ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 September 2022Ultimele Stiri

Macron cere Armeniei și Azerbaidjanului să înceapă imediat negocierile de pace

Macron cere Armeniei și Azerbaidjanului să încearcă imediat negocierile de pace

Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel către Armenia şi Azerbaidjan să înceapă "fără întârziere" negocieri pentru a se ajunge la o "pace durabilă", primindu-l pe premierul armean Nikol Paşinian, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Recursul la forţă nu poate fi soluţia nici pentru Armenia şi nici pentru Azerbaidjan, iar dialogul trebuie restabilit fără întârziere", a subliniat el, alături de Paşinian, în faţa presei.

"Toate problemele nerezolvate, şi ştim că ele sunt numeroase, trebuie să fie tratate exclusiv pe calea negocierilor", a insistat el.

La 13 septembrie, au izbucnit ciocniri sângeroase, soldate cu aproape 300 de morţi, la frontiera dintre cele două ţări, care aruncă una asupra alteia vina pentru lupte, cele mai violente de la războiul din 2020 pentru controlul asupra enclavei Nagorno Karabah.

"Situaţia rămâne extrem de gravă la faţa locului", a spus Macron.

"Teritoriul Armeniei a fost luat ca ţintă, au fost distruse infrastructuri civile", a afirmat el, calificând această situaţie drept "inacceptabilă".

"Faptul că frontiera nu este delimitată nu poate justifica avansurile pe teritoriul celeilalte ţări", a adăugat el.

"Nu putem construi pacea lăsând în acelaşi timp să planeze ameninţarea recursului la forţă", a adăugat el, precizând că va discuta de asemenea "în următoarele ore" cu preşedintele azer Ilham Aliev.

Franţa va vedea cum va putea "contribui", alături de Uniunea Europeană şi de alte puteri implicate, la "progresul în interesul unei păci durabile", în special asupra "delimitării frontierei" între cele două ţări, a adăugat Macron.

Paşinian a contestat absenţa delimitării frontierelor între cele două părţi. "Acest lucru nu corespunde cu realitatea", a spus el.

"Frontierele administrative între Armenia sovietică şi Azerbaidjanul sovietic au devenit frontiere de stat pe măsură ce cele două ţări au semnat şi ratificat acordul de creare a Comunităţii Statelor Independente", care reuneşte mai multe ţări din fosta URSS, în 1991, a spus el.

"Este necesar ca frontierele recunoscute în mod bilateral de acordul de la 8 decembrie 1991 să devină baza negocierilor" între cele două ţări, a insistat premierul armean.

"Dreptul şi securitatea armenilor din Karabahul de Sud (Nagorno-Karabah - n.r) trebuie garantate", a mai subliniat el.

articolul original.

NASA amână misiunea Artemis 1 din cauza unui uragan

NASA amână misiunea Artemis 1 din cauza unui uragan

Noua mega-rachetă pe care NASA intenţionează să o trimită spre Lună va reveni în hangar pentru a fi pusă la adăpost de un uragan, a declarat Agenţia spaţială americană, o operaţiune care amână lansarea mult aşteptatei misiuni Artemis 1, amânată deja de mai multe ori, informează AFP, citată de Agerpres.

Oficialii NASA ''s-au reunit luni dimineaţă şi au luat această decizie pe baza celor mai recente prognoze referitoare la uraganul Ian'', a scris NASA într-un articol pe blog.

Racheta, cu o înălţime de 98 de metri, este în prezent scoasă pe pista de lansare la centrul spaţial Kennedy, din Florida. Manevra complexă care vizează reîntoarcerea în clădirea gigantică de asamblare, situată la o distanţă de câţiva kilometri, ar trebui să înceapă la ora locală 23:00 (3:00 GMT). Racheta va fi transportată pe o imensă platformă rulantă într-un ritm foarte lent, pentru a evita pe cât de mult posibil vibraţiile care ar putea-o avaria.

Este vorba ''despre decizia corectă'' astfel încât echipele şi racheta să rămână ''în siguranţă'', a scris pe Twitter Jim Free, administrator asociat al NASA.

Uraganul Ian, în prezent aflat în sudul Cuba, urmează să se deplaseze în cursul săptămânii spre Florida prin Golful Mexic.

NASA a aşteptat până în ultimul moment pentru a lua această decizie întrucât dacă racheta ar fi fost lăsată afară, ar fi fost posibilă o tentativă de lansare imediat după trecerea furtunii.

Dar acum nu va fi timp suficient pentru scoaterea rachetei înaintea sfârşitului ferestrei de lansare actuale, care durează până pe 4 octombrie.

NASA nu a oferit niciun indiciu referitor la o viitoare dată de lansare.

Următoarea fereastră de lansare este prevăzută pentru perioada 17-31 octombrie, cu o posibilitate aproape zilnică de lansare, exceptând zilele de 24, 25, 26 şi 28 octombrie. Următoarea va fi în perioada 12-27 noiembrie (cu excepţia zilelor 20, 21 şi 26).

După deja două tentative de lansare anulate în ultimul moment în urmă cu câteva săptămâni în special din cauza unei scurgeri de hidrogen lichid în timpul operaţiunii de umplere a rezervoarelor, această nouă problemă vine într-un moment nepotrivit pentru NASA.

După 50 de ani de la ultima misiune a programului Apollo, Artemis 1, care nu va transporta astronauţi în spaţiu, are scopul de a verifica dacă Orion, capsula plasată în vârful rachetei, este suficient de sigură pentru a transporta în viitor echipaje umane pe Lună.

articolul original.

Scurgeri de gaze din Nord Stream 2 în Marea Baltică, deși gazoductul nu a fost pus în serviciu

Scurgeri de gaze din gazoductul Nord Stream 2 în Marea Baltică

Gazoductul Nord Stream 2, care face legătura între Rusia şi Germania dar care nu a fost pus încă în serviciu, s-a confruntat cu scurgeri de gaze în Marea Baltică, au anunţat operatorul conductei şi autorităţile daneze, informează AFP, citată de Agerpres.

După ce autoritatea daneză responsabilă de traficul maritim a anunţat că a descoperit o scurgere de gaze pe traseul conductei Nord Stream 2, operatorul conductei a confirmat pentru AFP că scurgerea de gaze provine de la gazoductul submarin deţinut majoritar de gigantul rus Gazprom.

Reperată la aproximativ 20 de kilometri sud-est de insula daneză Bornholm, chiar la limita apelor teritoriale ale Danemarcei, scurgerea de gaze este periculoasă pentru traficul maritim. "Navigaţia este interzisă pe o rază de cinci mile marine (aproximativ nouă kilometri - n.r.) în jurul poziţiei semnalate", a precizat autoritatea daneză responsabilă de traficul maritim.

Potrivit unor surse oficiale citate de AFP, a fost decretată de asemenea o interdicţie de survolare pentru avioane deasupra aceleiaşi zone.

Chiar înainte de anunţarea acestui incident de către partea daneză, Ministerul german al Economiei a informat că a demarat o anchetă asupra unei scăderi bruşte de presiune în gazoductul Nord Stream 2.

Această scădere de presiune a fost reperată în cursul nopţii de luni spre marţi, potrivit operatorului gazoductului, "iar autorităţile din Germania, Danemarca, Suedia şi Rusia au fost înştiinţate imediat".

"Graţie acestei cooperări cu autorităţile maritime, locul incidentului a fost identificat în zona economică exlusivă daneză la sud-est de Bornholm", a precizat Nord Stream 2 AG.

Chiar dacă inaugurarea sa a fost anulată la începutul anului, ca represalii la invadarea Ucrainei de către Rusia, conducta a fost "pregătită tehnic şi umplută cu gaze", a explicat purtătorul de cuvânt al societăţii Nord Stream 2 AG, Ulrich Lissek.

Acest gazoduct controversat ar fi trebuit să majoreze capacităţile de export de gaze naturale ruseşti spre Germania, prin suplimentarea actualului gazoduct Nord Stream. Livrările de gaze prin conducta Nord Stream au fost oprite de grupul rus Gazprom la începutul lunii septembrie.

articolul original.

Surpriză pentru Snowden din partea lui Putin - Ce „cadou” i-a oferit președintele rus

Surpriză pentru Snowden din partea lui Putin - Ce „cadou” i-a oferit președintele rus

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat cetăţenie rusă avertizorului de integritate şi subcontractor al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, refugiat în Rusia din 2013 după ce a părăsit SUA, la nouă ani după ce acesta a dat în vileag amploarea operaţiunilor secrete de supraveghere desfăşurate de Agenţia Naţională de Securitate a SUA (National Security Agency - NSA), relatează agențiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Numele lui Edward Snowden (39 de ani) apare alături de alte zeci într-un decret prezidenţial publicat luni pe site-ul guvernului rus.

Edward Snowden este căutat de SUA pentru că a transmis presei zeci de mii de documente dovedind amploarea supravegherii electronice efectuate de Washington atât pe plan intern, cât şi în străinătate.

Autorităţile americane doresc de ani de zile readucerea lui în SUA pentru a fi judecat penal pentru acuzaţii de spionaj.

Deocamdată nu a existat nicio reacţie din partea lui Snowden, al cărui nume a apărut, fără niciun comentariu din partea Kremlinului, pe o listă de 72 de persoane născute în străinătate, cărora Putin le-a acordat cetăţenie rusă.

În 2020, Rusia i-a acordat lui Snowden drept de rezidenţă permanentă, deschizându-i astfel calea pentru obţinerea cetăţeniei ruse.

Dezvăluirile facilitate de Snowden au stârnit la vremea respectivă tensiuni puternice între SUA şi aliaţii lor, iar decizia autorităţilor ruse de a-i acorda un permis de şedere provocase indignarea Washingtonului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenţia de stat RIA Novosti că naţionalitatea rusă i-a fost acordată lui Edward Snowden la cererea sa.

Avocatul rus al acestuia, Anatoli Kucerena, a precizat la rândul său că Snowden nu este vizat de ordinul de mobilizare pentru ofensiva în Ucraina, decretat de Vladimir Putin săptămâna trecută pentru anumite categorii de ruşi.

'Nu a servit în armata rusă şi, în consecinţă, conform legislaţiei noastre actuale, nu intră în această categorie de cetăţeni care sunt acum încorporaţi', a declarat el pentru agenţia de presă RIA Novosti.

Potrivit acestuia, partenera lui Snowden, Lindsay Mills, a solicitat şi ea cetăţenia rusă, iar fiica lor o are deja, fiind născută în Rusia.

articolul original.

Secretarul general al ONU cere eliminarea tuturor armelor nucleare: Era șantajului nuclear trebuie să ia sfârșit

Secretarul general al ONU a cerut eliminarea tuturor armelor nucleare: Era șantajului nuclear trebuie să ia sfârșit

"Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit", a pledat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, solicitând "eliminarea" tuturor armelor nucleare după ameninţările Rusiei privind posibila lor utilizare în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Războiul Rece a dus umanitatea la câteva minute de distrugere. Astăzi, la decenii după căderea Zidului Berlinului, auzim din nou intimidările nucleare", a declarat Guterres în cadrul unei reuniuni speciale a Adunării Generale cu prilejul Zilei Internaţionale pentru eliminarea armelor nucleare.

"Să fim clari. Era şantajului nuclear trebuie să ia sfârşit. Ideea că o ţară poate purta şi câştiga un război nuclear este nebunească", a adăugat el, estimând că "fără eliminarea armelor nucleare nu poate exista nici pace (...), nici încredere".

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va recurge la "toate mijloacele" aflate la dispoziţia sa pentru a se proteja, relansând speculaţiile privind riscurile de conflict nuclear, pentru prima dată după 1945.

Antonio Guterres, care s-a deplasat la Hiroshima în august pentru comemorarea a 77 de ani de la bombardamentul atomic, şi-a exprimat din nou regretul privind eşecul conferinţei de examinare a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (NPT).

La finalul a patru săptămâni de negocieri între cele 191 de ţări semnatare, Rusia a blocat la sfârşitul lui august adoptarea declaraţiei comune, în special din cauza paragrafelor privind centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, ocupată de militari ruşi.

Săptămâna trecută, SUA au precizat că au cerut prin canale private Rusiei să pună capăt discursului său care vehiculează ameninţarea nucleară în războiul din Ucraina, o armă a cărei utilizare ar avea, potrivit Washingtonului, consecinţe "catastrofale".

articolul original.

Faimosul chirurg din Timişoara, reţinut pentru şpagă, a primit bani de 6 ori într-o singură săptămână

26 September 2022 at 20:21
By: -

Marian Gaşpar, şeful Secţiei de Chirurgie de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, este acuzat că a primit șpagă de 6 ori într-o singură săptămână.

citizencitizen

A fost reținut pentru 24 de ore, după ce de dimineaţă a fost prins în flagrant delict.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș informează, luni seara, că procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de chirurg pentru luare de mită în formă continuată.

Mai exact, chirurgul ar fi luat mită, în perioada 19.09 - 26.09.2022, de la șase pacienți sau de la aparținători ai acestora. Este vorba despre "sume de bani, în lei sau în valută, cuprinse între 100 euro și 2.000 euro", potrivit procurorilor citaţi de Mediafax.

citizencitizen

Chirurgul va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă Tribunalului Timiș.

Marian Gaşpar este unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi cardiologi din Timişoara, iar din 2003 este şef de secţie la Institutul de Boli Cardiovasculare.

articolul original.

Poşta şi-a cumpărat ATV-uri, iar Garda de Mediu îşi ia drone şi camere video de corp

26 September 2022 at 19:06
By: -

Două achiziţii importante au fost anunţate luni pentru modernizarea instituţiilor statului.

citizencitizen

Este vorba despre patru ATV-uri pentru Poşta Română şi echipamente de monitorizare şi control pentru comisariatele Gărzii de Mediu.

Să le luăm pe rând.

Poşta Română

Poşta Română a achiziţionat deja cele patru ATV-uri, pentru a livra mai uşor în zone de munte, greu accesibile. Astfel, începând de astăzi, poştaşii din judeţele Alba, Suceava, Bihor şi Cluj vor distribui colete pe ATV.

Cele patru ATV-uri au venit însoţite de patru seturi de echipamente de protecţie pentru poştaşii conducători (cască, mănuşi, genunchiere şi veste reflectorizante) şi au costat 99.000 de lei + TVA.

citizencitizen

”ATV-urile vor oferi versatilitate poştaşilor, mai ales pe traseele off-road, În plus, acestea vor reduce din timpul de lucru şi vor simplifica traseele pe care pe care salariaţii noştri le au de parcurs pentru a ajunge la adresele izolate”, precizează instituţia.

ATV-urile sunt marca LINHAI, model PROMAX 570, au capacitate de transport de două locuri şi capacitate de încărcare de 204 kg. Sunt dotate cu un cârlig de remorcare, având capacitate de tractare de 200 kg.

Garda de Mediu

citizencitizen

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat că a fost semnat un contract de finanţare din PNRR, în valoare de 13 milioane de euro, pentru dotarea cu echipamente de monitorizare şi control a celor 43 de comisariate judeţene ale Gărzii de Mediu.

Echipamentele vor fi folosite pentru creşterea gradului de trasabilitate a deşeurilor, o vizibilitate sporită în traseul real al transporturilor de deşeuri şi, implicit, reducerea cantităţilor de deşeuri transportate ilegal.

Vor fi achiziţionate, printre altele, 8 sisteme de scanare a camioanelor, 271 de camere video de bord, 16 drone şi 709 camere video purtate pe corp.

”Una din ţintele propuse prin proiect este ca, până la finele lui 2025, să fie efectuate primele 400 de misiuni de monitorizare şi control cu echipamentele achiziţionate”, a afirmat Tánczos Barna pe Facebook.

articolul original.

Danemarca raportează o scurgere de gaz în Marea Baltică, lângă ruta Nord Stream 2

26 September 2022 at 17:45
By: -

Danemarca a raportat, luni, o scurgere de gaz în apropierea insulei Bornholm din Marea Baltică, aflată în apropierea gazoductului rusesc inactiv Nord Stream 2.

citizencitizen

Autoritatea maritimă daneză a sfătuit navele să se îndepărteze de zonă, potrivit agenției Interfax.

Scurgerea de gaz, situată la sud-est de insula daneză Bornholm, „este periculoasă pentru traficul maritim” și „navigația este interzisă pe o rază de cinci mile marine față de poziția raportată”, a arătat autoritatea maritimă.

Deși conducta nu este folosită pentru importul de gaz, este totuși umplută, a informat dpa.

Un purtător de cuvânt al Nord Stream 2 a declarat că a fost detectată o pierdere de presiune într-o conductă, iar autoritățile maritime responsabile din Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda și Rusia au fost imediat informate.

citizencitizen

Scurgerea vine cu o zi înainte de inaugurarea unei noi conducte, Baltic Pipe, care leagă resursele de gaze norvegiene cu Danemarca şi Polonia. În primă fază, gazoductul va transporta 2-3 miliarde de metri cubi de gaze anual.

articolul original.

Furnizarea de apă caldă către 600 de blocuri din Capitală va fi sistată timp de patru zile

Furnizarea de apă caldă către 600 de blocuri din Capitală va fi sistată timp de patru zile

Compania Termoenergetica anunţă că începând de luni se desfăşoară lucrări pentru remedierea unor avarii apărute pe conductele din reţeaua primară în Sectoarele 1, 2 şi 4 din Capitală, relatează Agerpres.

Conform unui comunicat postat pe site-ul companiei, furnizarea agentului termic pentru apă caldă va fi sistată pentru peste 600 de blocuri.

Astfel, vor fi efectuate lucrări:

- în zona Mall Promenada - Şoseaua Pipera din Sectorul 1, unde se lucrează la conducta Magistralei DN 800. Pentru aproximativ 200 de blocuri va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apa caldă până joi, ora 16,00. Vor fi afectate de oprire şi punctele termice din zona Dorobanţi şi Calea Floreasca;

- în zona Mihai Bravu din Sectorul 2 se lucrează la conducta Magistralei II Sud DN 700. Pentru aproximativ 56 de blocuri din acest sector va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apă caldă până joi, ora 16,00. În cursul săptămânii trecute au fost efectuate alte lucrări, pe aceeaşi porţiune de reţea, pentru remedierea mai multor avarii, fiind deja înlocuită o porţiune de conductă de doi metri, menţionează Termoenergetica. La punerea în funcţiune a sistemului, după încărcarea instalaţiilor cu apă, au apărut alte spărturi în proximitatea zonei în care s-au efectuat reparaţiile, care necesită intervenţie de urgenţă. Compania menţionează că anul de punere în funcţiune al conductei din această zonă este 1968, această porţiune de reţea având peste 54 de ani de funcţionare;

- în zona Ştefan cel Mare din Sectorul 2 se montează vane la DN 250. Pentru aproximativ 108 de blocuri va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apa caldă până joi, ora 16,00;

- în zona Basarabia din Sectorul 2 se efectuează lucrări de modernizare a conductei DN 600. Pentru aproximativ 12 blocuri va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apa caldă de joi până sâmbătă;

- în zona Văcăreşti din Sector 4 se lucrează la Conducta DN 600. Pentru aproximativ 205 blocuri din acest sector va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apa caldă până vineri, ora 24,00;

- în zona Bulevardului Brâncoveanu din Sectorul 4 au loc lucrări de modernizare la conductă DN 700. Pentru aproximativ 62 de blocuri va fi sistată furnizarea agentului termic pentru apa caldă până joi, ora 24,00.

Termoenergetica menţionează că operaţiunile de încărcare a instalaţiilor începute în cursul săptămânii trecute pentru pregătirea noului sezon de încălzire au în vedere conductele din reţeaua secundară de distribuţie şi nu au legătură cu lucrările de reparaţii efectuate pe reţelele primare.

Potrivit aceleiaşi surse, echipele CMTEB vor lucra simultan în mai multe puncte din reţea, astfel încât, pe măsură ce se vor remedia avariile, punctele termice să fie repuse în funcţiune mai repede decât termenul estimat.

articolul original.

Atac armat într-o școală din Rusia: 13 persoane ucise de un presupus neonazist

Atac armat într-o școală din Rusia: 13 persoane ucise de un presupus neonazist

Un bărbat care purta un tricou cu o svastică a ucis 13 persoane, inclusiv șapte copii, și a rănit peste 20 de oameni într-o școală din Rusia, după care s-a sinucis, scrie Reuters.

Comitetul de Investigații al Rusiei, care se ocupă de crimele majore, a declarat că cercetează posibile legături ale atacatorului cu grupări neo-naziste. Atacatorul pe nume Artem Kazantsev, în vârstă de 30 de ani, absolvise școala din oraşul Ijevsk, capitala regiunii Udmurtia din centrul Rusiei.

„În prezent, anchetatorii efectuează o percheziție în reședința lui și studiază personalitatea atacatorului, opiniile sale și anturajul său”, a spus comisia într-un comunicat. „Se verifică aderarea lui la opiniile neofasciste și la ideologia nazistă”.

Anchetatorii au lansat o scurtă înregistrare video care arată trupul bărbatului întins pe podeaua unei săli de clasă cu mobilier răsturnat și hârtii împrăștiate pe podeaua pătată de sânge. Acesta era îmbrăcat în negru, cu o svastică roșie într-un cerc desenată pe tricou.

Printre victime se află profesori, elevi și agenți de securitate. Agenția de presă Tass a citat anchetatorii spunând că atacatorul era înarmat cu două pistoale și o cantitate mare de muniție.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin „deplânge profund” decesele. El a descris incidentul drept „un act terorist al unei persoane care aparent aparține unei organizații sau unui grup neofascist”.

articolul original.

Poșta Română va livra coletele și cu ATV-ul: pentru ce județe au fost făcute achiziții

Poșta Română va livra coletele și cu ATV-ul: pentru ce județe au fost făcute achiziții

Patru autovehicule ATV au fost achiziționate de Poșta Română pentru a livra mai ușor, trimiterile, în zone de munte, greu accesibile. Astfel, poștașii din județele Alba, Suceava, Bihor și Cluj vor distribui colete pe ATV.

ATV-urile vor oferi versatilitate poștasilor, mai ales pe traseele off-road, spune Poșta Română. În plus, acestea vor reduce din timpul de lucru și vor simplifica traseele pe care pe care salariații noștri le au de parcurs pentru a ajunge la adresele izolate. Autovehiculele ATV pe care Poșta Română le deține, sunt marca LINHAI, model PROMAX 570, au capacitate de transport de două locuri și capacitate de încărcare de 204 kg.

De asemenea, ATV-urile sunt dotate și cu un cârlig de remorcare, având capacitate de tractare de 200 kg.

“Poșta Română livrează trimiteri în toate colțurile țării. Indiferent că sunt situate în zone greu accesibile, poștașul nostru trebuie să ajungă la toate gospodăriile. Astfel, am identificat subunitățile poștale cu itinerarii inaccesibile pentru alte categorii de mijloace de transport și am achiziționat aceste ATV-uri pentru a ajunge mai rapid la clienții noștri, dar și pentru a oferi un real ajutor salariaților companiei”, a declarat Valentin Ștefan, Directorul General al Poștei Române.

Cele patru ATV-uri au venit însoțite de patru seturi de echipamente de protecție pentru poștașii conducători (cască, mănuși, genunchiere și veste reflectorizante) și au costat 99.000 de lei + TVA.

articolul original.

NASA va efectua la noapte primul test de apărare a Pământului: devierea traiectoriei unui asteroid

NASA va efectua la noapte primul test de apărare a Pământului: devierea traiectoriei unui asteroid

Agenţia spaţială americană NASA va încerca, în sfârşit, ceea ce nu s-a mai realizat până în prezent: devierea traiectoriei unui asteroid cu ajutorul unui vehicul spaţial kamikaze. Un test de "apărare planetară", care ar trebui să permită umanităţii o mai bună protecţie în faţa unei posibile ameninţări viitoare, relatează AFP, citat de Agerpres.

Misiunea DART a decolat în noiembrie din California. După zece luni de călătorie, vehiculul spaţial urmează să lovească asteroidul Dimorphos, luni, la ora 23:14 GMT, cu o viteză de peste 20.000 km/h.

Acest vehicul spaţial nu este mai mare decât o maşină, iar ţinta sa are un diametru de aproximativ 160 de metri (jumătate din înălţimea Turnului Eiffel).

Nu există niciun motiv de panică, întrucât Dimorphos nu reprezintă în niciun caz o ameninţare pentru Terra: orbita sa în jurul Soarelui trece la o distanţă de 7 milioane de kilometri de planeta noastră.

Însă, misiunea "este important să fie îndeplinită înainte de descoperirea unei necesităţi reale", a declarat ofiţerul misiunii NASA, Andrea Riley.

Momentul impactului se anunţă a fi unul spectaculos şi va putea fi urmărit în direct pe site-ul agenţiei spaţiale americane

Obiectivul nu constă în distrugerea asteroidului, ci într-o uşoară deviere a acestuia, printr-o "tehnică de impact cinetic".

Dimorphos este un satelit al asteroidului Didymos (780 de metri în diametru), în jurul căruia efectuează o rotaţie completă în 11 ore şi 55 de minute. Scopul misiunii DART este acela de a reduce orbita lui Dimorphos în jurul lui Didymos cu aproximativ 10 minute.

Această modificare va putea fi măsurată de pe Terra, cu ajutorul telescoapelor, observând variaţia de strălucire luminoasă atunci când micul asteroid va trece prin faţa asteroidului mai mare.

Scopul este de a înţelege mai bine cum va reacţiona Dimorphos, reprezentativ pentru o populaţie de asteroizi destul de comuni, a căror compoziţie exactă nu este cunoscută. Efectul impactului va depinde în mare măsură de porozitatea acestuia.

Un cadru pe secundă

Pentru a atinge o ţintă atât de mică, vehiculul spaţial se va îndrepta în zbor autonom în ultimele patru ore, la fel ca o rachetă autoghidată.

Camera sa video, Draco, va realiza în ultimul moment primele imagini ale asteroidului, cu un ritm de o imagine pe secundă, vizibile în direct pe Terra cu o întârziere de doar 45 de secunde.

"Va începe cu un punct mic luminos până va umple tot cadrul", a declarat Nancy Chabot de la Laboratorul de Fizică Aplicată (APL) al Universităţii Johns Hopkins, unde se află centrul de control.

"Aceste imagini vor continua să sosească, până când nu vor mai sosi", a adăugat ea, referindu-se la momentul exploziei.

Trei minute mai târziu, un satelit de mărimea unei cutii de pantofi, denumit LICIACube şi eliberat cu câteva ore mai devreme de la bordul sondei DART, va trece la 55 de kilometri distanţă de asteroid pentru a fotografia urmările impactului. Imaginile vor fi trimise spre Terra în săptămânile şi lunile următoare.

Evenimentul va fi observat şi de telescoapele spaţiale Hubble şi James Webb, care ar trebui să poată detecta un nor de praf strălucitor.

articolul original.

FMI este de acord ca România să continue creșterea dobânzile. Directorii recomandă reforme în sectorul pensiilor şi salariilor

FMI este de acord ca România să continue creșterea dobânzile. Directorii recomandă reforme în sectorul pensiilor şi salariilor

În contextul riscurilor şi incertitudinii create de consecinţele războiului din Ucraina, oficialii Fondului Monetar Internaţional au subliniat importanţa ca România să implementeze politici macroeconomice prudente care protejează stabilitatea macroeconomică şi să revigoreze reformele structurale pentru a impulsiona creşterea economică, notează Agerpres.

Directorii executivi ai FMI au aprobat, pe 21 septembrie, consultările în baza Articolului IV cu România.

"Directorii au subliniat nevoia de a continua consolidarea fiscală pe termen mediu pentru a reface rezervele, a proteja sustenabilitatea fiscală şi a reduce dezechilibrele externe. Ei sunt de acord în general că actualele plafoane ale preţurilor la energie ar trebui să fie temporare şi încurajează autorităţile să le elimine treptat şi să le înlocuiască cu măsuri care să îi vizeze pe cei mai vulnerabili...Directorii recomandă reforme în sectorul pensiilor şi salariilor din sectorul public. Deşi salută recentele măsuri fiscale, directorii încurajează autorităţile să aibă în vedere o reformă mai ambiţioasă în ceea ce priveşte impozitul pe venit şi îmbunătăţirea eficienţei TVA", precizează FMI.

De asemenea, membrii boardului FMI subliniază că politica monetară trebuie să rămână suplă şi sunt de acord că rata dobânzii va trebui să continue să crească pentru a preveni apariţia unei spirale salarii-preţuri. Pe fondul slăbirii competitivităţii externe şi creşterii deficitului de cont curent, directorii FMI recomandă o tranziţie graduală spre un curs de schimb mai flexibil care, împreună cu consolidarea fiscală, ar ajuta la rezolvarea dezechilibrelor externe.

În plus, directorii FMI au atras atenţia asupra necesităţii revigorării reformelor structurale pentru a impulsiona creşterea economică şi a reduce dezechilibrele regionale. În acest context, oficialii FMI au menţionat importanţa implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi în paralel a consolidării managementului investiţiilor publice pentru a profita la maximum de fondurile disponibile de la Facilitatea Europeană de Redresare şi Rezilienţă. "Directorii au subliniat că reformele în domeniile tranziţiei verzi şi securităţii energetice, sănătăţii şi educaţiei precum şi în domeniul guvernanţei şi anticorupţiei sunt deosebit de importante", precizează FMI.

Potrivit FMI, avansul economiei româneşti este estimat la 4,8% pentru acest an

Preţul la energie şi alimente va menţine inflaţia la un nivel ridicat până la finalul lui 2023. FMI prognozează o inflaţie medie de 13,3% pentru acest an şi una de 10% pentru anul viitor.

O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la Bucureşti, în perioada 30 mai - 10 iunie 2022, pentru analiza anuală a economiei româneşti, cunoscută sub denumirea de Consultare pe Articolul IV. La momentul respectiv, şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, anunţa, într-o conferinţă de presă, că instituţia financiară internaţională şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României la aproximativ 3,5% - 4,5% pentru 2022 şi 2023.

Bugetul pentru acest an este construit pe o creştere a PIB de 4,6%

Misiunile FMI sunt realizate ca parte a procesului de consultări periodice (de obicei anuale) desfăşurate în baza Articolului IV din Statutul FMI, în contextul unei solicitări de utilizare a resurselor FMI (împrumut din partea FMI), ca parte a discuţiilor din cadrul programelor monitorizate de experţii fondului, sau ca parte a altor activităţi de urmărire a evoluţiilor economice de către experţii FMI. Pe baza constatărilor preliminare ale acestei misiuni, echipa elaborează un raport care, odată aprobat de conducere, va fi prezentat Comitetului Executiv al FMI spre discutare şi aprobare.

În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.

Consultările constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.

articolul original.

Tătarii din Crimeea sunt vânați pentru mobilizare: E pedeapsa primită pentru că nu respectă Rusia

26 September 2022 at 14:27
By: -

Membrii grupului etnic care trăiește în peninsula anexată de Rusia s-au opus din 2014 politicii expansioniste a Moscovei, iar acum plătesc prețul pentru nesupunerea lor.

citizencitizen

După ce Vladimir Putin a anunțat "mobilizarea parțială" în Rusia, familii din toată țara au fost nevoite să se despartă de bărbații chemați la arme. Minoritățile etnice, îndeosebi cele din regiunile slab populate, sunt mai afectate. Au apărut informații despre o mobilizare ridicată în Buriatia și în republicile din nordul Caucazului, iar acum în Crimeea se întâmplă același lucru.

Comunitatea tătarilor musulmani din Crimeea reprezintă aproximativ 13% din populația peninsulei. Nu există o prezentare oficială a modului în care se face mobilizarea, dar au apărut tot mai multe dovezi care sugerează că tătarii din Crimeea au fost vizați în mod disproporționat, scrie The Guardian.

citizencitizen

Potrivit activiștilor de la organizația Crimea SOS, 90% din ordinele de mobilizare din regiune au fost transmise tătarilor, iar acțiunea îi vizează disproporționat pe membrii acestei etnii care s-a expus fățiș autorităților ruse după anexarea peninsulei, în 2014.

"Peste tot, în fiecare oraș, am auzit că majoritatea celor mobilizați sunt tătari din Crimeea și știm că sunt vizate în mod special zonele cu populație predominant tătară. Va fi o catastrofă pentru noi și ne va lua ani de zile să ne vindecăm", a spus o activistă.

citizencitizen

Vineri, Volodimir Zelenski a acuzat tactica Moscovei, denunțând "efortul conștient de a distruge națiunea tătară din Crimeea".

Tamila Tașeva, înalta reprezentantă pentru Crimeea a președintelui Ucrainei, a declarat că ea crede că Rusia îi vizează deliberat pe tătari: "Tătarii din Crimeea sunt cel mai puțin loial segment al populației Rusiei și e clar că ei au fost foarte încurajați de recentul succes militar ucrainean. Acum sunt pedepsiți".

Tașeva, care este tătăroaică din Crimeea, spune că a primit zeci de informații de la membrii comunității cărora polițiștii le-au înmânat ordinele: "Oamenii se panichează, nu știu ce să facă".

Ea îi sfătuiește pe cei mobilizați să se predea forțelor ucrainene cu prima ocazie. "Dar, normal, suntem îngrijorați că ar putea fi împușcați de ruși pe la spate", a explicat ea, adăugând: "Din păcate, rușii nu-s atât de proști să-i pună pe tătari în același regiment".

Acum comunitatea este dominată de un sentiment de deznădejde și panică. Unii încearcă să fugă din Crimeea, însă cel mai apropiat aeroport e la distanță mare și persistă zvonul că podul peste strâmtoarea Kerci care face legătura cu Rusia va fi închis.

"Ăsta e singurul subiect de discuție acum. Cum să fugi, cum să te ascunzi, cum să ieși din Rusia. Ieri am fost la o aniversare și nimeni nu vorbea despre altceva. Nimeni nu zâmbea, nu era fericit. Toți erau deprimați, femeile aveau ochii în lacrimi", a spus activista.

Tătarii consideră de secole că peninsula Crimeea este teritoriul lor, dar au devenit o minoritate după ce Rusia a preluat controlul asupra regiunii în secolul al XVIII-lea, în timpul domniei Ecaterinei a II-a. În timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, Stalin a deportat aproape toată populația în Asia Centrală, acuzând-o de colaborare cu naziștii. În anii '80, cei mai mulți au primit permisiunea de a se întoarce.

Russian invasion of Ukraine has started not on Feb 24: firstly, they invaded Crimea 8 years ago.🇷🇺 has a long story of attempts to govern the peninsula by сhasing free people of Crimean Tatars, including 1944 genocide and repressions after 2014. So, is Crimea 🇷🇺? @United24media: pic.twitter.com/tv6YP9gMwX

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
September 23, 2022

Amintirea încă vie a persecuțiilor îndurate i-a făcut pe tătari foarte ostili la anexarea Crimeii de către Rusia, în urmă cu opt ani. Autoritățile ruse au tot încercat să-i coopteze pe liderii comunității, dar cei mai mulți au refuzat să colaboreze, astfel că a început o campanie de hărțuire și de pedepsire, iar Moscova a declarat ilegală autoritatea tătarilor, mejlis. Mulți dintre membrii acesteia au primit interdicția de a intra în peninsulă, iar acum trăiesc la Kiev sau în alte părți.

"Mai întâi au încercat să ne cumpere, apoi au încercat să ne reprime, iar acum văd mobilizarea ca pe un mod de a scăpa de noi", a rezumat Tașeva strategia rușilor.

Zeci de tătari au fost deținuți politic, iar de la începerea războiului, în februarie, presiunile și arestările au continuat să crească, autoritățile ruse fiind obsedate de riscul de sabotaj al acestei populații neloiale.

La începutul lunii septembrie, poliția din Crimeea a arestat șase invitați la o nuntă și pe organizatorul evenimentului, după ce DJ-ul a pus o melodie ucraineană. Autoritățile ruse au considerat că este o ofensă, după ce au anunțat că oricine își va exprima public sprijinul față de Ucraina va fi reținut.

T.D.

articolul original.

Idei de afaceri la cheie | Franciza Sophia Home Decoration: Business-ul românesc care a ajuns până în Miami

Sophia Home Decoration este o firmă românească de decorațiuni interioare lansată în 2004, care funcționează în sistem de franciză din anul 2008. Business-ul a ajuns de curând și în America, cu o franciză deschisă în Miami. Tiberiu Bălinișteanu, director de francize în cadrul firmei, a explicat cum poți intra în afacerea cu decorațiunile interioare, de ce ai nevoie și care sunt avantajele acestui business.

Idei de afaceri la cheie | Franciza Sophia Home Decoration: Business-ul românesc care a ajuns până în Miami

Franciza Sophia Home Decoration: Cât te costă să devii proprietarul unui magazin

Costurile pentru înființarea unui magazin Sophia Home Decoration prevăd o taxă de intrare în franciză de 8990 euro + TVA și cheltuielile legate de amenajarea spațiului, în funcție de suprafața magazinului. Tiberiu Bălinișteanu a declarat că suma totală pe care ajunge să o plătească un investitor la început este de 25.290 euro + TVA, incluzând taxa de intrare în franciză și decorarea unui spațiu cu o suprafață de 60-100 mp.

Pe lângă costurile de înființare, se plătește o redevență anuală reprezentând 2% din cifra de afaceri a francizatului.

Câștigul lunar diferă în funcție de implicarea și strategia de marketing a fiecărui francizat. Acesta se învârte în jurul sumei de 10.000 de euro. Conform reprezentantului Sophia Home Decoration, investiția inițială este amortizată în aproximativ un an.

Sursă imagine: Sophia Home Decoration

De ce ai nevoie pentru a deschide o franciză Sophia Home Decoration

În primul rând, pentru a deschide un astfel de business vei avea nevoie de un spațiu amplasat într-o zonă cu trafic pietonal intens, cu o suprafață de minim 40-60 mp pentru miniconcept-uri, 60-100 mp pentru magazinele convenționale și peste 100 mp pentru showroom-uri.

O franciză Sophia Home Decoration trebuie să aibă ca angajați: o persoană care are expertiză în domeniul decorațiunilor interioare, un livrator care să se ocupe și de montarea obiectelor de decor, consilieri de vânzări pentru locația fizică și un contabil.

Cum se desfășoară munca într-o franciză Sophia Home Decoration

Reprezentantul Sophia Home Decoration a explicat că francizatul efectuează o muncă de intermediere între client și produsele brandului. Atunci când clientul alege un produs, Sophia Home Decoration furnizează produsul către francizat care are sarcina de a livra și instala produsul.

O altă sarcină importantă a francizatului este să sfătuiască clientul în materie de amenajarea spațiului. Clienții pot solicita gratuit vizita unui decorator în propria locuință pentru a fi îndrumați către ce produse se potrivesc și să facă măsurătorile. Câștigul propriu-zis al francizatului vine din urma vânzării decorațiunile oferite de furnizor.

Clienții pot să provină fie din vizita în magazinele fizice, dar și prin solicitările de pe internet. Atunci când Sophia Home Decoration primește o solicitare online, aceasta este distribuită celui mai apropiat magazin față de client.

Sophia Home Decoration are 28 de francize deschise în prezent în România, amplasate în 20 de orașe.

Sursă imagine: Sophia Home Decoration

articolul original.

Operatorii de telefonie din UE cer giganților Big Tech să suporte unele costuri ale reţelei de telecomunicaţii

Operatorii de telefonie din UE cer giganților Big Tech să suporte unele costuri ale reţelei de telecomunicaţii

Deutsche Telekom, Vodafone, Orange, Telefonica şi alţi 12 operatori europeni de telecomunicaţii au cerut ca giganţii din domeniul tehnologiei (Big Tech), cum ar fi Google, Meta şi Netflix, să suporte unele costuri ale reţelei de telecomunicaţii a Europei, menţionând criza energiei şi obiectivele climatice ale UE, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Solicitarea vine în contextul în care Comisia Europeană se pregăteşte să solicite opiniile ambelor părţi înainte de a face o propunere legislativă care ar putea forţa companiile din domeniul tehnologiei să ajute la plata implementării 5G şi a cablurilor din fibră optică în cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

Sectorul telecomunicaţiilor, care anual investeşte aproximativ 50 miliarde de euro în infrastructură, are nevoie de mai multă finanţare şi cât mai repede, au precizat într-un comunicat directorii firmelor.

Aceştia susţin: "Costurile cu planificarea şi lucrările de construcţie sunt în creştere. Preţurile pentru cablurile din fibră optică, de exemplu, aproape s-au dublat în primul semestru din 2022. De asemenea, creşterea preţului energiei şi al altor produse afectează conectivitatea în sectorul telecomunicaţiilor".

"Trebuie acţionat rapid: Europa a ratat multe oportunităţi oferite de internet, acum trebuie să ne dezvoltăm rapid pentru perioada metavers. Pentru ca asta să se întâmple, credem că cei mai mari generatori de trafic trebuie să aibă o contribuţie echitabilă la costurile semnificative pe care ei le impun în prezent reţelelor europene", avertizează şefii operatorilor europeni de telecomunicaţii.

Alţi semnatari sunt: Bouygues Telecom, KPN, BT Group, TIM Group, Telia Company, Fastweb şi Altice Portugal.

Operatorii europeni de telecomunicaţii susţin că giganţii americani din domeniul tehnologiei, cum ar fi Google, Meta şi Netflix, sunt responsabili pentru mai mult de 50% din tot traficul de internet şi ar trebui să suporte o parte din cost modernizării infrastructurii.

Big Tech au respins solicitările, spunând că investesc deja în echipamente şi tehnologii menite să furnizeze mai eficient conţinut

Şi Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală, avertiza recent că giganţii din domeniul tehnologiei ar putea fi nevoiţi să suporte unele costuri ale reţelei de telecomunicaţii a Europei.

"Cred că există o problemă şi trebuie să o luăm în considerare, gândindu-ne la toate aspectele, iar aceasta este problema contribuţiei echitabile la reţelele de telecomunicaţii. Deoarece vedem că există jucători care generează un trafic ridicat, care apoi le înlesneşte afacerea, dar care de fapt nu contribuie la înlesnirea acelui trafic. Ei nu contribuie la sporirea investiţiilor pentru lansarea conectivităţii", a declarat oficialul.

"Şi suntem în procesul de evaluare pentru a înţelege pe deplin situaţia", a explicat Vestager, adăugând că analizează cum a evoluat în timp traficul de date, în special în timpul pandemiei.

Potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an de Asociaţia Europeană a Operatorilor de Reţele de Telecomunicaţii (ETNO), o contribuţie anuală de 20 de miliarde de euro la costurile cu reţelele din partea giganţilor de tehnologie ar da un impuls de 72 de miliarde de euro economiei Uniunii Europene.

Cu toate acestea, activiştii pentru drepturile digitale au avertizat că obligarea giganţilor din tehnologie să plătească pentru modernizarea reţelelor ar putea pune în pericol regulile privind neutralitatea internetului, reguli care ar putea fi diluate dacă se va ajunge la un acord cu giganţii din online pentru a contribui la finanţarea reţelelor de telecomunicaţii.

articolul original.

Zelenski nu crede că Putin blufează cu privire la armele nucleare

Zelenski nu crede că Putin blufează cu privire la armele nucleare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu crede că Vladimir Putin blufează atunci când afirmă că Moscova ar fi gata să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia, scrie Reuters.

Președintele rus a declarat săptămâna trecută, într-un discurs televizat, că Moscova va folosi "toate mijloacele disponibile" pentru a proteja Rusia și poporul său în cazul în care integritatea sa teritorială ar fi amenințată.

"Uite, poate că ieri a fost o păcăleală. Acum, ar putea fi o realitate", a declarat pentru CBS News Zelenski, care anterior a minimalizat astfel de avertismente ca fiind un șantaj nuclear.

"Nu cred că blufează", a adăugat Zelenski.

Președintele ucrainean a declarat că loviturile rusești asupra sau în apropierea a două centrale nucleare ucrainene ar putea fi considerate "utilizarea contemporană a armelor nucleare sau șantaj nuclear".

Kievul acuză Moscova că a bombardat în mod repetat centrala nucleară Zaporizhzhia, ocupată de Rusia, în timpul războiului din Ucraina, și că, mai recent, a efectuat un atac cu rachete în apropierea centralei nucleare Pivdennoukrainska.

articolul original.

Participă la Future Banking Summit, digital banking retreat-ul toamnei

Participă la Future Banking Summit, digital banking retreat-ul toamnei

Ediția din 2022 a Future Banking Summit, evenimentul industriei bancare și fintech din România, se transformă într-un digital banking retreat. Conferința are loc la Brașov, la hotelul Qosmo, între 19 și 20 octombrie 2022.

Este o ediție specială pentru că, după tumultul ultimilor ani, ne dorim să ne revedem fizic într-un loc deosebit și să dezbatem tendințele cheie ale industriei financiare, mai ales că asistăm o dezvoltare accelerată a jucătorilor din domeniu.

Future Banking Summit va avea loc fizic, dar și în format online pentru cei care nu pot ajunge la Brașov. Sunt așteptați peste 50 de vorbitori renumiți, din România și din străinătate, care vor inspira prin prezentările lor din cele 2 zile ale evenimentului.

Conferința va fi transmisă online pe canalele de socializare, inclusiv în platforma IC Events, soluție dezvoltată de InternetCorp.

Iată și câteva dintre numele celor care au confirmat prezența la Banking Summit 2022: Ornit Shinar (Global Head of External Innovation and Venture Investing, Citi Innovation Labs), Antoaneta Curteanu (Head of Retail Banking, UniCredit Bank), Eleni Skoura (Head of Retail Banking, ING Bank), Alexandra Manciulea (Partener, Filip &Company), Maria Cenușă (Managing Partener, ICG, Integrated Consulting Group), Simona Cristescu (Anghel) (Sales Head, Treasury and Trade Solutions, Citi Romania), Laura Vizir (Chief Product Officer, tbi bank), Valentina Dragomir (Sales and Business Development, AriadNext), Jamshid Alamuti (Inițator, Fondator & CEO, NeuralJam), Ognjen Boskovic (Growth Lead, CXL), Bogdan Popa (Vicepresident, Operations & Technology, Raiffeisen Bank), Marcio Spinola (SVP of Product, FintechOS), Adrian Moraru (Seniors Sales Manager, InfoCert Romania), Florin Teleabă (Principal, Kearney), Adrian Dinculescu (Managing Partner, Namirial), Peter Barta (Cofondator & CIO/COO, Degethal), Kostas Fiakas (Chief Strategy Officer, Inform Lykos).

Pe parcursul următoarelor săptămâni, vom actualiza lista speakerilor pe măsură ce vor confirma prezența.

De ce să participi la cel mai important digital banking retreat local?

Pentru că o să afli ce e nou în lumea fintech-urilor, dar și în peisajul bancar. Pentru că vom afla ce se întâmplă în regiune, dar și în lume și pentru că viitorul ne aduce oportunități și provocări. Iată cele mai importante teme de discuție ale Future Banking Summit 2022:

 • Plățile digitale: cum se schimbă peisajul plăților invizibile;
 • BNPL în România: unde suntem?;
 • Provocările Open Bankingul-ului în CEE;
 • Care este următorul nivel de diferențiere în customer experience?
 • Cum să ieși cu fintech-ul în lume – care sunt obstacolele;
 • Ce aduce nou Embedded Finance?
 • Experiența bancară digitală în 2022: ce vor clienții;
 • Cum trecem de la banking tradițional la unul digital;
 • Credit digital 100% – de la identitate digitală la semnătură digitală;
 • Cum va fi economia în 2023;
 • Cum își fortifică băncile rezistența în momente tulburi;
 • Digitalizarea în serviciile publice;
 • Cum se schimbă mentalitățile în bănci;
 • Creditarea IMM-urilor – potențial, oportunități și provocări

Unul dintre vorbitorii principali este Jamshid Alamuti, antreprenor în serie, care tocmai ce a lansat 3 startup-uri în același timp. Are o experiență îndelungată în transformarea organizațională, strategie și experiențe disruptive, cu accent pe tehnologie și leadership.

„Change Leadership / Generational Transformation” este tema prezentării sale principale, însă Jamshid va susține și un workshop despre învățare colaborativă și creativive în domeniul financiar.

Pentru a participa la eveniment, trebuie să vă înregistrați pe site-ul Future Banking Summit. Aveți mai multe variante de înregistrare, în funcție de modalitatea de participare, online sau live.

Există și pachete VIP pentru cei care doresc să profite de experiența completă a digital banking retreat-ului din acest an.

Future Banking Summit este un eveniment organizat de futurebanking.ro și este susținut de: Mastercard, UniCredit Bank, ING Bank România, Raiffeisen Bank, Infocert, FintechOS, Inform Lykos, AriadNext, Namirial, Filip&Company, BCR, First Bank, Citibank, Enfineo, Mokka.

articolul original.

Avertizare ANM: Cod galben de ploi consistente în 14 județe din țară

Avertizare ANM: Cod galben de ploi consistente în 14 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabilă până marţi seara în zone din 14 judeţe, transmite Agerpres.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 26 septembrie, ora 18:00 - 27 septembrie, ora 22:00, local în Maramureş, Banat, zona montană a Olteniei, în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali vor fi perioade cu averse, însoţite pe alocuri de descărcări electrice. În special, prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 - 30 l/mp şi pe arii restrânse 40 - 50 l/mp.

Judeţele vizate de atenţionarea Cod galben sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Timiş şi Vâlcea.

Şi în Bucureşti, pe parcursul zilei luni, cerul va avea înnorări, trecător va ploua slab, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 13 - 15 grade.

De asemenea, marţi, până la ora 22:00, în Capitală, vremea va fi caldă, iar probabilitatea pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului va fi mai ridicată în ultimele ore ale intervalului. Temperatura maximă va oscila între 25 şi 27 de grade.

Meteorologii menţionează faptul că, în după-amiaza zilei de marţi (27 septembrie), în sud-vestul şi centrul ţării, iar spre seară şi noaptea (27/28 septembrie) în sud şi sud-est, local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică.

articolul original.
❌