevede tăierile cele mai mari de taxe ale ultimilor 50 de ani (45 mld. lire sterline în 5 ani) nu oferă și detalii despre modul cum vor fi finanțate, generând întrebări despre stabilitatea fiscală.

Dobânzile titlurilor de stat britanice au crescut foarte rapid, ajungând la peste 5% pentru titlurile pe 30 de ani.

Banca Angliei a intervenit, nu prin creșterea de urgență a dobânzii, așa cum cereau mai multe voci, pentru a opri declinul lirei, ci prin reluarea injecțiilor de lichiditate.

Mișcarea e în contra-timp față de politica de retragere a lichidității a altor bănci centrale majore, însă a câștigat puțin răgaz pentru guvern (FMI insistă, totuși, să fie regândit planul) și a dus la cea mai adâncă scădere din istorie, înregistrată într-o singură zi, a dobânzii de piață a titlurilor de stat pe 30 de ani.

Viitorul pare complicat în Regatul Unit

Banca centrală e aproape obligată să livreze noi majorări de dobândă.

Firmele de creditare ipotecară au fost forțate să retragă ofertele, sub asaltul celor care încercau să beneficieze de dobânzile încă neajustate,

Iar piețele de datorie publică au fost bulversate de mișcările recente și indică un cost mai mare de rambursare a împrumuturilor, în vreme ce lira slăbită îngreunează vizibil costul vieții.

Pentru moment, minimele recente par bine „apărate”, însă va fi nevoie de o repoziționare a planului guvernamental sau de o retragere susținută a dolarului, pentru a scuti lira sterlină de o nouă rundă de scăderi, nu doar în fața USD ci și a Euro.

Despre XTB:

Cu aproape 20 de ani de experiență în piețele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume și o companie completă de investiții listată pe Bursa de la Varșovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autorități de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. XTB este o companie tip fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport de excepție oferit clienților. Din 2004, XTB Group s-a extins pe 12 piețe importante din Europa, America Latină și Asia, atrăgând peste 500.000 de investitori individuali. În 2021, XTB Group a primit licențe pentru a opera în Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud. Cu platforme dezvoltate in-house și premiate la nivel global (xStation și xStation Mobile), XTB Group oferă peste 5.400 de instrumente, inclusiv acțiuni cu deținere, ETF-uri cu deținere și CFD-uri pe valută, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. În plus, prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologii de vârf pentru instituțiile financiare din întreaga lume. Pentru informații suplimentare, puteți accesa www.xtb.com/ro

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informații oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

articolul original.

Leo Burnett Bucharest este pe locul 2 în Europa și 11 la nivel mondial în Effie Global Index 2021

30 September 2022 at 14:41

Leo Burnett Bucharest este pe locul 2 în Europa și 11 la nivel mondial în Effie Global Index 2021Leo Burnett Bucharest a urcat pe locul 2 în Europa și pe locul 11 global în cadrul Effie Global Index 2021.

 • Rezultatele au la bază cele 27 de premii obținute de agenție în anul 2021 în competițiile Effie locale și internaționale.
 • Leo Burnett Bucharest este cel mai bine cotat birou la nivel mondial al Publicis Groupe în acest top.

 

București, 30 septembrie 2022Leo Burnett Bucharest a obținut cele mai bune rezultate istorice ale unei agenții românești în cadrul clasamentului Effie Global Index. Astfel, agenția a urcat pe locul 2 în Europa și pe locul 11 global, fiind cel mai bine cotat birou la nivel mondial al Publicis Groupe în cadrul acestui top. Rezultatele se bazează pe cele 27 de premii obținute de Leo Burnett Bucharest anul trecut, dintre care 1 Grand/Platinum, 4 Gold, 6 Silver, 7 Bronze și 9 nominalizări pe listele de finaliști, însumând 276 de puncte.

În ultimii ani, agenția a avut o evoluție permanentă în topul Effie Global Index, urcând an de an în clasament, atât la nivel global, cât și în Europa. Astfel, dacă în anul 2019, Leo Burnett Bucharest se afla pe locul 31 mondial și pe locul 6 în Europa, în anul 2020 a urcat pe locurile 22 mondial și 5 în Europa, iar în 2021 a obținut locurile 11 mondial și 2 în Europa.

Victor Stroe, Associate Director & Chief Strategy Officer, Leo Burnett Bucharest, a declarat: ,,Rezultatele obținute sunt urmarea unei viziuni pe care o avem foarte clar definită în Leo Burnett de câțiva ani. Obsesia noastră este să găsim soluții creative care să rezolve pe bune problemele de business care apar în contextul actual. Effie nu este eficient doar pentru partenerii noștri, ci și pentru noi ca business, pentru că devenim vizibili internațional și atragem din ce în ce mai mulți clienți din afară”.

Printre campaniile realizate de Leo Burnett Bucharest care au obținut cele mai mari punctaje se numără „Online Park” pentru Telekom România, „Black Friday 2020, Ediția de bun simț” pentru Fashion Days și „Somn ușor, mic luptător” pentru Pampers.

Effie Global Index identifică și clasifică cele mai eficiente agenții, branduri și profesioniști din industria de marketing, analizând datele referitoare la finaliștii și câștigătorii din 47 de programe Effie Awards desfășurate în întreaga lume. Topul este cel mai cuprinzător clasament global al eficienței în campaniile de marketing.

În același timp, premiile Effie sunt o dovadă la nivel global a performanței și a eforturilor eficiente de marketing, construite pe baza unui insight puternic, o strategie complexă și un concept creativ ce duc către atingerea obiectivelor și înregistrarea celor mai bune rezultate.

 

Despre Leo Burnett Bucharest

Leo Burnett Bucharest este Agenția Anului la EFFIE Awards România 2018, 2019, 2020 și 2021. În același timp, este cea mai bine clasată agenție din regiune în Effie Global Index (#2 în Europa & #11 în lume; sursa: https://www.effieindex.com/ranking/).

În mod constant o agenție de top, Leo Burnett a reușit de-a lungul timpului să creeze lideri de piață din clienții pentru care a lucrat și să își asigure atât recunoaștere locală, cât și internațională, câștigând trofee și nominalizări la cele mai importante festivaluri de creație din industrie, precum: Cannes Lions, Golden Drum, Eurobest, Clio Awards, Andy Awards, D&AD, ADC*E, FIBRA, Internetics și multe altele.

articolul original.

CTP obține cel mai înalt nivel de certificare a sustenabilității unei clădiri, BREEAM Outstanding, pentru Clubhaus din CTPark Bucharest West

30 September 2022 at 14:37
 • Certificarea BREEAM Outstanding reprezintă o premieră națională, fiind prima certificare de acest nivel acordată unei dotări a unui parc industrial
 • Consumul de energie în Clubhaus este cu 23,5% mai mic față de referința națională
 • Amprenta operațională de carbon a clădirii este cu 43% mai scăzută față de referința națională

București, 30 septembrie 2022: CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator de spații industriale și logistice din Europa Continentală, a obținut prima certificare BREEAM Outstanding din portofoliul său din România, pentru spațiul multifuncțional Clubhaus, parte a CTPark Bucharest West.

 

Amplasat în vestul Bucureștiului, la km 23 pe Autostrada A1, CTPark Bucharest West s-a consolidat ca fiind cel mai mare parc industrial din România, precum și din rețeaua CTP, dezvoltator prezent în 10 țări. CTPark Bucharest West are o suprafață închiriabilă de peste 770.000 mp și găzduiește peste 2.000 de angajați care își desfășoară activitatea permanent în parcul industrial.

Sectorul industrial a fost în centrul atenției în ultimii ani, atât pentru modul impresionant în care s-a dezvoltat domeniul, dar și pentru că modificările legislative au impus noi norme în ceea ce privește sustenabilitatea clădirilor industriale. Din cele 350 de clădiri cu certificate BREEAM din România, CTP are peste 25%, fapt care confirmă angajamentul companiei pentru sustenabilitate. În CTPark Bucharest West, conceptele ce țin de mobilitate (de la legătura cu autostrada la trasee pentru biciclete și trotuare), biodiversitate, eficiență energetică, surse regenerabile (panourile fotovoltaice) sunt abordate la nivelul întregului parc.

Clubhaus este o parte importantă a CTPark Bucharest West și s-a impus ca un game-changer pe piața parcurilor industriale, prin faptul că a fost gândit ca o platformă pentru evenimente educaționale, având un amfiteatru multifuncțional, în care clienții noștri pot susține workshopuri și traininguri, cât și pentru serviciile pe care le oferă. Avem restaurant și pizzerie, cafenea, săli de întâlniri, cabinet medical în care clienții noștri și angajații lor pot beneficia de servicii medicale gratuite, zonă de sport în aer liber și minimarket. Certificarea BREEAM Outstanding este un nou record pentru CTP și este cu atât mai importantă pentru că nu vorbim de o clădire de birouri, ci de o dotare a unui parc industrial”, a afirmat Ana Dumitrache, Country Head, CTP România.

Clădirea Clubhaus a fost atent optimizată din etapa de proiectare, implementând aproape toate cerințele standardului BREEAM. Eficiența anvelopei și echipamentele performante asigură un consum redus de energie, care e produsă, în proporție de 20%, de panourile fotovoltaice de pe acoperiș. Spațiile interioare beneficiază de multă lumină naturală, confort termic și acustic. Obiectele sanitare alese asigură cel mai mic consum de apă posibil și există inclusiv sisteme de detecție și prevenție a posibilelor scurgeri de apă.

Din punct de vedere amenajare exterioară, Clubhaus este înconjurat de o livadă de pomi, viță de vie, diverse specii de arbuști și flori. Acoperișul corpului de clădire parter este inierbat, vizibil din zona de birouri, iar păsările și insectele, foarte necesare unui ecosistem sănătos, au parte de căsuțe și hrănitoare montate în copaci.

Sărbătorim trei ani de colaborare cu CTP prin obținerea unui certificat BREEAM New Construction, fully fitted, de nivel maxim – Outstanding! Dincolo de multe specificații tehnice, care fac clădirea CTP Clubhaus foarte performantă, economică, sănătoasă pentru cei care o folosesc, aceasta reprezintă și unul din marile obiective ale colaborării noastre: să facem parcuri logistice pentru oameni, nu doar pentru autovehicule și fluxuri tehnologice. Clădirea asigură dotările necesare miilor de oameni care lucrează sau trec zilnic prin CTPark Bucharest West, de la restaurant la cabinet medical, e înconjurată de multă vegetație și de aici pornește o infrastructură pentru pietoni și bicicliști, străzile având trotuare, piste de biciclete, aliniament de copaci. Lucruri normale, dar foarte rar întâlnite într-un parc industrial”, a declarat Adrian Pop, Manager ADP Green Building.

CTP România folosește standardul BREEAM New Construction pentru toate clădirile noi pe care le dezvoltă. Deține 23 de clădiri certificate BREEAM New Construction, cu un punctaj mediu de 65,21%. Dintre acestea, 14 au obținut calificativul Very Good, 8 au obținut calificativul Excellent, iar CTP Clubhaus a obținut certificatul BREEAM Outstanding.

Toate clădirile construite de CTP în urmă cu mai mult de trei ani, respectiv cele achiziționate de CTP România, sunt certificate folosind versiunea pentru construcții existente a standardului BREEAM, BREEAM In-Use. CTP deține 65 de clădiri certificate BREEAM In-Use, cu un punctaj mediu de 60,31%. Dintre acestea, 57 au obținut BREEAM In-Use Very Good și 8 au obținut certificarea BREEAM In-Use Excellent.

În prezent, CTP România are în curs de certificare alte 14 clădiri existente și încă 26 de clădiri noi in fază de proiectare sau execuție.

 

Despre CTP

CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de proprietăți imobiliare logistice și industriale din Europa Continentală în funcție de suprafața închiriabilă brută, deținând peste 9,5 milioane de m² de spații în zece țări. CTP este singurul dezvoltator din regiune cu întregul său portofoliu certificat BREEAM și cu operațiuni neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon din 2021, ceea ce stă la baza angajamentului său de a fi o afacere sustenabilă.

În România,  CTP deține o suprafață totală de aproximativ 2,2 milioane de m² de depozite de clasa A în 15 orașe: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Pitești, Sibiu, Timișoara, Turda, Târgu Mureș, Caransebeș, Ineu și Salonta.

Pentru mai multe informații, vizitați ctp.eu.

articolul original.

GOODYEAR ECHIPEAZĂ MODELUL CITROëN OLI CU ANVELOPELE CONCEPT EAGLE GO

29 September 2022 at 13:47

Anvelopele concept Eagle GO sunt realizate aproape în totalitate din materiale sustenabile

Anvelope dezvoltate în cadrul parteneriatului conceptului Citroën oli

București, 29 septembrie 2022 – Compania Goodyear Tire & Rubber a dezvoltat, folosind o gamă largă de materiale sustenabile, anvelopele concept Eagle GO pentru noul autoturism concept, Citroën oli. Eagle GO este al treilea model de anvelope concept de la Goodyear, dezvoltat alături de Citroën, fiind creat pentru a optimiza eficiența, durabilitatea și confortul.

Compus de cauciuc din materiale sustenabile

Compusul benzii de rulare, partea anvelopei care se uzează, este realizat aproape în întregime din materiale sustenabile sau reciclate. Printre aceste materiale se numără uleiul de floarea soarelui, rășini de pin, cauciuc natural și siliciu obținut din cenușa cojilor de orez. Aceste materiale sunt descrise mai jos.

Uleiurile de floarea soarelui și rășinile de pin sunt produse regenerabile care înlocuiesc uleiurile pe bază de petrol. Aceste materiale sunt folosite pentru a produce „Cerneală Vegetală” pentru imprimante. Scopul Goodyear este de a înlocui complet uleiurile derivate din petrol din componența produselor sale până în 2040.

Cauciucul natural, obținut din arborele Hevea brasiliensis, este folosit pentru a înlocui cauciucul sintetic, iar pentru producerea sa sunt folosite metode1 responsabile de agricultură și cultivare.

Siliciul obținut din cenușa cojilor de orez poate reduce cantitatea reziduurilor. Acest material a mai fost folosit în componența betonului armat.

Bandă de rulare regenerabilă

Anvelopele concept Eagle GO pot fi reînnoite de două ori în decursul ciclului de utilizare, ceea ce duce la prelungirea duratei de viață. Goodyear își propune ca anvelopele concept Eagle GO să aibă o rezistență de până la 500,000 km, datorită carcasei ce poate fi refolosită, dar și a benzii de rulare regenerabile.

Tehnologie Inteligentă

Anvelopele concept Eagle GO utilizează tehologia Goodyear SightLine  care include un senzor de monitorizare a parametrilor ce indică starea anvelopelor. Această tehnologie este deja implementată de Goodyear pentru clienții de flote și poate reduce semnificativ cantitatea de deșeuri, dar și îmbunătăți eficiența prin menținerea presiunii și condiției ideale a anvelopelor. Monitorizarea anvelopelor reprezintă un factor important în a determina dacă și când acestea pot fi reînnoite, astfel îmbunătățind circularitatea și eficiența. Implementarea acestei tehnologii pentru anvelopa concept Eagle GO se aliniază obiectivului Goodyear de a reinventa anvelopele și serviciile, oferind informații care au la bază date și senzori, în toate produsele noi până în 2027.

Anvelopele concept sunt oportunități pentru Goodyear de a cerceta și de a dezvolta tehnologii de ultimă oră care pot fi integrate în dezvoltarea produselor de serie. Rezultatele acestui proiect vor consolida viitorul companiei ca facilitator de mobilitate care aduce constant elemente de inovație în produsele și serviciile oferite.

Video-ul de prezentare al  anvelopelor concept Goodyear Eagle GO poate fi accesat la acest link.

Notă pentru Editori:

[1] In conformitate cu Goodyear’s Natural Rubber Procurement Policy

Despre Goodyear

 

Goodyear este una dintre cele mai mari companii de anvelope din lume. Are aproximativ 72.000 de angajați și își fabrică produsele în 57 de unități din 23 de țări din întreaga lume. Cele două centre de inovare ale sale din Akron, Ohio și Colmar-Berg, Luxemburg, dezvoltă produse și servicii de ultimă generație care stabilesc standardul de tehnologie și performanță al industriei. Pentru mai multe informații despre Goodyear și produsele sale, accesați www.goodyear.com/corporate.

Pentru materiale foto sau video adiționale, accesați pagina de știri http://news.goodyear.eu.

articolul original.

LANSAREA PROIECTULUI “SIBIU BUSINESS AGENCY”

29 September 2022 at 13:34

 

Astăzi, 29 septembrie, la Consiliul Județean Sibiu, a fost lansat Sibiu Business Agency, proiect implementat de Consiliul Național al IMM-urilor din România în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu. În cadrul conferinței de lansare au participat: Florin Jianu, președinte CNIPMMR, Daniela Cîmpean, președinte Consiliu Județean Sibiu și Adrian Rada, responsabil proiect.

Sibiu Business Agency vizează dezvoltarea capacității CNIPMMR de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local prin realizarea unor politici publice care să asigure promovarea exporturilor și atragerea de investiții, dezvoltarea și îmbunătățirea parteneriatului public-privat și sprijinirea IMM-urilor prin diferite programe și strategii.

Cele mai importante activități din cadrul proiectului vor cuprinde:

 • Realizarea unei strategii pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivel local axată pe promovarea exporturilor și atragerea de investiții în cadrul IMM-urilor
 • Organizarea unei vizite de studiu în cadrul Viena Business Agency pentru a identifica modele de bună practică
 • Înființarea unui birou dedicat atragerii de investiții și promovării exporturilor în cadrul Consiliului Județean Sibiu (Sibiu Business Agency)
 • Crearea unei platforme online pentru funcționarea biroului Sibiu Business Agency

“Așa cum am promis materializăm Sibiu Business Agency și contribuim la crearea unui ecosistem care urmează să se dezvolte și ale cărui consecințe le vom vedea pe viitor prin intensificarea atragerii de investitii, respectiv promovarea exportului pentru firmele autohtone. România este într-o concurență acerbă cu întreaga lume, sunt foarte multe municipalități care își doresc și încearcă să atragă investiții în zonă. Astfel, prin intermediul proiectului, punem Sibiul pe harta investițională a lumii și, de asemenea, exprimăm o necesitate a Consiliului Național al IMM-urilor din România spre internaționalizare, un proces destul de dificil pe care, pas cu pas, îl dezvoltăm cu toții. Felicit Consiliul Județean Sibiu și structura de IMM-uri din județ pentru colaboare și ambiția pentru a mișca lucrurile, Sibiu Business Agency fiind prima agenție de atragere de investiții din România.”, a menționat Florin Jianu în cadrul conferinței de lansare.

 

 

 

 

Persoană de contact: Adrian Rada, responsabil CNIPMMR, Telefon: +40 744 762 435,E-mail: adrian.rada@immpact.ro

 

 

Informații de background:

Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România implementează în perioada iulie 2022 – august 2023, proiectul “Sibiu Business Agency”, Cod My SMIS – 151108, proiect finanțat în cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa, cu o valoare totală de 377.323,00 lei, valoarea cofinanțării UE 314.310,06 lei.

articolul original.

Interes pentru dezvoltarea colaborării economice româno-elene

29 September 2022 at 13:22

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc o întrevedere a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu Pantelis Giannoulis, noul șef al Secției Economice și Comerciale a Ambasadei Republicii Elene în România. Principalul obiectiv al întâlnirii l-a constituit identificarea unor modalităţi concrete care să conducă la consolidarea și dezvoltarea relaţiilor economice și comerciale dintre cele două ţări,

În deschiderea întâlnirii, Iuliu Stocklosa a realizat o prezentare succintă a Camerei bucureştene, subliniind recunoaşterea de care se bucură organizaţia noastră în ţară şi străinătate şi punctând câteva particularităţi ale activităţii noastre. În acest context, președintele CCIB a reliefat relațiile deosebite dezvoltate cu organizații similare din Republica Elenă și a subliniat interesul pentru organizarea unor evenimente care să permită o mai bună cunoaștere a oportunităților de afaceri oferite de cele două țări. Potrivit lui Iuliu Stocklosa, organizarea la București a unei ediții a „Zilei Oportunităților de Afaceri (ZOA)” dedicată Greciei, urmată de forumuri de afaceri axate pe întâlniri B2B și de miniexpoziții cu produse din Republica Elenă constituie instrumente eficiente pentru dezvoltarea colaborării bilaterale.

Șeful Secției Economice și Comerciale a Ambasadei Republicii Elene la București a exprimat interesul ţării sale pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu România, precum şi întreaga sa deschidere pentru asigurarea unui schimb constant de informaţii de afaceri, în beneficiul celor două comunităţi. Totodată, Pantelis Giannoulis a folosit acest prilej pentru a vorbi despre potențialul economic și investițional al țării sale și despre rolul sistemului cameral în susținerea mediului de afaceri.

Informații de background

Schimburile comerciale româno-elene a fost afectate în 2020 de pandemia de COVID-19, însă în 2021 au fost înregistrate cifre record. Tendința de creștere a comerțului româno-elen s-a menținut și în prima jumătate a anului 2022. Astfel, potrivit celor mai recente date disponibile, la 30.06.2022, volumul total al comerțului bilateral a fost de 1,36 miliarde euro (în creștere cu 27,2% față de semestrul I al anului precedent), din care exportul s-a cifrat la 0,54 miliarde euro (+27,8%), iar importul la 0,82 miliarde euro (+26,8%). La 31.10.2022, Grecia ocupa locul 8 în Topul pe țări de rezidență a investitorilor în societăți cu participre străină cu un capital investit de 1,5 miliarde euro (3,33% din investițiile străine din România).

articolul original.

TikTok face progrese în combaterea dezinformării și lansează Raportul pe Q2 2022 pentru Aplicarea Regulilor Comunității

28 September 2022 at 15:51

 

București, 28 septembrie 2022 – TikTok publică astăzi cel mai recent Raport pentru Aplicarea Regulilor Comunității, respectiv pentru Q2 2022, prin care prezintă îmbunătățirile și demersurile realizate pentru combatarea dezinformării pe platformă.

TikTok îndeamnă comunitatea de peste 1 miliard de utilizatori să își exprime creativitatea, cunoștințele și pasiunile pe platformă. În același timp, elimină conținutul care încalcă politicile platformei pentru a face din TikTok un spațiu primitor și sigur pentru toată lumea. De asemenea, pentru mai multă transparență, compania lansează aceste rapoarte trimestriale care oferă informații despre volumul și natura conținutului șters de pe platformă.

Promovarea unei experiențe sigure și autentice pe TikTok

Politicile TikTok își propun să promoveze o experiență autentică și sigură pe platformă. De asemenea, politicile ce țin de dezinformare interzic conținutul care poate induce în eroare comunitatea în ceea ce privește procesele civice, sănătatea publică sau siguranța utilizatorilor. Spre exemplu, TikTok nu permite publicarea clipurilor care conțin informații medicale eronate despre vaccinuri sau COVID-19 ori informații privind procesul de votare. Aceste politici pot fi aplicate unei game variate de conținut care se află în continuă schimbare și care se bazează de cele mai multe ori pe situația actuală la nivel global.

Pe lângă eliminarea conținutului fals și care dăunează comunității, TikTok elimină și conturile care încearcă să inducă în eroare oamenii sau să folosească platforma pentru a înșela opinia publică. Întrucât utilizatorii rău-intenționați găsesc constant noi tactici de răspândire a conținutului fals, TikTok caută permanent să își consolideze politicile pe măsură ce detectează noi tipuri de conținut și comportamente.

Aplicarea politicilor TikTok

TikTok folosește un mix format din mii de specialiști în siguranță și tehnologie pentru a pune în aplicare Regulile Comunității. De asemenea, pentru a fi mai eficient la scară largă, compania continuă să investească în sisteme de raportare și moderare bazate pe tehnologie. TikTok se bazează pe moderarea automată atunci când sistemele identifică în mod clar conținutul care încalcă politicile TikTok și îl elimină rapid de pe platformă.

Cu toate acestea, comparativ cu alt tip de conținut problematic, dezinformarea necesită verificarea contextului și a faptelor pentru aplicarea consecventă și precisă a politicilor platformei. De aceea, pe lângă folosirea modelelor de machine learning pentru detectarea conținutului potențial fals, echipele de moderare ale TikTok evaluează, confirmă și elimină conținutul care încalcă politicile privind dezinformarea. În plus, TikTok oferă acces partenerilor de fact-checking care evaluează acuratețea conținutului.

TikTok colaborează cu o serie de parteneri de fact-checking din întreaga lume care verifică conținutul postat pe platformă în peste 30 limbi. Toți partenerii sunt acreditați de International Fact-Checking Network în calitate de semnatari verificați ai Codului de Principii al IFCN. În plus, pentru și mai multă prudență, atunci când conținutul este verificat sau nu poate fi fundamentat prin verificare, acesta devine neeligibil pentru a fi recomandat în feed-ul For You, iar dacă partenerii de fact-checking confirmă că un conținut este fals, TikTok poate elimina conținutul de pe platformă sau îl poate considera neeligibil pentru a fi recomandat în feed-ul For You.

Pentru a îmbunătăți detectarea și eliminarea conținutul fals, TikTok a implementat o serie de investiții-cheie anul acesta, precum:

 • Continuarea investițiilor în modelele de machine learning și creșterea capacității de iterare rapidă a acestora având în vedere schimbarea rapidă a naturii dezinformării.
 • Îmbunătățirea detectării conținutului audio și a imaginilor înșelătoare cunoscute pentru a reduce conținutul manipulator.
 • Introducerea unei baze de date ce conține solicitările de verificare anterioare cu scopul de a-i ajuta pe cei care moderează conținutul fals să ia decizii rapide și corecte.
 • Lansarea unui program proactiv de detectare alături de partenerii de fast-checking care raportează conținutul nou și cu potențial de a escalada identificat pe internet. Cu ajutorul acesteia, TikTok verifică dacă acest tip de conținut se regăsește pe platformă și îl elimină dacă încalcă politicile TikTok. Încă de la lansarea programului din trimestrul anterior, TikTok a identificat 33 noi solicitări de dezinformare, rezultând în eliminarea a 58.000 de videouri de pe platformă.

În timp ce clipurile care au încălcat politicile de integritate și autenticitate TikTok reprezintă mai puțin de 1% din totalul clipurilor eliminate, investițiile continue au adus beneficii la aplicarea proactivă a acestor politici.

Colaborarea cu parteneri-cheie

Pe lângă îmbunătățirea politicilor și dezvoltarea cunoștințelor privind trendurile și problemele, colaborările cu experți în domeniu ajută și la promovarea vocilor autorizate în aplicație.

De exemplu, TikTok a creat un hub de cunoștințe digitale în aplicație cu conținut realizat de specialiști în domeniu, menit celor care își doresc să își dezvolte abilitățile privind evaluarea conținutul vizualizat pe platformă.

De asemenea, pentru a oferi acces informațiilor autorizate privind votarea și alegerile locale și pentru a promova integritatea electorală, TikTok a creat Centre Electorale în aplicație, unde utilizatorii pot accesa informații oferite de experți.

Nu în ultimul rând, pentru a susține sănătatea publică, aceștia pot accesa informații oficiale privind COVID-19 și variola maimuței oferite de Organizația Mondială a Sănătății accesând hashtag-urile de interes public și etichetele de la videourile relevante.

Mai multe informații privind demersurile TikTok pentru a menține siguranța pe platformă sunt disponibile pe Transparency Center.

Despre TikTok:

TikTok este destinația principală pentru conținut video scurt pentru mobil. Misiunea noastră este de a inspira creativitate și de a aduce bucurie. TikTok are birouri globale în Los Angeles, New York, London, Paris, Berlin, Polonia, Israel, Dubai, Singapore, Jakarta, Seul și Tokyo.

https://www.tiktok.com/ro/

 

Pentru mai multe informații:

 

Piotr Żaczko

Communication Manager TikTok

Poland & CE markets

piotr.zaczko@bytedance.com

articolul original.
❌