ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 December 2022Ultimele Stiri

Platforma cripto BlockFi a demarat procedura de faliment

30 November 2022 at 22:00
image

Platforma BlockFi a demarat procedura de faliment, fiind cea mai recentă victimă a industriei crypto, după ce firma a fost afectată de expunerea puternică pe FTX şi de prăbuşirea spectaculoasă a exchange-ului la începutul acestei luni.

Depunerea cererii la un tribunal din New Jersey vine în contextul în care şi preţurile cryptomonedelor s-au prăbuşit. , de departe cea mai populară monedă digitală, a scăzut cu peste 70% faţă de un vârf din 2021.

„Restructurarea BlockFi în baza capitolului 11 subliniază riscurile semnificative de contagiune a activelor asociate cu ecosistemul cripto”, a declarat Monsur Hussain, director senior la Fitch Ratings.

BlockFi a demarat procedura de faliment

BlockFi, cu sediul în New Jersey, fondată de executivull fintech devenit antreprenor cripto Zac Prince, a declarat în dosarul de faliment că expunerea sa substanţială la FTX a creat o criză de lichidităţi. FTX, fondată de Sam Bankman-Fried, a cerut protecţie în Statele Unite luna aceasta, după ce comercianţii au retras 6 miliarde de dolari de pe platformă în trei zile, iar exchange-ul rival Binance a renunţat la un acord de salvare.

„Deşi expunerea debitorilor la FTX este o cauză majoră a acestei declaraţii de faliment, debitorii nu se confruntă cu multitudinea de probleme cu care se pare că se confruntă FTX”, se arată în declaraţia de faliment a lui Mark Renzi, director general la Berkeley Research Group, consilierul financiar propus pentru BlockFi. „Dimpotrivă”.

BlockFi a declarat că criza de lichidităţi s-a datorat expunerii sale la FTX prin intermediul împrumuturilor către Alameda, o firmă de tranzacţionare de criptomonede afiliată la FTX, precum şi pe platforma FTX care au rămas blocate acolo. BlockFi şi-a enumerat activele şi pasivele ca fiind cuprinse între 1 şi 10 miliarde de dolari.

articolul original.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

Minerale necunoscute au fost descoperite într-un meteorit de 15 tone

30 November 2022 at 16:00
image

Două minerale necunoscute au fost găsite în interiorul unei bucăți din meteoritul El Ali, care a căzut în Somalia în 2020.

Aceste ar putea conține indicii importante despre cum se formează asteroizii.

Cele două minerale noi au fost găsite într-o singură bucată de 70 de grame luată din meteoritul El Ali de 15 tone, care s-a prăbușit pe Pământ în 2020.

Minerale necunoscute, găsite într-un meteorit

Oamenii de știință au numit mineralele elaliit, , și elkinstantonit, după Lindy Elkins-Tanton, directoarea generală a Inițiativei Interplanetare a Universității de Stat din Arizona și investigatoare principală a viitoarei misiuni Psyche a NASA, care va trimite o sondă pentru a investiga asteroidul Psyche, bogat în minerale, pentru a afla dovezi despre modul în care s-au format planetele Sistemului Solar.

„De câte ori găsim un mineral nou, înseamnă că condițiile geologice reale, chimia rocii, au fost diferite de cele găsite înainte”, explică Chris Herd, profesor la Departamentul de Științe Pământului și Atmosferice la Universitatea din Alberta.

„De aceea acest lucru este interesant: în acest meteorit special avem două minerale descrise oficial, care sunt noi pentru știință”, completează Herd.

Un meteorit complex

Cercetătorii l-au clasificat pe El Ali drept un meteorit complex Iron IAB, un tip format din fier meteoric pătat cu bucăți mici de silicați. În timp ce investigau bucata de meteorit, detaliile noilor minerale au atras atenția oamenilor de știință. Comparând mineralele cu versiuni ale acestora care au fost sintetizate anterior în laborator, ei au putut să le identifice rapid ca fiind nou înregistrate în natură, scrie Live Science.

Cercetătorii intenționează să investigheze în continuare meteoriții pentru a înțelege condițiile în care s-a format asteroidul lor părinte.

O descoperire neașteptată

„Domeniul meu de cercetare este următorul: dezvăluirea proceselor geologice și a din care a făcut parte odată această rocă. Nu m-am gândit niciodată că voi fi implicat în descrierea unor minerale noi doar în virtutea faptului că lucrez la un meteorit”, a spus Herd.

Echipa analizează, de asemenea, aplicațiile mineralelor pentru știința materialelor.

Cu toate acestea, viitoarele perspective științifice primite de la meteoritul El Ali ar putea fi în pericol. Meteoritul a fost mutat acum în China în căutarea unui potențial cumpărător, care ar putea limita accesul cercetătorilor la roca spațială pentru investigare.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cercetătorii au analizat impactul Inteligenței Artificiale asupra științei

30 November 2022 at 15:00
image

Un raport în premieră mondială al agenției științifice naționale din Australia, CSIRO, a analizat impactul Inteligenței Artificiale asupra științei, constatând că cercetătorii adoptă tehnologia într-un ritm fără precedent.

Lucrarea „Artificial intelligence for science” (Inteligența artificială pentru știință) a extras informații din milioane de lucrări științifice publicate de-a lungul a 60 de ani pentru a forma o imagine a modului în care AI este utilizată în domeniile științifice și identifică problemele cheie de viitor pentru sectorul inovației.

Cercetătorul-șef al CSIRO, profesorul Bronwyn Fox, a salutat lansarea raportului despre în cadrul evenimentului Science at the Shine Dome din Canberra, Australia.

Care este impactul Inteligenței Artificiale asupra științei?

„AI nu mai este doar domeniul informaticienilor sau al matematicienilor; este acum o forță activatoare semnificativă în toate domeniile științei, ceea ce trăim în fiecare zi la CSIRO, unde tehnologiile digitale accelerează ritmul și amploarea cercetării noastre în domenii variind de la agricultură la energie, la producție și nu numai”, a spus Fox.

Raportul a constatat că în 1960, la un deceniu după ce lucrarea de referință a lui Alan Turing a pus întrebarea „Pot aparatele să gândească?”, doar 14% din cele 333 de domenii de cercetare studiate publicau despre AI. Până în 1972, înainte de prima „iarnă AI”, acest număr ajunsese la mai mult de jumătate.

Astăzi există dovezi ale adoptării AI în 98% dintre domenii, cele mai abrupte creșteri de publicare înregistrate în ultimii cinci ani. Matematica, științele deciziei, ingineria, neuroștiința și profesiile din sănătate sunt remarcate ca printre cei mai prolifici adoptatori, notează Tech Xplore.

„Curiozitatea umană va fi întotdeauna în centrul științei, dar aceste tehnologii combinate cu înțelegerea profundă a domeniului ajută din ce în ce mai mult la deschiderea de noi frontiere pentru descoperirea cunoștințelor”, a spus profesorul Fox.

„AI contribuie, de asemenea, la furnizarea de soluții cu , cu aplicații în lumea reală, pentru cele mai mari provocări ale Australiei, cum ar fi AI pentru a ajuta la detectarea bolilor, a prezice incendiile de vegetație și a gestiona cantitatea enormă de date pe care o colectăm despre universul nostru”, a continuat el.

Se pune din ce în ce mai mult accent pe AI în toate domeniile

Creșterea rapidă a utilizării Inteligenței Artificiale de către oamenii de știință a fost însoțită de o creștere globală a investițiilor în cercetare și dezvoltare din sectorul public și privat, cu peste 700 de inițiative de politică și strategie AI dezvoltate în 60 de jurisdicții internaționale începând cu 2017.

„Pentru a profita la maximum de această tehnologie pentru Australia, există probleme cheie pe care va trebui să le abordăm. CSIRO are una dintre cele mai mari echipe de experți digitali din țară, dar acestea nu sunt probleme care pot fi rezolvate de o singură organizație.” a spus profesorul Fox.

„Dezvoltarea de soluții AI de încredere, va fi din ce în ce mai importantă la nivel global și, pentru că ne-am mișcat rapid pentru a construi o expertiză profundă în domeniu, Australia are o oportunitate unică de a conduce în acest domeniu”, a continuat profesorul.

„Va fi necesară o creștere a capacităților AI în toate disciplinele științifice în următoarele decenii și va fi vital să creștem diversitatea forței de muncă în același timp”, informează el.

Stefan Hajkowicz, autor al studiului, a spus că atunci când ne gândim la viitorul AI, nu este vorba doar de tehnologie în sine.

„Este vorba despre ceea ce se întâmplă atunci când AI este amestecată cu alte domenii ale științei și cercetării. Acolo se vor întâmpla multe dintre descoperiri”, a spus dr. Hajkowicz.

Care sunt tendințele în ceea ce privește Inteligența Artificială?

Raportul a identificat problemele și tendințele cheie ale AI ca fiind:

  • Upgrade-uri software și hardware. Procesoarele special concepute pentru învățarea automată accelerează calculele, în timp ce calculul cuantic ar putea duce la salturi transformatoare în puterea de calcul.
  • Căutarea unor date mai bune. Era „big data” poate duce la era „better data”, sau era datelor mai bune. Descoperiri recente au fost realizate folosind seturi de date mai mici, care sunt bine îngrijite, potrivite scopului și cu proveniența asigurată.
  • Educație, formare și creșterea capacităților. Numai între 2017 și 2020, numărul cursurilor universitare care predau AI a crescut cu 103%.
  • Spre inteligența artificială centrată pe om. În marea majoritate a cazurilor, AI va crește și nu va înlocui oamenii de știință. Problemele de încredere, transparență și fiabilitate vor fi importante pentru oamenii de știință și examinatorii care lucrează la sistemele AI.
  • Îmbunătățirea diversității forței de muncă. Îmbunătățirea diversității de gen, etnică și culturală a forței de muncă din cercetarea AI va duce la rezultate științifice mai bune.
  • Inteligență artificială etică. Organizațiile de cercetare vor fi provocate să dezvolte capacități, tehnologii și culturi care oferă o AI din ce în ce mai etică.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cum afectează o dietă nesănătoasă vasele de sânge?

30 November 2022 at 12:00
image

De-a lungul ultimelor decenii, rata obezității a crescut progresiv și este acum una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial; 650 de milioane de adulți sunt clasificați drept obezi. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește obezitatea drept acumularea excesivă de grăsime în organism care creează riscuri pentru o viață sănătoasă. Principalele cauze: stilul de viață și dieta nesănătoasă. Cum sunt afectate vasele de sânge de obiceiurile alimentare proaste?

O echipă de cercetare condusă de Bilal Sheikh, de la Institutul Helmholtz pentru Cercetări Metabolice, de Obezitate și Vasculare (HI-MAG) din cadrul companiei Helmholtz München și de la Facultatea de Medicină a Universității Leipzig, din Germania, a investigat modul în care și obezitatea afectează structura vaselor de sânge la nivel molecular.

Cercetarea echipei, publicată în Nature Metabolism, ilustrează faptul că bolile metabolice afectează vasele de sânge din diferite organe ale corpului nostru într-un mod unic. De exemplu, vasele de sânge din ficat și din țesutul adipos se luptă pentru a procesa excesul de lipide, vasele renale dezvoltă disfuncție metabolică, vasele pulmonare devin puternic inflamatorii și transportul prin vasele creierului este defectat.

Dieta nesănătoasă alterează vasele de sânge

„Deoarece disfuncția vasculară conduce la toate patologiile majore, de la insuficiență cardiacă la ateroscleroză și neurodegenerare, cercetările noastre arată cum obiceiuri alimentare nesănătoase favorizează molecular dezvoltarea diverselor boli”, explică dr. Olga Bondareva.

„Vrem să elucidăm pentru a le putea oferi pacienților terapii personalizate în viitor”, adaugă directorul HI-MAG, profesorul Matthias Blüher. Blüher efectuează de ani de zile la Universitatea din Leipzig cercetări privind obezitatea morbidă. Prezentul studiu implică și oameni de știință de la Universitatea Leipzig care lucrează în domeniile cardiologiei și medicinei de laborator.

Cercetătorii s-au întrebat dacă o dietă sănătoasă ar putea reduce semnăturile moleculare cauzatoare de boli induse de o dietă nesănătoasă.

Revenirea la o dietă sănătoasă nu poate rezolva întotdeauna problemele anterioare

Rezultatele arată că o dietă sănătoasă poate îmbunătăți într-adevăr sănătatea moleculară a , deși doar parțial. De exemplu, vasele de sânge din ficat s-au recuperat aproape complet, dar vasele de sânge din rinichi au păstrat semnătura bolii, în ciuda unei diete sănătoase și a unei pierderi semnificative de greutate.

Asta înseamnă că unele dintre vasele noastre de sânge pot dezvolta o „memorie” a bolii metabolice, care este greu de inversat, notează Medical Xpress.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Ce spun experții militari despre războiul în spațiu? „Viața nu va mai fi așa cum o știm!”

30 November 2022 at 08:00
image

Nu va mai exista „viață așa cum o știm” dacă războiul în spațiu ar distruge sateliții pe care omenirea se bazează în fiecare zi. Iar China și Rusia au demonstrat că au capacitatea de a-i distruge.

Lideri militari de rang înalt din SUA și Canada sunt la Sydney pentru o conferință Australian Strategic Policy Institute despre spațiul ca nouă frontieră în „comerț, industrie, competiție și război”.

Ei au discutat despre importanța colaborării cu aliații, inclusiv cu Australia, pentru a contracara amenințările reprezentate de .

Lt. general Nina Armagno, directorul de personal al Forțelor Spațiale SUA, a declarat că distrugerea de către Rusia a unuia dintre propriii sateliți anul trecut a fost o „demonstrație uluitoare”.

„Interpretăm asta… ca pe un mesaj și o demonstrație a capacității”, a spus ea.

Războiul în spațiu ar schimba viața de pe Pământ

Ea a spus că China documentează și descrie în mod deschis demonstrațiile sale de putere în spațiu. Întrebată care ar putea fi jocul final, ea a spus că „Viața nu va mai fi așa cum o știm”, citează The Guardian.

Atacurile asupra sateliților pot distruge sistemele GPS, sistemele bancare, rețelele electrice, comunicațiile de prim răspuns și pot avea impact asupra operațiunilor militare, au spus oficialii.

„Nu vreau să fiu dramatică. Cum arată un război în spațiu? Probabil că nu îl vom vedea cu ochiul liber, dar cu siguranță vom simți consecințele din momentul în care va începe”, a spus Armagno.

Demonstrații de forță

Ea a descris, de asemenea, distrugerea de către China în 2007 a unuia dintre ca fiind șocantă, iresponsabilă și intenționată. SUA au fost, de asemenea, îngrijorate de o ocazie anul trecut în care un satelit chinezesc cu un braț de luptă a mutat un alt satelit din orbită.

Generalul de brigadă Michael Adamson, comandant la Divizia Spațială 3 Canadiană (Forța spațială a Canadei), a spus că programul spațial al Rusiei se clătina, lăsându-l mai puțin dependent de infrastructura spațială. Acest lucru, la rândul său, face mai probabil ca țara să încerce să distrugă accesul în spațiu, deoarece are „mai puțin de pierdut”.

Există două moduri prin care atacurile asupra sateliților ar putea distruge rețelele de comunicații. Primul este atacul direct, prin rachete anti-sateliți, brațe de luptă sau piratarea sau blocarea unui satelit. Celălalt este dat de resturile create de un satelit distrus. Armagno a spus că SUA încă urmăresc 600 de bucăți de resturi de la „demonstrația” din 2007 a Chinei.

Chiar și o mică bucată de resturi ar putea deteriora grav nave spațiale precum Stația Spațială Internațională, care efectuează manevre pentru a le evita. Evenimentul rusesc a creat 1.500 de bucăți de resturi, care au amenințat cosmonauții și astronauții de pe ISS.

Cum ne putem feri de războiul în spațiu?

Armagno a spus că SUA și aliații săi, inclusiv Australia, trebuie să lucreze împreună pentru a ne face mai rezistenți la războiul în spațiu. Acest lucru include construirea de sateliți mai ageri și mai mici pentru a-i înlocui pe cei distruși. Australia dezvolta un număr de astfel de sateliți și capacitatea de a-i lansa , a spus ea.

„Este important ca societățile să înțeleagă relevanța spațiului”, a spus Armagno.

„Nu este spațiu de dragul spațiului, ci într-adevăr există pentru ca țările cu idei similare să se asigure că spațiul este liber pentru națiunile spațiale. Cu toții împărtășim aceleași valori”, a continuat ea.

O problemă reală

Comodorul aerian Nicholas Hogan, directorul general al capacităților spațiale al Comandamentului Spațial de Apărare Australian, a vorbit la conferință despre capacitatea Chinei de a „depăși” Australia.

„De aceea noi (Australia, SUA și Canada) lucrăm împreună”, a spus el.

Hogan a spus că utilizarea tehnologiei anti-sateliți este o problemă.

„Dacă cineva ar face ceva într-un domeniu terestru, aerian, la sol sau pe mare, care are un impact cu o durată de mai mare de un deceniu, nimeni nu ar fi susține asta”, a spus el.

„Dar în războiul în spațiu nu există legi, nu există reguli, nu există norme… și acesta este domeniul în care ne aflăm. Este o adevărat problemă”, a încheiat Hogan.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Elevii vor putea învăța istoria, engleza și matematica prin jocuri video

30 November 2022 at 06:00
image

Elevi din peste 20 de școli din întreaga țară învață, începând cu această toamnă, cu ajutorul jocurilor video. RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România) a demarat programul Games in Schools, al cărui scop este să ofere instrumente alternative profesorilor.

În acest sens, RGDA a pus la dispoziția profesorilor manualul european Games In Schools, realizat de către European School Network si ISFE (Interactive Software Federation of Europe). Manualul, tradus în limba română de către RGDA, oferă informațiile necesare pentru ca profesorii să poată înțelege care sunt beneficiile educaționale ale jocurilor și să învete modul în care să folosească jocuri video ca resurse educaționale și motivaționale în timpul orelor de curs.

Pe lângă manualul generic european tradus, RGDA a inițiat și un program pilot al Games in Schools pentru trei materii gimnaziale: istorie, engleză și matematică. Pe parcursul anului școlar, profesorii de clasele V-VIII din Constanța, Bihor, Dolj, Suceava, Iași, Ilfov, Galați, Maramureș, Brașov și alte județe vor preda materiile elevilor, folosindu-se de jocurile video potrivite pentru a capta mai mult atenția acestora.

Elevii vor putea învăța prin jocuri video, în cadrul unui proiect pilot

Alături de câțiva voluntari din industrie și profesorii din programul pilot, asociația a creat liste de jocuri specifice, gândite să fie conforme cu programa școlară a elevilor de gimnaziu. De exemplu, la orele de istorie, fie că vor preda lectii despre antichitate, primul război mondial, fie despre revoluția franceză, epoca victoriană sau Grecia Antică, profesorii vor avea la îndemână exemple specifice din jocuri celebre. Sesiuni de joc în titluri precum Valiant Hearts: The Great War, Assassin’s Creed Unity și Odyssey, The Great Conqueror: Rome War Game sau Triviador, printre multe altele, îi vor ajuta pe profesori să explice, într-un mod interactiv, aceste perioade definitorii pentru civilizație.

La clasele de matematică, elevii de clasa a V-a și a VI-a vor acumula cunoșținte despre numerele naturale, fracții Q și Z, elemente geometrice cu ajutorul unor jocuri precum Otter Rush, Meteor Multiplications, Hungry Puppies și multe altele.

Ce beneficii au jocurile video?

implică mai multe beneficii educaționale, printre care dezvoltarea aptitudinilor cognitive, spațiale și motorii, a principiilor elementare (relațiile cauză și efect) și pot fi folosite, în mod creativ, la soluționarea problemelor complexe. Mai mult, jocurile oferă exemple practice ale unor concepte și reguli care, altfel, ar fi dificil de ilustrat în lumea reală.

“Jocurile video sunt o pasiune pentru foarte mulți copii, iar dacă sunt utilizate corespunzător, pot fi și un mediu prin care copiii înțeleg, explorează sau sedimentează o anumită materie. Alegerea jocului video precum și rolul de moderator al profesorului sunt vitale pentru a se obține rezultatele dorite ale învățării. Jocurile video pot completa învățarea tradițională, dar nu o pot înlocui. Vedem Games in Schools ca un program ce oferă unelte extra profesorilor ce caută noi modalități de a atrage interesul copiilor pentru materiile lor,” a precizat Andreea Medvedovici Per, director executiv RGDA.

Pe parcursul programului pilot, membrii asociației oferă suport fizic și online profesorilor care au ajutat la adaptarea manualului european generic. În urma feedback-ului lor, RGDA își propune să îmbunătățească experienta la clasă a profesorilor din program, astfel încât, începând cu septembrie 2023, să poată include în program și alte instituții de învățământ, profesori și noi materii.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Am putea stoca energia din fulgere?

29 November 2022 at 15:00
image

În fiecare secundă a zilei, Mama Natură oferă un spectacol de, în medie, aproximativ 100 de fulgere care lovesc suprafața Pământului. Cum ar fi dacă am putea stoca energia din fulgere?

În jur de 8,6 milioane de fulgere lovesc Pământul în fiecare zi, fiecare fulger descărcând până la un miliard de jouli de energie electrostatică; această energie este suficientă pentru a fierbe apa din 3.000 de ibrice.

Dacă inginerii au reușit să exploateze puterea soarelui, pot stoca , una dintre celelalte surse uriașe de energie ale naturii?

Directorul UNSW Digital Grid Futures Institute, din Australia, profesorul John Fletcher, de la UNSW School of Electrical Engineering and Telecommunications, spune că, deși poate părea posibil în teorie, utilizarea energiei produse de fulgere nu este atât de ușoară pe cât pare.

Cât de mare este energia din fulgere?

„Provocarea captării energiei din fulger este că, deși poate exista un miliard de jouli de energie, aceasta este utilizată în principal în lovitura fulgerului în sine”, spune el.

„Lumina strălucitoare și pe care le observă oamenii reprezintă consumarea a celei mai mari părți a energiei; așa că, în anumite privințe, este puțin prea târziu în momentul când ajunge la pământ”, spune profesorul.

„În plus, în timp ce fulgerul poate lovi de două ori în același loc, nu putem prezice unde va lovi”, a adăugat el.

Pentru a înțelege de ce nu este fezabil, prof. Fletcher spune că trebuie să înțelegem cum se formează fulgerul.

Cum se formează fulgerul?

Condițiile care creează fulgere sunt cauzate în primul rând de mișcarea moleculelor de aer cald și de apă, deoarece acestea se ridică foarte repede. Această mișcare îndepărtează electronii și are ca rezultat nori de furtună care sunt încărcați, notează Tech Xplore.

„Într-un nor de furtună, curenții de aer încep la o altitudine mai mică, la aproximativ un kilometru deasupra solului, și se pot ridica la aproximativ 10 kilometri deasupra solului, similar cu altitudinea unei aeronave de pasageri în timpul unei croaziere”, spune prof. Fletcher.

„Volumul mare de mișcare a aerului creează o zonă care are un nivel de încărcare ridicat, generând o diferență de energie uriașă între Pământ și particulele încărcate din nor. Tensiunea, în jur de sute de mega volți, dintre cele două devine atât de mare încât descompune aerul și acest proces formează fulgerul.

„Lumina pe care o vedem este fluxul de încărcare dintre nor și Pământ și se întâmplă într-o mică fracțiune de secundă”, explică profesorul.

„Deci da, am putea capta din punct de vedere tehnic acea energie de undeva de la sol, dar poate fi doar o mică parte din energia reală”, continuă el.

Cum am putea capta energia din fulgere?

Cea mai mare parte a energiei se află în interiorul norului însuși. Cu toate acestea, încercarea de a capta acea energie pur și simplu nu este rentabilă odată ce luăm în considerare alte cheltuieli, cum ar fi stocarea și transformarea acesteia în energie pe care o va accepta rețeaua sau alte tipuri de încărcături, spune prof. Fletcher.

„În teorie, ar trebui să direcționăm fulgerul către un echipament care ar putea capta energia din fulgere”, spune el.

„Acesta este un proces relativ simplu, care ar putea implica amplasarea unui conductor bun, cum ar fi o , în aer”, spune profesorul.

„Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că utilizarea echipamentului va fi foarte slabă, deoarece fulgerele durează doar zeci de microsecunde, ceea ce înseamnă că în restul timpului nu se întâmplă mai nimic”, continuă el.

„Este nevoie de un aparat care să capteze un miliard de jouli într-o sutime de secundă, de exemplu, dar apoi să furnizeze acea energie pe termen mai lung. De exemplu, dacă am avea norocul să avem un fulger în fiecare minut, atunci capacitatea de putere instantanee a sistemul de captare ar fi de 100 gigawați”, explică prof. Fletcher.

„Puterea medie de ieșire a dispozitivului ar fi mult mai mică, de aproximativ 16 megawați. Acesta este un factor uriaș de conversie a puterii”, punctează profesorul.

„Și chiar dacă ai instalat echipamentul potrivit, oricum nu există nicio garanție că fulgerul îl va lovi în fiecare secundă”, spune el.

Condițiile meteo

În comparație cu alte surse naturale de energie, fulgerul nu este cu siguranță la fel de viabil de recoltat. Prof. Fletcher spune că energia solară și eoliană sunt reginele atunci când vine vorba de furnizarea de energie fiabilă și curată.

„Comparați 10 microsecunde de fulger cu un panou solar care, dacă este poziționat corect și în condițiile meteo potrivite, poate culege energia soarelui timp de 10 ore pe zi”, spune el.

„Iar energia eoliană are potențialul de a funcționa și mai bine pentru că vântul bate și noaptea, deci nu este la fel de dependentă de timp. Apoi există generarea nucleară și hidroelectrică, pompele de căldură și solarul termic, care sunt surse fiabile de energie electrică și termică”, continuă profesorul.

„Așa că, din punct de vedere economic, nu are prea mult sens să încerci să captezi fulgerul”, a concluzionat profesorul Fletcher.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Electronicele asemănătoare pielii ar putea ajuta la monitorizarea continuă a sănătății

29 November 2022 at 10:00
image

Electronicele asemănătoare pielii, purtabile, asociate cu inteligența artificială, ar putea transforma screeningul pentru probleme de sănătate.

, flexibile și portabile, își fac loc în utilizarea de zi cu zi, iar potențialul lor maxim încă nu a fost atins.

În curând, această tehnologie ar putea fi folosită pentru senzori medicali de precizie atașați pe piele, meniți să efectueze monitorizarea și diagnosticarea sănătății. Ar fi ca și cum ai avea la dispoziție un centru medical de înaltă tehnologie la purtător.

Electronicele asemănătoare pielii care îți spun cât de sănătos ești

Un astfel de dispozitiv asemănător pielii este dezvoltat într-un proiect realizat de Laboratorul Național Argonne al Departamentului de Energie al SUA (DOE) și de Școala Pritzker de Inginerie Moleculară (PME) de la Universitatea din Chicago.

Proiectul este condus de Sihong Wang, profesor asistent la UChicago PME, care face parte și din divizia de Nanoștiință și Tehnologie a Argonne.

Purtate în mod obișnuit, dispozitivele electronice portabile viitoare ar putea detecta posibile probleme de sănătate emergente (cum ar fi bolile de inimă, multiplă) chiar înainte de apariția simptomelor evidente.

Dispozitivul ar putea face, de asemenea, o analiză personalizată a datelor de sănătate urmărite, minimizând în același timp nevoia de transmitere fără fir.

„Diagnosticul pentru aceleași măsurători de sănătate ar putea diferi în funcție de vârsta persoanei, istoricul medical și alți factori. Un astfel de diagnostic, cu informații privind sănătatea care sunt colectate în mod continuu pe o perioadă extinsă, necesită foarte mult date”, a spus Wang, potrivit Tech Xplore.

Ce bariere au stat în calea realizării dispozitivului?

Un astfel de dispozitiv ar trebui să colecteze și să proceseze o cantitate mare de date, cu mult peste ceea ce pot face chiar și cele mai bune ceasuri inteligente în prezent și ar trebui să facă această analiză a datelor cu un într-un spațiu foarte mic.

Pentru a răspunde acestei nevoi, echipa a apelat la calculul neuromorfic. Această tehnologie AI imită funcționarea creierului, antrenându-se pe seturi de date din trecut și învățând din experiență. Avantajele sale includ compatibilitatea cu materialul extensibil, consumul de energie mai mic și viteza mai mare față de alte tipuri de AI.

Cealaltă provocare majoră cu care s-a confruntat echipa a fost integrarea electronicelor într-un material extensibil asemănător pielii. Materialul cheie în orice dispozitiv electronic este un semiconductor. În electronicele rigide actuale utilizate în telefoane mobile și computere, acesta este în mod normal un cip de siliciu solid. Electronica extensibilă necesită ca semiconductorul să fie un material foarte flexibil, care să fie capabil să conducă electricitatea.

„Cipul” neuromorf asemănător cu pielea realizat acum constă dintr-o peliculă subțire dintr-un semiconductor din plastic combinat cu electrozi extensibili din nanofire de aur. Chiar și atunci când a fost întins la de două ori dimensiunea sa normală, dispozitivul a funcționat conform planului, fără a se forma fisuri.

Electronicele asemănătoare pielii au o eficiență de peste 95%

Ca test, echipa a construit un dispozitiv AI și l-a instruit pentru a distinge semnalele sănătoase ale electrocardiogramei (ECG) de patru semnale diferite care indică probleme de sănătate. După antrenament, dispozitivul a avut peste 95% eficiență în identificarea corectă a semnalelor ECG.

Semiconductorul din plastic a fost supus, de asemenea, analizei pe linia de fascicul 8-ID-E la Advanced Photon Source (APS), de la DOE Office of Science a Argonne. Expunerea la un fascicul intens de raze X a dezvăluit modul în care moleculele care alcătuiesc electronicele asemănătoare pielii se reorganizează la dublarea lungimii. Aceste rezultate au furnizat informații la nivel molecular pentru a înțelege mai bine proprietățile materialului.

Un mod mai ușor de a-ți monitoriza sănătatea

„Așteptăm cu nerăbdare să studiem materialul dispozitivului în condițiile sale obișnuite de funcționare, interacționând cu particulele încărcate și schimbând potențialul electric din mediul său. În loc de un instantaneu, vom avea mai mult un film al răspunsului structural al materialului la nivel molecular”, a spus Joe Strzalka, fizician la Laboratorul Argonne.

„Deși încă necesită o dezvoltare ulterioară pe mai multe fronturi, dispozitivul nostru ar putea într-o zi să ajute pe toată lumea să își poată verifica starea de sănătate într-un mod mult mai eficient și mai frecvent”, a adăugat Wang.

Această cercetare a fost publicată în Matter.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Ce arme cu rază lungă ia în considerare SUA să trimită în Ucraina?

29 November 2022 at 06:00
image

Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing privind furnizarea către Ucraina de bombe de precizie ieftine, de mici dimensiuni, montate pe rachete deja disponibile.

Acest lucru va permite Kievului să lovească mult în spatele liniilor ruse, în timp ce Occidentul se străduiește să satisfacă cererea pentru mai multe arme, scrie Sky News.

Ucraina are nevoie disperată de arme mai sofisticate, în condițiile în care , iar stocurile militare ale SUA și ale aliaților se reduc.

Ce se gândește SUA să trimită în Ucraina?

Sistemul propus de Boeing, Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre cele aproximativ o jumătate de duzină de planuri de priducere de noi tipuri de muniție pentru Ucraina și aliații americani din Europa de Est, potrivit unor surse din industrie.

GLSDB ar putea fi livrată încă din primăvara anului 2023, potrivit unui de agenția de presă Reuters și de trei persoane familiarizate cu planul. Sisstemul combină bomba cu diametru mic GBU-39 (SDB) cu motorul de rachetă M26, ambele găsindu-se deja în stocurile americane.

articolul original.

Timișoara, dotată cu un aparat ce determină tuberculoza în mai puțin de două ore

29 November 2022 at 01:00
image

Un aparat care permite depistarea în mai puțin de 2 ore a germenilor care determină tuberculoza se află la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara. Prin metodele tradiționale, rezultatul era obținut după trei săptămâni.

Sistemul GeneXpert reprezintă o tehnică de biologie moleculară modernă folosită pentru diagnosticul rapid și precis al diferitelor tipuri de infecții. Printre acestea se numără complexul MTB (Mycobacterium tuberculosis), microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și încărcăturile virale în cazul infecțiilor cu virusurile hepatice B, C și HIV.

Laboratorul de analize al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș are în dotare acum 4 asemenea aparate ultramoderne. Sistemul reprezintă singura metodă de testare moleculară autonomă, complet automatizată.

Un spital din Timișoara, dotată cu un aparat ce determină tuberculoza rapid

”Este o metodă de screening rapid a complexului MTB, microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și a rezistenței la rifampicină, un antibiotic utilizat în tratarea acestei maladii. Practic, vorbim de o diagnosticare rapidă, dar și cu precizie a tuberculozei, inclusiv a celei multidrog rezistente, în mai puțin de două ore. Prin comparație, prin metodele de până acum, metodele tradiționale, rezultatul era obținut doar după 21 de zile. GeneXpert se bazează pe o tehnică de amplificare semi-cantitativă RT-PCR (real time polymerase chain reaction) a ADN-ului bacilului tuberculozei. Această metodă oferă specificitate şi sensibilitate înalte pentru diagnosticul bolii tuberculoase”, spune conf. univ. dr Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Pentru identificare sunt folosite probe biologice ale pacientului, sputa și diverse alte produse patologice (lichid pleural, aspirat bronșic, urină, LCR, fragment osos, fragment ganglionar, lavaj gastric).

Avantajele acestui aparat sunt legate de timpul extrem de mic necesar obținerii rezultatului, în apropierea punctului de îngrijire, sensibilitatea crescută, dar și specificitate ridicată și un risc scăzut de contaminare. Mai mult, sistemul este foarte ușor de utilizat. Aparatul este calibrat anual, astfel încât să nu poată da erori.

Milioane de oameni suferă de tuberculoză

„Vorbim de un test ce poate fi considerat suficient de simplu și robust pentru a fi introdus și utilizat în diagnosticarea tuberculozei. În varianta clasică erau folosite examenele de laborator uzuale, microscopie, cultură, care necesitau foarte mult timp. În plus, aparatul poate fi utilizat și pentru determinarea rapidă a încărcăturilor virale. De exemplu, pentru HIV, aparatul are nevoie de 90 de minute, iar pentru virusurile hepatice B și C, aproximativ o oră. Totodată, tehnica mai poate fi folosită pentru determinarea rapidă și eficientă a unor microorganisme, stafilococul auriu meticilino-rezistent, virusul SARS-CoV-2, HPV sau Clostridium difficile”, spune conf. univ. dr. Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Două dintre sistemele aflate sanitare sunt folosite pentru diagnosticarea tuberculozei și a rezistenței la principalul antibiotic folosit în tratamentul TBC, iar celelalte două pentru stabilirea încărcăturii în cazul HIV și hepatită B și C.

Potrivit OMS, în fiecare an sunt diagnosticate peste 9 milioane de cazuri noi de tuberculoză, iar numărul deceselor se ridică la aproape 2 milioane.

articolul original.

Poliția dintr-un oraș american ar putea folosi roboți pentru a ucide suspecții

29 November 2022 at 00:00
image

Un proiect de politică propus de Departamentul de Poliție din orașul american San Francisco (SFPD) i-ar permite departamentului să folosească roboți care ucid suspecții, fiind primul departament din regiune care obține aprobarea în cazul în care proiectul va trece de Consiliul de Supraveghere.

Deși utilizarea forței prin intermediul roboților nu a fost niciodată strict interzisă, nici nu a fost acceptată până acum în San Francisco, așa că propunerea este un eveniment marcant în utilizarea roboților pilotați de la distanță.

Mișcarea face obiectul unor critici puternice față de adăugarea de armament la roboți, printre care se numără condamnarea la scară largă a propunerii și chiar un proces în curs din partea Boston Dynamics, după ce o altă companie a montat o mitralieră pe unul dintre câinii săi robot.

Potrivit propunerii Departamentului de Poliție, politica va permite utilizarea de , pilotați de la distanță, fără echipaj, dar numai în circumstanțe specifice.

Cum arată propunerea Poliției din San Francisco?

„Roboții enumerați în această secțiune nu vor fi utilizați în afara antrenamentelor și simulărilor, reținerilor penale, incidentelor critice, circumstanțelor urgente, executării unui mandat sau în timpul evaluărilor de dispozitive suspecte”, se arată în propunere, potrivit IFL Science.

„Roboții vor fi folosiți ca opțiune de forță mortală doar atunci când riscul de pierdere a vieții pentru membrii publicului sau ofițeri este iminent și depășește orice altă opțiune de forță disponibilă pentru SFPD”, mai arată propunerea.

Propunerea prezintă anumiți roboți care vor fi autorizați pentru utilizare, inclusiv o serie de platforme mici de eliminare a bombelor și de recunoaștere. De notat, include masivul REMOTEC F6A, un robot de eliminare a dispozitivelor explozive improvizate de mare rezistență, cu un braț robotic mare, și QinetiQ TALON, care poate fi echipat cu mai multe .

Iterațiile anterioare ale propunerii spuneau că „Roboții nu vor fi folosiți ca utilizare a forței împotriva niciunei persoane”, conform publicației Mission Local. Cu toate acestea, acestea au fost eliminate de atunci în favoarea formulării care descrie scenarii specifice în care ar putea fi folosită forța.

Cum pot fi folosiți acești roboți care ucid suspecții?

Există răspunsul evident de a monta o armă pe el, dar singurul beneficiu al acestui lucru este faptul că nu mai este plasat un om în calea gloanțelor. Mai frecvent utilizate sunt plasate pe un robot sau pe o dronă, care fie sunt aruncate aproape de un combatant, fie întregul vehicul este aruncat în aer pentru a elimina amenințarea.

Astfel de drone au fost folosite în conflictul din Ucraina, iar una a fost folosită în 2016 de către departamentul de poliție din Dallas pentru a arunca un exploziv asupra unui lunetist în prima ucidere realizată prin intermediul unui robot de către un departament de poliție american.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Aproape jumătate din populația lumii încă mai crede în vrăjitorie

28 November 2022 at 23:00
image

A trecut de mult vremea arderii vrăjitoarelor pe rug, totuși, în ciuda incursiunilor făcute de viziunea științifică asupra lumii începând din Evul Mediu, un nou studiu dezvăluie că peste 40% dintre oameni își păstrează credința în vrăjitorie.

În timp ce prevalența acestor superstiții învechite variază foarte mult între țări, cercetătorii identifică mai mulți factori culturali, politici și economici care par să încurajeze astfel de credințe.

Răspunsurile a peste 140.000 de persoane din 95 de țări și teritorii au fost compilate într-un singur set de date masiv, permițându-le autorilor studiului să picteze o imagine amplă despre din întreaga lume.

Credința în vrăjitorie, încă foarte răspândită în lume

În total, 43% dintre participanți au fost de acord cu afirmația potrivit căreia „anumiți oameni pot arunca blesteme sau face vrăji care fac să i se întâmple lucruri rele cuiva”.

„Un calcul simplu bazat pe datele privind populația adultă dă un rezultat de aproape un miliard de credincioși în vrăjitorie doar în cele 95 de țări din eșantion, cu siguranță o numărare insuficientă din cauza sensibilității întrebării, cel puțin pentru unii respondenți”, scriu cercetătorii.

Cu toate acestea, oamenii de știință continuă să explice că, în timp ce unele țări sunt un focar de credințe în vrăjitorie, altele găzduiesc o populație mai rațională.

De ce mai cred oamenii în vrăjitoare?

De exemplu, în timp ce doar 9% dintre suedezi au spus că vrăjitoria este credibilă, 90% dintre oamenii din Tunisia au recunoscut că cred în vrăjitoare, arată IFL Science.

În loc să respingă pur și simplu aceste convingeri pe motiv că sunt neîntemeiate, autorii studiului încearcă să clarifice și să înțeleagă funcția socială a credinței în vrăjitorie.

„De-a lungul veacurilor, scopul cel mai evident al credinței în vrăjitorie a fost de a oferi o explicație finală pentru evenimentele nefericite din viața oamenilor și, astfel, de a ajuta la depășirea lor”, explică cercetătorii.

În consecință, ei constată că astfel de convingeri sunt „corelate cu expunerea la anumite șocuri, cum ar fi seceta agricolă și șomajul”. Cercetătorii mai spun că conceptul de vrăjitorie ajută la „menținerea ordinii și a coeziunii în absența unor mecanisme eficiente de guvernare” și, prin urmare, este „mai răspândit în țările cu instituții slabe”.

În același timp, ei observă că „aceste funcții potențiale sau beneficii, probabil, au un cost mare de distrugere a țesutului social, și stagnare economică”.

Cum pot fi convinși oamenii să renunțe la credința în vrăjitorie?

Analizând diferite abordări pentru combaterea acestor daune, autorii studiului spun că simpla încercare de a-i educa pe oameni despre falsitatea vrăjitoriei ar putea avea consecințe neplăcute neprevăzute. De exemplu, ei observă că, deși o persoană ar putea înțelege pe deplin că bolile sunt cauzate de mușcăturile de țânțari, aceeași persoană încă i-ar putea atribui vrăjitoriei șansele de a fi mușcată.

În mod similar, cercetătorii avertizează împotriva interzicerii unor astfel de credințe, deoarece acest lucru ar putea spori temerile ca vrăjitoarele să fie „eliberate” și protejate de noile legi.

Cea mai bună abordare, potrivit autorilor studiului, este, prin urmare, să se concentreze pe construirea de instituții sociale care să ofere o , protejându-i pe oameni de dezastrele fizice și economice și reducând astfel nevoia pentru credința în vrăjitorie ca strategie de coping.

Studiul este publicat în jurnalul PLOS ONE.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Test de cultură generală. Câte stomacuri au vacile?

28 November 2022 at 09:00
image

Hrănindu-se în întregime cu iarbă și alte produse vegetale similare, vacile au stomacuri uriașe care ocupă o parte semnificativă din fiziologia lor. Dar câte stomacuri au vacile?

Răspunsul la întrebarea „?” ar putea părea complicat, dar de fapt este simplu: vacile au un singur stomac, dar acesta este împărțit în 4 compartimente.

Cele patru compartimente ale stomacului unei vaci se numesc: ierbar (sau burduf), ciur, foios și cheag. Fiecare parte a stomacului descompune alimentele pentru a-i permite organismului să extragă fiecare nutrient.

Câte stomacuri au vacile și de ce?

Vacile nu au patru stomacuri. Vacile au un stomac cu patru compartimente, iar acest lucru se întâmplă deoarece acestea mănâncă într-un mod diferit față de noi, potrivit North American Nature.

Oamenii sunt mâncători versatili care pot mânca plante și animale în timp ce scot cantitățile necesare de zahăr din pereții celulari ai alimentelor consumate.

Cu toate acestea, nu putem obține energie din iarba crudă și vegetația densă deoarece sistemele noastre digestive nu sunt echipate pentru a descompune .

Vacile sunt clasificate ca rumegătoare, ceea ce înseamnă că se hrănesc cu plante greu de digerat, cum ar fi iarba. Sistemele lor digestive trebuie să fie suficient de fiabile și de eficiente pentru a descompune astfel de alimente.

Plantele nu sunt un aliment hrănitor pentru vaci

Vacile regurgitează și își mestecă din nou hrana, descompunând-o în continuare și extrăgând mai mulți nutrienți.

Faptul că depind de nutrienții din iarbă este motivul pentru care vacile au un stomac cu patru compartimente, spre deosebire de majoritatea animalelor, care au doar un compartiment.

Deși iarba este dieta principală a unei vaci, multe alte frunze și plante fac, de asemenea, parte din dieta lor. Problema cu iarba este că nu este ușor digerabilă și nici foarte hrănitoare atunci când este consumată în cantități mici.

Vacile trebuie să consume cantități mari de iarbă pentru a obține nutrienții necesari. Acestea petrec mult mai mult timp la pășunat decât petrec carnivorele când vânează.

Vacile s-au adaptat la opțiunile alimentare din habitatul lor

Deși multe mamifere mănâncă fructe sau frunze tinere moi, nu există suficiente fructe disponibile pentru animalele mari, cum ar fi vacile, deoarece nu sunt o specie care .

Cu toate acestea, vacile pot extrage eficient nutriția maximă chiar și din alimente de calitate mediocră. Acesta este motivul pentru care, de-a lungul timpului, vacile au evoluat într-un mod care le-a permis să mănânce plante mai rezistente.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Traficul de la orele de vârf ar putea fi descongestionat cu Inteligență Artificială

28 November 2022 at 07:30
image

În vacanțe, dar și din ce în ce mai des în viața de zi cu zi, șoferii întâlnesc porțiuni de traseu pe care se înaintează foarte lent sau aproape deloc fără niciun motiv aparent. Cercetătorii spun că problema sunt chiar șoferii, însă un nou sistem de Inteligență Artificială (AI) ar putea elibera traficul de la orele de vârf.

Șoferii pur și simplu nu fac o treabă bună în a naviga în condiții de trafic dens, dar un experiment din Nashville care folosește inteligența artificială are potențialul de a schimba lucrurile.

În cadrul experimentului, mașini special echipate au reușit să ușureze pe Interstate-24, a declarat cercetătorul Daniel Work.

Pe lângă scăderea frustrării șoferilor, Work a spus că o conducere mai puțin oprită înseamnă economii de combustibil și, prin extensie, mai puțină poluare.

Traficul de la orele de vârf ar putea fi descongestionat cu o nouă tehnologie

Profesorul de inginerie civilă și de mediu de la Universitatea Vanderbilt face parte dintr-un grup de ingineri și matematicieni de la universitățile din SUA care au studiat problema ambuteiajelor fantomă după ce un simplu experiment din Japonia din urmă cu mai mulți ani a arătat cum se dezvoltă acestea.

Cercetătorii de acolo au pus aproximativ 20 de șoferi pe o pistă circulară și le-au cerut să conducă cu o viteză constantă. În scurt timp, traficul a trecut de la un flux lin la o serie de opriri și porniri, relatează Tech Xplore.

„Ambuteiajele fantomă sunt create de șoferi ca tine și ca mine”, a explicat Work.

O persoană calcă frâna dintr-un motiv oarecare. Persoana din spatele ei are nevoie de o secundă pentru a răspunde și trebuie să frâneze și mai tare. Următoarea persoană trebuie să frâneze și mai tare decât precedenta. Valul de frânare continuă până când multe mașini se opresc. Apoi, pe măsură ce traficul se degajă, , provocând mai multă frânare și încă un blocaj.

„Știm că frânarea bruscă a unei mașini poate avea un impact uriaș”, a spus Work.

Experimentul de acum a arătat că câteva mașini care merg încet și constant ar putea, de asemenea, influența traficul de la orele de vârf; în mai bine.

Cum a decurs experimentul?

Experimentul a folosit 100 de mașini care au mers în bucle pe o secțiune de 24 de kilometri a I-24 de la aproximativ 6 a.m. până la 9:45 a.m. în fiecare dimineață. Pornind de la premisa că dacă 5% dintre mașinile de pe șosea ar acționa împreună, ar putea reduce prevalența ambuteiajelor fantomă, cercetătorii au echipat acele 100 de mașini pentru a comunica fără fir, trimițând informații de trafic înainte și înapoi.

Mai mult, oamenii de știință s-au folosit și de controlul adaptiv al vitezei de croazieră, care este deja o opțiune pentru multe vehicule noi. Această tehnologie îi permite șoferului să seteze ca mașina să navigheze la o anumită viteză, dar mașina încetinește și accelerează automat după cum este necesar pentru a păstra o distanță de siguranță față de mașina din față.

În experiment, controlul adaptiv al vitezei de croazieră a fost modificat pentru a reacționa la fluxul general de trafic, inclusiv la ceea ce se întâmpla cu mult înainte, folosind inteligența artificială.

Luarea deciziilor pentru mașini a avut loc pe două niveluri, a spus Work. La nivel de nor, informațiile despre condițiile de trafic au fost folosite pentru a crea un plan general de viteză. Acest plan a fost apoi transmis mașinilor, care au folosit algoritmi de inteligență artificială pentru a determina cea mai bună acțiune de luat.

Cercetătorii au reușit să evalueze efectul pe care l-au avut mașinile conectate asupra fluxului de trafic de dimineață folosind o porțiune specială de 6 km de I-24 echipată cu 300 de senzori montați pe stâlpi.

Eliberând traficul de la orele de vârf se poate obține și o economie de combustibil

Experimentul recent s-a bazat pe o lucrare a lui Work și a colegilor săi efectuată în 2017 la Universitatea din Arizona. Acest lucru a repetat experimentul japonez, de data aceasta cu o singură mașină cu conducere autonomă aruncată în amestec. Mașina cu conducere autonomă a fluidizat traficul astfel încât s-a frânat cu 98% mai puțin. Acest lucru a dus la o creștere cu 40% a eficienței și la o creștere cu 14% a distanței parcurse.

Cercetătorii încă analizează datele din acest experiment, dar Work a spus că „a demonstrat că aceste blocaje pot fi reduse prin tehnologiile noi pentru vehicule automatizate pe care le-am dezvoltat. Este incontestabil faptul că tehnologia auto îmbunătățită poate reduce semnificativ blocajele fantomă atunci când este implementată la scară mare”.

Totuși, el a avertizat că tehnologia nu va elimina brusc aglomerația din traficul de la orele de vârf.

„Când sunt mai multe mașini pe drum decât poate suporta drumul, va exista întotdeauna aglomerație. Dar tehnologia poate face ca aglomerația să fie mai suportabilă”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Milioane de păsări au murit în SUA în cel mai grav dezastru zoosanitar

27 November 2022 at 22:00
image

Epidemia de gripă aviară a nimicit 50,54 milioane de păsări din SUA, cifra reprezentând un record. Prețul la ouă și la carnea de curcan a atins, din această cauză, niveluri record.

Gripa aviară a „nimicit” 50,54 milioane de păsări în Statele Unite în acest an, ceea ce face ca această epidemie să fie cea mai mortală din istoria țării, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

Moartea găinilor, curcanilor și a altor păsări reprezintă zoosanitar din SUA de până acum, depășind recordul anterior de 50,5 milioane de păsări care au murit în urma unei epidemii de gripă aviară în 2015, relatează Reuters.

Milioane de păsări au murit în SUA din cauza gripei aviare

Păsările mor adesea după ce au fost infectate. Grupuri întregi, care pot depăși un milion de păsări la fermele de găini, sunt, de asemenea, sacrificate pentru a controla răspândirea bolii după ce o pasăre este testată pozitiv.

Pierderile au făcut ca prețurile la ouă și la carnea de curcan să ajungă la niveluri record, agravând problemele economice ale consumatorilor care se confruntă cu o inflație în creștere. Ziua Recunoștinței, sărbătorită joi, a fost mai scumpă ca de obicei în Statele Unite.

Europa și Marea Britanie suferă, de asemenea, cele mai grave crize de gripă aviară, iar unele supermarketuri britanice au raționalizat achizițiile de ouă ale clienților după ce epidemia a perturbat aprovizionarea.

Epidemia din SUA, care a început în februarie, a infectat efective de păsări din 46 de state.

Cum se transmite virusul?

Păsările sălbatice, cum ar fi rațele, transmit virusul, cunoscut sub numele de (HPAI), prin fecalele sau prin contactul direct cu păsările de curte.

Fermierii s-au străduit să țină boala și păsările sălbatice departe de grajdurile lor, după ce au sporit măsurile de securitate și de curățenie în urma epidemiei din 2015.

În 2015, aproximativ 30% dintre cazuri au fost atribuite direct originii păsărilor sălbatice, față de 85% în acest an, a precizat USDA pentru Reuters.

articolul original.

Cercetătorii au creat ochi în miniatură în laborator. Ce au încercat să afle?

27 November 2022 at 16:00
image

Cercetătorii au crescut ochi în miniatură într-un laborator astfel încât să poată studia orbirea cauzată de o afecțiune genetică rară numită sindromul Usher.

Pentru prima dată, cercetătorii au creat 3D, numiți și organoizi retinieni.

Aceștia au fost cultivați din celule stem generate din mostre de piele donate de pacienții de la Great Ormond Street Hospital for Children (GOSH).

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Stem Cell Reports.

Ochi în miniatură, creați de cercetători pentru a studia orbirea

Cercetătorii de la University College London Great Ormond Street Institute of Child Health (UCL GOS ICH), din Marea Britanie, au descoperit că ar putea face ca celulele bastonașe să se organizeze în straturi care le imită structura din retină.

În mod normal, la un ochi sănătos, aceste celule bastonașe sunt aranjate în partea din spate a ochiului într-o regiune cunoscută pentru procesarea imaginilor.

„Mini-ochii” reprezintă un pas înainte semnificativ în direcția corectă, deoarece cercetările anterioare au folosit celule animale, care nu au putut simula același nivel de pierdere a vederii observat în Sindromul Usher, notează Interesting Engineering.

Ce este sindromul Usher?

Sindromul Usher este cea mai frecventă cauză genetică atât a pierderii vederii, cât și a . De asemenea, poate provoca o boală a ochiului numită retinită pigmentară, care afectează retina și provoacă pierderea progresivă a vederii.

Boala afectează aproximativ 3 până la 10 oameni din 100.000 la nivel global. Copiii cu sindrom specific Usher de tip 1 se nasc adesea surzi, iar vederea li se deteriorează până la vârsta adultă.

Deși persoanele pot purta implanturi cohleare pentru a-i ajuta cu problemele de auz, nu există tratamente actuale pentru orbire în sindromul Usher sau retinita pigmentară. Deși cercetarea se află în fazele sale preliminare, este utilă în a ajuta persoanele care suferă de această boală, oferind speranță și optimism cu privire la un potențial tratament inovator.

Cum îi ajută acești ochi în miniatură pe cercetători?

„Mini-ochii” creați le permit cercetătorilor să studieze individual celulele sensibile la lumină din ochiul uman. În plus, acest lucru îi permite echipei să studieze celulele mai detaliat.

A fost prima dată când cercetătorii au putut vedea modificările moleculare din celulele bastonașe înainte ca acestea să moară. Acest lucru s-a datorat utilizării unei secvențieri puternice de ARN cu o singură celulă (o tehnică ce permite vizualizarea informațiilor pe celule individuale).

Când a studiat acești ochi în miniatură, echipa de cercetare a aflat, de asemenea, că celulele Müller sunt, de asemenea, implicate în sindromul Usher. Celulele Müller sunt responsabile pentru suportul metabolic și structural al retinei. Ele ajută la menținerea sănătății și a unei .

Un pas înainte către potențiale tratamente

Cercetătorii au descoperit că celulele de la persoanele cu sindrom Usher au gene care sunt anormale și sunt activate pentru a forma defalcarea proteinelor și răspunsuri la stres în retină. Ei vor să inverseze în cele din urmă genele anormale care devin activate și cred că acest lucru ar putea preveni progresia bolii.

„Sperăm că aceste modele ne pot ajuta într-o zi să dezvoltăm tratamente care ar putea salva vederea copiilor și tinerilor cu sindrom Usher”, a spus Jane Sowden, profesoară de biologie și genetică a dezvoltării la UCL și autoare principală a studiului.

„În viitor, ar putea fi posibilă editarea ADN-ului unui pacient în anumite celule din ochi pentru a evita orbirea”, a continuat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Un mesaj în sticlă găsit în Scoția este printre cele mai vechi descoperite vreodată

27 November 2022 at 09:00
image

Un mesaj în sticlă găsit în Scoția este vechi de 135 de ani și a fost descoperit sub pardoseala unei case. Deși mesajul nu a dezvăluit locația vreunei comori rare și nici cuvinte de înțelepciune, conținea un mesaj amuzant de la doi victorieni.

Acest a fost descoperite recent de Paul Allan, proprietarul companiei WF Wightman Plumbing, în timp ce lucra la o casă din zona Morningside din Edinburgh.

Uimit de descoperirea lui întâmplătoare, Allan s-a grăbit să-i spună proprietarei casei, Eilidh Stimpson. Ea a decis să aștepte până când cei doi copii ai ei s-au întors acasă de la școală înainte de a sparge sticla cu un ciocan pentru a dezvălui biletul.

Un mesaj în sticlă găsit în Scoția ar putea fi cel mai vechi din lume

„Am încercat cu disperare să scoatem biletul cu penseta și cleștele, dar a început să se rupă. Nu am vrut să-l deteriorăm și mai mult, așa că, din păcate, a trebuit să spargem sticla”, a declarat Stimpson, medic și mamă a doi copii.

Au desfăcut ruptă care era acoperită cu un scris mâzgălit de mână care spunea: „James Ritchie și John Grieve au montat această podea, dar nu au băut whisky-ul. 6 octombrie 1887”.

„Cine va găsi această sticlă poate crede că praful se împrăștie de-a lungul drumului”, mai era scris în mesaj.

Allan bănuiește că biletul a fost descoperit sub ceea ce ar fi fost camera unei servitoare atunci când casa a fost construită, dar nu se cunosc alte amănunte despre identitatea autorilor biletului, scrie IFL Science.

Cel mai vechi mesaj în sticlă confirmat

Având 135 de ani, acesta este un mesaj în sticlă excepțional de vechi, ar putea fi chiar cel mai vechi găsit vreodată.

Înainte de această descoperire, deținătorul recordului era o sticlă veche de 132 de ani găsită în Australia. În 2018, sticla a fost găsită de o familie care se plimba pe plaja din . S-a dovedit că sticla era o sticlă de gin olandez autentică de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Înăuntru au găsit un bilet rulat scris în germană, în care se explică că a fost lăsat de o barcă la aproximativ 950 de kilometri de coastă în Oceanul Indian. Cel mai incredibil lucru dintre toate, biletul era datat 12 iunie 1886.

Însă dacă această descoperire recentă din Scoția este autentică și datată cu exactitate, totuși, atunci ar putea câștiga ea titlul de cel mai vechi mesaj în sticlă din lume.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Recomandarea de opt pahare de apă pe zi, excesivă pentru majoritatea oamenilor, arată un studiu

27 November 2022 at 07:40
image

Recomandarea de a bea cel puțin doi litri de apă pe zi este probabil să fie excesivă pentru majoritatea oamenilor, deoarece consumul excesiv de apă dăunează sănătății, spun cercetătorii.

Sugestia a devenit o recomandare acceptată și apare adesea în ghiduri de sănătate. Totuși un studiu recent, cel mai riguros studiu de până acum privind circuitul apei, dezvăluie că oamenii au o gamă largă de aporturi de apă. Mulți oameni au nevoie doar de aproximativ 1,5-1,8 litri pe zi, mai puțin decât cei doi litri recomandați de obicei, sugerează cercetările.

„ nu este deloc susținută științific. Majoritatea oamenilor de știință nu sunt siguri de unde provine această recomandare”, a spus Yosuke Yamada, de la Institutul Național de Inovare Biomedicală, Sănătate și Nutriție din Japonia și unul dintre autorii lucrării.

O problemă este că estimările anterioare ale necesarului de apă au avut tendința de a ignora conținutul de apă al alimentelor, care poate contribui cu o proporție substanțială din aportul nostru total, subliniază The Guardian.

„Dacă mănânci doar pâine, bacon și ouă, nu vei obține multă apă din alimente, dar dacă mănânci carne, legume, pește, paste și orez, poți obține aproximativ 50% din necesarul de apă din alimente”, a spus Yamada.

Recomandarea de a consuma doi litri pe zi duce la consumul excesiv de apă

Studiul, publicat în revista Science, a evaluat consumul de apă a 5.604 persoane cu vârsta cuprinsă între opt zile și 96 de ani din 23 de țări. Cercetarea a implicat oameni care au băut un pahar cu apă în care o parte din atomii de hidrogen au fost înlocuiți cu deuteriu, un izotop stabil al hidrogenului care se găsește în mod natural în corpul uman și este inofensiv.

Rata de eliminare a excesului de deuteriu dezvăluie cât de repede este circulată apa în organism, iar studiul a constatat că măsura variază mult în funcție de vârsta, sexul, nivelul de activitate și al unei persoane.

Cei care trăiesc într-un climat cald și umed și la altitudini mari, precum și sportivii și femeile însărcinate și care alăptează au avut un circuit mai rapid, ceea ce înseamnă că trebuie să bea mai multă apă.

Cheltuielile energetice sunt cel mai mare factor în circuitul apei, cele mai mari valori fiind observate la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, cu o medie de 4,2 litri pe zi. Aceasta a scăzut odată cu vârsta, la o medie 2,5 litri pe zi pentru bărbații în vârstă de 90 de ani.

Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani au avut un circuit mediu de 3,3 litri, care a scăzut la 2,5 litri până la vârsta de 90 de ani. Sportivii circulă cu aproximativ un litru mai multă apă decât cei care nu sunt sportivi. Nou-născuții au circulat cea mai mare proporție, înlocuind aproximativ 28% din apa din corpul lor în fiecare zi.

Nu toți oamenii sunt la fel

„Acest studiu arată că sugestia comună conform căreia ar trebui să bem cu toții cel puțin doi litri de apă pe zi duce probabil la pentru majoritatea oamenilor în majoritatea situațiilor și o ‘politică unică pentru toți’ pentru aportul de apă nu este susținut de aceste date”, a spus profesorul John Speakman, coautor al studiului, de la Universitatea din Aberdeen, din Scoția.

„Cred că este o recomandare pe care mulți oameni pur și simplu o ignoră și urmează ceea ce le spune corpul lor”, a spus el.

Deși este puțin probabil ca consumul excesiv de apă să fie dăunător sănătății, apa potabilă curată nu se produce gratuit, subliniază autorii. „Există un cost pentru a bea mai mult decât avem nevoie, chiar dacă nu este un cost pentru sănătate”, a spus Speakman.

„Dacă 40 de milioane de adulți din Marea Britanie ar urma regulile și ar bea cu o jumătate de litru de apă curată mai mult decât au nevoie în fiecare zi, asta înseamnă 20 de milioane de litri de apă irosită în fiecare zi”, a avertizat el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Cât a cheltuit Rusia pentru războiul din Ucraina?

27 November 2022 at 07:00
image

În ultimele nouă luni de război, Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari pentru invazia sa, potrivit Forbes, citată de Sky News.

Veniturile bugetare ale Rusiei anul trecut s-au ridicat la 340 miliarde de dolari – ceea ce înseamnă că Moscova a cheltuit un sfert din bugetul său anual pentru război.

Această estimare include doar costurile directe ale operațiunii militare a Rusiei și nu include cheltuielile de apărare sau pierderile economice cauzate de sancțiunile occidentale.

Publicația a afirmat că veniturile bugetului federal al Rusiei din exportul de petrol și gaze naturale sunt în scădere, după ce a pierdut cea mai mare parte a pieței europene de gaze.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care costul s-a dublat în această toamnă, conflictul necesitând cel puțin 10 miliarde de dolari pe lună.

Cât a cheltuit Rusia în războiul actual?

Cheltuielile ocazionate de invazie includ salariile pentru trupe, despăgubirile pentru morți și răniți, cumpărarea sau producerea de arme și muniții și înlocuirea echipamentelor pierdute.

Forbes a precizat că valoarea a fost estimată la peste 3,5 miliarde de dolari în ultima lună de război.

Publicația a calculat că Rusia a folosit între 10.000 și 50.000 de obuze pe zi, prețul mediu al unui obuz de calibru sovietic fiind de aproximativ 1.000 de dolari.

Prin urmare, cheltuielile Rusiei sunt estimate la peste 5,5 miliarde de dolari numai pentru aprovizionarea artileriei.

articolul original.
❌