ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 6 December 2022Ultimele Stiri

Comisarul european pentru economie: Vom avea o recesiune în această iarnă

Comisarul european pentru economie: Vom avea o recesiune în această iarnă

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează Reuters, preluat de Agerpres.

"Vom avea o recesiune în această iarnă", le-a spus Gentiloni jurnaliştilor la sosirea la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani în contextul în care Rusia a redus livrările de gaze ca reacţie la sancţiunile impuse de Occident Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Explozia inflaţiei a intensificat o criză a costului vieţii, aducând economiile europene în pragul recesiunii.

Conform celor mai recente date publicate luna trecută de Eurostat, economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Analiştii sunt de părere că principalul motiv al încetinirii economiei sunt preţurile mari la energie şi mulţi prognozează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului şi în primele luni ale anului următor.

Produsul Intern Brut al UE a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%. În ritm anual, Produsul Intern Brut în Uniunea Europeană a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%).

Paolo Gentiloni a mai spus că mai sunt necesare câteva luni de discuţii pentru reformarea regulilor bugetare ale UE, în ideea de a da o marjă de manevră mai mare statelor membre în ceea ce priveşte investiţiile.

Modernizarea Patului de stabilitate şi creştere este pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe din cele 27 de state membre UE, care se desfăşoară luni şi marţi la Bruxelles.

"Vom avea o primă discuţie dar ştim că avem puncte diferite de vedere şi vom avea nevoie de mai multe luni pentru a găsi un consens", a declarat Paolo Gentiloni.

articolul original.
Ieri — 5 December 2022Ultimele Stiri

Ucraina se confruntă cu întreruperi masive de curent în toate regiunile din cauza bombardamentelor

Întreruperi masive de curent în toate regiunile din Ucraina după bombardamente

Operatorul ucrainean Ukrenergo a avertizat că întreruperi de electricitate în regim de urgenţă vor trebui aplicate în toată Ucraina, în timp ce ţara încearcă să facă faţă consecinţelor noilor bombardamente ruseşti, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Din cauza consecinţelor bombardamentelor, pentru a menţine echilibrul între producţia şi consumul de electricitate, un sistem de întreruperi de urgenţă va fi instituit în toate regiunile Ucrainei. Electricitatea va fi furnizată cu prioritate infrastructurilor esenţiale", a anunţat Ukrenergo pe Telegram.

"Situaţia este dificilă, dar sub control", a adăugat compania, în timp ce forţele Kievului au anunţat că ar fi distrus peste 60 din cele circa 70 de rachete lansate de armata rusă.

Totuşi, "unele centrale electrice nu vor putea funcţiona la capacitatea deplină un anumit timp", potrivit operatorului. "Combinat cu îngheţurile care se vor intensifica în următoarele 24 de ore, aceasta va duce la un deficit de electricitate în sistem".

Reparaţii de urgenţă sunt în curs, potrivit Ukrenergo.

Armata rusă a recunoscut "o lovitură masivă efectuată cu arme înaltă precizie" luni, care a vizat obiective militare ucrainene şi infrastructuri energetice legate de forţele ucrainene, potrivit AFP.

După ce a suferit umilitoare înfrângeri în conflictul care a devenit cel mai grav în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, Rusia a început să lovească infrastructurile energetice ucrainene în octombrie, provocând vaste întreruperi de curent.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri că atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor ucrainene sunt "inevitabile".

articolul original.

Sondaj: Interacțiunea directă cu ceilalți colegii este principalul beneficiu al mersului la birou

Sondaj: Interacțiunea directă cu ceilalți colegii este principalul beneficiu al mersului la birou

Reconectarea cu echipa și valorile companiei, după provocările din ultimii doi ani și jumătate, este una dintre prioritățile angajaților, iar biroul rămâne un element central în decizia de renunțare la munca de acasă. Astfel, în afara salariului, relațiile cu colegii sunt văzute, pentru mai mult de 59% dintre angajați, cel mai important element de conexiune cu jobul, în contextul în care peste 64% dintre angajați consideră că interacțiunea directă cu colegii este principalul beneficiu al mersului la birou, arată un sondaj inițiat în luna octombrie de Genesis Property, în rândul a 1.031 de angajați din toată țara.

Alte elemente considerate atractive de către angajați pentru consolidarea conexiunii cu echipa, sunt programul de lucru flexibil (48,6% dintre angajați) și posibilitatea de a alege modul de lucru dorit (27,9%). Totodată, în legătură cu beneficiile reîntoarcerii la birou, apartenența la o comunitate este considerată cel mai important avantaj de către peste 35% dintre respondenți.

„După doi ani și jumătate de provocări, oamenii au nevoie să se reconecteze la echipele din care fac parte și la comunitățile formate în jurul birourilor. Angajații vor să recupereze perioada petrecută mai mult acasă și să se implice mai mult în viața socială, să participe la activități comune alături de alți oameni de care se simt apropiați. În acest context, spațiile de lucru din viitor trebuie să evolueze și să devină adevărate platforme pentru a susține interacțiunile complexe dintre oameni”, spune Marcela Stancu, Communities Manager, Genesis Property.

Nevoia de evoluție a spațiilor de lucru se vede cel mai bine în faptul că opțiunile și facilitățile învechite de la birou sunt cea mai mare problemă pentru mai mult de 39% dintre angajați, alături de lipsa opțiunilor profesionale și a cursurile de perfecționare (39,8%), cultura și valorile companiei (19,6%) și modul de lucru în echipă (21,3%).

Respondenții atrag totodată atenția că existența unor spații dedicate interacțiunii și socializării, în cadrul spațiilor de birouri (48,8% dintre respondenți) ar putea contribui din plin la creșterea coeziunii echipelor dintr-o companie, dar și participarea la activități culturale, artistice sau sportive împreună cu colegii (38,4%).

Sondajul Genesis Property privind stilul de viață în birourile viitorului a fost desfășurat, la nivel național, în octombrie 2022 prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.031 de utilizatori de internet din România. Circa 58% dintre participanți sunt bărbați, aproape 72% au vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, iar peste 42% au un venit net mai mare de 4.000 de lei.

articolul original.

Liberty Galați începe un program de mentenanță și îmbunătățiri la Furnalul 5

Liberty Galați începe un program de mentenanță și îmbunătățiri la Furnalul 5

Săptămâna aceasta Liberty Galați va începe un program de mentenanță și îmbunătățiri în valoare de 18,3 milioane de lei la Furnalul 5. Programul, preconizat a fi desfășurat până la începutul anului viitor, va îmbunătăți semnificativ siguranța, stabilitatea, fiabilitatea și eficiența energetică a furnalului. În condițiile în care cererea de oțel la nivel european este afectată de provocările macroeconomice, perioada de implementare a programului va permite companiei Liberty Galați să îmbunătățească procesul de producție fără a fi afectate livrările de produse către clienți.

Lucrările de mentenanță și îmbunătățiri vor cuprinde înlocuirea plăcilor de uzură și a două dintre reductoarele de la aparatul de încărcare, deblocarea zonelor de evacuare și de epurare a gazelor, precum și curățarea cuvei furnalului și a platformelor superioare. Angajații vor fi menținuți cu normă întreagă pe parcursul programului de mentenanță și îmbunătățiri.

Laminoarele Liberty Galați vor funcționa la capacitate maximă, compania continuând să ofere clienților produsele și serviciile sale în mod normal. Strategia de preț va fi revizuită în mod constant pentru a se asigura că vânzările mențin o contribuție eficientă.

articolul original.

Maia Sandu cere comunității internaționale să pună și mai multă presiune pe Rusia

Maia Sandu cere comunității internaționale să pună și mai multă presiune pe Rusia

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat noile bombardamente de luni ale Rusiei asupra Ucrainei, într-o postare pe pagina sa de Twitter, lansând un apel către comunitatea internaţională să-şi crească presiunile asupra Moscovei pentru a pune capăt agresiunii acesteia în Ucraina, relatează media de peste Prut, preluat de Agerpres.

"Condamnăm cu fermitate atacurile repetate ale Rusiei asupra civililor din Ucraina, a obiectivelor civile şi celor de infrastructură critică. Comunitatea internaţională ar trebui să-şi întărească presiunea asupra Rusiei pentru a opri războiul. Doar în acest mod putem pune capăt suferinţei şi pierderilor de vieţi omeneşti”, a subliniat Maia Sandu în mesajul său.

Un nou val de atacuri cu rachete ruseşti a vizat luni Ucraina, ducând la alte întreruperi de curent electric şi apă într-o ţară care se confruntă deja cu o criză energetică, Moscova făcând din aceste infrastructuri ţinta sa prioritară în plină iarnă.

Loviturile au survenit în aceeaşi zi în care a intrat în vigoare mecanismul de plafonare a preţului de vânzare a petrolului rusesc decis de Occident, care încearcă astfel să secătuiască finanţele Moscovei pentru efortul militar.

Pe fondul atacului cu rachete asupra Ucrainei, fragmente dintr-o rachetă au fost descoperite în oraşul Briceni, din nordul Republicii Moldova, care se învecinează cu Ucraina.

Ministerul Apărării de la Chişinău nu a oferit deocamdată detalii despre provenienţa rachetei găsite într-o livadă de lângă Briceni, precizând doar că geniştii s-au deplasat la faţa locului.

Presa rusă a scris că, din imagini, racheta pare a fi ucraineană, notează portalul NewsMaker.md.

La rândul său, într-un comunicat citat de Deschide.md, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) condamnă în termenii cei mai duri atacurile brutale cu rachete ale Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, subliniind că aceste acţiuni nejustificate provoacă consecinţe dramatice în Ucraina, lăsând oamenii fără electricitate, agent termic şi, în unele cazuri, fără apă.

"Misiunile diplomatice ale Republicii Moldova din Ucraina monitorizează cu atenţie evoluţia situaţiei de securitate. Reamintim că cetăţenii moldoveni din Ucraina se pot adresa în cazul oricărei situaţii excepţionale ambasadei de la Kiev sau consulatului de la Odesa pentru asistenţă consulară de specialitate", precizează MAEIE.

Totodată, diplomaţia moldoveană menţionează că atacurile de luni sunt încă o dovadă de agresiune inacceptabilă asupra obiectivelor civile ucrainene de importanţă vitală, care afectează inclusiv Republica Moldova.

articolul original.

Mic îndrumar în luna cadourilor: 8 sfaturi pentru cumpărături online în siguranță

Mic îndrumar în luna cadourilor: 8 sfaturi pentru cumpărături online în siguranță

În perioadele cu oferte și reduceri de preț crește interesul pentru cumpărături online, dar și riscul ca utilizatorii de carduri să cadă pradă unor tentative de fraudă. Iată câteva recomandări venite de la experții Alpha Banck pentru a te proteja de tentativele de fraudă cibernetică:

Folosește autentificarea biometrică (amprentă sau recunoaștere facială) pentru siguranța tranzacțiilor efectuate cu cardul pe website-urile comercianților;

Personalizează-ți limitele pentru tranzacțiile cu cardurile de debit și de credit în funcție de valoarea cumpărăturilor folosind aplicația de online banking. Tot de acolo poți să activezi/dezactivezi tranzacțiile contactelss, e-commerce sau numerar (ATM) pentru fiecare din cardurile tale și în situațiile de urgență poți bloca temporar cardul pentru orice fel de tranzacții;

Activează serviciul de notificări prin SMS, email sau mesajele push pe telefonul mobil pentru plățile cu cardul, ca măsură suplimentară de control și confirmare a tranzacțiilor din contul tău;

Cumpără doar din surse de încredere! Evită reclamele cu reduceri incredibile de pe reţelele sociale care de cele mai multe ori duc către website-uri "fantomă" create cu scopul de a fura datele de acces la conturile bancare;

Verifică link-urile și mesajele primite cu atenție sporită! Website-urile frauduloase conţin de cele mai multe ori o adresă falsă, nu conţin sintagma securizată "https" la începutul adresei, ci doar "http", iar mesajele false au aproape de fiecare dată greșeli de scriere;

Comunică cu banca doar prin canalele oficiale: website-ul băncii, aplicaţiile pentru smartphone descărcate din magazinele App Store şi Google Play şi numărul de telefon dedicat. Băncile nu solicită date personale sau bancare prin social media, mesagerie sau email;

Ai grijă la mesajele alarmiste! O bancă nu trimite niciodată un mesaj prin care îţi solicită să accesezi urgent un link pentru a evita blocarea contului/cardului;

Nu oferi datele cardului (PIN, data expirării, codul CVV2/CVC) pentru a primi bani. Pentru încasare este necesar doar codul IBAN.

articolul original.

Cel mai nou tip de șpagă: 10.000 lei ca să-ți declare contorul defect

5 December 2022 at 18:09
By: -
image

Un angajat al unei firme din domeniul distribuţiei de energie electrică este cercetat pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant delict, în timp ce primea 10.000 de lei de la o persoană pentru a declara defect un contor.

Scopul era ca mituitorul să nu plătească, în urma unei recalculări, o sumă de şase ori mai mare decât şpaga.

Flagrantul a fost organizat luni de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Direcţia Anticorupţie pentru Bucureşti şi Ilfov.

Anchetatorii au primit un denunţ chiar de la persoana căreia salariatul firmei care distribuia energie i-a cerut 10.000 de lei. 

„În fapt, suma de bani oferită cu titlu de mită a fost primită de angajatul în cauză pentru a întocmi un act contrar atribuţiilor de serviciu, în sensul declarării unui contor electric ca fiind defect pentru a nu i se face o recalculare martorului denunţător în valoare de 60.000 lei”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Direcţia Generală Anticorupţie.

Angajatul prins luând mită este urmărit penal sub controlul judiciar pentru următoarele 60 zile.

articolul original.

Zelenski, desemnat personalitatea anului 2022 de Financial Times, care îl compară cu Winston Churchill

5 December 2022 at 17:51
By: -

Financial Times l-a desemnat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, drept personalitatea anului 2022.

„Și-a câștigat un loc în istorie pentru extraordinara sa demonstrație de leadership și tărie de caracter”, se arată pe contul de Twitter al Financial Times.

Argumentul Financial Times pentru această alegere a fost că președintele Ucrainei întruchipează „rezistența poporului său și a devenit un etalon al democrației liberale”.

De asemenea, Financial Times l-a numit pe președintele ucrainean la antipodul dictatorului rus Vladimir Putin, care are „ambiții imperiale” care au costat viața a zeci sau chiar sute de mii de oameni.

„Mulți ucraineni înainte de invazia din februarie îl considerau un comediant și un amator, incapabil să accepte provocarea înaltelor funcții, dar Zelenski, în vârstă de 44 de ani, a reușit să-și ocupe locul cuvenit în istorie datorită leadershipului și rezistenței sale incredibile”, scrie Financial Times.

Ziarul l-a comparat pe Zelenski cu prim-ministrul britanic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, care a oferit poporului britanic discursuri regulate la radio.

Financial Times consideră că utilizarea de către Zelenski a rețelelor sociale reflectă acțiunile lui Churchill și permite Ucrainei să obțină asistență militară și financiară din partea Occidentului.

„Așa cum Winston Churchill a vorbit la radio pentru a-și aduna țara (...), Zelenski a folosit rețelele sociale pentru a solicita fără încetare sprijin militar și financiar din partea Occidentului”, scrie Financial Times.

Într-un interviu acordat Financial Times, Zelenski a rememorat primele zile ale invaziei rusești și decizia sa de a rămâne în Kiev: „Sunt mai mult responsabil decât curajos. Urăsc să dezamăgesc oamenii...”.

Financial Times a subliniat că decizia președintelui de a rămâne, în loc să accepte propunerea americană de a fi evacuat, a devenit unul dintre cele mai importante puncte ale războiului, motivând armata și poporul ucrainean să reziste.

Ucraina a surprins întreaga lume respingând asaltul asupra Kievului și efectuând o contraofensivă în Donbas, notează ziarul. A recucerit jumătate din teritoriul capturat de trupele ruse, iar acum, odată cu debutul iernii, armata ucraineană se deplasează spre sud și est pentru a elibera întregul teritoriu ocupat, inclusiv Donbasul și Crimeea.

„Zelenski a devenit, de asemenea, personificarea curajului și rezistenței poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresiunii ruse. Din aceste motive Financial Times l-a recunoscut pe Zelenski drept Omul anului", conchide publicația.

La 30 octombrie, Zelenski a primit premiul Oxi Courage Award pentru conducerea sa în apărarea Ucrainei, care contribuie la promovarea și păstrarea libertății și democrației.

articolul original.

Dosar celebru închis de prescripție: Scapă Dorin Cocoș și șefii ANRP, care erau deja condamnați

5 December 2022 at 17:24
By: -
image

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Dorin Cocoş (foto), care avea în primă instanţă o condamnare de trei ani închisoare pentru trafic de influenţă într-un dosar privind retrocedări ilegale la ANRP, deoarece faptele s-au prescris.

De condamnări au scăpat şi Crinuţa Dumitrean (fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP – 7 ani şi 6 luni de închisoare în primă instanţă), Sergiu Diacomatu (fost membru în aceeaşi comisie – 7 ani şi 6 luni în primă instanţă), dar şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, care primise 6 ani de detenţie.

Pedepsele aplicate în iunie 2018 de un complet de trei judecători au fost anulate, luni, de un alt complet de cinci judecători de la ICCJ, care a fost nevoit să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

De asemenea, magistraţii au menţinut deciziile de achitare aplicate în primă instanţă faţă de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, fiul lui Dorin Cocoş (Alin Cocoş), Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nuţiu (evaluator), Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan şi Ionuţ Florentin Mihăilescu (fost consilier al şefei DIICOT).

Pe de altă parte, judecătorii au menţinut dispoziţia de confiscare specială de la Dorin Cocoş a sumei de 10 milioane de euro.

În plus, Emil Nuţiu trebuie să plătească în solidar cu Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu şi Gheorghe Stelian suma de 218 milioane lei (aproximativ 43 milioane de euro), cu titlu de despăgubiri civile, actualizată în funcţie de indicele de inflaţie.

Decizia este definitivă.

Aici găsiţi acuzaţiile DNA în dosarul ANRP.

articolul original.

De câți ani va fi nevoie pentru refacerea stocurilor de muniție ale Occidentului după războiul din Ucraina

De câți ani va fi nevoie pentru refacerea stocurilor de muniție ale Occidentului după războiul din Ucraina

Completarea stocurilor de muniţii de artilerie occidentale, diminuate semnificativ în urma ajutorului oferit Ucrainei pentru a opri invazia rusă, va necesita 10-15 ani, estimează proprietarul unei mari companii cehe producătoare de armament, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Cu o industrie militară foarte dezvoltată, Republica Cehă, pe lângă armele şi muniţiile standard NATO pe care le produce, a produs de asemenea numeroase arme şi muniţii sub licenţă sovietică şi are astfel o industrie de apărare compatibilă cu nevoile armatei ucrainene, fiind acum o piesă importantă în ajutorul militar oferit Ucrainei, ajutor pentru care guvernul de la Praga s-a arătat foarte deschis. În timpul scurs de la invazia rusă, Republica Cehă a livrat Ucrainei muniţii, sisteme de apărare antiaeriană, tancuri, blindate şi arme uşoare.

Potrivit lui Michal Strnad, care deţine compania cehă producătoare de armament Czechoslovak Group (CSG), în pofida fluxului consistent de muniţii primite, trupele ucrainene nu au muniţii suficiente, întrucât în urma ajutorului oferit Ucrainei armatele statelor occidentale se confruntă cu o diminuare a propriilor stocuri, în timp ce capacităţile de producţie sunt limitate.

Compania cehă CSG realizează în prezent circa 25-30% din producţia europeană de obuze de calibrul 155 mm standard NATO. ''Muniţia de artilerie este un produs foarte greu de găsit astăzi (...) Estimez că va fi nevoie de 10-15 ani pentru completarea stocurilor'' armatelor occidentale în urma războiului din Ucraina, subliniază Michal Strnad.

Societatea sa are o capacitate de producţie anuală de 80.000-100.000 de obuze de artilerie, în timp ca capacitatea pe ansamblul Europei este de 270.000-300.000 de obuze pe an. Pentru a-şi extinde producţia, CSG va angaja încă 250-300 de lucrători, cu scopul de a-şi creşte capacitatea la 150.000 de obuze pe an, dar acest proces va necesita circa doi ani din cauza termenelor lungi de achiziţie a echipamentelor de producţie.

Michal Strnad estimează că armata ucraineană trage săptămânal circa 40.000 de obuze folosind cele câteva sute de tunuri primite din partea ţărilor occidentale, iar industria de apărare a acestora din urmă nu face faţă unei asemenea cadenţe. Prin urmare, ''adevărul este că astăzi ucrainenii trag mai puţin decât ar putea, pentru că nu au destule muniţii'', remarcă proprietarul companiei cehe de armament.

Aceasta din urmă a participat şi la recondiţionarea unor echipamente militare de producţie sovietică livrate Ucrainei, fiind implicată şi în proiectul americano-olandez de modernizare a 90 de tancuri T-72 din stocul armatei cehe care vor fi trimise Ucrainei.

articolul original.

Analiză Moody's: Care sunt țările lumii cu cel mai mare risc valutar

Analiză Moody's: Care sunt țările lumii cu cel mai mare risc valutar

Băncile din Ucraina şi Turcia se confruntă cu un risc "foarte mare" de pe urma restricţiilor asupra fluxurilor de capital, rezervelor internaţionale mici şi a nivelului mare al datoriilor în valută, a apreciat agenţia de evaluare Moody's Investors Service, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Belarus, El Salvador, Nigeria, Kârgâstan şi Tadjikistan completează lista ţărilor care sunt expuse la un nivel ridicat al depozitelor în dolari, potrivit raportului Moody's care acoperă 39 de sisteme bancare din economiile emergente unde depozitele în valută reprezintă cel puţin 10% din depozitele totale.

"Un grad ridicat de dolarizare provoacă multiple probleme când valoarea monedei locale scade brusc. Băncile devin mai vulnerabile la o creştere a ratelor de default pentru împrumuturile în valută acordarea unor debitori neprotejaţi, ceea ce afectează profitabilitatea băncilor, în timp ce lichiditatea şi capitalul lor sunt de asemenea supuse la presiuni", se arată în raportul elaborat de vice-preşedintele Moody's, Eugene Tarzimanov.

Monedele locale din economiile emergente s-au depreciat în raport cu dolarul american în acest an, după ce Rezerva Federală a majorat dobânzile în contextul inflaţiei. Indicele MSCI al monedelor emergente este pe cale să înregistreze cel mai abrupt declin de după 2015. Monedele din Ghana, Argentina şi Egipt au înregistrat cele mai ample deprecieri în acest an, subliniază Moody's. El Salvador utilizează dolarul american ca mijloc legal de plată.

Vulnerabilităţile macroeconomice din Armenia, Georgia, Kenya şi Uganda ar putea afecta de asemenea băncile. "În total, 20 de sisteme bancare se confruntă cu un risc ridicat sau foarte ridicat de risc valutar", se arată în raportul Moody's.

Agenţia de evaluare apreciază că rezervele internaţionale din majoritatea economiilor emergente au scăzut după invadarea Ucrainei de către Rusia, în condiţiile în care guvernele şi-au finanţat deficitele de cont curent şi au apărat cursul de schimb al monedelor lor.

În schimb, riscurile valutare sunt cele mai mici în pieţe emergente precum Chile, Coasta de Fildeş şi Indonezia.

articolul original.

Ministrul Energiei: Prosumatorii nu vor plăti nicio taxă pentru soare

Ministrul Energiei: Prosumatorii nu vor plăti nicio taxă pentru soare

Prosumatorii nu vor plăti nicio taxă pe soare, aşa cum se vorbeşte în spaţiul public, iar ordonanţa de urgenţă la care se face referire este de fapt transpunerea unei directive care menţionează posibilitatea introducerii unei astfel de taxe, din 2026, în anumite condiţii, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă, notează Agerpres.

"Am implementat o directivă privind energia regenerabilă, prin care prosumatorii pot să-şi monteze în mai multe locaţii panouri şi pot beneficia de aceeaşi compensare şi de schimb între locaţii, ceea ce nu era prins până acum, doar dacă au aceeaşi reţea de distribuţie. Este un lucru pe care prosumatorii l-au cerut de mult timp. Neimplementarea directivei ar fi însemnat sancţiuni, eram deja în procedură de sesizare la Curtea de Justiţie", a spus Popescu.

Potrivit acestuia, faptul că în spaţiul public se vorbeşte despre introducerea unei taxe pe soare este un fake news.

"Nu se introduce nicio taxă, prosumatorii nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată şi produsă", a subliniat ministrul.

El a explicat că este vorba de implementarea unei directive care menţionează această posibilitate, dar că Ministerul Energiei nu va susţine niciodată introducerea unei astfel de taxe.

"În anumite condiţii, există posibilitatea ca atunci când numărul consumatorilor este foarte mare şi ajunge la 8% din capacitatea SEN (sistemului energetic naţional - n.r.) în baza unor studii pe care le va face la acea dată autoritatea de reglementare, lucru foarte puţin probabil, din 2026, atunci Guvernul poate introduce o taxă. Este foarte clar: poate introduce, deci nu o taxă de mâine, poimâine, de anul viitor, peste doi ani sau peste trei ani. Ministerul Energiei nu va susţine niciodată înfiinţarea unei astfel taxe", a arătat Popescu.

Implementarea unei directive care menţionează o posibilitate este una şi introducerea unei taxe este alta, a mai spus oficialul.

"Nu va exista nicio taxă pentru prosumatori, acest lucru este cert. Guvernul Ciucă sprijină prosumatorii. Ordonanţa a fost în dezbatere publică. Nimeni nu-şi doreşte această taxă şi nimeni nu va plăti o astfel de taxă", a completat ministrul de resort.

Popescu a amintit că, la finalul anului trecut, Guvernul a introdus conceptul de compensare cantitativă şi din acel moment numărul prosumatorilor a crescut de la câteva sute la câteva zeci de mii.

articolul original.

Declarație pe proprie răspundere și pentru facturile la energie. Furnizorii nu știu ce să facă cu ea

Declarație pe proprie răspundere și pentru facturile la energie. Furnizorii nu știu ce să facă cu ea

Parlamentul a adoptat noua lege a energiei, dar unele prevederi sunt practic inaplicabile, spun furnizorii de curent.

Este vorba despre legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 119/2022. În forma adoptată de Camera Deputaților, care era for decizional, plafonarea prețului energiei nu se va aplica decât pentru un loc de consum. Cine deține mai multe locuri de consum va avea plafonare doar pentru unul dintre ele, iar pentru restul va plăti prețul din contract (care poate fi sub plafon).

”Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, se arată în forma finală a legii, adoptată de Parlament.

Astfel, chiriașii ar trebui să facă contracte pe numele lor cu furnizorii de energie, pentru a beneficia de plafonare, a confirmat și ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Care va fi prețul plafonat al energiei de la 1 ianuarie 2023

Conform legii, prețul plafonat este de cel mult 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienți casnici care în 2021 au avut un consum mediu lunar până în 100 kWh, de 0,8 lei pentru cei care în 2021 au avut consum lunar mediu între 100,01 și 300 kWh și de 1,3 lei pentru orice consum peste 255 de kWh, indiferent cât de mare a fost în 2021.

Legea ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2023, dar încă nu a fost promulgată de șeful statului.

Furnizorii de energie spun că nu pot verifica declarațiile pe proprie răspundere

Însă furnizorii au atras atenția asupra faptului că prevederea privind declarația pe proprie este problematică. Motivul e acela că nu au niciun fel de instrument de verificare și nu pot refuza acordarea plafonării.

Ei au cerut, prin intermediul Federației ACUE, clarificări în ceea ce privește mecanismul de implementare a schemei de sprijin. Furnizorii propun fie verificarea declarațiilor pe proprie răspundere înaintate de către beneficiari, astfel încât facilitățile în discuție să fie acordate numai după efectuarea verificărilor necesare de către autoritatea competentă desemnată, fie asumarea integrală de către furnizorul de ajutor, în cazul de față Ministerul Energiei și Ministerul Muncii prin ANPIS, a obligației privind recuperarea sumelor acordate clienților ale căror declarații pe propria răspundere nu corespund realității.

articolul original.

Suedia cedează presiunii Turciei și extrădează un membru PKK

Suedia cedează presiunii Turciei și extrădează un membru PKK

Extrădarea unui membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) de către Suedia în weekend este un "început" care trebuie continuat, a declarat ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Expulzarea unui terorist care aparţine PKK este un început care arată sinceritatea lor", a spus oficialul turc, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune TRT. "Sperăm că vor urma şi alţii", a adăugat el.

Mahmut Tat, expulzat de Suedia, a fost deferit unui tribunal imediat ce a ajuns în Turcia, iar sâmbătă a fost închis la Istanbul.

Conform agenţiei oficiale de presă Anadolu, el a fost condamnat în Turcia la şase ani şi zece luni de închisoare pentru apartenenţă la PKK, o organizaţie considerată teroristă de către Ankara şi Uniunea Europeană.

El a fugit în Suedia 2015, însă cererea sa de azil a fost respinsă.

Soarta unora dintre cetăţenii kurzi din Turcia care s-au exilat sau refugiat în Suedia şi, într-o măsură mai mică, în Finlanda este în centrul discuţiilor cu Ankara pentru aderarea celor două ţări nordice la NATO.

Turcia blochează extinderea Alianţei Nord-Atlantice din mai, cerând extrădarea mai multora dintre ei, acuzaţi că sunt simpatizanţi sau militanţi ai mişcărilor kurde clasate drept "teroriste" în Turcia sau apropiaţi ai mişcării lui Fethullah Gülen, suspectată că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016.

Instalarea unui nou guvern în Suedia a detensionat totuşi recent discuţiile.

La sfârşitul lunii noiembrie, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a spus că cele două ţări au făcut "paşi pozitivi", adăugând în acelaşi timp că Ankara aşteaptă să vadă "măsuri concrete".

articolul original.

Încă o rachetă a lovit Republica Moldova (Foto)

5 December 2022 at 14:27
By: -
image

O rachetă a fost descoperită într-o livadă din apropierea orașului Briceni, din Republica Moldova.

Obiectul exploziv a fost descoperit de o patrulă a poliției de frontieră, care din cauza bombardamentelor rusești de luni și-au intensificat gradul de atenție, anunță Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova, potrivit deschide.md.

Totodată, în conformitate cu planurile de acțiune ale MAI, poliția de frontieră a intensificat patrulele și a ridicat gradul de atenție în zona comisariatelor Briceni și Ocnița.

În acest moment, zona în care a fost descoperită racheta a fost izolată de patrule ale poliției și poliției de frontieră.

La fața locului sunt așteptate serviciile specializate ale Ministerului de Interne, Bombteh și IGSU.

Pe 10 octombrie, trei rachete rusești au străbătut spațiul aerian moldovenesc.

În dimineața zilei de 31 octombrie, Federația Rusă a lansat mai multe rachete spre Ucraina. Părți ale uneia dintre acestea au căzut pe teritoriul Republicii Moldova după ce a obuzul a fost doborât de sistemul antiaerian ucrainean.

În contextul noului atac masiv cu rachete care a vizat luni teritoriul Ucrainei, compania Moldelectrica a anunţat perturbaţii în sistemul energetic al ţării şi că sunt posibile noi deconectări de la reţeaua de aprovizionare cu energie electrică.

Republica Moldova a mai experimentat în două situaţii similare întreruperi ale energiei electrice.

articolul original.

Primăria Brașov a fost amendată pentru carambolul cu 17 mașini de pe DN1

5 December 2022 at 13:03
By: -
image

Administratorul drumului unde duminică s-a produs un carambol cu 17 mașini a fost sancționat de polițiști cu 3.045 de lei.

„Ca urmare a evenimentului rutier produs pe podul din zona Dârste, în dimineața zilei de 04 decembrie 2022, în care mai multe autovehicule s-au tamponat, rezultând avarierea acestora, în conformitate cu prevederile OUG nr 195/2002, administratorul drumului public a fost sancționat contravențional pentru neasigurarea stării de viabilitate a părții carosabile”, au declarat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brașov.

Administratorul tronsonului de drum unde s-a produs accidentul este Primăria Braşov. Purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, Sorin Toarcea, întrebat fiind dacă Primăria va contesta amenda, a declarat că administraţia locală încă nu a primit procesul verbal şi că aşteaptă documentul pentru a stabili ce decizie ia cu privire la sancţiune.

Amintim că 17 mașini au fost implicate într-un carambol, duminică dimineața, pe DN 1, între Brașov și Predeal, în localitatea Dârste.

În carambol a fost prinsă și o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Brașov, care nu avea pacient.

Nu au fost înregistrate victime, însă traficul a fost blocat pe sensul de mers către București.

articolul original.

Poate România să recupereze inimile ungurilor ardeleni?

5 December 2022 at 12:11
By: -
image

Bucureștiul are nevoie de o strategie inversă celei folosite de Budapesta din 2011, de când a adoptat „Cadrul strategic al politicii naționale”, dacă vrea să inverseze trendul pe care se află comunitatea maghiară.

România și Ungaria au evitat să marcheze zgomotos 20 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state (29 noiembrie 2002). Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a făcut o vizită scurtă și discretă la Budapesta cu două săptămâni înaintea momentului aniversar și împreună cu omologul său Péter Szijjártó și-au reînnoit angajamentele comune.

Acum 20 de ani, când a fost semnat acest Parteneriat, Ungaria era deja membră NATO de câțiva ani, în vreme ce România urma să fie primită în mod oficial abia în 2004. Budapesta a avut o agendă pro-occidentală pe care a urmărit-o cu ambiție și seriozitate cu mult înaintea României. Discrepanțele față de România în dezvoltarea economică și democratică păreau să crească, pe fondul incoerențelor economice și politicilor confuze de la București. Ungaria și-a clădit prosperitatea încurajând investițiile străine imediat după căderea comunismului și pe seama fondurilor europene pe care a știut cum să le atragă mult înainte să adere la UE.

Apoi, deși nu a fost niciodată mulțumită de felul în care erau tratați maghiarii din Transilvania, Ungaria a avut permanent ca obiectiv susținerea României în cursa euro-atlantică și continuă să fie un avocat serios al românilor la masa Schengen.

Ungaria a înțeles foarte repede că de siguranța și bunăstarea României depinde în mare măsură comunitatea maghiară și a fost mereu de partea Bucureștiului în marile negocieri. În schimb, România nu a știut cum să-i țină de partea sa pe maghiarii ardeleni. A adoptat sub mari presiuni internaționale legislația standard privind drepturile minorităților etnice, dar niciodată autoritățile de la București n-au făcut vreun pas în întâmpinarea dorințelor ungurilor transilvăneni. Apoi, UDMR a devenit un fel de partid balama pentru guvernele de după 1996, încercând să mai câștige câte ceva pentru comunitatea maghiară în schimbul susținerii cabinetelor care se perindau pe la Palatul Victoria.

Maghiarii au dus adesea lupte inegale pentru simbolicele plăcuțe în care numele străzilor și denumirile orașelor să fie scrise și în ungurește, acolo unde cel puțin 20% din locuitori erau maghiari. Ani de zile s-au chinuit aceste comunități să pună în aplicare legile existente, să li se permită, de pildă, procese în limba lor, procese pe care le pierd în mod tradițional atunci când la mijloc e ceva legat de stat, cum ar fi retrocedările pe care nu le mai câștigă deloc de zece ani.

Inamicul mitic și țapul ispășitor funcționează de o sută de ani în defavoarea ungurilor, fiindcă "vor să ne fure Ardealul". În ultimii ani, însă, acest mit e alimentat din greu de Budapesta prin discursuri sau gesturi inutile, ca cel de acum două săptămâni, când premierul Viktor Orban a purtat la un meci de fotbal un fular cu harta Ungariei Mari, cea pe care o administra Budapesta înainte de 1918 și în care era cuprinsă nu doar Transilvania, ci și părți din Slovacia și Ucraina. În plin război, în care Rusia anexează hălci ucrainene, șeful executivului ungar continuă să se joace cu hărțile.

Poate că o face fiindcă e cumva pe marginea prăpastiei, fără să poată scoate țara din criza în care se afundă cu fiecare zi și fără să vrea să facă reformele privind creșterea independenței justiției cerute de UE pentru a avea acces la planul de relansare post-Covid în valoare de aproape șase miliarde de euro. Dacă nu se conformează, Viktor Orban va fi tot mai înghesuit și izolat. Singura potecă de care se mai poate agăța, în absența banilor, va fi naționalismul ca formă de combustie pentru nemulțumirile din țară.

România a practicat și ea în sens invers astfel de exerciții, mai ales înainte de 2004. Apoi, după 2010, odată cu revenirea lui Viktor Orban în fotoliul de premier, Ungaria a urmat exemplul României, care oferea pașapoarte pe bandă rulantă cetățenilor moldoveni. Acesta a fost primul pas făcut de Orban și partidul său pentru cucerirea loialității ungurilor ardeleni. Azi, peste 60% din maghiarii din România sunt și cetățeni ai Ungariei. Au urmat rapid investiții în mass-media din Transilvania și în mici afaceri și organizații non-guvernamentale conduse de maghiari.

În paralel, în vreme ce guvernele din București se îndreptau dezorganizat spre Chișinău, Ungaria venea cu un plan bine pus la punct în Ardeal sub flamura dezvoltării Bazinului Carpatic. UDMR a fost tras pe orbita FIDESZ, formațiune condusă de Viktor Orban, și a slăbit lupta din parlamentul de la București.

Ungaria își dezvolta o rețea mediatică, politică și economică la vedere, fără niciun fel de ascunzișuri, în așa fel încât Viktor Orban să aibă de partea lui voturile comunității maghiare din Transilvania. Comunitatea a devenit repede dependentă de știrile, filmele, divertismentul transmise de televiziunile din Ungaria, fără ca România să reacționeze în vreun fel. Partidele autohtone chiar s-au lăudat de-a lungul anilor că au blocat Legea privind statutul maghiarilor, care le-ar fi oferit acestora autonomia culturală. Între timp, nu mai au nevoie, fiindcă au primit totul din Budapesta.

România a pierdut ocazia să-și fidelizeze cetățenii de limbă maghiară. De altfel, într-un sondaj de anul trecut, doar 10% dintre maghiarii ardeleni au numit România patria lor, în vreme ce aproape 50% consideră că patria lor e Transilvania (Transylvania Inquiry şi Institutul Bálványos, noiembrie 2021).

Pentru a-i scoate pe ungurii transilvăneni de sub umbrela Ungariei, România ar avea nevoie de o strategie de recuperare a acestora. O astfel de strategie nu poate avea loc, dacă nu i se retrocedează comunității clădirile tradiționale printr-o dreaptă justiție, dacă nu li se asigură maghiarilor drepturi lingvistice, chiar și în localitățile în care au scăzut sub 20%, dacă nu se revine la inscripționarea bilingvă suspendată de Înalta Curte, dacă nu li se asigură copiilor educație de bună calitate din partea statului român, nu cu meditații plătite de Budapesta, dacă Bucureștiul nu încearcă să înlocuiască televiziunile dirijate de guvernul ungar cu un canal independent, făcut profesionist, dacă maghiarii nu mai sunt văzuți ca niște dușmani, dacă istoria nu mai e predată atât de subiectiv, dacă România înțelege că e în beneficiul ei să încerce să cucerească inimile maghiarilor.

Autor: Sabina Fati

articolul original.

Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități

5 December 2022 at 12:49

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adulți, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, implementează proiectul ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, proiect cofinanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți.
Obictivul specific este : Creșterea ocupării șomerilor și a persoanelor inactive, cu accent pe șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici ( 55-64 ani), persoanelor cu dizabilități, persoanelor cu nivel redus de educație.

Durata proiectului este de 50 luni (23.05.2019 – 31.07.2023), iar obiectivul general este reprezentat de asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informațional și comunicațional, în vederea creșterii șanselor de ocupare și a ponderii persoanelor cu dizabilități angajate pe piața muncii.

În cadrul proiectului prin ANOFM se derulează măsurile active de ocupare pentru facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.

Valoarea totală a proiectului este de 111.978.816,40 lei din care 94.549.862,89 lei cofinanțare UE.

Persoanele cu dizabilități non-NEET șomere, persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care beneficiază de măsuri active de ocupare pot beneficia la cerere de sprijin prin acordarea de subvenții sub formă de vouchere pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul national unic de asigurări sociale de sănătate

Rezultate ale proiectului înregistrate în luna noiembrie 2022:

120 cereri de acordare a voucherului au fost evaluate de ANPDPD;
96 vouchere au fost emise și transmise DGASPC-urilor spre a fi distribuite beneficiarilor;
24 cereri de acordare a voucherului au fost respinse;
26 audiențe telefonice au fost acordate persoanelor cu dizabilități cu privire la modalitatea prin care pot să beneficieze de voucher, care sunt documentele necesare;

A fost actualizată lista furnizorilor/producătorilor de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces pe site-ul www.anpd.gov.ro.

articolul original.

Doi șoferi și-au bătut joc de Codul Rutier. Premiați de polițști

5 December 2022 at 12:39

La data de 3 decembrie a.c., în jurul orelor 05.00, polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Tășnad, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe Drumul Județean 108 M, pe raza localității Chereușa au efectuat semnale de oprire în trafic unui autoturism, la volanul căruia se afla un bărbat de 43 de ani, din județul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că bărbatul are suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.

În cauză, cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

***
La aceeași dată, polițiștii rutieri sătmăreni au oprit în trafic, un bărbat de 44 de ani, domiciliat în Satu Mare, care conducea un autoturism pe Drumul Județean 194 C, între localitățile Lazuri și Dorolț.

Testarea conducătorului auto cu aparatul etilotest a relevat o concentrație de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i prelevate mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Pe numele bărbatului a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

articolul original.
❌