ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Prima apariție publică a lui Xi Jinping după zvonurile legate de îndepărtarea sa de la putere

28 September 2022 at 12:02
image

Xi a vizitat marți o expoziție, prezentând realizările Chinei de-a lungul celor zece ani pe care i-a petrecut la putere. Liderul de la Beijing a fost prezentat purtând o mască de față, el a fost însoțit de premierul Li Keqiang și de alți lideri de top, inclusiv de toți membrii comitetului permanent al biroului politic suprem al partidului.

Jinping nu a fost văzut în public de la revenirea de la un summit regional din Uzbekistan, pe 16 septembrie. Vizita a fost prima sa călătorie în străinătate în aproape 1.000 de zile de la începutul pandemiei. Absența sa a dat naștere unui vârtej de zvonuri online, care au susținut – fără dovezi – că a fost răsturnat într-o lovitură de stat militară și plasat sub arest la domiciliu.

Absența lui Xi a alimentat zvonurile legate de îndepărtarea sa de la putere

Zvonurile nefondate legate de o lovitură de stat au fost alimentate și de anularea unor zboruri în masă, o măsură comună luată de autorități pentru a împiedica răspândirea cazurilor de Covid-19. În plus, pe rețelele sociale au circulat și o serie de clipuri cu vehicule militare care au accentuat panica.

Speculațiile– care au provenit din rețelele formate de dizidenții actualului regim înainte de a fi preluate și amplificate de mass-media indiană – au fost atât de intense încât hashtag-ul "#chinacoup" a fost în trend pe Twitter în weekend.

Faptul că zvonul s-a răspândit atât de repede se datorează, într-o proporție însemnată, și naturii extrem de opace a sistemului politic chinez, în care deciziile importante sunt luate în mare parte în spatele ușilor închise.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Parlamentul European declară că Ungaria nu mai este o democrație. Guvernul lui Orbán ar putea pierde 70% din banii europeni

15 September 2022 at 12:00
image

"Există un consens din ce în ce mai mare între experți că Ungaria nu mai este o democrație", au declarat parlamentarii, citând o serie de indici internaționali care s-au depreciat în cazul Ungariei.

În rezoluția lor, parlamentarii europeni arată cu degetul direct către prim-ministrul Viktor Orbán, care se află la putere din 2010, și condamnă "eforturile deliberate și sistematice" ale guvernului său de a submina valorile fundamentale ale UE.

Europarlamentarii își mai exprimă și îngrijorarea cu privire la o listă lungă de drepturi fundamentale pe care le consideră a fi amenințate, inclusiv sistemul electoral, independența justiției, viața privată, libertatea de exprimare, pluralismul mass-media, libertatea academică, drepturile minorităților sexuale, protecția minorităților și a solicitanților de azil.

Rezoluția Parlamentului European critică, de asemenea, și instituțiile Uniunii Europene care au permis degradarea regimului democratic. Europarlamentarii "își exprimă regretul profund că lipsa unei acțiuni decisive a UE a contribuit la o prăbușire a democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria, transformând țara într-un regim hibrid de autocrație electorală", se arată în raportul interimar.

Ce măsuri poate lua Bruxelles-ul?

Aceasta este prima dată când o instituție a UE declară că un stat membru nu este o democrație adecvată, o condiție esențială pentru aderarea la Uniune. În această condiție este luată în calcul activarea Articolului 7, o "opțiune nucleară" în ceea ce privește sancțiunile pe care UE le poate impune propriilor săi membrii.

Johannes Hahn, comisarul european pentru buget, a propus o reducere cu 70% a finanțării Ungariei dacă guvernul nu pune în aplicare măsurile necesare pentru consolidarea standardelor democratice și combaterea eficientă a corupției.

În fiecare an, Ungaria primește peste 6 de miliarde de euro din fonduri UE, dintre care majoritatea sprijină proiecte de coeziune. În plus, Ungaria rămâne singurul stat membru fără un plan de redresare aprobat COVID-19. Comisia a solicitat reforme în schimbul unui plan de iluminare ecologică, în valoare de 7.2 miliarde EUR sub formă de granturi.

articolul original.

Vladimir Putin, surprins alături de Serghei Șoigu la exercițiile militare comune cu China

6 September 2022 at 16:19
image

Ministerul rus al Apărării a declarat că exercițiul Vostok 2022, care se desfășoară până miercuri pe șapte poligoane de tragere din Orientul îndepărtat al Rusiei și în Marea Japoniei, implică peste 50.000 de militari și peste 5.000, inclusiv 140 de aeronave și 60 de nave de război. La aceste jocuri de războii participă trupe din mai multe state ex-sovietice, precum și din China, India, Laos, Mongolia, Nicaragua și Siria.

O apropiere tot mai mare între Rusia și China

Beijingul a trimis peste 2.000 de soldați, împreună cu peste 300 de vehicule militare, 21 de avioane de luptă și trei nave de război pentru a lua parte la exerciții, potrivit presei de la Beijing. Ca parte a manevrelor, navele rusești și chineze din Marea Japoniei au practicat acțiuni comune pentru a proteja comunicațiile maritime și sprijinul pentru forțele terestre din zonele de coastă.

Exercițiul a marcat prima dată când China a trimis forțe din trei ramuri ale armatei sale pentru a lua parte la un singur exercițiu rusesc, semn al creșterii legăturilor strânse dintre Moscova și Beijing, care au devenit mai puternice de la începerea războiului din Ucraina. China a refuzat în mod intenționat să critice acțiunile Rusiei, dând vina pe SUA și NATO pentru provocarea Moscovei și a criticat sancțiunile occidentale.

Putin și președintele chinez, Xi Jinping, au anunțat o întărire a legăturilor pentru a susține un "parteneriat strategic" între foștii rivali comuniști, motivați de rivalitate cu SUA. Chiar dacă Moscova și Beijingul în trecut au exclus o alianță militară, Putin a spus că o astfel de perspectivă nu poate fi exclusă.

articolul original.

Ucraina are "șanse mari" să recupereze teritoriul ocupat de Rusia, anunţă Pentagonul

30 August 2022 at 09:25
image

Distrugerea podurilor face parte din operațiunea Kievului de pregătire a câmpului de luptă pentru contraofensivă, au declarat oficialii, menționând că forțele ucrainene atacă și logistica, posturile de comandă și aerodromurile înainte de operațiune. Scopul acestei faze a contraofensivei este de a opri forțele ruse la râu și de a le forța să predea orașul Herson, au explicat aceștia. În acest moment, traversarea râului ar fi "foarte greu de făcut", au mai adăugat oficialii.

Oficialii de la Kiev au anunțat luni operațiunea de eliberare a teritoriilor ocupate de ruși în sudul țării, în urma unor săptămâni de contraatacuri asupra orașelor din regiunea Herson. Forțele armate ale Ucrainei au susținut că au încălcat "prima linie de apărare" a Rusiei în apropiere de orașul Herson. SUA sprijină contraofensiva cu informații despre câmpul de luptă de la sateliți și sfaturi despre cum pot fi folosite cel mai bine sistemele de arme, a declarat unul dintre oficiali.

Sistemele HIMARS oferă un avantaj strategic Ucrainei

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, nu a confirmat că contraofensiva a început și a preferat să le spună jurnaliștilor să le pună întrebări pe această temă oficialilor din forțele armate ucrainene. Dar el a subliniat că Kievul a efectuat o contraofensivă "localizată" de săptămâni.

Sistemul HIMARS, împreună cu rachete ghidate de precizie, au permis Ucrainei să lovească în spatele liniilor rusești și a împins Moscova în poziții defensive, a spus Kirby. Conflictul a oferit SUA ocazia rară de a evalua capacitatea HIMARS și cea a apărării ruse în acțiune, a declarat unul dintre oficiali. Americanii sunt "puțin surprinși" de cât de bine funcționează sistemul și de cât de slabe au fost capacitățile defensive rusești împotriva atacurilor.

articolul original.

"Pământ rusesc sau un deșert pârjolit" la Zaporojie. Energoatom îi acuză pe ruși că au minat centrala și că o folosesc pentru a șantaja lumea

8 August 2022 at 13:17

Reprezentanții Energoatom, compania ucraineană de stat care operează cele patru centrale atomice ale acestei țări, acuză Federația Rusă de șantaj în cazul centralei nucleare de la Zaporojie. Mai exact, acești susțin că comandanții ruși au dispus minarea acesteia și sunt gata să o arunce în aer, notează Pravda.

Centrala nucleară de la Zaporojie

Energoatom susține că șeful trupelor de protecție radiologică, chimică și biologică din cadrul forțelor armate ruse, generalul maior Valeri Vasiliev, care comandă acum garnizoana de la centrala nucleară Zaporojie, le-a spus soldaților săi că "va fi fie pământ rusesc, fie un deșert pârjolit aici".

"După cum știți, am minat toate facilitățile importante ale centralei nucleare Zaporojie. Și nu o ascundem de inamic. I-am avertizat. Inamicul știe că stația va fi fie rusă, fie a nimănui. Suntem pregătiți pentru consecințele acestui pas. Iar voi, soldații eliberatori, trebuie să înțelegeți că nu avem de ales. Și dacă vin cele mai grele ordine – trebuie să le împlinim cu onoare!", le-ar fi spus generalul Valeri Vasiliev trupelor din comanda sa.

Informațiile legate de instalarea unor dispozitive explozive în cele mai importante puncte ale centralei de la Zaporojie au fost confirmate deja de membrii serviciilor secrete din Ucraina. Aparent, minele ar fi fost instalate chiar și în reactoarele centralei.

 

articolul original.

O familie întreagă a fost executată pentru custodia unei fetițe. Cazul controversat ajunge în instanță în SUA

7 August 2022 at 11:20

Procurorii americani anunță că au reușit să descopere povestea din spatele uneia dintre cele mai mari crime în masă din statul Ohio. Pe 22 aprilie 2016, opt membrii ai familiei Rhoden și-au pierdut viața într-un atac brutal care a rămas neexplicat de-a lungul anilor.

Opt membrii ai familiei Rhoden și-au pierdut viața pe 22 aprilie 2016

Procurorii spun că știu exact cine i-a executat pe cei opt membri ai familiei și se pregătesc să-și prezinte cazul în fața unui juriu. "Procesul va oferi o perspectivă directă asupra unui colț al Americii cunoscut mai mult prin stereotipuri decât realitățile sale complexe: un loc în care, adesea, familia protejează familia cu orice preț și în care dragostea și loialitatea le depășesc pe toate", notează jurnaliștii de la New York Times.

După șase ani de investigații și după ce au strâns mii de dovezi, procurorii sunt gata să prezinte juraților întreaga poveste a acestei tragedii și, mai ales, motivul din spatele acesteia: obținerea custodiei asupra unei fetițe înrudite cu membrii familiei Rhoden, dar și cu familia Wagner, acuzată în acest caz.

George Wagner IV, de 30 de ani, se confruntă cu 22 acuzații care susțin că a făcut parte din acțiunea criminală a familiei sale în planificarea, execuția și ascunderea execuție membrilor familiei Rhoden: Christopher “Chris” Rhoden SR., 40 de ani; fosta soție a lui Chris Rhoden, Dana Manley Rhoden, 37 ani; copiii lor, Clarence “Frankie” Rhoden, 20 de ani, Hanna May Rhoden, 19 de ani, și Christopher "Chris" Rhoden Jr., 16 de ani; logodnica lui Frankie, Hannah Hazel Gilley, 20 de ani; fratele lui Christopher SR., Kenneth Rhoden, în vârstă de 44 de ani, și vărul lor, Gary Rhoden, în vârstă de 38 de ani.

Un copil și doi bebeluși, găsiți lângă mamele lor moarte au rămas nevătămați în urma atacului. Ucigașii au tras de în total 32 de cartușe. Omuciderea în masă i-a intrigat pe locuitorii din Ohio până când autoritățile i-au arestat pe membrii familiei Wagner în noiembrie 2018. Cei patru s-a mutat în Alaska în primăvara anului 2017, chiar în timpul anchetei și s-a întors în primăvara anului 2018.

Execuția clanului Rhoden a fost atent planificată

Procurorul special desemnat pentru acest caz a portretizat familia Wagner ca o familie insulară care a trăit împreună întreaga lor viață, a lucrat împreună, au fost școliți împreună acasă, și-au strâns banii și care decideau împreună toate deciziile, inclusiv decizia de a o ucide pe Hannah Rhoden, mama fiicei tinere a lui Jake Wagner, și șapte din membrii familiei ei.

"Au fost crescuți în pentru a comite crime, pentru a supraviețui; pentru a minți, a înșela și a fura", subliniază autoritățile.

După ce membrii familiei Wagner au votat pentru uciderea clanului Rhoden, au petrecut aproximativ patru luni complotând metodic și planificând execuțiile pentru a garanta custodia fiicei de doi ani și jumătate a lui Jake Wagner și Hanna Rhoden. Ei au conspirat cu toții pentru a acoperi crimele, susțin autoritățile, făcând un plan pentru custodia copiilor în cazul în care adulții au fost uciși sau arestați în noaptea crimelor.

Până când Jake Wagner a spus că este vinovat, la cinci ani după crime, el și familia sa au negat vehement implicarea în acest caz. Timp de ani de zile, el și mama sa și-au exprimat tristețea, spunând în mod repetat că nu doreau nimic mai mult decât ca autoritățile să-i aresteze pe ucigașii clanului Rhoden, pe care îi considerau prieteni și asociați de afaceri. Angela Wagner a spus că soțul ei și Chris Rhoden SR. erau fost ca frații și că ea a considerat-o Hanna Rhoden o fiică.

Procesul va deveni un spectacol televizat

Problemele legate de adunarea și prezentarea probelor în instanță sunt dublate și de problemele care țin de alegerea membrilor juriului. Mai exact, avocații trebuie să găsească persoane dispuse să nu poată merge la muncă timp de mai bine de 60 de zile, asta într-un district în care mai bine de 20% din populație trăiește în sărăcie.

Familiile vor primi locuri prioritare în sala de judecată. Un membru al familiei Rhoden a participat întotdeauna la audieri, este vorba despre Geneva Rhoden, în vârstă de 79 de ani, care a fost bolnavă și nu a putut participa la toate audierile. Dar când o face, ea stă în rândul din față, adesea cu un rezervor de oxigen, flancată de unii dintre copiii ei. Ea a fost de față atunci când Jake Wagner și-a recunoscut implicarea în aceste crime.

Pe lângă membrii familiei, angajații tribunalului trebuie să se pregătească pentru a primi reprezentanții diferitelor publicații interesate de proces, dar și o mulțime de curioși din district și din toată SUA.

articolul original.

Fosilele ultimei specii de panda care a trăit în Europa, redescoperite într-un muzeu din Bulgaria

3 August 2022 at 07:44

O specie necunoscută anterior de panda gigant care a trăit pe teritoriul Europei în urmă cu 6 milioane de ani a fost identificată după descoperirea a doi dinți depozitați într-un muzeu din Bulgaria. Molarul superior fosilizat și caninul au fost găsite inițial la sfârșitul anilor 1970 într-un depozite de cărbune și au fost păstrate în colecția Muzeului Național de Istorie Naturală din Bulgaria pentru mai mult de patru decenii, notează CNN.

Fosilele au fost redescoperite într-un muzeu din Bulgaria.

"Aveau doar o singură etichetă scrisă de mână", a declarat Nikolai Spassov, profesor la muzeu și autor al unui nou studiu asupra fosilelor, într-un comunicat de presă. "Mi-a luat mulți ani să-mi dau seama ce era și ce vârstă avea. Apoi mi-a luat mult timp să realizez că era o fosilă de panda uriaș necunoscută".

"Această descoperire arată cât de puțin știm încă despre natura antică și demonstrează, de asemenea, că descoperirile istorice în paleontologie pot duce la rezultate neașteptate, chiar și astăzi", a adăugat acesta.

În timp ce panda sunt cel mai bine cunoscute de singurul lor reprezentant în viață, panda gigant, a existat o dată o serie de specii înrudite care au trăit în Europa și Asia. Speciile descoperite prin artefactele muzeului au aparținut ultimul panda cunoscut care a trăit în Europa, potrivit comunicatului de presă. Cercetătorii l-au numit "Agriarctos nikolovi" după paleontologul Ivan Nikolov care a catalogat inițial descoperirea.

Panda au trăit în Europa în urmă cu milioane de ani

Studiul a arătat că ursul a fost la fel de mare ca ursul panda gigant modern sau puțin mai mic. Probabil că avea o dietă majoritar vegetariană, dar mesele sale ar fi fost mai variate decât cele ale singurei rude în viață, care mănâncă doar bambus. Vârful dinților probabil nu era suficient de greu pentru a zdrobi tulpinile lemnoase ale bambusului, sugerând că animalul ar fi mâncat plante mai moi, cred oamenii de știință.

Depozitele de cărbune în care au fost găsite fosilele au furnizat dovezi că acest panda antic a locuit în regiuni împădurite, mlăștinoase. Spassov și coautorul său Qigao Jiangzuo, un specialist în panda de la Universitatea Peking din China, speculează că această specie de panda ar fi dispărut în timpul unui eveniment în care bazinul mediteranean s-a uscat, transformând mediul înconjurător.

articolul original.
  • There are no more articles
❌